DTU s uddannelsespolitik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DTU s uddannelsespolitik"

Transkript

1 DTU s uddannelsespolitik DTU indtager sin egen plads i det danske universitetslandskab i kraft af universitetets polytekniske, monofakultære karakter og det særligt samfundsrettede sigte for universitetets virksomhed. Sigtet med DTU s virksomhed er at være til gavn for samfundet, herunder at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til at være dynamo for erhvervsudviklingen. DTU s virksomhed bygger på et ligeværdigt samspil mellem forskning og uddannelse med frembringelse af ny viden som en fælles platform. Uddannelserne er forskningsbaserede på højeste internationale niveau. FORMÅL Uddannelse er en af DTU s primære opgaver i forhold til at opfylde sin mission om at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet. DTU uddanner diplomingeniører, civilingeniører, ph.d.er og tilbyder efter- og videreuddannelser. Uddannelsespolitikken sætter rammerne for, at DTU s ingeniøruddannelser er på højeste internationale plan og blandt de førende i Europa såvel i bredden som på eliteniveau. Uddannelsespolitikken udtrykker DTU s kultur og fælles holdningsgrundlag inden for uddannelsesområdet og beskriver i appendiks, hvordan DTU s strategi på uddannelsesområdet implementeres for DTU s fire uddannelser: professionsbachelor i ingeniørvidenskab (diplomingeniør), bachelor i teknisk videnskab, toårig masteruddannelse i ingeniørvidenskab (civilingeniør) og forskeruddannelsen (ph.d.).

2 Politikken er holdningsgrundlaget for at oprette, udvikle og forbedre uddannelses- og undervisningsaktiviteter. Politikken er retningsgivende i undervisningsarbejdet og afspejler sig i adfærd og arbejdsindsats hos ansatte, der beskæftiger sig med uddannelserne. POLITIKKENS HOLDNINGER Overordnet DTU s ingeniøruddannelser sikrer, at man efter endt uddannelse har kompetencer til at løfte de samfundsmæssige, teknologiske og globale udfordringer, som udgør ingeniørens arbejdsopgaver. Uddannelserne sætter læring ind i en sammenhæng, som forbereder de studerende til at kunne arbejde i teambaserede miljøer, hvor komplekse, værdiskabende produkter, processer eller systemer skabes, driftes eller videreudvikles. Derfor er ingeniørprofessionen og teknisk-naturvidenskabelig forskning og udvikling en kontekst for kurser, projekter og aktiviteter gennem hele uddannelsesforløbet. Uddannelserne indeholder en stærk teknisk-naturvidenskabelige faglig basis, der danner udgangspunktet for at kunne arbejde kreativt, tværfagligt og holde sig ajour med ny viden. Uddannelserne er forskningsbaserede, og de studerende lærer forskningens arbejdsformer og metoder at kende og opnår en solid faglighed. DTU uddanner ingeniører, som kan omsætte teknologiske behov eller mangler til problemstillinger og derefter designe, beregne og konstruere komplekse løsninger via syntese af viden, færdigheder og kompetencer, som skaber værdier i form af nye produkter, processer og systemer.

3 Uddannelse på DTU er en personlig udvikling for den enkelte studerende, der opnår arbejdsrelevante sociale og personlige kompetencer. DTU betragter ingeniøruddannelsen som værende identitetsskabende og af livslang betydning for den enkelte studerende. DTU er et globalt anerkendt teknisk eliteuniversitet med et internationalt netværk af ledende universiteter. DTU arbejder med universitetsalliancer i Norden, Europa og resten af verden, som omfatter udveksling af studerende og samarbejde om uddannelser, forskning og innovation. En betydningsfuld del af dette arbejde har sigte på at tiltrække talentfulde internationale kandidat- og ph.d.-studerende til Danmark. Undervisning og læring Undervisning og vejledning varetages af aktive forskere, som også udvikler universitets uddannelser. DTU lægger stor vægt på pædagogisk og didaktisk uddannelse og efteruddannelse af ansatte, som medvirker i undervisningen. Dokumenterede undervisningskvalifikationer har betydning ved ansættelse på DTU. Hvert semester foretages en evaluering af undervisningsforløb, som diskuteres i en åben dialog mellem de studerende og deres undervisere. Erfaringsudveksling mellem undervisere og diskussion af undervisningsrelevante emner mellem kolleger er en del af undervisningskulturen. DTU skaber incitamenter for god undervisning og undervisningsudvikling. DTU s uddannelser er tilrettelagt således, at de studerende gennemgår en progressiv og integreret læringsproces og derved opnår viden, færdigheder og kompetencer. Kurser og andre uddannelseselementer er beskrevet i form af læringsmål, som formulerer den viden, de færdigheder og kompetencer, de studerende opnår ved at gennemføre aktiviteten. Uddannelserne er tilsvarende beskrevet ved læringsmål. Læringsmålene omhandler det teknisk-naturvidenskabeligt

4 faglige, de personlige og sociale kompetencer og ingeniørmæssige synteseog systemkompetencer. Progressionen i uddannelsesforløbet er understøttet af studieplaner eller forudsætningskæder mellem de enkelte kurser og uddannelseselementer og er afspejlet i undervisningens rolle, læringsmål og valget af eksamensformer. Udvikling af teknisk-naturvidenskabelige, personlige og sociale kompetencer integreres i undervisningen med udviklingen af ingeniørmæssige syntese- og systemkompetencer. Denne integration styrkes gennem undervisningsformernes variation og mangfoldighed og betyder, at læringsaktiviteter forener den samtidige læring af forskellige kompetencer. Samspillet mellem kursusindhold, studenteraktiviteter, læringsmål og evalueringsformer er optimeret i anerkendelse af, at eksamensformen er styrende for de studerendes studiestrategier og læring. Derfor lægger DTU vægt på en konstruktiv sammenhæng mellem undervisnings- og eksamensformer, og at læringsmål bliver evalueret ved eksamen. DTU s uddannelser ligger aldrig inden for et enkelt institut eller fagområde, men er opbygget som fælles uddannelser på tværs af universitetet. Uddannelserne følger en overordnet struktur, der sikrer det polytekniske grundlag og uddannelsernes progression. De fire modeller for DTU s uddannelser er beskrevet i appendiks. Forskningsbaseret uddannelse DTU s uddannelser er forskningsbaserede. De studerende lærer at forholde sig konstruktivt og kritisk til forskningens resultater. Uddannelserne modner og omdanner ny viden fra forskningen til kompetencer hos de studerende. Forskningskompetencen hos DTU-undervisere betyder, at indhold og form af de enkelte uddannelseselementer er på forkant med hensyn til den internationale teknisk-naturvidenskabelige udvikling.

5 Forskningsbaseret uddannelse indebærer, at den nyeste viden og ekspertise bliver indpasset og håndteret i kurser og projekter og er tilgængelig for de studerende. Studerende bliver inddraget i forskningsaktiviteter og tilbydes eliteforløb eller honors-programmer. DTU udvikler og vedligeholder undervisning og uddannelsesforløb ved at kombinere den forskningsbaserede forankring med pædagogiske og didaktiske principper. Studerende På DTU har de studerende let og ubesværet kontakt med deres undervisere. Dette er et vigtigt element i læringskulturen på DTU, hvor undervisere og studerende har respekt for hinanden og den fælles uddannelsesproces. DTU s undervisning er lagt an på, at de studerende er interesserede i at dygtiggøre sig, og de er initiativrige med hensyn til egen læring. Et succesrigt ingeniørstudium kræver, at man har evne, lyst og energi til at blive ingeniør og er klar til at yde den indsats, det kræver. DTU forventer, at de studerende ønsker at udvikle sig til nytænkende, troværdige og engagerede ingeniører. DTU engagerer de studerende i deres uddannelse og opfordrer til konstruktiv deltagelse i undervisningen. En god og inspirerende start på ingeniørstudiet er vigtig for de studerende, hvor de møder DTU s fremmeste forskere og bedste undervisere på første studieår. DTU informerer om faglige forudsætninger og krav for at kunne gennemføre læring og uddannelsen med succes. Denne forventningsafstemning er især vigtig over for nye studerende, men gælder for alle uddannelseselementer. De studerende, som måtte have behov for at yde en ekstra indsats, modtager hjælp og vejledning.

6 De studerende aktiveres, og deres læreproces sættes i centrum, så de bedst tilegner sig viden, færdigheder og kompetencer. DTU anvender undervisningsmetoder, som træner de studerende i at arbejde selvstændigt og kreativt, og der anvendes informationsteknologiske værktøjer. De studerende modtager undervejs i undervisningen læringsfremmende tilbagemelding og evaluering, som medfører bedre læring og slutkompetencer. Undervisningen tilrettelægges og gennemføres uden aflysninger, således at den giver værdi for de studerendes læring. Studiemiljøet DTU udvikler en campus, der tilbyder både formelle og uformelle læringsmiljøer for studerende og undervisere. DTU indretter og udvikler sine undervisningsfaciliteter løbende, således at studiemiljø, lokaleindretning og undervisningens praktiske organisering støtter og fremmer undervisningsformerne og læringsmålene. Campus indeholder miljøer, som giver de studerende mulighed for individuel fordybelse, afvikling af projektstyrede arbejdsformer og udfoldelse af eksperimentelle og praktiske aktiviteter. DTU påskønner aktiviteter ud over den planlagte undervisning, som bidrager til et synligt, alsidigt og kulturelt favnende campusliv. International profil DTU fremmer internationalisering gennem vejledning af studerende og udveksling af studerende og faculty. Studerende opnår international erfaring ved at indgå aktivt i det internationale studiemiljø på DTU s campus, hvor de møder udenlandske gæstestuderende og -forskere. Studerende opfordres til studieophold ved førende internationale alliance- og partneruniversiteter eller til udenlandske praktikophold.

7 Ingeniører fra DTU har både dansk og engelsk arbejdssprog. Det betyder, at undervisningssproget er engelsk på kandidatuddannelserne og engelsk fagterminologi introduceres på diplomingeniør- og bacheloruddannelserne, hvor undervisningssproget er dansk. DTU har stor opmærksomhed rettet mod underviseres sprogkompetencer. Dansksprogede undervisere på kandidatniveau formidler og underviser problemfrit på engelsk, og udenlandske undervisere lærer sig dansk for at undervise på diplomingeniør- og bachelorniveau. Kvalitetssystemet Med det formål løbende at forbedre undervisning og uddannelser arbejder DTU med kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af uddannelser, undervisnings- og eksamensformer. Kvalitetssystemet er baseret på en intern og en ekstern del. Den interne proces omfatter regelmæssig evaluering af undervisning, uddannelser og studiestartforløb og løbende opfølgning af kvalitetsparametre som afholdelse af undervisning, gennemførelsestider, beståelsesprocenter osv. Den eksterne proces handler blandt andet om akkreditering af uddannelser, dialog om uddannelsernes indhold med aftagere og samarbejder om udvikling af undervisningsformer med andre uddannelsesinstitutioner i Danmark og i udlandet. Rekruttering DTU stiller viden til rådighed for samfundet gennem uddannelse. Forudsætningen for at kunne uddanne eller efteruddanne ingeniører er, at potentielle studerende har kendskab til DTU. DTU s forskere oplyser det danske samfund om teknisk-videnskabelige emner. DTU skaber inspiration og interesse for naturvidenskab, teknisk videnskab og teknologi gennem uddannelsesmesser og ved synlig deltagelse i andre arrangementer rettet mod unge.

8 DTU fortæller om glæden ved ingeniørfaget, og hvordan ingeniører kan skabe innovative og bæredygtige løsninger på de globale udfordringer. POLITIKKENS PROCES Politikken udmøntes i undervisningskulturen på det enkelte DTU-institut og på tværs af DTU. Politikken gennemføres i samarbejde med institutledelserne, institutstudienævn, studieledere, undervisere og de studerende. Politikken gennemføres ved formulering af mål og planer, opstilling af procedurer og igangsættelse af projekter, som er forankret på institutterne eller i centrale stabsenheder. REFERENCER Politikkens formelle rammer udgøres af: Universitetsloven med underliggende bekendtgørelser Bologna-deklarationen af 19. juni 1999 DTU s udviklingskontrakt med Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Strategi , vedtaget af DTU s bestyrelse den 23. april 2008 GODKENDELSE OG GYLDIGHED DTU s uddannelsespolitik er godkendt af direktionen og træder i kraft

9 APPENDIKS: Uddannelser DTU udbyder fire selvstændige og afsluttede uddannelser, der følger Bolognamodellen: Professionsbachelor i ingeniørvidenskab, som giver titel af diplomingeniør Bachelor i teknisk videnskab Toårig kandidatuddannelse i ingeniørvidenskab, som giver titel af civilingeniør Forskeruddannelse (ph.d.) Derudover udbyder DTU efter- og videreuddannelser inden for rammerne af Åben Uddannelse og deltidsmastersystemet. Hertil kommer specialiserede forløb og executive -uddannelser. 1 DTU s diplomingeniøruddannelse (Bachelor of Engineering, B Eng) er en anvendelsesorienteret uddannelse, som er bredt rettet mod erhvervslivet. DTU s civilingeniøruddannelse er sammensat af en bachelor i teknisk videnskab (Bachelor of Science in Engineering, BSc Eng) og en toårig kandidatuddannelse i ingeniørvidenskab (Master of Science in Engineering, MSc Eng). Bacheloruddannelsen er en forskningsbaseret ingeniørfaglig grunduddannelse, der kvalificerer til videre uddannelse. Kandidatuddannelsen er en forskningsbaseret uddannelse på elitært teknologisk niveau, som sigter mod videntunge stillinger i erhvervs- og samfundslivet. DTU s forskeruddannelser (ph.d.) specialiserer til det højeste videnskabelige internationale niveau. DTU s to bacheloruddannelser (B Eng og BSc Eng) adskiller sig i fokus, form og indhold. Ud over at opfylde forskellige samfundsmæssige behov og målsætninger tiltrækker de to typer bacheloruddannelser forskellige grupper af studerende, som adskiller sig mht. ønsker til uddannelsens længde, erhvervsmuligheder, læringsstile og indlæringsformer. Dette har betydning for tilrettelæggelsen af uddannelserne og pædagogikken i undervisningen. DTU markedsfører bacheloruddannelserne, således at 1 Efter- og videreuddannelse er et centralt element af DTU s innovationsaktiviteter. Se også innovationspolitikken.

10 uddannelsessøgende kan vælge uddannelsesforløb og få opfyldt deres forventninger til efterfølgende karrieremuligheder. Der er fælles træk ved disse to bacheloruddannelser, men deres individualitet og særkende er afgørende. Med disse forskelle er det klart, at de to uddannelser med deres forskellige mål og indhold ikke kan samlæses. Diplomingeniøruddannelsen er en erhvervsrettet uddannelse med en anvendelsesorienteret ingeniørfaglig specialisering. Det er en praktisk og udviklingsorienteret uddannelse, som på 3½ år giver den studerende kompetencer især inden for udviklings-, implementerings- og driftsopgaver. En diplomingeniør forstår og kan anvende matematiske, teknologiske og naturvidenskabelige principper i et specifikt fagområde. Uddannelsen er struktureret af studieplaner, som er nøje tilrettelagt efter CDIOuddannelseskonceptet. 2 Undervisningssproget er dansk, og de studerende lærer både dansk og engelsk fagsprog, således at de kan arbejde med engelsk som koncernsprog og kommunikere faglighed på begge sprog. Bachelor i teknisk videnskab er en forskningsbaseret ingeniørfaglig grunduddannelse, der kvalificerer til videre studier på kandidatniveau. Den studerende udvikler på tre år kompetencer til at kunne forstå, analysere og diskutere ingeniørmæssige systemer og problemstillinger. En bachelor i teknisk videnskab har en solid grundfaglighed i teknisk videnskab, it og naturvidenskab og er i stand til at forstå og anvende matematiske og fysiske principper og metoder. Bacheloruddannelsen er struktureret i en flagmodel med fire lige store elementer: 1) naturvidenskabelige grundfag, 2) teknologiske linjefag, 3) valgfrie fag og 4) projekter og almene fag. Undervisningssproget er dansk, og den studerende lærer engelsk fagterminologi som forberedelse til et engelsksproget kandidatstudium. 2 CDIO er akronymet for Conceive, Design, Implement, and Operate og er som koncept også anvendt ved institutioner som MIT, KTH (Stockholm) og Chalmers (Göteborg). Principperne i CDIO er generelt gyldige for alle DTU s ingeniøruddannelser.

11 Den toårige kandidatuddannelse er en forskningsbaseret uddannelse på højeste teknologiske niveau og giver adgang til forskeruddannelsen. Den studerende opnår kompetencer til at analysere, syntetisere og evaluere teori og eksperimenter omkring komplicerede ingeniørmæssige systemer, problemstillinger og løsninger. Uddannelsen giver forskningsbaseret læring, som udvikler ingeniørmæssige kompetencer til at beklæde videntunge og videnskabeligt udviklingsprægede stillinger i erhvervs- og samfundslivet. Kandidatuddannelsen er struktureret i en flagmodel med fire lige store elementer: 1) generelle retningskompetencer, 2) teknologiske specialiseringsfag, 3) valgfrie fag og 4) specialet. Undervisningssproget er engelsk. Flagmodellen er den gennemgående struktur for DTU s bachelor- og kandidatuddannelser. Modellens valgfrihed giver mulighed for bredde eller specialisering for den enkelte studerende i uddannelsesforløbet. Forskeruddannelsen på tre år resulterer i højeste videnskabelige niveau, som fører til forskerkarriere, specialist- eller lederstilling i erhvervslivet. DTU iværksætter ph.d.- forløb, hvor projekt, kandidat og vejleder er af højeste kvalitet. DTU lægger vægt på, at forløb indgår som dele af større projekter eller netværk, som udnytter industrielle og/eller internationale relationer. Uddannelsen gennemføres i samspil med aktive forskningsmiljøer 3 og er baseret på god balance mellem empiri/eksperiment, teori og modelopbygning. Udbuddet af ph.d.-kurser afspejler DTU s faglige spektrum og er af en karat, som er internationalt attraktiv. DTU lægger vægt på innovative aspekter af forskningen, og at projektresultater har en kort vej til samfundsmæssige og industrielle anvendelser. DTU anerkender den gode ph.d.-vejleder, som er en internationalt anerkendt forsker med erfaring i forskningsledelse med evne til at fremme nytænkning sammen med den studerende. DTU s vejledningskultur er præget af systematisk og engageret pædagogik samt stor åbenhed og gensidig respekt. DTU sikrer rammerne for, at vejlederne har ressourcer og kvalifikationer til at videreformidle fagom- 3 Forskeruddannelsen udgør en væsentlig ressource i DTU s samlede forskningsindsats. Se også forskningspolitikken.

12 rådets viden til de ph.d.-studerende, og at der skabes stimulerende faglige miljøer med kritisk masse. Ph.d.-afhandlinger fra DTU er forfattet på engelsk og er baseret på internationalt publicerede eller publicerbare resultater, og den ph.d.-studerende har således tilegnet sig erfaring i den internationale videnskabelige tradition inden for sit fagområde.

13 DTU s forskningspolitik 1. FORMÅL DTU indtager sin egen plads i det danske universitetslandskab i kraft af universitetets polytekniske, monofakultære karakter og det samfundsrettede sigte for universitetets virksomhed. Sigtet med DTU s virksomhed er at være til gavn for samfundet, herunder at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til at være dynamo for erhvervsudviklingen. Den faglige afgrænsning af universitetets virksomhed tager udgangspunkt i forskningen, som udgør platformen for universitetets øvrige virksomhed. Forskningen frembringelse af ny viden er en afgørende platform for løsningen af de tre øvrige hovedopgaver. Den er en drivkraft for universitetets virksomhed: Universitetets uddannelser er forskningsbaserede de træner de studerende i forskningens arbejdsformer, lærer dem at forholde sig konstruktivt og kritisk til forskningens resultater og modner den nye viden til kompetencer hos de studerende. Tilsvarende er kernen i myndighedsbetjeningen at sikre myndighederne de fagligt mest robuste beslutningsgrundlag ved at trække på den nyeste viden fra forskningen. Dermed sikres, at de nyeste forskningsresultater bringes i anvendelse ved løsningen af de ofte ganske komplicerede myndighedsopgaver. Sammen med innovations- og formidlingsopgaven sikres også overførsel af ny viden til samfundet i bredere forstand. I DTU s strategi udstikkes universitetets overordnede pejlemærker for forskningsområdet, idet det som strategiske mål fremhæves: DTU skal på globalt plan være kendt og respekteret som et førende teknisk universitet på grund af sit forskningsniveau, sine alumner, sine værdier og sin universitetskultur.

14 DTU skal være blandt de 10 førende tekniske universiteter i Europa. DTU skal være garant for den akademiske frihed og videnskabelige uafhængighed. Om forskningen fremhæver strategien: DTU skal inden for tre til fem veldefinerede områder være blandt verdens førende forskningscentre, private og offentlige. DTU skal på et stærkt grundfagligt fundament have forskningstyngde bredt inden for det teknisk-naturvidenskabelige område. DTU s forskning skal være internationalt interagerende med førende forskningscentre, private som offentlige, og især med toneangivende tekniske universiteter. 2. POLITIKKENS HOLDNINGER Overordnet I DTU s strategi beskrives følgende overordnede virkemidler for forskningsområdet for at nå de strategiske mål: DTU skal satse på perspektivrige teknisk-naturvidenskabelige forskningsfelter, særligt begrundet i samfundsnytte, erhvervsrelevans og bæredygtighed. DTU skal give plads til original grund- og anvendelsesorienteret forskning inden for det teknisk-naturvidenskabelige område, særligt begrundet i nytænkning, fascinationskraft og talentpleje samt adressering af brudflader mellem forskningsdiscipliner og genstandsfelter.

15 DTU skal systematisk opbygge sine eksperimentelle faciliteter som en international konkurrenceparameter. DTU skal sikre en bred forskningsbasis begrundet i universitetets rolle som nationalt videncenter og internationalt knudepunkt inden for det teknisknaturvidenskabelige område samt de krav den forskningsbaserede undervisning stiller. I DTU s strategi beskrives troværdighed som en af DTU s værdier i relation til forskningen: Troværdighed, der betyder en besiddelse af viden og indsigt koblet med en redelig kommunikation heraf; men også indebærer en erkendelse af, hvornår viden og indsigt slipper op, samt en evne til at kommunikere på modtagerens præmisser. DTU skal derfor besidde state of the art -viden og indsigt inden for det teknisknaturvidenskabelige område inklusive life-science og tilgrænsende samfundsvidenskab. DTU s strategi fremhæver endvidere, at DTU skal: - erhverve ny videnskabelig og teknologisk erkendelse og duelighed gennem forskning på højeste internationale niveau; og - indhente resultater og tilføre ekspertise fra andre førende vidensinstitutioner og forskningstunge virksomheder gennem forskningssamarbejde og kompetenceudveksling;

16 men samtidig - være principfast ærlig i sin kommunikation, dvs. kommunikere såvel solid viden som den usikkerhed og de mangler, der eksisterer på det aktuelle videnskabelige stade; - være bevidst reel i sin kommunikation, dvs. kommunikere på en måde, der ikke åbner for misfortolkning, men som er afpasset modtagerens baggrund og informationsbehov; og - være beslutsom brugbar i sin kommunikation, dvs. kommunikere så modtageren faktisk kan benytte den kommunikerede viden direkte og effektivt. Det betyder også, at DTU skal - stille resultaterne af sin forskning og de resultater, der indhentes i samarbejdet med andre videninstitutioner, til rådighed for samfundet, både i form af bidrag til innovation i virksomheder (uddybes i innovationspolitikken) og ved bidrag til at kvalificere den offentlige debat om væsentlige spørgsmål, der ligger inden for universitetets fagområde. - være målrettet i sin kommunikation, så det til stadighed haves for øje, hvilken modtager kommunikationen retter sig mod. Teknisk videnskab er empirisk, er baseret på eksperimenter samt teoretisk og matematisk behandling af disse. Endemålet med indsigten er, at man skal kunne designe eller konstruere maskiner, systemer, produkter, processer, servicer mv. og i den henseende få naturen til at arbejde for os. Det teknologiske er det menneskeskabte, det kulturelle. I begrebsapparat og metoder har den tekniske videnskab meget til fæl-

17 les med naturvidenskaben, og der er en stadig vekselvirkning mellem udviklingen af teknisk videnskab og naturvidenskab de er hinandens forudsætninger. DTU s arbejde for at skabe gavn for samfundet realiseres gennem løsningen af universitetets hovedopgaver, nemlig uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation, herunder videnformidling til omverdenen. Disse hovedopgaver løses i et tæt samspil, og DTU lægger vægt på dette samspil. Der er betydelige muligheder for at opnå synergi i opgaveløsningen, og søgen efter synergi skal præge arbejdet på alle niveauer i organisationen. Forskningens organisering Organisationen skal sikre, at der er en grundlæggende entydighed i DTU s ledelsessystem og en klar placering af ansvaret for, at DTU s fagområder udvikles. DTU s forskning er derfor forankret i institutter, der baserer sig på fagområder. Samfundet efterspørger imidlertid også forskningsbaserede løsninger inden for større problemområder, der går på tværs af forskningens traditionelle grænser. Det sker f.eks. gennem større politiske satsninger inden for klima, energi og bæredygtighed, hvor finansieringen knyttes til et tværgående emne. Som en del af realiseringen af DTU s mission om at være til gavn for samfundet ønsker DTU at bidrage til dette. Det sker med bevidstheden om, at DTU s bidrag i højere grad vil være forslag til løsninger, medens mulighederne for at publicere forskningsresultater inden for disse felter kan være mindre end på andre områder. DTU arbejder med organiseringsformer, der kan understøtte forskernes arbejde i sådanne tværgående projekter. Ligesom der er en arbejdsdeling mellem institutterne, er der en arbejdsdeling internt i de enkelte institutter. Institutterne måles på summen af deres aktiviteter, og det er et hovedmål, at instituttets forskning vinder anerkendelse og citeres i relevante tidsskrifter.

18 Universitetsforskning er afhængig af et frugtbart og sammensat forskningsmiljø, aktive forskergrupper og personlige udfoldelsesmuligheder. Den enkelte forsker har ret og pligt til at initiere og bidrage til forskning inden for DTU s strategi både inden for instituttets strategi og ved bidrag til tværgående emner. Teknisk grundforskning har en lang tidshorisont, og afgørelser af, om der er udsigt til at lykkes med et forskningsområde, om indsatsen har relevans, og om der er udsigt til at få succes med indsatsen, træffes bedst under et lokalt ledelsesansvar. Det er en væsentlig del af ledelsesopgaven på alle niveauer at fremme samspil og samproduktion, at balancere mellem hovedopgaverne og at sikre udfoldelsesmuligheder. Forskeren og forskerkarrieren På DTU udøves forskningsledelse i alle led, og beslutninger vedrørende forskningsprojekter tages med det endemål for øje at være til gavn for samfundet. DTU træffer overordnede forskningsstrategiske beslutninger gennem ledelsesstrengen, og beslutningerne udmøntes bl.a. i en UMV for det enkelte institut. DTU forventer, at den enkelte principal investigator (forskningsleder) træffer ansvarlige valg inden for rammerne af universitetets forskningsprioriteringer, instituttets UMV og de aftalemæssige forpligtelser. Dette kræver, at forskningslederen påtager sig en rolle som mentor og leder for yngre forskere og dermed medvirker aktivt til at modne talenter. På den anden side kræver dette også en kommunikation opad, så institutledelsen kan sikre en hensigtsmæssig afstemning og ressourceallokering mellem områder. På det overordnede niveau har DTU s direktion en tilsvarende rolle med at sikre afstemning og ressourceallokering mellem institutter og tværgående initiativer. DTU ønsker, at stillingen som professor baseres på en fremragende forskningsindsats og er et centralt led i en forskerkarriere med et væsentligt forskningsindhold på

19 højeste niveau, ligesom den indgår som et vigtigt element i forskningsledelse på DTU. DTU tilstræber en balance mellem disse hensyn. DTU anser sabbatical-ordninger for et positivt element i forskningen, og institutterne bør tilrettelægge arbejdsopgaverne, så aktive forskere kan holde sabbatical med 5-9 års mellemrum. Der tilstræbes en balance, så udenlandske forskere tager sabbatical ved DTU. DTU lægger vægt på et attraktivt studie- og forskningsmiljø for ph.d.-studerende. De nærmere forhold for de ph.d.-studerende beskrives i uddannelsespolitikken. Ph.d.-stipendier udgør en særlig forskningsressource og prioriterer samspil mellem kandidat, forskningsprojekt og vejleder. Der kan tildeles stipendier til fagligt prioriterede områder med særlige behov. Akademiske grader og titler DTU anser den tekniske doktorgrad (dr.techn.) som en markering af et væsentligt og originalt personligt bidrag til teknisk-naturvidenskabelig forskning, gerne på et tidligt tidspunkt i forskerkarrieren. DTU vil benytte den tekniske æresdoktorgrad (dr.techn. h.c.) til at markere en særlig indsats inden for de tekniske videnskaber eller deres anvendelse af en person med tilknytning til DTU. DTU vil benytte titlen som adjungeret professor, alternativt adjungeret lektor, til at styrke det aktive samspil med udenlandske universiteter og det private erhvervsliv til gavn for DTU. Den, der udpeges, skal være kvalificeret på det niveau, der udpeges til. DTU forventer en aktiv indsats af universitetets adjungerede professorer og lektorer.

20 Eksterne forskningssamarbejder og -projekter DTU anser eksterne forskningssamarbejder som et væsentligt element i kontakten med det omgivende samfund og et væsentligt bidrag til gearing af den forskning, som finansieres af DTU s egne midler. DTU vil indgå samarbejder og samfinansierede forskningsprojekter med andre forskningsinstitutioner og med erhvervsvirksomheder, hvor dette er en naturlig del af DTU s faglige strategi. DTU bruger strategiske samarbejder med førende internationale universiteter som et vigtigt redskab i forskningspolitikken. Ved at skabe synergi eller ved at være kompletterende kan samarbejderne være gensidigt støttende og medvirke til at udvikle forskningsporteføljen på DTU. Forskningsprojekter med støtte fra forskningsråd, EU mv. initieres typisk på institutniveau; i tilslutning hertil foregår der en central koordinering og prioritering, når projekter er af en sådan størrelse og karakter, at de bidrager til at fastlægge universitetets udvikling og lægger beslag på universitetets ressourcer. Det påhviler institutterne at udnytte forskningsmæssige samarbejdsmuligheder på DTU for at udnytte synergimuligheder og gensidig faglig inspiration. Formidling af forskningsresultater DTU lægger afgørende vægt på international publikation i fagligt førende tidsskrifter og på at forskerne gennem deltagelse i internationale konferencer skaber synlighed om DTU s forskningsresultater. DTU lægger også vægt på publicering af innovative idéer via patenter. DTU s kandidater er en væsentlig kilde til spredning og nyttiggørelse af forskningsresultater, og forskningen må derfor tilrettelægges, så dette tilgodeses gennem undervisningen. Formidling af forskningsresultater sker desuden gennem publikation, udveksling af personer, gennem samarbejder og innovative aktiviteter (jf. DTU s innovationspolitik), herunder gennem direkte overførsel af forskningsresultater til erhvervslivet samt gennem den forskningsbaserede betjening af myndighederne.

21 DTU vil arbejde på også at synliggøre forskningsmuligheder med henblik på dels at styrke forskningssamarbejdet, dels på at formidle resultaterne på internationale konferencer. DTU lægger også vægt på populær formidling. DTU opfordrer sine forskere til at bidrage til den offentlige debat med viden om forskning, gerne med reference til DTU. DTU finder det på den anden side naturligt, at der ikke refereres til universitetet, når debatten er baseret på udveksling af meninger. 3. POLITIKKENS PROCES DTU ledes gennem et sammenhængende, personbåret ledelsessystem, der er styret af single point of responsibility, og der er en løbende ledelsesdialog understøttet af regelmæssige møder i lederkredsen og DTU s årshjul. Hvert institut udarbejder en årlig UMV ( UdviklingsMål og Virkemidler ). Den udgør instituttets strategiske plan for den kommende fireårs periode, og den besluttes endeligt efter en drøftelse mellem DTU s direktion og instituttets ledelse. Planen for det enkelte år fastlægges som en handlingsplan med tilhørende budget, og hvert afsluttet år afrapporteres i en institutårsrapport. Disse dokumenter drøftes ligeledes med DTU s ledelse, og årshjulet består således af tre årlige møder på grundlag af plan- eller rapportdokumenter udarbejdet af instituttet. Det forventes, at instituttet har udarbejdet sin strategi og fastlagt sine målsætninger gennem intern kommunikation og medarbejderinddragelse, og der skal i UMV en redegøres for, hvorledes dette er sket. Forskningens kvalitet vurderes internationalt på universitetsniveau, på institutniveau og på forskergruppeniveau. Bedømmelsen sker ud fra bredt accepterede, valide og sammenlignelige indikatorer. Dette omfatter både publicering af forskningsresultater, bedømmelse af ansøgning om eksterne forskningsmidler i national og international konkurrence samt evne til at tiltrække højt kvalificerede forskere fra såvel Danmark som udlandet.

22 Det er en ledelsesopgave på alle niveauer at sikre, at DTU s strategiske forskningsmål kan nås. I forbindelse med forskningsmæssige satsninger kan DTU arbejde med en øremærket tildeling af ressourcer. DTU vil arbejde aktivt for at opnå sponsorater for forskere, forskningsprojekter og apparatur. DTU lægger vægt på, at der opnås en høj andel af eksternt finansierede forskningsprojekter for at kunne opnå en væsentlig gearing af egne forskningsressourcer. DTU vil løbende identificere forskningsområder, hvor universitetet har potentiale til og ønsker om at være førende. DTU vil endvidere sikre, at universitetet blandt disse områder har tre-fem, som er imellem de bedste i verden. DTU evaluerer årligt mindst tre institutter med deltagelse af udenlandske peers. Den enkelte enhed tilrettelægger balancen i sin samlede forskningsportefølje under hensyntagen til risikoprofil og til, at nye talenter sikres mulighed for at udvikle sig. I forbindelse med den strategiske forskningsplanlægning indgår "UdviklingsMål og Virkemidler" (UVM) for alle institutter som et centralt redskab, ligesom der regelmæssigt foretages evaluering af de enkelte institutter. DTU etablerer platforme for møder mellem det forskningsfaglige og den overordnede ledelse. Politikkens holdninger skal i koordination med øvrige politikområders holdninger indarbejdes i handlingsplaner/procedurer for: - Ph.d.-uddannelser - Professoransættelser - Æresdoktorer ved DTU

23 - Adjungerede professorer og lektorer ligesom udviklingen i - Forskningsprojekter fra forskningsråd, EU mv. - Samarbejde med erhvervslivet løbende vil blive overvåget. 4. REFERENCER De overordnede rammer for DTU s forskning fastlægges i lov om universiteter af 21. oktober 2009 (universitetsloven), der fastslår, at universiteter har til " opgave at drive forskning og give forskningsbaseret uddannelse indtil højeste internationale niveau inden for sine fagområder." DTU s procedurer for ansættelse af forskere tager udgangspunkt i bekendtgørelse nr. 284 af 25. april 2008 (ansættelsesbekendtgørelsen), der bl.a. omfatter regler for bedømmelsesudvalg og ansættelser uden opslag. For videnskabelige medarbejdere gælder de aftaler, der centralt er indgået mellem Finansministeriet og Akademikernes Centralorganisation, og som er udmøntet i cirkulære af 13. juni 2007 om stillingsstruktur for videnskabeligt personale ved universiteter. For adjungerede professorer udstikkes rammerne i bekendtgørelse nr af 5. december For æresdoktorer udstikkes rammerne i bekendtgørelse nr af 5. december 2008.

24 For ph.d.-uddannelsen udstikkes rammerne af bekendtgørelse nr. 18 af 14. januar For ph.d.-studerendes ansættelse gælder desuden protokollat til overenskomst for akademikere i staten om ph.d.-stipendiater fra GODKENDELSE OG GYLDIGHED DTU s forskningspolitik er godkendt af direktionen den og træder i kraft den

25 Personalepolitik 1. FORMÅL DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: - tiltrække og udvikle dygtige medarbejdere - sætte rammen for DTU som en resultatorienteret, udfordrende og udviklende arbejdsplads DTU s personalepolitik udgør sammen med underliggende delpolitikker og retningslinjer den helhed, som alle ledere og medarbejdere bruger som inspiration i det daglige arbejde med det formål at optimere virkeliggørelsen af DTU s mål og strategi. 2. POLITIKKENS HOLDNINGER Med udgangspunkt i DTU s værdier nytænkning, troværdighed og engagement beskriver personalepolitikken DTU s forventninger til medarbejdere og ledere, og omvendt hvilke berettigede forventninger medarbejdere og ledere kan have til DTU. Det primære for DTU er at skabe resultater, der opfylder strategien og samfundets behov. DTU skaber mulighederne for, at det kan lade sig gøre. Medarbejderne kan forvente, at DTU skaber rammerne for, at viden og indsigt kan folde sig ud inden for det teknisk-naturvidenskabelige område og tilgrænsende samfundsvidenskaber. DTU stiller krav og giver muligheder uanset hvor i organisationen, man arbejder. Personalepolitikken fortolker værdierne i lyset af, at den skal favne alle medarbejdergrupper på DTU. Nytænkning - der betyder en kreativ fostring af tanker, der kan skabe nyt; men også en balancerende vurdering af de nye tankers konsekvens. DTU forventer, at medarbejderne er kreative, reflekterede og kritisk analyserende. Medarbejderne kan forvente, at DTU skaber rum for udfoldelse af kreativitet og opmuntrer til idéudvikling. De kan forvente, at DTU er positiv og fordomsfri over for det nye og anderledes, og at DTU anerkender behovet for den foreløbig konklusion, som al viden er et udtryk for. Troværdighed - der betyder en besiddelse af viden og indsigt koblet med en redelig kommunikation heraf; men også indebærer en erkendelse af, hvornår viden og indsigt slipper op, samt en evne til at kommunikere på modtagerens præmisser. DTU forventer, at medarbejderne er grundige i vidensformidlingen og kommunikerer troværdigt.

26 Medarbejderne kan forvente, at DTU bakker dem op, og at der er et kritisk og fagligt miljø på niveau med de bedste tekniske universiteter. Engagement - der betyder en tilgang til arbejdet båret af begejstring, men også en erkendelse som ansat af det forpligtende arbejdsfællesskab. DTU forventer, at medarbejderne fagligt og kollegialt arbejder loyalt, entusiastisk og innovativt. Medarbejderne kan forvente, at DTU tilbyder jobs, der er fagligt og socialt attraktive for alle personalegrupper. Medarbejderne kan forvente, at niveauet for DTU s anerkendelse svarer til niveauet for de præsterede resultater, og de kan forvente, at DTU fokuserer på den gensidige forpligtelse i løsningen af universitetets opgaver på et niveau, der kan måle sig med de bedste tekniske universiteter i verden. På grundlag af DTU s værdier er der en række særlige personalepolitiske holdninger, som karakteriser og konstituerer DTU s personalepolitik. Disse er: Elite Personalepolitikken understøtter, at DTU er blandt de førende tekniske universiteter i Europa. Rekrutteringspolitikken bruges til at tiltrække excellente medarbejdere på alle niveauer og ansporer til, at nye medarbejdere og arbejdspladsen den organisatoriske enhed er præcise i deres forventningsafstemning. Der etableres gode, velunderstøttede faglige miljøer inden for forskning, undervisning, myndighedsbetjening og innovation, hvor værdier og arbejds- og ledelsesindsats vægtes højt. DTU står for høj faglighed, kollegial respekt og ansvarlig handlefrihed. Der investeres i kompetenceudvikling for ledere og medarbejdere, så fundamentet for at fastholde og udvikle positionen som eliteuniversitet plejes og optimeres. Ledelse God ledelse på alle niveauer er et centralt element i at fastholde DTU som et førende teknisk universitet. God ledelse er situationsbestemt og målrettet individuel identifikation og fastlæggelse af rammer for maksimal udfoldelses af talent og skabelse af excellente resultater. Alle medarbejdere har krav på kompetent ledelse, som sikres gennem målrettet uddannelse af alle DTU s ledere. God og synlig ledelse er kendetegnet ved, at alle medarbejdere har én og kun én ledelsesreference. Der er løbende dialog med medarbejderne om mål, midler og opgavevaretagelse. Alle medarbejdere, herunder ledere, har en årlig udviklingssamtale med deres nærmeste leder. Kommunikation

27 DTU værdsætter, at alle udtrykker sig klart og ligefremt. For at fremme excellent faglig udvikling og kreativitet skaber DTU rammerne for en fri, åben og fordomsfri debat. Gennem tydelig og troværdig kommunikation skabes et godt samarbejde blandt medarbejderne, og det forventes, at alle aktivt deler viden og bidrager til at skabe en kultur, hvor resultaters og meningers brydning tillægges værdi. Karriereudvikling DTU udfordrer og tilbyder alle medarbejdere en attraktiv karriere. Alle medarbejdere har mulighed for og pligt til løbende udvikling og et karriereforløb, der bygger på evner, ønsker og DTU s behov. Drøftelse af karrieremuligheder, herunder på tværs af DTU, er en integreret del af alle medarbejderes udviklingssamtaler. Enhver karriere på DTU beskriver en kontinuerlig bevægelse i en retning, som er til gavn for DTU og fremmer den enkelte medarbejders faglige og personlige udvikling. DTU tydeliggør mulige, individuelle karriereudviklingsforløb for alle medarbejdergrupper og tilbyder relevant efteruddannelse til fremme af succes i udførelsen af arbejdsopgaverne. Kompetenceudvikling Karriere- og kompetenceudvikling går hånd i hånd. Kompetenceudvikling er både en ret og en pligt, der udfoldes gennem hele ansættelsesforløbet. Uanset karriere- og kompetenceniveau kan man altid lære mere til gavn for sit faglige arbejdsfelt, og DTU sætter rammen for, at nysgerrigheden efter ny viden vedvarende stimuleres. DTU tilbyder en bred vifte af faglig og personlig efteruddannelse og forventer, at medarbejderne aktivt tager medansvar for egen udvikling. Kompetenceudvikling er et centralt tema under den årlige MUS. Evaluering DTU har en stærk evalueringskultur, der er bredt forankret og gennemsyrer hele organisationen. Evaluering er et væsentligt bidrag til fortsat udvikling og forbedring. Kravene til DTU udspringer af en udadvendt og internationalt orienteret kultur, hvorfor målestokken hele tiden er de bedste universiteter i verden. Til fremme af den læringssøgende kultur forventer DTU, at medarbejdere løbende evaluerer både større og mindre projekter og forløb, dels for at identificere ny viden, dels for at vurdere, om ny viden giver anledning til ændret praksis. Identitet

28 Medarbejderne er DTU s ambassadører. Det er vigtigt, at medarbejderne identificerer sig med og er stolte af at arbejde på DTU, og at de deler begejstringen over DTU s resultater og betydning for samfundet med andre. Derfor skal DTU til stadighed kunne leve op til, at medarbejderne er stolte af at være en del af universitetet. Medarbejdere, som signalerer DTU s grundlæggende værdier og kultur, er med til at højne respekten og interessen for DTU i samfundet. Mangfoldighed DTU er et internationalt universitet i rækkevidde og standard, og mangfoldighed og ligestilling mellem køn og nationaliteter er en selvfølgelighed. DTU fokuserer på, at alle medarbejdere udnytter deres talent optimalt til gavn for DTU og samfundet. Integration af internationale medarbejdere har allerhøjeste prioritet, så mødet for især den nye medarbejder med DTU som arbejdsplads og det danske samfund opleves smidigt og støttende. DTU er et sekulært universitet, der giver plads til vidt forskellige nationaliteter, kulturer og personligheder, og gennem denne mangfoldighed opnås banebrydende forskning og undervisning på højeste niveau. Den sociale dimension Et godt arbejdsmiljø og en socialt ansvarlig rolle som arbejdsplads og uddannelsesinstitution er vigtig for DTU. Et godt arbejdsmiljø medvirker til, at DTU opleves som en attraktiv arbejdsplads. Gensidig respekt på tværs af DTU, professioner og personligheder bidrager til trivsel og større arbejdsglæde. Identitet med og stolthed over at arbejde på DTU forudsætter trivsel i jobbet. God trivsel opstår, når ledere og medarbejdere i fællesskab påtager sig ansvaret for et stimulerende arbejdsmiljø præget af et højt ambitionsniveau og en anerkendende samarbejdskultur, der leder til markante resultater til gavn for samfundet. DTU s løbende trivselsmålinger er et redskab til at arbejde med og for en bedre trivsel. DTU tager vidtstrakte hensyn, når svære livssituationer rammer den enkelte medarbejder. DTU påtager sig et socialt ansvar for at leve op til målsætningen om rummelighed i statslige institutioner. Først og fremmest ved at fastholde medarbejdere, der har fået mindre arbejdskapacitet ved en sygdom eller ulykke, f.eks. ved at ansættelsen fortsætter i et fleksjob. 3. POLITIKKENS IMPLEMENTERING Personalepolitikken er fundamentet for det daglige og fremadrettede arbejde med udvikling af medarbejderne. Personalepolitikken udmøntes gennem ledelse og nødvendige delpolitikker og retningslinjer.

29 4. REFERENCER Personalepolitikken eksisterer i respekt for den til enhver tid gældende lovgivning, overenskomster m.v. 5. GODKENDELSE OG GYLDIGHED DTU s personalepolitik er godkendt af direktionen og drøftet af HSU den 22. marts 2010 Politikken træder i kraft den 1. april 2010.

30 DTU s innovationspolitik DTU indtager sin egen plads i det danske universitetslandskab i kraft af universitetets polytekniske, monofakultære karakter og det samfundsrettede sigte for universitetets virksomhed. Sigtet med DTU s virksomhed er at være til gavn for samfundet, herunder at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til at være dynamo for erhvervsudviklingen. Den faglige afgrænsning af universitetets virksomhed tager udgangspunkt i forskningen, som udgør platformen for universitetets øvrige virksomhed. Forskningen frembringelse af ny viden er en afgørende platform for løsningen af universitetets hovedopgaver. Gennem løsning af innovations- og formidlingsopgaven sikres overførsel af ny viden til samfundet i bredere forstand. DTU s innovationspolitik beskriver rammerne for universitetets viden- og teknologioverførsel til samfundet. Politikken indeholder en kommenteret strategisk plan og en række holdninger, der giver konkret retning for udmøntningen af planen. De konkrete operationelle mål formuleres i universitetets UMV er og handlingsplaner. Rammerne for innovation er givet ved universitetsloven og forskerpatentloven. I universitetsloven er innovation og videnspredning et sideordnet indsatsområdet på linje med forskning, uddannelse og myndighedsbetjening. På DTU har hele grundtanken om polyteknisk forskning til gavn for samfundet haft afgørende indflydelse på universitetets videnskabelige ståsted siden universitetets første rektor, H.C. Ørsted. I de fleste tilfælde er det videnskabsmanden, der skal gøre de store og vidtudseende opfindelser for næringsbrugeren; men denne må have videnskabelig indsigt for at forstå disse opfindelser og påskønne deres værdi; og han må selv gøre en mængde små efteropfindelser. (H.C. Ørsted)

31 DTU OG INNOVATION Ny viden og opfindelser fra forskere på DTU er vigtige kilder til vækst og velfærd i samfundet. Virksomheder konkurrerer på viden og teknologi. Verden over har adgang til opfindelser og patenter fra den offentligt finansierede forskning stor strategisk betydning. Det er derfor væsentligt, at den private og offentlige sektor har mulighed for at udnytte opfindelser og viden fra DTU. Viden, der kan skabe øget vækst og kvalitet i eksisterende virksomheder, bedre drift af offentlige institutioner eller skabe grundlag for nye virksomheder. Samfundet efterspørger konkrete resultater fra de øgede investeringer, der foretages i forskning i disse år. Forskningen skal omsættes i viden og teknologier, som kan styrke konkurrencekraften og produktiviteten i den private og offentlige sektor. Det forudsætter et kvalificeret og øget samspil mellem universitetet på den ene side og virksomheder, institutioner, organisationer på den anden side. Opfindelser, teknologi- og videnoverførsel samt anvendelse i bred forstand er et pejlemærke for DTU s innovationsindsats. DTU definerer innovation som en forskningsbaseret fornyelse hos en ekstern part i et produkt, en teknologi eller en proces med sigte på at skabe en værditilvækst i virksomheder og i samfundet. DTU s mission: DTU skal udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet, understreger innovationens betydning for universitetet. DTU s innovationspolitik udgør rammerne for dette arbejde. Som teknisk universitet har DTU en særlig forpligtelse i at skabe teknologisk og naturvidenskabelig videnbaseret fornyelse i samfundet. F.eks. via samarbejde om innovation med udgangspunkt i patenter og andre former for praktisk anvendelse af forskningsresultater, etablering af nye virksomheder, udvikling af nye

32 forretningsområder i eksisterende virksomheder, ved at stille avanceret teknologisk udstyr til rådighed og gennem efteruddannelse. DTU's strategi fastlægger de overordnede rammer for universitetets udvikling, herunder rammerne i forbindelse med innovation. Det hedder i strategien: DTU skal ekspandere og optimere sit sammenhængende innovationssystem, der strækker sig fra forskning og uddannelse over patentering og licensering til industrielt samarbejde og virksomhedskuvøser samt drift af forskerparker. DTU skal tilbyde et bredt dækkende efter- og videreuddannelsesprogram, der skal formidle den nyeste teknisknaturvidenskabelige viden og know-how til virksomheder, erhvervssektorer, professioner og enkeltpersoner. FORSKNING TIL GAVN FOR SAMFUNDET Universitetets viden- og teknologioverførsel sker på mange måder og via mange kanaler. Gennem samarbejde om forskning med erhvervslivet og den offentlige sektor. Via patentering og kommercialisering. Via kompetenceopbygning. Medarbejdere med den nyeste teknologiske viden er afgørende for udviklingen i den private og offentlige sektor. Efter- og videreuddannelse er derfor et vigtigt element i DTU s innovationsindsats. Innovationspolitikken skal ligeledes skabe synergi mellem universitetets unikke innovationsalliance: universitetet, forskerparken Scion DTU og DTU Symbion Innovation. Samlet set skal innovationspolitikken fremme: Innovation i den private og offentlige sektor Etablering af nye virksomheder med udspring fra DTU DTU som internationalt førende innovationsuniversitet Innovationskulturen på DTU

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at:

DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: Personalepolitik 1. FORMÅL DTU s personalepolitik understøtter uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation ved at: - tiltrække og udvikle dygtige medarbejdere - sætte rammen for DTU som en

Læs mere

DTU s uddannelsespolitik

DTU s uddannelsespolitik DTU s uddannelsespolitik DTU indtager sin egen plads i det danske universitetslandskab i kraft af universitetets polytekniske, monofakultære karakter og det særligt samfundsrettede sigte for universitetets

Læs mere

DTU s innovationspolitik

DTU s innovationspolitik DTU s innovationspolitik DTU indtager sin egen plads i det danske universitetslandskab i kraft af universitetets polytekniske, monofakultære karakter og det samfundsrettede sigte for universitetets virksomhed.

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

NOTAT. Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020

NOTAT. Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020 NOTAT Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020 (version 4 2.1.2015) Dette er Esnords nye vision, mission og værdier, godkendt af bestyrelsen den 3. december 2014. Kapitlet vil indgå i

Læs mere

Juridisk Institut Strategi

Juridisk Institut Strategi Juridisk Institut Strategi 2015-2020 Strategien i en nøddeskal Denne strategi er resultatet af en længere proces med inddragelse af instituttets medarbejdere. Strategien suppleres af en række bagvedliggende

Læs mere

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Formål med kvalitetsarbejdet Kvalitetspolitikken har til formål at etablere et fælles værdigrundlag for kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet

Læs mere

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 www.sdu.dk/strategi2020 Jens Oddershede Rektor 7. november 2012 SDU s Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 INTRO - Hvorfor en fælles fortælling

Læs mere

Mål og strategi for videnudvikling i UCN. Professions-

Mål og strategi for videnudvikling i UCN. Professions- Mål og strategi for videnudvikling i UCN. Professions- og udviklingsbasering samt forskningssamarbejde Dokumentdato: Dokumentansvarlig: bbc Godkendt af UCN s direktion den 27. oktober 2008 Senest revideret:

Læs mere

Personalepolitik for Rebild Kommune VÆRDIER OG MÅL

Personalepolitik for Rebild Kommune VÆRDIER OG MÅL udkast Personalepolitik for Rebild Kommune VÆRDIER OG MÅL Forord Rebild Kommunes første personalepolitik er et vigtigt grundlag for det fremtidige samarbejde mellem ledelse og medarbejdere i kommunen.

Læs mere

Politik for myndighedsbetjening

Politik for myndighedsbetjening Politik for myndighedsbetjening DTU indtager sin egen plads i det danske universitetslandskab i kraft af universitetets polytekniske, monofakultære karakter og det samfundsrettede sigte for universitetets

Læs mere

Beredskabsstyrelsens Personalepolitik

Beredskabsstyrelsens Personalepolitik Beredskabsstyrelsens Personalepolitik Udgivet af: Beredskabsstyrelsen Datavej 16 3460 Birkerød Telefon 45 90 60 00 Email: brs@brs.dk www.brs.dk 2 Beredskabsstyrelsens Personalepolitik 3 Forord Velkommen

Læs mere

MSK Strategi

MSK Strategi Indhold Mission... 2 Vision... 2 Styrkepositioner... 3 Indsatsområder i strategien... 4 Vision for uddannelse... 5 Vision for forskning og udvikling... 6 Vision for relations- og videnssamarbejde... 7

Læs mere

Region Midtjyllands politik for grunduddannelser

Region Midtjyllands politik for grunduddannelser Region Midtjyllands politik for grunduddannelser Region Midtjylland Forord Missionen for Region Midtjylland er at bidrage til velfærd ved at fremme borgernes mulighed for sundhed, trivsel og velstand.

Læs mere

PERSONALE- POLITIK. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm. GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm. POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.

PERSONALE- POLITIK. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm. GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm. POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm NEGATIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.25 pt POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.12 pt PERSONALE- POLITIK Om denne pjece Denne pjece

Læs mere

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Forord Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Ilisimatusarfik Grønlands Universitet - er anerkendt som et arktisk universitet, der bedriver forskning og uddannelse med arktiske kultur-, sprog-, sundheds- og

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og kommunikation

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og kommunikation Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og kommunikation Studieordning af 19. august 2015 Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens

Læs mere

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI 2018-2023 VISION Det Juridiske Fakultet bidrager aktivt til samfundets udvikling. Vi udforsker, udfordrer og udvikler det ret lige

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Teknologisk Institut. Personalepolitik

Teknologisk Institut. Personalepolitik Teknologisk Institut Personalepolitik Indholdsfortegnelse Indledning 3 Værdisæt det vi er 4 Brand Promise det vi lover vores kunder 5 Viden- og relationsopbygning 6 Læring og samarbejde 7 Rekruttering

Læs mere

Beskrivelse af DTU s stillings- og karrierestruktur for VIP

Beskrivelse af DTU s stillings- og karrierestruktur for VIP Beskrivelse af DTU s stillings- og karrierestruktur for VIP Personalestyrelsens stillingsstruktur og stillingsstruktur - DTU Diplom giver en udførlig beskrivelse af de enkelte stillinger, inklusive stillingsindhold

Læs mere

Aarhus Universitets Strategi

Aarhus Universitets Strategi Aarhus Universitets Strategi 2008-2012 Lauritz B. Holm-Nielsen 2 Mission, Vision og Værdier Aarhus Universitets mission er gennem forskning samt forskningsbaseret uddannelse, formidling og rådgivning at

Læs mere

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Døesvej 70-76 7500 Holstebro Telefon 99 122 222 Værdigrundlag for UCH Uddannelsescenter Holstebro indgår med sine uddannelser i en værdikæde og ønsker

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

Roskilde Universitets fornemmeste opgave er eksperimenterende, nyskabende former for læring, forskning og problemløsning, samfundet fremad.

Roskilde Universitets fornemmeste opgave er eksperimenterende, nyskabende former for læring, forskning og problemløsning, samfundet fremad. Profil Roskilde Roskilde Universitets fornemmeste opgave er eksperimenterende, nyskabende former for læring, forskning og problemløsning, som flytter samfundet fremad. Universitet Vi tænker fremad RUC

Læs mere

STRATEGI FRA VIDEN TIL PRODUKT

STRATEGI FRA VIDEN TIL PRODUKT STRATEGI 2015-2020 FRA VIDEN TIL PRODUKT STRATEGI INTRO HVEM KEA udbyder videregående uddannelser målrettet erhvervslivet i Danmark og i udlandet. KEA bygger bro mellem håndværk og ny viden, og de studerende

Læs mere

Strategi 2020 Syddansk Universitet

Strategi 2020 Syddansk Universitet Strategi 2020 Syddansk Universitet Forord 3 PÅ VEJ MOD 2020 I 2012 påbegyndte SDU arbejdet med at udvikle en samlet strategi, som kan favne hele universitetet. Resultatet er nærværende strategi, som skal

Læs mere

Kompetenceprofil for Kandidatuddannelsen i ingeniørvidenskab, Akvatisk Videnskab og Teknologi

Kompetenceprofil for Kandidatuddannelsen i ingeniørvidenskab, Akvatisk Videnskab og Teknologi Kompetenceprofil for Kandidatuddannelsen i ingeniørvidenskab, Akvatisk Videnskab og Teknologi Profil kandidatuddannelsen i ingeniørvidenskab (cand.polyt.) En civilingeniør fra DTU har en forskningsbaseret

Læs mere

Science. strategi. for Esbjerg Kommune

Science. strategi. for Esbjerg Kommune Science strategi for Esbjerg Kommune ENERGI MILJØ INNOVATION NATURVIDENSKAB Forord Med sciencestrategien vil Esbjerg Kommune skabe de bedste rammer for læring gennem hele livet. Vi ønsker især at have

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET

GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET Institutlederen er instituttets øverste leder, hvis vigtigste opgave er at udøve et tydeligt og inspirerende lederskab, der sikrer og videreudvikler den højeste

Læs mere

Pejlemærker for KU frem mod Revideret version 3. januar 2017

Pejlemærker for KU frem mod Revideret version 3. januar 2017 1 Pejlemærker for KU frem mod 2029 Revideret version 3. januar 2017 Understøttelse 2 3 Formål med pejlemærkerne for KU frem mod 2029 Drøftelserne om pejlemærkerne for KU frem mod 2029 har fungeret som

Læs mere

Strategi Greve Gymnasium

Strategi Greve Gymnasium Strategi 2016-2021 Greve Gymnasium Strategi 2016-2021 Greve Gymnasium uddanner mennesker, der er rustet til videre studier, karriere og livet i mere bred forstand. Vi sætter læring i centrum og tror på,

Læs mere

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser 28. august 2012 JW Styrelsen for Universiteter og Internationalisering Kontoret for uddannelsespolitik Att. fuldmægtig Torsten Asmund Sørensen Lundtoftevej 266 2800 Kgs. Lyngby Høringssvar vedrørende talentudvikling

Læs mere

Politik for anvendelse af dansk og engelsk som arbejdssprog ved Syddansk Universitet Januar 2014

Politik for anvendelse af dansk og engelsk som arbejdssprog ved Syddansk Universitet Januar 2014 Politik for anvendelse af dansk og engelsk som arbejdssprog ved Syddansk Universitet Januar 2014 Syddansk Universitet er et internationalt orienteret universitet, som ønsker at tiltrække og fastholde såvel

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 International Business Academy TæNDT AF AT LÆRE iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 uddannelsesstrategi 2020 Uddannelsesstrategi 2020 IBA Erhvervsakademi Koldings fokusområder angiver de strategiske

Læs mere

Mangfoldighedspolitik

Mangfoldighedspolitik Mangfoldighedspolitik Indledning Beredskabsstyrelsens personalepolitiske værdigrundlag bygger på et grundlæggende menneskesyn, som handler om mangfoldighed. Et menneskesyn, som er væsentlig for, at Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet Koncern HR, Stab 21.05.13/PG Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet God ledelse er en forudsætning for et effektivt og velfungerende sundhedsvæsen, som er karakteriseret ved høj

Læs mere

august 2009 Sygeplejerskeuddannelsen

august 2009 Sygeplejerskeuddannelsen Pædagogiske værdier august 2009 Sygeplejerskeuddannelsen Pædagogiske værdier for Sygeplejerskeuddannelsen UCN Den pædagogiske praksis i Sygeplejerskeuddannelsen UCN tilrettelægges med udgangspunkt i fem

Læs mere

Kompetencestrategi

Kompetencestrategi Kompetencestrategi 2017-2018 1 Indhold 1. Strategisk kompetenceudvikling i UCC 2. UCC s kerneopgave 3. Kompetenceudvikling af den enkelte medarbejder 4. Prioriterede kompetenceudfordringer og indsatsområder,

Læs mere

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet.

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet. Indhold 1. Aftalens parter...2 2. Præambel...2 3. Aftalens indhold...2 3.1 Forskningssamarbejde...3 3.2 Studentersamarbejde...3 3.3 Iværksætteri...3 3.4 Sundhed...4 4. Organisering og opfølgning...4 5.

Læs mere

Bioanalytikeruddannelsen Odense. Værdigrundlag for Bioanalytikeruddannelsen

Bioanalytikeruddannelsen Odense. Værdigrundlag for Bioanalytikeruddannelsen Bioanalytikeruddannelsen Odense Værdigrundlag for Bioanalytikeruddannelsen Værdigrundlag for Bioanalytikeruddannelsen ************* Kulturen i afdelingen skal understøtte medarbejdernes professions- og

Læs mere

Personalepolitik for Arbejdsfællesskabet Metropol

Personalepolitik for Arbejdsfællesskabet Metropol Personalepolitik for Arbejdsfællesskabet Metropol Personalepolitikkens grundlag I Metropol vil vi uddanne de bedste professionsudøvere nogensinde. Dette fordrer de bedste medarbejdere. At udfolde denne

Læs mere

Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital

Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital Indledning Aarhus Universitetshospital skal i fremtiden tilhøre eliten blandt universitetshospitaler i Europa indenfor

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Baggrund Institut for Matematiske Fag (MATH), et af Københavns Universitets

Læs mere

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet.

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. 21. maj 2010 Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. Syddansk Universitet Syddansk Universitet er et 40 årigt

Læs mere

Kompetencestrategi. inkl. administrative retningslinjer 2014-2015

Kompetencestrategi. inkl. administrative retningslinjer 2014-2015 Kompetencestrategi inkl. administrative retningslinjer 2014-2015 Kompetencestrategi og administrative retningslinjer 2014-15 1 Godkend på MIO-møde den 22. januar 2014 Godkendt på bestyrelsesmøde den 27.

Læs mere

Forskning. For innovation og iværksætteri

Forskning. For innovation og iværksætteri Forskning For innovation og iværksætteri Viden er det fremmeste grundlag for civilisation, kultur, samfund og erhvervsliv. Grundlæggende, langsigtede vidensopbygning kræver en fri, uafhængig og kritisk

Læs mere

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet. gældende fra 1. august 2013

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet. gældende fra 1. august 2013 Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet gældende fra 1. august 2013 Indhold Formål med kvalitetsarbejdet............................... 4 Vision for uddannelse og læring

Læs mere

Visioner og mål 2020 Rigshospitalets fremtid. Region Hovedstaden. Visioner og mål 2020 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital

Visioner og mål 2020 Rigshospitalets fremtid. Region Hovedstaden. Visioner og mål 2020 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital Rigshospitalets fremtid Region Hovedstaden Rigshospitalet Danmarks internationale hospital 2 2010 Rigshospitalets fremtid 3 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Læs mere

HR- afdelingens strategi

HR- afdelingens strategi HR- afdelingens strategi 2011-2015 1 HR-afdelingens strategi 2011-15 HR-afdelingens strategi er et resultat af en løbende dialog med hovedområderne og drøftelser i afdelingen, og skal ses som en operationalisering

Læs mere

Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof"

Strategi-plan 2020: På vej mod Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Skolens VISION for 2020

Læs mere

Kommunikationsstrategi 2008-2012. Professionshøjskolen UCC

Kommunikationsstrategi 2008-2012. Professionshøjskolen UCC Kommunikationsstrategi 2008-2012 Professionshøjskolen UCC Indledning Kommunikationsstrategien beskriver, hvordan vi kommunikerer ud fra hvilke principper og med hvilke mål. Kommunikationsstrategien er

Læs mere

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Side 75 BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Indledning Til brug for de regioner, der indgår en lokal aftale i henhold til Rammeaftale om medindflydelse og

Læs mere

STRATEGI FOR REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE

STRATEGI FOR REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE STRATEGI FOR REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE 2017 2020 INDLEDNING Esbjerg Kommune vil være Danmarks nye vækstcenter i 2020 og er med sine ca. 10.000 ansatte den største og mest mangfoldige arbejdsplads i

Læs mere

EN STÆRK PÆDAGOGPROFESSION I BEVÆGELSE BUPL s professionsstrategi

EN STÆRK PÆDAGOGPROFESSION I BEVÆGELSE BUPL s professionsstrategi EN STÆRK PÆDAGOGPROFESSION I BEVÆGELSE BUPL s professionsstrategi STYRK FAGET OG DØMMEKRAFTEN SÆT AFTRYK PÅ VELFÆRDS- SAMFUNDET STYRK PÆDAGOGERS UDDANNELSE Vedtaget på BUPL s kongres 2018 En stærk pædagogprofession

Læs mere

KOMPETENCE- UDVIKLING 2013-2014 SUBSTRATEGI

KOMPETENCE- UDVIKLING 2013-2014 SUBSTRATEGI KOMPETENCE- UDVIKLING 2013-2014 SUBSTRATEGI INTRO KOMPETENCEUDVIKLING TIL GAVN FOR BÅDE MEDARBEJDERE OG INSTITUT MISSION ˮ Institut for Menneskerettigheders kompetenceudvikling skal målrettet understøtte

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Metropols personalepolitik. Metropols personalepolitik

Metropols personalepolitik. Metropols personalepolitik Metropols personalepolitik Metropols personalepolitik Forord 02 Forord Pagineringstekst Kære alle i Metropol Så er den her Metropols Personalepolitik! Vi er stolte af, at vi nu har en personalepolitik,

Læs mere

Strategi for Erhvervsskolen Nordsjælland Fra genopretning til udvikling

Strategi for Erhvervsskolen Nordsjælland Fra genopretning til udvikling Strategi for Erhvervsskolen Nordsjælland 2015-2020 Fra genopretning til udvikling Esnords strategi er revideret på bestyrelsesseminar september 2017 og godkendt i revideret form på bestyrelsesmødet d.

Læs mere

Strategisk partnerskabsaftale

Strategisk partnerskabsaftale Version 28. februar 2017 Strategisk partnerskabsaftale 2017-2020 mellem VIA University College og En rammeaftale for samarbejdet mellem VIA University College og Januar 2017 1. Parterne i aftalen Den strategiske

Læs mere

Har i forsknings ideen?

Har i forsknings ideen? Det strategiske forskningsråd Har i forsknings ideen? Det Strategiske Forskningsråd investerer over 1 milliard kr. i forskning i 2010 Bioressourcer, fødevarer og andre biologiske produkter EU netværksmidler

Læs mere

Randersgades Skole 1 Kommunikationsstrategi

Randersgades Skole 1 Kommunikationsstrategi Randersgades Skole Integreret kommunikationsstrategi 2015-2016 Randersgades Skole 1 Introduktion Randersgades Skoles (RG) integreret kommunikationsstrategi er en overordnet guideline, der angiver de strategiske

Læs mere

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker.

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker. Forord Hvad skal vi bruge en personalepolitik til? Personalepolitikken i Frederikshavn Kommune er et fælles ansvar, som vi skal forpligte hinanden på. På samme måde som vi forpligter hinanden på, at vi

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

Uddannelsespolitik for Ingeniørforeningen, IDA

Uddannelsespolitik for Ingeniørforeningen, IDA Uddannelsespolitik for Ingeniørforeningen, IDA INDLEDNING Danske virksomheders evne til at skabe vækst er blandt andet forbundet med virksomhedernes evne til at skabe og producere innovative løsninger

Læs mere

Holmstrupgård. Retningslinje for kompetenceudvikling

Holmstrupgård. Retningslinje for kompetenceudvikling Holmstrupgård Retningslinje for kompetenceudvikling Indholdsfortegnelse Formål...3 Holmstrupgårds definition af kvalifikationer og kompetencer...3 Hvad er kompetenceudvikling?...3 Hvorledes foregår kompetenceudvikling

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Koncernledelsen Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Til alle ledere og medarbejdere Region Midtjylland er en politisk ledet organisation,

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 PÆDAGOGIK PÅ EUD Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 ZBC Ringsted Ahorn Allé 3-5 4100 Ringsted Tlf. 5768 2500 ZBC Næstved Handelsskolevej

Læs mere

SAMMEN OM DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS

SAMMEN OM DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK SAMMEN OM DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK SIDE 2 / 11 Gentofte Kommunes personalepolitik består af fire elementer: INDLEDNING 1 DEN OVERORDNEDE

Læs mere

One-Stop-Science-Shop

One-Stop-Science-Shop One-Stop-Science-Shop - én indgang til universitetet for erhvervslivet Betydningen af OSSS for DTU og andre universiteter Knut Conradsen Professor, DTU Informatik Industribeskæftigelsen 1995-2009 FoU udgifter

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur,

Læs mere

08.86 O.13 42/2014 Side 1. Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet

08.86 O.13 42/2014 Side 1. Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet Side 1 Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet KL Sundhedskartellet Side 2 Indledning Til brug for de kommuner, der indgår en lokal aftale i henhold til Rammeaftale om medindflydelse

Læs mere

Kodeks for god forskningsledelse

Kodeks for god forskningsledelse Syddansk Universitet - University of Southern Denmark Kodeks for god forskningsledelse Udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af: Professor Anne-Marie Mai, Institut for Litteratur, Kultur og Medier Professor

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG. Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre.

LEDELSESGRUNDLAG. Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre. LEDELSESGRUNDLAG Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre. Du sidder nu med Greve Kommunes ledelsesgrundlag. Ledelsesgrundlaget er en del af ledelseskonceptet, som sætter retning for Greve

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION

Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION Vores formål og hovedopgaver Vores team udvikler læringskoncepter inden for innovation og entreprenørskab, praktisk problemløsning og samspil

Læs mere

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT NOTAT Faglige pejlemærker for faglig udvikling i Dagtilbud Dagtilbudsområdet ønsker i 2013 at sætte fokus på faglig udvikling af området. Siden januar 2012 har dagtilbudsområdet været organiseret i en

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

2012-2015 2012-2015. Kompetenceudvikling. Kompetenceudvikling. i Helsingør Kommune

2012-2015 2012-2015. Kompetenceudvikling. Kompetenceudvikling. i Helsingør Kommune 2012-2015 2012-2015 Helsingør Kommunes Strategi for Kompetenceudvikling Kompetenceudvikling i Helsingør Kommune Kompetenceudvikling i Helsingør Kommune 2012-2015 Indholdsfortegnelse Kompetenceudvikling

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet SAS seminar den 5. maj 2011 Strategisk ressourcestyring i staten Stig Juhl Madsen Underdirektør Økonomi og regnskab Risø Campus Lindholm DANA Høvsøre Lyngby Campus SCION-DTU

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

Generelle lederkompetencer mellemledere

Generelle lederkompetencer mellemledere Generelle lederkompetencer mellemledere Personale- og teamledelse: min. niveau 3 Skaber et godt arbejdsklima gennem information, dialog og involvering Har øje for den enkeltes talenter og ressourcer Sikrer

Læs mere

Hornbæk Skole Randers Kommune

Hornbæk Skole Randers Kommune Hornbæk Skole Randers Kommune Udfordring 1: Folkeskolen for alle børn I Randers Kommune er vi udfordret af, at der på distriktsskolerne ikke eksisterer deltagelsesmuligheder for alle børn, idet der fortsat

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau 5-årig læreruddannelse Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau Indledning Der er bred enighed om, at der er behov for at styrke lærernes kompetencer og vidensgrundlag markant. Kravene

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

De fire kompetencer i oldtidskundskab

De fire kompetencer i oldtidskundskab De fire kompetencer i oldtidskundskab Digitale, innovative og globale kompetencer samt karrierekompetencer studieretningsprojektet Side 1 De fire kompetencer - Fra lov til læreplan - Fra læreplan til vejledning

Læs mere

Skatteministeriets ledelsespolitik

Skatteministeriets ledelsespolitik Skatteministeriets ledelsespolitik Ledelsespolitikken sætter rammerne for, hvad der kendetegner god ledelse i Skatteministeriet. Skatteministeriet betragter god ledelse som afgørende for at kunne sikre

Læs mere

GEUS PERSONALEPOLITIK

GEUS PERSONALEPOLITIK OKTOBER 2012 GEUS PERSONALEPOLITIK G E U S FORORD Det er afgørende, at GEUS mission, vision og værdier understøttes af en personalepolitik. GEUS overordnede vision: Geologi for et samfund i forandring

Læs mere

AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer

AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer Strategiske AU s mål er ift. 2011 at opnå derfor have kvalitetssikring af uddannelser på opnå fuld

Læs mere

bedre kommunikation Til gavn for hele samfundet Strategi

bedre kommunikation Til gavn for hele samfundet Strategi bedre kommunikation Til gavn for hele samfundet Strategi 2016-19 indhold 3 4 6 8 10 12 14 Hvorfor? Hvordan? Hvorhen? Vejen til hvorhen Sammenhæng Værdi Markant hvorfor? Bedre kommunikation er med til at

Læs mere

KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING. på Syddansk Universitet

KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING. på Syddansk Universitet KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING på Syddansk Universitet GRAFISK DESIGN: PRINT & SIGN, SDU 1 Kandidatuddannelse i Folkesundhedsvidenskab med specialisering

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

JAs uddannelsespolitik

JAs uddannelsespolitik JAs uddannelsespolitik JA s uddannelsespolitik 1. Formål JA s uddannelsespolitik tegner organisationens holdning til uddannelse og efteruddannelse samt former og koordinerer JA s indsats på uddannelsesområdet.

Læs mere

at understøtte åbne og inklusive uddannelser i samarbejde med nationale og internationale

at understøtte åbne og inklusive uddannelser i samarbejde med nationale og internationale STRATEGI Vision og strategi for Educational IT på Arts, 2013-2020 Arts, dekanatet Vision Arts sætter i uddannelsesdelen af strategien for 2013 20 fokus på kvalitetsudvikling af uddannelserne, herunder

Læs mere