Samfundsøkonomisk analyse af ny station på Lolland. -Fagnotat, Ringsted Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samfundsøkonomisk analyse af ny station på Lolland. -Fagnotat, Ringsted Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg"

Transkript

1 Samfundsøkonomisk analyse af ny station på Lolland -Fagnotat, Ringsted Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg

2 Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Februar 2011 ISBN Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads København Ø Undersøgelse af Femern Bælt danske jernbanelandanlæg er samfinansieret af EU via Det transeuropæiske transportnet (TEN-T). Forfatteren har det fulde ansvar for denne publikation. Den Europæiske Union fralægger sig ethvert ansvar for brugen af oplysningerne i publikationen.

3 Notat Ny station på Lolland: Samfundsøkonomisk analyse Der er foretaget en samfundsøkonomisk analyse af at etablere en station på Lolland i forbindelse med anlæggelse af jernbaneanlæg i tilknytning til den faste forbindelse over Femern Bælt. Ud fra analysen kan det ikke afvises, at det kan være samfundsøkonomisk rentabelt at anlægge en ny station. Der er dog usikkerhed om flere af de centrale beregningsforudsætninger. Herunder er der knyttet en betydelig usikkerhed til vurderingen af, hvor mange passagerer stationen vil komme til at betjene. Bolig- og erhvervsudviklingen i området omkring stationen vil således være afgørende for stationens samfundsøkonomiske rentabilitet. Under alle omstændigheder er en forudsætning for, at stationen kan anlægges, at der skal være finansieringsmæssigt grundlag for dette. Resultater Med anlæggelsen af Femern Bælt forbindelsen og de danske jernbaneanlæg i tilknytning hertil nedlægges den nuværende station i Rødbyhavn. I dette notat belyses det, om der ud fra en samfundsøkonomisk vurdering bør anlægges en ny passagervendt station som erstatning for stationen i Rødbyhavn. Den passagervendte station er et tilvalg til projektet Femern Bælt danske jernbane landanlæg. I grundløsningen indgår stationen som en overhalingsstation med et perronspor på 400 meter til afsætning af passagerer i forbindelse med f.eks. toghavari. I foråret 2010 blev det undersøgt, hvor det rent trafikalt vil være mest hensigtsmæssigt at anlægge en eventuel ny station, og der blev undersøgt syv potentielle stationsplaceringer, som fremgår af figur 1. I analysen blev det ikke vurderet, hvorvidt en ny station i det hele taget er samfundsøkonomisk rentabel. Anlægsudvikling Telefon Telefax Journalnr. Amerika Plads København Ø Direkte mela@bane.dk Notat Side 1(10)

4 Figur 1. Tidligere undersøgte stationsplaceringer Da analysen blev gennemført, lå den endelige linjeføring for den faste forbindelse over Femern Bælt ikke fast. De fleste af de undersøgte stationsplaceringer er uafhængige af valg af linjeføring. Dog er stationsplacering 1A kun mulig ved en linjeføring øst om Rødby, mens 1B forudsætter en vestlige linjeføring. På basis af analysen af de syv mulige stationsplaceringer og en efterfølgende dialog med Lolland Kommune og Femern A/S blev det besluttet at gå videre med en egentlig samfundsøkonomisk analyse af den stationsplacering, der er angivet som nummer 2 i figur 1. Denne station er placeret ved Ladhavevej/Mosevej. Det er således blevet undersøgt, om det ud fra en samfundsøkonomisk synsvinkel, vil være hensigtsmæssigt at anlægge en ny station, Lolland Syd, ved stationsplacering 2. I den samfundsøkonomiske analyse opgøres gevinster og omkostninger forbundet med stationen sammenlignet med situationen, hvor stationen i Rødbyhavn er nedlagt og området derfor ikke længere har nogen passagerstation. Det vurderes, om fordelene for de passagerer, der vil benytte Lolland Syd er store nok til at opveje omkostningerne ved at anlægge stationen, når der også tages højde for øvrige samfundsøkonomiske konsekvenser f.eks. i form af togdriftsomkostninger, billetindtægter og ulemperne for de gennemrejsende passagerer ved den ekstra togstandsning på Lolland Syd. Med de anvendte beregningsforudsætninger viser den samfundsøkonomiske analyse, at de forskellige effekter netop balancerer, jf. tabel 1. Tabel 1. Samfundsøkonomisk nettogevinst ved at etablere en station på Lolland (opgjort som nettonutidsværdi for 2010 i 2010-prisniveau, mio. kr.) Side 2(10)

5 Anlægsomkostninger -38 Billetindtægter 189 Driftsomkostninger i alt -152 Driftsomkostninger, station -26 Driftsomkostninger, persontog -121 Drifts- og vedl.omk. infrastruktur, bane -9 Vedl.omk. infrastruktur, vej 4 Afgiftskonsekvenser -53 Tidsgevinster i alt 67 Tidsgevinster, passagerer der bruger stationen 91 Tidsgevinster, øvrige togpassagerer -34 Tidsgevinster, vej (trængsel) 11 Skatteforvridningstab -13 I alt 0 Intern rente 5,0% Projektet har således en nettonutidsværdi på 0, når der opereres med en kalkulationsrente på 5 pct. om året og en kalkulationsperiode på 50 år. Det svarer til, at projektets interne forrentning, der angiver det årlige samfundsøkonomiske afkast af investeringen, er 5 pct. Ud fra analysen kan det således ikke afvises, at det kan være samfundsøkonomisk rentabelt at anlægge stationen. Der er dog usikkerhed om flere af de beregningsforudsætninger, der er væsentlige for resultatet. En afgørende forudsætning er således antagelsen om, hvor mange passagerer der faktisk vil benytte stationen. I grundberegningen er det antaget, at stationen dagligt benyttes af 800 passagerer. Dette tal blev beregnet på baggrund af data fra Transportvaneundersøgelse (TU) til brug for den tidligere sammenlignende analyse af syv potentielle stationsplaceringer. De 800 passagerer dagligt svarer til det nuværende passagertal på stationer som Hadsten, Ry og Skjern. Til sammenligning benyttes den eksisterende station i Rødbyhavn af omkring 300 passagerer pr. dag. Antagelsen om 800 daglige af- og påstigninger på Lolland Syd vil formodentlig være for optimistisk, med mindre der sker en mærkbar bolig- og erhvervsudviklingen i området. Som det fremgår af tabel 2, er Lolland Syd ikke længere samfundsøkonomisk rentabel, hvis antallet af passagerer, der benytter stationen, reduceres til hhv. 600 og 400 passagerer dagligt. Hvis der omvendt kommer så meget som passagerer dagligt, vil stationen give en betydelig samfundsøkonomisk nettogevinst, når de øvrige bereg- Side 3(10)

6 ningsforudsætninger holdes uændret. Antagelsen om, hvor mange passagerer der vil benytte stationen, er således helt central. Tabel 2. Betydningen af antal passagerer der benytter stationen for den samfundsøkonomiske nettogevinst ved stationen (opgjort som nettonutidsværdi for 2010 i 2010-prisniveau, mio. kr.) antal stationspassagerer pr. dag Anlægsomkostninger Billetindtægter Driftsomkostninger i alt Afgiftskonsekvenser Tidsgevinster i alt Skatteforvridningstab I alt Intern rente -3,7% 1,2% 5,0% 8,3% En anden faktor, der spiller ind på rentabiliteten af stationen, er den tidsbesparelse, som brugerne af stationen vil opleve. I grundberegningen er det antaget, at der kan spares 15 minutter pr. rejse i forhold til situationen uden station. I tabel 3 belyses betydningen af denne antagelse. Hvis tidsbesparelsen kun bliver 10 minutter pr. rejse, reduceres projektets forrentning således til under 2 pct., mens en tidsbesparelse på 20 minutter pr. rejse omvendt øger forrentningen til knap 8 pct. Side 4(10)

7 Tabel 3. Betydningen af tidsbesparelsen pr. rejse for den samfundsøkonomiske nettogevinst ved stationen (opgjort som nettonutidsværdi for 2010 i prisniveau, mio. kr.) tidsgevinst pr. rejse (minutter) Anlægsomkostninger Billetindtægter Driftsomkostninger i alt Afgiftskonsekvenser Tidsgevinster i alt Skatteforvridningstab I alt Intern rente 1,7% 5,0% 7,8% Også antallet af gennemkørende passagerer, der vil få forlænget rejsetid, når toget standser på Lolland Syd, betyder meget for resultatet. I grundberegningen antages det, at togpassagerer årligt får en rejsetidsforlængelse, når toget standser på Lolland Syd. Det svarer til 1/3 af de rejsende, der i prognoserne for den faste forbindelse over Femern Bælt forventes at krydse den faste forbindelse i åbningsåret. Når tallet er vurderet så forholdsvis lavt, skyldes det, at størstedelen af de gennemkørende passagerer må forventes at benytte et af de tog, der ikke standser på Lolland Syd. Hvis flere rejsende sidder i standsende tog og derved får forlænget deres rejsetid, forringer det den samfundsøkonomiske rentabilitet af stationen. Hvis det f.eks. drejer sig om halvdelen af de alle rejsende, der krydser den faste forbindelse, svarende til godt rejsende årligt, falder projektets interne forrentning til 3,2 pct., jf. tabel 4. Projektet er således ikke længere samfundsøkonomisk rentabelt. Hvis det omvendt kun er knap passagerer årligt, svarende til 1/5 af de passagerer, der krydser den faste forbindelse, som bliver berørt af togstandsningen på Lolland Syd, stiger projektets interne forrentning til mere end 6 pct. Side 5(10)

8 Tabel 4. Betydningen af antal berørte gennemkørende passagerer for den samfundsøkonomiske nettogevinst ved stationen (opgjort som nettonutidsværdi for 2010 i 2010-prisniveau, mio. kr.) antal gennemkørende passagerer* Anlægsomkostninger Billetindtægter Driftsomkostninger i alt Afgiftskonsekvenser Tidsgevinster i alt Skatteforvridningstab I alt Intern rente 6,3% 5,0% 3,2% *) Antal gennemkørende passagerer svarer til hhv. 1/5, 1/3 og halvdelen af de knap 1,4 mio. passagerer, der i prognoserne for den faste forbindelse over Femern Bælt årligt forventes at rejse med tog over den faste forbindelse i åbningsåret. Anlægsomkostningen er altid en væsentlig parameter, når rentabiliteten ved infrastrukturprojekter skal opgøres. I henhold til principperne i ny anlægsbudgettering er der til anlægsoverslaget i grundanalysen tillagt 10 pct. Det svarer til den tredjedel af den bevilgede reserve på 30 pct. af anlægsprisen, som er indeholdt i anlægsbevillingen til projektet og overføres til anlægsmyndigheden. Hvis hele tillægget på 30 pct. regnes med, reduceres projektets interne rente til 4,3 pct., og nettonutidsværdien falder til knap - 9 mio. kr. Som det fremgår af de beskrevne følsomhedsvurderinger, er resultatet ikke robust over for ændringer i de centrale forudsætninger. Med de centrale skøn findes et resultat, der netop balancerer, men afhængig af forudsætningerne kan Lolland Syd også udvise såvel markant positive som markant negative resultater. Der er dog ét forhold, som ikke har været inddraget i beregningerne, og som trækker i retning af at forøge projektets rentabilitet. Det drejer sig om effekterne for busser og buspassagererne, når togdriften forbedres. Det må antages, at den forbedrede togbetjening vil føre til indskrænkninger i busbetjeningen i forhold til, hvad den ville have været uden en station. Dette vil give besparelser på busdriften, men også føre til forringede forhold for de passagerer, der stadig vil være afhængige af bus, da den såkaldt skjulte ventetid stiger, når busfrekvensen falder. Man kan diskutere størrelsesordenen af den samlede effekt, men den forventes at trække i retning af at forbedre det samfundsøkonomiske regnestykke. Effekten er dog svær at kvantificere. Side 6(10)

9 Beregningsmetode Den samlede opgørelse af gevinster og omkostninger ved at etablere en station på Lolland sker i en samfundsøkonomisk analyse, hvor der foretages en afvejning mellem konsekvenserne for de berørte parter, herunder de rejsende, operatørerne og statskassen. Konsekvenserne beregnes over en 50-årig beregningsperiode, og der anvendes en kalkulationsrente på 5 pct. De samfundsøkonomiske effekter, som indgår i analysen, er opgjort i 2010 priser og er udtrykt i markedsprisniveau. Metoden bygger på et velfærdsøkonomisk grundlag, og den metodemæssige ramme er Transportministeriets manual fra 2003, som er en udmøntning på transportområdet af Finansministeriets overordnede retningslinjer for, hvordan samfundsøkonomiske konsekvensopgørelser skal foretages. I den samfundsøkonomiske analyse sker der en sammenregning, udtrykt i kr. og øre, af følgende elementer, hvor et efterfølgende (+) angiver et positivt bidrag til det samfundsøkonomiske regnestykke, mens et (-) angiver et negativt: Anlægsomkostning ved at bygge stationen (-) Tidsgevinster for de passagerer, der benytter Lolland Syd og derved opnår en rejsetidsbesparelse (+) Tidsomkostninger for de passagerer, hvis rejsetid forlænges, når toget stopper ved Lolland Syd (-) Ændrede omkostninger til togdrift (-) Ændrede billetindtægter, når antal togpassagerer øges (+) Driftsomkostninger forbundet med at drive stationen (-) Øgede omkostninger til drift og vedligehold af baneinfrastrukturen, når længere tog fører til øget slid (-) Tidsgevinster for bilisterne når en del af vejtrafikken overflyttes til tog, hvilket reducerer trængsel på vejene (+) Lavere vedligeholdelsesomkostninger på vej, når vejtrafikken reduceres (+) Afgiftskonsekvenser for det offentlige (-) Samfundsøkonomisk tab forbundet med den reduktion i arbejdsudbuddet, der antages at ske, når projektet skal finansieres (-) Disse effekter sammenvejes i analysen til et estimat på den samfundsøkonomiske nettoeffekt forbundet med at etablere en station på Lolland. Beregningsforudsætninger Anlægsomkostninger I den samfundsøkonomiske analyse indgår en anlægsomkostning på omkring 45 mio. kr. før korrektion for ny anlægsbudgettering. Denne meromkostning er inkl. bygherreomkostninger til projektering, tilsyn mv. Det forudsættes, at 25 pct. af anlægsomkostningen falder til betaling to år før åbningen af den faste forbindelse og resten året før. Side 7(10)

10 Den passagervendte station er et tilvalg til projektet Femern Bælt danske jernbane landanlæg. I grundløsningen indgår stationen som en overhalingsstation med et perronspor på 400 meter til afsætning af passagerer i forbindelse med f.eks. toghavari. I den samfundsøkonomiske vurdering for en ny station på Lolland omfatter anlægsomkostningen kun meromkostningen ved at anlægge en passagervendt station i stedet for en overhalingsstation med perron. Projektet Femern Bælt danske jernbanelandanlæg dækker strækningen fra Ringsted til Holeby på Lolland. Strækningen er en del af det transeuropæiske transportnetværk (TEN-T), og projektet samfinansieres derfor af EU. I beregningerne er EUfinansieringen dog ikke fratrukket i anlægsomkostningerne, da gevinster og omkostninger inddrages, uanset om de er danske eller ej. Således indregnes også alle tidskonsekvenser, selv om nogle af de berørte rejsende er udenlandske statsborgere. I beregningerne anlægges der således en international (dvs. europæisk) synsvinkel. I henhold til principperne i ny anlægsbudgettering er der i grundanalysen tillagt 10 pct. til anlægsprisen. Det svarer til den tredjedel af den bevilgede reserve på 30 pct. af anlægsprisen, som er indeholdt i anlægsbevillingen til projektet og overføres til anlægsmyndigheden. Passagereffekter Stationspassagerer Der anvendes en forudsætning om 800 stationspassagerer, dvs. af- og påstigere, pr. dag i åbningsåret (Ny station på Lolland Undersøgelse af placeringsmuligheder, april 2010, Trafikstyrelsen). Passagererne kommer til og fra stationen gående, på cykel, i bil eller med bus. De 800 daglige af- og påstigninger på Lolland Syd svarer til godt årligt. Antallet af stationspassagerer er beregnet med udgangspunkt i landsgennemsnitlige data fra Transportvaneundersøgelsen (TU) og den nuværende befolknings størrelse og geografiske fordeling på Lolland. Den eksisterende station i Rødbyhavn benyttes i dag af omkring 300 passagerer dagligt. Antagelsen om de 800 passagerer dagligt vil derfor formodentlig være for optimistisk, med mindre der sker en mærkbar bolig- og erhvervsudviklingen i området omkring stationen I den samfundsøkonomiske analyse er der ikke forudsat vækst i antal stationspassagerer efter åbningsåret. Derimod indgår antal stationspassagerer som en parameter i følsomhedsanalysen. Gennemkørende passagerer Antallet af gennemkørende passagerer, der vil få forlænget rejsetiden som følge af standsning ved Lolland Syd, er vurderet til godt i året for åbningen af den faste forbindelse. I prognoserne for den faste forbindelse over Femern Bælt forventes knap 1,4 mio. togpassagerer at krydse forbindelsen i åbningsåret (Samfundsøkonomisk vurdering af en fast forbindelse over Femern Bælt, marts 2004, Trafikministeriet). Det er vurderet, at 1/3 af disse passagerer får gene af stationen, da det giver dem Side 8(10)

11 en ekstra standsning og dermed forlænget rejsetid. Resten af passagerne vil enten være stationspassagerer eller rejsende med tog, som ikke standser på stationen. Med udgangspunkt i prognosen for den faste forbindelse over Femern Bælt er der i den samfundsøkonomiske analyse regnet med en årlig passagervækst på 1 pct. i de første 25 år efter åbningen af den faste forbindelse, hvorefter antal togpassagerer forudsættes uændret i den resterende beregningsperiode. I beregningerne er der forudsat en tilsvarende vækst i antallet af berørte gennemkørende passagerer. Tidsgevinster for stationspassagerer I analysen er der regnet med en tidsbesparelse for stationspassagererne på 15 minutter. Tidsbesparelsen er vurderet til mellem 15 og 20 minutter på baggrund af udtræk fra rejseplanen.dk. Tidsbesparelsen for stationspassagererne er forskellen i rejsetid med kollektiv transport mellem en situation med og uden stationen. For helt nye rejsende, og passagerer, som alternativt ville have foretaget rejsen med bil, er tidsbesparelsen sat til det halve heraf. Tidsbesparelsen omsættes til en tidsgevinst opgjort i kroner og øre på baggrund af enhedsprisen for rejsetid på 91 kr. pr. time pr. person, som er den vægtede værdi, hvor der tages højde for, at erhvervsrejser har en højere tidsværdi end rejser med andet formål (Transportøkonomiske Enhedspriser, version 1.3, juli 2010, Transportministeriet). Tidsomkostninger for gennemkørende passagerer I analysen er der regnet med en køretidsforlængelse på 2,3 minutter for de passagerer, der standser på stationen, men ikke har ærinde der (Stationsstrukturen i Danmark, 2008, Trafikstyrelsen). Køretidsforlængelsen svarer til den ekstra tid, et tog bruger på at foretage en standsning på en strækning, hvor hastigheden er 160 km/t inkl. bremse- og accelerationstid samt åbning og lukning af døre. Tidsomkostningen er beregnet på baggrund af enhedsprisen for rejsetid på 91 kr. pr. time pr. person (Transportøkonomiske Enhedspriser, version 1.3, juli 2010, Transportministeriet). Billetindtægter De gennemsnitlige billetindtægter forudsættes at udgøre 0,81 kr. pr. personkilometer med kollektiv transport (Transportøkonomiske Enhedspriser, version 1.3, juli 2010, Transportministeriet). Stationen på Lolland vil medføre, at der samlet set rejses mere med tog og dermed, at der skabes flere billetindtægter. Ændringen billetindtægterne beregnes med udgangspunkt i ændringen i rejste personkilometre. Driftsomkostninger Station Driftsomkostningerne for stationen er vurderet til 1,7 mio. kr. pr. år. Skønnet er baseret på rapporten "Stationsstrukturen i Danmark, 2008, Trafikstyrelsen", men da der ikke deri findes driftsomkostninger for stationer med perronlængder på 400 meter, er Side 9(10)

12 der foretaget en proportional opjustering af prisen, så den afspejler de længere perroner. Tog Driftsomkostningerne for tog omfatter anskaffelsesomkostninger til togmateriel på kr. pr. siddeplads pr. år (oplyst af Trafikstyrelsen) som følge af flere rejsende og længere omløbstid. Derudover benyttes der personaleomkostninger på kr. pr. time (Transportøkonomiske Enhedspriser, version 1.3, juli 2010, Transportministeriet) som følge af længere omløbstid, samt drifts- og vedligeholdelsesomkostninger på 0,18 kr. pr. personkilometer (oplyst af Trafikstyrelsen) som følge af flere rejsende. Disse omkostningselementer er gældende for regionale eltog med maksimal hastighed på 200 km/t. Bane Driftsomkostningerne for bane udgør 0,02 kr. pr. bruttoton-kilometer (Transportøkonomiske Enhedspriser, version 1.3, juli 2010, Transportministeriet). I analysen opereres der med passagerkilometer og det har derfor været nødvendigt at omskrive enhedsprisen. Dette er gjort på baggrund af antagelser om antallet af siddepladser i togene og belægningsgraden samt vægten af togmateriellet. Vej Stationen på Lolland vil medføre, at der rejses færre kilometer med personbil, hvilket medfører reducerede omkostninger til drift og vedligehold af vejene. Driftsomkostningerne for vej antages at udgøre 0,01 kr. pr. køretøjskilometer i personbil (Transportøkonomiske Enhedspriser, version 1.3, juli 2010, Transportministeriet). Trængsel Stationen på Lolland vil medvirke til, at der køres færre kilometer i personbil, og vil dermed reducere trængselsproblemer på vejene. Trængselsomkostningerne udtrykker de omkostninger, der påføres andre trafikanter i form af forsinkelser, når en trafikant kører en ekstra kilometer. I analysen indgår trængselsomkostninger på 0,34 kr. pr. køretøjskilometer for personbiler (Transportøkonomiske Enhedspriser, version 1.3, juli 2010, Transportministeriet). Side 10(10)

Samfundsøkonomisk analyse af ny station på Lolland

Samfundsøkonomisk analyse af ny station på Lolland Samfundsøkonomisk analyse af ny station på Lolland - Fagnotat, Ringsted - Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Maj 2012 Forord Dette fagnotat omhandler den samfundsøkonomiske analyse af en ny station

Læs mere

Samfundsøkonomisk sammenligning af grundløsningerne

Samfundsøkonomisk sammenligning af grundløsningerne Samfundsøkonomisk sammenligning af grundløsningerne - Fagnotat, Ringsted - Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Maj 2012 Forord Dette fagnotat omhandler den samfundsøkonomiske sammenligning af grundløsningerne

Læs mere

Samfundsøkonomisk sammenligning af grundløsningerne

Samfundsøkonomisk sammenligning af grundløsningerne Samfundsøkonomisk sammenligning af grundløsningerne -Fagnotat, Ringsted Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Februar 2011 ISBN 978-87-90682-75-0 Banedanmark

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål om passagergrundlag for ny station ved Holeby på Lolland

Besvarelse af spørgsmål om passagergrundlag for ny station ved Holeby på Lolland Notat 21.11.13 Besvarelse af spørgsmål om passagergrundlag for ny station ved Holeby på Lolland Bjarne Jensen har stillet en række spørgsmål til den metode, der er anvendt til fastsættelse af passagergrundlaget

Læs mere

Aspekter ved hastigheder over 200 km/t. -Fagnotat, Ringsted Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg

Aspekter ved hastigheder over 200 km/t. -Fagnotat, Ringsted Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Aspekter ved hastigheder over 200 km/t -Fagnotat, Ringsted Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Februar 2011 ISBN 978-87-90682-70-5 Banedanmark Anlægsudvikling

Læs mere

Screeningsanalyse af ny bane Århus-Galten- Silkeborg Tillægsanalyse: Enkeltspor

Screeningsanalyse af ny bane Århus-Galten- Silkeborg Tillægsanalyse: Enkeltspor Memo Titel Screeningsanalyse af ny bane Århus-Galten- Silkeborg Tillægsanalyse: Enkeltspor Dato 5 august 2011 Til Trafikstyrelsen COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax

Læs mere

Nye Vejanlæg i Aalborg Syd - VVM/MV

Nye Vejanlæg i Aalborg Syd - VVM/MV Aalborg Kommune Nye Vejanlæg i Aalborg Syd - VVM/MV - Samfundsøkonomisk analyse Teknisk notat COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk 1 Metode Vurderingen

Læs mere

Analyse 23. oktober 2013

Analyse 23. oktober 2013 23. oktober 2013. Den samfundsøkonomiske værdi af Timemodellen kan være overvurderet Af Jens Hauch Trafikstyrelsen har, efter at der er truffet beslutning om Timemodellen, offentliggjort en samfundsøkonomisk

Læs mere

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi greve kommune holbæk kommune høje-taastrup kommune ishøj kommune lejre kommune odsherred kommune roskilde kommune solrød kommune vallensbæk kommune faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi Jernbanekapaciteten

Læs mere

Indtægter og omkostninger ved en baneforbindelse over Kattegat

Indtægter og omkostninger ved en baneforbindelse over Kattegat Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 41780399 Fax 72626790 adjn@tbst.dk www.tbst.dk Indtægter og omkostninger ved en baneforbindelse over Kattegat I forbindelse med genberegninger af de

Læs mere

AALBORG LETBANE: SAMFUNDSØKONOMI INDHOLD. 1 Samfundsøkonomisk resume 2 1.1 Metode og forudsætninger 2 1.2 Resultater 4 1.3 Følsomhed 6.

AALBORG LETBANE: SAMFUNDSØKONOMI INDHOLD. 1 Samfundsøkonomisk resume 2 1.1 Metode og forudsætninger 2 1.2 Resultater 4 1.3 Følsomhed 6. AALBORG KOMMUNE AALBORG LETBANE: SAMFUNDSØKONOMI ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Samfundsøkonomisk resume 2 1.1 Metode

Læs mere

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Mette Bøgelund, Senior projektleder, COWI A/S Trafikdage på Aalborg Universitet 2004 1 I analysen er de samfundsøkonomiske fordele og ulemper

Læs mere

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Rapport Transportministeriet Indholdsfortegnelse 1 Sammenfatning 3 2 Oversigt 5 2.1 Indledning 5 2.2 Resultater 5 2.3 Struktur i rapporten

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trængselsafgifter - samfundsøkonomisk analyse af en betalingsring. Københavns Kommune, Teknik og Miljøforvaltningen

Indholdsfortegnelse. Trængselsafgifter - samfundsøkonomisk analyse af en betalingsring. Københavns Kommune, Teknik og Miljøforvaltningen Københavns Kommune, Teknik og Miljøforvaltningen Trængselsafgifter - samfundsøkonomisk analyse af en betalingsring Tillægsnotat - udkast COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax

Læs mere

Støjkortlægning i Natura 2000-områder. -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg

Støjkortlægning i Natura 2000-områder. -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Støjkortlægning i Natura 2000-områder -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Februar 2011 ISBN 978-87-90682-50-7 Banedanmark

Læs mere

Transport DTU 16. august 2017/nipi

Transport DTU 16. august 2017/nipi Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 473 Offentligt MEMO Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Vedr Bidrag til spørgsmål 473 Fra Transport DTU 16.

Læs mere

Borgermøde i Nørre Alslev Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Nørre Alslev Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Nørre Alslev 30.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Rejsetidsanalyser for Nyt Nordsjællands Hospital

Rejsetidsanalyser for Nyt Nordsjællands Hospital Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 149 Offentligt Notat Dato: 25.11.2016 Projekt nr.: 100-6003 T: +45 3373 7123 E: jah@moe.dk Projekt: Opgradering af Hillerød Station Emne:

Læs mere

Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig projektgennemførelse af store anlægsprojekter

Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig projektgennemførelse af store anlægsprojekter Udvidet resumé 37 Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig projektgennemførelse af store anlægsprojekter - med ny bane og motorvejsudvidelse på Vestfyn som illustrativt eksempel Ole Kveiborg, COWI A/S,

Læs mere

Dagens program. Kl. 19.00 ca. 21.00. Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Dagens program. Kl. 19.00 ca. 21.00. Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Holeby 09.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

DEN SAMFUNDSØKONOMISKE VÆRDI AF KOLLEKTIV TRANSPORT

DEN SAMFUNDSØKONOMISKE VÆRDI AF KOLLEKTIV TRANSPORT TIL DI TRANSPORT DEN SAMFUNDSØKONOMISKE VÆRDI AF KOLLEKTIV TRANSPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Indledning DI Transport har

Læs mere

Borgermøde i Vordingborg Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Vordingborg Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Vordingborg 22.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik

Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik Ole Kveiborg, COWI Lise Bjørg Pedersen, DI Transport, Dansk Kollektiv Trafik 1 Formål DI Transport har bedt COWI gennemføre en analyse af: Betydning for

Læs mere

Nygade. I alt er det skønnet, at passagerer i myldretiden hver dag vil få fordel af bedre busfremkommelighed i krydset.

Nygade. I alt er det skønnet, at passagerer i myldretiden hver dag vil få fordel af bedre busfremkommelighed i krydset. Skabelon for projektbeskrivelse Projekttitel Nygade/Jernbanegade øget fremkommelighed for 13 buslinjer. Resumé I signalkrydset Nygade/Jernbanegade bevirker en meget kort højresvingsbane i den sydlige tilfart,

Læs mere

Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet.

Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet. Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet. Civilingeniør Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet. Vejdirektoratet gennemførte med bistand fra konsulentfirmaerne COWI,

Læs mere

DEN SAMFUNDSØKONOMISKE VÆRDI AF KOLLEKTIV TRANSPORT

DEN SAMFUNDSØKONOMISKE VÆRDI AF KOLLEKTIV TRANSPORT TIL DI TRANSPORT DEN SAMFUNDSØKONOMISKE VÆRDI AF KOLLEKTIV TRANSPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Indledning DI Transport har

Læs mere

Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen. 23. marts 2018 Dokument 17/

Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen. 23. marts 2018 Dokument 17/ Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen 23. marts 2018 Dokument 17/13603-8 Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen INDHOLD Baggrund for evalueringen... 2 Opsummering af evalueringens

Læs mere

Samfundsøkonomisk analyse. Teknisk notat. Østlig og vestlig niveaufri udfletning i Ringsted samt hastighedsopgradering gennem Ringsted Station

Samfundsøkonomisk analyse. Teknisk notat. Østlig og vestlig niveaufri udfletning i Ringsted samt hastighedsopgradering gennem Ringsted Station Samfundsøkonomisk analyse Teknisk notat og vestlig niveaufri udfletning i Ringsted samt hastighedsopgradering gennem Ringsted Station Samfundsøkonomi Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København

Læs mere

Resumerapport. Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet

Resumerapport. Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet Resumerapport Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet Resumerapport Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-174-5 Resumerapport Indhold

Læs mere

Borgermøde i Eskilstrup Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Eskilstrup Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Eskilstrup 16.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Forudsætninger og resultater for analyse af København-Ringsted løsningsforslag

Forudsætninger og resultater for analyse af København-Ringsted løsningsforslag Samfundsøkonomisk analyse Forudsætninger og resultater for analyse af København-Ringsted løsningsforslag September 2009 København-Ringsted projektet Samfundsøkonomisk analyse Forord Forord I denne rapport

Læs mere

COWI-rapport: Betalingsringen giver et samfundsøkonomisk underskud Af Specialkonsulent Mia Amalie Holstein

COWI-rapport: Betalingsringen giver et samfundsøkonomisk underskud Af Specialkonsulent Mia Amalie Holstein Af specialkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89 15. september 2011 COWI-rapport: Betalingsringen giver et samfundsøkonomisk underskud Af Specialkonsulent Mia Amalie Holstein S og SF

Læs mere

Opdateret version af TERESA

Opdateret version af TERESA Samfundsøkonomi på transportområdet Opdateret version af TERESA Lavet af DTU Transport og Incentive Partners Thomas Odgaard, Incentive Partners Hvad handler det hele om? Nu har vi et opdateret værktøj,

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Sverige Banen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske transportnetværk

Læs mere

Samfundsøkonomisk analyse. -Fagnotat. Handlemuligheder vedrørende Storstrømmen

Samfundsøkonomisk analyse. -Fagnotat. Handlemuligheder vedrørende Storstrømmen Samfundsøkonomisk analyse -Fagnotat Handlemuligheder vedrørende Storstrømmen Storstrømsbroen ISBN: 978-87-7126-138-7 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Storstrømsbroen

Læs mere

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1 FORBRUGERRÅDET TÆNK SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Resultatet af Lokalbanens fokus på kunderne v/ adm. direktør Rösli Gisselmann. Den Danske Banekonference 14. maj 2014

Resultatet af Lokalbanens fokus på kunderne v/ adm. direktør Rösli Gisselmann. Den Danske Banekonference 14. maj 2014 Resultatet af Lokalbanens fokus på kunderne v/ adm. direktør Rösli Gisselmann Den Danske Banekonference 14. maj 2014 Lokalbanen hvem er vi? Offentligt ejet aktieselskab Operatør og infrastrukturejer/-forvalter

Læs mere

Regionsanalyse Nordjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse Nordjydernes trafikale trængsler November 12, 2010 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI lancerer i efteråret 2010 vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Svar på kritik af den samfundsøkonomiske analyse af en fast Femern Bælt-forbindelse

Svar på kritik af den samfundsøkonomiske analyse af en fast Femern Bælt-forbindelse Svar på kritik af den samfundsøkonomiske analyse af en fast Femern Bælt-forbindelse Transportministeriet 1 Indledning, baggrund og konklusion Forfattere: Kristian Kolstrup og Thomas Odgaard Dato: 27.03.2015

Læs mere

Samfundsøkonomisk vurdering af ITS

Samfundsøkonomisk vurdering af ITS Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Samfundsøkonomiske analyser af cykelsuperstierne. Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal. Sekretariat for Cykelsuperstier

Samfundsøkonomiske analyser af cykelsuperstierne. Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal. Sekretariat for Cykelsuperstier Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal Sekretariat for Cykelsuperstier Incentive Holte Stationsvej 14, 1. DK-2840 Holte kontakt@incentive.dk / @ (+45) 2916 1223 / t incentive.dk / w

Læs mere

Borgermøde i Næstved. Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Næstved. Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Næstved 23.02.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel

Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Effekter af køretidsforbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Projektets formål: At analysere sandsynlige/mulige effekter

Læs mere

Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv transport

Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv transport Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Anvendelse af samfundsøkonomiske. - Den samfundsøkonomiske analyse som værktøj i beslutningsprocesser

Anvendelse af samfundsøkonomiske. - Den samfundsøkonomiske analyse som værktøj i beslutningsprocesser Anvendelse af samfundsøkonomiske analyser - Den samfundsøkonomiske analyse som værktøj i beslutningsprocesser Anvendelse af samfundsøkonomiske analyser - den samfundsøkonomiske analyse som værktøj i beslutningsprocesser

Læs mere

PRESSEFAKTAARK REGIONALE HASTIGHEDSOPGRADERINGER

PRESSEFAKTAARK REGIONALE HASTIGHEDSOPGRADERINGER PRESSEFAKTAARK REGIONALE HASTIGHEDSOPGRADERINGER Dato J. nr. For at give et samlet løft til togtrafikken i hele landet og forstærke den lokale gevinst ved Timemodellen, hastighedsopgraderes en række regionale

Læs mere

1 Baggrund. 2 Forudsætninger

1 Baggrund. 2 Forudsætninger LETBANESEKRETARIATET TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Forudsætninger 2 3 Driftsudgifter for etape 1 som

Læs mere

Trafikplan for jernbanen Bilagsrapport, høringsudgave

Trafikplan for jernbanen Bilagsrapport, høringsudgave Trafikplan for jernbanen 2008- Bilagsrapport, høringsudgave Maj 2008 3 Trafikplan for jernbanen 2008- Indhold Indhold Bilag 1: Trafikeringsmodel 5 9 Bilag 3: Banekapacitet og udnyttelse 25 5 Trafikplan

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 384 Offentligt. Beslutningsgrundlag

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 384 Offentligt. Beslutningsgrundlag Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 384 Offentligt Beslutningsgrundlag Ny station Kalundborg Øst Juni 2017 Godkendt dato Juni 2017 Godkendt af Peter Jonasson Senest revideret

Læs mere

SAMFUNDSØKONOMISK SCREENING AF ØSTLIG RINGVEJ INDHOLD. 1 Sammenfatning. 1.1 Baggrund

SAMFUNDSØKONOMISK SCREENING AF ØSTLIG RINGVEJ INDHOLD. 1 Sammenfatning. 1.1 Baggrund TRANSPORTMINISTERIET SAMFUNDSØKONOMISK SCREENING AF ØSTLIG RINGVEJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Sammenfatning 1 1.1 Baggrund

Læs mere

Hvad betyder førerløse biler for resultatet af samfundsøkonomiske analyser?

Hvad betyder førerløse biler for resultatet af samfundsøkonomiske analyser? Hvad betyder førerløse biler for resultatet af samfundsøkonomiske analyser? Aalborg Trafikdage 1 Baggrund og formål Forfatter: Jonas Herby og Christian Frank Dato: 14. marts 2016 Ofte tager samfundsøkonomiske

Læs mere

CEPOS Notat: Letbanen er en dårlig investering også når man medregner sideeffekter og ændrede forudsætninger Af Jonas Herby ( )

CEPOS Notat: Letbanen er en dårlig investering også når man medregner sideeffekter og ændrede forudsætninger Af Jonas Herby ( ) EP CEPOS Notat: Letbanen er en dårlig investering også når man medregner sideeffekter og ændrede forudsætninger 20-04-2018 Af Jonas Herby (2728 2748) Der er ved gentagne lejligheder blevet rejst tvivl

Læs mere

Femern Bælt. ny forbindelse til Europa

Femern Bælt. ny forbindelse til Europa Femern Bælt en ny forbindelse til Europa En ny forbindelse til Europa Når man drøfter et stort projekt som den faste forbindelse over Femern Bælt, bliver man ofte mødt med indvendingen: Hvad skal vi med

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Sverige Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske transportnetværk TEN-T. Et nætværk som formidler

Læs mere

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Center for Regional Udvikling Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Møde i miljø- og trafikudvalget 1. november 2016 En stærk international infrastruktur

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Trafikplan for jernbanen Trafikdage den 26. august 2008

Trafikplan for jernbanen Trafikdage den 26. august 2008 Trafikplan for jernbanen 2008-2018 Trafikdage den 26. august 2008 Baggrund for den statslige trafikplan Lov om trafikselskaber fra år 2006: Trafikplanen omhandler offentlig servicetrafik Udarbejdes mindst

Læs mere

Ex post samfundsøkonomisk analyse af Langeskov Station

Ex post samfundsøkonomisk analyse af Langeskov Station Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del Bilag 81 Offentligt Ex post samfundsøkonomisk analyse af Langeskov Station Rapport Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Kolofon Udarbejdet

Læs mere

Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig anlæg af bane og udvidelse af motorvejen på Vestfyn

Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig anlæg af bane og udvidelse af motorvejen på Vestfyn Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig anlæg af bane og udvidelse af motorvejen på Vestfyn Ole Kveiborg, COWI Leif Hald Pedersen, Vejdirektoratet 1 Ny jernbane over Vestfyn Linjeføring for Forslag Syd,

Læs mere

STRATEGISK ANALYSE AF ELEKTRIFICERING

STRATEGISK ANALYSE AF ELEKTRIFICERING Notat STRATEGISK ANALYSE AF ELEKTRIFICERING Analyse af effekterne af kortere køretid for el-tog 2. april 2013 Projekt nr. 204412 Dokument nr. 127468645 Version 1 Udarbejdet af MHG Kontrolleret af ACH Godkendt

Læs mere

Benefitmodel togpassagerers tidsgevinster ved regularitetsforbedringer

Benefitmodel togpassagerers tidsgevinster ved regularitetsforbedringer Benefitmodel togpassagerers tidsgevinster ved regularitetsforbedringer Trafikplanlægger Jane Ildensborg-Hansen, TetraPlan A/S, København (jih@tetraplan.dk) Indledning Banedanmark arbejder pt. på at tilvejebringe

Læs mere

HØRINGSSVAR TIL TRAFIKPLAN FOR DEN STATSLIGE JERNBANE

HØRINGSSVAR TIL TRAFIKPLAN FOR DEN STATSLIGE JERNBANE JOURNALNUMMER 05.01.25-P17-1-18 SKREVET AF JACOB ASBJØRN JACOBSEN HØRINGSSVAR TIL TRAFIKPLAN FOR DEN STATSLIGE JERNBANE 2017-2032 Stevns Kommune har med stor interesse læst den nye trafikplan igennem som

Læs mere

Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT

Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT Trafikdage på Aalborg Universitet 26.-27. august 2013 Statslige målsætninger En grøn transportpolitik 2009 Reducere trængsel og påvirkning af klima og miljø. Fremtidens

Læs mere

Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag - metode og cases

Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag - metode og cases Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag - metode og cases Af Senior projektleder Eva Willumsen og økonom Jonas Herby, COWI Trafikdage på Aalborg Universitet 2009 ISSN 1603-9696 1 Baggrund og formål

Læs mere

Realiseringsplan for investeringer i Region Hovedstadens lokalbaner

Realiseringsplan for investeringer i Region Hovedstadens lokalbaner Realiseringsplan for investeringer i Region Hovedstadens lokalbaner Rapport Region Hovedstaden Indholdsfortegnelse 1 Sammenfatning 3 2 Indledning 6 2.1 Formål 6 2.2 Baggrund 7 2.3 Beskrivelse af scenarier

Læs mere

Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015

Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015 1. Beskrivelse af virkemidlet El- og brintbiler er fritaget for registrerings-, vægt- og ejerafgift frem

Læs mere

Casestudier illustration af fremgangsmåden ved en samfundsøkonomisk analyse April 2004

Casestudier illustration af fremgangsmåden ved en samfundsøkonomisk analyse April 2004 Den samfundsøkonomiske analyse Casestudier illustration af fremgangsmåden ved en samfundsøkonomisk analyse April 2004 Den samfundsøkonomiske analyse Casestudier illustration af fremgangsmåden i den samfundsøkonomiske

Læs mere

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Udvidelse af screeningsfasen

Udvidelse af screeningsfasen KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT UDBYGNING AF DEN KOLLEKTIVE TRAFIK I KØBENHAVN 13-04-2012 Sagsnr. 2012-42159 Dokumentnr. 2012-292164 Udvidelse af screeningsfasen Sagsbehandler

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

Notat om Letbanen - der bør føres gennem DTU

Notat om Letbanen - der bør føres gennem DTU Transportudvalget 2013-14 L 65 Bilag 1 Offentligt 23. april 2013 Notat om Letbanen - der bør føres gennem DTU Resumé DTU har med stor interesse fuldt letbaneprojektet og vurderer, at projektet kan få stor

Læs mere

Væksten forsvandt men trængslerne fortsatte

Væksten forsvandt men trængslerne fortsatte Organisation for erhvervslivet oktober 2009 Væksten forsvandt men trængslerne fortsatte AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Hvis den økonomiske vækst fremover ikke skal gå i stå i trafikken,

Læs mere

Dato Journalnr Sagsbehandler Telefon. 10. november Ole Sørensen Nyt standsningssted i Thorsager

Dato Journalnr Sagsbehandler  Telefon. 10. november Ole Sørensen Nyt standsningssted i Thorsager Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 10. november 2015 1-70-3-15 Ole Sørensen os@midttrafik.dk 20 51 70 46 Nyt standsningssted i Thorsager Nærværende notat er udarbejdet som en del af beslutningsgrundlaget

Læs mere

Strategisk analyse af elektrificering af banenettet

Strategisk analyse af elektrificering af banenettet Strategisk analyse af elektrificering af banenettet - Hovedkonklusioner INDHOLDSFORTEGNELSE 01 Resumé 3 02 Baggrund for analysen om elektrificering 6 03 Hvad indebærer elektrificering? 8 3.1 Fordele og

Læs mere

Transportøkonomiske enhedspriser. Camilla Riff Brems ModelCenter Danmarks TransportForskning DTU

Transportøkonomiske enhedspriser. Camilla Riff Brems ModelCenter Danmarks TransportForskning DTU Transportøkonomiske enhedspriser Camilla Riff Brems ModelCenter Danmarks TransportForskning DTU Nøgletalskatalog i ny form Regneark Udgør en konsistent ramme Effektiviserer opdatering Oprydning Gennemgang

Læs mere

Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31

Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 1 af 31 Velkomst Baggrund for projektet Mobilitet/International tilgængelighed Case: Jernbane til Aalborg Lufthavn Linjeføringer og banebetjening Den samfundsøkonomiske analyse, herunder robusthedsanalyser

Læs mere

' (! #!# )*)'+,!" )!!*) #! ( ' (! #!# + -!!" #!#!"!.!/ # 0/! ( (! #. 1 #! ( #! #! #! $ %!" $ #! #!# % &!!" #!#!"!

' (! #!# )*)'+,! )!!*) #! ( ' (! #!# + -!! #!#!!.!/ # 0/! ( (! #. 1 #! ( #! #! #! $ %! $ #! #!# % &!! #!#!! '(## )*)'+, " )*)#( '(##+-. /#0/((#. 1#(### $%"$###%& . 3"((#" #. +-(## # 0. +&"" 04. ##"#. #&(/(#(# 2 $%"$###%& Transportøkonomiske Enhedspriser til brug for samfundsøkonomiske analyser # her et billede

Læs mere

Cykling og samfundsøkonomi - med resultater for cykelsuperstierne

Cykling og samfundsøkonomi - med resultater for cykelsuperstierne Cykling og samfundsøkonomi - med resultater for cykelsuperstierne Incentive Holte Stationsvej 14, 1. DK-2840 Holte Incentive.dk VI FJERNER GÆTVÆRK FRA BESLUTNINGER Side 1 Hvem gavner cykelsuperstierne?

Læs mere

Førerløse bilers effekt på afkast af investeringer i infrastruktur

Førerløse bilers effekt på afkast af investeringer i infrastruktur Førerløse bilers effekt på afkast af investeringer i infrastruktur Februar 2017 Hovedkonklusioner Der er ikke tradition for at indregne forventede teknologiske fremskridt, når der foretages cost-benefitanalyser.

Læs mere

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 1. Beskrivelse af virkemidlet Virkemidlet består i at fritage plug-in hybridbiler for registrerings-, vægt-

Læs mere

Trafikplan for den statslige jernbane Bilagsrapport

Trafikplan for den statslige jernbane Bilagsrapport Trafikplan for den statslige Bilagsrapport Februar 2009 Indstik: Opmærksomheden henledes på at redaktionen af Trafikplanen er afsluttet den 1. december 2008 efter endt offentlig høring. Det betyder bl.a.,

Læs mere

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg Togfonden DK Ved kontorchef Lasse Winterberg 28,5 mia. kr. til historisk modernisering af jernbanen Regeringen indgik d. 14. januar en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om Togfonden DK. Togfonden

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen BAN FEMERN 2016 Høj folder 12.indd 1 20/05/16 09.36 Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske

Læs mere

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien December 2011 Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Den planlagte betalingsring om København har en negativ samfundsøkonomisk virkning

Læs mere

Regionale trafikanters præferencer for kollektiv trafik

Regionale trafikanters præferencer for kollektiv trafik Regionale trafikanters præferencer for kollektiv trafik Jane Ildensborg-Hansen TetraPlan A/S Kronprinsessegade 46 E 1306 København K Tlf. 33 73 71 00, Fax: 33 73 71 01 E-mail: jih@tetraplan.dk Homepage:

Læs mere

Fra 2001 til 2007 voksede trafikarbejdet med 15 pct., men har fra 2008 frem til 2010 været svagt faldende.

Fra 2001 til 2007 voksede trafikarbejdet med 15 pct., men har fra 2008 frem til 2010 været svagt faldende. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 13. juni 2012 2012-732 Udfordringer i den kollektive trafik i hovedstadsområdet

Læs mere

En attraktiv jernbane. nu og i fremtiden

En attraktiv jernbane. nu og i fremtiden En attraktiv jernbane nu og i fremtiden 1 Vi forbinder danskerne I Banedanmark sørger vi for, at der kan køre tog i Danmark Vi arbejder hver dag året rundt for, at togtrafikken kan afvikles smidigt og

Læs mere

Udvikling af korridoren Øresundsregionen - Gedser - Rostock - Berlin Fase 1

Udvikling af korridoren Øresundsregionen - Gedser - Rostock - Berlin Fase 1 Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 306 Offentligt Udvikling af korridoren Øresundsregionen - Gedser - Rostock - Berlin Fase 1 For Hansestadt Rostock Regionaler Planungsverband Mittleres Mecklenburg Stadt

Læs mere

NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk

NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk Kbh. 29. september 2012 Til Trængselskommisionen og Transportministeriet Vedrørende: TRÆNGSELSINDIKATORER

Læs mere

To nye S-banespor gennem København. Indledning. Projektforslaget. Linieføring. Af: Civilingeniør, Alex Landex, CTT DTU

To nye S-banespor gennem København. Indledning. Projektforslaget. Linieføring. Af: Civilingeniør, Alex Landex, CTT DTU To nye S-banespor gennem København Af: Civilingeniør, Alex Landex, CTT DTU Indledning Det overordnede kollektive transportnet i hovedstadsområdet er i dag bygget op over S-banen og Metroen. S-banens struktur

Læs mere

Bilag 9C: Samfundsøkonomiske følsomhedsberegninger

Bilag 9C: Samfundsøkonomiske følsomhedsberegninger Vejdirektoratet Side 1 Bilag 9C: Samfundsøkonomiske følsomhedsberegninger Bilaget er opdelt i følgende hovedoverskrifter: Resultatet af følsomhedsberegning på evalueringen og analysens resultater Besparelse

Læs mere

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter

Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Notat J.nr. 12-0173525 Forhøjelse af brændstofafgifter m. 40 øre pr. liter Miljø, Energi og Motor 1. Beskrivelse af virkemidlet Formålet med virkemidlet er at tilskyndelse til en ændret transportadfærd,

Læs mere

Borgermøde i Nykøbing Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Nykøbing Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Nykøbing 02.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Baggrund Betjening af Mørkhøj Betjening af Mørkhøj, Ruteforslag Betjening af Mørkhøj, Ruteforslag

Baggrund Betjening af Mørkhøj Betjening af Mørkhøj, Ruteforslag Betjening af Mørkhøj, Ruteforslag Notat Til: Nikolai Hansen Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler KAV Direkte +45 36 13 17 76 Fax - kav@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 15. januar 2015 Bybus Gladsaxe økonomioverslag

Læs mere

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Definition af trængsel Fra DTU Transport 7. oktober 2012 CAB En definition af trængsel skal sikre en ensartet forståelse af, hvad der menes med trængsel, hvad enten

Læs mere

Fast forbindelse mellem Fyn og Als: Finansiering. Kasper Hove Pedersen, Region Syddanmark. Kristian Pedersen og Mattias Enggaard, COWI A039838

Fast forbindelse mellem Fyn og Als: Finansiering. Kasper Hove Pedersen, Region Syddanmark. Kristian Pedersen og Mattias Enggaard, COWI A039838 MEMO TITEL DATO 26. maj 2016 TIL KOPI FRA PROJEKTNR Fast forbindelse mellem Fyn og Als: Finansiering Kasper Hove Pedersen, Region Syddanmark Kristian Pedersen og Mattias Enggaard, COWI A039838 ADRESSE

Læs mere

Slutrapport. Vejdirektoratet Forsøg med modulvogntog Slutrapport Bilag 9B: Samfundsøkonomiske beregningsresultater

Slutrapport. Vejdirektoratet Forsøg med modulvogntog Slutrapport Bilag 9B: Samfundsøkonomiske beregningsresultater Vejdirektoratet Forsøg med modulvogntog Slutrapport Slutrapport Bilaget viser resultaterne for de samfundsøkonomiske beregninger for evalueringen og analysen. Bilaget er opdelt i følgende hovedoverskrifter:

Læs mere

Passagergevinster ved henholdsvis nye jernbaner og en liberalisering, kr. pr. tur

Passagergevinster ved henholdsvis nye jernbaner og en liberalisering, kr. pr. tur I dag har det offentlige i vid udstrækning monopol på den kollektive transport i Danmark. Flere steder i Danmark er man i gang med at forbedre jernbanenettet. Bl.a. med elektrificeringer, dobbeltspor og

Læs mere