URBAN MEDIASPACE AARHUS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "URBAN MEDIASPACE AARHUS"

Transkript

1 DOKK1 OG HAVNEBYRUM

2

3 URBAN MEDIASPACE AARHUS

4 4 DOKK1 OG HAVNEBYRUM Dokk1 og havneområdet er mere end blot en bygning og en plads det er et nyt sted i byen.

5 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 5 DOKK1 OG DE NYE HAVNEBYRUM AKTØRER I PROJEKTET Arkitektfirmaet schmidt hammer lassen architects er arkitekt og totalrådgiver på projektet og har tilknyttet Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue og Alectia A/S som underrådgivere. Rambøll Danmark er bygherrerådgiver på projektet. PROJEKTETS AFSLUTNING Dokk1 og parkeringsanlægget tages i brug juni 2015, mens havnepladserne bliver færdige i løbet af Det sidste belægningsarbejde omkring letbanen bliver afsluttet i Dokk1 og de nye havnebyrum er del af projektet Urban Mediaspace Aarhus, som er Aarhus Kommunes største anlægsprojekt nogensinde. Projektets formål er at omdanne Aarhus inderhavn fra industriog færgehavn til byrum. Projektet skaber sammenhæng mellem byen og vandet og får stor indflydelse på havneområdet og byens liv. Området ligger centralt i forhold til Aarhus midtby, Domkirken, gågaden og å-miljøet. Urban Mediaspace Aarhus inkluderer Dokk1 det centrale bibliotek og Borgerservice i Aarhus, et fuldautomatisk p-anlæg med 1000 pladser, tre nye havnebyrum, omlægning af infrastrukturen i området, forberedelser til letbanen, frilægning af sidste stykke af Aarhus Å samt klimasikring af midtbyen. De nye pladser og opholdsrum, Dokk1 samt omlægningen af trafikken gør området til et mangfoldigt og aktivt byrum med mange anvendelsesmuligheder. Projektet gennemføres i partnerskab med Realdania og Realdania Byg, der indgår i etablering af havnepladserne og det automatiske p-anlæg.

6 6 DOKK1 OG HAVNEBYRUM Nørreport Byens Gulv, standard: m² Havnepladsen: m² Opholdsniveauer: m² Siddeelement: 970 m² Havnepladsen Byens Gulv special: m² Byens Kontekst, incl. broer: m² Aarhus Domkirke Aarhus Å Toldboden Hack Kampmanns Plads Pakhus 13 Europa Plads Europahuset Dokk1 Å udløb Aarhus Havnebassin»Bygningens» bruttoetageareal: m² Areal til bibliotek og Borgerservice: ca m² Areal til udlejning: m² Areal til ankomstcenter: 500 m² Arealer til teknik og depot m.v.: 4000 m² Kælder: Volumen med plads til automatisk p-anlæg med 1000 biler Overdækket udeareal under bygningen: m² Antal forventede daglige besøgende: 3500 personer Antal p-pladser: 1000 stk. Antal cykelparkeringspladser: 500 stk. Anlægssum: Ca. 2 mia. kr.

7 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 7 BYGREB Hængslet er det udtryk, som bedst beskriver visionen i det samlede bygreb. Med Dokk1 som et markant omdrejningspunkt formidles byens mange retninger. Tagskivens udtryksfulde, dynamiske, svævende form er inspireret af rotationen i dette retningsløse byrum. Sammenkoblingen mellem bymidten og havnen er afgørende. Den skabes ved, at promenaden langs åen fortsætter rundt om Dokk1 og ud på havnepladserne. Ved åens udmunding etableres et stort trappeanlæg af opholdsplateauer helt ned til vandet, så der opstår en ny vibrerende bypuls på dette sted. Bygrebets store gennemgående pladsdannelse henover kystvejsstrækningen anlægges som en stor flade byens gulv der giver en visuel sammenhængende belægning fra byfront over vej, letbanespor og helt frem til vandkanten. De nye havnepladser skaber mulighed for helt nye aktiviteter, og byens kant bygningsrækken langs Kystvejen får her en direkte forbindelse til vandet. De nye havnebyrum er rummelige og alsidige byrum, som er struktureret omkring ideen om tre pladser i én, hvor de tre pladsdannelser har forskellig karakter og opfordrer til forskellig brug. Aarhus å-dal Urban Mediaspace Aarhus Marselisborg Skovene Risskov Helhedsplanen til Aarhus nye havnebyfront og Dokk1 er baseret på byens landskabelige beliggenhed: terrænet, der strækker sig fra søerne i vest med åen frem til bugten i øst og med skovene i nord og syd. Grøn forbindelse til Risskov Aarhus Domkirke Bygrebet Urban Mediaspace Aarhus Grøn forbindelse til Marselisborg Skovene Helhedsplanens bygreb med havnepladser og Dokk1 sammenfatter forbindelsen mellem åen og bugten.

8 8 DOKK1 OG HAVNEBYRUM

9 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 9 HVAD ER DOKK1? Dokk1 er det centrale bibliotek og Borgerservice i Aarhus. I Dokk1 udfolder vi fremtidens bibliotek, og det er således både en udflytning, en udvidelse og en udvikling af det tidligere hovedbibliotek i Mølleparken. Dokk1 tilbyder mangfoldige faciliteter til sociale aktiviteter, foreningsliv og netværk. Med sine projektrum, studierum, medier, café, undervisningslokaler, sale, aktivitets- og forvandlingsrum og ikke mindst uformelle opholdssteder er bygningen et fleksibelt og dynamisk fristed for alle, som ønsker viden, inspiration og personlig vækst. Et åbent og tilgængeligt læringsmiljø, der fremmer demokrati og fællesskab. Dokk1 giver adgang til differentieret viden og de nyeste medietilbud samt rum til såvel fordybelse som aktiviteter og udfoldelse. HUSETS NAVN I efteråret 2012 igangsatte vi en proces for at finde det endelige navn til huset. Hundredvis af borgere, samarbejdspartnere og medarbejdere bidrog med forslag til navne. På baggrund af 1250 forslag valgte dommerkomitéen navnet Dokk1. Dommerkomitéen lagde blandt andet vægt på, at Dokk1 er et navn, der placerer bygningen i byen og sætter tanker i gang. Det giver associationer til havnen og livet dér. Samtidig peger navnet fremad og er et sted, der kan lade os op [dock it] og sætter os i forbindelse med omverden. Det er desuden både folkeligt, mundret og skarpt på én gang. Det kan godt forvirre lidt, at navnet kan udtales på forskellige måder: [dokken], [dok én], [dok ét]. Som et ægte demokratisk hus er alle udtalemåder rigtige. Til gengæld er der kun én stavemåde: Dokk1.

10 10 DOKK1 OG HAVNEBYRUM ARKITEKTUR OG UDTRYK Dokk1 er ikke bare en bygning. Det er et sted for udveksling af viden og muligheder, et kulturelt mødested, der ændrer opfattelsen ikke bare af Europaplads og havnen, men af hele byen. Åbenhed og kontakt til byen 360 grader rundt er de ord, som bedst beskriver det arkitektoniske design for Dokk1. Husets helt åbne facade skaber en bevidst sammenbinding mellem ude og inde og sikrer sammenhæng med omgivelserne det moderne byliv, den historiske bykerne, den industrielle havn, vandets store, åbne flade og horisonten. Europaplads strækker sig ind under bygningen, og der opstår et overdækket, udendørs ankomst- og transitområde med en helt speciel karakter. Her mødes rejsende på en dynamisk og lys plads med åbne facader til åen, vandet, byen og de nye havnepladser. Store, skulpturelle trapper forbinder niveauet ovenover med promenaden langs åen og havnen og skaber en fysisk forbindelse mellem bygningen og byen. Samtidig giver adgangen til det udendørs areal på niveau 1 mulighed for at komme op i højden, hvor man virkelig kan opleve udsigten til det store havnebyrum og horisonten.

11 DOKK1 OG HAVNEBYRUM Dokk1 er et åbent demokratisk rum i byen et sted for alle. TVÆRSNIT 1. Udlejningsareal 2. Administration 3. Familier og børn 4. Borgerservice 5. Medieareal 6. Byens gulv og parkeringselevatorer 7. Automatisk parkeringssystem

12 12 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 5 1 NIVEAU 0 1. Automatisk p-anlæg 2. Magic Mushrooms 3. Varegård 4. Elevator og rulletrappe 5. Letbane

13 DOKK1 OG HAVNEBYRUM NIVEAU Læsesal 2. Faglitteratur 3. Studierum 4. Lille sal 5. Store sal 6. Dagligstuen 7. Café 8. Mødelokale 9. Undervisningslokale 10. Borgerservice 11. Hovedindgang 12. Skønlitteratur 13. Legepladsen Kloden 14. Rampen Et udpluk af husets mange materialer

14 14 DOKK1 OG HAVNEBYRUM NIVEAU Læsepladser 2. Gongen 3. Spiserum 4. Ammerum 5. Scenetrappen 6. Pusterummet 7. Børnelab 8. Æsken år 10. Gaminggaden 11. Tweens-lab 12. Makerspace 13. Administration Nogle af husets mange vinkler

15 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 15 NIVEAU Udlejningsområde 2. Kantine for medarbejdere Den mangekantede tagskive er et markant arkitektonisk element ved Dokk1. Tagskiven er dækket af strækmetal og kommer dermed til at danne kontrast til husets store glasfacader.

16 16 DOKK1 OG HAVNEBYRUM

17 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 17 LEGEPLADS FAKTA Sallingfondene har doneret syv millioner kroner til opførelsen af legepladsen. Den danske virksomhed Monstrum står bag designet og udførelsen af legepladsen.»» I udformningen af legepladsen er der lagt vægt på at give børn med særlige behov eller handicap mulighed for at være en del af legen. Kloden er Dokk1 s førsteklasses legeplads i første sals højde. Legepladsen er opført på det store, udendørs dæk, der omkranser Dokk1 syv meter over jorden. På dækket møder du Bjørnen, Havørnen, Den kinesiske drage og Aben når du altså ikke lige springer fra isflage til isflage Legepladsen består af fem primære legeområder, som hver repræsenterer en verdensdel, og som tilbyder forskellige legemuligheder. På denne måde får man forskellige legeoplevelser, alt efter i hvilken retning man leger. De fem områder er forbundet af en jordomrejse rundt om huset, der er markeret i dækket og krydret med fortællinger og sjove facts. Legepladsen er målrettet hele familien som et sted, hvor børn og voksne kan lege sammen.

18 18 DOKK1 OG HAVNEBYRUM KERNEVÆRDIER Med mennesket i centrum skal Dokk1 være byens hjerte for viden og kultur. Gennem en inddragelsesproces med deltagelse af borgere, brugere, netværk, medarbejdere og politikere er der udviklet syv kerneværdier for Dokk1: Borgeren som udgangspunkt Livslang læring og fællesskab Mangfoldighed, samarbejde og netværk Oplevelser og kultur Brobygger mellem borger, teknologi og viden Fleksibel og professionel organisation Bæredygtigt ikon for Aarhus De syv kerneværdier er vedtaget af Aarhus Byråd.

19 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 19 AUTOMATISK PARKERINGSANLÆG Et innovativt, fuldautomatisk p-anlæg med pladser er en væsentlig del af Dokk1. Her afleverer man sin bil i en lys og imødekommende terminal med udsigt over havet, hvorefter teknikken tager over og løfter bilen ned på en hylde i det underjordiske lager. Det at parkere skal være en arkitektonisk gennemtænkt kvalitetsoplevelse. Med sin fuldautomatiske løsning bliver p-anlægget det mest avancerede og Europas største automatiske p-anlæg. Parkeringsterminalerne, hvor man afleverer og henter sin bil, udgør en integreret del af pladsen under bygningen. Her ligger de som lette og gennemsigtige glasbokse på en rambla, der løber ned mod vandet. Man sætter bilen i en boks, og den forsvinder ned i jorden. Herefter kan man bevæge sig op i bygningen, eller man kan bare fortsætte ud i byen. Når man henter bilen, leveres den igen på overfladen. Det automatiske p-anlæg er en investering i byliv og livskvalitet i Aarhus. Det erstatter en masse overfladeparkering på gader og pladser, så byens borgere får mere plads til at udfolde sig. Anlægget skal være inspiration til, hvordan man kan skabe parkeringsløsninger, der er velintegrerede i byen og en kvalitetsoplevelse for brugerne. FAKTA P-anlægget er opført i partnerskab mellem Aarhus Kommune og Realdania Byg. Ved færdiggørelsen af anlægget har Realdania Byg overtaget ejerskabet. Securitas står for den daglige drift af anlægget. Anlægget er leveret af det tyske firma Lödige Systems GmbH. Foto: Susanne Eeg / Realdania Byg

20 20 DOKK1 OG HAVNEBYRUM DOMKIRKEAKSEN / HACK KAMPMANNS PLADS NORD / HAVNEPLADSEN SYD Den arkitektoniske og rumlige oplevelse omkring vandindskæringen i Domkirkeaksen, Hack Kampmanns Plads og Havnepladsen er områdets særlige kvalitet. Fra Skolegyde kan udsigten til vandet og Aarhus Bugt nydes. Pladserne folder sig ud i forskellige belægninger som en invitation til at udnytte de nye havnebyrums alsidige muligheder for aktiviteter, bevægelse, leg og ophold.

21 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 21 HAVNEPLADSER OG BYRUM ARKITEKTUR OG UDTRYK Den nye havnebyfront er byens adgang til nye oplevelser af bugten, havnen og vandet. De centrale havnebyrum strækker sig fra Aarhus Å og Mindet til Nørreport-krydset og afgrænses af byfronten langs Kystvejsstrækningen. Bygrebets store, gennemgående pladsdannelse henover Kystvejen anlægges som en stor flade byens gulv der giver en visuel sammenhængende belægning fra byfront over vej, nye letbanespor og helt frem til vandkanten. Der opstår tre pladser med hver deres karakter og funktion: det dynamiske transitrum Europaplads, der glider ind under Dokk1, opholdsrummet Hack Kampmanns Plads ved Toldboden med plads til de historiske bygninger og sidst, men ikke mindst aktivitetsrummet Havnepladsen med en selvstændig asfaltflade til alle situationer og events. Store opholdsniveauer breder sig ud i forskydninger mod vandet, så der etableres store plateauer mod syd. Ved opholdsniveauerne kan man på bare fødder komme helt ned til og ud i vandet. De nye pladser skaber et levende og aktivt område, som består af smukke, robuste og stemningsfulde byrum og havnepladser, der tilbyder mangfoldige muligheder for ophold, oplevelser og leg.

22 22 DOKK1 OG HAVNEBYRUM BYGREBET PÅ LANGS BYGREBET PÅ TVÆRS 3 PLADSER I ÉN BEPLANTNING Risskov 2 Vandindskæringer Havnepladsen: Rum til aktivitet og arrangementer 1 1 Trærækker Brabrand Sø Aarhus Å Bevægelsesakser Hack Kampmanns Plads: Rum til ophold Planteøer med enkelttræer eller trægrupper Europaplads & Dokk1: Rum til transit Marselisborg Skov 3 Planteelement på Europaplads af flerrækket beplantning Bygrebet tager fat i områdets overordnede bevægelsesretninger fra by til vand på langs og på tværs. Tre pladser i én ét bygreb med forskellige rumligheder og karakterer, der giver alsidige muligheder for ophold og aktivitet.

23 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 23 EUROPAPLADS OG DOKK1 PARKERINGSANLÆG OG RUM TIL TRANSIT HACK KAMPMANNS PLADS RUM TIL OPHOLD HAVNEPLADSEN RUM TIL AKTIVITET OG ARRANGEMENTER EUROPAHUSET KYSTVEJEN LETBANE CYKELRUTE PROMENADE STATION DOKK1 AARHUS Å PAKHUS 13 AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN STATION SKOLEBAKKEN OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER STATION NØRREPORT

24 24 DOKK1 OG HAVNEBYRUM HAVNEPLADSEN

25 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 25 HAVNEPLADSEN Den nye havneplads er en stor, fleksibel og åben aktivitetsplads med en belægning, som opfordrer til leg og spil. Pladsens østside er afgrænset af en stor siddetrappe, som kan udnyttes som tilskuerpladser og opholdssted. Opholdsniveauerne afsluttes af en flydebro, som gør det muligt at komme i land fra kajak, kano eller robåd. Havnepladsen indrettes til forskellige formål henover året. Den skaber rum til både den daglige, uorganiserede aktivitet som for eksempel street skating, gøgl og boldspil, til særlige sæsonaktiviteter som strandbar eller julemarked og til de helt store events som for eksempel koncerter, markedspladser eller turneringer. Havnepladsen mørk asfalt Byens Gulv lys beton Byens Gulv lys kørebelægning Opholdsniveauer lys granit BELÆGNINGER Belægningerne i de nye byrum og havnepladser sammenfatter det store havnebyrum i ét greb. Det er store, lyse betonflader på Byens Gulv, indbydende lys granit på opholdsniveauerne og mørk asfalt på Havnepladsen. Belægningernes grafiske og taktile bearbejdning, skaber en poetisk og foranderlig graduering mellem det lyse og det mørke, mellem reflektion og skyggevirkning. Projektets belægninger spænder således mellem sort og hvid, mellem fast og flydende. Byens kontekst standard betonsten Byens kontekst asfalt

26 26 DOKK1 OG HAVNEBYRUM GONGEN

27 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 27 KUNST Der er afsat et beløb, der svarer til 1 % af byggesummen, til kunstnerisk udsmykning af byggeriet såvel indendørs i Dokk1 som uden for på de omkringliggende pladser. Beløbet udgør cirka 17 millioner kroner. Succeskriterierne for den kunstneriske udsmykning er: Kunsten skal integreres i projektet. Den skal aktivere og supplere husets og pladsernes arkitektur på en inddragende og overraskende måde. Kunsten skal have et så højt niveau, at den i sig selv tiltrækker besøgende. Kunsten skal afspejle samtidskunst af høj kvalitet. Sammen med byggeriets arkitekter er der udpeget et antal steder i projektet, hvor man med fordel kan integrere kunst. I samarbejde med Aarhus Kommunes Billedkunstudvalg har vi gennemført en række udbud, hvor kunstnere har kunnet byde ind på de forskellige opgaver. GONGEN Gongen af Kirstine Roepstorff er en 7,5 meter lang rørklokke, der hænger i ovenlyset oven for medierampen. Fra fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital kan nybagte forældre aktivere en slåarm, der er monteret på Gongen. Lyden fra Gongen kan høres i området omkring rampen. MAGIC MUSHROOMS Magic Mushrooms af kunstnerparret Elmgreen & Dragset er et stort værk, der udsmykker undersiden af rampen på niveau 0. Værket har form af en omvendt storby. Man kan opleve værket, når man bevæger sig ind under huset. POSEIDON Poseidon af kunstnergruppen A Kassen er et udendørs bronzeskulptur til det nye havnebyrum. Tilblivelsesprocessen består i at hælde flydende bronze i havnebassinet. Bronzen stivner i en uforudsigelig form en dynamisk og abstrakt skulptur.

28 28 DOKK1 OG HAVNEBYRUM KLIMASIKRING For at beskytte midtbyen omkring Aarhus Å mod fremtidige oversvømmelser fra havet er der indarbejdet klimasikring i projektet. Klimatilpasningen består dels af et sluse- og pumpeanlæg ved mundingen af Aarhus Å og dels af en højvandsbarriere på strækningen fra Dokk1 til Skolegyde. Højvandsbarrieren består i at Dokk1 og den trafikale korridor mellem Europaplads og Skolegyde (letbanespor og vejforløb) er hævet til kote 2,5. Det betyder, at området og dermed hele midtbyen er sikret mod vandstigninger på op til 2,5 meter over normal vandstand. Ved normale vandstande er slusen åben. Ved forhøjet vandstand kan sluseportene lukkes og forhindre vandet fra bugten i at løbe ind i åen og oversvømme midtbyen. Samtidig sørger indbyggede pumper for, at åens vand bliver pumpet ud i havnebassinet, så åen ikke løber over sine bredder ned gennem byen. TERRÆNPRINCIP FOR HØJVANDSBARRIERE VED TRAFIKRUMMET PÅ EUROPLADS.

29 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 29 TILGÆNGELIGHED Fri og lige adgang for alle er nøgleord i projektet. Vi har derfor udarbejdet designprincipper og -løsninger med dette for øje. Både indendørs i Dokk1, uden for på pladserne og i forhold til p-anlægget har vi arbejdet med tilgængelige ruter, adgangsforhold, wayfinding, bevægelsesforløb, beplantning, sikkerhed, funktionelle hjælpemidler, hvilestationer, belysning m.m. Vi har haft særligt fokus på syns- og hørehæmmede, kørestolsbrugere, gangbesværede, allergikere, ordblinde samt personer med nedsat kognitiv funktionsevne. Det er Aarhus Kommunes mål at sikre tilgængelighed, både i traditionel fysisk forstand og i forhold til adgangen til information. Under hele projektet har vi haft tilknyttet en tilgængelighedskonsulent, der løbende har gransket projektet og har rådgivet os vedrørende løsninger og muligheder.

30 30 DOKK1 OG HAVNEBYRUM BÆREDYGTIGHED For at sikre fokus på bæredygtighed og miljø har vi i hele projektforløbet haft miljørigtig projektering som arbejdsmetode. Vores mål har været at nedbringe energiforbruget både i anlægsfasen og i driftsfasen, at genanvende eksisterende materiale, benytte naturprodukter og værne om det eksisterende miljø i området. Bygningens kompakte form betyder, at overfladearealet og dermed varmetabet reduceres. Etagernes størrelse og indbyrdes placering er designet, så der opnås naturlige skyggeeffekter, der minimerer ressourceforbruget. Dokk1 er opført som lavenergibygning klasse Både i formgivningen og i valget af tekniske løsninger er der fokus på bæredygtige tiltag. Et stort solcelleanlæg på taget af Dokk1 bidrager til energioptimeringen, og da bygningen er placeret på havnefronten, har vi valgt havvandskøling for at reducere energiforbruget.

31 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 31 BRUGER INDDRAGELSE Kun ved at involvere de kommende brugere og byens aktører kan vi skabe nye havnebyrum og et hus for borgerne, der også lever om 100 år. Med afsæt i Aarhusmodellen for borgerinddragelse har projektet taget udgangspunkt i borgernes brug, ideer og ønsker, så de bliver synlige gennem udviklingsprocessen og i det endelige projekt. Borgere, netværk, medarbejdere og samarbejdspartnere er alle essentielle brugere af Dokk1 og de nye havnebyrum. Med udgangspunkt i brugerne er projektet blevet styrket gennem løbende inddragelsesprocesser. Når vi inddraget, har det været helt afgørende, at spillerummet for indflydelse har været tydeligt, og at processerne er foregået på tidspunkter i processen, hvor der har været en reel mulighed for at påvirke projektet. Dokk1 og de nye havnebyrum skal være et unikt sted for samarbejde i udviklingen, i byggeprocessen, og når projektet står færdigt.

32 32 DOKK1 OG HAVNEBYRUM DOKK1 OG HAVNEBYRUM Aarhus Kommune 2015 ISBN: Læs mere om projektet på Har du spørgsmål eller kommentarer kan du kontakte projektsekretariatet på: eller telefon Planer, skitser og visualiseringer: schmidt hammer lassen architects og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue Layout: ITK Design Tryk:

33 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 33

34 34 DOKK1 OG HAVNEBYRUM

35 DOKK1 OG HAVNEBYRUM 35

36 Dansk ISBN:

urban mediaspace aarhus

urban mediaspace aarhus urban mediaspace aarhus Multimediehuset og havneområdet er mere end blot en bygning og en plads det er et nyt sted i byen. Urban MediaSpace Aarhus 5 Urban Mediaspace Aarhus Urban Mediaspace Aarhus er Aarhus

Læs mere

urban mediaspace aarhus

urban mediaspace aarhus urban mediaspace aarhus Dokk og havneområdet er mere end blot en bygning og en plads det er et nyt sted i byen. Urban MediaSpace Aarhus 5 Urban Mediaspace Aarhus Urban Mediaspace Aarhus er Aarhus Kommunes

Læs mere

Pressemeddelelse. Kunst i Urban Mediaspace Aarhus. Dato 31.01 2013

Pressemeddelelse. Kunst i Urban Mediaspace Aarhus. Dato 31.01 2013 Pressemeddelelse Dato 31.01 2013 Kunst i Urban Mediaspace Aarhus I dag har fem kunstnere afleveret deres forslag til et unikt kunstværk, der skal skabe en helt særlig oplevelse i Dokk1. Aarhus Kommune

Læs mere

Pressemeddelelse. Den 12. oktober 2012

Pressemeddelelse. Den 12. oktober 2012 Pressemeddelelse Den 12. oktober 2012 Aarhus Kommune Dokk1 Husets navn er Dokk1 Dokk1. Det er navnet for det nye Hovedbibliotek og Borgerservice, som Aarhus Kommune sammen med Realdania er i fuld gang

Læs mere

HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN MINDET AARHUS Å DOKK 1 - LETBANE PAKHUS 13 TOLDBODEN HACK KAMPMANNS HAVNEPLADSEN LETBANE REKREATIV BIBLIOTEK OG PLADS FORBINDELSE BORGERSERVICE, CYKEL- GANGSTI HØJVANDSSLUSE

Læs mere

Dokk1 får stor international kunst

Dokk1 får stor international kunst Pressemeddelelse Onsdag 20. marts 2013 Dokk1 får stor international kunst Det internationalt anerkendte kunstnerpar Elmgreen & Dragset, der blandt andet er kendt for værker i London, Rotterdam og Madrid,

Læs mere

Nyt centralt havnebyrum og Multimediehus

Nyt centralt havnebyrum og Multimediehus Nyt centralt havnebyrum og Multimediehus Læs mere på www.multimediehuset.dk Århus Kommune Hvad og hvor? Samspil mellem by, bygning og havn Omdannelsen af De Bynære Havnearealer er et af de største udviklingsprojekter

Læs mere

NU BEGYNDER VI AT BYGGE

NU BEGYNDER VI AT BYGGE URBAN MEDIASPACE AARHUS NU BEGYNDER VI AT BYGGE INFORMATION OM BYGGEPROCESSENS 1. FASE 2011 2012 2013 2014 2015 02-03» URBAN MEDIASPACE AARHUS ER MED ET BUDGET PÅ CIRKA 1,9 MILLIARDER KRONER DET HIDTIL

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset VÆRDIGRUNDLAG FOR Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Værdigrundlag for Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Udarbejdet i samarbejde med NIRAS Konsulenterne

Læs mere

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

Læs mere

aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER

aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken kystvejsstrækningen

Læs mere

URBAN MEDIASPACE AND NEW CENTRAL URBAN WATERFRONT AND MEDIASPACE IN AARHUS

URBAN MEDIASPACE AND NEW CENTRAL URBAN WATERFRONT AND MEDIASPACE IN AARHUS URBAN MEDIASPACE AND NEW CENTRAL URBAN WATERFRONT AND MEDIASPACE IN AARHUS For mere information: Projektdirektør Niels Vad Sørensen, nvs@aarhus.dk Projektleder Marie Østergård, mao@aarhus.dk / Læs mere

Læs mere

NAVITAS PÅ AARHUS HAVN. Information om byggeprocessen

NAVITAS PÅ AARHUS HAVN. Information om byggeprocessen NAVITAS PÅ AARHUS HAVN Information om byggeprocessen Arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S, Christensen & Co Arkitekter a/s NAVITAS CENTRUM FOR ENERGI, INNOVATION OG UDDANNELSE BYGGEPROJEKTET ER I GANG Første

Læs mere

BYENS STØRSTE BYGGEPROJEKT ER GODT I GANG

BYENS STØRSTE BYGGEPROJEKT ER GODT I GANG URBAN MEDIASPACE AARHUS JUNI 2012 BYENS STØRSTE BYGGEPROJEKT ER GODT I GANG INFORMATION OM BYGGEPROCESSENS 2. FASE 2011 2012 2013 2014 2015 URBAN MEDIASPACE AARHUS URBAN MEDIASPACE AARHUS ET HUS TAGER

Læs mere

Ejendomsbeskrivelse Skolebakken 7, 8000 Aarhus C

Ejendomsbeskrivelse Skolebakken 7, 8000 Aarhus C Ejendomsbeskrivelse Skolebakken 7, 8000 Aarhus C Skolebakken 7 Aarhus C - fantastisk beliggenhed midt i byen ved vandet - liebhaverejendom i centrum af den nye Domkirkeakse med udsigt til havnen, Aarhusbugten

Læs mere

AARHUS Ø. Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard

AARHUS Ø. Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard AARHUS Ø Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard 5448 VISIONEN I begyndelsen af dette årtusinde satte Aarhus Kommune en vision for Aarhus: Aarhus en god by for alle og en by i bevægelse.

Læs mere

Høiriisgård bakker. - en ny grøn bydel. Volumenanalyse af d. 16.08.2011

Høiriisgård bakker. - en ny grøn bydel. Volumenanalyse af d. 16.08.2011 Høiriisgård bakker - en ny grøn bydel Volumenanalyse af d. 16.08.2011 Parcelhuskvarter Motorvej Jernbane Byggegrund Århus Midtby Indfaldsvej Rekreativt naturområde Situation Byggegrunden er karakteriseret

Læs mere

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN 2 KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

Læs mere

Velkommen til Søndre Havn

Velkommen til Søndre Havn Velkommen til Søndre Havn På Søndre Havn i Køge er den tidligere erhvervshavn godt på vej til at blive omdannet til et attraktivt og levende boligområde med adgang til badestrand, strandeng og grønne områder.

Læs mere

SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG

SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG Søkvarteret Forord Inspirationskataloget har til formål at vise en pallet af de elementer, der skal indtænkes i den kommende planlægning for Søkvarteret i Vinge. Søkvarteret

Læs mere

ODENSE Forsker-og videnpark. Maj 2010

ODENSE Forsker-og videnpark. Maj 2010 ODENSE Forsker-og videnpark Maj 2010 Odense Forsker- og videnpark En bydel der summer af viden Over de næste 10-15 år skal området nord for Syddansk Universitet i Odense forvandles til en dynamisk forsker-

Læs mere

Netværkstur til Aarhus med InnoBYG, AlmenNet og Byens Netværk

Netværkstur til Aarhus med InnoBYG, AlmenNet og Byens Netværk Netværkstur til Aarhus med InnoBYG, AlmenNet og Byens Netværk Byens Netværk 01.11.12 Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen Den 1. november tager Byens Netværk, i samarbejde med InnoByg og AlmenNet, på

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk Uddrag af kommuneplan 2009-2020 Genereret på www.silkeborgkommune.dk Torve- og pladser Mål Silkeborg Kommune vil: Udforme bymidtens torve og pladser, så de enkelte byrums særpræg og aktiviteter udvikles

Læs mere

4.675 m² visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej

4.675 m² visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej 4.675 m² visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej MANAGEMENT & UDLEJNING DATEA Lyngby Hovedgade 4 2800 Kgs. Lyngby datea.dk I det attraktive erhvervsområde Lautrupparken i Ballerup, ligger den præsentable

Læs mere

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670 Den Europæiske Union Offentliggørelse af Supplement til Den Europæiske Unions Tidende 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670 Mailadresse: ojs@publications.europa.eu Oplysninger

Læs mere

Byens Hus det kreative samlingssted

Byens Hus det kreative samlingssted Konsensuspapir for Byens Hus side 1 af 5 Byens Hus det kreative samlingssted Baggrund Byens Hus har løbende været på den politiske dagsorden siden revitaliseringen af Kokkedal i 1999. Ved budgetforliget

Læs mere

HØJE TAASTRUP C. VISION

HØJE TAASTRUP C. VISION HØJE TAAASTRUP C 1 HØJE TAASTRUP C. VISION EN SAMMENHÆNGENDE, MANGFOLDIG OG AKTIV OG TRYG BY Høje Taastrup ændrer sig, vokser, forfalder, blomstrer op på ny, omfortolkes og udvikler sig. Det tager helhedsplanen

Læs mere

BESLUTNINGSGRUNDLAG. Nyt centralt Havnebyrum og Multimediehus i Århus BORGERINDDRAGELSESPROCES DE NYE HAVNEBYRUM 8. DECEMBER 2009

BESLUTNINGSGRUNDLAG. Nyt centralt Havnebyrum og Multimediehus i Århus BORGERINDDRAGELSESPROCES DE NYE HAVNEBYRUM 8. DECEMBER 2009 BESLUTNINGSGRUNDLAG Nyt centralt Havnebyrum og Multimediehus i Århus BORGERINDDRAGELSESPROCES DE NYE HAVNEBYRUM 8. DECEMBER 2009 INDHOLD 1/ BESLUTNINGSGRUNDLAG 2/ SAMMENFATNING BRUTTOLISTE INDEHOLDT I

Læs mere

City of Westminster College

City of Westminster College CASE City of LOKATION: City of, London, England. Arkitekt/ designer: schmidt hammer lassen architects. City of designet af schmidt hammer lassen architects På Paddington Green Campus i London, ligger schmidt

Læs mere

K L O S T E R V E J I R Y

K L O S T E R V E J I R Y K L O S T E R V E J I R Y DATO: 18.08.2008 NORD Vision Den gennemgående vision i forslaget er en konkretisering af de retningslinier, der beskrives i»helhedsplan for Ry«. Banebåndets omdannelse fra barriere

Læs mere

Ny politik for perioden

Ny politik for perioden Ny politik for perioden 2015-18 X Kulturudvalgets hovedtemaer for politikken Digitalisering og kanalstrategi Lokale tilbud medborgercentre Læring, viden, dannelse, medborgerskab og demokrati E-materialer

Læs mere

HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter

HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter - Samlingssted i lokalområdet - Motion og sundhed for alle aldre - Fleksibilitet, åbenhed og inspiration - Identitet og fælleskab Adresse: Ny sportshal

Læs mere

STØVRING BIBLIOTEK OG UNGDOMSHUS

STØVRING BIBLIOTEK OG UNGDOMSHUS TOTALRÅDGIVER ØSTERGAARD ARKITEKTER APS UNDERRÅDGIVER - ARKITEKT NØRKÆR+POULSEN ARKITEKTER APS UNDERRÅDGIVER - INGENIØR RAMBØLL A/S UNDERRÅDGIVER - LANDSKAB RAMBØLL BYUDVIKLING OG LANDSKAB STØVRING BIBLIOTEK

Læs mere

Velkommen til Søndre Havn

Velkommen til Søndre Havn Velkommen til Søndre Havn På Søndre Havn i Køge er den tidligere erhvervshavn godt på vej til at blive omdannet til et attraktivt og levende boligområde med adgang til badestrand, strandeng og grønne områder.

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

ALLER HUSETfra traditionelt bladhus til innovativt mediehus

ALLER HUSETfra traditionelt bladhus til innovativt mediehus ALLER HUSETfra traditionelt bladhus til innovativt mediehus Byens Netværk 02.12.08. Tekst og foto: Nanna Jardorf Siden Carl Julius Aller og hans hustru Laura Aller i 1970 erne stiftede Aller Etablissement

Læs mere

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk Uddrag af kommuneplan 2009-2020 Genereret på www.silkeborgkommune.dk Byen og landskabet Mål Silkeborg Kommune vil: Synliggøre Silkeborgs unikke placering i landskabet og bymidtens nærhed til Silkeborg

Læs mere

Nyindrettet, visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej

Nyindrettet, visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej Borupvang 5C, 2750 Ballerup Nyindrettet, visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej MANAGEMENT & UDLEJNING DATEA Lyngby Hovedgade 4 2800 Kgs. Lyngby datea.dk Området og ejendommen I det attraktive

Læs mere

BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD

BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD Nyhavns huse står på nordsiden af kanalen, side om side med den kendte smalle, lodrette takt, med forskellige højder og farver. Her

Læs mere

Nyindrettet, visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej

Nyindrettet, visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej Borupvang 5C, 2750 Ballerup Nyindrettet, visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej MANAGEMENT & UDLEJNING DATEA Lyngby Hovedgade 4 2800 Kgs. Lyngby datea.dk Området og ejendommen I det attraktive

Læs mere

Det Maritime Museum AQUARIUS. Tungevågen AQUARIUS MARITIMT VITENSENTER I TUNGEVÅGEN

Det Maritime Museum AQUARIUS. Tungevågen AQUARIUS MARITIMT VITENSENTER I TUNGEVÅGEN 1 Det Maritime Museum AQUARIUS Tungevågen INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4. ARKITEKTONISK, URBANT OG LANDSKABELIGT KONCEPT 5-7. CONCEPTUELLE DIAGRAMMER 8. MASTERPLAN OG TVÆRSNIT 9. PLAN -1, +1 10. ARKITEKTUR OG

Læs mere

Nyt kulturhus i Tingbjerg

Nyt kulturhus i Tingbjerg Nyt kulturhus i Tingbjerg Tingbjerg og Utterlevshuse skal have et nyt kulturhus og bibliotek. Huset er for alle beboere i Tingbjerg og Utterslevhuse. Her kan du læse mere om, hvordan huset kommer til at

Læs mere

DTU-Compute. Institut for Matematik & Computer Science. Danmarks Teknisk Universitet

DTU-Compute. Institut for Matematik & Computer Science. Danmarks Teknisk Universitet DTU-Compute Institut for Matematik & Computer Science Danmarks Teknisk Universitet Danmarks Teknisk Universitet (DTU) Lyngby Campus På DTU nord for København har Christensen & Co arkitekter skabt en ny

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

By- og Landskabsudvalget indstiller, at byrådet godkender ovennævnte forslag.

By- og Landskabsudvalget indstiller, at byrådet godkender ovennævnte forslag. Punkt 14. Godkendelse af kommuneplantillæg 1.040 og Lokalplan 1-1-117 (med Miljørapport) Centerområde, Budolfi Plads, Vingårdsgade, Aalborg Midtby (1. forelæggelse) 2015-016996 By- og Landskabsudvalget

Læs mere

Fremtidens Sankt Annæ Plads skybrudssikret og grønnere

Fremtidens Sankt Annæ Plads skybrudssikret og grønnere Fremtidens Sankt Annæ Plads skybrudssikret og grønnere Den grønne plads ved havnen Sankt Annæ området bliver renoveret. Området omfatter Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og den østlige del af Nyhavn. Med

Læs mere

FORTÆLLINGEN OM DELTAET. Rådgivernes skitser og refleksioner over processen frem mod det arkitektoniske greb: deltaet.

FORTÆLLINGEN OM DELTAET. Rådgivernes skitser og refleksioner over processen frem mod det arkitektoniske greb: deltaet. FORTÆLLINGEN OM DELTAET Rådgivernes skitser og refleksioner over processen frem mod det arkitektoniske greb: deltaet. LIDT HISTORIE Byen i karréen - det historiske København København var oprindelig bebygget

Læs mere

bringer dig hjem Lad op, nyd din tid på altanen med udsigt over Søndre Strand og Køge by.

bringer dig hjem Lad op, nyd din tid på altanen med udsigt over Søndre Strand og Køge by. Bo med havet på første klasse Du har nu muligheden for at bo, hvor der er højt til himlen, sand under fødderne, bølgebrus som sød musik. Og kort vej til byens puls og liv. Den saltfyldte duft af hav i

Læs mere

Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014

Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014 Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014 Med udgangspunkt i de tre forslag til Espergærdes fremtidige udvikling og tegnestuen PK3 s skitseforslag til Espergærde bypark har vi

Læs mere

Skt. Clemens Bro. Salg af areal samt etablering af ny trappe

Skt. Clemens Bro. Salg af areal samt etablering af ny trappe Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. oktober 2017 Skt. Clemens Bro - Salg af areal samt etablering af ny trappe Salg af arealet under Skt. Clemens Bro for at skabe større

Læs mere

POLYFORM ARKITEKTER ApS Kigkurren 8M, 1. sal DK-2300 København S. info@polyformarkitekter.dk Tlf 33 32 08 74

POLYFORM ARKITEKTER ApS Kigkurren 8M, 1. sal DK-2300 København S. info@polyformarkitekter.dk Tlf 33 32 08 74 Skyen POLYFORM ARKITEKTER ApS Kigkurren 8M, 1. sal DK-2300 København S info@polyformarkitekter.dk Tlf 33 32 08 74 2 Skitseforslag byggefelt 1C// Aalborg Godsbaneareal // 21.12.212 // POLYFORM Arkitekter

Læs mere

ELMELYHAVEN - BOLIGER I SOLRØD STRAND DISPOSITIONSFORSLAG : 20.08.2014

ELMELYHAVEN - BOLIGER I SOLRØD STRAND DISPOSITIONSFORSLAG : 20.08.2014 ELMELYHAVEN - BOLIGER I SOLRØD STRAND DISPOSITIONSFORSLAG : 20.08.2014 BESKRIVELSE Den nye bebyggelse opføres meget centralt i Solrød Strand, på en grund der indtil nu har været brugt til en børneinstitution.

Læs mere

URBAN MEDIASPACE AARHUS BYRUM OG HAVNEPLADSER

URBAN MEDIASPACE AARHUS BYRUM OG HAVNEPLADSER URBAN MEDIASPACE AARHUS BYRUM OG HAVNEPLADSER UDDRAG AF DESIGNMANUAL PROJEKTFORSLAG Projektmateriale til teknisk dialog og markedsundersøgelse vedr. betonbelægningsprojekt 07.07.2011 2. OVERFLADER 2.1

Læs mere

Stationstorv & Torvehal i Ry Skitseprojekt

Stationstorv & Torvehal i Ry Skitseprojekt Danø arkitektur September 2016 Stationstorv & Torvehal i Ry Skitseprojekt 23.09.2016 DANØ arkitektur & Danø arkitektur September 2016 Ry torv med Torvehal - ophold og aktivitet - mangfoldighed - følelse

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

Konkurrence om et skitseprojekt for Bindslevs Plads Silkeborgs kultur- og campusområde

Konkurrence om et skitseprojekt for Bindslevs Plads Silkeborgs kultur- og campusområde Konkurrence om et skitseprojekt for Bindslevs Plads Silkeborgs kultur- og campusområde Baggrund Bindslevs Plads var tidligere byens markedsplads, hvor der foregik livlig handel. I dag arbejder områdets

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

Nyindrettet, visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej

Nyindrettet, visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej Nyindrettet, visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej MANAGEMENT & UDLEJNING DATEA Lyngby Hovedgade 4 2800 Kgs. Lyngby datea.dk Det dynamiske område er under stadig udvikling og af naboer kan nævnes

Læs mere

NYE LEJEBOLIGER I ØSTRE HAVN TÆT PÅ VANDET OG BYENS PULS

NYE LEJEBOLIGER I ØSTRE HAVN TÆT PÅ VANDET OG BYENS PULS UDLEJES FOR: NYE LEJEBOLIGER I ØSTRE HAVN TÆT PÅ VANDET OG BYENS PULS LEJEBOLIGER PÅ 2-3 VÆRELSER SE UDLEJNINGSSTATUS PÅ.DK LYSE BOLIGER I NORDISK STIL ATTRAKTIV BELIGGENHED MIDT I BYEN Havnehusene byder

Læs mere

KONTORLEJEMÅL I AROSGAARDEN. Åboulevarden 23-31/Fiskergade 39-43, 8000 Aarhus C Sag 105139

KONTORLEJEMÅL I AROSGAARDEN. Åboulevarden 23-31/Fiskergade 39-43, 8000 Aarhus C Sag 105139 KONTORLEJEMÅL I AROSGAARDEN Åboulevarden 23-31/Fiskergade 39-43, 8000 Aarhus C Sag 105139 De Bynære Havnearealer Bestseller Navitas Aarhus Domkirke Magasin Arosgaarden Europaplads Dokk1 Strøget - Søndergade

Læs mere

DET FLYDENDE FORENINGSHUS GEISLER & NØRGAARD

DET FLYDENDE FORENINGSHUS GEISLER & NØRGAARD DET FLYDENDE FORENINGSHUS FORENINGSHUSET AK KLUBBEN RUMLIG PLANDISPONERING SKABER ÅBENHED & PRIVATHED BÅDE MOD VAND OG FLADEN FORBINDER FUNKTIONERNE TIL ET LOKALT FÆLLESAREAL BEVÆGELSE SKER PÅ RAMPER OG

Læs mere

PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER BEGRÆNSET UDBUD AF AV-UDSTYR TIL DOKK1

PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER BEGRÆNSET UDBUD AF AV-UDSTYR TIL DOKK1 PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER BEGRÆNSET UDBUD AF AV-UDSTYR TIL DOKK1 25. NOVEMBER 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Den udbudte kontrakt... 3 3. Ordregiver... 5 4. Generelle krav... 6 5. Udelukkelsesgrunde...

Læs mere

Sofie Mandrup Andreassen Portfolio

Sofie Mandrup Andreassen Portfolio Sofie Mandrup Andreassen Portfolio Navn Sofie Mandrup Andreassen Adresse Hasserisgade 1, 2.th 9000 Aalborg, Denmark E-mail sman07@student.aau.dk Mobil +45 27 33 07 24 Fødselsdag 1. sep. 1986, 24 år PEDESTRIAN

Læs mere

Køge vender ansigtet mod vandet

Køge vender ansigtet mod vandet Artikel i PORTUS online magazine juli 2013 Køge vender ansigtet mod vandet Realdania By og Køge Kommune er i partnerskab om at udvikle centralt beliggende havne- og industriarealer til en levende og bæredygtig

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

Kira Maria Svankjær, chefkonsulent. Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016

Kira Maria Svankjær, chefkonsulent. Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016 Kira Maria Svankjær, chefkonsulent Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016 Jyllinge nyt halområde og boligudbygning Strategi bliver til virkelighed - i byudviklingen! Fortætning og byomdannelse

Læs mere

Sølund. Kontekst, forudsætninger og idéer

Sølund. Kontekst, forudsætninger og idéer Sølund Kontekst, forudsætninger og idéer Campus Fælleden Sundhedscentret Kærligheden Midtbyen Dyrehaven Dyrehaven 10 Stadio Skovh Tennisbanerne Idéer fra Landsbyen Sølund Storkollektiv / Bofællesskab

Læs mere

FOLKETS PARK IDÉ: NATUREN BRYDER GENNEM ASFALTEN

FOLKETS PARK IDÉ: NATUREN BRYDER GENNEM ASFALTEN FOLKETS PARK Folkets Park har allerede en stærk historie: Fortællingen om Naturen som bryder gennem stenbroen. Vi bevarer og forstærker denne historie om at naturen gør sit indtog i byen. En vulkan symboliserer

Læs mere

VELKOMMEN TIL KrygerHus

VELKOMMEN TIL KrygerHus VELKOMMEN TIL KrygerHus Kunne du tænke dig at bo med skoven som nabo, med flotte grønne skrænter, i en læfyldt skovlomme og samtidigt med en storslået udsigt over byen, fjorden og Ådalen? Her hersker stilheden,

Læs mere

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Aalborg den 20. december 2016 Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Indledning Aalborg Kommune er inde i en rivende udvikling og i kraftig vækst med en befolkningstilgang på ca. 2500

Læs mere

Historien om Aarhus havn

Historien om Aarhus havn Havneparken Projektets intentioner At skabe en havneplads der er udnytter stedets potentiale, og samtid har sit eget udtryk. At skabe et attraktivt rum til byens borgere, hvor stjernen i centrum navigerer

Læs mere

HOV HAVN HELHEDSPLAN FOR HOV HAVN

HOV HAVN HELHEDSPLAN FOR HOV HAVN HOV HAVN HELHEDSPLAN FOR HOV HAVN Borgermøde 12. november 2013 HVAD FIK VI UD AF BORGERMØDET DEN 28. AUGUST? Havn og udsigt / fyrtårn Bilfri promenade hele vejen langs vandkanten Adskillelse mellem færgehavn

Læs mere

Visionerne for Aarhus Kommunes byudvikling

Visionerne for Aarhus Kommunes byudvikling Visionerne for Aarhus Kommunes byudvikling Arealudviklingschef Bente Lykke Sørensen Aarhus en by i vækst Vi bygger os ud af krisen SHiP Byggeriet påbegyndes ultimo 2012 Z-Huset Under opførelse Felt 8

Læs mere

Krystallen - præsentation

Krystallen - præsentation Krystallen - præsentation DFM-net 27. November 2012 Bygningschef Lars Damkjær Olesen FM Byg 27-11-2012 1 Krystallen FM Byg 27-11-2012 2 2005 FM Byg 27-12-2012 3 Krystallen 27-12-2012 4 Krystallen FM Byg

Læs mere

Niels Brocks internationale gymnasium. INDRETNINGSKONCEPT 2. marts 2010

Niels Brocks internationale gymnasium. INDRETNINGSKONCEPT 2. marts 2010 Niels Brocks internationale gymnasium INDRETNINGSKONCEPT 2. marts 2010 INDHOLD Indretningskonceptet skal understøtte Niels Brocks internationale gymnasiums image, værdier og mål - og være identitetsskabende

Læs mere

NY BYDEL I VORDINGBORG

NY BYDEL I VORDINGBORG NY BYDEL I VORDINGBORG OMDANNELSE AF STATIONSOMRÅDET/ UDGANGSPUNKT FOR HELHEDSPLAN OPLÆG TIL BORGERMØDE/ AARHUS ARKITEKTERNE/ 27.09.2016 Stationsområdet i Vordingborg er det første der møder den togrejsende,

Læs mere

Velkommen til MunkePorten indgangen til Hillerød Centrum. 75 moderne og lyse lejeboliger www.munkeporten.dk

Velkommen til MunkePorten indgangen til Hillerød Centrum. 75 moderne og lyse lejeboliger www.munkeporten.dk Velkommen til MunkePorten indgangen til Hillerød Centrum 75 moderne og lyse lejeboliger www.munkeporten.dk Velkommen til MunkePorten indgangen til Hillerød Centrum MunkePorten er et kombineret finanscenter,

Læs mere

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 København: Grønne uderum som urbane uderum Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 Oversigt 1. Hvor er København? 2. Visioner og mål 3. Urbane tendenser - hvad siger københavnerne?

Læs mere

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670 Den Europæiske Union Offentliggørelse af Supplement til Den Europæiske Unions Tidende 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg Fax: +352 29 29 42 670 Mailadresse: ojs@publications.europa.eu Oplysninger

Læs mere

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv KULTURCENTER Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv IDÉOPLÆG Hvad drømmer du om? Det spørgsmål stillede Områdefornyelsen borgerne på Ydre Østerbro til borgermødet Kulturcenter for

Læs mere

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Notat Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Faaborg-Midtfyn kommune overtager den tidligere Polymerfabrik på Stationsvej

Læs mere

Hvad er artscapes? fiber beton, glasfiber, beton, og rustfri stål.

Hvad er artscapes? fiber beton, glasfiber, beton, og rustfri stål. artscapes Hvad er artscapes? Inden for artscapes skaber vi elementer og miljøer ud fra en unik kunstnerisk proces, der baner vejen for fantasifuld interaktion mellem mennesker. Produkterne kan med deres

Læs mere

BRANCHETEMA UDVIKLING AF EJENDOMME OG KONTORER. er afgørende for det gode projekt

BRANCHETEMA UDVIKLING AF EJENDOMME OG KONTORER. er afgørende for det gode projekt BRANCHETEMA UDVIKLING AF EJENDOMME OG KONTORER PARKERING er afgørende for det gode projekt Parkeringsanlægget skal tænkes intelligent ind fra starten, når man udvikler ejendomme. Men det sker ikke altid.

Læs mere

NYT AARHUS STADION - ET NYT OPLEVELSESRUM I SKOVEN

NYT AARHUS STADION - ET NYT OPLEVELSESRUM I SKOVEN - ET NYT OPLEVELSESRUM I SKOVEN Nyt Aarhus Stadion - et nyt oplevelsesrum i skoven udarbejder ideoplæg til et Nyt Aarhus Stadion i Marselisskoven. En idé, der bryder med den sædvanlige tanke om et stadion,

Læs mere

SMUKKE INDFALDSVEJE Strategi

SMUKKE INDFALDSVEJE Strategi SMUKKE INDFALDSVEJE Strategi INDLEDNING 3 En bund af krokus ANKOMSTEN 5 INDFALDSVEJE 6 VIRKEMIDLER 7 Beplantning Bebyggelse og arkitektur Skiltning Kunst og udsmykning Belysning Forside - H. P. Hansens

Læs mere

DEN HISTORISKE BYMIDTE BJELKE+CERMAK+VEILE ARCHITECTURE

DEN HISTORISKE BYMIDTE BJELKE+CERMAK+VEILE ARCHITECTURE 1 67 FRA SCT. PEDERS KIRKE TIL AXELTORV SCT. PEDERS KIRKE Engang var Sct. Peders Kirke centrum i Næstved. Den var det naturlige pejlemærke og tre indfaldsveje ledte direkte mod kirken. SCT. PEDERS KIRKEPLADS

Læs mere

OFFICEPARK SØBORG. [Et moderne kontormiljø med suveræn placering i Storkøbenhavn]

OFFICEPARK SØBORG. [Et moderne kontormiljø med suveræn placering i Storkøbenhavn] [ 0 0 1 ] OFFICEPARK SØBORG [Et moderne kontormiljø med suveræn placering i Storkøbenhavn] OFFICEPARK SØBORG KØBENHAVN OFFICEPARK SØBORG OfficePark Søborg ligger i erhvervsområdet Vandtårnsvej, Gladsaxe

Læs mere

Erfaringer med BIM projektering/ /Dokk1/Aarhus/ Simon Andreas Arnbjerg BIM Manager / Architectural Technologist T +45 87 32 52 44 E saa@shl.

Erfaringer med BIM projektering/ /Dokk1/Aarhus/ Simon Andreas Arnbjerg BIM Manager / Architectural Technologist T +45 87 32 52 44 E saa@shl. Erfaringer med BIM projektering/ /Dokk1/Aarhus/ Simon Andreas Arnbjerg BIM Manager / Architectural Technologist T +45 87 32 52 44 E saa@shl.dk /Udvalgte projekter/ Grundlagt i 1986 Primært offentlige bygninger

Læs mere

Eksamensprojekt i billedkunst forår 2015. VækstAarhus. 29. april kl. 08.30-15.30 m. efterfølgende reception

Eksamensprojekt i billedkunst forår 2015. VækstAarhus. 29. april kl. 08.30-15.30 m. efterfølgende reception Eksamensprojekt i billedkunst forår 2015 Vækstarhus 29. april kl. 08.30-15.30 m. efterfølgende reception Væksthusene Peter Holms Vej. 8000 arhus - initiativtager Opgave 1 En god velkomst (Opgaver der refererer

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst

Læs mere

Masterplan Varde Midt

Masterplan Varde Midt ANDEL REKREATION >> Tillæg til Masterplan Varde Midt Projektforslag for omdannelse af området ved Torvegade, Slotsgade og havnepladsen i Varde 20110531 SHELL GRUNDEN - SLOTSGADE VARDE MASTERPLAN - SKITSEFORSLAG

Læs mere

VIDENSHUS. Sønderborg Havn

VIDENSHUS. Sønderborg Havn VIDENSHUS Sønderborg Havn En masterplan af den verdenskendte arkitekt Frank Gehry Introduktion: Sønderborg Havneselskab og Rambøll er gået sammen om at udvikle et projekt for et Videnshus på Sønderborg

Læs mere

BUTIKSLEJEMÅL MED MANGE MULIGHEDER. Åboulevarden 23, st., 8000 Aarhus C Sag 105139

BUTIKSLEJEMÅL MED MANGE MULIGHEDER. Åboulevarden 23, st., 8000 Aarhus C Sag 105139 BUTIKSLEJEMÅL MED MANGE MULIGHEDER Åboulevarden 23, st., 8000 Aarhus C Sag 105139 De Bynære Havnearealer Bestseller Navitas Aarhus Domkirke Magasin Åboulevarden Arosgaarden Europaplads Dokk1 Strøget -

Læs mere

Fasanparken. Lækre familieboliger i Ishøj. Afdeling 950-0 Lejerbo Køge Bugt Udlejningsteam Syd Gammel Køge Landevej 26 2500 Valby Telefon 7012 1310

Fasanparken. Lækre familieboliger i Ishøj. Afdeling 950-0 Lejerbo Køge Bugt Udlejningsteam Syd Gammel Køge Landevej 26 2500 Valby Telefon 7012 1310 Fasanparken Lækre familieboliger i Ishøj 62 boliger med gode udearealer, parkeringsmuligheder og fælleshus Afdeling 950-0 Lejerbo Køge Bugt Udlejningsteam Syd Gammel Køge Landevej 26 2500 Valby Telefon

Læs mere

Nu bliver Aarhus Ø, en ø

Nu bliver Aarhus Ø, en ø Nu bliver Aarhus Ø, en ø Frem mod 2020 bliver Aarhus Ø nærmest en helt ny by i byen. En ny og levende bydel med både boliger, erhverv og rekreative områder i byen. En bydel, som er tæt på centrum, og som

Læs mere

Latiner kvartner. Banegård FREDERIKS PLADS. Skansepark

Latiner kvartner. Banegård FREDERIKS PLADS. Skansepark Bilag 8 Latiner kvartner Bynære havnearealer Kultur Kultur Banegård FREDERIKS PLADS Frederiksbjerg Skansepark Oversigtskort der viser den centrale beliggenhed Nord P O frederiks Plads Åen Multimedie huset

Læs mere

Byrumsstrategi og Byrumsplan for Odense bymidte

Byrumsstrategi og Byrumsplan for Odense bymidte Byrumsstrategi og Byrumsplan for Odense bymidte Baggrund for Byrumsplanen Kvarterplan by havn Vision Odense: at lege er at leve Trafik- og Mobilitetsplan Bylivsundersøgelse 2008 Baggrund for Byrumsplanen

Læs mere

INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG

INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG CENTER FOR BYUDVIKLING OG MOBILITET Byliv og boliger ved Bassin 7 BAGGRUND FOR HØRINGEN Aarhus Kommune er i gang med, at udvikle området ved Bassin 7 på Aarhus Ø. Det er

Læs mere

VARDE TORV PROJEKTFORSLAG 24.03.2014

VARDE TORV PROJEKTFORSLAG 24.03.2014 VARDE TORV PROJEKTFORSLAG 24.03.2014 Indledning I 2003 blev første etape af omlægningen af Varde Torv udført. Projektet er tegnet af kommunens landskabsarkitekt Charlotte Horn. GHB Landskabsarkitekter

Læs mere