Oplæg til temadag lørdag den 29. januar 2011.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oplæg til temadag lørdag den 29. januar 2011."

Transkript

1 Oplæg til temadag lørdag den 29. januar Tak for invitationen til at være med her i starten af jeres temadag. Jeg kan desværre ikke deltage hele dagen p.g.a. andre arrangementer. Først jeg hedder Jørn Mejer og er kultur og fritidschef. Jeg er ikke turisme chef det er fortsat Kerstin Petersen, selvom Turistbureauet fra 1. januar 2011 organisatorisk er kommet under Kultur og Fritids vinger. Turistbureauet er fremover en driftenhed i Haderslev Kommune og referer fremover ikke til Udviklingscenter Haderslev eller Punkt H som de nu hedder. Turistbureauet refererer i det daglige til Kultur og Fritid- og overordnet til Udvalget for Arbejdsmarked og Erhverv. Det betyder i praksis, at en ansøgning f.eks. om etablering af et Hærvejscenter behandles i Udvalget for Arbejdsmarked og Erhverv eller i Udvalget for Kultur og Fritid for senere at komme i Økonomiudvalget og byrådet. Blot et eksempel på et emne som kan få betydning for jer. Kultur og Fritid har ansvaret for alt kultur og fritid i kommunen, og varetager alle opgaver indenfor: Folkeoplysningsområdet med aftenskoler, folkeuniversitet og foreninger Haller og anlæg med såvel offentlige som selvejende institutioner Idrætsråd, idrætsklasser, eliteidræt, Idrætsakademi og professionel sport Venskabsbysamarbejde Kulturhuse og centre og forsamlingshuse Teatre, teaterforeninger og amatørteater Samarbejdet med Museum Sønderjylland og andre museer i kommunen Det øgede og stigende samarbejde på tværs af kommunerne og på tværs af den dansk/ tyske grænse. Støtteordninger, markedsføring, koordinering og arrangementsbistand Sommerferieaktiviteter O.s.v. Kultur & Fritid er kendetegnet ved at have en række forskellige samarbejdspartnere fra kommunale og selvejende institutioner, foreninger og arrangører over råd og paraplyorganisationer til private virksomheder.

2 Politisk servicerer vi Udvalget for Kultur og Fritid og Folkeoplysningsudvalget. Vi er sekretariat for Idrætsrådet, Elitesportsudvalget og Kulturelt samråd. Haderslev Kommune og i hvert fald Kultur og Fritid, arbejder til stadighed på at optimere muligheder for kultur- og fritidsaktiviteter i hele kommunen. De største borgerkoncentrationer får den største opmærksomhed sådan er det vel. Men vi glemmer ikke landområderne/ landdistrikterne og lokalområderne i hele kommunen. I øjeblikket arbejde vi med udvikling af kultur- og fritidscentre i Halk, Vedsted og Jegerup. De tidl. skoler tænkes overdraget til lokal drift, hvor de lokale kultur-, fritids- og idrætsforeninger i samarbejde driver det lokale center. Fra Haderslev Kommunes side bidrager vi med en pose penge til driften, mens økonomi til indholdet de kulturelle arrangementer, et lokalt foreningsfitness, foreningernes egne aktiviteter o.s.v. må finansieres af foreningerne selv. Ganske som i gamle dage da bølgen af aktivitets- og medborgerhuse skyllede ind over landet. Et moderne foreningshus et moderne forsamlingshus eller måske et lokalt multihus - kan man kalde det. Vi støtte stadig forsamlingshusene og de små museer, men i de kommende år ikke på samme niveau som hidtil. Kommunen har simpelthen ikke pengene. Så der kommer en masse udfordringer i kølvandet på budget og vi er i gang med at udmønte besparelserne. Der er i alle områder mulighed for at søge støtte via Landdistrikterne, og der er til stadighed på trods af voldsomme økonomiske reduktioner i forskellige puljer at søge til aktiviteter og arrangementer f.eks. Kulturelt samråd der støtte åbne kulturelle arrangementer og aktiviteter. Puljen er på knap kr årligt. Udvalget for Kultur og Fritids udviklingspulje til kultur på Udvalget for Kultur og Fritids anden udviklingspulje til idræt og fritid på Folkeoplysningsudvalgets udviklingspulje på kr. Folkeoplysningsudvalgets prioriteringsmidler på kr. især til energiprojekter på det samlede foreningsområde. Der findes i Haderslev Kommune en mængde flere puljer især på sundhedsområdet. Hvordan vi fortsat kan udvikle Oksenvad området er meget op til jer.

3 Der er endnu ikke taget stilling til børnehavens fremtidige placering i ved måske i virkeligheden mere end jeg om dette, men under alle omstændigheder vil vi fortsat støtte et lokalt fritids- og kulturcenter som Oksenvad gl. skole også fremover. Men vi støtte kun ét center lokalt. Og vi prioriterer de bygninger der i dag er i spil ikke nye lokaliteter. Pengene er som bekendt små og vi tager primært udgangspunkt i Folkeoplysningslovens tekst, hvor vi har mulighed for at yde lokaletilskud til børn og unge under 25 års aktiviteter, træner / leder tilskud og medlemstilskud til foreninger. Er der i lokaliteterne øvrige foreninger tager Folkeoplysningsudvalget stilling til disse ud fra konkrete ansøgninger og vurderinger. Alle nye tilskud, der belaster Kommunens økonomi skal efterfølgende politisk behandles. Opstår der i et lokalområde problemer med driften, viljen til selv at drifte de til rådighed værende faciliteter bliver Kultur og Fritid ofte inddraget. Og vi deltager gerne i at afsøge nye muligheder for at lokaleområdet fortsat kan have egne faciliteter til at motivere lokaleområdets sammenhængskraft og appel til nye borgere. Om Oksenvad skole skal rives ned er faktisk jeres egen udfordring. Men det er klart, at hvis der ikke lokalt er vilje til at drive stedet bliver det en udfordring for vore politikere. Der er overordnet en politik om at skaffe sig af med de bygninger der ikke kan bruges hvad enten de ligger i de 3 centerbyer eller i et lokalområde som jeres. Rigtig god arbejdslyst i dag og held og lykke med udfordringerne.

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16 Styrker og udfordringer eller godt og mindre godt i Oksenvad-Ørsted landdistrikt (dem med fed var flere enige om) Det er godt at bo i Oksenvad-Ørsted fordi Det er ikke er så godt godt at bo i Oksenvad-Ørsted fordi Naturen, det åbne landskab, tæt på skov, å og sø, Hærvejen, Pilgrimsruten, Præsteskoven Svært at skaffe opbakning til aktiviteter Gode gåture Mangler aktiviteter/sport for unge (14-) Godt naboskab, nærheden, vedkommenheden, alle kender alle Mangler samlingssted, café Fællesskabet, det gode sammenhold, alle hjælper alle For få arbejdspladser Den gamle skole, samlingssted, multihuset Man skal køre til alt, langt til alt Børnehaven i den gamle skole Kommunen er dårlig til at rydde for sne, det offentlige glemmer os Foreningslivet, Jagtforeningen, Oldboysholdet, krolf, sport Politiske beslutninger tilgodeser ikke helt landdistrikterne Højt aktivitetsniveau, mange gode tilbud Savner byforskønnelse i Mølby Lokalhistorie, Fortidsminder Mange forsømte bygninger Bo på landet og dog så tæt på alting Stilheden, roen, freden Huller i vejene Friheden, rum og plads, højt til loftet for mange mulvarpe Meget trafik, for stor hastighed gennem Mølby og Oksenvad og Lerte og Ørsted Gode teknologiske muligheder Mange socialt belastede i yderområderne, pga. dårlige/billige boliger Høstfesten Trussel om nedlæggelse af den gamle skole Arbejdsplads og hjem samme sted Lukning af alt truer Mødested for landbruget Sammenholdet byerne imellem kan styrkes Ingen gadelys Hvad skal ske for børnehaven Den sjæl der er her, skal vedligeholdes Dårlig busforbindelser De unge forsvinder Mangler integrering af tilflyttere Ingen købmand

17 referat fra TEMADAG om Oksenvad og Ørsted landdistrikts fremtid Tidspunkt: Lørdag d. 29. jan kl Sted: Deltagere: I gymnastiksalen i Oksenvad gl. skole ca. 50 borgere fra Oksenvad og Ørsted landdistrikter, Tine Kierkegaard (landdistriktskoordinator, ref.) Velkomst v/formand for Oksenvad Beboerforening, Birgitte Boesen I 1997 blev der udarbejdet en liste med 33 idéer til udvikling af lokalsamfundet. Af de 33 idéer er ca. 17 blevet gennemført. Der er nu brug for en revidering af listen en ny plan for udvikling. Indlæg om muligheder for skolen v/jørn Mejer, Chef for Kultur og Fritid Jørn var desværre blevet syg, så Birgitte fortalte kort ud fra Jørns oplæg. Jørn har indvilliget i at hans oplæg sendes ud sammen med referatet. Introduktion til gode og mindre gode sider i området v/landsbyforeningen og ØB Landsbyforeningen kom med et oplæg om fokus på de gode og de mindre gode sider ved landdistriktet. Oplægget indeholdt samtidig en liste over de faciliteter og aktiviteter der er i lokalsamfundet i dag. Landsbyforeningen satte fokus på hvad de mener landdistriktet mangler. Se også vedlagte powerpoint. En lille opgave og brunch v/tine Kierkegaard Første opgave blev stillet og havde til formål at blive bevidste om landdistriktets muligheder og udfordringer, og at hjælpe koordinationsgruppen med at beskrive landdistriktet efterfølgende. Bordene blev bedt om at nedskrive Skriv 2 ting der er godt ved at bo i Oksenvad og Ørsted landdistrikter Her blev nævnt naturen, det gode fællesskab, den gamle skole som samlingssted, foreningslivet, stilheden og friheden, som det vigtigste. og 2 ting der ikke er så godt ved at bo i Oksenvad og Ørsted landdistrikter. Her blev nævnt der skal køres til alt, dårlige busforbindelser, truslen om at nedlægge den gamle skole, mange forsømte bygninger, meget trafik og stor hastighed, huller i vejene, som det vigtigste. Deltagerne blev bedt om at gemme de gode ting i baghovedet og resten af dagen fokusere på udfordringerne, det der ikke er så godt. Hvad er en udviklingsplan og hvordan kommer vi i gang? v/landdistriktskoordinator Tine Kierkegaard Kort om Haderslev Landdistrikter Haderslev Landdistrikter er paraplyorganisation for 29 landdistrikter (se som har som mål at skabe bedre kontakt til politikere og embedsmænd i Haderslev Kommune, samt være en hjælp for de enkelte landdistrikter. Flere landdistrikter er i gang med at udarbejde en handleplan/udviklingsplan. Der er 20 landdistrikter, der i gang med udviklingsplan for tiden, og heraf er 12 færdige. Fælles udviklingsplan i Oksenvad og Ørsted Udviklingsplanen er primært en målrettet handleplan for landdistriktet, og skal gerne spille sammen med kommuneplanen gennem landdistriktspolitikken. 1

18 referat fra TEMADAG om Oksenvad og Ørsted landdistrikts fremtid At få udviklingsplanen på skrift er en enorm fordel, når der skal søges fonde, kontaktes politikere og embedsmænd m.v. Det er et godt signal at sende, at der er en fælles plan for hvad I vil med landdistriktet. Landdistriktspuljen kan søges til trykning og evt. andre udgifter. Forslag til proces for udarbejdelse af udviklingsplan henvendelse til landdistriktskoordinatoren introduktionsmøde for ildsjæle temadag for alle borgere arbejde i temagrupperne midtvejsmøde evt. m. koordinator arbejde i temagrupperne afsluttende møde evt. m. koordinator aflevering af materiale korrektur endelig aflevering trykning og præsentation realisering af udviklingsplanen Det tager alt fra 2 md. til 1 år at udarbejde en udviklingsplan, men det typiske er omkring 6 md. Hvad skal udviklingsplanen indeholde: Det bestemmer I selv Erfaringer viser dog, at det er hensigtsmæssigt at den indeholder: Ressourcebeskrivelse fakta (antal beboere, skoler, cykelstier, daginstitutioner m.v.) Styrker og udfordringer de gode og mindre gode sider Konkrete projektforslag Tidsplan En stillingtagen til hvem der fører projekterne videre helst en gruppe/forening Der oprettes en koordinationsgruppe, der består af tovholdere fra de enkelte temagrupper. Koordinationsgruppen står for ressourcebeskrivelse, styrker og udfordringer og skal koordinere de øvrige gruppers arbejde. På temadagen (dagen i dag) I skal finde ud af hvad I er gode til, og hvad udfordringerne er. For at få arbejdet til at gå godt i dag, og i temagrupperne fremover, er det vigtigt at have følgende i baghovedet. Lidt om den gode proces: bred opbakning, også fra baglandet samarbejde og engagement at turde se tingene på nye måder tolerance over for alt og alle man skal være indstillet på projektarbejde find ud af hvilke kompetencer I har hvem er god til at skrive, hvem er god til at tage billeder, organisere osv. der skal være kontaktpersoner, der tør tage ansvar god koordinering og udelegering af opgaverne Oplæg om handleplan for Oksenvad-Ørsted Landdistrikt v/landsbyforeningen og ØB Landsbyforeningen og ØB ridsede op hvad de ville og kom med forslag til projekter. Se vedlagte. 2

19 referat fra TEMADAG om Oksenvad og Ørsted landdistrikts fremtid Brainstorm v/tine K. Det blev bestemt på stedet at Oksenvad og Ørsted gerne vil være ét landdistrikt, så det er de fremover (hvad skal I hedde?). Det blev også bestemt at udviklingsplanen skal gælde for hele landdistriktet og ikke kun landsbyerne. På brainstormen skulle der findes frem til hvilke udviklingstiltag, der er vigtigst for lokalsamfundet. Deltagerne ved de 8 borde blev bedt om at nedskrive 1. De 3 vigtigste udfordringer du gerne vil løse fra listen eller ting du gerne vil udvikle i landdistriktet skrives ned individuelt 2. Hver gruppe blev nu bedt om at sortere gengangere fra og ved fælles diskussion udvælge maks. 3 sedler (alle sedler blev påført gruppenummer og gemt). Sedlerne blev hængt op på væggen og gengangere sorteret fra efterhånden, som de blev hængt op, det gav 16 idéer. Grupperne fik nu deres egne idéer med tilbage på bordet og skulle nu udarbejde en egentlig projektbeskrivelse på hver idé. Alle 16 projektbeskrivelser blev hængt op på væggen. Temagruppering af emnerne fra brainstormen og dannelsen af temagrupper v/tine K. Emnerne skulle grupperes i maks. 8 temagrupper og det affødte en del diskussion, da mange projektbeskrivelser indeholdt flere delpunkter, der kunne indføjes under flere overskrifter. Det er nu op til koordinationsgruppen efterfølgende at sørge for at der ikke bliver overlap mellem temagrupperne. Det endte med følgende grupper med arbejdstitlerne: 1. Oksenvad aktivitetscenter 2. Natur og bevægelse 3. Fællesskab 4. By- og egnsudvikling 5. Trafik og sikkerhed Temagrupperne samles for første gang v/tine K. Deltagerne blev nu bedt om at vælge gruppe. Deltagerne vil prøve at finde flere medlemmer til grupperne. Tiden var fremskreden, så hver temagruppe blev bedt om at finde en kontaktperson, der samtidig er med i koordinationsgruppen, og at skrive medlemmerne op. Der blev uddelt vejledende arbejdsbeskrivelser for temagrupperne og koordinationsgruppen. Dermed blev der sagt tak for i dag. Jeg vil derfor gerne supplere med følgende: Det er nu op til kontaktpersonen at Fastsætte næste temamøde (kontaktpersonen indkalder) På første møde kan I have følgende dagsorden: Evt. indledende diskussion om hvordan vi får omgrupperet delprojekterne indenfor vores tema (disposition, mål og delmål kan også beskrives) Evt. valg af ansvarlig for hvert enkelt projekt Evt. aftaler om det videre forløb Der foreligger et tilbud til alle deltagere i projektet omkring udviklingsplanen, om at deltage i kurser i projektledelse, fundraising og kontakt til offentlige myndigheder, som LAG koordinator Peter Sørensen afholder. Temagrupperne tager op på deres næste møde om de er interesseret og hvornår, og melder tilbage til Tine. 3

20 referat fra TEMADAG om Oksenvad og Ørsted landdistrikts fremtid Endelig havde jeg med på mødet et forslag til en tidsplan, som jeg hermed fremlægger: Lør. 29/1-11 Tors. 24/2-11 Tors. 24/3-11 Tors. 14/4-11 Tors. 28/4-11 Tors. 12/5-11 Tors. 19/5-11 Tors. 26/5-11 Lør. 18/6-11 Temadag Midtvejsmøde med temagrupperne (1 md. efter) Afsluttende opsamlingsmøde med temagrupperne (2 md. efter temadag) Temagrupperne afleverer materiale til sammenskrivning (3 uger efter) Det sammenskrevne materiale sendes retur til koordinationsgr. el. temagrupperne for korrektur (2 md. efter, hvis koordinator skal gøre det) Endelig aflevering (14 dage efter) Planen sendes til trykning Evt. kursus i bl.a. fundraising Udviklingsplanen fremlægges og udsendes/uddeles Det er nu koordinationsgruppens opgave at tage stilling til tidsplanen og realisere den. Den er også vedlagt som skema. Opsamling og tak for i dag 4

21 Arbejdsbeskrivelse for temagrupperne Formulering af udviklingstemaet Beskriv følgende 1. Hvorfor er temaet vigtigt, og hvordan bidrager det til udvikling i landdistriktet? 2. Hvad er visionen for udviklingen af dette tema 3. Hvordan ser landdistriktet ud med hensyn til dette tema a. I 2010? b. I 2013? c. I 2017? og evt Baggrunden for temaet 1. Giv et kort historisk rids af den tidligere udvikling indenfor temaet 2. Giv en beskrivelse af den nuværende status temaet Beskrivelse af projekter 1. Beskriv i detaljer hvilke projekter, der tænkes gennemført under dette tema Udarbejdelse af en overordnet plan for projekterne 1. Prioritering a. Indsæt projekterne i prioritet rækkefølge, således at de højst prioriterede projekter står først. Jo højere prioritet projektet har, jo mere detaljeret skal det beskrives b. Angiv i hvilken periode projekterne skal gennemføres ( , 2010 til 2013 eller 2014 til 2021) 2. Beskriv følgende a. Hvem kan være ansvarlig for projektet? b. Hvilke samarbejdspartnere er nødvendige for projektets gennemførelse? c. Hvilke ydre restriktioner er der på projekter (lovgivning, lokalplaner), hvilke tilladelser skal opnås? d. Hvordan kan projektet finansieres?

22 Arbejdsbeskrivelse for koordinationsgruppen Overordnede beskrivelser af landdistriktet Beskriv i korte træk landdistriktets eller landsbyernes og omegnens historie Udarbejd en ressourcebeskrivelse som kan indeholde følgende: o Natur- og kulturressourcer Har området en særlig natur, en særlig beliggenhed? Rummer området særlige kulturværdier f.eks. bystruktur, særlige bygninger, bevaringsværdige spor fra erhverv/industri? o Infrastruktur o Bosætning og fritid (Menneskelige ressourcer og netværk) Hvordan er bosætningsmønsteret? Hvem bor i området og hvordan bor de? Hvilke foreninger og netværk eksisterer i lokalområde, og hvordan er organisationen imellem dem? Har området i øvrigt nogen menneskelige ressourcer og kompetencer? o Erhvervsstruktur Hvilke erhverv findes i området og hvor arbejder områdets indbyggere? Handleplanens udseende Det endelige layout for handleplanen fastlægges Evt. billeder osv. fremskaffes Overordnet koordinering mellem indsatsområder Koordiner arbejdet (snitfladerne) mellem forskellige temagrupper således at overlap mellem de forskellige grupper bliver mindst mulig og at temagrupper arbejder i samme retning. Koordiner den overordnede tidsplan for gennemførelsen af de forskellige projekter således at der ikke bliver igangsat for mange projekter på samme tid. Indsaml materialet fra temagrupperne til aflevering efter tidsplanen.

Tema 1: Oksenvad Aktivitetscenter

Tema 1: Oksenvad Aktivitetscenter Tema 1: Oksenvad Aktivitetscenter Baggrunden for temaet Oksenvad Aktivitets Center (OSA) blev dannet umiddelbart efter skolen lukkede i 1992, og har siden været en væsentlig del af kulturog fritidslivet

Læs mere

Hvordan skal vi udvikle Selling?

Hvordan skal vi udvikle Selling? LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i SELLING Indledning: Landbyrådsrepræsentant Jesper Dissing Henckel fra Selling inviterede

Læs mere

Tema 4: Fællesskab. Ansvarlig for projekterne fremover Landsbyforeningen. Fælles mad aften 2-4 gange om året

Tema 4: Fællesskab. Ansvarlig for projekterne fremover Landsbyforeningen. Fælles mad aften 2-4 gange om året Tema 4: Fællesskab Fællesskab i et område, en landsby, en beboerforening eller et landdistrikt er noget af det vigtigste der findes. Fællesskab betyder at man får mulighed for at blive en del af fællesskabet

Læs mere

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd Lokalråd og Toksværd Lokalområde / Toksværd Vi ønsker et stærkt lokalsamfund bygget på sammenhold, omsorg og gensidig respekt! Vi vil være synlige Lokalråd og Toksværd Forord: Hvad og hvorfor har vi sat

Læs mere

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i LADING

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i LADING Indledning: LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i LADING Landbyrådsrepræsentanten fra Lading og Lokalrådet i Lading inviterede

Læs mere

Notat vedr. tilskud og puljer på kultur- og fritidsområdet

Notat vedr. tilskud og puljer på kultur- og fritidsområdet Notat vedr. tilskud og puljer på kultur- og fritidsområdet I følgende notat beskrives de puljer og ordninger på kultur- og fritidsområdet, der er søgbare af foreninger m.v. Kultursamvirket kulturpuljen

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i HOULBJERG

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i HOULBJERG Indledning: LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i HOULBJERG Landbyrådsrepræsentanten fra Houlbjerg og Borgerforeningen i Houlbjerg

Læs mere

Folkeoplysningsudvalg

Folkeoplysningsudvalg REFERAT Folkeoplysningsudvalg Mødedato: Tirsdag den 19-01-2010 Mødested: Ny Hansborg Starttidspunkt: Kl. 19:00 Sluttidspunkt: Kl. 21:15 Afbud: Morten Jørgensen, John Lauridsen, Connie Andersen Fraværende:

Læs mere

Hvordan skal vi udvikle Haldum?

Hvordan skal vi udvikle Haldum? LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i HALDUM Indledning: Borgerforeningen i Halduminviterede i samarbejde med Landdistrikternes

Læs mere

Lintrup. det idéelle hjørne

Lintrup. det idéelle hjørne 2010 2020 Lintrup det idéelle hjørne A n s v a r lig : L o k a lr å d e t i L in tr u p S e p te m b e r 2 0 1 0 Indhold Indhold...2 Forord...2 Lokal Udviklingsplan...3 Lintrup s historie...3 Lokal analyse...3

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget REFERAT Folkeoplysningsudvalget Mødedato: Tirsdag den 21-09-2010 Mødested: Hansborg kl. 16:30 eller Sommersted Boldbaner kl. 17:00 Vestermarksvej 2, 6560 Sommersted Starttidspunkt: Kl. 16:30 / Ordinært

Læs mere

Hvordan skal Byrådets midler under væksttemaet ildsjæle udmøntes?

Hvordan skal Byrådets midler under væksttemaet ildsjæle udmøntes? Hvordan skal Byrådets midler under væksttemaet ildsjæle udmøntes? ILDSJÆLE- LOKOMOTIVET VÆKSTKUL PROJEKT PROJEKT Oplæg til debat- og høringsmøde den 15. juni 2015 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund.. 1 2.

Læs mere

Ansøgningsvejledning

Ansøgningsvejledning September 2016 Ansøgningsvejledning Landdistrikter landet over står midt i den største omstilling i nyere tid. Befolkningstilvæksten til de større byer er accelereret, og det har efterladt især de mindre

Læs mere

Indhold Forord 3 Landdistrikterne i Ikast-Brande Kommune Byrådets visioner 4 Liste og kort over kommunens landsbyer Bosætning

Indhold Forord 3 Landdistrikterne i Ikast-Brande Kommune Byrådets visioner 4 Liste og kort over kommunens landsbyer Bosætning Landdistriktspolitikken for Ikast-Brande Kommune Visioner og indsatsområder August 2011 Indhold Forord 3 Landdistrikterne i Ikast-Brande Kommune 4 Byrådets visioner 4 Liste og kort over kommunens landsbyer

Læs mere

Hvordan skal vi udvikle Skjoldelev?

Hvordan skal vi udvikle Skjoldelev? LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i SKJOLDELEV Indledning: Landbyrådsrepræsentanten fra Skjoldelev inviterede i samarbejde

Læs mere

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Aktiviteterne på Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalgets område er alle omfattet af Vision 2020, der viser vejen for, hvordan kommunens fritids- og kulturliv skal

Læs mere

Modeller for den fremtidige organisering af de frivillige på Kultur- og Fritidsområdet.

Modeller for den fremtidige organisering af de frivillige på Kultur- og Fritidsområdet. NOTAT Haderslev Kommune Børne og Familieservice/ Kultur og Fritid Gåskærgade 26 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 74341743 hlou@haderslev.dk 30-06-2017 Sagsident: 15/32392 Sagsbehandler: Henrik

Læs mere

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune Mere liv på landet Mere liv på landet Haderslev Kommune ønsker en helhedsorienteret sammenhæng mellem visioner og strategier, kommuneplan, politikker,

Læs mere

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Målsætning for folkeoplysningspolitikken Favrskov Kommunes målsætning for folkeoplysningspolitikken er, at foreninger udbyder et varieret og mangfoldigt fritidstilbud

Læs mere

Organisering erfaringer fra Viborg Kommune

Organisering erfaringer fra Viborg Kommune Organisering erfaringer fra Formand for Landdistriktsudvalget Mette Nielsen Det jeg gerne vil fortælle om Den politiske ramme - Baggrunden - Den ramme Landdistriktsudvalget arbejder indenfor Et grundlag

Læs mere

Plan for borgerbudgettering 2018 i Haderslev Kommunes landdistrikter

Plan for borgerbudgettering 2018 i Haderslev Kommunes landdistrikter Plan for borgerbudgettering i s landdistrikter Invitation til borgerbudgettering Landdistriktsudvalget i har besluttet at gennemføre en ny borgerbudgetteringsproces i landdistrikterne i. Hvert landdistrikt

Læs mere

Landdistriktspolitik Randers Kommune

Landdistriktspolitik Randers Kommune Landdistriktspolitik Randers Kommune 2016-2018 Forord Vi ønsker at skabe mere dynamik, vækst og udvikling i vores landdistrikter i Randers Kommune. Her ligger mere end 80 landsbyer hver med sin særlige

Læs mere

Norddjurs Kommune. Folkeoplysningspolitik

Norddjurs Kommune. Folkeoplysningspolitik Kultur- og udviklingsafdelingen Dato: 14. marts 2012 Journalnr.: 11-14501 Norddjurs Kommune Folkeoplysningspolitik Indhold: 1. Baggrund og formål 2. Vision, værdier og målsætninger Norddjurs Kommunes kultur-

Læs mere

Informationsmøde og workshop om hvordan vi kommer videre. Idestrup Forsamlingshus den 8. februar 2012

Informationsmøde og workshop om hvordan vi kommer videre. Idestrup Forsamlingshus den 8. februar 2012 Informationsmøde og workshop om hvordan vi kommer videre Idestrup Forsamlingshus den 8. februar 2012 Formålet med de+e møde/punkt: 1. At præsentere den reviderede ansøgning og budget og hvad der mangler

Læs mere

Landdistriktspolitik. Nordfyns Kommune

Landdistriktspolitik. Nordfyns Kommune Landdistriktspolitik Nordfyns Kommune 2017-2021 Forord Kære læser Det er med stor glæde, at vi præsenterer dig for Nordfyns Kommunes landdistriktspolitik. Der tales meget om land og by, hovedstad og provins,

Læs mere

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Vision 2020 Aktiviteterne på Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalgets område er alle omfattet af Vision 2020, der skal vise vejen for, hvordan kommunens fritids-

Læs mere

Landdistriktspolitik for Lemvig Kommune

Landdistriktspolitik for Lemvig Kommune Landdistriktspolitik 2007-2013 for Lemvig Kommune Lemvig Kommune Rådhusgade 2 7620 Lemvig Side 1 af 8 1. Indledning 2. Tidshorisont Det er af stor værdi for Lemvig Kommune, at man i kommunen har landdistrikter

Læs mere

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VELLEV

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VELLEV Indledning: LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VELLEV Landbyrådsrepræsentanten fra Vellev inviterede i samarbejde med Landdistrikternes

Læs mere

Intro Kultur og Fritid

Intro Kultur og Fritid Budgetmæssige nøgletal Kultur og Fritid 2014 Haller, boldbaner og andre anlæg 24.160.000 Skanderborg Bibliotek 21.054.000 Skanderborg Museum 5.006.000 Skanderborg Kulturskole 6.449.000 Folkeoplysning (i

Læs mere

Skabelon for udvikling af borgerplaner

Skabelon for udvikling af borgerplaner Skabelon for udvikling af borgerplaner Alle lokalsamfund er forskellige, både hvad angår størrelse, ressourcer og behov. Derfor er der ikke én bestemt måde at lave en borgerplan på. Det vigtigste er, at

Læs mere

Udkast til ny Folkeoplysningspolitik

Udkast til ny Folkeoplysningspolitik Udkast til ny Folkeoplysningspolitik 1 Vision Alle borgere i Frederikshavn Kommune skal have lige adgang til folkeoplysende aktiviteter og fællesskaber, der er inkluderende, øger den mentale og fysiske

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Fritid & Fællesskab. Referat

Hedensted Kommune. Udvalget for Fritid & Fællesskab. Referat Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 6, Uldum Rådhus Deltagere:, Hans Vacker, Torsten Sonne Petersen, Claus Thaisen, Carsten Clausen Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VOLDUM

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VOLDUM Indledning: LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VOLDUM Landbyrådsrepræsentanten fra Voldum og Lokalrådet i Voldum inviterede

Læs mere

35 Udvalget for Kultur og Fritid 41.429.890 41.389.218 41.669.052 42.019.044 60 Kultur og Fritid 41.429.890 41.389.218 41.669.052 42.019.

35 Udvalget for Kultur og Fritid 41.429.890 41.389.218 41.669.052 42.019.044 60 Kultur og Fritid 41.429.890 41.389.218 41.669.052 42.019. Budget 2013 16 1 35 Udvalget for Kultur og Fritid 41.429.890 41.389.218 41.669.052 42.019.044 60 Kultur og Fritid 41.429.890 41.389.218 41.669.052 42.019.044 00 Byudvikling, bolig og 9.929.306 9.829.305

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Introduktion Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer af folkeoplysningsloven. Et centralt punkt i den reviderede lov er, at alle kommuner

Læs mere

Indsendelse #2444 Roskilde Kommune

Indsendelse #2444 Roskilde Kommune Indsendelse #2444 Roskilde Kommune http://roskilde.dk/node/80978/submission/2444 Side 1 af 4 Information om indsendelse Formular: Ansøgning til Start- og Udviklingspuljen Indsendt af Anonym (ikke bekræftet)

Læs mere

Lyst til at gøre en forskel. Vesthimmerlands Kommunes Folkeoplysningspolitik

Lyst til at gøre en forskel. Vesthimmerlands Kommunes Folkeoplysningspolitik Lyst til at gøre en forskel Vesthimmerlands Kommunes Folkeoplysningspolitik 2012-2013 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Indledning... 4 Folkeoplysning i Vesthimmerlands Kommune... 5 Vision... 6 Folkeoplysningsloven

Læs mere

VÆGGEN DIT BIDRAG. Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019.

VÆGGEN DIT BIDRAG. Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019. VÆGGEN Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019. VÆGGEN er en del af den gensidige orientering mellem kommune og lokalråd om, hvilken udvikling

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012

FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012 FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012 HILLERØD KOMMUNE 1 Fritidspolitik (Folkeoplysningspolitik) Fritidspolitikken er blevet til gennem en sammenskrivning af den tidligere Folkeoplysningspolitik

Læs mere

Arbejde med udviklingsplan og organisering. Landlolland 17. februar 2011

Arbejde med udviklingsplan og organisering. Landlolland 17. februar 2011 Arbejde med udviklingsplan og organisering Landlolland 17. februar 2011 Præsentation Jens Peter Jacobsen Landdistriktskoordinator Faaborg-Midtfyn Kommune Ros-Mari Mattsson Lokalrådsformand Krarup-Espe

Læs mere

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune marts 2006 Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune Forord 2 1. Visionen 4 2. Værdierne 5 3. Frivillighedspolitikkens indsatsområder 6 3.1 Synlighed og tilgængelighed. 7 3.2 Samarbejde mellem de frivillige

Læs mere

Branding- og markedsføringsstrategi

Branding- og markedsføringsstrategi Branding- og markedsføringsstrategi for Assens Kommune 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til vækst realiserer vi gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her, Vækst og udvikling og Alle får en

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK FORORD TIL GULDBORGSUND KOMMUNES FOLKEOPLYSNINGS- POLITIK Danmark bliver kaldt foreningernes land. Og vi er overbeviste om, at det folkeoplysende foreningsliv og det fællesskab,

Læs mere

Indledning Vision Målsætninger Rammer for folkeoplysende virksomhed Udvikling af folkeoplysningen... 4

Indledning Vision Målsætninger Rammer for folkeoplysende virksomhed Udvikling af folkeoplysningen... 4 1 Indhold Indledning... 3 Vision... 3 Målsætninger... 3 Rammer for folkeoplysende virksomhed... 3 Udvikling af folkeoplysningen... 4 Folkeoplysningen i samspil med øvrige politikområder... 4 Afgrænsning

Læs mere

Landsbyplan for Sødring Udbyhøj. Landsbyplan/udviklingsplan/borgerplan. for SØDRING UDBYHØJ

Landsbyplan for Sødring Udbyhøj. Landsbyplan/udviklingsplan/borgerplan. for SØDRING UDBYHØJ Landsbyplan/udviklingsplan/borgerplan for SØDRING UDBYHØJ Randers Kommune Udarbejdet foråret 2013 Indhold Introduktion til arbejdet med landsbyplanen... 3 Planer og bindinger... 9 Indledning... 5 Værdier...

Læs mere

Strategisk planlægning i landdistrikterne

Strategisk planlægning i landdistrikterne INDSATS 1 Strategisk planlægning Strategisk planlægning handler om lokale planer for landsbyerne. Hvordan sikrer vi at kommuneplaner og lokale planer hænger sammen? Fra landspolitiske side lægges der op

Læs mere

Landsbyklynger. Pilotprojektet 2015-2016

Landsbyklynger. Pilotprojektet 2015-2016 Landsbyklynger Pilotprojektet 2015-2016 Baggrund I en situation hvor ændrede erhvervsmæssige og demografiske strukturer i yderområderne øger presset på tilpasning af den kommunale servicestruktur, er det

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2016

GUIDE Udskrevet: 2016 GUIDE 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler Udskrevet: 2016 Indhold 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler................................... 3 2 Guide 10 gode råd til kommuner, som

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Hvidovre Kommune

Folkeoplysningspolitik for Hvidovre Kommune Udkast til Folkeoplysningspolitik for Hvidovre Kommune Folkeoplysningsudvalgets forslag af 10.11.11 1. Præsentation og målsætning 1 Det folkeoplysende arbejde, som foregår i kommunens foreningsliv aftenskolerne,

Læs mere

Frivillighedspolitik 2011-2014 på det sociale område

Frivillighedspolitik 2011-2014 på det sociale område Frivillighedspolitik 2011-2014 på det sociale område Indledning I Horsens Kommune er der en lang tradition for at løfte i flok på social- og sundhedsområdet. Mange borgere i Horsens Kommune bruger en del

Læs mere

LANDDISTRIKTS POLITIK

LANDDISTRIKTS POLITIK LANDDISTRIKTS POLITIK 2016-2018 Forord Vi ønsker at skabe mere dynamik, vækst og udvikling i vores landdistrikter i Randers Kommune. Her ligger mere end 80 landsbyer hver med sin særlige identitet, sine

Læs mere

KULTURPOLITIK (UDKAST)

KULTURPOLITIK (UDKAST) KULTURPOLITIK (UDKAST) Næstved Kommune 2018 2022 INDHOLD 1. Fælles om et stærkt kulturliv 2. Kulturpolitikkens fokusområder 3. Næstved som kulturhovedstad 4. Styrkelse af kultur i lokalområderne 5. Kunst

Læs mere

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune » Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune Baggrund Kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune godkendte den 19. december 2013 en revideret idrætspolitik. Idrætspolitikken præciserer hvilke fokusområder

Læs mere

! "# $ Projekt: Landsbyfornyelse det samlede projekt. Initiativets titel. J.nr Resume. Baggrund og indhold. Version

! # $ Projekt: Landsbyfornyelse det samlede projekt. Initiativets titel. J.nr Resume. Baggrund og indhold. Version Version 27-04-2007 Initiativets titel J.nr. 1-30-76-20-07 Projekt: Landsbyfornyelse det samlede projekt Samlet projektbeskrivelse detaljerede projektbeskrivelser for de enkelte delprojekter er vedlagt

Læs mere

VELKOMMEN TIL LÆBORG SOGN - ET GODT STED AT BO

VELKOMMEN TIL LÆBORG SOGN - ET GODT STED AT BO VELKOMMEN TIL LÆBORG SOGN - ET GODT STED AT BO FÆLLESSKAB, STILHED, NÆRHED, UDSYN 2 INDHOLD 4 INTRODUKTION 6 FORENINGER OG INSTITUTIONER I SOGNET 6 Friskolen 7 KFUM spejderne 8 Læborg Multihus 9 LG&U 10

Læs mere

Mødenotat fra dialogmøde i Ørslev

Mødenotat fra dialogmøde i Ørslev Anja Valhøj Dato 15. november 2007. Sagsnr: 28680 Inden mødet invitation og annoncering i lokalaviser Deltagere Knap 35 engagerede borgere deltog i mødet med følgende fra dialogudvalget: Henrik Holmer

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget REFERAT Folkeoplysningsudvalget Mødedato: Tirsdag den 21. juni 2011 Mødested: Hansborg, mødelokale 3-2 Mødet starter kl. 16.30. Der startes med besøg ved Haderslev Kamp Kunst Klub, og derefter Haderslev

Læs mere

Projektbeskrivelse projekt: Sundhed for pengene

Projektbeskrivelse projekt: Sundhed for pengene Notat Fællescenter HR og Udvikling Journalnr: 00.16.00-P20-2-14 Ref.: Charlotte Grøn Andersen Dato: 14-11-2014 Projektbeskrivelse projekt: Sundhed for pengene jeres penge, jeres sundhed, jeres beslutninger

Læs mere

Den største omstilling i nyere tid

Den største omstilling i nyere tid Den største omstilling i nyere tid Forskydninger fra land til by Fald i befolkningstallet Ændret sammensætning: flere ældre, færre yngre, flere udenfor arbejdsmarkedet Fald i antal af arbejdspladser indenfor

Læs mere

Landsbyklynger en fortælling fra Mols

Landsbyklynger en fortælling fra Mols Landsbyklynger en fortælling fra Mols Grith Mortensen, formand for Mols i Udvikling Konference om landsbyernes fremtid, 25. april 2019 Velkommen til Mols i Udvikling en meget aktiv landsbyklynge Ca. 3.800

Læs mere

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land.

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. Landdistriktspolitik Vision I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. I Byrådets vision for en landdistriktspolitik indebærer dette, at Ringsted Kommune

Læs mere

Hvordan skal vi udvikle Grundfør?

Hvordan skal vi udvikle Grundfør? LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i GRUNDFØR Indledning: Landbyrådsrepræsentanten fra Grundfør og Borgerforeningen i Grundfør

Læs mere

Ny drift Nummer Projektnavn Fagudvalg Funktion Aftaleenhed Indsatsområde Område Beskrivelse af forslag

Ny drift Nummer Projektnavn Fagudvalg Funktion Aftaleenhed Indsatsområde Område Beskrivelse af forslag Nummer 130 Udvidelse af landdistriktspujen Indsatsområde Nye initiativer i øvrigt Område Hele kommunen Landdistriktspuljen er idag på 309.000 kr om året. Puljens formål er at støtte lokale udviklingsprojekter

Læs mere

Bilag 3. Center for Frivilligt Socialt Arbejdes ti gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler

Bilag 3. Center for Frivilligt Socialt Arbejdes ti gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling NOTAT Bilag 3. Center for Frivilligt Socialt Arbejdes ti gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler 19. november 2018 Center

Læs mere

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet Furesø Kommune FRITID I FURESØ Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet 1 1. FORORD Furesø Kommune er et godt sted at bo. Det er en attraktiv og naturskøn kommune, hvor borgerne, unge som gamle, engagerer

Læs mere

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen

Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Vigtig information forud for ansøgning til Landsbypuljen Ansøgningsfrist 14. november 2016 Der er hvert år ca. 1.250.000 kr. til uddeling. Der kan søges om både hel- eller delvis finansiering. Der kan

Læs mere

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm 2015-2018 Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm er en selvstændig forening, der blev oprettet i 2007 med fokus på foreningsservice,

Læs mere

Mere industri. Adgang til natur. (meget) bedre intergration = aktivt medborgerskab. Cykelstier til Bording, Herning + Harrild Hede

Mere industri. Adgang til natur. (meget) bedre intergration = aktivt medborgerskab. Cykelstier til Bording, Herning + Harrild Hede Kommunes største by 15.855 indbyggere *pr. 1. januar 2014 Ungdomsmiljø Bedre byplanlægning m.h.t. arkitektur Turister! Meget mere aktivt torv Mere industri (meget) bedre intergration = aktivt medborgerskab

Læs mere

Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget

Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget Mødetidspunkt 31-10-2018 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse G Indholdsfortegnelse Folkeoplysningsudvalget 31-10-2018 17:00 1 (Åben) Regnskab

Læs mere

Kort om landdistriktsaktørerne, kom munen og regionen. Vejviser til dialog. Grundopskrift

Kort om landdistriktsaktørerne, kom munen og regionen. Vejviser til dialog. Grundopskrift Kort om landdistriktsaktørerne, kom munen og regionen Vejviser til dialog Grundopskrift Dialog her er opskriften Udvikling af landdistrikterne i Haderslev Kommune kræver dialog. Derfor har Haderslev Landdistrikter

Læs mere

1. Kommunens udfordringer, muligheder og mål med strategiplanen

1. Kommunens udfordringer, muligheder og mål med strategiplanen Forhave på forkant Ansøgning fra Vordingborg Kommune til kampagnen Yderområder på forkant UDKAST d. 7. januar Vordingborg Kommune har siden kommunesammenlægningen haft fokus på, at der ikke opstår for

Læs mere

Status på større projekter i Kultur og Fritid pr. august 2014

Status på større projekter i Kultur og Fritid pr. august 2014 Dato August 2014 Doknr. 98847-14 Sag. nr. 11-3121 på større projekter i Kultur og Fritid pr. august 2014 Projekter som Kultur og Fritid er ansvarlig for i 2014 1. Fritids-, Idræts- og Kulturpolitik Fritids-,

Læs mere

Lokal Udviklingsplan for. XXXX XXX-området består af.

Lokal Udviklingsplan for. XXXX XXX-området består af. Lokal Udviklingsplan for XXXX XXX-området består af. Lokalområdets vision. Beskriv forhold, aktiviteter og ting der betyder noget for byen/lokalområdet. Disse punkter er et afsæt for at lokalområdet kan

Læs mere

Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed

Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed Guldborgsund Kommune Kultur- og fritidsafdelingen Parkvej 37 4800 Nykøbing F. Indhold Introduktion side 3 Vision side 4 Målsætninger side

Læs mere

Debatmøde og ekskursion om fremtidens landskaber på Nordmors

Debatmøde og ekskursion om fremtidens landskaber på Nordmors Noter fra: Debatmøde og ekskursion om fremtidens landskaber på Nordmors 24. og 25. april 2015 24. april kl. 16.00-20.00: Offentligt debatmøde i Sejerslev Forsamlingshus Landskabet på Nordmors set udefra

Læs mere

Ansøgning om tilskud til forsøgsprojekter i Landdistrikterne fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Landdistriktspulje for 2012

Ansøgning om tilskud til forsøgsprojekter i Landdistrikterne fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Landdistriktspulje for 2012 Ansøgning om tilskud til forsøgsprojekter i Landdistrikterne fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Landdistriktspulje for 2012 Læs venligst vejledningen, inden ansøgningsskemaet udfyldes. For

Læs mere

Idræts- og fritidspolitik

Idræts- og fritidspolitik T S A K D U Idræts- og fritidspolitik INDHOLD FORORD... 5 INDLEDNING... 6 INDSATSOMRÅDER... 8 Udvikling af idræts- og fritidslivet så alle har mulighed for at deltage i aktiviteter, foreningsliv og fællesskaber...

Læs mere

DRAGØR KOMMUNES KULTUR OG FRITIDSPOLITIK

DRAGØR KOMMUNES KULTUR OG FRITIDSPOLITIK Input fra dialogmøde d. 17. januar 2017 om: DRAGØR KOMMUNES KULTUR OG FRITIDSPOLITIK Deltagere Børne-, Fritids- og Kulturudvalg (Afbud fra Birger Larsen og Helle Barth) Repræsentanter fra: Folkeoplysningsudvalget,

Læs mere

Nedsættelse af 17.4 udvalg med fokus pa Landdistrikter og Landdistriktsudvikling

Nedsættelse af 17.4 udvalg med fokus pa Landdistrikter og Landdistriktsudvikling Nedsættelse af 17.4 udvalg med fokus pa Landdistrikter og Landdistriktsudvikling KOMMISORIUM Formål: Udvalget for Landdistriksudvikling har til formål at fokusere på og samordne kommunens landdistriktsudvikling,

Læs mere

Gjern fremtidens lokalsamfund! Hvordan skal vi udvikle Gjern?

Gjern fremtidens lokalsamfund! Hvordan skal vi udvikle Gjern? Resume af borgermøde indkaldt af Gjern Lokalråd Indledning: Gjern Lokalråd inviterede i samarbejde med Landdistrikternes Hus og LAG Silkeborg til borgermøde den 27. september 2012 under overskriften: Gjern

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR

Kulturpolitik. Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR Kulturpolitik Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytte vores fantastiske

Læs mere

VISION 2030 VORDINGBORG KOMMUNE

VISION 2030 VORDINGBORG KOMMUNE VISION 2030 VORDINGBORG KOMMUNE Program 19.00 19.10 Velkomst ved Borgmester Knud Larsen 19.10 19.30 Præsentation af visionen ved Knud Larsen / Kommunaldirektør Lau Svendsen-Tune 19.30 20.00 Debat ved borde

Læs mere

Evaluering af Landdistriktspuljen 2011

Evaluering af Landdistriktspuljen 2011 NOTAT Evaluering af Landdistriktspuljen 2011 Baggrund Landdistriktspuljen er oprettet som en medfinansieringspulje, der skal understøtte Guldborgsund Kommunes Landdistriktspolitik. Formålet med Landdistriktspuljen

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK. Godkendt af Struer Byråd Den 24. november 2015 TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK. Godkendt af Struer Byråd Den 24. november 2015 TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK Godkendt af Struer Byråd Den 24. november 2015 TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Folkeoplysningspolitik i Struer Kommune Efter Folkeoplysningslovens 34 vedtager og offentliggør

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler Udskrevet: 2019 Indhold 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler................................... 3 2 Guide 10 gode råd til kommuner, som

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune Kulturpolitik Mange stærke Fællesskaber Skanderborg Kommune 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytter vore fantastiske

Læs mere

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune » Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune Baggrund Kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune godkendte den 19. december 2013 en revideret idrætspolitik. Idrætspolitikken præciserer hvilke fokusområder

Læs mere

Opsamling på workshops

Opsamling på workshops S i d e 1 Opsamling på workshops Formål Idrætsgruppen under FOU i København har gennem 2 workshops med udvalgte repræsentanter fra idrætten i København ønsket at diskutere følgende spørgsmål: Hvordan kan

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA TIL FORSTADSPULJEN Ansøgningen sendes til Plankontoret, Rådhuset, Flakhaven 2, 5000 Odense C.

ANSØGNINGSSKEMA TIL FORSTADSPULJEN Ansøgningen sendes til Plankontoret, Rådhuset, Flakhaven 2, 5000 Odense C. ANSØGNINGSSKEMA TIL FORSTADSPULJEN Ansøgningen sendes til Plankontoret, Rådhuset, Flakhaven 2, 5000 Odense C. Ansøger (forening/navn) Ubberud Hallen i samarbejde med Ubberud Idrætsforening Cvr. nr. 26157705

Læs mere

Fagenhedsaftale. Dialog- og aftalestyring. Kultur og Fritidsområdet. Dialog og aftalestyring Kultur og Fritidsområdet - Fagenhedsaftale

Fagenhedsaftale. Dialog- og aftalestyring. Kultur og Fritidsområdet. Dialog og aftalestyring Kultur og Fritidsområdet - Fagenhedsaftale Dialog- og aftalestyring Kultur og Fritidsområdet Fagenhedsaftale Aftale for 2012 og 2013 Side 1 af 9 Indhold: Kommunens overordnede visioner for indgåede aftaler 3 Fra vision til handling - hierarki 5

Læs mere

Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget

Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget REFERAT Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget Mødedato: Torsdag den 18-12-2008 Mødested: 202 Starttidspunkt: Kl. 16:30 Sluttidspunkt: Kl. 16:41 Afbud: Fraværende: Ingen Bemærkninger: Økonomiudvalget, 18-12-2008

Læs mere

Ansøgningskema. til jer, der vil søge støtte til projektudvikling

Ansøgningskema. til jer, der vil søge støtte til projektudvikling Ansøgningsskema, marts 2019 side 1 I 10 til jer, der vil søge støtte til projektudvikling Fællesskaber og fritidsliv I Lokale og Anlægsfonden (LOA) og Realdania vil vi gerne være med til at styrke livet

Læs mere

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune Strategi for Fritid og Kultur Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget REFERAT Folkeoplysningsudvalget Mødedato: Tirsdag den 15-09-2009 Mødested: Haderslev Idrætscenter mødelokale 2 Starttidspunkt: Kl. 19:00 (kl. 18:00 se under bemærkninger) Sluttidspunkt: Kl. 20.30 Afbud:

Læs mere

1. Budgetbemærkninger - Fritids og Kulturudvalg

1. Budgetbemærkninger - Fritids og Kulturudvalg NOTAT ØDC Økonomistyring 17-08- 1. bemærkninger - Fritids og Kulturudvalg -21 Udvalgets ansvarsområder og opgaver Udvalget består af tre politikområder: Fritid Kultur Integrationspulje Fritid Politikområdet

Læs mere

Forslag. til udviklingsarbejde i lokalsamfundene - proces for projekt Udvikling i en hel kommune

Forslag. til udviklingsarbejde i lokalsamfundene - proces for projekt Udvikling i en hel kommune Teknik- og Miljøforvaltningens sekretariat Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4798 Fax +45 8888 5501 Dato: 24. maj 2011 Sagsnr.: 201103042-12

Læs mere