Elproducerende cykel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Elproducerende cykel"

Transkript

1 Elproducerende cykel

2 Byggevejledning Indhold: Introduktion 3 Vejledning: Klargøring af cykel 4 Montering af elmotor/generator i stel 6 Montering af cykel i træningsstativ 8 Montering af ensretter og spændingsregulering 10 Materialer og indkøb 12 Værktøj 14 Budget 14 Bilag, effektkurve for generator 15

3 Introduktion - Byggevejledning til elproducerende cykel Formålet med denne vejledning er, at lave en illustreret og let anvendelig byggevejledning til en elproducerende cykel, som gør det muligt at bygge en elproducerende kondicykel til en fornuftig pris (ca kr.), uden specialværktøj og uden de store tekniske forudsætninger. Har man selv tekniske forudsætninger og værkstedsfaciliteter til rådighed, kan opgaven selvfølgelig løses på et utal af andre måder herunder billigere. I 16 trin viser vejledningen, hvordan man kan bygge en elproducerende cykel. Der er desuden materiale- og indkøbsliste med priser, adresser mv. på de dele, der skal bruges. Cyklen er baseret på en elmotor, som indgår i et ombygningskit, der kan omdanne en almindelig cykel til en elcykel. I ombygget stand kan cykelgeneratoren levere en effekt på ca. 300W (hvilket dog kræver meget hårdt arbejde på cyklen!) i et 12 Volts system, hvor der kan tilsluttes almindeligt 12 Volts udstyr (typisk bil og camping artikler). Denne vejledning dækker ombygning af cyklen, frem til levering af strøm fra systemet. Apparater der bruger 12V kan tilsluttes til systemet (cyklen). Vejledningen er udarbejdet af Energitjenesten Sjælland, som et udviklingsprojekt under Skolernes Energiforum. Baggrunden er at Energitjenesten Sjælland har bygget en masse forskelligt hands-on undervisningsudstyr, bl.a. i forbindelse med projektet Klimakaravanen (www.klimakaravanen.dk). Energitjenesten Sjælland har jævnligt haft forespørgsler på bygning af f.eks. en elproducerende cykel. For at gøre det billigere for den enkelte skole, og fordi Skolernes EnergiForum synes, at andre også skal have fornøjelsen ved at lave deres eget undervisningsgrej, både praktisk og pædagogisk, og gerne sammen med elever, har vi udarbejdet denne vejledning. Det har været afgørende for valg af komponenter og løsninger, at der var tale om enkle standard komponenter, og at projektet ikke skulle kræve anvendelse af noget specialværktøj eller speciel værkstedskompetence, såsom f.eks. svejsning. Med venlig hilsen Skolernes EnergiForum

4 A. Klargøring af cykel 1 Cykel Find en gammel cykel med udvendige gear, mountainbike eller racercykel. En ny kan selvfølgelig også bruges, men den er typisk dyrere. Det er lettest hvis gearet er fungerende, således at der ikke kræves for meget renovering og udskiftning. Elmotoren er ret bred, så det skal være et stel beregnet til baghjul med udvendige gear. Mindst 13,5 cm mellem armene i baggaflen. 2 Afmontering af gammelt hjul Det gamle hjul afmonteres. Løsn hjulbolte, Løsn bremse. Det gøres ved at løfte den wire, der trækker i den ene bremsearm, ud af bremsearmen. Pres de to bremseklodser ind mod fælgen, hvorefter wiren drejes lidt, og det cylindriske hoved i enden af wiren kan løftes ud af bremsearmen. Om nødvendigt afmonteres gearkabel fra gearskifter. Kan lette smøring af den del af kabel, der går inde i yderkabel.

5 3 Rengøring og smøring Afhængig af cyklen og gearets stand, kan det være nødvendigt at skifte kæde. For at det kan gøres, skal kæden først skilles ved hjælp af kædeskiller, se materialeliste. Det kan også være en fordel af skille kæden og fjerne den, for lettere at kunne rengøre og smøre. Rens og smør gearskifter og kabler, så gearet fungerer let. Hvis der renses i benzin e.lign, så husk korrekt bortskaffelse af rester/affald. 4 Kædeskiller Det vil ikke altid være nødvendigt at skille kæden. Hvis det er, gøres det ved hjælp af kædeskiller. Placer kæden i holderen, og pres nitten, som holder kædeleddet sammen, ud. Nitten skal kun presses så langt ud, så den stadig har fat i det yderste kædeled, ellers er det umuligt at sætte kæden sammen igen. Læg mærke til, hvordan kæden går gennem kædestrammeren på gearskifteren.

6 B. Montering af elmotor/generator i stel 5 Montering af elmotor Elmotoren monteres nu i stellet. Sørg for at kæden, hvis den stadig er på, kommer rigtigt rundt om tandhjulet. Hvis der laves en permanent opstilling kan man vælge at afmontere dæk, eger og fælg fra hjulet inden man spænder det op i cyklen. Fordelen kan være, at der ikke så nemt kan puttes arme, ben, pinde mm. i det roterende hjul. Det anbefales under alle omstændigheder at lave afskærmning af roterende dele. 6 Pres hjulet ned i stellet.... men pas på fingrene. Bredden på det nye hjul er større end det gamle, og det kan være lidt svært at få ned i stellet. Det løses bedst ved at to personer hjælpes ad, en side ad gangen. Drej akslen på hjulet, så den passer ind i gaflen. Hold om baggaffel med begge hænder, pres tommelfingre ind mod generator. Hele baggaflen kan hermed udvides, og hjulet presses ned på plads.

7 7 Spænd hjulbolte, juster gear Sørg for at hjulet sidder lige i stel, spænd bolte, gearskifter m.v. På gear-skifteren sidder to små skruer, som bestemmer, hvor langt skifteren kan bevæge sig ind hhv. ud. Disse skal justeres, så kæden ikke kører af i yderpositioner. Det kan se anderledes ud end vist. Prøv dig frem (det er dog lettest at gøre når cyklen er monteret i stativ). Cyklen er hermed klar til at montere i træningsstativet. 8 Modificering af træningsstativ Træningsstativet skal dog modificeres lidt først. Inden cyklen monteres i stativet, skal stativet modificeres en lille smule. I den venstre side, modsat af hvor kæde og tandhjul sidder (rulle på stativ vender bagud), skal holder til aksel, markeret med pil, afmonteres. Umbracoskrue, som sidder i bunden af holder, skrues ud, og holderen kan aftages.

8 C. Montering af cykel i træningsstativ 9 Lav en ny holder Tag et stykke ½ vandrør. Spænd det op i en skruestik, og lave med nedstryger eller vinkelsliber en slids i røret. Slidsen skal være 8 mm bred. Se tegning. Længden på røret kan variere, alt efter hvilket træningsstativ der benyttes. I det her viste eksempel er det passende med en længde på 50 mm. Det vigtigste er at beskrivelsen i pkt. 11 følges. 10 Opspænding i stativ Cyklen spændes løst op i stativet. Den side med kæde og tandhjul først. Ved opspænding er det vigtigt, at ledningen ikke klemmes, og dermed risikere at blive afisoleret.

9 11 Ledningsføring Det ene spændebånd trækkes udover ledning og aksel, se punkt 12. Herefter skubbes den nye holder indover aksel. Slids i ny holder parallel med slids i aksel. Til sidst sættes spændebånd nr. 2 yderst på holderen. Det er vigtigt at holderen støder helt op til stativet, som vist med pilen. Herefter skrues bolt fra stativet så langt ind i holderen, at der er 4-8 mm luft mellem bolt og enden af aksel, se pkt Korrekt afstand Sørg for korrekt afstand, dvs. 4-8 mm luft, mellem enden af hjulaksel, og den bolt, der fra stativet skrues ind i holder. Lidt afstand er nødvendig, ellers er der risiko for at bolt fra stativet trykker på, og dermed afisolerer ledning fra motor. Spændebånd spændes, og kontra møtrikker på yderside af stativ spændes (de inderste af de sorte vridbare håndtag).

10 D. Montering af ensretter og spændingsregulering 13 Hvilke ledninger Ud af kablet fra motoren kommer 8 ledninger. De 5 tynde skal ikke bruges, de vedrører styring, hvis generatoren bruges som motor på en elcykel. De 3 kraftigste ledninger er hver en fase fra den 3-fasede vekselstrømsgenerator. De tynde ledninger klippes af, eller bøjes tilbage og tapes fast til kablet. 14 Montering af kabelsko Ledninger afisoleres på 1 cm yderst, og monteres i kabelsko. Kabelsko klemmes fast på ledning.

11 15 Montering af ensretter De tre ledninger fra generator monteres på ensretteren i skrueterminaler som markeret på billede. Det har ingen betydning hvilken farve ledning, der kommer på hvilken terminal. Der monteres en sort ledning, minus, på den skrueterminal, markeret med (-). Der monteres en rød ledning, plus, på den skrueterminal, markeret med (+). Disse videreføres til ensretter. Kan evt. monteres samlet på plade, som vist 16 Montering af spændingsregulator Ledninger monteres på spændings-regulator, som vist på billedet. Den sorte og den røde ledning er 36V henholdsvis minus (-) og plus (+) fra ensretteren. De grå ledninger er den spændingsregulerede (12V) udgang fra cykelgeneratoren. Ledning markeret med rød tape er plus (+), og ledning markeret med sort tape er minus (-)

12 Materialer og indkøb (Priser se budget, næste side) 1 Elmotor/generator Generatoren er en elmotor, der er beregnet til ombygning af en almindelig cykel til en elcykel. Motoren er fra det kinesiske firma GoldenMotor (www.goldenmotor.com), Model: HBS36R -Rear Hub Motor med 6-krans. Fås med forskellig fælgstørrelse. Forhandles i Skandinavien af: Electro-Mobile AG Nysätersvägen Knivsta +46(0) Mail: Kontaktperson: Åke Gustafson 2 Træningsstativ Købes flere forskellige steder, f.eks. Bilka 3 Ensretter Ensretter kan købes hos Procure A/S, som bl.a. sælger mikrovindmøller.

13 Lilletorv 1A 7700 Thisted Tlf.: Kontaktperson: Uffe Mail: 4 Spændingsregulator Købes hos T.Hansen (www.thansen.dk) Søg på spændingsregulator. Varenummer: , passer til Giantco Sprint. Spændingsregulatorer til andre modeller kan også anvendes, men vejledninger til forbindelse af ledninger er meget dårlig. 5 Muffe, afstandsstykke til fastspænding af hjul Købes i byggemarkeder eller isenkram 6 Kabelsko og ledning Købes i byggemarkeder eller isenkram

14 Værktøj Svensknøgle Kædeskiller Skrutrækkere Umbraconøgler Nedstryger (evt. vinkelsliber) Ledningstang eller anden tang til at klemme kabelsko fast på ledninger Skruestik Budget Indkøbspriser: 500W baghjulsnav med 6 krans: SEK = DKK Ensretter = 350 DKK Spændingsregulator = 100 DKK Træningsstativ = 800 DKK Diverse ledninger, kabelsko = 150 DKK I alt 4.000DKK

15

S.Y. Pkt. 12 monter gearkassen... 30 Pkt. 13 grundjuster... 30. Side 2 af 30

S.Y. Pkt. 12 monter gearkassen... 30 Pkt. 13 grundjuster... 30. Side 2 af 30 Indhold Forord og disclaimer:... 3 Nødvendigt udstyr/ værktøj... 3 Afmontering af gearkasse... 4 Pkt. 1 løft bil... 4 Pkt. 2 fjern bobslæde/ nedre motorskjold... 5 Pkt. 3 tap gearolie... 5 Pkt. 4 fjern

Læs mere

Renovering af Yamaha FS1 motor. Guide til renovering af Motor på Yamaha FS1

Renovering af Yamaha FS1 motor. Guide til renovering af Motor på Yamaha FS1 Guide til renovering af Motor på Yamaha FS1 Data: Motor: Model 381 (Danmark) En cylinder luftkølet Boring / slaglængde: 40 x 39,7 mm Plejlstangs længde: 84 mm Slagvolumen: 49 ccm Kompression forhold: 5,2

Læs mere

Viktor Power Viktoria Power

Viktor Power Viktoria Power Brugervejledning Viktor Power Viktoria Power Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 DK-6230 Rødekro Tlf. +45 74 66 92 42 iversen@ji.dk www.ji.dk Indhold Værd at vide... 3 Tillykke med din nye cykel!...

Læs mere

Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.dk

Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.dk -1- Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og gearvælger

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. - 1 - Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og

Læs mere

www.life-bike.dk www.life-bike.dk

www.life-bike.dk www.life-bike.dk EL CYKEL BRUGERMANUAL www.life-bike.dk www.life-bike.dk Trend-Import.dk INDHOLD SIDE - Dansk ------------------------------------------------------------ 1-1. Første prøvetur på din Lifebike --------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Brugervejledning Husky, Mini, Midi & Maxi

Brugervejledning Husky, Mini, Midi & Maxi Brugervejledning Husky, Mini, Midi & Maxi Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 DK-6230 Rødekro Tlf: +45 74 66 92 42 iversen@ji.dk www.ji.dk Indholdsfortegnelse Bemærk Introduktion Inden første cykeltur

Læs mere

En centralstøvsuger er nem at installere i både nye og eksisterende huse

En centralstøvsuger er nem at installere i både nye og eksisterende huse LET SVÆRT SVÆRHEDSGRAD: Hvis du er en habil gør det selv-håndværker, er det ikke svært. Men meget afhænger af forholdene i huset som fx antallet af skabe, samt hvad lofter og vægge er lavet af. En centralstøvsuger

Læs mere

Brugermanual til cykler. Det er vigtigt, at ALLE læser Kapitel 1, før der køres på den nye cykel selv de, der har kørt på cykel i årevis.

Brugermanual til cykler. Det er vigtigt, at ALLE læser Kapitel 1, før der køres på den nye cykel selv de, der har kørt på cykel i årevis. Brugermanual til cykler Det er vigtigt, at LLE læser Kapitel 1, før der køres på den nye cykel selv de, der har kørt på cykel i årevis. VIGTIGT: BEHOLD DETTE TIL FREMTIDIG REFERENCE Om denne brugermanual

Læs mere

Vi vil gerne starte med en tak for at De valgte BV-Trappen A/S som leverandør af Deres nye trappe.

Vi vil gerne starte med en tak for at De valgte BV-Trappen A/S som leverandør af Deres nye trappe. Vi vil gerne starte med en tak for at De valgte som leverandør af Deres nye trappe. Denne monteringsvejledning er ment som en hjælp til samling og montering af Deres trappe. Den dækker de almindelige ting

Læs mere

RINE MONTAGE VEJLEDNING FOR BÅDVINDUER. HD Marine Side: 1 2010-09-30 Holmehaven 18 2670 Greve

RINE MONTAGE VEJLEDNING FOR BÅDVINDUER. HD Marine Side: 1 2010-09-30 Holmehaven 18 2670 Greve MONTAGE VEJLEDNING FOR BÅDVINDUER HD Marine Side: 1 2010-09-30 INDHOLD 1. Indledning.... 3 1.1. Før du starter... 3 1.2. Udtagning af gamle vinduer... 4 1.2.1. Afrensning... 4 1.3. Tilpasning af hul...

Læs mere

PMG konstruktions manual

PMG konstruktions manual PMG konstruktions manual Hugh Piggott - Scoraig Wind Electric - Februar 2001 kommentarer er velkomne på hugh@scoraigwind.co.uk Indhold Side 1. Introduktion 2 2. Liste over materialer og værktøj 6 3. Skabeloner

Læs mere

D udstyr MONTAGE VEJLEDNING FOR BÅDVINDUER. HD Bådudstyr Side: 1 2006-09-12 Holmehaven 18 2670 Greve

D udstyr MONTAGE VEJLEDNING FOR BÅDVINDUER. HD Bådudstyr Side: 1 2006-09-12 Holmehaven 18 2670 Greve MONTAGE VEJLENING FOR ÅVINUER H åd Side: 1 2006-09-12 INHOL 1. Indledning....3 1.1. Før du starter...3 1.2. Udtagning af gamle vinduer....3 1.2.1. Afrensning...4 1.3. Tilpasning af hul...4 1.4. Montage

Læs mere

Brugervejledning Skrabemaskine PAMU SA100

Brugervejledning Skrabemaskine PAMU SA100 UDGAVE 2 07/10 2009 Brugervejledning Skrabemaskine PAMU SA100 OVERENSSTEMMELSERKLÆRING. EU overensstemmelseserklæring. Fabrikant: A/S Tlf.: +45 96 13 30 30/ 40 95 31 35 Adresse:, Maskine: Model: Type:

Læs mere

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE:

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: SÅDAN! Hukommelse kan du aldrig få for meget af. Læs her, hvad ekstra ram betyder for din pc, hvor meget du skal bruge, hvilken type, og hvordan du installerer den,

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Vigtigt: Fører og passager: Kun en fører og én passager er tilladt. Max. last er 150 kg. i alt.

Vigtigt: Fører og passager: Kun en fører og én passager er tilladt. Max. last er 150 kg. i alt. Forord: Tak fordi du har købt en Kingring / JinLun JL150-5 motorcykel hos MC4you. Denne model er produceret ved hjælp af avanceret teknologi. Denne model er designet til såvel bykørsel som langture, og

Læs mere

Brugsanvisning til DenForm DreamPool 550 Tillykke med din nye swimmingpool

Brugsanvisning til DenForm DreamPool 550 Tillykke med din nye swimmingpool Brugsanvisning til DenForm DreamPool 550 Tillykke med din nye swimmingpool Denne brugsanvisning henviser til illustrationerne i den trykte brugsanvisning! ( Brochuren med den orange forside der medfølger

Læs mere

ønsker tillykke med din nye port som du selv ønsker at montere. For at få et godt resultat, følg denne Monterings og brugervejledning

ønsker tillykke med din nye port som du selv ønsker at montere. For at få et godt resultat, følg denne Monterings og brugervejledning Nordisk Port Import ønsker tillykke med din nye port som du selv ønsker at montere. For at få et godt resultat, følg denne Monterings og brugervejledning Læs denne vejledning igennem inden du starter Vigtige

Læs mere

DET STORE BATTERIPROJEKT

DET STORE BATTERIPROJEKT DET STORE BATTERIPROJEKT 2 3 DEN STORE BATTERIKAMPAGNE 204 Aktivitetsmateriale med tilknyttet specialmærke LEDER TIL AKTIVITETSMATERIALE OM BATTERIGENANVEN DELSE MED TILKNYTTET SPECIALMÆRKE FORMÅL Dette

Læs mere

Michael Holm sidst opdateret onsdag, 11 januar 2012 side 1 af 9

Michael Holm sidst opdateret onsdag, 11 januar 2012 side 1 af 9 Michael Holm sidst opdateret onsdag, 11 januar 2012 side 1 af 9 Skift af venstre forhjulsleje på Citroen Berlingo 1.8i årgang 2000 Haynes er skrevet til biler, som ikke er rustne. Her kommer en praktisk

Læs mere

www.varianttrailers.dk

www.varianttrailers.dk Trailerhåndbog 2 www.varianttrailers.dk Indhold Tillykke Side 3 Betjeningsvejledning - alle modeller Side 4-5 Last af trailere Side 6 Bådtrailere Side 7-8 Service og vedligehold Side 9 Pleje af trailere

Læs mere

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge:

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge: Side 1 af 9 Materialer: Til én klasse skal du bruge: til hver elev: fire slags paprør, nr. 1-4 en linse et okular (sørg for at hver gruppe nogle forskellige okularer) en saks to runde stykker sort karton

Læs mere

Kølig luft trækkes ind gennem panelets bagside. Luften varmes op. Den lune luft blæses ind i kælderen.

Kølig luft trækkes ind gennem panelets bagside. Luften varmes op. Den lune luft blæses ind i kælderen. 0 Færdig på en weekend Kølig luft trækkes ind gennem panelets bagside. Sværhedsgrad: LeT svært Du skal måle grundigt op. Og du må hellere købe et anlæg, der er lidt for stort, end et, der er for lille.

Læs mere

Guide til køb af nye fælge

Guide til køb af nye fælge Guide til køb af nye fælge Introduktion Du sidder nu med en guide der kan hjælpe dig i dit køb af nye fælge. Der vil også være svar på en række af de oftest stillede spørgsmål, som vi håber kan hjælpe

Læs mere

Kuglen triller. Hej med dig!

Kuglen triller. Hej med dig! Kuglen triller Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette

Læs mere

Lowrance X-47 Lowrance X-47EX Cuda 128 Cuda 128 Bærbar Cuda 168 Cuda 168EX

Lowrance X-47 Lowrance X-47EX Cuda 128 Cuda 128 Bærbar Cuda 168 Cuda 168EX Lowrance X-47 Lowrance X-47EX Cuda 128 Cuda 128 Bærbar Cuda 168 Cuda 168EX Installation og betjeningsvejledning FairPoint 2003 Tak for at De har købt dette ekkolod. Disse ekkolodder er de seneste medlemmer

Læs mere

den danske kvalitetstrailer Trailerhåndbog

den danske kvalitetstrailer Trailerhåndbog den danske kvalitetstrailer Trailerhåndbog www.variant.dk Data - Min trailer Model: Stelnr.: Dato for indregistrering: Registreringsnr.: Service og eftersyn Dato: Udført af: Dato: Udført af: Dato: Udført

Læs mere

Konstruktionsprojekt - Analysefasen

Konstruktionsprojekt - Analysefasen Kaj Nielsen Side 1 Titelblad Projekttitel: Analyserapport for afgangsprojekt Udarbejdet af: Kaj Juul Nielsen. Uddannelsesinstitutionens navn: Erhvervsakademi Midtjylland. Uddannelsens navn: Produktionsteknolog.

Læs mere

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm,

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm, Byg din fladskærm ind i væggen Lad dit fladskærms-tv sidde helt i plan med væggen, og skjul samtidig alle ledninger fra tv et til spillemaskiner, optagere og stikkontakt. lot ser den ud, den nye fladskærm,

Læs mere