METRONYT 1 OKT år med Metroen. På sporet af Metroen side 13. AOK side 8 + 9

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "METRONYT 1 OKT2012. 10 år med Metroen. På sporet af Metroen side 13. AOK side 8 + 9"

Transkript

1 METRONYT OKT2012 METRONYT 1 10 år med Metroen På sporet af Metroen side 13. AOK side 8 + 9

2 Bestil online EFTERÅR PÅ THE LODGE! Nyd det på toppen af Skåne! Til dig som ikke vil gå glip af hygge og afslapning, giver vi dig her en kort oversigt over, hvad vi kommer til at tilbyde i efterårsvinden og den kolde vinter HALLOWEEN AT THE LODGE! Fra d. 22. oktober til d. 4. november tilbyder vi et (u)hyggeligt ophold til dig som vil forkæle dig selv lidt ekstra midt i efterårsrusket! GOOSE ON THE LOOSE! Fra d. 5 november til d. 18. november kan du på The Lodge nyde vores traditionelle gåsemiddag, som bliver serveret lidt Less Ordinary. CHRISTMAS LESS ORDINARY! Fra d. 19 november til d. 22 december er det jul på The Lodge - oplev en julestemning helt i top! Nyd en fantastisk julemiddag, der omfatter alle de trationelle julesmage, serveret på en utraditionel måde. Derpå følger en All-You-Can-Eat dessert buffet, som består af flere lækre desserter. Vores mål er at give dig en oplevelse du aldrig vil glemme - en Christmas Less Ordinary! Pris på ovenstående pr person/nat i dobbeltværelse: Mandag-Torsdag: 1895 SEK, Fredag: 1995 SEK, Lørdag: 2295 SEK Inkluderer: Delikatesse tallerken (lørdag: Aftenoon Tea), 2 timers adgang til Spa, en velsmagende middag om aftenen, indkvartering i dobbeltværelse og dejlig morgenmad dagen derpå. Helt fantastisk, luksuriøst og kun 1 time fra København! For mere information, følg QR-koden, klik på eller ring os på Central reservations: +46 (0)

3 METRONYT 3 Af Anne Sofie Hvenegaard, Glemmer du, så husker vi Metroen åbnede i 2002, året hvor euroen blev født, mobilen var en Nokia 3310, og Punk Royal-bukser var det nye sort. Tag med Metronyt på tidsrejse tilbage til Foto: Scanpix Cykeltaxa til hovedstaden Miljøvenlige transportformer hittede i Ligesom Metroen fik Cykeltaxaen også sin debut i København. Her fandt to dataloger på at åbne firmaet Copenhagen Rickshaw, et grønt transporttilbud til turister og travle københavnere. Opfinderne var inspirerede af den populære indiske hyrevogn, en såkaldt rickshaw. Det er en vakkelvorn cykelvogn, som transporterer folk rundt udelukkende ved pedalkraft. En indisk cykelfabrik stod for leveringen til Danmark, og de to danske opfindere forvandlede hurtigt cyklerne til sikre, moderne køretøjer med gear og fungerende bremser. Nordkraft blev en succes Den nu afdøde danske forfatter Jakob Ejersbo fik i 2002 sit helt store gennembrud med romanen og anmelder-darlingen Nordkraft, en fortælling om narko-miljøet i Aalborg i første halvdel af 1990 erne. Læseren drages ind i både weekend-junkiens univers med nysgerrige rejser væk fra hverdagens stress og jag foruden den mere brutale og afstumpede kerne af miljøet med tæsk, frygt og afhængighed. Udgivelsen af Nordkraft indbragte Ejersbo De Gyldne Laurbær, og i 2005 valgte Ole Christian Madsen at filmatisere den populære roman. En prins til Danmark Metroen er ikke den eneste kendis, der fejrer 10 års fødselsdag i år. Felix Henrik Valdemar Christian var nemlig det navn, præsten remsede op den 4. oktober 2002 i Møgeltønder Kirke. Her blev Prins Joachim og daværende Prinsesse Alexandras yngste søn døbt. Helt præcist blev prinsen født den 22. juli, så han er lige et par måneder ældre end Københavns førerløse Metro. Prins Felix, som han kaldes, er nummer otte i arvefølgen til den danske trone. Foto: Scanpix Ny valuta til EU-lande De fleste med interesse for politik husker den 1. januar 2002, hvor 12 EU-lande kunne bryste sig af at have fået ny valuta, nemlig euroen. Belgien, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Luxemburg, Portugal, Spanien, Tyskland og Østrig takkede ja til tilbuddet om den fælles mønt, mens danskerne forholdt sig mere skeptiske. I 2000 var den omdiskuterede fælles mønt til folkeafstemning, og her stemte 53,2 procent af de danske vælgere imod, mens 46,6 procent stemte for.

4 PROFESSIONEL TANDPLEJE OG SPECIALBEHANDLINGER: Almindelig undersøgelse og tandrensning Kroner og broer i porcelæn Implantater og proteser Plastfyldninger Tandblegning Rodbehandling Paradontosebehandling Laserbehandling Narkose og lattergas Smertefri behandling Konkurrence-dygtige priser Porcelænskroner fra kr. Implantat m. porcelænskrone fra kr. TÅRNBY SUNDHEDSHUS Kamillevej 4, 1. sal 2770 Tårnby TLF: Frederiksberg Hostrups Have Frederiksberg C Tlf: TANDPINEVAGT.dk Lørdag & Søndag kl NB: Kun Frederiksberg

5 METRONYT 5 Foto: Scanpix Trommer var hot Måske siger Played-A-Live (The Bongo Song) dig ikke så meget. Men hører du de første fire takter i det fængende pop-nummer, så er der ingen tvivl var året, hvor Safri Duo tog Danmark med storm. Den danske tromme-duo bestående af Uffe Savery og Morten Friis høstede ikke mindre end syv priser ved Danish Music Award. Albummet Episode II blev hyldet som Årets Album og Årets Danske Hit. Savery og Friis er begge uddannet fra musikkonservatoriet i København. Bukserne var Punk Royal De var army-grønne. De måtte også gerne hænge lidt, og hen over bagen var de påtrykt de hvide gotiske bogstaver: Punk Royal. Punk Royal-bukserne har i dag i bedste fald plads bagerst i klædeskabet, hvis ikke de for længst har måttet vige pladsen for nye trends. Men i 2002 var de i den grad in og noget af det mest hotte, du overhovedet kunne have på. Designerne bag var tre unge københavnere. På rekordtid forvandlede deres buksesalg sig fra at være et lille hippieforetagende med salg af gammelt militærtøj til et stort eksporteventyr med eksport til størstedelen af Europa. Mediernes borgmester-jagt Én mand, der næppe glemmer året 2002, er Peter Brixtofte. I februar indledte formiddagsavisen B.T. en række afslørende artikler, der anklagede den daværende borgmester i Farum Kommune for mandatsvig og embedsmisbrug. Den rødvins- og rejseglade borgmester havde påført kommunen et milliontab ved at misbruge de kommunale finanser. Jagten på Brixtofte spredte sig i medierne, og før daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen nåede at suspendere Brixtofte, trak han sig som borgmester. Foto: Scanpix Arkitektur i vandet Det er svært at forestille sig Islands Brygge uden det populære havnebad, der hver sommer lokker tusindvis af turister og københavnere i det kølige hav. Men faktisk kunne København først bryste sig af at have en strand midt i byen, da Havnebadet Islands Brygge åbnede i Men allerede et år senere blev det nyanlagte havnebad sejlet over til Havneholmen ved Fisketorvet. Nu skulle københavnerne nemlig have et endnu større havnebad. Havnebadet er bygget i træ og byder både på motionsbassin, legebassin og et fem meter højt udspringstårn. Foto: Scanpix Det skete også i 2002 Øl og sodavand på dåse fandt vej til supermarkedets hylder. Anders Fogh Rasmussen holdt sin første nytårstale som statsminister. DR s hverdagsserie Nikolaj og Julie lagde Danmark øde søndag aften. Brøndby IF blev danske fodboldmestre, og Brasilien vandt VM i fodbold. Sofie og Mikkel toppede listen over mest populære navne.

6 6 METRONYT Af Anne Sofie Hvenegaard, Kend din Metrohistorie Foto: Dasburo.dk Marie Wangers søn med den sorte pony Vidste du, at over 415 millioner passagerer har kørt med Metroen siden åbningen i år 2002? Og vidste du, at en pony også har taget en tur i det førerløse tog? Læs sjove historier og finurlige facts om den 10 år gamle Metro. En pony med trætte ben tog Metroen Det var egentlig en helt almindelig hverdag, da en Metro Steward i sensommeren 2003 måtte stoppe op i Metroen og knibe sig selv i armen. Og lige meget hjalp det. Inde i Metrotoget nær klapstolene stod stadig en lille udmattet shetlandspony med en næsten lige så udmattet ejer ved sin side. Den dengang 32-årige Marie Wanger havde netop købt den sorte pony til sin søn. Sammen skulle de nemlig på vandretur senere på året. Planen var, at ponyen skulle trække en lille vogn med den 2-årige dreng. Men gåturen fra ponyens gamle hjem til det nye på Islands Brygge var en lidt for stor mundfuld for det nye makkerpar. - Der var 12 km fra det sted, hvor jeg købte ponyen, til den stald, hvor den skulle bo. Og på det tidspunkt var ingen af os rigtig i form. Det var en varm dag, og da vi havde gået 7,5 km, var vi begge rigtig trætte. Vi stod på Bella Center station, og jeg tænkte, at hvis han kunne klare elevatoren op til perronen, så kunne han også klare en tur med Metroen, fortæller Marie Wanger. Noget af en overraskelse At møde en pony i Metroen var i sig selv en overraskelse for Metro Stewarden. Men det var ikke den eneste overraskelse, han fik. Betænksomme Marie Wanger havde nemlig købt en billet til hende selv og en børnebillet til ponyen, ligesom man gør med store hunde, for der findes ingen regler om heste i Metroen. Metro Stewarden og de andre passagerer var ikke de eneste, der fik sig en overraskelse denne dag. Den nye hesteejer fik selv lidt af en overraskelse, da den lille pony lagde en hestepære lige midt i Metroen. - Jeg husker det meget tydeligt. Pludselig lagde den en klat på gulvet, og jeg måtte skynde mig at samle det hele op. Der var ingen gratisaviser i nærheden, så jeg måtte skovle hestepærerne op i min røde uldtrøje, som jeg havde om livet, og bære det ud til en skraldespand. Det var ret pinligt. Og selvom Marie Wanger mener, at mange hverdage kunne gøres en smule sjovere, hvis flere mennesker tog deres dyr med i Metroen, så har hun ikke selv haft sin lille sorte pony med siden. For en god ordens skyld skal det nævnes, at det ikke er tilladt at tage hverken heste eller ponyer med i Metroen.

7 METRONYT 7 Bryllup 35 meter under jorden Nogle drømmer om et romantisk kirkebryllup i det helt store skrud, mens andre er mere til en uhøjtidelig vielse på rådhuset. For Julie Dufour Wiese blev det ingen af delene. Hvis hun skulle giftes, så skulle det være 35 meter under jorden ved tunnelskakten mellem Kongens Nytorv og Nørreport station altså lige dér, hvor Metro-arbejdere dengang i 1999 var i gang med at bygge Købehavns første Metrostrækning. Beslutningen tog hun, da hun første gang så de nyudgravede skakter under jorden i forbindelse med sin daværende stilling i det forhenværende Ørestadsselskabet, der stod for anlæggelsen af Metroen. - Jeg fik min kæreste med på ideen, og vi blev viet den 20. november 1999 i en cross-over, et stort underjordisk rum med Metroskiftespor lige ved Sjæleboderne tunnelskakt. Det specielle ved det her rum var, at det nærmest lignede en underjordisk katedral. Det var så utroligt smukt. Og tanken om, at det blev bygget i Københavns 60 millioner år gamle kalkundergrund, var noget ganske særligt, siger Julie Dufour Wiese. Intet var overladt til tilfældighederne, da parret sagde ja til hinanden i undergrunden. Alle 50 gæster fik sikkerhedshjelme, sikkerhedsveste og sikkerhedsstøvler på et sikkerhedskrav, når man opholder sig på en byggeplads. Heller ikke brudens kjole var særlig traditionel, fortæller Julie Dufour Wiese. - Som så mange andre brude fik jeg min kjole specialdesignet til lejligheden. Men på grund af kulden var min kjole mere en forret lang frakke end en egentlig kjole. Og så var den selvfølgelig syet af samme materiale, som sikkerhedsudstyr sys af. Den var skrigende orange med reflekser på. Den passede til min brudebuket, der bestod af blomster og finurlige byggepladsmaterialer. Den uforglemmelige dag er helt unik. Julie Dufour Wiese og Christoph Wiese er de eneste, der er blevet viet i Metroen. Sådan åbnede Metroen Hendes Majestæt Dronningen erklærede Metroen for åben den 19. oktober kl på Kongens Nytorv. Efter den officielle åbning fik de første passagerer mulighed for at køre med den nyåbnede Metro. Særlige adgangstegn blev solgt til åbningsweekenden. Et halvmaratonløb blev skudt i gang på Kongens Nytorv og førte løberne forbi samtlige nye Metrostationer. Åbningen blev flere steder i byen markeret med forskellige temaer, blandt andet Metro-tema, Storbyliv-tema og Historiefortællingtema. Metroens passagerer 415,4 millioner passagerer har kørt med Metroen i de første 10 år. Det svarer til, at hver eneste dansker har kørt med Metroen 74 gange. Kørte kilometer 43,5 millioner kilometer har Metroen kørt siden 2002, altså samme distance som at køre 1085 gange rundt om jorden eller omkring 58 gange til månen tur/retur. Kuriøst hittegods Mangler du dit gebis? Måske har du glemt det i Metroen. Gebis, en dildo og en kunstig arm er nogle af de ting, der er blevet glemt i Metroen. Foto: Ole Ziegler De sjove indslag Copenhagen Cooking, DR s symfoniorkester, fastelavn og catwalk er en håndfuld af de events, der har fornøjet passagererne i Metroen de første 10 år.

8 8 METRONYT OOOGuide: De bedste oplevelser Scene»Macbeth«i Det Røde Rum udstilling Foto: Miklos Szabo Bloddryppende Shakespeare»Macbeth«i Det Røde Rum! Kunne det være mere passende? I hvert fald, hvis vi skal være lidt morbide: For Shakespeares tragedie om krigsherren Macbeths bratte opstigning og ligeså hurtige fald er ikke bare forfatterens korteste, men også hans blodigste. Sidst vi så klassikeren var i Katrine Wiedemanns stort udfoldede, men ikke synderligt vellykkede version på Østre Gasværk Teater. Stor i slaget, mindre i sin virkning I Det Kongelige Teaters eksperimentalafdeling går man den modsatte vej og skruer ned for blusset mens man forhåbentlig stiller ind på det skræmmende drama: Her er det Nicolai Dahl Hamilton, der spiller titelrollen den både brutale og vege Macbeth, der lokkes af kræfter indre og ydre? til at tilrane sig magten og holde stædigt fast på den med alle midler. Maria Rossing er hans ærgærrige hustru, mens alle de øvrige roller er lagt i hænderne på tre skuespillere, Thomas Hwan, Johanne Louise Schmidt og Mikkel Arndt. Rune David Grue, den ene af Det røde Rums to faste instruktører, tager sig af iscenesættelsen. Hvad: Macbeth Hvor: Det Kongelige Teater, Det Røde Rum Skuespilhuset, Kvæsthusbroen, København K Hvornår: 21. september december. Udvalgte spilledatoer Kongens Nytorv Den kinesiske forbindelse Faurschou Foundation åbner en soloudstilling af Cai Guo-Qiang Åbningen af Faurschou Foundation, en privat kunsthal i Frihavnen, er en interessant kunstbegivenhed. Luise og Jens Faurschou har i en årrække drevet et kvalitetsgalleri i København de har også arrangeret adskillige udstillinger i Kina og den første kunstner med en soloudstilling i Faurschou Foundation bliver Cai Guo-Qiang. Cai Guo-Qiang arbejder stedsspecifikt og har også i København taget udgangspunkt i»danmarks historiske og kulturelle tilknytning til havet,«som det hedder i indbydelsen. Blandt de udstillede værker er en gammel båd, Cai Guo- Qiang udgravede på en strand i Japan i 2004 og efterfølgende blandt andet har fyldt med kinesisk porcelæn. Af andre bidrag kan fremhæves Cai Guo-Qiangs såkaldte gunpowder drawings; tegninger der er lavet ved hjælp af krudteksplosioner på papir. Også denne serie tager afsæt i dansk natur, kultur og historie. Hvad: Cai Guo-Qiang Hvor: Faurschou Foundation, Klubiensvej 11, København Ø Hvornår: Tirsdag-fredag kl indtil 7. december

9 METRONYT 9 udstilling De 8 gode sushi barer Disappearing into the Past Af Astrid la Cour Se Astrid Kruse Jensens eventyrlige fotografier hos Martin Asbæk Gallery. Astrid Kruse Jensen der gennem det sidste årti er blevet kendt for sine stemningsmættede skumrings- og nattefotografier hører til blandt de allermest interessante fotografer herhjemme. I hendes seneste serie, som man nu kan opleve hos Martin Asbæk, er hun gået nye veje. Her hviler et eventyrligt skær over rum og landskaber, men de umiddelbare erindringsglimt forstyrres af ujævne plamager. Hvad: Astrid Kruse Jensen: Disappearing into the Past Hvor: Martin Asbæk Gallery, Bredgade 23, København K Hvornår: Tirsdag-fredag kl , lørdag kl indtil 20. oktober Kongens Nytorv Scene Strindberg i bokseringen Flemming Enevold og Paprika Steen fører an, når Betty Nansen Teatret spiller»tribadernes nat«i anledning af 100-året for Strindbergs død. Svenske Per Olov Enquists debutdrama»tribadernes nat«blev en stor international teatersucces efter premieren i 1975, og det har holdt sig på repertoiret. Nu spiller Betty Nansen Teatret stykket i anledning af 100-året for Strindbergs død, og teaterchef Peter Langdal har valgt selv at sætte i scene. Hovedpersonerne i stykket er den svenske forfatter August Strindberg og hans kone, skuespillerinden Siri von Essen, som nu har forladt ham, men som han konfronteres med og hvilken konfrontation! på teaterscenen, hvor Strindberg uventet dukker op til en prøve på sit eget skuespil»den stærkeste«. Det giver anledning til et voldsomt opgør, der spejler Strindbergs komplicerede forhold til kvindekønnet snart tiltrukket, snart frastødt. Bedre bliver det naturligvis ikke af, at Siris unge kollega, den lesbiske Marie David, som Siri har haft en kærlighedsnat med, mens hun var gæst i parrets hus, også er til stede. Flemming Enevold og Paprika Steen skal slå gnister af hinanden i hovedrollerne. Hvad: Tribadernes nat Hvor: Betty Nansen Teatret, Frederiksberg Allé 57, Frederiksberg Hvornår: 22. september - 3. november. Mandag-fredag kl. 20. Lørdag kl. 17. Frederiksberg Foto: Scanpix Sefish Take Away Elmegade København N Sticks n Sushi Farimagsgade Øster Farimagsgade 16 B 2100 København Ø Umami Store Kongensgade København K Sanshin Sushi Smallegade Frederiksberg Sushiya Thorshavnsgade København S Go Away Amagerbrogade København S Green Sushi i Jægersborggade Jægersborggade København N Sushi Stop Vesterbrogade Frederiksberg C

10 Kære Metro passager, vil du komme til min 10 års fødselsdag fredag d. 19. oktober fra kl. 8-18? Glæder mig til at se dig! Mange hilsner Metroen Se program her! kl Lufthavnen Hilton og Ni Mat Spa fejrer dagen med lækkerier Kl Kgs. Nytorv Overraskelser fra Det Kongelige Teaters nye balletkompagni Corpus Kl Nørreport Kom og smag på Torvehallerne kl Ørestad Mød Master Chief i Fields og vind en Xbox 360 kl Vanløse Nyd jazztonerne fra CPH Jazz på flere stationer Læs mere om fødselsdagen på m.dk/10aar Fejres i samarbejde med Det Kongelige Teater, DR, Field s, Torvehallerne Kbh, Ni mat Spa og Hilton Copenhagen Airport

11 Hvorfor skal jeg vælge rejsekort METRONYT 11 Hvad er rejsekort? Rejsekort er din nye nemme billet til Metro, tog og bus. Du kender måske systemet fra andre lande, fx Oyster Card i London. Hvor kan jeg bruge rejsekort? Du kan bruge rejsekort i Hovedstadsområdet og på hele Sjælland. Rejsekort kan desuden bruges i alle DSB-tog i hele landet. Hvordan får jeg penge på rejsekort? Det er nemmest med en Tank-op-aftale, hvor der automatisk bliver overført penge fra din konto, så der altid er penge på dit rejsekort. Det er en fordel, hvis du i dag bruger klippekort eller enkeltbilletter Du samler alle dine rejser på ét kort Du slipper for at tælle zoner, for det gør rejsekortet automatisk Du kan få en Tank-opaftale, så der altid er penge på kortet, hvis du impulsivt vil hoppe på Metro, tog eller bus I Hovedstadsområdet svarer prisen til klippekortpriser Hvordan bruger jeg rejsekort? Du skal checke ind, når din rejse begynder og ind igen, hvis du skifter transportmiddel, fx fra Metro til bus. Du skal checke ud, når rejsen slutter. Hvor køber jeg et rejsekort? Det gør du på rejsekort.dk, hvor du også kan tilmelde dig en Tank-op-aftale. Læs mere om rejsekort på m.dk/rejsekort Kender du din Metro Steward? Du kender dem fra Metrotog og -stationer. Metro Stewarderne. Og de kan mere end kontrollere billetter. De er i Metroen hele døgnet for dig og din sikkerhed. Brug Metro Stewarden til Spørgsmål om Metroen, stationer og billetter Hjælp hvis du er gangbesværet eller svagtseende Sikring af længere døråbningstid hvis du rejser med mange børn Det kan Metro Stewarden Skabe tryghed i Metroen Køre toget til perron hvis styresystemet skulle sætte ud Hjælpe med at forhindre ulykker Assistere redningsmandskab i tilfælde af ulykker

12 SPAR 25% på alle produkter* *Hvis man medbringer denne annonce - dog ikke gældende ved i forvejen nedsatte produkter/tilbud samt GHD glattejern. KØBENHAVN ÅRHUS VIBORG Frisør ID4U i Field s - os med de jyske priser BOOKING Dame klip tidsbestilt 395,- Herre klip tidsbestilt 350,- Børne klip tom. 12 år tidsbestilt 250,- Baby klip u/2 år 190,- Studierabat tjek vore hjemme side Hel farve fra 425,- Reflekser fra 380,- ID4U er en jysk frisør kæde som også har saloner i Bruuns Galleri i Århus og Sct. Mathias Centret i Viborg. Alle vores assistenter har gennemgået den 4-årige uddannelse - vi mener ikke man kan blive frisør på blot et år. Book online din næste frisør tid på: eller på tlf.: Drop in Vælger du dette koncept, så får du også din klipning billiger*. Konceptet er blot du kommer ind fra gaden uden, at have en tid hvor du så trækker et nummer i køen. Dame klip uden tidsbestilling drop in pris 295,- Herre klip uden tidsbestilling drop in pris 275,- Børne klip uden tidsbestilling drop in pris 210,- På gensyn i salonen. Team ID4U Field s, Plan 1 METROEN går LIGE TIL VORES DØR Åbningstider: Mandag til fredag 10:00-20:00 Lørdag 10:00-18:00. 1 samt sidste søndag i mdr. Ved drop in må der forventes ventetid I udentid/ Drop inn må der påregnes ventetid hvilket jo så også gør prisen er billigere.

13 METRONYT 13 Flere afgange i myldretiden Nu skal Metroens overjordiske stationer have perrondøre, som det kendes fra de underjordiske stationer. Det blev besluttet i regeringens trafikforlig i juni sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Med perrondørene bliver togdriften mere stabil, hvilket betyder, at antallet af afgange i myldretiden kan øges. I dag er der 120 sekunder mellem to afgange i myldretiden. Når perrondørene er oppe, kan togene køre hvert 100. sekund. Mød Metroen på Kulturnatten Igen i år kan du møde Metroen på Kulturnatten fredag den 12. oktober. Metroen finder du to steder i byen. Kom forbi Rådhuspladsen, hvor Metroens nye, interaktive udstilling På sporet af Metroen åbner. Her kan du få indblik i det store Metrobyggeri og prøve at råbe om kap med byggeriet. På byggepladshegnet på Rådhuspladsen kan du se udvalgte kunstværker skabt til Byen Hegn. Du kan stemme på dit favoritværk og være med til at sikre det publikumsprisen i Metroens kommende prisuddeling. Kig også forbi Transportministeriet og hør, hvordan de nye Metrostationer kommer til at se ud, når Metroselskabets chefarkitekt Lise Lind fortæller. I et billedshow kan du komme med på en tidsrejse og genopleve de første 10 år med Metroen. Børnene kan tegne et Metrotog og deltage i konkurrencen om 10 Metrosæt fra Brio. Husk at dit Kulturpas også gælder som billet i Metro, bus og tog på Kulturnatten. Bro over Sortedamssøen Fremover bliver løbeturen eller søndagsturen rundt om Sortedamssøen 700 meter kortere. En del af søen skal nemlig inddæmmes til en Metrobyggeplads, en såkaldt tunnelbyggeplads, der skal bruges til byggeriet af både Cityringen og Metrolinjen til Nordhavnen. For at du fortsat kan komme rundt om søen på Østerbro, er der bygget en flydende gangbro over søen. Når den nye Metro er færdigbygget, bliver søen genetableret og broen fjernet. På sporet af Metroen Nu åbner Metroens nye interaktive udstilling om byggeriet af Cityringen. Indtil 2018 vil udstillingen stå placeret rundt omkring i byen. Den starter på Rådhuspladsen, hvor den kan opleves fra den 12. oktober og på Frederiksberg Rådhusplads fra den 24. oktober. Metrobyggeriet er med sine 21 byggepladser ganske synlig i byen. Nu kan du blive klogere på det store anlægsbyggeri på en sjov og interaktiv måde. Ved du fx, hvor mange kilometer forsyningsledninger, der er blevet omlagt? Eller hvor meget jord, der bliver gravet op af undergrunden? Du kan sætte dig i naboernes sted og råbe om kap med maskinerne. Hvem kan støje mest? Eller tage en tur i tidsmaskinen og træde ind i Metroen anno Her kan du se, hvor nemt og hurtigt du kan komme rundt i byen. Den nye udstilling På sporet af Metroen henvender sig til både børn og voksne. Udstillingen vil i formiddagstimerne være forbeholdt skoleklasser, mens den om eftermiddagen er åben for alle. Metroudstillingen er gratis og er udviklet i samarbejde med Experimentarium. Bliv klogere på Metroen på den sjove måde Værd at vide Hvornår: Onsdag-torsdag kl , fredag kl og lørdag kl Hvor: Hvem: Københavns Rådhusplads fra den oktober og Frederiksberg Rådhusplads fra den 24. oktober - 3. november Børn og voksne Skolebesøg: Primært klasse Book skolebesøg og læs mere om udstillingen og dens placering i byen på m.dk/metroudstilling Metronyt udgives af Metroselskabet i samarbejde med Partner Publishing, en del af Berlingske Media. Oplag: stk., distribueret i Metroen. Metroen og livet i byen er vigtige for hinanden, og derfor kan du møde aktuelle københavnere i bladet, læse Berlingskes bylivsstof fra AOK og naturligvis blive opdateret på, hvad der sker i og omkring Metroen og den kollektive trafik. Har du kommentarer, idéer, ris eller ros til bladet, så kontakt os på Ansvarshavende redaktør: Suna Haugaard, Metroselskabet. Redaktør: Jung Heidi Moeslund, Metroselskabet. Produktionsledelse: Lasse Juhl Hansen, Berlingske Media. Design: Gitte Bengtsson, Kreativt Team, Berlingske Media. Annoncesalg: Partner Publishing,

14 14 METRONYT En rustning i køkkenaffaldet Af Anne Lundgaard, Københavns Museum Foto: Københavns Museum Arkæologerne er egentlig ved at pakke sammen og lukke ned på Rådhuspladsen. De sidste områder skal lige kigges igennem, inden udgravningerne er endeligt forbi. I sidste øjeblik, mellem potteskår og andet småt husholdningsaffald, falder blikket på noget uventet. En stor, massiv brystplade fra en rustning kommer til syne. Brystpladen er 50 cm lang, 30 cm bred og cirka 1 cm tyk. Midt på pladen er en højderyg, som beskytter maven og kroppen i kamp. Pladen er næsten intakt. Der er kun et enkelt hul i den, et hul som måske skyldes de mange år i jorden. Byens forsvarsværk Brystpladen fra rustningen vidner om Rådhuspladsens dramatiske fortid som en vigtig del af Københavns forsvarsværk. En scene anno 1536 under borgerkrigen Grevens Fejde kunne se således ud: Juli Der er borgerkrig i landet. København har været belejret af Christian den 3.s soldater i næsten et år. Foran byporten Vesterport møder en gruppe af kongens lejesvende en gruppe fra borgerværnet. De kæmper frem og tilbage på broen over voldgraven. En af de kæmpende soldater rammes af et hug, der får de sidste dele af lædersnorene, som holder hans brystpanser sammen, til at briste. Brystpladen falder af og ryger i voldgraven. Alt af værdi genanvendes Det er et ganske særligt fund. En intakt og relativt dyr genstand som en brystplade i en gammel voldgrav er usædvanligt. Sådan én blev der passet på, eller også blev den genbrugt til andre formål. Den blev under ingen omstædigheder smidt ud. Borgerkrigen varede fra 1535 til juli 1536, og det er muligt, at brystpladen er faldet i voldgraven i dette tidsrum. Hvem var ejeren? Brystpladen er nu sendt til konservering. En nærmere analyse af dekoration, design og materiale kan måske give bud på, hvor den er lavet. Og måske også svare på, hvem ejeren var og om den virkelig stammer fra belejringen af København i første halvdel af 1500-tallet. Fra slutningen af december kan brystpladen ses på Københavns Museum. Her åbner museet en udstilling, hvor udvalgte fund fra Metroudgravningerne udstilles.

15 DANMARKS BEDSTE GOKART OPLEVELSE! Kør gokart fra 100 kr. pr. person Åbent alle dage fra kl. 10:00 22:00 Hver torsdag, fredag og lørdag er der happy hour fra kl Siden april 2010 har målet været, at skabe Danmarks bedste gokart - oplevelse... Og så er det oven i købet i hjertet af København. Med en beliggenhed der er helt unik i historiske rammer og samtidig tæt på Enghave Station, er faciliteterne i orden og Sjællands største og nyeste indendørs gokartbane en realitet. Det skal være sjovt, der skal være fart på og for alle med benzin i blodet er der nu mulighed for at køre race sammen med venner, kollegaer eller forretningsforbindelser. Som den eneste bane på Sjælland er GoRacing godkendt af Teknologisk Institut - uden anmærkninger! Samtidig stiller vi med de nyeste Dino Gokarts, professionelt tidtagningsgrej og bygger et helt univers af hygge, spænding, samvær og teambuilding omkring GoRacing.dk. GoRacing ejes af Michael Lindqvist, Jan Grye Pedersen & Hans Henrik Bruus. Pasteursvej København V. Tlf

16 16 METRONYT Næste stop Kongens Nytorv! TRÆT AF BRILLER OG LINSER? Danmarks eneste øjenlaseroperation uden at røre og skære i øjet Går du med tanker om at få en laseroperation, der styrker dit syn? Så er du tættere på en unik løsning, end du måske er klar over. I Bredgade, blot 5 minutters gåtur fra Kgs. Nytorv, finder du Vårda Øjenklinik. Som de eneste i landet udfører vi den sikre og yderst skånsomme øjenlaseroperation, NoCut TM hvor dine øjne forbliver uskåret! Her vægtes kvalitet, sikkerhed og ærlige samtaler højest kig på vores hjemmeside eller kom forbi Bredgade, og få svar på dine spørgsmål. FAST PRIS! ,- for begge øjne SMS nocut til 1272 så ringer vi dig op på et bedre tidspunkt og kan svare på alle dine spørgsmål* NoCut TM ejes og udføres kun af Vårda Øjenklinik Bredgade 31 B, 3. sal 1260 København K Tel: *koster kun alm. SMS takst

METRONYT 1 NOV2012. Årets komiker 2012. Mick Øgendahl: Jeg ser ikke mig selv som sjov. God elevatorstil side 11. AOK side 8+9

METRONYT 1 NOV2012. Årets komiker 2012. Mick Øgendahl: Jeg ser ikke mig selv som sjov. God elevatorstil side 11. AOK side 8+9 METRONYT NOV2012 METRONYT 1 Årets komiker 2012 Mick Øgendahl: Jeg ser ikke mig selv som sjov God elevatorstil side 11. AOK side 8+9 VIND VI KENDER ET STED...HVOR DU KAN få 1000 kr. på krogen Hver pakke

Læs mere

METRONYT 1 DEC2012. Glade jul, dejlige jul. Julestjerner og traditioner. Metrobyggeri side 11. AOK side 8+9

METRONYT 1 DEC2012. Glade jul, dejlige jul. Julestjerner og traditioner. Metrobyggeri side 11. AOK side 8+9 METRONYT DEC2012 METRONYT 1 Glade jul, dejlige jul Julestjerner og traditioner Metrobyggeri side 11. AOK side 8+9 VIND VI KENDER ET STED...HVOR DU KAN få 1000 kr. på krogen Hver pakke GOURMETTRIM laks

Læs mere

METRONYT MAJ2013. Konkurrence: Hvad skal tunnelboremaskinerne hedde? send dit forslag og vær med på første parket til dåben.

METRONYT MAJ2013. Konkurrence: Hvad skal tunnelboremaskinerne hedde? send dit forslag og vær med på første parket til dåben. METRONYT MAJ2013 Konkurrence: Hvad skal tunnelboremaskinerne hedde? send dit forslag og vær med på første parket til dåben. VI KENDER ET STED Til dig der værdsætter den gode kvalitet! Byd familien eller

Læs mere

METRONYT APR2012. Store planer. Ny app side 10. AOK side 8+9

METRONYT APR2012. Store planer. Ny app side 10. AOK side 8+9 METRONYT APR2012 Se spektakulære nye byggerier på vej Store planer i København Ny app side 10. AOK side 8+9 Flere afsløringer og unikke historier. Færre fløjlshandsker. NYHEDSGARANTI Med BT Nyhedsgaranti

Læs mere

Bøllen fra Bagsværd METRONYT. Cityringen side 12 + 13. AOK side 9 + 10. Venskab, kulturchok og håndværkerjargon ifølge skuespiller Thomas Bo Larsen

Bøllen fra Bagsværd METRONYT. Cityringen side 12 + 13. AOK side 9 + 10. Venskab, kulturchok og håndværkerjargon ifølge skuespiller Thomas Bo Larsen METRONYT JAN2013 Bøllen fra Bagsværd Venskab, kulturchok og håndværkerjargon ifølge skuespiller Thomas Bo Larsen Cityringen side 12 + 13. AOK side 9 + 10 VI KENDER ET STED Til dig der værdsætter den gode

Læs mere

To bands på vej op fra undergrunden METRONYT. Rangleklods og CODY om ambitioner, musikscenen og det danske sprog. Vind koncertbilletter

To bands på vej op fra undergrunden METRONYT. Rangleklods og CODY om ambitioner, musikscenen og det danske sprog. Vind koncertbilletter METRONYT FEB2013 Vind koncertbilletter Rangleklods og CODY om ambitioner, musikscenen og det danske sprog To bands på vej op fra undergrunden Rejsekort side 11. AOK side 8 + 9 METRONYT 3 Rangleklods og

Læs mere

Se de nye metrostationer

Se de nye metrostationer METRONYT JUN2013 Se de nye metrostationer Designet af stationerne på den nye metrolinje, Cityringen, ligger nu klar. VI KENDER ET STED Let og Smagfuld Sommermad med super sunde proteiner TV kok Claus Holm

Læs mere

METRONYT. Guide til det romantiske København. Jonatan Spangs bryllup. og en polterabend i en kælder fuld af kød. Vind billetter til

METRONYT. Guide til det romantiske København. Jonatan Spangs bryllup. og en polterabend i en kælder fuld af kød. Vind billetter til METRONYT SEP2013 Vind billetter til Jonatan Spangs bryllup Guide til det romantiske København og en polterabend i en kælder fuld af kød AOK side 8+9. Gode metro-manerer? Side 11 SPAR 30% på alle produkter*

Læs mere

København. Kampzone. Kampzone METRONYT. Vind årskort til Den Blå Planet. Ny kunst på Byens Hegn side 12. AOK side 8-9

København. Kampzone. Kampzone METRONYT. Vind årskort til Den Blå Planet. Ny kunst på Byens Hegn side 12. AOK side 8-9 METRONYT MAR2013 Vind årskort til Den Blå Planet Kampzone København Kampzone Rasmus Tantholdt om rejseri, vejsidebomber og smørrebrød Ny kunst på Byens Hegn side 12. AOK side 8-9 VI KENDER ET STED Til

Læs mere

APR2013. Camilla Plum om kreativitet, krydderurter og krudt i røven Kom i gang med køkkenhaven: Sådan dyrker du chili

APR2013. Camilla Plum om kreativitet, krydderurter og krudt i røven Kom i gang med køkkenhaven: Sådan dyrker du chili METRONYT APR2013 Vind bogen: Camillas køkkenhave Jeg har aldrig kendt min plan Camilla Plum om kreativitet, krydderurter og krudt i røven Kom i gang med køkkenhaven: Sådan dyrker du chili Skakten i Nørrebroparken

Læs mere

Det bliver METRONYT. et vildt. Bliv klogere på Metrobyggeriet side 6+7. AOK side 9 + side 10. Vind billetter til ny koncertfilm+cd NOV2011

Det bliver METRONYT. et vildt. Bliv klogere på Metrobyggeriet side 6+7. AOK side 9 + side 10. Vind billetter til ny koncertfilm+cd NOV2011 METRONYT NOV2011 Det bliver et vildt Tina Dickow rykker til Reykjavik efter et par år på Østerbro, hvor hun søgte roen og hverdagen. Men følelsen af ro er på Island. På en vild måde. Side 3, 4 og 5. Vind

Læs mere

METRONYT JUL2013. Fallulahs guide. København Yoga, Vov Vov og bedste date-sted. AOK side 8+9. Ændret køreplan juli - august side 14

METRONYT JUL2013. Fallulahs guide. København Yoga, Vov Vov og bedste date-sted. AOK side 8+9. Ændret køreplan juli - august side 14 METRONYT JUL2013 Fallulahs guide til København Yoga, Vov Vov og bedste date-sted AOK side 8+9. Ændret køreplan juli - august side 14 Hold ferie, weekend eller fest på charmerende herregård med afslappet

Læs mere

Kære turister og nytilflyttere Lær københavnerne bedre at kende og bliv guidet rundt til de steder du ikke selv ville finde. Juli / August 2011

Kære turister og nytilflyttere Lær københavnerne bedre at kende og bliv guidet rundt til de steder du ikke selv ville finde. Juli / August 2011 Juli / August 2011 Illustration: Anja Gram Kære turister og nytilflyttere Lær københavnerne bedre at kende og bliv guidet rundt til de steder du ikke selv ville finde. Side 3-8 er du frisk pa en helt ANderlEdeS

Læs mere

Ny bog om Stig Elling. Hans Pilgaard. Melodi Grand Prix. Side 6-8. Man gjorde et barn fortræd. Side 10. Til kamp mod hiv og aids.

Ny bog om Stig Elling. Hans Pilgaard. Melodi Grand Prix. Side 6-8. Man gjorde et barn fortræd. Side 10. Til kamp mod hiv og aids. Side 6-8 Ny bog om Stig Elling Man gjorde et barn fortræd Side 10 Hans Pilgaard Til kamp mod hiv og aids Side 14-15 Melodi Grand Prix Stor reportage FREE MAGAZINE - JUNE 2007 - ISSUE 54 Gjorde drømmen

Læs mere

SLAGELSE NU TEMA: KULTURLIV. Fra slikfabrik til musikfabrik. Hjælp - vikingerne kommer. KIT binder kunstnere sammen. Teaterliv på den gamle herreborg

SLAGELSE NU TEMA: KULTURLIV. Fra slikfabrik til musikfabrik. Hjælp - vikingerne kommer. KIT binder kunstnere sammen. Teaterliv på den gamle herreborg SLAGELSE NU online-magasin om det gode liv i Slagelse Kommune Fra slikfabrik til musikfabrik KIT binder kunstnere sammen NR. 1 2014 Hjælp - vikingerne kommer Teaterliv på den gamle herreborg TEMA: KULTURLIV

Læs mere

Bjørn Lomborg på arbejde. Ferie. Skuespilleren Jan Schou FREE MAGAZINE - APRIL 2007 - ISSUE 52. Side 6-7. Om at være åben bøsse.

Bjørn Lomborg på arbejde. Ferie. Skuespilleren Jan Schou FREE MAGAZINE - APRIL 2007 - ISSUE 52. Side 6-7. Om at være åben bøsse. FREE MAGAZINE - APRIL 2007 - ISSUE 52 Side 6-7 Bjørn Lomborg på arbejde Om at være åben bøsse Side 10-13 Ferie Fire Island ved New York Side 30-32 Skuespilleren Jan Schou Mit liv er en revy Oscar har fået

Læs mere

Danske Bygarder. Potsdam - Hier kommen wir...8 Når orange bliver en livsstil...10 Ikke så sort og hvidt...14

Danske Bygarder. Potsdam - Hier kommen wir...8 Når orange bliver en livsstil...10 Ikke så sort og hvidt...14 L a n d s g a r d e f o r e n i n g e n s o f f i c i e l l e m a g a s i n Danske Bygarder Potsdam - Hier kommen wir...8 Når orange bliver en livsstil...10 Ikke så sort og hvidt...14 2 J u n i 2 0 1 0

Læs mere

Orientering. Én stor familie. Tema om orientering som familieidræt. VM: Maja Alm tog sølv til Danmark. Fotokonkurrence: Se læsernes bedste skud

Orientering. Én stor familie. Tema om orientering som familieidræt. VM: Maja Alm tog sølv til Danmark. Fotokonkurrence: Se læsernes bedste skud Orientering MAGASIN FOR Dansk Orienterings-Forbund 03 September 2012 61. årgang Én stor familie Tema om orientering som familieidræt VM: Maja Alm tog sølv til Danmark Fotokonkurrence: Se læsernes bedste

Læs mere

2BRYGGEBLADET 2. SEKTION 27. FEBRUAR 2014

2BRYGGEBLADET 2. SEKTION 27. FEBRUAR 2014 BRYGGEKULTUR 2BRYGGEBLADET 2. SEKTION 27. FEBRUAR 2014 meningen med livet er at gøre det, der får dig til at sprudle læs hvorfor på side 12 OVER 200 VARIANTER BRYGGENS BILLIGSTE BLAND-SELV SLIK KIOSK Isafjordsgade

Læs mere

TILFREDSHED MED FORLIG

TILFREDSHED MED FORLIG RITUALER OG TRADITIONER Sceneliv har interviewet ni forskellige skuespillere om, hvad de lægger vægt på, før tæppet går for deres teaterforestilling. Vi har fået ni meget forskellige svar. TILFREDSHED

Læs mere

Pers hus brændte ned. Kassebeholdningen i Brugsen stiger ikke Læs side 19. Den første bierfest i Bjert væltede hallen Læs side 37.

Pers hus brændte ned. Kassebeholdningen i Brugsen stiger ikke Læs side 19. Den første bierfest i Bjert væltede hallen Læs side 37. Nummer 2, 19. årgang, februar 2013 Uddeles gratis til samtlige husstande i 6091 Bjert og 6092 Sdr. Stenderup Pers hus brændte ned Læs side 3 Kassebeholdningen i Brugsen stiger ikke Læs side 19 Den første

Læs mere

FEBRUAR 2014 5. årgang MAGASIN. Møllen, der lyser i. mørket FYNSK FILMÅR FORUDE I TRE ETAGER BYEN SKAL HAVE EN - SIGER BORGMESTEREN

FEBRUAR 2014 5. årgang MAGASIN. Møllen, der lyser i. mørket FYNSK FILMÅR FORUDE I TRE ETAGER BYEN SKAL HAVE EN - SIGER BORGMESTEREN MAGASIN FEBRUAR 2014 5. årgang Møllen, der lyser i mørket FYNSK FILMÅR FORUDE IVÆRKSÆTTERHUS I TRE ETAGER BYEN SKAL HAVE EN LETBANE - SIGER BORGMESTEREN INDHOLD Rock FYNSK FILMÅR FORUDE 6 og rul i børnehøjde......

Læs mere

KARLAS KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog

KARLAS KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog S KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog Skolemateriale S KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens roman Dramatiseret af Gunvor Reynberg med musik af

Læs mere

LEDIG. NÅLEN Epilering skal igang på skolerne BERLIN. En tur under. Stadig forsikret som. Ny ferielejlighed for medlemmer NR.

LEDIG. NÅLEN Epilering skal igang på skolerne BERLIN. En tur under. Stadig forsikret som. Ny ferielejlighed for medlemmer NR. NR. 9 SEPTEMBER 2011 En tur under NÅLEN Epilering skal igang på skolerne Stadig forsikret som LEDIG BERLIN Ny ferielejlighed for medlemmer FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND

Læs mere

DR TV laver optagelser i Bjert Kirke. Stenderup Kajakklub er en succes. Læs side 17. Læs side 13. Læs side 4-9

DR TV laver optagelser i Bjert Kirke. Stenderup Kajakklub er en succes. Læs side 17. Læs side 13. Læs side 4-9 Nummer 7, 19. årgang, august 2013 Uddeles gratis til samtlige husstande i 6091 Bjert og 6092 Sdr. Stenderup Bjert-Stenderup Avis til EU-møde i Bruxelles med udenrigsministeren Læs side 4-9 DR TV laver

Læs mere

JEG SKABER EN VERDEN, HVOR JEG KAN LEGE

JEG SKABER EN VERDEN, HVOR JEG KAN LEGE 02 2015 f-f.dk FRIE DET ER DIG, DER BESTEMMER 3 TIPS TIL AT OPNÅ FLOW ÅRETS FUNKTIONÆR: Indstil din ekstraordinære kollega til prisen og præmien på 10.000 kr. TEMA: ARBEJDSLIV I FLOW SIDE 16-29 EN CIGARET

Læs mere

Have a cigar. gratis. år 2020? MAGASIN. magasin til sydfyn PROFIL. Kultur- og byliv Erhverv Profil Tema APRIL 2012

Have a cigar. gratis. år 2020? MAGASIN. magasin til sydfyn PROFIL. Kultur- og byliv Erhverv Profil Tema APRIL 2012 PROFIL MAGASIN Kultur- og byliv Erhverv Profil Tema APRIL 2012 Have a cigar år 2020? Jack Nicholson gør det. Ligesom Bill Clinton og Peter Aalbæk Granville Jensen Island gør i det. Canada er med sin rå

Læs mere

fodbold københavnsk DBU København Jonas Hebo - min tid i Arsenal Fremad Amager - ser fremad Brønshøj Boldklub - byens bedste hold

fodbold københavnsk DBU København Jonas Hebo - min tid i Arsenal Fremad Amager - ser fremad Brønshøj Boldklub - byens bedste hold københavnsk December 2012 8. årgang fodbold DBU København Jonas Hebo - min tid i Arsenal Fremad Amager - ser fremad Brønshøj Boldklub - byens bedste hold Xander - coach for Nørrebro talenter Leder Af Diana

Læs mere

Djuna Barnes Rejsetrends 2009 Bademode Copenhagen pride & Jacob Hedegaard: Konservativ og homo + GAY GUIDE IN ENGLISH

Djuna Barnes Rejsetrends 2009 Bademode Copenhagen pride & Jacob Hedegaard: Konservativ og homo + GAY GUIDE IN ENGLISH 73 JANUARY 2009 Djuna Barnes Rejsetrends 2009 Bademode Copenhagen pride & Jacob Hedegaard: Konservativ og homo + GAY GUIDE IN ENGLISH COPENHAGEN PRIDE Copenhagen Pride fejrer retten til at elske Ole Santos

Læs mere

JYSK FODBOLD. I Givskud kan alle komme ind fra gaden og spille indefodbold for en 10 er Læs side 33. Fodboldklubben B 07 3 Sikre Tørring

JYSK FODBOLD. I Givskud kan alle komme ind fra gaden og spille indefodbold for en 10 er Læs side 33. Fodboldklubben B 07 3 Sikre Tørring JYSK FODBOLD Februar 2010 I Givskud kan alle komme ind fra gaden og spille indefodbold for en 10 er Læs side 33 Fodboldklubben B 07 3 Sikre Tørring har fået mere end 55 seniorspillere tilbage på banen

Læs mere