TEST REPORT Balance 4Life

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TEST REPORT Balance 4Life"

Transkript

1 TEST REPORT Balance 4Life Fatty Acids Profile and Dietary Advice

2 Oversigt Over Dit Resultat Velkommen til ZinzinoTest Rapport Testresultaterne viser om din kost er pro-, semi- eller anti-inflammatorisk, så du kan ændre din kost, hvis det er nødvendigt. Du kan være sikker på, at du vil opnå en anti-inflammatorisk kropp inden for 120 dage, så længe du følger vores tilrådede 3-trins program. 1. Spis mad, der er rig på omega-3 og lav på kulhydrater. Det betyder en kost rig på fede fisk, frugt, salater, grøntsager, nødder og generelt økologiske fødevarer. Prøv at reducere indtaget af for meget omega-6 fra planteolier og vegetabilske olier, der anvendes i forarbejdede eller færdiglavede retter. 2. Boost din kost med omega-6 og omega-3 balancerede fedtsyrer og antioxidanter med olivenolie og omega olie, te og kaffe. Kaffe er en af naturens rigeste kilder til antioxidanter. 3. Start et træningsprogram. Motion er en afgørende faktor for et godt helbred. Den videnskabelige vej er, om nødvendigt, at studere hver af"dine kostindikatorer", som er beskrevet på niveau med den nyeste videnskabelige knowhow, før du beslutter hvilke af vores"kostråd", du vil følge. For nemheds skyld, kan du også sende hele eller udvalgte dele af din Zinzino BalanceTest som en PDF-fil til din , for at skrive den ud eller gemme den på din computer. Din oversigt over resultatet: Din beskyttelse (Fedtsyreprofilværdi) afspejler i hvor høj grad din kost beskytter dig mod vores mest farlige livsstilsrelaterede sundhedsproblemer, og hvordan balancen mellem fedtsyrerne i din kost påvirker din tendens til inflammation og inflammatoriske tilstande. Din nuværende kost er:

3 Hvis din Fedtsyreprofilværdi er over 90% (grøn zone, kostmål) er din kost afbalanceret og mindre modtagelig over for at udvikle inflammatoriske tilstande i kroppen. Selv om din kost er god, kan mange mennesker med "grøn værdi" drage fordel af at bruge??"råd til opretholdelse af balanceret kost" beskrevet i "Dine kostråd" for at opretholde den nuværende helbredstilstand og velvære. Hvis din Fedtsyreprofilværdi er mindre end 90% (gul eller rød zone) kan du drage fordel af at ændre din kost som beskrevet i "Dine kostråd" under "Kostråd på den lange bane" eller "Kostråd på den korte bane". Mærkbare ændringer vil først finde sted i cellerne i immunsystemet, der har en "levetid" på 2-9 dage før de fornys, derefter i dine hudceller, der har en "levetid" på dage, og til sidst i de røde blodlegemer, der har en "levetid" på 120 dage. Undersøgelser viser, at en stabil helbredstilstand vil blive opnået efter ca. 100 dage. Hvis du efterfølgende vender tilbage til en pro-inflammatorisk kost, vil du dog også gradvist vende tilbage til den oprindelige tilstand. Hovedbudskabet er, at en balanceret anti-inflammatorisk kost skal bibeholdes hele livet. Ved at klikke på knapperne i den øverste menu, kan du studere flere detaljer om de forskellige indikatorer, der afgør, om din kost er balanceret (anti-inflammatorisk) eller ubalanceret (pro-inflammatorisk), og hvordan din kost påvirker dit helbred. Du vil også få retvisende kostråd om at afbalancere din kost, og om hvordan du kan bibeholde en afbalanceret kost hele livet. Du kan også få en PDF-fil af din rapport sendt til din ved at vælge "Zinzino rapport på " knappen.

4 Mad evolution Genetiske faktorer afgør modtagelighed over for sygdom, men miljømæssige faktorer, så som ernæring og fysisk aktivitet afgør, hvilke genetisk modtagelige individer, der vil blive berørt. Den spontane mutationsrate for den menneskelige cellekerne-dna er lav, og anslås til 0,5% per million år. Det betyder, at vores genetiske profil er meget lig vores forfædres, og udformet til deres kost, snarere end vores kost. Fedtstoffer udgjorde en væsentlig del af deres kost, herunder mættede og enkeltumættede (omega-9), og flerumættede fedtsyrer (omega-6 og-3), med sidstnævnte i en balance på omtrent 1:1. Disse er vist i tabel 2. Tabel 2. Zinzino testrapport Fedtsyreprofil De hurtige og omfattende kostændringer, der er sket i løbet af de sidste år, er et nyt fænomen i historien om menneskets evolution, og har haft en dramatisk indvirkning på vores indtag af fedtsyrer og flavonoider. Færdigretter og forarbejdede fødevarer har vendt vores kost væk fra marine omega-3 fedtsyrer, og hen mod omega-6 erne i vegetabilske olier (+46%) med øget mættede fedtsyrer i kød (+36%) og store stigninger i de tomme kalorier leveret af sukker og stivelse (+35%). Samtidig har vi reduceret vores indtag af komplekse kulhydrater og fibre (-38%) og friske grøntsager (-24%). Disse usunde tendenser er blevet forstærket af en 50% nedgang i fysisk aktivitet og en lige så væsentlig reduktion i vores kaloriebehov og fødevareindtag. Kort fortalt er vores vestlige kost vendt fra balanceret og anti-inflammatorisk til ubalanceret og pro-inflammatorisk. Disse ændringer har haft en dybtgående indvirkning på vores helbred og er den drivende kraft i de nuværende epidemier af degenerative (inflammatorisk) sygdomme. Bidraget fra fedt til vores energitilførsel er kvalitativt og kvantitativt vigtig. Siden 1970'erne er vores indtag af kalorier i form af fedt faldet støt, men fedme er steget. Dette skyldes til dels overskydende energi fra sukkerarter og stivelser, der omdannes og lagres som mættet fedt i fedtvæv i kroppen. Dette har store konsekvenser. Den molekylære struktur af fedtsyrerne bestemmer både deres indvirkning på sundheden, og hvor hurtigt de kan frigøres fra fedtvævet, og vi ved nu, at flerumættede fedtsyrer frigives og oxideres meget hurtigere end mættede fedtsyrer. Dette er især vigtigt under langvarig muskelpåvikrning, hvor op til 80% af energien leveres af fedtforbrænding. En kost rig på kulhydrater fastsætter derfor fedt, der ikke kun er proinflammatorisk, men også sværere at tabe.

5 Hovedbudskabet er, at en balanceret fedtsyreprofil, er en vigtig del af en afbalanceret kost til fremme af et godt helbred

6 Omega-3 (EPA+DHA) Niveau Niveauet af marine omega-3 EPA og DHA i din fedtsyreprofil skal helst være over 8% (grøn zone, kost mål) af de samlede fedtsyrer. Hvis niveauet falder til under 4% (rød zone) kan kroppen have svært ved at opretholde normal celle- og vævsudvikling (homeostase). Hvis ditomega-3 (EPA+DHA) Niveau er under 8% (rød eller gul zone) kan du have gavn af at ændre din kost som beskrevet i Dine Kostråd. Omega-3 (EPA + DHA) Niveauet er den samlede procentværdi af de marine omega-3 fedtsyrer EPA og DHA, ud af den samlede værdi af fedtsyrer, der findes i blodet (tabel 3b). Fedtsyrerne i blodet repræsenterer de typer af fedtstoffer kroppen har til rådighed til at skabe energi og for at udvikle celler og væv. Fedtsyrer Palmitinsyre (PA) Stearinsyre (SA) Oliesyre (OA) Linolsyre (LA) Alfa-linolensyre (ALA) Gamma-linolensyre (GLA) Dihomo Gamma-linolensyre (GLA) Arachidonsyre (AA) Eicosapentaensyre (EPA) Docosapentaensyre (DPA) Docosahexaensyre (DHA) Fedtsyrer Profil Værdi Kemisk navn C16:0 C18:0 C18:1 C18:2 C18:3 C18:3 Mættet Mættet omega-9 omega-6 omega-3 omega-6 Anti-inflammatoriske fedtsyrer Profile,% Din Fedtsyrer Profile,% C20:3 omega C20:4 C20:5 C22:5 C22:6 omega-6 omega-3 omega-3 omega > 90 % Type fedt Tabel 3B. Gennemsnitlig Fedtsyreprofil fra en balanceret og anti-inflammatorisk kost (n = 700) og din Fedtsyreprofil i en farve, der svarer til din inflammatoriske status. Omega-3 (EPA + DHA) Niveau er en vigtig faktor i mange sygdomsprocesser, herunder hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, insulinresistens, diabetes, astma, depression, ADHD og mange flere. Vigtigheden af??en passende balance mellem de langkædede essentielle fedtsyrer AA (omega-6), EPA (omega-3) og DHA (omega-3) kan ikke understreges nok, da hjernen, nerver, øjnene, bindevæv, hud, blodkar og hver celle i kroppen afhænger af den rette balance for optimal funktion. Det marine omega-3 eicosapentaensyre (EPA), er den vigtigste omega-3-fedtsyre fundet i muskler og lever, mens det marine omega-3 docosahexaensyre (DHA), er dominerende i øjne, sæd og hjernebark. Omega-3 fedtsyren DHA er afgørende for en sund udvikling af hjerne og retina (nethinde), især i for tidligt fødte børn, som tegner sig for 40% af hjernens membranphospholipider. Tilstrækkelig indtagelse af DHA er forbundet med flere sundhedsmæssige fordele, herunder hjerne- og nethindeudvikling, aldring, dannelse af hukommelse, synaptisk membranfunktion, fotoreceptor Biogenesefunktion, og nervebeskyttelse.

7

8 Kostændringer, der Påvirker Helbredet 3 eksempler på balanceprodukternes relevans: 1. Mellem 1909 og 1985 hævede et stigende forbrug af sojaolie i USA indtaget af omega-6 linolsyre (LA) fra et gennemsnit på 1 kg til 12 kg om året. Ved disse høje indtag bliver omega-6 linolsyre (LA) automatisk omdannet til omega-6 arachidonsyre (AA), som lagres i vores cellemembraner (fig. 1). Når AA nedbrydes danner det forbindelser, der både forårsager smerte og igangsætter og opretholder kronisk inflammation i kroppen; en proces, der nu er kendt for at fremme kroniske degenerative (nedbrydende) sygdomme. Figur 1. Celler og cellebestanddele er omgivet af en cellemembran, som lagrer omega-6 og omega-3 fedtsyrer 2. Torskeleverolie blev oprindeligt anvendt for dets værdifulde indhold af vitamin A og D. Men torskeleverolie er også en rig kilde til de marine essentielle omega-3 fedtsyrer eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Ligesom omega-6 fedtsyre AA, er disse omega-3-fedtsyrer lagret i vores cellemembraner (fig. 1). Men hvor AA danner inflammatoriske stoffer, har EPA og DHA stærke antiinflammatoriske egenskaber. Det er derfor et afbalanceret kostindtag af omega-3 og omega-6 fedtsyrer er så vigtigt, og årsagen til at den enorme stigning/ubalance i omega-6/omega-3 forholdet i vores kost har udløst pandemier af degenerative sygdomme i hele verden. Efter syntetiske vitaminer A og D blev tilgængelige, faldt forbruget af torskeleverolie drastisk. Sammenlignet med den kost, som mennesket har udviklet sig på baggrund af, er nutidens vestlige kostvaner meget fattige på omega-3. De vegetabilske omega-3 fedtsyrer, som tilfører alpha-linolensyre (ALA), sælges som et alternativ til de marine essentielle omega-3 fedtsyrer (figur 2), men omdannelsen til EPA og DHA i kroppen er meget dårlig. ALA tilvejebringer generelt mindre end 4% af EPA og DHA i blodets fedtsyrerprofil. Dette er utilstrækkeligt til at understøtte et godt helbred, som kræver EPA og DHA fra marine kilder. Vores tidlige forfædre var ikke vegetarer!

9 Figur 2. Metabolismen af??omega-6 linolsyre (LA) til omega-6 arachidonsyre (AA) og vegetabilske omega-3 alpha-linolensyre (ALA) til marine omega-3 EPA og DHA. 3. For at gøre tingene værre, var alle fødevareolier uraffinerede og økologisk fremstillet, indtil for relativt nyligt. I dag, er de fleste fødevareolier raffinerede for at fjerne bismag, lugte og bestanddele, som ellers ville reducere oliens holdbarhed. Desværre fjerner processen også naturlige antioxidanter, vitaminer og vigtige komponenter, såsom flavonoider, der har gavnlige anti-inflammatoriske virkninger. Fjernelse af disse ernæringskomponenter forværrer den pro-inflammatoriske profil af vores kost. Når olivenolie raffineres, fjernes flavonoider, også kaldet polyfenoler f.eks. Disse flavonoider har vigtige sundhedsmæssige fordele for hjertet, hvilket er anerkendt i en hjertesundhedsanbefaling fra 2011 udstedt af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA): "Olivenolie polyfenoler bidrager til at beskytte fedtstoffer i blodet mod oxidativ stress". Tilsvarende er fiskeolies værdifylde nytteværdi af A og D vitamin ofte trukket ud, når den er raffineret.

10 Oxidativ Stress og Helbred Alle celler producerer frie radikaler og reaktive oxygenforbindelser, der kan gøre polyumættede fedtsyrer, såsom omega-3 og omega-6, i cellemembranerne harske (fig. 1). Kroppen har derfor udviklet sit eget forsvar mod harskning. Figur 1. Celler og cellebestanddele er omgivet af en cellemembran som opbevarer omega-6 og omega-3 fedtsyrer Oxidativ stress er en tilstand, der opstår, når der er ubalance mellem produktionen af??harskningsprodukter i kroppen og kroppens forsvar mod harskning. Dette sker ofte ved længerevarende fysisk aktivitet og forværres af en kost, der er ubalanceret og pro-inflammatorisk. De ubalancer, der skaber oxidativ stress i kroppen, kan korrigeres ved at ændre kosten. God beskyttelse kræver et indtag af 5-9 dele af frugt, grønne grøntsager eller oliven hver dag. De fleste folks indtagelse af den anbefalede mængde er dog mindre end halvdelen af, hvad der bør være. Mennesker, der træner ofte og ikke har en afbalanceret kost, kan have en grad af oxidativ stress, som er for høj. Dette betyder, at aktive individer, der er genetisk modtagelige over for sygdomme, er særligt sårbare, hvis deres daglige kost er ubalanceret og pro-inflammatorisk.

11 Oliven og Omega Olier Olivenolie og omegaolier indeholder en kombination af biologisk aktive antioxidanter fra udvalgte oliven (flavonoider) og en passende dosis af marine omega-3 EPA og DHA fra fisk. De to komponenter arbejder sammen for at beskytte cellerne mod oxidativt stress og inflammation (figur 11a). Omega-3 EPA og DHA fra fisk, der cirkulerer i blodet aktiveres hurtigt, når inflammation opstår lokalt. De omdannes til biologisk aktive stoffer (resolvins og protectins), der sikrer en afbalanceret immunrespons. Figur 11a. Olier, der bruger en kombination af flavonoider fra oliven og tilstrækkelig omega-3 EPA og DHA fra fisk til at afbalancere omega-6 og omega-3 i cellemembranerne og samtidig beskytte blodlipider fra oxidativ stress.

12 Flavonoider har også en kraftig antiinflammatorisk vikrning, som blokerer inflammatoriske og vævsbeskadigende enzymer. Flavonoider, såsom dem fra oliven (Tyrosol, hydroxytyrosol og flere, se billedet nedenfor) besidder også antioxidante egenskaber, som beskytter celler og blodlipider fra oxidativ stress, proportionalt med indtagelsen.

13 Fedtsyreprofil Analysemetode Prøvningsmetode Der er fundet en ny og forenklet fremgangsmåde til analyse af fedtsyrer i blodet uden ekstraktion (udvaskning af et eller flere stoffer fra en blanding ved hjælp af en væske). Denne nye metode, der bruger dråber af blod opsamlet fra en fingerspids (se billedet nedenfor), er blevet sammenlignet med den konventionelle metode til fedtstofanalyse baseret på inddragelse af veneblod. Fuld linearitet i den gaskromatografiske (den nye kemiske analysemetode) respons af 11 individuelle fedtsyrer. Denne nye metode til analyse af fedtsyrer i blodet er godkendt til ernæringsmæssige undersøgelser. Fedtsyreprofilen afspejler fedtindtaget, og undersøgelser har vist, at denne profil er stærkt relateret til sundhedsstatus. Det skyldes, at fedtsyreprofilen repræsenterer de typer af fedtstoffer, kroppen skal bygge ind i alle celler og væv, herunder cellemembraner. Således kan denne nye metode til analyse af fedtsyrer i blodet anvendes til ernæringsundersøgelser.

14

15 Videnskabelige Artikler Videnskabelige artikler: Undersøgelser Blasbalg TL et al. (2011) Changes in consumption of omega-3 and omega-6 fatty acids in the United States during the 20th century Am J Clin Nutr. 93(5): Calder PC (2006) n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases Am J Clin Nutr. (83)(6 Suppl): Castañer, O et. al. (2011) The effect of olive oil polyphenols on antibodies against oxidized LDL.A randomized clinical trial. Clin Nutr. 30(4): Fontani, G., Berra, B., Rizzo, A.M. et. al., (2005) Cognitive and physical effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation in healthy subjects. Eur. J. Clin. Invest. 35 (11): Germano, M., Berra, B., Rizzo, A.M. et. al.(2007). Plasma, red blood cells phospholipids and clinical evaluation after long chain omega-3 supplementation in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Nutr Neurosci. 10(1-2):1-9 Harris, WS et. al. Tissue Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio and Risk for Coronary Artery Disease. Am J Car. (98): Harris, WS (2010) Omega-6 and omega-3 fatty acids: partners in prevention Curr Opin Clin Nutr Metab Care 13: Harris,WS, (2007) Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: A case for omega-3 index as a new risk factor. Pharmacological Research, 55: Health claims related to polyphenols in olive (2011) EFSA Journal 9(4):2033 Lands B. (2008) A critique of paradoxes in current advice on dietary lipids.prog Lipid Res.47(2): Pottala JV et al. (2012) Red blood cell fatty acids are associated with depression in a case-control study of adolescents Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids (4-5): Simopoulos, AP (1991) Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. Am J Clin Nutr (54) 3: Simopoulos, AP (2011) Evolutionary Aspects of Diet: The Omega-6/Omega-3 Ratio and the Brain. Mol Neurobiol. 44(2): Simopoulos AP (2008) The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases Exp Biol Med. (233)6: Valentine RC, Valentine DL (2004) Omega-3 fatty acids in cellular membranes: a unified concept. Prog Lipid Res. (43)5:

16 Dine Kostråd Din nuværende kost er: Hvis din beskyttelse (Fedtsyreprofilværdi) er over 90% (grøn zone, kostmål) er din kost afbalanceret, og du er mindre tilbøjelige til at udvikle inflammatoriske tilstande. Selvom din kost er stabil, kan du drage fordel af at benytte??"råd til opretholdelse af balanceret kost" for at bevare din nuværende tilstand af sundhed og velvære. Det centrale budskab er, at en balanceret anti-inflammatorisk kost skal bibeholdes hele livet. Hvis din Fedtsyreprofilværdi er mindre end 90% (gul eller rød zone) kan du drage fordel af at ændre din kost som beskrevet i "Kostråd på den lange bane" eller "Kostråd på den korte bane". Aktive personer, der er genetisk modtagelige for sygdomme er særligt sårbare, hvis deres daglige kost er ubalanceret og proinflammatorisk. Personer, der regelmæssigt dyrker motion, bør følge rådene under "Sport og sundhed" i topmenuen. Hvis dinarachidonsyre (AA) Fannelseseffekt er under 30% (gul eller rød zone) kan du have et enzymsvigt i metabolismen af??omega-6 linolsyre (LA) og omega-6 arachidonsyre (AA). Dette vil direkte påvirke dine kost behov, og du bør følge "Særlige Arachidonsyre kostråd". Når du ændrer din kost, vil mærkbare ændringer først finde sted i cellerne i immunsystemet, der har en "levetid" på 2-9 dage før de fornys, derefter i dine hudceller, der har en "levetid" på dage, og til sidst i de røde blodlegemer, der har en "levetid" på 120 dage. Undersøgelser viser, at stabilitet opnås efter uger. Hvis du efterfølgende går tilbage til en tidligere pro-inflammatorisk kost, vil du dog gradvist vende tilbage til den oprindelige tilstand.

17 Kostråd på den lange bane Din nuværende kost er: En ubalanceret pro-inflammatorisk kost (fig. 10) er en drivende kraft i inflammatoriske sygdomme. Vigtige modforanstaltninger for at reducere det oxidative stress-niveau og for at forhindre overskydende omega-6 arachidonsyre fra at blive omdannet til inflammatoriske produkter er af afgørende betydning. Stoffer, der undertrykker inflammation vil beskytte mod hjertekarsygdomme og andre inflammatoriske sygdomme. "Råd til opretholdelse af balanceret kost" anbefaler metoder til at øge indtaget af biologisk aktive inflammationsundertrykkende flavonoider (antioxidanter) fra oliven og samtidig reducere Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA) balancen til under 3:1 (figur 11). Figur 10. Omega-6 overgår omega-3 i cellemembranerne i en pro-inflammatorisk kost.

18 Figur 11. "Råd til opretholdelse af balanceret kost" handler om at balancere omega-6 og omega-3 i cellemembranerne og samtidig beskytte lipider i blodet fra oxidativ stress ved hjælp af en kombination af flavonoider fra oliven og et passende niveau af omega-3, EPA og DHA fra fisk.?? Fedtsyrer Kemisk navn C16:0 C18:0 C18:1 C18:2 C18:3 C18:3 Type fedt Anti-inflammatoriske fedtsyrer Profile,% Din Fedtsyrer Profile,% Palmitinsyre (PA) Mættet Stearinsyre (SA) Mættet Oliesyre (OA) omega-9 Linolsyre (LA) omega-6 Alfa-linolensyre (ALA) omega-3 Gamma-linolensyre (GLA) omega-6 Dihomo Gamma-linolensyre C20:3 omega (GLA) Arachidonsyre (AA) C20:4 omega Eicosapentaensyre (EPA) C20:5 omega Docosapentaensyre (DPA) C22:5 omega Docosahexaensyre (DHA) C22:6 omega Fedtsyrer Profil Værdi > 90 % 47 Tabel 3a. Gennemsnitlig fedtsyreprofil fra en balanceret anti-inflammatorisk kost (n = 700) og din fedtsyreprofil i en farve, der afspejler din inflammatoriske status. For at kunne give kostråd til fedtsyreprofilen, som vist i tabel 3a, er det nødvendigt at opdele i fedtsyregruppeprofiler af "Mættet fedt", "Enkeltumættet fedt", "Flerumættet vegetabilsk fedtstof" og "Flerumættet fedt fra fisk", som vist i tabel 4. %imagegraph2% Tabel 4. Afvigelse fra en balanceret kost måles som forskellen mellem din fedtsyregruppeprofil og en balanceret fedtsyregruppeprofil (n = 700).

19 Forskellen mellem din Fedtsyregruppeprofil og en balanceret Fedtsyregruppeprofil (Tabel 4) gør det muligt for os at give sunde kostråd til at afbalancering af din kost. Fedttyper, som du bør indtage mindre af, har en positiv værdi i tabel 4 og i figur 12 (søjlen over linjen), mens fedttyper, som du bør indtage mere af har en negativ værdi i tabel 4 og i figur 12 (minus foran, søjlen under linjen). Hvis din Fedtsyregruppeprofil er over 90% (grøn værdi) bør du ikke ændre din kost. Alle kostvaner, herunder en balanceret kost, vil vise afvigelse fra en gennemsnitlig afbalanceret kost.

20 Figur 12. Afvigelse fra en balanceret kost måles som forskellen mellem din fedtsyregruppeprofil og en balanceret fedtsyregruppeprofil (n=700).

21 De givne råd er baseret på den kendsgerning, at de vigtigste kilder i kosten har forskellig "Fedtsyregruppeprofil", som vist i figur 13. Figur 13. Fedtgrupper med de vigtigste kilder i kosten. De "Kostråd på den lange bane" præsenteret nedenfor, bør ikke anvendes til at øge dit energi indtag, hvis din BMI er over 25 (BMI = din vægt i kg / din højde x højde). Mættet fedt (ikke-essentielle) Dit indtag af mættet fedt rådes til at: Hvis du har brug for at reducere dit indtag af mættet fedt (søjlen over linjen i figur 12) for at forbedre din Fedtsyregruppeprofil og især "Cellemembranens Fluiditetsindeks", kan du reducere dit indtag af produkter anført under overskriften "Mættet fedt" i figur 13, eller du kan skifte til en fedtfattig version af de samme produkter. Bemærk venligst, at overskydende sukker i din kost vil blive konverteret og gemt som mættede fedtsyrer både i cellemembraner og i fedtvæv. Således vil en reducering af dit sukker- og stivelsesindtag også reducere mættet fedt i kroppen. Omvendt kan du øge dit indtag af rent kød kombineret med en lille mængde ost og andre mejeriprodukter,, hvis dit diagram i Figur 12, viser negative værdier (søjler under linjen), da dette indikerer, at du kan øge dit indtag af mættet fedt. Vi anbefaler ikke øget indtag af andre produktgrupper, der er anført under overskriften "Mættet fedt" i figur 13. Enkeltumættet fedt (ikke-essentielle)

22 Dit indtag af enkeltumættet fedt rådes til at: Hvis du har brug for at reducere dit indtag af enkeltumættet fedt (søjle over linjen i figur 12) for at forbedre din "Fedtsyregruppeprofil" og især "Cellemembranens Fluiditetsindeks", kan du reducere dit indtag af produkter anført under overskriften "Enkeltumættet Fedt (omega -9)" i figur 13. Hvis dit diagram viser negative værdier (søjle under linjen) kan du øge dit indtag af de samme produkter. Enkeltumættede fedtsyrer anses generelt for at være sundere end mættede fedtsyrer, selv om kroppen er i stand til at producere begge fedtsyregrupper fra forskellige råmaterialer. I en traditionel kaloriefattig middelhavskost, er forholdet mellem enkeltumættede-og mættede fedtsyrer tæt på 2:1, svarende til et forhold i blodet omkring 1:1. Flerumættet vegetabilsk fedt (essentielt) Dit indtag af flerumættet vegetabilsk fedt rådes til at: Hvis du har brug for at reducere dit indtag af flerumættet vegetabilsk fedt (søjler op i figur 12) for at forbedre "Fedtsyregruppeprofil" og "Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) Balance", kan du reducere dit indtag af de produkter, der er nævnt i figur 13 under overskriften "Flerumættet vegetabilsk fedt (omega-6)", eller du kan skifte til en fedtfattig version af de samme produkter. Forsøg at undgå produkter, der har et højt indhold af vegetabilske omega-6 olier, såsom solsikkeolie, majsolie og sojaolie. Du kan reducere dit indtag af omega-6 blot ved at skifte til produkter, der har et lavt indhold af vegetabilsk omega-6 olie, såsom olivenolie og rapsolie. Hvis dit diagram viser negative værdier (søjler nede) kan du øge dit indtag af de samme produkter. Flerumættet fedt fra fisk (essentielt) Dit indtag af flerumættet fedt fra fisk rådes til at: I dag har den vestlige kost generelt et mangelfuldt indhold af omega-3, sammenlignet med den kost, som mennesket har udviklet sig på, og som hjalp med at etablere vores genetiske mønstre. Derfor vil de fleste mennesker have brug for at øge deres indtag af flerumættet marint fedt (søjle ned i Figur 12) for at forbedre deres "Fedtsyregruppeprofil" og "Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) Balance". De eneste fødekilder til rådighed for at øge indtagelsen af??flerumættet marint fedt er de forskellige fede fiskearter, såsom dem opført under overskriften "Flerumættet fedt fra fisk (omega-3)" i figur 13. Det daglige behov for marine omega-3 EPA og DHA afhænger af din kropsvægt. Voksne personer på 80 kg er nødt til at indtage cirka 3 gram omega-3 (EPA + DHA) dagligt for at få det "Omega-3 (EPA + DHA) Niveau" over 8%. Minimummet på 4% "Omega-3 (EPA + DHA) Niveau" kræver mindst 0,5 g omega-3 (EPA + DHA) dagligt (fig. 14). De fleste omega-3 kosttilskud på markedet foreslår daglige doser af marine omega-3 i området fra 150 mg til 1,5 gram. Det er alt for lidt til at nå dit kostmål på 8% "Omega-3 (EPA + DHA) Niveau", hvis du ikke kombinerer sådanne omega-3 kosttilskud med daglige indtag af fed fisk.

23 Figur 14. Dagligt indtag af marine omega-3 EPA og DHA og deres tilsvarende Fedsyreprofilværdier De fleste omega-3 kosttilskud på markedet tilføres tocopheroler (vitamin E) antioxidanter til stabilisering. Tocopheroler kompenserer ikke for fjernelse af næringsstoffer og vigtige anti-inflammatoriske komponenter under raffinering af fiskeolie. På den anden side, kompenserer en blanding af biologisk aktive antioxidanter fra udvalgte oliven (flavonoider), kombineret med en passende dosis af marine omega-3 EPA og DHA (2:1) fra fisk, effektivt for tabet af anti-inflammatoriske komponenter under olieraffinering. Du kan bruge en kombination af olivenolie og omegaolier til hurtigere at nå kostmålene.

24 Kostråd på den korte bane Din nuværende kost er: HvisDin beskyttelse (Fedtsyreprofileværdi) er mindre end 90% (gul eller rød zone), kan du drage fordel af at ændre din kost. Hvis du har problemer med at ændre din kost som foreslået i "Kostråd på den lange bane", kan du vælge at følge vores "Kostråd på den korte bane": Den korrekte daglige dosis (tilpasset din kropsvægt) af olivenolie og omega-olier vil hurtigt forbedre din fedtsyre profil og give en hurtig vej til en balanceret og anti-inflammatorisk kost for livet. Du tilrådes at følge den daglige dosis angivet ved den røde linje i de første 120 dage. På grund af lagringen af omega-3 i cellemembraner kan man nedsætte den daglige dosis efter 120 dage og fortsætte med den daglige dosis, angivet ved den grønne linje resten af livet. Flavonoider fra oliven vil beskytte lipider i blodet fra oxidativ stress på samme måde som 5-9 dele af frugt og grønt om dagen. Det er de fælles virkninger af marine omega-3 EPA og DHA og flavonoider fra oliven, der gør disse produkter unikke. Mærkbare ændringer vil først finde sted i cellerne i immunsystemet, der har en "levetid" på 2-9 dage før de fornys, derefter i hudceller, der har en "levetid" på dage, og til sidst i røde blodlegemer der har en "levetid" på 120 dage. Undersøgelser viser, at stabilitet opnås efter uger. En god, balanceret, anti-inflammatorisk kost vil styrke dit hjerte, hjerne, øjne og immunforsvar, og forbedre din generelle sundhed. Dette er især vigtigt for dem, der ønsker at få et sundere liv, godt beskyttet mod vores mest farlige livsstilsrelaterede sundhedsproblemer.

25 Råd til opretholdelse af balanceret kost Det centrale budskab er, at en balanceret, anti-inflammatorisk kost skal fastholdes hele livet. Hvis din Test viser, at din nuværende kost er balanceret og anti-inflammatorisk, eller du har fulgt vores "Kostråd på den lange bane" eller "Kostråd på den korte bane" i 120 dage for at afbalancere din kost, vil det være nødvendigt at fastholde din nuværende tilstand af sundhed og velvære. Ved at vende tilbage til en ubalanceret pro-inflammatorisk kost, vil du risikere at gå tilbage til den oprindelige tilstand. Den korrekte daglige dosis (tilpasset din kropsvægt) BalanceOil eller andre Balance-produkter, vil fastholde en balanceret og anti-inflammatorisk kost ved at sikre indtagelse af biologisk aktive antioxidanter (flavonoider) af oliven, og samtidig opretholde en Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) balance under 3:1. Olivenolie og omegaolier indeholder en kombination af biologisk aktive antioxidanter fra oliven (flavonoider) og en passende daglig dosis af marine omega-3 EPA og DHA fra fisk. Det er de fælles virkninger af anti-inflammatoriske omega-3, EPA og DHA fra fisk, og flavonoider fra oliven, der gør disse produkter unikke. Flavonoider fra oliven beskytter fedtstofferne i blodet fra oxidativ stress på samme måde som 5-9 dele frugt og grønt om dagen, mens marine omega-3 afbalancerer inflammation. Oxidativ stress er en tilstand, der opstår, når der er ubalance mellem produktionen af??harsknings produkter i kroppen og kroppens forsvar mod harskning. Dette sker ofte i perioder med længerevarende fysisk aktivitet og når kosten er ubalanceret og pro-inflammatorisk. God beskyttelse kræver et indtag på 5-9 dele af frugt, grønne grøntsager eller oliven hver dag. Men de fleste mennesker indtager mindre end halvdelen af??det anbefalede daglige indtag. Vores vifte af produkter tilbyder en metode, der er godkendt til alle individer, uanset om de dyrker motion regelmæssigt eller ej, til direkte at tilpasse deres niveau af oxidativ stress, og dermed forblive i balance for livet. Olivenolie og Omegaolie vil også bidrage til at undertrykke hyperaktive monocytceller i immunsystemet og samtidig modvirke oxidering af LDL-kolesterol. Disse er to store risikofaktorer i processen med atherosklerose (åreforkalkning). Desuden hjælper det marine omega-3, EPA, også med at reducere blodpladernes aktivitet. Det sænker koaguleringshastigheden, når en blodprop dannes efter arterievæggen spalter, og plader flyder ind i blodbanen i processen af??åreforkalkning (figur 4). Figur 4. Dannelse af forsnævring på blodkar i forkalkningsprocessen og dannelse af blodprop efter spaltning af arterievæggen.

26 Særlige Arachidonsyre Kostråd Særlige kostråd: Personer med endannelseseffektivitet af arachidonsyre (AA) på under 30% (rød eller gul zone) rådes til at indtage fødevarer, der indeholder omega-6 arachidonsyre (AA) på daglig basis æggeblommer, knoglemarv, kød fra korn-fodrede fugle og dyr. Kornfodret kylling, kalkun og svin er normalt gode kilder til Arachidonsyre. Opdrættede laks kan også være en god kilde til AA.

SUNDHED V/BENTE GRØNLUND. Livet er summen af dine valg Albert Camus

SUNDHED V/BENTE GRØNLUND. Livet er summen af dine valg Albert Camus SUNDHED V/BENTE GRØNLUND Livet er summen af dine valg Albert Camus Sund livsstil Vær proaktiv når det gælder dit helbred Dyrk motion, og pas på vægten Spis rigtigt Udarbejd strategier for livslang læring

Læs mere

DIABETES OG HJERTESYGDOM

DIABETES OG HJERTESYGDOM DIABETES OG HJERTESYGDOM Diabetes og hjertesygdom Hjertesygdom kan ramme alle mennesker, men når du har diabetes forøges din risiko. Det at have diabetes får dig til at tænke mere på din sundhed, således

Læs mere

Styrk dit immunforsvar. - med kost og træning

Styrk dit immunforsvar. - med kost og træning Styrk dit immunforsvar - med kost og træning Immunforsvaret Immunforsvarets vigtigste opgave er at beskytte mod infektioner og fremmede stoffer som f.eks.: Bakterier Svampe Parasitter Virus Cancerceller

Læs mere

Forhøjet kolesterolindhold i blodet Dyslipidæmi

Forhøjet kolesterolindhold i blodet Dyslipidæmi Forhøjet kolesterolindhold i blodet Dyslipidæmi Hvad er forhøjet kolesterolindhold i blodet? Det er ikke en sygdom i sig selv at have forhøjet kolesterolindhold i blodet. Kolesterol er et livsnødvendigt

Læs mere

Hjertevenlig mad. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center - Diætkontoret Klinisk diætist Anne-Marie Christensen

Hjertevenlig mad. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center - Diætkontoret Klinisk diætist Anne-Marie Christensen Hjertevenlig mad Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center - Diætkontoret Klinisk diætist Anne-Marie Christensen Når du har hjertekarsygdom Hjertevenlig mad nedsætter risikoen for at udvikle eller

Læs mere

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme 1. En redegørelse for udviklingen af hjertesygdomme og hvad begrebet hjertekarsygdomme dækker over. 2. En forklaring af begreber som blodtryk (og hvordan man

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

Fit living en vejledning til træning og kost

Fit living en vejledning til træning og kost Produkt Før træning (senest 2 timer før) Umiddelbart før træning Under træning Efter træning (restitution) Sund livsstil i hverdagen Inden 30 min. Op til 3 timer efter Økologisk kokosfibermel x x En kilde

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Smør, margarine og olie

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Smør, margarine og olie Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Smør, margarine og olie 2 To spiseskefulde er nok 2 Spar især på det hårde fedt 2 Skrab brødet 3 Smid stegefedtet ud 3 Olie 4 Smør 4

Læs mere

Comwell Care Foods. - konceptet bag. Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet. Arthur Schopenhauer, tysk forsker og filosof. comwell.

Comwell Care Foods. - konceptet bag. Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet. Arthur Schopenhauer, tysk forsker og filosof. comwell. Comwell Care Foods - konceptet bag Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet. Arthur Schopenhauer, tysk forsker og filosof comwell.dk Hvad er det? Med Comwell Care Foods gør vi det nemmere for

Læs mere

Fiskeolie: Er dine penge spildt?

Fiskeolie: Er dine penge spildt? Fiskeolie: Er dine penge spildt? Omega3-tilskud siges at hjælpe på alt muligt - fra hjerte til hjerne. Men ny forskning rejser tvivl om effekten på hjertet. Se her hvilke. Af Torben Bagge og Trine Steengaard

Læs mere

Phytokost Funder Løbeklub

Phytokost Funder Løbeklub Kost og træning Phytokost Funder Løbeklub Phytokost - præsentation Jytte Langkjær - Phytokost Personlig kostvejledning Coaching og personlig udvikling Analyser, stofskiftemåling, body-age Madværksted Sundere

Læs mere

15 år F O R E T R U K N E. GraVitamin FÅS KUN PÅ APOTEKET. Til dig der er gravid eller ammer

15 år F O R E T R U K N E. GraVitamin FÅS KUN PÅ APOTEKET. Til dig der er gravid eller ammer GRAVIDES 15 år F O R E T R U K N E GraVitamin FÅS KUN PÅ APOTEKET Til dig der er gravid eller ammer På vej til at blive mor Et nyt, lille menneske er ved at blive skabt. Du er gravid, din krop ændrer sig,

Læs mere

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet?

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? Opgave 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? 1. man bliver meget sund af jobbet 2. man spiser ofte meget usundt og er i risiko for stress 3. man taber sig hurtigt i vægt 4. man lever lige så sundt

Læs mere

Hurtig. Diabetesmad. Velsmagende retter på højst 30 minutter. Louise Blair & Norma McGough. Atelier

Hurtig. Diabetesmad. Velsmagende retter på højst 30 minutter. Louise Blair & Norma McGough. Atelier Hurtig Diabetesmad Hurtig Diabetesmad Velsmagende retter på højst 30 minutter Louise Blair & Norma McGough Atelier First published in Great Britain in 2002 by Hamlyn a division of Octopus Publishing Group

Læs mere

Sundhedseffekter. Hjerte-kar-sygdomme

Sundhedseffekter. Hjerte-kar-sygdomme Sundhedseffekter Hjerte-kar-sygdomme Interessen for mejeriprodukter og hjerte-kar-sygdomme (CVD) har ofte fokus på mættet fedt. Det har været antaget, at fordi nogle mejeriprodukter indeholder mættede

Læs mere

ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK

ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK INDHOLDSFORTEGNELSE 1. BALANCE 2. UDLEV DIT POTENTIALE TIL FULDE 3. BALANCETEST 5. EN SYNERGISK FORMEL 6. FORDELENE VED BALANCEOIL 7. PRODUKTER 10. LAV DIN EGEN BALANCEMIX

Læs mere

Kost og ernæring for løbere

Kost og ernæring for løbere Kost og ernæring for løbere 1 Hvad er sund kost? Kilde: Alt om kost - Fødevarestyrelsen 2 Energikrav til marathon Forbrænder ca. 1kcal/kg/km Løber på 75kg: 3165kcal = 13293kJ Realistisk forhold ved MT(ca.75%

Læs mere

Omega balls. Ingredienser: o kakao o honning o peanut butter (jordnøddesmør) o kokos o omega 3 fedtsyrer. Generelt om ingredienserne

Omega balls. Ingredienser: o kakao o honning o peanut butter (jordnøddesmør) o kokos o omega 3 fedtsyrer. Generelt om ingredienserne Omega balls Sundt slik for slikmunde Snack med omega-3 indhold, antioxidanter, kostfibre og proteiner. Uden sukker Let at lave Både børn og voksne elsker dem God energi før og efter træning Ingredienser:

Læs mere

Omega-3 gør babyer klogere

Omega-3 gør babyer klogere Omega-3 gør babyer klogere Af Dr. Lin Day, Baby Sensory Skaldyr er en af de rigeste kilder til de essentielle omega-3-fedtsyrer. De seneste data viser, at selv små mængder skaldyr indtaget under graviditeten

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere

8 basisvarer en genvej til vitaminer og mineraler

8 basisvarer en genvej til vitaminer og mineraler 8 basisvarer en genvej til vitaminer og mineraler Af Fitnews.dk - fredag 28. september, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/8-basisvarer-en-genvej-til-vitaminer-og-mineraler-2/ Kodeordet i en sund kost

Læs mere

Fakta om danskernes sundhed, ernæring og kostvaner. Af Gitte Gross Afdelingschef, Afdeling for Ernæring

Fakta om danskernes sundhed, ernæring og kostvaner. Af Gitte Gross Afdelingschef, Afdeling for Ernæring Fakta om danskernes sundhed, ernæring og kostvaner Af Gitte Gross Afdelingschef, Afdeling for Ernæring Hvad vil jeg snakke om? Afdeling for Ernæring på Fødevareinstituttet Hvad er nyt ift NNR 2012 Hvad

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Helbredende kost af John Buhl www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Helbredende kost af John Buhl www.nomedica.dk Indholdsfortegnelse Forord 7 Indledning 8 Helbredende kost kort fortalt 9 Grønsager 13 Frugt 19 Bælgfrugter 26 Fuldkornsprodukter 31 Nødder og frø 35 Spis ofte råkost 37 Drik når du er tørstig men kun

Læs mere

side 1 af 7 Din biologiske alder

side 1 af 7 Din biologiske alder side 1 af 7 Din biologiske alder En ting er din kronologiske alder, altså hvor mange år, der er gået, siden du blev født. Noget andet er din biologisk alder. Altså hvor gammel din krop er rent fysisk.

Læs mere

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE?

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE? Indeholder de nyopgravede gulerødder flere vitaminer end dem, du graver frem i frysedisken? Er almindeligt sukker mindre usundt end kunstige sødestof- fer? Bør man undlade at drikke mælk, når man er ude

Læs mere

Guide. Hold dig skarp med hjernemad. sider. 10 kostråd til hjernen. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Hold dig skarp med hjernemad. sider. 10 kostråd til hjernen. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Hold dig skarp med hjernemad 10 kostråd til hjernen INDHOLD: Hold hjernen skarp Sådan holder du dig skarp med hjernemad...4-5

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld 2 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? s.3 Risikofaktorer s.4 De fede og ufede fedtstoffer s.6 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?

Læs mere

Velkommen til oplæg om Kost & motion. Glostrup Apotek 14. Maj 2014 Tillykke med de 150!

Velkommen til oplæg om Kost & motion. Glostrup Apotek 14. Maj 2014 Tillykke med de 150! Velkommen til oplæg om Kost & motion Glostrup Apotek 14. Maj 2014 Tillykke med de 150! Kost & motion Velkommen Spørgsmål Dagens fokus kost & motion Spørgsmål Jamen det er jo sundt! Spørgsmål Hvad så nu?

Læs mere

ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK

ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK INDHOLDSFORTEGNELSE 1. BALANCE 2. UDLEV DIT POTENTIALE TIL FULDE 3. BALANCETEST 4. EN SYNERGISK FORMEL 5. FORDELENE VED BALANCEOIL 6. PRODUKTER 11. LAV DIN EGEN BALANCEMIX

Læs mere

Kost i hverdagen - til atleter T R I C L U B D E N M A R K, O K T O B E R 2 0 1 4

Kost i hverdagen - til atleter T R I C L U B D E N M A R K, O K T O B E R 2 0 1 4 Kost i hverdagen - til atleter T R I C L U B D E N M A R K, O K T O B E R 2 0 1 4 Sara Sig Møller Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (2005-2009) Master

Læs mere

U-TURN. Det hele hænger sammen. Motivation Motion Mad. Hagbarth Skjold Andersen

U-TURN. Det hele hænger sammen. Motivation Motion Mad. Hagbarth Skjold Andersen Motivation Motion Mad U-TURN Det hele hænger sammen ID Lifecoach Ernæringsrådgiver Stresscoach Hvad enten du tror du kan eller ikke kan, så får du sandsynligvis ret! Henry Ford Det har jeg aldrig prøvet

Læs mere

Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Indhold. Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?...

Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Indhold. Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?... Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld Indhold Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?.... 3 Risikofaktorer....

Læs mere

5.4 Kost. I Danmark har Ernæringsrådet og Danmarks Fødevareforskning

5.4 Kost. I Danmark har Ernæringsrådet og Danmarks Fødevareforskning Kapitel 5.4 Kost 5.4 Kost Kosten har stor betydning for befolkningens sundhedstilstand. Således kan et usundt være en medvirkende årsag til udviklingen af de store folkesygdomme, såsom hjerte-kar-sygdomme,

Læs mere

Løberens kost og ernæring

Løberens kost og ernæring Løberens kost og ernæring Hvem er jeg? Camilla Birkebæk Master i Fitness og Træning Diætist STOTT pilates instruktør Personlig træner med speciale i udholdenhedsidræt, skader og kropsholdning Camilla.birkebaek@mail.dk

Læs mere

Er maden et fedt? Ved Klinisk diætist Line Dongsgaard Den 30.5.2013

Er maden et fedt? Ved Klinisk diætist Line Dongsgaard Den 30.5.2013 Er maden et fedt? Ved Klinisk diætist Line Dongsgaard Den 30.5.2013 De 8 kostråd -vægtvedligeholdelse og vægttab Spis mere frugt og grønt 6 om dagen Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen Spis kartofler,

Læs mere

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og forhøjet kolesterol

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og forhøjet kolesterol SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om mad og forhøjet kolesterol Hvad er kolesterol Kolesterol er et fedtstof, som har mange vigtige funktioner i kroppen. Det indgår blandt andet i dannelsen af alle vores cellemembraner,

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Din biologiske alder. side 1 af 6

Din biologiske alder. side 1 af 6 Din biologiske alder side 1 af 6 En ting der din kronologiske alder, altså hvor mange år der er gået, siden du blev født. Noget andet er din biologisk alder. Altså hvor gammel din krop er rent fysisk.

Læs mere

KOST OG TRÆNING KIF, MAJ 2015

KOST OG TRÆNING KIF, MAJ 2015 KOST OG TRÆNING KIF, MAJ 2015 HVEM ER JEG? SARA SIG MØLLER MASTER IN HUMAN NUTRITION, KU (2011-2013) SPECIALE: NUTRITIONAL IMPACT ON HYPOTHALAMIC AMENORRHEA AND BONE HEALTH IN FEMALE ENDURANCE ATHLETES

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

OLIE MED HØJT INDHOLD AF DHA OG EPA FREMSTILLET AF MIKROALGEN SCHIZOCHYTRIUM

OLIE MED HØJT INDHOLD AF DHA OG EPA FREMSTILLET AF MIKROALGEN SCHIZOCHYTRIUM Dr Rodney Gray DSM Nutritional Lipids (a Division of DSM Nutritional Products LLC) 6. juli 2012 NFU 786 OLIE MED HØJT INDHOLD AF DHA OG EPA FREMSTILLET AF MIKROALGEN SCHIZOCHYTRIUM Kære Rodney Gray Jeg

Læs mere

Basisviden kost og ernæring

Basisviden kost og ernæring Basisviden kost og ernæring Hvorfor skal man tabe sig? Der er mange gode grunde til at smide de overflødige kilo. Fysiologisk set er svær overvægt forbundet med en række følgesygdomme som ledsmerter og

Læs mere

Var det. omega-3-fedtsyrerne, som skabte det moderne menneske?

Var det. omega-3-fedtsyrerne, som skabte det moderne menneske? Var det omega-3-fedtsyrerne, som skabte det moderne menneske? Vi bliver hele tiden klogere på de sunde fedtstoffer, og særligt omega-3-fedtsyrerne har der været meget fokus på de seneste år. Ikke uden

Læs mere

Mad og hjertesvigt. kl. diætist Anette Lange

Mad og hjertesvigt. kl. diætist Anette Lange Mad og hjertesvigt kl. diætist Anette Lange Program Graden af hjertesvigt. Anbefalinger for maden i forhold til graden af hjertesvigt. Vægten? Hvordan handler jeg fornuftigt ind? Aktiv hverdag New York

Læs mere

http://www.altomkost.dk/forvaltning_skole_daginstitution/skoler/anbefalinger_for_maden/forside.h tm

http://www.altomkost.dk/forvaltning_skole_daginstitution/skoler/anbefalinger_for_maden/forside.h tm Opslagsværk - skoler I oversigten nedenfor har vi udvalgt nogle af de ernærings-emner, der er gode at blive lidt klogere på eller få genopfrisket, når man laver mad til børn og unge mennesker. Til hvert

Læs mere

KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN

KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN TIPSKUPON UDEN SVAR DEBAT OMKRING MAD OG ERNÆRING Ò Hvordan er dine kostvaner? Ò Hvorfor er det vigtigt at få næringsstoffer, vitaminer og mineraler? Ò Det anbefales at leve

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Denne pjece er udarbejdet af de kliniske diætister (SIG kardiologi): Birgitte M. Bertelsen, Kirsten Buhl, Lonneke Hjermitslev, Inger Larsen og Lone B. Rosenkilde Mad for dit hjertes skyld 2 Copyright 2015

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld Har du for højt kolesterol, eller hjertekarsygdom? Indhold Har du for højt kolesterol, eller hjertekarsygdom?.... 3 Risikofaktorer.... 4 Fedtstoffer.... 6 8 Æg, rogn og skaldyr....

Læs mere

Kost og træning. Kosten er en central faktor til en optimal præstation

Kost og træning. Kosten er en central faktor til en optimal præstation Kost og træning Kosten er en central faktor til en optimal præstation Kulhydrat Vigtigste bestanddel i forb. med træning Letteste tilgængelig Hurtig optagelig 5-10 minutter Skal indtages regelmæssigt Opfyldning

Læs mere

Mælkens indholdsstoffer ved afgræsning

Mælkens indholdsstoffer ved afgræsning Mælkens indholdsstoffer ved afgræsning Mette Krogh Larsen, Jacob Holm Nielsen, Troels Kristensen, Karen Søegaard og Jørgen Eriksen Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Indledning Mælkens sammensætning

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013.

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. Hurtigt optagelige kulhydrater = De hvide djævle Der især sætter sig på maven - Hvide ris - Hvidt brød - Pasta - Sodavand, saftevand, juice + (øl, vin.spiritus) - Brød med stort

Læs mere

Optimal ernæring KVIK TRI, MAJ 2013

Optimal ernæring KVIK TRI, MAJ 2013 Optimal ernæring 1 KVIK TRI, MAJ 2013 Sara Sig Møller Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (jan. 2009) Underviser Teknisk Skole, 2009-2010 Foredragsholder,

Læs mere

Det handler om din sundhed

Det handler om din sundhed Til patienter og pårørende Det handler om din sundhed Vælg farve Vælg billede Endokrinologisk Afdeling M Det handler om din sundhed Der er en række sygdomme, som for eksempel diabetes og hjertekarsygdomme,

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut.

Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut. + Natarbejde Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut. + Natarbejde n Da kvinder ikke kun føder om dagen, tvinges de fleste jordemødre til at arbejde om natten.

Læs mere

Jerk W. Langer. Videnskabs-journalist Læge Forfatter. Slides fra foredraget KOST OG MOTION FOR UNGE Af Jerk W. Langer. www.jerk.dk

Jerk W. Langer. Videnskabs-journalist Læge Forfatter. Slides fra foredraget KOST OG MOTION FOR UNGE Af Jerk W. Langer. www.jerk.dk www.jerk.dk jerk@langer.dk Jerk W. Langer Slides fra foredraget KOST OG MOTION FOR UNGE Af Jerk W. Langer OBS! - Omfattet af lov om ophavsrettigheder. - Må ikke kopieres. Videnskabs-journalist Læge Forfatter

Læs mere

Livet skal helst ikke være én lang kur

Livet skal helst ikke være én lang kur e alle videoerne om diæterne på vores nye online tv-kanal, www.sund-forskningonair.dk 4 sund-forskning.dk - SENSOMMER 2014 AL IKKE VÆRE EN LANG KUR * Livet skal helst ikke være én lang kur Arne Astrup

Læs mere

Det glykæmiske indeks.

Det glykæmiske indeks. Af: Tom Gruschy Knudsen Det glykæmiske indeks. Et udtryk for kulhydraters optagelseshastighed og tilgængelighed i blodbanen. Kulhydrattyper Kulhydraters optagelseshastighed har traditionelt været antaget

Læs mere

Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt. Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning.

Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt. Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning. Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning. Af Line Felholt, måned 2012 03 Kom af med det uønskede fedt

Læs mere

Tid %l sundhed sundhed %l %den. Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 02/09/14

Tid %l sundhed sundhed %l %den. Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 02/09/14 Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 Tid %l sundhed sundhed %l %den Kostvejleder og zoneterapeut Bente Brudsgård, Jelling www.brudsgaard.dk Tlf. 4098 3882 1 Vand Drik rigeligt med vand 2-3 liter

Læs mere

Om reklame for sund mad på spisesteder

Om reklame for sund mad på spisesteder Om reklame for sund mad på spisesteder Der er regler for, hvad du må skrive, når du markedsfører en fødevare eller en madret med, at den har særlige ernæringsmæssige egenskaber eller en gavnlig effekt

Læs mere

Del 2. KRAM-profil 31

Del 2. KRAM-profil 31 Del 2. KRAM-profil 31 31 32 Kapitel 3 Kost Kapitel 3. Kost 33 Mænd spiser tilsyneladende mere usundt end kvinder De ældre spiser oftere mere fedt og mere mættet fedt end anbefalet sammenlignet med de unge

Læs mere

Sund mad og kostmodeller

Sund mad og kostmodeller Sund mad og kostmodeller Sund levevis indebærer lødig kost og passende fysisk aktivitet Sund mad og kostmodeller Ilinniarfissuaq 20. maj 2008. HBH. 1 Sund mad i praksis Følger næringsstofanbefalingerne

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 9 Indledning 10 DEL I Får du nok søvn? 12 DEL II Nok og god søvn... hver nat 20 1. Bedre helbred kan give bedre søvn 21 2. Tab dig, hvis du er svært overvægtig 22 3. Regelmæssig

Læs mere

Januar 2014 Klub Æblebørn Guld Tema

Januar 2014 Klub Æblebørn Guld Tema Januar 2014 Klub Æblebørn Guld Tema Velkommen til Klub Æblebørn. Og Velkommen til 2014! Rigtig rigtig glædelig nytår. Jeg håber du har haft den skønneste juleferie. Og at I har haft en rigtig dejlig nytårsaften.

Læs mere

Mad, motion og blodsukker

Mad, motion og blodsukker Mad, motion og blodsukker Opgaven I skal have idrætsdag på skolen, og der er forskellige formiddags-aktiviteter, I kan vælge mellem: 1. I skal løbe 8 km i moderat tempo. Efter en kort pause skal I sprinte

Læs mere

mad til muskler og hjerne - kolding elites folder om sportsernæring

mad til muskler og hjerne - kolding elites folder om sportsernæring mad til muskler og hjerne - kolding elites folder om sportsernæring af jannie johansen V0_Våben_Rød 2 Mad til muskler og hjerne Mad til muskler og hjerne 3 Denne folder er udviklet med inspiration fra

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Birgitte Nymann 2011 02-11-2011 FLAD MAVE HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Spis maven flad Mad, sukker, alkohol, fordøjelse Sov maven flad Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Afspænd

Læs mere

Løberens kost og ernæring. v/ Master i Fitness og Træning, Diætist Camilla Birkebæk

Løberens kost og ernæring. v/ Master i Fitness og Træning, Diætist Camilla Birkebæk Løberens kost og ernæring v/ Master i Fitness og Træning, Diætist Camilla Birkebæk Kontaktoplysninger Camilla Birkebæk Master i Fitness og Træning, pb. Ernæring og sundhed Personlig træner og Diætist Jernbanegade

Læs mere

Hobzons diæt. Indledning: Hvordan virker diæten? Copyright 2007 Hobzon (hobzon@gmail.com)

Hobzons diæt. Indledning: Hvordan virker diæten? Copyright 2007 Hobzon (hobzon@gmail.com) Hobzons diæt Indledning: Idéen til denne diæt fik jeg, da jeg læste en bog om kemi i fødevarer, og hvad disse gør ved vores krop. Bogens sigte er ikke at angive en decideret diæt, men at pege på hvad de

Læs mere

Ansigtet viser kroppens tilstand

Ansigtet viser kroppens tilstand Ansigtet viser kroppens tilstand Dit ansigt er en åben bog, der afslører, hvordan din krop har det. Problemer med fordøjelsen, lungerne, hjertet og fertiliteten kan alt sammen aflæses i det lille område

Læs mere

Anders Sekkelund 23.02.2010. www.gladafmad.dk

Anders Sekkelund 23.02.2010. www.gladafmad.dk Anders Sekkelund 23.02.2010 www.gladafmad.dk 8 råd r d til en sund livsstil 2009 1. Drik masser af vand 2. Dyrk daglig motion 3. Undlad sukker og begræns simple kulhydrater i kosten (hvidt brød, pasta

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Ernæringsmærkning i Danmark og Norden

Ernæringsmærkning i Danmark og Norden Ernæringsmærkning i Danmark og Norden Heddie Mejborn Afdeling for Ernæring CBS 15. maj 2008 2 Dansk SPIS-mærke Svensk Nøglehul Finsk Hjertemærke GDA-mærkning 3 Dansk SPIS-mærke Krav Anvendes på alle fødevarer

Læs mere

KOST & ERNÆRING. Idræt. Biologi KEMI. Fysik. Matematik. Samfundsfag

KOST & ERNÆRING. Idræt. Biologi KEMI. Fysik. Matematik. Samfundsfag Idræt Biologi KEMI Molekylestruktur - fordøjelse - energiindhold Matematik Energiindtag - Energiforbrug Præstation Helbred, Fedme Energiforbrug & undervægt KOST & ERNÆRING Fysik Energibalance Måling af

Læs mere

Mere energi med dette nye produkt fra Lifewave.

Mere energi med dette nye produkt fra Lifewave. Mere energi med dette nye produkt fra Lifewave. Mere energi, genopretter energi flowet i kroppen. Nem at placere, se brochure Resultater med det samme. Giver op til 20 % mere energi. Øger kroppens forbrænding.

Læs mere

Guide. Maden der sænker dit blodtryk. sider. Simple kostråd. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Maden der sænker dit blodtryk. sider. Simple kostråd. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Maden der sænker dit blodtryk Simple kostråd Sænk dit farlige blodtryk INDHOLD: Mad kan sænke dit farlige blodtryk...

Læs mere

Værd at vide om væskeoptagelse

Værd at vide om væskeoptagelse Værd at vide om væskeoptagelse Af: Astrid Bertelsen og Karina Berthelsen, PB i Ernæring & Sundhed Din krop har brug for væske for at kunne give dig et træningspas med velvære og præstationsevne i top.

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

HA HJERTET MED en vejledning i sund livsstil

HA HJERTET MED en vejledning i sund livsstil HA HJERTET MED en vejledning i sund livsstil DU KAN SELV GØRE EN FORSKEL Ha hjertet med er en vejledning om sund livsstil til dig fra Hjerteforeningen. Du har fået den af din læge eller sygeplejerske,

Læs mere

Fyr op for din forbrænding. Sådan holder du dig frisk og sund hver dag

Fyr op for din forbrænding. Sådan holder du dig frisk og sund hver dag Sådan holder du dig frisk og sund hver dag Selv om kalorieindtaget er det samme, er det bestemt ikke ligegyldigt, hvordan du sammensætter din (slanke)kost Det er svært ikke at være misundelig på dem, der

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Kornfri kost til din hund og kat

Kornfri kost til din hund og kat Kornfri kost til din hund og kat Priserne gælder fra 1. november 2012 Mange års domesticering har udviklet vores kæledyr fra glubske rovdyr til vores bedste venner. Ikke desto mindre påviser moderne videnskab,

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Hvis du har mulighed for det, så gennemgå forløbet sammen med en anden. Denne måde at spise på gør, at du vil gå mere på toilettet. Det er SUNDT!

Hvis du har mulighed for det, så gennemgå forløbet sammen med en anden. Denne måde at spise på gør, at du vil gå mere på toilettet. Det er SUNDT! Den GRØNNE magiske Sådan bliver du sund, smuk, klog og rig på det væsentlige i tilværelsen. Reguler din vægt, bliv sund og fuld af energi på en måned - og få nedsat trangen til søde sager, alkohol etc.

Læs mere

Ernæring & Udholdenhedssport V A L B Y L Ø B E R N E, J A N U A R 2 0 1 5

Ernæring & Udholdenhedssport V A L B Y L Ø B E R N E, J A N U A R 2 0 1 5 Ernæring & Udholdenhedssport 1 V A L B Y L Ø B E R N E, J A N U A R 2 0 1 5 Hvem er jeg? 2 Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (2005-2009) Master in Human

Læs mere

Energibalance og kostsammensætning

Energibalance og kostsammensætning Energibalance og kostsammensætning Af Ulla Skovbæch Pedersen og Anette Due Energibalance Energiindtag er den mængde mad (kalorier), du får fra kosten, bestående af fedt, protein, kulhydrater og alkohol.

Læs mere

Fuldkorn. Kostfibre. Motion. Frugt & grønt. Fedtstoffer. Fisk. Kost & hjertesundhed. Måltider. Rygning. Mad der smager. Alkohol

Fuldkorn. Kostfibre. Motion. Frugt & grønt. Fedtstoffer. Fisk. Kost & hjertesundhed. Måltider. Rygning. Mad der smager. Alkohol Motion Kostfibre Fuldkorn Fisk Fedtstoffer Frugt & grønt Kost & hjertesundhed Taljemål Måltider Alkohol Rygning Mad der smager Problemstillinger Overvægtige Sukkersyge (type-2) For højt kolesterol For

Læs mere

Dansk Firmaidrætsforbund. Hovedkontor i Nyborg 90 foreninger 333.000 medlemmer Firmaidræt for voksne i deres fritid.

Dansk Firmaidrætsforbund. Hovedkontor i Nyborg 90 foreninger 333.000 medlemmer Firmaidræt for voksne i deres fritid. Dansk Firmaidrætsforbund Hovedkontor i Nyborg 90 foreninger 333.000 medlemmer Firmaidræt for voksne i deres fritid. Motion på Arbejdspladsen MpA tilbyder : Rådgivning om sundhed på arbejdspladsen SundhedsCertificering

Læs mere

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt Enkle råd om at holde vægten oppe 2 Indholdsfortegnelse Side KOL og vægttab 3 Hvilken betydning har energi? 4 Hvilken betydning har protein? 5 Derfor er behovet

Læs mere

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011 Formålet med kostpolitikken Kostpolitikken er udarbejdet af bestyrelsen på baggrund af tanken om, at sund kost og en aktiv hverdag giver glade børn. Grundlaget for politikken er gode råd fra sundhedsstyrelsen

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse:

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse: KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN Indholdsfortegnelse: 1. Formålet med en kostpolitik på Bødkergården 2. Fødevarestyrelsens anbefalinger for kost til børn. 3. Børnenes energi- og væskebehov

Læs mere

UDEN MAD OG DRIKKE DUR HELTEN IKKE!

UDEN MAD OG DRIKKE DUR HELTEN IKKE! UDEN MAD OG DRIKKE DUR HELTEN IKKE! Annika Andersen Elifritz Om kost og sundhed Hvor mange her har nogensinde været på slankekur? 95% af alle danskere har været på slankekur. 95% af dem har ikke været

Læs mere