Bananrepublikken Grønland?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bananrepublikken Grønland?"

Transkript

1 Side 1 af 16 Indland kl. 23:00 Bananrepublikken Grønland? AF Nola Grace Gaardmand Sofia Busk, (Foto) Mange danskere har et dystert syn på Grønlands evne til at regere sig selv. Spørger man unge grønlændere selv, er der desværre noget om snakken, men samtidig er et spirende generationsoprør på vej. NUUK Tørret torsk, stenbiderrogn, råt hvalspæk og tørret rensdyr ligger anrettet på det overdådige frokostbord. Om et par timer skal den 29-årige nyvalgte næstformand i Demokraterne Randi Vestergaard Evaldsen til borgermøde i Hans Lynge-skolens gymnastiksal en halv kilometer herfra. Men først skal hun spise frokost med sine forældre i deres treværelses lejlighed i et moderne boligbyggeri i Nuuk-forstaden Qinngorput. Da Randi Evaldsen træder ind ad døren og smider overtræksbukserne, rejser hendes far sig begejstret fra sofaen og Premier League-kampen for at give sin datter et knus. Selv om de lige har set hinanden dagen før. Danskere: Det sejler i Grønland, men grønlænderne må klare den selv»sådan er det i Grønland familien fylder meget,«griner Randi Evaldsen og sætter sig til bordet. Indtil for få uger siden var hun formand for ungdomsafdelingen af Demokraterne, et lille grønlandsk parti, som bedst kan sammenlignes med De Radikale i Danmark. Men da valget pludselig begyndte at se nært forestående ud i takt med det stigende pres på daværende landsstyreformand Aleqa Hammond, meldte Randi Evaldsen sig som kandidat til moderpartiet og blev valgt til næstformand med et stort flertal.

2 Side 2 af 16»Nu er jeg blevet én af de voksne,«siger hun grinende og laver citationstegn ud i luften med fingrene. Randi Evaldsen er uddannet serviceøkonom i Danmark med speciale i turisme, og selv om hun ofte overvejede at blive i Danmark, trak hendes hjemland i hende. Nu er hun i gang med en overbygning i international handel og markedsføring i Grønland og stiller altså samtidig op til Inatsisartut Landstinget, der svarer til Folketinget. Under frokosten spørger Randi Evaldsens forældre interesseret ind til hendes hektiske valgkamp. Om den tale, hun er ved at skrive til en radiospot, om hendes mange valgrejser rundt i hele Grønland, om hvad hun vil gøre, hvis hun bliver valgt ind fredag d. 28. november. Men da vi efter frokosten bevæger os ud i kulden for at nå hen til vælgermødet, afslører Randi Evaldsen:»Jeg ville ikke lige tage det op, mens vi var derhjemme, men min far og jeg sås faktisk ikke i flere måneder på grund af politiske uenigheder,«siger hun og griner, mens hun går igennem sneen i siden af vejen.»jeg ved godt, at det er fjollet, men vi kan begge blive lidt hidsige, når det kommer til politik.«randi Evaldsens far er klassisk Siumut-vælger og har altid været det.

3 Side 3 af 16»Og det vil han blive ved med at være, også selv om jeg mistænker ham for i virkeligheden at være mest enig med mig, når det kommer til de faktiske mærkesager. Han er nok bare ikke vant til at blive modsagt, men jeg er ligeglad. Jeg tager hellere end gerne kampen op,«siger Randi Evaldsen, idet vi når frem til skolen.

4 Side 4 af 16»Der er noget helt grundlæggende galt i grønlandsk politik, og hvis ikke vi er nogle, der gør op med status quo, ved jeg sgu ikke, hvad der skal blive af os,«siger hun og skubber dørene til skolen op og går ind til sine politiske modstandere, hvor en gymnastiksal fuld af vælgere venter på dagens debat. Opgør med det bestående [fakta-1]da det i september kom frem, at landsstyreformand Aleqa Hammond (Siumut) havde brugt kr. fra den grønlandske statskasse på privatforbrug, rejser, hotelophold og minibar til sig selv og sin familie, måtte hun efter flere ugers voldsom politisk pres gå af som landsstyreformand og udskrive hastevalg. Men Hammonds sag er bare den seneste i en lang række sager gennem årene om bilagsrod, nepotisme, politiske fyringer i embedsværket og lidt for lange fingre i statskassen. I den danske debat trak bilagssagen overskrifter som»klansamfund i kollision med demokratiet«, som Jyllands-Posten skrev, mens Ekstra Bladet i en leder kaldte Grønland»Verdens nordligste bananstat«. Også Dagbladet Børsen døbte landet»bananrepublikken Grønland«. Kandidat: Nepotismen lever i Grønland Et flertal af danskerne deler det dystre syn på Grønlands politiske system. Ifølge en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, har 50,7 pct. kun i ringe eller meget ringe grad tiltro til, at de grønlandske politikere er i stand til at styre deres land i en positiv retning, mens kun 23,9 pct. af danskerne mener det modsatte. Spørger man grønlandske embedsfolk, økonomer og eksperter i Grønlandsk politik og historie, er der da også bred enighed: Der er store demokratiske udfordringer i Grønland. Og det er ramme alvor, lyder eksperternes varsel.

5 Side 5 af 16 For vil grønlænderne gøre sig forhåbninger om at få vendt landets skrantende økonomi, den voksende sociale ulighed, udvandringen af de veluddannede og få gang i det længe ventede råstofeventyr, er det altafgørende, at der bliver ryddet op i den generelle politiske ustabilitet, der har præget landet i årevis. Men skal det for alvor batte, kræver det et grundlæggende opgør med vanetænkningen, siger eksperterne enslydende. Med valget på fredag står Grønland derfor ikke alene over for et valg mellem to politiske blokke. Grønland står på mange måder ved en skillevej, hvor landet skal gøre op med sig selv, om man vil holde fast i det bestående den samme politik og de samme politikere, som siden hjemmestyrets begyndelse har tegnet grønlandsk politik. Eller om de spæde, unge politiske røster, der så småt begynder at røre på sig, skal have lov at præge udviklingen i Grønland. Korruptionssager gemt i en bankboks Klokken er 4 om eftermiddagen, og det er allerede mørkt udenfor. Men på Lars Emil Johansens kontor er der varmt og velkommende med grønlandske malerier på væggene, en sælskindsbetrukket stol og en meterlang narhvaltand på væggen bag det store skrivebord. Et kontor, der er en statsmand værdig. Lars-Emil Johansen er, kan man roligt sige, en koryfæ i Grønlands historie og politiske udvikling: Tidligere landsstyreformand (svarende til statsminister), nuværende landstingsformand (svarende til Folketingets Formand), medstifter af Grønlands ældste og største parti, Siumut, og ikke mindst var Lars-Emil Johansen én af hovedkræfterne i både den kommission, der i 1970 erne lagde grundstenene til hjemmestyret og siden også den kommission, der i 2009 gav Grønland selvstyre.

6 Side 6 af 16 Landstingsformanden er lidt forpustet, da han kommer op på sit kontor i den røde regeringsbygning nogle få hundrede meter fra havnen.»undskyld, jeg er lidt rundt på gulvet lige nu,«siger Lars-Emil Johansen, da han haster ind fra kulden og smider jakken på en stol.»det har været en hektisk dag,«siger han og sætter sig ved bordenden, mens han med hænderne signalerer, at vi endelig skal tage noget kaffe og en småkage. Få timer før vores møde denne eftermiddag har det lokale grønlandske medie Sermitsiaq breaket en nyhed, som er blevet lidt af en bombe under valgkampen:

7 Side 7 af 16 [citat-1]den såkaldte korruptions-rapport ligger nu klar. Den rapport, hvis foreløbige resultater om bl.a. Aleqa Hammonds økonomiske mellemværende med staten udløste valget. Revisionsselskabet Deloitte har netop færdiggjort og afleveret deres omfattende gennemgang af samtlige folkevalgte politikeres økonomiske forhold, og rapporten indeholder derfor med al sandsynlighed potentielt skadelige informationer om de selvsamme politikere, som nu igen står til valg. Men i stedet for at blive offentliggjort, ligger rapporten nu i en lukket kuvert og er blevet låst inde i en bankboks i Grønlandsbanken. Og her skal den ligge, indtil vælgerne har valgt nye og gamle politikere ind i Landstinget. Lars-Emil Johansen kommer derfor direkte fra et tv-interview med KNR, Grønlands svar på Danmarks Radio, hvor han hele eftermiddagen er blevet grillet af journalisterne om rapporten.»det er lidt teknisk, men det er kun Revisionsudvalget, der kan åbne og læse resultaterne af undersøgelsen. Og fordi alle udvalg automatisk bliver nedlagt, når der er udskrevet valg, er der ingen, der har bemyndigelse til at læse resultaterne heller ikke mig,«siger Lars-Emil Johansen sikkert for 10. gang i dag. Dramaet om revisionsrapporten har denne eftermiddag igen vakt kritik af de grønlandske politikeres evne til at administrere et velfungerende demokrati, og allerede inden vores møde med Lars-Emil Johansen er forbi, har både danske og grønlandske medier kaldt situationen med rapporten i bankboksen for»absurd teater«,»barokt«og»uacceptabelt«. Selv om Lars-Emil Johansen fastholder, at de juridiske teknikaliteter forhindrer ham i at gøre noget ved situationen, erkender han gerne, at det ser mærkeligt ud. Han erkender i det hele taget gerne, at Grønland har nogle demokratiske udfordringer.»det er vist ingen hemmelighed,«siger han og afbryder sig selv med en hastig tår kaffe.»men hør her. Vi gør det så godt, vi kan. Og vi gør det efter omstændighederne ret godt. Du skal jo tænke på, at vi stadig er et meget nyt demokrati. Ja, der er da nogle ting, vi stadig skal lære, men jeg er meget stolt af, hvor langt vi er kommet,«siger landstingsformanden fra sit kontor.»vi startede fra nul«det er næsten 40 år siden, men for Lars-Emil Johansen står den tid fuldstændig klart i hukommelsen. Gennem hele hans liv havde den unge, nyuddannede lærer med stille indignation set på, hvordan danskerne gennem årene havde indført»apartheid-lignende«politikker på en række områder, som han siger og henviser til de»to grimme pletter i Danmarks og Grønlands fælles historie«:»da man tvangsflyttede folk i Thule for at indgå aftale med amerikanerne uden at spørge én eneste grønlænder, legede danskerne virkelig herrefolk,«siger han.»det andet var den diskriminatoriske lønpolitik, som virkelig synliggjorde danskerne forestilling om, at de var mere værd en grønlænderne,«siger Lars-Emil Johansen med henvisning til det såkaldte fødestedskriterium, der siden 1964 sikrede dansk arbejdskraft i det offentlige højere lønninger end de grønlandsk fødte. En ordning, der først blev endeligt afviklet i 1991.»Jeg var stødt på min stolthed som grønlænder, og jeg kunne ikke se stiltiende til længere,«siger han og løfter sine knyttede næver foran ansigtet, mens han fortæller. Som en bokser, der afværger et slag.»vi var nødt til at sige fra.«

8 Side 8 af 16 Siden var Lars-Emil Johansen med til at stifte Grønlands første parti, og efter folkeafstemningen i 1979, hvor Grønland fik hjemmestyre, blev Siumut valgt til landets første regering.»vi stod for etableringen af hele det grønlandske hjemmestyre, og det var en fantastisk historie! Alt var nyt. Der var ingen rutine, ingen, vi kunne spørge til råds. Der var sågar ingen institutioner, ingen departementer og ingen administrative enheder vi startede jo helt fra bunden,«forklarer Lars-Emil Johansen. [citat-2]derfor kopierede Grønland også den danske administrationsmodel næsten en til en.»og den model har vi aldrig kæmpet os helt ud af. Vi har stadig en administration, som er indrettet, som om vi var 6 mio. mennesker med alt, hvad det indebærer af forskellige styrelser og ministerier. Det er et kæmpestort apparat, og det var en stor opgave at løfte. Det er det stadig,«siger Lars-Emil Johansen. Allerede i de år opstod de første diskussioner om nepotisme og vennetjenester, og Lars-Emil er også selv ad flere omgange blevet kritiseret for både nepotisme og uheldige dobbeltroller. Men når danske meningsdannere kalder Grønland for en»bananrepublik«er det både nedladende og fuldstændig ude af proportioner, mener han.»vi er mennesker. Selvfølgelig kender folk hinanden, og især inden for den endnu mindre gruppe af folk med de nødvendige kompetencer. Det, man i Danmark kalder networking, kalder I nepotisme, hvis bare det foregår i Grønland,«siger Lars-Emil Johansen, inden han selv må haste videre til næste punkt på valgdagsordenen. Nye og uprøvede kræfter I Hans Lynge-skolens gymnastiksal er cirka 100 vælgere mødt frem. Alle partierne er denne eftermiddag repræsenteret, og skiftevis skal de fremlægge deres mærkesager og svare på spørgsmål fra en moderator, der står til højre for panelet. Langt de fleste kandidater taler grønlandsk under borgermødet, men bagerst i salen står en tolk og oversætter ned i en mikrofon, hvis signal går direkte ind i de trådløse headsets, de dansktalende tilhørere kan tage fra en kurv ved indgangen. Hvert parti er repræsenteret af to kandidater, og hvert bord har tre minutter til at fremlægge partiets visioner for landet.

9 Side 9 af 16

10 Side 10 af 16»Så er det nu,«hvisker Randi Evaldsen spændt og går op til Demokraternes bord foran forsamlingen. Næsten alle Demokraternes kandidater er ligesom Randi Evaldsen under de 40 år. Og mens partiet helt tydeligt har godt tag i den unge vælgerskare, giver den unge kandidatgruppe også sine egne udfordringer. Som de fleste andre af især de mindre partier har den pludselige valgudskrivelse gjort det svært for partierne at nå at forberede deres kandidater til valgkampen. Flere af dagens politiker-aspiranter er åbenlyst nervøse ved at skulle stå foran en stor forsamling. Da det bliver Demokraternes tur til at fremlægge deres politik, åbner Randi Evaldsens partifælle Aviaja Neumann ballet:»jeg stiller op for Demokraterne, fordi den frihed, Grønland har kæmpet for, også forpligter,«åbner hun som én af de få på dansk.»vi kan ikke bare blive ved med at øse ud af pengene til højre og venstre. Vi er nødt til at prioritere hårdt for at få økonomien på ret kurs,«siger hun og taler i cirka halvandet minut om nødvendigheden af økonomiske reformer, før hun pludselig stopper og kigger rundt i salen.»nå nu er jeg lidt blank på, hvad jeg skal sige,«siger Aviaja Neumann pludselig genert. Hun skynder sig at give mikrofonen videre til Randi Evaldsen, der er anderledes slagkraftig, idet hun tager mikrofonen, rejser sig fra stolen og taler ud til forsamlingen om uddannelse, landets skrantende økonomi og det personlige ansvar. Som repræsentant for Demokraterne går Randi Evaldsen mildest talt imod de populistiske vinde, der især dominerede 2013-valget med Aleqa Hammond i spidsen. Partiet går ind for at lukke de små bygder, der ikke kan løbe rundt økonomisk, de vil skære i overførselsindkomsterne over en bred kam, og hele diskussionen om løsrivelse er så godt som ikke-eksisterende. Faktisk går partiet ind for et styrket samarbejde i Rigsfællesskabet. Alt sammen mere eller mindre sikre politiske tabersager i store dele af den grønlandske befolkning, hvor især opretholdelsen af bygderne ligger mange grønlænderes hjerte nært. Ikke mindst i lyset af de historiske tvangsflytninger, som Danmark stod i spidsen for. Men spørger man en række danske og grønlandske eksperter, siger de uopfordret og uafhængigt af hinanden, at netop Demokraternes reformforslag lige så upopulære, de end måtte være langt hen ad vejen er lige netop den økonomiske slankekur, Grønland kritisk har brug for. En nation på størrelse med Horsens»Ja, der er uden tvivl flere af de unge, der tør sige alt det, man normalt ikke må ytre i grønlandsk politik,«siger embedsmanden Peter, da Jyllands-Posten møder ham på caféen i lobbyen på Hotel Hans Egede i centrum af Nuuk. Peter er dog ikke hans rigtige navn.»det er mig, der har en grøn jakke på,«skriver den etnisk danske embedsmand i en sms forud for vores møde på hotellet, der ligger lige over for Brugseni, som supermarkedet Brugsen diskret er blevet omdøbt i Grønland. Hverken Peter eller nogen af de nuværende embedsfolk, som Jyllands-Posten har været i kontakt med og interviewet til denne artikel, ønsker at stå frem med navn, da det trods alt er en uskik at

11 Side 11 af 16 kritisere sin arbejdsgiver i offentligheden. Men Peter indvilger i at mødes uden for sin arbejdsplads i centraladministrationen og fortælle om, hvordan det politiske system opleves indefra.»man skal selvfølgelig være forsigtig med, hvad man siger især så tæt på et valg. For jeg ønsker jo ikke at hænge nogen ud. Men jeg synes samtidig, at det er relevant, at diskussionen kommer ud til offentligheden,«siger den veluddannede embedsmand. For ja, nepotismen er noget, man mærker som almindelig ansat i centraladministrationen, forklarer han. Ikke i hverdagen, men det kommer eksempelvis til udtryk i forbindelse med et valg.»se bare på de mange udskiftninger i embedsværket, der har været, siden den nuværende regering kom til magten«siger han og henviser til den lange række af mere eller mindre mistænkelige fyringer og nyansættelser, der kom i kølvandet på Aleqa Hammonds valgsejr, og som efterfølgende fik stor kritik i de grønlandske medier.

12 Side 12 af 16 Blandt andet blev Hammonds egen mand ansat som særlig rådgiver i regeringen, mens eksempelvis departementschefen i det, der svarer til Økonomi- og Indenrigsministeriet, Jan Harald Lynge-Pedersen, måtte forlade sin post, blot få måneder efter han havde forlænget sin åremålskontrakt. I stedet ansatte Siumut-regeringen Carsten Frank Hansen, der siden viste sig at være gode venner med landstingsformanden Lars Emil Johansen. Peter ryster på hovedet, mens han fortæller.»det er da noget rod. For resultatet bliver i visse tilfælde, at mere eller mindre kompetente folk ender med at bestride de her vigtige poster i administrationen,«siger han. Han erkender dog samtidig, at Lars-Emil Johansen har en pointe: Det er svært at undgå lidt overlap mellem de få talenter, der er i hhv. erhvervslivet, embedsværket og det politiske system, når man har at gøre med en befolkning på størrelse med Horsens. Men netop i det lys er han enig i, at det politiske system i Grønland trænger til nogle unge, nye kræfter, der ikke på samme måde vil være bundet af alliancer og gamle vennetjenester. Der er selvfølgelig den risiko, at man med unge politikere får endnu mere inkompetence ind i Landstinget, erkender han.»men mange af de unge grønlændere kommer jo i dag hjem efter nogle år i Danmark med gode uddannelser og et lidt andet udsyn. Et udsyn, Grønland trænger til.«mangler vagthunde Den 37-årige Anita Hoffer sidder på hug på gulvet og roder med en stor stak papir. Valgplakaterne ligger spredt rundt i Transparency International Greenlands ydmyge lokaler nogle hundrede meter fra den store regeringsbygning i Nuuk, og sammen med sin kollega Bodil Karlshøj er de ved få styr på sagerne.

13 Side 13 af 16»Skal vi bare hæfte dem fast på alle busstoppestederne? Tror du ikke, det er fint nok,«spørger Anita Hoffer sin kollega. Men plakaterne er ikke valgmateriale i traditionel forstand. Organisationen reklamerer hverken for et parti eller nogen bestemt kandidat. De reklamerer for det gennemsigtige og åbne demokrati: [citat-3]»vi bekæmper misbrug af betroet magt for egen vindings skyld,«står der med store bogstaver hen over plakaten efterfulgt af en opfordring til at stemme på de partier, der»arbejder med«.»det her er den første valgkamp, hvor vi er i offensiven. Vi vil gerne være helt fremme i folks bevidsthed, når de sætter deres kryds d. 28.,«siger Anita Hoffer, der er jurist og formand i den frivillige organisation, der siden 2011 har haft det som formål at bekæmpe korruption i Grønland. Det gør de ved at arbejde for»vidtgående åbenhed i den offentlige forvaltning, åbenhed i det private erhvervsliv og generel gennemsigtighed i samfundet«, som det lyder i deres formålsparagraf. I forbindelse med de mange nepotisme-sager gennem årene har én af forklaringerne på de gentagne problemer lydt, at det er det traditionelle klansamfund, der smitter af på det politiske arbejde og resulterer i uetiske vennetjenester. Men spørger man Anita Hoffer, er det hverken klansamfundets strukturer eller befolkningens lille størrelse, der er skyld i de demokratiske udfordringer i Grønland. Derimod er Grønland blot en ung nation, der mangler at få etableret nogle stærke institutioner, der kan opsnappe og forebygge korruption. Det er altså ikke et spørgsmål om kultur, men et spørgsmål om systemisk sårbarhed, mener hun.

14 Side 14 af 16»Der mangler i bund og grund nogle vagthunde i Grønland. Vores ombudsmand er for eksempel slet ikke så kritisk, som Folketingets Ombudsmand er. Pressen har heller ikke samme ressourcer til at researche nogle af de her mange historier, og vi kan jo heller ikke researche alt.«derfor foreslår organisationen eksempelvis, at Grønland tilslutter sig FN s konvention om antikorruption, og at det bliver lovpligtigt for alle folkevalgte at lægge deres økonomiske interesser åbent frem. Ikke fordi hangen til nepotisme, egenvinding og vennetjenester ligger i de grønlandske politikeres dna, men fordi det er i menneskets natur. Magt korrumperer og det gør det, uanset fra hvilket land man kommer, mener Anita Hoffer:»Hvis du spurgte Lars Løkke, og han skulle svare ærligt, ville han helt sikkert også sige: Jeg har knoklet i årevis for det her parti, jeg fortjener de her jakkesæt. Sådan er mennesket. Vi føler os lynhurtigt berettigede, og derfor skal der være en modvægt i systemet.«men skal man virkelig komme nepotismen og korruptionen til livs, kræver det også et grundlæggende opgør med det stærke tilknytningsforhold, som især mange ældre grønlændere har til bestemte partier, mener Anita. Derfor opfordrer de med plakaterne indirekte vælgerne til at stemme med fornuften og ikke bare gøre, som de plejer.»grønlandsk politik er lidt sjovt på den måde er man én gang Siumut, er man altid Siumut, også selv om ens politiske holdninger i virkeligheden har ændret sig,«forklarer Anita Hoffer. Især hos de ældre vælgere, som selv oplevede overgangen til hjemmestyret, hvor Siumut historisk spillede en afgørende rolle, forklarer hun.»der er et stort loyalitetsforhold til ens gamle parti, som jeg sådan set godt forstår. Men det er ikke sundt for et demokrati,«siger Anita Hoffer. Siumut Grønlands ANC Flere af de politikere og eksperter, Jyllands-Posten har talt med, sammenligner ligefrem det grønlandske forhold til f.eks. Siumut med mange sorte sydafrikaneres forhold til ANC Nelson Mandelas gamle parti. For ligesom ANC for mange i Sydafrika stadig står som et symbol på de sortes frihedskamp mod apartheid, står Siumut i høj grad som symbol på Grønlands historiske kamp for selvstændighed.»men der er noget, der tyder på, at den der lidt blinde partiloyalitet er under pres,«mener Anita Hoffer. Særligt kan man se, at flere unge går deres forældre direkte imod rent politisk. På samme måde som Randi Evaldsen gjorde op med sin Siumut-far, selv om det kostede dem flere måneders uvenskab, har også en anden ung fremadstormende demokrat, Nivi Olsen, valgt at stille op til Landstinget imod sin far, Bernhard Olsen, der er nuværende kommunalbestyrelsesmedlem for Siumut, og som også stiller op til Landstinget.»Man kan jo i virkeligheden argumentere for, at hele efterspillet omkring Aleqa Hammons bilagssag nemlig, at hun måtte gå af og udskrive valg jo er et sundhedstegn,«siger Anita Hoffer.»Folk ville simpelthen ikke finde sig i det, uanset hvilket parti hun kom fra, og her spillede de unge vælgere og meningsdannere da klart en stor rolle. Der er lang vej endnu, men jeg er fortrøstningsfuld, kan du nok høre,«siger hun og griner, inden hun og Bodil Karlshøj pakker bilen fuld af valgplakater og kører af sted med hæftemaskinen i hånden.

15 Side 15 af 16 Unge med politisk tæft»hej! Er I fra Jyllands-Posten,«spørger den 19-årige Ayoe Kristiansen, mens hun hopper i gadedrengeløb imod os. Aulaen i Midtgrønlands Gymnasieskole i Nuuk har noget nær byens bedste udsigt. Det nybyggede, moderne gymnasium ligger på en bakke med flere meter høje vinduer fra gulv til loft, så man kan se ned over vandet og solnedgangen, der er ved at gøre himlen lyserød. På slaget 14 møder vi Ayoe Kristiansen kort efterfulgt af de fire resterende medlemmer af gymnasiets elevråd, og vi sætter os ved et bord. Vi har aftalt at mødes med de fem under antagelsen af, at unge mennesker, der selv har meldt sig til elevrådet, måske også er lidt interesserede i det politiske liv uden for skolens vægge. Men at spørge de fem elever til den nuværende politiske situation er som at trykke på en knap, der afføder en uafbrudt og timelang snak om nepotisme, udskiftningerne i embedsværket, den skrantende økonomi, politikerleden i befolkningen og den i deres øjne uhensigtsmæssigt hårde tone Grønland har ført over for Danmark de senere år. Det er en flok usædvanligt velinformerede teenagere. 19-årige Anthon Møller er elevrådsformand. Trods hans blege hud og fregner over næsen er han umiskendelig af grønlandsk ophav. Som langt de fleste andre på skolen kommer han fra en blandet familie, hvor der både er grønlandske og danske aner, men ingen i elevrådet tøver med at kalde sig»100 pct. grønlænder«. Som så mange andre stemmer Anthons forældre på Siumut. Hans eget hjerte derimod»banker for IA«, som han selv siger om et af Grønlands mest venstreorienterede partier.

16 Side 16 af 16»Men selv om jeg er IA er, så tror jeg sgu nok alligevel, at jeg vil stemme på Demokraterne,«siger Anthon Engel Møller, mens resten af bordet nikker med. 16-årige Malu Rosing med den diskrete næsepiercing rækker høfligt hånden i vejret for at bede om ordet.»de er realistiske og pragmatiske på en helt anden måde end nogen af de gamle partier, og så går de faktisk op i at få ryddet op i systemet,«siger hun om de unge parti.»grønland er én stor pubertetskrise«lige netop nepotismen og den ustabile politiske situation ligger som nummer ét på listen over vigtigste mærkesager hos de unge i elevrådet.»vi har virkelig skrabet bunden med de seneste bilagssager. Det er altså lidt pinligt,«siger den 19- årige Kuka Chemnitz, der heller ikke tror på, at man kan gøre noget ved nogen af landets store problemer, før der bliver gjort op med vennetjenesterne og nepotismen. Anthon Møller går endda så langt, at han giver Børsens lederskribenter ret.»jeg er ked af at sige det, men vi er lidt af en bananrepublik. De samme partier sidder på magten i alt for mange år, og vores ledere opfører sig som konger det er ikke engang en joke,«siger han, mens Malu Rosing går ham lidt på klingen:»men det ligger altså ikke i den grønlandske kultur bare at rage til sig. Tværtimod skulle vores forfædre jo netop dele alt med hinanden husly, mad, skind. Ellers ville man dø ude i naturen. Så det her handler om nogle andre ting, tror jeg.det tror jeg også,«tilføjer 19-årige Napaartoq Lund Hansen, så man lige akkurat kan ane hans skinnende bøjle på tænderne.»det handler jo også om, at det tager lidt tid at lære, hvordan man driver en stat,«siger han.»ja,«indskyder Ayoe Kristiansen.»Men det hjælper heller ikke, at vi er så tynget af vores forhold til Danmark, for det er der altså mange, der stadig holder fast i. Men hele den der tankegang spænder kun ben for os. Grønland har brug for at tænke fremad i stedet for,«siger hun og rammer en generel tendens i elevrådet. De ser ikke noget problem i, at Grønland som nation samarbejder endnu tættere med Danmark i fremtiden. Til spørgsmålet om, hvorvidt de ønsker at gå ind i politik på den anden side af studierne, falder der også et prompte»ja«fra tre af eleverne, mens de sidste to går og fifler med tanken.»vi har så mange problemer, og det er jo fair nok, for vi er også en meget ung nation,«siger Kuka Chemnitz.»Men som det er nu, er Grønland én stor pubertetskrise... og vi må altså lige blive lidt voksne.«

PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET

PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET 2015 Parlør til Folketingsvalget 2015 Forskellen på det, man siger, og det, man mener Vi oplever, at politikerne i dag befinder sig i en virkelighed langt fra vores. At de

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2016 HOVEDKONKLUSIONER FRA GRØNLAND

GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2016 HOVEDKONKLUSIONER FRA GRØNLAND GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2016 HOVEDKONKLUSIONER FRA GRØNLAND TRANSPARENCY INTERNATIONAL GREENLAND KORT OM TI OG TIG Transparency International er en global bevægelse med én vision: En verden hvor politik,

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

2. INT KONTOR DAG Josefine kommer ind på kontoret, stopper op ved et bord og skal til at lægge biografbilletterne.

2. INT KONTOR DAG Josefine kommer ind på kontoret, stopper op ved et bord og skal til at lægge biografbilletterne. ET STED IMELLEM MANUS UDKAST 5 1. INT GANG DAG JOSEFINE (19) går usikkert ned gennem gangen med to biografbilletter i hånden. Hun retter akavet på sin kjole og kæmper for at holde balancen på sine høje

Læs mere

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008.

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Lars-Emil Johansen Ordførertale, Siumut Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Sig nærmer tiden Næsten symbolsk for historiens forløb afgik tidligere folketingsmedlem og en af grundlæggerne for Grønlands

Læs mere

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014 Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing 7 minutter 28. Oktober 2014 Idé: (C) 2014 Robin Holtz Robin Holtz robin@copenhagenpro.com 40 50 12 99 1 INT. - TANDLÆGEKLINIK, VENTEVÆRELSE - DAG

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven.

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle står sammen med mor og kigger rundt. Der sidder nogle børn sammen med en voksen og laver

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

THE MAKEOVER 10.F, Engstrandskolen 3. gennemskrivning, november 2009

THE MAKEOVER 10.F, Engstrandskolen 3. gennemskrivning, november 2009 10.F, Engstrandskolen 3. gennemskrivning, november 2009 1. INT. KLASSEVÆRELSE. DAG Kameraet kører rundt i klassen. Ved vinduet sidder et par piger og hvisker. Længere inde i klassen sidder et par af de

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole NUMMER 111 Et manuskript af 8.c, Maribo Borgerskole 5. Gennemskrivning maj 2009 1 SC 1. EXT. VED HUS OG PARKERINGSPLADS (BOLGIBLOK OG P-PLADS) SOMMER DAG Man ser Victor (SUNE) sidde og sove op af en stor,

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Vi er midt i en valgkamp. Og for mig betyder det hektisk aktivitet. Masser af møder, medrivende debatter, interviews og begivenhedsrige besøg i hele landet. Men selvom dagene

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER

TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER NOTAT 24. november 2015 TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER Kontakt: Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk Kommunikationschef, Malte Kjems +45 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer MIE MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer om at møde ham en dag. Mie er 8lippet, har blåt hår og bruger mere mascara end de 8leste. Hun elsker

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

INNOVATION STARTER MED KERNEOPGAVEN

INNOVATION STARTER MED KERNEOPGAVEN INNOVATION STARTER MED KERNEOPGAVEN Liggende møder i farverige Fatboys er ikke innovation. Innovation handler om, at alle på arbejdspladsen er enige om, hvad der er den fælles kerneopgave. Medarbejdere

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Mørket og de mange lys

Mørket og de mange lys Mørket og de mange lys (Foto: Eva Lange Jørgensen) For knap to måneder siden boede den irakiske forfatter og journalist Suhael Sami Nader i København som fribyforfatter. Her følte han sig for tryg for

Læs mere

Stiftende generalforsamling Søndag 3. november 2002

Stiftende generalforsamling Søndag 3. november 2002 Stiftende generalforsamling Søndag 3. november 2002 Mødedeltagere Repræsentanter fra følgende adresser: Almindingen 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 19, 26, 30 Ikke fremmødt eller afbud: Almindingen

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Vi var ti år, da zombie-virussen brød ud. Det hele startede, da et krydstogtskib sank. Flere hundrede druknede. Alle troede, det var et uheld.

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData Håndbog for vælgere Jens Baunsgaard SejsData 1. udgave 2012 EAN 9788789052007 ISBN-13 978-87-89052-00-7 E-mail sejsdata@hotmail.com 2 Indhold Indledning... 4 Oversigt over valgsystemet... 5 Valgkampen

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

2. Det første anfald. 34274_kom_stærk_ud_af_din_angst.indd 25 30-05-2012 16:18:45

2. Det første anfald. 34274_kom_stærk_ud_af_din_angst.indd 25 30-05-2012 16:18:45 2. Det første anfald»hvor er det ubehageligt at føle, at jeg har en gift indeni. Pludselig begynder min krop at sitre, jeg bliver bange, og tankerne kværner og kører derudad. Pludselig kan jeg ikke kontrollere

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF).

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). 1. Velkommen til KØF 2012 Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). Dejligt at vi kan samle så mange til debat om kommunernes økonomiske udfordringer. Det er en god tradition.

Læs mere

Thomas POV: En bil kommer med voldsom fart imod ham.

Thomas POV: En bil kommer med voldsom fart imod ham. Manus: Anne-Marie Olesen Thinghuus Scener fra en episode af Vintervagten. EXT. SOMMERHUSOMRÅDE - DAG Thomas kommer kørende på sin scooter. Der er helt dødt og intet unormalt at rapportere. Han drejer ned

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Den svære samtale er et begreb, der bliver brugt meget i institutioner

Læs mere

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG AF JOURNALIST IBEN BAADSGAARD AL-KHALIL, 2013 21 årige Osman Sari er kurder og blind. Da han kom til Danmark fra Tyrkiet for fem år siden,

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 Del: Den nye smalle V-regering giver Socialdemokraternes nykronede leder,

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi

Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi Anne Lee, Senior konsulent, cand.scient.san., sygeplejerske. CAST, Syddansk Universitet Formål med undersøgelsen Hvordan hjemmetræning,

Læs mere

GYNGESTATIVET. Mette Vogt Thuesen

GYNGESTATIVET. Mette Vogt Thuesen GYNGESTATIVET Mette Vogt Thuesen Billedet er taget lige nedenfor vores lejlighed, på legepladsen. Min lillesøster havde lavet en indhegning rundt om gyngestativet, for at vise at det var hendes område.

Læs mere

14. maj 2010 FM2010/141 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende

14. maj 2010 FM2010/141 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende BETÆNKNING afgivet af Lovudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte forslag til ændring af landstingsloven om valg til kommunalbestyrelser, bygdebestyrelser

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende.

Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende. INTRO.EXT. SLOTTET UDEFRA. Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende. SCENE 1. INT. SLOTSGANG - EFTERMIDDAG En guide fortæller i en gang med mange billeder. En gruppe følger efter

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Nøgen. og på dybt vand

Nøgen. og på dybt vand Nøgen og på dybt vand Hver søndag aften tropper en flok nordjyder op i Sofiendal Svømmehal i Aalborg. De samles for at svømme og svede i saunaen. Og så er de nøgne. Tekst og foto af Michala Rosendahl For

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Redskaber. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget

Redskaber. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget Redskaber Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget Kort og godt - Derfor skal dagplejen være helt røgfri De vigtigste budskaber Problemet I dag kan små børn blive udsat for tobaksrøgens giftige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Bilag B Redegørelse for vores performance

Bilag B Redegørelse for vores performance Bilag B Redegørelse for vores performance Vores performance finder sted i en S-togskupé, hvor vi vil ændre på indretningen af rummet, så det inviterer passagererne til at indlede samtaler med hinanden.

Læs mere

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B Hjælp Mig (udkast 3) Af Bistrupskolen 8B SCENE 1 INT. KØKKENET MORGEN (15) går ind af døren til køkkenet og sætter sig ned ved køkkenbordet. åbner sit hæfte hvor der står Line på alle siderne. (16) sidder

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil. GRUNDLOVSTALE 2015 I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.) Det var en milepæl i udviklingen af det dengang

Læs mere

Flot ydre og indre skønhed

Flot ydre og indre skønhed Flot ydre og indre skønhed Det første man lægger mærke til når man kører op ad alléen til Sydvestjyllands efterskole er den flotte hovedgård der lægger op til skolen. En smuk bygning med rustik murstensbelægning

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur.

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur. Tyven SC 1. INT. KLASSEN VINTER MORGEN. Klassen sidder og laver gruppearbejde i klasseværelset. De har religion. sidder og arbejder sammen med. De sidder og arbejder med lignelsen om det mistede får. Man

Læs mere

universitet). Hun har fulgt med i diskussioner på netfora og interviewet et udvalg af hundeejere og hundefaglige eksperter.

universitet). Hun har fulgt med i diskussioner på netfora og interviewet et udvalg af hundeejere og hundefaglige eksperter. Af: Maria Gilje Torheim, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) Hunden regnes for at være vores ældste husdyr, og hund og menneske har levet sammen i mindst 14.000 år. Alligevel er forholdet

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

EN VÆRDIBASERET SKOLE

EN VÆRDIBASERET SKOLE Lyst og evne til at bidrage til fællesskab Glæde og ansvarlighed Nye tanker ført ud i livet Høj faglighed der kan anvendes Evne til at udtrykke sig At forstå sig selv og andre EN VÆRDIBASERET SKOLE Det

Læs mere

Lille frøken himmelblå. 3. GENNEMSKRIVNING FREDENSBORG SKOLE.

Lille frøken himmelblå. 3. GENNEMSKRIVNING FREDENSBORG SKOLE. Lille frøken himmelblå. 3. GENNEMSKRIVNING FREDENSBORG SKOLE. SCENE 1. EXT. NATUR. SOLNEDGANG. Naturbilleder med uhyggelig musik/lyd. SC. 2. EXT. GÅRDRUM. SOMMER. SOLNEDGANG. De tre piger (16), ANJA (16)

Læs mere

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning 1. Int. Jakobs værelse. Dag. Jakob (14 år, kedeligt tøj: matte farver, gør ikke noget ud af sit hår) sidder ved sit skrivebord. Der ligger en stak

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Fredag i uge seks stod der fastelavn på programmet. Ved morgensamlingen hørte vi om fastelavn i et

Fredag i uge seks stod der fastelavn på programmet. Ved morgensamlingen hørte vi om fastelavn i et Nyhedsbrev uge 8-2013 Side 1 Besøg fra Skive Kaserne Side 4 Diverse INFO Side 2 Nyt fra Bestyrelsen Side 6 Kalender, kontakt mm. Side 3 Børnehaven Besøg fra Skive kaserne i børnehave og skole Fredag i

Læs mere

Su reglerne er alt for indviklede og giver ikke nogen mening til de studerende eller deres forældre.

Su reglerne er alt for indviklede og giver ikke nogen mening til de studerende eller deres forældre. Kampagne: Su regler- forældre indkomst, udeboende Su. Su efter hvert kvartal. Hvad er en kampagne? Problemstilling case Su reglerne er alt for indviklede og giver ikke nogen mening til de studerende eller

Læs mere

I en kokos nøddeskal. Mathias Sanderhage og William Smed

I en kokos nøddeskal. Mathias Sanderhage og William Smed I en kokos nøddeskal Af Mathias Sanderhage og William Smed INT. SFO, FÆLLESRUM - EFTERMIDDAG FADE IN: Ludwig sidder alene ved et bord og tegner fugle. ULTRANÆR/POV: Ludwigs hånd tegner fugle med oliefarver,

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Bilag 6 Interview med MF for Socialdemokraterne og formand for Udenrigspolitisk Nævn Mette Gjerskov i Deadline den 23. juli 2014.

Bilag 6 Interview med MF for Socialdemokraterne og formand for Udenrigspolitisk Nævn Mette Gjerskov i Deadline den 23. juli 2014. Bilag 6 Interview med MF for Socialdemokraterne og formand for Udenrigspolitisk Nævn Mette Gjerskov i Deadline den 23. juli 2014. Hentet fra Mediestream http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/tv/record/doms_radiotvcollection%3auuid%3a38f7

Læs mere

Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier

Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier KMD Analyse Maj 2014 VEJEN TIL EU GÅR VIA TV KLASSISKE MEDIER SLÅR DE NYE SOCIALE MEDIER MED FLERE LÆNGDER VALGPLAKATER:

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut.

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut. 13. mødedag, onsdag den 15. oktober 2008. Dagsordenens punkt 57 Beslutningsforslag til landstinget: at landsstyret pålægges at nedsætte et råd, der hurtigst muligt skal komme med koordinerede og samlede

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Nej! Men det er personligheder og det er vores. Tag testen og bliv klogere. The Erotic Hotspots personlighedstest: Find din scorepersonlighed SCOR

Nej! Men det er personligheder og det er vores. Tag testen og bliv klogere. The Erotic Hotspots personlighedstest: Find din scorepersonlighed SCOR The Erotic Hotspots personlighedstest: Find din scorepersonlighed SCOR kæreste sexpartner legekammerat www.erotichotspot.dk Nej! Jeg ser heller ikke så godt ud, og jeg kan heller ikke bare lade mit gode

Læs mere

51 Houborgere drog forventningsfulde med bus til København, den 6.5. kl. 7.00 præcis fra Askelunden.

51 Houborgere drog forventningsfulde med bus til København, den 6.5. kl. 7.00 præcis fra Askelunden. Bag borgen Tirsdag den 6. maj havde vores lokale folketingsmand Finn Thranum, inviteret Grundejerforeningen Askelunden/Fyrrevænget med ind bag borgen for at få et indblik i hans arbejde som folketingsmand,

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN KVINDE 26 ÅR KONVERTERET TIL ISLAM BÆRER TØRKLÆDE NYUDDANNET JURIST ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1) Introduktion til scenen: Fahilla har

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet:

Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet: Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet: Odense gågaden - En hjemløs råber efter mig føler mig lidt utilpas hvad vil han. han ville bare snakke så jeg

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere