Beslutning i Jernbanenævnets tilsyn med DSB s overholdelse af Jernbanepassagerrettighedsforordningens

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beslutning i Jernbanenævnets tilsyn med DSB s overholdelse af Jernbanepassagerrettighedsforordningens"

Transkript

1 Version til hjemmeside Beslutning i Jernbanenævnets tilsyn med DSB s overholdelse af Jernbanepassagerrettighedsforordningens artikel 28. Jernbanenævnets sag JN Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@jernbanenaevnet.dk www. jernbanenaevnet.dk Jernbanenævnets beslutninger om tilsyn Jernbanenævnet besluttede på sit møde den 25. november 2011 at indlede tilsyn med jernbanevirksomhedernes overholdelse af forordningens artikel 28 om standarder for servicekvalitet, og har 13. januar 2012 overfor DSB igangsat dette. j.nr. JN Jernbanenævnet har på sit møde 15. februar 2013 behandlet og afgjort nedenstående i sagen. Nævnets sammensætning under sagens behandling var følgende: Nævnsformand: Direktør Torben Sørensen Nævnsmedlemmer: Professor, MSO, David Dreyer Lassen, prodekan, professor Per Baltzer Overgaard, chefkonsulent Lotte Vibild Schønau, chefkonsulent Martin Salamon og lektor Alex Landex. Tilsynets baggrund Jernbanenævnet har i henhold til jernbanelovens 1 24, stk.1, en generel forpligtelse til at varetage tilsyns-og klagefunktioner på jernbaneområdet. Det følger endvidere af samme paragraf, at nævnet kan undersøge sager på eget initiativ eller efter klage. Jernbanenævnets tilsyn omfatter både et retligt tilsyn forhold og tilsyn med hensigtsmæssigheden af givne forhold. Det følger endvidere af jernbanelovens 24 b, at Jernbanenævnet fører tilsyn med overholdelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1371/2007 om jernbanepassageres rettigheder og forpligtelser 2. Tilsynet omfatter blandt andet jernbanevirksomhedernes overholdelse af forordningen. Det følger af Jernbanepassagerrettighedsforordningens artikel 2, stk.1-2, at forordningen finder anvendelse på jernbanevirksomheder, der har EU-licens, hvilket alle jernbanevirksomheder i Danmark er i 1 Lovbekendtgørelse nr af 11. november 2010 af lov om jernbane 2 Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1371/2007 om jernbanepassageres rettigheder og forpligtelser af 23. oktober 2007 (Jernbanepassagerrettighedsforordningen) Side 1 (23)

2 besiddelse af. Medlemsstaterne har, jf. forordningens artikel 2 stk.4, haft mulighed for at fritage visse typer af personbefordring fra forordningen. Der er ikke fra dansk side indrømmet nogen fritagelser herfra. Forordningens artikel 28 om standarder for servicekvalitet har følgende formulering: 1. Jernbanevirksomhederne skal opstille servicekvalitetsstandarder og indføre et kvalitetsstyringssystem til opretholdelse af servicekvaliteten. Servicekvalitetsstandarderne skal som minimum omfatte punkterne i bilag III. 2. Jernbanevirksomhederne skal overvåge deres eget præstationsniveau på grundlag af servicekvalitetsstandarderne. Jernbanevirksomhederne offentliggør hvert år en rapport om deres servicekvalitetsniveau sammen med deres årsberetning. Rapporterne om servicekvalitetsniveauet skal offentliggøres på jernbanevirksomhedernes websted. Disse rapporter skal endvidere gøres tilgængelige på det Europæiske Jernbaneagenturs websted. Forordningens bilag III er sålydende: MINIMALE STANDARDER FOR SERVICEKVALITET Oplysninger og billetter Forbindelsers punktlighed og generelle principper for behandling af trafikforstyrrelser Aflysninger af togforbindelser Rengøring af togvogne og stationsbygninger (luftkvalitet i vognene, hygiejneniveauet på toiletterne osv) Tilfredshedsundersøgelser blandt kunderne Klagebehandling, refusion og erstatning for ikkeopfyldelse af servicekvalitetsstandarderne Assistance til handicappede og bevægelseshæmmede personer. Jernbanenævnet har på den baggrund ved brev af 13. januar 2012, og med henvisning til forordningens artikel 28 samt bilag III og for såvel året 2010 som 2011, anmodet jernbanevirksomheden DSB om at fremsende følgende: Side 2 (23)

3 redegørelse og dokumentation for hvorvidt der i jernbanevirksomheden er opstillet servicekvalitetsstandarder, hvorvidt der er indført et kvalitetsstyringssystem til opretholdelsen af servicekvaliteten, samt hvordan dette styringssystem i givet fald er tilrettelagt/struktureret, redegørelse og dokumentation for hvorvidt og i givet fald hvordan overvågningen af jernbanevirksomhedens eget præstationsniveau indenfor servicekvalitet foregår, redegørelse og dokumentation for jernbanevirksomhedens årlige offentliggørelse af afrapportering af servicekvalitet sammen med årsberetningen, samt verifikationen heraf (fx ved henvisning til hjemmeside). Jernbanenævnet har ved brev af 13. januar 2012 ud over selve forordningen med bilag III særligt henledt opmærksomheden på en vejledende skrivelse fra EU Kommissionen af 29. marts vedrørende definition af servicekvalitetsstandarder og minimumskrav til servicekvalitetsrapporternes indhold. Jernbanevirksomhedens efterlevelse af enkeltkrav, der ved forordningens øvrige bestemmelser eller ved vejledende skrivelser fra Kommissionen knytter sig til ovennævnte servicekvalitetsområder, er ikke omfattet af nærværende tilsyn. DSB fremsendte 2. marts 2012 ved et oversigtsskema sin besvarelse af Jernbanenævnets tilsynsspørgsmål. Besvarelsen var vedlagt et omfattende dokumentationsmateriale i form af bilag. DSB oplyste i den forbindelse, at jernbanevirksomheden på daværende tidspunkt også var ved at udarbejde de i forordningens artikel 28, stk.2, krævede servicekvalitetsrapporter, og at nævnet ville blive orienteret, så snart rapporterne var udarbejdet. DSB oplyste herefter 7. august 2012, at jernbanevirksomheden nu havde uploadet DSB s servicekvalitetsrapporter til Det Europæiske Jernbaneagenturs (ERA) hjemmeside og vedlagde de til ERA fremsendte servicekvalitetsrapporter for 2010 og DSB oplyste samtidig, og ved link hertil, at samme rapporter indenfor en kort tidshori- 3 Dokument Rail Service Quality Standards and Reports Publication Procedure and Contents dateret JS/290311, fremsendt fra EU Kommissionen til Jernbanenævnet ved mail 13. maj Side 3 (23)

4 sont ville optræde på DSB s hjemmeside under virksomhedens rapporter og regnskab. Jernbanenævnets gennemgang af fremsendte oplysninger Jernbanenævnet konstaterer efter en gennemgang af materiale fremsendt fra DSB følgende: Opstilling af servicekvalitetsstandarder: For så vidt angår de syv områder for servicekvalitet, der i henhold til forordningens artikel 28, stk.1, 2. pkt., jf. bilag III, som minimum skal være blandt jernbanevirksomhedens servicekvalitetsstandarder, fremgår det af DSB s besvarelse 2. marts 2012, at der med kontrakt mellem Transportministeriet og DSB for perioden , inklusive dennes bilag og tillægskontrakter, er fastlagt servicekvalitetskrav til minimum disse syv områder, samt at der for disse er fastlagt en struktur for opfølgning på henholdsvis styring af kvalitetsstandarder herfor. I relation til forordningens syv områder for servicekvalitet oplyser DSB bl.a. følgende: Ad Oplysninger og billetter DSB skal i henhold til kontraktens pkt udarbejde køreplaner, som skal være offentligt tilgængelige. DSB skal give kunderne oplysninger om køreplaner, forsinkelser og aflysninger samt øvrige forhold af relevans for rejsen. Oplysningerne skal afgives i form af køreplan, online information om trafikken, og kan også gives via pressen, i billetsalg, integrerede butikker og telefonsalg. DSB er herudover, i henhold til tillægskontrakt 2 5 til kontraktens punkt 5.2.6, forpligtet til at sælge billetter. Salget på stationer skal foregå ved betjent salg eller salg fra automater og fremgangsmåden afstemmes efter passagermængde og behov. DSB skal derudover sælge billetter udenfor stationerne via f.eks. telefon og internet. 4 Kontrakt mellem Trafikministeriet og DSB om fjern-og regionaltrafik udført som offentlig service i perioden Underskrevet 4. marts Tillæg 2 til kontrakten mellem Transport- og Energiministeriet og DSB om fjern- og regionaltrafik udført som offentlig service i perioden Indgået i overensstemmelse med kontraktens punkt Transportministeriet, udateret. Side 4 (23)

5 DSB oplyser også, at al passagerrelevant information om DSB generelt, herunder om billetter, er at finde på DSB s hjemmeside, som løbende opdateres. På hjemmesiden kan der også købes billetter. I DSB s betjente billetsalg kan indhentes oplysninger om billetter, ligesom der på billetautomater er information om de billetter, der kan købes. Her henvises til DSB overgiver data til Rejseplanen.dk, hvor man som passager kan finde samtlige relevante informationer til planlægning af en rejse. Her henvises til Rejseplanens hjemmeside: Herudover kan DSB s Kundeservice kontaktes pr. telefon eller brev/ . For information om kundeservice generelt henvises her til DSB oplyser herudover, at jernbanevirksomheden med sine forretningsbetingelser 6 fastlægger regler for billetter, ændringer i trafikken, tilbagebetaling, forsinkelser, erstatning, reklamationer mm. Her henvises til, at DSB s forretningsbetingelser er at finde på: ngsbetingelser_jan%2012_web.pdf. For så vidt angår opfølgning og overvågning af disse forhold oplyser DSB, at Transportministeriet fører tilsyn med DSB s overholdelse af kontrakten, DSB s afdeling for digitale kanaler er hovedansvarlig for opdatering og vedligehold af DSB s hjemmeside og afholder månedlige møder med salg og markedsføring, og at der på disse møder besluttes og koordineres opgaver i forhold til enkelte produkter på dsb.dk, generel trafikinformation om forstyrrelser i trafikken opdateres af DSB s trafikinformationschef, i tilfælde af pludseligt opståede trafikale situationer koordinerer DSB s afdelinger for trafikinformation, salg, kommunikation og kommercielle anliggender opdateringerne på virksomhedens hjemmeside (dsb.dk), DSB internt i tilfælde af kundehenvendelser om dsb.dk kontakter DSB s afdeling for digitale kanaler med henblik på rettelser på hjemmesiden. 6 DSB s Forretningsbetingelser gyldig fra 17. januar 2012 Side 5 (23)

6 Ad Forbindelsers punktlighed og generelle principper for behandling af trafikforstyrrelser DSB oplyser, at der med kontraktens pkt. 1.7, 1.8 og 1.10 er fastsat regler for hhv. regularitet, pålidelighed og afbødning af virkninger for passagerer ved trafikforstyrrelser. Ved kontraktens punkt 1.7 og tillæg 4 7 til denne kontrakt er der fastsat specifikke regularitetsmål for DSB. DSB har som beskrevet i tidligere nævnte tillægskontrakt 4 indført en kompensationsordning for togpassagerer (Rejsetidsgarantiordningen), som kompenserer passagerer for forsinkelser efter nærmere fastsatte regler. Oplysninger om DSB s rejsegarantiordning kan findes på DSB s kontraktbetaling kan i tilknytning hertil efter nærmere fastsatte regler justeres i overensstemmelse med opfyldelse af regularitet og udbetalinger via pendlergarantien. Ifølge kontraktens pkt er DSB forpligtet til at afbøde virkningerne for passagererne i tilfælde af forsinkelser og aflysninger af tog. Herunder er der med kontrakten fastlagt regler om rettidig orientering af kunder samt kommunikationsmidler. Udover kontrakten med Transportministeriet er der indgået en operatørkontrakt med Banedanmark 8. Operatørkontrakten indeholder bl.a. udførlige aftaler om opgave- og ansvarsfordelingen ved trafikforstyrrelser (forsinkelser og aflysninger), samt om hvordan der løbende samarbejdes og følges op på forstyrrelser. I overensstemmelse med EU direktiv 2001/14/EF af 26. februar 2001 er der i bilag 7 9 til operatørkontrakten indlagt en præstationsordning (bod/bonus-aftale) Banedanmark og DSB imellem med det formål at 7 Tillæg 4 ( tillægskontrakten ) i overensstemmelse med punkt i kontrakten mellem Transportministeriet og DSB om fjern-og regionaltrafik udført som offentlig service i perioden ( trafikkontrakten ). Transportministeriet 14. december Kontrakt mellem Banedanmark og DSB om samarbejdsrelationer og betingelser for benyttelse af infrastrukturen m.v. for perioden 1. januar december 2011 ( Operatørkontrakt ). Underskrevet hhv. 17. og 22. marts Kontrakt 2011 mellem Banedanmark og DSB (Operatørkontrakt), Bilag 7 -Bod/Bonusaftale. Side 6 (23)

7 give begge parter yderligere motivation til at minimere trafikforstyrrelser. DSB oplyser, at et af de seneste tiltag DSB og Banedanmark imellem er ansættelse af én og samme person som chef for rettidighedsenhederne i begge virksomheder, hvilket har til formål yderligere at styrke arbejdet og ansvarsplaceringen i forhold til rettidighed. På DSB s hjemmeside er der opdateret information om aktuelle planlagte såvel som uforudsete trafikforstyrrelser (forsinkelser og aflysninger). Trafikinformation kan også modtages pr. mobiltelefon. Information om den generelle regularitet og pålidelighed, samt angivelse af målene for samme, er at finde på DSB s hjemmeside: Ligeledes gives der på DSB s hjemmeside opdateret information om trafikforstyrrelser: DSB henviser i øvrigt til DSB s forretningsbetingelser som fastlægger regler for billetter, ændringer i trafikken, tilbagebetaling, forsinkelser, erstatning, reklamationer mv. For så vidt angår opfølgning og overvågning oplyser DSB, at DSB udarbejder ugentlige og månedlige detaljerede driftsrapporter om regularitet, og rettidighed og pålidelighed er et fast tilbagevendende punkt på DSB s koncernledelsesmøder, DSB i kvartalsrapporterne til Transportministeriet afrapporterer om opfyldelse af regularitet, pålidelighed og trafikforstyrrelser, kvartalsrapporterne oversendes til Transportministeriet, som videresender disse til Folketingets Transportudvalg (TRU). Eksempel på en sådan kvartalsrapport er fremsendt Jernbanenævnet 10. DSB oplyser, at disse rapporter offentliggøres på TRU s hjemmeside: Udvalg/Trafikudvalget.aspx. 10 Afrapportering Fjern-og Regionaltog, 3. kvartal 2011, DSB Koncernsekretariat & Jura, 30. november 2011 Side 7 (23)

8 DSB, for så vidt angår aflysninger og som følge af indførelsen af Rejsetidsgarantien, aflægger særskilte rapporter til Transportministeriet herom. Oplysningerne heromkring dækker bl.a. regulariteten på de strækninger som passagererne kan tilmelde sig, det samlede beløb, der er udbetalt til togpassagerer, antallet af pendlere, der er tilmeldt kompensationsordningen og antallet af klager med relation til kompensationsordningen. Eksempel på en sådan afrapportering for Rejsetidsgarantien er fremsendt til Jernbanenævnet 11, der i operatørkontrakten mellem DSB og Banedanmark er fastsat rammer for løbende opfølgning. Ad Aflysning af togforbindelser, DSB oplyser, at der jf. kontraktens pkt. 1.7, 1.8 og 1.10 er fastsat regler for hhv. regularitet, pålidelighed og afbødning af virkninger for passagerer ved trafikforstyrrelser. Der er i kontraktens punkt 1.8 fastsat minimumkrav til pålidelighed. Ifølge kontraktens pkt er DSB forpligtet til at afbøde virkningerne for passagererne i tilfælde af forsinkelser og aflysninger af tog. Herunder er der regler om rettidig orientering af kunder samt kommunikationsmidler. Operatørkontrakten med Banedanmark indeholder udførlige aftaler om opgave-og ansvarsfordelingen ved trafikforstyrrelser (forsinkelser og aflysninger) samt om hvordan der løbende samarbejdes og følges op på forstyrrelser. Som omtalt ovenfor er der i overensstemmelse med EU direktiv 2001/14/EF af 26. februar 2001 med operatørkontraktens bilag 7 (bod/bonus-aftale) indlagt en præstationsordning som giver yderligere motivation til at minimere trafikforstyrrelser. På DSB s hjemmeside er der opdateret information om aktuelle planlagte såvel som uforudsete trafikforstyrrelser (forsinkelser og aflysninger). Oplysningerne er tilgængelige bl.a. via Trafikinformation kan også modtages pr. mobiltelefon. 11 Afrapportering for Rejsetidsgarantien 4. kvartal 2011, DSB Reguleringsforhold den 27. februar Side 8 (23)

9 Der henvises i øvrigt til DSB s forretningsbetingelser, som fastlægger regler for billetter, ændringer i trafikken, tilbagebetaling, forsinkelser, erstatning, reklamationer mm. For så vidt angår opfølgning og overvågning oplyser DSB, at der internt udarbejdes ugentlige og månedlige detaljerede driftsrapporter om regularitet og pålidelighed, DSB internt, på sine ugentlige koncernledelsesmøder, har rettidighed og pålidelighed som et fast tilbagevendende punkt til drøftelse, DSB, i sine kvartalsrapporter til Transportministeriet afrapporterer om pålidelighed, aflysninger og erstatningsbefordring. For dokumentation se ovenfor, der i operatørkontrakten mellem DSB og Banedanmark er fastsat rammer for løbende opfølgning disse to parter imellem. Ad Rengøring af togvogne og stationsbygninger (luftkvalitet i vognene, hygiejneniveau på toiletter osv), DSB oplyser, at jernbanevirksomheden, jf. tidligere nævnte tillægskontrakt 2 til kontrakten mellem Transportministeriet og DSB, er ansvarlig for den fornødne rengøring og oprydning af de bygninger, stationer og arealer, som DSB har ansvaret for. Ifølge kontraktens punkt 1.9 om kundetilfredshed, specifikt afsnittet om kundemålinger ved tidligere nævnte tillæg 4 til kontrakten mellem Transportministeriet og DSB, skal DSB halvårligt i forbindelse med kundetilfredshedsundersøgelser spørge til kundernes tilfredshed med togets generelle stand og rengøring på det tog, hvor undersøgelsen er foretaget. Et markant fald i tilfredsheden med rengøring af togvogne og stationsbygninger kan medføre en reduceret kontraktbetaling, ligesom DSB i så tilfælde skal beskrive, hvilke foranstaltninger man vil tage på dette område. DSB har indgået kontrakt med ISS om rengøring i togene på fjern- og regionalstrækninger. I kontrakten med ISS er nedfældet præcise krav til rengøringen. Kvalitetsstyringssystemet, der anvendes, indgår som en del af rengøringsstandarden INSTA 800. For så vidt angår forklaring af kvalitetsstyringssystemet INSTA 800 henviser DSB til følgende link: Side 9 (23)

10 pages/default.aspx DSB s andel af stationsarealerne, der i øvrigt er delt mellem DSB og Banedanmark, rengøres primært af medarbejdere fra DSB, som beskæftiger sig med stationsrengøring mv.(dsb Ground Service). Der er opstillet interne mål for rengøringen. Den tidligere nævnte operatørkontrakt mellem DSB og Banedanmark indeholder jf. dennes punkt aftale om rengøring af de stationsarealer, som Banedanmark har ansvaret for. For så vidt angår opfølgning og overvågning oplyser DSB, at Transportministeriet fører tilsyn med DSB s overholdelse af kontrakten, DSB løbende følger op på kontrakten med ISS via kvalitetsstyringssystemet INSTA 800, DSB udarbejder ugentlige kontrolrapporter med henblik på at følge ISS opfyldelse af kontrakten. Eksempel på kontrolrapport med ISS er fremsendt til Jernbanenævnet 12, DSB udarbejder kvalitetsrapporter for rengøringen af DSB s stationsarealer hver måned. Eksempel på kvalitetsrapport for rengøring på stationsarealer indenfor fjerntog er fremsendt til Jernbanenævnet 13, der følges op på målopfyldelsen med henblik på eventuelle korrigerende handlinger, DSB og Banedanmark er i løbende kontakt vedrørende overholdelse af operatørkontrakten. Ad Tilfredshedsundersøgelse blandt kunderne Det er i henhold til punkt 1.9 i kontrakten mellem Transportministeriet og DSB samt tillægskontrakt 4 hertil aftalt, at DSB halvårligt skal gennemføre kundetilfredsundersøgelser. 12 Rapport DSB Kundekvalitet Togproduktion Klargøring, Komfort uge 5, udateret. Rapportens pkt. 4 omhandler togvask og instakontrol på rengøring. 13 Kvalitetsrapport for rengøring på stationsarealer indenfor fjerntog. Udateret. ansvarsfordeling Banedanmark og DSB imellem fremgår bl.a. heraf. Side 10 (23)

11 DSB gennemfører således halvårlige kundetilfredshedsundersøgelser. Spørgsmålene i kundeundersøgelserne er specificerede i kontrakten, og det er fastlagt, at såfremt DSB ikke opnår et nærmere anvist niveau for kundetilfredshed foretages der reduktion i kontraktudbetalingen, ligesom DSB i så tilfælde skal beskrive, hvilke foranstaltninger man vil tage. Udover de halvårlige undersøgelser omfattet af kontrakten med Transportministeriet, følger DSB hver måned op på kundernes henvendelser/klager til DSB (primært kundecentret) i en intern rapport Kundens Puls. For så vidt angår opfølgning og overvågning oplyser DSB, at kundetilfredshedsundersøgelser drøftes i ledelsen og omdeles til relevante medarbejdere, de halvårlige rapporter om kundetilfredshed fremsendes Transportministeriet, som videresender disse til Folketingets Transportudvalg (TRU), på hvis hjemmeside disse rapporter offentliggøres: Udvalg/Trafikudvalget.aspx Eksempel på en sådan oversendt rapport er fremsendt Jernbanenævnet fra DSB Ad Klagebehandling, refusion og erstatning for ikke opfyldelse af servicekvalitetsstandarderne DSB skal fastsætte sine forretningsbetingelser i henhold til gældende lovgivning 16 samt jf. punkt i kontrakten mellem Transportministeriet og DSB. Forretningsbetingelserne skal bl.a. indeholde bestemmelser om reklamationer og klageadgang m.m. Der henvises endvidere til indførelsen af Rejsetidsgarantien jf. ovenfor. 14 DSB s Afrapportering af kundetilfredshedsundersøgelse nr. 2, gælder for 2. halvår Afrapportering op mod trafikkontrakt, viser bl.a. historisk udvikling siden 1. halvår DSB s Afrapportering af kundetilfredshed (tilfredshed på rejserelationer) nr 3, gælder for 1. og 2. halvår Afrapportering op mod trafikkontrakt. 16 Lovbekendtgørelse nr af 11. november 2011 om jernbane 12. Side 11 (23)

12 Retningslinjer og vilkår for refusion og erstatning som følge af forsinkelser og aflysninger fremgår således af DSB s forretningsbetingelser. Hertil kommer, at retningslinjer og vejledning i forhold til erstatning eller refusion også kan findes på DSB s hjemmeside: DSB s kundecenter modtager henvendelser fra kunderne og tager stilling til evt. refusion og erstatning. For så vidt angår opfølgning og overvågning, oplyser DSB, at DSB kvartalsvis rapporterer til Transportministeriet om Rejsetidsgarantien. Oplysningerne dækker bl.a. det samlede beløb, der er udbetalt til togpassagerer, og antallet af klager med relation til kompensationsordningen, DSB s Kundecenter på baggrund af de modtagne henvendelser hver måned udarbejder en intern rapport: Kundens Puls. DSB har tilsendt Jernbanenævnet en udgave af denne interne rapport 17, rapporten Kundens Puls bruges til at holde øje med særlige problemer, og hvilke foranstaltninger der i givet fald er taget. Rapporten er til intern brug og omdeles til alle medarbejderne i Kundecentret, og rundsendes også til andre relevante medarbejdere i DSB herunder ledelsen. Rapporten, som typisk er på sider, indeholder statistik over klage, statistik over hvor mange der har fået udbetalt kompensation som følge af forsinkelser/aflysninger og der er uddrag fra henvendelser og svar herpå. Rapporten fortæller, hvordan der er fulgt op på de enkelte områder eller fortæller om nye tiltag, der er internt fastlagt mål for behandlingen af henvendelser i Kundecentret. Besvarelse af skriftlige henvendelser skal bl.a. ske inden 10 dage, og 85 % af alle telefoniske henvendelser skal besvares. Der udarbejdes dagligt statistik herfor som offentliggøres på DSB s intranet, der til internt brug årligt udarbejdes en opgørelse over forskellige områders målopfyldelse. DSB har tilsendt Jernbanenævnet en af disse årlige opgørelser fra Kundecentret til internt brug i DSB 18, 17 Kundens Puls januar 2012, udformet af DSB Kundeservice. 18 Årsopgørelse 2011 fra DSB Kundecenter benævnt Månedsrapport. Indeholder bl.a. oplysninger om besvarelser af kundehenvendelser, sygefravær, omsætning af Erhvervskort, Uddannelseskort o.a. Side 12 (23)

13 DSB oktober 2011 oprettede en intern funktion med formålet at være med til at sikre, at DSB s kunder får den service, som disse forventer eller er berettiget til (DSB s Kundeambassadør). DSB s kunder har således mulighed for at klage over Klagecentrets beslutninger til denne funktion. Funktionen kan også selv tage emner op til undersøgelser på grundlag af henvendelser eller den løbende interne overvågning af DSB s kundeundersøgelser og statistik over kundehenvendelser. Kundeambassadøren udformer anbefalinger til DSB s administrerende direktør, kundeambassadøren udarbejder en halvårlig rapport over sine aktiviteter. Første statusrapport dækker 1. halvår 2012 og kan findes på DSB s hjemmeside: Ad Assistance til handicappede og bevægelseshæmmede personer. Den service, DSB som minimum skal tilbyde handicappede og bevægelseshæmmede er fastlagt med bilag 5 i kontrakten mellem Transportministeriet og DSB. DSB udgiver sammen med de øvrige togoperatører brochuren "Handicapservice". Med denne brochure vejledes kunder med nedsat mobilitet ved rejser med tog og bus. Brochuren "Handicapservice" findes her: pservice_jan% pdf DSB har endvidere udgivet en folder lige til for handicappede der henvender sig til såvel handicappede kunder, organisationer som politikere. Folderen lige til for handicappede kan bestilles på DSBs hjemmeside: Rent organisatorisk har DSB en medarbejder, som er ansvarlig for DSB s tiltag i forhold til handicappede. Denne person varetager løbende samarbejde og dialog med handicaporganisationer. Blandt andet afholdes møder i DSB s Handicappanel mindst 4 gange årligt. For så vidt angår opfølgning og overvågning oplyser DSB, at Transportministeriet fører tilsyn med DSB s overholdelse af kontrakten, og er repræsenteret i DSB Handicappanel. Side 13 (23)

14 DSB siden 2003 en gang årligt har fremsendt en redegørelse til Folketingets Ombudsmand indeholdende de seneste tiltag på stationer og i tog for at forbedre tilgængeligheden for kunder med nedsat mobilitet. DSB har tilsendt Jernbanenævnet en af disse oversigter til Folketingets Ombudsmand 19. DSB årligt udarbejder en oversigt til DSB s Handicappanel for benyttelsen af DSB's handicapservice. Følgende data indgår i oversigten: o o o o Årlige antal solgte billetter/10 turskort i henhold til ledsagerordningen, Årlige antal udførte handicapassistancer udført af DSB eller DSB's underentreprenører(falck og Taxa), samt antallet af de af kunderne annullerede assistancer, Antal kunder med nedsat mobilitet der årligt benytter den landsdækkende handicapkørselsordning, hvor rejsen bestilles og planlægges af de regionale trafikselskaber, Antallet af årligt ydet handicapassistancer til EU-borgere med nedsat mobilitet der benytter toget. Assistance koordineres via et fælles værktøj, der er udviklet i PASSAGE 20 under UIC. DSB har til Jernbanenævnet fremsendt eksempler på sådanne oversigter tilsendt DSB s Handicappanel Jernbanenævnet konstaterer sammenfattende på baggrund af ovennævnte, at DSB har tilgængeliggjort information om samtlige syv servicekvalitetsforhold i henhold til forordningens Bilag III. 19 Notat Tilgængelighed til DSBs stationer fra DSB Fjern & Regionaltog til Transportministeriet, 18. maj PASSAGE-systemet er et internationalt reservationssystem jernbaneoperatørerne imellem der af operatørerne anvendes til brug for tilrettelæggelse af rejser bestilt af handicappede og bevægelseshæmmede. 21 Oversigt Ledsagerbilletter og assistancer til DSB s Handicappanel. Udateret. 22 Oversigt ledsagerordning Billetstatistk: DSB Billetstatistik: salg månedligt, udateret. Side 14 (23)

15 Som anført indledningsvist tager Jernbanenævnet ved dette tilsyn ikke stilling til kvaliteten af de anførte oplysninger. Kvalitetsstyringssystem til opretholdelse af servicekvalitetsstandarder: DSB har med sin besvarelse af 2. marts 2012 fremsendt en oversigt 23 hvormed der, ved reference til gældende kontraktgrundlag mellem DSB og Transportministeriet 24, for hvert af de syv servicekvalitetsområder beskrives DSB s koncerninterne struktur for overvågning og opfølgning heraf, samt opfølgning fra Transportministeriets side for disse områder. Som dokumentation herfor er fremsendt en lang række bilag. Herudover har DSB med samme oversigt som yderligere dokumentation herfor angivet en række links til bl.a. DSB s hjemmeside (se afsnit Opstilling af kvalitetsstandarder ). Jernbanenævnet bemærker, at der ikke fra DSB foreligger dokumentation for, at DSB har opstillet et kvalitetsstyringssystem til opretholdelse af sin servicekvalitet henholdsvis sine servicekvalitetsstandarder, jf. artikel 28, stk.1, 1. pkt. 2., led, eller at virksomheden overvåger eget præstationsniveau på baggrund af sådanne standarder, jf. artikel 28, stk. 2, 1. pkt. Afrapportering: Jernbanenævnet konstaterer, idet der henvises til artikel 28, stk.2, 2.pkt og 3.pkt., at DSB på sin hjemmeside for 2010 og 2011 har offentliggjort rapporter om virksomhedens servicekvalitet. DSB har 7. august 2012 til Jernbanenævnet fremsendt offentligt tilgængelige links hertil ( DSB har tilsvarende for 2010 og 2011, på sit websted foretaget offentliggørelse af sine årsrapporter. Offentliggørelse på det Europæiske Jernbaneagenturs websted: 23 Dokument: Besvarelse af tilsyn om passagerrettighedsforordningen Artikel Kontrakt mellem Trafikministeriet og DSB om fjern- og regionaltrafik udført som offentlig service i perioden , Tillæg 2 til kontrakten mellem Transport- og Energiministeriet og DSB om fjern- og regionaltrafik udført som offentlig service i perioden , Tillæg 4 til trafikkontrakten Side 15 (23)

16 Jernbanenævnet konstaterer ved en gennemgang 23. august 2012 af det Europæiske Jernbaneagenturs websted for offentliggørelse af danske jernbanevirksomheds servicekvalitetsrapporter 25, at DSB er blandt de danske jernbanevirksomheder, der både for 2010 og 2011 har uploadet servicekvalitetsrapporter på dette websted, jf. artikel 28, stk.2, 4.pkt. Jernbanenævnets udtalelse Bemærkninger til forordningens krav om kvalitetsstyringssystem Forordningens artikel 28 stk. 1 fastlægger ikke nærmere krav til jernbanevirksomhedens opbygning af et kvalitetsstyringssystem indenfor forordningens område, eller til selve definitionen på en servicekvalitetsstandard. I betragtning af forordningens uklarhed herom må jernbanevirksomhederne indrømmes en vis frihed. Ved vurderingen af, om jernbanevirksomheden opfylder forordningens krav i forhold til kvalitetsstyringssystem og servicekvalitetsstandarder, finder Jernbanenævnet, at udgangspunktet bør være, hvilke minimumskrav, der må antages at være nødvendige for, at hhv. kvalitetsstyringssystemet og servicekvalitetsstandarderne kan opfylde deres formål. Kvalitetsstyringssystemer er de af en virksomheds ledelsessystemer, der har til formål at fastholde eller forbedre kvaliteten af en virksomheds produkter, således af forbrugerens behovstilfredsstillelse, som minimum, opretholdes 26. Jernbanenævnet bemærker i den forbindelse, at enhver jernbanevirksomhed der opererer i Danmark, allerede gennem en årrække og i sammenhæng med sin sikkerhedscertificering, har været underlagt myndighedskrav om etablering af et jernbanesikkerhedsledelsessystem med formålet at tilsikre virksomhedens eget ansvar for sikker drift i egen virksomhed. Denne forpligtigelse gælder bl.a. i henhold til artikel 4 i direktiv 2004/49/EF 27 (jernbanesikkerhedsdirektivet) Jernbanenævnets konklusioner på dette område baserer sig bl.a. på rådgivning indhentet hos Dansk Standard, Rådgivning og Trafikstyrelsens Center for Jernbane september-december Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/49/EF af 29. april 204 om jernbanesikkerhed i EU og om ændring af Rådets direktiv 95/18/EF om udstedelse af licenser til Side 16 (23)

17 Mange af elementerne i jernbanesektorens sikkerhedsledelsessystemer er meget lig de ledelsessystemer og praksis, der også anbefales anvendt indenfor kvalitet, sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen, miljøbeskyttelse, business excellence m.v. 28. Samtlige sikkerhedscertificerede jernbanevirksomheder i Danmark må således formodes allerede i dag at være bekendt med den systematik og strukturerede tilgang, der ligger til grund for sådanne ledelsessystemer 29, herunder også i forhold til styringen af virksomhedens servicekvalitet. Et kvalitetsstyringssystem i relation til jernbanepassagerrettighedsforordningens artikel 28 må, jf. ovenstående og almindelig kvalitetsstyringspraksis, forstås således, at jernbanevirksomheden skal kunne dokumentere, at denne i forhold til forordningens syv servicekvalitetsområder: har opstillet servicekvalitetsstandarder i henhold til forordningens bilag III, har udarbejdet handlingsplaner for de opstillede standarder, har gennemført resultatmåling vedrørende opretholdelse af standarderne, håndterer korrigerende og forebyggende handlinger, gennemfører evalueringer af resultatmålinger og handlingsplaner, har relevant overvågning og opfølgning indenfor området herunder med ledelsens involvering. jernbanevirksomhed og direktiv 2001/14/EF om tildeling af jernbaneinfrastrukturkapacitet og opkrævning af afgifter for brug af jernbaneinfrastruktur samt sikkerhedscertificering (jernbanesikkerhedsdirektivet) 28 En systembaseret fremgangsmåde. Anvendelsesvejledning i udformning og indførelse af et sikkerhedsledelsessystem indenfor jernbanesektoren. Det Europæiske Jernbaneagentur 13. december 2010, version Krav til jernbanevirksomhedens sikkerhedsledelsessystem fremgår af Bekendtgørelse nr. 14 af 4. januar 2007 om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder og er bl.a. at virksomheden kan dokumentere sin sikkerhedspolitik og -mål, metoder og procedurer for risikovurdering, procedurer der sikrer efterlevelse af gældende lovgivning herunder Tekniske Specifikationer for Interoperabilitet, procedurer for ledelsens evaluering, procedurer for revision, procedurer for kommunikation og information, beredskabsplaner, procedurer ved hændelser eller andre sikkerhedsmæssige forhold, dokumentstyring, årlig sikkerhedsrapport m.v. Side 17 (23)

18 Bemærkninger til DSB s dokumentation I forhold til DSB s forpligtigelser overfor kvalitetsstyringssystem og servicekvalitetsstandarder udtaler Jernbanenævnet: DSB angiver på sin hjemmeside information om samtlige syv servicekvalitetsområder anført i forordningens Bilag III. Jernbanenævnet konstaterer, at det via DSB s hjemmeside er muligt for en jernbanerejsende at finde beskrivelser af, hvordan man som passager skal forholde sig i en række forskellige situationer, samt hvor og hvordan man som passager kan få information herom. F.eks. vedrørende DSB s rejsegaranti, udarbejdelse og opfølgning på rengøringsrapporter, kundetilfredshedsundersøgelser, kundeambassadøren, handikapservice, billetinformation samt kundeservice (før, under og efter rejsen). Jf. ovenstående må der ved en servicekvalitetsstandard forstås en beskrivelse af, hvilken servicekvalitet man som passager kan forvente indenfor det pågældende område, når man rejser med DSB. Det fremsendte materiale fra DSB rummer efter Jernbanenævnets opfattelse generelt ikke sådanne beskrivelser. En undtagelse herfra er servicekvalitetsområdet vedrørende assistance til handicappede og bevægelseshæmmede personer, for hvilken DSB har formuleret følgende: Rejsen med tog skal være lige til for alle DSB s kunder også for de handicappede 30. Jernbanenævnet finder, at DSB med denne formulering for dette af sine servicekvalitetsområder således har defineret en servicekvalitetsstandard i overensstemmelse med forordningens målsætninger og intention. Jernbanenævnet finder tilsvarende, at den information som DSB for dette servicekvalitetsområde stiller til rådighed for den rejsende (pjecer, foldere m.v.), bibringer handicappede og/eller bevægelseshæmmede rejsende samt disses eventuelle ledsagere, hensigtsmæssig viden om, hvad man fra DSB s side har gjort, for at udsagnet Rejsen med tog skal være lige til for alle DSB s kunder også for de handicappede af disse opleves som opfyldt Side 18 (23)

19 Jernbanenævnet udtaler i forlængelse heraf: at DSB også for jernbanevirksomhedens øvrige servicekvalitetsområder bør definere og offentliggøre servicekvalitetsstandarder herfor, på en sådan måde, at en passager også for disse områder bibringes information om, hvilken servicekvalitet passageren kan forvente, når denne anvender DSB, samt at DSB underbygger disse standarder med passagerrettet information om, hvilke aktiviteter DSB gennemfører indenfor det enkelte område med sigte på, at kunden får den definerede servicekvalitet. Jernbanenævnet bemærker herudover, at DSB bl.a. med sin svarskrivelse af 2. marts 2012 har anskueliggjort og fremsendt dokumentation for at der, såvel internt i DSB samt overfor jernbanevirksomhedens ejer, er etableret forskellige strukturer for opfølgning og overvågning for samtlige syv servicekvalitetsområder. Jernbanenævnet konstaterer i den forbindelse, at dokumentationen fremsendt fra DSB primært i det væsentligste består af henvisninger til, hvilke krav der for de syv servicekvalitetsområder er fastlagt i henhold til jernbanevirksomhedens kontraktgrundlag overfor sin ejer, samt hvordan disse krav overholdes internt og produktionsmæssigt. I relation til forordningens målsætning om opfyldelsen af en passagers forventninger og rettigheder bemærker Jernbanenævnet særligt DSB s Kundecenterfunktion, den interne rapport Kundens Puls samt den interne funktion benævnt DSB s Kundeambassadør. Disse vurderes alle at være elementer af væsentlig betydning for varetagelsen af passagerers behov og interesser. Jernbanenævnet kan dog ikke på det foreliggende grundlag tage stilling til, om de af DSB beskrevne aktiviteter i et samlet hele udgør et kvalitetsstyringssystem i den forståelse et sådant bør ses i henhold til jernbanepassagerrettighedsforordningen. Jernbanenævnet udtaler i forlængelse heraf: For så vidt angår forpligtigelsen til etablering af kvalitetsstyringssystem til opretholdelse af servicekvaliteten, og på grundlag af gængs kvalitetsstyringspraksis, bør DSB som minimum kunne dokumentere: at DSB s servicekvalitetspræstationsniveau overvåges. DSB bør således dokumentere tilstedeværelsen af procedurer, der fastlægger hvormed egenkontrol af servicekvalitetsniveau samt kundetilfredshedsundersøgelser gennemføres, at DSB styrer afvigelser, samt gennemfører korrigerende og forebyggende handlinger, Side 19 (23)

20 at DSB anvender data fra sin egenkontrol, kundetilfredshedsmålinger, status på handlingsplaner, kundekontakt samt effekten af sine korrigerende og forebyggende handlinger til aktivt at opretholde servicekvaliteten, samt at DSB s ledelse aktivt tager del i evalueringen af resultaterne af ovenstående. Jernbanenævnets generelle anbefalinger heromkring fremgår af Bilag 1. Sammenfatning Jernbanenævnet konkluderer sammenfattende at: a. Det er dokumenteret, at DSB har tilgængeliggjort informationer om alle de syv områder for servicekvalitet, som en jernbanevirksomhed i henhold til forordningens artikel 28, stk.1 2. pkt., jf. bilag III, som minimum skal have servicekvalitetsstandarder for, b. Jernbanenævnet ikke på grundlag af de foreliggende oplysninger er i stand til at vurdere, hvorvidt jernbanevirksomheden DSB har opstillet servicekvalitetsstandarder i henhold til forordningen, og nævnet kan ikke på det foreliggende grundlag vurdere jernbanevirksomhedens efterlevelse af forordningens krav herom, c. Det ikke er dokumenteret at DSB har etableret et kvalitetsstyringssystem til opretholdelse af virksomhedens servicekvalitet henholdsvis servicekvalitetsstandarder, d. Det ikke er dokumenteret, at DSB overvåger eget præstationsniveau på grundlag af servicekvalitetsstandarder, e. DSB for både året 2010 og 2011 ved offentliggørelse af separate servicekvalitetsrapporter har foretaget offentliggørelse af sit servicekvalitetsniveau på virksomhedens websted i tilknytning til virksomhedens offentliggørelse af sin årsrapport og således efterlever forordningens artikel 28, stk.2, 3. pkt., f. DSB for både året 2010 og 2011 har tilgængeliggjort sine servicekvalitetsrapporter på det Europæiske Jernbaneagenturs websted og således efterlever forordningens artikel 28, stk. 2, 4. pkt. Side 20 (23)

21 Jernbanenævnets beslutning Jernbanenævnet anmoder DSB om til Jernbanenævnet at fremsende en handlingsplan for, hvordan man i forhold til ovennævnte punkter b, c og d vil sikre efterlevelse af passagerrettighedsforordningen. Denne handlingsplan skal sendes til Jernbanenævnet senest den 1. maj Såfremt DSB ikke finder at kunne overholde denne frist, bedes dette snarest begrundet med en redegørelse for, hvilken eventuel begrænset forlængelse af fristen, som måtte DSB måtte finde nødvendig. Denne beslutning offentliggøres på Jernbanenævnets hjemmeside. P. N. V. Torben Sørensen Nævnsformand Vedlagte Bilag Bilag 1 Øvrige anbefalende bemærkninger vedrørende servicekvalitetsstandarder og kvalitetsstyringssystem Side 21 (23)

22 BILAG 1 Anbefalinger for så vidt angår forordningens krav om servicekvalitetsstandarder og kvalitetsstyringssystem Opstille mål (Servicekvalitetsstandarder): For at sikre, at en servicekvalitetsstandard overholdes, er det nødvendigt først at opstille standarder for servicekvaliteten og herefter at definere, hvordan der skal måles på, at virksomheden lever op til standarderne. Artikel 28 henviser til bilag III, der oplister 7 områder, som virksomheden som minimum skal opstille servicekvalitetsstandarder for. En standard for servicekvalitet bør beskrive, hvad kunderne kan forvente af virksomheden, hvis de benytter sig af virksomhedens produkter. At sikre efterlevelse af en servicekvalitetsstandard er derfor ikke nødvendigvis det samme som at sikre, at evt. krav i en kontrakt med en trafikudbyder overholdes. Det vil eksempelvis ikke være meningsfuldt overfor en passager at give som information, at der max. må være x støvpartikler pr. cm², hvorimod en passager kan forholde sig til en beskrivelse af, hvor ofte toget rengøres eller kontrolleres. Når virksomheden har opstillet standarder for servicekvaliteten bør denne formidles til kunden, så kunden oplyses om, hvad kunden kan forvente. Handlingsplaner: For hver servicekvalitetsstandard bør virksomheden opstille handlingsplaner, der underbygger standarderne, og der skal defineres målemetoder for om standarderne overholdes. Der skal med passende mellemrum følges op på status på handlingsplanerne. Resultatmåling (Præstationsniveau): For at måle virksomhedens præstationsniveau, vedrørende de opstillede standarder, bør virksomheden sikre - at kunderne oplever at de får den forventede servicekvalitet (f.eks. tilfredshedsundersøgelse), - at der følges op på henvendelser fra kunder (f.eks. klagebehandling), - at handlingsplanerne overholdes. og virksomheden bør mindst en gang årligt evaluere præstationen indenfor de enkelte servicekvalitetsstandarder. Side 22 (23)

23 Evaluering: I forbindelse med den årlige evaluering bør virksomhederne tage stilling til, om kunderne oplever, at de får den kvalitet som de forventer. Virksomheden skal dokumentere de beslutninger, der er truffet i forbindelse med evalueringen. I henhold til Artikel 28 stk. 2 skal jernbanevirksomheden minimum en gang pr. år offentliggøre en rapport vedrørende overholdelse af servicekvalitetsstandarderne. Ovenstående ses eksemplificeret ved nedenstående oversigt og kan beskrives ved nedenstående model (Figur 1), der endvidere beskriver de procedurer og handlinger, der som minimum er nødvendige for at sikre et velfungerende kvalitetsstyringssystem. Eksempel på servicekvalitetsstandard og DSB s underbyggende aktiviteter: Servicekvalitetsstandard Eksempler på aktiviteter i DSB, der kan bruges til at opstille en handlingsplan for servicekvalitetsstandarden Beskriv hvad kunden kan forvente vedr. rengøring af togvogne (DSB s standard) Indført en anerkendt rengøringsstandard. Ugentlig opfølgning på leverandørens opfyldelse af rengøringskontrakten. DSB s egenkontrol (hvis der er en) Kundeambassadørens opfølgning Figur 1 Dokumentere beslutninger Offentliggøre resultat Servicekvalitetsstandard Formidling af standarder til kunder Evaluering Kunden Handlingsplaner Præstationsniveau Udarbejde procedurer for: - Tilfredshedsundersøgelse - Klagebehandling - Egen kontrol - Korrigerende handlinger - Dokumentation Definere og sikre: - Ansvar - Ressourcer - Beføjelser - Kompetencer Side 23 (23)

Servicekvalitetsrapport Fjern og regionaltog 2012

Servicekvalitetsrapport Fjern og regionaltog 2012 1 Servicekvalitetsrapport Fjern og regionaltog 2012 Jf. Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1371/2007 af 23. oktober 2007 om jernbanepassagerers rettigheder og pligter (passagerrettighedsforordningen)

Læs mere

Servicekvalitetsrapport Fjern og regionaltog 2010

Servicekvalitetsrapport Fjern og regionaltog 2010 1 Servicekvalitetsrapport Fjern og regionaltog 2010 Jf. Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1371/2007 af 23. oktober 2007 om jernbanepassagerers rettigheder og pligter (passagerrettighedsforordningen)

Læs mere

Servicekvalitetsrapport Fjern og regionaltog 2011

Servicekvalitetsrapport Fjern og regionaltog 2011 1 Servicekvalitetsrapport Fjern og regionaltog 2011 Jf. Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1371/2007 af 23. oktober 2007 om jernbanepassagerers rettigheder og pligter (passagerrettighedsforordningen)

Læs mere

Servicekvalitetsrapport 2015

Servicekvalitetsrapport 2015 Servicekvalitetsrapport 2015 DSB Servicekvalitetsrapport 2015 Jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1371/2007 af 23. oktober 2007 om jernbanepassagerers rettigheder og pligter (passagerrettighedsforordningen)

Læs mere

Servicekvalitetsrapport 2016

Servicekvalitetsrapport 2016 Servicekvalitetsrapport 2016 DSB Servicekvalitetsrapport 2016 August 2017 Jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1371/2007 af 23. oktober 2007 om jernbanepassagerers rettigheder og pligter

Læs mere

Servicekvalitetsrapport 2017

Servicekvalitetsrapport 2017 Servicekvalitetsrapport 2017 DSB Servicekvalitetsrapport 2017 Jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1371/2007 af 23. oktober 2007 om jernbanepassagerers rettigheder og pligter (passagerrettighedsforordningen)

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen Torben Steenberg

Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen Torben Steenberg 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0163 Klageren: Indklagede: XX 4700 Næstved DSB Klagen vedrører: Rejsetidsgaranti-beregning Ankenævnets sammensætning: Nævnsformand,

Læs mere

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. information og kompensation til togpassagerer ved forsinkelser og aflysninger

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. information og kompensation til togpassagerer ved forsinkelser og aflysninger Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om information og kompensation til togpassagerer ved forsinkelser og aflysninger Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.8.2015 COM(2015) 389 final 2015/0180 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastsættelse af den holdning, Unionen skal indtage på den 12. generalforsamling i OTIF

Læs mere

Godtgørelse på 3.129,15 kr. i anledning forsinkelser med DSBØresund. Ingrid Dissing (2 stemmer) Asta Ostrowski Torben Steenberg

Godtgørelse på 3.129,15 kr. i anledning forsinkelser med DSBØresund. Ingrid Dissing (2 stemmer) Asta Ostrowski Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2014-0044 Klageren: XX Indklagede: DSBØresund CVRnummer: 2930824 Klagen vedrører: Godtgørelse på 3.129,15 kr. i anledning forsinkelser med

Læs mere

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 I medfør af 26 i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1171 af 2. december 2004, fastsættes: 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

Servicekvalitetsniveau ved Regionstog A/S Årsrapport 2013

Servicekvalitetsniveau ved Regionstog A/S Årsrapport 2013 Den 31. januar 2014 Servicekvalitetsniveau ved Regionstog A/S Årsrapport 2013 Indledning Denne rapport er udarbejdet på baggrund af de krav om jernbanepassagerers rettigheder og forpligtelser, som er beskrevet

Læs mere

Kontrolafgift på 600 kr. for manglende billet. Havde kun sedler.

Kontrolafgift på 600 kr. for manglende billet. Havde kun sedler. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0166 Klageren: XX på vegne YY 6840 Oksbøl Indklagede: ARRIVA Tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. for manglende billet. Havde

Læs mere

Trafikkøbsrapport lokalbaner

Trafikkøbsrapport lokalbaner Trafikkøbsrapport lokalbaner 2013-2017 Indledning Alle myndigheder, der indkøber offentlig servicetrafik, er, i medfør af EU Forordning nr. 2016/2338 (PSOforordningen), forpligtet til at offentliggøre

Læs mere

EIOPA(BoS(13/164 DA. Retningslinjer for forsikringsformidleres klagebehandling

EIOPA(BoS(13/164 DA. Retningslinjer for forsikringsformidleres klagebehandling EIOPA(BoS(13/164 DA Retningslinjer for forsikringsformidleres klagebehandling EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu

Læs mere

Trafikkøbsrapport lokalbaner

Trafikkøbsrapport lokalbaner Trafikkøbsrapport lokalbaner 2014-2018 Trafikselskabet Movia august 2019 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Movias kontraktopfølgning... 4 Kontrakterne og nøgletal... 5 Driftsområder...

Læs mere

Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen (2 stemmer)

Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen (2 stemmer) AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0332 Klageren: XX 7800 Struer Indklagede: DSB Fjern- og Regionaltog Klagen vedrører: Godtgørelse af taxaregning på 552 kr. Ankenævnets

Læs mere

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

Servicekvalitetsrapport. Arriva Tog 2019

Servicekvalitetsrapport. Arriva Tog 2019 Servicekvalitetsrapport Arriva Tog 2019 Servicekvalitetsrapportens indhold & formalia Jf. Europa Parlamentets og -Rådets forordning (EF) nr. 1371/2007 af 23. oktober 2007 om jernbanepassagersrettigheder

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

Godtgørelse af taxa-regning på 124 kr. i anledning af forsinkelse. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Claus Jørgensen (2 stemmer)

Godtgørelse af taxa-regning på 124 kr. i anledning af forsinkelse. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Claus Jørgensen (2 stemmer) AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0323 Klageren: XX 3400 Hillerød Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Godtgørelse af taxa-regning på 124 kr. i anledning af forsinkelse.

Læs mere

Servicekvalitetsrapport. Arriva Tog 2016

Servicekvalitetsrapport. Arriva Tog 2016 Servicekvalitetsrapport Arriva Tog 2016 Servicekvalitetsrapportens indhold og formalia Arriva Tog 2016 Jf. Europa Parlamentets og -Rådets forordning (EF) nr. 1371/2007 af 23. oktober 2007 om jernbanepassagersrettigheder

Læs mere

Trafikkøbsrapport lokalbaner Trafikselskabet Movia august 2017

Trafikkøbsrapport lokalbaner Trafikselskabet Movia august 2017 Trafikkøbsrapport lokalbaner 2012-2016 Trafikselskabet Movia august 2017 Indledning Alle myndigheder, der indkøber offentlig servicetrafik, er, i medfør af EU Forordning nr. 2016/2338 (PSOforordningen),

Læs mere

Refusion af taxaregning på 240 kr. grundet forsinkelse. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Refusion af taxaregning på 240 kr. grundet forsinkelse. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0130 Klageren: Indklagede: XX 2300 København S DSB S-tog Klagen vedrører: Refusion af taxaregning på 240 kr. grundet forsinkelse. Ankenævnets

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 5.2.2015 L 29/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/171 af 4. februar 2015 om visse aspekter af proceduren for udstedelse af licenser til jernbanevirksomheder (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN

Læs mere

Rejsetidsgarantibillets gyldighedsperiode på 6 måneder ønskes forlænget. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen (2 stemmer)

Rejsetidsgarantibillets gyldighedsperiode på 6 måneder ønskes forlænget. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen (2 stemmer) AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0249 Klageren: XX 8000 Aarhus C Indklagede: DSB Klagen vedrører: Rejsetidsgarantibillets gyldighedsperiode på 6 måneder ønskes forlænget.

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2017-0169 Klageren: XX 2800 Lyngby Indklagede: Metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVRnummer: 21 26 38 34 Klagen vedrører: Parternes krav:

Læs mere

Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse uden billet. Havde kun sedler til automaten.

Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse uden billet. Havde kun sedler til automaten. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2009-0109 Klageren: XX Indklagede: ARRIVA Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse uden billet. Havde kun sedler til automaten.

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Jernbaneagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/26)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Jernbaneagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/26) C 417/166 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Jernbaneagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/26) INDLEDNING 1. Den Europæiske

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 185/6 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/1136 af 13. juli 2015 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 402/2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium 18. juni 2015 BILAG 1 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af IC4- og IC2-tog. Januar 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af IC4- og IC2-tog. Januar 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af IC4- og IC2-tog Januar 2012 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord 3

Indholdsfortegnelse. Forord 3 Årsberetning 2013 Indholdsfortegnelse Forord 3 Året der gik 5 1. Hvad og hvem er Jernbanenævnet 5 2. Baggrund 6 3. Jernbanenævnets møder 2013 8 4. Jernbanenævnets væsentligste opgaver i 2013 9 4.1 Markeds-

Læs mere

Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0197 Klageren: Indklagede: XX 2791 Dragør Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr. for få

Læs mere

Kundetilfredshedsmålinger og betalingsregulering. Tillægskontrakt 24

Kundetilfredshedsmålinger og betalingsregulering. Tillægskontrakt 24 Kundetilfredshedsmålinger og betalingsregulering vedr. Grenaabanen Tillægskontrakt 24 Indhold 2. Indhold 1. Kontraktgrundlaget... 4 1.1. Tillægskontraktens status i forhold til Kontrakten... 4 2. Baggrund

Læs mere

Rapport af 1. juni 2019 om håndhævelsen i kalenderårene 2017 og 2018 af

Rapport af 1. juni 2019 om håndhævelsen i kalenderårene 2017 og 2018 af Rapport af 1. juni 2019 om håndhævelsen i kalenderårene 2017 og 2018 af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1177/2010 af 24. november 2010 om passagerers rettigheder ved sørejser og rejser

Læs mere

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87 Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS 18001 og bek. 87 Punkt Emne Bemærkninger Handlingsplan 4.1 Generelle krav Organisationen skal etablere og vedligeholde et arbejdsmiljøledelses-system

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 12.2.2019 COM(2019) 88 final 2019/0040 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om visse aspekter af jernbanesikkerhed og -forbindelser med hensyn

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 10. juli 2018 Ophæver og erstatter meddelelsen af 27. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for rejse på DSB Rejsetidsgarantibillet.

Kontrolafgift på 750 kr. for rejse på DSB Rejsetidsgarantibillet. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0350 Klageren: Indklagede: XX på vegne af YY 4800 Nykøbing Falster Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 2. februar 2012 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen for

Læs mere

DSB-kunder bør have kompensation EU's forordning overtrådt igen og igen.

DSB-kunder bør have kompensation EU's forordning overtrådt igen og igen. Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 65 Offentligt DSB-kunder bør have kompensation EU's forordning overtrådt igen og igen. I forbindelse med problemerne på Storstrømsbroen har DSB nu oplyst, at

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2015 - Jernbane 30. januar 2015 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets

Læs mere

Kontrolafgift på 2 X 300 kr. for manglende stempling af klippekort. Børn på 13 år.

Kontrolafgift på 2 X 300 kr. for manglende stempling af klippekort. Børn på 13 år. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0034 Klageren: Indklagede: XX på vegne YY og ZZ ARRIVA TOG A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 2 X 300 kr. for manglende stempling af

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. S-more Sms-klippekort til DSB S-tog anvendt i Metro. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. S-more Sms-klippekort til DSB S-tog anvendt i Metro. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0266 Klageren: Indklagede: XX 2200 København N Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr.

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions

Læs mere

Tilsynsbesøget fandt sted den 9. november 2018.

Tilsynsbesøget fandt sted den 9. november 2018. Randers Kommune Laksetorvet 1 8900 Randers C Sendt med Digital Post 5. august 2019 Tilsyn med Randers Kommunes behandling af personoplysninger Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29

Læs mere

Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse på UNG-billet uden WildCard.

Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse på UNG-billet uden WildCard. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0156 Klageren: XX på vegne YY 8740 Brædstrup Indklagede: ARRIVA Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse på UNG-billet uden

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. pålagt i Metro i forbindelse med gratis søndag i S-tog.

Kontrolafgift på 750 kr. pålagt i Metro i forbindelse med gratis søndag i S-tog. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0093 Klageren: Indklagede: XX 3400 Hillerød Metroselskabet I/S v/metroservice A/S. Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. pålagt

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende stempel. Kontrolleret på perron.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende stempel. Kontrolleret på perron. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0164 Klageren: XX 4600 Køge Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende stempel. Kontrolleret på

Læs mere

Retningslinjer. for. forsikringsselskabernes. klagebehandling

Retningslinjer. for. forsikringsselskabernes. klagebehandling EIOPA-BoS-12/069 DA Retningslinjer for forsikringsselskabernes klagebehandling 1/7 1. Retningslinjer Indledning 1. Retningslinjerne er fastlagt i henhold til artikel 16 i forordningen om EIOPA 1 (Den Europæiske

Læs mere

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0 Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB April 2008 Version 1.0 Indhold 1. Indledning... 3 2. Mission... 3 3. Målsætning... 3 4. Dækningsområde og afgrænsning... 4 5. Ansvar og organisering... 4 6.

Læs mere

Servicekvalitetsstandarder hos Regionstog

Servicekvalitetsstandarder hos Regionstog Servicekvalitetsstandarder hos Regionstog Oplysninger og billetter Generelt om information til kunder. Regionstog benytter sig af Intelligent Trafikinformations System, ITS. ITS-systemet er med til at

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: 2013-0116. CVRnummer: 29896569. Ankenævnets

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: 2013-0116. CVRnummer: 29896569. Ankenævnets AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0116 Indklagede: Movia CVRnummer: 29896569 Ankenævnets sammensætning: Nævnsformand, landsdommer Tine Vuust Bjarne Lindberg Bak Ingrid

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om beredskabsarbejde på jernbane- og luftfartsområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om beredskabsarbejde på jernbane- og luftfartsområdet UDKAST Bekendtgørelse om beredskabsarbejde på jernbane- og luftfartsområdet I medfør af 147 a, 149, stk. 10 og 152 a, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 29. august 2013, og 8 d, stk.

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 25. marts 2004 RN B201/04

RIGSREVISIONEN København, den 25. marts 2004 RN B201/04 RIGSREVISIONEN København, den 25. marts 2004 RN B201/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Trafikministeriets valg af operatør på jernbanestrækninger i Midt- og Vestjylland

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. samt 2 rykkergebyrer på hver 100 kr. Glemt abonnementskort, indbetalt 100 kr. på posthus.

Kontrolafgift på 750 kr. samt 2 rykkergebyrer på hver 100 kr. Glemt abonnementskort, indbetalt 100 kr. på posthus. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0026 Klageren: XX 2650 Hvidovre Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. samt 2 rykkergebyrer på hver 100 kr.

Læs mere

Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB

Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB MINISTEREN Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB Dato J. nr. 2010-1762 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Transportministeriet

Læs mere

Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt

Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt RAVN Bane 2016 ApS Roholmsvej 12 F 2620 Albertslund Att.: Adm. dir. Jesper Ravn Fremsendt pr. mail til: jesper@ravn-bane.dk 15. april 2016 Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt Kære Jesper Ravn,

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2015-0272 Klageren: Indklagede: XX Odense NØ DSB CVR nummer: 250 500 53 Klagen vedrører: Parternes krav: Fejlagtig vejledning fra DSB vedrørende

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2018-0035 Klageren: XX 7500 Holstebro Indklagede: Arriva CVRnummer: 18429101 Klagen vedrører: Parternes krav: Kontrolafgift på 750 kr. for

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K MINISTEREN Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Dato J. nr. 3. april 2017 2017-1012 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Vedr. Statsrevisorernes

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: Klageren: Kontrolafgift. Ud og hjem ikke samme antal zoner.

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: Klageren: Kontrolafgift. Ud og hjem ikke samme antal zoner. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2009-0143 Klageren: XX Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift. Ud og hjem ikke samme antal zoner. Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. pålagt i Metro i forbindelse med gratis søndag i S-tog.

Kontrolafgift på 750 kr. pålagt i Metro i forbindelse med gratis søndag i S-tog. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0066 Klageren: XX på vegne af YY 2000 Frederiksberg Indklagede: Metroselskabet I/S v/metroservice A/S. Klagen vedrører: Kontrolafgift

Læs mere

JC May Joint Committee Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA)

JC May Joint Committee Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA) JC 2014 43 27 May 2014 Joint Committee Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA) 1 Indholdsfortegnelse Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2018-0178 Klageren: XX 9210 Aalborg SØ Indklagede: DSB Fjern- og Regionaltog A/S CVRnummer: 25050053 Klagen vedrører: Parternes krav: Fuld

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafikstyrelsens forskrifter

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafikstyrelsens forskrifter BEK nr 17 af 14/01/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 2014-5067 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1244 af 10/11/2015

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/29 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2016/960 af 17. maj 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

Servicekvalitetsstandarder hos Lokaltog, Region S

Servicekvalitetsstandarder hos Lokaltog, Region S Servicekvalitetsstandarder hos Lokaltog, Region S Oplysninger og billetter Generelt om information til kunder. Lokaltog benytter sig af Intelligent Trafikinformations System, ITS. ITS-systemet er med til

Læs mere

Aftale om køb eller reservation af infrastrukturkapacitet

Aftale om køb eller reservation af infrastrukturkapacitet Aftale om køb eller reservation af infrastrukturkapacitet mellem Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø CVR nummer: 18 63 22 76 (herefter kaldet Banedanmark) og YY CVR nummer: (herefter kaldet ansøgeren)

Læs mere

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 213,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 213, Udkast til RÅDETS FORORDNING (EF) om fordeling af indirekte målte finansielle formidlingstjenester (FISIM) inden for rammerne af det europæiske national og regionalregnskabssystem (ENS) /* KOM/97/0050

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende forevisning af HyperCard inden 14 dage samt rykkergebyr på 100 kr.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende forevisning af HyperCard inden 14 dage samt rykkergebyr på 100 kr. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0114 Klageren: Indklagede: XX på vegne af YY. 2791 Dragør Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift

Læs mere

Bekendtgørelse nr om Banedanmarks opgaver og beføjelser

Bekendtgørelse nr om Banedanmarks opgaver og beføjelser Som ændret ved bkg 2018-10-05 nr. 1208 og bkg 2018-12-05 nr. 1444. Bekendtgørelse 2015-11-20 nr. 1276 om Banedanmarks opgaver og beføjelser Ændringerne ved bkg 2018 1208 har ikrafttræden 2018-10-10 og

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende billet til sidste del af rejsen samt to rykkere på 100 kr. hver.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende billet til sidste del af rejsen samt to rykkere på 100 kr. hver. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0248 Klageren: Indklagede: XX på vegne af YY 8680 Ry Arriva Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende

Læs mere

Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren og banksektoren

Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren og banksektoren 04/10/2018 JC 2018 35 Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren og banksektoren Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA) Formål 1. Med det formål

Læs mere

Klagen vedrører: Annullering af kontrolafgift på 750 kr. mod et ekspeditionsgebyr på 125 kr. ved efterfølgende forevisning af gyldigt periodekort.

Klagen vedrører: Annullering af kontrolafgift på 750 kr. mod et ekspeditionsgebyr på 125 kr. ved efterfølgende forevisning af gyldigt periodekort. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0206 Klageren: Indklagede: XX 3000 Helsingør DSBFirst Klagen vedrører: Annullering af kontrolafgift på 750 kr. mod et ekspeditionsgebyr

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. grundet påstigning på metro inden modtagelse af sms-billet.

Kontrolafgift på 750 kr. grundet påstigning på metro inden modtagelse af sms-billet. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0038 Klageren: XX 2920 Charlottenlund Indklagede: Metro Service A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. grundet påstigning på metro

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende forevisning af billet. Taske stjålet. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende forevisning af billet. Taske stjålet. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0273 Klageren: XX på vegne YY 2665 Vallensbæk Strand Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende

Læs mere

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Jernbanesession 10 Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference

Læs mere

Rejsekort Kundecenter v/metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVRnummer: 21263834

Rejsekort Kundecenter v/metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVRnummer: 21263834 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: -0246 Klageren: XX Indklagede: Rejsekort Kundecenter v/metroselskabet I/S v/metro Service A/S CVRnummer: 21263834 Klagen vedrører: 20 kr. som

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Resumé af buspassagerers rettigheder 1

Resumé af buspassagerers rettigheder 1 Resumé af buspassagerers rettigheder 1 Forordning (EU) nr. 181/2011 (i det følgende benævnt "forordningen") finder anvendelse fra den 1. marts 2013. Forordningen fastsætter et minimum af rettigheder for

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet. April 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet. April 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet April 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Jernbanetilsynet (beretning nr. 4/03) 31. marts 2008 RN

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2016-0296 Klageren: XX 8000 Aarhus C Indklagede: Arriva Tog A/S CVRnummer: 12245904 Klagen vedrører: Parternes krav: Kontrolafgift på 750 kr.

Læs mere

1. kvartal 2010. 2. kvartal 2010. 3. kvartal 2010

1. kvartal 2010. 2. kvartal 2010. 3. kvartal 2010 Trafikudvalget -11 TRU alm. del Bilag 98 Offentligt Notat Afrapportering Fjern- og Regionaltog, 3. 1. Antallet af rejser I 3. blev der foretaget ca. 12,8 mio. rejser med DSB's fjern- og regionaltog. Dette

Læs mere

om procedurer for klager over påståede overtrædelser af betalingstjenestedirektiv 2

om procedurer for klager over påståede overtrædelser af betalingstjenestedirektiv 2 EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Retningslinjer om procedurer for klager over påståede overtrædelser af betalingstjenestedirektiv 2 1 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Guidelines Status for disse retningslinjer

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for få zoner på periodekort.

Kontrolafgift på 750 kr. for få zoner på periodekort. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0368 Klageren: Indklagede: XX 1439 København K Metro Service A/S Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr.

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billetsystemet ude af drift? Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Lise Bjørg Pedersen (2 stemmer)

Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billetsystemet ude af drift? Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Lise Bjørg Pedersen (2 stemmer) AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0041 Klageren: XX Indklagede: DSB S-tog Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. Sms-billetsystemet ude af drift? Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Helsinki, den 25. marts 2009 Dok.: MB/12/2008 endelig

Helsinki, den 25. marts 2009 Dok.: MB/12/2008 endelig Helsinki, den 25. marts 2009 Dok.: MB/12/2008 endelig BESLUTNING OM GENNEMFØRELSE AF EUROPA- PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) NR. 1049/2001 OM AKTINDSIGT I EUROPA-PARLAMENTETS, RÅDETS OG KOMMISSIONENS

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på periodekortet. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende zone på periodekortet. Ingrid Dissing (2 stemmer) Lise Bjørg Pedersen Torben Steenberg 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2013-0321 Klageren: XX 2880 Bagsværd Indklagede: DSB S-tog CVR: 25 05 00 53 Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium 22. juni 2017 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen for

Læs mere