TEST REPORT Balance 4Life

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TEST REPORT Balance 4Life"

Transkript

1 TEST REPORT Balance 4Life Fatty Acids Profile and Dietary Advice

2 Oversigt Over Dit Resultat Velkommen til ZinzinoTest Rapport Testresultaterne viser om din kost er pro-, semi- eller anti-inflammatorisk, så du kan ændre din kost, hvis det er nødvendigt. Du kan være sikker på, at du vil opnå en anti-inflammatorisk kropp inden for 120 dage, så længe du følger vores tilrådede 3-trins program. 1. Spis mad, der er rig på omega-3 og lav på kulhydrater. Det betyder en kost rig på fede fisk, frugt, salater, grøntsager, nødder og generelt økologiske fødevarer. Prøv at reducere indtaget af for meget omega-6 fra planteolier og vegetabilske olier, der anvendes i forarbejdede eller færdiglavede retter. 2. Boost din kost med omega-6 og omega-3 balancerede fedtsyrer og antioxidanter med olivenolie og omega olie, te og kaffe. Kaffe er en af naturens rigeste kilder til antioxidanter. 3. Start et træningsprogram. Motion er en afgørende faktor for et godt helbred. Den videnskabelige vej er, om nødvendigt, at studere hver af"dine kostindikatorer", som er beskrevet på niveau med den nyeste videnskabelige knowhow, før du beslutter hvilke af vores"kostråd", du vil følge. For nemheds skyld, kan du også sende hele eller udvalgte dele af din Zinzino BalanceTest som en PDF-fil til din , for at skrive den ud eller gemme den på din computer. Din oversigt over resultatet: Din beskyttelse (Fedtsyreprofilværdi) afspejler i hvor høj grad din kost beskytter dig mod vores mest farlige livsstilsrelaterede sundhedsproblemer, og hvordan balancen mellem fedtsyrerne i din kost påvirker din tendens til inflammation og inflammatoriske tilstande. Din nuværende kost er:

3 Hvis din Fedtsyreprofilværdi er over 90% (grøn zone, kostmål) er din kost afbalanceret og mindre modtagelig over for at udvikle inflammatoriske tilstande i kroppen. Selv om din kost er god, kan mange mennesker med "grøn værdi" drage fordel af at bruge??"råd til opretholdelse af balanceret kost" beskrevet i "Dine kostråd" for at opretholde den nuværende helbredstilstand og velvære. Hvis din Fedtsyreprofilværdi er mindre end 90% (gul eller rød zone) kan du drage fordel af at ændre din kost som beskrevet i "Dine kostråd" under "Kostråd på den lange bane" eller "Kostråd på den korte bane". Mærkbare ændringer vil først finde sted i cellerne i immunsystemet, der har en "levetid" på 2-9 dage før de fornys, derefter i dine hudceller, der har en "levetid" på dage, og til sidst i de røde blodlegemer, der har en "levetid" på 120 dage. Undersøgelser viser, at en stabil helbredstilstand vil blive opnået efter ca. 100 dage. Hvis du efterfølgende vender tilbage til en pro-inflammatorisk kost, vil du dog også gradvist vende tilbage til den oprindelige tilstand. Hovedbudskabet er, at en balanceret anti-inflammatorisk kost skal bibeholdes hele livet. Ved at klikke på knapperne i den øverste menu, kan du studere flere detaljer om de forskellige indikatorer, der afgør, om din kost er balanceret (anti-inflammatorisk) eller ubalanceret (pro-inflammatorisk), og hvordan din kost påvirker dit helbred. Du vil også få retvisende kostråd om at afbalancere din kost, og om hvordan du kan bibeholde en afbalanceret kost hele livet. Du kan også få en PDF-fil af din rapport sendt til din ved at vælge "Zinzino rapport på " knappen.

4 Mad evolution Genetiske faktorer afgør modtagelighed over for sygdom, men miljømæssige faktorer, så som ernæring og fysisk aktivitet afgør, hvilke genetisk modtagelige individer, der vil blive berørt. Den spontane mutationsrate for den menneskelige cellekerne-dna er lav, og anslås til 0,5% per million år. Det betyder, at vores genetiske profil er meget lig vores forfædres, og udformet til deres kost, snarere end vores kost. Fedtstoffer udgjorde en væsentlig del af deres kost, herunder mættede og enkeltumættede (omega-9), og flerumættede fedtsyrer (omega-6 og-3), med sidstnævnte i en balance på omtrent 1:1. Disse er vist i tabel 2. Tabel 2. Zinzino testrapport Fedtsyreprofil De hurtige og omfattende kostændringer, der er sket i løbet af de sidste år, er et nyt fænomen i historien om menneskets evolution, og har haft en dramatisk indvirkning på vores indtag af fedtsyrer og flavonoider. Færdigretter og forarbejdede fødevarer har vendt vores kost væk fra marine omega-3 fedtsyrer, og hen mod omega-6 erne i vegetabilske olier (+46%) med øget mættede fedtsyrer i kød (+36%) og store stigninger i de tomme kalorier leveret af sukker og stivelse (+35%). Samtidig har vi reduceret vores indtag af komplekse kulhydrater og fibre (-38%) og friske grøntsager (-24%). Disse usunde tendenser er blevet forstærket af en 50% nedgang i fysisk aktivitet og en lige så væsentlig reduktion i vores kaloriebehov og fødevareindtag. Kort fortalt er vores vestlige kost vendt fra balanceret og anti-inflammatorisk til ubalanceret og pro-inflammatorisk. Disse ændringer har haft en dybtgående indvirkning på vores helbred og er den drivende kraft i de nuværende epidemier af degenerative (inflammatorisk) sygdomme. Bidraget fra fedt til vores energitilførsel er kvalitativt og kvantitativt vigtig. Siden 1970'erne er vores indtag af kalorier i form af fedt faldet støt, men fedme er steget. Dette skyldes til dels overskydende energi fra sukkerarter og stivelser, der omdannes og lagres som mættet fedt i fedtvæv i kroppen. Dette har store konsekvenser. Den molekylære struktur af fedtsyrerne bestemmer både deres indvirkning på sundheden, og hvor hurtigt de kan frigøres fra fedtvævet, og vi ved nu, at flerumættede fedtsyrer frigives og oxideres meget hurtigere end mættede fedtsyrer. Dette er især vigtigt under langvarig muskelpåvikrning, hvor op til 80% af energien leveres af fedtforbrænding. En kost rig på kulhydrater fastsætter derfor fedt, der ikke kun er proinflammatorisk, men også sværere at tabe.

5 Hovedbudskabet er, at en balanceret fedtsyreprofil, er en vigtig del af en afbalanceret kost til fremme af et godt helbred

6 Omega-3 (EPA+DHA) Niveau Niveauet af marine omega-3 EPA og DHA i din fedtsyreprofil skal helst være over 8% (grøn zone, kost mål) af de samlede fedtsyrer. Hvis niveauet falder til under 4% (rød zone) kan kroppen have svært ved at opretholde normal celle- og vævsudvikling (homeostase). Hvis ditomega-3 (EPA+DHA) Niveau er under 8% (rød eller gul zone) kan du have gavn af at ændre din kost som beskrevet i Dine Kostråd. Omega-3 (EPA + DHA) Niveauet er den samlede procentværdi af de marine omega-3 fedtsyrer EPA og DHA, ud af den samlede værdi af fedtsyrer, der findes i blodet (tabel 3b). Fedtsyrerne i blodet repræsenterer de typer af fedtstoffer kroppen har til rådighed til at skabe energi og for at udvikle celler og væv. Fedtsyrer Palmitinsyre (PA) Stearinsyre (SA) Oliesyre (OA) Linolsyre (LA) Alfa-linolensyre (ALA) Gamma-linolensyre (GLA) Dihomo Gamma-linolensyre (GLA) Arachidonsyre (AA) Eicosapentaensyre (EPA) Docosapentaensyre (DPA) Docosahexaensyre (DHA) Fedtsyrer Profil Værdi Kemisk navn C16:0 C18:0 C18:1 C18:2 C18:3 C18:3 Mættet Mættet omega-9 omega-6 omega-3 omega-6 Anti-inflammatoriske fedtsyrer Profile,% Din Fedtsyrer Profile,% C20:3 omega C20:4 C20:5 C22:5 C22:6 omega-6 omega-3 omega-3 omega > 90 % Type fedt Tabel 3B. Gennemsnitlig Fedtsyreprofil fra en balanceret og anti-inflammatorisk kost (n = 700) og din Fedtsyreprofil i en farve, der svarer til din inflammatoriske status. Omega-3 (EPA + DHA) Niveau er en vigtig faktor i mange sygdomsprocesser, herunder hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, insulinresistens, diabetes, astma, depression, ADHD og mange flere. Vigtigheden af??en passende balance mellem de langkædede essentielle fedtsyrer AA (omega-6), EPA (omega-3) og DHA (omega-3) kan ikke understreges nok, da hjernen, nerver, øjnene, bindevæv, hud, blodkar og hver celle i kroppen afhænger af den rette balance for optimal funktion. Det marine omega-3 eicosapentaensyre (EPA), er den vigtigste omega-3-fedtsyre fundet i muskler og lever, mens det marine omega-3 docosahexaensyre (DHA), er dominerende i øjne, sæd og hjernebark. Omega-3 fedtsyren DHA er afgørende for en sund udvikling af hjerne og retina (nethinde), især i for tidligt fødte børn, som tegner sig for 40% af hjernens membranphospholipider. Tilstrækkelig indtagelse af DHA er forbundet med flere sundhedsmæssige fordele, herunder hjerne- og nethindeudvikling, aldring, dannelse af hukommelse, synaptisk membranfunktion, fotoreceptor Biogenesefunktion, og nervebeskyttelse.

7

8 Kostændringer, der Påvirker Helbredet 3 eksempler på balanceprodukternes relevans: 1. Mellem 1909 og 1985 hævede et stigende forbrug af sojaolie i USA indtaget af omega-6 linolsyre (LA) fra et gennemsnit på 1 kg til 12 kg om året. Ved disse høje indtag bliver omega-6 linolsyre (LA) automatisk omdannet til omega-6 arachidonsyre (AA), som lagres i vores cellemembraner (fig. 1). Når AA nedbrydes danner det forbindelser, der både forårsager smerte og igangsætter og opretholder kronisk inflammation i kroppen; en proces, der nu er kendt for at fremme kroniske degenerative (nedbrydende) sygdomme. Figur 1. Celler og cellebestanddele er omgivet af en cellemembran, som lagrer omega-6 og omega-3 fedtsyrer 2. Torskeleverolie blev oprindeligt anvendt for dets værdifulde indhold af vitamin A og D. Men torskeleverolie er også en rig kilde til de marine essentielle omega-3 fedtsyrer eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Ligesom omega-6 fedtsyre AA, er disse omega-3-fedtsyrer lagret i vores cellemembraner (fig. 1). Men hvor AA danner inflammatoriske stoffer, har EPA og DHA stærke antiinflammatoriske egenskaber. Det er derfor et afbalanceret kostindtag af omega-3 og omega-6 fedtsyrer er så vigtigt, og årsagen til at den enorme stigning/ubalance i omega-6/omega-3 forholdet i vores kost har udløst pandemier af degenerative sygdomme i hele verden. Efter syntetiske vitaminer A og D blev tilgængelige, faldt forbruget af torskeleverolie drastisk. Sammenlignet med den kost, som mennesket har udviklet sig på baggrund af, er nutidens vestlige kostvaner meget fattige på omega-3. De vegetabilske omega-3 fedtsyrer, som tilfører alpha-linolensyre (ALA), sælges som et alternativ til de marine essentielle omega-3 fedtsyrer (figur 2), men omdannelsen til EPA og DHA i kroppen er meget dårlig. ALA tilvejebringer generelt mindre end 4% af EPA og DHA i blodets fedtsyrerprofil. Dette er utilstrækkeligt til at understøtte et godt helbred, som kræver EPA og DHA fra marine kilder. Vores tidlige forfædre var ikke vegetarer!

9 Figur 2. Metabolismen af??omega-6 linolsyre (LA) til omega-6 arachidonsyre (AA) og vegetabilske omega-3 alpha-linolensyre (ALA) til marine omega-3 EPA og DHA. 3. For at gøre tingene værre, var alle fødevareolier uraffinerede og økologisk fremstillet, indtil for relativt nyligt. I dag, er de fleste fødevareolier raffinerede for at fjerne bismag, lugte og bestanddele, som ellers ville reducere oliens holdbarhed. Desværre fjerner processen også naturlige antioxidanter, vitaminer og vigtige komponenter, såsom flavonoider, der har gavnlige anti-inflammatoriske virkninger. Fjernelse af disse ernæringskomponenter forværrer den pro-inflammatoriske profil af vores kost. Når olivenolie raffineres, fjernes flavonoider, også kaldet polyfenoler f.eks. Disse flavonoider har vigtige sundhedsmæssige fordele for hjertet, hvilket er anerkendt i en hjertesundhedsanbefaling fra 2011 udstedt af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA): "Olivenolie polyfenoler bidrager til at beskytte fedtstoffer i blodet mod oxidativ stress". Tilsvarende er fiskeolies værdifylde nytteværdi af A og D vitamin ofte trukket ud, når den er raffineret.

10 Oxidativ Stress og Helbred Alle celler producerer frie radikaler og reaktive oxygenforbindelser, der kan gøre polyumættede fedtsyrer, såsom omega-3 og omega-6, i cellemembranerne harske (fig. 1). Kroppen har derfor udviklet sit eget forsvar mod harskning. Figur 1. Celler og cellebestanddele er omgivet af en cellemembran som opbevarer omega-6 og omega-3 fedtsyrer Oxidativ stress er en tilstand, der opstår, når der er ubalance mellem produktionen af??harskningsprodukter i kroppen og kroppens forsvar mod harskning. Dette sker ofte ved længerevarende fysisk aktivitet og forværres af en kost, der er ubalanceret og pro-inflammatorisk. De ubalancer, der skaber oxidativ stress i kroppen, kan korrigeres ved at ændre kosten. God beskyttelse kræver et indtag af 5-9 dele af frugt, grønne grøntsager eller oliven hver dag. De fleste folks indtagelse af den anbefalede mængde er dog mindre end halvdelen af, hvad der bør være. Mennesker, der træner ofte og ikke har en afbalanceret kost, kan have en grad af oxidativ stress, som er for høj. Dette betyder, at aktive individer, der er genetisk modtagelige over for sygdomme, er særligt sårbare, hvis deres daglige kost er ubalanceret og pro-inflammatorisk.

11 Oliven og Omega Olier Olivenolie og omegaolier indeholder en kombination af biologisk aktive antioxidanter fra udvalgte oliven (flavonoider) og en passende dosis af marine omega-3 EPA og DHA fra fisk. De to komponenter arbejder sammen for at beskytte cellerne mod oxidativt stress og inflammation (figur 11a). Omega-3 EPA og DHA fra fisk, der cirkulerer i blodet aktiveres hurtigt, når inflammation opstår lokalt. De omdannes til biologisk aktive stoffer (resolvins og protectins), der sikrer en afbalanceret immunrespons. Figur 11a. Olier, der bruger en kombination af flavonoider fra oliven og tilstrækkelig omega-3 EPA og DHA fra fisk til at afbalancere omega-6 og omega-3 i cellemembranerne og samtidig beskytte blodlipider fra oxidativ stress.

12 Flavonoider har også en kraftig antiinflammatorisk vikrning, som blokerer inflammatoriske og vævsbeskadigende enzymer. Flavonoider, såsom dem fra oliven (Tyrosol, hydroxytyrosol og flere, se billedet nedenfor) besidder også antioxidante egenskaber, som beskytter celler og blodlipider fra oxidativ stress, proportionalt med indtagelsen.

13 Fedtsyreprofil Analysemetode Prøvningsmetode Der er fundet en ny og forenklet fremgangsmåde til analyse af fedtsyrer i blodet uden ekstraktion (udvaskning af et eller flere stoffer fra en blanding ved hjælp af en væske). Denne nye metode, der bruger dråber af blod opsamlet fra en fingerspids (se billedet nedenfor), er blevet sammenlignet med den konventionelle metode til fedtstofanalyse baseret på inddragelse af veneblod. Fuld linearitet i den gaskromatografiske (den nye kemiske analysemetode) respons af 11 individuelle fedtsyrer. Denne nye metode til analyse af fedtsyrer i blodet er godkendt til ernæringsmæssige undersøgelser. Fedtsyreprofilen afspejler fedtindtaget, og undersøgelser har vist, at denne profil er stærkt relateret til sundhedsstatus. Det skyldes, at fedtsyreprofilen repræsenterer de typer af fedtstoffer, kroppen skal bygge ind i alle celler og væv, herunder cellemembraner. Således kan denne nye metode til analyse af fedtsyrer i blodet anvendes til ernæringsundersøgelser.

14

15 Videnskabelige Artikler Videnskabelige artikler: Undersøgelser Blasbalg TL et al. (2011) Changes in consumption of omega-3 and omega-6 fatty acids in the United States during the 20th century Am J Clin Nutr. 93(5): Calder PC (2006) n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases Am J Clin Nutr. (83)(6 Suppl): Castañer, O et. al. (2011) The effect of olive oil polyphenols on antibodies against oxidized LDL.A randomized clinical trial. Clin Nutr. 30(4): Fontani, G., Berra, B., Rizzo, A.M. et. al., (2005) Cognitive and physical effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation in healthy subjects. Eur. J. Clin. Invest. 35 (11): Germano, M., Berra, B., Rizzo, A.M. et. al.(2007). Plasma, red blood cells phospholipids and clinical evaluation after long chain omega-3 supplementation in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Nutr Neurosci. 10(1-2):1-9 Harris, WS et. al. Tissue Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio and Risk for Coronary Artery Disease. Am J Car. (98): Harris, WS (2010) Omega-6 and omega-3 fatty acids: partners in prevention Curr Opin Clin Nutr Metab Care 13: Harris,WS, (2007) Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: A case for omega-3 index as a new risk factor. Pharmacological Research, 55: Health claims related to polyphenols in olive (2011) EFSA Journal 9(4):2033 Lands B. (2008) A critique of paradoxes in current advice on dietary lipids.prog Lipid Res.47(2): Pottala JV et al. (2012) Red blood cell fatty acids are associated with depression in a case-control study of adolescents Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids (4-5): Simopoulos, AP (1991) Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. Am J Clin Nutr (54) 3: Simopoulos, AP (2011) Evolutionary Aspects of Diet: The Omega-6/Omega-3 Ratio and the Brain. Mol Neurobiol. 44(2): Simopoulos AP (2008) The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases Exp Biol Med. (233)6: Valentine RC, Valentine DL (2004) Omega-3 fatty acids in cellular membranes: a unified concept. Prog Lipid Res. (43)5:

16 Dine Kostråd Din nuværende kost er: Hvis din beskyttelse (Fedtsyreprofilværdi) er over 90% (grøn zone, kostmål) er din kost afbalanceret, og du er mindre tilbøjelige til at udvikle inflammatoriske tilstande. Selvom din kost er stabil, kan du drage fordel af at benytte??"råd til opretholdelse af balanceret kost" for at bevare din nuværende tilstand af sundhed og velvære. Det centrale budskab er, at en balanceret anti-inflammatorisk kost skal bibeholdes hele livet. Hvis din Fedtsyreprofilværdi er mindre end 90% (gul eller rød zone) kan du drage fordel af at ændre din kost som beskrevet i "Kostråd på den lange bane" eller "Kostråd på den korte bane". Aktive personer, der er genetisk modtagelige for sygdomme er særligt sårbare, hvis deres daglige kost er ubalanceret og proinflammatorisk. Personer, der regelmæssigt dyrker motion, bør følge rådene under "Sport og sundhed" i topmenuen. Hvis dinarachidonsyre (AA) Fannelseseffekt er under 30% (gul eller rød zone) kan du have et enzymsvigt i metabolismen af??omega-6 linolsyre (LA) og omega-6 arachidonsyre (AA). Dette vil direkte påvirke dine kost behov, og du bør følge "Særlige Arachidonsyre kostråd". Når du ændrer din kost, vil mærkbare ændringer først finde sted i cellerne i immunsystemet, der har en "levetid" på 2-9 dage før de fornys, derefter i dine hudceller, der har en "levetid" på dage, og til sidst i de røde blodlegemer, der har en "levetid" på 120 dage. Undersøgelser viser, at stabilitet opnås efter uger. Hvis du efterfølgende går tilbage til en tidligere pro-inflammatorisk kost, vil du dog gradvist vende tilbage til den oprindelige tilstand.

17 Kostråd på den lange bane Din nuværende kost er: En ubalanceret pro-inflammatorisk kost (fig. 10) er en drivende kraft i inflammatoriske sygdomme. Vigtige modforanstaltninger for at reducere det oxidative stress-niveau og for at forhindre overskydende omega-6 arachidonsyre fra at blive omdannet til inflammatoriske produkter er af afgørende betydning. Stoffer, der undertrykker inflammation vil beskytte mod hjertekarsygdomme og andre inflammatoriske sygdomme. "Råd til opretholdelse af balanceret kost" anbefaler metoder til at øge indtaget af biologisk aktive inflammationsundertrykkende flavonoider (antioxidanter) fra oliven og samtidig reducere Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA) balancen til under 3:1 (figur 11). Figur 10. Omega-6 overgår omega-3 i cellemembranerne i en pro-inflammatorisk kost.

18 Figur 11. "Råd til opretholdelse af balanceret kost" handler om at balancere omega-6 og omega-3 i cellemembranerne og samtidig beskytte lipider i blodet fra oxidativ stress ved hjælp af en kombination af flavonoider fra oliven og et passende niveau af omega-3, EPA og DHA fra fisk.?? Fedtsyrer Kemisk navn C16:0 C18:0 C18:1 C18:2 C18:3 C18:3 Type fedt Anti-inflammatoriske fedtsyrer Profile,% Din Fedtsyrer Profile,% Palmitinsyre (PA) Mættet Stearinsyre (SA) Mættet Oliesyre (OA) omega-9 Linolsyre (LA) omega-6 Alfa-linolensyre (ALA) omega-3 Gamma-linolensyre (GLA) omega-6 Dihomo Gamma-linolensyre C20:3 omega (GLA) Arachidonsyre (AA) C20:4 omega Eicosapentaensyre (EPA) C20:5 omega Docosapentaensyre (DPA) C22:5 omega Docosahexaensyre (DHA) C22:6 omega Fedtsyrer Profil Værdi > 90 % 47 Tabel 3a. Gennemsnitlig fedtsyreprofil fra en balanceret anti-inflammatorisk kost (n = 700) og din fedtsyreprofil i en farve, der afspejler din inflammatoriske status. For at kunne give kostråd til fedtsyreprofilen, som vist i tabel 3a, er det nødvendigt at opdele i fedtsyregruppeprofiler af "Mættet fedt", "Enkeltumættet fedt", "Flerumættet vegetabilsk fedtstof" og "Flerumættet fedt fra fisk", som vist i tabel 4. %imagegraph2% Tabel 4. Afvigelse fra en balanceret kost måles som forskellen mellem din fedtsyregruppeprofil og en balanceret fedtsyregruppeprofil (n = 700).

19 Forskellen mellem din Fedtsyregruppeprofil og en balanceret Fedtsyregruppeprofil (Tabel 4) gør det muligt for os at give sunde kostråd til at afbalancering af din kost. Fedttyper, som du bør indtage mindre af, har en positiv værdi i tabel 4 og i figur 12 (søjlen over linjen), mens fedttyper, som du bør indtage mere af har en negativ værdi i tabel 4 og i figur 12 (minus foran, søjlen under linjen). Hvis din Fedtsyregruppeprofil er over 90% (grøn værdi) bør du ikke ændre din kost. Alle kostvaner, herunder en balanceret kost, vil vise afvigelse fra en gennemsnitlig afbalanceret kost.

20 Figur 12. Afvigelse fra en balanceret kost måles som forskellen mellem din fedtsyregruppeprofil og en balanceret fedtsyregruppeprofil (n=700).

21 De givne råd er baseret på den kendsgerning, at de vigtigste kilder i kosten har forskellig "Fedtsyregruppeprofil", som vist i figur 13. Figur 13. Fedtgrupper med de vigtigste kilder i kosten. De "Kostråd på den lange bane" præsenteret nedenfor, bør ikke anvendes til at øge dit energi indtag, hvis din BMI er over 25 (BMI = din vægt i kg / din højde x højde). Mættet fedt (ikke-essentielle) Dit indtag af mættet fedt rådes til at: Hvis du har brug for at reducere dit indtag af mættet fedt (søjlen over linjen i figur 12) for at forbedre din Fedtsyregruppeprofil og især "Cellemembranens Fluiditetsindeks", kan du reducere dit indtag af produkter anført under overskriften "Mættet fedt" i figur 13, eller du kan skifte til en fedtfattig version af de samme produkter. Bemærk venligst, at overskydende sukker i din kost vil blive konverteret og gemt som mættede fedtsyrer både i cellemembraner og i fedtvæv. Således vil en reducering af dit sukker- og stivelsesindtag også reducere mættet fedt i kroppen. Omvendt kan du øge dit indtag af rent kød kombineret med en lille mængde ost og andre mejeriprodukter,, hvis dit diagram i Figur 12, viser negative værdier (søjler under linjen), da dette indikerer, at du kan øge dit indtag af mættet fedt. Vi anbefaler ikke øget indtag af andre produktgrupper, der er anført under overskriften "Mættet fedt" i figur 13. Enkeltumættet fedt (ikke-essentielle)

22 Dit indtag af enkeltumættet fedt rådes til at: Hvis du har brug for at reducere dit indtag af enkeltumættet fedt (søjle over linjen i figur 12) for at forbedre din "Fedtsyregruppeprofil" og især "Cellemembranens Fluiditetsindeks", kan du reducere dit indtag af produkter anført under overskriften "Enkeltumættet Fedt (omega -9)" i figur 13. Hvis dit diagram viser negative værdier (søjle under linjen) kan du øge dit indtag af de samme produkter. Enkeltumættede fedtsyrer anses generelt for at være sundere end mættede fedtsyrer, selv om kroppen er i stand til at producere begge fedtsyregrupper fra forskellige råmaterialer. I en traditionel kaloriefattig middelhavskost, er forholdet mellem enkeltumættede-og mættede fedtsyrer tæt på 2:1, svarende til et forhold i blodet omkring 1:1. Flerumættet vegetabilsk fedt (essentielt) Dit indtag af flerumættet vegetabilsk fedt rådes til at: Hvis du har brug for at reducere dit indtag af flerumættet vegetabilsk fedt (søjler op i figur 12) for at forbedre "Fedtsyregruppeprofil" og "Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) Balance", kan du reducere dit indtag af de produkter, der er nævnt i figur 13 under overskriften "Flerumættet vegetabilsk fedt (omega-6)", eller du kan skifte til en fedtfattig version af de samme produkter. Forsøg at undgå produkter, der har et højt indhold af vegetabilske omega-6 olier, såsom solsikkeolie, majsolie og sojaolie. Du kan reducere dit indtag af omega-6 blot ved at skifte til produkter, der har et lavt indhold af vegetabilsk omega-6 olie, såsom olivenolie og rapsolie. Hvis dit diagram viser negative værdier (søjler nede) kan du øge dit indtag af de samme produkter. Flerumættet fedt fra fisk (essentielt) Dit indtag af flerumættet fedt fra fisk rådes til at: I dag har den vestlige kost generelt et mangelfuldt indhold af omega-3, sammenlignet med den kost, som mennesket har udviklet sig på, og som hjalp med at etablere vores genetiske mønstre. Derfor vil de fleste mennesker have brug for at øge deres indtag af flerumættet marint fedt (søjle ned i Figur 12) for at forbedre deres "Fedtsyregruppeprofil" og "Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) Balance". De eneste fødekilder til rådighed for at øge indtagelsen af??flerumættet marint fedt er de forskellige fede fiskearter, såsom dem opført under overskriften "Flerumættet fedt fra fisk (omega-3)" i figur 13. Det daglige behov for marine omega-3 EPA og DHA afhænger af din kropsvægt. Voksne personer på 80 kg er nødt til at indtage cirka 3 gram omega-3 (EPA + DHA) dagligt for at få det "Omega-3 (EPA + DHA) Niveau" over 8%. Minimummet på 4% "Omega-3 (EPA + DHA) Niveau" kræver mindst 0,5 g omega-3 (EPA + DHA) dagligt (fig. 14). De fleste omega-3 kosttilskud på markedet foreslår daglige doser af marine omega-3 i området fra 150 mg til 1,5 gram. Det er alt for lidt til at nå dit kostmål på 8% "Omega-3 (EPA + DHA) Niveau", hvis du ikke kombinerer sådanne omega-3 kosttilskud med daglige indtag af fed fisk.

23 Figur 14. Dagligt indtag af marine omega-3 EPA og DHA og deres tilsvarende Fedsyreprofilværdier De fleste omega-3 kosttilskud på markedet tilføres tocopheroler (vitamin E) antioxidanter til stabilisering. Tocopheroler kompenserer ikke for fjernelse af næringsstoffer og vigtige anti-inflammatoriske komponenter under raffinering af fiskeolie. På den anden side, kompenserer en blanding af biologisk aktive antioxidanter fra udvalgte oliven (flavonoider), kombineret med en passende dosis af marine omega-3 EPA og DHA (2:1) fra fisk, effektivt for tabet af anti-inflammatoriske komponenter under olieraffinering. Du kan bruge en kombination af olivenolie og omegaolier til hurtigere at nå kostmålene.

24 Kostråd på den korte bane Din nuværende kost er: HvisDin beskyttelse (Fedtsyreprofileværdi) er mindre end 90% (gul eller rød zone), kan du drage fordel af at ændre din kost. Hvis du har problemer med at ændre din kost som foreslået i "Kostråd på den lange bane", kan du vælge at følge vores "Kostråd på den korte bane": Den korrekte daglige dosis (tilpasset din kropsvægt) af olivenolie og omega-olier vil hurtigt forbedre din fedtsyre profil og give en hurtig vej til en balanceret og anti-inflammatorisk kost for livet. Du tilrådes at følge den daglige dosis angivet ved den røde linje i de første 120 dage. På grund af lagringen af omega-3 i cellemembraner kan man nedsætte den daglige dosis efter 120 dage og fortsætte med den daglige dosis, angivet ved den grønne linje resten af livet. Flavonoider fra oliven vil beskytte lipider i blodet fra oxidativ stress på samme måde som 5-9 dele af frugt og grønt om dagen. Det er de fælles virkninger af marine omega-3 EPA og DHA og flavonoider fra oliven, der gør disse produkter unikke. Mærkbare ændringer vil først finde sted i cellerne i immunsystemet, der har en "levetid" på 2-9 dage før de fornys, derefter i hudceller, der har en "levetid" på dage, og til sidst i røde blodlegemer der har en "levetid" på 120 dage. Undersøgelser viser, at stabilitet opnås efter uger. En god, balanceret, anti-inflammatorisk kost vil styrke dit hjerte, hjerne, øjne og immunforsvar, og forbedre din generelle sundhed. Dette er især vigtigt for dem, der ønsker at få et sundere liv, godt beskyttet mod vores mest farlige livsstilsrelaterede sundhedsproblemer.

25 Råd til opretholdelse af balanceret kost Det centrale budskab er, at en balanceret, anti-inflammatorisk kost skal fastholdes hele livet. Hvis din Test viser, at din nuværende kost er balanceret og anti-inflammatorisk, eller du har fulgt vores "Kostråd på den lange bane" eller "Kostråd på den korte bane" i 120 dage for at afbalancere din kost, vil det være nødvendigt at fastholde din nuværende tilstand af sundhed og velvære. Ved at vende tilbage til en ubalanceret pro-inflammatorisk kost, vil du risikere at gå tilbage til den oprindelige tilstand. Den korrekte daglige dosis (tilpasset din kropsvægt) BalanceOil eller andre Balance-produkter, vil fastholde en balanceret og anti-inflammatorisk kost ved at sikre indtagelse af biologisk aktive antioxidanter (flavonoider) af oliven, og samtidig opretholde en Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) balance under 3:1. Olivenolie og omegaolier indeholder en kombination af biologisk aktive antioxidanter fra oliven (flavonoider) og en passende daglig dosis af marine omega-3 EPA og DHA fra fisk. Det er de fælles virkninger af anti-inflammatoriske omega-3, EPA og DHA fra fisk, og flavonoider fra oliven, der gør disse produkter unikke. Flavonoider fra oliven beskytter fedtstofferne i blodet fra oxidativ stress på samme måde som 5-9 dele frugt og grønt om dagen, mens marine omega-3 afbalancerer inflammation. Oxidativ stress er en tilstand, der opstår, når der er ubalance mellem produktionen af??harsknings produkter i kroppen og kroppens forsvar mod harskning. Dette sker ofte i perioder med længerevarende fysisk aktivitet og når kosten er ubalanceret og pro-inflammatorisk. God beskyttelse kræver et indtag på 5-9 dele af frugt, grønne grøntsager eller oliven hver dag. Men de fleste mennesker indtager mindre end halvdelen af??det anbefalede daglige indtag. Vores vifte af produkter tilbyder en metode, der er godkendt til alle individer, uanset om de dyrker motion regelmæssigt eller ej, til direkte at tilpasse deres niveau af oxidativ stress, og dermed forblive i balance for livet. Olivenolie og Omegaolie vil også bidrage til at undertrykke hyperaktive monocytceller i immunsystemet og samtidig modvirke oxidering af LDL-kolesterol. Disse er to store risikofaktorer i processen med atherosklerose (åreforkalkning). Desuden hjælper det marine omega-3, EPA, også med at reducere blodpladernes aktivitet. Det sænker koaguleringshastigheden, når en blodprop dannes efter arterievæggen spalter, og plader flyder ind i blodbanen i processen af??åreforkalkning (figur 4). Figur 4. Dannelse af forsnævring på blodkar i forkalkningsprocessen og dannelse af blodprop efter spaltning af arterievæggen.

26 Særlige Arachidonsyre Kostråd Særlige kostråd: Personer med endannelseseffektivitet af arachidonsyre (AA) på under 30% (rød eller gul zone) rådes til at indtage fødevarer, der indeholder omega-6 arachidonsyre (AA) på daglig basis æggeblommer, knoglemarv, kød fra korn-fodrede fugle og dyr. Kornfodret kylling, kalkun og svin er normalt gode kilder til Arachidonsyre. Opdrættede laks kan også være en god kilde til AA.

SUNDHED V/BENTE GRØNLUND. Livet er summen af dine valg Albert Camus

SUNDHED V/BENTE GRØNLUND. Livet er summen af dine valg Albert Camus SUNDHED V/BENTE GRØNLUND Livet er summen af dine valg Albert Camus Sund livsstil Vær proaktiv når det gælder dit helbred Dyrk motion, og pas på vægten Spis rigtigt Udarbejd strategier for livslang læring

Læs mere

Fedt -det gode, det onde og det virkelig grusomme. Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

Fedt -det gode, det onde og det virkelig grusomme. Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008 Fedt -det gode, det onde og det virkelig grusomme Fedme er den vigtigste kendte årsag til type 2- diabetes forårsager øget risiko for - kar sygdomme øger risikoen for visse former for kræft kan være årsag

Læs mere

Styrk dit immunforsvar. - med kost og træning

Styrk dit immunforsvar. - med kost og træning Styrk dit immunforsvar - med kost og træning Immunforsvaret Immunforsvarets vigtigste opgave er at beskytte mod infektioner og fremmede stoffer som f.eks.: Bakterier Svampe Parasitter Virus Cancerceller

Læs mere

Forhøjet kolesterolindhold i blodet Dyslipidæmi

Forhøjet kolesterolindhold i blodet Dyslipidæmi Forhøjet kolesterolindhold i blodet Dyslipidæmi Hvad er forhøjet kolesterolindhold i blodet? Det er ikke en sygdom i sig selv at have forhøjet kolesterolindhold i blodet. Kolesterol er et livsnødvendigt

Læs mere

ESSENTIAL. med Mangostan, Acai & Aloe Vera 900ml

ESSENTIAL. med Mangostan, Acai & Aloe Vera 900ml ESSENTIAL med Mangostan, Acai & Aloe Vera 900ml 2/16 3/16 01 NOGLE MENNESKER HOLDER SIG FRISKERE, LEVER LÆNGRE OG ÆLDES LANGSOMMERE VED AT UNDGÅ HULLER I SIN DIÆT. EQ Essential er et kosttilskud som kombinerer

Læs mere

DIABETES OG HJERTESYGDOM

DIABETES OG HJERTESYGDOM DIABETES OG HJERTESYGDOM Diabetes og hjertesygdom Hjertesygdom kan ramme alle mennesker, men når du har diabetes forøges din risiko. Det at have diabetes får dig til at tænke mere på din sundhed, således

Læs mere

Kan man spise sig til mindre inflammation? Umahro Cadogan Adjungeret professor i ernæring og Functional Medicine, University of Western States

Kan man spise sig til mindre inflammation? Umahro Cadogan Adjungeret professor i ernæring og Functional Medicine, University of Western States Kan man spise sig til mindre inflammation? Umahro Cadogan Adjungeret professor i ernæring og Functional Medicine, University of Western States 1 Lidt om mig 2 Jeg er madglad! 3 Lidt om mig 36 år og stifter

Læs mere

Hjertevenlig mad. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center - Diætkontoret Klinisk diætist Anne-Marie Christensen

Hjertevenlig mad. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center - Diætkontoret Klinisk diætist Anne-Marie Christensen Hjertevenlig mad Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center - Diætkontoret Klinisk diætist Anne-Marie Christensen Når du har hjertekarsygdom Hjertevenlig mad nedsætter risikoen for at udvikle eller

Læs mere

Sundhed. Energigivende stoffer. Program. Kroppens behov Protein Kulhydrat Fedt Alkohol Kostberegning. Kroppens behov

Sundhed. Energigivende stoffer. Program. Kroppens behov Protein Kulhydrat Fedt Alkohol Kostberegning. Kroppens behov Sundhed Energigivende stoffer Program Kroppens behov Protein Alkohol Kostberegning Kroppens behov 1 Kroppens behov Kroppen har brug for energi for at kunne fungerer. Kroppen får energi igennem den mad

Læs mere

Kan man spise sig til mindre inflammation? Umahro Cadogan Adjungeret professor i ernæring og Functional Medicine, University of Western States

Kan man spise sig til mindre inflammation? Umahro Cadogan Adjungeret professor i ernæring og Functional Medicine, University of Western States Kan man spise sig til mindre inflammation? Umahro Cadogan Adjungeret professor i ernæring og Functional Medicine, University of Western States 1 SLIDES OG OPTAGELSEN KOMMER I MIT NYHEDSBREV TILMELD DIG

Læs mere

Spis efter din alder - Sund mad til 65+ Pia Christensen, Klinisk diætist, MSc, Ph.D, Institut for Idræt og Ernæring

Spis efter din alder - Sund mad til 65+ Pia Christensen, Klinisk diætist, MSc, Ph.D, Institut for Idræt og Ernæring Spis efter din alder - Sund mad til 65+ Pia Christensen, Klinisk diætist, MSc, Ph.D, Institut for Idræt og Ernæring Email: piach@nexs.ku.dk How do they work? Ny forskningsrapport fra DTU udkom 3. maj 2017

Læs mere

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-01.htm

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-01.htm Side 1 af 5 Nr. 1 \ 2008 Behandling af forhøjet kolesterol Af farmaceut Hanne Fischer Forhøjet kolesterol er en meget almindelig lidelse i Danmark, og mange er i behandling for det. Forhøjet kolesterol

Læs mere

JVi. Ofte Stillede Spørgsmål PRODUKTINDEKS

JVi. Ofte Stillede Spørgsmål PRODUKTINDEKS JVi Ofte Stillede Spørgsmål PRODUKTINDEKS 1. Hvad er JVi? 2. Hvorfor bør jeg tage 120 ml JVi? 3. Kan jeg tage JVi med andre Nu Skin-produkter? 4. Er JVi et scannergodkendt produkt? 5. Gælder tilfredshedsgarantien

Læs mere

Fit living en vejledning til træning og kost

Fit living en vejledning til træning og kost Produkt Før træning (senest 2 timer før) Umiddelbart før træning Under træning Efter træning (restitution) Sund livsstil i hverdagen Inden 30 min. Op til 3 timer efter Økologisk kokosfibermel x x En kilde

Læs mere

Guide: Sådan sænker du dit kolesterol

Guide: Sådan sænker du dit kolesterol Guide: Sådan sænker du dit kolesterol Hvis hjertepatienter får sænket andelen af det 'onde' LDL-kolesterol mere end anbefalet i dag, reduceres risikoen for en blodprop. Af Trine Steengaard Nielsen, 5.

Læs mere

Jerk W. Langer. Videnskabs-journalist Læge Forfatter. Slides fra foredraget DET GODE LIV Af Jerk W. Langer. www.jerk.dk

Jerk W. Langer. Videnskabs-journalist Læge Forfatter. Slides fra foredraget DET GODE LIV Af Jerk W. Langer. www.jerk.dk www.jerk.dk jerk@langer.dk Jerk W. Langer Slides fra foredraget DET GODE LIV Af Jerk W. Langer OBS! - Omfattet af lov om ophavsrettigheder. - Må ikke kopieres. Videnskabs-journalist Læge Forfatter www.jerk.dk

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Smør, margarine og olie

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Smør, margarine og olie Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Smør, margarine og olie 2 To spiseskefulde er nok 2 Spar især på det hårde fedt 2 Skrab brødet 3 Smid stegefedtet ud 3 Olie 4 Smør 4

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism)

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) PREVIEW fællesmøde 12 maj 2015 Diabetes er et voksende globalt problem 2014 2035 WORLD

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Udarbejdet af Fødevarestyrelsen, Ernæring August 2012

Udarbejdet af Fødevarestyrelsen, Ernæring August 2012 Et overblik over reglerne i anprisningsforordningen vedrørende ernærings- og sundhedsanprisninger Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1924/2006 Udarbejdet af Fødevarestyrelsen, Ernæring August

Læs mere

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme 1. En redegørelse for udviklingen af hjertesygdomme og hvad begrebet hjertekarsygdomme dækker over. 2. En forklaring af begreber som blodtryk (og hvordan man

Læs mere

Myter og alternative opfattelser af fedt og sundhed. Per Brændgaard Mikkelsen perbraendgaard.dk

Myter og alternative opfattelser af fedt og sundhed. Per Brændgaard Mikkelsen perbraendgaard.dk Myter og alternative opfattelser af fedt og sundhed Per Brændgaard Mikkelsen perbraendgaard.dk Typer af myter og alternative opfattelser 1. Selve kostrådet (og argumenterne bag) 2. Løfterne om virkninger

Læs mere

Comwell Care Foods. - konceptet bag. Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet. Arthur Schopenhauer, tysk forsker og filosof. comwell.

Comwell Care Foods. - konceptet bag. Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet. Arthur Schopenhauer, tysk forsker og filosof. comwell. Comwell Care Foods - konceptet bag Sundhed er ikke alt, men uden sundhed er alt intet. Arthur Schopenhauer, tysk forsker og filosof comwell.dk Hvad er det? Med Comwell Care Foods gør vi det nemmere for

Læs mere

15 år F O R E T R U K N E. GraVitamin FÅS KUN PÅ APOTEKET. Til dig der er gravid eller ammer

15 år F O R E T R U K N E. GraVitamin FÅS KUN PÅ APOTEKET. Til dig der er gravid eller ammer GRAVIDES 15 år F O R E T R U K N E GraVitamin FÅS KUN PÅ APOTEKET Til dig der er gravid eller ammer På vej til at blive mor Et nyt, lille menneske er ved at blive skabt. Du er gravid, din krop ændrer sig,

Læs mere

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Bilag 587 Offentligt

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Bilag 587 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Bilag 587 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00208/Dep. sagsnr. 14890 Den 25. september 2009 FVM 695 REVIDERET

Læs mere

Børnemad. - der styrker krop, hjerne og udvikling. Børnehaver i Næstved d. 25-4-2012. Birgitte Flensholt - vejen til et sundere liv

Børnemad. - der styrker krop, hjerne og udvikling. Børnehaver i Næstved d. 25-4-2012. Birgitte Flensholt - vejen til et sundere liv Børnemad - der styrker krop, hjerne og udvikling Børnehaver i Næstved d. 25-4-2012 Tegn på lavt blodsukker hos børn. stor lyst til sukker, chokolade, kager, søde drikke, slik barnet får det skidt, hvis

Læs mere

Fiskeolie: Er dine penge spildt?

Fiskeolie: Er dine penge spildt? Fiskeolie: Er dine penge spildt? Omega3-tilskud siges at hjælpe på alt muligt - fra hjerte til hjerne. Men ny forskning rejser tvivl om effekten på hjertet. Se her hvilke. Af Torben Bagge og Trine Steengaard

Læs mere

Inter99 Beskrivelse af kost- og motionsinterventionen på livsstilssamtalen

Inter99 Beskrivelse af kost- og motionsinterventionen på livsstilssamtalen Inter99 Beskrivelse af kost- og motionsinterventionen på livsstilssamtalen Ved Læge, ph.d. Charlotta Pisinger og klinisk diætist Lis Kristoffersen 1 Indledning Overordnet De kost- og motionsråd, der blev

Læs mere

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00208 Dep. sagsnr. 14890 Den 9. juli 2009 FVM 676 NOTAT

Læs mere

Omega balls. Ingredienser: o kakao o honning o peanut butter (jordnøddesmør) o kokos o omega 3 fedtsyrer. Generelt om ingredienserne

Omega balls. Ingredienser: o kakao o honning o peanut butter (jordnøddesmør) o kokos o omega 3 fedtsyrer. Generelt om ingredienserne Omega balls Sundt slik for slikmunde Snack med omega-3 indhold, antioxidanter, kostfibre og proteiner. Uden sukker Let at lave Både børn og voksne elsker dem God energi før og efter træning Ingredienser:

Læs mere

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet?

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? Opgave 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? 1. man bliver meget sund af jobbet 2. man spiser ofte meget usundt og er i risiko for stress 3. man taber sig hurtigt i vægt 4. man lever lige så sundt

Læs mere

De nye Kostråd set fra Axelborg

De nye Kostråd set fra Axelborg De nye Kostråd set fra Axelborg Susan Vasegaard, srh@lf.dk Hanne Castenschiold, hca@lf.dk Line Damsgaard, lda@lf.dk Handel, Marked & Ernæring Landbrug & Fødevarer Nye kostråd 2013 Mejeriprodukterne er

Læs mere

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind ERNÆRING www.almirall.com Solutions with you in mind GENERELLE RÅD OM MOTION RÅDGIVNING OMKRING ERNÆRING FOR PATIENTER MED MS Det er ikke videnskabeligt bevist, at det at følge en speciel diæt hjælper

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om kost

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om kost Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Indhold Hvad er kost? Hvad betyder kost for helbredet? Hvordan er danskernes kostvaner? Hvilke konsekvenser har uhensigtsmæssig kost i Danmark?

Læs mere

Kost og ernæring for løbere

Kost og ernæring for løbere Kost og ernæring for løbere 1 Hvad er sund kost? Kilde: Alt om kost - Fødevarestyrelsen 2 Energikrav til marathon Forbrænder ca. 1kcal/kg/km Løber på 75kg: 3165kcal = 13293kJ Realistisk forhold ved MT(ca.75%

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG

ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK INDHOLDSFORTEGNELSE 1. BALANCE 2. BETYDNINGEN AF FEDTSYRER 4. FIND BALANCEN 5. BALANCETEST 6. EN SYNERGISK FORMEL 7. INGREDIENSER I BALANCEOIL 8. PRODUKTER 13. LAV

Læs mere

Phytokost Funder Løbeklub

Phytokost Funder Løbeklub Kost og træning Phytokost Funder Løbeklub Phytokost - præsentation Jytte Langkjær - Phytokost Personlig kostvejledning Coaching og personlig udvikling Analyser, stofskiftemåling, body-age Madværksted Sundere

Læs mere

Et overblik over reglerne i anprisningsforordningen om ernærings- og sundhedsanprisninger

Et overblik over reglerne i anprisningsforordningen om ernærings- og sundhedsanprisninger Et overblik over reglerne i anprisningsforordningen om ernærings- og sundhedsanprisninger Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1924/2006 Udarbejdet af Fødevarestyrelsen, Ernæring Maj 2017 Formålet

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Sundhedseffekter. Hjerte-kar-sygdomme

Sundhedseffekter. Hjerte-kar-sygdomme Sundhedseffekter Hjerte-kar-sygdomme Interessen for mejeriprodukter og hjerte-kar-sygdomme (CVD) har ofte fokus på mættet fedt. Det har været antaget, at fordi nogle mejeriprodukter indeholder mættede

Læs mere

Energi. Umahro Cadogan Adjungeret professor i ernæring og Functional Medicine

Energi. Umahro Cadogan Adjungeret professor i ernæring og Functional Medicine Energi Umahro Cadogan Adjungeret professor i ernæring og Functional Medicine 1 Overblik Hvad er energi egentlig? Hvad sker der under udholdenhedstræning? Hjernen og din energi What to do De praktiske detaljer

Læs mere

Indeholder betaglucaner af høj renhed og stor styrke (1-3), (1-6). Øger EPA og DHA i kroppen på en sikker og effektiv måde

Indeholder betaglucaner af høj renhed og stor styrke (1-3), (1-6). Øger EPA og DHA i kroppen på en sikker og effektiv måde ZINZINO BalanceShake Jordbærsmag Nyd den velsmagende BalanceShake, som giver dig BalanceOil, vitaminer, mineraler, 1,3/1,6-beta glucaner og proteiner i én pakke. BalanceShake vil sikkert justere og vedligeholde

Læs mere

Kort fortalt om. Mælkesyrebakterier og tarmens funktion

Kort fortalt om. Mælkesyrebakterier og tarmens funktion Kort fortalt om Mælkesyrebakterier og tarmens funktion Tarmen - og dine mange venner! Du kender måske udtrykket Maven er din bedste ven!? Maven er rigtigt nok en god ven, og hvis den har det godt, har

Læs mere

side 1 af 7 Din biologiske alder

side 1 af 7 Din biologiske alder side 1 af 7 Din biologiske alder En ting er din kronologiske alder, altså hvor mange år, der er gået, siden du blev født. Noget andet er din biologisk alder. Altså hvor gammel din krop er rent fysisk.

Læs mere

Hurtig. Diabetesmad. Velsmagende retter på højst 30 minutter. Louise Blair & Norma McGough. Atelier

Hurtig. Diabetesmad. Velsmagende retter på højst 30 minutter. Louise Blair & Norma McGough. Atelier Hurtig Diabetesmad Hurtig Diabetesmad Velsmagende retter på højst 30 minutter Louise Blair & Norma McGough Atelier First published in Great Britain in 2002 by Hamlyn a division of Octopus Publishing Group

Læs mere

Du er, hvad du spiser

Du er, hvad du spiser Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Accelererer mejeriprodukter Huntingtons Sygdom? Er der et link mellem indtaget af mælkeprodukter

Læs mere

ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK

ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK INDHOLDSFORTEGNELSE 1. BALANCE 2. UDLEV DIT POTENTIALE TIL FULDE 3. BALANCETEST 5. EN SYNERGISK FORMEL 6. FORDELENE VED BALANCEOIL 7. PRODUKTER 10. LAV DIN EGEN BALANCEMIX

Læs mere

Kost og Hjerte- Kar-Sygdom. Jette Heberg cand.scient.san og stud.phd /Hjerteforeningen

Kost og Hjerte- Kar-Sygdom. Jette Heberg cand.scient.san og stud.phd /Hjerteforeningen Kost og Hjerte- Kar-Sygdom Jette Heberg cand.scient.san og stud.phd /Hjerteforeningen 1 ud af 3 dør af hjerte-kar-sygdom Hjerte-kar-sygdom Iskæmisk hjertesygdom den hyppigst forekomne dødsårsag i Danmark

Læs mere

Velkommen til oplæg om Kost & motion. Glostrup Apotek 14. Maj 2014 Tillykke med de 150!

Velkommen til oplæg om Kost & motion. Glostrup Apotek 14. Maj 2014 Tillykke med de 150! Velkommen til oplæg om Kost & motion Glostrup Apotek 14. Maj 2014 Tillykke med de 150! Kost & motion Velkommen Spørgsmål Dagens fokus kost & motion Spørgsmål Jamen det er jo sundt! Spørgsmål Hvad så nu?

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Helbredende kost af John Buhl www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Helbredende kost af John Buhl www.nomedica.dk Indholdsfortegnelse Forord 7 Indledning 8 Helbredende kost kort fortalt 9 Grønsager 13 Frugt 19 Bælgfrugter 26 Fuldkornsprodukter 31 Nødder og frø 35 Spis ofte råkost 37 Drik når du er tørstig men kun

Læs mere

Hjertesund kost hvad skaber forandring? Ulla Toft

Hjertesund kost hvad skaber forandring? Ulla Toft Hjertesund kost hvad skaber forandring? Ulla Toft Hjertesund kost Stærk evidens Grøntsager Nødder Transfedt Højt GI/GL Monoumættet fedt Moderat evidens Fisk Frugt Fuldkorn Kostfibre Omega-3 fedtsyrer Folat

Læs mere

Elsk hjertet v/ kostvejleder og personlig træner Me5e Riis- Petersen

Elsk hjertet v/ kostvejleder og personlig træner Me5e Riis- Petersen Elsk hjertet v/ kostvejleder og personlig træner Me5e Riis- Petersen Elsk hjertet Hjertet er kroppens vig:gste muskel Hjertet er kompliceret opbygget i 4 hjertekamre, der har hver sin funk:on Den højre

Læs mere

Din biologiske alder. side 1 af 6

Din biologiske alder. side 1 af 6 Din biologiske alder side 1 af 6 En ting der din kronologiske alder, altså hvor mange år der er gået, siden du blev født. Noget andet er din biologisk alder. Altså hvor gammel din krop er rent fysisk.

Læs mere

Middelhavskost. Guide. Vælg. Undgå blodpropper. sider. Ekspertens råd: Spis som på ferien Det skal på tallerkenen...og det skal du holde dig fra

Middelhavskost. Guide. Vælg. Undgå blodpropper. sider. Ekspertens råd: Spis som på ferien Det skal på tallerkenen...og det skal du holde dig fra Foto: Judith Betak Guide Marts 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Undgå blodpropper Vælg 8 Middelhavskost sider Ekspertens råd: Spis som på ferien Det skal på tallerkenen......og det skal

Læs mere

Spis fisk. Af Fitnews.dk - fredag 06. juli, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/spis-fisk/ - det er ikk så ringe endda!

Spis fisk. Af Fitnews.dk - fredag 06. juli, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/spis-fisk/ - det er ikk så ringe endda! Spis fisk Af Fitnews.dk - fredag 06. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/spis-fisk/ - det er ikk så ringe endda! Så enkelt kan det siges. Og der er god grund til at følge rådet. Fisk er nemlig lidt

Læs mere

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid.

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid. Nyhedsbrev 4 I de første 3 nyhedsbreve lærte vi, at kroppen skal have vand, ilt og strøm (gennem maden), og at kroppen skal tilføres flere baseholdige fødevarer så den ikke bliver for sur. I dette nummer

Læs mere

Spis dig til topperformance

Spis dig til topperformance Spis dig til topperformance Umahro Cadogan Adjungeret professor i ernæring og Functional Medicine, University of Western States Ambassadør og lektor, Functional Sports Nutrition Academy 1 Overblik Hvad

Læs mere

Hvad er sund mad. Oplæg i Bjerringbro Sundhedssatelit Ved klinisk diætist Line Dongsgaard

Hvad er sund mad. Oplæg i Bjerringbro Sundhedssatelit Ved klinisk diætist Line Dongsgaard Hvad er sund mad Oplæg i Bjerringbro Sundhedssatelit Ved klinisk diætist Line Dongsgaard De officielle kostråd Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Spis frugt og mange grønsager Spis mere

Læs mere

Vægtøgning. Kost der understøtter hypertrofi

Vægtøgning. Kost der understøtter hypertrofi Vægtøgning Kost der understøtter hypertrofi Vægtøgning kost og træning Øgning af magre kropsvægt, muskelvægt opnås bedst gennem en kombination mellem styrketræning og en sund og varierende kost. Stimuliene

Læs mere

8 basisvarer en genvej til vitaminer og mineraler

8 basisvarer en genvej til vitaminer og mineraler 8 basisvarer en genvej til vitaminer og mineraler Af Fitnews.dk - fredag 28. september, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/8-basisvarer-en-genvej-til-vitaminer-og-mineraler-2/ Kodeordet i en sund kost

Læs mere

Udnyt kostens energi optimalt

Udnyt kostens energi optimalt Udnyt kostens energi optimalt Af Fitnews.dk - tirsdag 16. juli, 2013 http://www.fitnews.dk/artikler/udnyt-kostens-energi-optimalt/ Når vi spiser, får vi energi fra vores fødevarer i teorien i hvert fald.

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE KOSTPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE KOSTPOLITIK ALLERØD KOMMUNE KOSTPOLITIK OVERORDNET KOSTPOLITIK FOR ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Baggrund... 4 kens formål... 5 kens målsætninger... 6 De officielle kostråd... 7 2 Forord

Læs mere

Stemmer din reelle alder overens med din biologiske alder?

Stemmer din reelle alder overens med din biologiske alder? Stemmer din reelle alder overens med din biologiske alder? Der kan nemt være forskel på den alder din fødselsattest viser og kroppens tilstand. Vores generelle kost, drikkevaner samt levevis kan enten

Læs mere

Omega-3 gør babyer klogere

Omega-3 gør babyer klogere Omega-3 gør babyer klogere Af Dr. Lin Day, Baby Sensory Skaldyr er en af de rigeste kilder til de essentielle omega-3-fedtsyrer. De seneste data viser, at selv små mængder skaldyr indtaget under graviditeten

Læs mere

Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Indhold. Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?...

Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Indhold. Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?... Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld Indhold Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?.... 3 Risikofaktorer....

Læs mere

Løberens kost og ernæring

Løberens kost og ernæring Løberens kost og ernæring Hvem er jeg? Camilla Birkebæk Master i Fitness og Træning Diætist STOTT pilates instruktør Personlig træner med speciale i udholdenhedsidræt, skader og kropsholdning Camilla.birkebaek@mail.dk

Læs mere

Lev længere med superkost

Lev længere med superkost Lev længere med superkost Af Fitnews.dk - onsdag 19. december, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/lev-laengere-med-superkost/ Kunne du tænke dig at leve længere? Efterhånden peger flere og flere forskere

Læs mere

Fakta om danskernes sundhed, ernæring og kostvaner. Af Gitte Gross Afdelingschef, Afdeling for Ernæring

Fakta om danskernes sundhed, ernæring og kostvaner. Af Gitte Gross Afdelingschef, Afdeling for Ernæring Fakta om danskernes sundhed, ernæring og kostvaner Af Gitte Gross Afdelingschef, Afdeling for Ernæring Hvad vil jeg snakke om? Afdeling for Ernæring på Fødevareinstituttet Hvad er nyt ift NNR 2012 Hvad

Læs mere

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE?

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE? Indeholder de nyopgravede gulerødder flere vitaminer end dem, du graver frem i frysedisken? Er almindeligt sukker mindre usundt end kunstige sødestof- fer? Bør man undlade at drikke mælk, når man er ude

Læs mere

Kost og træning Mette Riis kost, krop og motion, 1. oktober 2013

Kost og træning Mette Riis kost, krop og motion, 1. oktober 2013 Kost og træning Dagens program Energibehov, - forbrug og -forsyningen Test af dine kostvaner De energigivende stoffer Kosten før, under og efter træning Vitaminer og mineraler Væske Kostprofilen Musklerne

Læs mere

Sund mad og kostmodeller

Sund mad og kostmodeller Sund mad og kostmodeller Sund levevis indebærer lødig kost og passende fysisk aktivitet Sund mad og kostmodeller Ilinniarfissuaq 20. maj 2008. HBH. 1 Sund mad i praksis Følger næringsstofanbefalingerne

Læs mere

5. KOST. Hvor mange har et usundt kostmønster?

5. KOST. Hvor mange har et usundt kostmønster? SUNDHEDSPROFIL FOR REGION OG KOMMUNER BIND 2 5. KOST En uhensigtsmæssig kost med et højt fedt-, salt- og sukkerindhold samt et lavt indhold af frugt, grønt og fisk øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme,

Læs mere

Spis dig sund, slank og stærk

Spis dig sund, slank og stærk Spis dig sund, slank og stærk Find den rette balance i kosten, uden at forsage alt det usunde. Test dig selv, og se hvilken mad, der passer til dig Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Spis dig sund, slank

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

Fedme handler ikke (altid) om kalorier

Fedme handler ikke (altid) om kalorier Fedme handler ikke (altid) om kalorier Tine Jess, forskningsleder, dr.med Thorkild IA Sørensen, professor, dr.med Danish Obesity Research Center Institut for Sygdomsforebyggelse Dogmet om at fedme skyldes...

Læs mere

ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK

ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK ZINZINO BALANCE PRODUKTKATALOG DANSK INDHOLDSFORTEGNELSE 1. BALANCE 2. UDLEV DIT POTENTIALE TIL FULDE 3. BALANCETEST 4. EN SYNERGISK FORMEL 5. FORDELENE VED BALANCEOIL 6. PRODUKTER 11. LAV DIN EGEN BALANCEMIX

Læs mere

5.4 Kost. I Danmark har Ernæringsrådet og Danmarks Fødevareforskning

5.4 Kost. I Danmark har Ernæringsrådet og Danmarks Fødevareforskning Kapitel 5.4 Kost 5.4 Kost Kosten har stor betydning for befolkningens sundhedstilstand. Således kan et usundt være en medvirkende årsag til udviklingen af de store folkesygdomme, såsom hjerte-kar-sygdomme,

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld 2 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? s.3 Risikofaktorer s.4 De fede og ufede fedtstoffer s.6 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?

Læs mere

GUIDEN. Husk de gode madvaner når du flytter hjemmefra. Se mere på www.ungdomssult.dk

GUIDEN. Husk de gode madvaner når du flytter hjemmefra. Se mere på www.ungdomssult.dk GUIDEN Husk de gode madvaner når du flytter hjemmefra 1 Se mere på www.ungdomssult.dk DEN IDEELLE KOST H vis du er lidt forvirret med hensyn til, hvilken kost der er sund, er det forståeligt nok. Snart

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Det handler om din sundhed

Det handler om din sundhed Til patienter og pårørende Det handler om din sundhed Vælg farve Vælg billede Endokrinologisk Afdeling M Det handler om din sundhed Der er en række sygdomme, som for eksempel diabetes og hjertekarsygdomme,

Læs mere

Forhøjet blodtryk. Dr. Raths Cellular Health anbefalinger for forebyggelse og supplerende behandling

Forhøjet blodtryk. Dr. Raths Cellular Health anbefalinger for forebyggelse og supplerende behandling 4 HIGH BLOOD PRESSURE Forhøjet blodtryk Dr. Raths Cellular Health anbefalinger for forebyggelse og supplerende behandling Fakta om forhøjet blodtryk: Dr. Raths Cellular Health anbefalinger - Dokumenteret

Læs mere

Kost i hverdagen - til atleter T R I C L U B D E N M A R K, O K T O B E R 2 0 1 4

Kost i hverdagen - til atleter T R I C L U B D E N M A R K, O K T O B E R 2 0 1 4 Kost i hverdagen - til atleter T R I C L U B D E N M A R K, O K T O B E R 2 0 1 4 Sara Sig Møller Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (2005-2009) Master

Læs mere

Guide. Hold dig skarp med hjernemad. sider. 10 kostråd til hjernen. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Hold dig skarp med hjernemad. sider. 10 kostråd til hjernen. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Hold dig skarp med hjernemad 10 kostråd til hjernen INDHOLD: Hold hjernen skarp Sådan holder du dig skarp med hjernemad...4-5

Læs mere

Opslagsværk - daginstitutioner

Opslagsværk - daginstitutioner Opslagsværk - daginstitutioner I oversigten nedenfor har vi udvalgt nogle af de ernærings-emner, der er gode at blive lidt klogere på eller få genopfrisket, når man laver mad til børn. Til hvert emne er

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Sund mad i børnehøjde Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Program Madens betydning for børn Generelle kostanbefalinger til børn Madens betydning for børn Børn har brug for energi, vitaminer,

Læs mere

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og forhøjet kolesterol

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og forhøjet kolesterol SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om mad og forhøjet kolesterol Hvad er kolesterol Kolesterol er et fedtstof, som har mange vigtige funktioner i kroppen. Det indgår blandt andet i dannelsen af alle vores cellemembraner,

Læs mere

OLIE MED HØJT INDHOLD AF DHA OG EPA FREMSTILLET AF MIKROALGEN SCHIZOCHYTRIUM

OLIE MED HØJT INDHOLD AF DHA OG EPA FREMSTILLET AF MIKROALGEN SCHIZOCHYTRIUM Dr Rodney Gray DSM Nutritional Lipids (a Division of DSM Nutritional Products LLC) 6. juli 2012 NFU 786 OLIE MED HØJT INDHOLD AF DHA OG EPA FREMSTILLET AF MIKROALGEN SCHIZOCHYTRIUM Kære Rodney Gray Jeg

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 103 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 103 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 103 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 16. december 2008 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Kulhydrater består af grundstofferne C, H og O. Der findes tre former for kulhydrater. Monosakkarider, disakkarider og polysakkarider

Kulhydrater består af grundstofferne C, H og O. Der findes tre former for kulhydrater. Monosakkarider, disakkarider og polysakkarider Madkemi Mad giver os de dele vi skal bruge til at opbygge vores krop. Maden består af de kemiske stoffer vi skal bruge, når nye celler skal dannes. Hvis vi ikke spiser en varieret kost kan vi komme til

Læs mere

Er maden et fedt? Ved Klinisk diætist Line Dongsgaard Den 30.5.2013

Er maden et fedt? Ved Klinisk diætist Line Dongsgaard Den 30.5.2013 Er maden et fedt? Ved Klinisk diætist Line Dongsgaard Den 30.5.2013 De 8 kostråd -vægtvedligeholdelse og vægttab Spis mere frugt og grønt 6 om dagen Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen Spis kartofler,

Læs mere

Mad og motion. overvægt og sundhed. De fleste får for meget af det. fiduser til dig, der ikke vil yde alt for meget for at nyde.

Mad og motion. overvægt og sundhed. De fleste får for meget af det. fiduser til dig, der ikke vil yde alt for meget for at nyde. Mad og motion Mad og motion er to nøgleord, når det handler om overvægt og sundhed. De fleste får for meget af det første og for lidt af det sidste. Her er et par tricks og fiduser til dig, der ikke vil

Læs mere

Kosttilskudsguide til ammende

Kosttilskudsguide til ammende Kosttilskudsguide til ammende Din baby bygges af byggesten, som den får fra din ammemælk! Derfor har du som ammende de allerbedste muligheder for at give din baby en god start på livet. Først og fremmest

Læs mere

Unique Bodybalance4All Motion og sport Tema Sport og Motion

Unique Bodybalance4All Motion og sport Tema Sport og Motion Tema Sport og Motion Gør som de professionelle Behandl din krop professionel Sportsernæring drejer sig om 4 hovedpunkter: Påfyldning af brændstof - Efterfyldning - Reparation - Restituering Alt hvad du

Læs mere

Forberedelsesmateriale til øvelsen Fra burger til blodsukker kroppens energiomsætning

Forberedelsesmateriale til øvelsen Fra burger til blodsukker kroppens energiomsætning D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Forberedelsesmateriale til øvelsen Fra burger til blodsukker kroppens energiomsætning Udarbejdet

Læs mere

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013.

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. Hurtigt optagelige kulhydrater = De hvide djævle Der især sætter sig på maven - Hvide ris - Hvidt brød - Pasta - Sodavand, saftevand, juice + (øl, vin.spiritus) - Brød med stort

Læs mere