URBAN MEDIASPACE AARHUS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "URBAN MEDIASPACE AARHUS"

Transkript

1 DOKK1 OG HAVNEBYRUM

2

3 URBAN MEDIASPACE AARHUS

4 4 DOKK1 OG HAVNEBYRUM Dokk1 og havneområdet er mere end blot en bygning og en plads det er et nyt sted i byen.

5 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 5 DOKK1 OG DE NYE HAVNEBYRUM AKTØRER I PROJEKTET Arkitektfirmaet schmidt hammer lassen architects er arkitekt og totalrådgiver på projektet og har tilknyttet Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue og Alectia A/S som underrådgivere. Rambøll Danmark er bygherrerådgiver på projektet. PROJEKTETS AFSLUTNING Dokk1 og parkeringsanlægget tages i brug juni 2015, mens havnepladserne bliver færdige i løbet af Det sidste belægningsarbejde omkring letbanen bliver afsluttet i Dokk1 og de nye havnebyrum er del af projektet Urban Mediaspace Aarhus, som er Aarhus Kommunes største anlægsprojekt nogensinde. Projektets formål er at omdanne Aarhus inderhavn fra industriog færgehavn til byrum. Projektet skaber sammenhæng mellem byen og vandet og får stor indflydelse på havneområdet og byens liv. Området ligger centralt i forhold til Aarhus midtby, Domkirken, gågaden og å-miljøet. Urban Mediaspace Aarhus inkluderer Dokk1 det centrale bibliotek og Borgerservice i Aarhus, et fuldautomatisk p-anlæg med 1000 pladser, tre nye havnebyrum, omlægning af infrastrukturen i området, forberedelser til letbanen, frilægning af sidste stykke af Aarhus Å samt klimasikring af midtbyen. De nye pladser og opholdsrum, Dokk1 samt omlægningen af trafikken gør området til et mangfoldigt og aktivt byrum med mange anvendelsesmuligheder. Projektet gennemføres i partnerskab med Realdania og Realdania Byg, der indgår i etablering af havnepladserne og det automatiske p-anlæg.

6 6 DOKK1 OG HAVNEBYRUM Nørreport Byens Gulv, standard: m² Havnepladsen: m² Opholdsniveauer: m² Siddeelement: 970 m² Havnepladsen Byens Gulv special: m² Byens Kontekst, incl. broer: m² Aarhus Domkirke Aarhus Å Toldboden Hack Kampmanns Plads Pakhus 13 Europa Plads Europahuset Dokk1 Å udløb Aarhus Havnebassin»Bygningens» bruttoetageareal: m² Areal til bibliotek og Borgerservice: ca m² Areal til udlejning: m² Areal til ankomstcenter: 500 m² Arealer til teknik og depot m.v.: 4000 m² Kælder: Volumen med plads til automatisk p-anlæg med 1000 biler Overdækket udeareal under bygningen: m² Antal forventede daglige besøgende: 3500 personer Antal p-pladser: 1000 stk. Antal cykelparkeringspladser: 500 stk. Anlægssum: Ca. 2 mia. kr.

7 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 7 BYGREB Hængslet er det udtryk, som bedst beskriver visionen i det samlede bygreb. Med Dokk1 som et markant omdrejningspunkt formidles byens mange retninger. Tagskivens udtryksfulde, dynamiske, svævende form er inspireret af rotationen i dette retningsløse byrum. Sammenkoblingen mellem bymidten og havnen er afgørende. Den skabes ved, at promenaden langs åen fortsætter rundt om Dokk1 og ud på havnepladserne. Ved åens udmunding etableres et stort trappeanlæg af opholdsplateauer helt ned til vandet, så der opstår en ny vibrerende bypuls på dette sted. Bygrebets store gennemgående pladsdannelse henover kystvejsstrækningen anlægges som en stor flade byens gulv der giver en visuel sammenhængende belægning fra byfront over vej, letbanespor og helt frem til vandkanten. De nye havnepladser skaber mulighed for helt nye aktiviteter, og byens kant bygningsrækken langs Kystvejen får her en direkte forbindelse til vandet. De nye havnebyrum er rummelige og alsidige byrum, som er struktureret omkring ideen om tre pladser i én, hvor de tre pladsdannelser har forskellig karakter og opfordrer til forskellig brug. Aarhus å-dal Urban Mediaspace Aarhus Marselisborg Skovene Risskov Helhedsplanen til Aarhus nye havnebyfront og Dokk1 er baseret på byens landskabelige beliggenhed: terrænet, der strækker sig fra søerne i vest med åen frem til bugten i øst og med skovene i nord og syd. Grøn forbindelse til Risskov Aarhus Domkirke Bygrebet Urban Mediaspace Aarhus Grøn forbindelse til Marselisborg Skovene Helhedsplanens bygreb med havnepladser og Dokk1 sammenfatter forbindelsen mellem åen og bugten.

8 8 DOKK1 OG HAVNEBYRUM

9 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 9 HVAD ER DOKK1? Dokk1 er det centrale bibliotek og Borgerservice i Aarhus. I Dokk1 udfolder vi fremtidens bibliotek, og det er således både en udflytning, en udvidelse og en udvikling af det tidligere hovedbibliotek i Mølleparken. Dokk1 tilbyder mangfoldige faciliteter til sociale aktiviteter, foreningsliv og netværk. Med sine projektrum, studierum, medier, café, undervisningslokaler, sale, aktivitets- og forvandlingsrum og ikke mindst uformelle opholdssteder er bygningen et fleksibelt og dynamisk fristed for alle, som ønsker viden, inspiration og personlig vækst. Et åbent og tilgængeligt læringsmiljø, der fremmer demokrati og fællesskab. Dokk1 giver adgang til differentieret viden og de nyeste medietilbud samt rum til såvel fordybelse som aktiviteter og udfoldelse. HUSETS NAVN I efteråret 2012 igangsatte vi en proces for at finde det endelige navn til huset. Hundredvis af borgere, samarbejdspartnere og medarbejdere bidrog med forslag til navne. På baggrund af 1250 forslag valgte dommerkomitéen navnet Dokk1. Dommerkomitéen lagde blandt andet vægt på, at Dokk1 er et navn, der placerer bygningen i byen og sætter tanker i gang. Det giver associationer til havnen og livet dér. Samtidig peger navnet fremad og er et sted, der kan lade os op [dock it] og sætter os i forbindelse med omverden. Det er desuden både folkeligt, mundret og skarpt på én gang. Det kan godt forvirre lidt, at navnet kan udtales på forskellige måder: [dokken], [dok én], [dok ét]. Som et ægte demokratisk hus er alle udtalemåder rigtige. Til gengæld er der kun én stavemåde: Dokk1.

10 10 DOKK1 OG HAVNEBYRUM ARKITEKTUR OG UDTRYK Dokk1 er ikke bare en bygning. Det er et sted for udveksling af viden og muligheder, et kulturelt mødested, der ændrer opfattelsen ikke bare af Europaplads og havnen, men af hele byen. Åbenhed og kontakt til byen 360 grader rundt er de ord, som bedst beskriver det arkitektoniske design for Dokk1. Husets helt åbne facade skaber en bevidst sammenbinding mellem ude og inde og sikrer sammenhæng med omgivelserne det moderne byliv, den historiske bykerne, den industrielle havn, vandets store, åbne flade og horisonten. Europaplads strækker sig ind under bygningen, og der opstår et overdækket, udendørs ankomst- og transitområde med en helt speciel karakter. Her mødes rejsende på en dynamisk og lys plads med åbne facader til åen, vandet, byen og de nye havnepladser. Store, skulpturelle trapper forbinder niveauet ovenover med promenaden langs åen og havnen og skaber en fysisk forbindelse mellem bygningen og byen. Samtidig giver adgangen til det udendørs areal på niveau 1 mulighed for at komme op i højden, hvor man virkelig kan opleve udsigten til det store havnebyrum og horisonten.

11 DOKK1 OG HAVNEBYRUM Dokk1 er et åbent demokratisk rum i byen et sted for alle. TVÆRSNIT 1. Udlejningsareal 2. Administration 3. Familier og børn 4. Borgerservice 5. Medieareal 6. Byens gulv og parkeringselevatorer 7. Automatisk parkeringssystem

12 12 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 5 1 NIVEAU 0 1. Automatisk p-anlæg 2. Magic Mushrooms 3. Varegård 4. Elevator og rulletrappe 5. Letbane

13 DOKK1 OG HAVNEBYRUM NIVEAU Læsesal 2. Faglitteratur 3. Studierum 4. Lille sal 5. Store sal 6. Dagligstuen 7. Café 8. Mødelokale 9. Undervisningslokale 10. Borgerservice 11. Hovedindgang 12. Skønlitteratur 13. Legepladsen Kloden 14. Rampen Et udpluk af husets mange materialer

14 14 DOKK1 OG HAVNEBYRUM NIVEAU Læsepladser 2. Gongen 3. Spiserum 4. Ammerum 5. Scenetrappen 6. Pusterummet 7. Børnelab 8. Æsken år 10. Gaminggaden 11. Tweens-lab 12. Makerspace 13. Administration Nogle af husets mange vinkler

15 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 15 NIVEAU Udlejningsområde 2. Kantine for medarbejdere Den mangekantede tagskive er et markant arkitektonisk element ved Dokk1. Tagskiven er dækket af strækmetal og kommer dermed til at danne kontrast til husets store glasfacader.

16 16 DOKK1 OG HAVNEBYRUM

17 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 17 LEGEPLADS FAKTA Sallingfondene har doneret syv millioner kroner til opførelsen af legepladsen. Den danske virksomhed Monstrum står bag designet og udførelsen af legepladsen.»» I udformningen af legepladsen er der lagt vægt på at give børn med særlige behov eller handicap mulighed for at være en del af legen. Kloden er Dokk1 s førsteklasses legeplads i første sals højde. Legepladsen er opført på det store, udendørs dæk, der omkranser Dokk1 syv meter over jorden. På dækket møder du Bjørnen, Havørnen, Den kinesiske drage og Aben når du altså ikke lige springer fra isflage til isflage Legepladsen består af fem primære legeområder, som hver repræsenterer en verdensdel, og som tilbyder forskellige legemuligheder. På denne måde får man forskellige legeoplevelser, alt efter i hvilken retning man leger. De fem områder er forbundet af en jordomrejse rundt om huset, der er markeret i dækket og krydret med fortællinger og sjove facts. Legepladsen er målrettet hele familien som et sted, hvor børn og voksne kan lege sammen.

18 18 DOKK1 OG HAVNEBYRUM KERNEVÆRDIER Med mennesket i centrum skal Dokk1 være byens hjerte for viden og kultur. Gennem en inddragelsesproces med deltagelse af borgere, brugere, netværk, medarbejdere og politikere er der udviklet syv kerneværdier for Dokk1: Borgeren som udgangspunkt Livslang læring og fællesskab Mangfoldighed, samarbejde og netværk Oplevelser og kultur Brobygger mellem borger, teknologi og viden Fleksibel og professionel organisation Bæredygtigt ikon for Aarhus De syv kerneværdier er vedtaget af Aarhus Byråd.

19 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 19 AUTOMATISK PARKERINGSANLÆG Et innovativt, fuldautomatisk p-anlæg med pladser er en væsentlig del af Dokk1. Her afleverer man sin bil i en lys og imødekommende terminal med udsigt over havet, hvorefter teknikken tager over og løfter bilen ned på en hylde i det underjordiske lager. Det at parkere skal være en arkitektonisk gennemtænkt kvalitetsoplevelse. Med sin fuldautomatiske løsning bliver p-anlægget det mest avancerede og Europas største automatiske p-anlæg. Parkeringsterminalerne, hvor man afleverer og henter sin bil, udgør en integreret del af pladsen under bygningen. Her ligger de som lette og gennemsigtige glasbokse på en rambla, der løber ned mod vandet. Man sætter bilen i en boks, og den forsvinder ned i jorden. Herefter kan man bevæge sig op i bygningen, eller man kan bare fortsætte ud i byen. Når man henter bilen, leveres den igen på overfladen. Det automatiske p-anlæg er en investering i byliv og livskvalitet i Aarhus. Det erstatter en masse overfladeparkering på gader og pladser, så byens borgere får mere plads til at udfolde sig. Anlægget skal være inspiration til, hvordan man kan skabe parkeringsløsninger, der er velintegrerede i byen og en kvalitetsoplevelse for brugerne. FAKTA P-anlægget er opført i partnerskab mellem Aarhus Kommune og Realdania Byg. Ved færdiggørelsen af anlægget har Realdania Byg overtaget ejerskabet. Securitas står for den daglige drift af anlægget. Anlægget er leveret af det tyske firma Lödige Systems GmbH. Foto: Susanne Eeg / Realdania Byg

20 20 DOKK1 OG HAVNEBYRUM DOMKIRKEAKSEN / HACK KAMPMANNS PLADS NORD / HAVNEPLADSEN SYD Den arkitektoniske og rumlige oplevelse omkring vandindskæringen i Domkirkeaksen, Hack Kampmanns Plads og Havnepladsen er områdets særlige kvalitet. Fra Skolegyde kan udsigten til vandet og Aarhus Bugt nydes. Pladserne folder sig ud i forskellige belægninger som en invitation til at udnytte de nye havnebyrums alsidige muligheder for aktiviteter, bevægelse, leg og ophold.

21 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 21 HAVNEPLADSER OG BYRUM ARKITEKTUR OG UDTRYK Den nye havnebyfront er byens adgang til nye oplevelser af bugten, havnen og vandet. De centrale havnebyrum strækker sig fra Aarhus Å og Mindet til Nørreport-krydset og afgrænses af byfronten langs Kystvejsstrækningen. Bygrebets store, gennemgående pladsdannelse henover Kystvejen anlægges som en stor flade byens gulv der giver en visuel sammenhængende belægning fra byfront over vej, nye letbanespor og helt frem til vandkanten. Der opstår tre pladser med hver deres karakter og funktion: det dynamiske transitrum Europaplads, der glider ind under Dokk1, opholdsrummet Hack Kampmanns Plads ved Toldboden med plads til de historiske bygninger og sidst, men ikke mindst aktivitetsrummet Havnepladsen med en selvstændig asfaltflade til alle situationer og events. Store opholdsniveauer breder sig ud i forskydninger mod vandet, så der etableres store plateauer mod syd. Ved opholdsniveauerne kan man på bare fødder komme helt ned til og ud i vandet. De nye pladser skaber et levende og aktivt område, som består af smukke, robuste og stemningsfulde byrum og havnepladser, der tilbyder mangfoldige muligheder for ophold, oplevelser og leg.

22 22 DOKK1 OG HAVNEBYRUM BYGREBET PÅ LANGS BYGREBET PÅ TVÆRS 3 PLADSER I ÉN BEPLANTNING Risskov 2 Vandindskæringer Havnepladsen: Rum til aktivitet og arrangementer 1 1 Trærækker Brabrand Sø Aarhus Å Bevægelsesakser Hack Kampmanns Plads: Rum til ophold Planteøer med enkelttræer eller trægrupper Europaplads & Dokk1: Rum til transit Marselisborg Skov 3 Planteelement på Europaplads af flerrækket beplantning Bygrebet tager fat i områdets overordnede bevægelsesretninger fra by til vand på langs og på tværs. Tre pladser i én ét bygreb med forskellige rumligheder og karakterer, der giver alsidige muligheder for ophold og aktivitet.

23 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 23 EUROPAPLADS OG DOKK1 PARKERINGSANLÆG OG RUM TIL TRANSIT HACK KAMPMANNS PLADS RUM TIL OPHOLD HAVNEPLADSEN RUM TIL AKTIVITET OG ARRANGEMENTER EUROPAHUSET KYSTVEJEN LETBANE CYKELRUTE PROMENADE STATION DOKK1 AARHUS Å PAKHUS 13 AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN STATION SKOLEBAKKEN OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER STATION NØRREPORT

24 24 DOKK1 OG HAVNEBYRUM HAVNEPLADSEN

25 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 25 HAVNEPLADSEN Den nye havneplads er en stor, fleksibel og åben aktivitetsplads med en belægning, som opfordrer til leg og spil. Pladsens østside er afgrænset af en stor siddetrappe, som kan udnyttes som tilskuerpladser og opholdssted. Opholdsniveauerne afsluttes af en flydebro, som gør det muligt at komme i land fra kajak, kano eller robåd. Havnepladsen indrettes til forskellige formål henover året. Den skaber rum til både den daglige, uorganiserede aktivitet som for eksempel street skating, gøgl og boldspil, til særlige sæsonaktiviteter som strandbar eller julemarked og til de helt store events som for eksempel koncerter, markedspladser eller turneringer. Havnepladsen mørk asfalt Byens Gulv lys beton Byens Gulv lys kørebelægning Opholdsniveauer lys granit BELÆGNINGER Belægningerne i de nye byrum og havnepladser sammenfatter det store havnebyrum i ét greb. Det er store, lyse betonflader på Byens Gulv, indbydende lys granit på opholdsniveauerne og mørk asfalt på Havnepladsen. Belægningernes grafiske og taktile bearbejdning, skaber en poetisk og foranderlig graduering mellem det lyse og det mørke, mellem reflektion og skyggevirkning. Projektets belægninger spænder således mellem sort og hvid, mellem fast og flydende. Byens kontekst standard betonsten Byens kontekst asfalt

26 26 DOKK1 OG HAVNEBYRUM GONGEN

27 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 27 KUNST Der er afsat et beløb, der svarer til 1 % af byggesummen, til kunstnerisk udsmykning af byggeriet såvel indendørs i Dokk1 som uden for på de omkringliggende pladser. Beløbet udgør cirka 17 millioner kroner. Succeskriterierne for den kunstneriske udsmykning er: Kunsten skal integreres i projektet. Den skal aktivere og supplere husets og pladsernes arkitektur på en inddragende og overraskende måde. Kunsten skal have et så højt niveau, at den i sig selv tiltrækker besøgende. Kunsten skal afspejle samtidskunst af høj kvalitet. Sammen med byggeriets arkitekter er der udpeget et antal steder i projektet, hvor man med fordel kan integrere kunst. I samarbejde med Aarhus Kommunes Billedkunstudvalg har vi gennemført en række udbud, hvor kunstnere har kunnet byde ind på de forskellige opgaver. GONGEN Gongen af Kirstine Roepstorff er en 7,5 meter lang rørklokke, der hænger i ovenlyset oven for medierampen. Fra fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital kan nybagte forældre aktivere en slåarm, der er monteret på Gongen. Lyden fra Gongen kan høres i området omkring rampen. MAGIC MUSHROOMS Magic Mushrooms af kunstnerparret Elmgreen & Dragset er et stort værk, der udsmykker undersiden af rampen på niveau 0. Værket har form af en omvendt storby. Man kan opleve værket, når man bevæger sig ind under huset. POSEIDON Poseidon af kunstnergruppen A Kassen er et udendørs bronzeskulptur til det nye havnebyrum. Tilblivelsesprocessen består i at hælde flydende bronze i havnebassinet. Bronzen stivner i en uforudsigelig form en dynamisk og abstrakt skulptur.

28 28 DOKK1 OG HAVNEBYRUM KLIMASIKRING For at beskytte midtbyen omkring Aarhus Å mod fremtidige oversvømmelser fra havet er der indarbejdet klimasikring i projektet. Klimatilpasningen består dels af et sluse- og pumpeanlæg ved mundingen af Aarhus Å og dels af en højvandsbarriere på strækningen fra Dokk1 til Skolegyde. Højvandsbarrieren består i at Dokk1 og den trafikale korridor mellem Europaplads og Skolegyde (letbanespor og vejforløb) er hævet til kote 2,5. Det betyder, at området og dermed hele midtbyen er sikret mod vandstigninger på op til 2,5 meter over normal vandstand. Ved normale vandstande er slusen åben. Ved forhøjet vandstand kan sluseportene lukkes og forhindre vandet fra bugten i at løbe ind i åen og oversvømme midtbyen. Samtidig sørger indbyggede pumper for, at åens vand bliver pumpet ud i havnebassinet, så åen ikke løber over sine bredder ned gennem byen. TERRÆNPRINCIP FOR HØJVANDSBARRIERE VED TRAFIKRUMMET PÅ EUROPLADS.

29 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 29 TILGÆNGELIGHED Fri og lige adgang for alle er nøgleord i projektet. Vi har derfor udarbejdet designprincipper og -løsninger med dette for øje. Både indendørs i Dokk1, uden for på pladserne og i forhold til p-anlægget har vi arbejdet med tilgængelige ruter, adgangsforhold, wayfinding, bevægelsesforløb, beplantning, sikkerhed, funktionelle hjælpemidler, hvilestationer, belysning m.m. Vi har haft særligt fokus på syns- og hørehæmmede, kørestolsbrugere, gangbesværede, allergikere, ordblinde samt personer med nedsat kognitiv funktionsevne. Det er Aarhus Kommunes mål at sikre tilgængelighed, både i traditionel fysisk forstand og i forhold til adgangen til information. Under hele projektet har vi haft tilknyttet en tilgængelighedskonsulent, der løbende har gransket projektet og har rådgivet os vedrørende løsninger og muligheder.

30 30 DOKK1 OG HAVNEBYRUM BÆREDYGTIGHED For at sikre fokus på bæredygtighed og miljø har vi i hele projektforløbet haft miljørigtig projektering som arbejdsmetode. Vores mål har været at nedbringe energiforbruget både i anlægsfasen og i driftsfasen, at genanvende eksisterende materiale, benytte naturprodukter og værne om det eksisterende miljø i området. Bygningens kompakte form betyder, at overfladearealet og dermed varmetabet reduceres. Etagernes størrelse og indbyrdes placering er designet, så der opnås naturlige skyggeeffekter, der minimerer ressourceforbruget. Dokk1 er opført som lavenergibygning klasse Både i formgivningen og i valget af tekniske løsninger er der fokus på bæredygtige tiltag. Et stort solcelleanlæg på taget af Dokk1 bidrager til energioptimeringen, og da bygningen er placeret på havnefronten, har vi valgt havvandskøling for at reducere energiforbruget.

31 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 31 BRUGER INDDRAGELSE Kun ved at involvere de kommende brugere og byens aktører kan vi skabe nye havnebyrum og et hus for borgerne, der også lever om 100 år. Med afsæt i Aarhusmodellen for borgerinddragelse har projektet taget udgangspunkt i borgernes brug, ideer og ønsker, så de bliver synlige gennem udviklingsprocessen og i det endelige projekt. Borgere, netværk, medarbejdere og samarbejdspartnere er alle essentielle brugere af Dokk1 og de nye havnebyrum. Med udgangspunkt i brugerne er projektet blevet styrket gennem løbende inddragelsesprocesser. Når vi inddraget, har det været helt afgørende, at spillerummet for indflydelse har været tydeligt, og at processerne er foregået på tidspunkter i processen, hvor der har været en reel mulighed for at påvirke projektet. Dokk1 og de nye havnebyrum skal være et unikt sted for samarbejde i udviklingen, i byggeprocessen, og når projektet står færdigt.

32 32 DOKK1 OG HAVNEBYRUM DOKK1 OG HAVNEBYRUM Aarhus Kommune 2015 ISBN: Læs mere om projektet på Har du spørgsmål eller kommentarer kan du kontakte projektsekretariatet på: eller telefon Planer, skitser og visualiseringer: schmidt hammer lassen architects og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue Layout: ITK Design Tryk:

33 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 33

34 34 DOKK1 OG HAVNEBYRUM

35 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 35

36 Dansk ISBN:

URBAN MEDIASPACE AND NEW CENTRAL URBAN WATERFRONT AND MEDIASPACE IN AARHUS

URBAN MEDIASPACE AND NEW CENTRAL URBAN WATERFRONT AND MEDIASPACE IN AARHUS URBAN MEDIASPACE AND NEW CENTRAL URBAN WATERFRONT AND MEDIASPACE IN AARHUS For mere information: Projektdirektør Niels Vad Sørensen, nvs@aarhus.dk Projektleder Marie Østergård, mao@aarhus.dk / Læs mere

Læs mere

Dokk1 får stor international kunst

Dokk1 får stor international kunst Pressemeddelelse Onsdag 20. marts 2013 Dokk1 får stor international kunst Det internationalt anerkendte kunstnerpar Elmgreen & Dragset, der blandt andet er kendt for værker i London, Rotterdam og Madrid,

Læs mere

Forord. De tre hovedområder for afslutningsprojektet er vægtet med 60 % konstruktioner, 20 % installationer og 20 % husbygning.

Forord. De tre hovedområder for afslutningsprojektet er vægtet med 60 % konstruktioner, 20 % installationer og 20 % husbygning. Forord Denne rapport er udarbejdet af gruppe 8 på 7. semester ved Ingeniørhøjskolen i København. Det overordnede tema for afslutningsprojektet er projektering af byggekonstruktioner, hvor det er valgt

Læs mere

WWW.URBANMEDIASPACE.DK

WWW.URBANMEDIASPACE.DK Til Projektsekretariatet for Multimediehus og Havnebyrum, Århus Kommune Dokumenttype Rapport fra fokusgrupper om indhold til ny hjemmeside Dato Februar 2010 WWW.URBANMEDIASPACE.DK MULTIMEDIEHUS OG HAVNEBYRUM

Læs mere

NU BEGYNDER VI AT BYGGE

NU BEGYNDER VI AT BYGGE URBAN MEDIASPACE AARHUS NU BEGYNDER VI AT BYGGE INFORMATION OM BYGGEPROCESSENS 1. FASE 2011 2012 2013 2014 2015 02-03» URBAN MEDIASPACE AARHUS ER MED ET BUDGET PÅ CIRKA 1,9 MILLIARDER KRONER DET HIDTIL

Læs mere

Et enestående område midt i København. Kvæsthus- og Sankt Annæ Projektet

Et enestående område midt i København. Kvæsthus- og Sankt Annæ Projektet Et enestående område midt i København Kvæsthus- og Sankt Annæ Projektet 1 2 4 6 8 10 12 14 16 18 22 26 28 VISIONEN LIVSKVALITET Sammenhæng i arkitektur og design Byrum med plads til mange slags oplevelser

Læs mere

IDÉKATALOG. Nyt centralt Havnebyrum og Multimediehus i Århus BORGERINDDRAGELSESPROCES DE NYE HAVNEBYRUM SEPTEMBER - OKTOBER 2009

IDÉKATALOG. Nyt centralt Havnebyrum og Multimediehus i Århus BORGERINDDRAGELSESPROCES DE NYE HAVNEBYRUM SEPTEMBER - OKTOBER 2009 IDÉKATALOG Nyt centralt Havnebyrum og Multimediehus i Århus BORGERINDDRAGELSESPROCES DE NYE HAVNEBYRUM SEPTEMBER - OKTOBER 2009 INDHOLD 1/ PROCES BAGGRUND FORMÅL FORLØB 2/ DIALOGMØDERNE BORGERNES INDFLYDELSE

Læs mere

Indstilling. Igangsætning af projektkonkurrence for Multimediehuset m.v. på Den Sydlige Bastion/Inderhavnen i Århus Byens centrale byrum. 1.

Indstilling. Igangsætning af projektkonkurrence for Multimediehuset m.v. på Den Sydlige Bastion/Inderhavnen i Århus Byens centrale byrum. 1. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Den 19. februar 2008. Igangsætning af projektkonkurrence for Multimediehuset m.v. på Den Sydlige Bastion/Inderhavnen i Århus Byens centrale byrum 1. Resume Multimediehuset

Læs mere

Aktualitet: Århus Havn

Aktualitet: Århus Havn Aktualitet: Århus Havn DEN BYNÆRE HAVN Af Birgitte Kleis Den 16. april offentliggjorde Århus borgmester Nicolai Wammen resultatet af to udbudsrunder om udformningen af delarealer i de bynære havnearealer

Læs mere

DOMMERBETÆNKNING VINGE OG NY BYDEL

DOMMERBETÆNKNING VINGE OG NY BYDEL DOMMERBETÆNKNING VINGE S-togsSTATION OG NY BYDEL Indbudt projektkonkurrence Dommerbetænkning Oktober 2014 1 FORORD Frederikssund Det er med stor glæde, at Frederikssund Kommune nu kan præsentere resultatet

Læs mere

HEDENSTED BYMIDTE IDÈOPLÆG 2013. Hedensted Bymidte. Tilgængelighed Ankomst Afrejse. Parkering. Mangfoldighed. Byliv. Afrejse Handelsliv

HEDENSTED BYMIDTE IDÈOPLÆG 2013. Hedensted Bymidte. Tilgængelighed Ankomst Afrejse. Parkering. Mangfoldighed. Byliv. Afrejse Handelsliv Hedensted Bymidte Tilgængelighed Ankomst Afrejse Parkering Mangfoldighed Forberedelse hjemmefra Afrejse Handelsliv Byliv Internet Vidensdeling Hjemme igen HEDENSTED BYMIDTE IDÈOPLÆG 2013 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bydesign i København. Erfaringer fra Christiansbro, Havnestad og Amerika Plads. Københavns Kommune 2009

Bydesign i København. Erfaringer fra Christiansbro, Havnestad og Amerika Plads. Københavns Kommune 2009 bydesign i København Erfaringer fra Christiansbro, Havnestad og Amerika Plads Bydesign i København Københavns Kommune 2009 Udgiver Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign Islands

Læs mere

MULIGHEDER MED KVALITET

MULIGHEDER MED KVALITET MULIGHEDER MED KVALITET - en arkitekturpolitik for Randers Kommune RANDERS BYKERNE BYRÅDETS ARKITEKTURPOLITIK Randers Kommune skal kendes som en attraktiv kommune og et godt sted at bo. Kommunens smukke

Læs mere

Arkitekturpolitik Mennesker i centrum

Arkitekturpolitik Mennesker i centrum Arkitekturpolitik Mennesker i centrum Februar 2014 Regeringen Februar 2014 ARKITEKTURPOLITIK MENNESKER I CENTRUM kum.dk INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING ARKITEKTUR FOR MENNESKER SIDE 6 1. MØDET MED ARKITEKTUREN

Læs mere

Miljøvurdering og VVM for Carlsberg Valby - "Vores By"

Miljøvurdering og VVM for Carlsberg Valby - Vores By Københavns Kommune Miljøvurdering og VVM for Carlsberg Valby - "Vores By" Teknisk rapport Maj 08 2 Miljøvurdering og VVM for Carlsberg Valby - "Vores By" Kolofon Titel: Miljøvurdering og VVM for Carlsberg

Læs mere

INVITATION OG INSPIRATION TIL KOMMUNER OG FORSYNINGSSELSKABER VANDPLUS SØG STØTTE TIL AT FÅ BYLIV UD AF KLIMATILPASNING!

INVITATION OG INSPIRATION TIL KOMMUNER OG FORSYNINGSSELSKABER VANDPLUS SØG STØTTE TIL AT FÅ BYLIV UD AF KLIMATILPASNING! INVITATION OG INSPIRATION TIL KOMMUNER OG FORSYNINGSSELSKABER VANDPLUS SØG STØTTE TIL AT FÅ BYLIV UD AF KLIMATILPASNING! 1. FORORD OG VISION 5 2. BAGGRUND 7 3. POTENTIALER OG UDFORDRINGER 8 Nødvendigt,

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 Kerteminde Kommune. Hovedstruktur

Kommuneplan 2013-2025 Kerteminde Kommune. Hovedstruktur Kommuneplan 2013-2025 Kerteminde Kommune Hovedstruktur Kerteminde Kommune Miljø- & Kulturforvaltningen Plan & Byg Tlf. 65 15 15 15 www.kerteminde.dk plan-byg@kerteminde.dk INDHOLD VISION & INDSATSOMRÅDER...

Læs mere

VISIONSOPLÆG INDHOLD Forord af rådmand for Kultur og Borgerservice 3 Marc Perera Christensen Vision 5 Baggrund 7 Indhold 8 Målgrupper og aktører 9 Fysiske rammer 10 Nuværende forhold 10 Inddragelse 11

Læs mere

FREMTIDENS BISPETORV

FREMTIDENS BISPETORV Udviklingsplan i relation til at skabe liv gennem aktiviteter og arrangementer Maj 2015 1 INDLEDENDE BEMÆRKNINGER Aarhus Teater ønsker, at der som led i den igangværende arkitektoniske udvikling af Bispetorv

Læs mere

KAMPVALG I HERNING S. 98 FREMTIDENS BY- OG HAVNEUDVIKLING S. 91 ET TURBULENT FINANSÅR S. 70 REALDANIA SOM SAMARBEJDSPARTNER S. 58

KAMPVALG I HERNING S. 98 FREMTIDENS BY- OG HAVNEUDVIKLING S. 91 ET TURBULENT FINANSÅR S. 70 REALDANIA SOM SAMARBEJDSPARTNER S. 58 REALDANIA FILANTROPI _ INTERVIEW ÅRSMAGASIN 2009 KAMPVALG I HERNING S. 98 FREMTIDENS BY- OG HAVNEUDVIKLING S. 91 ET TURBULENT FINANSÅR S. 70 REALDANIA SOM SAMARBEJDSPARTNER S. 58 MULTIFARVET BYRUM PÅ NØRREBRO

Læs mere

PLANSTRATEGI 2012. Vallensbæk det hele menneske i fremtidens boligby. Forslag. Det hele menneske Vision for fremtidens boligby

PLANSTRATEGI 2012. Vallensbæk det hele menneske i fremtidens boligby. Forslag. Det hele menneske Vision for fremtidens boligby Vallensbæk Kommune Vallensbæk Stationstorv 100 2665 Vallensbæk Strand www.vallensbaek.dk bpm@vallensbaek.dk T 4797 4000 Det hele menneske Vision for fremtidens boligby PLANSTRATEGI 2012 Vallensbæk det

Læs mere

OPSAMLING PÅ FORDEBAT AF BUDOLFI PLADS APRIL/MAJ 2015

OPSAMLING PÅ FORDEBAT AF BUDOLFI PLADS APRIL/MAJ 2015 OPSAMLING PÅ FORDEBAT AF BUDOLFI PLADS APRIL/MAJ 2015 2 INDHOLD Intro 4 Landskabsprojekt 6 Inspirationsoplæg 10 Opsamling på Officielle Forslag 14 Opsamling på Borgermøde 22 Opsamling på Facebook 28 Opsamling

Læs mere

Kvalitetshåndbog for De Bynære Havnearealer. Tillæg nr. 58 til Kommuneplan 2001

Kvalitetshåndbog for De Bynære Havnearealer. Tillæg nr. 58 til Kommuneplan 2001 Kvalitetshåndbog for De Bynære Havnearealer Tillæg nr. 58 til Kommuneplan 2001 Kvalitetshåndbog for De Bynære Havnearealer Tillæg nr. 58 til Kommuneplan 2001 Udgiver Århus Kommune januar 2006 Forfatter

Læs mere

LISELEJE BYDER VELKOMMEN. Potentialeplan for Liseleje AB SO LUTLA NDS KAB. nyt billede. Den danske riviera

LISELEJE BYDER VELKOMMEN. Potentialeplan for Liseleje AB SO LUTLA NDS KAB. nyt billede. Den danske riviera LISELEJE BYDER VELKOMMEN Potentialeplan for Liseleje AB SO LUTLA NDS KAB nyt billede Den danske riviera LISEleje LISEleje LISELEJE BYDER VELKOMMEN Udarbejdet for VisitNordsjælland, 2013-2014. Redaktion:

Læs mere

fortætning af helsingør - en fysisk analyse

fortætning af helsingør - en fysisk analyse fortætning af helsingør - en fysisk analyse 2 indholdsfortegnelse 5...indledning 6...udfordring - mere by på samme plads 7...perspektiv 8...helsingørs fysiske kvaliteter 14...udpegning af fortætningsområder

Læs mere

Phone: +45 35 29 30 70 www.signal-arki.dk. Århusgade 88, 2.sal 2100 København Ø Denmark CVR/VAT: 25 31 93 62 BILLUND BIBLIOTEK WORKSHOP FORLØB

Phone: +45 35 29 30 70 www.signal-arki.dk. Århusgade 88, 2.sal 2100 København Ø Denmark CVR/VAT: 25 31 93 62 BILLUND BIBLIOTEK WORKSHOP FORLØB Phone: +45 35 29 30 70 www.signal-arki.dk Århusgade 88, sal 2100 København Ø Denmark CVR/VAT: 25 31 93 62 BILLUND BIBLIOTEK FORLØB KOLOFON BILLUND BIBLIOTEK - ET FORLØB Opdragsgiver: Realdania Kulturstyrelsen

Læs mere

TIMELINE FORUNDERSØGELSE & PROJEKTUDVIKLING

TIMELINE FORUNDERSØGELSE & PROJEKTUDVIKLING November 2012 TIMELINE FORUNDERSØGELSE & PROJEKTUDVIKLING TimeLine revitalisering af halvanden kilometer lukket landevej med fokus på bevægelse, oplevelser og forbindelser. 1 INDHOLD s. 3 Introduktion

Læs mere

KU.BE 1 DESIGNMANUAL 20130425 PROJEKTFORSLAG ADEPT - MVRDV - SLA - SØREN JENSEN - MAX FORDHAM KU.BE

KU.BE 1 DESIGNMANUAL 20130425 PROJEKTFORSLAG ADEPT - MVRDV - SLA - SØREN JENSEN - MAX FORDHAM KU.BE 20130425 PROJEKTFORSLAG KU.BE DESIGNMANUAL ADEPT - MVRDV - SLA - SØREN JENSEN - MAX FORDHAM KU.BE KU.BE 1 INDHOLD INDLEDNING... 03 LANDSKAB...05 URBANT GARDIN... 13 MATERIALE KONCEPT... 29 FACADE... 33

Læs mere

Vision for Bryghusprojektet

Vision for Bryghusprojektet Bryghus projektet Vision for Bryghusprojektet Med Bryghusprojektet skabes et nyt og ekstraordinært omdrejningspunkt for livet i byen. Bryghusprojektet bliver centrum for en række nye broforbindelser, der

Læs mere

TAG PARKEN I LOMMEN! Forslag til 14 lommeparker i København.

TAG PARKEN I LOMMEN! Forslag til 14 lommeparker i København. TAG PARKEN I LOMMEN! Forslag til 14 lommeparker i København. hvorfor lommeparker? 2 Lommeparken spiller med på lokalområdets identitet og stedets historie Lommeparken giver plads til motion og leg i byens

Læs mere