De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden"

Transkript

1 De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden

2 Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv. Andre gør det i fællesskaber, som rækker ud over deres eget netværk. Her i bogen kan du læse om 21 personer, som bidrager til fællesskabet med frivilligt arbejde og gode gerninger. Folk hjælper hinanden af mange forskellige årsager, men ofte starter det simpelthen bare med et ønske om at gøre en forskel, fordi man selv kan få brug for hjælp en gang i mellem. Det giver en masse små personlige succeser i hverdagen og fylder godt på selvværdskontoen. Frivilligcenter Ikast-Brande og Ikast-Brande Kommune har et godt samarbejde og samspil. Det bygger på en fælles anerkendelse af ligeværdighed. Vi har en fælles ambition om at understøtte vores aktive borgere, så de kan udvikle gode fællesskaber. En stor tak til alle de medvirkende! Ord og foto: Brian Møller Nielsen (dog privatfoto på side 8, 21 og 24) Grafisk opsætning: Marianne Heidemann Det er en fælles ambition for kommunen og frivilligcenteret at give frivillige de bedst mulige vilkår. For vi ved, at frivilligt arbejde styrker lokalsamfundet og giver et større netværk, og det kan være et dejligt modspil til en globaliseret hverdag. Hvis vi alle sammen hjælper hinanden lidt, får vi en masse igen. Velkommen til de gode gerningers sted. Med venlig hilsen Produceret sommeren 2014 for Frivilligcenter Ikast-Brande Henning Hansen Kommunaldirektør Thomas N. Juul Bestyrelsesformand, Frivilligcenter Ikast-Brande

3 1 Frivillighed har ingen alder Emil (16 år) var kun 11 år første gang, han arbejdede som frivillig. Det startede med små ting som at samle affald. Han henvendte sig selv og spurgte, om han måtte være med som frivillig til en lokal festival. Det var stemningen og sammenholdet blandt de frivillige, som trak i ham. Da vi møder ham, er det femte gang, han er med som frivillig, og han elsker det. Ikke bare fordi det giver halvanden dag fri fra skole. Han oplever at få mere ansvar og større opgaver efterhånden. Og at dømme ud fra de friske bemærkninger han får med på vejen fra de andre frivillige på pladsen, så er stemningen og sammenholdet 4 stadig en god grund til at give en hånd med. 5

4 2 Historien, kufferten og saftevandet Ib (68) læser højt for børn på biblioteket. Publikummet er nogle gange så ungt, at det knapt kan stå på benene. Det gør ikke noget. Ib har en stor kuffert med. I den er der mystiske ting, som sagtens kan fange opmærksomheden. De små gør store øjne, når Ib gør frø-handskedukken levende, og de så må made den. At lommelygten både kan lyse og lidt efter være mørk spreder også undren og nysgerrighed. Eventyret startede, fordi Ib som frivillig er med til at skabe liv i det lokale bibliotek. Der opstod en idé om, at børnehaven kunne kigge forbi og få en god historie læst højt. Nu tager Ib og andre frivillige en runde både forår og efterår. På 6 udvalgte dage er der historier og saftevand. Og nu ikke kun for børnehaven. Nej, der er også kommet små shows for dem fra 7 vuggestuen. Meningen er også, at børnene tidligt skal få et godt forhold til biblioteket, og lære at det er et rart sted at besøge. Ib peger på, at det er lidt tankevækkende, at han er gået fra at undervise voksne til at underholde børn, men der er vist ingen tvivl om, at børnene får glæde af hans evner til at formidle. Det er simpelthen så sjovt, siger Ib og klukgriner på en måde, så man ved, at det ikke kun er børnene, som hygger sig på biblioteket. ( Ib )

5 3 Hjælpsom i sommerferien En lærer fik ideen at male byens triste tunnel. En flok skolepiger blev spurgt, hvad de skulle lave i sommerferien. Pigerne gik til angreb på tunnelen bevæbnet med pensler og maling, som en lokal maler gav til formålet. En mand gav pigerne en kasse sodavand, da han kom forbi og så dem knokle i varmen. Et madsted gav kage til indvielsen af den nymalede tunnel. Pigerne gik til og fra projektet i deres seks ugers sommerferie. Hver af pigerne havde valgt deres måde at male på, så det var også spændende at se, hvordan det hele kom til at se ud samlet. I de næste mange år kan folk fryde sig over tunnellens farver og motiver. Når pigerne bliver bedt om at tænke over, hvad de fik ud af deres hjælpsomhed, så lyder det, at det var sjovt og hyggeligt at have noget 8 at lave i ferien. Ferien i tunnellen er noget, de vil huske længe. 9 En anderledes og hyggelig måde at være sammen på. Det er en god følelse at give noget til andre, som de kan glæde sig over. ( Piger ne)

6 4 Takker de gamle med god mad I stedet for at sponsorere en fodboldklub lukker Tommy (43) butikken en hel dag engang i mellem. Han tager personalet og god mad med og triller varevognen ud til et plejehjem. Det startede for fem år siden, da Tommys slagterbutik var ude og lave pattegris til en fest på et plejecenter. Han har siden været bidt af at tage ud til ældre og lave mad til dem. Hans kunder har accepteret de dage, hvor de kommer til en lukket butik, og en seddel på døren fortæller dem, at han er ude ved de gamle. Kunderne ved, at det er vigtigt for Tommy at gøre det. Han nyder de ældres selskab, deres gode historier fra et langt liv. Det gør ham glad. For ham er det også en måde at sige tak til de ældre på. Hans unge ansatte er også vilde med at tage ud en hel dag 10 også selv om de ikke får løn for det. 11 Tommy vil også gerne have besøg. Otte ældre herrer fra et lokalt plejecenter stråler stadig, når de taler om besøget hos Tommys butik. Det var en dejlig dag, hvor der blev taget godt i mod dem af Tommy, hans familie og personale samt geden Bertha og de to hunde. Der var god gammeldaws flæskesteg med brun sovs og kartofler på bordet ude i gårdhaven. Da det begyndte at regne, blev de inviteret indenfor i privaten til en god snak og hjemmelavede hindbærsnitter. Vi vil gerne give de gamle en god dag og vise dem respekt. Det er også en tak. Det er jo dem, der har været med til at knokle for, at vi har det godt i dag. ( Tommy )

7 5 Vil gerne sende unge på god kurs Murat (32) kunne godt have brugt sådan et sted, da han var ung. Så kunne han måske have haft en uddannelse nu. Han hjælper til i en forening, som sørger for, at unge har et godt sted at være i stedet for at hænge ud på gadehjørnet. Inspirerende og trygge rammer for de unge. Forældrene i området efterlyste sådan et sted. Beskedent nævner Murat, at han ikke gør så meget i forhold til stedets otte mentorer. De er nogle år yngre end ham. Han roser dem for at være gode og dygtige rollemodeller for de 35 unge i alderen 8-16 år. Alle er velkomne, men indtil videre er det børn og unge med kurdisk og tyrkisk baggrund, der møder op dem stifterne kender fra deres eget netværk. Jeg har tit gået og ærgret mig over, at jeg ikke fik taget en uddannelse, da jeg var yngre. Jeg vil gerne være med til at bidrage, så de unge får den mulighed og kommer på god kurs, så de kan bidrage til samfundet. ( Murat ) Murat har erfaring med at starte et lignende sted op i en anden by. 12 Han vil gerne dele sine erfaringer. Han vil gerne, at de unge skal lære af hans erfaringer, så de får taget en uddannelse. Murat skal selv først 13 til at starte på en nu.

8 6 Tilde logrer minderne frem Det var lidt af en tilfældighed, at Tilde blev besøgshund. Naboen foreslog, at nogle af lufteturene gik forbi plejecenteret, da han havde lagt mærke til Tildes glæde ved at blive nusset. Der kommer glimt i øjnene, når Tilde, som er fire år, kommer på besøg. Blandingshunden har nu i nogle måneder været besøgshund på et plejecenter, hvor mange af beboerne er demente. Beboerne husker pludselig, hvordan de har levet med dyr i deres liv, både som børn og senere hen. Det giver næring til samtaler mellem dem og Tildes ejer, mens hunden logrende og med tungen ud af munden lunter fra rum til rum og lokker smilene frem. En tur forbi de ældre tager let flere timer, for de fleste vil rigtig gerne tale med Tilde, klappe hende og give en godbid eller to. Derfor er 14 det også kun, når der er god tid, at turen går hen til alle de mange nye venner Tilde trisser træt hjem efter besøgene. Hundens ejer går 15 opløftet hjem efter at være blevet mødt med gæstfrihed og have lyttet til mange forskellige fortællinger. Ejeren ser besøgene som træning for Tilde. Hunden er også er ved at lære, at køkkenet og andre steder med mad ikke er steder, hvor den skal snuse rundt. Der er ingen tvivl om, at Tilde gør dagen bedre for de ældre, og hun ser også selv ud til at nyde omsorgen og opmærksomheden.

9 7 Vi har jo altid hjulpet hinanden En mand (73) hopper op på cyklen og kører en tur med de ældre. Hver mandag møder han op på daghjemmet. Så spørger han, hvem der vil med på den specielle cykel med plads til to. Det var hans kone, som spurgte om han havde lyst. Hun er med i brugerrådet i Aktivitetshuset. Det er en stor hjælp, at han frivilligt stiller op for personalet. De har nemlig svært ved at finde tid til cykelturene. Han har ikke lyst til at få opmærksomhed for sin gerning. Han ser det som en selvfølge, at vi hjælper hinanden. Han synes faktisk, at det er lidt morsomt, at der bliver skrevet en bog om at hjælpe hinanden. Det har vi jo faktisk altid gjort. Især alle dem der kender noget til foreningslivet og har ydet en stor indsats der Brugerne synes, det er noget særligt og en god oplevelse, når han giver en tur. Han er nemlig også fantastisk god at snakke med. Jeg ser det altså ikke som noget særligt. Det er noget enhver kan gøre. (Anonym mand )

10 Det er bare sådan noget, man gør. Jeg håber, at det gør nytte på en eller anden måde. ( Pia ) 8 Det gør man da bare Pia (33) giver tøj til genbrug. Hun har gjort det nogle gange. Denne gang er det en masse børnetøj. Hun er lidt flov over lige at blive tilfældigt stoppet denne dag, mens hun står og fylder tøj i containeren. Hun har nemlig ikke puttet tøjet i poser, som man helst skal gøre, når det afleveres. Alligevel siger hun ja til at fortælle lidt om, hvorfor hun giver tøjet væk. Hun har tidligere gemt tøj i tilfælde af, at hendes næste barn kunne bruge det. Hun vil ikke have flere børn, så nu kan det brugte tøj foræres til venner eller genbrug. Hun synes, at det er bedre end at smide tøjet ud. Hun bruger også Facebook til at sælge lidt tøj, men sælger mest legetøj der. 18 Hun er selv første barn i en flok på seks. I hendes familie er tøjet altid 19 gået i arv. Pia føler sig bestemt ikke som en helt, fordi hun giver tøj væk til butikker med genbrug.

11 9 Decemberhygge på børnehospitalet Er det jer, der skal bage med os? Jeg har glædet mig lige siden, jeg blev indlagt, løber den lille pige hen for at spørge Mette (17) og hendes tre veninder om. Mette er netop trådt ind på børneafdelingen med en indkøbspose i hånden. Pigen får øje på hende, smiler og sætter i løb med sin medicin hængende på et stativ, som hun troligt slæber efter sig. Bagning, juleklip og bordfodbold er nogle af de aktiviteter, Mette, Siya, Emina og Josefine fra gymnasiet har stået for på børneafdelingen hver fredag i december. Pigerne har selv fået ideen, fordi de har lyst til at gøre en forskel. De tog kontakt til børneafdelingen, som er med på, at pigerne gør december lidt hyggeligere for de indlagte børn Pigerne kommer på besøg igen i år og meningen er, at det skal blive en tradition, som andre gymnasieelever kan overtage. Mette synes, det er en af de bedste fornemmelser, man kan få, når man gør et andet menneske glad ved bare at dukke op. At en omgang julesmåkager kan glæde sådan en størrelse gør mig utrolig glad. ( Mette venstre foto )

12 10 Flytter fokus fra børnene Mette (34) hygger juleaften om beboerne på et ældrecenter. Mette er skilt og er rigtig ked af det juleaften hvert andet år, hvor hun ikke har sine børn. Hun var træt af at sidde og have ondt af sig selv. Derfor søgte hun på nettet, om der ikke var noget frivilligt arbejde, hun kunne hjælpe med 24. december. Hun fandt frem til Frivilligcenter Ikast-Brande og hørte nærmere om mulighederne og var med til et møde. Hun blev så kontaktet af et ældrecenter, som kunne bruge hendes hjælp. Hun var med på et personalemøde ugen før juleaften. Hun fik her at vide, at hendes opgave var at skabe god stemning. Faktisk passede det hende perfekt at hygge og snakke med beboerne. 22 Det er nemlig også noget, hun gør til dagligt i den butik, hvor hun arbejder. 23 Juleaften sad hun til bords med et ægtepar. Her fik hun en masse fantastiske historier fra de to elskelige mennesker. Hun dansede også om juletræ med nogle af beboerne. Da festen var slut, blev hun og hjalp med at rydde op. Selvom hun havde savnet sine børn, havde hun det rigtig godt, da hun sagde tak for i aften til personalet. Det er ikke sidste juleaften, at hun vil være frivillig. Jeg gik hjem med den vildeste følelse. Jeg synes, det var så fedt. ( Mette )

13 11 Computer-nørder gjorde naboer klogere To yngre beboere i Bomidtvests almene boliger stod for et computerkursus. De to fyre var med i et udvalg omkring aktiviteter for beboerne. Her hørte de, at flere af især de ældre ikke kunne finde ud af at bruge en computer og havde helt ondt i maven over at tænke på digitalisering. Fyrene har selv godt styr på det med computere. De tilbød at lave et lille kursus. Boligselskabet købte seks bærbare computere, da flere af beboerne ikke har deres egen. De to fyre hjalp med at klargøre computerne. De lavede også materiale til kurset og forventede kun, at der skulle 24 være et hold med seks deltagere. Det endte med 20 interesserede fordelt på fire hold. Hvert hold blev undervist over tre aftener. 25 Der sker rigtig meget frivilligt arbejde i de almene boliger. Mange folk bruger masser af timer på det, men det er sjældent noget, andre hører om. (Lisa ) De to fyre endte med at bruge meget tid på projektet. Til gengæld høstede de en masse positive oplevelser og fik et tættere forhold til folk omkring dem. De fik et helt andet forhold til det sted, de boede, og de havde det samtidig rigtig hyggeligt med at stå for kurset, fortæller Lisa, som er ansat i boligselskabet.

14 12 Virkeligheden overgik drømmen Det var slet ikke meningen, at det skulle blive Danmarks største bane af sin slags, da Christian (17) skrev sin drøm ned og sendte ansøgningen til kommunen. Efter flere afslag og to års tålmodig venten fik han endeligt lov til at opføre banen. Idéen var, at der i løbet af et par uger skulle bygges en mindre bane til cykler. Sådan gik det ikke helt, da Christian og vennerne først gik i gang med gravkoen og en masse tons jord. Landskabet formede sig til bakker og sving i en strækning på knap 1 kilometer. Nu er det Danmarks første og dermed største Four Crossbane en meget bakket jordbane fyldt med sving og hop. Det er fedt at få noget i gang, som både kan glæde mig selv og andre, og som kan sætte vores område på landkortet. Jeg drømmer om, at vi kan holde et uofficielt DM på banen. ( Christian ) 26 Christians drøm er blevet til virkelighed i en grad, han slet ikke havde drømt om. Han er glad for at have gjort noget aktivt for, at han og 27 områdets unge kan få perfekte rammer til at dyrke deres lidenskab på to hjul. Som en bonus lærer han også en masse af at opføre banen. Det kan måske bruges til et eller andet, når han senere vil læse videre til ingeniør.

15 Man kan vel kalde mig fuldtidsfrivillig. Det har altid ligget til mig at gøre noget for andre. ( Elsa ) 13 Tilflytteren kan bare ikke lade være Elsa (80) har travlt. Faktisk så travlt, at hun næsten ikke har tid til at blive fotograferet. Kan du ikke bare sende en mail. Jeg ved ikke lige, hvornår jeg er hjemme, svarede hun til, hvornår hun kunne træffes ved telefonen for at aftale nærmere. Selvom hun har kunnet kalde sig folkepensionist i 15 år og får hjælp af rollatoren til at holde balancen, så har hun helbred og lyst til at gøre noget for de ældre i området. Inden Elsa for 11 år siden flyttede hertil, undersøgte hun, om der var et plejehjem, hun kunne komme og lave kaffe på. Det var der, og så tænkte hun, at det nok skulle gå med den flytning. 28 Det har lidt efter lidt grebet om sig og er blevet til meget mere end at lave kaffe. Hun synes, det er sjovt at hjælpe andre, og efterhånden har 29 hun næsten mere travlt nu, end da hun arbejdede. Hun er blandt andet med til at arrangere banko, gymnastik, julemarked og andre aktiviteter året rundt. Hun bager kager og går ærinder for folk, der er syge. Hun hjælper også folk til at komme mere ud, når de sidder lidt for meget for sig selv.

16 14 Byens bedste post Byens bedste post står der bag på Pouls gule vest. Hans hænder løfter sig ofte til hilsen på ruten gennem byen. Friske bemærkninger flyver gennem luften, for han er blevet et kendt ansigt i løbet af sine tre år med tjansen som frivillig post. Den gule vest er en gave fra en af de ti forretninger i byen, som han dagligt hjælper med breve og banksager. For butikken skal jo passes, og når det er fyraften, har bank og posthus lukket. Poul er en stor hjælp, fortæller folk rundt om på hans rute. Der er ingen tvivl om, at begge parter får noget ud af samarbejdet og ville have svært ved at undvære hinanden i dagligdagen. Det startede for nogle år siden med, at de tidligere ejere af en fotoforretning spurgte, om han kunne gøre dem en tjeneste og tage 30 breve med på posthuset. Siden begyndte han at tilbyde andre forretninger sin hjælp. 31 Poul er født spastiker. Hænderne ryster og har altid gjort det. Selvom han nu kan kalde sig pensionist, har han brug for at holde sig i gang med sin rute. Den giver dagene indhold og mening. To gange om dagen, formiddag og eftermiddag, kigger han forbi for at høre, om nogle af butikkerne skal have noget med på posthuset. Du kan tro, jeg er glad for det. Det holder mig i gang, siger Poul (69) flere gange, mens journalisten forsøger at følge de hurtige og målrettede skridt på vej gennem hans daglige rute. ( Poul )

17 15 Hun er der for de levende og døende Lilly (71) glemmer aldrig den dag for over 30 år siden. Glæden hendes svigerforældre oplevede ved, at nogen interesserede sig for dem. Det var hjemmesygeplejersken, som kiggede forbi for at høre, hvordan de havde det - ikke fordi hun var bestilt til det, men fordi hun havde lyst til det. Glæde og forventning ville Lilly også gerne være med til at skabe. Derfor blev hun besøgsven, da hun var 42 år. Nu har hun rundet de halvfjerds og bliver ved. Hun ler hjerteligt, så tårerne triller, når hun tænker på oplevelser med sine besøgsvenner. En fik skrevet et digt for at hylde hende og forsøgte sig med madlavning for første gang i sit liv, fordi Lilly skulle forkæles. Vi har det bare så sjovt. Men min besøgsven ser jo programmet Deadline, så jeg bliver nødt til at være oppe på Hendes nuværende besøgsven på næsten 90 år, besøger hun en gang om ugen i et par timer. Samværet kræver, at Lilly gør sig umage, 32 da hendes besøgsven følger med i nyhederne. Det ser hun dog kun som en bonus. 33 Lilly valgte også for et par år siden at blive vågekone. Her aflaster hun familier med en døende. Hun sidder ved den døende 3-4 timer ad gangen. Nogle gange har hun sit strikketøj med. Hun vil gerne hjælpe familierne, så de kan få hvilet sig lidt i den hårde tid, og hun vil også gerne gøre den sidste tid så tryg som muligt for den døende. dupperne for at kunne snakke med om det der politik. ( Lilly )

18 Det giver jo os en vis tilfredsstillelse at hjælpe hinanden. Det giver et godt sammenhold, og vi skændes aldrig her. Og vi er stort set altid fuldtallige, når vi ses til komsammen. ( Svend Erik ) 16 Hvem skal have noget med på lossepladsen? Bag den lange, grønne hæk, kigger femten huse af røde mursten frem. En af beboerne hedder Svend Erik (70). Han er gået med til at fortælle lidt om, hvordan hjælpsomheden altid har blomstret i kvarteret. Han synes, at alle beboerne skal fremhæves i denne historie. Når den meget lange hæk skal klippes, så går nogle af mændene i gang med hækkeklipperne. Bagefter river deres hustruer affaldet sammen, og så kører de grenene på lossepladsen. De beboere, som ikke selv kan klippe hæk ved deres grund, får også hjælp. Når carportene skal have en gang maling, så går de nogle stykker sammen om arbejdet. Dem der ikke kan male, holder stigen eller 34 bager kringle. Om aftenen hygger de sig med en grillpølse eller to, hvis vejret er til det. 35 Svend Erik nævner, at han også lige går rundt og spørger de andre, om de skal have noget med på lossepladsen. Det kan han ligeså godt, når nu han har mere plads i traileren efter arbejdet i haven og alligevel skal ud at køre.

19 drømmekager og meget mere Lisbeth (66) bager verdens måske bedste drømmekage. Det har de unge i Ikast Skate- og Musikhus haft glæde af i over 20 år. Det er blevet til mange drømmekager og chokoladekager gennem årene, men det er snart det mindste af den fantastiske historie om Lisbeths engagement i huset. Det startede med, at hun tilbage i 1993 meldte sig som frivillig medarbejder og bestyrelsesmedlem, da hendes datter spillede i et pigeband på stedet. Hun forsatte længe efter datteren var flyttet fra byen. Hun kunne se, at der var brug for hendes hjælp og kunne mærke, at hun gjorde en forskel for de unge. For nogle har hun nok været noget af det mest stabile i deres ungdomsliv. Det er en tilfredsstillelse at være noget for andre. ( Lisbeth ) 36 Lisbeth er uddannet pædagog og billedkunstlærer. Det har hun kunnet 37 bruge i sin store frivillige indsats med de unge. Listen, over hvad hun har gjort for huset, er imponerende lang og ville fylde for meget at remse op her. Det har været en svær beslutning, men Lisbeth har i 2014 valgt at pensionere sig selv fra Ikast Skate- og Musikhus. Hun vil gerne have mere tid til andre ting. Hun har regnet ud, at hun har stået hjemme i køkkenet og bagt omkring 117 bradepander med drømmekage, som hun har haft med til den månedlige kageaften i huset.

20 18 Startede gymnastikhold for sin egen skyld Knud (76) manglede et sted at forsætte med motionen, efter han var færdig på et kursus for KOL-patienter. Han vidste, at helbredet hurtigt kunne blive dårligere igen, hvis han ikke forsatte med at røre sig. Han vidste også, at han ikke ville få det gjort, hvis han selv skulle stå for det. Sammen med en fra kurset besluttede han sig for selv at gøre noget, da de ikke kunne finde et sted med det rette tilbud til dem. De fik fundet et lokale og fik hjælp til at skrive en pressemeddelelse, så de kunne fortælle folk om deres nye tiltag. Nu findes der et lokalt tilbud til folk, som af den ene eller anden grund 38 har problemer med at trække vejret, og som har brug for en mere skånsom tilrettelagt motion. 39 Der trænes mandag og onsdag. Samværet, grinene og kaffen bagefter er en vigtig del af det. På holdet er der for tiden 12 deltagere, når de er flest. Det er både mænd og kvinder i alderen 60 til 80 år. Knud tænker ikke så meget over, at han har været med til at starte tilbuddet. Han kommer for sin egen skyld, og så giver han andre noget også. Det må de tage imod, hvis de vil. Motionen har også betydet, at han i dag har brug for mindre medicin end tidligere. Hvis ikke jeg havde fået holdet startet op, er det ikke sikkert, at jeg kunne holde til ret meget i dag. ( Knud )

21 19 Handyman og buschauffør Niels Peter (66) er stille og roligt blevet viklet ind i flere ting, efter han er stoppet som VVS-montør. Han er blandt de otte frivillige chauffører, som kører ældre rundt i bus, når der skal handles eller turen går ud i det blå. Til arrangementet Frivillig Fredag blev Niels Peter spurgt, om det ikke var noget at blive handyman hos organisationen HOME-START, som hjælper pressede børnefamilier. Niels Peter har godt styr på hammer, skruetrækker og andet værktøj, hvilket er en stor hjælp de steder, hvor et par eller en enlig står med noget, de ikke selv kan eller har overskud til at lave. De der små ting med et løst håndtag, en dryppende vandhane, at samle et skab eller sætte en hylde eller billede op på væggen Han har indtil videre kun været ude et par steder, så det tager ikke så meget af hans tid. En enlig mor havde noget med en barnevogn, hvor selebeslaget ikke sad rigtigt. Hun havde også en skabslåge, som næsten var faldet af og et utæt afløb, der blev fikset. Når jeg kører de gamle op for at handle, er de jo så glade for det. Det takker de for hver gang, og det giver da noget igen. ( Niels Peter ) Et andet sted vejledte han om, hvad familien kunne gøre ved en dyr varmeregning. Han vil dog også have lov til at sige nej til opgaver som at klippe hæk, understreger han med et grin.

22 20 Deler sine fribilletter med vennerne Alexander (19) tager imod billetter, lukker folk ud og hjælper med rengøringen. Han er frivillig i biografen. Som regel hjælper han til mindst tre gange om ugen. Alexander gør det for at være med til at holde biografen kørende. Han kan også godt lide, at nogen kan bruge hans hjælp. Han får fribilletter til film for sin indsats. Billetterne deler han gerne med kammeraterne. De er en gruppe af unge, som tager ud og laver forskellige ting sammen. Jeg bruger nogle af mine billetter, så vi kan få en god aften. Så sparer vi jo Alexander må bruge tre fribilletter ad gangen ud over den til sig selv. Sådan er reglerne for de frivillige i biografen. Alt efter antallet af kammerater, der er med i biffen, finder de andre ud af at splejse om beløbet, som mangler, for at alle kan komme ind og se film. 42 også nogle penge, som vi kan bruge 43 på andre ting. ( Alexander )

23 21 Det kan simpelthen ikke passe! Dorte (49) havde egentligt nok at se til, men da hun erfarede, at der ikke var AA-møder (Anonyme Alkoholikere) i kommunen, følte hun for at gøre noget. Det kan simpelthen ikke passe, at der ikke findes AA-møder i en hel kommune, da der jo også er et behov for det her! Nogle har været så langt ude i et misbrug, og det er møderne, der får livet til at hænge sammen. Og nogle har kun en scooter, så de kører ikke til møderne, der er i nabokommunerne, tænkte Dorte, som tidligere selv har været i et misbrug. Hun skred til handling og henvendte sig til frivilligcenteret og fik med det samme en aftale om at kunne holde møder i centeret. Det er genialt, at frivilligcenteret tager ildsjælene ind og lytter til, hvad de vil. ( Dorte ) Deltagerne skiftes til at være mødeleder og Dorte tager også tjansen 44 engang i mellem. Andre er ikke så vilde med at lede møderne, men hjælper i stedet med at lave kaffe og vaske op eller tager en snak 45 med en, der måske har behov for det før eller efter møderne. Andre bidrager ved bare at være tilstede, som er det vigtigste. Dorte er begejstret for frivilligcenteret og kommunens måde at hjælpe dem, som brænder for en idé.

24 Bonus beretninger Vi har også hørt om: En gruppe kvinder synes, deres by er så flot, at de frivilligt går i gang med at fjerne hundelorte fra et område, hvor hundeejerne ikke altid selv husker det. En mand hygger sig med at gå rundt i parken og tilbyde hundekiks til menneskets bedste ven. En pige donerer sit lange hår til børn og unge, der har en sygdom, hvor de har mistet håret (hun gav det til en organisation, der samler hår ind til parykker). En ældre mand falder på busstationen og slår hul i hovedet. To unge gutter skynder sig hen til ham, ringer efter ambulancen og bliver hos 46 manden, indtil han bliver hentet 45 minutter senere. 47 En fyr er på vej ned på tanken, da han ser en gammel dame. Hun har dårlig skulder og kan ikke løfte dunken med benzin. Han hjælper hende med at fylde dunken og med at komme op på scooteren. Hun bliver meget glad for hjælpen Tak fordi du læste med og husk: Frivillighed er bare et ord du får det til at give mening.

25 Frivillighed er bare et ord du får det til at give mening og TAK for det!

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Brug hinanden 11 historier om frivillighed

Brug hinanden 11 historier om frivillighed Brug hinanden 11 historier om frivillighed Redaktion: Frivilligafdelingen Tekst: Gitte Roe Eriksen Foto: Stefan Kai Nielsen, EKKO Pressefoto Grafisk design: Lotte Rask Tryk: KLS Grafisk Hus A/S Oplag:

Læs mere

Vi viser vejen Portrætter af 9 social- og sundhedshjælpere og en manual til, hvordan medarbejderne selv skaber en inspirerende arbejdsplads

Vi viser vejen Portrætter af 9 social- og sundhedshjælpere og en manual til, hvordan medarbejderne selv skaber en inspirerende arbejdsplads Vi viser vejen Portrætter af 9 social- og sundhedshjælpere og en manual til, hvordan medarbejderne selv skaber en inspirerende arbejdsplads En bog om TænkeTankprojektet i Ældreplejen i Slagelse Kommune

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE 1 Jeg gjorde det du kan også! Netværksrådslagning for hjemløse Socialt Udviklingscenter SUS og KFUM s Sociale Arbejde i Danmark, 2006 Tekst:

Læs mere

På vej. mod mere brugerindflydelse

På vej. mod mere brugerindflydelse På vej mod mere brugerindflydelse At rejse skaber de små øjeblikke, der aldrig ophører 2 Kære læser Dette er et rejsemagasin, der handler om mennesker, som på hver deres måde ser verden på ny i deres rejse

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN BØRNS EGEN STEMME hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN Børns egen stemme hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit Center for familieudvikling

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser De Frafaldne En samling af fortællinger om

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN HVOR ER DU? BAGSIDETEKST Adoption bringer mange tanker og følelser i spil. I bøger, aviser,

Læs mere

Når far eller mor får kræft

Når far eller mor får kræft Familierådgivning Kræftens Bekæmpelse Når far eller mor får kræft En arbejdsbog til kræftramte familier Indholdsfortegnelse Når far eller mor får kræft....................... 1 Til hele familien.............................

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

AT FLYTTE PÅ PLEJEHJEM

AT FLYTTE PÅ PLEJEHJEM AT FLYTTE PÅ PLEJEHJEM AT FLYTTE PÅ PLEJEHJEM et temahæfte udgivet af Dorthe Mariehjemmet Redaktion: Flemming Høj Jermiin Charlotte Bach Foto: Wouter van Dam Layout: www.double-u.dk Wouter van Dam Tryk:

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød Når I har mistet Når I har mistet Rymarksvej 1 2900 Hellerup Telefon: 3961 2451 Kontonr.: 9884 104990 www.spaedbarnsdoed.dk forening@spaedbarnsdoed.dk Landsforeningen Spædbarnsdød er på Facebook Tekst:

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

De gode fortællinger

De gode fortællinger Udvikling og forandring NØRBYGÅRD NYT alkoholdbehandlingscenter og bosted Nr. 3 2010 21. årgang De gode fortællinger 30 ÅRS JUBILÆUMSUDGAVE 1980-2010 Nørbygårdforeningen er en støtteforening for Nørbygård

Læs mere

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed KAPITEL 5 MÆND OG KVINDER ER FORSKELLIGE OGSÅ SOM JOBJÆGERE Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed sammen, som par. Citat fra mand

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

De Gode Historier fra Blåkærgård

De Gode Historier fra Blåkærgård De Gode Historier fra Blåkærgård Blåkærgård www.blaakaergaard.rm.dk Projektet er gennemført i samarbejde med Uddannelsesafdelingen, Psykiatri og Social, Region Midtjylland v. uddannelseskonsulent Lisbeth

Læs mere