BILAG 3: PRIVATLIVSFREMMENDE TEKNOLOGIER

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BILAG 3: PRIVATLIVSFREMMENDE TEKNOLOGIER"

Transkript

1 BILAG 3: PRIVATLIVSFREMMENDE TEKNOLOGIER Beskyttelsen af personoplysninger kan forbedres ved at designe sin teknologi således, at den reducerer graden af indgriben i de registreredes privatliv. Dette kaldes Privacy by Design (PbD) - eller i forordningen: data protection by design. Som en del af dette design kan man supplere med teknologier, som er privatlivsfremmende. Disse teknologier kaldes Privacy Enhancing Technologies (PET). Beslutninger om hvilket design og hvilke teknologier der skal vælges kan baseres på en konsekvensanalyse (Data Protection Impact Assessment, DPIA og Privacy Impact Assessment, PIA). Det skal bemærkes, at der ikke findes globalt accepterede definitioner af disse tre begreber. I forordningens præambel 78 nævnes dog at databeskyttelse gennem design bl.a. henviser til minimering af behandlingen af personoplysninger og pseudonymisering af personoplysninger så hurtigt som muligt. Det nævnes også i præambel 83 at kryptering kan begrænse risici, og i præambel 28 at pseudonymisering kan mindske risikoen, ligesom pseudonymisering og kryptering eksplicit fremhæves i artikel 32. Det er dog tanken at pseudonymisering og kryptering skal suppleres af andre databeskyttelsesforanstaltninger, jf. præambel 28. Det eneste ord, som er eksplicit defineret i forordningen, er pseudonymisering, hvor det i artikel 4, nr. 5 hedder: behandling af personoplysninger på en sådan måde, at personoplysningerne ikke længere kan henføres til en bestemt registreret uden brug af supplerende oplysninger, forudsat at sådanne supplerende oplysninger opbevares separat og er underlagt tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at sikre, at personoplysningerne ikke henføres til en identificeret eller identificerbar fysisk person. PbD og PET må anvendes ud fra en konkret vurdering. I dette bilag skitseres et par muligheder overordnet. Data protection by design Der er tale om data protection by design, når man designer sin teknologi således, at den reducerer graden af indgriben i de registreredes privatliv. Et banalt eksempel er, når et it-system designes således, at adgangen til indsamlede personoplysninger teknisk begrænses til kun at omfatte ansatte med en given rolle i en virksomhed istedet for alle virksomhedens medarbejdere. Jo færre, der har adgang til data, jo mindre er risikoen for, at data kan blive brugt til et formål, der er uforeneligt med de registreredes interesser, og jo bedre er adgangsbegrænsningen set fra den pågældende registreredes synspunkt. Det vigtigste designprincip er, hvor det er muligt, at designe løsningen således, at den slet ikke behandler personoplysninger. Dette kan f.eks. ske ved at anonymisere jvf. nedenfor. Et andet centralt designprincip er at overveje at overdrage retten til at skabe sammenhæng mellem de registrerede personoplysninger og identiteten til den registrerede. Hermed afskærer virksomheden sig selv fra at identificere det den registrerede, som personoplysningerne vedrører, men den registrerede kan skabe sammenhængen, når den registrerede skønner, at det er i vedkommendes egen interesse. VEJLEDNING Persondataforordningen - Implementering i danske virksomheder 41

2 Man kan lade sig inspirere til designprincipper ved at følge DI s skabelon til konsekvensanalyser 3 eller ved at besvare nogle af de spørgsmål der er i Tjeklisten til nærværende vejledning. Et designprincip, som har fået særskilt plads i forordningen, er Data Protection by Default, hvor alle de gode databeskyttelsestiltag, man har indbygget i en applikation og vil give mulighed for at de registrerede kan gøre brug af, slås til som standard, og ikke overlades til den registrerede selv at slå til. Privacy Enhancing Technologies De privatlivsfremmende teknologier dækker principielt over alle teknologier, som giver forbedringer af privatlivsbeskyttelsen i et it-system. Således vil f.eks. rollebaseret adgangskontrol, hvor adgang til personoplysninger begrænses til alene at være den gruppe medarbejdere, der har en given rolle, kunne anskues som en privatlivsfremmende teknologi. Rigtig mange teknologier ville derfor kunne falde i denne kategori og bør anvendes for at skabe sikkerhed og for at komme i compliance med forordningen. Overordnet kan man tal om bl.a. nedenstående grupper af teknologier: Data Loss Prevention Kan forhindre s med specifikke data eller syntakser i at forlade virksomheden, som f.eks. CPR-numre, kontonumre eller lignende. Data Discovery Giver mulighed for at afdække persondata på virksomhedens netværk der ikke er ligger på de rette systemer. Identity and Access Governance Kan give overblik over brugerroller og deres adgange til systemer og data og omfatter bl.a. Priviledged Account Management som skal forhindre it-folk i at have for brede beføjelser og Role Mining, der kan afdække om der er nogle ukendte mønstre i fordelingen af roller og rettigheder. Log management Gør det muligt at redegøre for, hvem der har haft adgang til hvilke data hvornår. Backup Backup sikrer at data kan genskabes f.eks. efter man har været udsat for en sikkerhedshændelse. Retten til at blive glemt som omtalt i forordningen kan dog være en udfordring, da det kan være vanskeligt at slette specifikke data fra backup systemet. Shadow-it discovery Virksomhedens ansvar dækker også over informationer der placeres på systemer udenfor it-afdelingens kontrol. Denne type services kan afdække den totale mængde af it-services der anvendes i organisationen. 3 sment.aspx. VEJLEDNING Persondataforordningen - Implementering i danske virksomheder 42

3 Information Lifecycle Management Sletning af data der ikke skal anvendes mere er en væsentlig praktisk udfordring. Med denne type software kan man sætte regler op for datas udløbsdato. Pseudonymization Identificerende data erstattes af koder i kombination med en nøgle, således at data ikke kan henføres til en person uden anvendelse af nøglen, hvilket som nævnt i forordningen bidrager til at reducere risiko. Encryption Kodning af data således at data kun kan læses af den, som er besiddelse af nøglen. Anonymization Konvertering af dele af data således at de data som kan henføres til en person slettes eller gøres permanent ulæsbare; f.eks. gennem kryptering, hvor dekrypteringsnøglen slettes. Virtual or partial identities En identitet, som ikke kan tilknyttes en konkret fysisk person. Der kan eventuelt på samme it-system laves en kombination af flere virtuelle identiteter uden linkability. I en række sammenhænge kan den dataansvarlige nøjes med at kende bestemte karakteristika ved en fysisk person - f.eks. over 18 år, gyldigt adgangskort eller studerende/pensionist. En række identitetsudbydere kan sikre dette for den registrerede. Identitetsudbyderen skal kende til den registreredes rigtige identitet. Et par af teknologierne fortjener en uddybelse på grund af den særlige rolle de spiller i forordningen. Anonymisering Anonymisering er en meget vidtgående PET. Det betyder, at personoplysninger endegyldigt fraknyttes den registreredes identitet således, at der ikke igen på nogen måde kan etableres forbindelse. I dette tilfælde vil der således typisk ikke længere være tale om personoplysninger i lovens forstand, men altså blot om data. De pågældende data falder derfor udenfor lovens anvendelsesområde. Det faktum, at der ikke kan genetableres en forbindelse mellem data og identitet, kan være en udfordring - f.eks. hvis der opstår mistanke om, at data kan tilknyttes et kriminelt forhold eller hvis en registreret ikke kan forfølge sine rettigheder. Det vil ikke være muligt at opklare, hvilken registreret der står bag kriminalitet eller har krav på at få opfyldt en rettighed, når data er anonymiseret. Omvendt giver anonymisering den bedst tænkelige beskyttelse af privatlivets fred. Anonymisering kan være ganske udfordrende at etablere i praksis. Hvis de umiddelbart identificerende oplysninger som f.eks. navn og adresse fjernes fra et datasæt, kan der sagtens blandt de resterende oplysninger være mulighed for at identificere en registreret, f.eks. ved at isolere nogle data, ved at koble data på tværs af datasæt eller ved at finde en stor sandsynlighed for at to sæt data hører sammen. Anonymisering foregår ud fra to grundlæggende teknikker. Den ene mulighed er at randomizere data f.eks. ved at tilføje uægte data til ægte data for en registreret eller ved at bytte om på data således, at et gennemsnit over det samlede datasæt fastholdes. Den anden mulighed er at generalisere, f.eks. således at visse data ikke bliver præcist gengivet, men falder i intervaller. VEJLEDNING Persondataforordningen - Implementering i danske virksomheder 43

4 Anonymisering brugt i forbindelse med kommunikation kaldes kommunikationsanonymisering. Det betyder, at et it-system ikke registrerer oplysning som f.eks. IPadresse, MAC-adresse, adresse og cookie-id. På den måde kan den registrerede øge sin sandsynlighed for, at virksomheden ikke ved, hvilken part der har indgået i kommunikationen. It-systemet kan tilbyde dette. Den registrerede kan dog også selv foretage tiltag, som anonymiserer vedkommendes egne data i kommunikationsflowet. En anden afart kaldes transaktionsanonymisering. Ideen er at to parter skal kunne indgå en transaktion uden at den registreredes identitet er kendt. Begrebet har været anvendt i forbindelse med anonyme online betalinger. En registreret kan i sin bank få udstedt en virtuel pengeseddel, som er anonym ligesom fysiske trykte pengesedler. Pengesedlen kan den registrerede bruge i en onlinebutik. Onlinebutikken kan af banken få verifikation for, om pengesedlen er ægte, og ikke er brugt tidligere, og kan herefter gennemføre transaktionen med den registrerede uden at kende den registreredes identitet. Når dette kan gennemføres skyldes det en avanceret krypteringsmekanisme baseret på zero-knowledge-proof, som vi ikke vil komme nærmere ind på her. Pseudonymisering Pseudonymisering betyder, at personoplysninger fraknyttes den registreredes identitet, men istedet tilknyttes en nøgle, som så kan tilknyttes en identitet. Fordelen er, at personoplysningerne ikke umiddelbart kan tilknyttes den registrerede. Alene den, der kontrollerer nøglerne, kan identificere den registrerede. Det fjerner en række risici og gør databehandlingen mere sikker set fra den registreredes synspunkt. F.eks. kunne man forestille sig, at en registreret går til sin praktiserende læge for at blive undersøgt for en sygdom, hvis diagnose skal stilles på baggrund af en blodprøve. Den registrerede identificerer sig overfor lægen, som autentificerer den registrerede. Herefter tages blodprøven, som tilknyttes en nøgle af lægen. Blodprøven kan så sendes hvorsomhelst hen, uden at nogen ved hvem den tilhører - herunder til et vilkårligt laboratorium, der skal analysere prøven. Resultatet af blodprøveundersøgelsen kommer tilbage til lægen, der på baggrund af nøglen tilknytter prøvens resultat til den registrerede og stiller diagnosen. Fordelen for den registrerede er, at alene den praktiserende læge ved, hvad hans diagnose er; laboratoriets ansatte ved det ikke og har ikke mulighed for at finde ud af det. I et mere ekstremt tilfælde kunne man forestille sig, at den registrerede selv fik nøglen, således at det kun var den registrerede selv, der kunne se sin diagnose. I de tilfælde, hvor den registrerede selv administrerer nøglen, kunne der måske være mulighed for, at den registrerede selv var dataansvarlig i lovens forstand, og dermed vil en række forhold blive lettere for virksomheden. Pseudonymisering rummer rigtig mange muligheder for at forbedre databeskyttelsen set fra den registreredes synspunkt, herunder muligheden for at give den registrerede selv kontrol over sine egne personoplysninger. Kryptering Kryptering er en byggesten, der bruges i flere af ovenstående løsninger. Kryptering er en proces, som omdanner oprindelig information til information, der er ulæselig VEJLEDNING Persondataforordningen - Implementering i danske virksomheder 44

5 for tredjepart. Dette foregår som regel ved at bruge en offentlig og privat nøgle. Hvis Alice vil sende en fortrolig besked til Bob, bruger hun Bobs offentlige nøgle til at kryptere den med. Der er alene Bob, der har kontrol med sin private nøgle, og dermed er det alene Bob, der kan læse beskeden. Kryptering er uendelig meget mere kompliceret og kan bruges i langt flere sammenhænge end skitseret ovenfor. Noget af det, som er særligt lovende, er, at man under særlige forudsætninger kan foretage databehandling på krypterede data uden at disse dekrypteres, og dermed uden at en registrerets identitet afsløres. Det vil være alt for omfattende i denne sammenhæng at komme igennem krypteringens muligheder. Men hovedbudskabet er, at hvis man kerer sig om at beskytte personoplysninger, er det en rigtig god ide at se på, om kryptering kan bringes i anvendelse på en eller anden måde. Et par bemærkninger om lovgivning Det er værd at notere sig, at pseudonymisering aldrig og anonymisering ikke altid betyder, at data i juridisk forstand ikke er personoplysninger. Det er f.eks. ikke nok alene at fjerne direkte identificerbar information som navn og adresse fra et datasæt. Der skal mere til, f.eks. en proces for generalisering (altså fjernelse af de enkelte records) med kontrol af at man ikke f.eks. indirekte kan slutte sig frem til de registreredes identitet, for at opnå det resultat at man ikke længere behandler personoplysninger. Psedonymisering og anonymisering skal derfor ses som metoder til at forbedre de registreredes sikkerhed. Har man anonymiseret korrekt, falder de anonymiserede data imidlertid udenfor forordningens anvendelsesområde. Kilder Der findes to vigtige kilder til det videre arbejde med privatlivsfremmende teknologier: Artikel 29-gruppens Opinion 05/2014 on Anonymisation Techniques, IT- og Telestyrelsens Nye digitale sikkerhedsmodeller, VEJLEDNING Persondataforordningen - Implementering i danske virksomheder 45

DI's skabelon for Data Protection Impact Assessment

DI's skabelon for Data Protection Impact Assessment VEJLEDNING DI's skabelon for Data Protection Impact Assessment DI Digital 1787 København V. 3377 3377 itek.di.dk itek@di.dk DI Digital et branchefællesskab i Dansk Industri for virksomheder inden for it,

Læs mere

DI's skabelon for Privacy Impact Assessment

DI's skabelon for Privacy Impact Assessment VEJLEDNING DI's skabelon for Privacy Impact Assessment DI ITEK 1787 København V. 3377 3377 itek.di.dk itek@di.dk DI ITEK et branchefællesskab i Dansk Industri for virksomheder inden for it, tele, elektronik

Læs mere

Persondataforordningen. Konsekvenser for virksomheder

Persondataforordningen. Konsekvenser for virksomheder Persondataforordningen Konsekvenser for virksomheder Sikkerhedsforanstaltninger (A32) Sikkerhedsforanstaltninger Der skal iværksættes passende tekniske og organisatoriske sikkerhedstiltag Psedonymisering

Læs mere

Databeskyttelse gennem Design

Databeskyttelse gennem Design s vejledning om Databeskyttelse gennem Design Databeskyttelse gennem Design I denne vejledning gennemgår, RfDS, begrebet Databeskyttelse gennem Design, som adresseres i persondataforordningen. Konklusionen

Læs mere

Data protection impact assessment

Data protection impact assessment Data protection impact assessment Data protection impact assessment DPIA Den dataansvarlige skal gennemføres en DPIA under forudsætning af: Anvendelse af nye teknologier Betydeligt omfang, formålets karakter,

Læs mere

Deloitte, Finansagenda 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, Ph.D., Carve Consulting. Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen

Deloitte, Finansagenda 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, Ph.D., Carve Consulting. Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen Deloitte, Finansagenda 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, Ph.D., Carve Consulting Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen Et højt niveau af it-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse er med til

Læs mere

Persondataforordningen og digitale forretningsprocesser

Persondataforordningen og digitale forretningsprocesser Persondataforordningen og digitale forretningsprocesser ved hjælp af Dynamic Condition Response (DCR) grafer Thomas T. Hildebrandt Leder af forskningsgruppen for Process Intelligens, Modellering og Optimering

Læs mere

Persondatareguleringen. Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018

Persondatareguleringen. Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018 Persondatareguleringen Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018 Hvorfor? I er så meget i et brændpunkt for persondataretten, at vi er nødt til at stige op i helikopteren. Hvad tænker EU? Hvad tænker

Læs mere

BIG DATA OG PERSONDATABESKYTTELSE

BIG DATA OG PERSONDATABESKYTTELSE BIG DATA OG PERSONDATABESKYTTELSE B R A I N S B U S I N E S S / I C T N O R T H - K O N F E R E N C E D. 1 3. S E P T E M B E R 2 0 1 6 S Ø R E N S A N D F E L D J A K O B S E N P R O F E S S O R, P H.

Læs mere

Privatlivsfremmende teknologier (PETs)

Privatlivsfremmende teknologier (PETs) Privatlivsfremmende teknologier (PETs) Appendiks 7 Håndbog i: Privatlivsimplikationsanalyse IT og Telestyrelsen INDHOLDSFORTEGNELSE Privatlivsfremmende teknologier... 3 Midler til imødegåelse af privatlivskrænkende

Læs mere

DATABESKYTTELSE GENNEM DESIGN. Gert Læssøe Mikkelsen Head of Security Lab.

DATABESKYTTELSE GENNEM DESIGN. Gert Læssøe Mikkelsen Head of Security Lab. DATABESKYTTELSE GENNEM DESIGN Gert Læssøe Mikkelsen Head of Security Lab. Alexandra Instituttet er en non-profit virksomhed, der arbejder med anvendt forskning, udvikling og innovation inden for it Vi

Læs mere

Persondataforordningen. Henrik Aslund Pedersen Partner

Persondataforordningen. Henrik Aslund Pedersen Partner www.pwc.dk Persondataforordningen Morgenmøde Henrik Aslund Pedersen Partner Revision. Skat. Rådgivning. Hvorfor en ny Persondataforordning? EU persondataforordning - Morgenmøde Hillerød 2 Hvorfor en ny

Læs mere

Interviewskema Udgangspunkt

Interviewskema Udgangspunkt Udgangspunkt et tager udgangspunkt i publikation fra DI Denne publikation har til formål at være en let tilgængelig vejledning i, hvordan virksomheder kortlægger konsekvenser for privatlivet ved digital

Læs mere

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning Danske Vandværker Praktiske spørgsmål vi modtog Hvem har ansvaret for beskyttelse af forbrugernes persondata? Er medlemslister i ringbindsmapper

Læs mere

It-sikkerhedstekst ST4

It-sikkerhedstekst ST4 It-sikkerhedstekst ST4 Datatransmission af personoplysninger på åbne net Denne tekst må kopieres i sin helhed med kildeangivelse. Dokumentnavn: ST4 Version 1 Oktober 2014 Datatransmission af personoplysninger

Læs mere

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse EU s persondataforordning Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse Disposition Kort om forordningen Implementering - Processen i Justitsministeriet og UVM i forhold

Læs mere

1. Har jeres organisation kendskab til den nye databeskyttelsesforordning?

1. Har jeres organisation kendskab til den nye databeskyttelsesforordning? Her finder I 12 spørgsmål, som I, der er dataansvarlige, med fordel kan forholde jer til allerede nu for at forberede jer på den nye databeskyttelsesforordning, som finder anvendelse fra den 25. maj 2018.

Læs mere

Persondataforordningen og ISO 27001

Persondataforordningen og ISO 27001 Persondataforordningen og ISO 27001 Hans Chr. Spies, spies@hcspies.dk, 5/3-2017 ISO 27001 beskriver en internationalt anerkendt metode til at implementere informationssikkerhed i en organisation. Det er

Læs mere

Persondataforordningen. Fra papir til handling

Persondataforordningen. Fra papir til handling Persondataforordningen Fra papir til handling Hvad er privacy? Hvad er det egentlig vi vil beskytte? Territorial privacy: Afgrænsning af privatsfæren vs. arbejdspladsen, det offentlige rum - f.eks. i forhold

Læs mere

Hvilke forberedelser kræver EUpersondataforordningen? Klaus Kongsted, kka@dubex.dk Dubex A/S, 11. juni 2015

Hvilke forberedelser kræver EUpersondataforordningen? Klaus Kongsted, kka@dubex.dk Dubex A/S, 11. juni 2015 Hvilke forberedelser kræver EUpersondataforordningen? Klaus Kongsted, kka@dubex.dk Dubex A/S, 11. juni 2015 Agenda Hvordan ser det ud i dag? Hvem vedrører forordningen? Skal min organisation gøre noget?

Læs mere

Vær i kontrol! Compliantkan du være ved et tilfælde!

Vær i kontrol! Compliantkan du være ved et tilfælde! Vær i kontrol! Compliantkan du være ved et tilfælde! ETABLERET I 1993 SPECIALISERET I IT SIKKERHED MED DANSKE OG INTERNATIONALE SAMARBEJDSPARTNERE OG IT SIKKERHEDSPECIALISTER KONSULENTYDELSER, SIKKERHEDSTJENESTER

Læs mere

Borgernes privacy i den smarte udvikling

Borgernes privacy i den smarte udvikling Borgernes privacy i den smarte udvikling Christian D. Jensen Cyber Security Section DTU Compute Technical University of Denmark cdje@dtu.dk http://compute.dtu.dk/~cdje Data er det nye sorte guld 2 DTU

Læs mere

Persondataforordningen

Persondataforordningen Persondataforordningen Myter og muligheder løsninger og praktiske ansvisninger August 2016 ATV s digitale vismænd Temamøde om persondataforordningen Advokat Janne Glæsel - jgl@gorrissenfederspiel.com 1

Læs mere

Er I klar til den nye persondataforordning?

Er I klar til den nye persondataforordning? Er I klar til den nye persondataforordning? Nye regler om persondata på vej I december 2015 blev der opnået enighed om en ny persondataforordning. Forordningen indeholder en række nye og ændrede regler

Læs mere

Persondataforordningen & kommuner. Vejle, 5. maj 2015 Advokat, partner Nis Peter Dall. Baseret på persondatadirektivet (fra 1995)

Persondataforordningen & kommuner. Vejle, 5. maj 2015 Advokat, partner Nis Peter Dall. Baseret på persondatadirektivet (fra 1995) Persondataforordningen & kommuner Vejle, 5. maj 2015 Advokat, partner Nis Peter Dall Forordningen I dag Persondataloven (fra 2000) Baseret på persondatadirektivet (fra 1995) Forskelle i implementering

Læs mere

FORSYNINGSTRÆF 2016 PERSONDATARET HVORFOR NU EGENTLIG DET?

FORSYNINGSTRÆF 2016 PERSONDATARET HVORFOR NU EGENTLIG DET? FORSYNINGSTRÆF 2016 - BEHANDLING AF PERSONDATA Line Markert, advokat Egil Husum, advokat 4. og 11. februar 2016 PERSONDATARET HVORFOR NU EGENTLIG DET? side 2 Er persondataretten relevant for forsyningsselskaber?

Læs mere

- med dig i fremtiden DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: Mentor IT

- med dig i fremtiden DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: Mentor IT DATABEHANDLERAFTALE Aftale omkring behandling af persondata Udarbejdet af: Mentor IT Aftalen Denne databehandleraftale (Aftalen) er er et tillæg til den indgåede kontrakt mellem kunden (Dataansvarlig)

Læs mere

EU Persondataforordningen, skærpet krav til sikkerheden om data

EU Persondataforordningen, skærpet krav til sikkerheden om data EU Persondataforordningen, skærpet krav til sikkerheden om data Her er de væsentligste hovedpunkter i aftalen Den 15. december blev EU s lovgivende institutioner enige om udformningen af EU Persondataforordningen.

Læs mere

Pia Conradsen, 25. april 2017 Finder anvendelse pr. d. 25. maj 2018 i Danmark Baggrund, formål og anvendelse Interessenter Databehandler Persondata Sonlincs aktiviteter og overordnet plan Anbefalinger

Læs mere

Almindelig viden om persondataforordningen

Almindelig viden om persondataforordningen Almindelig viden om persondataforordningen Hvad er persondata? En Personoplysning er enhver form for information om en identificeret eller identificerbar fysisk person ( den registrerede ). Dette gælder

Læs mere

Data en gave? en trussel? Om balancen mellem privatlivsbeskyttelse og det sømløst integrerede sundheds(data)væsen

Data en gave? en trussel? Om balancen mellem privatlivsbeskyttelse og det sømløst integrerede sundheds(data)væsen en gave? en trussel? Om balancen mellem privatlivsbeskyttelse og det sømløst integrerede sundheds(data)væsen 2 INDHOLD Potentialet Truslen Hvordan finder vi balancen? Hvad bør du gøre? Stadig et kæmpe

Læs mere

BILAG 14 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS IT-SIKKERHED OG DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS IT-SIKKERHED OG DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS IT-SIKKERHED OG DATABEHANDLERAFTALE INSTRUKTION TIL BESVARELSE AF BILAGET: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse.

Læs mere

Persondataforordningen

Persondataforordningen Persondataforordningen - Et øjebliksbillede Om oplægsholderen Uddannelse - Cand. Scient. Pol., BA Oecon, Enkeltfag på ITU og Ålborg Universitet, Exam ESL Job - CISO/CPO, Brødrene A&O Johansen - Medlem

Læs mere

Tjekliste til arbejde med persondata. Branchefælleskab for Intelligent Energi

Tjekliste til arbejde med persondata. Branchefælleskab for Intelligent Energi Tjekliste til arbejde med persondata Branchefælleskab for Intelligent Energi Dataanvendelse i energisektoren Smart Grid, Smart Energi, Smart City og Smart Home er bare nogle af de begreber, som relaterer

Læs mere

EU s persondataforordning

EU s persondataforordning ...gør rekruttering lettere EU s persondataforordning Temadag GDPR i praksis Hvad gør vi for at hjælpe vores kunder med GDPR-compliance Klassifikation af data For at kunne lave en risikoanalyse i forhold

Læs mere

Kriterier for kontrol af overensstemmelse med lovgivning

Kriterier for kontrol af overensstemmelse med lovgivning Kriterier for kontrol af overensstemmelse med lovgivning Appendiks 3 Håndbog i: Privatlivsimplikationsanalyse IT og Telestyrelsen INDHOLDSFORTEGNELSE Kriterier for kontrol af overensstemmelse med lovgivning

Læs mere

Backup, sletning og genskabelse af personoplysninger

Backup, sletning og genskabelse af personoplysninger Backup, sletning og genskabelse af personoplysninger Teknologier der understøtter persondataforordningen Henrik Andersen Country Manager Agenda Uheld (hvis bare vi vidste alt)! Falsifikationisme (lidt

Læs mere

Hvad er KRYPTERING? Metoder Der findes to forskellige krypteringsmetoder: Symmetrisk og asymmetrisk (offentlig-nøgle) kryptering.

Hvad er KRYPTERING? Metoder Der findes to forskellige krypteringsmetoder: Symmetrisk og asymmetrisk (offentlig-nøgle) kryptering. Hvad er KRYPTERING? Kryptering er en matematisk teknik. Hvis et dokument er blevet krypteret, vil dokumentet fremstå som en uforståelig blanding af bogstaver og tegn og uvedkommende kan således ikke læses

Læs mere

VEJLEDNING Persondataforordningen - Implementering i danske virksomheder

VEJLEDNING Persondataforordningen - Implementering i danske virksomheder VEJLEDNING Persondataforordningen - Implementering i danske virksomheder DI Digital 1787 København V. 3377 3377 digital.di.dk digital@di.dk DI Digital et branchefællesskab i Dansk Industri for virksomheder

Læs mere

Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard

Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard www.pwc.dk Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard September 2017 Revision. Skat. Rådgivning. Personsdataforordningen igen. Udkast til erklæring i høring hos revisorer, advokater, databehandlere,

Læs mere

Persondata, compliance og datasikkerhed. Ved Charlotte Bagger Tranberg

Persondata, compliance og datasikkerhed. Ved Charlotte Bagger Tranberg Persondata, compliance og datasikkerhed Ved Charlotte Bagger Tranberg 2 Agenda Indledende bemærkninger Status på den kommende persondataforordning Persondata compliance Datasikkerhed Indledende bemærkninger

Læs mere

SISCON årskonference 2016 Bella Sky Birgitte Kofod Olsen, partner, Ph.D., Carve Consulting. Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen

SISCON årskonference 2016 Bella Sky Birgitte Kofod Olsen, partner, Ph.D., Carve Consulting. Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen SISCON årskonference 2016 Bella Sky Birgitte Kofod Olsen, partner, Ph.D., Carve Consulting Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen Birgitte Kofod Olsen Jurist (1991) med Ph.D.-grad i biometri

Læs mere

Struktur på privatlivsimplikationsrapporten

Struktur på privatlivsimplikationsrapporten Struktur på privatlivsimplikationsrapporten Appendiks 6 Håndbog i: Privatlivsimplikationsanalyse IT og Telestyrelsen INDHOLDSFORTEGNELSE Struktur på rapport over privatlivsimplikationsanalysen... 3 Introduktion...

Læs mere

Persondataforordningen fra Dansk Energis perspektiv. Xellent inspirationsdag, 1. juni 2017

Persondataforordningen fra Dansk Energis perspektiv. Xellent inspirationsdag, 1. juni 2017 Persondataforordningen fra Dansk Energis perspektiv Xellent inspirationsdag, 1. juni 2017 Brancheorganisationen Mathilde Øelund Jensen Konsulent cand. Jur. Direkte: 35 300 422 msj@danskenergi.dk Agenda

Læs mere

Den nye persondataforordning. 2. februar 2017

Den nye persondataforordning. 2. februar 2017 Den nye persondataforordning 2. februar 2017 Vores persondata compliance team er forankret i afdelingen for Corporate Compliance & Investigations Det største advokatkontor i Danmark* Retsområder Arbejdsret

Læs mere

Forordningen: Data Protection Officer, jura og sikkerhed. Lars Boye, Dubex A/S ESL-efteruddannelsen, den 9. marts 2016

Forordningen: Data Protection Officer, jura og sikkerhed. Lars Boye, Dubex A/S ESL-efteruddannelsen, den 9. marts 2016 Forordningen: Data Protection Officer, jura og sikkerhed Lars Boye, Dubex A/S ESL-efteruddannelsen, den 9. marts 2016 Præsentation Dubex A/S Specialister i og laver kun IT-sikkerhed siden 1997 60 medarbejdere

Læs mere

Privatlivs politik v/henrik Pors

Privatlivs politik v/henrik Pors Privatlivs politik v/henrik Pors Hvorfor privatlivspolitik? Privatlivspolitikken skal være med til at understøtte og sikre de registreredes rettigheder. Privatlivspolitikken skal omfatte hovedbudskaberne

Læs mere

Overblik over Justitsministeriets betænkning og de væsentligste ændringer i persondataforordningen

Overblik over Justitsministeriets betænkning og de væsentligste ændringer i persondataforordningen www.pwc.dk Overblik over Justitsministeriets betænkning og de væsentligste ændringer i persondataforordningen Juni 2017 Indhold Indledning 03 Overblik over regulering 04 Justitsministeriets betænkning

Læs mere

Det skal du have styr pa inden 2018

Det skal du have styr pa inden 2018 Det skal du have styr pa inden 2018 Nedenfor kan du få et overblik over, hvad din virksomhed skal have styr på inden den ny persondataforordning træder i kraft. Dataansvarlig eller databehandler I persondatalovens

Læs mere

Overblik over persondataforordningen

Overblik over persondataforordningen Overblik over persondataforordningen København, den 26. maj 2016 2 Agenda Hvad er personoplysninger? Status på persondataforordningen Væsentligste ændringer: Oplysningskategorier Behandlingsbestemmelser

Læs mere

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formål og omfang... 5 2. Databehandlers opgave... 5 3. Instruks... 5 4. Brug af ekstern Databehandler eller underleverandør... 5 5. Behandling i udlandet...

Læs mere

Den nye persondataforordning. 17. maj 2016

Den nye persondataforordning. 17. maj 2016 Den nye persondataforordning 17. maj 2016 2 Agenda Hvad er personoplysninger? Status på processen mod forordningens ikrafttrædelse Væsentligste ændringer: Oplysningskategorier Behandlingsbestemmelser Skærpede

Læs mere

Encryption for the cloud. secure convenient cost efficient

Encryption for the cloud. secure convenient cost efficient Encryption for the cloud secure convenient cost efficient Data Protection by Design/Default Privacy by Design Jakob I. Pagter Sepior (Privacy by Design) Fx ifølge Carvoukian 1. Proactive not reactive;

Læs mere

It-sikkerhedstekst ST8

It-sikkerhedstekst ST8 It-sikkerhedstekst ST8 Logning til brug ved efterforskning af autoriserede brugeres anvendelser af data Denne tekst må kopieres i sin helhed med kildeangivelse. Dokumentnavn: ST8 Version 1 Maj 2015 Logning

Læs mere

Grab n Go: Session 2 EU s persondataforordning og hvad så?!? 17. marts 2016

Grab n Go: Session 2 EU s persondataforordning og hvad så?!? 17. marts 2016 Grab n Go: Session 2 EU s persondataforordning og hvad så?!? 17. marts 2016 Introduktion 2016 Deloitte 2 Introduktion: Den nye EU-persondataforordning Rationale Forskelle i hastigheden af lovgivningsmæssige

Læs mere

Persondataforordning og IT-sikkerhed - hvordan har vi grebet det an

Persondataforordning og IT-sikkerhed - hvordan har vi grebet det an Persondataforordning og IT-sikkerhed - hvordan har vi grebet det an Erfa-møde Administration og Regnskab 11.+12. oktober 2017 //KSH Persondataforordning Ved alle hvad det er? Regelsæt vedr. behandlingen

Læs mere

Persondataforordningen. Overblik over initiativer og ansvar. Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016

Persondataforordningen. Overblik over initiativer og ansvar. Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016 Persondataforordningen Overblik over initiativer og ansvar Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016 Rasmus Lund Advokat, partner Leder af persondata team Agenda Henning Mortensen, DI har givet overblik

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

Roadmap til håndtering af EU-persondataforordningen. Klaus Kongsted, Vejle, den 21. maj 2015

Roadmap til håndtering af EU-persondataforordningen. Klaus Kongsted, Vejle, den 21. maj 2015 Roadmap til håndtering af EU-persondataforordningen Klaus Kongsted, kka@dubex.dk Vejle, den 21. maj 2015 DUBEX SECURITY & RISK MANAGEMENT UPDATE 2015 Agenda Hvordan ser det ud i dag? Hvem vedrører forordningen?

Læs mere

spørgsmål vedrørende privatlivets fred

spørgsmål vedrørende privatlivets fred Problemidentificerende spørgsmål vedrørende privatlivets fred Appendiks 4 Håndbog i: Privatlivsimplikationsanalyse IT og Telestyrelsen INDHOLDSFORTEGNELSE Brug af problemidentificerende spørgsmål... 3

Læs mere

EU GDPR og IT-sikkerhedsløsninger v/jørgen Hartig

EU GDPR og IT-sikkerhedsløsninger v/jørgen Hartig EU GDPR og IT-sikkerhedsløsninger v/jørgen Hartig Baggrund og idé EU GDPR (General Data Protection Regulation) er nok det varmeste emne for tiden. Bagkanten er den 25. maj 2018. Størstedelen af EU GDPRs

Læs mere

o o o En dataansvarlig kan vælge at overlade det til en anden at udføre selve den praktiske behandling af personoplysninger på den dataansvarliges vegne. Den, der herefter udfører databehandlingen,

Læs mere

Security & Risk Management Summit

Security & Risk Management Summit Security & Risk Management Summit Søborg 6. november 2014 Partnere: Roadmap til håndtering af EU-persondataforordningen Klaus Kongsted, CEO, Dubex Søborg, den 6. november 2014 DUBEX SECURITY & RISK MANAGEMENT

Læs mere

It-sikkerhedstekst ST2

It-sikkerhedstekst ST2 It-sikkerhedstekst ST2 Overvejelser om sikring mod, at personoplysninger kommer til uvedkommendes kendskab i forbindelse med Denne tekst må kopieres i sin helhed med kildeangivelse. Dokumentnavn: ST2 Version

Læs mere

Wallet-regler og privatlivspolitik

Wallet-regler og privatlivspolitik Wallet-regler og privatlivspolitik Indledning og brug Denne wallet er en app til din mobiltelefon, som gør det muligt at opbevare en virtuel version af dit allerede eksisterende fysiske betalingskort på

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Stillingsbesættende virksomhed Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på erhvervsmæssig

Læs mere

Rami Christian Sørensen

Rami Christian Sørensen Rami Christian Sørensen > Juridisk chef, Djøf > Advokat m/møderet for Højesteret > Certificeret voldgiftsdommer 1 Krav til samtykke Artikel 7 2 Samtykke i praksis Hvaderdetvigtigtat væreobs på: 1. Frivilligt,

Læs mere

AFTALE OM BEHANDLING AF PERSONOPLYSNINGER. Mellem. [X] [Adresse] [Postnr. + By] CVR. nr.: [xxxxxxxx] (herefter Leverandøren )

AFTALE OM BEHANDLING AF PERSONOPLYSNINGER. Mellem. [X] [Adresse] [Postnr. + By] CVR. nr.: [xxxxxxxx] (herefter Leverandøren ) AFTALE OM BEHANDLING AF PERSONOPLYSNINGER Mellem [X] [Adresse] [Postnr. + By] CVR. nr.: [xxxxxxxx] (herefter Leverandøren ) og Midttrafik Søren Nymarks Vej 3 8270 Højbjerg CVR-nr.: 29943176 (herefter Midttrafik

Læs mere

INTRO TIL PERSONDATAFORORDNINGEN. Væsentligste nyskabelser af relevans for IT-leverandører 8. juni 2016

INTRO TIL PERSONDATAFORORDNINGEN. Væsentligste nyskabelser af relevans for IT-leverandører 8. juni 2016 INTRO TIL PERSONDATAFORORDNINGEN Væsentligste nyskabelser af relevans for IT-leverandører 8. juni 2016 DAGENS PROGRAM 1. Introduktion Dagens emne Dagens indlægsholder Persondataforordningen 2. Persondata

Læs mere

Hvordan er det med datasikkerhed og privacy? Highlights fra persondataloven Århus, d. 14. marts 2017 Erika Wolf, jurist, Sundhedsdatastyrelsen

Hvordan er det med datasikkerhed og privacy? Highlights fra persondataloven Århus, d. 14. marts 2017 Erika Wolf, jurist, Sundhedsdatastyrelsen Hvordan er det med datasikkerhed og privacy? Highlights fra persondataloven Århus, d. 14. marts 2017 Erika Wolf, jurist, Sundhedsdatastyrelsen Hvem er jeg, og hvor kommer jeg fra? Erika Wolf, jurist i

Læs mere

Jura og brug af testdata med personoplysninger

Jura og brug af testdata med personoplysninger 12. september 2016 Jura og brug af testdata med personoplysninger KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S Tlf 3334 9400 www.kombit.dk kombit@kombit.dk CVR 19 43 50 75 Side 1/10 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Spørgsmål 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende L 68 og L 69: Vil ministeren overveje

Læs mere

GDPR En praktisk tilgang

GDPR En praktisk tilgang 1 Disposition GDPR En praktisk tilgang 2 Om AO Grundlagt i 1914 Grossist i byggebranchen 49 håndværkerbutikker i Danmark, 5 i Sverige og 1 i Estland Salg til private gennem billigvvs.dk og greenline Ca.

Læs mere

Tjekliste til databehandleraftaler

Tjekliste til databehandleraftaler Tjekliste til databehandleraftaler Bruun & Hjejle har i november 2017 udarbejdet denne tjekliste til brug for gennemgang af databehandleraftaler modtaget fra samarbejdspartnere. Tjeklistens pkt. 1 indeholder

Læs mere

7. NOVEMBER Side 1. Udbud og persondata. Advokat Jesper Nørøxe samt advokat Rasmus Holm Hansen

7. NOVEMBER Side 1. Udbud og persondata. Advokat Jesper Nørøxe samt advokat Rasmus Holm Hansen Side 1 Udbud og persondata Advokat Jesper Nørøxe samt advokat Rasmus Holm Hansen Side 2 Det nye retlige landskab forordningen Persondataloven (og bekendtgørelserne udstedt i medfør af den) ophæves Forordningen

Læs mere

Undervisningsplan for certifikat i persondataret

Undervisningsplan for certifikat i persondataret Indhold Om undervisningen... 2 Dag 1: 29. april 2017... 3 Dag 1: Introduktion til persondataretten... 3 Dag 1: Forberedelse Introduktion til persondataretten... 3 Dag 1: Grundlæggende persondataret, første

Læs mere

Handleplan for informationssikkerhed 2017 i Region Midtjylland - oversigt over initiativer/faser som forventes afsluttet i 2017

Handleplan for informationssikkerhed 2017 i Region Midtjylland - oversigt over initiativer/faser som forventes afsluttet i 2017 Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Handleplan for informationssikkerhed 2017 i Region Midtjylland - oversigt over

Læs mere

ITEK og Dansk Industris vejledning om betalingskortsikkerhed

ITEK og Dansk Industris vejledning om betalingskortsikkerhed ITEK og Dansk Industris vejledning om betalingskortsikkerhed Udgivet af: ITEK og Dansk Industri Redaktion: Henning Mortensen ISBN: 87-7353-674-1 0.11.07 2 Beskyttelse af betalingskortoplysninger Summary

Læs mere

Overblik over persondataforordningen

Overblik over persondataforordningen Overblik over persondataforordningen November 2016 2 Sanktioner Overtrædelsestype: Indhentning af samtykke ift. børn Behandlinger, som ikke kræver identifikation Data protection by Design/Default Delt

Læs mere

Persondataforordningen Data Protection Officer. Advokat, Marie Albæk Jacobsen

Persondataforordningen Data Protection Officer. Advokat, Marie Albæk Jacobsen Persondataforordningen Data Protection Officer Advokat, Marie Albæk Jacobsen 2 Data Protection Officer - DPO Data Protection Officer (DPO) Databeskyttelsesrådgiver Ny bestemmelse - har ikke tidligere været

Læs mere

Nyhedsbrev. Data protection team. August 2016

Nyhedsbrev. Data protection team. August 2016 August 2016 Nyhedsbrev Data protection team EU s nye digitale grundlov et ledelsesanliggende! Den kommende persondataforordning betegnes populært også EU s nye digitale grundlov: De nye regler er fundamentet

Læs mere

Persondataforordningen

Persondataforordningen Persondataforordningen Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved partner Thomas Munk Rasmussen og persondataspecialist, ph.d. Charlotte Bagger Tranberg 2 Aktuelt persondataret Brud på sikkerheden

Læs mere

Plesner Certifikat i Persondataret

Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Med vedtagelsen af EU s persondataforordning indføres et krav om udpegning af en Data Protection Officer (DPO) for en række organisationer,

Læs mere

Notat om Privacy Impact Analyze, Persondata analyse eller blot PIA

Notat om Privacy Impact Analyze, Persondata analyse eller blot PIA Notat om Privacy Impact Analyze, Persondata analyse eller blot PIA Indhold Notat om Privacy Impact Analyze, Persondata analyse eller blot PIA.... 1 Tanken bag modellen.... 2 Fase 0.... 2 Tidsplan.... 3

Læs mere

Digital vækst med tillid som fundament

Digital vækst med tillid som fundament Information og anbefalinger nr. 4 Digital vækst med tillid som fundament 12. november 2014 Resumé Regeringen planlægger i efteråret 2014 at lancere en vækstplan med en række konkrete initiativer, som skal

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Advarselsregister Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på at advare andre

Læs mere

Persondataretlig compliance i praksis. Uddannelsesdagen 28. maj 2015 v/ partner Thomas Munk Rasmussen og partner Mikkel Friis Rossa

Persondataretlig compliance i praksis. Uddannelsesdagen 28. maj 2015 v/ partner Thomas Munk Rasmussen og partner Mikkel Friis Rossa Persondataretlig compliance i praksis Uddannelsesdagen 28. maj 2015 v/ partner Thomas Munk Rasmussen og partner Mikkel Friis Rossa Compliance hvorfor er det vigtigt nu? Øget fokus på persondata Den teknologisk

Læs mere

Sikkerhed i cloud computing

Sikkerhed i cloud computing Sikkerhed i cloud computing Databeskyttelsesdagen 2012 Morten Jørsum Center for Digitalisering Digitaliseringsstyrelsen mjrsm@digst.dk Hvad er cloud computing It som en service: Leveres og betales efter

Læs mere

PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN

PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN PRÆSENTATION DAN B. LARSEN Advokat (H), Partner hos DAHL Advokatfirma Udvalgte beskæftigelsesområder: Forsyningsselskaber

Læs mere

Risikoanalyse af implikationer for privatlivets fred

Risikoanalyse af implikationer for privatlivets fred Risikoanalyse af implikationer for privatlivets fred Appendiks 5 Håndbog i: Privatlivsimplikationsanalyse IT og Telestyrelsen INDHOLDSFORTEGNELSE Risikovurdering af implikationer for privatlivets fred...

Læs mere

Et visionært teknologidesign

Et visionært teknologidesign Christian Damsgaard Jensen DTU Informatik Danmarks Tekniske Universitet Christian.Jensen@imm.dtu.dk Opsamling af personlige data 2 DTU Informatik, Danmarks Tekniske Universitet Privatlivets fred er truet

Læs mere

1. Hvordan vi indsamler og opbevarer personoplysninger

1. Hvordan vi indsamler og opbevarer personoplysninger WAVINS ERKLÆRING OM PERSONOPLYSNINGER OG COOKIES Vi beskytter dine oplysninger og giver dig fuld gennemsigtighed og kontrol over dem Dette er erklæringen om personoplysninger og cookies for webstedet http://dk.wavin.com/

Læs mere

IT-sikkerhedspanelets anbefalinger vedrørende privacy

IT-sikkerhedspanelets anbefalinger vedrørende privacy Anbefalinger vedr. privacy IT-sikkerhedspanelet under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har i løbet af de seneste møder drøftet nødvendigheden af at forbedre borgere og virksomheders privacy

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Privat virksomhed Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger om rent private forhold der foreta- ges for en privat dataansvarlig. Felter markeret

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att.: med kopi til

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att.: med kopi til Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Danmark Att.: sum@sum.dk med kopi til cea@sum.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 A N P E @

Læs mere

DANSK ERHVERV ERHVERVSJURA RETNINGSLINJER FOR OVERHOLDELSE AF REGLER OM PERSONDATABESKYTTELSE

DANSK ERHVERV ERHVERVSJURA RETNINGSLINJER FOR OVERHOLDELSE AF REGLER OM PERSONDATABESKYTTELSE fremtiden starter her... DANSK ERHVERV ERHVERVSJURA RETNINGSLINJER FOR OVERHOLDELSE AF REGLER OM PERSONDATABESKYTTELSE Introduktion 3 Grundlæggende om persondatabeskyttelse 3 Hvad gælder for køb, salg

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Silkeborg Kommune Søvej Silkeborg CVR. nr.: (herefter Kommunen )

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Silkeborg Kommune Søvej Silkeborg CVR. nr.: (herefter Kommunen ) DATABEHANDLERAFTALE Mellem Silkeborg Kommune Søvej 1 8600 Silkeborg CVR. nr.: 29 18 96 41 (herefter Kommunen ) og [Leverandørens navn] [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Leverandøren

Læs mere

Databehandling og udveksling fra forsyningsvirksomheder

Databehandling og udveksling fra forsyningsvirksomheder Databehandling og udveksling fra forsyningsvirksomheder Professor Bent Ole Gram Mortensen Videnskabelig assistent Lisa Christensen 1 Kommunen Forsyningsvirksomhed 2 18. november 2016 Er der et databehov?

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Furesø Kommune Stiager Værløse CVR. nr.: (herefter Kommunen )

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Furesø Kommune Stiager Værløse CVR. nr.: (herefter Kommunen ) DATABEHANDLERAFTALE Mellem Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse CVR. nr.: 29188327 (herefter Kommunen ) og [Leverandørens navn] [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Leverandøren ) er der

Læs mere

EU Persondataforordningen, ISO/IEC og de nye privacy-standarder. ItSMF-konferencen, oktober 2017

EU Persondataforordningen, ISO/IEC og de nye privacy-standarder. ItSMF-konferencen, oktober 2017 EU Persondataforordningen, ISO/IEC 27001 - og de nye privacy-standarder ItSMF-konferencen, 25.-26. oktober 2017 It s gonna cost you! 25. Maj 2018 En revolution af nye krav til persondatabeskyttelse? Databeskyttelsesrådgivere

Læs mere