Nyhedsbrev nr. 2/ årgang

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbrev nr. 2/ årgang"

Transkript

1 Nyhedsbrev nr. 2/ årgang Bestyrelsen informerer: Så fik vi overstået generalforsamlingen, og der blev valgt en ny bestyrelse. Ny og ny - det er så meget sagt. De gode kræfter fra den gamle bestyrelse har heldigvis fået muligheden for at fortsætte, og vi siger velkommen til vores nye bestyrelsesmedlem og til vores nye suppleant. Vi glæder os til samarbejdet. Den nye bestyrelse ser nu således ud: Formand Næstformand Kasserer Sekretær Bestyrelsesmedlem Bestyrelsesmedlem Bestyrelsesmedlem Suppleanterne er: Revisor og suppleant: Kirsten Ludvigsen Randi Speiermann Rolf Lindberg Erik Steffensen Arne Jonesen Karina Baggers Anders Beck Karin Christensen Claus Hein-Nielsen Aase Christiansen Herudover er der gode frivillige kræfter, der holder styr på det praktiske:

2 Gotisk undervisning Webmaster Redaktør af nyhedsbrev Tilmeldinger Køkkenansvarlig Teknisk Service Biblioteket Indtastning af FT Medlemsliste Vagtplan Jørgen Kristensen Arne Christensen og Arne Jonesen John Bils Lillian Holm Nielsen Grethe Beck Erik Steffensen Randi Speiermann Stormfloden 1872 Vi har i de sidste årtier her i landet oplevet ret mange storme/naturkatastrofer, som har haft indflydelse på dagligdagen for den største part af befolkningen. Store dele af skovene er blevet ødelagt, EL-ledninger er blevet revet ned, togene er taget ud af drift, flyture, veje og sejlruter er blevet blokeret, og oversvømmelser over hele landet har ødelagt især kældre og sommerhuse. Jeg har ofte - især om sommeren - studset over, hvor sandet på min sommerhusgrund er kommet fra. Jeg ved, at tyskerne under den 2. verdenskrig planerede området med noget sand i forbindelse med bygningen af en vold mod syd, men inden da havde naturen selv sørget for at hæve jordoverfladen med op til 1 m sand. Forklaringen er stormfloden i 1872, hvor det meste af Sydfalster og den sydlige del af Lolland blev oversvømmet. I den første uge af november 1872 havde vejret været koldt og stormende. Først kom blæsten fra nordvest og pressede store vandmængder fra Nordsøen ned i Kattegat og videre gennem Østersøen op i Den botniske Bugt. Pludselig blev det vindstille søndag d. 10. november, men mandag den 11. november skiftede vinden til nordøst og tiltog i løbet af den 12. til storm og endelig orkan (35m/s), som kulminerede onsdag den 13. Vinddrejning til nordøst betød, at vandet fra den nordlige del af Østersøen blev presset ned i den sydlige del. Tilstrømningen af vand til Kattegat og bælterne i den første uge af november havde medført en ophobning af vand i den sydlige del af Østersøen, så Lillebælt, Storebælt og Øresund nærmest virkede som propper. Vandet fra den botniske bugt til den sydlige del af Østersøen havde så kun én vej at gå ind over land og på Marielyst Torv på Falster står en mindesten, der viser en vandhøjde på næsten 4 m.

3 Stormfloden havde kostet flere hundrede menneskeliv og 300 forliste skibe. Den havde ramt svenske, tyske og danske kyster, og på Sydhavsøerne døde 80 (52 på Falster og 28 på Lolland). På det hårdt ramte Sydfalster var huse, gårde, mennesker, dyr og husgeråd blevet skyllet bort. Fra Bøtø, Marielyst, Hasselø og Gedesby findes forfærdende øjenvidneberetninger om familier, der drev bort på deres huse og om forældre, der måtte se deres børn blive revet ud i de frådende vandmasser. Det lave dige, som var blevet bygget i 1871, var nytteløst. Det nuværende dige langs den 17 km lange strand blev allerede godkendt i 1873 og startet samme år. Det 3 m høje dige var færdigt allerede i Resultatet af stormen og bygningen af diget blev et meget omdiskuteret emne om store landvindingsprojekter om bl.a. det nu tørlagte og sandede Bøtø Nor, som i dag i stor udstrækning er et sommerhusområde. John B Fra småtingsafdelingen Find gamle luftfotos af dit hjem. Vil du se, hvordan dit nabolag så ud for mere end 60 år siden?

4 Gå ind på kb.dk/danmarksetfraluften/ zoom ind på det ønskede område og vent, mens hjemmesiden søger efter billeder - der kan gå lidt tid, inden billederne dukker op på kortet. Det er samtidig vigtigt, at du zoomer meget ind på kortet, da nogle billeder først dukker op, når du zoomer tæt på et bestemt område. Vælg billeder via "nålene" på kortet eller i menuen til venstre. Ved hvert billede er der info om årstal m.m. Gå ind på Vælg kortet DDOland1954 i dropdown-menuen i højre øverste hjørne. Søg adresser frem i søgefeltet øverst til højre. Hvis du vælger "sammenlign med" kan du vælge et nyere kort fra f.eks og med slideren "Gennemsigtighed" skifte gradvist mellem de to kort. På den måde kan du hurtigt sammenligne 1954 med Kilde: Mikkel Andersen/det grønne område Vedr. Vejret! Et af vore medlemmer, Finn Ørssleff, har kontaktet mig med et spændende forslag om at udbygge beskrivelser af vore aners levevis med oplysninger om vejr og vind, ja, endog naturkatastrofer, som den enkelte har fundet frem til om vejrets eventuelle indflydelse på familiernes levevis og oplevelser. Finn har sendt mig sine notater, og hvis der blandt medlemmerne findes supplerende oplysninger til Finns meget spændende artikel, så vil jeg gerne formidle kontakten til Finn. JB ANER VI NOGET OM VEJRET? Finn Ørssleff Storm P. som er tillagt meget, skal have sagt: Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det! Det rammer slægtsforskere, idet der mig bekendt ikke er noget umiddelbart sted man kan gå hen og få rede på det hele.

5 Det er gået op for mig at vejret som i høj grad påvirker menneskers liv, står der meget lidt om i de af mig forfattede baggrundsberetninger om mine aner. Det synes jeg er en klar mangel. F.eks. blev en kvindelig ane fundet død ved Gåsebæksrenden på Kongens Enghave. Hvorfor det? Det skal ved lejlighed efterforskes via Retsbetjentarkiverne. Blev hun myrdet? Var hun syg? Eller druknede hun i bækken? Så dukker spørgsmålet op: Var der meget vand i bækken? Var det en våd sommer? Havde der været skybrud? Osv. En anden situation kan være at der var meget streng frost eller ekstremt snefald så folket ikke kunne komme udenfor en dør i dagevis. Resulterede det i fødsler ¾ år senere? Eller dødsfald pga. kulden. En tredje situation kan være ulykke, drukning etc. som følge af vejrliget. Jeg spurgte mig for hos kloge folk og som i lignende situationer kom der straks Glimrende spørgsmål udforsk det og skriv noget om det! svar: OK! Jeg har gennemgået det materiale som umiddelbart popper op af en google-søgning. For ikke at trætte læserne skal jeg holde mig til konkrete facts Inden for en passende tidshorisont og anføre nogle kilder : Stor hungersnød i Europa. Ca til ca. 1850: Den såkaldte Lille Istid, med minimumstemperaturer ca. 1660, 1770 og Istiden kan ikke mærkes i Danmark 1720 til tallet: Gletsjerne voksede i Schweiz og slugte hele landsbyer. Floderne i Vesteuropa frøs ofte helt til. Island blev helt indesluttet i is og befolkningen faldt til det halve. De nordiske kolonier på Grønland blev forladt. 1593, 1619, 1632: Gangbar fast is mellem Sjælland og Skåne. 1635: Gangbar fast is mellem Skåne og Bornholm. 1650: Første globale temperaturminimum. 1659: Svenskerne gik over isen på Lillebælt og fra Fyn til Lolland-Falster og videre til Sjælland. Freden i Høje-Taastrup Præstegård : Sporer solplet minimum.

6 : Maunder solplet minimum : Starten af udbrud i vulkanen Laki på Island, fortsatte til februar Medførte ødelæggelse af den sydlige del af Island og hungersnød i store dele af Europa : 114 dages isbådstransport over Storebælt : Endnu drivis i Øresund : Vulkanen Tambora i Indonesien i udbrud det største kendte udbrud i over år blev kendt som året uden sommer i Europa og Nordamerika. Medførte hungersnød, fejlslagen høst og forhøjede priser samt emigrationsbølger fra flere lande, undtagelsestilstand i Schweiz, oprør i Frankrig og England. Det må have været et ekstra gok til DK efter statsbankerotten. Pga. havremangel gik antallet af heste tilbage i store dele af Europa. 1850: Vejret bliver igen varmere med generel temperaturstigning siden. Ultimo 1860 erne: København begynder at måle solskinstimer. 1872: Meteorologisk Institut etableres : Vulkanen Krakatoa i Indonesien eksploderede og tsunamibølgen registreredes på tidevandsmålere over hele Jorden. Udbruddet fik gennemsnitstemperaturen overalt til at falde med 0,5 C. Om eftermiddagen samledes københavnere på Kgs. Nytorv og Rådhuspladsen for at drøfte den uforklarlige blodrøde solnedgang. Først kom forklaringen i The Times om udbruddet 3 måneder før : 10 år præget af mange lave ekstremer. Maj og august 1902, samt oktober 1905 blev rekordkolde minus 0,9C i Gludsted Plantage. 1902, 1907 og 1909 havde somre blandt de 10 koldeste i 1900-tallet havde meget tør sommer. September 1906 højeste sept. temp. overhovedet den vådeste sommer. Julestormen 1902, århundredets første orkan fra vest snestorm fra nord som begravede København og Sjælland storm som gav store oversvømmelser i Sydvestjylland : Næsten ingen ekstremer. Marts 1918 rekordtør og november 1919 rekordkold. Juli 1914 næsten varmerekord med 34,5 C vestenstorm truer Sydvestjylland en togulykke på Esbjerg-Tjæreborg linjen pga. solkurve som følge af hedebølge. Juleaften 1915 århundredets første hvide Jul med forrygende snestorm. Lukkede veje og jernbaner dec. Især i Nordjylland stærk storm rammer Sydvestjylland : 23/ orkanagtig storm fra nord meget streng vinter tilfrosne farvande stærk storm fra vest.

7 : 8/ kraftig regnstorm over de sydlige egne på Ærø falder 169 mm på 24 timer bliver århundredets koldeste år bliver næstvarmeste år overhovedet. Dec og nov er rekordvarme : 1939/40,1940/41 og 1941/42 blev trillinge-isvintrene. Jan-feb 1942 blev den strengeste isvinter i mands minde. Færgeruter blev indstillet pga. metertyk is overalt. Isen smeltede først i maj kulderekord i Silkeborg med minus 31 C. Århundredets bedste somre: 1947, 1955, 1975, 1976 og Solfattige vintre: F.eks. 1922/23, 1924/25, 1925/26, og 1930/ tallets landsdækkende hvide jule: Det defineres som over 90% af Danmark er dækket med mindst ½ cm sne den 24. dec om eftermiddagen. Dette skete kun 7 gange i århundredet; 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981 og Liste over isbådstransporter. Den lille istid. Wikipedia. Kilder: Dec (TV2 Vejr) Danmarks vejrhistorie i det 20. århundrede et udpluk. Tidsskriftet Vejret, nr. 88, september Vulkaneksperten Vulkaneksperten, DMI Det er mit håb at nogle eller adskillige vil blive inspirerede til at forske i vejret, eller dele allerede registrerede oplysninger med os andre. Jeg formoder at John Bils vil påtage sig opgaven at koordinere og formidle info

Vejret i Danmark - vinteren

Vejret i Danmark - vinteren Vejret i Danmark - vinteren 2013-2014 Femtevarmeste siden 1874, solfattigste siden 2008-2009 og vådeste siden 2006-2007. Vinteren fik den fjerdehøjeste laveste minimumtemperatur. Orkanagtig langvarig storm

Læs mere

Vejret i Danmark - året 2012

Vejret i Danmark - året 2012 Vejret i Danmark - året 2012 Lidt koldere år med overskud af nedbør og lille underskud af sol i forhold til perioden 2001-2010. Anden solrigeste vinter 2011-2012 og koldeste sommer siden 2000. Set som

Læs mere

Vejret i Danmark - vinteren

Vejret i Danmark - vinteren Vejret i Danmark - vinteren 2014-2015 Syvende vådeste siden 1874. Pænt overskud af varme med niende mindste antal frostdøgn. Nær normal solskinsmæssigt. Seks blæsevejr ramte landet, to i december, tre

Læs mere

Vejret i Danmark - juli 2016

Vejret i Danmark - juli 2016 Vejret i Danmark - juli 2016 Koldere, vådere og solfattigere ift. 2006-15 gennemsnit. Solfattigste juli siden 2011. Fjerdehøjeste laveste temperatur siden 1874. Landsdækkende varmebølge og pletvise hedebølger

Læs mere

Vejret i Danmark - december 2013

Vejret i Danmark - december 2013 Vejret i Danmark - december 2013 Næstvarmeste og våd december 2013 med et lille underskud af sol. Femte mindste antal frostdøgn og en orkanagtig, langvarig storm. December 2013 fik en døgnmiddeltemperatur

Læs mere

September og oktober blev begge varmere end 10 års gennemsnittet for , november var lidt koldere.

September og oktober blev begge varmere end 10 års gennemsnittet for , november var lidt koldere. Efterår 2018 Tørt og nær gennemsnitligt mht. varme og solskin ift. gennemsnit 2006-15. Tørreste siden efteråret 2005. Midlet af de daglige maksimumtemperaturer femte højeste (sammen med efterårene 1953,

Læs mere

Vejret i Danmark - december 2014

Vejret i Danmark - december 2014 Vejret i Danmark - december 2014 Fjerde vådeste december 2014 med pænt overskud af varme. Vinterligt i den sidste uge. Produktionstidspunkt: 2015-01-05 December 2014 fik en døgnmiddeltemperatur på 3,3

Læs mere

Vejret i Danmark - året 2014

Vejret i Danmark - året 2014 Vejret i Danmark - året 2014 Rekordvarmt siden 1874. Antal frostdøgn blev rekordlavt siden 1874. Midlet af de daglige minimumtemperaturer og midlet af de daglige maksimumtemperaturer for året blev begge

Læs mere

Vejret i Danmark - vinteren

Vejret i Danmark - vinteren Vejret i Danmark - vinteren 2015-2016 Tiendevarmeste siden 1874. Ganske våd, kun lige uden for top-10. Lidt over normalen solskinsmæssigt. Stormen Helga kom på den danske stormliste. December 2015 blev

Læs mere

Vejret i Danmark - efterår 2014

Vejret i Danmark - efterår 2014 Vejret i Danmark - efterår 2014 Næst varmeste siden 1874. Midlet af de daglige minimumtemperaturer kom på en andenplads, midlet af de daglige maksimumtemperaturer en tredjeplads (sammen med efteråret 2005)

Læs mere

Vejret i Danmark - september 2014

Vejret i Danmark - september 2014 Vejret i Danmark - september 2014 Syvende varmeste siden 1874. Midlet af de daglige minimumtemperaturer kom på en tredjeplads (sammen med september 1998) og midlet af de daglige maksimumtemperaturer en

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse Når man står oppe i Egebjerg Mølle mere end 100m over havet og kigger mod syd og syd-vest kan man se hvordan landskabet bølger og bugter sig. Det falder og stiger, men mest går det nedad og til sidst forsvinder

Læs mere

Stormfloden forårsaget af orkanen den 3. december 1999

Stormfloden forårsaget af orkanen den 3. december 1999 Stormfloden forårsaget af orkanen den 3. december 1999 Bidrag til Vejret 2000 nr. 1 af Jacob Woge Nielsen og Mads Hvid Nielsen DMI/VO Indledning. Under orkanen den 3. december 1999 blev Vadehavet ramt

Læs mere

Vejret i Danmark - juni 2016

Vejret i Danmark - juni 2016 Vejret i Danmark - juni 2016 Varm og våd med solskin tæt på 2006-2015 gennemsnittet. Varmeste juni siden juni 2007 og vådeste siden juni 2012. Midlet af de daglige minimumtemperaturer blev femtehøjest

Læs mere

Vejret i Danmark - august 2016

Vejret i Danmark - august 2016 Vejret i Danmark - august 2016 Tørrere, koldere og lidt solrigere ift. gennemsnittet for 2006-2015. Lejlighedsvis pænt meget nedbør med indimellem skybrud. Mange døgn med nedbør, specielt i de første 3

Læs mere

Vejret i Danmark - året 2015

Vejret i Danmark - året 2015 Vejret i Danmark - året 2015 9. varmeste år og næstlaveste antal frostdøgn siden 1874. Midlet af de daglige maksimumtemperaturer indtager en ottendeplads siden 1953. Midlet af daglige minimumtemperaturer

Læs mere

Vejret i Danmark - juni 2015

Vejret i Danmark - juni 2015 Vejret i Danmark - juni 2015 Tiendekoldeste siden 1874 (sammen med juni 2012 og juni 1918). Midlet af de daglige minimumtemperaturer var det laveste, og midlet af de daglige maksimumtemperaturer var det

Læs mere

Vejret i Danmark - efteråret 2015

Vejret i Danmark - efteråret 2015 Vejret i Danmark - efteråret 2015 Produktionstidspunkt: 2015-12-01 Lunt og vådt efterår med underskud af sol i forhold til perioden 2001-2010. Ikke siden efteråret 1998 har vi haft et vådere efterår. Midlet

Læs mere

Året Produktionstidspunkt: Oversigten bygger på kvalitetssikrede DMI-observationer

Året Produktionstidspunkt: Oversigten bygger på kvalitetssikrede DMI-observationer Året 2018 Produktionstidspunkt: 2019-01-03 Oversigten bygger på kvalitetssikrede DMI-observationer Året blev de solrigeste siden 1920. Næst varmeste (sammen med 2007) siden 1873. Tørt ift. gennemsnittet

Læs mere

Vejret i Danmark - forår 2016

Vejret i Danmark - forår 2016 Vejret i Danmark - forår 2016 Produktionstidspunkt: 2016-06-01 Lidt varmere, vådere og solfattigere end gennemsnit 2001-10. Solfattigste siden foråret 2010. Første sommerdag 8. maj. Ingen skybrud. Kalenderforåret

Læs mere

Vejret i Danmark - sommer 2014

Vejret i Danmark - sommer 2014 Vejret i Danmark - sommer 2014 Fjerde solrigeste siden 1920 og ottende varmeste siden 1874. Lidt tørrere ift. perioden 2001-2010. Landsdækkende varmebølge ved tre lejligheder, to i juli, hvoraf den sidste

Læs mere

AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE JANUAR 2015. Piffissami nal. Ak/Tidspunkt.: 13.00 14.00. Ulloq misilitsiffik/dato: 13.

AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE JANUAR 2015. Piffissami nal. Ak/Tidspunkt.: 13.00 14.00. Ulloq misilitsiffik/dato: 13. AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE JANUAR 2015 Piffissami nal. Ak/Tidspunkt.: 13.00 14.00 Ulloq misilitsiffik/dato: 13. januar 2015 Ikiuutitut atorneqarsinnaasut / Hjælpemidler: Oqaatsit / Ordbøger:

Læs mere

Vejret i Danmark - april 2011

Vejret i Danmark - april 2011 Vejret i Danmark - april 2011 Rekordvarm, meget solrig og tør. April 2011 fik en døgnmiddeltemperatur på rekordvarme 9,9 C i gennemsnit for Danmark som helhed. Det er hele 4,2 C over normalen beregnet

Læs mere

Vejret i Danmark - forår 2014

Vejret i Danmark - forår 2014 Vejret i Danmark - forår 2014 Næstvarmeste forår siden 1874. Højeste laveste minimumtemperatur og næst mindste antal frostdøgn siden 1874. Midlet af de daglige minimumtemperaturer kom på en førsteplads

Læs mere

Vejret i Danmark - november 2015

Vejret i Danmark - november 2015 Vejret i Danmark - november 2015 Produktionstidspunkt: 2015-12-01 Næst vådeste november siden 1874. Tredje varmeste (sammen med november 1953 og 2014) siden 1874. Midlet af de daglige minimumtemperaturer

Læs mere

Vejret i Danmark - sommer 2013

Vejret i Danmark - sommer 2013 Vejret i Danmark - sommer 2013 Tørreste siden 1996 og ottende solrigeste siden 1920, men en anelse køligere i forhold til 2001-2010. Kalendersommeren 2013 (juni, juli og august) fik en middeltemperatur

Læs mere

Vejret i Danmark - august 2015

Vejret i Danmark - august 2015 Vejret i Danmark - august 2015 Den ottendesolrigeste august siden 1920, mere tør og med gennemsnitlige temperaturer i forhold til perioden 2001-2010. Kraftig regn og skybrud ved flere lejligheder, specielt

Læs mere

Vejret i Danmark - sommer 2015

Vejret i Danmark - sommer 2015 Vejret i Danmark - sommer 2015 Lidt koldere, lidt mere tør og med gennemsnitligt solskin ift. perioden 2001-2010. Landsdækkende varmebølge og regionale hedebølger i starten af juli, en del lokale samt

Læs mere

Vejret i Danmark - juli 2015

Vejret i Danmark - juli 2015 Vejret i Danmark - juli 2015 Normal temperaturmæssigt, våd og lidt solrigere i forhold til normalen 1961-1990. Kølig, våd og lidt solfattigere i forhold til 2001-10-gennemsnittet. Midlet af de daglige

Læs mere

Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten

Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten DMI-brugermøde om varsling af forhøjet vandstand, Karup 6.9.2017 Michael Rasmussen Mig selv uddannet jernbaneingeniør i

Læs mere

Hvordan var det nu det var? Vejret i 2012 i Rigsfællesskabet

Hvordan var det nu det var? Vejret i 2012 i Rigsfællesskabet Hvordan var det nu det var? Vejret i 2012 i Rigsfællesskabet Af John Cappelen, DMI I Danmark blev 2012 et lidt koldere år med overskud af nedbør og et lille underskud af sol set i forhold til perioden

Læs mere

Oktober Produktionstidspunkt: Oversigten bygger på kvalitetssikrede DMI-observationer

Oktober Produktionstidspunkt: Oversigten bygger på kvalitetssikrede DMI-observationer Oktober 2018 Niende solrigeste oktober siden 1920 (sammen med oktober 1946). Varmere og mere tør ift. perioden 2006-15. Den næsthøjeste maksimumtemperatur siden 1874. Midlet af de daglige maksimumtemperaturer

Læs mere

Vejret i Danmark - december 2011

Vejret i Danmark - december 2011 Vejret i Danmark - december 2011 Varm og våd december 2011. December 2011 fik en døgnmiddeltemperatur i gennemsnit på 4,2 C. Det er 2,6 C over normalen beregnet på perioden 1961-90 og den ottendevarmeste

Læs mere

Vejret i Danmark - året 2017

Vejret i Danmark - året 2017 Vejret i Danmark - året 2017 Produktionstidspunkt: 2018-01-09 Vådere, solfattigere og gennemsnitligt temperaturmæssigt ift. gennemsnittet 2006-15. Den laveste højeste temperatur siden 1874. Få sommerdøgn.

Læs mere

Vejret i Danmark - december 2015

Vejret i Danmark - december 2015 Vejret i Danmark - december 2015 Næstvarmeste, syvendevådeste og med lidt under gennemsnit soltimer. Midlet af de daglige minimum- og maksimumtemperaturer kom på en andenplads siden 1953. Den næsthøjeste

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 30 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 30 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 30 Offentligt Til Klima-, energi- og bygningsudvalget og Miljøudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 30.

Læs mere

Vejret i Danmark - året 2013

Vejret i Danmark - året 2013 Vejret i Danmark - året 2013 Lidt koldere år med pænt underskud af nedbør og lille overskud af sol i forhold til perioden 2001-2010. Tørreste år siden 2005. Lang og kølig vinter 2012-2013. Forår 2013 koldeste

Læs mere

Vejret i Danmark - vinteren

Vejret i Danmark - vinteren Vejret i Danmark - vinteren 2017-2018 Temperaturmæssigt nær gennemsnittet med et mindre underskud af nedbør og overskud af solskin ift. gennemsnittet 2006-2015. Femtehøjeste laveste temperatur målt i en

Læs mere

August Produktionstidspunkt: Oversigten bygger på kvalitetssikrede DMI-observationer

August Produktionstidspunkt: Oversigten bygger på kvalitetssikrede DMI-observationer August 2018 Varmere, lidt solfattigere og nedbørsmæssigt nær gennemsnitligt ift. årene 2006-2015. Varmeste august siden 2004. Solfattigste august siden 2011. Ottende højeste temperatur målt i en august

Læs mere

Af Michael Stoltze & John Cappelen

Af Michael Stoltze & John Cappelen VEJRET 2007 Mange vil sikkert huske tilbage på 2007 som året med en rigtig elendig og regnvåd sommer der efterfulgte en grå og rekordvåd vinter hvor det bare ikke var til at planlægge ture ud i det grønne

Læs mere

Agenda. 11. september 2017 Side 1

Agenda. 11. september 2017 Side 1 Agenda 10:15 Kaffe og brød 10.30 Velkommen 10:40 DMI s stormflodsarbejde og -varsling 11:10 Opfølgning på de sidste års stormflodssæsoner Urd og 4. januar Indlæg fra deltagerne Verifikation 12:30 Frokost

Læs mere

Referat : Beboerudvalgsmøde hos: Sove - torsdag d. 10. februar, kl 19:30-2011-01

Referat : Beboerudvalgsmøde hos: Sove - torsdag d. 10. februar, kl 19:30-2011-01 Referat : Beboerudvalgsmøde hos: Sove - torsdag d. 10. februar, kl 19:30-2011-01 1. Evt fraværende: Ole Konge 2. Godkendelse af referat fra : Torsdags den 30 sep. 2010 Ok. Vi aftaler referat fremover skal

Læs mere

Side 1 af 6 Jorden koger og bliver stadig varmere, viser ny klimarapport. 2015 var rekordvarm og fyldt med ekstreme vejrhændelser. På mange parametre går det faktisk præcis, som klimaforskerne har advaret

Læs mere

Vejret i Danmark - sommer 2017

Vejret i Danmark - sommer 2017 Vejret i Danmark - sommer 2017 Produktionstidspunkt: 2017-09-06 Meget vådere, solfattigere og koldere ift. perioden 2006-2015. Solfattigste sommer siden 2000 og vådeste siden 2011. Få sommerdøgn, ingen

Læs mere

1. Er Jorden blevet varmere?

1. Er Jorden blevet varmere? 1. Er Jorden blevet varmere? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Ja, kloden bliver varmere. Stille og roligt får vi det varmere og varmere. Specielt er det gået stærkt gennem de sidste 50-100

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Vejret i Danmark - juli 2011

Vejret i Danmark - juli 2011 Vejret i Danmark - juli 2011 Syvende vådeste juli 2011 med overskud af varme og underskud af sol. Juli 2011 fik en døgnmiddeltemperatur på 16,4 C i gennemsnit for landet som helhed. Det er 0,8 C over normalen

Læs mere

Siden sidst. En lille prøve:

Siden sidst. En lille prøve: Bestyrelsen forespurgte i Nyhedsbrev maj 2008, om nogen havde noget imod, at vi lavede en medlemsliste. Det var ikke tilfældet, så i dette nummer er vedlagt en oversigt over nuværende medlemmer, som måske

Læs mere

Vejret i Danmark - vinteren

Vejret i Danmark - vinteren Vejret i Danmark - vinteren 2016-2017 Varmere, tørrere og en anelse solrigere ift. gennemsnittet 2006-2015. Få snedækkedøgn. Blæsevejr Urd 26-27. december 2016 og 3-4. januar 2017 kom på den danske stormliste

Læs mere

Vejret i Danmark - juli 2014

Vejret i Danmark - juli 2014 Vejret i Danmark - juli 2014 Status: Næstvarmeste siden 1874 sammen med juli 1994. Rekordmange sommerdøgn og adskillige tropedøgn. Midlet af de daglige minimumtemperaturer kom på en andenplads og midlet

Læs mere

Alle tre måneder december 2018 til februar 2019 lå temperaturmæssigt over gennemsnittet for

Alle tre måneder december 2018 til februar 2019 lå temperaturmæssigt over gennemsnittet for Vinteren - Produktionstidspunkt: -03-01 Oversigten bygger på kvalitetssikrede DMI-observationer Temperaturmæssigt meget varm, lidt tørrere og solrigere ift. gennemsnittet 2006-. Syvendevarmeste vinter

Læs mere

Motto: Under Dannebrog. Marineforeningen s Kongens Lyngby Afdeling stiftet 4. april 1944 MEDLEMSBREV

Motto: Under Dannebrog. Marineforeningen s Kongens Lyngby Afdeling stiftet 4. april 1944 MEDLEMSBREV Nr. 1 januar 2014 Motto: Under Dannebrog Marineforeningen s Kongens Lyngby Afdeling stiftet 4. april 1944 MEDLEMSBREV Hjemmeside: www.kongens-lyngby-marineforening.dk Marinestue: Sorgenfri Slot, Kongevejen

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Vejret i Danmark - januar 2017

Vejret i Danmark - januar 2017 Vejret i Danmark - januar 2017 Tørrere, solrigere og gennemsnitlig temperaturmæssigt ift. perioden 2006-2015. Få snedækkedage. Blæsevejr 3-4. januar kom på den danske stormliste. Produktionstidspunkt:

Læs mere

Vejret i Danmark - forår 2015

Vejret i Danmark - forår 2015 Vejret i Danmark - forår 2015 Niende vådeste forår siden 1874 og vådeste siden 1983. En anelse koldere og solfattigere end gennemsnittet for 2001-2010. Solfattigste siden foråret 2010. Sjette laveste højeste

Læs mere

Vejret i Danmark - maj 2017

Vejret i Danmark - maj 2017 Vejret i Danmark - maj 2017 Produktionstidspunkt: 2017-06-01 Tørrere, varmere og lidt solrigere end gennemsnittet for 2006-15. Midlet af de daglige minimumtemperaturer 8. højeste (sammen med maj 1998,

Læs mere

Vejret i Danmark sommer 2018

Vejret i Danmark sommer 2018 Vejret i Danmark sommer 2018 Rekordvarm sommer siden 1874 (sammen med sommeren 1997). Rekordsolrigste sommer siden 1920. Gennemsnittet af de daglige maksimumtemperaturer og de daglige minimumtemperaturer

Læs mere

Vejret i Danmark - efterår 2016

Vejret i Danmark - efterår 2016 Vejret i Danmark - efterår 2016 Produktionstidspunkt: 2016-12-01 Femte solrigeste efterår siden 1920 og solrigeste siden efteråret 2005. Meget tørrere og lidt koldere i forhold til perioden 2006-15. Ikke

Læs mere

Privatisering af vores veje

Privatisering af vores veje ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Nr. 3 oktober 2011 14. årgang ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Vejret i Danmark - august 2011

Vejret i Danmark - august 2011 Vejret i Danmark - august 2011 Meget våd og solfattig august 2011 med overskud af varme. August 2011 fik en døgnmiddeltemperatur på 16,1 C for landet som helhed. Det er 0,4 C over normalen beregnet på

Læs mere

Vejret i Danmark - maj 2016

Vejret i Danmark - maj 2016 Vejret i Danmark - maj 2016 Produktionstidspunkt: 2016-06-01 3. varmeste siden 1874 (sammen med maj 1993) og varmeste maj siden maj 1993. Midlet af de daglige maksimumtemperaturer 2. højeste (sammen med

Læs mere

KVK Mark. 16, Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør.

KVK Mark. 16, Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør. KVK Mark. 16,1-8 2015 Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør. Opstandelse kan opleves som et menneskehav, der skyller

Læs mere

ÅREBLADET. Læs inde i bladet... Formandens hjørne Julemaddag Rospinning Gåtur og Gløgg Aktivitetskalender

ÅREBLADET. Læs inde i bladet... Formandens hjørne Julemaddag Rospinning Gåtur og Gløgg Aktivitetskalender ÅREBLADET Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 11 Nov. 2015 34. årgang Læs inde i bladet... Formandens hjørne Julemaddag Rospinning Gåtur og Gløgg Aktivitetskalender Faaborg Roklub, tlf. 62 61 07 71, www.faaborg-roklub.dk

Læs mere

Fortsættelse af Hareskov-Værløse Avis, der udsendtes første gangt'9'1945 EFTER UDGANG -Jeg idagevis blive anmark. Kalundborg- UNDER AFSONING Arhus blev gennemført undersøger man nu om med isbryder-assistance

Læs mere

+ORRESPONDANCE )NDTRYK SEKRET REN!DRESSE NDRING 2EDAKTIONSSTOP &ORSIDE Ú$ANSK.EJ $ET MEN KORREKT FRA UDTRYK FJELDTOPPENE 3ELSKABETS ER 4RYK )33

+ORRESPONDANCE )NDTRYK SEKRET REN!DRESSE NDRING 2EDAKTIONSSTOP &ORSIDE Ú$ANSK.EJ $ET MEN KORREKT FRA UDTRYK FJELDTOPPENE 3ELSKABETS ER 4RYK )33 Fra redaktøren Sådan var vejret i 2004 i Danmark, Nuuk i Grønland og i Tórshavn på Færøerne Af John Cappelen, DMI I Danmark var 2004 både varmt, vådt og solrigt 36619 vejret indhold 1 15/02/05 8:22:56

Læs mere

Grøn Viden. Vejret i vækståret september august Birgit Sørensen & Iver Thysen. Markbrug nr. 297 Oktober 2004

Grøn Viden. Vejret i vækståret september august Birgit Sørensen & Iver Thysen. Markbrug nr. 297 Oktober 2004 Grøn Viden 2 Vejret i vækståret september 2003 - august 2004 Birgit Sørensen & Iver Thysen 2 Vækståret som helhed var mildt og der faldt lidt mere nedbør end Middeltemperaturen for perioden var 0,9 C højere,

Læs mere

Vejret i Danmark - marts 2018

Vejret i Danmark - marts 2018 Vejret i Danmark - marts 2018 Koldere og meget solfattigere ift. gennemsnittet 2006-15. Nedbør nær gennemsnit. Solfattigste marts siden 1999 og koldeste marts siden 2013. Ikke siden marts 1996 har der

Læs mere

Vejret i Danmark - november 2017

Vejret i Danmark - november 2017 Vejret i Danmark - november 2017 Koldere, solrigere og nedbør nær gennemsnitlig ift. 2006-15. Mange døgn med nedbør. Første sne i efteråret den 20. Blæsevejr den 9-10. November 2017 fik en døgnmiddeltemperatur

Læs mere

Vejret i Danmark - februar 2017

Vejret i Danmark - februar 2017 Vejret i Danmark - februar 2017 Varmere, vådere og solfattigere ift. gennemsnit 2006-2015. Blæsevejr 22-23. og 28. februar Produktionstidspunkt: 2017-03-01 Februar 2017 fik en middeltemperatur på 1,9 C

Læs mere

HYTTEFADET. Nr årgang Dec Medlemsblad for Hillerød Lystfiskerforening

HYTTEFADET. Nr årgang Dec Medlemsblad for Hillerød Lystfiskerforening HYTTEFADET Nr. 151 44. årgang Dec 2011 Medlemsblad for Hillerød Lystfiskerforening Ansvarshavende redaktør: Bruno Petersen Forsidefoto: Mads med en flot laks. Tryk: Scandinavian Digital Printing A/S mail

Læs mere

Generalforsamlingen 2012. Grundejerforeningen Svenstruphøj

Generalforsamlingen 2012. Grundejerforeningen Svenstruphøj Generalforsamlingen 2012 Grundejerforeningen Svenstruphøj Hvad sker der af byudvikling i Svenstrup de næste 5 til 10 år? Velkommen til Karl Erik Hansen fra Grøn Gruppe under Svenstrup Samråd 2 Generalforsamlingen

Læs mere

MOTIONS CYKELKLUB Medlem af DCU

MOTIONS CYKELKLUB Medlem af DCU 2012 1 Januar Februar 2012 MOTIONS CYKELKLUB Medlem af DCU REDAKTØR: AASE RASMUSSEN michael.aase@email.dk Har du indlæg eller kommentarer til klubbladet er du velkommen til at skrive til ovennævnte mail

Læs mere

Ja, du gør alting nyt på jord, En sommer rig på nåde. Men klarest lyser dog dit Ord Af kærlighedens gåde.

Ja, du gør alting nyt på jord, En sommer rig på nåde. Men klarest lyser dog dit Ord Af kærlighedens gåde. PRÆDIKEN HØSTGUDSTJENESTE SØNDAG DEN 28.SEPTEMBER 2014 15.SETRIN AASTRUP KL. 10.15 VESTER AABY KL. 14.00 Tekster: Sl.73,23-28; Ap.G. 8,26-39; Luk. 10,38-42 Salmer: 729,728,730,Nat med mørke,11 Ja, du gør

Læs mere

DANSK POINTERKLUBS OPGAVEMATRIX

DANSK POINTERKLUBS OPGAVEMATRIX DANSK POINTERKLUBS OPGAVEMATRI RESSOURCER Bestyrelse Post Formand Næstformand Kasser Sekretær Menig Navn Flemming Fuglede Villy Lovèn Anne Marie Flemming Kruse Meier Jørgensen Pedersen Sørensen Lokalområde

Læs mere

Stormfloder og Stormflodsvarsling

Stormfloder og Stormflodsvarsling Stormfloder og Stormflodsvarsling Stormflod Stormflodsvarsling Stormflodsberedskab Måling af vandstand Historiske stormfloder Flere stormfloder fremover? En stormflod er et højvande i forbindelse med et

Læs mere

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Hvorfor skal Ishøj Kommune kystsikres? Klimaforandringer vil sandsynligvis medføre stigende havvandstand og flere kraftige storme.

Læs mere

Vejret i Danmark - juli 2017

Vejret i Danmark - juli 2017 Vejret i Danmark - juli 2017 Produktionstidspunkt: 2017-08-01 Koldere, solfattigere og lidt over gennemsnittet mht. nedbør ift. 2006-15 gennemsnit. Ottende laveste højeste maksimum temperatur siden 1874.

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN

Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN ØSTSALLING PENSIONISTFORENING NYHEDSAVIS PENSIONISTFORENINGENS NYHEDSAVIS JANUAR 2012 3. ÅRGANG NR. 1 Formanden skriver: Ventetiden Den 1. december var vi til adventsfest

Læs mere

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet.

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet. SYNOPSIS Året er 1619. Den danske konge, Kong Christian IV, og det nydannede Ostindiske Handelskompagni har blot én enkelt ekspedition bag sig. En ekspedition ledet af Ove Gjedde, som ikke har givet livstegn

Læs mere

Skæbnedøgnet for de bornholmske skove

Skæbnedøgnet for de bornholmske skove Skæbnedøgnet for de bornholmske skove Tirsdag den 23. onsdag den 24. november 2010. Efter regn, regn og atter regn tirsdag den 23. november med en temperatur på 8 grader og vinden i vest, skete der det,

Læs mere

Vejret i Danmark - august 2017

Vejret i Danmark - august 2017 Vejret i Danmark - august 2017 Produktionstidspunkt: 2017-09-01 Koldere, solfattigere og lidt tørrere ift. gennemsnittet for 2006-2015. Solfattigste august siden 2011 og vådeste siden 2014. Få sommerdøgn.

Læs mere

SENHJERNESKADECENTER NORD, FREDERIKSHAVN

SENHJERNESKADECENTER NORD, FREDERIKSHAVN NYHEDSBREV NR. 6 DEN 10. maj 2011. Facader begynder at tage for med færdige overflader, Facadepuds er udført på boligerne og facadeplader på servicebygning er så småt opstartet. Facadeplader på servicebygning.

Læs mere

Referat af generalforsamling i Foreningen af Frivillige ved Hospice. 3.Maj 2018

Referat af generalforsamling i Foreningen af Frivillige ved Hospice. 3.Maj 2018 Referat af generalforsamling i Foreningen af Frivillige ved Hospice 3.Maj 2018 Formanden Annie Frederiksen bød velkommen Hans Dal: Dirigent Ida Rasmussen: Referent Valg af stemmetællere blev udsat, Formandens

Læs mere

Dansk Folkehjælp Viborg-Skive afdelingen december 2011 Orientering fra formanden

Dansk Folkehjælp Viborg-Skive afdelingen december 2011 Orientering fra formanden Orientering fra formanden Hård debat om fattigdom i Danmark rammer skævt (uddrag fra Medlemsforum, pressemeddelelse 02.12.11) Blandt de frivillige sociale organisationer har vi en oplevelse af mistænkeliggørelse

Læs mere

Vejret i Danmark - oktober 2016

Vejret i Danmark - oktober 2016 Vejret i Danmark - oktober 2016 Solfattigere, koldere og tørrere i forhold til perioden 2006-2015. Solfattigste oktober siden 2001. Første frost 24. oktober. Vi skal 10 år tilbage for at finde en senere

Læs mere

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie Bornholm - lejrskolebogen Troels Gollander Møllen Multimedie INDHOLD Østersøens Perle 4 Klipperne 6 De første bornholmere 8 Krig og frihedskamp 10 Erhverv 12 Hammershus 14 Rundkirkerne 16 Bornholms byer

Læs mere

OVERSVØMMELSESTEORIEN UNDERBYGGET AF BEREGNINGER AF SENIORFORSKER ERIK DANNENBERG

OVERSVØMMELSESTEORIEN UNDERBYGGET AF BEREGNINGER AF SENIORFORSKER ERIK DANNENBERG OVERSVØMMELSESTEORIEN UNDERBYGGET AF BEREGNINGER NOTAT AF 3 OKT 2008 AF SENIORFORSKER ERIK DANNENBERG 1. INDLEDNING I forbindelse med fremlæggelsen af planerne for etablering af Ny-Vesthavn langs Asnæskysten,

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 Geografi - facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 Geografi - facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 1/23 G3 Indledning Norden De nordiske lande er Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island. De nordiske lande er industrialiserede, og befolkningerne har høje indkomster

Læs mere

Vejret i Danmark - sommer 2016

Vejret i Danmark - sommer 2016 Vejret i Danmark - sommer 2016 Solfattigere, en smule mere tør og normal temperaturmæssigt ift. perioden 2006-2015. Landsdækkende varmebølge i starten af juni samt sidst i både juli og august. Pletvise

Læs mere

Solstorme Af Ove Fuglsang Jensen

Solstorme Af Ove Fuglsang Jensen Solstorme 2012 Af Ove Fuglsang Jensen Artiklen indeholder som vanlig en lille forecast for solen, hvad der er sket i det forløbne år og i det hele taget situationen på solen for tiden. Til sidst en spændende

Læs mere

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004

OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører. 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004 OZ9HBO EDR Holstebro Experimenterende Danske Radioamatører 14. Årgang Nr. 1 AKTIVITETSPLAN 1. Kvartal 2004 Indhold Information 2 Leder 3 Forsidebilledet 4 Ny bestyrelse 4 Campingvogn 5 Hjemmesiden 5 Fordrag

Læs mere

ÅREBLADET. Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 8 August 2014 33. årgang. Faaborg Roklub, tlf. 62 61 07 71, www.faaborg-roklub.dk

ÅREBLADET. Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 8 August 2014 33. årgang. Faaborg Roklub, tlf. 62 61 07 71, www.faaborg-roklub.dk ÅREBLADET Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 8 August 2014 33. årgang Læs inde i bladet... Formandens hjørne Tur til Helnæs Statistik Madpakketur Efterårsturen til Silkeborg Aktivitetskalender Faaborg

Læs mere

TAK til jer, som har givet bidrag til bevarelse af bussen på Falkenberg.

TAK til jer, som har givet bidrag til bevarelse af bussen på Falkenberg. januar 2018 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi ture ud i det blå, til havet, stranden, skoven og byen. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse af,

Læs mere

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver Historiefaget.dk: Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern overtog det største nordiske rige nogensinde, men ved sin enerådighed og krige mistede han alt og blev afsat som konge. I lære

Læs mere

Det er nu 9. gang, jeg har fornøjelsen af at byde velkommen til vores lille markering af stander op.

Det er nu 9. gang, jeg har fornøjelsen af at byde velkommen til vores lille markering af stander op. Standerhejsning 05. maj 2019 Velkomst. Velkommen til standerhejsning 2019. Det er nu 9. gang, jeg har fornøjelsen af at byde velkommen til vores lille markering af stander op. Vejret plejer at være et

Læs mere

Vi holder kurserne lørdag den 22. marts kl 15 16.30 og søndag den 13. april kl 14.30 16.00. Husk at tilmelde dig i kalenderen

Vi holder kurserne lørdag den 22. marts kl 15 16.30 og søndag den 13. april kl 14.30 16.00. Husk at tilmelde dig i kalenderen Kære medlem Brush up kursus for frigivne roere og turpas Hvis du ikke har fået roet ret meget siden frigivelsen eller måske slet ikke, og er utryg ved at skulle i en kajak til foråret. Så er her et tilbud

Læs mere

NYHEDSBREV. December 2018

NYHEDSBREV. December 2018 NYHEDSBREV December 2018 INDHOLD: Hilsen fra formanden Siden sidst Julefrokost Kommende arrangement: Kulturgruppe Generalforsamling Nytårskur Hjernen i fokus Faste aktiviteter Følg foreningen på Bestyrelsen

Læs mere

FALKEPOSTEN. Juli. F Forsidens foto er fra fællesmiddag og bål Sankt Hans eftermiddag

FALKEPOSTEN. Juli. F Forsidens foto er fra fællesmiddag og bål Sankt Hans eftermiddag FALKEPOSTEN Juli 2015 F Forsidens foto er fra fællesmiddag og bål Sankt Hans eftermiddag HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi turer ud i det blå, til havet, skoven, byen og Tivoli. En tur

Læs mere