Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Smør, margarine og olie

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Smør, margarine og olie"

Transkript

1 Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Smør, margarine og olie

2 2 To spiseskefulde er nok 2 Spar især på det hårde fedt 2 Skrab brødet 3 Smid stegefedtet ud 3 Olie 4 Smør 4 Blandingsprodukter 5 Margarine 5 Hvad er fedtsyrer? 6 Vil du vide mere? 8 To spiseskefulde er nok Op mod halvdelen af det fedt, vi spiser, kommer fra fedtstoffer som smør, Kærgården, Bakkedal, margarine og olie. Resten får vi skjult fx i kød, mælk, ost og slik. Ved at bruge mindst mulig smør, margarine og olie sparer du effektivt på fedtet. En tommelfingerregel er, at gram smør, margarine og olie i alt om dagen er nok. Det svarer til ca. to spiseskefulde. Det gælder både fedtstof på brød og i madlavning, dvs. til stegning, sovs, salatdressing og lignende. Mængden afhænger dog af, hvor stort energibehov man har, og hvor meget fedt kosten ellers indeholder. Spar især på det hårde fedt Sundhedsmæssigt er det bedst at spise så lidt som muligt af de produkter, der indeholder meget mættet fedt. Det er dem, som bliver hårde i køleskabet, dvs. smør, stegemargarine, bagemargarine og blandingsprodukter som Kærgården og Bakkedal. De bløde fedtstoffer, dvs. olie og margarine til bordbrug, indeholder mindre mættet fedt og er derfor ikke helt så usunde. Når du skal vælge mellem forskellige produkter, er det dog vigtigt at huske, at det mest afgørende er at spare på smør, margarine og olie i det hele taget. For meget fedt i kosten er en af grundene til, at mange bliver overvægtige og rammes af hjerte-kar-sygdomme, kræft og sukkersyge.

3 3 Skrab brødet En af de nemmeste og mest effektive måder at spare på fedtet er at skrabe brødet i stedet for at smøre tykt på. Under mange pålægstyper, der i forvejen er fede, smørbare eller saftige, kan smør eller margarine måske helt undværes. Det gælder fx leverpostej, ost eller makrel i tomat. Det er ikke sundere at spise Kærgården og Bakkedal i stedet for smør. Det skulle da lige være, hvis du bruger mindre af det, fordi det er nemmere at smøre på i et tyndt lag. Smid stegefedtet ud Hvis du kasserer det fedt, der er tilbage på panden i stedet for at komme det i sovsen, er det ikke så vigtigt, om du bruger meget eller lidt fedtstof, når du steger. Kødstykker optager nemlig kun lidt stegefedt. Paneret kød og fisk optager dog lidt mere fedt. Derimod suger grøntsager som løg og kartofler meget fedt, når de bliver stegt. I de tilfælde bør du bruge så lidt fedtstof til at stege i som praktisk muligt. Det gælder også i gryderetter, hvor man bruner kødet i fedtstof fra starten. Her ender alt fedtet i sovsen.

4 4 Olie Spiseolie udvindes af frø og frugter og anvendes bl.a. til stegning, nogle former for bagning, salatdressinger og mayonnaise. I modsætning til smør og margarine, som både indeholder fedt og vand, består olie af 100 procent fedt. Derfor er der mere fedt i 100 g olie end i 100 g smør eller margarine. Olier har et højt indhold af umættede og et lavt indhold af mættede fedtsyrer. Fødevaredirektoratet anbefaler ikke én olie frem for en anden. Det gælder om at spare på olien ligesom på andre fedtstoffer og så i øvrigt vælge efter smag, og hvad man skal bruge den til. Vindruekerneolie, solsikkeolie, majsolie, sojaolie samt madog salatolie smager neutralt. De har et højt indhold af flerumættede fedtsyrer. Mad- og salatolie består typisk af soja- eller rapsolie eller en blanding af de to. Olivenolie har ofte en kraftig smag. Olivenolie er kendetegnet ved et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer, og olivenolie stivner derfor lidt ved køleskabstemperatur. Rapsolie svarer i sammensætning til olivenolie med højt indhold af monoumættede fedtsyrer, dog med et noget højere indhold af polyumættede fedtsyrer og uden nogen special smag. Rapsolie kan produceres i Danmark. Friturefedt, som det bruges i de store burgerkæder, har normalt et højt indhold af mættet fedt. Bl.a. pomfritter optager meget fedt under friturestegningen. Derfor bør man begrænse forbruget mest muligt af den slags produkter. Man sparer ikke på den totale mængde fedt ved at vælge olie frem for smør eller margarine. Smør Smør fremstilles af fløde, som kærnes, dvs. deles i smørfedt og kærnemælk. Kærningen kan foregå i en smørmaskine, som pisker og rører fløden meget hurtigt, eller langsommere i en gammeldags kærne, som drejer rundt

5 5 og dermed får smørfedtet til at klumpe sammen. Det meste smør fremstilles i en smørmaskine. Til gammeldags kærning bruges syrnet fløde. I smørmaskinen tilsættes koncentreret mælkesyrekultur undervejs i processen. Desuden tilsættes smør som regel salt. Smør kan være mere gult om sommeren end om vinteren. Den gule farve kommer fra det græs, køerne spiser. Smør anvendes ligesom margarine på brød, til bagning og stegning. Smør indeholder ca. 80 gram fedt pr. 100 gram smør, resten er vand. Smør er det fedtstof, som indeholder mest mættet fedt. 2/3 af fedtet er mættet. Blandingsprodukter Blandingsprodukter er fx Kærgården og Bakkedal. Ordet blandingsprodukter henviser til, at produkterne er en blanding af smør og planteolie. De indeholder typisk to eller tre gange så meget smørfedt som plantefedt. Blandingsprodukterne kan generelt bruges til det samme som smør og margarine. De er ligesom margarine lette at smøre på brød direkte fra køleskabet. Blandingsprodukter indeholder ikke helt så meget mættet fedt som smør, men hører alligevel til de fedtstoffer, der indeholder mest mættet fedt. Ca. halvdelen af fedtet er mættet. Margarine Margarine laves af planteolier eller plantefedtstoffer. Olierne og fedtstofferne gennemgår forskellige processer, som fjerner smag og lugt og giver en fastere margarine. Minarine laves på samme måde, men indeholder mere vand og mindre fedt. Det gælder generelt om at spare på fedtet, dvs. også på margarine. At vælge de typer, der indeholder mindst fedt, kan være én måde at gøre det på. Margarine kan bruges til de samme ting som smør, dvs. på brød og til bagning, stegning og sovs. Meget bløde margariner egner sig ikke til mørdej og andre fede deje, der skal rulles ud. På grund af det høje vandindhold egner minarine sig ikke til stegning og bagning, men kun til at smøre på brød. Margarine til bordbrug har et varierende indhold af mættede fedtsyrer, men indeholder som regel mindre end stegeog bagemargarine og en del mindre end smør og blandingsprodukter. Se på margarinens deklaration, hvis du vil vide mere. Normalt står fedtsyreindholdet der. Stege- og bagemargarine er i de fleste tilfælde de margariner, der indeholder mest mættet fedt. De indeholder dog mindre end smør og som regel mindre end blandingsprodukter.

6 6 Hvad er fedtsyrer? Fedtet i maden består af tre forskellige slags fedtsyrer; mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. En undergruppe af enkeltumættede fedtsyrer er transfedtsyrer, som dannes ved hærdning af planteolier og desuden findes naturligt i smør, Kærgården og Bakkedal. Betegnelserne mættede, umættede og transfedtsyrer er udtryk for fedtsyrenes kemiske opbygning. Fedtsyrerne findes i forskellige mængder i forskellige fødevarer. I nogle dominerer de mættede, i andre dominerer enten de enkeltumættede eller flerumættede fedtsyrer. En kost med et højt indhold af mættede fedtsyrer og transfedtsyrer påvirker blodets kolesteroltal i uheldig retning, mens enkelt- og flerumættede fedtsyrer ikke har samme uheldige virkning på kolesteroltallet. Mættede fedtsyrer Mættede fedtsyrer findes især i smør, Kærgården, Bakkedal, hårde margariner, friturefedt og visse plantefedtstoffer, fx kokosfedt og palmefedt (palmin). Mættede fedtsyrer øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning. Enkeltumættede fedtsyrer Enkeltumættede fedtsyrer kaldes også monoumættede fedtsyrer. De findes i ret store mængder i alle fedtstoffer. Olivenolie og rapsolie har et særligt højt indhold. Flerumættede fedtsyrer Flerumættede fedtsyrer kaldes også polyumættede fedtsyrer. De findes især i bløde margariner og i olie som sojaolie og vindruekerneolie.

7 7 Fedt i smør, margarine og olie Produkt g fedt i 100 g produkt g mættet fedt i 100 g produkt Vælg produkter med mindst mættet fedt, hvor det kan lade sig gøre. Angivelserne af gram fedt og mættet fedt er pr. 100 g produkt. Smør Kærgården og Bakkedal Bage- og stegemargarine Bløde margariner Flydende margarine Minarine Olie Transfedtsyrer Transfedtsyrer findes fra naturens side i små mængder, i fedt fra drøvtyggere og derfor også i produkter som smør, Kærgården og Bakkedal. Ved delvis hærdning af olier fra planter og fisk dannes der også større mængder transfedtsyrer. Mad med et højt indhold af transfedtsyrer øger risikoen for at få hjerte-kar sygdomme. Derfor er der regler for indholdet af transfedtsyrer i olier og fedtstoffer og i sammensatte fødevarer. Regler for transfedtsyrer Danmark har siden juni 2003 haft regler for indholdet af transfedtsyrer i olier og fedtstoffer, der sælges til forbrugerne. Der må højst være 2 gram pr. 100 gram. Fra 2004 gælder reglen også for den olie og det fedtstof, virksomheder og restauranter bruger ved fremstilling af madvarer. Hvis man følger kostrådet om at vælge mejeri- og kødprodukter med et lavt fedtindhold, får man også automatisk færre af de naturlige transfedtsyrer. Mættede fedtsyrer og transfedtsyrer går under betegnelsen hårdt fedt, da de har højt smeltepunkt, dvs. at fedtet er fast ved stuetemperatur.

8 Vil du vide mere? På Fødevaredirektoratets hjemmesider kan du få mere at vide om sund mad, og om hvad der er i maden. Se på og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevaredirektoratet Mørkhøj Bygade Søborg tlf fax Fødevaredirektoratet November udgave 1. oplag Oplag: Bestillingsnummer: Design: essensen Aps Foto: Lars Bahl Tryk: Schultz.

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld 2 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? s.3 Risikofaktorer s.4 De fede og ufede fedtstoffer s.6 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?

Læs mere

Sådan steger du din sædvanlige mad i rapsolie

Sådan steger du din sædvanlige mad i rapsolie Forord 1 De gule rapsblomster. Duften af sommer. Gylden olie fra tusindvis af rapsfrø. Den danske natur byder på mange oplevelser, som kan sætte kolorit på vores spisebord. Den koldpressede rapsolie er

Læs mere

Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Indhold. Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?...

Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Indhold. Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?... Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld Indhold Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?.... 3 Risikofaktorer....

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld Har du for højt kolesterol, eller hjertekarsygdom? Indhold Har du for højt kolesterol, eller hjertekarsygdom?.... 3 Risikofaktorer.... 4 Fedtstoffer.... 6 8 Æg, rogn og skaldyr....

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Denne pjece er udarbejdet af de kliniske diætister (SIG kardiologi): Birgitte M. Bertelsen, Kirsten Buhl, Lonneke Hjermitslev, Inger Larsen og Lone B. Rosenkilde Mad for dit hjertes skyld 2 Copyright 2015

Læs mere

Næringsstofanbefalinger

Næringsstofanbefalinger "This project arises from the project Periscope which has received funding from the E U, in the framework of the Public Health Programme" Næringsstofanbefalinger Vores mad indeholder en lang række stoffer,

Læs mere

Gode råd om forhøjet kolesterol

Gode råd om forhøjet kolesterol Gode råd om forhøjet kolesterol Sådan kan du selv sænke dit kolesteroltal Sundhedsafdelingen www.jammerbugt.dk/sundhedsafdelingen Denne pjece henvender sig til personer, som ønsker at sænke eller forebygge

Læs mere

Forhøjet kolesterolindhold i blodet Dyslipidæmi

Forhøjet kolesterolindhold i blodet Dyslipidæmi Forhøjet kolesterolindhold i blodet Dyslipidæmi Hvad er forhøjet kolesterolindhold i blodet? Det er ikke en sygdom i sig selv at have forhøjet kolesterolindhold i blodet. Kolesterol er et livsnødvendigt

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

sund mad på arbejdet

sund mad på arbejdet sund mad på arbejdet FRA MÅLSÆTNING TIL HANDLING 2 Målsætninger for en sund kantinedrift 3 Server frugt og grønt til måltider og møder 5 Server fisk eller fiskepålæg hver dag 7 Server kartofler, ris eller

Læs mere

I N D L E D N I N G. i n d l e d n i n g

I N D L E D N I N G. i n d l e d n i n g F O R O R D En sund kostplan er vigtigere for en diabetiker end for selv den ivrigste madkender. Langt ud over at fryde smagsløgene, så er den hjørnestenen til god blodsukkerkontrol og befrier diabetikeren

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr 2 MÆLK, ÆG, FISK OG SKALDYR Varedeklarationer Side 4 Mælk Side 7 Æg Side 13 Fisk Side 16 Skaldyr

Læs mere

Plan for hjemkundskab 6. klasse

Plan for hjemkundskab 6. klasse Plan for hjemkundskab 6. klasse Uge 2 til og med uge 7 Æg og sundhed Uge 2: Uge 3: Uge 4: Uge 5: Uge 6: Uge 7: Hønen og ægget Blød- og hårdkogt æg Æg en powerfood Æg til morgenmad, frokost og aftensmad

Læs mere

dokumentation for trinity eat wise KOSTKOMPAGNIET

dokumentation for trinity eat wise KOSTKOMPAGNIET dokumentation for trinity eat wise KOSTKOMPAGNIET 2 Kostens næringsstofindhold Råvarer: Valg af råvarer Råvarer, der skal vælges med omtanke Råvarer, der skal spises meget af Koncept for eat wise Kostens

Læs mere

Guide. tab dig med god mad. og masser af proteiner. sider. Bliv slank med LCHQ-kuren. Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. tab dig med god mad. og masser af proteiner. sider. Bliv slank med LCHQ-kuren. Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide April 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Bliv slank med LCHQ-kuren 24 sider tab dig med god mad og masser af proteiner Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus TAB

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

PCO og kost. PCO og kost

PCO og kost. PCO og kost PCO og kost Indhold Baggrunden for kostråd til PCO... 2 Vægttab og motion... 3 Energifordeling... 3 Kulhydrater... 3 Kostfibre... 5 Protein... 5 Fedtstoffer... 5 Måltidsmønster... 5 LCHF (Low Carbohydrate

Læs mere

MICHELLE KRISTENSEN BOOTCAMP

MICHELLE KRISTENSEN BOOTCAMP MICHELLE KRISTENSEN MK BOOTCAMP 6:1 L I N D H A R D T O G R I N G H O F INDHOLD 6:1 4 KICKSTART DIT VÆGTTAB MED FASTE OG LEV DET SØDE LIV 5 DEL 1 KOST 13 FASTE 14 FASTE 1 DAG OM UGEN 15 MK PRINCIPPERNE

Læs mere

Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler

Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler Ernæringsrådet 2005 SUNDE RÅD om kost og bevægelse for børn i alderen 4-10 år Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler Ernæringsrådet 2005

Læs mere

om sukker & sundhed nordic sugar

om sukker & sundhed nordic sugar om sukker & sundhed nordic sugar Om sukker & sundhed! Interessen for sundhed er større end nogensinde. Næsten hver dag kan man læse om sundhed i medierne der refereres til nye undersøgelser, eksperter

Læs mere

Din guide til en. sundere hverdag. Lev bedre længere. CardioLab. Lev bedre længere

Din guide til en. sundere hverdag. Lev bedre længere. CardioLab. Lev bedre længere Din guide til en Lev bedre længere sundere hverdag CardioLab Lev bedre længere Overvægt Sundhed starter indefra I denne folder finder du masser af nyttige oplysninger gode råd til, hvordan du kan holde

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

Risikofaktorer motion fed risikoen udvikle livsstilssygdom læse helbred

Risikofaktorer motion fed risikoen udvikle livsstilssygdom læse helbred Risikofaktorer Får du for lidt motion, for meget fed mad og alkohol? Det er nogle af de faktorer, der øger risikoen for at udvikle en livsstilssygdom. I denne brochure kan du læse, hvad du selv kan gøre

Læs mere

LETTERE LIVRETTER - CHAUFFØRERNES KOGEBOG

LETTERE LIVRETTER - CHAUFFØRERNES KOGEBOG LETTERE LIVRETTER - CHAUFFØRERNES KOGEBOG Lettere livretter chaufførernes kogebog Tekster: Marie Kipp og Camilla Laursen i samarbejde med Sundhed & Velvære, som er en del af Brevproduktion & Transport

Læs mere

Guide. Tab dig med LCHF. Ny effektiv kur: Hvad er Low Carb High Fat? Derfor taber du dig. sider

Guide. Tab dig med LCHF. Ny effektiv kur: Hvad er Low Carb High Fat? Derfor taber du dig. sider Foto: Scanpix Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ny effektiv kur: 22 sider Tab dig med LCHF Hvad er Low Carb High Fat? Derfor taber du dig Low Carb High Fat - kuren INDHOLD

Læs mere

Grønt gnavegrønt, salat eller pålæg

Grønt gnavegrønt, salat eller pålæg GRØNT Gnavegrønt Agurk Avocado Bladselleri Blomkål Broccoli Bønner Gulerod Kinaradise Majskolbe Minimajs Peberfrugt rød, grøn, gul Radiser Tomat Squash Sukkerærter Ærter i bælg Grønt som salat Råkost Bagte

Læs mere

Mad til spædbørn & småbørn. fra skemad til familiemad

Mad til spædbørn & småbørn. fra skemad til familiemad Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 2009 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 2009 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 10. udgave, 1. oplag, 2009 Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Bytte måltider Du må gerne bytte frokost og middag. Det skal bare være hele måltidet, hvilket vil sige, at f.eks. brødet følger frokosten.

Bytte måltider Du må gerne bytte frokost og middag. Det skal bare være hele måltidet, hvilket vil sige, at f.eks. brødet følger frokosten. SUNDHEDSLEKSIKON A A-vitamin Findes i lever fra fisk og dyr, æggeblomme og fedtholdige mælkeprodukter. A-vitamin er godt for vores hud og slimhinder, og det har betydning for celledelingen. Derudover virker

Læs mere