Hanegal, august Kære venner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hanegal, august 2010. Kære venner"

Transkript

1 Kære venner I 1800-tallet havde England kolonier rundt om i verden og førte som sådan en meget aktiv og til tider brutal og indtjenende udenrigspolitik. I Asien var det især Indien der fyldte mange værdier i den engelske kasse og mange englændere prøvede gennem årene lykken i Indien - enten som udsending fra England, ansat i et af de mange firmaer der opererede i Inden eller blot for at tage chancen og se hvad der skete. Når man skulle rejse den lange vej fra England til Inden, foregik det oftest med båd, og fra den engelske besættelse af Bengalien i 1757 og indtil Suezkanalen stod færdig i 1869, måtte man nødvendigvis sejle den lange vej syd om Afrika for at nå dertil. Det var en farefuld rejse, der kunne tage mange uger. Da Suezkanalen var bygget færdig, kom der for alvor gang i skibstrafikken på ruten. Nu var den største udfordring for skibenes rejsende passagerer vejret, idet man undervejs skulle ind i troperne. De mest velhavende passagerer fandt det derfor mest behageligt at bebo en kahyt i skyggesiden både ud og hjem. Da rejsen til Indien var østpå, betød det at de skyggefulde kahytter var i bagbords side udad og i styrbords side hjemad. Ved bestilling lød det derfor ofte fra de mest velhavende kunder: "Port Out - Starboard Home". Senere blev det til at man simpelthen kunne købe en "POSH-billet" efter forbogstaverne fra hvert ord. En POSH-billet var billet til det bedste man kunne få.

2 Udtrykket POSH er derefter gået ind i det engelske sprog, hvor det er blevet synomym med noget fornemt og fint. Nogle husker måske pop-kvartetten "Spice Girls" hvor en af medlemmerne netop hed "Posh Spice". Det var den fine, overklasseagtige af dem og i øvrigt hende der i dag er gift med fodboldspilleren David Beckham. På Samsø Friskole er vores mål ligeledes at give eleverne en "Port out - Starboard Home"-skolegang. De skal have det bedste vi formår at give dem og de skal have det i rigelige doser, for barndommen har man kun én gang og den kan ikke gøres om. På Samsø Friskole er POSH-billetten inkluderet i skolepengene. Vi har det godt på Samsø Friskole. Det har været dejligt for alle at komme tilbage efter sommerferien og se kammeraterne og skolen igen. Flere af de større elever har hen over sommeren sammen besluttet sig til at NU skal det være og har kastet sig over skolearbejdet og vennearbejdet med stor ildhu. Det er noget der kan mærkes når en gruppe elever beslutter sig for at yde en en positiv indsats for sig selv og kammeraterne. Den gode stemning spreder sig som ringe i vandet. Nye elever Samsø Friskole har til dette skoleår budt velkommen til 12 nye elever. Andreas, Clementine, Emil, Freja, Jacob, Kathrine, Sibille og Theis er startet i børnehaveklassen. Et supergodt hold på otte dejlige elever og et stort velkommen til jer. Vi vil gøre alt hvad vi kan for at give jer 10 dejlige år på Samsø Friskole.

3 Herudover er Olivia startet i 2.klasse. Mikkel er startet i 3.klasse. Sara er startet i 7.klasse og Casper i 8.klasse. Et stort velkommen til jer alle. Finanskrisen Som du måske ved, er der udråbt en finanskrise, som vi alle er en del af. Flere familier med tilknytning til skolen er blevet ramt på jobbet, og vi har oplevet en usædvanlig stor ø-fraflytning hen over sommeren, og vi kan som alle friskoler i landet se frem til at vores statstilskud på flere niveauer bliver beskåret i fremtiden. Således bliver vores transportstatstilskud helt fjernet fra Det er et tilskud som vi bruger til at købe buskort. I de sidste fire år har vi haft en aftale med Samsø Kommune om yde tilskud til Samsø Friskole, således at vi kunne sørge for ensartede betalingsforhold for forældrene - uanset om man bor i Kolby eller i Nordby. Det har været en god aftale for alle, for på en ø som Samsø har det betydning for forældrenes skolevalgfrihed, at det økonomisk kan lade sig gøre at skifte til vores skole. Aftalen med Samsø Kommune udløber imidlertid med udgangen af 2010, og vi har derfor fremsendt ønske om at ordningen enten gøres permanent eller at Samsø Kommune simpelthen gør bustransport gratis for alle øens skoleelever. Det gør man i mange andre tyndt befolkede områder, hvor afstandende kan være store, og det er fremfor alt det der sikrer at tingene kan lade sig gøre. Det er vores håb og ønske at Samsø Kommunalbestyrelse i forbindelse med budgettet for 2011, overvejer hvor meget sammenhængskraft og børneliv man egentligt får for pengene ved at give Samsøs børn fri mobilitet så ønsket om et eventuelt skoleskift for ens barn IKKE bliver bremset af størrelsen på ens pengepung. Det er ikke meget der skal til, for at kommunalbestyrelsen sørger for ordentlige skoleforhold for alle Samsøs børn. Læsevejledning Gennem de sidste par år har Jette Rysgaard uddannet sig som læsevejleder. Vi er rigtigt glade for at have en specialist på feltet iblandt os, idet noget af det vigtigste - og sværeste - i et skoleliv er at få lært at læse.

4 Jettes læsevejlederuddannelse har gjort det muligt for hende at foretage præcise analyser af hver elevs læsefærdigheder, så vi får indsigt i hvor og hvad vi kan gøre for at forbedre indsatsen for eleven. I løbet af skoleåret vil Jette læsevurdere hver eneste elev på skolen. Det foregår gennem nogle små personlige læseopgaver, som efterfølgende bliver analyseret. Computere. Der er ofte behov for at benytte computere i undervisningen på mellemtrinet og i overbygningen. Der skrives opgaver, findes informationer og tilrettelægges fremlæggelser. Mange elever medbringer usb-penne til at arkivere deres ting på andre gemmer på skolens maskiner og håber at de kan benytte samme maskine næste gang de skal arbejde med projektet. Det allerbedste for elever på mellemtrin og i overbygning er imidlertid at tage egen bærbar computer med i skole. Jeg sætter den gerne op til at kunne gå på skolens netværk og til at kunne skrive ud på skolens store printer. Har man ikke sig egen bærbare computer kan man naturligvis benytte skolens, men det skal være vores anbefaling at man sparer sammen til sin egen. skærm kan købes for omkring kroner. God til skolebrug. En maskine som den her med 120gb harddisk, windows xp og 10-tommer Gøglere på besøg Sidst i maj måned sidste skoleår havde vi vores årlige sponsorløb. Formålet med sponsorløbet er, at få penge til at give vores elever en helt særlig oplevelse eller købe en ting som alle kan have gavn af i meget lang tid. Forældre, bedsteforældre, søskende og andre interesserede, aftaler med en elev at de vil yde et bestemt beløb for et bestemt antal kilometer til sponsorløbet. Det samlede beløb går i kassen og

5 elevrådet er efterfølgende med til at vurdere hvad pengene skal gå til. I år har vi besluttet at pengene skal gå til en helt speciel oplevelse for skolens elever. Det har været på tale at tage på en ud-af-øen-oplevelse ligesom vores LEGOlandstur sidste år. Desværre er det meget dyrt at rejse væk fra øen og SamsøTrafikken vil ikke sponsorere billetter til os da det ikke genererer flere passagerer. Derfor har vi fået en gøglertrup til at komme på besøg hos os den 23. og 24.september, hvor de vil lave øvelser og gøgle med eleverne. Den 23.om aftenen vil gøglerne holde en forestilling for forældre og børn og den 24.om eftermiddagen sluttes der af med en stor elevforestilling, som alle er velkomne til at komme og se. Vi glæder os meget til dagene. Samsø Marathon. Til almindelig beundring har flere friskolemennesker deltaget i Samsø Marathon Thomas fra vores 7.klasse løb en flot halvmarathon sammen med Simon Kjær, der afsluttede 9.klasse på Samsø Friskole i sommers. Anna fra 4.klasse løb en flot 4,2 kilometer sammen med sin mor, Peter Spanggaard far til Laura i 7.klasse løb sig til en 3.plads på 10 kilometerruten, og Lauras mor - Helle - gennemførte et flot marathonløb. Mest overraskende især for undertegnede, der havde været så letsindig at sætte en halv gris på spil var imidlertid at skolens bestyrelsesformand Niels Birkmand, gennemførte marathonløbet. Uden at have øvet sig nævneværdigt, iført arbejdsbukser, mobiltelefonen i lommen, solide uldsokker og de sædvanlige hverdagssandaler, lykkedes det Niels Birkmand at spæne de 42,195 kilometer inden for tidsrammen. Fuld respekt til alle de gode løbere. Bestyrelsesformand Niels Birkmand i sit løbetøj.

6 Hanegal, august 2010 Og må jeg til slut sige at vi blandt de voksne på Samsø Friskole oplever en sand stime af runde fødselsdage inden for dette halvår. Jette Rysgaard blev 40 år den 5.august, Susanne Wilhelmsen bliver 60 år den 5.september og jeg selv bliver 40 år sidst i december. Jo - det er sandelig godt, at vi har vores dejlige elever til at holde os unge lidt endnu. Følg med i hvordan tiden går på Og således ung en stund endnu forbliver jeg c

7 Hanegal, august 2010 Toiletrenovering Sådan ser det ene toiletrum i indskolingen ud. Det trænger meget til istandsættelse og renovering og vi håber at der kan findes forældre til at renovere lokalet. Claus Jensen far til Clara i 3.klasse og medlem af skolens bestyrelse vil gerne sponsorere de materialer der skal bruges til istandsættelsen. Jørg Spiekermann far til Jana i 6.klasse og medlem af skolens bestyrelse styrer projektet. Kontakt Jørg på epost eller telefon og aftal hvilke opgaver du kan bidrage med. Det vil være en stor hjælp.

8 Gøglerne kommer til Friskolen af Jette Rysgaard Så er det afgjort det bliver fantastisk en stur, stur oplevelse et evigt minde om 2 skønne skoledage med masser af skøre ting! Forårets succesfulde sponsorløb indbragte Friskolen et dejligt stort beløb. Vi har nu endelig fundet ud af hvordan pengene skal bruges, så lærere og elever igen i år får en super oplevelse sammen. Vi har været så heldige, at de to gøglere Jørgen og Jan Benjamin også kendt fra Cirkus Samsø, der i mange år har lavet forestilling på Samsø Højskole kommer og gøgler med alle voksne og børn på Samsø Friskole. Der bliver fuld knald på fra morgenstunden og til ud på eftermiddagen. Vi skal jonglere, lave akrobatik, lege med minicykler, ethjulede cykler, diabolo, linedans, balance og meget, meget mere. Et fantastisk show skal afslutte de 2 dage, hvor alle skolens elever og lærere (måske) skal være med i forestillingen. Tag allerede nu fri fredag den 24. september, så du kan se os alle på slap line fra kl Ud over skoledagen vil Jørgen og Jan Benjamin lave en fantastisk gøglerforestilling for os alle torsdag den 23. september kl i skolens gymnastiksal. Gå ikke glip af en imponerende forestilling og tag bare venner, bedsteforældre og andet godtfolk med. Efter forestillingen vil man kunne købe kaffe/the, sodavand og kage. Overskuddet går til vores udlandsrejser. Vi ses til forestillingerne den 23. og 24. september glæder os!

9 Hanegal, august 2010 Legepatruljen et nyt tiltag af Jette Rysgaard Sæt gang i frikvartererne og få et godt fællesskab mellem store og små er tankerne bag et af Friskolens nye initiativer dette skoleår. Friskolen skal have sin egen Legepatrulje som består af 2-3 elever fra mellemtrinnet og overbygningen. Deres opgave er at de i spisefrikvarteret skal være igangsættere af forskellige former for aktiviteter. Hver tirsdag og torsdag skal gruppen på morgensamlingen fortælle hvad de vil tilbyde af aktiviteter senere på dagen. De resterende dage er det gruppens opgave at hjælpe de yngste med at lege, løse småproblemer og mægle i mindre konflikter. Der vil naturligvis fortsat være gårdvagt på, som også vil holde øje med børnene og hjælpe der hvor der er behov for det. Frem til efterårsferien vil Legepatruljen være en forsøgsordning. Ordningen har nu været i gang i skoleårets første 2 uger og det har fungeret rigtigt godt. De store elever har virkelig påtaget sig opgaven og der har været rigtig fin opbakning til deres planlagte aktiviteter. Dejligt at se hvordan store og små mødes i det store frikvarter og hygger sig på kryds og tværs af årgangene. Vi håber at succesen fortsætter, så Samsø Friskole fremover kan have en fantastisk god Legepatrulje, der sætter gang i den.

10 Honningdepoter Overvejelser desangående ved Susanne Wilhelmsen At Peter Plys elsker honning og lægger depoter ud, ved enhver, der holder af den lille fyr. Jeg hørte en dag et interview i radioen med Tøger Seidenfaden. Her er, hvad han sagde: Skal man have et godt liv, er det nødvendigt med honningdepoter. [ ] Honningdepoter er noget godt, man går og glæder sig til. Det kan 'bare' være en hyggestund med familien, det kan være en bog, en film, et møde; et eller andet, man på forhånd véd, at man vil nyde, der ligger og venter på én et par dage forude. Hvis man ikke hele tiden har et par honningdepoter liggende derude, bliver det hurtigt gråt bare at stå op om morgenen. Selv har jeg hele tiden masser af depoter liggende forude, og jeg kan stærkt anbefale metoden: Den er nem at bruge. Det behøver jo ikke at være andet end en pose spejderhagl, man véd, kan fås i DSB-kiosken. Det kan selvfølgelig også være Nobelprisen i Litteratur, der skal afhentes. Det er bare sværere at arrangere. Rigtig godt fundet på af Peter Plys og Tøger, synes jeg. At løbe et skoleår i gang kan være noget slidsomt både for lærere og elever. Vi, lærerne, skal: stå tidligt op, se friske ud til morgensamling, undervise børn, der hele tiden spørger, bevæger sig, griner, råber, spørger igen, snakker; så måske et møde med kolleger, hjem at ringe, arrangere skolerejse, forberede, snakke med en forælder, forberede, skrive til Hanegal, forberede til vikaren etc. etc. Ikke noget kedeligt liv, men skole, skole, skole. Børnene skal: stå tidligt op, leve op til lærernes og kammeraternes forventninger, være på skolen i rigtig mange timer for så blot at gå hjem og læse videre. Forhåbentligt heller ikke noget kedeligt liv, men skole, skole, skole. Det mærkes jo især efter en lang og dejlig ferie, hvor tiden er bestemt af solens gang, rejsens omfang og indhold, mål som opfindes og udleves her og nu; en hel anden livsstil end dagligdagens faste krav. Og hvordan får man så lidt lys og luft ind i den travle hverdag? Svaret er (naturligvis!) HONNINGDEPOTER! Selv er jeg rigtig god til at udlægge depoterne. Jeg har således altid en eller flere rejser eller kortere udflugter planlagt, så der er noget forude at glæde sig til. På kortere sigt ligger der små depoter, som tømmes i ugens løb. Det kan være at afsætte et par timer til en ny fransk tegneserie, at bestemme sig

11 til at hente sushi på sydøen fredag, at bestille en fed cd og glæde sig til den kommer, at beslutte sig for at købe den iphone, man godt ved er alt for dyr, at sætte sig for, at på lørdag ryger proppen på den overgode rødvin, som venner har doneret, at, eksemplerne er legio. Jeg har spurgt klasse, hvad honningdepoter kunne være for dem. Her er nogle af forslagene: At have en dejlig rejse bestemt (mange), at få lagkage på lørdag (den er da nem at opfylde!), at give sig tid til at læse den gode bog, som man lige har fået (hmm, ikke alle!), det bliver altid fredag (her kan lærerne også være med!), at have gode aftaler om samvær med vennerne, at beslutte sig for at læse alle lektierne torsdag, så man har (lektie)fri fredag/lørdag/søndag etc. etc. Jeg er fuldstændig enig med Peter og Tøger i, at honningdepoter er en uundværlig del af et godt liv for alle aldre. Prøv selv jo flere desto bedre! Sommer-sfo Af Eva Gaarden Min sommerferie er vel et klassisk emne for skoleårets første dansk-stil. 23 af indskolingens børn kunne i den forbindelse have valgt at skrive om, hvad vi lavede de lange dovne solskinsdage i sommer-sfo en. I ugerne inden de 3 uger, hvor SFO en var lukket, var vi på tur ude af huset halvdelen af dagene. Vi var på småture rundt omkring i Nordby, på hyggeligt café-besøg på Frokostgalleriet og en udflugt til flyvepladsen kunne det også blive til. Takket været Mira og Jonathans mor Vibeke, blev det også til en dejlig stranddag med badning, idet hun gerne ville bruge en af sine fridage på at være bademester.

12 Sidste dag inden ferien var vi på skattejagt. Sammen med min datter på 3 ½ var jeg aftenen inden ude at gå ruten for at lægge poster ud, og så listede vi os ned til ridebanen ved stranden og gravede skatten En rigtig skat med mønter som skulle omsættes på Underground Det blev en meget hård skattejagt! Der var brug for både kompas og spade, og et tov var også medbragt for en sikkerheds skyld. Alle posterne var skrevet som gåder, der skulle lede til næste post, hvilket var en smal sag for de opvakte elever. De fysiske strabadser derimod var vanskeligere Solen bagte, der er sand på stranden og så er der bare ualmindeligt langt fra Friskolen og hen til ridebanen. Jeg fik vist også en enkelt kommentar med på vejen, om vi ikke bare kunne være gået direkte hen til Underground i stedet. Joh så var det ved at være tid til sommerferie. De dage vi blev hjemme på skolen stod på aktiviteter, som eleverne i vis udstrækning selv kom med forslag til; mad over bål, vandkamp, film, pastafabrik, snitte i fedtsten, male, kumihimo (japansk fletteteknik), lave sæbe og det helt store hit: sjippekonkurrencer! Drengene blev faktisk helt bidt af at sjippe, og hver morgen inden det blev for varmt, sjippede de en times tid. Drengene havde en intern konkurrence om hvem der kunne hoppe flest gange, og efterhånden kom der også lidt tricks til, så som at dreje rundt mens man hopper eller lave en slags breakdance. Amaasa imponerede endda ved at ligge på alle fire og hoppe over tovet uden at slå tænderne i asfalten! Der var bestemt ikke meget blomstret nederdel eller fletninger med sløjfe i over drengenes sjipning. Det var derimod rå street, understøttet af moderne rytmer fra mobilerne! I ugen inden skolestart kunne vi byde nogle af de nye børnehaveklasseelever velkommen. For de yngste var selve det at være på skolen nyt og spændende, så jeg valgte at vi blev hjemme på skolen alle dagene. Et par af drengene havde glædet sig i månedsvis til at starte i skolen for at køre i go-cards og lege med LEGO. Jeg synes det har været nogle hyggelige sommeruger med en rar stemning blandt børnene, og dejligt med alle de konstruktive forslag til aktiviteter de er kommet med, og dermed har været med til at gøre sommer-sfo en til deres egen.

13 Windfestival på Samsø Friskole Vi har haft en dejlig windfestivaldag sammen med billedkunsterne Anne Maria Holm og Camilla Grieg. Det var en god dag med masser af kreativ leg og en dag hvor store og små arbejdede sammen til fælles fornøjelse. Der blev lavet tryk, små installationer med flag med gode budskaber som vinden kunne bære med sig, sprøjtemalet og vi havde en skole der sydede i kreativ aktivitet. Vinden var med os og kun i det allersidste kvarter af vores dejlige dag kom regnen. Efter afslutningen fik vi en hilsen fra Anne Maria Holm. Kære alle dejlige børn og ansatte på Samsø Friskole tak for jeres fine hjemmeside. Sikke dog et fantastisk sted I har. Tænk at der findes sådanne perler i Danmark. Her er der mulighed for poetiske stunder. Og hvad er det nu lige det er? Stemning, opstår - dialog. Måske var det poetisk... God vind fremover. varme hilsner fra Anna Marie En perle har vi og poetiske stunder har vi. Poesien fik lov at blomstre og boblede pludselig op til overfladen... Se mange billeder fra dagen på vores hjemmeside

14 Overbygningen rejser snart til Prag Af Charlotte Tsuchiya For os historielærere findes der ikke et bedre rejsemål end Prag. At smide katolikker ud af vinduet er en ældgammel tradition i Prag, og har været den dråbe som fik bægeret til at flyde over og reformationen skudt igang i 1419 og som fik trediveårskrigen startet i En mere håndgribelig demonstration af de undertrykte tjekkiske bønders frustrationer, kunne jeg ikke selv have fundet på. Men det skete to gange. (Og så var der lige en enkel udenrigsminister i 1948 som ikke har været særlig populær i det nye ministerråd, som endte sine dage på samme vis!) Og hvor der er en glad historielærer, er der nogle nervøse elever. Men forhåbentligt vil Susanne distrahere mig fra for meget historiesnak ved at pege på de spændende shoppingmuligheder Prag også kan byde på. En statue af Jan Hus eller en ny kjole..hmmm, den er svær. Vi begynder med et besøg i Theresienstadt som blev brugt som koncentrationslejr for jøder fra Tjekkiet under anden verdenskrig. Prag havde jøder. I dag er der kun tilbage. En tusind års jødisk bosættelse var nærmest tilintetgjort. Efter krigen blev 3 millioner tyskere fordrevet fra Tjekkiet under betydelig grusomhed; en etnisk udrensning som sjældent bliver omtalt idag. Alle parter har lidt under de ufattelig mange krige som denne del af Europa har været vidner til. 30% af den tjekkiske befolkning og i visse dele af Tyskland, har op til 70% af befolkningen mistet livet under trediveårskrigen. Tal der sætter vores egen historie i et mere fredeligt perspektiv.

15 Hanegal, august 2010 Næste dag skal vi med guide rundt i Prag og forhåbenligt finde spor af vores egen astronom Tycho Brahe som arbejdede ved Rudolf 2 s hof fra 1599 til Vi skal se det helt unikke teaterkoncept Laterna Magica med forstillingen Rendez Vous. Vi skal opleve Karlstejn, Karl d. 4 s eventyrborg. Karl den 4 var den mand, som gjorde Prag til den kulturhistoriske perle den er i dag. Vi skal udforske drypstenshulerne Koneprusy. Vi skal spise på restaurant, shoppe og boltre os i den unikke stemning som er Prags kendemærke. Vi har i hvert fald meget at glæde os til. Vi har i hvert fald meget at glæde os til.

16 Kalender 1.september Fælles onsdag formiddag september Kunst- og kulturemneuge september klasserne på rejse til Prag 23.september Gøglerforestilling. Jørgen og Jan Benjamin giver den gas 24.september Gøglerforestilling. Søde skoleelever gøgler for alle. 15.oktober Sponsorløb oktober Efterårsferie ******************************************************** Indlæg til Hanegal på Hotel Svedskegyden Svedskegyden 2 Nordby, 8305 Samsø tlf.: Her kan DIN annonce komme til at stå! Samsø VVS og Energi

Kære venner. Velkommen til skoleårets første Hanegal.

Kære venner. Velkommen til skoleårets første Hanegal. Kære venner. Velkommen til skoleårets første Hanegal. Det har været en lang sommerferie i år, og selv om både børn og voksne på skolen forhåbentligt har nydt ferien, så er det også rart at komme tilbage

Læs mere

I 1810 blev den unge Grundtvig - 27 år gammel og lige dimmiteret som præst kaldt hjem for at hjælpe sin far der var blevet syg. Grundtvig afslog, og

I 1810 blev den unge Grundtvig - 27 år gammel og lige dimmiteret som præst kaldt hjem for at hjælpe sin far der var blevet syg. Grundtvig afslog, og Hanegal December 2011 Kære venner Så kom julen 2011 til Samsø Friskole. Til morgensangen tænder vi hver morgen et nyt lys på Grethe Verdoes flotte adventskrans mens vi synger se blot hvor flot det brænder

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010.

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. I juni 2010 udførte klub Diget, i samarbejde med udefrakommende konsulent 10 børneinterview. Børnebrugerundersøgelsen er en del af et 3 årigt udviklingsprojekt,

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Kære elever, forældre og alle med interesse i Billums Privatskole,

Kære elever, forældre og alle med interesse i Billums Privatskole, Kære elever, forældre og alle med interesse i Billums Privatskole, Der var Idre Fjäll, vikingeuge i indskolingen, avisproduktion i 7. og 8. klasse, 9. klasse i Barcelona. idrætsdage og meget, meget mere.

Læs mere

EKKO HLUSTUNARÆFINGAR NÁMSGAGNASTOFNUN 09869

EKKO HLUSTUNARÆFINGAR NÁMSGAGNASTOFNUN 09869 EKKO HLUSTUNARÆFINGAR NÁMSGAGNASTOFNUN 09869 EKKO HLUSTUNARÆFINGAR Höfundar: Ásdís Lovísa Grétarsdóttir og Erna Jessen Teikningar: Böðvar Leós Ritstjórn: Ellen Klara Eyjólfsdóttir Útlit og umbrot: NÁMSGAGNASTOFNUN

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Den sidste tid har været præget af afslutningsfester for både elever og forældre, så nu er vi klar til at sende eleverne på sommerferie.

Den sidste tid har været præget af afslutningsfester for både elever og forældre, så nu er vi klar til at sende eleverne på sommerferie. Uge 26 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Den sidste tid har været præget

Læs mere

ØRUM SKOLE. Information til hjemmene NETOP NU. D. 19. juni 2009

ØRUM SKOLE. Information til hjemmene NETOP NU. D. 19. juni 2009 ØRUM SKOLE Information til hjemmene NETOP NU D. 19. juni 2009 Praktiske oplysninger om skoleårets sidste dage: Traditionen tro benytter vi de sidste skoledage til at få gjort hovedrent i klasserne. Dette

Læs mere

Elevskrift Nr. 1-2008

Elevskrift Nr. 1-2008 IDRÆTSHØJSKOLEN I SØNDERBORG Elevskrift Nr. 1-2008 IDRÆTSHØJSKOLENS ELEVFORENING Efterårsopholdet 2007 Indholdsfortegnelse Formandsord forår 2008................................................................

Læs mere

SKOLEBLADET. December 2011 - nr. 2

SKOLEBLADET. December 2011 - nr. 2 SKOLEBLADET December 2011 - nr. 2 JUL En lille julehilsen! Kære elever, forældre, skolebestyrelse, skolekreds og alle andre læsere af dette skoleblad Hårslevvej 33. 4262 Sandved 5545 6266 SKOLEBLADET udgives

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

Jettes klumme. Jette Rysgaard Viceskoleleder, Samsø Friskole

Jettes klumme. Jette Rysgaard Viceskoleleder, Samsø Friskole Jettes klumme Jette Rysgaard Viceskoleleder, Samsø Friskole Nu er det altså jul igen, det la r sig ikke skjule og vi er mægtig med på den vi snakker kun om julen... Så sandt som det er skrevet, så er det

Læs mere

Susanne P s klumme. Susanne Haugaard Petersen, Skoleleder, Samsø Friskole

Susanne P s klumme. Susanne Haugaard Petersen, Skoleleder, Samsø Friskole Susanne P s klumme Susanne Haugaard Petersen, Skoleleder, Samsø Friskole To måneder er gået, siden jeg holdt min første tale som ny skoleleder første skoledag. To forrygende måneder med nok at se til og

Læs mere

ADHD MAGASINET. TEMA: Juletiden. NYT I ADHD MAGASINET: ADHD-foreningens tips og ideer til forældre (KIK-kassen) Side 4

ADHD MAGASINET. TEMA: Juletiden. NYT I ADHD MAGASINET: ADHD-foreningens tips og ideer til forældre (KIK-kassen) Side 4 TEMA: Juletiden NYT I ADHD MAGASINET: ADHD-foreningens tips og ideer til forældre (KIK-kassen) Side 4 ADHD MAGASINET NUMMER 6 DECEMBER 2014 Er du i sidste øjeblik med julegaverne? Side 29 Fra hektisk til

Læs mere

- 10 år i bevægelse. Hammerum Herreds Idrætsdaghøjskole 10 års jubilæum 2006 1. 10 års jubilæum

- 10 år i bevægelse. Hammerum Herreds Idrætsdaghøjskole 10 års jubilæum 2006 1. 10 års jubilæum - 10 år i bevægelse 2006 Hammerum Herreds Idrætsdaghøjskole 10 års jubilæum 2006 1 10 års jubilæum 2 Hammerum Herreds Idrætsdaghøjskole 10 års jubilæum 2006 Forord Hammerum Herreds Idrætsdaghøjskole fylder

Læs mere

Fredagsbrevet uge 12. Nyt fra ledelsen.

Fredagsbrevet uge 12. Nyt fra ledelsen. 1 Fredagsbrevet uge 12 Nyt fra ledelsen. Kære alle. Det er forår, og forår er højsæson for generalforsamlinger så vedhæftet finder I indkaldelse og dagsorden til årets ordinære generalforsamling torsdag

Læs mere

Juni 2010. Rundhøjskolens skoleblad, 2. årgang, 4. nr.

Juni 2010. Rundhøjskolens skoleblad, 2. årgang, 4. nr. Juni 2010 Rundhøjskolens skoleblad, 2. årgang, 4. nr. Kære læsere. Med fjerde nummer af Rundologien - juni 2010 er skoleåret ved at nærme sig afslutningen. Det har været et virkeligt godt år for Rundhøjskolen,

Læs mere

Nr. 1-2009/2010 Oktober 2009 33. årgang

Nr. 1-2009/2010 Oktober 2009 33. årgang Munkekærskolens skoleblad... Nr. 1-2009/2010 Oktober 2009 33. årgang Navn... Jorden Alder... 4.600.000.000 år Masse... 5.976.000.000.000.000.000.000.000 kg Måner... 1 Overflade... 510.000.000 km 2 (29%

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Hindholm Privatskole 2011/12

Hindholm Privatskole 2011/12 Hindholm Privatskole 2011/12 Hindholm Privatskole Postadresse: Hindholmvej 21, 4250 Fuglebjerg Skolens kontor: Tlf. 55 45 31 14 Fax: 55 45 31 34 E-mail: privatskole@hindholm.dk Hjemmeside: www.hindholm.dk

Læs mere

Kate Dyg Johansen Bachelor eksamen 16-01-2015

Kate Dyg Johansen Bachelor eksamen 16-01-2015 Indhold Bilag 1... 2 Observation 1 2-3 Skole 1... 2 Bilag 2... 5 Det kvalitative Semistrukturerede Interview - skole 1... 5 Bilag 3... 9 Observation 1-2-3 Skole 2... 9 Bilag 4... 13 Det kvalitative Semistrukturerede

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

KONTAKT. Nyt fra ledelse og bestyrelse Teambuilding på 9. årg. Skolernes motionsdag De hemmelige kunstnere Venskabsklasser.

KONTAKT. Nyt fra ledelse og bestyrelse Teambuilding på 9. årg. Skolernes motionsdag De hemmelige kunstnere Venskabsklasser. Nr. 2 37. årg. 27. oktober 2006 Bording Skole Solsortevej 7441 Bording KONTAKT Byggeriet skrider frem Medaljer til vinderne i motionsløbet Ny legeplads Indhold: Nyt fra ledelse og bestyrelse Teambuilding

Læs mere

Årsplan for Frihedslyst. 2011/12

Årsplan for Frihedslyst. 2011/12 Frihedslyst Årsplan 2008-2012 for udflytterbørnehaven Opsamlingssted: Lauravej 14, st., 2500 Valby; tf. 3645 6171 Adresse: Ubberødvej 35, 2970 Hørsholm; tf. 4586 0213 Åbningstid: kl. 7.00-17.00 Side 1

Læs mere

Årsberetninger 2011-2012

Årsberetninger 2011-2012 Årsberetninger 2011-2012 Indholdsfortegnelse Året der gik i SFO 2 Minikrogen 5 1. klasse 8 2. klasse 11 3. klasse 13 4. klasse 16 5. klasse 21 6. klasse 24 7. klasse 27 Mantle 7. klasse 30 Musik 33 1 Året

Læs mere

1. DEC. 2014 JULEN 2014 JULEKORTET

1. DEC. 2014 JULEN 2014 JULEKORTET Glædelig jul FRA FAMILIEN NEBEL I HOLSTEBRO BRYLLUP EN FANTASTISK DAG, AT TÆNKE TILBAGE PÅ NYT HUS ANNA ANCHERS VEJ 138 I HOLSTEBRO INGEN KRÆFT VI HAR MEGET AT TAKKE GUD FOR JULEKORTET Kære familie og

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere