Tilbageføring af input-output-matricer,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tilbageføring af input-output-matricer,"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Martin Rasmussen 21. september 1998 Tilbageføring af input-output-matricer, Resumé: I papiret beskrives, hvordan input-output-matricer til ADAM er konstrueret for årene Behovet for at konstruere disse matricer, skyldes at nationalregnskabet er revideret for årene 1988 og frem, og derfor er marginalerne for matricen kædet tilbage i tiden. De konstruerede matricer sikrer konsistens mellem io-system og marginaler, og er dannet ved ras-afstemning med udgangspunkt i de nye marginaler og med de gamle matricer som udgangsmatricer. mar21998.wp Nøgleord: input-output, ras-afstemning, tilbageføring, nulstilling Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 1. Indledning Det følgende beskriver konstruktionen af input-outputmatricer i år, hvor nationalregnskabet ikke er hovedrevideret. Disse matricer er et led i at føre serierne i ADAM-banken i 1990-priser tilbage i tiden. Kort fortalt er princippet i konstruktionen først at kæde række- og søjlemarginaler for ADAMs input-outputmatrix. Derved dannes tidsserier for med vækstraterne fra de gamle serier i 1980-priser, men på 1990-prisniveau for produktionen i de enkelte erhverv, tilgang af importkomponenter, indirekte skatter, bruttoværditilvækst og efterspørgselskomponenter. Dernæst bruges disse kædede marginaler til at rasafstemme de gamle io-matricer, og resultatet er de nye io-matricer. Nedenfor beskrives proceduren nærmere, og specielt beskrives, hvordan der afviges fra denne korte gennemgang. Til sidst nulstilles de celler i matricen som ikke ønskes i modellen. Det sker ved den sædvanlige nulstillingsprocedure. Nulstillingen er ikke yderligere omtalt i papiret. 2. Sammenligning af ny og gammel matrix Tabel 1 viser forskellen mellem den nye, reviderede matrix og den gamle matrix for 1988 i løbende priser. Forskellene er altså udtryk for effekten af, at nationalregnskabet er blevet hovedrevideret. Man kan forestille sig, at disse forskelle enten skyldes mere tilfældige forhold, der kun vedrører det enkelte år f.eks. rettelser som følge af bedre data i netop dette år, eller rettelser som følge af metodeændringer, hvor der ikke er nogen grund til at tro, at metodeændringerne får betydning hvert år. Imidlertid kan man ved næsten alle de største ændringer begrunde, at disse skal have effekt hvert år eller i en årrække. I appendiks 1 er givet begrundelser for nogle af de største ændringer. Eksempelvis kan den store difference i qq-qh- og qq-qq-cellerne begrundes med, at erhvervsudlejning er et (i NR-øjemed) nyt erhverv, der er placeret i qqaggregatet. Differencerne skyldes altså, at man nu er begyndt at opgøre de udgifter virksomhederne har til udlejning af ejendomme. Virksomheder, der lejer deres ejendomme (kontorer), ligger især i qh- og qq-erhvervet. Tidligere blev disse udgifter ganske enkelt ikke opgjort, men har været indeholdt i restindkomsten. Denne ændrede opgørelsesmetode må klart være noget som påvirker io-matricen i alle år, og ikke blot i Et eksempel på en ændring, der ikke er tilfældig, men heller ikke varig, er differencen i qq-im-cellen, der skyldes, at en række udgifter, der oprindeligt var varekøb, nu opfattes som investeringer. Den største af disse er køb af edb-software, som på den ene side ikke kan tænkes kun at foregå i 1988, men på den anden side næppe heller ikke kan tænkes at have samme betydning i 1966 (det er til gengæld eneste eksempel vi har identificeret, hvor der er hensigtsmæssigt, at gøre noget specielt for at aftrappe effekten af revisionen tilbage i tiden).

3 3 3. Konstruktionen af io-matricer Dannelsen af io-matricer sker ved hjælp af såkaldt rasafstemning. Der er en procedure, der danner en matrix ud fra viden og matricens marginaler og en eksisterende matrix, som er et a-priori bud strukturen i matrix. Hvad det mere præcist går ud på, er kort forsøgt kort beskrevet i appendiks 4. Her vil blot blive givet en helt abstrakt beskrivelse. Hvis r,s er række- og søjlemarginaler, og X 0 er a-priori-matricen og R selve rasafstemningsfunktionen, så er den afstemte matrix X 1 en funktion af ovenstående, X 1 =R(r,X 0,s). Hvis r(z) returnerer en matrix Z s rækkesummer og s(z) søjlesummerne, så gælder om den afstemte matrix, at r(x 1 )=r, s(x 1 )=s. Rasafstemningensproceduren har bl.a. den egenskab, at X 0 =R(r(X 0 ),X 0,s(X 0 )). I øvrigt bevares nuller i matricen. I det aktuelle tilfælde kan man finde marginalerne ved kædning, mens a-priori matricerne er de gamle matricer, der dog er manipuleret en hel del. Kædning og manipuleringer er beskrevet nedenfor. Formålet med hele arbejdet er i høj grad at finde nogle manipulationer af den gamle io-matrix, således at den rasafstemte, manipulerede matrix ligner den nye matrix for Et andet kriterie er, om matricerne "ser fornuftige ud" tilbage i tiden. Det vil bl.a. sige, at cellerne ikke får negative værdier i celler, hvor dette ikke kan tænkes. Manuelle justeringer af værdien af visse celler i a-priori-matricen De revisioner af matricerne, som må forventes ikke blot at gælde i 1988, korrigeres der for ved i rasafstemningen at manipulere de gamle io-matricer inden rasafstemningen. For eksempel kunne korrektionen for koefficienten i nfcf-cellen være: (1) Hvor de 3500 omtrentligt ses af tabel 1. I den matrice, der skal rasafstemmes, bliver nf-cf-cellen inden afstemningen så sat til anfcf ny gange søjlesummen fra matricen (dvs. værdien af Cf). Gennem afstemningen ændrer værdien i cellen sig så selvfølgelig noget. Tilsvarende kunne for specielt softwareinvesteringerne vedrørende qq-im-cellen, sidste led i ligningen afskrives f.eks. lineært fra 5500 i 1988 til 0 i Denne fremgangsmåde er forsøgt brugt for de fleste af de i appendiks 1 særligt fremhævede og begrundede ændringer. Rasafstemningen gav som resultat en matrix, hvor differencerne mellem den rasafstemte matrix og den manipulerede matrix blev kraftigt reduceret i alle de celler, hvor der eksplicit var fortaget korrektioner. Derimod blev differencerne typisk ikke stort mindre i de øvrige celler. Dette kunne man ellers godt have håbet på, fordi korrektionerne i de fremhævede celler jo påvirker de øvrige celler. Metoden er derfor uheldig i den

4 4 forstand, at der i mange celler vil komme spring i koefficienterne fra 1987 til 1988 som følge af reviderede tal. I stedet er alle cellerne med undtagelse af eksogeniserede celler, der beskrives i næste afsnit og qq-im-cellen behandlet som i ligning 1. Så hvis X 1 (1988) er den nye, reviderede matrix for 1988 og X 0 (t) den gamle matrix for år t, så manipuleres de gamle matricer ved hjælp af en koefficientmatrix, d, der tillægges den gamle koefficientmatrix a 0 (t) i hvert år. Vi lader / betegne element for element division, således at fx X/s(X) er en almindelig koefficientmatrix (husk at vi siger, at s(x) er X s søjlesummer), og lader * være element for element multiplikation, (så X/s(X)*s(X)=X). Den manipulerede matrix X(t) bliver (2) Sidste lighedstegn viser, at metoden medfører, at den gamle, manipulerede, rasafstemte matrix bliver identisk med den nye matrix for 1988, dvs. X(1988)=- X 1 (1988). Manuelle eksogeniseringer af celler i io-matricen Som nævnt ovenfor afsnit eksogeniseres visse celler i io-matricen. Det gælder celler for bruttoværditilvækst, lagre, indirekte skatter og imputerede finansielle tjenester. Der rasafstemmes på en matrix, hvor disse celler er nulstillet, og efter rasafstemningen tillægges celleværdierne igen. Der eksogeniseres typisk ved almindelig kædning, dvs. en variabel z føres tilbage ved (3) Eksogeniseringen sker for nogle cellers vedkommende, fordi vi ikke ønsker vækstrater i gamle serier "forstyrret" af ras-afstemningen. For andre cellers vedkommende gælder desuden omvendt, at disse ikke må forstyrre rasafstemningen. Under alle omstændigheder bliver det de ikke-eksogeniserede celler, som tager tilpasningen i rasafstemningen, så tallene passer sammen i iosammenhæng. For bruttoværditilvæksten er serierne ved kædet indirekte ud fra identiteten produktionsværdi = bruttoværditilvækst + varekøb, hvor produktionsværdi og varekøb bliver kædet. Begrundelsen for at kæde varekøb og produktion direkte og bruttoværditilvækst indirekte, er, at der i nationalregnskabet er bedre grundlag for opgørelsen af de første to end for bruttoværditilvæksten.

5 5 Restindkomsten i bruttoværditilvæksten er jo residualbestemt. Endelig skal siges, at de derved fremkomne erhvervsfordelte serier for bruttoværditilvækst proportionaljusteres, så den samlede bruttoværditilvækst rammes beregningen af denne forklares nedenfor. De indirekte skatter er eksogeniseret, fordi der for punktafgifternes og registreringsafgiftens vedkommende er sket visse veldefinerede omlægninger, og fordi der i hvert fald for den totale moms og tolds vedkommende i løbende priser ikke er grund til at lave om på de gamle tal (se appendiks 3). Rentemarginal og lagre er eksogeniseret, fordi risikoen for, at rasafstemningen ikke konvergerer typisk er mindre, når der ikke er negative celler i io-matricen. For lagrenes vedkommende er det også betydeligt mere troværdigt at kæde på detaljeret niveau, end at kæde marginalen mere om dette i appendiks 2. Tilbageføring af tabellens række- og søjlemarginaler De fleste række- og søjlemarginaler er kædet på almindelig vis, dvs. som i ligning (3). Undtaget herfra er de samlede lagerinvesteringer, den samlede bruttoværditilvækst og de indirekte skatter. Lagerinvesteringerne er som nævnt kædet hver komponent for sig og derefter lagt sammen. Den samlede bruttoværditilvækst er kædet indirekte fra identiteten bruttoværditilvækst = sum af endelige anvendelseskomponenter sum af importkomponenter. De indirekte skatter er typiske kædet hver celle for sig (jf. ovenfor eller appendiks 3). Endelig er maskininvesteringerne, der indeholder softwareinvesteringer, efter den almindelige kædning korrigeret for, at softwareinvesteringerne mindskes tilbage i tiden. Ved revisionen af dette papir ultimo 1998 udestår et spørgsmål vedrørende tilbageføringen af det offentlige forbrug i faste priser. Om det offentlige forbrug gælder, at der er reviderede tal i løbende priser tilbage til Men størrelsen af revisionen det reviderede tal ift. det gamle varierer en del, og spørgsmålet er, hvordan det offentlige forbrug i faste priser skal dannes. Variationen i revisionsomfangen kan enten slå igennem på forbruget i faste priser eller på det implicitte prisindeks. 3. Resultatet af afstemningen Som kontrol af resultatet af afstemningen er den afstemte manipulerede matrix i løbende priser for 1988 sammenlignet med den nye matrix i tabel 2. Som fortalt ovenfor skulle den afstemte matrix ramme den nye matrix som følge af den måde som manipuleringerne er lavet på. Når dette ikke helt er

6 6 tilfældet i tabel 2, skyldes det, at den måde som nogle celler er eksogeniseret på, ikke medfører, at værdien rammes i Det gælder for eksempel lagrene og visse indirekte skatter (især sip-ck cellen, som vedrører tilskud til DSB). For årene før 1988 er der kontrolleret, om cellernes værdi er ændret "væsentligt". En ændring af en celleværdi (i den ny matrix ift. den gamle) siges at være væsentlig, hvis den i absolutte tal er stor, hvis den er relativt stor og hvis den relative størrelse af ændringen for perioden har ændret sig ift. ændringen i 1988 denne er jo er (mere eller mindre) bevidst fastlagt. Mere præcist: Hvis a 1 (t) er den ny celleværdi og a 0 (t) den gamle, så er den relative ændring d(t)=(a 1 (t)- a 0 (t))/a 1 (t). Ændringen er væsentlig i de celler, hvor a 1 (t)-a 0 (t)>1000, d(t)>0.5 og d(t) d(1988)>0.1. I løbende priser ses i tabel 3 for 1966, at ændringerne er store og har ændret sig for tre cellers vedkommende. I appendiks 1 findes for alle disse celler begrundelse for, hvorfor cellerne i første omgang overhovedet skulle være revideret, og at de popper op i tabel 3 kan måske tages som udtryk for, at antagelsen om at korrektionen har "koefficientmæssig" samme betydning i alle år, ikke holder. For eksempel var begrundelsen for store revisioner i qq-qhcellen, at der i nationalregnskabet var indført et nyt erhverv (erhvervsudlejning). I følge tabel 3 udgør dette erhverv nu hovedparten af cellen qq-qq, hvilket man sikkert kan diskutere. I faste priser er yderligere fem celler ændret væsentligt. Som ovenfor kunne man diskuttere om korrektionen nu også skal have så stor betydning bagud i tid. Vedrørende korrektionen for sip-nf, er det for indirekte skatter i faste priser er det svært overhovedet at sammenligne nye og gamle tal indirekte skatter i faste priser afspejler regelsættet i basisåret, så den store ændring kan skyldes dels en regelændring fra 1980 til 1990 og dels ændrede priser (samt revisioner i mængder).

7 7 Appendiks 1. Begrundelser for kraftigt reviderede celler I appendikset listes grunden til, at visse celler er revideret kraftigt. Den omtrentlige konsekvens i mill. kr. vedrører tabellen i løbende priser i 1988, og størrelserne genfindes i tabel 1. 1) En del af anvendelsen af fødevarer er flyttet fra forbrug til input. Konsekvensen er: cellen nf-nf op 3500, yf-nf ned 3500, nf-cf ned ) Handelsavancer til byggeri er sat op. Det medfører: qh-b op 5500, yf-b ned ) Erhvervsudlejning er et nyt erhverv og er placeret i qq. Det medfører: qq-qh op 12000, qq-qq op ) Ny hjælpevirksomhed for finansielle virksomheder. Konsekvens: qf-qf op 5500, yr-qf op ) Hensættelser i finansiel virksomhed oprevideret. Konsekvens: qi-qi op 7500, yr-qf op 7500, (yr-qi ned 7500) 6) Hovedreparationer af boliger flyttet fra forbrug til investeringer. Konsekvens: b-ib op 5000, b-h ned 5000 h-ch ned ) Visse reperationer af boliger henføres nu direkte til forbrug, hvor det før var input i h-erhverv. Konsekvens: b-ch op 3000, b-h ned 3000, h-ch ned ) Visse input bliver nu opgjort som investeringer. Vigtigst er software-indkøb, som leveres fra qq. Det medfører: qq-im op ) Generelt større avancer på investeringer. Det har især betydning for qh-im: qh-im op 6900 Generelt er punktafgifterne for erhvervene blevet større, fordi nogle skatter, der tidligere var ikke-varefordelte nu er blevet til punktafgifter. Specielt er det offentliges dækning af underskuddet i DSB (variablen siqqto) flyttet fra cellen siq-qt til sip-ck. Registreringsafgiften ligger nu i højere grad på erhvervsbiler frem for privatbiler. si-cb ned, si-im op

8 8 Appendiks 2. Tilbageføringen af lagerinvesteringer Det umiddelbare forslag til tilbageføring af lagerinvesteringerne ville være at kæde på almindelig vis, dvs. som (A2.1) Imidlertid giver dette underlige resultater, for i 1988 er den reviderede værdi af fil 588 mens den gamle værdi er -603, så serien skifter fortegn før 1988, hvilket ikke rigtigt kan begrundes. På et detaljeret niveau er problemet mindre, men alligevel er det valgt at beregne lagrene ved direkte prisopregning med de implicitte prisindeks i cellen. De detaljerede lagerinvesteringer kan da beregnes som (A2.2) I nogle tilfælde giver dette dog urimelige resultater, fordi det implicitte prisindeks antager absurde værdier i 1990 (hvis det implicitte prisindeks bliver næsten nul eller negativt). I så tilfælde inflateres med vareprisindekset De samlede lagerinvesteringer findes ved aggregering. (A2.3) Appendiks 3. Indirekte skatter For importafgifter, punktafgifter og generelle afgifter er cellerne eksogeniseret. Begrundelsen er, at (for løbende priser) må den gamle databanks værdier i mange tilfælde betragtes som en vældig god indikator, og på specielle områder er tallene lavet om på måder, som det kan betale sig at tage særligt hensyn til. Det typiske er dog, at hver enkelt celles værdi alligevel er ændret en lille smule, og derfor er de fleste celler kædet med den gamle værdi. Derefter er for værdierne i løbende priser proportionaljusteret, så de rammer den gamle databanks værdier for hhv. told, punkafgifter og moms i alt. For faste priser er totalerne dannet ved aggregering af de kædede celler. Der er dog nogle undtagelser fra denne regel: Værdier for nye celler eller forskelligt fortegn i 1988 En række celler havde værdien nul i den gamle databank, men er efter revisionen forskellige fra nul. I så tilfælde er den nye værdi kædet tilbage med den relevante søjlesum det svarer til at antage en io-koefficient som i 1988 i alle år. Samme procedure er

9 brugt for enkelte celler, hvor fortegnet for værdien er forskelligt i nye og gamle tal i 1988, og for enkelte celler, hvor den forskellene ganske enkelt var meget store i Det offentliges dækning af underskuddet i DSB Dette tilskud har tidligere ligget som ikke-varefordelt skat i qt-erhvervet, men er nu en punktafgift på forbrugskomponenten ck. Cellen sip-ck er sat til værdien af dette tilskud i løbende priser, og i faste priser til en opregnet værdi heraf. Registreringsafgiften Korrektionen vedrører fordelingen af den samlede registreringsafgift på private biler og erhvervsbiler i løbende priser. (Fordelingen er ændret en del. Sikkert pga. af ændret klassificering af biler.) Totalt set er afgiften i løbende priser sat som i den gamle bank. Moms på h og ch Korrektionen vedrører omfordeling af momsen på h- erhvervet og ch-forbrugskomponenten i løbende priser. Appendiks 4. RAS-afstemning Lidt mere om ras-afstemning: Lad X 0 være a-priorimatricen og r, s række- og søjlemarginaler. Om disse skal gælde, at hvis fx en rækkesum i X 0 er nul, så skal det tilsvarende element i r også være det. Rasafstemningen er en algoritme, der er baseret på forskellen mellem marginalerne i X 0 og r, s. I hvert trin i algoritmen tilpasses matricen således, at først dens søjler kommer til at stemme med s. Så stemmer dens rækker ikke med r, men det korrigeres de så for. Så vil matricens søjler ikke ikke længere være lig med s, så næste trin i algoritmen går i gang. Til sidste vil forskellen mellem marginalerne i den tilpassede matrix og s, r være passende små, og vi siger, at algoritmen er konvergeret. Lad mere præcist i være indeks for trin i i algoritmen, lad s(x) og r(x) danne marginaler af en matrix. Hvis alle vektorer er søjlevektorer og symbolerne * og / står for element for element operationer, kan algoritmen skrives X i,* =X i-1 * [s/s(x i-1 )] X i =X i-1,* * [r/r(x i-1,*) ] Der dannes altså først en vektor af korrektionsfaktorer for søjlerne, [s/s(x i-1 )], der i første del af hvert trin ganges på matricen fra foregående trin. Så vil s(x i- 1,* )=s, men r(x i-1,* ) være forskellig fra r, hvilket der så rodes bod på i anden del af trin i. Objektfunktionen er v= j=rækker ([r j /r j (X i )]-[r j /r j (X i-1 )]) 2 + j=søjler ([s j /s j (X i )]-[s j /s j (X i- 1 )]) 2. Det vil sige, når ændringerne elementerne i k-faktor-vektorerne er passende små fra det ene trin i algoritmen til det næste, således at v bliver passende lille, så stopper algoritmen. 9

10 10 Tabel 1. Ny matrix minus gammel. Løbende priser, mill. kr., 1988 (>500 vist) Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi M M M M3k M3r M3q M M6m M6q M7b M7y M7q M Ms Mt Sim Sip+Sir Sig Yw Yr+Siq

11 11 Tabel 1, fortsat. Cf Cn Ci Ce Cg Cb Cv Ch Ck Cs Ct -Et Co Im Ib It Il Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi M M M M3k M3r M3q M M6m M6q M7b M7y M7q M Ms Mt Sim Sip+Sir Sig Yw Yr+Siq

12 12 Tabel 1, fortsat. E0 E1 E2 E3 E5 E6 E7y E7q E8 Es Et Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi M M M M3k M3r M3q M M6m M6q M7b M7y M7q M Ms Mt Sim Sip+Sir Sig Yw Yr+Siq

13 Tabel 2. Afstemt minus ny matrix. Løbende priser, mill. kr., 1988 Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi M M M M3k M3r M3q M M6m M6q M7b M7y M7q M Ms Mt Sim Sip+Sir Sig Yw Yr+Siq

14 14 Tabel 2, fortsat. Cf Cn Ci Ce Cg Cb Cv Ch Ck Cs Ct -Et Co Im Ib It Il Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi M M M M3k M3r M3q M M6m M6q M7b M7y M7q M Ms Mt Sim Sip+Sir Sig Yw Yr+Siq

15 15 Tabel 2, fortsat. E0 E1 E2 E3 E5 E6 E7y E7q E8 Es Et Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi M M M M3k M3r M3q M M6m M6q M7b M7y M7q M Ms Mt Sim Sip+Sir Sig Yw Yr+Siq

16 16 Tabel 3a. Celler med "væsentlige" differenser. Relativ ændring i cellevæørdi i 1966, løbende priser. Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi M M M M3k M3r M3q M M6m M6q M7b M7y M7q M Ms Mt Sim Sip+Sir Sig Yw Yr+Siq

17 17 Tabel 3a, fortsat. Cf Cn Ci Ce Cg Cb Cv Ch Ck Cs Ct -Et Co Im Ib It Il Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi M M M M3k M3r M3q M M6m M6q M7b M7y M7q M Ms Mt Sim Sip+Sir Sig Yw Yr+Siq

18 18 Tabel 3a, fortsat. E0 E1 E2 E3 E5 E6 E7y E7q E8 Es Et Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi M M M M3k M3r M3q M M6m M6q M7b M7y M7q M Ms Mt Sim Sip+Sir Sig Yw Yr+Siq

19 Tabel 3b. Celler med "væsentlige" differenser. Relativ ændring i cellevæørdi i 1966, faste priser. Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi M M M M3k M3r M3q M M6m M6q M7b M7y M7q M Ms Mt Sim Sip+Sir Sig Y+Siq

20 20 Tabel 3b, fortsat. Cf Cn Ci Ce Cg Cb Cv Ch Ck Cs Ct -Et Co Im Ib It Il Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi M M M M3k M3r M3q M M6m M6q M7b M7y M7q M Ms Mt Sim Sip+Sir Sig Y+Siq

21 21 Tabel 3b, fortsat. E0 E1 E2 E3 E5 E6 E7y E7q E8 Es Et Xa Xe Xng Xne Xnf Xnn Xnb Xnm Xnt Xnk Xnq Xb Xqh Xqs Xqt Xqf Xqq Xh Xo Xqi M M M M3k M3r M3q M M6m M6q M7b M7y M7q M Ms Mt Sim Sip+Sir Sig Y+Siq

Bilag 4. Input-output tabel for ADAM

Bilag 4. Input-output tabel for ADAM Bilag 4. Input-output tabel for ADAM Bilag 4. ADAMs input-output tabel 173 På de følgende sider vises input-output tabellen i marts 1995 versionen af ADAM. Tabellen er dannet ved aggregering af nationalregnskabets

Læs mere

Tilbageføring af varefordelt udenrigshandel og input-output matricer

Tilbageføring af varefordelt udenrigshandel og input-output matricer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir [udkast] Morten Werner 8. februar 2000 Tilbageføring af varefordelt udenrigshandel og input-output matricer 1966-1987 Resumé: I det hovedreviderede nationalregnskab

Læs mere

Definitionen af inputs in brancherne

Definitionen af inputs in brancherne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 19. oktober 2009 1 Definitionen af inputs in brancherne Resumé: Vi danner nogle input-variabler for brancherne afledt af de IO-matrix

Læs mere

Sammenligning af NRs foreløbige og endelige tal

Sammenligning af NRs foreløbige og endelige tal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 12. november 1996 Sammenligning af NRs foreløbige og endelige tal Resumé: Dette papir sammenligner NRs foreløbige og endelige tal for årene

Læs mere

7. Produktion, BFI og input-output. 7.1. Oversigt. Kapitel 7. Produktion, BFI og input-output 93

7. Produktion, BFI og input-output. 7.1. Oversigt. Kapitel 7. Produktion, BFI og input-output 93 Kapitel 7. Produktion, BFI og input-output 93 7. Produktion, BFI og input-output I dette kapitel gennemgås bestemmelsen af erhvervenes produktion, varekøb og bruttofaktorindkomst. Denne bestemmelse betegnes

Læs mere

Data for banker og sparekassers rentestrømme

Data for banker og sparekassers rentestrømme Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Christian Olesen 3. december 1997* Data for banker og sparekassers rentestrømme Resumé: Papiret diskuterer opdateringen af banker og sparekassers rentestrømme,

Læs mere

Titel: Udviklingen i de standardiserede importkvoter i faste og løbende priser 1

Titel: Udviklingen i de standardiserede importkvoter i faste og løbende priser 1 Arbejdspapir nr. 6/2002 Titel: Udviklingen i de standardiserede importkvoter i faste og løbende priser 1 Forfatter: Joakim Søndergaard Hansen (jsh@fm.dk) Resumé: I arbejdspapiret beskrives beregninger

Læs mere

ADAM og det nye nationalregnskab

ADAM og det nye nationalregnskab Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Martin Rasmussen 2. december 1997 Tony Maarsleth Kristensen Jes Asger Olsen Henrik Olesen ADAM og det nye nationalregnskab Resumé: Der er samlet en databank

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

En input-output model baseret på Laspeyres kædeindeks

En input-output model baseret på Laspeyres kædeindeks Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir [udkast] mow 2. Februar 2005 En input-output model baseret på Laspeyres kædeindeks Resumé: I papiret opstilles en lille input-output model med 6 tilgang og

Læs mere

Sipur 4-ever!!!!! Danmarks Statistik. Lena Larsen 28. april Resumé:

Sipur 4-ever!!!!! Danmarks Statistik. Lena Larsen 28. april Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 28. april 1998 Sipur 4-ever!!!!! Resumé: Ved hjælp af afgiftsmatricen for 1992 og subsidietabellen, opstilles en ny relation for Sipur. LLR28498.wp

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Tilbageføring af data til reestimation af importrelationerne til Okt18

Tilbageføring af data til reestimation af importrelationerne til Okt18 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Louise Ellekjær Jensen 2. februar 28 Dan Knudsen Britt Gyde Sønnichsen Tilbageføring af data til reestimation af importrelationerne til Okt8 Resumé: Datagrundlaget

Læs mere

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 28. april 2010 1 Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Resumé: Aktuelt fokus på de offentlige investeringer i kædede

Læs mere

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Gustafsson 5. september 2014 Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Resumé: I forbindelse med hovedrevisionen af Nationalregnskabet

Læs mere

Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003

Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 12. november 2012 1 Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003 Resumé: Papiret redegør for hvorledes pensionsformuen, ultimo

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Om ny beregning af kapitalbeholdninger

Om ny beregning af kapitalbeholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 11. marts 15 Om ny beregning af kapitalbeholdninger 19-1995 Resumé: Vi vil gerne genberegne kapitalbeholdninger i faste priser for

Læs mere

Data for arbejdstid og timeløn

Data for arbejdstid og timeløn Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen 7. februar 1994 Data for arbejdstid og timeløn Resumé: Datakonstruktionen af Hgn og lna eftergås. Hgn bør nok rettes i årene før 1966. hgn.jao

Læs mere

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 14. marts 2017 Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Resumé: Der samles op på ændringerne i nationalregnskabet

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Fisher prisindeks for vareimporten,

Fisher prisindeks for vareimporten, Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 22. december 2014 1 Fisher prisindeks for vareimporten, 1966-1987 Resumé: Papiret præsenterer beregninger af prisindeks for aggregatet

Læs mere

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Peter Agger Troelsen 17. juni 2015 Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Resumé: Vi modellerer ADAM med fremadrettede forventninger i løndannelsen,

Læs mere

Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK

Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDKAST] Arbejdspapir Peter Rørmose Jensen 27. oktober 23 Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK Resumé: Ved en gennemgang af de sektormæssigt fordelte

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

Reformulering af Lagerrelationen

Reformulering af Lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 24. september 21 Reformulering af Lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor der indgår et skøn på lagerbeholdningen.

Læs mere

Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15

Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 12.september 2016 Michael Osterwald Lenum Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15 Resumé: Ved beregning af pensionsformuernes afkast og kursudvikling

Læs mere

Dokumentation for ny kilde til realkredit-data

Dokumentation for ny kilde til realkredit-data Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 12. oktober 215 Jes Asger Olsen Dokumentation for ny kilde til realkredit-data Resumé: Dette papir dokumenterer ændringer i forbindelse

Læs mere

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lars Brømsøe Termansen 1. marts 1999 Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Resumé: I dette papir beskrives kort datakonstruktionen

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II)

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen..9 Henrik C. Olesen Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris

Læs mere

Dannelse af IO-data for slankede brancher, forbrugsgrupper og produkt(sitc)grupper

Dannelse af IO-data for slankede brancher, forbrugsgrupper og produkt(sitc)grupper Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 26. maj 2009 1 Dannelse af IO-data for slankede brancher, forbrugsgrupper og produkt(sitc)grupper Resumé: I dette papir dokumenteres

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 19. november 1998 Henrik C. Olesen Carl-Johan Dalgaard Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår

Læs mere

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh 26. juli 202 Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Resumé: I dette papir undersøger jeg, hvordan overgangen fra apr08 til

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16 februar 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Resumé: Papiret giver nogle simple sammenhænge mellem nutidsværdien

Læs mere

Svar til FM om pensionsdata

Svar til FM om pensionsdata Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 17. august 2015 1 Svar til FM om pensionsdata Resumé: Papiret svarer på fire spørgsmål fra FM. 1 Behandlet på modelgruppemødet 2015.10.19.

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, April 2004

Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 19. juni 2004 Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, April 2004.

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Aldersopsparing i ADAM

Aldersopsparing i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 26. marts 2014 1 Aldersopsparing i ADAM Resumé: Aldersopsparing er den nye kapitalpension, dog uden udskudt skat. Papiret beskriver

Læs mere

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 9. august 2018 Tony Maarsleth Kristensen Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Resumé: For nuværende fremskrives værdien for

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

Styring af lønkvoten i ADAM

Styring af lønkvoten i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbedspapir* Erik Børsted 18. Ma 2005 Morten Werner Styring af lønkvoten i ADAM Resumé: Papiret ser kort på mulighederne for at styre lønkvoten i fremskrivninger i ADAM

Læs mere

Eksportørgevinst i eksportrelationen

Eksportørgevinst i eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 4. maj 2016 Eksportørgevinst i eksportrelationen Resumé: Nogle muligheder for at inkludere eksportørgevinst i eksportrelationen er undersøgt.

Læs mere

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 23. maj 2016 Boligpriserne Resumé: ADAMs boligprisindeks er DSTs prisindeks for 1-familiehuse. DSTs boligprisindeks, der dækker hele landet,

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Omskrivning af ligningerne for statens indenlandske og udenlandske gæld

Omskrivning af ligningerne for statens indenlandske og udenlandske gæld Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 4. september 2013 Omskrivning af ligningerne for statens indenlandske og udenlandske gæld Resumé: En skitse til formulering af samspillet

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Kvoter i ny og gammel ADAMBK

Kvoter i ny og gammel ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 15. februar 1999 Kvoter i ny og gammel ADAMBK Resumé: Papiret sammenligner kvoter i ny og gammel ADAMBK, hhv. ADAMBK og ADBK0797. Formålet

Læs mere

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22/9-1996 Mere dokumentation til Kapitel 1 i ADAM bogen Resumé: Sammenligning af multiplikatorer i ADAM Okt91 og ADAM Mar95, på ens

Læs mere

Reestimation af ejendomsskatterelationen

Reestimation af ejendomsskatterelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jakob Jans Johansen 4. Marts 2005 Reestimation af ejendomsskatterelationen Resumé: I dette papir reestimeres ejendomsskatterelationen og lagget i relationens

Læs mere

Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)?

Pensionsaktiver: hvem ejer hvad (i VP)? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 15. november 2013 1 Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)? Resumé: Papiret præsenterer resultatet af en undersøgelse af ejerforhold

Læs mere

Kursen på statens obligationsgæld

Kursen på statens obligationsgæld Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 21. august 2013 Kursen på statens obligationsgæld Resumé: Kursen på statens obligationsgæld beregnes i ADAM som forholdet mellem

Læs mere

Fisher-indeks tal for NR-eksport og import

Fisher-indeks tal for NR-eksport og import Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 14. oktober 2013 1 Fisher-indeks tal for NR-eksport og import Resumé: Under DSI's arbejde med eksportmarkedstallene er behovet for

Læs mere

Modellering af PSO i Adam oktober 2014

Modellering af PSO i Adam oktober 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen Tony Maarsleth Kristensen. november 24 Modellering af PSO i Adam oktober 24 Resumé: I dette papir dokumenteres behandlingen af PSO-afgiften

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Nationalregnskab Marts-version

Nationalregnskab Marts-version Nationalregnskab 216. Marts-version April 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Marts-version Danmarks Statistik April 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/1 Nationalregnskab

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Data for boligbeholdning og afskrivninger.

Data for boligbeholdning og afskrivninger. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik C. Olesen Lena Larsen 30. september 1996 Data for boligbeholdning og afskrivninger. Resumé: Papiret gennemgår, hvordan dataserier for boligbeholdningen

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst

Den personlige skattepligtige indkomst Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Birgitte A. Mathiesen 10. marts 1994 Den personlige skattepligtige indkomst Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for skattepligtig indkomst.

Læs mere

Opsamling om mindre ADAM

Opsamling om mindre ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 8. januar 2009 Opsamling om mindre ADAM Resumé: Samlet forslag til at formindske antallet af brancher og efterspørgselskomponenter i ADAM. Noten

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 15.02.02 Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, februar 2002.

Læs mere

Bidragssatser i ADAM

Bidragssatser i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 3. april 2018 Bidragssatser i ADAM Resumé: Antagelsen om bidragssatser har tidligere været, at de har været konstante og dermed uden betydning

Læs mere

Faktor- og konjunkturanalyse af efterspørgselskomponenter

Faktor- og konjunkturanalyse af efterspørgselskomponenter Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 05.02.2015 Faktor- og konjunkturanalyse af efterspørgselskomponenter og store brancher i ADAM Resumé: I papiret sammenholdes konjunkturgab

Læs mere

Selskabsskatterelationen i april 2007

Selskabsskatterelationen i april 2007 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony M. Kristensen 2. oktober 2007 Selskabsskatterelationen i april 2007 Resumé: I papirets første afsnit beskrives selskabsskatterelationen, som den ser ud

Læs mere

Ligningsændringer vedr. LD

Ligningsændringer vedr. LD Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 3. august 2017 1 Ligningsændringer vedr. LD Resumé: Papiret præciserer en række ændringer i ADAMs ligninger vedrørende Lønmodtagernes

Læs mere

Skitser til en EMMA-version baseret på variabler i 1995-priser

Skitser til en EMMA-version baseret på variabler i 1995-priser Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 25. maj 2000 Martin Rasmussen Skitser til en EMMA-version baseret på variabler i 1995-priser 5HVXPp,SDSLUHGLVNXHUHVKYRUGDQ(00$PRGHOOHQNDQEUXJHVPHGQDLRQDOUHJQVNDEH

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 16. Maj 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Resumé: Ideen i papiret er at beregne nutidsværdien af pensionsindbetalinger

Læs mere

Løbende overførsler til og fra EU

Løbende overførsler til og fra EU Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 30. oktober 1998 Løbende overførsler til og fra EU 1972-1997 Resumé: I papiret beskrives de løbende overførsler til og fra EU i perioden

Læs mere

Tina Saaby Hvolbøl 24. april 2006 Asger Olsen. Rentesatser i ADAM. Resumé:

Tina Saaby Hvolbøl 24. april 2006 Asger Olsen. Rentesatser i ADAM. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tina Saaby Hvolbøl. april Asger Olsen Rentesatser i ADAM Resumé: Papiret søger at besvare følgende spørgsmål: Hvilke rentesatser indgår i ADAM? Hvad er kilden

Læs mere

Arbejdsudbudsrelationen II

Arbejdsudbudsrelationen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Steen Bocian 8. september 1994 Arbejdsudbudsrelationen II Resumé: Dette papir bygger direkte på et tidligere modelgruppepapir om samme emne. Ideen med dette

Læs mere

Tjek af prisindekset på enfamiliehuse

Tjek af prisindekset på enfamiliehuse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tanja Tan Quach 27. august 2008 Tjek af prisindekset på enfamiliehuse Resumé: papiret sammenlignes Told & Skats prisindeksserie med Danmarks Statistiks statiske

Læs mere

Supplerende dokumentation af boligligningerne

Supplerende dokumentation af boligligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 13. september 2010 Supplerende dokumentation af boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation

Læs mere

Private investeringer i bygninger og anlæg i ny modelversion.

Private investeringer i bygninger og anlæg i ny modelversion. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Poul Uffe Dam 17. januar 1995 Private investeringer i bygninger og anlæg i ny modelversion. Resumé: Det noteres, at bestemmelsen af de private investeringer

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

Importrelationer til ADAM oktober 2015

Importrelationer til ADAM oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Uffe Bjerregård Friis 15. september 215 Importrelationer til ADAM oktober 215 Resumé: Der er udført en reestimation for modellens fire importgrupper med estimeret

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

Realrenteafgiften i ADAM

Realrenteafgiften i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 27.04.99 Gitte Terp Henriksen Realrenteafgiften i ADAM Resumé: I papiret gives en beskrivelse af den nuværende modellering af realrenteafgiften

Læs mere

Reestimation af sektorpriser 08

Reestimation af sektorpriser 08 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Mads Svendsen-Tune september 8 Reestimation af sektorpriser 8 Resumé: Reestimation af sektorpriser for erhvervene i ADAM forløber fornuftigt, kun med små ændringer

Læs mere

Boligprisudviklingen

Boligprisudviklingen Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir 17. april 2015 Boligprisudviklingen Resumé: Papiret sammenligner Danmarks Statistiks officielle boligprisindeks for enfamiliehuse med et Laspeyres indeks,

Læs mere

Boligprisudviklingen

Boligprisudviklingen Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir 17. april 2015 Boligprisudviklingen Resumé: Papiret sammenligner Danmarks Statistiks officielle boligprisindeks med et Laspeyres indeks, som sammenvejer

Læs mere

Boliginvesteringer og reparation

Boliginvesteringer og reparation Side 1 af 5 Boliginvesteringer og reparation 0 Administrative oplysninger om statistikproduktet Seneste opdatering 07. november 2014 0.1 Navn Boliginvesteringer og reparation 0.2 Emnegruppe Nationalregnskab

Læs mere

Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal

Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 14. januar 2014 1 Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal Resumé: Papiret sporer værdierne for pensionsafkastskatten

Læs mere

ADAM og EMMA. Danmarks Statistik. Dorte Grinderslev Thomas Thomsen. Resumé:

ADAM og EMMA. Danmarks Statistik. Dorte Grinderslev Thomas Thomsen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 09.07.97 Thomas Thomsen ADAM og EMMA Resumé: Endelig skete det: ADAM mødte EMMA. ADAM havde allerede adskillige for- og eftermodeller, men

Læs mere

Mere om emissioner i EMMA

Mere om emissioner i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* ABD 1. oktober 23 Mere om emissioner i EMMA Resumé: Dette papir ligger i forlængelse af DGR1851. Papiret dokumenterer indførelsen af 5 nye emissionstyper i

Læs mere

7. Nationalregnskab på baggrund af output baserede prisindeks

7. Nationalregnskab på baggrund af output baserede prisindeks 37 7. Nationalregnskab på baggrund af output baserede prisindeks I dette kapitel foretages en beregning af nationalregnskabet i faste priser. De eksisterende nationalregnskabstal genberegnes således med

Læs mere

Introduktion til ADAM kørsler i PCIM

Introduktion til ADAM kørsler i PCIM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Tony M. Kristensen 31 januar 1996* Introduktion til ADAM kørsler i PCIM Resumé: Dette papir er en kort introduktion til kørsler med ADAM i Ib Hansens simulationsprogram

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

ATP og LP data. Resumé:

ATP og LP data. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Junge 3. november 25 whatwif ATP og LP data Resumé: MAJ Nøgleord: Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne,

Læs mere

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere?

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 25. september 2017 Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Resumé: Lønrelationen overvurderer lønstigningerne i de seneste år. Der kan for det

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Eksogenisering i forbrugssystemet

Eksogenisering i forbrugssystemet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen 7. juli 1997 Eksogenisering i forbrugssystemet Resumé: Papiret giver en metode til eksogenisering af forbrugskomponenter i det nye DLU og indeholder

Læs mere

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 20. april 2016 Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Resumé: Lønrelationen reestimeres til Okt15 med 2012 inkluderet og

Læs mere

Oversigt over priselasticiteter i EMMA99

Oversigt over priselasticiteter i EMMA99 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Simon Kjær Poulsen 10. november 1999 Oversigt over priselasticiteter i EMMA99 Resumé: I papiret gives et overblik over de tidligere opnåede resultater i forbindelsen

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Omskrivningsregler. Frank Nasser. 10. december 2011

Omskrivningsregler. Frank Nasser. 10. december 2011 Omskrivningsregler Frank Nasser 10. december 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 20. februar 2017 Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Resumé: Der er uoverensstemmelser

Læs mere

Vejledning i udtræk af input-output data fra Statistikbanken

Vejledning i udtræk af input-output data fra Statistikbanken - 1 - Vejledning i udtræk af input-output data fra Statistikbanken Introduktion Input-output tabellerne er konsistente med nationalregnskabet og udarbejdes i tilknytning hertil. De opdateres årligt i december

Læs mere