Om et Fund af Brushit i danske Middelaldergrave og om Dannelsen af Brushit ud fra Knoglefosfat.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Om et Fund af Brushit i danske Middelaldergrave og om Dannelsen af Brushit ud fra Knoglefosfat."

Transkript

1 Om et Fund af Brushit i danske Middelaldergrave og om Dannelsen af Brushit ud fra Knoglefosfat. Af AKSEL TOVBOEG JENSEN. Under Nationalmuseets Ledelse foretoges i Efteraaret 1947 en Undersøgelse af en Række Middelaldergrave, deriblandt Hvideslægtens, i Sorø Kirke. I et Par af Gravene fandt Dr. med. KUET BBØSTE en ikke tidligere iagttaget»gipsagtig Udblomstring«af hvide Krystaller paa og ved Skeletdelene. Af Dr. BEØSTE og Professor, Dr. odont. P. O. PEDEB- SEN fik jeg overladt et violet Skeletfragment med Krystaller i og lidt let, hvidt Pulver af fine Krystaller til Undersøgelse. Begge Dele hidrørte fra Asser Rig og Fru Inges Grav. Det hvide Pulver opløstes ikke i Vand, men opløstes momentant i lidt fortyndet Saltsyre uden Brusning. Ved tør Ophedning i et lille Reagensglas afgav det Vand og efterlod en fast Rest. Det formodedes derfor at være et vandholdigt Fosfat, ikke Alkalifosfat. Dets Røntgenpulverdiagram var meget smukt og viste sig at være identisk med et Diagram af en velkrystalliseret synthetisk Brushit. De to Diagrammer er vist i Fig. 1. Diagrammet var komplet frit for fremmede Linjer. Pulveret er altsaa temmelig frit for andre krystallinske Bestanddele. Det er ogsaa værd at lægge Mærke til, at de to Diagrammer er identiske til de fineste Enkeltheder. Krystallerne er altsaa ren Brushit, der er ikke Blandingskrystaller af Brushit med det quasi-isomorfe Gips CaSO 4,2H 2 O. Saadanne Blandingskrystaller (eller kemiske Forbindelser) forekommer iflg. HALLA (1), der har døbt dem Ardealit. Hovedportionen af det løse Krystalpulver blev under Præparationsmikroskop befriet for fremmedudseende, fx. mørke Partikler, vejet og glødet. Glødetabet var 26,7%. Teoretisk Tab ved Processen: 2CaHPO 4,2H 2 O -> 5H 2 O+Ca 2 P 2 O 7

2 Medel, fra Dansk Geol. Forening. København. Bd. 11. [1949]. 457 Fig. 1. Røntgenpulverdiagrammer af synthetisk Brushit og Brushit fra Soro. Den yderste Halvdel al Diagrammerne er udeladt. er 26,2%. Pulveret var altsaa som ventet et særdeles rent Brushit. Som den krystaloptiske Undersøgelse viser, er ogsaa det mere sparsomme og storkrystallinske Materiale, der sad fast i Knoglefragmentet Brushit. Brushit er vistnok ikke tidligere paavist i Danmark. Ud fra vort Kendskab til Kalciumfosfaternes Kemi 1 ) kan vi faa et vist Overblik over Omstændighederne ved saadanne Brushitdannelser af Knoglefosfat. Knoglernes uorganiske Hovedbestanddel er en kolloid Hydroxylapatit. Paa Grund af dens høje Dispersitet kan den kun med nogen Tilnærmelse tilskrives Formlen Ca 6 (PO 4 ) 3 OH, men Røntgenundersøgelse viser dog, at Formlen med den af Dispersiteten betingede Usikkerhed er Hydroxylapatitens. Hydroxylapatits Omdannelse til Brushit foregaar paa den Maade, at det gaar i Opløsning i en sur Opløsning efter følgende Ligning: Ca 6 (PO 4 ) 3 OH + 7H+ -v 5Ca+++3H g PO H 2 O. Hvis nu den dannede Opløsning ved Mætning med Hydroxylapatit er blevet overmættet med Hensyn til Brushit, vil dette skilles ud: Ca+++H 2 PO 4 -+H 2 O _> CaHPO 4,2H 2 O + H+. Den sure Opløsnings Brintionkoncentration maa ikke være for høj, da man i saa Tilfælde ikke faar Brushit, men i Stedet det fra Superfosfat kendte Stof Ca(H 2 PO 4 ) 2,H 2 O som stabilt Slutprodukt. r ) Navnlig de af NIELS BJERRUM og Medarbejdere bestemte Oploselighedsprodukter, (2).

3 458 AKSEL TOVBORG JENSEN : Om et Fund af Brushit i danske Middelaldergrave. Den Syreopløsning, der har bevirket Omdannelsen, har altsaa været ret stærkt fortyndet. Kun dersom den sure Opløsning er sur af Fosforsyre, kan en væsentlig Del af Hydroxylapatitens Kalcium og Fosfat fældes igen som Brushit. Enhver anden Syre vil kun kunne fælde en mindre Del ud igen. For at en Omdannelse af Knoglefosfat til Brushit skal finde Sted, maa Syreopløsningen sive langsomt over Knoglen, ellers naas Mætning og Udfældning ikke. Der maa ikke sive for meget sur Væske, for saa opløses Knoglen helt, og derefter opløses den dannede Brushit, sml. Forholdene i mange Mosegrave, hvor Skeletdelene er helt borte. Det er ogsaa i Overensstemmelse med ovenstaaende, at Brushiten i Sorø er fundet i tørre Grave, og at man finder den stærkeste Brushitudskillelse, der hvor Knoglen er tæret stærkest. (Meddelt af Dr. BRØSTE). De føromtalte Opløselighedsprodukter siger os ogsaa noget om, hvor stærk den virksomme Syre har været, og hvilken Koncentration, den har haft i Opløsningen. De noget vidtløftige Beregninger skal ikke gengives her, kun Resultaterne. Af Diagrammerne i BJERRTJMS Afhandling kan ses, at den mættede Opløsning af Hydroxylapatit i Syre maa have haft ph ca. 4,5 eller derunder, for ved ph = 4 er Omdannelsen mulig, omend med ringe Udbytte. Derimod er den umulig, blot vi kommer opover ph = ca. 4,5. Heraf kan drages den vigtige Slutning, at en Syre som Kulsyre med pk = 6,51 ikke kan bevirke Omdannelse. Kunde den, vilde Brushit ikke være et saa sjældent Mineral, som det er. For at en Syre kan bevirke Omdannelse, maa den være væsentlig stærkere, have en pk-værdi ikke meget over 4,5, hvis den i en rimelig Koncentration skal kunne bevirke Omdannelsen. Resultatet af et Par Overslagsberegninger over, hvad der sker, naar tynde Opløsninger af stærk Syre (pk < 2) mættes med Hydroxylapatit, skal gengives: I): O,oi normal stærk Syre mættes med Hydroxylapatit. ph bliver 4,96. Mætningsgraden for Brushit defineret som Kvadratroden af Forholdet mellem Ionproduktet og Opløselighedsproduktet bliver kun 0,56. Opløsningen er stærkt umættet. Brushitudskillelse kan ikke finde Sted. II): 0,05 normal stærk Syre mættes med Hydroxylapatit. ph bliver 4,36. Mætningsgraden 0,82. Opløsningen stadig umættet, men dog langt nærmere Mætning end før.

4 Medd. fra Dansk Geol. Forening. København. Bd. 11. [1949]. 459 III) : Forsøger man dernæst at beregne Mætningsgraden af Brushit i en 0,2 normal stærk Syre, der er mættet med Hydroxylapatit, finder man det paradoxale Resultat, at den er 0,76, altsaa lidt mindre end før, i Eksempel II. Det skulde saaledes efter BJERRUMS Opløselighedsprodukter være umuligt at omdanne Hydroxylapatit til Brushit ved Behandling med fortyndet stærk Syre. Dette Resultat er imidlertid forkert. Grundene hertil er to: For det første har vi i sidste Tilfælde med saa koncentrede Opløsninger at gøre, at BJERRUMS Formler for Opløselighedsprodukterne ikke mere er strengt gyldige. For det andet refererer BJERRUMS Opløselighedsprodukter til en ved 100 fældet Hydroxylapatit, der vel er kolloidal ligesom Knoglefosfat, men har væsentlig større Partikler, altsaa er tungere opløselig end denne og derfor vanskeligere af Syre omdannes til Brushit. Det er derfor sandsynligt, at man allerede i Eksempel II vilde faa Brushitudskillelse, dersom den anvendte Apatit var Knogleapatit. Man kan altsaa sige saa meget, som at Brushitdannelse af Knogler kræver en Opløsning af en ret stærk Syre (pk væsentlig under 5), hvis Normalitet er Størrelsesordenen nogle Hundrededele. Nærmere kunde man komme til Tallet ved langvarigt at behandle Knoglefosfat med stigende Koncentration af stærk Syre og se, hvornaar Brushitdannelse indtraadte. Brushitdannelsen kan let eftervises røntgenografisk eller mikroskopisk. TJd fra det anførte forstaas det, hvorfor Tæring af Skeletdele i sure Omgivelser er en almindelig Proces, Brushitdannelse en meget sjælden. Syren er nemlig kun sjælden stærk nok til at fremkalde Brushitudskillelse men samtidig sparsom nok til ikke at opløse hele Skelettet. Hvad Syren i disse sjældne Tilfælde har været, er et Problem for Jordbundslæren. Salpetersyre og Fosforsyre fra sur Nedbrydning af dyriske Kvælstof- og Fosforforbindelser har været foreslaaet. Desuden Svovlsyre fra svovlkisførende Lag og endelig Humussyre 1 ). Fosforsyre kan der vist ikke være Tale om, dertil indeholder dyrisk Væv for lidt Fosfor. Svovlsyre vil i Koncentrationer, der er højere end 0,026 kunne udskille Gips, naar den mættes med Hydroxylapatit, men kun en nærmere Undersøgelse vil kunne vise, om denne Gipsudskillelse indtræder før Brushitudskillelsen, eller om Svovlsyre vil Forskellige mundtlige Drøftelser med interesserede.

5 460 AKSEL TOVBORG JENSEN : Om et Fund af Brushit i danske Middelaldergrave. fremkalde Udskillelse af Ardealit paa Knoglefosfat, et Problem, der er af Interesse til Forstaaelse af dette Minerals Oprindelse. Nogle orienterende Forsøg har vist, at den usikre Anvendelse af BJERRTJMS Talværdier for Opløselighedsprodukterne paa mere koncentrerede Opløsninger fører til et kvalitativt rigtigt Resultat. Kolloidt Hydroxylapatit fældet ved ph = 9 10 ved 100 kan ikke omdannes til Brushit ved Behandling med fortyndet stærk Syre, selv ikke ved Behandling med 0,2 normal Saltsyre. En 0,2 normal Saltsyre mættet med denne Hydroxylapatit ved langvarig Rystning giver saaledes, naar den rystes med Brushit næsten momentant en stærk Stigning i ph, en Stigning, der giver sig tydelig til Kende, hvis man har tilsat lidt Bromfenolblaat i Forvejen. Dette betyder, at den med Hydroxylapatit mættede Opløsning har været umættet med Brushit og derfor ikke kan udskille dette Stof. Paa den anden Side giver affedtet Knoglepulver, naar en 0,2 normal Saltsyre mættes dermed, en endnu højere ph-værdi end den, der svarer til Mætning med Brushit. Knogleapatit kan altsaa, som forudsagt, af moderat fortyndet, stærk Syre delvis omdannes til Brushit, 100 -Hydroxylapatit med sin lavere Gennemsnitsdispersitet og højere Neutralisationsgrad viser sig derimod ikke at kunne. Nærmere synes det ikke at være muligt at angive Omstændighederne (og Udbyttet) ved Brushitgenesen, saa længe Knogleapatitens Opløselighedsforhold ikke er kendt med samme Nøjagtighed som 100 -Apatitens, indtil videre det eneste, vi ved noget om. Forholdene kompliceres ved, at Knogleapatiten og andre fysiologiske Kalciumfosfater sandsynligvis er baade kemisk heterogene og dispersitetsheterogene. Forsøg til Fraktionering af fysiologiske Kalciumfosfater er under Forberedelse her i Laboratoriet, fordi deres Resultater af andre Grunde kan paaregne Interesse. LITTERATUR (1): F. HÄLLA: Z.Krist. 80 (1931), S (2): N. BJERRUM: Skand. Naturforskermøde, Helsingfors 1936, p Selected Papers. Munksgaard, København 1949, p. 245.

6 Medd. fra Dansk Geol. Forening. København. Bd. 11. [1949]. 461 Summary. In the autumn of 1947 mediaeval brickwork tombs in the church at Sorø, Denmark were examined. In some of the tombs white crystals were found as efflorescences. Larger crystals were found on skeleton fragments. The crystals were identified as pure Brushite CaHPO 4, 2 H 2 O by their powder diagram and by chemical analysis. Brushite has not before been found in this country. With BJERRUMS values for the solubility functions of different calcium phosphates in water as a starting point, the mechanism of Brushite formation from bone phosphate is discussed. Calculations show that Brushite cannot be formed by acid from a colloidal apatite similar to BJERRUMS, prepared by precipitation at 100 in alkaline solution. This result was confirmed experimentally. On the other hand formation of Brushite from bone phosphate and very dilute strong acid is possible because the solubility of bone phosphate is higher than that of the colloidal apatite mentioned. Calculations show that the acid which has caused the Brushite formation in the tombs must have been fairly strong, (pk 5Ï 4,5) dilute but only moderately dilute, and its solution not present in any excessive quantity. How these conditions, necessary for Brushite formation in the tombs, came to prevail is not easily seen. Kemisk Laboratorium. Den kgl. Veterinær- og Landbohøjskole. Færdig fra trykkeriet den 23. januar 1950.

Om Brushitkrystaller fra Sorø.

Om Brushitkrystaller fra Sorø. Om Brushitkrystaller fra Sorø. Af HANS CLAUSEN. De af A. TOVBOEG JENSEN (1949) som Brushit, CaHPO 4 2H 2 O, identificerede Krystaller skal her omtales lidt nærmere. Som det er nævnt, er Brushitdannelsen

Læs mere

Røntgenografiske Undersøgelser af danske Lerarter.

Røntgenografiske Undersøgelser af danske Lerarter. Røntgenografiske Undersøgelser af danske Lerarter. Af Hans Clausen. Lerarterne er i Forhold til andre Bjergarter karakteriserede ved deres større eller mindre Plasticitet. Bestanddelene i forskellige Lerarter

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Politibetjentes Lønforhold Rets- og Politivæsen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. december 1901 2) Byrådsmødet den 10. april 1902 Uddrag fra byrådsmødet

Læs mere

Definition af base (Brøndsted): En base er et molekyle eller en jon, der kan optage en hydron. En hydron er en H +

Definition af base (Brøndsted): En base er et molekyle eller en jon, der kan optage en hydron. En hydron er en H + Definition af base (Brøndsted): En base er et molekyle eller en jon, der kan optage en hydron En hydron er en H + Ved en syrebasereaktion overføres der en hydron fra en syre til en base En syre indeholder

Læs mere

Syntetiske og mineralske Kalciumfosfater kemisk og røntgenkrystallografisk belyst.

Syntetiske og mineralske Kalciumfosfater kemisk og røntgenkrystallografisk belyst. Syntetiske og mineralske Kalciumfosfater kemisk og røntgenkrystallografisk belyst. Af AKSEL TOVBOEG JENSEN. Om Kalciumfosfater, navnlig Apatit. Der er i en Aarrække paa Landbohøjskolens kemiske Laboratorium

Læs mere

ph-beregning September 2003 Revideret november 2010 Niels Frederiksen November 2010, Niels Frederiksen

ph-beregning September 2003 Revideret november 2010 Niels Frederiksen November 2010, Niels Frederiksen ph-beregning September 2003 Revideret november 2010 Niels Frederiksen ph-beregning side 1 af 6 I lærebogen er der angivet formler til beregning af ph i opløsninger af en stærk syre, en middelstærk syre

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Jorder Udleje af Jorder Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 3. juni 1926 2) Byrådsmødet den 9. september 1926 3) Byrådsmødet den 30. september 1926 Uddrag fra

Læs mere

Forblad. Kalk- og cementmørtel. H.P. Bonde. Tidsskrifter. Architekten, Afd B, 22 aug 1902

Forblad. Kalk- og cementmørtel. H.P. Bonde. Tidsskrifter. Architekten, Afd B, 22 aug 1902 Forblad Kalk- og cementmørtel H.P. Bonde Tidsskrifter Architekten, Afd B, 22 aug 1902 1902 KALK- OG CEMENTMØRTEL. "Architekten" af 8. August cl. A. findes en Artikel, betitlet: "En Sammenligning mellem

Læs mere

Statsministeren (Stauning) i Studenterforeningen om

Statsministeren (Stauning) i Studenterforeningen om Statsministeren (Stauning) i Studenterforeningen om "Tidens politiske Opgave". d. 8. marts 1941 Meget tyder på, at de fleste fremtrædende politikere troede på et tysk nederlag og en britisk 5 sejr til

Læs mere

Prædiken over Den fortabte Søn

Prædiken over Den fortabte Søn En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, Sandsynlighed og Randomiserede Algoritmer (DM528)

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, Sandsynlighed og Randomiserede Algoritmer (DM528) Skriftlig Eksamen Kombinatorik, Sandsynlighed og Randomiserede Algoritmer (DM58) Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Torsdag den 1. januar 01 kl. 9 13 Alle sædvanlige hjælpemidler

Læs mere

FRA KRYSTALOVERFLADE R

FRA KRYSTALOVERFLADE R Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab. Matematisk-fysiske Meddelelser. I, 2. FORDAMPNIN G FRA KRYSTALOVERFLADE R A F MARTIN KNUDSEN KØBENHAVN HOVRDKOMMISFIONIER : ANDR. FRED. HØST & SØN, KGL. HOF-ROGIIANDEL

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923) Originalt emne Belysningsvæsen Belysningsvæsen i Almindelighed Gasværket, Anlæg og Drift Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 14. juni 1923 2) Byrådsmødet

Læs mere

N ogle praktiske' bemærkninger angaaende lysbrydningsmaalinger efter dispersionsmetoden.

N ogle praktiske' bemærkninger angaaende lysbrydningsmaalinger efter dispersionsmetoden. N ogle praktiske' bemærkninger angaaende lysbrydningsmaalinger efter dispersionsmetoden. Af HANS PAULY. Abstract. Some remarks on the determination of refractive indices of minerals by the dispersion method.

Læs mere

Test din viden H-forløb

Test din viden H-forløb Test din viden H-forløb Har du styr på H-forløbets kernestof? Nu har du lært en masse om svage syrer og baser samt om heterogene ligevægte. Som forberedelse til den afsluttende test, kan du lave denne

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 14, 2001 ROAGER KIRKE, TØNDER AMT Nationalmuseet og Den Antikvariske Samling i Ribe. Undersøgt af Orla Hylleberg Eriksen. NNU j.nr. A5712 Foto: P. Kristiansen,

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 8, 2001 BRO OVER SKJERN Å, RINGKØBING AMT Skjern Å Projektet/Oxbøl Statsskovdistrikt/RAS. Indsendt af Torben Egeberg og Mogens Schou Jørgensen. Undersøgt af Aoife

Læs mere

4. Søndag efter Hellig 3 Konger

4. Søndag efter Hellig 3 Konger En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

De Pokkers Fasaner. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

De Pokkers Fasaner. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag

Prædiken til Skærtorsdag En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

F ormerne hos danske Kalkspatkrystaller.

F ormerne hos danske Kalkspatkrystaller. F ormerne hos danske Kalkspatkrystaller. Af. H a n s C l a u s e n.. With a ~ummary of the Contents. De Kalkspatkr;ystaller, som her skal omtales, stammer. dels fra Sjællands Kridt-og Tertiærdannelser,

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 88-1918)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 88-1918) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Boligforeninger Boligforhold Foreninger Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Private Beboelseshuse Salg og Afstaaelse af Grunde Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet

Læs mere

Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig.

Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig. Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig. En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918) Originalt emne Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Skovene Skovene i Almindelighed Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. september 1918 2) Byrådsmødet

Læs mere

Septuagesima. En prædiken af. Kaj Munk

Septuagesima. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Nye Bidrag til Forstaaelsen af Ristinge Klints Opbygning.

Nye Bidrag til Forstaaelsen af Ristinge Klints Opbygning. Nye Bidrag til Forstaaelsen af Ristinge Klints Opbygning. Ved ALFRED ROSENKEANTZ. I August Maaned 1944 foretog Dr. phil. V. NORDMANN og Forfatteren en Inspektion af det klassiske Profil i Ristinge Klint

Læs mere

Syrer, baser og salte

Syrer, baser og salte Molekyler Atomer danner molekyler (kovalente bindinger) ved at dele deres elektroner i yderste elektronskal. Dette sker for at opnå en stabil tilstand. En stabil tilstand er når molekylerne på nogle tidspunkter

Læs mere

En liden Stund. En prædiken af. Kaj Munk

En liden Stund. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Forblad. Ydervægges vanddamptransmission. Ellis ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte

Forblad. Ydervægges vanddamptransmission. Ellis ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte Forblad Ydervægges vanddamptransmission Ellis ishøy Tidsskrifter Arkitekten 1941, Ugehæfte 1941 Ydervægges Va11ddamptransmiss:i.011 Af Civiling eniør Fer :Brask Foruden den Fugtighed, der udefra tilføres

Læs mere

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Linear Programming ١ C H A P T E R 2

Linear Programming ١ C H A P T E R 2 Linear Programming ١ C H A P T E R 2 Problem Formulation Problem formulation or modeling is the process of translating a verbal statement of a problem into a mathematical statement. The Guidelines of formulation

Læs mere

OM TAL, SOM PAA TO MAADER KAN SKRIVES SOM E N SUM AF POTENSER AF FEMTE GRAD

OM TAL, SOM PAA TO MAADER KAN SKRIVES SOM E N SUM AF POTENSER AF FEMTE GRAD Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab. Mathematisk-fysiske Meddelelser. XIV, 8. OM TAL, SOM PAA TO MAADER KAN SKRIVES SOM E N SUM AF POTENSER AF FEMTE GRAD A F A. S. BAN G KØBENHAVN LEVIN & MUNKSGAAR

Læs mere

Det sure, det salte, det basiske Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 1 Skole: Navn: Klasse:

Det sure, det salte, det basiske Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 1 Skole: Navn: Klasse: Det sure, det salte, det basiske Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 1 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Den kemiske formel for køkkensalt er NaCl. Her er en række udsagn om køkkensalt. Sæt kryds ved sandt

Læs mere

Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab. OM KVÆGSØLVETS KRITISK E

Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab. OM KVÆGSØLVETS KRITISK E Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab. Mathematisk-fysiske Meddelelser. III, 4. NOTE OM KVÆGSØLVETS KRITISK E KONSTANTE R A F SOPHUS WEBE R KØBEN HAV N HOVEDKO11I1 n 1ISSIONÆR : ANDR. FRED. HØST & SØN,

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 31, 1998 ELLING KIRKE, HJØRRING AMT Sæby Museum. Indsendt af Bent Bang Larsen. Undersøgt af Aoife Daly. NNU j.nr. A7571 I alt er 15 prøver af Quercus sp., eg,

Læs mere

Tiende Søndag efter Trinitatis

Tiende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Ark No 17/1873 Veile. udlaant Justitsraad Schiødt 22/ Indenrigsministeriet har under 26de d.m. tilskrevet Amtet saaledes.

Ark No 17/1873 Veile. udlaant Justitsraad Schiødt 22/ Indenrigsministeriet har under 26de d.m. tilskrevet Amtet saaledes. Ark No 17/1873 Veile Amthuus d 30/4 73. Nrv. Indstr. og 2 Planer udlaant Justitsraad Schiødt 22/10 19 Indenrigsministeriet har under 26de d.m. tilskrevet Amtet saaledes. I det med Amtets paategnede Erklæring

Læs mere

Aurum KEMI FOR GYMNASIET 2 KIM RONGSTED KRISTIANSEN GUNNAR CEDERBERG

Aurum KEMI FOR GYMNASIET 2 KIM RONGSTED KRISTIANSEN GUNNAR CEDERBERG Aurum KEMI FOR GYMNASIET 2 KIM RONGSTED KRISTIANSEN GUNNAR CEDERBERG Opgave 4.8 Brug tabellen over styrkeeksponenter til at finde pk S og pk B for følgende amfolytter, og afgør i hvert tilfælde, om amfolytten

Læs mere

KOSMOS. 7.1 Spaltning af sukker. Materialer MADENS KEMI KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER

KOSMOS. 7.1 Spaltning af sukker. Materialer MADENS KEMI KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER 7.1 Spaltning af sukker I skal undersøge, hvordan sukker spaltes ved kontakt med en syre. Almindelig hvidt sukker er et disaccharid. Det kan spaltes i to monosaccharider:

Læs mere

Aus dem Staats.Seruminstitut in Kopenhagen. Über Carbhämoglobin. Von. O. M. Henriques. Mit 47 Textabbifdungen

Aus dem Staats.Seruminstitut in Kopenhagen. Über Carbhämoglobin. Von. O. M. Henriques. Mit 47 Textabbifdungen Über Carbhämoglobin Aus dem Staats.Seruminstitut in Kopenhagen Über Carbhämoglobin Von O. M. Henriques Mit 47 Textabbifdungen I Sonderdrudi aus den Ergebnissen der Physiologie - Band XXVIII Herausgegeben

Læs mere

Avancerede bjælkeelementer med tværsnitsdeformation

Avancerede bjælkeelementer med tværsnitsdeformation Avancerede bjælkeelementer med tværsnitsdeformation Advanced beam element with distorting cross sections Kandidatprojekt Michael Teilmann Nielsen, s062508 Foråret 2012 Under vejledning af Jeppe Jönsson,

Læs mere

Flokit. En ny Zeolith fra Island. Karen Callisen. Meddelelser fra Dansk geologisk Forening. Bd. 5. Nr. 9. 1917.

Flokit. En ny Zeolith fra Island. Karen Callisen. Meddelelser fra Dansk geologisk Forening. Bd. 5. Nr. 9. 1917. Flokit. En ny Zeolith fra Island. Af Karen Callisen. Meddelelser fra Dansk geologisk Forening. Bd. 5. Nr. 9. 1917. JDlandt de islandske Zeolither, som fra gammel Tid har været henlagt i Mineralogisk Museum

Læs mere

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com.

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com. 052430_EngelskC 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau C www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 98-1915) Originalt emne Den kommunale Fortsættelsesskole Skole- og Undervisningsvæsen Skole- og Undervisningsvæsen i Almindelighed Uddrag fra byrådsmødet den 27. maj

Læs mere

Fysisk påvirkning af hårdt vand Kalkknuserens indflydelse på dannelse af kalkbelægninger

Fysisk påvirkning af hårdt vand Kalkknuserens indflydelse på dannelse af kalkbelægninger Fysisk påvirkning af hårdt vand Kalkknuserens indflydelse på dannelse af kalkbelægninger Aalborg Universitet Esbjerg Sektion for Kemi- og Bioteknologi Kolloid- og Overfladekemi Forskningsgruppe Niels Bohrs

Læs mere

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Forblad. Murværk af teglsten og klinkerbetonsten. Ernst Ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte

Forblad. Murværk af teglsten og klinkerbetonsten. Ernst Ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte Forblad Murværk af teglsten og klinkerbetonsten Ernst Ishøy Tidsskrifter Arkitekten 1941, Ugehæfte 1941 Murværk af 'l'eg Isten og Klinkerbetonsten Af Civiling-eniøi :Ei nst Ishøy Civilingeniør Ernst Ishøy

Læs mere

Basic statistics for experimental medical researchers

Basic statistics for experimental medical researchers Basic statistics for experimental medical researchers Sample size calculations September 15th 2016 Christian Pipper Department of public health (IFSV) Faculty of Health and Medicinal Science (SUND) E-mail:

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Ejendomme og Inventar Erhvervelse og Afstaaelse af Ejendomme Foreninger Forsørgelsesvæsen Forsørgelsesvæsen i Almindelighed Sundhedsvæsen Sundhedsvæsen i Almindelighed

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 12, 1997 VEJDYB VED HALS, AALBORG AMT Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser. Indsendt af Jan Bill og Flemming Rieck. Undersøgt af Aoife Daly. NNU j.nr.

Læs mere

Afskrift ad JK 97/MA 1910 ad 2' J.D. 2' B.D. Nr. 48-85 / 1913 Pakke 8 Dato 10/2 HOVEDPLAN. for ETABLERINGEN AF FÆSTNINGSOVERSVØMMELSEN KØBENHAVN

Afskrift ad JK 97/MA 1910 ad 2' J.D. 2' B.D. Nr. 48-85 / 1913 Pakke 8 Dato 10/2 HOVEDPLAN. for ETABLERINGEN AF FÆSTNINGSOVERSVØMMELSEN KØBENHAVN Afskrift ad JK 97/MA 1910 ad 2' J.D. 2' B.D. Nr. 48-85 / 1913 Pakke 8 Dato 10/2 Den kommanderende General 1' Generalkommandodistrikt København den 27/7 1910 Fortroligt D. Nr. 197 HOVEDPLAN for ETABLERINGEN

Læs mere

GNIDNINGSELEKTRICITETEN S OPRINDELSE. VI

GNIDNINGSELEKTRICITETEN S OPRINDELSE. VI Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab. Mathematisk-fysiske Meddelelser. I,1. EXPERIMENTALUNDERSØGELSER OVE R GNIDNINGSELEKTRICITETEN S OPRINDELSE. VI A F C. CHRISTIANSEN KØBENHAVN FI.OVEDKOMMISSIONÆR

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 798-1919) Originalt emne Boligforhold Kommunale Beboelseshuse Uddrag fra byrådsmødet den 27. marts 1920 - side 2 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 798-1919)

Læs mere

Dansk Teaters Værdi. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Dansk Teaters Værdi. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

DONG-område Resten af landet

DONG-område Resten af landet TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af priser for BSA leveret via TDC s fibernet 1 Indledning traf fredag den 15. april 2011 LRAIC-prisafgørelse

Læs mere

Andejagten. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Andejagten. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Virkningen bevist på Aalborg Universitet Hvad gør kalkknuseren? www.amtech.dk Om AMTech Aqua Miljø www.amtech.dk www.facebook.

Virkningen bevist på Aalborg Universitet Hvad gør kalkknuseren? www.amtech.dk Om AMTech Aqua Miljø www.amtech.dk www.facebook. Kalkknuseren virker Virkningen bevist på Aalborg Universitet Et netop afsluttet studie på Aalborg Universitet, beviser virkningen af AMTech Aqua Miljøs system til knusning af kalk i vandet både på vandværksniveau

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Katedralskolen Marselisborg Skole Regulativer, Reglementer m m Skole- og Undervisningsvæsen Skole- og Undervisningsvæsen i Almindelighed Vedtægter Indholdsfortegnelse

Læs mere

Torben Rosenørn. Aalborg Universitet. Campus Esbjerg

Torben Rosenørn. Aalborg Universitet. Campus Esbjerg Torben Rosenørn Aalborg Universitet Campus Esbjerg 1 Definition af syrer En syre er et stof som kan fraspalte en proton (H + ). H + optræder i vand sammen med et vandmolekyle (H 2 O) som H 3 O + Syrer

Læs mere

En ny Bibelhistorie. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

En ny Bibelhistorie. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 170-1917)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 170-1917) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 170-1917) Originalt emne Observatoriet Ole Rømer Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 31. maj 1917 2) Byrådsmødet den 14. juni 1917 3) Byrådsmødet den 21. juni 1917

Læs mere

Kontrol af anlæg. Lektionens formål: At forstå de forhold, der er vigtige, når det handler om kontrol af CIP-anlæg

Kontrol af anlæg. Lektionens formål: At forstå de forhold, der er vigtige, når det handler om kontrol af CIP-anlæg Kontrol af anlæg Lektionens formål: At forstå de forhold, der er vigtige, når det handler om kontrol af CIP-anlæg Kontrol - Overvågning De 4 faktorer Koncentration Titrering, Konduktivitet Datalogning

Læs mere

Ark No 6/1874 Vejle den 19 Oktbr 1874. Da jeg er forhindret fra i morgen at være tilstede i Byraadets Møde, men jeg dog kunde ønske, at min Mening om et nyt Apotheks Anlæg heri Byen, hvorom der formentligen

Læs mere

Prædiken til Juledag. En prædiken af. Kaj Munk

Prædiken til Juledag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Erosionsformer i Midtjyllands Tertiæroverflade.

Erosionsformer i Midtjyllands Tertiæroverflade. Erosionsformer i Midtjyllands Tertiæroverflade. Af KELD MILTHBES. Det er ejendommehgt, at tre af de fire Nedisninger har kunnet passere Midtjylland og dog paa mange Steder kun har efterladt sig nogle faa

Læs mere

Saa blæser det op igen

Saa blæser det op igen Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Report on examination of the catalogues on the freezers in the MP archive, room 14.01.15

Report on examination of the catalogues on the freezers in the MP archive, room 14.01.15 Annex 3.2.3.2 Report on examination of the catalogues on the freezers in the MP archive, room 14.01.15 11 April 2012 the Panel inspected the freezers in the MP archive, including the then newly found -

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 636-1936)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 636-1936) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 636-1936) Originalt emne Ernæringskort Forskellige Næringsdrivende Næringsvæsen Socialvæsen Socialvæsen i Almindelighed, Socialloven Uddrag fra byrådsmødet den 22. oktober

Læs mere

KJØBENHAVN. TRYKT HOS J. D. QVIIST & KOMP. 1884.

KJØBENHAVN. TRYKT HOS J. D. QVIIST & KOMP. 1884. KJØBENHAVN. TRYKT HOS J. D. QVIIST & KOMP. 1884. I N D H O L D. Side Lykkehans I De tre smaa Skovnisser 7 Snehvide I 4 Stadsmusikanterne i Bremen 24 Hunden og Spurven 28 De tre Spindersker 3 2 Lille Rumleskaft

Læs mere

Som det var at vente, fik Grundlovsfesten. usædvanlig stor Tilslutning, vel Mennesker, og blandt Tilhørerne. bemærkedes en Del Sønderjyder.

Som det var at vente, fik Grundlovsfesten. usædvanlig stor Tilslutning, vel Mennesker, og blandt Tilhørerne. bemærkedes en Del Sønderjyder. Som det var at vente, fik Grundlovsfesten i Skibelund i Aar en usædvanlig stor Tilslutning, vel 6-7000 Mennesker, og blandt Tilhørerne bemærkedes en Del Sønderjyder. Gennem Forstander Appels Indledningstale

Læs mere

Fejlbeskeder i SMDB. Business Rules Fejlbesked Kommentar. Validate Business Rules. Request- ValidateRequestRegist ration (Rules :1)

Fejlbeskeder i SMDB. Business Rules Fejlbesked Kommentar. Validate Business Rules. Request- ValidateRequestRegist ration (Rules :1) Fejlbeskeder i SMDB Validate Business Rules Request- ValidateRequestRegist ration (Rules :1) Business Rules Fejlbesked Kommentar the municipality must have no more than one Kontaktforløb at a time Fejl

Læs mere

South Baileygate Retail Park Pontefract

South Baileygate Retail Park Pontefract Key Details : available June 2016 has a primary shopping catchment of 77,000 (source: PMA), extending to 186,000 within 10km (source: FOCUS) 86,000 sq ft of retail including Aldi, B&M, Poundstretcher,

Læs mere

De bornholmske Kaolinforekomsters Oprindelse og Alder.

De bornholmske Kaolinforekomsters Oprindelse og Alder. De bornholmske Kaolinforekomsters Oprindelse og Alder. AI KAJ HANSEN. Større Kaolinforekomster paa Bornholm, der har været Genstand for Udnyttelse, findes kun to Steder nemlig ved Grødby Aas Munding og

Læs mere

Prædiken til Kristi Himmelfart

Prædiken til Kristi Himmelfart En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Ark No 37/1876. Til Veile Byraad

Ark No 37/1876. Til Veile Byraad Ifølge Skrivelse fra Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet af 12te var Reguleringssummen for efternævnte Embeder ansatte saaledes for Tidsrummet fra 1 April 1876 til 31 Marts 1886: Veile Borgerskole

Læs mere

How consumers attributions of firm motives for engaging in CSR affects their willingness to pay

How consumers attributions of firm motives for engaging in CSR affects their willingness to pay Bachelor thesis Institute for management Author: Jesper Andersen Drescher Bscb(sustainability) Student ID: 300545 Supervisor: Mai Skjøtt Linneberg Appendix for: How consumers attributions of firm motives

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 505-1928) Originalt emne Ejendomme og Inventar Forskellige Næringsdrivende Kommunens Malerforretning Næringsvæsen Uddrag fra byrådsmødet den 10. januar 1929 - side 2

Læs mere

Small Autonomous Devices in civil Engineering. Uses and requirements. By Peter H. Møller Rambøll

Small Autonomous Devices in civil Engineering. Uses and requirements. By Peter H. Møller Rambøll Small Autonomous Devices in civil Engineering Uses and requirements By Peter H. Møller Rambøll BACKGROUND My Background 20+ years within evaluation of condition and renovation of concrete structures Last

Læs mere

Opgave 2: Levevilkår på landet.

Opgave 2: Levevilkår på landet. Opgave 2: Levevilkår på landet. Opgaveformulering: Med udgangspunkt i oplysninger fra mindst to fremstillinger om perioden skal du gøre rede for levevilkårene på landet i Danmark i perioden o. 1850-1900.

Læs mere

OXFORD. Botley Road. Key Details: Oxford has an extensive primary catchment of 494,000 people

OXFORD. Botley Road. Key Details: Oxford has an extensive primary catchment of 494,000 people OXFORD Key Details: Oxford has an extensive primary catchment of 494,000 people Prominent, modern scheme situated in prime retail area Let to PC World & Carpetright and close to Dreams, Currys, Land of

Læs mere

Palmesøndag. En prædiken af. Kaj Munk

Palmesøndag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

LAURITS CHRISTIAN APPELS

LAURITS CHRISTIAN APPELS VED BOGHANDLER, CAND. PHIL. LAURITS CHRISTIAN APPELS JORDEFÆRD DEN 19DE SEPTEMBER 1 8 9 3. AF J. C. HOLCK, SOGNEPRÆST TIL VOR FRELSERS KIRKE. TBYKT SOM MANUSKRIPT. Trykt hos J. D. Qvist & Komp. (A. Larsen).

Læs mere

Staalbuen teknisk set

Staalbuen teknisk set Fra BUEskydning 1948, nr 10, 11 og 12 Staalbuen teknisk set Af TOMAS BOLLE, Sandviken Fra vor Kollega hinsides Kattegat har vi haft den Glæde at modtage følgende meget interessante Artikel om det evige

Læs mere

Light and wellbeing in hospitals

Light and wellbeing in hospitals Light and wellbeing in hospitals - A balance between the necessary daylight and the necessary artificial light 22.11.11. Carlo Volf, MAA Ph.D. stud. Arkitektskolen Aarhus carlo.volf@aarch.dk 1917-27 Gentofte

Læs mere

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT De mennesker, der har interesse for vor store billedhugger Bertel T h o r valdsen, kender sandsynligvis hans dødsmaske. Den viser os et kraftigt, fyldigt fysiognomi,

Læs mere

Hakon Holm. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Hakon Holm. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Opgaver til: 6. Syrer og baser

Opgaver til: 6. Syrer og baser Opgaver til: 6. Syrer og baser 1. Færdiggør følgende syre-basereaktioner: a) HNO 3 + H 2 O b) H 2 SO 4 + H 2 O c) HNO 3 + NH 3 d) SO 2-3 + H 2O e) PO 3-4 + H 2O f) H 3 PO 4 + H 2 O g) O 2- + H 2 O h) CO

Læs mere

3. S. i Fasten En prædiken af. Kaj Munk

3. S. i Fasten En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Skriftlig Eksamen Beregnelighed (DM517)

Skriftlig Eksamen Beregnelighed (DM517) Skriftlig Eksamen Beregnelighed (DM517) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet Mandag den 31 Oktober 2011, kl. 9 13 Alle sædvanlige hjælpemidler (lærebøger, notater etc.) samt brug af lommeregner

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 5, 1997 STRANDGADE 3A, KØBENHAVN Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser. Indsendt af Christian Lemée. Undersøgt af Aoife Daly og Niels Bonde. NNU j.nr.

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

m: masse i masseprocent : indhold i volumenprocent : indhold

m: masse i masseprocent : indhold i volumenprocent : indhold Kemisk formelsamling (C-niveau s kernestof samt en del formler, der hører hjemme på Kemi B ) Mængdeberegninger m: masse M: molar masse n : stofmængde : volumen ρ : densitet (massetæthed) c : koncentration

Læs mere

Side 1 af 9. SEPA Direct Debit Betalingsaftaler Vejledning

Side 1 af 9. SEPA Direct Debit Betalingsaftaler Vejledning Side 1 af 9 SEPA Direct Debit Betalingsaftaler Vejledning 23.11.2015 1. Indledning Denne guide kan anvendes af kreditorer, som ønsker at gøre brug af SEPA Direct Debit til opkrævninger i euro. Guiden kan

Læs mere

Et Familieportræt. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Et Familieportræt. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Kommunelæger Sct. Josephs Hospital Sundhedsvæsen Sygehuse Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 21. juni 1917 2) Byrådsmødet den 13. december 1917 Uddrag fra

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 44, 1999 GDASK ORUNIA, POLEN Nationalmuseets Marinarkæologiske Forskningscenter. Indsendt af George Indruszewski. Undersøgt af Niels Bonde, Aoife Daly, Orla Hylleberg

Læs mere

Usikkerhed - Laboratoriets krav og klinisk relevan

Usikkerhed - Laboratoriets krav og klinisk relevan Usikkerhed - Laboratoriets krav og klinisk relevan Henrik L. Jørgensen Klinisk Biokemisk Afdeling Bispebjerg Hospital GUM - definitioner Standard uncertainty Uncertainty of the result of a measurement

Læs mere

Richter 2013 Presentation Mentor: Professor Evans Philosophy Department Taylor Henderson May 31, 2013

Richter 2013 Presentation Mentor: Professor Evans Philosophy Department Taylor Henderson May 31, 2013 Richter 2013 Presentation Mentor: Professor Evans Philosophy Department Taylor Henderson May 31, 2013 OVERVIEW I m working with Professor Evans in the Philosophy Department on his own edition of W.E.B.

Læs mere

Appendix D: Introduktion til ph

Appendix D: Introduktion til ph Appendix D: Introduktion til ph Landbruget har længe haft problemer med ammoniak emission i stalden, tanken og i marken. Der er basalt set to faktorer der spiller ind i hvor stor emissionen er, ph i gyllen

Læs mere