Teknik, design og konstruktion

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknik, design og konstruktion"

Transkript

1 R INDEN FOR Teknik, design og konstruktion LÆS OM SEKS TEKNIKERES R OG JOB Og se hvad de kan bidrage med.

2 02-03 INDHOLD Intro: Seks uddannelser inden for teknik, design og konstruktion 03 Akademiuddannelser uddannelser på deltid 03 Kompetencefond & SVU 03 Praktik under uddannelsen 03 Teknisk designer Automationsteknolog Installatør Driftsteknolog Produktionsteknolog Energiteknolog LÆS MERE PÅ

3 Seks uddannelser inden for teknik, design og konstruktion I dette magasin kan du læse om en række uddannelser og jobprofiler inden for teknik, design og konstruktion. Magasinet er produceret i et samarbejde mellem Arbejdsgiverne og Teknisk Landsforbund med det formål, at styrke kendskabet til uddannelserne og de funktioner som uddannelserne retter sig mod. De fleste af uddannelserne i dette magasin er erhvervsakademiuddannelser, som er korte videregående uddannelser, der kombinerer teori og praksis, og som alle indeholder praktik i en virksomhed. Man kan blive optaget på en erhvervsakademiuddannelse, hvis man har en relevant erhvervsuddannelse eller en studentereksamen. Akademiuddannelser uddannelse på deltid Det er også muligt at tage en videregående uddannelse mens man er i arbejde. Akademiuddannelsen er en kort videregående erhvervsrettet efteruddannelse, der tages på deltid ét modul af gangen. Akademiuddannelsen henvender sig til voksne med en erhvervsuddannelse og erfaring inden for et relevant fagområde eller en gymnasial uddannelse. Man kan på den måde tage efteruddannelse i et tempo og på et tidspunkt, der passer den enkelte. Modulerne er tilrettelagt, så man kan få undervisning om dagen eller om aftenen. Læs mere på audiplom.dk. Kompetencefond og SVU Teknisk Landsforbund og Arbejdsgiverne har oprettet en kompetencefond, hvor medarbejdere, der er dækket af overenskomst mellem Teknisk Landsforbund og Arbejdsgiverne, kan søge om tilskud i forbindelse med efter- og videreuddannelse. Der kan bl.a. søges tilskud til moduler på en akademiuddannelse. Praktik under uddannelsen I alle uddannelser i dette magasin indgår praktik i en virksomhed, som en vigtig del af uddannelsen. Enten som studiepraktik af ca ugers varighed, hvor den studerende modtager SU under forløbet, gældende for erhvervsakademiuddannelserne. Eller som virksomhedspraktik med løn i praktikperioden, gældende for erhvervsuddannelsen til Teknisk designer. Praktikken under erhvervsakademiuddannelserne er som udgangspunkt ulønnet. Vær dog opmærksom på at virksomheden i praktikperioden, betaler et tillæg på kr. (2015) pr. måned, som et supplement til SU en. Formålet med praktikken er, at den studerende får indsigt i, hvordan opgaver løses på virksomhedsniveau et uvurderligt supplement til den mere teoretiske del af uddannelsen. Praktikken afsluttes med et afgangsprojekt, ofte i samarbejde med virksomheden omkring en konkret problemstilling. På den måde får virksomheden løst en opgave og får samtidig indsigt i, hvad en tekniker med en specifik uddannelse kan bidrage med. At få en praktikant er derfor en god måde at afprøve, hvilke kompetencer en studerende inden for de tekniske uddannelser kan bidrage med. Læs mere om praktikforløbet for erhvervsuddannelsen til Teknisk designer på side 4.

4 04-05 ERHVERVS- Teknisk designer En Teknisk designer kan løse tekniske og kreative opgaver og arbejde i et team med f.eks. ingeniører, teknikere og håndværkere. Har I brug for en medarbejder der kan tegne, beregne priser og undersøge materialer, så er en Teknisk designer et godt valg. Hvad bidrager en Teknisk designer med? En Teknisk designer har grundlæggende viden om de opgaver, der skal løses, når man planlægger en produktion, f.eks. at undersøge, beregne, tegne, planlægge og styre produktionen. En Teknisk designer er uddannet til at varetage følgende: Tekniske tegninger 2D, 3D. Dokumentation. Tekniske beregningsopgaver Produktionsplanlægning og procesbeskrivelser Dimensioneringsopgaver Vedligeholdelses- samt tids- og ressourceplaner. Om uddannelsen En erhvervsrettet uddannelse med en uddannelsesaftale på 2 år og 6 måneder. Hele uddannelsen tager 3 år og 6 måneder og veksler mellem skole og lønnet praktik. Grundforløbet er SU berettiget og under uddannelsesaftalen gives elevløn. Uddannelsens opbygning Adgangskrav 3 år og 6 måneder Skoleadgangsvejen Modtaget 9 års undervisning. Grundforløb Hovedforløb Skole Praktik Skole Praktik Skole Praktik 1 år Uddannelsesaftalen indgås efter grundforløbet og varer 2 år og 6 måneder. Praktikadgangsvejen Modtaget 9 års undervisning. Ny mesterlære Modtaget 9 års undervisning. Praktik Grundforløb Praktik Skole Praktik Skole Praktik Praktikvejen starter i virksomheden med en uddannelsesaftale af en varighed på 3 år og 6 måneder. Mesterlære Praktik Skole Praktik Skole Praktik + evt. skole Mesterlæreordningen gør det muligt helt eller delvist at erstatte uddannelsens grundforløb med praktik i en virksomhed. For at komme i mesterlære skal du have en uddannelsesaftale af en varighed på 3 år og 6 måneder med en virksomhed. FAKTA Læs mere om indhold, længde, økonomi, videre uddannelse, adgangskrav samt uddannelsesforløb for voksne over 25 år (EVU) på ug.dk.

5 MONA AGER HARREGAARD STILLING Teknisk designer Teknisk designer ARBEJDSGIVER KP Komponenter SSTED & ÅR Struer Erhvervsskole, 2003 JOBPROFIL Teknisk designer Hvorfor blev du teknisk designer? Det var helt tilfældigt. Jeg arbejdede på en møbelfabrik, hvor jeg havde meget løftearbejde. Det resulterede i, at jeg fik store problemer med mine arme og skuldre, og derfor måtte finde på noget andet. Jeg lånte en bog om, hvad man kan blive, og der faldt jeg over uddannelsen som teknisk designer. Hvad består dit job af? På min arbejdsplads laver vi blandt andet finbearbejdede metal genstande såkaldte hydraulikblokke til for eksempel vindmølleindustrien. Jeg laver programmeringen til et kvalitetssikringssystem kaldet QDA, som mine kollegaer i produktionen bruger til at sikre, at vores produkter lever op til kundernes krav. Jeg har også småopgaver, hvor jeg bruger forskellige It-programmer. En lille del af tiden laver jeg også tegningsrettelser i tegneprogrammerne Autocad og Solid Works. Jeg laver programmeringen til et kvalitetssikringssystem kaldet QDA, som mine kolleger i produk tionen bruger til at sikre, at vores produkter lever op til kundernes krav. Jeg har også småopgaver, hvor jeg bruger forskellige Itprogrammer. Hvad er det bedste ved dit job? I mit tidligere job tegnede jeg meget. Det kan godt blive lidt trivielt i længden, men i mit nuværende job har jeg mange forskellige opgaver, som skal gribes an på forskellig vis. Det er meget varierende, hvilket jeg er glad for. Hvilke udfordringer giver jobbet? En af de store udfordringer er, at jeg skal arbejde sammen med mange forskellige mennesker på tværs af virksomheden. Lige fra produktionschefen og produktchefen til produktionsteknikere og operatører ved maskinerne. Folk er meget forskellige, og det kan være svært altid at forstå hinanden. Programmerne, som jeg arbejder med udvikles løbende, så jeg skal hele tiden følge med i, hvad der sker, hvilket er en løbende udfordring i hverdagen. Hvilke elementer fra din uddannelse bruger du i det daglige? Havde jeg ikke lært at læse en tegning, var jeg helt på spanden. Jeg lærte også en masse programmer at kende under uddannelsen, og dem bruger jeg i dag. Men jeg har også lært nye programmer at kende efter uddannelsen, som jeg bruger. Giver dit job mulighed for videreuddannelse? Jeg har tænkt mig at tage nogle kurser. Det første skal nok være et projektlederkursus. Ikke fordi jeg er projektleder, men fordi der er mange elementer af kurset, som jeg vil kunne bruge i mit arbejde. Jeg er også løbende på kursus i de programmer, som jeg bruger på arbejdspladsen for at følge med udviklingen.

6 06-07 Automatiske processer, opbygning, integrering og optimering af tekniske styresystemer, det er nogle af de arbejdsopgaver en Automationsteknolog kan udføre. Måske er det netop en Automationsteknolog I savner i virksomheden. ERHVERVS- AKADEMI- Automationsteknolog Hvad bidrager en automationsteknolog med? En automationsteknolog varetager opgaver i forbindelse med opbygning, integrering og optimering af styresystemer og har også viden om robotteknologi. Automationsteknologen er uddannet til at varetage følgende: Programmering, udvikling og opsætning af maskiner samt sikring af drift i tekniske anlæg Automatisering og robotteknologi i forbindelse med industrielle styresystemer Opbygning, integrering og optimering af styresystemer for automatiske industrianlæg. Om uddannelsen Der undervises i følgende fag: Teknisk matematik og fysik Måleteknik og dataopsamling Styrings- og reguleringssystemer Strukturering og kvalitetssikring. Uddannelsen består af en obligatorisk del, der både indeholder en fællesdel og en studieretningsdel. En tilvalgsdel, der kan omfatte fag som databaser, robotteknologi, optimering, højniveauprogrammering, visionsteknologi og trådløse teknologier. Et praktikforløb på tre måneder i en virksomhed og et afsluttende afgangsprojekt. FAKTA Læs mere om uddannelsens indhold, længde, økonomi, videreuddannelse og adgangskrav på ug.dk.

7 MADS KUDSK HANSEN Nyuddannet automationsteknolog SSTED & ÅR University College Nordjylland, 2015 JOBPROFIL Automationsteknolog Hvorfor har du valgt denne uddannelse? Så længe jeg kan huske, har jeg interesseret mig for teknologi og været vant til at skille og samle alt, hvad jeg har kunne få fingre i. Jeg vidste en smule om automationsteknologi fra min tid på teknisk skole. Det fascinerer mig, at man kan bygge en maskine op, så den kan virke af sig selv. Hvad lærer I på uddannelsen? Vi lærer om programmering af PLC ere og berøringsfølsomme skærme, også kaldt HMI ere, gennem praktiske opgaver. Om netværksteknologi og om hvordan man får tingene til at snakke sammen. Endelig lærer vi om komponenter. Da jeg var i praktik, var det interessant at opleve, at man kunne bruge de ting, man havde lært, i virkeligheden. Hvad er det bedste ved uddannelsen? Man kan få lov at nørde og komme helt ned i detaljen på en maskine. Det er en fascinerende verden at komme ind i. Jeg kan lave et par liniers kode, og så kan jeg få store anlæg til at fungere. Uddannelsen giver mig også mulighed for at komme ud og rejse, når jeg får et arbejde. Mange programmører laver programmering hjemmefra, og så rejser de ud og sætter programmet op, der hvor maskinen står. Hvad har overrasket dig ved uddannelsen? Der er ikke noget, som har overrasket mig. Jeg kendte til automationsfeltet i forvejen, fordi jeg har prøvet lidt af det på teknisk skole. Hvad kan en virksomhed bruge en person med din uddannelse til? Jeg ved, hvordan en industricomputer bygges op. Uddannelsen har lært mig at programmere på forskellige platforme med software fra forskellige producenter. For eksempel har vi lært Siemens nye industricomputersoftware, så jeg kan implementere den for en virksomhed. Man kan få lov at nørde og komme helt ned i detaljen på en maskine. Det er en fascinerende verden at komme ind i. Jeg kan lave et par liniers kode, og så kan jeg få store anlæg til at fungere. Uddannelsen giver mig også mulighed for at komme ud og rejse, når jeg får et arbejde. Hvad er dine tanker om fremtiden? Jeg vil gerne arbejde i en automationsvirksomhed og prøve kræfter med programmering af maskiner og anlæg. Mange produktionsvirksomheder har brug for specifikke maskiner til klart definerede opgaver. Jeg vil gerne være med I opstartsfasen til sådan en maskine, hvor man skal finde ud af, hvordan den sættes sammen, og hvordan den skal virke. Være med til at designe den og bagefter lave programmeringen til PLC ere, som styrer maskinen, og så tage ud i verden og prøve kræfter med, hvad der kræves.

8 08-09 ERHVERVS- AKADEMI- Installatør Måske har I brug for en medarbejder der kan installere og stå for drift af systemer inden for stærkstrømsteknik eller inden for VVS. Så er det en El-Installatør eller en VVS-Installatør I skal ansætte. Hvad bidrager en el-installatør med? Installation og drift af systemer inden for stærkstrømsteknik, forsynings- regulerings- og installationsteknik. Hvad bidrager en VVS-installatør med? Installation, drift og vedligeholdelse af systemer inden for gas, VVS og afløb. Om uddannelsen De obligatoriske elementer i uddannelsen er: Installationstekniske basiselementer, herunder sproglig kommunikation, teknisk dokumentation, matematik og informationsteknik Virksomhedsemner, som indeholder projektledelse og entreprisestyring, økonomi og virksomhedsdrift, organisation og ledelse samt kvalitet, sikkerhed og miljø. Der vælges studieretning og der afsluttes med praktikophold og afsluttende opgave. FAKTA Læs mere om uddannelsens indhold, længde, økonomi, videreuddannelse og adgangskrav på ug.dk.

9 KENT KRISTENSEN STILLING El-tekniker Installatør og elektriker ARBEJDSGIVER Tjæreborg Industri SSTED & ÅR Erhvervsakademi Vest, 2007 JOBPROFIL El-Installatør Hvorfor blev du installatør? Jeg blev elektriker først. Det er en håndværkeruddannelse, hvor de fleste lærlinge synes bedst om det praktiske forløb i virksomheden, men for mig var det lidt omvendt. Jeg synes, det var spændende at have tid til at fordybe mig, derfor overvejede jeg at læse videre. En kollega, som var installatør, sagde, at det skulle jeg gøre, inden jeg kom i gang med at tjene penge, så derfor gik jeg i gang. Hvad består dit job af? På min arbejdsplads laver vi kraftvarmeværker med for eksempel solvarmeanlæg, varmepumper og kedler til forskelligt brændsel som olie, gas, el, halm og flis. Jeg står for el-entreprisen, hvor jeg projekterer elinstallationer og el-tavler. Det vil sige, jeg finder ud af, hvor store kablerne skal være, og hvilke typer der skal bruges. I mit job står jeg også for indkøb og programmering af systemer, som skal styre, regulere og overvåge alle komponenterne i et anlæg, og systemer som kunden kan betjene og se driften af sit anlæg fra. Hvad er det bedste ved dit job? Det giver en stor afveksling, fordi jeg både har kontorarbejde og arbejder ude på byggepladsen. Det kan jeg godt lide, for så er jeg med i hele processen fra idé på skrivebordet til et anlæg står færdigt. Det er fedt at være med til at skabe et produkt, som har værdi for mange andre mennesker. Hvilke udfordringer giver jobbet? Det er en udfordring, at kunderne er afhængige af, at det vi laver fungerer korrekt altid. Hvis vi laver noget forkert, vil der være mange, som mangler varme. Jeg har ansvar for, at de ting, som jeg vælger, er de rigtige til en given opgave. Det er også udfordrende, at man skal have et stort overblik. I programmeringsdelen er alle detaljer vigtige. Jeg arbejder også sammen med mange andre faggrupper, så jeg skal også kunne forstå, hvordan deres arbejde indvirker på mit. I mit job står jeg også for indkøb og programmering af systemer, som skal styre, regulere og overvåge alle komponenterne i et anlæg, og systemer som kunden kan betjene og se driften af sit anlæg fra. Hvilke elementer fra din uddannelse bruger du i det daglige? På uddannelsen lærte jeg om dimensionering af el-anlæg, hvilket er noget, som jeg bruger meget i mit arbejde. Jeg lærte om, hvilke materialer, typer og størrelser af el-komponenter, som man skal bruge i forskellige situationer. På uddannelsen lærte jeg også om økonomi, om hvordan man laver en kalkulation og erhvervsmæssigt køb og salg. Det bruger jeg også, da jeg også er ansvarlig for at styre økonomien på el-delen. Giver dit job mulighed for videreuddannelse? Jeg har taget et enkeltfag i ledelse i praksis. I mit job har jeg en lederrolle over for vores elektrikere, og det manglede jeg lidt af i min uddannelse. Jeg håber, at jeg engang får tid til at tage et enkeltfag mere, måske i projektledelse, fordi det var spændende at lære noget nyt.

10 10-11 ERHVERVS- AKADEMI- Driftsteknolog En driftsteknolog offshore er den rette medarbejder til at stå for drift og vedligehold af maskintekniske anlæg inden for offshoreområdet og i industrien. Hvad bidrager en Driftsteknolog med? Driftsteknologen kender både teoretisk og praktisk måden som maskintekniske, energitekniske og procestekniske anlæg virker på. Driftsteknologen er uddannet til at varetage følgende: Styre den daglige drift og vedligehold samt optimering af tekniske anlæg og installationer inden for f.eks. energiog vandforsyning. Kvalitetsstyring & planlægning. Udarbejde beregninger i forhold til kedler samt dimensionering af køleanlæg. Om uddannelsen De obligatoriske elementer i udannelsen er inden for områderne: Automation og procesanalyse, elektro teknik og maskinteknologi. Der undervises i: Teknisk fysik, teknisk matematik, hydraulik, motorer/ gasturbiner, arbejdsmiljø Elektroteknik, kemi, kvalitetsstyring, materialelære. Økonomi, offshore teknologi, automation, pumper, køleteknik og elektriske maskiner. Der afsluttes med et praktikforløb, hvor eksamensprojektet er tilknyttet. FAKTA Læs mere om uddannelsens indhold, længde, økonomi, videreuddannelse og adgangskrav på ug.dk.

11 MARTIN REDIN Læser til driftsteknolog SSTED Erhvervsakademiet Sydvest JOBPROFIL Driftsteknolog Hvorfor har du valgt denne uddannelse? Jeg valgte uddannelsen, fordi den lød spændende, og fordi der var mangel på teknikere i offshoresektoren. Jeg havde blandt andet læst en artikel fra Norge om, at de manglede meget arbejdskraft. Derfor tænkte jeg, at der var gode muligheder for at få job bagefter. Når man kan finde noget, som både interesserer én, og hvor der er mangel på arbejdskraft, er det jackpot. Hvad lærer I på uddannelsen? Vi lærer overordnet om kedler, el og køleteknik. El-lære er det største fag på uddannelsen. Vi lærer om jævnstrøm, vekselstrøm og elektriske maskiner. Vi får blandt andet undervisning i energioptimering på køleanlæg og kraftværker, el-tekniske beregninger på belastninger og komponenter. Derudover får vi undervisning i ledelse og projektplanlægning, samt kvalitet og sikkerhed. Hvad er det bedste ved uddannelsen? Man lærer rigtig meget. Man kan ikke bare lade være med at komme i to dage og så tro, man kan følge med. Uddannelsen kræver disciplin. Jeg har tidligere gået på en anden uddannelse, hvor der ikke var disciplin, og folk faldt fra hele tiden. Det var ikke motiverende. Det er også godt, at vi kommer ud i virksomhederne og ser, hvordan det foregår. Det kan også være med til at skabe kontakter. Hvad har overrasket dig ved uddannelsen? Det har overrasket mig, hvor hårdt det er. Til tider er det mere end et fuldtidsjob. Nogle gange sidder man fra klokken otte om morgenen til klokken elleve om aftenen og laver lektier. Men det er positivt, at man lærer noget. Hvad kan en virksomhed bruge en person med din uddannelse til? Vi er ikke håndværkere, men heller ikke maskinmestrer, men et sted derimellem. Vi har en grundlæggende viden om el og kan lave beregninger i forhold til kedler. Hvis et Vi har en grundlæggende viden om el og kan lave beregninger i forhold til kedler. Hvis en firma skal have et nyt forbrændningsanlæg, kan man som driftsteknolog blandt andet være med til at lave beregninger over, hvor store kedlerne skal være. Derudover bliver man med uddannelsen i stand til at lave beregninger af dimensionering af køleanlæg. firma skal have et nyt forbrændningsanlæg, kan man som drifts teknolog blandt andet være med til at lave beregninger over, hvor store kedlerne skal være. Derudover bliver man med uddannelsen i stand til at lave beregninger af dimensionering af køleanlæg. Hvad er dine tanker om fremtiden? Jeg vil helst lave noget med drift, vedligeholdelse og optimering af anlæg. Det kunne for eksempel være køleanlæg. Jeg vil helst ikke være rådgiver, da jeg ikke har så meget lyst til at sidde og snakke i telefon hele dagen. Vil hellere ud, hvilket man i højere grad er, når man arbejder med drift, vedligeholdelse og optimering.

12 12-13 ERHVERVS- AKADEMI- Produktionsteknolog Har I brug for en medarbejder der blandt andet kan planlægge produktionen, produktudvikle og konstruere maskiner eller sikre- og kvalitetsstyre produktionen, så er det måske en produktionsteknolog I skal vælge. Hvad bidrager en Produktionsteknolog med? Produktionsteknologen kender materialerne og har stor viden om hele processen fra idéudvikling, konstruktion og produktion af en maskine eller et produkt. Produktionsteknologen er uddannet til at varetage følgende: Planlægning af produktion, konstruktion af maskiner og anlæg, produktudvikling, kvalitetsstyring og kvalitetssikring af produkter. Materialevalg og fremstillingsproces samt teknisk dokumentation og miljøstyring. Om uddannelsen Uddannelsen er tilrettelagt med følgende emneområder: Metode, herunder teknologiforståelse, internationalisering, analytisk problemløsning og it Produktudvikling, herunder produktudvikling og livscyklusanalyse Konstruktion, herunder statik og styrkelære, konstruktionselementer, strømningsteknik, termodynamik og konstruktionsmetodik Teknisk dokumentation, herunder teknisk tegning, tegningssystemer og teknisk marketing Materiale- og fremstillingsteknologi, herunder materialer, fremstillingsprocesser, materialeprøvning samt måleteknik og udstyr Automatisering, herunder styring og regulering samt automatiske anlæg Virksomhedsteknik, herunder ledelse og samarbejde, organisation, virksomhedsøkonomi, projektstyring, kvalitetsstyring, miljøstyring samt salg og service Produktionsteknik, herunder produktionssystemer, metodestyring og logistik Valgdelen består af et specialeforløb og et afsluttende eksamensprojekt i samarbejde med en virksomhed. FAKTA Læs mere om uddannelsens indhold, længde, økonomi, videreuddannelse og adgangskrav på ug.dk.

13 CHRISTIAN BRANDHØJ PETERSEN STILLING Produktionsteknolog Produktionsteknolog ARBEJDSGIVER ECM Industries i Egtved SSTED & ÅR Erhvervsakademi Sydvest, 2013 JOBPROFIL Produktionsteknolog Hvorfor blev du produktionsteknolog? Jeg havde en uddannelse som klejnsmed og arbejdede som svejser, men så fik jeg en lungesygdom, som gjorde, at jeg ikke kunne tåle at svejse mere. Derfor var jeg nødt til at finde på noget andet. Produktionsteknologuddannelsen er en videreuddannelse af klejnsmed, den virkede som noget, som kunne give mig udfordringer i dagligdagen. Hvad består dit job af? Det er meget varierende. Vi producerer blandt andet stålemner til offshore- og vindmøllebranchen. Det ene øjeblik sidder jeg og konstruerer mekaniske emner, det næste øjeblik laver jeg et tilbud til en kunde over en konkret opgave. Hvad er det bedste ved dit job? Variationen er det bedste. Når jeg møder om morgenen, så ved jeg ikke, hvad der sker i løbet af dagen. Jeg kan sidde og tegne, og så skal jeg lige pludselig lave et tilbud, fordi kunden skal have det med det samme. Hvilke udfordringer giver jobbet? Jeg er skridtet mellem kunden og vores produktion. Når kunden sender mig tegninger, ser jeg dem igennem og bestemmer, hvordan komponenterne skal laves ud fra vores maskinpark. Det er udfordrende at skulle forsøge at konstruere emner fra kundens ønsker og eventuelt gøre kundens produkt bedre. Det er meget svært at forestille sig, hvad en anden konstruktør har tænkt. Der er mange ting, som jeg skal holde styr på, det er også udfordrende. Hvilke elementer fra din uddannelse bruger du i det daglige? Hver gang jeg får en opgave ind, er jeg nødt til at trække på min erfaring fra skolen og tidligere job. Jeg bruger meget min konstruktions- og tegneerfaring. Jeg lærte at tegne emner rigtigt op, så man kan bruge tegningen til at producere efter. Det bruger jeg dagligt i mit arbejde. Når jeg for eksempel skal finde ud af, hvilke maskiner der skal bruges Jeg er skridtet mellem kunden og vores produktion. Når kunden sender mig tegninger, ser jeg dem igennem og bestemmer, hvordan komponenterne skal laves ud fra vores maskinpark. Det er udfordrende at skulle forsøge at konstruere emner fra kundens ønsker og eventuelt gøre kundens produkt bedre. til at lave et specifikt emne, så bruger jeg min konstruktionsviden. Jeg skal også sørge for, at emnerne kan holde, og at de reelt kan laves. Der bruger jeg min viden omkring dimensionering. Giver dit job mulighed for videreuddannelse? Jeg har været på tegneprogramskurser for bedre at kunne udnytte kapaciteten i tegneprogrammet. Men man kan også læse til for eksempel merkonom i ledelse som en videreuddannelse, eller man kan få merit til maskiningeniøruddannelsen.

14 14-15 ERHVERVS- AKADEMI- Energiteknolog Har I brug for en medarbejder der ved en masse om energioptimering og kan give rådgivning på tværs af El- og VVS-området, så er det en Energiteknolog I skal ansætte. Hvad kan en Energiteknolog bidrage med? Teknisk rådgivning inden for industriprocesser og bæredygtighed. En energiteknolog er uddannet til at varetage følgende: Effektivisering og besparelser på energiforsyninger, klima anlæg, procesanlæg, belysningsanlæg, varmepumper, vindmøller, solcelleanlæg. Udføre energiledelse med fokus på besparelser og samtidig tænke på bæredygtighed/miljø. Om uddannelsen Det centrale i uddannelsen er integraion af forskellige typer af udstyr til optimering af energiforbruget i huse og virksomheder. De obligatoriske elementer i uddannelsen er: Automatik, installationer, vedvarende energikilder, innovation, forretningsforståelse og projektledelse. Der afsluttes med et praktikforløb på 10 uger og en afsluttende eksamen. FAKTA Læs mere om uddannelsens indhold, længde, økonomi, videreuddannelse og adgangskrav på ug.dk.

15 MATHIAS SØGAARD CHRISTENSEN Udlært elektriker Læser til energiteknolog SSTED EA Dania Erhvervsakademi i Hadsten JOBPROFIL Energiteknolog Hvorfor har du valgt denne uddannelse? Jeg så muligheden for en win-win situation på arbejdsmarkedet, hvor man både er med til at mindske energiforbruget og gøre noget godt for miljøet og samtidig give en økonomisk fordel til private og virksomheder. Det var det, som talte for at læse videre. Uddannelsen giver også rig mulighed for at forme ens arbejdsliv, som man ønsker. Man kan fungere som konsulent og specialist for både virksomheder og private. Uddannelsen er ledelsesbaseret, så man har også mulighed for at starte for sig selv. Hvad lærer I på uddannelsen? Vi lærer alt det basale inden for blandt andet elektroteknik og energiledelse. Vi får en forståelse for, hvordan el- og varmenettet fungerer, og hvordan energi balancen er i en bygning eller i en proces. Når man ved, hvordan energien florerer, kan man finde energibesparelser, hvilket er en af vores stærkeste områder. Bygningsreglementer og de tekniske programmer, som hører til for at optimere bygninger, samt formidling og projektledelse, er også en stor del af vores uddannelse. Der bliver lagt stort fokus på energi, miljø, komfort og arkitektur. Hvad er det bedste ved uddannelsen? Vi er en meget spredt gruppe af studerende, hvilket gør, at man kan lære meget af hinanden gennem gruppearbejde, som der er meget af. Det giver en bredere forståelse for faget, end hvis det kun var studerende med samme baggrund. Hvad har overrasket dig ved uddannelsen? Det har overrasket mig meget, hvor bredt uddannelsen kommer ud, og hvor meget der er at tage fat på i forhold til energi. Vi får en forståelse for alt inden for energi i forhold til nybyggeri, eksisterende bygninger og tekniske processer, men får også kompetencer i indeklima, så vi kan optimere energien, uden at det går ud over indeklimaet. Vi lærer alt det basale inden for blandt andet elektroteknik og energi ledelse. Vi får en forståelse for, hvordan el- og varmenettet fungerer, og hvordan energibalancen er i en bygning eller i en proces. Når man ved, hvordan energien florerer, kan man finde energibesparelser, hvilket er en af vores stærkeste områder. Hvad kan en virksomhed bruge en person med din uddannelse til? Jeg kan sørge for alt det, der har med deres energiforbrug og opfattelse af energi at gøre. Lokalisere besparelsesmulighederne og udføre en god energiledelse for virksomheden. Altså hjælpe dem med at spare en masse penge på energien samtidig med, at det vil gøre noget godt for miljøet. Hvad er dine tanker om fremtiden? Jeg glæder mig til at komme ud på arbejdsmarkedet, hvor jeg kan gøre noget godt for miljøet og den virksomhed, som jeg er i. Især bliver det interessant at formidle den viden, jeg får med mig fra uddannelsen til omverdenen. Jeg er et socialt menneske, så jeg kan se mig selv i hvad som helst, hvor man hjælper andre med at gøre noget godt for energiforbruget i forhold til netop deres problemstilling.

16 Portræt af seks teknikere Dette magasin giver et godt overblik over uddannelser, der er relevante for Arbejdsgivernes virksomheder. Møde seks teknikere, der uddanner sig eller har job inden for teknik, design og konstruktion. Bliv klogere på, hvilke funktioner i virksomheden, uddannelserne retter sig mod. Du møder en Teknisk designer, en Automationsteknolog, en Installatør, en Driftsteknolog, en Produktionsteknolog og en Energiteknolog. Magasinet er produceret i et samarbejde mellem Arbejdsgiverne og Teknisk Landsforbund. Læs mere på eller på Dette magasin er produceret af TEKNISK LANDSFORBUND OG ARBEJDSGIVERNE Tekst: Rikke Gundersen, Birte Drejer, Birgitte Grum-Schwensen og Finn Kyed Design: Essensen Foto: Kåre Viemose Tryk: Litotryk Udgivet: September 2015

NY 2008. Få en fremtid som teknisk designer

NY 2008. Få en fremtid som teknisk designer NY 2008 Få en fremtid som teknisk designer Indholdsfortegnelse Side 3 Hvad er en teknisk designer? Side 4-5 Som teknisk designer kan du fx arbejde som: Teknisk designer produktion Teknisk designer bygge

Læs mere

Studieordning Produktionsteknolog uddannelsen Fællesdel

Studieordning Produktionsteknolog uddannelsen Fællesdel Stud dieordning Produktionsteknolog Fællesdel uddannelsen 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 0 1. Studieordningens rammer... 1 1.1 For uddannelsen gælder seneste version af følgende love

Læs mere

Energiteknologuddannelsen

Energiteknologuddannelsen Erhvervsakademiuddannelser til Lindø-medarbejdere Udlagt til Syddansk Erhvervsskole af Erhvervsakademiet Lillebælt 8. juni 2011 NB! Alle priser er bergnet ud fra Undervisningsministeriets takstkatalog

Læs mere

Ta et talent ind i din virksomhed

Ta et talent ind i din virksomhed 1 Ta et talent ind i din virksomhed Byggetekniker * Bygningskonstruktør ** Designteknolog / Fashion design * Driftsteknolog - offshore * Installatør stærkstrøm * Multimediedesigner * Produktionsteknolog

Læs mere

En karriere som elektriker......en elektrikeruddannelse kan opfylde dine drømme

En karriere som elektriker......en elektrikeruddannelse kan opfylde dine drømme En karriere som elektriker......en elektrikeruddannelse kan opfylde dine drømme Stolthed Fra praktisk håndværk til nørd -teori Elbranchen er stolt af sine unge elektrikere. De er nemlig højt kvalificerede,

Læs mere

Hvad er en Teknisk Designer? Tekniske Designere kan k. f.eks. arbejde som:

Hvad er en Teknisk Designer? Tekniske Designere kan k. f.eks. arbejde som: Hvad er en Teknisk Designer? Teknisk designer er en moderne udgave af teknisk assistent betegnelsen, som længe har været anset for forældet til tekniske assistenters funktionsområder. Det er den tidligere

Læs mere

Generelt er der stor og positiv interesse for at Erhvervsakademi Sjælland udbyder en akademiuddannelse i VVS installation.

Generelt er der stor og positiv interesse for at Erhvervsakademi Sjælland udbyder en akademiuddannelse i VVS installation. DOKUMENTATION TIL ANSØGNING OM PRÆKVALIFICERING AF AKADEMIUDDANNELSE I VVS-INSTALLATION Erhvervsakademi Sjælland udbyder i dag både Erhvervsakademiuddannelsen til VVS installatør og deltidsuddannelsen

Læs mere

Efteruddannelse. planlægning

Efteruddannelse. planlægning Lærlingedannelse Efteruddannelse planlægning Nye Mulighederne i overenskomsterne. TR og AMR konference 2017 Lærlinge og efteruddannelseplanlægning samt overenskomst med uddannelse indenfor elbranchen Benny

Læs mere

Automationsteknologi. Oplæg ved: Michael Danielsen/KEA

Automationsteknologi. Oplæg ved: Michael Danielsen/KEA Oplæg ved: Michael Danielsen/KEA Hvordan så det ud i fortiden? 80 erne Office 90 erne Office 00 erne ERP Database MES HMI PLC HMI/Scada PLC Scada PLC Hvordan så det ud i fortiden? 80 erne 90 erne 00 erne

Læs mere

Fakta om erhvervsuddannelse med EUX

Fakta om erhvervsuddannelse med EUX Fakta om erhvervsuddannelse med EUX Formål Formålet med udvikling af erhvervsuddannelse med EUX er at sammensætte et uddannelsesmæssigtindhold, der giver elever en solid faglig erhvervsuddannelse kombineret

Læs mere

Akademiuddannelsen i Energiteknologi. Tag et enkelt modul eller hele uddannelsen. VE-moduler: SOLCELLER VARMEPUMPER BIOMASSEKEDLER OG -OVNE SOLVARME

Akademiuddannelsen i Energiteknologi. Tag et enkelt modul eller hele uddannelsen. VE-moduler: SOLCELLER VARMEPUMPER BIOMASSEKEDLER OG -OVNE SOLVARME Akademiuddannelsen i Energiteknologi Tag et enkelt modul eller hele uddannelsen VE-moduler: SOLCELLER VARMEPUMPER BIOMASSEKEDLER OG -OVNE SOLVARME MED AKADEMIUDDANNELSEN I ENERGITEKNOLOGI KAN DU: Rådgive

Læs mere

UDDANNELSEN PÅ TEKNISK SKOLE

UDDANNELSEN PÅ TEKNISK SKOLE UDDANNELSEN PÅ TEKNISK SKOLE Der er 35 tekniske skoler over hele landet, hvor du kan tage grundforløbet til elektrikeruddannelsen. Der findes 19 skoler, hvor du kan tage hele elektrikeruddannelsen inden

Læs mere

Elektrikeruddannelsen. Information til ambitiøse unge om en uddannelse i en teknisk branche i konstant udvikling

Elektrikeruddannelsen. Information til ambitiøse unge om en uddannelse i en teknisk branche i konstant udvikling Elektrikeruddannelsen Information til ambitiøse unge om en uddannelse i en teknisk branche i konstant udvikling Elektrikeruddannelsen en teknisk uddannelse i en branche i rivende udvikling Derfor skal

Læs mere

proces operatør uddannelsen

proces operatør uddannelsen proces operatør uddannelsen Hvad er en procesoperatør? Uddannelsens opbygning Procesindustrien i Danmark er midt i en rivende udvikling. Der er meget fokus på at udvikle nye teknologier, og på at have

Læs mere

[Bygge og anlæg] Eux - to i en håndværker og student i én uddannelse

[Bygge og anlæg] Eux - to i en håndværker og student i én uddannelse [Bygge og anlæg] Eux - to i en håndværker og student i én uddannelse Eux kort fortalt Eux er en ny ungdomsuddannelse, hvor du både bliver håndværker og student i én og samme uddannelse. Den tager fire

Læs mere

Vejledning om praktik på it-teknologuddannelsen

Vejledning om praktik på it-teknologuddannelsen Vejledning om praktik på it-teknologuddannelsen - med studieretninger inden for netværk og elektronik Praktikvejledning til virksomheder i Danmark Invitation til et værdifuldt samarbejde Den 1. august

Læs mere

MULIGHEDER I VIRKELIGHEDEN

MULIGHEDER I VIRKELIGHEDEN MULIGHEDER I VIRKELIGHEDEN Studievejledere - kontakt os, og hør mere. Lene Kristensen Studievejleder Tlf. +45 7224 6088 Mail lk@eucnord.dk Lone B. Haugaard Studievejleder Tlf. +45 7224 6699 Mail lbh@eucnord.dk

Læs mere

TECH LEARNMARK.DK/TECH

TECH LEARNMARK.DK/TECH LEARNMARK TECH LEARNMARK.DK/TECH RESULTATER MULIGHEDER AMBITIONER Har du ambitioner om at tjene en god løn som faglært i en virksomhed, læse videre eller blive selvstændig? Vil du have mange muligheder,

Læs mere

FAGRETNINGER ERHVERVSUDDANNELSERNE. Erhvervsskolen Nordsjælland. Esnord.dk. for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10.

FAGRETNINGER ERHVERVSUDDANNELSERNE. Erhvervsskolen Nordsjælland. Esnord.dk. for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10. Etablering og udvikling Erhvervsskolen Nordsjælland FAGRETNINGER PÅ ERHVERVSUDDANNELSERNE for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10. klasse Esnord.dk Erhvervsskolen Nordsjælland EUD EUX HHX

Læs mere

Studieordning for uddannelsen til Energiteknolog (AK)

Studieordning for uddannelsen til Energiteknolog (AK) Studieordning for uddannelsen til Energiteknolog (AK) Version 19022013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Akademiernes adresser:... 3 Hvorfor energieffektivisering?... 4 Hvordan forventes dimittendernes

Læs mere

TECH LEARNMARK.DK/TECH

TECH LEARNMARK.DK/TECH LEARNMARK TECH LEARNMARK.DK/TECH RESULTATER MULIGHEDER AMBITIONER Har du ambitioner om at tjene en god løn som faglært i en virksomhed, læse videre eller blive selvstændig? Vil du have mange muligheder,

Læs mere

Elektrikeruddannelsens speciale Bygningsautomatik med studiekompetence. (eux)

Elektrikeruddannelsens speciale Bygningsautomatik med studiekompetence. (eux) Gymnasiale fag Timer Afkortning fra EUD timer Dansk A (stx) 240 0 Engelsk B (htx) 210 50 1 Matematik B (htx) 285 140 2 Samfundsfag C (htx) 75 0 Kemi C (hf) 75 0 Fysik B (htx) 190 40 3 Valgfag (evt. Matematik

Læs mere

Netværksdag for automationsuddannelser Kl. 09:30 15:00 DTU Ballerup Bliv bedre til at rekruttere nyuddannede medarbejdere

Netværksdag for automationsuddannelser Kl. 09:30 15:00 DTU Ballerup Bliv bedre til at rekruttere nyuddannede medarbejdere Netværksdag for automationsuddannelser 27-10-2016 Kl. 09:30 15:00 DTU Ballerup Bliv bedre til at rekruttere nyuddannede medarbejdere 1 Velkomst: Mangel på teknisk arbejdskraft er en udfordring Ved Global

Læs mere

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER EUX-UDDANNELSER PÅ SYDDANSK ERHVERVSSKOLE VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA?

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER EUX-UDDANNELSER PÅ SYDDANSK ERHVERVSSKOLE VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER EUX-UDDANNELSER PÅ SYDDANSK ERHVERVSSKOLE VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? GODE SPØRGSMÅL AT STILLE HVAD ER EUX? EUX giver dig det bedste fra erhvervsuddannelsernes

Læs mere

MULIGHEDER I VIRKELIGHEDEN. Erhvervsuddannelse og EUX

MULIGHEDER I VIRKELIGHEDEN. Erhvervsuddannelse og EUX MULIGHEDER I VIRKELIGHEDEN Erhvervsuddannelse og EUX Studievejledere - kontakt os, og hør mere. Lene Kristensen Studievejleder Tlf. +45 7224 6088 Mail lk@eucnord.dk Lone B. Haugaard Studievejleder Tlf.

Læs mere

Energi og miljø i industriens uddannelser 2. november 2012 Energioptimering og vedvarende energi hvilke udfordringer står vi overfor?

Energi og miljø i industriens uddannelser 2. november 2012 Energioptimering og vedvarende energi hvilke udfordringer står vi overfor? Energi og miljø i industriens uddannelser 2. november 2012 Energioptimering og vedvarende energi hvilke udfordringer står vi overfor? v/ Vagn Holk Lauridsen, Teknologisk Institut, Energi- og Klimadivisionen

Læs mere

Elektrikeruddannelsen Information til virksomheder

Elektrikeruddannelsen Information til virksomheder Elektrikeruddannelsen Information til virksomheder Elektrikeruddannelsen opbygning Den 1. august 2015 lanceres en ny elektrikeruddannelse. Ny elektrikeruddannelse: En uddannelse flere målgrupper Den nye

Læs mere

Uddannelsen til Plastspecialist

Uddannelsen til Plastspecialist Uddannelsen til Plastspecialist Uddannelsen til Plastspecialist Industriens Fællesudvalg har i samarbejde med Den jydske Haandværker - skole og AMU SYD udviklet en ny uddannelse til plastspecialist. Hvilke

Læs mere

DAu s netværksdag om uddannelse

DAu s netværksdag om uddannelse DAu s netværksdag om uddannelse 27. oktober 2016 Hvordan kan erhvervsakademierne hjælpe jer med at rekruttere arbejdskraft? Ved programchef Jette Mølholm, KEA & koordinator Michael Bo Danielsen, KEA Hvordan

Læs mere

Vil du ha lidt ekstra? Tag en EUX-elev! EUX Erhvervsuddannelse med ekstra bonus

Vil du ha lidt ekstra? Tag en EUX-elev! EUX Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Vil du ha lidt ekstra? Tag en EUX-elev! EUX Erhvervsuddannelse med ekstra bonus I generationer har vi uddannet vores unge mennesker til et højt fagligt niveau. Dagens og morgendagens samfund stiller yderligere

Læs mere

Generelt er der stor og positiv interesse for at Erhvervsakademi Sjælland udbyder en akademiuddannelse i EL installation.

Generelt er der stor og positiv interesse for at Erhvervsakademi Sjælland udbyder en akademiuddannelse i EL installation. DOKUMENTATION TIL ANSØGNING OM PRÆKVALIFICERING AF AKADEMIUDDANNELSE I EL-INSTALLATION Erhvervsakademi Sjælland udbyder i dag erhvervsakademiuddannelsen til EL installatør på Campus Nykøbing Falster. Der

Læs mere

ÉN UDDANNELSE. TO VERDENER. FLERE MULIGHEDER. EUX AKADEMIET

ÉN UDDANNELSE. TO VERDENER. FLERE MULIGHEDER. EUX AKADEMIET ÉN UDDANNELSE. TO VERDENER. FLERE MULIGHEDER. EUX AKADEMIET 2 JEG VIL HOLDE MINE MULIGHEDER ÅBNE Bjørg Carstensen, elev på EUX Akademiet 3 HVAD ER EUX? EUX kombinerer en erhvervsuddannelse med gymnasiefag.

Læs mere

Din profil og dine fordele

Din profil og dine fordele Din profil og dine fordele Det en fordel, at du har gode faglige forudsætninger, interesse og modenhed til at gennemføre en elektrikeruddannelse og en gymnasial uddannelse på næsten samme tid. Til gengæld

Læs mere

Uddannelsen til teknisk designer

Uddannelsen til teknisk designer Uddannelsen til teknisk designer Teknisk designer Du skal være teknisk designer, hvis du har lyst til at skabe banebrydende ideer og produkter gennem kreative løsninger. Måske er det din drøm at være med

Læs mere

TECH LEARNMARK.DK/TECH

TECH LEARNMARK.DK/TECH LEARNMARK TECH LEARNMARK.DK/TECH RESULTATER MULIGHEDER AMBITIONER Har du ambitioner om at tjene en god løn som faglært i en virksomhed, læse videre eller blive selvstændig? Vil du have mange muligheder,

Læs mere

Information til virksomheder om praktikanter fra finansøkonomuddannelsen

Information til virksomheder om praktikanter fra finansøkonomuddannelsen Information til virksomheder om praktikanter fra finansøkonomuddannelsen Kære virksomhed, Vi håber, at du og din virksomhed sammen med Cphbusiness vil være med til at færdiguddanne vores finansøkonomer.

Læs mere

MULIGHEDER I VIRKELIGHEDEN

MULIGHEDER I VIRKELIGHEDEN MULIGHEDER I VIRKELIGHEDEN e - kontakt os, og hør mere. Lene Kristensen Tlf. +45 7224 6088 Mail lk@eucnord.dk Lone B. Haugaard Tlf. +45 7224 6699 Mail lbh@eucnord.dk Morten Gaust Tlf. +45 7224 6084 Mail

Læs mere

Gastekniske uddannelser Krav, kompetencer, muligheder

Gastekniske uddannelser Krav, kompetencer, muligheder Krav, kompetencer, muligheder ERFA-Konference gasfyrede anlæg Byggecentrum Middelfart Den 30. & 31. august 2007 Nils Lygaard TEKNIQ 1 Gastekniske uddannelser Oversigt» - Installatør AK / Gas-, vand- og

Læs mere

Bliv IOP er. - tag fremtidens erhvervsuddannelse i dag TIL MEDARBEJDEREN

Bliv IOP er. - tag fremtidens erhvervsuddannelse i dag TIL MEDARBEJDEREN TIL MEDARBEJDEREN Bliv IOP er - tag fremtidens erhvervsuddannelse i dag Industrioperatøruddannelsen er målrettet den ufaglærte, der ønsker bedre jobmuligheder i industrien. Uddannelsen varer typisk to

Læs mere

Bliv IOP er. - tag fremtidens erhvervsuddannelse i dag INDUSTRIOPERATØR

Bliv IOP er. - tag fremtidens erhvervsuddannelse i dag INDUSTRIOPERATØR INDUSTRIOPERATØR Bliv IOP er - tag fremtidens erhvervsuddannelse i dag Industrioperatøruddannelsen er målrettet den ufaglærte, der ønsker bedre jobmuligheder i industrien. Uddannelsen varer typisk to år

Læs mere

Uddannelsen til Teknisk designer

Uddannelsen til Teknisk designer Uddannelsen til Teknisk designer Teknisk designer Du har ambitioner om og lyst til at være med til at skabe nye banebrydende ideer og produkter gennem kreative løsninger. Måske er det din drøm at være

Læs mere

Eux - to i en. håndværker og student i én uddannelse

Eux - to i en. håndværker og student i én uddannelse Eux - to i en håndværker og student i én uddannelse Eux kort fortalt Eux er en helt ny ungdomsuddannelse, hvor du både bliver håndværker og student i én og samme uddannelse. Den tager 4,5 år, hvis du vælger

Læs mere

Medialogi- og Ingeniøruddannelserne

Medialogi- og Ingeniøruddannelserne Medialogi- og Ingeniøruddannelserne Aalborg Universitet Esbjerg Hvad er en Medialog eller Ingeniør? En problemløser En opfinder En teoretisk praktiker Uddannelser ved AAU-Esbjerg AAU-Esbjerg Medialogi

Læs mere

MARKEDSFØRINGSØKONOM FÅ EN MARKEDSFØRINGSØKONOM STUDERENDE I PRAKTIK

MARKEDSFØRINGSØKONOM FÅ EN MARKEDSFØRINGSØKONOM STUDERENDE I PRAKTIK MARKEDSFØRINGSØKONOM FÅ EN MARKEDSFØRINGSØKONOM STUDERENDE I PRAKTIK Et friskt pust, en hjælpende hånd og nye øjne på markedsføringen Hvad kan en markedsføringsøkonom studerende gøre for din virksomhed?

Læs mere

Industrioperatør. -på Processkolen i Kalundborg

Industrioperatør. -på Processkolen i Kalundborg Industrioperatør -på Processkolen i Kalundborg Industrioperatør Industrioperatøruddannelsen, som særligt tilrettelagte forløb for elever ansat i industrien, afvikles efter forskellige modeller efter elevernes

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i produktudvikling og teknisk integration

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i produktudvikling og teknisk integration BEK nr 892 af 08/07/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 2. januar 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 056.03G.251 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

proces operatør uddannelsen

proces operatør uddannelsen proces operatør uddannelsen Hvad er en procesoperatør? Uddannelsens opbygning Procesoperatører arbejder med produktion af mange forskellige produkter, som er en vigtig del af vores hverdag. Det er for

Læs mere

Studenterhue og svendebrev i ét hug for dig der har fokus på videreuddannelse

Studenterhue og svendebrev i ét hug for dig der har fokus på videreuddannelse TEKNISK SKOLE Studenterhue og svendebrev i ét hug for dig der har fokus på videreuddannelse aarhustech.dk/eux AARHUS TECH - TEKNISK SKOLE EUX GIVER DIG OPTIMALE MULIGHEDER EUX er en ambitiøs erhvervsuddannelse

Læs mere

Kort om BYGNINGSKONSTRUKTØRUDDANNELSEN. v/ studieleder Bruno Larsen

Kort om BYGNINGSKONSTRUKTØRUDDANNELSEN. v/ studieleder Bruno Larsen 1 Kort om BYGNINGSKONSTRUKTØRUDDANNELSEN v/ studieleder Bruno Larsen Baggrund: Teknologiuddannelserne på UCN Bygningskonstruktøruddannelsen (+engelsk udbud) ATCM i Vietnam forventet opstart sep. 2018 Blandt

Læs mere

EUX. en hue, to uddannelser

EUX. en hue, to uddannelser EUX en hue, to uddannelser Hvad er EUX? EUX er en ungdomsuddannelse ligesom STX, HTX og HHX. Men EUX er speciel, fordi den kombinerer en erhvervsuddannelse med gymnasiefag. Tager du en EUX, får du altså

Læs mere

nyhed! Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Vil du have flere kort på hånden?

nyhed! Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Vil du have flere kort på hånden? nyhed! Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Vil du have flere kort på hånden? svendebrev og gymnasialt niveau i en uddannelse! Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Nu behøver du ikke vælge mellem en erhvervsuddannelse

Læs mere

Procesoperatør 2008. -på Processkolen i Kalundborg

Procesoperatør 2008. -på Processkolen i Kalundborg Procesoperatør 2008 -på Processkolen i Kalundborg Processkolen i Kalundborg Procesoperatør En procesoperatør arbejder med produktion indenfor procesindustrien. Procesindustrien omfatter f. eks. medicinalvarefabrikker,

Læs mere

EKsTRA bonus DATATEKNIKER

EKsTRA bonus DATATEKNIKER Erhvervsuddannelse med ekstra bonus DATATEKNIKER Vil du også ha lidt ekstra? svendebrev og hf-niveau I EN uddannelse! ErhvErvsuddannElsE med EKsTRA bonus EUX Datatekniker er et helt nyt tilbud til dig.

Læs mere

Karriereforløbet. Hvis du vil videre!

Karriereforløbet. Hvis du vil videre! Hvis du vil videre! Karriereforløbet Et grundforløb for dig, der vil have et godt afsæt mod en eventuel videregående efteruddannelse - efter din tekniske erhvervsuddannelse er afsluttet med et svendebrev

Læs mere

Uddannelsesparathed. Faglige kompetencer Sociale kompetencer Personlige kompetencer Motivation

Uddannelsesparathed. Faglige kompetencer Sociale kompetencer Personlige kompetencer Motivation Uddannelser efter 9. og 10. klasse Job eller uddannelse Erhvervsuddannelser 1½ - 5 år Fx murer, smed, bager, elektriker, salgsassistent, social- og sundhedsassistent EUX Gymnasiale uddannelser 3 år STX

Læs mere

Studievalg og videregående uddannelse

Studievalg og videregående uddannelse Studievalg og videregående uddannelse VUC v. Vejledernavn Vejleder, Studievalg Nordjylland Hvem er jeg? Charlotte Høygaard Hansen Vejleder, Studievalg Nordjylland Uddannelse: Student Hjørring Gymnasium

Læs mere

Elfagets Praktikvejledning Specialet Installationsteknik

Elfagets Praktikvejledning Specialet Installationsteknik Til brug for praktikperioden i virksomheden forud for Hovedforløbet. Praktik i virksomheden Eleven skal: Under vejledning, udføre lys- og kraftinstallationer, samt tele- og datainstallationer Under vejledning,

Læs mere

Akkrediteringsrapport. Ny uddannelse. Akademiuddannelse i EL-installation Københavns Erhvervsakademi

Akkrediteringsrapport. Ny uddannelse. Akademiuddannelse i EL-installation Københavns Erhvervsakademi Akkrediteringsrapport 2015 Ny uddannelse Akademiuddannelse i EL-installation Københavns Erhvervsakademi Akademiuddannelse i EL-installation Københavns Erhvervsakademi 15/014576 December 2015 Publikationen

Læs mere

Det er karakteristisk for folk, der lykkes, at de har en evne til at se muligheder, hvor andre kun får øje på forhindringer og modstand.

Det er karakteristisk for folk, der lykkes, at de har en evne til at se muligheder, hvor andre kun får øje på forhindringer og modstand. Det er karakteristisk for folk, der lykkes, at de har en evne til at se muligheder, hvor andre kun får øje på forhindringer og modstand. Asger Fredslund, SiriusPartner Globaliseringsfondsmidlerne giver

Læs mere

Fælles kompetencebeskrivelse (FKB) 2603: Automatik- og procesteknisk område

Fælles kompetencebeskrivelse (FKB) 2603: Automatik- og procesteknisk område Fælles kompetencebeskrivelse (FKB) 2603: Automatik- og procesteknisk område Udbudspolitik 2012 Denne udbudspolitik skal ses i forlængelse af skolens generelle udbudspolitik, som er offentliggjort på skolens

Læs mere

Finans. Erhvervsuddannelser. Aalborg Handelsskole. Brancheretning: Finans. Hovedforløbet. Aalborg Handelsskole

Finans. Erhvervsuddannelser. Aalborg Handelsskole. Brancheretning: Finans. Hovedforløbet. Aalborg Handelsskole Finans Erhvervsuddannelser Aalborg Handelsskole Brancheretning: Finans Hovedforløbet Aalborg Handelsskole Start karrieren med en erhvervsuddannelse fra Aalborg Handelsskole Med en erhvervsuddannelse inden

Læs mere

Elfagets Praktikvejledning Specialet Styrings- og reguleringsteknik

Elfagets Praktikvejledning Specialet Styrings- og reguleringsteknik Til brug for praktikperioden i virksomheden forud for Hovedforløbet. Praktik i virksomheden Eleven skal: Under vejledning udføre lys- og kraftinstallationer samt tele- og datainstallationer Under vejledning

Læs mere

Information til virksomheden om praktik på datamatikeruddannelsen

Information til virksomheden om praktik på datamatikeruddannelsen Information til virksomheden om praktik på datamatikeruddannelsen Kære virksomhed, Tak fordi du sammen med Cphbusiness vil være med til at færdiguddanne vores datamatikere. Her har vi samlet information

Læs mere

AT VÆRE EN LÆREPLADS I ELBRANCHEN

AT VÆRE EN LÆREPLADS I ELBRANCHEN AT VÆRE EN LÆREPLADS I ELBRANCHEN Det er en god investering at uddanne elektrikerlærlinge Når du deltager i uddannelse af en lærling, bidrager du til, at elbranchen i fremtiden er sikret den fornødne kvalificerede

Læs mere

Erhvervsuddannelse med ekstra bonus. Vil du have flere kort på hånden?

Erhvervsuddannelse med ekstra bonus. Vil du have flere kort på hånden? Erhvervsuddannelse med ekstra bonus ELEKTRIKER Vil du have flere kort på hånden? Erhvervsuddannelse med flere muligheder En EUX Elektriker er et nyt tilbud, der giver dig det bedste fra erhvervsuddannelsernes

Læs mere

Kursusprogram VLT Drives Efterår 2013 www.vlt.dk

Kursusprogram VLT Drives Efterår 2013 www.vlt.dk MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Kursusprogram VLT Drives Efterår 2013 www.vlt.dk Grundkursus VLT Basis KURSUS 1 Kurset henvender sig til teknisk personale, som arbejder med projektering, installation og

Læs mere

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER INDUSTRITEKNIKER KLEJNSMED VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA?

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER INDUSTRITEKNIKER KLEJNSMED VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER INDUSTRITEKNIKER KLEJNSMED VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? GODE SPØRGSMÅL AT STILLE HVAD ER EUX? EUX Industritekniker og EUX Klejnsmed kombinerer det bedste fra

Læs mere

nyhed! Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Vil du have flere kort på hånden?

nyhed! Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Vil du have flere kort på hånden? nyhed! Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Vil du have flere kort på hånden? svendebrev og gymnasialt niveau i en uddannelse! Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Nu behøver du ikke vælge mellem en erhvervsuddannelse

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for energiinstallation

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for energiinstallation Side 1 af 9 Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for energiinstallation BEK nr 639 af 30/06/2000 (Gældende) LOV Nr. 1115 af 29/12/1997 Lovgivning som forskriften vedrører Senere ændringer

Læs mere

NYHED! ERHVERVSUDDANNELSE MED EKSTRA BONUS VIL DU HAVE FLERE KORT PÅ HÅNDEN?

NYHED! ERHVERVSUDDANNELSE MED EKSTRA BONUS VIL DU HAVE FLERE KORT PÅ HÅNDEN? NYHED! ERHVERVSUDDANNELSE MED EKSTRA BONUS VIL DU HAVE FLERE KORT PÅ HÅNDEN? SVENDEBREV OG GYMNASIALT NIVEAU I EN UDDANNELSE! ERHVERVSUDDANNELSE MED EKSTRA BONUS Nu behøver du ikke vælge mellem en erhvervsuddannelse

Læs mere

Erhvervsakademiuddannelse inden for automationsteknologi

Erhvervsakademiuddannelse inden for automationsteknologi Erhvervsakademiuddannelse inden for automationsteknologi Akkreditering af ny uddannelse Journalnummer 2008-522/SHC DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Erhvervsakademiuddannelse inden for automationsteknologi

Læs mere

Revisionsdato: oktober 2016 EUX BUSINESS FAGLÆRT OG STUDENT I ÉN UDDANNELSE START AUGUST EUC NORDVESTSJÆLLAND

Revisionsdato: oktober 2016 EUX BUSINESS FAGLÆRT OG STUDENT I ÉN UDDANNELSE START AUGUST EUC NORDVESTSJÆLLAND Revisionsdato: oktober 2016 EUX BUSINESS FAGLÆRT OG STUDENT I ÉN UDDANNELSE START AUGUST EUC NORDVESTSJÆLLAND EUX BUSINESS TO UDDANNELSER I ÉN FAGRETNINGEN EUX HANDEL OG KONTOR EUX er en erhvervsuddannelse

Læs mere

Jobrotationsordninger. Danish Crown 19. April 2012

Jobrotationsordninger. Danish Crown 19. April 2012 Jobrotationsordninger Danish Crown 19. April 2012 Bjarke Thomsen Ansat i Danmarks største rekrutterings- og outplacement virksomhed afdelinger i alle kommuner Hovedopgaven er at gøre vores lagerbeholdning

Læs mere

Studieordning for installatør (AK)

Studieordning for installatør (AK) Side 22 af 31 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 23 Studieordningens rammer... 29 2.1 Læsevejledning... 29 2.2 Oversigt over uddannelsens to studieretninger... 30 Uddannelsens kerneområder og ECTS

Læs mere

EUX HÅNDVÆRKER ERHVERVSUDDANNELSE MED GYMNASIAL EKSAMEN

EUX HÅNDVÆRKER ERHVERVSUDDANNELSE MED GYMNASIAL EKSAMEN EUX åbner mange nye veje for mig. Jeg vil gerne læse til maskinmester og starter med mekanikeruddannelsen. Jeg har hele tiden gerne villet have en erhvervsuddannelse, og det er fint, at jeg har mulighed

Læs mere

Elektrikeruddannelsens speciale Installationsteknik med studiekompetence. (eux)

Elektrikeruddannelsens speciale Installationsteknik med studiekompetence. (eux) Gymnasiale fag Timer Afkortning fra EUD timer Dansk A (stx) 240 0 Engelsk B (htx) 210 50 1 Matematik B (htx) 285 140 2 Samfundsfag C (htx) 75 0 Kemi C (hf) 75 0 Fysik B (htx) 190 40 3 Valgfag (evt. Matematik

Læs mere

Uddannelse i Hadsund og Hobro

Uddannelse i Hadsund og Hobro Uddannelse i Hadsund og Hobro Velkommen til Tech College Mariagerfjord Tech College Mariagerfjord er en hyggelig erhvervsskole med to afdelinger den ene skønt beliggende i Hadsund, tæt ved naturområder

Læs mere

EUX kort fortalt. Med en EUX bliver du både håndværker og student i én og samme uddannelse.

EUX kort fortalt. Med en EUX bliver du både håndværker og student i én og samme uddannelse. EUX-uddannelserne Indhold EUX kort fortalt........................................................................................... 4 Byggeriets uddannelser................................................................................

Læs mere

Færdig med folkeskolen? Du kan fortsætte på HANSENBERG Indgangen Teknologi, byggeri og transport

Færdig med folkeskolen? Du kan fortsætte på HANSENBERG Indgangen Teknologi, byggeri og transport Færdig med folkeskolen? Du kan fortsætte på HANSENBERG Indgangen Teknologi, byggeri og transport Indholdsfortegnelse En erhvervsuddannelse kan være vejen til succes 3 Mediegrafiker 4 Teknisk designer 5

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2707 Titel: Køleteknisk område Kort titel: Køl Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter alle de

Læs mere

KURSUSPAKKER TIL DIG, DER ER LEDIG. og gerne vil arbejde i industrien

KURSUSPAKKER TIL DIG, DER ER LEDIG. og gerne vil arbejde i industrien 2016 KURSUSPAKKER TIL DIG, DER ER LEDIG og gerne vil arbejde i industrien 2 Kursuspakkerne i denne folder består af op til seks ugers jobrettet uddannelse. De er for dig, der er ledig, men gerne vil arbejde

Læs mere

VENTILATIONSTEKNIKER UDDANNELSE TIL VENTILATIONSBRANCHEN BLIK OG RØR

VENTILATIONSTEKNIKER UDDANNELSE TIL VENTILATIONSBRANCHEN BLIK OG RØR BLIK OG RØR VENTILATIONSTEKNIKER UDDANNELSE TIL VENTILATIONSBRANCHEN Uddannelse til VENTILATIONSBRANCHEN Uddannelsen til ventilationstekniker er et speciale på vvs-energiuddannelsen - og er det rigtige

Læs mere

KURSUSPAKKER TIL DIG, DER ER LEDIG. og gerne vil arbejde i industrien

KURSUSPAKKER TIL DIG, DER ER LEDIG. og gerne vil arbejde i industrien 2017 KURSUSPAKKER TIL DIG, DER ER LEDIG og gerne vil arbejde i industrien Vil du arbejde i industrien? Som ufaglært eller faglært ledig har du ret til seks ugers jobrettet uddannelse. Du kan bl.a. tage

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Udstedelsesdato: 15. juli 2012 Udstedt af det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen i henhold til BEK nr. 509 af 31/05/2012 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Klar til FREMTIDEN? Bliv teknisk dygtigere med enkeltmoduler eller en hel akademiuddannelse og pas jobbet samtidig

Klar til FREMTIDEN? Bliv teknisk dygtigere med enkeltmoduler eller en hel akademiuddannelse og pas jobbet samtidig Klar til FREMTIDEN? Bliv teknisk dygtigere med enkeltmoduler eller en hel akademiuddannelse og pas jobbet samtidig Forord Kravene til teknisk kunnen og færdigheder i danske virksomheder stiger år for år.

Læs mere

LEDELSE MED SPECIALE I DETAILHANDEL AKADEMIUDDANNELSEN I RETAIL

LEDELSE MED SPECIALE I DETAILHANDEL AKADEMIUDDANNELSEN I RETAIL LEDELSE MED SPECIALE I DETAILHANDEL AKADEMIUDDANNELSEN I RETAIL Tag en akademiuddannelse Uddannelsen tager udgangspunkt i din virkelighed, og undervisningen giver dig mulighed for aktivt at bruge din erhvervserfaring

Læs mere

Lederuddannelser PB 1

Lederuddannelser PB 1 Lederuddannelser 1 LEDELSE KAN LÆRES Ledelse kan læres Effektiv ledelse er grundstenen til en virksomheds fortsatte succes. Med vore kurser i ledelse tilbyder vi et komplet efteruddannelsesforløb af nøglepersonerne

Læs mere

Betegnelse Niv. UVM-fag betegnelse Kar.type Form Kar.skala Gns. Beståelses%

Betegnelse Niv. UVM-fag betegnelse Kar.type Form Kar.skala Gns. Beståelses% Karakteroplysninger - EUD 200 - til november Betegnelse Niv. UVM-fag betegnelse Kar.type Form Kar.skala Gns. Beståelses% Teknologi og kommunikation - Gr.kursus i 1.hjælp og elementær brandbekæmp. Standpunkt

Læs mere

EUX-elektrikeruddannelsen en attraktiv uddannelse

EUX-elektrikeruddannelsen en attraktiv uddannelse EUX-elektrikeruddannelsen en attraktiv uddannelse EUX-elektrikeruddannelsen er en forholdsvis ny uddannelse, der havde sit første optag i august 2011. Dansk El-Forbund og TEKNIQ har med en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Akkrediteringsrapport. Ny uddannelse. Akademiuddannelse i VVS-installation Københavns Erhvervsakademi

Akkrediteringsrapport. Ny uddannelse. Akademiuddannelse i VVS-installation Københavns Erhvervsakademi Akkrediteringsrapport 2015 Ny uddannelse Akademiuddannelse i VVS-installation Københavns Erhvervsakademi Akademiuddannelse i VVS-installation Københavns Erhvervsakademi Akademiuddannelse i VVS-installation

Læs mere

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER VVS- OG ENERGISPECIALIST VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA?

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER VVS- OG ENERGISPECIALIST VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER VVS- OG ENERGISPECIALIST VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? GODE SPØRGSMÅL AT STILLE Hvor kan jeg tage uddannelsen? Syddansk Erhvervsskole, Risingsvej 60, 5000 Odense

Læs mere

ERHVERVSUDDANNELSE MED EKSTRA BONUS BLIV HÅNDVÆKER MED HUE

ERHVERVSUDDANNELSE MED EKSTRA BONUS BLIV HÅNDVÆKER MED HUE ERHVERVSUDDANNELSE MED EKSTRA BONUS BLIV HÅNDVÆKER MED HUE SVENDEBREV OG GYMNASIALT NIVEAU I EN UDDANNELSE! PÅ SYDDANSK ERHVERVSSKOLE KAN DU TAGE EN EUX INDEN FOR DISSE OMRÅDER: HVOR LANG TID TAGER DET?

Læs mere

Studievalgsprocessen. Skole v. NN Vejleder Studievalg Nordjylland

Studievalgsprocessen. Skole v. NN Vejleder Studievalg Nordjylland Studievalgsprocessen Skole v. NN Vejleder Studievalg Nordjylland Program Studievalgs vejledningsprogram Uddannelsessystemet Dvs erhvervsakademi-, professionsbachelor- & universitetsuddannelser Hvordan

Læs mere

Vedr. uddannelsens trin 3. Generelt.

Vedr. uddannelsens trin 3. Generelt. Vedr. uddannelsens trin 3 Generelt. Uddannelsens trin 3 1, knytter sig til kompetence mål 31-40 i Bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang produktion og udvikling bilag 16. Endvidere

Læs mere

Centres of Excellence

Centres of Excellence Cleantech Integrator Modul 1 Energi- og miljøpolitik Tid: 5 dage: 2/1-8/1 2013 eller 3/6-7/6 2013 Målgruppe: Elever på uddannelserne: elektriker, automatiktekniker, VVS energi, energiteknik Energi- og

Læs mere

Hvorfor uddannelse? Bedre muligheder for job Højere løn Personlig udvikling Selvtillid og selvværd. Uddannelse er vejen til en god fremtid

Hvorfor uddannelse? Bedre muligheder for job Højere løn Personlig udvikling Selvtillid og selvværd. Uddannelse er vejen til en god fremtid Hvorfor uddannelse? Bedre muligheder for job Højere løn Personlig udvikling Selvtillid og selvværd Uddannelse er vejen til en god fremtid Uddannelsessystemet Krav til unge i uddannelse Den unge skal: Ønske

Læs mere

Centres of Excellence

Centres of Excellence Cleantech Integrator Modul 1 Energi- og miljøpolitik Tid: 5 dage: 2/1-8/1 2013 eller 3/6-7/6 2013 Målgruppe: Elever på uddannelserne: elektriker, automatiktekniker, VVS energi, energiteknik Energi- og

Læs mere

Vejledning til praktikophold i en dansk eller udenlandsk virksomhed

Vejledning til praktikophold i en dansk eller udenlandsk virksomhed Vejledning til praktikophold i en dansk eller udenlandsk virksomhed Datamatiker-uddannelsen ved Roskilde Handelsskole Maj 2010 Manual til praktikophold / Datamatiker 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING...

Læs mere