TEST REPORT Balance 4Life

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TEST REPORT Balance 4Life"

Transkript

1 TEST REPORT Balance 4Life Fatty Acids Profile and Dietary Advice

2 Oversigt Over Dit Resultat Velkommen til ZinzinoTest Rapport Testresultaterne viser om din kost er pro-, semi- eller anti-inflammatorisk, så du kan ændre din kost, hvis det er nødvendigt. Du kan være sikker på, at du vil opnå en anti-inflammatorisk kropp inden for 120 dage, så længe du følger vores tilrådede 3-trins program. 1. Spis mad, der er rig på omega-3 og lav på kulhydrater. Det betyder en kost rig på fede fisk, frugt, salater, grøntsager, nødder og generelt økologiske fødevarer. Prøv at reducere indtaget af for meget omega-6 fra planteolier og vegetabilske olier, der anvendes i forarbejdede eller færdiglavede retter. 2. Boost din kost med omega-6 og omega-3 balancerede fedtsyrer og antioxidanter med olivenolie og omega olie, te og kaffe. Kaffe er en af naturens rigeste kilder til antioxidanter. 3. Start et træningsprogram. Motion er en afgørende faktor for et godt helbred. Den videnskabelige vej er, om nødvendigt, at studere hver af"dine kostindikatorer", som er beskrevet på niveau med den nyeste videnskabelige knowhow, før du beslutter hvilke af vores"kostråd", du vil følge. For nemheds skyld, kan du også sende hele eller udvalgte dele af din Zinzino BalanceTest som en PDF-fil til din , for at skrive den ud eller gemme den på din computer. Din oversigt over resultatet: Din beskyttelse (Fedtsyreprofilværdi) afspejler i hvor høj grad din kost beskytter dig mod vores mest farlige livsstilsrelaterede sundhedsproblemer, og hvordan balancen mellem fedtsyrerne i din kost påvirker din tendens til inflammation og inflammatoriske tilstande. Din nuværende kost er:

3 Hvis din Fedtsyreprofilværdi er over 90% (grøn zone, kostmål) er din kost afbalanceret og mindre modtagelig over for at udvikle inflammatoriske tilstande i kroppen. Selv om din kost er god, kan mange mennesker med "grøn værdi" drage fordel af at bruge??"råd til opretholdelse af balanceret kost" beskrevet i "Dine kostråd" for at opretholde den nuværende helbredstilstand og velvære. Hvis din Fedtsyreprofilværdi er mindre end 90% (gul eller rød zone) kan du drage fordel af at ændre din kost som beskrevet i "Dine kostråd" under "Kostråd på den lange bane" eller "Kostråd på den korte bane". Mærkbare ændringer vil først finde sted i cellerne i immunsystemet, der har en "levetid" på 2-9 dage før de fornys, derefter i dine hudceller, der har en "levetid" på dage, og til sidst i de røde blodlegemer, der har en "levetid" på 120 dage. Undersøgelser viser, at en stabil helbredstilstand vil blive opnået efter ca. 100 dage. Hvis du efterfølgende vender tilbage til en pro-inflammatorisk kost, vil du dog også gradvist vende tilbage til den oprindelige tilstand. Hovedbudskabet er, at en balanceret anti-inflammatorisk kost skal bibeholdes hele livet. Ved at klikke på knapperne i den øverste menu, kan du studere flere detaljer om de forskellige indikatorer, der afgør, om din kost er balanceret (anti-inflammatorisk) eller ubalanceret (pro-inflammatorisk), og hvordan din kost påvirker dit helbred. Du vil også få retvisende kostråd om at afbalancere din kost, og om hvordan du kan bibeholde en afbalanceret kost hele livet. Du kan også få en PDF-fil af din rapport sendt til din ved at vælge "Zinzino rapport på " knappen.

4 Mad evolution Genetiske faktorer afgør modtagelighed over for sygdom, men miljømæssige faktorer, så som ernæring og fysisk aktivitet afgør, hvilke genetisk modtagelige individer, der vil blive berørt. Den spontane mutationsrate for den menneskelige cellekerne-dna er lav, og anslås til 0,5% per million år. Det betyder, at vores genetiske profil er meget lig vores forfædres, og udformet til deres kost, snarere end vores kost. Fedtstoffer udgjorde en væsentlig del af deres kost, herunder mættede og enkeltumættede (omega-9), og flerumættede fedtsyrer (omega-6 og-3), med sidstnævnte i en balance på omtrent 1:1. Disse er vist i tabel 2. Tabel 2. Zinzino testrapport Fedtsyreprofil De hurtige og omfattende kostændringer, der er sket i løbet af de sidste år, er et nyt fænomen i historien om menneskets evolution, og har haft en dramatisk indvirkning på vores indtag af fedtsyrer og flavonoider. Færdigretter og forarbejdede fødevarer har vendt vores kost væk fra marine omega-3 fedtsyrer, og hen mod omega-6 erne i vegetabilske olier (+46%) med øget mættede fedtsyrer i kød (+36%) og store stigninger i de tomme kalorier leveret af sukker og stivelse (+35%). Samtidig har vi reduceret vores indtag af komplekse kulhydrater og fibre (-38%) og friske grøntsager (-24%). Disse usunde tendenser er blevet forstærket af en 50% nedgang i fysisk aktivitet og en lige så væsentlig reduktion i vores kaloriebehov og fødevareindtag. Kort fortalt er vores vestlige kost vendt fra balanceret og anti-inflammatorisk til ubalanceret og pro-inflammatorisk. Disse ændringer har haft en dybtgående indvirkning på vores helbred og er den drivende kraft i de nuværende epidemier af degenerative (inflammatorisk) sygdomme. Bidraget fra fedt til vores energitilførsel er kvalitativt og kvantitativt vigtig. Siden 1970'erne er vores indtag af kalorier i form af fedt faldet støt, men fedme er steget. Dette skyldes til dels overskydende energi fra sukkerarter og stivelser, der omdannes og lagres som mættet fedt i fedtvæv i kroppen. Dette har store konsekvenser. Den molekylære struktur af fedtsyrerne bestemmer både deres indvirkning på sundheden, og hvor hurtigt de kan frigøres fra fedtvævet, og vi ved nu, at flerumættede fedtsyrer frigives og oxideres meget hurtigere end mættede fedtsyrer. Dette er især vigtigt under langvarig muskelpåvikrning, hvor op til 80% af energien leveres af fedtforbrænding. En kost rig på kulhydrater fastsætter derfor fedt, der ikke kun er proinflammatorisk, men også sværere at tabe.

5 Hovedbudskabet er, at en balanceret fedtsyreprofil, er en vigtig del af en afbalanceret kost til fremme af et godt helbred

6 Omega-3 (EPA+DHA) Niveau Niveauet af marine omega-3 EPA og DHA i din fedtsyreprofil skal helst være over 8% (grøn zone, kost mål) af de samlede fedtsyrer. Hvis niveauet falder til under 4% (rød zone) kan kroppen have svært ved at opretholde normal celle- og vævsudvikling (homeostase). Hvis ditomega-3 (EPA+DHA) Niveau er under 8% (rød eller gul zone) kan du have gavn af at ændre din kost som beskrevet i Dine Kostråd. Omega-3 (EPA + DHA) Niveauet er den samlede procentværdi af de marine omega-3 fedtsyrer EPA og DHA, ud af den samlede værdi af fedtsyrer, der findes i blodet (tabel 3b). Fedtsyrerne i blodet repræsenterer de typer af fedtstoffer kroppen har til rådighed til at skabe energi og for at udvikle celler og væv. Fedtsyrer Palmitinsyre (PA) Stearinsyre (SA) Oliesyre (OA) Linolsyre (LA) Alfa-linolensyre (ALA) Gamma-linolensyre (GLA) Dihomo Gamma-linolensyre (GLA) Arachidonsyre (AA) Eicosapentaensyre (EPA) Docosapentaensyre (DPA) Docosahexaensyre (DHA) Fedtsyrer Profil Værdi Kemisk navn C16:0 C18:0 C18:1 C18:2 C18:3 C18:3 Mættet Mættet omega-9 omega-6 omega-3 omega-6 Anti-inflammatoriske fedtsyrer Profile,% Din Fedtsyrer Profile,% C20:3 omega C20:4 C20:5 C22:5 C22:6 omega-6 omega-3 omega-3 omega > 90 % Type fedt Tabel 3B. Gennemsnitlig Fedtsyreprofil fra en balanceret og anti-inflammatorisk kost (n = 700) og din Fedtsyreprofil i en farve, der svarer til din inflammatoriske status. Omega-3 (EPA + DHA) Niveau er en vigtig faktor i mange sygdomsprocesser, herunder hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, insulinresistens, diabetes, astma, depression, ADHD og mange flere. Vigtigheden af??en passende balance mellem de langkædede essentielle fedtsyrer AA (omega-6), EPA (omega-3) og DHA (omega-3) kan ikke understreges nok, da hjernen, nerver, øjnene, bindevæv, hud, blodkar og hver celle i kroppen afhænger af den rette balance for optimal funktion. Det marine omega-3 eicosapentaensyre (EPA), er den vigtigste omega-3-fedtsyre fundet i muskler og lever, mens det marine omega-3 docosahexaensyre (DHA), er dominerende i øjne, sæd og hjernebark. Omega-3 fedtsyren DHA er afgørende for en sund udvikling af hjerne og retina (nethinde), især i for tidligt fødte børn, som tegner sig for 40% af hjernens membranphospholipider. Tilstrækkelig indtagelse af DHA er forbundet med flere sundhedsmæssige fordele, herunder hjerne- og nethindeudvikling, aldring, dannelse af hukommelse, synaptisk membranfunktion, fotoreceptor Biogenesefunktion, og nervebeskyttelse.

7

8 Kostændringer, der Påvirker Helbredet 3 eksempler på balanceprodukternes relevans: 1. Mellem 1909 og 1985 hævede et stigende forbrug af sojaolie i USA indtaget af omega-6 linolsyre (LA) fra et gennemsnit på 1 kg til 12 kg om året. Ved disse høje indtag bliver omega-6 linolsyre (LA) automatisk omdannet til omega-6 arachidonsyre (AA), som lagres i vores cellemembraner (fig. 1). Når AA nedbrydes danner det forbindelser, der både forårsager smerte og igangsætter og opretholder kronisk inflammation i kroppen; en proces, der nu er kendt for at fremme kroniske degenerative (nedbrydende) sygdomme. Figur 1. Celler og cellebestanddele er omgivet af en cellemembran, som lagrer omega-6 og omega-3 fedtsyrer 2. Torskeleverolie blev oprindeligt anvendt for dets værdifulde indhold af vitamin A og D. Men torskeleverolie er også en rig kilde til de marine essentielle omega-3 fedtsyrer eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Ligesom omega-6 fedtsyre AA, er disse omega-3-fedtsyrer lagret i vores cellemembraner (fig. 1). Men hvor AA danner inflammatoriske stoffer, har EPA og DHA stærke antiinflammatoriske egenskaber. Det er derfor et afbalanceret kostindtag af omega-3 og omega-6 fedtsyrer er så vigtigt, og årsagen til at den enorme stigning/ubalance i omega-6/omega-3 forholdet i vores kost har udløst pandemier af degenerative sygdomme i hele verden. Efter syntetiske vitaminer A og D blev tilgængelige, faldt forbruget af torskeleverolie drastisk. Sammenlignet med den kost, som mennesket har udviklet sig på baggrund af, er nutidens vestlige kostvaner meget fattige på omega-3. De vegetabilske omega-3 fedtsyrer, som tilfører alpha-linolensyre (ALA), sælges som et alternativ til de marine essentielle omega-3 fedtsyrer (figur 2), men omdannelsen til EPA og DHA i kroppen er meget dårlig. ALA tilvejebringer generelt mindre end 4% af EPA og DHA i blodets fedtsyrerprofil. Dette er utilstrækkeligt til at understøtte et godt helbred, som kræver EPA og DHA fra marine kilder. Vores tidlige forfædre var ikke vegetarer!

9 Figur 2. Metabolismen af??omega-6 linolsyre (LA) til omega-6 arachidonsyre (AA) og vegetabilske omega-3 alpha-linolensyre (ALA) til marine omega-3 EPA og DHA. 3. For at gøre tingene værre, var alle fødevareolier uraffinerede og økologisk fremstillet, indtil for relativt nyligt. I dag, er de fleste fødevareolier raffinerede for at fjerne bismag, lugte og bestanddele, som ellers ville reducere oliens holdbarhed. Desværre fjerner processen også naturlige antioxidanter, vitaminer og vigtige komponenter, såsom flavonoider, der har gavnlige anti-inflammatoriske virkninger. Fjernelse af disse ernæringskomponenter forværrer den pro-inflammatoriske profil af vores kost. Når olivenolie raffineres, fjernes flavonoider, også kaldet polyfenoler f.eks. Disse flavonoider har vigtige sundhedsmæssige fordele for hjertet, hvilket er anerkendt i en hjertesundhedsanbefaling fra 2011 udstedt af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA): "Olivenolie polyfenoler bidrager til at beskytte fedtstoffer i blodet mod oxidativ stress". Tilsvarende er fiskeolies værdifylde nytteværdi af A og D vitamin ofte trukket ud, når den er raffineret.

10 Oxidativ Stress og Helbred Alle celler producerer frie radikaler og reaktive oxygenforbindelser, der kan gøre polyumættede fedtsyrer, såsom omega-3 og omega-6, i cellemembranerne harske (fig. 1). Kroppen har derfor udviklet sit eget forsvar mod harskning. Figur 1. Celler og cellebestanddele er omgivet af en cellemembran som opbevarer omega-6 og omega-3 fedtsyrer Oxidativ stress er en tilstand, der opstår, når der er ubalance mellem produktionen af??harskningsprodukter i kroppen og kroppens forsvar mod harskning. Dette sker ofte ved længerevarende fysisk aktivitet og forværres af en kost, der er ubalanceret og pro-inflammatorisk. De ubalancer, der skaber oxidativ stress i kroppen, kan korrigeres ved at ændre kosten. God beskyttelse kræver et indtag af 5-9 dele af frugt, grønne grøntsager eller oliven hver dag. De fleste folks indtagelse af den anbefalede mængde er dog mindre end halvdelen af, hvad der bør være. Mennesker, der træner ofte og ikke har en afbalanceret kost, kan have en grad af oxidativ stress, som er for høj. Dette betyder, at aktive individer, der er genetisk modtagelige over for sygdomme, er særligt sårbare, hvis deres daglige kost er ubalanceret og pro-inflammatorisk.

11 Oliven og Omega Olier Olivenolie og omegaolier indeholder en kombination af biologisk aktive antioxidanter fra udvalgte oliven (flavonoider) og en passende dosis af marine omega-3 EPA og DHA fra fisk. De to komponenter arbejder sammen for at beskytte cellerne mod oxidativt stress og inflammation (figur 11a). Omega-3 EPA og DHA fra fisk, der cirkulerer i blodet aktiveres hurtigt, når inflammation opstår lokalt. De omdannes til biologisk aktive stoffer (resolvins og protectins), der sikrer en afbalanceret immunrespons. Figur 11a. Olier, der bruger en kombination af flavonoider fra oliven og tilstrækkelig omega-3 EPA og DHA fra fisk til at afbalancere omega-6 og omega-3 i cellemembranerne og samtidig beskytte blodlipider fra oxidativ stress.

12 Flavonoider har også en kraftig antiinflammatorisk vikrning, som blokerer inflammatoriske og vævsbeskadigende enzymer. Flavonoider, såsom dem fra oliven (Tyrosol, hydroxytyrosol og flere, se billedet nedenfor) besidder også antioxidante egenskaber, som beskytter celler og blodlipider fra oxidativ stress, proportionalt med indtagelsen.

13 Fedtsyreprofil Analysemetode Prøvningsmetode Der er fundet en ny og forenklet fremgangsmåde til analyse af fedtsyrer i blodet uden ekstraktion (udvaskning af et eller flere stoffer fra en blanding ved hjælp af en væske). Denne nye metode, der bruger dråber af blod opsamlet fra en fingerspids (se billedet nedenfor), er blevet sammenlignet med den konventionelle metode til fedtstofanalyse baseret på inddragelse af veneblod. Fuld linearitet i den gaskromatografiske (den nye kemiske analysemetode) respons af 11 individuelle fedtsyrer. Denne nye metode til analyse af fedtsyrer i blodet er godkendt til ernæringsmæssige undersøgelser. Fedtsyreprofilen afspejler fedtindtaget, og undersøgelser har vist, at denne profil er stærkt relateret til sundhedsstatus. Det skyldes, at fedtsyreprofilen repræsenterer de typer af fedtstoffer, kroppen skal bygge ind i alle celler og væv, herunder cellemembraner. Således kan denne nye metode til analyse af fedtsyrer i blodet anvendes til ernæringsundersøgelser.

14

15 Videnskabelige Artikler Videnskabelige artikler: Undersøgelser Blasbalg TL et al. (2011) Changes in consumption of omega-3 and omega-6 fatty acids in the United States during the 20th century Am J Clin Nutr. 93(5): Calder PC (2006) n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases Am J Clin Nutr. (83)(6 Suppl): Castañer, O et. al. (2011) The effect of olive oil polyphenols on antibodies against oxidized LDL.A randomized clinical trial. Clin Nutr. 30(4): Fontani, G., Berra, B., Rizzo, A.M. et. al., (2005) Cognitive and physical effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation in healthy subjects. Eur. J. Clin. Invest. 35 (11): Germano, M., Berra, B., Rizzo, A.M. et. al.(2007). Plasma, red blood cells phospholipids and clinical evaluation after long chain omega-3 supplementation in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Nutr Neurosci. 10(1-2):1-9 Harris, WS et. al. Tissue Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio and Risk for Coronary Artery Disease. Am J Car. (98): Harris, WS (2010) Omega-6 and omega-3 fatty acids: partners in prevention Curr Opin Clin Nutr Metab Care 13: Harris,WS, (2007) Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: A case for omega-3 index as a new risk factor. Pharmacological Research, 55: Health claims related to polyphenols in olive (2011) EFSA Journal 9(4):2033 Lands B. (2008) A critique of paradoxes in current advice on dietary lipids.prog Lipid Res.47(2): Pottala JV et al. (2012) Red blood cell fatty acids are associated with depression in a case-control study of adolescents Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids (4-5): Simopoulos, AP (1991) Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. Am J Clin Nutr (54) 3: Simopoulos, AP (2011) Evolutionary Aspects of Diet: The Omega-6/Omega-3 Ratio and the Brain. Mol Neurobiol. 44(2): Simopoulos AP (2008) The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases Exp Biol Med. (233)6: Valentine RC, Valentine DL (2004) Omega-3 fatty acids in cellular membranes: a unified concept. Prog Lipid Res. (43)5:

16 Dine Kostråd Din nuværende kost er: Hvis din beskyttelse (Fedtsyreprofilværdi) er over 90% (grøn zone, kostmål) er din kost afbalanceret, og du er mindre tilbøjelige til at udvikle inflammatoriske tilstande. Selvom din kost er stabil, kan du drage fordel af at benytte??"råd til opretholdelse af balanceret kost" for at bevare din nuværende tilstand af sundhed og velvære. Det centrale budskab er, at en balanceret anti-inflammatorisk kost skal bibeholdes hele livet. Hvis din Fedtsyreprofilværdi er mindre end 90% (gul eller rød zone) kan du drage fordel af at ændre din kost som beskrevet i "Kostråd på den lange bane" eller "Kostråd på den korte bane". Aktive personer, der er genetisk modtagelige for sygdomme er særligt sårbare, hvis deres daglige kost er ubalanceret og proinflammatorisk. Personer, der regelmæssigt dyrker motion, bør følge rådene under "Sport og sundhed" i topmenuen. Hvis dinarachidonsyre (AA) Fannelseseffekt er under 30% (gul eller rød zone) kan du have et enzymsvigt i metabolismen af??omega-6 linolsyre (LA) og omega-6 arachidonsyre (AA). Dette vil direkte påvirke dine kost behov, og du bør følge "Særlige Arachidonsyre kostråd". Når du ændrer din kost, vil mærkbare ændringer først finde sted i cellerne i immunsystemet, der har en "levetid" på 2-9 dage før de fornys, derefter i dine hudceller, der har en "levetid" på dage, og til sidst i de røde blodlegemer, der har en "levetid" på 120 dage. Undersøgelser viser, at stabilitet opnås efter uger. Hvis du efterfølgende går tilbage til en tidligere pro-inflammatorisk kost, vil du dog gradvist vende tilbage til den oprindelige tilstand.

17 Kostråd på den lange bane Din nuværende kost er: En ubalanceret pro-inflammatorisk kost (fig. 10) er en drivende kraft i inflammatoriske sygdomme. Vigtige modforanstaltninger for at reducere det oxidative stress-niveau og for at forhindre overskydende omega-6 arachidonsyre fra at blive omdannet til inflammatoriske produkter er af afgørende betydning. Stoffer, der undertrykker inflammation vil beskytte mod hjertekarsygdomme og andre inflammatoriske sygdomme. "Råd til opretholdelse af balanceret kost" anbefaler metoder til at øge indtaget af biologisk aktive inflammationsundertrykkende flavonoider (antioxidanter) fra oliven og samtidig reducere Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA) balancen til under 3:1 (figur 11). Figur 10. Omega-6 overgår omega-3 i cellemembranerne i en pro-inflammatorisk kost.

18 Figur 11. "Råd til opretholdelse af balanceret kost" handler om at balancere omega-6 og omega-3 i cellemembranerne og samtidig beskytte lipider i blodet fra oxidativ stress ved hjælp af en kombination af flavonoider fra oliven og et passende niveau af omega-3, EPA og DHA fra fisk.?? Fedtsyrer Kemisk navn C16:0 C18:0 C18:1 C18:2 C18:3 C18:3 Type fedt Anti-inflammatoriske fedtsyrer Profile,% Din Fedtsyrer Profile,% Palmitinsyre (PA) Mættet Stearinsyre (SA) Mættet Oliesyre (OA) omega-9 Linolsyre (LA) omega-6 Alfa-linolensyre (ALA) omega-3 Gamma-linolensyre (GLA) omega-6 Dihomo Gamma-linolensyre C20:3 omega (GLA) Arachidonsyre (AA) C20:4 omega Eicosapentaensyre (EPA) C20:5 omega Docosapentaensyre (DPA) C22:5 omega Docosahexaensyre (DHA) C22:6 omega Fedtsyrer Profil Værdi > 90 % 47 Tabel 3a. Gennemsnitlig fedtsyreprofil fra en balanceret anti-inflammatorisk kost (n = 700) og din fedtsyreprofil i en farve, der afspejler din inflammatoriske status. For at kunne give kostråd til fedtsyreprofilen, som vist i tabel 3a, er det nødvendigt at opdele i fedtsyregruppeprofiler af "Mættet fedt", "Enkeltumættet fedt", "Flerumættet vegetabilsk fedtstof" og "Flerumættet fedt fra fisk", som vist i tabel 4. %imagegraph2% Tabel 4. Afvigelse fra en balanceret kost måles som forskellen mellem din fedtsyregruppeprofil og en balanceret fedtsyregruppeprofil (n = 700).

19 Forskellen mellem din Fedtsyregruppeprofil og en balanceret Fedtsyregruppeprofil (Tabel 4) gør det muligt for os at give sunde kostråd til at afbalancering af din kost. Fedttyper, som du bør indtage mindre af, har en positiv værdi i tabel 4 og i figur 12 (søjlen over linjen), mens fedttyper, som du bør indtage mere af har en negativ værdi i tabel 4 og i figur 12 (minus foran, søjlen under linjen). Hvis din Fedtsyregruppeprofil er over 90% (grøn værdi) bør du ikke ændre din kost. Alle kostvaner, herunder en balanceret kost, vil vise afvigelse fra en gennemsnitlig afbalanceret kost.

20 Figur 12. Afvigelse fra en balanceret kost måles som forskellen mellem din fedtsyregruppeprofil og en balanceret fedtsyregruppeprofil (n=700).

21 De givne råd er baseret på den kendsgerning, at de vigtigste kilder i kosten har forskellig "Fedtsyregruppeprofil", som vist i figur 13. Figur 13. Fedtgrupper med de vigtigste kilder i kosten. De "Kostråd på den lange bane" præsenteret nedenfor, bør ikke anvendes til at øge dit energi indtag, hvis din BMI er over 25 (BMI = din vægt i kg / din højde x højde). Mættet fedt (ikke-essentielle) Dit indtag af mættet fedt rådes til at: Hvis du har brug for at reducere dit indtag af mættet fedt (søjlen over linjen i figur 12) for at forbedre din Fedtsyregruppeprofil og især "Cellemembranens Fluiditetsindeks", kan du reducere dit indtag af produkter anført under overskriften "Mættet fedt" i figur 13, eller du kan skifte til en fedtfattig version af de samme produkter. Bemærk venligst, at overskydende sukker i din kost vil blive konverteret og gemt som mættede fedtsyrer både i cellemembraner og i fedtvæv. Således vil en reducering af dit sukker- og stivelsesindtag også reducere mættet fedt i kroppen. Omvendt kan du øge dit indtag af rent kød kombineret med en lille mængde ost og andre mejeriprodukter,, hvis dit diagram i Figur 12, viser negative værdier (søjler under linjen), da dette indikerer, at du kan øge dit indtag af mættet fedt. Vi anbefaler ikke øget indtag af andre produktgrupper, der er anført under overskriften "Mættet fedt" i figur 13. Enkeltumættet fedt (ikke-essentielle)

22 Dit indtag af enkeltumættet fedt rådes til at: Hvis du har brug for at reducere dit indtag af enkeltumættet fedt (søjle over linjen i figur 12) for at forbedre din "Fedtsyregruppeprofil" og især "Cellemembranens Fluiditetsindeks", kan du reducere dit indtag af produkter anført under overskriften "Enkeltumættet Fedt (omega -9)" i figur 13. Hvis dit diagram viser negative værdier (søjle under linjen) kan du øge dit indtag af de samme produkter. Enkeltumættede fedtsyrer anses generelt for at være sundere end mættede fedtsyrer, selv om kroppen er i stand til at producere begge fedtsyregrupper fra forskellige råmaterialer. I en traditionel kaloriefattig middelhavskost, er forholdet mellem enkeltumættede-og mættede fedtsyrer tæt på 2:1, svarende til et forhold i blodet omkring 1:1. Flerumættet vegetabilsk fedt (essentielt) Dit indtag af flerumættet vegetabilsk fedt rådes til at: Hvis du har brug for at reducere dit indtag af flerumættet vegetabilsk fedt (søjler op i figur 12) for at forbedre "Fedtsyregruppeprofil" og "Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) Balance", kan du reducere dit indtag af de produkter, der er nævnt i figur 13 under overskriften "Flerumættet vegetabilsk fedt (omega-6)", eller du kan skifte til en fedtfattig version af de samme produkter. Forsøg at undgå produkter, der har et højt indhold af vegetabilske omega-6 olier, såsom solsikkeolie, majsolie og sojaolie. Du kan reducere dit indtag af omega-6 blot ved at skifte til produkter, der har et lavt indhold af vegetabilsk omega-6 olie, såsom olivenolie og rapsolie. Hvis dit diagram viser negative værdier (søjler nede) kan du øge dit indtag af de samme produkter. Flerumættet fedt fra fisk (essentielt) Dit indtag af flerumættet fedt fra fisk rådes til at: I dag har den vestlige kost generelt et mangelfuldt indhold af omega-3, sammenlignet med den kost, som mennesket har udviklet sig på, og som hjalp med at etablere vores genetiske mønstre. Derfor vil de fleste mennesker have brug for at øge deres indtag af flerumættet marint fedt (søjle ned i Figur 12) for at forbedre deres "Fedtsyregruppeprofil" og "Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) Balance". De eneste fødekilder til rådighed for at øge indtagelsen af??flerumættet marint fedt er de forskellige fede fiskearter, såsom dem opført under overskriften "Flerumættet fedt fra fisk (omega-3)" i figur 13. Det daglige behov for marine omega-3 EPA og DHA afhænger af din kropsvægt. Voksne personer på 80 kg er nødt til at indtage cirka 3 gram omega-3 (EPA + DHA) dagligt for at få det "Omega-3 (EPA + DHA) Niveau" over 8%. Minimummet på 4% "Omega-3 (EPA + DHA) Niveau" kræver mindst 0,5 g omega-3 (EPA + DHA) dagligt (fig. 14). De fleste omega-3 kosttilskud på markedet foreslår daglige doser af marine omega-3 i området fra 150 mg til 1,5 gram. Det er alt for lidt til at nå dit kostmål på 8% "Omega-3 (EPA + DHA) Niveau", hvis du ikke kombinerer sådanne omega-3 kosttilskud med daglige indtag af fed fisk.

23 Figur 14. Dagligt indtag af marine omega-3 EPA og DHA og deres tilsvarende Fedsyreprofilværdier De fleste omega-3 kosttilskud på markedet tilføres tocopheroler (vitamin E) antioxidanter til stabilisering. Tocopheroler kompenserer ikke for fjernelse af næringsstoffer og vigtige anti-inflammatoriske komponenter under raffinering af fiskeolie. På den anden side, kompenserer en blanding af biologisk aktive antioxidanter fra udvalgte oliven (flavonoider), kombineret med en passende dosis af marine omega-3 EPA og DHA (2:1) fra fisk, effektivt for tabet af anti-inflammatoriske komponenter under olieraffinering. Du kan bruge en kombination af olivenolie og omegaolier til hurtigere at nå kostmålene.

24 Kostråd på den korte bane Din nuværende kost er: HvisDin beskyttelse (Fedtsyreprofileværdi) er mindre end 90% (gul eller rød zone), kan du drage fordel af at ændre din kost. Hvis du har problemer med at ændre din kost som foreslået i "Kostråd på den lange bane", kan du vælge at følge vores "Kostråd på den korte bane": Den korrekte daglige dosis (tilpasset din kropsvægt) af olivenolie og omega-olier vil hurtigt forbedre din fedtsyre profil og give en hurtig vej til en balanceret og anti-inflammatorisk kost for livet. Du tilrådes at følge den daglige dosis angivet ved den røde linje i de første 120 dage. På grund af lagringen af omega-3 i cellemembraner kan man nedsætte den daglige dosis efter 120 dage og fortsætte med den daglige dosis, angivet ved den grønne linje resten af livet. Flavonoider fra oliven vil beskytte lipider i blodet fra oxidativ stress på samme måde som 5-9 dele af frugt og grønt om dagen. Det er de fælles virkninger af marine omega-3 EPA og DHA og flavonoider fra oliven, der gør disse produkter unikke. Mærkbare ændringer vil først finde sted i cellerne i immunsystemet, der har en "levetid" på 2-9 dage før de fornys, derefter i hudceller, der har en "levetid" på dage, og til sidst i røde blodlegemer der har en "levetid" på 120 dage. Undersøgelser viser, at stabilitet opnås efter uger. En god, balanceret, anti-inflammatorisk kost vil styrke dit hjerte, hjerne, øjne og immunforsvar, og forbedre din generelle sundhed. Dette er især vigtigt for dem, der ønsker at få et sundere liv, godt beskyttet mod vores mest farlige livsstilsrelaterede sundhedsproblemer.

25 Råd til opretholdelse af balanceret kost Det centrale budskab er, at en balanceret, anti-inflammatorisk kost skal fastholdes hele livet. Hvis din Test viser, at din nuværende kost er balanceret og anti-inflammatorisk, eller du har fulgt vores "Kostråd på den lange bane" eller "Kostråd på den korte bane" i 120 dage for at afbalancere din kost, vil det være nødvendigt at fastholde din nuværende tilstand af sundhed og velvære. Ved at vende tilbage til en ubalanceret pro-inflammatorisk kost, vil du risikere at gå tilbage til den oprindelige tilstand. Den korrekte daglige dosis (tilpasset din kropsvægt) BalanceOil eller andre Balance-produkter, vil fastholde en balanceret og anti-inflammatorisk kost ved at sikre indtagelse af biologisk aktive antioxidanter (flavonoider) af oliven, og samtidig opretholde en Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) balance under 3:1. Olivenolie og omegaolier indeholder en kombination af biologisk aktive antioxidanter fra oliven (flavonoider) og en passende daglig dosis af marine omega-3 EPA og DHA fra fisk. Det er de fælles virkninger af anti-inflammatoriske omega-3, EPA og DHA fra fisk, og flavonoider fra oliven, der gør disse produkter unikke. Flavonoider fra oliven beskytter fedtstofferne i blodet fra oxidativ stress på samme måde som 5-9 dele frugt og grønt om dagen, mens marine omega-3 afbalancerer inflammation. Oxidativ stress er en tilstand, der opstår, når der er ubalance mellem produktionen af??harsknings produkter i kroppen og kroppens forsvar mod harskning. Dette sker ofte i perioder med længerevarende fysisk aktivitet og når kosten er ubalanceret og pro-inflammatorisk. God beskyttelse kræver et indtag på 5-9 dele af frugt, grønne grøntsager eller oliven hver dag. Men de fleste mennesker indtager mindre end halvdelen af??det anbefalede daglige indtag. Vores vifte af produkter tilbyder en metode, der er godkendt til alle individer, uanset om de dyrker motion regelmæssigt eller ej, til direkte at tilpasse deres niveau af oxidativ stress, og dermed forblive i balance for livet. Olivenolie og Omegaolie vil også bidrage til at undertrykke hyperaktive monocytceller i immunsystemet og samtidig modvirke oxidering af LDL-kolesterol. Disse er to store risikofaktorer i processen med atherosklerose (åreforkalkning). Desuden hjælper det marine omega-3, EPA, også med at reducere blodpladernes aktivitet. Det sænker koaguleringshastigheden, når en blodprop dannes efter arterievæggen spalter, og plader flyder ind i blodbanen i processen af??åreforkalkning (figur 4). Figur 4. Dannelse af forsnævring på blodkar i forkalkningsprocessen og dannelse af blodprop efter spaltning af arterievæggen.

26 Særlige Arachidonsyre Kostråd Særlige kostråd: Personer med endannelseseffektivitet af arachidonsyre (AA) på under 30% (rød eller gul zone) rådes til at indtage fødevarer, der indeholder omega-6 arachidonsyre (AA) på daglig basis æggeblommer, knoglemarv, kød fra korn-fodrede fugle og dyr. Kornfodret kylling, kalkun og svin er normalt gode kilder til Arachidonsyre. Opdrættede laks kan også være en god kilde til AA.

The Skinny on Fats, Danish Translation

The Skinny on Fats, Danish Translation The Skinny on Fats, Danish Translation Written by Sally Fallon Morell and Mary Enig, PhD March 21 2009 Livet er fedt - her får du sandheden om fedt Livet er fedt og den menneskelige krop har brug for fedt,

Læs mere

FEDTKVALITET OG HJERTE-KARSUNDHED

FEDTKVALITET OG HJERTE-KARSUNDHED FEDTKVALITET OG HJERTE-KARSUNDHED en vidensrapport for ernæringsprofessionelle Udgivet af Unilever og Hjerteforeningen AUGUST 2006 FEDTKVALITET OG HJERTESUNDHED 1 FORORD Kost og livsstil har stor betydning

Læs mere

Bytte måltider Du må gerne bytte frokost og middag. Det skal bare være hele måltidet, hvilket vil sige, at f.eks. brødet følger frokosten.

Bytte måltider Du må gerne bytte frokost og middag. Det skal bare være hele måltidet, hvilket vil sige, at f.eks. brødet følger frokosten. SUNDHEDSLEKSIKON A A-vitamin Findes i lever fra fisk og dyr, æggeblomme og fedtholdige mælkeprodukter. A-vitamin er godt for vores hud og slimhinder, og det har betydning for celledelingen. Derudover virker

Læs mere

www.alkapod.dk Ændre på fem minutter almindeligt postevand til alkalisk ioniseret vand. Dansk manual V1.2

www.alkapod.dk Ændre på fem minutter almindeligt postevand til alkalisk ioniseret vand. Dansk manual V1.2 Alkalisk vand er en fordel for vores helbred, ph 7.1 10+ Neutralt vand er neutralt for vores helbred, ph 7 Syreholdigt vand/væske er nedbrydende for vores helbred, ph 3 6,9 Ændre på fem minutter almindeligt

Læs mere

Mad, vægt og fysisk aktivitet

Mad, vægt og fysisk aktivitet Mad, vægt og fysisk aktivitet Informationshæfte fra Nordic Sugar Mad, vægt og fysisk aktivitet 1 Informationshæftet Mad, vægt og fysisk aktivitet er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic

Læs mere

30 næringsstoffer der sænker kolesterolspejl medicin overflødig

30 næringsstoffer der sænker kolesterolspejl medicin overflødig 30 næringsstoffer der sænker kolesterolspejl medicin overflødig Man skal så vidt muligt sørge for, at ens kolesterolspejl ikke kommer over 240 mg/dl for at begrænse risikoen for hjertesygdomme. Ligeledes

Læs mere

NYT EDTA. 13. årgang. Nr. 3 - September 2007. Udgivet af Landsforeningen for medicinsk behandling af åreforkalkning med EDTA

NYT EDTA. 13. årgang. Nr. 3 - September 2007. Udgivet af Landsforeningen for medicinsk behandling af åreforkalkning med EDTA EDTA 13. årgang NYT Nr. 3 - September 2007 Udgivet af Landsforeningen for medicinsk behandling af åreforkalkning med EDTA 1 Tungmetaller og hjerte-karsygdomme af praktiserende læge Ole Købke Gennem de

Læs mere

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar Informationshæfte fra Nordic Sugar 2 er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic Sugar. Kopiering er tilladt med kildeangivelse. Tekst og indhold: Mannov og Nordic Sugar. Foto: Christina Bull.

Læs mere

Introduktion til alkalisk ioniseret vand

Introduktion til alkalisk ioniseret vand Introduktion til alkalisk ioniseret vand og AlkaPod - drikkevand der hjælper din ph balance Side 1 af 40 Indholdsfortegnelse Forord...3 Kort historisk overblik over Alkalisk Ioniseret vand...4 Videnskaben

Læs mere

NYVIDEN. Livet er fedt. Af professor Ole G. Mouritsen S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T SÆRNUMMER OKTOBER 2005

NYVIDEN. Livet er fedt. Af professor Ole G. Mouritsen S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T SÆRNUMMER OKTOBER 2005 NYVIDEN S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T SÆRNUMMER OKTOBER 2005 Livet er fedt Af professor Ole G. Mouritsen Særnummer af NYVIDEN. Redaktion: Informationschef Bo Kristiansen (ansvh.), Kent Kristensen

Læs mere

Antioxidanter og helbred

Antioxidanter og helbred Antioxidanter og helbred Antioxidanter og helbred En rapport fra Motions- og Ernæringsrådet Af Leif H. Skibsted Lars O. Dragsted Jørn Dyerberg Harald S. Hansen Bente Kiens Lars Ovesen Anne Tjønneland Antioxidanter

Læs mere

Den intelligente fedtsyresammensætning

Den intelligente fedtsyresammensætning Den intelligente fedtsyresammensætning Af doktor i medicinsk videnskab Olle Haglund, Sverige EPA og DHA (4:1) Eliasens Forlag Oktober 2003 Den intelligente fedtsyresammensætning er udgivet af Eliasens

Læs mere

"Saftpresning Bogen" - Lær om:

Saftpresning Bogen - Lær om: SaftPresser.Net "Saftpresning Bogen" - Lær om: Sundhed er en interessant ting som ikke to mennesker er ens. Hvad der virker for én, kan ikke arbejde for en anden. Hver person har individuelle krav. Når

Læs mere

DSOM Dansk Selskab for Orthomolekylær Medicin

DSOM Dansk Selskab for Orthomolekylær Medicin DSOM Dansk Selskab for Orthomolekylær Medicin 20 år mod strømmen www.dsom.dk Indhold DSOM historien Orthomolekylær kost - og det modsatte Vitaminer og mineraler Holistisk tandlægegerning i praksis Det

Læs mere

PCO og kost. PCO og kost

PCO og kost. PCO og kost PCO og kost Indhold Baggrunden for kostråd til PCO... 2 Vægttab og motion... 3 Energifordeling... 3 Kulhydrater... 3 Kostfibre... 5 Protein... 5 Fedtstoffer... 5 Måltidsmønster... 5 LCHF (Low Carbohydrate

Læs mere

Simple gamle hemmeligheder til et længere og sundere liv

Simple gamle hemmeligheder til et længere og sundere liv Simple gamle hemmeligheder til et længere og sundere liv Min kat har det helt fint på tørfoder! Ethvert levende væsen har det fint" indtil ydre tegn på en sygdom ses. Det lyder måske som et meget indlysende

Læs mere

Næringsstofanbefalinger

Næringsstofanbefalinger "This project arises from the project Periscope which has received funding from the E U, in the framework of the Public Health Programme" Næringsstofanbefalinger Vores mad indeholder en lang række stoffer,

Læs mere

SELEN. Mineralet der forsvandt fra vores fødevarer NYT. EU og forskerne: Om kolesterol, vægttab og selen. Styr på vægten. Tema

SELEN. Mineralet der forsvandt fra vores fødevarer NYT. EU og forskerne: Om kolesterol, vægttab og selen. Styr på vægten. Tema PRIS KR. 39,00 vinter 2012 NYT Kokkeskole Nannas Økologiske Køkken Når du dater og lidt om kærligheden Styr på vægten Riv ud og gem - Stort temahæfte SELEN Mineralet der forsvandt fra vores fødevarer EU

Læs mere

Var det. omega-3-fedtsyrerne, som skabte det moderne menneske?

Var det. omega-3-fedtsyrerne, som skabte det moderne menneske? Var det omega-3-fedtsyrerne, som skabte det moderne menneske? Vi bliver hele tiden klogere på de sunde fedtstoffer, og særligt omega-3-fedtsyrerne har der været meget fokus på de seneste år. Ikke uden

Læs mere

Kost optimering for fysisk aktive veganere

Kost optimering for fysisk aktive veganere Bachelor projekt Kost optimering for fysisk aktive veganere Speciallinjen Ernæring og Fysisk aktivitet 7 semester 2010 Skrevet af Nadja Obanina, studie nummer 220204026 Vejledere: Preben Vestergaard Hansen,

Læs mere

Deres årsag og helbredelse

Deres årsag og helbredelse 1 Deres årsag og helbredelse 1 2 Autoimmune sygdomme Kroppens immunsystem beskytter dig mod sygdomme og infektioner. Men hvis du har en autoimmun sygdom, angriber dit immunsystem dine sunde celler i kroppen

Læs mere

ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK

ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK INDHOLDSFORTEGNELSE 1. BALANCE 2. UDLEV DIT POTENTIALE TIL FULDE 3. BALANCETEST 5. EN SYNERGISK FORMEL 6. FORDELENE VED BALANCEOIL 7. PRODUKTER 10. LAV DIN EGEN BALANCEMIX

Læs mere

Boost Din Energi. Af Caroline Fibæk, naturopath i biologisk medicin. www.greengoddessguide.dk

Boost Din Energi. Af Caroline Fibæk, naturopath i biologisk medicin. www.greengoddessguide.dk Boost Din Energi Af Caroline Fibæk, naturopath i biologisk medicin www.greengoddessguide.dk 1 Sundhed er ikke bare fravær af sygdom. Sundhed er, når du hver morgen springer glad ud af sengen, elsker at

Læs mere

Anbefalinger for den danske institutionskost

Anbefalinger for den danske institutionskost Anbefalinger for den danske institutionskost Anbefalinger for den danske institutionskost Anbefalinger for den danske institutionskost Fødevarestyrelsen, 2009 4. udgave, 1. oplag 2009 Trykt ISBN: 978-87-92395-29-0

Læs mere

Din guide til en. sundere hverdag. Lev bedre længere. CardioLab. Lev bedre længere

Din guide til en. sundere hverdag. Lev bedre længere. CardioLab. Lev bedre længere Din guide til en Lev bedre længere sundere hverdag CardioLab Lev bedre længere Overvægt Sundhed starter indefra I denne folder finder du masser af nyttige oplysninger gode råd til, hvordan du kan holde

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Introduktion...1. Vægtkontrol... 2. Oversigt over SLMsmart programmet... 3. Nærmere oplysninger om SLMsmart programmet...

Indholdsfortegnelse. Introduktion...1. Vægtkontrol... 2. Oversigt over SLMsmart programmet... 3. Nærmere oplysninger om SLMsmart programmet... System Guide Indholdsfortegnelse Introduktion...1 Vægtkontrol... 2 Oversigt over SLMsmart programmet... 3 Nærmere oplysninger om SLMsmart programmet... 4 SLMsmart måltidserstatning.... 5 Energi med E9....

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld 2 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? s.3 Risikofaktorer s.4 De fede og ufede fedtstoffer s.6 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?

Læs mere

I N D L E D N I N G. i n d l e d n i n g

I N D L E D N I N G. i n d l e d n i n g F O R O R D En sund kostplan er vigtigere for en diabetiker end for selv den ivrigste madkender. Langt ud over at fryde smagsløgene, så er den hjørnestenen til god blodsukkerkontrol og befrier diabetikeren

Læs mere

patientvejledning type 2-diabetes

patientvejledning type 2-diabetes patientvejledning type 2-diabetes En patientvejledning for dig! Med denne patientvejledning ønsker vi at give dig et godt indblik i type 2-diabetes Vejledningen er tænkt som et supplement til den information,

Læs mere

Hånden på hjertet. passer du på det? af phytoterapeut og biopat Birgith Broberg

Hånden på hjertet. passer du på det? af phytoterapeut og biopat Birgith Broberg Hånden på hjertet passer du på det? af phytoterapeut og biopat Birgith Broberg Indholdsfortegnelse: Indledning side 3 Hjerte/blodkredsløb kort fortalt side 4 Hjertekredsløbssygdomme side 6 Forhøjet blodtryk

Læs mere