UDKAST TIL UDVIDELSESKATALOG BUDGET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDKAST TIL UDVIDELSESKATALOG BUDGET 2013-2016"

Transkript

1 UDKAST TIL UDVIDELSESKATALOG BUDGET

2 Udvidelseskatalog for budget Det samlede udvidelseskatalog for budget indeholder 25 forslag fordelt på de seks temaer i Vision Furesø. De samlede udgifter til de 25 forslag fremgår af nedenstående tabel, hvor der angives afsat beløb for hvert tema. Der er herudover afsat midler til en skattenedsættelse på 0,1 procentpoint i Det angivne provenutab er under forudsætning af, at kommunen modtager kompensation fra den særlige pulje til tilskud til skattenedsættelser i UDVIDELSESFORSLAG - DRIFT Visionstemaer Attraktiv grøn bosætningskommune Kreativ kultur-, idræts- og fritidskommune Social sammenhæng - ansvar for eget liv Vækst og jobskabelse Børn og unge - vores fælles fremtid Effektiv kommune med god borgerdialog I alt Byrådet har endvidere besluttet at anmode Økonomi- og Indenrigsministeriet om tilskud til en skattenedsættelse på 0,1 procentpoint i Såfremt tilskuddet bevilges, og såfremt Byrådet efterfølgende beslutter at gennemføre skattenedsættelsen vil det give et provenutab som anført nedenfor. Forslag Effekt af mulig skattenedsættelse på 0,1 procentpoint

3 1. Attraktiv grøn bosætningskommune Under Attraktiv grøn bosætningskommune er der tre forslag. Der afsættes samlet 1 mio. kr. årligt i til disse forslag. Forslag 1.1: Gang i Furesø: Turbo på plansager Furesø har mange komplekse byudviklingsopgaver på tegnebrættet som f.eks. Laanshøj, Flyvestationen, Værløse Bymidte, Farum Bytorv, Bybækgrunden og Farum Kaserne. Der er behov for markant fremdrift på alle disse områder samtidig med, at den almindelige produktion af lokalplaner, kommuneplan og byggetilladelser opretholdes på det hidtidige niveau. Udvikling af nye byområder kræver et tæt og professionelt samspil med private developere. Der foreslås afsat driftsmidler til en særlig enhed eller brug af udefra kommende eksperter, som kan give byudviklingsopgaverne et løft. Forslag 1.2: Flere seniorboliger Det afklares konkret, om der kan etableres seniorbofællesskaber på nogle af de eksisterende byggefelter i de enkelte bydele. Der etableres samtidig en oversigt over eksisterende ældreegnede boliger, såvel leje-, andel- og ejerboliger. Herunder afsøges, om der i tilknytning til eksisterende ældreegnede boliger kan etableres fællesfaciliteter, der understøtter opbygning af fællesskaber mellem beboerne. Forslag 1.3: Furesø som attraktiv bosætningskommune Med afsæt i visionsprocessen og i samarbejde med kommunens kultur- og idrætsorganisationer og ejendomsmæglere m.v. gennemføres en kampagne, der skal markedsføre Furesø som en attraktiv grøn og kreativ bosætningskommune midt i hovedstadsregionen. Kampagnen tager afsæt i de overordnede temaer i visionen for kommunen. Derudover skal det udnyttes, at FCN s danmarksmesterskab i fodbold har skabt forøget interesse for kommunen. Målet med indsatsen er, at Furesø Kommune i de kommende år skal opleve en mere positiv befolkningsudvikling, end hvad den aktuelle befolkningsprognose tilsiger.

4 2. Kreativ kultur-, idræts- og fritidskommune Under Kreativ kultur-, idræts- og fritidskommune er der fire forslag. Der afsættes samlet 2 mio. kr. årligt i til disse forslag. Forslag 2.1: Årlig musical Ungemusicalen, der produceres i et samarbejde mellem Galaksen, Ungdomsskolen og Musikskolen har været en stor succes og foreslås fremover afholdt hvert år. I de to forgangne musicals deltog i alt 45 skuespiller fra Furesø Ungdomsskole, 13 musikere fra Furesø Musikskole og 20 voksne i læreteam, produktionsteam og teknisk team. Herudover deltog en række frivillige i projektet forældre samt Galaksens frivillige Astronauter. Det foreslås, at der fremadrettet hentes inspiration fra lignede tilbud andre steder (eksempelvis Gawenda i Gladsaxe, der i årtier på foreningsbasis har lavet teater og musik for og under ledelse af unge). Forslag 2.2: Styrket formidling af kulturelle aktiviteter - fælles kulturkalender En styrket formidling af kulturelle aktiviteter i Furesø Kommune kan ske via en fælles kulturkalender. Kulturkalenderen bør tage udgangspunkt i KulturNaut. For at KulturNaut kan have den ønskede effekt, kræver det at alle foreningers åbne arrangementer tastes ind i denne database. Det har gennem talrige tidligere forsøg vist sig, at foreningerne ikke selv magter denne opgave. Opgave er tidligere (2007) blevet varetaget af forvaltningen. Ud over at få registreret alle begivenheder i kulturnaut, skal disse også kommunikeres ud til borgerne. Det foreslås her, at der etableres et samarbejde med lokalaviserne. Forslag 2.3: Leje af midlertidige faciliteter til indendørs idræt Der er et behov for indendørs faciliteter til idræt og bevægelseshold i den sydlige del af kommunen. Dette behov kunne imødekommes gennem en korttidsleje af et egnet erhvervslokale. Ved et korttidslejemål er det forvaltningens foreløbige vurdering, at kommunen vil være forpligtet til at deponere. Der er ikke afsat midler i budgettet til deponering. Forslag 2.4: Forskningsmedarbejder på museet Med den nye museumslov, som ventes vedtaget i 2012, vil der blive stillet øgede krav til museernes akademiske forskning. Museerne skal som minimum beskæftige én forsker på ph.d.-niveau, der vil blive krævet øget samarbejde mellem landets museer, og de frie midler, der kan søges til forskningsprojekter, samles under Kulturministeriet og kan fremover kun søges af museer med minimum én forsker ansat. Furesø Museer har i øjeblikket ikke ansat personale med forskningsmæssige kompetencer på ph.d.-niveau og kan derfor ikke med det nuværende personale opfylde de nye bestemmelser i den kommende museumslov. Hvis disse bestemmelser ikke opfyldes, kan Furesø Museer miste sin statsanerkendelse og dermed også det statslige tilskud. For at undgå dette foreslås det at oprette en ph.d.-stilling i samarbejde med og samfinansieret med Aalborg Universitet.

5 3. Social sammenhæng ansvar for eget liv Under Social sammenhæng ansvar for eget liv er der seks forslag. Der afsættes 1 mio. kr. årligt i til disse forslag. Forslag 3.1: God dialog på det specialiserede socialområde I samarbejde med Handicapforeninger, borgere og pårørende gennemgås sagsgange inden for Børn og Unge med særlige behov og voksenhandicappede med det formål, at fastlægge procedurer for god sagsbehandling og god dialog på disse svære sagsområder. Der vil blive lagt vægt på at afklare muligheder for tidlig forebyggende indsats. Der tages afsæt projekt Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen, hvor Furesø Kommune, sammen med Socialministeriet, 3 andre kommuner og Rambøll, skal udvikle, afprøve og dokumentere en tværfaglig og sektoriel samarbejdsmodel med tilhørende metoder, som understøtter målgruppen i overgangen fra barn til voksen. Projektet løber fra august 2012 til Projektet forudsætter et tværgående samarbejde mellem Jobcenter, Børn og Unge og Voksen handicap, samt øvrige lokale og regionale aktører. Forslag 3.2: Brobygning til et aktivt liv Forvaltningen indkalder to gange årligt de borgere som skifter fra en livsfase til en anden til et informationsmøde. Mødet afholdes i samarbejde med Ældreråd, Ældresag og Furesø Frivilligcenter. På mødet vil borgerne blive præsenteret for de mange muligheder, der findes i kommunen, for at deltage i og bidrage til et aktivt liv i Furesø. Der etableres et samarbejde med de mange forskellige aktører fra organisationer, foreninger og kommunale aktiviteter, om at præsentere de tilbud, man kan deltage i og bidrage til. Det kan organiseres som markedsboder, hvor hovedindholdet af arrangementet vil bestå i muligheder for at gå i dialog med de fremmødte aktører. Forslag 3.3: Job til unge med særlige udfordringer I samarbejde med Fontænehuset, IT-caféen og Erhvervslivet i Furesø oprettes lokale job- og uddannelsesløb til unge med autisme asbergers og andre psykiske udfordringer. Praktikpladserne skal give de unge konkret joberfaring og et varigt job/uddannelsesperspektiv og modvirke overgang til varig forsørgelsesydelse Projektet forudsætter et tværgående samarbejde mellem Jobcenteret, børn og unge og voksen handicap. Forslaget indebærer, at Furesø Kommune gennemfører en målrettet, koordineret og håndholdt indsats for at flere psykisk skrøbelige unge med diagnoser inden for autismespektret opnår en hurtigere og mere meningsfyldt tilknytning til at arbejdsmarkedet. Fra 2015 forventes projektet at bidrage til mindreudgifter (netto) for kommunen, idet der skabes et kvalificerende, effektivt og mindre omkostningsfyldt alternativ til de særligt tilrettelagte uddannelsesforløb for dele af målgruppen. Forslag 3.4: Permanent tilskud til indkøbsbus Ældre Sagens lokalafdeling i Farum har i mere end 10 år stået for indkøbsbussen, som giver svage ældre borgere i Farum mulighed for at foretage indkøb, komme på biblioteket og benytte sig af den kommunale Borgerservice.

6 Bussen drives af frivillige, der hjælper med at koordinere buskørslerne samt hjælper ved ind- og udstigning af bussen. Desuden hjælper de frivillige med at anbringe rollatorer og indkøbstrolleyer. Ordningen giver de ældre mulighed for selv at foretage deres indkøb og samtidig have socialt samvær med de andre brugere. Bussen har hvert år modtaget tilskud i form af 18 midler til drift af bussen. Forvaltningen vurderer, at indkøbsbussen har stor værdi for de ældre borgere og medvirker til at brugerne er selvhjulpne i længere tid. Det foreslås derfor, at sætte budget af til drift af Indkøbsbussen. Det vurderes om erfaringerne med indkøbsbussen kan udbredes til hele kommunen. Forslag 3.5: Klub/samværstilbud til borgere med senhjerneskade Der etableres et samværstilbud til en gruppe på hjerneskadede med svære vanskeligheder med den daglige livsførelse. Gruppen kan på grund af deres funktionsnedsættelse ikke indgå i andre dagtilbud, og de er kendetegnet ved at have et svagt netværk. Gruppen er efter kommunalreformen blevet større, og deres udækkede behov fremstår tydeligt. Ved at samle gruppen to eftermiddage om ugen og to aftener om måneden og anvende eksisterende fysiske rammer i Lysthuset vil der være mulighed for samvær med ligestillede. Der vil samtidig være mulighed for rådgivningssamtaler og indrette stillerum og musikrum, som er velkendte behov blandt hjerneskadede. Der vil være aktiviteter som fællesspisning om aftenen og fokus på kultur natur og sundhed. Der vil være udflugter i lokalområdet og også mulighed for at få oplevelser uden for kommunen ved at låne områdets to busser. Forslag 3.6: Forløbsprogrammer i samarbejde med patientforeninger Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft, som nu skal implementeres i kommunerne. Forvaltningen har fra starten af 2012 påbegyndt implementeringen af forløbsprogrammet i Furesø Kommune. For yderligere at styrke indsatsen foreslås det, at Furesø Kommune indgår i et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse både regionalt og lokalt - om rådgivning, udbud af kurser og etablering af netværksgrupper. Samarbejdet vil kunne udvides til også at omfatte andre sygdomsområder samt flere samarbejdspartnere herunder nabokommunerne. Tilsvarende samarbejde søges udbredt til andre patientforeninger.

7 4. Vækst og jobskabelse Under Vækst og jobskabelse er der tre forslag. Der afsættes 2 mio. kr. årligt i til disse forslag. Forslag 4.1: Fortsat turbo på aktiv erhvervspolitik Det igangværende samarbejde med erhvervsorganisationerne om at fastholde/tiltrække virksomheder til kommunen forsætter. Der lægges i 2013 i særlig grad vægt på at markedsføre Furesø som erhvervskommune, yde en god og effektiv erhvervsservice, skabe netværk og videndeling og afklare muligheder/behov for at tiltrække erhvervsuddannelser til kommunen. Målet er at tiltrække nye virksomheder til kommunen, samt sikre at eksisterende virksomheder er tilfredse med den service, som kommunen yder. Forslag 4.2: Nedsættelse af dækningsafgift Som led i markedsføring af Furesø som erhvervskommune og for at lette rammebetingelserne for at drive virksomhed og skabe lokale arbejdspladser nedsættes dækningsafgiften fra 10 promille til 9,5 promille. Dette skal bl.a. ses i sammenhæng med tilkendegivelser fra kommunens erhvervsorganisationer om positivt at ville medvirke til at skabe praktikpladser for udsatte på arbejdsmarkedet, samt tiltrække flere virksomheder til Furesø Kommune. Langt hovedparten af kommunerne i hovedstadsregionen har i 2012 en dækningsafgift på 10 promille. Hvis Furesø Kommune sænker dækningsafgiften til 9,5 vil kommunen således have den syvende laveste dækningsafgift i regionen og være en af kun 8 kommuner i regionens 23 kommuner med en dækningsafgift under 10. Forslag 4.3: Job og uddannelse til ledige Projektet er kommunens strategiske og helhedsorienterede satsning på beskæftigelsesområdet med oplagte synergier til social-, kultur- idræts-, og fritidsområdet. Projektet gør op med passiv forsørgelse igennem en kultur, hvor ledige kontanthjælpsmodtagere igennem meningsfulde jobs- og uddannelsesmuligheder ser sig selv som aktiv og ansvarsfuld medspiller. Der etableres job- og praktikpladser, som kan støtte kultur-, idræts- fritids- socialområdet, og som kan værne om, vedligeholde og udvikle kommunes rekreative områder. Samtidig etableres særlige virksomhedscentre i samarbejde med private erhvervsdrivende. Projektet rummer også tilbud til voksne med psykisk og fysisk funktionsnedsættelse om at indgå i løsningen af meningsfulde opgaver med et livskvalitetsfremmende sigte.

8 5. Børn og unge vores fælles fremtid Under Børn og unge vores fælles fremtid er der fem forslag. Der afsættes i alt 1,5 mio. kr. årligt i til disse forslag. Forslag 5.1: Bedre fritidstilbud for større børn I samarbejde med fælles elevråd, skolebestyrelser og ungdomsskolen afklares behov for supplerende fritidstilbud til de større børn. Udgangspunkt er et bedre samspil mellem de allerede eksisterende tilbud: FFO 3, ungdomsskolen, ungekulturhuset, lektiecaféer og de forskellige idræts- og kulturtilbud til unge. Men der kan evt. også være tale om supplerende tiltag til allerede eksisterende tilbud. Der kan efterfølgende skulle anvendes ressourcer til etablering af et antal tilbud/aktiviteter, som kan give yngre unge mulighed for at mødes, lave lektier og/eller gennemføre aktiviteter af forskellig art. Forslag 5.2: IT i undervisningen Der gennemføres en kortlægning af brugen af IT i folkeskolerne og lægges en langsigtet plan for mere/bedre brug af IT. Der kan bl.a. planlægges og gennemføres en konference/en række workshops hvor fagfolk, ledere, elever og forældre, kan drøfte de IT-mæssige udfordringer i folkeskolen, og hvordan de kan løses i fremtiden. Målet er, at der skal udarbejdes et supplement til den kommende IT-strategi af faglige og brugermæssige overvejelser omkring anvendelse af IT i fremtidens skole. Kommissorium for dette arbejde behandles i Børne- og Skoleudvalget på udvalgets møde i august. Anvendelsen af IT herunder brug af tablets (fx ipads) og smart phones analyseres, drøftes og inddrages i forslag til IT-strategien. Forslag 5.3: Kvalitet og værdier i Furesøs Folkeskoler Skolerne i Furesø bør være blandt landets bedste. Det forudsætter, at der lokalt er klarhed om værdier og mål, samt at lærere, elever og forældre indgår i gensidigt forpligtende samarbejde om at efterleve disse. Arbejdet skal inddrage lærere, skoleledere, skolebestyrelser og fælleselevråd. Der skal skabes grobund for en klar forventningsafstemning mellem skole og hjem, og at alle elever mødes med forventningen om, at overliggeren skal være så høj som mulig. Kommissoriet og måden at arbejde på udvikles i tæt samarbejde med skolebestyrelserne. Forslag 5.4: Ungefester på tværs I samarbejde med forældrerepræsentanter, fælleselevråd og SSP afholdes der 3 årlige ungefester i Furesø med kommunal bistand. Festerne er uden alkohol og planlægges og afvikles med inddragelse af forældre og elever fra skolernes ældste klasser. Den ene af festerne er den fest, der holdes ved 9. klassernes sidste skoledag. Der søges etableret en ny tradition omkring afholdelse af sidste skoledag, så det på sigt vil være en del af den almindelige Furesøtradition, at sidste skoledag fejres lokalt og uden alkohol.

9 Forslag 5.5: Tidlig tværgående indsats for småbørnsfamilier familieuddannelse. Familieuddannelsen er ny service, som fremadrettet ønskes tilbudt til alle førstegangsfødende familier i Furesø Kommune. Servicen skal støtte forældrene i den nye forældrerolle samt være netværksskabende. Forventningen er, at den brede forebyggende indsats vil være gavnlig for alle familier og på sigt vil reducere antallet af socialt udsatte børn og familier..modellen er udformet med inspiration fra Leksand Kommune i Sverige. Der er forsket i Leksandmodellen, så der er evidens for, at modellen virker forebyggende og mindsker de sociale udgifter, idet den med en relativ lille investering har ført til et fald i skilsmisser og færre socialt udsatte børn og unge. En dansk version af Leksandmodellen er netop implementeret i Holstebro kommune i samarbejde med Fonden for Socialt Ansvar under navnet Familie med Hjerte. Furesø Kommune er i dialog med begge parter og kan drage nytte af erfaringerne der fra.

10 6. Effektiv kommune med god borgerdialog Under Effektiv kommune med god borgerdialog er der tre forslag. Der afsættes 0,5 mio. kr. årligt i til disse forslag. Forslag 6.1: Bedre borgervejledning Der afsættes ekstra ressourcer til bedre borgervejledning. Formålet med den bedre borgervejledning er, at: hjælpe borgerne gennem det kommunale system og sikre, at de bliver hørt gøre kommunen bedre til at betjene borgerne fremme åbenhed og gennemsigtighed i Byrådets og forvaltningens arbejde Der skal alene være tale om en vejledende og rådgivende opgave samt en kvalitetsforbedring og et kompetenceløft af kommunens borgerrelaterede virksomhed. Der skal løbende følges op på kommunens administration i forbindelse med borgernes klager over sagsbehandlingen og igangsætte evt. kompetenceudviklingsaktiviteter, hvis behov herfor. Forslag 6.2: Borgerdialog om Furesøvisionen Borgere i Furesø Kommune skal mærke, at Vision Furesø lever. Forslag fra visionsprocessen som Byrådet prioriterer at arbejde videre med eller undersøge nærmere i forbindelse med budget 2013 eller i forbindelse med den løbende politikudvikling, skal udvikles og implementeres i samarbejde med borgere, der har bidraget til ideen og andre relevante borgere og interessenter. Der skal derfor samles op på de forskellige forslag, der er kommet i forbindelse med visionsprocessen for Vision Furesø, og der skal sikres en fortsat tæt borgerinddragelse om realisering af de politisk prioriterede forslag eksempelvis i relation til udvikling af Flyvestation Værløse. De afsatte midler skal anvendes til dels udarbejdelsen af en strategi og en kommunikationsplatform for det videre arbejde med at realisere visionen med fokus på tæt borgerinddragelse, dels til løbende borgerinddragelsesaktiviteter, fokusgruppe-undersøgelser, afholdelser af borgermøder mv.. Forslag 6.3: Borgertilfredshedsundersøgelser 2013 Aktiv inddragelse af borgerne kan både være med til at styrke fællesskaber og sammenhængskraft i Furesø, og være et middel til at afstemme forventninger og levere mere effektive løsninger på borgernes behov. Med afsæt i Vision Furesø foreslås det, at gennemføre en borgerundersøgelse i Formålet med undersøgelsen er at måle borgernes oplevede kvalitet af den kommunale service inden for udvalgte velfærds- og serviceområder herunder i relation til sagsbehandlingstider med henblik på en løbende udvikling af disse i dialog med borgerne.

BUDGETAFTALE

BUDGETAFTALE BILAG 2 BUDGETAFTALE 2013 2016 3. oktober 2012 Indgået mellem Socialdemokraterne, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre 1 Indledning Budgetaftalen

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12.juni 2013

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12.juni 2013 Furesø Kommune Borgermøde om budget 2014-17 Onsdag d.12.juni 2013 Baggrundsspørgsmål Hvad er dit køn? 1. Kvinde 2. Mand 3. Ønsker ikke at svare Hvad er din alder? 1. 18 29 2. 30 39 3. 40 49 4. 50 59 5.

Læs mere

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12. juni 2013

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12. juni 2013 Furesø Kommune Borgermøde om budget 2014-17 Onsdag d.12. juni 2013 Prioriteringsdebat - program Lære hinanden at kende Præsentation af Vision Furesø Debat ved bordene om Vision Furesø og hvordan den skal

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: (USS/UBE/KFI) Afrapportering på arbejdsprogrammet Fortsat Fremgang for Furesø, Punkt 2.4: Gode bo-, aktivitets-, beskæftigelses- og fritidstilbud for mennesker med handicap Sagsnr. i ESDH:

Læs mere

Et stærkt og grønt erhvervsliv. Erhvervspolitisk Handlingsplan

Et stærkt og grønt erhvervsliv. Erhvervspolitisk Handlingsplan Et stærkt og grønt erhvervsliv Erhvervspolitisk Handlingsplan 2011-2012 Indholdsfortegnelse Forord Handlingsplanen skal revideres i 2012. Handlingsplanen midtvejsevalueres ved årsskiftet 2011/2012. Indsatsområder

Læs mere

Aftale mellem Jobcenter Silkeborg og Beskæftigelseschef

Aftale mellem Jobcenter Silkeborg og Beskæftigelseschef Aftale mellem Jobcenter Silkeborg og Beskæftigelseschef Jørgen Haunstrup 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den budgetansvarlige

Læs mere

Et stærkt og grønt erhvervsliv. Erhvervspolitisk Handlingsplan

Et stærkt og grønt erhvervsliv. Erhvervspolitisk Handlingsplan Et stærkt og grønt erhvervsliv Erhvervspolitisk Handlingsplan 2011-2012 Indholdsfortegnelse Forord Handlingsplanen skal revideres i 2012. Handlingsplanen midtvejsevalueres ved årsskiftet 2011/2012. Indsatsområder

Læs mere

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Ældrepolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente, hvoraf en

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet, foranstaltninger

1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet, foranstaltninger Bevillingsområde 30.46 Forebyggelse/anbringelse af børn og unge uden for hjemmet Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse

Læs mere

Folke. Oplysnings politik

Folke. Oplysnings politik Folke Oplysnings politik 1 Indhold Forord 3 Folkeoplysningens udfordringer og styrker 4 Visioner og målsætninger 6 Tema 1 Rammer for folkeoplysning 8 Tema 2 Samspil med selvorganiserede grupper 10 Tema

Læs mere

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger.

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger. Beskæftigelses og vækstpolitik Forord Beskæftigelses- og vækstpolitikken er en del af Middelfart Kommunes kommunalplan: Middelfartplanen. Med Middelfartplanen ønsker vi at skabe et samlet dokument, spændende

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

Furesø Kommune. Partnerskabsaftale om erhverv og beskæftigelse i Furesø Kommune

Furesø Kommune. Partnerskabsaftale om erhverv og beskæftigelse i Furesø Kommune Furesø Kommune Partnerskabsaftale om erhverv og beskæftigelse i Furesø Kommune 2019-2020 BAGGRUND Erhvervslivet og Furesø Kommune har siden 2014 indgået årlige partnerskabsaftaler med henblik på at forbedre

Læs mere

Ballerup Kommunes kommunikationspolitik

Ballerup Kommunes kommunikationspolitik Ballerup Kommunes kommunikationspolitik 1. Et fælles udgangspunkt for kommunikation Denne kommunikationspolitik sætter den overordnede ramme om kommunikation i Ballerup Kommune og opstiller mål for, hvad

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Kalundborg kommune marts Handicappolitik

Kalundborg kommune marts Handicappolitik Kalundborg kommune marts 2009 Handicappolitik Grundlag og strategi: Kalundborg kommunes Handicappolitik opstiller en række prioriterede mål for udvalgte politikområder, hvilke tager udgangspunkt i FN s

Læs mere

Handicap politik [Indsæt billede]

Handicap politik [Indsæt billede] l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Indledning. FN s definition på et handicap

Indledning. FN s definition på et handicap Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en del af lokalsamfundet og fællesskabet.

Læs mere

Handicappolitik. Lige muligheder for alle

Handicappolitik. Lige muligheder for alle Handicappolitik Lige muligheder for alle Forord Dette er den 3. udgave af Frederikshavn Kommunes Handicappolitik siden kommunesammenlægningen i 2007. Handicappolitikken er blevet til i en fælles indsats,

Læs mere

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune Strategi for Fritid og Kultur Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

Handicappolitik Med plads til alle

Handicappolitik Med plads til alle Handicappolitik Med plads til alle Handicappolitik Med plads til alle Denne politik retter sig mod borgere, der har varige begrænsninger af fysisk eller psykisk karakter. Udgangspunktet for Hedensted Kommunes

Læs mere

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet Furesø Kommune FRITID I FURESØ Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet 1 1. FORORD Furesø Kommune er et godt sted at bo. Det er en attraktiv og naturskøn kommune, hvor borgerne, unge som gamle, engagerer

Læs mere

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet.

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en

Læs mere

Beskæftigelsespolitik

Beskæftigelsespolitik Beskæftigelsespolitik 2019-2022 Forord I Greve Kommune er det en forudsætning for vores fælles velfærd, at vi har et velfungerende og rummeligt arbejdsmarked, hvor alle bidrager med de ressourcer, de har.

Læs mere

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT 29-01-2014 Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse Kort oprids af den nye lovgivning Det fremgår af folkeskoleloven,

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervs- og bosætningskommune, der skaber rammer og muligheder for trivsel, kvalitet og vækst. Derfor laver

Læs mere

Eventstrategi. for Furesø Kommune

Eventstrategi. for Furesø Kommune Eventstrategi for Furesø Kommune 1 INDHOLD BAGGRUND 3 STRATEGI 4 Strategimål 1: Events skal skabe lokal merværdi i Furesø Kommune Strategimål 2: Events i Furesø Kommune skal være af høj standard Strategimål

Læs mere

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Politikkens opbygning...5 Kvalitet i hverdagen...6 Fællesskab, deltagelse, erhverv,

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv

Det gode og aktive hverdagsliv Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap Godkendt af Byrådet xx 2013 Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere

Læs mere

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD NOTAT Titel Fra: Til: Resumé: Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD Servicestyrelsen, fungerende chef i Handicapenheden Bente Meunier ADHD

Læs mere

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune Strategi for Handicap & Psykiatri Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner 1 Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner SOCIALSTYRELSEN VIDEN TIL GAVN SAMARBEJDSMODELLEN 4. Samarbejdsmodellen som metode 2 INDHOLD Vejen til uddannelse

Læs mere

Bydele i social balance

Bydele i social balance Bydele i social balance Strategi for social balance i Gladsaxe Kommune Revideret udkast til Økonomiudvalget Sidst revideret: 9. februar 2016 J. nr. 00.01.00P05 1 Gladsaxe Kommune er et attraktivt sted

Læs mere

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen Kommissorium for effektivisering af folkeskolen hjvhjgyu Effektivisering og udvikling af folkeskolen 15. november 2016 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Formål... 2 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017

Beskæftigelsesplan 2017 Gladsaxe Kommune Beskæftigelsesplan 2017 - vejen til uddannelse, job og vækst www.gladsaxe.dk Vision og mission Gladsaxe Byråd har i Kommunestrategi 2014-2018 formuleret følgende overordnede vision: Gladsaxe

Læs mere

Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune

Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE - BYRÅDET Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune I Solrød Kommune er der kultur- og fritidstilbud til alle borgere overalt i kommunen. I fritids- og kulturlivet vokser vi fra barnsben

Læs mere

Socialudvalgets arbejdsgrundlag

Socialudvalgets arbejdsgrundlag Socialudvalgets arbejdsgrundlag 2018-2021 Indhold Forord Indledning Politikker og strategier Overordnede mål Konkrete initiativer Forord Socialudvalget har fastlagt et arbejdsgrundlag for 2018 til 2021

Læs mere

H a n d i c a p p o l i t i k

H a n d i c a p p o l i t i k H a n d i c a p p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Der er sket store ændringer på handicapområdet de seneste

Læs mere

Kultur- og idrætspolitik

Kultur- og idrætspolitik Kultur- og idrætspolitik Fredensborg Kommune l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Kultur- og idrætslivet binder hverdagen sammen for rigtig mange mennesker og er med til at gøre Fredensborg Kommune til

Læs mere

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012 Handicappolitik Rudersdal Kommune 2012 2 Indledning Forord Den foreliggende handicappolitik er udarbejdet i foråret 2012 og afløser Rudersdal Kommunes psykiatri- og handicappolitik fra 2008. I den nye

Læs mere

Voksenhandicap Gentænkt

Voksenhandicap Gentænkt Voksenhandicap Gentænkt Side 1 Side 2 Side 3 Indledning Vi vil have endnu mere fokus på borgernes mestring af eget liv. Derfor har vi sat gang i en udvikling af hele Voksenhandicapområdet. I udviklingen

Læs mere

Glostrup Kommunes Handicappolitik

Glostrup Kommunes Handicappolitik Glostrup Kommunes Handicappolitik 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Centrale udgangspunkter og principper 5 - Mestring og udfoldelse 5 - Borgerinddragelse 5 - FN Handicapkonvention 6 - Ligebehandling, Solidaritet,

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed 2016-2024 Vejen Kommune Rådhuspassagen 3 6600 Vejen E-mail: post@vejen.dk www.vejen.dk Foto: Colourbox Udarbejdelse: Social & Ældre Lay out og tryk: Vejen Kommune Udgivet:

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed 2016-2024 Vision Temaplaner Drifts- og udviklingsplaner Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervsog bosætningskommune, der skaber rammer og

Læs mere

Strategi for Beskæftigelse. Lemvig Kommune

Strategi for Beskæftigelse. Lemvig Kommune Strategi for Beskæftigelse Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag 5/12/2015 Til kommunal forvaltning April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til kommunal forvaltning Redaktion:

Læs mere

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik Medborgerskab i Næstved Kommune Medborgerskabspolitik 1 MOD PÅ MEDBORGERSKAB Næstved Kommune har mod på medborgerskab, og det er jeg som Borgmester stolt af Vi har i Næstved Kommune brug for, at alle er

Læs mere

Børn og Unge - Budgetforliget

Børn og Unge - Budgetforliget - Budgetforliget 2017-2020 Børn og Unge Alle tal i mio. kr. Formål - Driftsbevillinger Indsats B2017 B2018 B2019 B2020 Proces Flere investeringer i vores børn og unge Vi vil investere i børns og unges

Læs mere

Rehabilitering i Danmark: Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet. 2004

Rehabilitering i Danmark: Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet. 2004 3. Rehabilitering Den 1. januar 2015 ændrede lovgivningen på hjemmehjælpsområdet sig, så det blev lovpligtigt for alle kommuner at tilbyde et tidsafgrænset rehabiliteringsforløb til de personer, der søger

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Bydele i social balance

Bydele i social balance gladsaxe.dk Bydele i social balance Strategi for social balance i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune er et attraktivt sted at bo og vokse op. Det skal det blive ved med at være. Der er dog områder i kommunen,

Læs mere

Integrationspolitik. Furesø Kommune

Integrationspolitik. Furesø Kommune Integrationspolitik Furesø Kommune Udkast til behandling på udvalgsmøder september 2009 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Kommunens syn på integration 3 Vision for integrationsområdet 3 Sundhedstjenesten

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet Koncern HR, Stab 21.05.13/PG Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet God ledelse er en forudsætning for et effektivt og velfungerende sundhedsvæsen, som er karakteriseret ved høj

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform.

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Blandt de 26 indkomne høringssvar er der en generel positiv indstilling over høringsmaterialet. Der bliver i høringssvarene også stillet spørgsmål,

Læs mere

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp Politik for borgere med særlige behov Social inklusion og hjælp til selvhjælp 2 Politik for borgere med særlige behov Forord Borgere med særlige behov er borgere som alle andre borgere. De har bare brug

Læs mere

Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi Aalborg bygger bro.

Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi Aalborg bygger bro. Punkt 6. Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg bygger bro. 2018-088099 Magistraten fremsender til s drøftelse, høring af Erhvervsstrategi 2019-2022 - "Aalborg bygger bro". kl. 08.30

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

Fakta: Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov

Fakta: Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Fakta: Ringsted Kommune tilbyder forskellige aktivitetstilbud, der er rettet mod voksne med særlige behov. Tilbuddene tæller blandt andet Værkstedet

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik Økonomiudvalget 02.10.2012 Punkt nr. 247-1 04.09.2012 UDKAST Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 16.01.2013. På vegne af Byrådet,

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DET TVÆRGÅENDE HØJT SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OG SPECIALUNDERVISNINGS- OMRÅDET. Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden

FÆLLES MÅL FOR DET TVÆRGÅENDE HØJT SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OG SPECIALUNDERVISNINGS- OMRÅDET. Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden FÆLLES MÅL FOR DET TVÆRGÅENDE HØJT SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OG SPECIALUNDERVISNINGS- OMRÅDET 2017 Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden INDLEDNING I h o v e d s t a d s r e g i o n e

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

Skoleafdelingen Kirkevej Dragør. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4. Tlf.

Skoleafdelingen Kirkevej Dragør. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4. Tlf. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4 Folkeskolerne i Danmark slog den 1. august 2014 dørene op til første skoledag i den nye folkeskolereforms tegn. Ambitionerne for

Læs mere

Frivilligcenter Furesø. Status - projekter og samarbejder 2017

Frivilligcenter Furesø. Status - projekter og samarbejder 2017 Frivilligcenter Furesø Status - projekter og samarbejder 2017 Formål og vision Kvalitet & Mangfoldighed Støtte, udvikle og inspirere frivillige foreninger og initiativer Hjælpe nye foreninger i gang Udfoldelse

Læs mere

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger Kommissorium for Frivillighedsrådet Formål og opgaver Kommissorium: Kommissorium gældende for Frivillighedsrådet

Læs mere

Rubrik. Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år. Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017

Rubrik. Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år. Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017 Rubrik Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017 Social og Sundhed Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 VISION...

Læs mere

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden - Det gode liv i Halsnæs Juni 2018 Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden Det gode liv i Halsnæs I Halsnæs sætter vi stor pris på vores nære fællesskab. Skoler, plejecentre,

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 10-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Rådhus- Mødelokale D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 10-08-2015 17:00 1

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens ældre borgere har mulighed for at leve et godt, aktivt og

Læs mere

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Målsætning for folkeoplysningspolitikken Favrskov Kommunes målsætning for folkeoplysningspolitikken er, at foreninger udbyder et varieret og mangfoldigt fritidstilbud

Læs mere

Center for Børn og Voksne Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø

Center for Børn og Voksne Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø Center for Børn og Voksne Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø Punkt 1.4: Trygt Furesø 1 Trygt Furesø Furesø s strategi og indsatser for færre indbrud og øget tryghed Under Byrådets

Læs mere

Børne- og skolepolitikkens indsatshus

Børne- og skolepolitikkens indsatshus Børne- og skolepolitikkens indsatshus De 4 indsatsområder Indsatsområderne tager afsæt i større udfordringer, der bedst løses i samarbejde mellem flere parter, eller som har særlig faglig eller politisk

Læs mere

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov Udkast - maj 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og afstikker retningen for indsatser og initiativer på området

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udvalgte indsatsområder

Skabelon til beskrivelse af udvalgte indsatsområder Skabelon til beskrivelse af udvalgte indsatsområder Indsatsens navn Mentorordningen Indsats Formål Hvad er formålet med indsatsen? Hvilke udfordringer adresserer den? Mentorordningen skal medvirke til

Læs mere

VISION OG MÅL. Udkast Til høring. Fremtidens handicapområde. Rudersdal Kommune

VISION OG MÅL. Udkast Til høring. Fremtidens handicapområde. Rudersdal Kommune VISION OG MÅL Fremtidens handicapområde Rudersdal Kommune 2017-2027 Udkast Til høring 2 Indholdsfortegnelse: INDLEDNING...4 FORORD...4 RAMME...5 VISION...6 MÅL...7 BESKÆFTIGELSE OG UDDANNELSE...7 BOLIG...7

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi. Lokal vækst med social bundlinje

Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi. Lokal vækst med social bundlinje Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi Lokal vækst med social bundlinje 1 Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi Lokal vækst med social bundlinje blev vedtaget af Byrådet den 30. januar

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben / lukket Mødedato 28. januar 2015 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Socialafdelingen oplever, at der ofte er udfordringer i at sikre sammenhænge i overgange i forhold til unges uddannelse (15-25 årige).

Socialafdelingen oplever, at der ofte er udfordringer i at sikre sammenhænge i overgange i forhold til unges uddannelse (15-25 årige). Bilag 2 initiativer på Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets område Initiativ Sikre sammenhæng i overgange Forankring Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Udfordring Hvad ønsker man at forandre og

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Center for Borgerservice, Kultur og Erhverv Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø

Center for Borgerservice, Kultur og Erhverv Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø Center for Borgerservice, Kultur og Erhverv Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø Punkt 4.3 Bedre samarbejde på tværs af kulturinstitutioner/foreninger INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold

Læs mere

Godkendelse af erhvervsstrategi 'Aalborg bygger bro'

Godkendelse af erhvervsstrategi 'Aalborg bygger bro' Punkt 3. Godkendelse af erhvervsstrategi 2019-2022 - 'Aalborg bygger bro' 2018-085541 Magistraten indstiller, at byrådet godkender Erhvervsstrategi 2019-2022. Lasse P. N. Olsen kan ikke anbefale indstillingen

Læs mere

Den sammenhængende børne- og ungepolitik. Horsens Kommune

Den sammenhængende børne- og ungepolitik. Horsens Kommune Den sammenhængende børne- og ungepolitik Horsens Kommune 2017-19 1 Forord Vi har en fælles vision I Horsens har vi en fælles vision om, at alle børn og unge skal have en uddannelse. Det gælder for alle

Læs mere

Oversigt og opfølgning på konstitueringsaftale

Oversigt og opfølgning på konstitueringsaftale 29. januar 2018 Oversigt og opfølgning på konstitueringsaftale 2018-21 Politisk ledelse og samarbejdskultur Gensidigt tillidsfuldt samarbejde i byrådet. Byrådet har i 2014 vedtaget Spilleregler for byrådets

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Furesø Kommunes Integrationspolitik

Furesø Kommunes Integrationspolitik Furesø Kommunes Integrationspolitik INDLEDNING Furesø Kommunes integrationspolitik skal skabe de optimale betingelser for, at kommunens etniske minoritetsborgere kan være en del af samfundets økonomiske,

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2016-2020 1 Indhold Forord... 3 Baggrund for politikken... 4 Grundlag... 5 Målgruppe... 6 Visionen... 7 Temaer i politikken... 8 Handicappolitikken - fra politik til handling... 10 Hvor

Læs mere

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 2 Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau.

Læs mere

Debatoplæg. De unge skal have en uddannelse. - det betaler sig

Debatoplæg. De unge skal have en uddannelse. - det betaler sig 1 De unge skal have en uddannelse - det betaler sig 2 debatoplægget kan downloades på kl.dk/unge 3 De unge skal have en uddannelse det betaler sig Det koster penge, at mange unge i vores samfund ikke får

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave

Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave Lys i øjnene er bygget op omkring en række overordnede temaer. På baggrund af temaerne opstilles de konkrete indsatser, som vi i Viborg Kommune vil arbejde

Læs mere