Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling."

Transkript

1 En vinders mindset Du er hvad du tænker Spørgsmålet er, hvad tænker du? Holder du dit potentiale tilbage? Og kan du påvirke, hvordan du eller dine medarbejdere tænker? Kan du støtte dine medarbejdere i at blive vindere? Hvor mange af dine medarbejdere har et vinder-mindset? Carol Dweck er psykolog, fra Stanford University, Californien, og har i 20 år forsket i læring, personlighedsudvikling og overbevisninger. Dweck s forskning peger på, at både voksne og børn kan lære, at få en tankegang, der støtter og udvikler. Carol Dweck mener, at vi kan risikere, at have udviklet et låst mindset, men at det er muligt at udvikle et lærende mindset og mindske det låste mindset. Låst mindset Lærende mindset Tro Vores evner/talent ændres ikke, det er Vores evner/talent kan ændres og udvikles medfødt Ønsker At se klog ud i alle situationer At lære, tage risici og udfordre mig selv Tanker før opgave Vil jeg få succes eller fiasko? Vil jeg lære noget af dette? Modgang Jeg er en fiasko/ dum Jeg forsøger igen Udfordringer Undgår udfordringer, opgiver hurtigt Tager imod udfordringer, holder ud når det er svært Indsats Hvorfor forsøge? Jeg bliver bedre af, at træne Kritik Føler sig truet af andres Finder inspiration i Resultat succes Udnytter ikke sit fulde potentiale andres succes Udvikler hele tiden sit potentiale Giver op Gå-på-mod

2 En ven, der ikke ringer tilbage, vil måske blive blot blive til følgende tanke: Nå, jamen så ringer jeg selv i morgen. I stedet for min ven ringer ikke, så der er nok noget i vejen med mig. Kritisk feedback fra chefen bliver til: Så må jeg have fat i chefen, så jeg forstår, hvad jeg ikke har styr på endnu. I stedet for: Typisk, jeg er altså også dårlig til Excell regneark. Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling. Et dårligt resultat bliver måske ligefrem skjult. Hvornår føler du dig dygtig? Når du ikke laver fejl, eller når du lærer noget? Dweck s forskning er vi født med talent eller er det noget vi lærer? Carol Dweck har forsket i både børn og voksnes mindset. Og har fundet frem til, at fx ros kan gives på en måde, så det forstærker et låst mindset. Dweck har udfordret begrebet talent. Hendes og andres forskning peger på, at et vinder mindset er signifikant af større betydning for en opadgående præstationskurve end talent. Dweck og hendes kolleger har dokumenteret konsekvenserne af intelligensrettet og proces-rettet ros i en række undersøgelser med fx børn i 5. klasse. Undersøgelserne forløb typisk på følgende måde: Først fik børn nogle lette opgaver, som de modtog forskellige typer af ros for. Én gruppe børn fik intelligens-rettet ros såsom:»det her er du virkelig dygtig til«, og en anden gruppe børn fik proces-rettet ros såsom:»det her har du arbejdet hårdt på«. Derefter fik børnene nogle svære opgaver, og forskerne vurderede så, om børnenes reaktion på udfordringer afhang af, hvilken type ros de havde modtaget tidligere. Alle børnene var lige engagerede i og lige gode til de lette opgaver. Men når de stod over for udfordringer, var der stor forskel på grupperne. De børn, der havde fået intelligens-rettet ros, gav hurtigt op, var dårlige til at løse opgaverne, og syntes ikke, opgaverne var sjove.

3 Det var helt anderledes for de børn, der havde fået proces-rettet ros. De arbejdede meget længere, var bedre til at løse opgaverne, og gav også udtryk for, at de nød at løse opgaverne. Resultaterne viste altså, at intelligens-rettet ros faktisk fører til en opgivende opførsel over for udfordringer, og at proces-rettet ros fører til en opførsel præget af gå-på-mod. Helt det samme mønster gælder også for kritik. Proces-rettet kritik kunne være:»det lykkedes vist ikke rigtigt. Måske kunne du tænke på en anden måde at gøre det på«. Denne form for kritik giver børn lyst til at prøve kræfter med nye udfordringer. Intelligens-rettet kritik derimod kunne for eksempel være:»jeg er skuffet over dig«, eller:»det kan du vist ikke finde ud af«. Denne form for kritik får børn til at føle, at deres selvværd rammes. Det får dem til at give op over for nye udfordringer. De udfordrende opgaver, som Dweck stiller børnene, kan godt anses for at være en slags mini-intelligenstest. I så fald gælder det paradoksalt nok, at ros af intelligens fører til lavere IQ, i hvert fald på kort sigt. Carol Dweck har påvist, at børn allerede i 2-3 års alderen er i gang med udvise låst eller lærende mindset. Desværre kan det indimellem være svært, at opfange når et børn giver udtryk for et låst mindset. Se eksemplet fra Dwecks bog: Fem årige Bruce skulle starte i børnehaveklassen og blev fulgt derhen af sin mor. Da de kom inde, kiggede Bruce på billederne på væggen og sagde Hvem har lavet de grimme billeder? Hans mor skyndte sig at formane ham: Det er ikke pænt at sige at

4 billederne er grimme, de er da fine. Men læreren vidste godt, hvad Bruce mente. Her hos os, sagde hun, behøver vi ikke lave pæne billeder. Man kan også lave dårlige billeder, hvis man har lyst. Bruce sendte hende et stort smil. Hun havde svaret på det han i virkeligheden spurgte om: Hvad sker der, hvis man ikke er god til at tegne. Vi voksne kan altså støtte børn i at tænke anderledes, når vi hører det. Når barnet fx siger jeg kan ikke kan den voksne sige du kan ikke, endnu men hvis du øver dig lærer du det. Jeg kan ikke Jeg kan ikke, endnu Carol Dweck har ikke kun forsket i børns mindset, men også voksnes mindset. Et spændende forsøg blandt studerende på Hong Kong Universitet viste, at mennesker med et lærende mindset gerne tager imod hjælp for at blive bedre. På dette universitet tales der udelukkende engelsk. De studerende blev tilbudt et gratis kursus for at blive bedre til engelsk. Dem der havde sagt ja til engelsk kurset havde et lærende mindset. Deres tanke var, at det gælder om at lære, hvis man vil have succes. De havde sagt ja til udsagnet: Du kan altid ændre dit intelligensniveau betydeligt. Studerende med låst mindset sagde nej tak. De ønskede ikke at vise, at de ikke var gode nok til engelsk. Selvom dette gratis engelsk kursus ville hjælpe dem markant i hele deres studietid. For at føles sig dygtige på kort sigt, var de parate til at risikere deres universitetskarriere. Det låste mindset på arbejdspladsen Såfremt du som leder bekræfter din medarbejders evner, talent eller intelligens er du med til at skubbe i retning af det låste mindset. Medarbejdere med et låst mindset er mere tilbøjelige til at søge bekræftelse fra omverdenen. Både succes og fiasko kan føre til bekymring hos disse medarbejdere. Ved modgang eller udfordringer kan mennesker med låst mindset have tendens til ikke at være opmærksomme på læringselementet i situationen.

5 De kan risikere, at nedtone succes er og overdrive fejltagelser og dårlige oplevelser. De nedgører måske endda sig selv. Når de står foran opgaver, som de ikke kan løse, vil de forklare den manglende succes med deres egne manglende evner. I værste fald kan medarbejdere i afdelinger, der har det låste mindset være mere tilbøjelige til at skjule svagheder og fejl fra hinanden. De vil tøve med at spørge om hjælp eller give feedback. De vil måske undlade at tilbyde hjælp uden for eget ansvarsområde. De vil ikke genkende og gøre brug af hinandens erfaringer og kompetencer. De vil konkurrere for egen vindings skyld. Det lærende mindset vinder mindset på arbejdspladsen Såfremt du som leder giver ros og feedback på en måde, der fokuserer på indsatsen, processen og læringen vil du være med til at forstærke dine medarbejderes lærende mindset. Et lærende mindset er med til at forstærke motivation og lysten til at lære nyt samt at turde tage risici for at lære nyt. Feedback og resultater ses som udtryk for, hvordan man har klaret sig her og nu, og ikke som noget, der måler egne evner. Mennesker med et udpræget lærende mindset tager feedback til sig med fokus på forbedring og ikke som personlig kritik. Mennesker med et lærende mindset fokuserer på, hvad de lærer frem for, hvad de føler. De er optaget af, at afprøve nye metoder. De vil i højere grad være tilbøjelige til at tænke Den opgave var sværere end jeg kunne løse lige nu. De vil være villige til at vedkende sig svagheder og fejl. De vil bede om hjælp. De vil tage imod spørgsmål og input vedrørende eget ansvarsområde. De vil samarbejde og drage nytte af gruppens kompetencer og erfaringer. Ros og feedback i børnehøjde Voksne kan fx være opmærksomme på, hvordan de roser og giver feedback til børnene.

6 »Dygtig pige! Ih, hvor er du klog!«siger voksne tit for at opmuntre børn til flere præstationer. Men ifølge Dweck kan ros af børns intelligens overraskende nok medføre det stik modsatte. Nemlig at børn giver op over for udfordringer. Børnelogik er måske sådan her:»hvis jeg er en dygtig dreng, når jeg viser noget vellykket frem, så må jeg være en dum dreng, når jeg viser noget frem, som ikke er lykkedes«. Også selv om børn aldrig nogensinde har fået at vide direkte, at de er dumme, kobler de måske alligevel deres selvværd sammen med kvaliteten af deres præstationer. Der er selvfølgelig ingen børn, der vil risikere at få at vide, at de er dumme. Én måde at undgå dette er at lade være med at binde an med noget, der ser svært ud. Hvis man holder sig til det, man kan klare, er man til gengæld sikker på at få at vide, at man er dygtig. At undgå det svære har den ulempe, at man ikke udfordrer sig selv og dermed ikke lærer noget nyt. Du kan rose på en anden måde. Du kan rose udholdenhed, at gøre sig umage, at have det sjovt undervejs, at være hjælpsom, at knokle hårdt. Du kan rose den indsats, der skabte resultatet. Den her tegning har du arbejdet hårdt på. eller Herligt, jeg er sikker på, at du har hygget dig med at lave den tegning. En kommentar om, hvordan en tegning er blevet til, har ikke noget med barnets intelligens at gøre, og dermed bliver barnets selvværd ikke koblet sammen med, om indsatsen lykkedes.

7 Når du fremhæver hårdt arbejde får barnet den feedback, og den tanke, at selv vanskelige problemer kan løses, hvis man prøver længe nok. Dermed øger du barnets modstandsdygtighed over for modgang. Du kan selvfølgelig også sige: Den tegning kan jeg li jeg bliver glad, når jeg kigger på den. Jeg kan især godt lide, at der er masser af farver. Så siger du noget om, hvad du kan lide uden at koble det til barnet. Flot karakter du har fået i din stil. Hvad tror du især er forklaringen, på at din stil får så flot karakter? Så du flytter fokus hen indholdet og processen. Hjernen er en muskel Siden 2004 har man kunne måle aktivitet i hjernen, når mennesker skal lære nye ting. Vi ved nu, at hvis du træner blokfløjte vil det sted i hjernen blive større! Jo mere du træner jo større bliver den del i hjernen, hvor din blokfløjte aktivitet kan observeres. Carol Dweck henviser til disse opdagelser og har bygget denne forståelse ind i hendes e-learning værktøj Brainology, hvor skoleelever lærer om deres mindset og hjernen som en muskel. Og bagefter laver lektier af egen fri vilje! Mennesker, der bekræftes i, at de selv kan påvirke deres resultater, vil være langt mere indre motiveret. De vil træne mere.

8 De vil oftere benytte slogans som disse: Du kan, hvad du vil Jo mere du træner, jo bedre bliver du Hvor der er en vilje, er der en vej Hvis du vil læse mere om mindset teorien, kan du låne bogen på biblioteket og kigge på youtube. Du kan også tage mindset testen på Se mere om Carol Dweck på disse youtube videoer: 5.klasse eksperimentet. TED talk om Growth vs Fixed mindset

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Kendt fra bl.a. Lille Nørd og andre tv-programmer til børn og unge. Jeg træffer Jeppe på mobilen tirsdag aften, efter jeg er hjemvendt fra et andet vellykket interview

Læs mere

VIGTIGT OMKRING OPHAVSRET

VIGTIGT OMKRING OPHAVSRET 1 Velkommen til dette minikursus i Coaching. Kurset består af 18 små lektioner. Lektionerne er letlæste, og nemme at gå til. Du vil ret hurtigt kunne gennemgå kurset og begynde at bruge dine ny færdigheder.

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

Nyhedsbrev fra Den Motiverende Samtale Sommer 2008 Tema: Motivation og Kommunikation

Nyhedsbrev fra Den Motiverende Samtale Sommer 2008 Tema: Motivation og Kommunikation Læs i dette temanummer om motivation som noget, der opstår i relationen mellem klient og rådgiver. Du kan også læse om efterårets spændende kurser i og vores SundhedsCoach Uddannelse. At kommunikere motiverende

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Eksamensangst. Hvad kan jeg gøre?

Eksamensangst. Hvad kan jeg gøre? Eksamensangst Hvad kan jeg gøre? Lene Iversen & Bjarne Lühr Hansen Eksamensangst Hvad kan jeg gøre? Tegninger: Morten Voigt Frydenlund Eksamensangst hvad kan jeg gøre 2. udgave, 1. oplag, 2007 Forfatterne

Læs mere

(tt) 03 :: SIDE 52 NYE TENDENSER I HUMAN RESOURCES:

(tt) 03 :: SIDE 52 NYE TENDENSER I HUMAN RESOURCES: (tt) 03 :: SIDE 52 NYE TENDENSER I HUMAN RESOURCES: Før i tiden mente man, at et højt karaktergennemsnit var en sikker vej til en succesfuld karriere. Sådan er det ikke længere nu kan en høj IQ tværtimod

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk

Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk Anthony Ansell -Henry Ungdoms- og Uddannelsesvejleder 18.04.2005. Har du et bud på hvornår man er vellykket integreret? Jeg har ikke stødt på sådan en entydig politik

Læs mere

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale I denne artikel vil jeg præsentere nyeste forskning inden for hvordan man lærer Den Motiverende Samtale. Jeg vil præsentere empiriske undersøgelser og studier, der dokumenterer, at man ikke lærer Den Motiverende

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

R E F L E K S I O N & A R B E J D S G L Æ D E

R E F L E K S I O N & A R B E J D S G L Æ D E & nyhedsbrev R E F L E K S I O N & A R B E J D S G L Æ D E Tak for et godt og spændende år vi glæder os til januar! nr. 5 Vi glæder os til at se jer på fyraftensmøderne i januar og høre, hvordan jeres

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Ekstraordinære organisationer

Ekstraordinære organisationer Ekstraordinære organisationer Vi har brug for organisationer og ledere, der tager stilling til den verden og den tid, vi bevæger os i. Det mener Roxana Kia, som bl.a. er instruktør og kaospilot, og som

Læs mere

Forord... 2. Hvad menes der med dokumentation?... 3. Antal informanter i undersøgelsen:... 3. Metodevalg... 3. Undersøgelsesspørgsmål...

Forord... 2. Hvad menes der med dokumentation?... 3. Antal informanter i undersøgelsen:... 3. Metodevalg... 3. Undersøgelsesspørgsmål... Udarbejdet af Lea Pedersen, Udviklingsafdelingen Socialt Rehabiliteringscenter august 2012 Indholdsfortegnelse Forord... 2 Hvad menes der med dokumentation?... 3 Antal informanter i undersøgelsen:... 3

Læs mere

Hjælp forældrene med at skabe lærende hjem

Hjælp forældrene med at skabe lærende hjem Hjælp forældrene med at skabe lærende hjem Af Ingegerd Jenner Løth, lærer Dansk forskning har i 40 år igen og igen slået fast, at det især er hjemmets lærende miljø, som er afgørende for, hvordan man klarer

Læs mere

Øget elevmotivation gennem positive relationer

Øget elevmotivation gennem positive relationer Øget elevmotivation gennem positive relationer Om undervisning af elever i AKT-vanskeligheder - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

RÅD OG REDSKABER TIL LÆRERE OG PÆDAGOGER EN GUIDE TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I BØRNEHAVE OG INDSKOLING

RÅD OG REDSKABER TIL LÆRERE OG PÆDAGOGER EN GUIDE TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I BØRNEHAVE OG INDSKOLING 25 RÅD OG REDSKABER TIL LÆRERE OG PÆDAGOGER EN GUIDE TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I BØRNEHAVE OG INDSKOLING Guiden er målrettet børn med ADHD, men kan med fordel bruges til alle børn 1 Kære læser Tak fordi

Læs mere

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Udarbejdet af Majken Gøtske Marts 2005 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Fremgangsmåde...2 Kommentarer

Læs mere

Positiv psykologi og lederskab

Positiv psykologi og lederskab Positiv psykologi og lederskab Trivsel, arbejdsglæde og bedre præstationer Positiv psykologi skyller i disse år ind over landet. Den lærende organisation, systemisk tænkning, Neuro Linqvistisk Programmering,

Læs mere