side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 17:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 ved Jobcentret Tilgår pressen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 17:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 ved Jobcentret Tilgår pressen"

Transkript

1 side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 17:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 ved Jobcentret Tilgår pressen

2 side 2 Indholdsfortegnelse: 603. Sager og skrivelser til orientering Budgetopfølgning på Ældre- og Handicapudvalgets område Budget : Anlægsbudget, basisbudget og spareforslag Voksenpolitik i Kerteminde Kommune Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem i Kerteminde Kommune Velfærdsteknologi i Kerteminde Kommune Eventuelt Punkter på lukket møde: 610. Sager og skrivelser til orientering

3 side Sager og skrivelser til orientering A50 sagsnr Følgende forelægges til orientering for Ældre- og Handicapudvalget: a) Referat af Ældrerådets møde den 26. marts b) Kvalitetsstandard for Hverdagsrehabilitering 2012 har været til høring i Ældrerådet møde den 26. marts Ældrerådet tog kvalitetsstandarden til efterretning uden kommentarer. c) Kvalitetsstandard på det specialiserede socialområde har været til høring i Handicaprådet. Handicaprådet har ingen bemærkninger til kvalitetsstandarden og godkender den. d) Sektorbeskrivelse 2011 Ældre- og Handicapudvalget. Orientering fra formanden. Bilag: Referat af Ældrerådets møde den 26. marts 2012 Sektorbeskrivelse Ældre- og Handicapudvaglet.doc Ældre- og Handicapudvalgets møde punkt 603: Formanden orienterede om: - Henvendelse fra Ældrerådet. - Opmærksomhed på offentligt møde den 24/ i Munkebo. Sager og skrivelser blev taget til efterretning.

4 side Budgetopfølgning på Ældre- og Handicapudvalgets område Ø02 sagsnr Med baggrund i den vedtagne tidsplan for budgetopfølgning 2012 i Kerteminde Kommune foretages der nu budgetopfølgning 1. Budgetopfølgning foretages med baggrund i det korrigerede budget 2012 det forventede regnskab 2011 og de kendte ændringer indtil nu. Fokusområder er indeholdt i budgetopfølgningen. Der er konstateret ændringer, der giver anledning til, at de skal indarbejdes i det korrigerede budget 2012 se følgende: Kontoområde Fælleshuset i Munkebo overflyttes fra Kultur- og Fritidsudvalget til Ældre- og handicapudvalget med i alt kr Bevillingsændringer til godkendelse: ÆLDRE- OG HANDICAPUDVALG Beløb i kr. Opr. vedt. Budget 2012 Tillægsbevil ling 2012 inkl. Ompl. Korr. vedt. Budget 2012 Behov for tillægsbevil. DRIFT: Serviceudgifter Central refusionsordning Overførselsudgifter ANLÆG FINANSIERING: Balanceforskydning I alt Ældre- og Handicapudvalg Bilag: Specifikation på funktion 3 niveau, notat af 3. april 2012 og relevante bilag vedr. fokusområderne er vedhæftet sagen. Bevillingsomplaceringer som udvalget kan godkende: Tekst Beløb i kr. fra Beløb i kr. til Serviceudgifter 0 0 Central refusionsordning 0 0 Overførselsudgifter 0 0 Det indstilles: At der godkendes bevillingsændringer som anført i sagsfremstillingen og at disse indarbejdes i sagsnr Budgetopfølgning 0 3 ALLE UDVALG.

5 side 5 Bilag: Bemærkninger til budgetopfølgning pr. 31. marts 2012 på Ældre- og Handicapudvalgets område. Notat vedrørende budgetopfølgning Ældre- og Handicapudvalgets møde punkt 604: Budgetopfølgningen oversendes med anbefaling Budget : Anlægsbudget, basisbudget og spareforslag Ø02 sagsnr I henhold til budgetplan for budgetlægning fortsætter fagudvalgenes arbejde hermed, jf. nedenstående. Anlægsbudget: På fagudvalgets møde i april sker der: Færdiggørelse af oplæg til forslag til anlægsbudget med henblik på, at der på 2. budgetseminar den 24. maj kan gives en status. Bilag: Investeringsoversigt pr. 28. marts 2012 for årene : Anlæg (ekskl. Jordforsyning), edoc nr.: Basisbudget: Udarbejdelse af basisbudgetoplæg i fagforvaltningerne/fagudvalgene blev igangsat i marts med henblik på, at der på 2. budgetseminar den 24. maj skal gives status på tekniske korrektioner og status på basisbudgettet, og at fagudvalgenes oplæg til basisbudgetoplæg inkl. tekniske korrektioner skal foreligge medio juni På fagudvalgets møde i april sker der: Drøftelser af det foreliggende basisbudgetoplæg. Bilag: Oversigt basisbudget på Ældre- og Handicapudvalgets budgetområde.

6 side 6 Spareforslag: Det er forventningen, at der skal gennemføres reduktioner for mio. kr. for at få balance på kommunens budget. Økonomiudvalget har på mødet 14. februar 2012 besluttet, at vi skal gå i gang i god tid og der skal udarbejdes et spare- og omstillingskatalog, svarende til 60 mio. kr., som skal danne grundlag for de politiske prioriteringer, der skal ske i forbindelse med budget Opgaven er fordelt således på de enkelte udvalgsområder: Beløb i mio. kr. og 2013 p/l: Udvalg Serviceudgifter 2012 pr *) Reduktionsmål = 6,4% Børn- og Skoleudvalget 407,3-26,1 Kultur- og Fritidsudvalget 34,7-2,2 Ældre- og Handicapudvalget 297,7-19,1 Arbejdsmarkedsudvalget 17 stk. 4-udvalg 7,3-0,5 Miljø- og Teknikudvalget 42,1-2,7 Økonomiudvalget 148,4-9,5 I alt 937,5-60,0 * ) Samtlige serviceudgifter ekskl. indtægter fra den centrale refusionsordning 5.07 og udgifter til aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet I forbindelse med fagudvalgenes udarbejdelse af nye forslag må der tænkes i nye baner - i nye helheder og i nye løsninger, der er brug for at tænde det lange lys og beskrive holdbare forandringer. Der bør endvidere indgå fokus/afklaring på, om de besparelser, som blev indregnet som del af budgetvedtagelsen for 2012 og med virkning i/for de kommende budgetoverslagsår er opnået/udmøntet. På fagudvalgets møde i april sker der: Fortsættelse af arbejdet med, hvilke konkrete forslag, der kan virke fra 2013 og drøftelse af ideer til besparelser og ændringer, som kan medføre lavere driftsudgifter på længere sigt. Forslag, som skal foreligge til 2. budgetseminar den 24. maj. Økonomiudvalget indstiller, at fagudvalgene fortsætter processen med udarbejdelse af oplæg til anlægsbudget, basisbudget og spareforslag. Bilag: Basisbudget 2013 for Ældre- og Handicapudvalget Investeringsoversigt/anlæg (ekskl. jordforsyning) Ældre- og Handicapudvalgets møde punkt 605: Besparelsesforslaget oversendes til videre behandling.

7 side Voksenpolitik i Kerteminde Kommune G01 sagsnr Planlægning og udvikling på ældreområdet påvirkes i væsentlig grad af de fremtidige udfordringer. Befolkningsprognoserne viser en markant stigning i antallet af ældre de næste mange år, men prognoserne indikerer ikke direkte det fremtidige behov for hjælp, da behovet, bl.a., vil være påvirket af de ældres sundhedstilstand. Forventningen er dog en stigende efterspørgsel på ydelser, som kan understøtte et længere liv såvel i forhold til kvantitet som kvalitet. Gruppen af ældre er bredt sammensat, og dermed er forestillingerne om det gode liv som ældre tilsvarende mangfoldige. Fremtidens ældre anskuer ikke det gode liv som ældre løsrevet fra det liv de hidtil har levet. Derfor svarer forestillingen om et godt ældreliv meget til forestillingen om livet i al almindelighed. Dette gælder såvel behovet for livskvalitet, boligform, social kontakt og udfoldelsesmuligheder som behovet for tryghed. Voksenforvaltningen ønsker med en ældrepolitik at tage udgangspunkt i Kerteminde Kommunes værdier og holdninger og synliggøre målsætningerne på ældreområdet. Målsætningen for ældreområdet er, at skabe lokale rammer for en god og tryg tilværelse for ældre, fremme udviklingen af, at de ældre oplever selvbestemmelse på egen situation og udnytter egne ressourcer bedst mulig samt at prioritere forebyggelse og sundhedsfremme, således at borgerne støttes i bestræbelserne på at ændre livsstil, levevilkår og boform med henblik på at forebygge aldersbetingede sygdomme. Ældrepolitikken skal være retningsgivende for den fremtidige udvikling på ældreområdet og have betydning for de politiske beslutninger, således at den kommer til at påvirke den praktiske dagligdag for borgere og medarbejdere. Voksenforvaltningen fremlægger forslag til procesplan for udarbejdelse af en ældrepolitik i Kerteminde Kommune med udgangspunkt i inddragelse, hvor såvel de ældre selv samt de faglige medarbejdere inddrages i processen. Formålet med ældrepolitikken er, at vise at alle ældre borgere, uanset om de er raske og rørige eller er svækket af alder og sygdom, kan leve et godt og værdigt liv. Borgere over 65 år kan blive ved med at spille en aktiv rolle i samfundet ud fra de gennemgående principper om den enkeltes ansvar for eget liv og selvbestemmelsesret. Voksenforvaltningen indstiller, at Ældre- og Handicapudvalget godkender forslag til procesplan.

8 side 8 Ældre- og Handicapudvalgets møde punkt 485: Procesplan godkendes, men start skubbes til efteråret. Der udarbejdes en ny tidsplan. Sagen genoptages og Voksenforvaltningen fremlægger udkast til projektaftale og procesplan samt forslag til styregruppesammensætning for udarbejdelse af sundheds- og ældrepolitik i Kerteminde Kommune. Sundheds- og ældrepolitikken skal danne rammen og være retningsgivende for indsatser og den fremtidige udvikling for området. Hensigten er, at sundheds- og ældrepolitikken skal være et konkret arbejdsredskab for politikere, ledere og medarbejdere med henblik på at skabe de bedste rammer for et værdigt og aktivt liv. Voksenforvaltningen indstiller, at Ældre- og Handicapudvalget godkender forslag til sammensætning af styregruppe for udarbejdelse af sundheds- og ældrepolitik i Kerteminde Kommune. Ældre- og Handicapudvalgets møde punkt 555: Ældre- og Handicapudvalget godkendte forslag til styregruppe for udarbejdelse af Sundhedsog ældrepolitik samt godkendelse af tidsplan. Sagen genoptages. Der har været afholdt første møde i styregruppen, hvor det blev besluttet, at indstille til, at der udarbejdes en Voksenpolitik, der omfatter alle voksne borgere i Kerteminde Kommune, som modtager ydelser fra Hjemmeplejen samt handicap og psykiatri. Styregruppen foreslås på den baggrund udvidet med formanden for Handicaprådet samt en ledelsesrepræsentant fra handicap og psykiatri. Processen for en Voksenpolitik vil tidsmæssigt forlænges, da flere områder skal indgå i arbejdet. Voksenforvaltningen fremlægger revideret projektaftale og procesplan for udarbejdelse af en Voksenpolitik i Kerteminde Kommune.

9 side 9 Voksenpolitikken skal danne rammen og være retningsgivende for indsatser og den fremtidige udvikling for området. Inddragelse af handicap- og psykiatriområdet i en fælles politik for voksenområdet gør op med den hidtidige opfattelse, hvor Hjemmeplejen leverer serviceydelser til ældre, og handicap og psykiatri tager sig af yngre borgere med handicaps eller psykiatriske problemstillinger. Virkeligheden er, at disse grænser i praksis ofte krydses. En politik, som favner alle voksne borgere med behov for kommunale serviceydelser fra områderne har til hensigt, at være et konkret arbejdsredskab for politikere, ledere og medarbejdere med henblik på at skabe de bedste rammer for et værdigt og aktivt liv for voksne borgere i Kerteminde Kommune uanset alder og funktionsnedsættelsens art. Voksenforvaltningen indstiller, at Ældre- og Handicapudvalget godkender revideret projektaftale og procesplan for udarbejdelse af en Voksenpolitik i Kerteminde Kommune. Ældre- og Handicapudvalgets møde punkt 563: Der aftales møde mellem formand og direktør for Børn og Skoleudvalget. Herefter genoptages punktet til januar. Sagen genoptages. Arbejdet med Voksenpolitikken udspringer af et initiativ om, at udarbejde en ældrepolitik. Ved første styregruppemøde blev det besluttet, at indstille til, at udarbejde en Voksenpolitik, der omfatter alle voksne borgere i Kerteminde Kommune, som modtager ydelser fra Hjemmeplejen samt Handicap og psykiatri. Styregruppen blev på den baggrund udvidet med formanden for Handicaprådet samt en ledelsesrepræsentant fra handicap og psykiatri og processen tidsmæssigt forlænget. En organisationsændring i Voksenforvaltningen har ydermere medført at Arbejdsmarkedsområdet er inkluderet i udarbejdelse af Voksenpolitikken. Formulering af udfordringerne for Voksenforvaltningens område i et udfordringskatalog, er første fase i processen med at udarbejde en Voksenpolitik for Kerteminde Kommune. Udfordringskataloget er ligeledes udgangspunktet for at involvere politikere, ledere, medarbejdere og borgere i udarbejdelse af Voksenpolitikken. Voksenpolitikken skal danne rammen og være retningsgivende for indsatser og den fremtidige udvikling på området. Hensigten er, at Voksenpolitikken skal være et konkret arbejdsredskab for politikere, ledere og medarbejdere med henblik på at skabe de bedste rammer for, at borgerne kan opnå et aktivt og værdigt liv.

10 side 10 Udfordringskataloget for Sundhed og Pleje samt Handicap og Psykiatri forelægges Ældre- og Handicapudvalget til drøftelse. Ældre- og Handicapudvalgets møde punkt 597: Punktet udsættes til næste møde. Sagen genoptages. Punktet udsat fra sidste møde. Afholdelse af borgermødet udskydes til torsdag d. 7. juni Dette sker af hensyn til muligheden for at booke Chris Macdonald, som foredragsholder i tilknytning til arrangementet. Voksenforvaltningen fremlægger revideret procesplan for udarbejdelse af sundheds- og voksenpolitik i Kerteminde Kommune. Ikke relevant Voksenforvaltningen indstiller, at Ældre- og Handicapudvalget godkender revideret projektaftale og procesplan for udarbejdelse af sundheds- og voksenpolitik i Kerteminde Kommune. Bilag: Revideret procesplan for udarbejdelse af sundheds- og voksenpolitik i Kerteminde Kommune Ældre- og Handicapudvalgets møde punkt 606: Udvalget godkendte den reviderede tidsplan.

11 side Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem i Kerteminde Kommune G01 sagsnr Den daværende regering nedsatte i januar 2010 Ældrekommissionen med henblik på at komme med anbefalinger til, hvordan livskvalitet og selvbestemmelse kan understøttes for ældre i plejeboliger inden for de eksisterende økonomiske rammer samt at undersøge forekomsten af unødvendige regler, som udgør en barriere for kommunernes og de private aktørers indsats. Resultatet af kommissionens arbejde ses i rapporten, der udkom og er udleveret til udvalgets medlemmer. Rapporten er derfor udelukkende tilknyttet denne sag elektronisk (bilag 1). Ældrekommissionen offentliggjorde den rapporten Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem. Ældrekommissionen har formuleret fem grundlæggende værdier for et trygt og værdigt liv i en plejebolig 1) Indflydelse på eget liv, 2) Respekt for forskellighed, 3) Medmenneskelighed i fokus, 4) Gode oplevelser hver dag samt 5) En værdig afslutning på livet. Med udgangspunkt i de nævnte værdier har kommissionen formuleret 43 anbefalinger inden for syv områder: 1. Overgangen til livet på plejehjem 2. Et sundt og aktivt ældreliv 3. Den daglige pleje 4. Mennesker omkring den ældre på plejehjem 5. Den frivillige indsats 6. Den sundhedsfaglige indsats 7. Den bedste afslutning på livet. Rapporten findes som elektronisk publikation: Rapportens fem grundlæggende værdier er allerede kerneværdier for Hjemmeplejen i Kerteminde Kommune, og mange af anbefalingerne er dermed allerede i fokus, både af ledelse og af medarbejdere, og er en naturlig del af hverdagen for beboere i plejeboligerne. Hjemmeplejen har nedsat en arbejdsgruppe, som er i gang med at gennemgå samtlige anbefalinger med henblik på, at gøre en status og evt. iværksætte initiativer på området. Denne status vil blive fremlagt på et senere tidspunkt. Livskvalitet og selvbestemmelse er fundamentalt for alle mennesker uanset alder. Ældrekommissionens anbefalinger er således grundlag for at sikre, at disse fundamentale behov ligeledes sikres tilgodeset for borgere på plejecentre. Voksenforvaltningen indstiller, at Ældre- og Handicapudvalget drøfter fremtidige prioriteringer på området.

12 side 12 Ældre- og Handicapudvalgets møde punkt 607: Udvalget drøftede de 43 forslag og der afventes status fra plejens gennemgang af anbefalingerne på næste møde Velfærdsteknologi i Kerteminde Kommune G01 sagsnr Velfærdsteknologi dækker over robotteknologi, telemedicin, it-løsninger og intelligente hjælpemidler.teknologiske løsninger i form af udstyr og hjælpemidler anvendes af borgere, der er modtagere eller forbrugere af velfærdsydelser, og kan enten kompenserer for eller støtte en nedsat funktionsevne. Velfærdsteknologi vil kunne fremme tryghed, sikkerhed, borgerens sociale netværk, daglige virke og grundlæggende mobilitet i den daglige færden. Velfærdsteknologi omfatter også teknologiske løsninger, der primært anvendes af og understøtter de medarbejdere, som leverer eller udfører velfærdsydelserne. Det kan betyde smartere arbejdsgange eller servicekoncepter, der frigør arbejdsressourcer og bidrager dermed til øget effektivitet og kvalitet. Kilder: og Velfærdsteknologi vil kunne fremme tryghed, sikkerhed, borgerens sociale netværk, daglige virke og grundlæggende mobilitet i den daglige færden. Voksenforvaltningen indstiller, at Ældre- og Handicapudvalget drøfter velfærdsteknologiske løsninger. Bilag: Velfærdsteknologiske projekter status primo 2012.doc Ældre- og Handicapudvalgets møde punkt 608: Der tilføjes mulighed for telemøder. Udvalget drøftede og godkendte oversigten over velfærdsteknologiske løsninger.

13 side Eventuelt G00 sagsnr Eventuelt. Ældre- og Handicapudvalgets møde punkt 609: Intet. Mødet slut kl

side 1 Åbent referat for Arbejdsmarkedsudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1, Jobcentret Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Arbejdsmarkedsudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1, Jobcentret Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 11.04.2012 kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1, Jobcentret Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 438. Sager og skrivelser til orientering...

Læs mere

side 1 Åbent referat for Arbejdsmarkedsudvalgets møde den kl. 16:30 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1, Jobcentret Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Arbejdsmarkedsudvalgets møde den kl. 16:30 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1, Jobcentret Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 14.03.2012 kl. 16:30 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1, Jobcentret Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 428. Sager og skrivelser til orientering...

Læs mere

side 1 Åbent referat for Kultur- og fritidsudvalgs møde den kl. 16:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Kultur- og fritidsudvalgs møde den kl. 16:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Kultur- og fritidsudvalgs møde den 13.08.2012 kl. 16:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 276. Budgetopfølgning 2-2012 - på Kultur- og Fritidsudvalgets område....

Læs mere

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus Mødelokale 1, Jobcentret Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus Mødelokale 1, Jobcentret Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 06.02.2012 kl. 16:00 Munkebo Rådhus Mødelokale 1, Jobcentret Tilgår pressen side 2 Jørgen Schou deltog ikke under punkterne 579, 587, 588,

Læs mere

side 1 Åbent referat for Kultur- og fritidsudvalgs møde den kl. 16:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Kultur- og fritidsudvalgs møde den kl. 16:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Kultur- og fritidsudvalgs møde den 11.04.2011 kl. 16:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 130. Budgetopfølgning 1-2011 - Kultur- og Fritidsudvalgets område...

Læs mere

side 1 Åben dagsorden for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åben dagsorden for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åben dagsorden for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 29.10.2007 kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Fraværende: Afbud: Indholdsfortegnelse: 51. Sager og skrivelser til

Læs mere

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Mødelokale 1, Munkebo Rådhus Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Mødelokale 1, Munkebo Rådhus Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 04.02.2013 kl. 16:00 Mødelokale 1, Munkebo Rådhus Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 691. Organisationsændring i Sundhed og Pleje...

Læs mere

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 15:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 15:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 05.03.2009 kl. 15:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 194. Sager og skrivelser til orientering... 3

Læs mere

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 10.10.2011 kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Jørgen Schou fraværende under punkt 546. Indholdsfortegnelse: 546.

Læs mere

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus - stort mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus - stort mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 27.08.2007 kl. 16:00 Munkebo Rådhus - stort mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 36. Sager og skrivelser til orientering...

Læs mere

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Byrådssalen, Kerteminde Rådhus Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Byrådssalen, Kerteminde Rådhus Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 03.09.2012 kl. 16:00 Byrådssalen, Kerteminde Rådhus Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 641. Sager og skrivelser til orientering...

Læs mere

UDVIKLING, KOORDINERING OG OVERBLIK er nøgleord for processen for budget

UDVIKLING, KOORDINERING OG OVERBLIK er nøgleord for processen for budget BUDGET 2013 2016 FORORD. UDVIKLING, KOORDINERING OG OVERBLIK er nøgleord for processen for budget 2013- Udvikling: I budgettet er fra 2012 afsat en innovationspulje og arbejdet med innovation og fornyelse

Læs mere

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 17:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 17:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 14.03.2011 kl. 17:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Ingen. Indholdsfortegnelse: 480. Sager og skrivelser til orientering...

Læs mere

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 07.05.2009 kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Jan Johansen deltog ikke i punkt 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232. Indholdsfortegnelse:

Læs mere

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 21.02.2008 kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Arne Krydsfeldt mødte kl. 16.40 og deltog derfor ikke fuldt ud i behandlingen

Læs mere

Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget , proces og tidsplan

Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget , proces og tidsplan Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget 2018 2021, proces og tidsplan Dette notat beskriver forslag til proces- og tidsplan for budgetlægningen for budget 2018-2021. Indhold: 1. Vigtige elementer i årets

Læs mere

87 Opfølgning økonomivurdering pr. 30. juni 2011 - Udvalget for Sundhed og Omsorg.

87 Opfølgning økonomivurdering pr. 30. juni 2011 - Udvalget for Sundhed og Omsorg. Referat fra mødet i Udvalget for Sundhed og Omsorg den 10. oktober 2011 kl. 15:15 i Mødelokale 3, Hadsund Rådhus Mødet sluttede kl. 17.00 Pkt. Tekst Åbne dagsordenpunkter 86 Økonomirapport 2011 87 Opfølgning

Læs mere

Møde 10. maj 2016 kl. 13:00 i Mødelokale 6

Møde 10. maj 2016 kl. 13:00 i Mødelokale 6 Ældrerådet Referat Møde 10. maj 2016 kl. 13:00 i Mødelokale 6 Afbud: Algot Øhlenschlæger Pkt. Tekst Side 15 Godkendelse af referat fra møde den 5. april 2016 1 16 Orientering omkring Asp plejecenter samt

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol EKSTRAORDINÆRT MØDE

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol EKSTRAORDINÆRT MØDE Social- og Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol EKSTRAORDINÆRT MØDE Dato: 16. juni 2011 Lokale: 268, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 8:30-11:45 Thomas Krog, Formand (F) Ole Bruun (A) Marianne Jensen

Læs mere

Budgetproces for Budget 2020

Budgetproces for Budget 2020 Budgetproces for Budget 2020 December 2018 Budgetproces for Budget 2020 Godkendt i Byrådet d. 19-12-2018 2 Indhold 1. Fokus for budget 2020...4 1.1 Den økonomiske politik...4 1.2 Situationsbillede...5

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: Masterplan for En god og tryg ældrepleje Sagsnr. i ESDH: 18/15117 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv I det politiske arbejdsprogram

Læs mere

side 1 Åbent referat for Arbejdsmarkedsudvalgets møde den kl. 16:00 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Arbejdsmarkedsudvalgets møde den kl. 16:00 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 09.01.2013 kl. 16:00 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 505. Sager og skrivelser til orientering i Arbejdsmarkedsudvalget... 3 506. Fokusopfølgning

Læs mere

Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget , proces og tidsplan

Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget , proces og tidsplan Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget 2019-2022, proces og tidsplan Dette notat beskriver forslag til proces- og tidsplan for budgetlægningen for budget 2019 2022. Indhold: 1. Vigtige elementer i årets

Læs mere

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6 Velfærdsudvalget Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl. 08.30 i F 6 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten Skovgaard (V) Susanne Bettina

Læs mere

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 [UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 Indhold Budgetprocessen i 2018... 3 Fase 1: Forberedelse og budgetprocedure... 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces Nye ønsker og forslag

Læs mere

Velfærdsudvalget. Referat fra møde Torsdag den 6. marts 2014 kl i Nordhøj, Skibby

Velfærdsudvalget. Referat fra møde Torsdag den 6. marts 2014 kl i Nordhøj, Skibby Velfærdsudvalget Referat fra møde Torsdag den 6. marts 2014 kl. 08.30 i Nordhøj, Skibby Mødet slut kl. 11.40 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 17.04.2012 kl. 15:30 Byråssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 17.04.2012 kl. 15:30 Byråssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 17.04.2012 kl. 15:30 Byråssalen Tilgår pressen side 2 Alex Beck og Palle Hansborg-Sørensen deltog ikke i behandlingen af sagerne 682-685 og 687-691 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 23 TORSDAG DEN 18. SEPTEMBER 2008, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Erhvervs- og Fritidsudvalget 18. september 2008 Side:

Læs mere

Velfærdspolitik Fanø Kommune

Velfærdspolitik Fanø Kommune Velfærdspolitik Fanø Kommune Indledning I Fanø Kommune skal vi sikre velfærd for alle borgere. Vi ønsker at alle borgere, uanset udgangspunkt skal kunne vælge det sunde liv, hvor borgeren støttes i at

Læs mere

- Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb

- Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb Budgetlægning 2015-2018 Basisbudget 2015-18: - Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb MED, Råd m.fl, 21. August 2014 Danmark er presset på vækst Vækst i BNP

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:30 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:30 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 10.11.2009 kl. 14:30 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ingen. Indholdsfortegnelse: 553. Fokusområder - opfølgning på Økonomiudvalgets område.... 3 554.

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

side 1 Åbent referat for Byrådets møde den kl. 17:30 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Byrådets møde den kl. 17:30 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Byrådets møde den 25.06.2008 kl. 17:30 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 217. Anlægsbudget 2008. Budgetopfølgning i forbindelse med lovforslag vedrørende anlægssanktion...

Læs mere

2012/2013. Strategi for velfærdsteknologi Sundheds- og Omsorgsområdet

2012/2013. Strategi for velfærdsteknologi Sundheds- og Omsorgsområdet 2012/2013 Strategi for velfærdsteknologi Sundheds- og Omsorgsområdet Strategi for velfærdsteknologi på Sundheds- og Omsorgsområdet i Ikast-Brande Kommune I Ikast-Brande Kommune har byrådet en vision for

Læs mere

Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet

Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet Kvalitetsarbejde i praksis erfaringer fra danske projekter på ældreområdet Oplæg på ekspertmøde vedr. Kvalitet i äldreomsorgen 30.9.2103 Rikke Søndergaard, rso@socialstyrelsen.dk Om Socialstyrelsen Socialstyrelsen

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 2 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2.

Budgetforslag Overslagsår Version 2 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 2 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

Forslag til målgruppe for og hovedemner i ældrepolitikken 2017

Forslag til målgruppe for og hovedemner i ældrepolitikken 2017 Forslag til målgruppe for og hovedemner i ældrepolitikken 2017 1. Indledning En vigtig del af visionen for Norddjurs Kommune er: Et liv med muligheder og Alle med. Et af hovedformålene med Norddjurs kommunes

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1.

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 1 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Holbæk Kommunes. turismepolitik. Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov

Holbæk Kommunes. turismepolitik. Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov Holbæk Kommunes erhvervs- ældrepolitik og turismepolitik Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov Indhold side 4 side 6 side 8 Forord Fremtidens muligheder og udfordringer på ældreområdet Ældrepolitikken

Læs mere

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Alder Bedst - kl. 13:00-14:00 2 2 Tilskud til ombygning og indretning af plejecentre

Læs mere

KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT

KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT for Sundhedsudvalgets møde den 8. marts 2007 Kl. 17.00 Byrådssalen Tilgår pressen Fraværende: Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Sundhedsaftaler med Region Syddanmark...2 2. Samarbejde

Læs mere

side 1 Åbent referat for Børn- og Skoleudvalgets møde den 10.01.2012 kl. 14:00 Mødelokale 2 - Gl. byrådssal i Langekov Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Børn- og Skoleudvalgets møde den 10.01.2012 kl. 14:00 Mødelokale 2 - Gl. byrådssal i Langekov Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Børn- og Skoleudvalgets møde den 10.01.2012 kl. 14:00 Mødelokale 2 - Gl. byrådssal i Langekov Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 383. Budgetopfølgning 0-2012 på Børn- og

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Sundheds- og Omsorgsudvalget Mødedato: Mandag den 19. marts 2018 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 215, Mødelokale Einer Lyduch, Dorthe Hecht, Heidi Ladegaard,

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

Høring angående serviceharmonisering vedrørende Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)

Høring angående serviceharmonisering vedrørende Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Høring angående serviceharmonisering vedrørende Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Udvalgsnavn: Handicaprådet Mødedato: Torsdag den 28. juni 2012 Sagsnr.: 12/1460 Sagsansvarl ig: Rikke Gaardsted Nielsen

Læs mere

side 1 Åbent referat for Byrådets møde den kl. 17:30 Byrådsmøde Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Byrådets møde den kl. 17:30 Byrådsmøde Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Byrådets møde den 09.10.2008 kl. 17:30 Byrådsmøde Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 251. Spørgetid... 3 252. 2. behandling af budget 2009-2012... 3 253. Godkendelse af

Læs mere

Mødedato: 20. februar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 20. februar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 20. februar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Orientering - årskort til 65+ borgere - Kl. 13:00-13:15 2 2 Orientering - Status på

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 10/2018 Dannet den: Tirsdag den 23-10-2018 Mødedato: Mandag den 22-10-2018 Mødetidspunkt: 16:30-18:00 Mødested: Gråt, Amtstue Alle Medlemmer Benny Christensen

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2017 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2017 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2017 og overslagsårene 2018 2020 Budgetproceduren 2017-2020 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den forestående budgetlægning. Katalog

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

side 1 Åbent referat for Kultur- og fritidsudvalgs møde den kl. 16:30 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Kultur- og fritidsudvalgs møde den kl. 16:30 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Kultur- og fritidsudvalgs møde den 05.11.2012 kl. 16:30 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 290. Ansøgninger fra Jubilæumskomiteen... 3 291. Oprettelse af den

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Udkast maj 2013. Ældrepolitik

Udkast maj 2013. Ældrepolitik Udkast maj 2013 Ældrepolitik Vision Omsorgskommunen Ringsted Ældrepolitikken sætter rammen og afstikker retningen for initiativer og indsatser på ældre og sundhedsområdet i Ringsted Kommune og har sit

Læs mere

Åbent. 7. Første udkast til udbygningsplan på det sociale område. Sagsprocedure. Resume. Indstilling. Sagsbeskrivelse

Åbent. 7. Første udkast til udbygningsplan på det sociale område. Sagsprocedure. Resume. Indstilling. Sagsbeskrivelse 7. Første udkast til udbygningsplan 2019-2025 på det sociale område Sagsnr.: 253-2018-11352 Dok.nr.: 253-2019-19140 Åbent Sagsprocedure Social-, Sundheds- og Psykiatriudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

Ringsted Kommunes Ældrepolitik

Ringsted Kommunes Ældrepolitik Ringsted Kommunes Ældrepolitik 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Dialogmodellen...5 Tryghed og kvalitet...6 Deltagelse, fællesskab og ansvar... 7 Forskellige behov...8 Faglighed

Læs mere

1 Godkendelse af dagsorden 2

1 Godkendelse af dagsorden 2 Referat Ældrerådet Mødedato: 20. oktober 2015 Mødetid: 13:30 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Godkendelse af dagsorden 2 2 Høring - Kvalitetsstandarder - Genoptræning, vedligeholdelsestræning

Læs mere

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6 Sundhedsudvalget Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 16:45 MØDEDELTAGERE Jesper Wittenburg (A) Anne-Lise Kuhre (A) Jens Ross Andersen (V) Jørgen Bech (V) Kirsten

Læs mere

Social- og Sundhedsunderudvalg Mandag, den 6. marts 2006, Kl Møde nr. 3 Værløse Rådhus, Mødelokale 1

Social- og Sundhedsunderudvalg Mandag, den 6. marts 2006, Kl Møde nr. 3 Værløse Rådhus, Mødelokale 1 FURESØ KOMMUNE Social- og Sundhedsunderudvalg Mandag, den 6. marts 2006, Kl. 19.00 Møde nr. 3 Værløse Rådhus, Mødelokale 1 Afbud: Kurt Bork Christensen og Sidika Yalin REFERAT Susanne Mortensen (C), formand

Læs mere

Det gode og sunde ældreliv

Det gode og sunde ældreliv Dok. nr. 306-2016-280707 Sag nr. 306-2012-5811 Det gode og sunde ældreliv Odsherred Kommunes ældrepolitik år 2013-2017 Godkendt i Byrådet den 26. februar 2013 Indhold Forord... 3 Lidt om processen... 5

Læs mere

Indberetning til Økonomi- og Indenrigsministeriet vedr. det specialiserede socialområde

Indberetning til Økonomi- og Indenrigsministeriet vedr. det specialiserede socialområde Notat Sagsnr.: 2011/04323 Dato: 23. januar 2012 Sag: 2011 - Indberetning til Økonomi- og Indenrigsministeriet vedr. det specialiserede socialområde Sagsbehandler: Hanne Astrid Jørgensen Økonomi og analysekonsulent

Læs mere

Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udkast 7. januar 2015 Dok.nr.: 2014/0026876 Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Ledelsessekretariatet Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Borger, netværk og civilsamfund

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Værdighedspolitik 2018 Sundhed, Handicap og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange

Læs mere

44. Behandling af budget for

44. Behandling af budget for 44. Behandling af budget for 2020-23 Sagsbehandler Sagsnr Per Trodsøe Hansen 00.30.10-S00-1-19 RESUMÉ Politisk behandling Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget (godkender), 04.06.2019 Udvalget skal udarbejde

Læs mere

Notat vedrørende indberetning til Indenrigs- og Socialministeriet og Sundhedsministeriet på det specialiserede socialområde, 4.

Notat vedrørende indberetning til Indenrigs- og Socialministeriet og Sundhedsministeriet på det specialiserede socialområde, 4. Regnskab Notat Til: Udvalget for Voksne og Sundhed Sagsnr.: 2010/04167 Dato: 5. februar 2013 Sag: Sagsbehandler: Notat vedrørende indberetning til Indenrigs- og Socialministeriet og Sundhedsministeriet

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: Budgetopfølgning III for 2018 - Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Sagsnr. i ESDH: 18/793 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for sociale forhold, sundhed og

Læs mere

Indledning. Ældrepolitikken retter sig både

Indledning. Ældrepolitikken retter sig både Ældrepolitik 2 blank Indhold: Indledning...4 Vision Omsorgskommunen Ringsted...6 Dialogmodellen...7 Tryghed og kvalitet...8 Pejlemærkerne Deltagelse, fællesskab og ansvar...9 Forskellige behov...10 Faglighed

Læs mere

Godkendelse af Anvendelse af værdighedsmidler med høringssvar

Godkendelse af Anvendelse af værdighedsmidler med høringssvar Punkt 3. Godkendelse af Anvendelse af værdighedsmidler 2018-2019 - med høringssvar 2017-030246 Ældre- og Handicapudvalget indstiller til Byrådet at det godkendes, at de værdighedsmidler, der er bundet

Læs mere

NOTAT. Proces- og tidsplan for budget (Principper for økonomistyring bilag 3)

NOTAT. Proces- og tidsplan for budget (Principper for økonomistyring bilag 3) Proces- og tidsplan for budget 2015-2018 DATO 4. februar 2014 SAGS NR. (Principper for økonomistyring bilag 3) Dette notat beskriver principper, procedure og tidsplan for vedtagelsen af budget 2015-2018.

Læs mere

Notat. Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken Vedrørende Værdighedspolitik

Notat. Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken Vedrørende Værdighedspolitik Dato: 02.11.2018 Center for Sundhed og Omsorg Sekretariat horsholm.dk Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken 2018 Baggrund Hørsholm Kommune har opdateret kommunens værdighedspolitik,

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Sundheds- og Omsorgsudvalget Mødedato: Mandag den 18. marts 2019 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 215, Mødelokale Einer Lyduch, Dorthe Hecht, Henrik Zimino,

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik Maj 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng

Læs mere

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 31.01.2008 kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 77. Sager og skrivelser til orientering... 3 78.

Læs mere

Godkendelse af Anvendelse af værdighedsmidler med høringssvar

Godkendelse af Anvendelse af værdighedsmidler med høringssvar Punkt 3. Godkendelse af Anvendelse af værdighedsmidler 2018-2019 - med høringssvar 2017-030246 Ældre- og Handicapudvalget indstiller til byrådet, at det godkendes, at de værdighedsmidler, der er bundet

Læs mere

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Alder Bedst - kl. 13:00-14:00 2 2 Tilskud til ombygning og indretning af plejecentre

Læs mere

Budgetprocedure

Budgetprocedure Budgetprocedure 2020-2023 Udkast 20. februar 2019 Budgettet er politikernes vigtigste redskab til at styre den økonomiske udvikling i kommunen. Det er således ved budgetlægningen, at de store beslutninger

Læs mere

Handleplan for et værdigt liv med funktionsnedsættelse

Handleplan for et værdigt liv med funktionsnedsættelse Handleplan for et værdigt liv med funktionsnedsættelse Bilag til Fokusområde 3 i Velfærdspolitikken Forfatter: Birgitte Lindegaard Nielsen Revideret den 11. September 2017 Dokument nr. 480-2016-303699

Læs mere

Medlemmer: Kirsten Nissen (formand), Bente Ketty Hansen (næstformand), Bent Johansen, Merete Raaschou, Per Schrader og Svend Aage Sørensen.

Medlemmer: Kirsten Nissen (formand), Bente Ketty Hansen (næstformand), Bent Johansen, Merete Raaschou, Per Schrader og Svend Aage Sørensen. DAGSORDEN Møde i Forretningsudvalget Dato: Onsdag den 13. april 2016 kl. 10-14 Sted: Rådhuset (afventer lokale) Medlemmer: Kirsten Nissen (formand), Bente Ketty Hansen (næstformand), Bent Johansen, Merete

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Udkast Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udkast Velfærds- og Sundhedsudvalget Udkast Værdighedspolitik 2018-2021 Velfærds- og Sundhedsudvalget 4 Velfærds- og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: IBF/LL Sagsnr. 27.00.00-P22-2-17 Dato:09-05-2018 Indhold side Indledning..

Læs mere

KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT

KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 26. februar 2007 Kl. 16.00 Munkebo Rådhus, Kantinen Tilgår pressen Fraværende: Side 1 Jan Johansen og Lykke Krapalis ankom kl. 16.50

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik April 2019 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng

Læs mere

REFERAT. Referat af møde i Handicaprådet for Solrød Kommune. Mandag d. 7. december 2015 kl i lokale 1B. Åben dagsorden

REFERAT. Referat af møde i Handicaprådet for Solrød Kommune. Mandag d. 7. december 2015 kl i lokale 1B. Åben dagsorden SOLRØD KOMMUNE Job- og SocialCenteret REFERAT Emne: Referat af møde i Handicaprådet Mødedato: 7. december 2015 Kl.: 17-19.00 Sted: Lokale 1B Til: Arne Pedersen, Jane Noer, Mette Cadovious, Brian Mørch,

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-4-17 Dato: 01-09-2017 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2018-2021 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Velfærds- og Sundhedsudvalget

Velfærds- og Sundhedsudvalget Referat Velfærds- og Sundhedsudvalget Mødedato: 25. maj 2016 Mødetid: 17:00 Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åbne dagsordenspunkter 3 VS Budgetforslag 2017 inkl. overslagsårene 2018-2020, Velfærds-

Læs mere

Aktuel økonomi - regnskab budgetlægning udligningsreform - OK 18

Aktuel økonomi - regnskab budgetlægning udligningsreform - OK 18 Aktuel økonomi - regnskab 2017 - budgetlægning 2019-22 - udligningsreform - OK 18 Byrådets plankonference den 3.-4. maj 2018 Regnskab 2017 2 Regnskab 2017 Økonomioversigt Opr. budget Korr. budget Forv.

Læs mere

Bilag 3. Fremskrivningsnotat budget

Bilag 3. Fremskrivningsnotat budget Bilag 3. Fremskrivningsnotat budget 2019-2022 Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Økonomisk Afdeling 1. marts 2018 2016-006381-43 Fremskrivningsnotat budget 2019-22 Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Den

Læs mere

Dato Tid Sted NB. Fraværende Stedfortræder Medlemmer

Dato Tid Sted NB. Fraværende Stedfortræder Medlemmer Referat Ældrerådet Ordinært møde Dato 29. januar 2014 Tid 09:00 Sted Frederikshavn Rådhus, mødelokale 0.28 NB. Fraværende Poul-Erik Andersen Stedfortræder Medlemmer Hanne Andersen Oda Kajgaard Ole Kanstrup

Læs mere

Statusrapport. Værdighedspolitik Velfærds- og Sundhedsudvalget

Statusrapport. Værdighedspolitik Velfærds- og Sundhedsudvalget Statusrapport Værdighedspolitik 2016-2017 Velfærds- og Sundhedsudvalget Velfærds- og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: IBF/LL Sagsnr. 27.00.00-P22-2-17 Dato:26-04-2018 Indhold Side Indledning

Læs mere

Livskvalitet og helbred i plejehjem

Livskvalitet og helbred i plejehjem Livskvalitet og helbred i plejehjem v. adm. direktør Bjarne Hastrup, Ældre Sagen, formand for Ældrekommissionen 05-11-2012 1Ældre Sagen PowerPoint eksempel Facts om Ældrekommissionen Kommissionen blev

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere