Mad- og Måltidspolitik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mad- og Måltidspolitik"

Transkript

1 Mad- og Måltidspolitik 2014 Idræts og naturbørnehuset Tingvej Branderup J

2 2 Mad- og Måltidspolitik 1. Derfor er det vigtigt at vi har en mad- og måltidspolitik. Hvad og hvorfor: - Idræts- og Naturbørnehuset er en aktiv institution, med fokus på sundhed og bevægelse. Vi vil gerne lære børnene at smage mange forskellige ting, og at det sunde valg er et godt valg. - Småbørnene (de 0-3årige) får % af deres daglige måltider i institutionen, og da vi ved hvor stor indflydelse maden har på udvikling og læring, er det af yderste vigtighed, at vi tilbyder dem den rigtige, og bedste kost i løbet af dagen. - Vi lægger vægt på, at børnene får mange forskellige madoplevelser, det være sig i form af bla. smag, duft, farve og konsistens. Det er vores oplevelse, at børnene kan lide at blive udfordret, også ved bordret. - Børnehavebørnene tilbydes morgenmåltidet, samt to mellemmåltider dagligt, også disse tilbydes flere forskellige typer frugt og grønt, og forskellige grove brødtyper. - Da de 3 til 6 årige selv har madpakker med til middagsmåltidet, opfordre vi til, og vejleder gerne forældrene således, at børnene får en sund og næringsrig madpakke med. Indeholder madpakken meget sukkerholdige produkter, får børnene ikke den fornødne langtidsholdbare energi, der skal til for at klare dagens udfordringer og leg. 2. Hvad tilbyder vi børnene af hoved- og mellemmåltid, og hvad består de enkelte måltider konkret af. Hvad: - Til morgenmad tilbyder vi havregryn, havregrød, mælk og vand. Børnene må, som udgangspunkt, ikke selv have mad med til morgenmåltidet. Morgenmaden tilbydes fra åbningstid og til Om formiddagen bliver alle børn tilbudt frugt, frisk og/eller tørret, grøntsager, samt groft brød eller knækbrød og vand. Frugt og grønt er udskåret til alle, til de mindste i mundrette bidder. Der kan også tilbydes nødder til mellemmåltiderne, men kun til græshoppebørn der er i alderen 4-6 år. - Til middag har børnehavebørnene madpakker med. Småbørnene får serveret smurte rugbrøds håndmadder samt grønt. Til middag bliver der serveret mælk og vand, vi følger sundhedsstyrelsens anbefalinger og serverer letmælk til småbørn og minimælk til børnehavebørn. På skovdage serveres der dog ikke mælk, men vand til middagsmaden. - Der bages dagligt grovboller i institutionen, som bliver serveret om eftermiddagen sammen med udskåret frugt og grønt til alle børn, hertil bliver der serveret vand. - Småbørnene på myrestuen tilbydes ind imellem også forskellige typer hjemmelavede grød og mos til mellemmåltiderne. Er der behov for supplering med sutteflaske, skal denne selv medbringes.

3 3 Mad- og Måltidspolitik - Prisen for småbørn i institutionen er inklusiv fuld forplejning, mens prisen for børnehavebørn er inklusiv mellemmåltider, samt mælk til middagsmaden. - Ind i mellem laver vi bål mad med de større børn. Det være sig f.eks. supper, fisk, brød eller lignende. Det udgør meget sjældent et helt middagsmåltid, men bruges som en pædagogisk aktivitet, og et hyggeligt supplement til madpakken Hvorfor: - For at sikre, at børnene får en solid og nærende kost, der gør dem i stand til at få det bedste ud af dagen. - For at give børnene gode muligheder for at opleve forskellige smagsnuancer. - For at vække børnenes lyst til at prøve at smage nye ting. Hvordan: - Vi har en køkkendame ansat i institutionen som sørger for at bage boller, udskære og anrette formiddagsfrugt, samt smøre rugbrød til småbørnene. - Når vi tager på tur med småbørnene, bliver der smurt madpakker til dem. - Til middag bliver der smurt rugbrødsmadder med forskelligt pålæg som f.eks. hamburgerryg, leverpostej, kalkunspegepølse, kylling, makrel, torskerogn, æg, tun, frikadelle, samt meget mere. - Madderne bliver smurt og skåret ud i halve, de bliver anrettet på fade så børnene kan vælge hvad de gerne vil have. - Vi hjælper børnene til at smage forskelligt pålæg. - Vi modtager frisk frugt to gange om ugen, således at frugten altid er frisk og indbydende for alle. Frugten er meget varieret. 3. Hvordan bruger vi måltidet i det pædagogiske og sundhedsfaglige arbejde. Hvordan: - Børnehavebørnene hjælper med at skære frugt og grønt ud til mellemmåltiderne. - Vi hælder vand og mælk op i små kander således, at de i en tidlig alder selv kan hælde op i deres glas. - Personalet spiser sammen med børnene og er der i gennem rollemodeller. - Vi snakker om hvad maden betyder for vores krop. Hvad er sundt og hvad er usundt? Hvorfor: - Fordi vi mener, at det er vigtigt for børn at blive handlekompetente og det bliver de kun hvis de får handleerfaringer. - Fordi det er vigtigt at børn oplever at de kan selv, da de herved får succesoplevelser og lyst til at prøve selv.

4 4 Mad- og Måltidspolitik - Fordi det er vigtigt, at børnene får viden om hvad mad betyder for kroppen og dens funktioner. - Fordi det er vigtigt, at børn får viden om og erfaringer med hvad sund mad er og hvordan det smager. 4. Hvordan forholder vi os til hverdag og fest, så de tager udgangspunkt i de 8 kostråd Hvordan / Hvorfor: - I Idræts og naturbørnehuset tager vi altid udgangspunkt i sundhedsstyrelsens kostråd, men vi mener også, at der er og skal være forskel på hverdag og fest. - Til hverdag bliver der aldrig serveret søde sager i institutionen, vi bager ikke kage og lign. i Idræts og naturbørnehuset. - Vi sørger for, at børnene får en varieret kost, med frugt, grønt, fuldkorn, fisk og vand. Vi bager selv vores boller og benytter olie i stedet for margarine i madlavningen. - Vi bager og serverer helst ikke helt lyst brød, men i stedet havregrynsbrød og lign., når vi skal have miniflutes til bål maden, køber vi ligeledes de grove. - Vi anbefaler vores forældre at give deres børn sunde madpakker med, og fortæller dem, at vi ikke gerne ser, at børnene har sukkerholdige produkter med, som f.eks. danone, mælkesnitte, kage, slik, kiks m.m., har børnene dette med, bliver de bedt om at tage det med hjem igen. - Til fest serverer vi også frugt. - Til fødselsdagen har vi en politik omkring søde sager, denne politik betyder, at børnene gerne må medbringe kage, slik, is eller lignende, men kun én sød ting, der må ikke blive serveret både kage og is, eller flødeboller og kage osv. Slikposer uddeler vi ikke. - Vi opfordrer ikke børn og forældre til, at fødselsdag skal være lig med søde sager, men fortæller dem, at det lige så godt kan være et frugtfad, et fælles måltid eller noget helt tredje. Regler for fødselsdag gælder uanset om fødselsdagen afholdes hjemme eller i institutionen. - Til fastelavn er der én slikpind til hver barn i tønden, samt rosinpakker. - Til bedsteforældredag i julemåneden servere vi æbleskiver og frugt. - Til fællesspisning, arbejdsdage, koloni og til sommerfest bliver der serveret kage, her er det forældrene der bager og medbringer kage.

5 5 Mad- og Måltidspolitik 5. Hvad gør vi konkret for at få bevægelse ind i hverdagen (ude, inde, sommer og vinter) Hvad / Hvorfor / Hvordan: - Vi er i hallen hver mandag hele året rundt, hvor vi leger, spiller bold, laver forhindringsbaner, stafet, hopper på hoppebolde. Vi varmer op fælles og alle får pulsen op. Det gør vi for at give børnene erfaring med hvad deres krop kan og erfaring med at bruge kroppen. - Bænkebider- og Græshoppestuerne har hver uge mindst én skovdag, hvor hele dagen (hvis vejret tillader det) tilbringes i skoven. Både i skoven, og på gåturen frem og tilbage, lærere børnene om naturen og at bruge deres krop i samspil med denne. - Vi er aktive voksne, der er gode rollemodeller for børnene, således at vi inspirerer børnene til også at være aktive. Det gælder både når der skal leges ude i sne om vinteren, vandkamp om sommeren, danses inde og løbes i hallen eller udenfor, samt mange andre steder. - Vi prioriterer, at stuerne skal lægge op til bevægelse og har derfor klatrelandskaber, gynge, armkroge, gyngeheste m.m. på de forskellige stuer. Det gør vi for, at børnene har muligheden for at bevæge sig indenfor og for at inspirere dem til at udfordre sig selv motorisk. - Udenfor sætter vi gerne en fysisk leg i gang som de voksne deltager i og som børnene kan vælge til, det kan f.eks. være tagfat, fodbold, cykelløb, spark til dåse m.m. Det gør vi for at hjælpe børnene i gang med fysiske lege som får pulsen op, samt for at lære dem at lege disse lege. - For yderligere uddybning henviser vi til vores pædagogiske læreplaner (findes på vores hjemmeside) se under temaet Krop og bevægelse 6. Hvordan forholder vi os til hygiejne i institutionen Køkkenet: - Vi har to køkkener i institutionen der er godkendt til levnedsmiddelproduktion. Disse er omfattet af lovgivningen og smiley ordningen, og bliver tjekket efter gældende regler. - Egenkontrol udføres af vores uddannede køkkendame. Den øvrige institution: Hvordan / Hvorfor: - Vi sørger for at lære børnene hvordan man vasker sine hænder grundigt, da en god håndhygiejne er alt afgørende. - Personalet er meget opmærksom på egen håndhygiejne, vi benytter altid handsker når vi hjælper børn ved toilet besøg, bleskift, opkast og lign.

6 6 Mad- og Måltidspolitik - Ved håndvask er vi meget opmærksomme på ringe, ure, smykker og vasker altid hænder op til og med håndleddet. Håndvask afsluttes med afspritning. - I puslerummet bliver puslepuden altid sprittet af efter et bleskift. - Vasketøjet sorteres og stofbleerne, der bruges som underlag ved bleskift, holdes helt separat fra det øvrige vasketøj i huset, både før, under og efter vask. - Alt vasketøj bliver vasket ved 90 grader. - Vi informere forældrene om vigtigheden af ikke at sende børnene i institution før de er helt friske, dette gælder særligt ved sygdom med opkast eller diaré. 7. Hvordan vi i institutionen forholder os til, om måltiderne kan bestå af økologiske varer. Hvordan / Hvorfor: - Bestyrelsen i Idræts og naturbørnehuset har valgt ikke at prioriterer økologiske madvarer pga. den økonomiske merudgift. - I de tilfælde hvor en økologiske vare koster det samme som den konventionelle, så prioriterer vi dog at købe den økologiske vare. 8. Forslag til den gode madpakke: - Vi opfordre til at de 3 til 6 årige får en god madpakke med, som kan holde dem mætte hele dagen, og give dem den fornødne energi til at klare hele dage i skoven eller i hallen. - En god og nærende madpakke giver børnene de vigtige vitaminer, og den gode energi som de har brug for, for at kunne vokse, lære og udvikle sig. - En god madpakke holder blodsukkeret stabilt, og giver ro i kroppen, så børnene kan koncentrere sig om de aktiviteter der foregår i løbet af dagen Vi ser meget gerne dette i en god madpakke: - Rugbrødsmadder - Grove sandwich - Grøntsager - Frisk og tørret frugt - Nødder - Grove kiks og knækbrød - Produkter med nøglehulsmærket og/eller fuldkornsmærket Eksempler på ting vi ikke ser i madpakken: - Mælkesnitte - Danone yoghurt - Hvide kiks og toastbrød - Pålægschokolade - Kage ol.

VEJLEDNING. Mad der styrker barnets udvikling

VEJLEDNING. Mad der styrker barnets udvikling VEJLEDNING Mad der styrker barnets udvikling Forord Alle forældre ønsker, at deres barn skal have et liv med glæde, energi og gå på mod. Gennem mad, drikke og aktiv leg kan vi støtte barnets sunde udvikling

Læs mere

Med denne pjece vil vi gerne byde nye børn og forældre velkommen i børnehuset.

Med denne pjece vil vi gerne byde nye børn og forældre velkommen i børnehuset. Med denne pjece vil vi gerne byde nye børn og forældre velkommen i børnehuset. Det er en stor begivenhed for dit barn og sikkert også for jer, da I skal aflevere det dyrebareste I har, at starte i vuggestue/børnehave,

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner 1 Anbefalinger for det sunde frokostmåltid til børn i daginstitutionen Det fælles frokostmåltid anbefalinger og inspiration

Læs mere

Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke?

Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? 2 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? En sund madkultur til idrætsaktive børn og unge Børn og unge er en aktiv del af Danmarks brede

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET De syv Have

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET De syv Have VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET De syv Have Gerlevvej 3 2700 Brønshøj Tlf. 38 28 10 01 E-mail: 37344@buf.kk.dk 1 Inholdsfortegnelse Inholdsfortegnelse... 2 Kære forældre... 3 Børnehusets ansatte... 4 Børnehusets

Læs mere

Pædagogisk årsplan for Fritten 2014-15. Nærvær Dialog Ansvar Fri tid

Pædagogisk årsplan for Fritten 2014-15. Nærvær Dialog Ansvar Fri tid Pædagogisk årsplan for Fritten 2014-15 Nærvær Dialog Ansvar Fri tid Indholdsfortegnelse Institutionens værdier s. 3 Dagligdag på Fritten s. 4 Idrætspolitik s. 6 Kreapolitik s. 7 Institutionens mærkedage

Læs mere

sund mad på arbejdet

sund mad på arbejdet sund mad på arbejdet FRA MÅLSÆTNING TIL HANDLING 2 Målsætninger for en sund kantinedrift 3 Server frugt og grønt til måltider og møder 5 Server fisk eller fiskepålæg hver dag 7 Server kartofler, ris eller

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Små skridt til vægttab der holder

Små skridt til vægttab der holder Små skridt til vægttab der holder forudsætninger for, at de små skridt virker 1. Du er overvægtig. 2. Du har vejet det samme gennem længere tid. 3. Du har haft den gamle vane i længere tid. 4. Du bliver

Læs mere

HVORFOR VI GØR SOM VI GØR TANKER BAG NOGLE AF VALGENE I VORES PÆDAGOGISKE PRAKSIS.

HVORFOR VI GØR SOM VI GØR TANKER BAG NOGLE AF VALGENE I VORES PÆDAGOGISKE PRAKSIS. HVORFOR VI GØR SOM VI GØR TANKER BAG NOGLE AF VALGENE I VORES PÆDAGOGISKE PRAKSIS. Tilfredshedsundersøgelsen i 2013 viste nogle steder, hvor vi ikke har formået at informere vore forældre tilstrækkeligt

Læs mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere 10 veje til vægttab Forudsætninger for, at de små skridt virker I bogen kan du se, hvad hvert et lille skridt teoretisk set vil føre til af vægttab i løbet af de første 12 måneder hvis du i øvrigt lever

Læs mere

Mad til lungepatienter

Mad til lungepatienter Mad til lungepatienter En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Kend din vægt Kend din vægt...

Læs mere

Krudtuglens første mad

Krudtuglens første mad Krudtuglens første mad fra 4 måneder til 1 år Hvad, hvornår og hvorfor økologisk... 2 3 Kære læser 4 Al begyndelse behøver ikke at være svær 6 Grød 8 Frugt 10 Grøntsager 12 Brød, ris & pasta 14 Kød, fisk

Læs mere

Læreplan Egernhuset 2012

Læreplan Egernhuset 2012 Læreplan Egernhuset 2012 Indholdsfortegnelse Indledning 3-4 Tema 1: Alsidig personlige udvikling 5-9 Tema 2: Sociale kompetencer 10-13 Tema 3: Sproglig udvikling 14-17 Tema 4: Krop og bevægelse 18-21 Tema

Læs mere

Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den..

Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den.. Kære.. Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den.. Vi vil gerne invitere jer til en samtale Samtalen vil vare ca. ½ time, hvor I

Læs mere

Skolemad et måltid i skolen

Skolemad et måltid i skolen Efteruddannelsesudvalget for Køkken, Hotel, Restaurant, Bager, Konditor og Kødbranchen Undervisningsmateriale Skolemad et måltid i skolen Udviklet af: Hanne Hyldgaard Langager og Jette Ørntoft Uddannelsescenteret

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse.

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Indhold Formålet med undervisningsmaterialet... 5 Undervisningsmaterialets indhold og opbygning... 5 De officielle kostråd... 6 Spis varieret,

Læs mere

I kapitlet her beskriver vi de forskellige traditioner.

I kapitlet her beskriver vi de forskellige traditioner. Eleverne har et helt særligt fællesskab på Herlufsholm. Alle har et ansvar for skolens sociale liv, for at prioritere kammeratskabet og for at møde andre med gensidig respekt og åbenhed. Det forpligter

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Vejledning om hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner

Vejledning om hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner Vejledning om hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner Januar 2009 ...2 1. Hvad handler vejledningen om?...3 2. Hvem retter vejledningen sig til?... 4 3. Baggrund og historik...4 4. Hvem har ansvaret?...4

Læs mere

Læreplan i Stjerneblomsten.

Læreplan i Stjerneblomsten. Læreplan i Stjerneblomsten. De 6 punkter, som vi kommer ind på i læreplanen, er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling. 2. Sociale kompetencer. 3. Sprog. 4. Krop og bevægelse. 5. Naturen og naturfænomener.

Læs mere

for Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring

for Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring Velkomstpjece for Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring Trige Velkomstpjece Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring Velkommen til Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring Spørring Vi vil gerne byde jeres familie velkommen

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Vi vil godt se dig og dine forældre inden du starter i vuggestuen, så du kan se den stue du skal gå på, samt hilse på os alle sammen.

Vi vil godt se dig og dine forældre inden du starter i vuggestuen, så du kan se den stue du skal gå på, samt hilse på os alle sammen. Side 1 af 12 Side 2 af 12 Kære Velkommen til Frøgårdens Vuggestue. Du skal gå på De voksne på din stue hedder: Din primær-voksen er Du har dit eget mærke, det sidder på din garderobeplads. Dit mærke ser

Læs mere

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune Mad, måltider og pædagogik i Hvidovre Kommune Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne i Hvidovre Kommune 1. udgave, september 2014 Tryk: RådhusTrykkeriet, Hvidovre Kommune Redaktion: Kirsten Haahr

Læs mere

Grundlæggende pædagogiske mål

Grundlæggende pædagogiske mål Grundlæggende pædagogiske mål Alsidig personlig udvikling I Spiren lægger vi op til at være et omsorgsfuldt og pædagogisk supplement til hjemmet. Vi vil skabe en tryg base for barnet, der kan være udgangspunkt

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre 2 INDLEDNING........................................ 4 TIDLIG LOKAL SYGDOM...............................

Læs mere

undersøgelse af 11-15-åriges livsstil og sundhedsvaner 1997-2008 2010

undersøgelse af 11-15-åriges livsstil og sundhedsvaner 1997-2008 2010 undersøgelse af 11-15-åriges livsstil og sundhedsvaner 1997-8 1 Undersøgelse af 11-15-åriges livsstil og sundhedsvaner 1997-8 Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 23 København S URL: http://www.sst.dk Publikationen

Læs mere