Dialogisk oplæsning - en bogliste

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dialogisk oplæsning - en bogliste"

Transkript

1 Dialogisk oplæsning - en bogliste Illustrationen fra Elviras morgenmad er af Peter Malherbes Jensen

2 Dialogisk læsning styrker barnets sprog. Dialogisk oplæsning er en særlig oplæsningsmetode, hvor man læser bogen højt for børnene flere gange. Først ganske almindeligt, siden læses bogen højt, så den danner grundlag for samtale, leg m.v. På den måde får barnet bedre mulighed for selv at være aktiv medfortæller af bogen, hvilket styrker barnets sproglige udvikling. Dialogisk læsning går ud på at forklare de enkelte ord og knytte aktiviteter til bogens handling, så barnet får konkrete erfaringer med de ord og begreber, det kender fra bogens univers. Det kan være at tegne handlingen, lege og synge. Metoden bliver først og fremmest brugt til tosprogede børn og børn, som har sprogvanskeligheder, men er rigtig velegnet til at styrke alle børns sprog. Børnebiblioteket har masser af andre sjove og spændende bøger til dit barn. Det er gratis at låne. Dialogisk oplæsning En bogliste Udarbejdet af Annesofie Gudmand-Høyer og Birgitte Halmø. Layout Janne Bannebjerg Glostrup Bibliotek Glostrup 2011

3 Litteratur om og med dialogisk oplæsning/læsning: Aktive fortællinger, rim og remser Af Lotte Salling. Illustreret af Jarl Egeberg Forfatteren har simpelthen skrevet nogle historier og vers til brug for dialogisk oplæsning. Alle børn læser i Ishøj. Ishøj kommune Rapporten beskriver et projekt i Ishøj og oplister og afbilder de bøger, som kommunen har valgt til projektet. Dialogisk oplæsning Af Jette Løntoft Rapporten indeholder vejledninger og skemaer til dialogisk oplæsning samt forslag til gode oplæsningsbøger. Velegnede oplæsningsbøger: Anna Banana Af Iben Harboe. Illustreret af Dina Gellert Fra 4 år. Annas far spiller på basun i et bananband og har slet ikke tid til Anna, som må tage sagen i egen hånd. Banantemaet forfølges i teksten såvel som i de livlige farveglade illustrationer. Anton og Dino Af Lene Fauerby. Illustreret af Kirsten Raagaard Fra 2-4 år. En hverdagshistorie med store følelser for de helt små. Hovedpersonen er beskrevet indlevet og solidarisk både i tekst og billeder, så bogen lægger op til samtale om følelser.

4 Et barns have Af Michael Foreman. Fra 5-8 år. Drengen i flygtningelejren finder en lille spire., som han passer og vander til det bliver en skyggefuld plante. Soldaterne ødelægger den, men næste år vokser der flere planter både inden for og uden for hegnet. Smukt illustreret i grå nuancer, der brydes af planternes grønne farve. Den bevægelige bog Af Lotte Bräuning med flere. Fra 2-4 år. Tilhøreren inddrages i handlingen ved for eksempel at ryste eller dreje bogen. Enkle illustrationer i klare farver. Cykelmyggen Egon Af Fleming Quist Møller Fra 3-6 år. Egon er ikke en myg, men en cykelmyg, og selv om han hurtigt mister sin cykel, lader han sig ikke gå på. Mange steder er der brug for en myg med hårde muskler, og Egon ender som cykelartist i cirkus. Da Lille Madsens hus blæste væk. Af Jakob Martin Strid 3-7 år. Da Lille Madsens hus blæser op på Benbrækkerbjerget, får han hjælp af alle byens indbyggere på hver sin måde. En varm og fantasifuld fortælling. Illustrationerne indeholder mange detaljer, som kan danne udgangspunkt for samtale. Da Martins bedstefar døde Af Anna Rosenbeck. Illustreret af Ursula Seeberg Fra 5-9 år. Bogen kan bruges til samtale om sorgen og døden. Historien fortælles roligt og sobert både i tekst og billeder.

5 Da Mikkels Far fik det røde kort Af Ulrik T. Skafte. Illustreret af Jørgen Eivind Hansen Fra 5-9 år. Det er pinligt, da Mikkels far går så meget op i sønnens håndbold, at han får det røde kort. Så Mikkel og hans mor må tage affære. Da Stella mistede håret Af Morten Dürr. Illustreret af Charlotte Pardi Fra 3-6 år. Udelukkelse eller mobning er et alvorligt problem, og denne bog beskriver problemet, så det næsten gør ondt, på trods af den lykkelige slutning. Dovendyret Af Daniel Zimakoff. Illustreret af Lea Letén Fra 5-8 år. I zoologisk have med klassen går William alene på jagt efter dovendyret. Han misser bussen og må finde hjem på egen hånd. Fine udtryksfulde tegninger og en god historie. Elviras morgenmad Af Karin Hultman Jensen. Illustreret af Peter Malherbes Jensen Fra 2-3 år. Både hunden og fluen vil gerne smage på Elviras morgenmad, og pølsen fra maden får en flyvetur. Realistiske illustrationer på den ene side af opslaget. På den anden side små vignetter, hvor genstandene bliver levende.

6 Finn Herman Af Mats Letén. Illustreret af Hanne Bartholin 4-6 år. En grum historie om en sulten krokodilles forslugne bytur med sin ejer. Leger med fortællingens synsvinkel. Garmanns hemmelighed Af Stian Hole Fra 5 år. En historie om hemmeligheder og venskab, illustrerede med smukke og stemningsfulde kollager. Gedekiddet, som talte til ti Af Alf Prøysen. Illustreret af Tine Modeweg-Hansen Fra 3 år. De andre dyr bliver vrede, da gedekiddet tæller dem. De må dog siden indse det nyttige i at blive talt. Medrivende illustreret. Godnat Alfons Åberg Af Gunilla Bergström Fra 3-5 år. Alfons kan ikke sove og kalder igen og igen på sin rare far. Situationen er genkendelig, og bogen indbyder trods sin høje alder stadig til samtale.

7 Godt brølt Lilli Af Claudia de Weck Fra 3 5 år. Hunden Lilli er bange for lyde og bliver ugleset. Hun flygter og forvilder sig ind i Zoologisk Have, hvor mødet med en løve giver hende nyt mod. Livlige karikerede illustrationer. Hunden der løb hver sin vej Af Eske K. Mathiesen. Illustreret af Ursula Seeberg Fra 5-8 år. Da hunden bliver væk fra sin ejer, deler den sig i to. De to dele finder hjem igen og bliver syet sammen. Fabulerende tekst og illustrationer. Hvad fætter gør er altid det rigtige Af Manu Sareen. Illustreret af Rasmus Bregnhøi Fra 5-11 år. Nutidig og morsom udgave af Hvad fatter gør.. Illustrationerne indbyder til samtale. Hvor gror peberet Af Manuela Olten Fra 4 år. Der stilles forskellige spørgsmål. De besvares først forkert siden rigtigt. Illustrationerne er sjove og finurlige.

8 En julehistorie og så alligevel ikke Af Kim Fupz Aakeson. Illustreret af Rasmus Breinhøj Fra 5 år. Efter jul bliver nissen arbejdsløs og selv om han prøver forskellige jobs, finder han ikke det rette. Men endelig møder han en gammel mand, som holder jul hver dag. Karius og Baktus Af Thorbjørn Egner Højtlæsning fra 5 år. Den klassiske historie om de to foretagsomme bakterier i Jens mund. Klokken tolv er jeg en trold Af Claus Deleuran Fra 2 år. Tælleremse som både øver tal og klokkeslæt. De mange hyggelige og detaljerede illustrationer er fine som udgangspunkt for samtale. Kong Karsten Af Kim Fupz Aakeson. Illustreret af Jørn Willumsen Højtlæsning for 5-9 år. Forvandlet til Kong Karsten hævner den tykke dreng sig på sine klassekammerater. Tekstens alvorlige tone blødes op af de groteske illustrationer. Et kys er ikke bare et kys Af Carina Bodström Fra 3-6 år. Fakta om kys blander sig med pigen Emmas refleksioner over samme emne i bogen, som er illustreret med sjove børnetegninger. Lillebror Af Kim Fupz Aakeson. Illustreret af Rasmus Bregnhøi Fra 4-7 år. At være nytilflytter er ikke særligt rart, hvis man er den mindste. Men heldigvis er der en lillebror på vej, som Elias selv kan hundse med. Herlige illustrationer og en overraskende slutning.

9 Mik Mekaniks første bog - flyvemaskiner Af George Johansen. Illustreret af Jens Ahlbom Fra 2 år. Med enkle streger og tekst, men også med små finurligheder fortælles om lufthavnen og de mange forskellige slags flyvemaskiner. Mimbo Jimbo Af Jakob Martin Strid Fra 2-4 år. Mimbo Jimbo bygger en helikopter og tager sammen med sin ven på tur. Turen er begivenhedsrig og de to venner får brug for hjælpsomhed og fantasi. Min mormors gebis Af Jakob Martin Strid Fra 4 år. Tekst og billede udgør en helhed i denne samling af finurlige vrøvlevers. Rim og remser er kendetegnet ved, at de bl.a. gør børnene opmærksomme på ordenes formside og styrker barnets beherskelse af sprogrytme og udtale. Derved skabes også forudsætninger for den senere læseudvikling.

10 Mis med de blå øjne Af Egon Mathiesen Fra 3-6 år. Den klassiske og enkle historie om katten, som holdes udenfor og først accepteres, da den finder landet med de mange mus. Monsteret fra den blå planet Af Cornelia Funke. Illustreret af Barbara Scholz Fra 4-7 år. Bobo tager til den blå planet for at fange et monster, som han vil have som kæledyr. Han fanger en pige og de slår bro over deres forskelligheder. Mor Muh rutsjer Af Jujja Wieslander. Illustreret af Sven Nordquist Fra 3 år. Koen Mor Muh prøver børnenes rutsjebane. Det har den ikke specielt godt af. Teksten er mundret og illustrationerne er sjove og emmer af svensk sommer. Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved Af Werner Holzwarth. Illustreret af Wolf Erlbruch Fra 3-7 år. Den uheldige muldvarp søger efter lortens ejermand, og de forskellige dyr demonstrerer gladelig deres efterladenskaber. Emnet er altid interessant for målgruppen. Den mørke mørke nat Af Christina M. Butler. Illustreret af Jane Chapman. Fra 3-6 år. Frø bliver bange for sin egen skygge i lygtens skær. Angsten smitter, indtil et af dyrene fatter sammenhængen. En dejlig fortælling med levende illustrationer om at blive bange og siden besejre angsten.

11 Nyt blod en vampyrkrønike Af Peter Gotthardt. Illustreret af Siri Melchior For 4-7 år. En stemningsfuldt illustreret og fortalt historie om vampyrer. Helmuth skal skaffe nyt blod til slægten. Hans udkårne skal klare tre prøver, før hun accepteres. Når Mormor bader mig indtil jeg får en prop Af Mette Egelund Olsen. Illustreret af Lea Letén Fra 2 år. Denne bog er blot én i en serie af fine hverdagshistorier, som sætter ord og billeder på sammenstødet mellem barnets og den voksnes verdens- og tidsopfattelse. Spøgelser i Rundetårn Af Sussi Bech Fra 3-8 år. En findebog, der fortæller Rundetårns historie ved hjælp af fiktion og fakta. Illustrationerne er fulde af små fine detaljer og overraskelser.

12 Store monstre græder ikke Af Kalle Güettler. Illustreret af Áslaug Jónsdóttir Fra 3 år. Lille monster kan mange ting, som store monster ikke kan. Store monster bliver ked af det, men heldigvis har han også sine stærke sider. Bogens illustrationer er udtryksfulde og fine som udgangspunkt for samtale. Vitello får en klam kæreste Af Kim Fupz Åkeson Illustreret af Niels Bo Bojesen 5-8 år. Da den nye indflytter viser sig at være en pige, får Vitello sin sag for. De to finder ud af lege sammen, men Vitello bliver både tiltrukket og frastødt af sin nye legekammerat. Vitello vil have en far Af Kim Fupz Åkeson. Illustreret af Niels Bo Bojesen. 4-8 år. En politisk ukorrekt og meget ordrig fortælling om Vitello, som ikke har nogen far, men må prøve at skaffe sig en. Illustrationerne trænger sig på med deres kraftige streger og karikerede udtryk De tre Bukke Bruse Af Roald Als. Fra 3-6 år. Illustreret af Roald Als. Genfortalt af Ole Thestrup. Denne udgave af det gamle eventyr udmærker sig især ved illustrationerne. Roald Als kraftige streger gør trolden ekstra farlig og gederne ekstra levende.

Sprogvurdering og sprogstimulering af småbørn i Norddjurs Kommune

Sprogvurdering og sprogstimulering af småbørn i Norddjurs Kommune Sprogvurdering og sprogstimulering af småbørn i Norddjurs Kommune Børn og unge, september 2013. Formålet med denne folder Gode sprogfærdigheder er en vigtig forudsætning for børns læring og udvikling.

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling?

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Som forældre er I de betydningsfulde voksne, der først og fremmest kan og skal støtte jeres barns sprogudvikling. Derfor er det vigtigt for

Læs mere

Årets. billedbøger 2012

Årets. billedbøger 2012 Årets billedbøger Årets billedbøger 2012 Velkommen til billedbøgernes verden og et bredt udvalg af de bedste fra 2012. Læs og find det der passer bedst hjemme hos jer. 13 hunde, 9 etager og en hundelufter

Læs mere

Sådan kan du læse sammen med barnet

Sådan kan du læse sammen med barnet Sådan kan du læse sammen med barnet Tal om historien, inden I læser, tal sammen undervejs og bagefter. Læs igen og læs både nye og gamle historier. Forslag til 35 gode bøger, som kan læses sammen med børn

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Personalet anbefaler Til familier

Personalet anbefaler Til familier Personalet anbefaler Til familier Efterår 2014 Norman Kirsten anbefaler Gyldenberg anbefaler Pigerne i Villa Sorrento af Bredsdorff, Bodil 94 sider Bella har mistet sin mor som lille og er vokset op med

Læs mere

Dansk Skoleforening for Sydslesvig SPROG OG LÆSNING

Dansk Skoleforening for Sydslesvig SPROG OG LÆSNING Dansk Skoleforening for Sydslesvig SPROG OG LÆSNING Idékatalog for børnehaven 2003 Børn udvikler deres identitet gennem sproget. De har brug for at udvikle den narrative kompetence, så de via sproget får

Læs mere

Skønlitteratur til indskolingen August 2005

Skønlitteratur til indskolingen August 2005 Skønlitteratur til indskolingen August 2005 Center for Undervisningsmidler København - Frederiksberg Skønlitteratur til indskolingen Adolphsen, Peter. Verdens længste lort. 20 sider, ill. i farver. Pip

Læs mere

Bøger til dialogisk oplæsning

Bøger til dialogisk oplæsning Bøger til dialogisk oplæsning Kirsten Ahlburg - Bo på taget /svær Bo er kravlet op på taget. Pludselig vælter s gen. Det bliver farligt. Hvordan kommer han ned igen? Emneord: klatre Lo a Olsson Anderberg

Læs mere

Små børn - store forandringer

Små børn - store forandringer Små børn - store forandringer Sygdom og død And, Døden og tulipanen af Wolf Erlbruch And møder Døden og bliver bekymret, men det ender med et fint venskab. En dag kommer der en kold vind og And dør. Døden

Læs mere

Hvad lillebror kunne huske. Ordbog. Hundrede helt & aldeles firkantede historier. Dreamteam. Når det bliver mørkt. Skelettet på hjul.

Hvad lillebror kunne huske. Ordbog. Hundrede helt & aldeles firkantede historier. Dreamteam. Når det bliver mørkt. Skelettet på hjul. Mig en pige Hvad lillebror kunne huske Ordbog Hundrede helt & aldeles firkantede historier Opgavebog Dreamteam Når det bliver mørkt Skelettet på hjul Vinnie Vampyr Efnisyfirlit Mig en pige....................................

Læs mere

Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog

Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog Mor, and Ja, anden spiser dit brød Dit barn lærer af dig Denne folder henvender sig til alle forældre, der ønsker viden om barnets sproglige udvikling og forslag

Læs mere

- for børn 0-6 år. Nye bøger, film spil og musik

- for børn 0-6 år. Nye bøger, film spil og musik - for børn 0-6 år Nye bøger, film spil og musik 2 BØGER Pegebøger Adbåge, Emma Lille fod Klematis, 2014. 20 s. 1-3 år Hvad har et barns lille fod lavet i løbet af en dag? Den har bl.a. trampet, listet,

Læs mere

Stian Holes Garmanns hemmelighed

Stian Holes Garmanns hemmelighed Opgave- og aktivitetsbog til Stian Holes Garmanns hemmelighed Udarbejdet af Morten Torndahl ~ 1 ~ Indholdsfortegnelse Indledning 3 Garmanns hemmelighed 3 Trinmål 4 Bogens opbygning 5 Differentiering 5

Læs mere

Børnelitteratur PS10EBACH-17

Børnelitteratur PS10EBACH-17 Pædagoguddannelsen VIA University College Peter Sabroe Aarhus Studerende: Karin Heller Hallas, studienummer: 116 138 og Peter Hegelund Fosgerau, studienummer: 142 073 Bachelorrapport efterår/vinter 2013-2014

Læs mere

Evaluering af overgange i børns liv.

Evaluering af overgange i børns liv. Sproget. Mål for sproget. Praksis beskrivelse. Evaluering af sproget - vi gør brug af fortællinger. Overgange i børns liv. Fra hjemmet/dagplejen til institutionen. Fra vuggestue til børnehave. Fra børnehave

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Inspiration til gode bøger under juletræet

Inspiration til gode bøger under juletræet Inspiration til gode bøger under juletræet Ca. 1½-2 år I den alder skal bøgerne være solide, farverige og ikke for store, børnene skal selv kunne tumle dem. David McKee: Elmers farver, Elmers dag, Elmers

Læs mere

Gode bøger til højtlæsning i indskolingen

Gode bøger til højtlæsning i indskolingen FORLAG Gode bøger til højtlæsning i indskolingen Anbefalet af Nicoline Dahlberg, Dansklærerforeningens Hus Anton og tingenes sjæl (2010). Forfatter: Katrine Marie Guldager. Illustrator: Kirsten Raagaard.

Læs mere

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010.

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. I juni 2010 udførte klub Diget, i samarbejde med udefrakommende konsulent 10 børneinterview. Børnebrugerundersøgelsen er en del af et 3 årigt udviklingsprojekt,

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

LITTERATURGUIDE. til Kamilla Hega Holsts Metilies underjordiske rejse KAREN LISE SØNDERGAARD BRANDT

LITTERATURGUIDE. til Kamilla Hega Holsts Metilies underjordiske rejse KAREN LISE SØNDERGAARD BRANDT LITTERATURGUIDE til Kamilla Hega Holsts Metilies underjordiske rejse KAREN LISE SØNDERGAARD BRANDT Litteraturguide til Kamilla Hega Holsts Metilies underjordiske rejse Karen Lise Søndergaard Brandt og

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

børnehave biblioteker

børnehave biblioteker børnehave biblioteker børnehave biblioteker - at opleve fortællingens hede i kinderne INDHOLD Børnehavebiblioteket en dør til verden 3 Børnehavebiblioteket kort fortalt 4 Børnehavebiblioteket og de pædagogiske

Læs mere

Bodil Nygaard. Nadia og Magnus flytter hjemmefra

Bodil Nygaard. Nadia og Magnus flytter hjemmefra Bodil Nygaard Nadia og Magnus flytter hjemmefra 1 2 Bodil Nygaard Nadia og Magnus flytter hjemmefra Nadia skal ikke bo hjemme mere. Hun skal flytte. Først til et børnehjem og så til en plejefamilie, som

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

Læs for dit barn. Når du læser for dit barn Læser du også med dit barn

Læs for dit barn. Når du læser for dit barn Læser du også med dit barn Velkommen til skolebiblioteket på Vorgod Skole 2013 Hver uge er der skemalagt en time, hvor klassen sammen med læreren kan gå på biblioteket. 0.kl. har bibliotekstime hver fredag fra kl. 9.15 til kl. 9.55.

Læs mere

HVERDAGEN. 2-3 år. 1-3 år

HVERDAGEN. 2-3 år. 1-3 år HVERDAGEN Børnenes billedbog af Sabine Lemire Fin bog til sprogstimulering for de yngste børn. Bogen er ordløs og med mange fotografier af velkendte elementer og situationer fra børns hverdag. Med udgangspunkt

Læs mere