"Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU. - med kød, fjerkræ og æg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ""Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU. - med kød, fjerkræ og æg"

Transkript

1 "Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU - med kød, fjerkræ og æg

2 Hurtige og nemme opskrifter med kød, fjerkræ og æg Opskrifterne er fra voresmad.dk. Det er testede opskrifter, hvor vi har prøvet at finde de hurtigste og nemmeste opskrifter og tilberedningsmetoder, som giver det bedste resultat. Ingen unødige ingredienser og mulighed for at købe alt i samme discount supermarked - ikke flere gryder og pander end nødvendigt for at undgå en stor opvask - og forslag til, hvordan du undgår madspild m.v. Og tips til dem, som i forvejen er gode til at lave mad og bare skal have inspiration og tricks! I KOGEBOGEN VIL DU FINDE Mad til dig selv Mad til to dage eller til aftensmad og madpakke Mad til flere/delemad eller retter der kan fryses ned, så du har nem mad andre dage Mad til gæster, når der er noget, der skal fejres Prøv at finde nogen, at lave mad sammen med enten at I skiftes til at lave mad til hinanden, eller at I går i køkkenet sammen. Portionerne er generelt store, men der kan være behov for mere til især unge mænd. Derfor er der forslag til mere mad under tips. MAD FRA ASIEN, MEXICO OG DANSKE 2.0 Opskrifterne i kogebogen er hovedsageligt fra tre med stort kendskab til de tre køkkener: Asien Hanne Holm Mexico Bente Nissen Lundsgaard Dansk 2.0 Kasper Bus HUSK Vask hænder før, under og efter madlavning. Skift karklud og viskestykker, hver dag. Tør kødsaft op med køkkenrulle. Skift straks karklud, hvis du har tørret kødsaft op med den. Knive og skærebræt, som er brugt til råt kød, skal vaskes grundigt med varmt vand og opvaskemiddel, før det bruges til anden mad. Råt og tilberedt mad skal ikke på samme skærebræt eller tallerken. Bakterier fra rå fødevarer kan overføres til den tilberedte mad, og man kan blive syg af at spise den. Skyl krydderurter og grøntsager ekstra grundigt, når de skal spises rå. Hold grøntsager adskilt fra råt og tilberedt kød. Sukkerærter, babymajs og frosne bær skal koges mindst 1 minut, før de spises, da man ellers kan blive syg af at spise dem. Tag den mad du kan spise op på en tallerken, især hvis du regner med at gemme en rest. Det kan nemlig udvikle bakterier i maden, som du kan blive syg af, hvis du har haft en ske eller gaffel nede i gryden og herefter gemmer en rest til senere. Hold temperaturen i køleskabet på max 5 grader. Et rent og ordentligt køkken, giver mere lyst til at spise den lækre mad I laver, så hjælp hinanden med at få styr på det, hvis I er flere om et køkken.

3 BEGRÆNS MADSPILD Har du mad tilovers du vil gemme, så skal det i køleskabet tildækket så hurtig som muligt efter at du har spist. En rest tilberedt: kartofler kan bruges i kartoffelsalat, æggekage eller som pålæg ris kan bruges i salater eller i en suppe pasta kan bruges i æggekage, salater eller i en suppe kød og fjerkræ, kan skæres i skiver eller tern og bruges i sandwich, salater, pitabrød, wokret, biksemad eller som fyld i en grøntsagssuppe æg kan bruges i sandwich, salater, pitabrød eller som pålæg grøntsager kan bruges i en æggekage, blendet til en grøntsagssuppe, i kartoffelmos eller som en del af en salat rugbrød, franskbrød og grovbrød kan skæres i tern og ristes på en pande og bruges som croutoner i salater og supper. MADEN ER VIGTIG FOR DIN PERFORMANCE Du har størst sikkerhed for at få protein, vitaminer og mineraler nok til at yde dit bedste fysisk og mentalt, hvis du spiser varieret fra alle fødevaregrupper. Du behøver ikke at variere maden fra dag til dag men fra uge til uge. Det er også ok med rugbrød med leverpostej og makrel i tomat til aftensmad en gang imellem, når det skal gå hurtigt, eller der mangler penge på kontoen. Find info om protein, vitaminer og mineraler på SMAG PÅ MADEN Smag på maden, når du mener, den er færdig. Måske skal den have lidt mere salt, sukker, bittert eller surt for at blive perfekt. Salt - salt, fiskesovs, sojasauce Sukker sukker, honning Bittert - øl, peber Surt - citronsaft, limesaft, eddike FRYS NED OG TØ OP TJEK DIN MAD -DET ER IKKE NOK AT BRUGE ET MINUTUR! Tjek om kartofler er møre ved at stikke i den største med en kniv. Det skal være rimelig nemt, at stikke kniven i kartoflen. Den samme metode kan bruges til gulerødder, rødbeder, jordskokker, selleri m.v. Tag en bønne op af vandet og prøv, om du kan skære den over. Den samme metode kan bruges til broccoli, blomkål og asparges. Smag evt. på et lille stykke. De må gerne have lidt bid. Tag fx lidt pasta, nudler, ris m.v. op af kogevandet og smag om de er kogt perfekt. Fersk kød kan fryses i frostemballage ved minus 18 grader i ca. 6 måneder. Tø det op i køleskabet på en tallerken eller i en skål, så der ikke løber kødsaft ud i køleskabet. Du sparer energi ved at tø det op i køleskabet. SPAR ENERGI Du kan også spare energi ved at sætte kød, som skal stege i over 30 minutter i en kold ovn. Tænd ovnen, når kødet sættes ind. Prøv at lave hele retten i ovnen, når den tændes. Du kan også spare energi ved at slukke ovnen minutter før retten er klar. Så udnytter du eftervarmen.

4 SÅDAN STEGER DU KØD PÅ EN PANDE Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Lad olien blive varm på en pande ved god varme. Olien skal være så varm at det siger lyde, når kødet kommes på panden. Brun kødet på begge sider. Skru ned til middel varme og steg kødet færdigt. Pas tiden brug minutur og lav en flig test. Tag kødet af panden, så snart det er færdigt, ellers steger det videre og bliver overstegt SÅDAN SER DU OM KØDET ER STEGT NOK Lav en flig test. Bruges til schnitzler og koteletter m.v. Vend den mindst pæne side opad. Skær en lille skrå flig ud mod kanten -sørg for ikke at skære hele stykket af. Løft fligen og se. Hvis kødet er rosa indeni, er det klar. Hvis kødet er rødt og råt, skal det steges lidt mere. Sæt nu fligen på plads igen og vend kødet. HELE STEGE Brug et digitalt stegetermometer, når du steger hele stege. Man kan ikke bruge stegetermometer i stege med fedt og ben fx ribbenssteg. Centrumtemperatur ved servering for god kvalitet = mørt og saftigt Oksemørbrad og filet, roastbeef Svinemørbrad Svinekam og skinkeculotte grader grader 65 grader HAV SKARPE KNIVE I SKUFFEN Det er meget nemmere at arbejde med - og hvis du skærer dig, heler det hurtigere! Stegt kød ser meget flottere ud, når det skæres med en skarp kniv. Skær altid på tværs af kødfibrene, så ser kødet saftigt ud og er nemmere at tygge. Hvis du skærer på langs af kødfibrene, ser det tørt og kedeligt ud. Kødet steger videre, når det tages ud af ovnen. Jo højere ovntemperaturen har været, jo mere stiger temperaturen i kødet. Kødet behøver ikke at hvile, men hvis du vælger at lade det stå nogen tid før udskæring, så skal du ikke pakke det ind i stanniol og viskestykker. Temperaturen vil stige endnu mere og kødet bliver overstegt. HVAD MÅ VÆRE RØD/ ROSA OG HVAD SKAL VÆRE GENNEMSTEGT? Hele kødstykker: Der er ingen bakterier inden i kødet. Hele stykker af okse-, svine- og kalvekød fx kam, mørbrad og filet samt skiver af dem, som fx schnitzler, koteletter og bøffer må derfor gerne være røde eller rosa indeni ved servering, blot overfladen er blevet stegt. Hakket kød og industrielt marineret/tilsat lage kød: Der kan være/vil være bakterier i kødet, derfor skal det gennemsteges og må ikke være rødt. Gennemstegning = en centrumtemperatur på 70 grader eller at kødet holdes på 65 grader i 6 minutter før servering. Magert kød er mest mørt og saftigt, hvis du ikke steger det for længe.

5 Snackpeber med mexicansk kødsauce Kog risen efter anvisning på emballagen. Skyl og skær snackpeberen igennem på langs. Fjern kerner og evt. stilk eller lad den være med og skær den fra på tallerkenen. Skær pillet løg, tomater, æble og jalopenos i tern. Sæt en pande eller gryde på god varme. Kom kød, løg og evt. presset eller hakket hvidløg på panden, vend det, til kødet har skiftet farve. Tilsæt tomater og rosiner, og lad det småkoge 3-4 minutter under omrøring. Tilsæt æble, kanel, spidskommen, jalapenos og lage og rør rundt i kødsaucen. Læg de halve snackpebre over kødsaucen. Lad det småkoge under låg ca. 10 minutter. Tag pebrene op på en tallerken. Smag kødsaucen til med salt og peber. Fyld kødsaucen i de halve pebre. Hvis du ikke er så sulten, kan rismængden sættes ned. Overskydende ris skal afkøles hurtigt og kan gemmes i køleskabet til næste dag. Retten kan laves med hakket kød med en lavere eller højere fedtprocent, hvilket selvfølgelig vil give en mere mager eller fed ret. Du kan også vælge at lave en større portion af kødsaucen og opbevare den tildækket i køleskab. Dagen efter kan du varme det godt igennem og spise det i tortillas, taco skaller, pitabrød m.v. 100 g hakket svinekød, oksekød, kalvekød eller kylling ca.10% fedt 1 stor eller 2 små snackpeber, ca. 150 g 1 lille løg 2 tomater ½- 1 æble 1 tsk syltede jalapenochili og 1 tsk af lagen Evt. 1 fed hvidløg 2 spsk rosiner ¼ tsk stødt kanel ¼ tsk stødt spidskommen Salt og peber Ca. 1 dl ris helst fuldkornsris 2 spsk yoghurt naturel, skyr eller andet surmælksprodukt Husk! Husk! Har du en rest råt hakket kød til overs, kan du fryse den ned i en frysepose. Kødet kan holde sig ca. ½ år ved minus 18 grader.

6 Pitabrød med kødsauce og grønt Kog kødsaucen uden låg ca. 5 minutter til den bliver tykflydende. Snit grøntsagerne. Lun pitabrød efter anvisning på emballagen. Fyld pitabrød med kødsauce og grøntsager. ⅛ portion kødsauce - se opskrift 2 fuldkornspitabrød 5-10 cm agurk ½ peberfrugt Icebergsalat eller spidskål, ca. 25 g en håndfuld Skinke i tern og dressing kan bruges i stedet for kødsauce. Hvis du laver retten til flere personer, kan du anrette pitabrød, kødsauce og grøntsager hver for sig, så de selv kan lave deres pitabrød alt efter ønske. OBS! Tilberedningstiden er beregnet ud fra at du har tilberedt kødsauce i køleskabet.

7 Frikadeller med kartoffelsalat Hvis du ikke har kogte kartofler, koges de og afkøles. Skær kartoflerne i passende stykker. Varm frikadellerne på en pande eller i mikrobølgeovn. Pil løget og skær det i tynde både eller tern. Smag surmælksproduktet til med citronsaft, salt og peber. Vend kartofler og ærter i dressingen. Tilsæt evt. skyllet, grofthakket persille. Smag til. I stedet for ærter kan kartoffelsalaten tilsættes radiser, rå eller let kogt blomkål eller broccoli. Vælg efter lyst og årstid. Det er kun fantasien, der sætter grænser. 3 stegte frikadeller - se opskrift Kold kartoffelsalat: 200 g kolde, kogte kartofler ¼-½ rødløg 1 dl fromage frais, skyr eller anden fast surmælksprodukt ½ citron eller 1-2 spsk citronsaft Salt og peber 100 g optøede, frosne ærter Evt. persille En rest kold kartoffelsalat kan også bruges i madpakken næste dag. Husk! Tilberedningen tager min., hvis du skal lave det hele fra bunden.

8 Mexicanske pizzaer Pil løget og skær det i tern. Skræl guleroden og skær den i tynde skiver. Sæt en pande eller gryde på god varme. Kom kødet i og steg til det har skiftet farve. Kom løg og gulerod i og steg det med 2-3 minutter, mens du hele tiden rører i det. Kom tomatkoncentrat, bouillon, paprika, spidskommen, afdryppet og hakket jalapeno og lidt salt i. Bring det i kog. Lad kødsaucen småkoge ved middelvarme ca. 5 minutter uden låg. Rør af og til. Saucen skal være tykflydende, så er den færdig. Smag den til med salt og krydderier. Tænd ovnen på 225 grader. Læg tortillaerne på bagepapir på en bageplade. Fordel kødsauce over, og drys med ost og oregano. Bag pizzaerne i ovnen ved 225 grader på midterste ovnribbe ca. 10 minutter. Drys pizzaerne ved servering med peberfrugt i tern. Hvis du er ung og aktiv og dermed meget sulten, så brug 1 tortilla mere og fordel kødsaucen på 3 tortillas og brug 2 spsk revet ost ekstra. Hvis du har en pizza tilovers fra dagen før, kan den klappes sammen og varmes på en pande. 100 g hakket svinekød, oksekød eller kylling, ca. 10% fedt 1 lille løg 1 gulerod 1 spsk tomatkoncentrat 1/2 dl. bouillon 1/2 tsk paprika 1/4 tsk stødt spidskommen 1 tsk syltet jalapenochili Salt 2 medium fuldkornstortillas, ca. 80 g 20 g revet mild os, 30+, 16% fedt 1 tsk tørret oregano 1/2 rød peberfrugt evt. snackpeber Retten kan laves med hakket kød med en lavere eller højere fedtprocent, hvilket selvfølgelig vil give en mere mager eller fed ret. Har du en rest rå kød til overs, kan du fryse den ned i en fryseegnet plastpose. Kødet kan holde sig ca. ½ år ved minus 18 grader. Du kan også vælge at lave en større portion af kødsaucen, opbevare resten tildækket i køleskab. Dagen efter kan du varme det godt igennem og spise det i nogle af de tiloversblevne tortillas. Resten af tortillaerne kan du opbevare i en plastpose beregnet til mad i køleskabet. De kan holde sig 3-4 dage

9 Krydret omelet med grønt Rens porre eller forårsløg og skær dem i tynde skiver. Pisk æggene sammen i en skål fx med en gaffel. Tilsæt fiskesovs, chilisovs og porre og bland det godt. Opvarm olien på en pande og hæld æggeblandingen på. Skru ned til middel til svag varme og lad den stivne. Vend omeletten med en stor tallerken eller grydelåg og steg den i kort tid på den anden side. Ved servering lægges halvdelen af omeleten på tallerkenen og den anden halvdel foldes over. Spises straks sammen med brød. 3 æg 1 spsk fiskesovs eller sojasauce 1 spsk sød chilisovs eller 1 knivspids tørret knust chili 1 lille porre, 75 g eller 3-4 forårsløg 1 tsk olie 2 skiver fuldkornsrugbrød I stedet for rugbrød kan retten serveres med ris eller nudler.

10 Burritos med krydret kylling Skær kyllingekødet i tern på ca. 3 x 3 cm. Kom dem i en gryde og dæk dem med koldt vand. Kom oregano, salt og peber i, læg låg på, indtil det når kogepunktet. Skru ned til middel til svag varme og lad kyllingekødet koge ca. 10 minutter til kødet er mørt og gennemkogt. Tag kødet op på en tallerken. Riv det fra hinanden med 2 gafler. Mens kødet koger: Skær tomaten i meget små tern. Bland med presset eller finthakket hvidløg, spidskommen og finthakket jalapeno til en tomatsalsa. Smag til med salt og peber. Mos avocadokødet med en gaffel og rør finthakket jalapeno i. Smag til med salt. Snit spidskålen fint. Varm tortillas på en tør pande. Fordel spidskål som en bund på hver tortilla. Fordel avocado, kylling og lidt tomatsalsa over. Fold først siderne lidt ind over fyldet. Fold nu den ene ende op over fyldet og rul forsigtigt til en hel lukket rulle. Spis med resten af salsaen og surmælksproduktet. 125 g kyllingeinderfilet eller -brystfilet ¼ tsk oregano Salt og peber Tomatsalsa: 1 tomat, ca. 100 g 1 lille fed hvidløg ¼ tsk spidskommen 1 tsk syltet jalapenochili ½ avocado 1 tsk syltet jalapenochili Spidskål eller icebergsalat, ca.100 g 2 medium fuldkornstortillas, ca. 80 g 3 spsk surmælksprodukt fx fromage frais, skyr m.fl. Hvis du er ung og aktiv og dermed meget sulten, så brug 1 tortilla mere til at fordele fyldet i. Den tiloversblevne halve avocado kan du dryppe med citronsaft, komme den i en boks eller plastpose og stille den i køleskabet til næste dag til fx Mexi sandwich med skinkeschnitzel. Lime eller citron vil passe godt til retten. Skær dem i både og server dem til retten. Frisk koriander eller purløg vil også smage godt i disse burritos. Hvis du har råt kyllingekød tilovers kan du opbevare det i køleskabet et par dage. Du kan også vælge at koge alt kødet ad en gang. Så kan du opbevare det kogte kød tildækket i køleskab, og bruge det som fyld i sandwich. Det kan holde sig 2-3 dage. De resterende tortillase kan du opbevare i en plastpose beregnet til mad i køleskabet. De kan holde sig 3-4 dage. TIP! Si kogelagen og stil den tildækket i køleskabet, det er en god bouillon til fx suppe og den kan holde sig 2-3 dage.

11 Kødsauce med pasta og parmesan Kog pastaen efter anvisning på emballagen. Kog kødsaucen, krydr evt. med oregano og/eller timian. Skær parmesan i flager eller riv den. ¼ portion kødsauce- se opskrift Evt. oregano og/eller timian 75 g fuldkornsspaghetti 10 g parmesan Evt. persille til pynt OBS! Tilberedningstiden er beregnet ud fra at du har tilberedt kødsauce i køleskabet.

12 Medisterpølse med stuvet kål og grov kartoffelmos Vask og skræl evt. kartoflerne. Skær dem i mindre stykker og kog dem møre i letsaltet vand. Hæld vandet fra. Mos kartofler groft med en gaffel. Tilsæt mælk og smør. Smag til med salt og peber. Mens kartofler koger: Lad olien blive varm på en pande ved god varme. Olien skal være så varm, at det siger lyde, når medisterpølsen kommes på panden. Brun kødet 2 minutter på hver side, skru ned til middel varme og steg ca. 15 minutter. Vend medisterpølsen ca. hver anden minut. Medisterpølse skal være gennemstegt. Stik evt. i den med en kødnål og se om kødsaften, der løber ud er klar, så er medisterpølsen gennemstegt. Mens medisterpølsen steger: Skyl kålen, fjern de yderste blade, hvis de er bløde. Snit kålen. Pil løget og skær det i tern. Kom kålen, løget og mælken i en gryde eller på en pande ved god varme. Vend jævnligt i kålen, til den er mør og der kun er lidt væske tilbage. Smag til med salt og peber. 125 g medisterpølse 1 tsk olie ½ spidskål eller hvidkål, ca. 250 g 1 løg ½-1 dl mini- eller letmælk Salt og peber 200 g kartofler ½-1 dl mini- eller letmælk 1 tsk smør Hvis du steger hele medisterpølsen, så læg den i en spiral på panden. Steg evt. hele medisterpølsen og gem resten i køleskabet i et par dage til andre retter med medisterpølse eller til madpakken. Medisterpølse kan også fryses ned rå eller stegt i en fryseegnet plastpose og opbevares fx en måned i fryseren ved minus 18 grader. Krydr evt. stuvet kål med revet muskatnød. I stedet for en kartoffelmos kan du lave rodfrugtmos på samme måde fx ved at skifte nogle eller alle kartofler ud med selleri, jordskokker, gulerødder, persillerødder, pastinakker eller hvad du har lyst til. Der kan også blandes frosne ærter eller majs fra frost eller dåse i den grove kartoffelmos lige inden servering. OBS! Du behøver ikke skrælle vaskede kartofler. Gå dem lige efter for evt. jordrester. Du kan spise en ekstra stor portion stuvet kål til medisterpølsen eller en stor portion kartoffelmos med grøntsager i stedet for at lave begge dele.

13 Mexi sandwich med skinkeschnitzel Skræl guleroden og skær den i stave. Snit kålen eller salaten ca. 1 dl. Skær tomaten og peberfrugten i skiver. Rør mayonnaisen med paprika. Fjern skal og sten på avocadoen og skær den i skiver. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr det med salt, peber og evt. oregano. Lad olien blive varm på en pande ved kraftig varme. Olien skal være så varm, at det siger lyde, når kødet kommes på panden. Brun kødet ½ minut på hver side, skru lidt ned for varmen og steg det 1½ minut på hver side. Kødet er mest mørt og saftigt, hvis det er svagt rosa indeni. Se fligtest. Tag kødet af panden og skær det først i tynde strimler, lige før bollen gøres klar. Lun bollen på en brødrister eller på en pande og skær den over. Smør mayonnaiseblandingen på bollerne. Fordel salat på bunden af bollen. Læg kødet i strimler over og fordel avocado, tomat og peberfrugt over. Læg bolletoppen på. 1 skinkeschnitzel 1 cm tyk, ca. 125 g Salt og peber Evt. ½ tsk tørret oregano 1 tsk olie 1/6 spidskål eller icebergsalat 1 tomat ¼ peberfrugt 1 spsk fedtreduceret mayonnaise ½ tsk paprika, gerne røget ½ avocado 1 fuldkorns bolle, ca. 80 g 1 gulerod Hvis du er ung og aktiv og dermed meget sulten, så kom fyldet i 2 boller. I stedet for skinkeschnitzel kan du bruge svinekoteletter, kalveschnitzler, oksebøf eller kyllingebryst i strimler. Du kan også bruge en rest kold steg i tynde skiver eller frikadeller. Den tiloversblevne halve avocado kan du dryppe med citronsaft, komme den i en boks eller plastpose og stille den i køleskabet til næste dag. Har du en rest råt kød til overs, kan du fryse den ned i en fryseegnet plastpose. Kødet kan holde sig ca. ½ år ved minus 18 grader. Schnitzler kan også holde sig i køleskab tildækket 2 dage. Svinekød bliver mere mørt og saftigt, hvis du salter det min.15 minutter, før det steges. Det skal kun være med 0,4-0,6% fint salt. Det er en knivspids på hver side af en svinekotelet. Der er forsket meget i svinekød og saltning, derfor er der kun resultater for svinekød. TIP! Det smager også godt at komme en skive mild ost over det varme kød.

14 Grønne bønner med æg Kog risen efter anvisning på emballagen. Skyl, rens og snit forårsløg både det hvide og det grønne i tynde skiver. Hvis du har friske bønner, skal stilken skæres af. Skyl bønnerne. Pil hvidløg og hak den fint. Pisk æggene sammen i en skål eller dyb tallerken fx med en gaffel, tilsæt snittede forårsløg, sojasauce og peber. Varm 1 tsk olie i en wok eller pande og hæld æggeblandingen i. Steg ved middel varme til blandingen stivner en smule og vend et par gange. Hæld æggeretten på en tallerken, når den er stivnet. Tør evt. wokken eller panden af med et stykke køkkenrulle. Varm 1 tsk olie i wokken og tilsæt hvidløg og bønnerne under omrøring. Hæld sojasauce i blandingen og lad den stege 2-3 minutter under stadig omrøring. Tilsæt evt. lidt vand, hvis du er bange for, at bønnerne brænder på. Lad bønnerne blive mørke og klare der må gerne stadig være bid i dem. Kom æggeretten tilbage i wokken, smag til med sojasauce og eddike eller limesaft. Spis straks sammen med kogte ris 2 æg 2 forårsløg 1 spsk sojasauce Peber 1 tsk olie 250 g bønner, friske eller frosne 1-2 fed hvidløg 1 tsk olie 2 spsk sojasauce 2-3 tsk riseddike eller limesaft 1 dl ris jasmin-eller basmatiris Tilsæt evt. 1-2 tsk mørk sesamolie af ristede sesamfrø lige før servering eller drys med ristede sesamfrø. Bønnerne kan også spises sammen med et par hårdkogte æg i stedet for de stegte æg. Retten kan spises med rugbrød i stedet for kogte ris.

15 Broccolisuppe med stegt flæsk eller bacon og rugbrødscroutoner Pil løg og hvidløg og skær dem i grove tern. Skær broccolien gerne med stok i mindre stykker. Kom det hele i en gryde og hæld bouillonen fx en terning og vand ved. Læg låg på. Kog til broccolien er helt mør, mærk med en kniv. Blend suppen med en stavblender eller i en alm. blender. Smag til med salt og peber. Skær rugbrødet i tern og rist det i lidt olie på en pande til det er sprødt. Skær en rest stegt flæsk i tern. Hvis du ikke har en rest stegt flæsk. Skær 150 g, ca. 3 skiver svinebryst i skiver, i tern og steg det sprødt på en pande. Eller steg bacon i tern sprøde på en pande. Lad stegt flæsk og bacon dryppe af på køkkenrulle før servering. Broccoli kan erstattes af andre grøntsager fx blomkål, selleri, kartofler med porre, gulerødder med rødbede osv. Rugbrødscroutoner kan også laves uden fedtstof på en tør pande. 1-2 løg 1 fed hvidløg 300 g broccoli 4 dl bouillon Salt og peber 2 skiver fuldkornsrugbrød 1 tsk olie 3 skiver stegt flæsk eller 150 g svinebryst i skiver eller 100 g bacon i tern Fedtindhold i en skive svinebryst / stegestykke Rå - 9 g fedt Stegt - 2 g fedt

16 Sprød tortilla med røræg og sort bønnemos Pil løget og skær det i små tern. Afdryp de sorte bønner i en si. Kom løg, bønner, hakket jalapeno, oregano og vand i en gryde. Læg låg på gryden. Lad det koge ved middel varme ca. 5 minutter Mos det lidt med en grydeske eller gaffel, så det bliver en næsten jævn masse. Smag til med salt og peber. Skræl gulerødderne og riv dem groft. Pisk æggene sammen i en skål med mælk. Vend gulerødderne i æggemassen. Krydr med salt og peber. Varm olien på en pande ved god varme. Hæld æggemassen på. Skru ned til middel varme Vend rundt i massen til den er gennemstegt. Hvis du har friske bønner, skal stilken skæres af. Skyl bønnerne og kog dem i letsaltet vand ca. 5 minutter til de er lige netop møre dvs. du nemt kan skære dem igennem med en spisekniv. Halver cherrytomaterne. Steg tortilla sprød på begge sider på en tør pande. 1 lille løg ½ dåse sorte bønner eller kidneybønner ½ tsk tørret oregano 1 tsk syltet jalapenochili 2-3 spsk vand Salt og peber 2 gulerødder 2 æg 2 spsk mælk fx minimælk ½ tsk olie 1 medium fuldkornstortilla, ca. 40 g 75 g bønner 5-6 cherrytomater Server tortilla med et lag sort bønnemos på og æggemassen over. Spis med bønner og halve cherrytomater over. Hvis du er ung og aktiv og dermed meget sulten, så brug 1 tortilla mere til at fordele bønnemos ogrøræg på. I stedet for grønne bønner kan bruges grøn peberfrugt i strimler. Røræg med revne gulerødder og evt. 1 tsk karry kan også bruges som fyld i 2 fuldkornspitabrød med salat og rød peberfrugt. De resterende tortillas kan du opbevare i en plastpose beregnet til mad i køleskabet. De kan holde sig 3-4 dage.

17 Frikadeller med ratatouille og pasta Skyl og skær aubergine og squash i tern. Skyl og fjern kernerne fra peberfrugten og skær den i tern. Pil løg og hvidløg. Hak dem fint og kom dem i gryden med olien ved god varme. Tilsæt aubergine, squash, og peberfrugt. Vend jævnligt. Tilsæt flåede tomater, tomatkoncentrat, provencekrydderi, salt og peber. Læg låg på. Kog retten ved svag varme i ca. 15 minutter. Tilsæt lidt vand, hvis det bliver for tyktflydende. Kog pastaen efter anvisning på emballagen. Varm frikadellerne på en pande eller i mikrobølgeovn. Hvis du er ung og aktiv og dermed meget sulten, så kog 75 g pasta i stedet for 35 g. Lav en større portion ratatouille, når du har købt aubergine og squash m.v. Retten kan holde sig et par dage i køleskabet og kan spises koldt eller varmt til kød, fisk og fjerkræ eller som en vegetarret med brød. 3 stegte frikadeller - se opskrift ¼ aubergine, ca. 75 g ¼ squash, ca. 70 g ½ peberfrugt 1 løg 1 fed hvidløg 1 tsk olie ½ dåse flåede tomater evt. med krydderi ½ dåse tomatkoncentrat på 70 g ½ tsk provencekrydderi eller en eller flere af disse krydderier oregano, basilikum, rosmarin, timian, merian 35 g pasta helst fuldkornspasta Husk! Tilberedningstiden er beregnet ud fra, at du har tilberedt frikadeller på forhånd.

18 Hurtig salat med æg Kog pastaen, hvis du ikke har en rest. For at få den hurtig kold, kom den i en si, skyl den kort med koldt vand og lad den dryppe af. Kog æggene smilende eller hårdkogte. Skær rugbrødsskiverne i små tern og rist dem på en tør pande til de er sprøde. Vend dem jævnligt Rens, skyl og snit forårsløget i tynde skiver. Skyl spinatbladene og tør dem fx i en salatslynge. Halver tomaterne. Skær æggene i halve. Fordel pasta, spinatblade, forårløg, bacon og æg på en stor tallerken. Drys de sprøde rugbrødscroutoner over salaten. Smag surmælksproduktet til med salt og peber og server den til salaten. En rest kogt pasta eller 60 g tørret pasta 2 æg 1-1½ skive fuldkornsrugbrød g spæde spinatblade eller salat 1 forårsløg g cherrytomater Evt. 10 g færdigstegt bacon 3 spsk surmælksprodukt fx fromage frais, skyr m.fl Salt og peber TIP! Surmælksproduktet kan smages til med estragon, basilikum, karse eller persille.

19 Tortillas med kødsauce og grønt Kog kødsaucen uden låg ca. 5 minutter til den bliver tykflydende. Gør grøntsagerne klar: Majs, tomater i halve, agurk og peberfrugt i tern samt snittet salat. Lun tortillas efter anvisning på emballagen. Fyld tortillas med kødsauce, grøntsager og cremefraiche og rul dem sammen klar til servering ⅛ af kødsaucen se opskrift 2 fuldkornstortillas 50 g majs, frosne eller fra dåse 50 g cherrytomater ¼ agurk ½ peberfrugt Icebergsalat eller spidskål, 50 g ½ dl surmælksprodukt fx cremefraiche, 9 % Brug de grøntsager, du har. Det er ikke nødvendigt med mange slags. Grøntsagerne kan suppleres med syltede jalapenochili i skiver. Skinke i tern kan bruges i stedet for kødsauce. Hvis du laver retten til flere personer, kan du anrette tortillas, kødsauce, grøntsager og cremefraiche hver for sig, så de selv kan lave deres tortillas alt efter ønske. OBS! Tilberedningstiden er beregnet ud fra at du har tilberedt kødsauce i køleskabet.

20 Skinkeschnitzel med sennepskartofler og grønkålsalat Vask og skær kartofler i mundrette stykker. Kog dem møre i letsaltet vand. Mærk med en kniv om de er møre. Hæld vandet fra. Imens kartoflerne koger: Dup kødet tørt med køkkenrulle og drys 1 knivspids salt på hver side. Stil kødet i køleskabet, til det skal steges. Pil et rødløg og skær ¾ af løget i tynde både. Pisk sennep og eddike sammen, og pisk derefter olien i, til det tykner. Vend det halve løg, kapers og de kogte kartofler i. Smag til med salt, peber og evt. sukker. Skyl og findel kålen. Vend løg i og smag til med salt og peber. Lad olien blive varm på en pande ved kraftig varme. Olien skal være så varm, at det siger lyde, når kødet kommes på panden. Brun kødet ½ minut på hver side, skru lidt ned for varmen og steg det 1½ minut på hver side. Kødet er mest mørt og saftigt, hvis det er rosa indeni. Tag kødet af panden, så det ikke bliver overstegt. Se hvordan du steger skinkeschintzler her. 1 skinkeschnitzel 1 cm tyk på ca. 110 g Salt og peber 1 tsk olie Sennepskartofler: 250 g kartofler ¼ -½ rødløg 1 spsk grov sennep 1 tsk eddike gerne frugteddike 1 spsk olie - gerne oliven- eller rapsolie 1 spsk kapers Evt. lidt sukker Grønkålsalat: 150 g grønkål, kinakål, spids- eller hvidkål ¼ rødløg I stedet for skinkeschnitzel kan bruges svinekotelet, mørbradbøffer, kalveschnitzel, bøf af oksekød, frikadeller, medisterpølse eller kyllingebryst. Sennepskartofler kan også serveres som en kold kartoffelsalat fx dagen efter. Så lav evt. dobbelt portion. Kødet bliver mere mørt og saftigt, hvis det krydres med salt min. 15 minutter, før det steges, og når kødet er rosa ved servering. TIP! Grønkål kan købes findelt i vinterperioden.

21 Mexi kotelet med chilirub og mexi coleslaw Lav først coleslaw: Snit kålen meget fint. Fjern kerner fra peberfrugten, skær den i små tern og bland den med spidskål og rosiner. Pisk limesaft og olie sammen, smag til med salt, peber og sukker og vend det i salaten. Kog pastaen efter anvisning på emballagen. Dup koteletten tør med køkkenrulle. Hak græskarkernerne fint. Bland chilirub ingredienserne sammen på en tallerken og vend koteletten heri, så den bliver godt dækket over det hele. Lad olien blive varm på en pande ved god varme. Olien skal være så varm, at det siger lyde, når kødet kommes på panden. Brun kødet 1 minut på hver side, skru ned til middel varme og steg den færdig 2-3 minutter på hver side. Kødet er mest mørt og saftigt, hvis det er svagt rosa indeni Tag kødet af panden. Hvis du er ung og aktiv og dermed meget sulten, kan du spise en kotelet mere eller spise mere pasta. I stedet for svinekoteletter kan bruges skinkeschnitzler. Lav evt. dobbeltportion af coleslaw. Den kan bruges som tilbehør dagen efter eller som en del af madpakken fx med et par frikadeller og groft brød. Har du en rest råt kød til overs kan du fryse den ned i en fryseegnet plastpose. Kødet kan holde sig ca. ½ år ved minus 18 grader. Koteletter kan også holde sig i køleskab tildækket 2 dage. 1 svinekotelet uden fedtkant og ben 2 cm tyk, ca.100 g 1 tsk olie Chilirub: 1 stor spsk græskarkerner, ca.10 g ½ tsk paprika, gerne røget ¼ tsk stødt spidskommen ⅛ tsk salt Mexi-coleslaw: 100 g spidskål eller hvidkål ¼ grøn peberfrugt 2 spsk rosiner Dressing: 1 spsk. lime- eller citronsaft 1 tsk olie Salt, peber og ¼ tsk sukker 75 g pasta helst fuldkornspasta

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 14 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Tomat Persille Løg Citron Øvrig frugt og grønt Rødløg Forårsløg Porrer Fennikel

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken:

Dette skal du have fast i dit køkken: Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya BACONWRAPS MED SVAMPE & RØGET SVINEMØRBRAD - 1 pakke wraps (madpandekager)

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun Der er skåret ned for kalorierne og op for smagen i Louise Bruuns retter på de næste sider. Du kan faktisk spise det hele og samtidig være på fastekur. Af Louise Bruun FOTO XX Jerk W. Langer og Louise

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.).

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.). KOGEBOG Kære Spejdere I sidder nu med Proviantudvalgets forslag til retter til aftensmåltidet, der kan laves ud fra de ingredienser, I kan hente i jeres proviantudlevering. Der kan selvfølgelig laves 10.000

Læs mere

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Inspirationshæfte - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Opskrifterne er udviklet af studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i forbindelse med det sociale mad- arrangement Mad Med Muligheder

Læs mere

Mandag Grillstegt laks med rodfrugter, kartofler og groft brød. Torsdag Tomatsuppe med kartofler og kikærter serveret med brød og pesto

Mandag Grillstegt laks med rodfrugter, kartofler og groft brød. Torsdag Tomatsuppe med kartofler og kikærter serveret med brød og pesto Sundhedsugen uge 17, 2013 Maden er planlagt ud fra de 8 kostråd og nøglehulsmærket. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer,

Læs mere

Supper. Afrikansk suppe. Aspargessuppe. Se også om muslingesupper på siden Fisk og Skaldyr.

Supper. Afrikansk suppe. Aspargessuppe. Se også om muslingesupper på siden Fisk og Skaldyr. Supper Se så om muslingesupper på siden Fisk Skaldyr. Afrikansk suppe 2 fed hvidløg hakkes fint 2 bladselleristængler skæres i tykke skiver 2 løg hakkes groft klares i en gryde på medium varme i 1 spsk

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

Julemad Julemad december 2012

Julemad Julemad december 2012 Julemad Menu Tilbehør Linsesalat Waldorf med selleri, valnødder, druer og mormor dressing Brune kartofler med honning og rosmarin fennikelsalat, estragon, pink grape og ristede mandler grønkålssalat med

Læs mere

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer Lad dig bare friste Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer 400-500 g hakket oksekød 1 spsk. Knorr krydderblanding til Kød og Grill Becel flydende til stegning af bøfferne Rodfrugtmos: 3-4

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

MESTERSLAGTEREN VINTERMAD

MESTERSLAGTEREN VINTERMAD MESTERSLAGTEREN VINTERMAD ØLBRAISERET NAKKEFILET 2 4 PERSONER INGREDIENSER: 1 kg Nakkefilet 100 g røget bacon 3 gulerødder 2 løg 1 porre 4 fed hvidløg 1 mørk øl (Ale eller lign) 1,5 kg kartofler 100 g

Læs mere

8 lækre opskrifter på lam

8 lækre opskrifter på lam 8 lækre opskrifter på lam Lammeskank med mørk øl og lakrids 2 store eller 4 små lammeskanke ½ spsk. lakridspulver eller ½ lakridsrod 2 store mørke øl 8 fed hakket hvidløg 3 gulerødder i tern 1 løg i tern

Læs mere

Du kan gøre en forskel

Du kan gøre en forskel Scandic klimamenu Du kan gøre en forskel Dit forbrug af mad og drikkevarer påvirker i høj grad klimaet. Ca. 30% af al CO2-udledning kommer fra verdens fødevareproduktion, så du kan gøre en forskel hjemme

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Blå laks med kartoffelmos Lasagne med Nakkekotelet Kylling med sellerifritter

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 31 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Brøndkarse Frugt og grønt: Romainesalat 1 pakke valgfri salat Hvidkål Squash

Læs mere

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté*

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté* Vegetar Auberginesnitsel* 2 skiver aubergine 1 cm tykke - drysses med ¾ tsk salt trækker i 15 minutter. De skylles derefter i koldt vand - vendes først i æggehvide eller hørslim derefter i rasp - de skal

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Meget mere. vegetarmad. 19 skønne vegetarretter

Meget mere. vegetarmad. 19 skønne vegetarretter Meget mere vegetarmad 19 skønne vegetarretter Krydret tomatsuppe med kidneybønner og basilikumolie Nøglehulsopskrift - 4. oktober 2013 Krydret tomatsuppe med kidneybønner og basilikumolie Det skal du bruge

Læs mere

Sundere pålæg. Inspirerende alternativer. Tip: Hvis du ikke er vild med hvidløg i dressingen, kan du erstatte det med 1 tsk frisk eller tørret timian.

Sundere pålæg. Inspirerende alternativer. Tip: Hvis du ikke er vild med hvidløg i dressingen, kan du erstatte det med 1 tsk frisk eller tørret timian. Kyllingesalat med fennikel 200 g kogt eller stegt kyllingekød 1 lille fintsnittet fennikel 1 håndfuld fintskårne sukkerærter 1 lille fintsnittet rødløg Dressing: 1 dl mager surmælksprodukt fx fromage fraiche

Læs mere

Økologisk, sundt og klimavenligt

Økologisk, sundt og klimavenligt Økologisk, sundt og klimavenligt Opskrifter til groconsult 24. august 2012 v/ Birte Brorson Laksesnack 4 personer (3 stk. til hver). (Dette er en sommerret, agurker og frisk salvie fås i vinterhalvåret

Læs mere

Billedfelt: 8,5 X 9 cm Billedopløsning: 300dpi

Billedfelt: 8,5 X 9 cm Billedopløsning: 300dpi Bydelsmødre Bydelsmødrenes Landsorganisation består af grupper af frivillige kvinder, primært med etnisk minoritetsbaggrund, som vælger at tage en Bydelsmoruddannelse, for at kunne hjælpe andre kvinder,

Læs mere

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr Det er helt vildt - Rådyr Rødvins marineret rådyr m. pamasan og krydderurter Rådyr yderlår + lårtunge 150g pamasan, revet 50g hasselnødder, fint hakkede Basilikum, timian og persille, fint hakkede Marinade:

Læs mere

Kartoffelmad klassik og en øl

Kartoffelmad klassik og en øl Kartoffelmad klassik og en øl Personas: Den ældre Relevante opskrifter: Rugbrød, klargøring Majonæse Bløde løg Serveringens indhold til en person: Rugbrød Majonæse Nykogte afkølede kartofler Bløde løg

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat

Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat 2 mellemstore stribede rødbeder 1 lille gul bede 4-8 små fine blade af rød eller grøn grønkål 4 gulerødder 2 økologiske

Læs mere

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Madplan for uge 52 årets sidste uge er i gang, det er JUL En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Mandag: Op af bakke, men det er jo nemt, smil og kys mandagen

Læs mere

AFTENSMADSFORSLAG fase 1

AFTENSMADSFORSLAG fase 1 AFTENSMADSFORSLAG fase 1 På de næste sider finder du forslag til hvad du kan spise til aftensmad. Spiser du mad på farten, så hent inspiration fra madforslagene til hvordan du kan bede restauranten sammensætte

Læs mere

Gryderetter. Belugagryde 1* Belugagryde 2*

Gryderetter. Belugagryde 1* Belugagryde 2* Gryderetter Belugagryde 1* Sorte mungbønner skal ikke som andre bønner sættes i blød, men behandles som linser. Afhængigt af hvilket produkt man får fat i, skal de kes i 15-60 minutter. 1 løg pilles hakkes

Læs mere

Julefrokost Menu. Stegte sild

Julefrokost Menu. Stegte sild Julefrokost Menu Stegte sild 8 ferske sildefileter (ca. 600 g) 2 spsk dijonsennep 4 spsk små dildkviste 1½ tsk groft salt friskkværnet peber 3 spsk rugmel 25 g smør Eddikelage ¼ liter lagereddike 150 g

Læs mere

hurtige gode vegetariske retter

hurtige gode vegetariske retter hurtige gode vegetariske retter Politikens Forlag Politikens Forlag Nem vegetarisk Rigtig hurtig mad God grøn mad Hvorfor? Derfor Sådan Super lækre salater Rigtig hurtig mad Gode grønne gryder Knap så

Læs mere

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe Supper og sovse Her er nogle ca.opskrifter på Lindehusets supper og sovse. Man kan sagtens udelade nogle af grøntsagerne og evt. bruge andre alt efter hvad man lige har ved hånden. Bare suppen/sovsen smager

Læs mere

Hjertevenlige opskrifter

Hjertevenlige opskrifter FORÅR SOMMER Hjertevenlige opskrifter Menu Tunmousse med grønt pynt Laksegryde med rejer Frikadeller med ovnbagte rodfrugter og kartofler Kold kartoffelsalat og kartoffelsalat med forårsgrønt Coleslaw

Læs mere

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 Protein dip Protein kiks/knækbrød 2 dl hytteost 1 dl persille 2 spsk mayonnaise 1 spsk hakket løg 2 spk frisk

Læs mere

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER PÅ NYE MÅDER Det er vinter. Det er koldt der derude, mens varmen breder sig lunt og trygt inden døre, enten fra en knitrende brændeovn eller buldrende

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Rødvinsbøf med grillede asparges, citronsmør og couscous salat. Ungkvægsculotte med cremet peberrod, saltbagte løg og kartofler. Opskrift 1 Opskrift 2

Rødvinsbøf med grillede asparges, citronsmør og couscous salat. Ungkvægsculotte med cremet peberrod, saltbagte løg og kartofler. Opskrift 1 Opskrift 2 Ungkvægsculotte med cremet peberrod, saltbagte løg og kartofler Opskrift 1 Opskrift 2 Rødvinsbøf med grillede asparges, citronsmør og couscous salat 1 culotte af ungkvæg på ca. 1 kg 1 tsk. rapsolie 6 alm.

Læs mere

Antipasta: Grøn salat 10 personer: Antipasto: Peberfrugt og porre 10 personer: Menuen fra Sejlklubbens Generalforsamling lørdag den 17.

Antipasta: Grøn salat 10 personer: Antipasto: Peberfrugt og porre 10 personer: Menuen fra Sejlklubbens Generalforsamling lørdag den 17. Menuen fra Sejlklubbens Generalforsamling lørdag den 17. januar 2015 Antipasta: Grøn salat 1 iceberg salathoved 1 dåse artiskokhjerter 1 dåse palmehjerter 1 glas cornichoner 1 stor fennikel Strimler af

Læs mere

Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse!

Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse! Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse! Indhold Ribeye med stegte peanuts, champignon og sød chili...6 Ribeye på kartoffelmos og stegt agurk...8 Culotte med aubergine, citron,

Læs mere

Den lækre. Kartoffel. Opskrifter & inspiration

Den lækre. Kartoffel. Opskrifter & inspiration Den lækre Kartoffel Opskrifter & inspiration Grov kartoffelmos med selleri Til hverdag og fest Den taknemlige kartoffel kan bruges til både hverdag og fest i mange variationer. Kartoflen er og har siden

Læs mere

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015 Lækre og sunde opskrifter 1 Kartoffel-porresuppe m. røde linser Ingredienser - 4 personer - 400 g. kartofler - 3 persillerødder - 3 gulerødder - 2 porre

Læs mere

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret Råvarer: Pighvar Østers Forskellige Kartofler Kørvel Agurk Persille Purløg Dild Estragon Skalotteløg Perleløg Løg Citron Sukker Æbleeddike Smør Fløde Hønsefond Forret Tatar af pighvar og østers Syltet

Læs mere

Tunge. Økologisk indmad. Indmad er in. Sprængt oksetunge. Kogt oksetunge 8.1. 1 kg tunge. Saltlage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand

Tunge. Økologisk indmad. Indmad er in. Sprængt oksetunge. Kogt oksetunge 8.1. 1 kg tunge. Saltlage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand Økologisk indmad. Tunge Sprængt oksetunge 1 kg tunge lage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand Sprængning af kød er en mild saltning, som tilfører kødet saftighed og smag. Kog saltlagen sammen, køl ned og læg

Læs mere

Dukan Kuren. Vekselfasen

Dukan Kuren. Vekselfasen Anesinha Sev s www.anesinhasev.com Dukan Kuren Vekselfasen Vekselfasen - 2 Dukan Kuren Protein, protein, protein... dette er en kur hvor man ikke sulter, man bliver mæt af protein og det fjerner trangen

Læs mere

Rosita. Forside. Opskrifter med stegt kylling

Rosita. Forside. Opskrifter med stegt kylling Rosita Forside Opskrifter med stegt kylling ROSITA ROSITA Kylling i tern i varm kartoffelsalat med rugbrøds croutons 1 kg stegt bryst i tern 30 skiver bacon Rugbrøds croutons: 250 g rugbrød, befriet for

Læs mere

ULVETIMEN. AMA-tips.dk. nem og lækker mad. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken

ULVETIMEN. AMA-tips.dk. nem og lækker mad. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken ULVETIMEN nem og lækker mad Læs om AMA-tips.dk på bagsiden - så er der mere ros til kokken SØDE SESAMLÅR MED HÅNDTAG OG GULERØDDER ULVEPAKKER OG RISPILAF 8-12 stk. 12 stk. Søde sesamlår: 8-12 kyllingeunderlår

Læs mere

Mormors køkken. - lavet efter Mesterslagterens originale opskrifter

Mormors køkken. - lavet efter Mesterslagterens originale opskrifter Mormors køkken - lavet efter Mesterslagterens originale opskrifter Mesterslagterens originale opskrifter Mormors køkken Mørbradgryde med sennepssauce Mørbradgryde med sennepssauce.. 3 Boller i karry...

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Wraps med skinkekød i strimler. Karrykylling i ovn. Opskrift 1 Opskrift 2

Wraps med skinkekød i strimler. Karrykylling i ovn. Opskrift 1 Opskrift 2 Wraps med skinkekød i strimler Opskrift 1 Opskrift 2 Karrykylling i ovn 500 g skinke i strimler ½ dl olivenolie 4 wraps 1 agurk 2 spsk. sesamfrø 2 spsk. soja 2 spsk. akaciehonning 1 rød chili 2 avokado

Læs mere

Møre bøffer med sennepssmør og grønkåls salat. Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon. Opskrift 1 Opskrift 2. 1,2 kg kalvesteg.

Møre bøffer med sennepssmør og grønkåls salat. Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon. Opskrift 1 Opskrift 2. 1,2 kg kalvesteg. Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon Opskrift 1 Opskrift 2 Møre bøffer med sennepssmør og grønkåls salat 1,2 kg kalvesteg 75-100 g bacon eller saltet flæsk 1 flaske hvidvin 1/2 l hønsebouillon 2

Læs mere

Chilimarineret kæmpesteak med kantareller/majsfrikassé og bagt kartoffel. Hakkebøffer med BBQ-kartofler. Opskrift 1 Opskrift 2

Chilimarineret kæmpesteak med kantareller/majsfrikassé og bagt kartoffel. Hakkebøffer med BBQ-kartofler. Opskrift 1 Opskrift 2 Chilimarineret kæmpesteak med kantareller/majsfrikassé og bagt kartoffel Opskrift 1 Opskrift 2 Hakkebøffer med BBQ-kartofler 600 g chilimarineret kæmpesteak Kantarel/majsfrikassé 500 g kantareller 2 majskolber

Læs mere

Møre bøffer med sennepssmør og grønkålssalat. Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon. Opskrift 1 Opskrift 2. 1,2 kg kalvesteg

Møre bøffer med sennepssmør og grønkålssalat. Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon. Opskrift 1 Opskrift 2. 1,2 kg kalvesteg Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon Opskrift 1 Opskrift 2 Møre bøffer med sennepssmør og grønkålssalat 1,2 kg kalvesteg 75-100 g bacon eller saltet flæsk 1 flaske hvidvin ½ liter hønsebouillon

Læs mere

Madlavning for finere mænd. Grill retter

Madlavning for finere mænd. Grill retter Grill retter Grill Ananas a la Cuba... 3 Baby spareribs med krydret æblecider marinade... 4 Choy Bau finger-steaks... 5 Fyldte tomater med ratatouille... 6 Grillet ananas med vaniljeis... 7 Grillet Laks...

Læs mere

Ungkvægsculotte med cremet peberrod, saltbagte løg og kartofler. Rødvinsbøf med grillede asparges, citronsmør og couscoussalat. Opskrift 1 Opskrift 2

Ungkvægsculotte med cremet peberrod, saltbagte løg og kartofler. Rødvinsbøf med grillede asparges, citronsmør og couscoussalat. Opskrift 1 Opskrift 2 Ungkvægsculotte med cremet peberrod, saltbagte løg og kartofler Opskrift 1 Opskrift 2 Rødvinsbøf med grillede asparges, citronsmør og couscoussalat 1 stk. ungkvægsculotte på ca. 1 kg 1 tsk. rapsolie Saltbagte

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

Risret med oksekød i strimler. Karrykylling i ovn. Opskrift 1 Opskrift 2. 1 landkylling. 500 g oksekød i stimler

Risret med oksekød i strimler. Karrykylling i ovn. Opskrift 1 Opskrift 2. 1 landkylling. 500 g oksekød i stimler Risret med oksekød i strimler Opskrift 1 Opskrift 2 Karrykylling i ovn 500 g oksekød i stimler 4 fed hvidløg 1-2 røde chili 4 spsk. soja 4 spsk. tomatpuré 4 spsk. sød chilisauce 2 store gulerødder 4 store

Læs mere

Sund aftensmad og desserter. -På den lækre måde

Sund aftensmad og desserter. -På den lækre måde Sund aftensmad og desserter -På den lækre måde Sundhedsaktiv Skole 1 Forord Det kan være svært at få sundhed integreret i en travl hverdag. I dette hæfte findes idéer og inspiration til sunde aftenmåltider,

Læs mere

SMAGFULDE RETTER FYLDT MED FORÅR DU IKKE KAN MODSTÅ

SMAGFULDE RETTER FYLDT MED FORÅR DU IKKE KAN MODSTÅ SMAGFULDE RETTER FYLDT MED FORÅR DU IKKE KAN MODSTÅ MARINERET FILET ROYAL MED ÆBLER, JORDSKOKKER OG KARRYMARINADE 1 marineret filet royal ÆBLE- OG JORDSKOKKEKOMPOT 4 jordskokker 2 æbler (Cox Orange) 1

Læs mere

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1)

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1) Indkøbslister til VBK 2.0 Vi har lavet indkøbslister til fase 1, hvor vi anbefaler, at du køber ind hver lørdag og tirsdag. Nogle af varerne vil du kunne bruge hele ugen, fx en pakke fuldkornsrugbrød,

Læs mere

Opskrifter fra os til dig!

Opskrifter fra os til dig! Opskrifter fra os til dig! Hér finder du alle opskrifterne til den russiske menu, Buffet Russka, som vi serverede for FSL Kreds 10 i forbindelse med det årlige TR-træf på Hornstrup Kursuscenter. En dejlig

Læs mere

Fem opskrifter til mænd - udformet til Men s Health Week af kok og diætist Søren Damgaard. Sund mad mænd kan li

Fem opskrifter til mænd - udformet til Men s Health Week af kok og diætist Søren Damgaard. Sund mad mænd kan li Fem opskrifter til mænd - udformet til Men s Health Week af kok og diætist Søren Damgaard Sund mad mænd kan li Forord Med de fem retter med Sund mad mænd kan li vil vi slå et slag for, at den slags mad,

Læs mere

Milnersvej 42 3400 Hillerød tel 4820 6000 www.pharmakon.dk

Milnersvej 42 3400 Hillerød tel 4820 6000 www.pharmakon.dk Månedens menu Helleflynder med variation af kartoffel og jordbær Maj 2009 Grillet svinemørbrad og braiseret svinekæbe med pure af gulerødder tilsmagt med estragon, hertil forårsgrønt og kraftig sauce samt

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

Oversigt over opskrifter 2 grupper á 3

Oversigt over opskrifter 2 grupper á 3 Oversigt over opskrifter 2 grupper á 3 Hovedret: Fars til kødboller / frikadeller / forloren hare / farseret porre (Fra Omtanke i store gryder) Tilbehør: kartofler efter eget valg Salat / grøntsager: den

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

Økologisk GEDEKØD. fra Stenalt Gods OPSKRIFTER

Økologisk GEDEKØD. fra Stenalt Gods OPSKRIFTER Økologisk GEDEKØD fra Stenalt Gods OPSKRIFTER Et naturligt liv Det omkring 700 år gamle gods, Stenalt, ligger ved Ørsted på Norddjursland. Hele bedriften blev omlagt til økologi i 1998. Gederne på Stenalt

Læs mere

Smagens Dag 2011. Navn: Klasse:

Smagens Dag 2011. Navn: Klasse: Smagens Dag 2011 Smag på sæsonen Navn: Klasse: Intro Smag på fødevarer i sæson På Smagens Dag skal du opleve smagens 5 grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami. Du skal smage på forskellige råvarer

Læs mere

Sauce. Den brune. Den hvide. Jævning

Sauce. Den brune. Den hvide. Jævning Sauce Den brune Har man stegt eller kt net kød, kaldes væsken derfra fond (udtales så det rimer på fjong). Til en brun sauce kan man forbedre fonden ved fx at tilsætte et laurbærblad eller et løvstikkeblad

Læs mere

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole. I dag skal vi, som sidst, 3 retter igennem. Grupperne er de samme som sidst. Men der er rotation så vi rykker en ret frem fra sidst.

Læs mere

Velbekomme! Side 2 Kogebog Spejdernes Lejr. Kære Spejdere. Følgende danner grundlag for varer i proviantudleveringen:

Velbekomme! Side 2 Kogebog Spejdernes Lejr. Kære Spejdere. Følgende danner grundlag for varer i proviantudleveringen: Velbekomme! Foto: Mie Balleby Dahl Kære Spejdere. I sidder nu med Proviantudvalgets forslag til retter til aftensmåltidet, der kan laves ud fra de ingredienser - I kan hente i jeres proviantudlevering.

Læs mere

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Morgenmads-idéer Grød 1 dl havregryn 2 spsk. solsikkekerner 1 lille drys salt 1 lille æble i tern eller revet Ovenstående koges op og koger stille et par

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

ugeplan Sådan lever du sundere med kostrådene

ugeplan Sådan lever du sundere med kostrådene ugeplan Sådan lever du sundere med kostrådene De officielle kostråd er en rettesnor til at få en sund, varieret balance i det, du spiser og drikker i en hverdag fyldt med madglæde. Spiser du efter kostrådene,

Læs mere

VELFÆRDSDELIKATESSER Lækre opskrifter med jerseykalvekød

VELFÆRDSDELIKATESSER Lækre opskrifter med jerseykalvekød VELFÆRDSDELIKATESSER Lækre opskrifter med jerseykalvekød STEGEANVISNING INTERVALSTEGNING Brun stegen på panden i neutral olie, krydder den med salt og peber og placer den i en bradepande midt i en forvarmet

Læs mere

Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE

Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE Efter afkøling skal du hurtigst muligt gemme dine cookies for børn og barnlige sjæle på et sikkert sted for ellers er holdbarheden på de nybagte

Læs mere

Kød, Åbningstilbud. troværdighed og godt slagterhåndværk. Slagtermester Henrik, Silkeborg

Kød, Åbningstilbud. troværdighed og godt slagterhåndværk. Slagtermester Henrik, Silkeborg Kød, troværdighed og godt slagterhåndværk Åbningstilbud Slagtermester Henrik, Silkeborg Mandag den 21. januar 2013 bliver Kælderslagteren til mad med mere Butikken fortsætter med en kombination af det

Læs mere

Velkommen til endnu en kokkeskole

Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole Januar er måneden hvor vi kigger på en klar himmel, en lavt stående sol og en temperatur efter disse forhold. Vi må hige efter friske råvarer men realisere at sylteglas

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. maj 2009

Eriks Mad og Musik 23. maj 2009 Eriks Mad og Musik. maj 009 Saltede citroner Bruges til alt undtagen desserter. Frugtkødet bruges som garniture til stegt kylling eller andet stegt kød. Skrællen bruges fint snittet i salater. Saften bruges

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

FORKÆL DIN SAUCE MED PHILADELPHIA

FORKÆL DIN SAUCE MED PHILADELPHIA FORKÆL DIN SAUCE MED PHILADELPHIA MØD DIN PERFEKTE MADLAVNINGSPARTNER En velsmagende sauce er prikken over i et og kan løfte en ret til nye højder. Men, det kræver sit at lave en sauce, der får smagsløgene

Læs mere

Smagens Dag 2012 Smag på umami

Smagens Dag 2012 Smag på umami Smagens Dag 2012 Smag på umami Elevmateriale af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Petersen Indhold Intro... 2 Workshop 1 De 5 grundsmage... 3 Workshop 2 Umami smagen... 5 Workshop 3 Med eller uden

Læs mere

Stroganoff med mos af rødder

Stroganoff med mos af rødder Sundhedsugen uge 17, 2014 Maden er planlagt ud fra de 10 kostråd og nøglehulsmærket. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer,

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

Sådan laver du sundere juleguf

Sådan laver du sundere juleguf Sådan laver du sundere juleguf Læs Rasmus Fredslunds seks sunde og e-numre-fri opskrifter på julegodter. Orangestænger 3 appelsiner, helst økologiske (lav eventuelt lidt ekstra og gem i køleskabet) 1 liter

Læs mere