Sommeruniversitet 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sommeruniversitet 2013"

Transkript

1 Sommeruniversitet Friske vitaminer med handlekraft Ta med på Sommeruniversitetet 2013! Så er Sommeruniversitetet her igen. Fra mandag 1. juli til onsdag 3. juli 2013 har alle ledere i Silkeborg Kommune mulighed for at shoppe rundt mellem workshops og inspirerende foredrag. Du kan melde dig til præcis de moduler, der giver mening for dig, og det er gratis at deltage! På flere af modulerne kan du få fingrene ned i nogle helt praktiske og konkrete ledelsesværktøjer. Derudover har du mulighed for at høre tre inspirerende foredrag af hhv. konfliktmægler Susan Kristiansen, direktør Gunnar Ørskov eller Mr. Offentlig Ledelse himself alias professor Kurt Klaudi Klausen. Der er masser at glæde sig til! Nedenfor kan du se en oversigt over alle de moduler, vi tilbyder. Pluk det ud, der interesserer dig, eller tag med til hele programmet. Læs mere om indholdet på de enkelte moduler og få praktiske oplysninger på de næste sider. Sommeruniversitet 2013 Tidsrum Mandag 1. juli Tirsdag 2. juli Onsdag 3. juli Kl Moduler Basal konflikthåndtering Undgå dødsmøder Strategidag Del I Sammen skaber vi velfærd, der holder Bliv dus med Arbejdstilsynet Har dit budskab gennemslagskraft? SKU s lokaler Susanne Kristensen Mads Krarup Kurt Klaudi Klausen Anne Line Bech Vestergaard Mads Østergaard Simonsen Stine Egholm Homann Kl Foredrag på Medborgerhuset Konflikthåndtering som kulturkompetence Susanne Kristiansen Mød Mr. Offentlig Ledelse Kurt Klaudi Klausen Det ligger i ledelsen Gunnar Ørskov Kl Moduler SKU s lokaler Konflikthåndtering i grupper Susanne Kristensen Kom ud af dit bur Christian Sørensen Strategidag Del II Kurt Klaudi Klausen Kommunikation der flytter mennesker Stine Egholm Homann Lyt og stil de rigtige spørgsmål Mads Krarup Sæt borgerne og brugerne i spil Christian Sørensen

2 Moduler 1. juli Basal konflikthåndtering Konflikthåndtering i praksis er et must for enhver leder. De mange daglige udfordringer, man møder både i forhold til borgere, børn, forældre, pårørende og kollegaer, giver uvægerligt anledning til uenigheder og måske ligefrem konflikter. Denne workshop sætter spot på basal konfliktforståelse og håndtering. Du får nogle helt enkle redskaber, der gør dig i stand til at vurdere og håndtere konflikter i de små relationer i dagligdagen som leder. Tag gerne eksempler fra dagligdagens små konflikter med på workshoppen både de løste og de uløste. Del ud af dine erfaringer og bliv klogere på konflikter sammen med dine kollegaer. Konflikthåndtering i grupper Hvis trivslen og arbejdsglæden skal bibeholdes, skal du som leder kunne håndtere uenigheder og konflikter på en ordentlig måde, så alle kan se hinanden i øjnene også bagefter. Denne workshop sætter fokus på lederens rolle i forhold til konflikthåndtering i grupper. Vi arbejder med metoder, værktøjer og sprog målrettet konflikthåndtering i forhold til grupper. Tag gerne eksempler på konflikter i et team fra din egen arbejdsplads med på workshoppen. Både de konflikter, du har håndteret, og dem, du stadig mangler at håndtere. Del ud af dine erfaringer og bliv klogere på konflikter i grupper sammen med dine kollegaer. Undgå dødsmøder I den ideelle form er møder på arbejdspladsen kendetegnede ved fuldendte og klare formål, engagerede deltagere og betydningsfulde og udbytterige dialoger. Men hånden på hjertet det lyder ikke helt som virkelighedens verden, vel? Faktum er, at der mindst er 101 veje til at sabotere enhver form for motivation til at deltage konstruktivt i et møde. På denne workshop vil vi skærpe deltagernes opmærksomhed på små greb, der kan forbedre den enkeltes evner til at forberede og facilitere møder. Der vil være en høj grad af deltagerinddragelse og brug af egne erfaringer og forestillinger. Kom ud af dit bur Forandringer kan virke skræmmende. Mange kan bedst lide den tryghed, som de kender fra deres hverdag. Dette kan betyde, at vi som ledere og medarbejdere kun tillader få ting at komme igennem de beskyttende tremmer. Nødvendige forandringer bliver stoppet af den eksisterende kultur. På denne workshop får du nogle redskaber til, hvad du som leder kan gøre for at ændre den eksisterende kultur. Ved hjælp af innovation kan du skabe motivation til at ville, koncentration til at kunne og tryghed til at turde. Tør du?

3 Moduler 2. juli Strategidag med Kurt Klaudi Klausen Denne workshop er en strategidag med professor og forfatter Kurt Klaudi Klausen. Den bliver gennemført helt eksklusivt for Silkeborg Kommune for en mindre gruppe af mellemledere. På dagen vil Kurt Klaudi Klausen introducere nogle strategiværktøjer med udgangspunkt i den offentlige leders situation. Dagen vil veksle mellem teori, strategi og praksis. Alle deltagere på workshoppen kommer til at arbejde med deres egne strategiske udfordringer. Sammen skaber vi velfærd, der holder Som leder i Silkeborg Kommune spiller du en vigtig rolle i forhold til at skabe bæredygtig velfærd. Nøgleordet er samskabelse, og det kan for eksempel være fagpersoner og frivillige, der i samarbejde skaber noget nyt. På denne workshop starter vi med at snakke om frivillighed og aktivt medborgerskab fra et helikopterperspektiv. Herefter dykker vi ned i det praktiske felt og arbejder med fire trin til samarbejdet med frivillige. Kommunikation der flytter mennesker Kommunikation handler ofte om at få andre til at tænke eller handle på en bestemt måde og det er ikke så nemt endda. Vil du flytte mennesker, skal dine mål, budskaber og målgrupper være skarpe og veldefinerede. Du skal have en plan. På denne workshop får du konkrete redskaber, der kan hjælpe dig til at komme i gang med kommunikationsopgaven og få overblik over mål, målgrupper, budskaber, medier og tidsplan for din kommunikation.

4 Moduler 3. juli Bliv dus med Arbejdstilsynet Hvad vil det sige, når Arbejdstilsynet meddeler, at de vil komme på et særligt indsatsbesøg? Hvad er en afgørelse uden påbud? Hvorfor får du et rådgivningspåbud? Hvad er forskellen på et detailbesøg og et risikobaseret tilsyn? Og hvorfor fik du et strakspåbud og ikke bare et påbud? Én ting er sikkert der er nok at undre sig over! På denne workshop kan du stille spørgsmål om Arbejdstilsynet og deres besøg og du kan få svar. Vi kommer både omkring forskellige tilsynstyper, reaktioner og mulige implikationer, Arbejdstilsynets besøg kan have på en arbejdsplads. Du kan også høre om de erfaringer, vi har kunnet uddrage af de første tilsyn, der er blevet gennemført i det forgangne halvår og blive opmærksom på muligheder og faldgruber ved et tilsynsbesøg. Har dit budskab gennemslagskraft? Er der knas på linjen, når du skal have dine budskaber ud? Er budskaberne relevante for din modtager, og formidler du dem, så de er til at forstå og handle på? Denne workshop skærper din evne til at forme dine budskaber, så du når ind til kernen og ud over rampen. Du lærer at bruge kommunikative, retoriske og fortælletekniske virkemidler, der giver dine budskaber gennemslagskraft og skaber forståelse, engagement og handling. Du får redskaber, teorier og en række konkrete øvelser, der sætter dig i gang med at omsætte teori til din egen praksis. Lyt og stil de rigtige spørgsmål Det at stille et helt enkelt spørgsmål, kan nogen gange gøre en kæmpe forskel. Spørgsmål kan skabe udvikling, engagement og forandring. Stiller du de rigtige spørgsmål, kommer mange ting af sig selv. På denne workshop sætter vi fokus på det, der kommer før og efter de rigtige spørgsmål nemlig det at lytte. Sammen vil vi tage et kig på, hvad vi hver især hører og hæfter os ved, når mennesker i organisationer taler og vi vil reflektere over, hvad det betyder for de spørgsmål, vi stiller. Sæt borgerne og brugerne i spil Kort fortalt handler innovation om at udvikle og realisere nye løsninger fx en ny service, nye arbejdsgange eller et nyt produkt. I Silkeborg Kommune har vi i særlig grad fokus på samarbejdsdrevet innovation dvs. på udvikling af nye løsninger i samarbejde med andre. Ved at samarbejde med brugere, borgere og andre relevante parter sikrer vi, at de nye løsninger skaber værdi for slutbrugeren og de interessenter, der er en del af processen. På denne workshop sætter vi fokus på ledelse af samarbejdsdrevet innovation sådan kommer du ud over stepperne!

5 Foredrag Konflikthåndtering som kulturkompetence Du kan roligt glæde dig til dette foredrag af Susan Kristiansen, der er konfliktmægler og underviser. En af hendes pointer er, at konflikter er et vilkår: Alle har en andel, og det handler om at tage tyren ved hornene. Sagt lidt provokerende har vi alle et ansvar og en mulighed for at håndtere konflikter på en ordentlig og anstændig måde. Det bedste fundament for en konflikthåndterende kultur på arbejdspladsen er en fælles forståelse af konflikter. Vi skal være enige om, at vi håndterer dem. Susan har ledererfaring fra sundhedsområdet og arbejdsmarkedsområdet. Mød Mr. Offentlig Ledelse På årets sommeruniversitet er vi glade for at kunne præsentere en af de personer i Danmark, der ved allermest om ledelse i det offentlige professor Kurt Klaudi Klausen. Han har i mange år beskæftiget sig med offentlig ledelse i kommunerne. Udover bøger, undersøgelser og forskning har Kurt Klaudi Klausen i mange år drevet den offentlige lederuddannelse på Syddansk Universitet. Han vil fortælle om sit syn på offentlig ledelse og de udfordringer, den offentlige leder står overfor i disse år. Det ligger i ledelsen Dette foredrag handler om ledelse. Direktør Gunnar Ørskov vil tale om synlighed, om mennesker og om forskellighed. Om hvordan man kommer igennem med sin kommunikation, der er nøglen til ledelse. Om virksomhedskultur og vaner og om det vanskelige ved at ændre vaner. Det handler om fornyelse og forståelse for, at forandring er nødvendig, og om viden, der vokser og bliver forældet. Det ligger i ledelsen at stå på mål for fiaskoerne og give succeserne til personalet. Den leder, der ser op, ser de nye muligheder. Han ser personalet som ler, der skal æltes og formes. Hvis ikke der arbejdes med leret, tørrer det ind. Ledelse er også for dem, der ikke vil ledes. Og så er ledelse ikke noget, man kan tage. Man skal vælges til det! Glæd dig til et spændende og inspirerende foredrag om alt det, der ligger i ledelsen! Tilmeld dig nu Hvis du vil melde dig til Sommeruniversitetet 2013, skal du udfylde og indsende den vedhæftede tilmeldingsblanket. Send tilmeldingsblanketten til Tilmeldingsfrist 10. juni Alle foredrag bliver afholdt på Medborgerhuset, Bindslevs Plads 5 i Silkeborg, mens de forskellige workshops bliver afholdt i Silkeborg Kommunes Uddannelsescenter, Søvej 3 i Silkeborg. Alle formiddage og eftermiddage bliver der serveret kaffe, te og brød. Til foredragene bliver der serveret en let frokost. Tilmelding efter først-til-mølle-princippet. Der er plads til maks. 25 deltagere pr. modul og maks. 20 deltagere på strategidagen. Hvis du ønsker at deltage i strategidagen, skal du, sammen med din tilmelding, indsende en kort beskrivelse af din strategiske udfordring og en beskrivelse af, hvad du gerne vil have hjælp til. Denne procedure er nødvendig for at tilrettelægge dagen med maksimalt fokus på dine behov. Det er gratis at deltage i Sommeruniversitetet. Udebliver du uden afbud, vil du blive faktureret for 300 kr. pr. aktivitet.

Sommeruniversitet 2014

Sommeruniversitet 2014 Sommeruniversitet 2014 for ledere Friske vitaminer med handlekraft Ta med på Sommeruniversitetet 2014! Så er Sommeruniversitetet her igen. Fra mandag 30. juni til onsdag 2. juli 2014 har alle ledere i

Læs mere

Sommeruniversitet 2015

Sommeruniversitet 2015 Sommeruniversitet 2015 for ledere Friske vitaminer med handlekraft Ta med på Sommeruniversitetet 2015! Så er Sommeruniversitetet her igen. Fra mandag 29. juni til onsdag 1. juli 2015 har alle ledere i

Læs mere

EKSPEDITIONEN 2013-2015 - en rejseguide til nye og udfordrende eventyr

EKSPEDITIONEN 2013-2015 - en rejseguide til nye og udfordrende eventyr EKSPEDITIONEN 2013-2015 - en rejseguide til nye og udfordrende eventyr Tag med på Ekspeditionen Det er med både glæde og stolthed, at vi i dette katalog præsenterer Silkeborg Kommunes nye uddannelse i

Læs mere

Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger?

Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger? Pjecen kan fås hos: Socialt Udviklingscenter SUS Nørre Farimagsgade 13 1364 København K Tlf.: 33 93 44 50 www.sus.dk Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger? Rundt om

Læs mere

Kursuskatalog - efterår 2010. FORENINGSHØJSKOLEN Kurser om drift, økonomi, udvikling og ledelse i det frivillige sociale arbejde

Kursuskatalog - efterår 2010. FORENINGSHØJSKOLEN Kurser om drift, økonomi, udvikling og ledelse i det frivillige sociale arbejde Kursuskatalog - efterår 2010 FORENINGSHØJSKOLEN Kurser om drift, økonomi, udvikling og ledelse i det frivillige sociale arbejde Indhold Drift & Økonomi Kurserne i dette spor er for dig, der sidder i bestyrelsen,

Læs mere

MANNAZ UPDATE. Produktivitet og motivation. Det starter med dit lederskab. LEDERUDVIKLING www.mannaz.com/da

MANNAZ UPDATE. Produktivitet og motivation. Det starter med dit lederskab. LEDERUDVIKLING www.mannaz.com/da MANNAZ UPDATE Produktivitet og motivation. Det starter med dit lederskab. LEDERUDVIKLING www.mannaz.com/da Motivation og produktivitet. Kender du rækkefølgen? Vidensmedarbejderen anno 2014 sætter sine

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

MANNAZ UPDATE. Virkeligheden er ny. Er din ledelse fulgt med? LEDERUDVIKLING www.mannaz.com

MANNAZ UPDATE. Virkeligheden er ny. Er din ledelse fulgt med? LEDERUDVIKLING www.mannaz.com MANNAZ UPDATE Virkeligheden er ny. Er din ledelse fulgt med? LEDERUDVIKLING www.mannaz.com Lederudvikling hos Mannaz Vejen til succes går gennem ny viden og nye kompetencer. Hos Mannaz udbyder vi lederforløb,

Læs mere

Skab dig - unik! Kurser Forår 2014

Skab dig - unik! Kurser Forår 2014 Skab dig - unik! Kurser Forår 2014 Forandring fryder, når vaner du bryder. Alle har X-faktor præsentationsteknik og performance Coaching i hverdagen som kommunikationsmetode Sig, hvad du mener på den gode

Læs mere

At lykkes som leder for. fagprofessionelle. Når man selv er djøfer

At lykkes som leder for. fagprofessionelle. Når man selv er djøfer At lykkes som leder for fagprofessionelle Når man selv er djøfer Indhold 5 Dit ledelsesrum i et fagprofessionelt miljø Introduktion til pjecens fokus, målgruppen, og hvordan begreberne fagprofessionel

Læs mere

KURSER OG NETVÆRK FORÅR 2014

KURSER OG NETVÆRK FORÅR 2014 KURSER OG NETVÆRK FORÅR 2014 VELKOMMEN TIL EN NY KURSUSSÆSON PRAKTISKE OPLYSNINGER I dette katalog præsenterer Center for frivilligt socialt arbejde sine tilbud af kurser, netværk og øvrige uddannelsesaktiviteter

Læs mere

PKU - Proceskonsulentuddannelsen

PKU - Proceskonsulentuddannelsen PKU - Proceskonsulentuddannelsen Systemisk valgfagspakke på diplomniveau Proceskonsulentuddannelsen fra Go Proces - i daglig tale PKU - henvender sig til alle, der arbejder med mennesker og sociale processer.

Læs mere

LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM. Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI

LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM. Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI INDHOLD Side 4: Side 8: Side 9: Side 10: Side 11: Side 12: Side 13: Side

Læs mere

Gode kollegiale samtaler

Gode kollegiale samtaler TEMA Stress Værktøj 4 Der støtter og udvikler 1 Indhold Introduktion Formålene med dette værktøj Før I går i gang Hvordan kommer I i gang Processen trin for trin Redskab 1: Tre typer af samtaler Tre typer

Læs mere

KURSER OG NETVÆRK FORÅR 2015

KURSER OG NETVÆRK FORÅR 2015 KURSER OG NETVÆRK FORÅR 2015 VELKOMMEN TIL EN NY KURSUSSÆSON I dette katalog præsenterer Center for frivilligt socialt arbejde sine kursusaktiviteter i foråret 2015. Kataloget indeholder alle kurser, netværk

Læs mere

HR-STRATEGI TRIVSELSMÅLINGER. Metoder. Forslag til metoder

HR-STRATEGI TRIVSELSMÅLINGER. Metoder. Forslag til metoder Metoder Forslag til metoder Refleksion over værdierne i politikken for attraktiv arbejdsplads 10 livgivende faktorer Japansk konsensusmetode Associations-metode AI (Appreciative Inquiry) - byg fremtiden

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Inspiration til arbejdet med at følge jeres forandringer

Ny Nordisk Skole. Inspiration til arbejdet med at følge jeres forandringer Ny Nordisk Skole Inspiration til arbejdet med at følge jeres forandringer Hvorfor følge forandringerne i jeres pædagogiske praksis? 3 Undersøgelse af børns og unges perspektiver 4 Observationer af den

Læs mere

NYHEDSBREV. Team Consult Development

NYHEDSBREV. Team Consult Development NYHEDSBREV 14. JUNI 2010 Du må selv være den forandring, du ønsker at opleve i verden! Citat: M. Gandhi Nogle gange har vi brug for et lille eller et stort skub andre gange klarer vi det selv på arbejdspladsen

Læs mere

EFFEKTER AF DEN OFFENTLIGE LEDERUDDANNELSE I PRAKSIS ØSTJYSK LEDELSESAKADEMI

EFFEKTER AF DEN OFFENTLIGE LEDERUDDANNELSE I PRAKSIS ØSTJYSK LEDELSESAKADEMI EFFEKTER AF DEN OFFENTLIGE LEDERUDDANNELSE I PRAKSIS ØSTJYSK LEDELSESAKADEMI 1 Indhold Indhold... 2 1 Indledning... 3 2 Hovedkonklusioner... 3 DEL 1... 4 3 Effekterne af DOL i praksis... 4 3.1 Lederen

Læs mere

Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk!

Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk! Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset formandsuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed!

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset lederuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

Evaluering af Fra underkendt til anerkendt 2

Evaluering af Fra underkendt til anerkendt 2 Evaluering af Fra underkendt til anerkendt 2 Anerkendende metoder til jobkonsulenter for personer med psyko-social funktionsnedsættelse Projekt af Specialfunktionen Job & Handicap Interventioner af Harbohus

Læs mere

Bueskyttens læring til lederne

Bueskyttens læring til lederne 1 Bueskyttens læring til lederne Vi sad 3500 ledere nede i konferencesalen, da han pludselig dukkede op på scenen foran os med en stor konkurrencebue. Han lagde en pil på, trak linen og pilen baglæns alt

Læs mere

Ledercoaching. Værktøj 2. Om hvordan du som leder kan bruge coaching til at styrke dit psykiske arbejdsmiljø, og om hvordan du vælger din egen coach

Ledercoaching. Værktøj 2. Om hvordan du som leder kan bruge coaching til at styrke dit psykiske arbejdsmiljø, og om hvordan du vælger din egen coach TEMA Psykisk arbejdsmiljø Værktøj 2 Ledercoaching Om hvordan du som leder kan bruge coaching til at styrke dit psykiske arbejdsmiljø, og om hvordan du vælger din egen coach INDHOLD Ledercoaching 3 Ledere

Læs mere

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1 Guide Til måling af Social Kapital Guide til måling af social kapital DEL I - Hvad er social kapital Side 1 Indhold Forord 3 Hvad er social kapital 5 Hvorfor måle på social kapital 5 Hvad er social kapital

Læs mere

Følgetekst til menukurset: Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen

Følgetekst til menukurset: Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen Følgetekst til menukurset: Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen Du er den heldige oplægsholder på Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen. Læs alle slides grundigt igennem, og ligeså dette papir. Du

Læs mere

PKU - Proceskonsulentuddannelsen

PKU - Proceskonsulentuddannelsen PKU - Proceskonsulentuddannelsen Valgmodulspakke med systemisk toning på diplomniveau Proceskonsulentuddannelsen fra Go Proces - i daglig tale PKU udbydes i samarbejde med UCC i København (Kbh hold) og

Læs mere