Bananrepublikken Grønland?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bananrepublikken Grønland?"

Transkript

1 Side 1 af 16 Indland kl. 23:00 Bananrepublikken Grønland? AF Nola Grace Gaardmand Sofia Busk, (Foto) Mange danskere har et dystert syn på Grønlands evne til at regere sig selv. Spørger man unge grønlændere selv, er der desværre noget om snakken, men samtidig er et spirende generationsoprør på vej. NUUK Tørret torsk, stenbiderrogn, råt hvalspæk og tørret rensdyr ligger anrettet på det overdådige frokostbord. Om et par timer skal den 29-årige nyvalgte næstformand i Demokraterne Randi Vestergaard Evaldsen til borgermøde i Hans Lynge-skolens gymnastiksal en halv kilometer herfra. Men først skal hun spise frokost med sine forældre i deres treværelses lejlighed i et moderne boligbyggeri i Nuuk-forstaden Qinngorput. Da Randi Evaldsen træder ind ad døren og smider overtræksbukserne, rejser hendes far sig begejstret fra sofaen og Premier League-kampen for at give sin datter et knus. Selv om de lige har set hinanden dagen før. Danskere: Det sejler i Grønland, men grønlænderne må klare den selv»sådan er det i Grønland familien fylder meget,«griner Randi Evaldsen og sætter sig til bordet. Indtil for få uger siden var hun formand for ungdomsafdelingen af Demokraterne, et lille grønlandsk parti, som bedst kan sammenlignes med De Radikale i Danmark. Men da valget pludselig begyndte at se nært forestående ud i takt med det stigende pres på daværende landsstyreformand Aleqa Hammond, meldte Randi Evaldsen sig som kandidat til moderpartiet og blev valgt til næstformand med et stort flertal.

2 Side 2 af 16»Nu er jeg blevet én af de voksne,«siger hun grinende og laver citationstegn ud i luften med fingrene. Randi Evaldsen er uddannet serviceøkonom i Danmark med speciale i turisme, og selv om hun ofte overvejede at blive i Danmark, trak hendes hjemland i hende. Nu er hun i gang med en overbygning i international handel og markedsføring i Grønland og stiller altså samtidig op til Inatsisartut Landstinget, der svarer til Folketinget. Under frokosten spørger Randi Evaldsens forældre interesseret ind til hendes hektiske valgkamp. Om den tale, hun er ved at skrive til en radiospot, om hendes mange valgrejser rundt i hele Grønland, om hvad hun vil gøre, hvis hun bliver valgt ind fredag d. 28. november. Men da vi efter frokosten bevæger os ud i kulden for at nå hen til vælgermødet, afslører Randi Evaldsen:»Jeg ville ikke lige tage det op, mens vi var derhjemme, men min far og jeg sås faktisk ikke i flere måneder på grund af politiske uenigheder,«siger hun og griner, mens hun går igennem sneen i siden af vejen.»jeg ved godt, at det er fjollet, men vi kan begge blive lidt hidsige, når det kommer til politik.«randi Evaldsens far er klassisk Siumut-vælger og har altid været det.

3 Side 3 af 16»Og det vil han blive ved med at være, også selv om jeg mistænker ham for i virkeligheden at være mest enig med mig, når det kommer til de faktiske mærkesager. Han er nok bare ikke vant til at blive modsagt, men jeg er ligeglad. Jeg tager hellere end gerne kampen op,«siger Randi Evaldsen, idet vi når frem til skolen.

4 Side 4 af 16»Der er noget helt grundlæggende galt i grønlandsk politik, og hvis ikke vi er nogle, der gør op med status quo, ved jeg sgu ikke, hvad der skal blive af os,«siger hun og skubber dørene til skolen op og går ind til sine politiske modstandere, hvor en gymnastiksal fuld af vælgere venter på dagens debat. Opgør med det bestående [fakta-1]da det i september kom frem, at landsstyreformand Aleqa Hammond (Siumut) havde brugt kr. fra den grønlandske statskasse på privatforbrug, rejser, hotelophold og minibar til sig selv og sin familie, måtte hun efter flere ugers voldsom politisk pres gå af som landsstyreformand og udskrive hastevalg. Men Hammonds sag er bare den seneste i en lang række sager gennem årene om bilagsrod, nepotisme, politiske fyringer i embedsværket og lidt for lange fingre i statskassen. I den danske debat trak bilagssagen overskrifter som»klansamfund i kollision med demokratiet«, som Jyllands-Posten skrev, mens Ekstra Bladet i en leder kaldte Grønland»Verdens nordligste bananstat«. Også Dagbladet Børsen døbte landet»bananrepublikken Grønland«. Kandidat: Nepotismen lever i Grønland Et flertal af danskerne deler det dystre syn på Grønlands politiske system. Ifølge en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, har 50,7 pct. kun i ringe eller meget ringe grad tiltro til, at de grønlandske politikere er i stand til at styre deres land i en positiv retning, mens kun 23,9 pct. af danskerne mener det modsatte. Spørger man grønlandske embedsfolk, økonomer og eksperter i Grønlandsk politik og historie, er der da også bred enighed: Der er store demokratiske udfordringer i Grønland. Og det er ramme alvor, lyder eksperternes varsel.

5 Side 5 af 16 For vil grønlænderne gøre sig forhåbninger om at få vendt landets skrantende økonomi, den voksende sociale ulighed, udvandringen af de veluddannede og få gang i det længe ventede råstofeventyr, er det altafgørende, at der bliver ryddet op i den generelle politiske ustabilitet, der har præget landet i årevis. Men skal det for alvor batte, kræver det et grundlæggende opgør med vanetænkningen, siger eksperterne enslydende. Med valget på fredag står Grønland derfor ikke alene over for et valg mellem to politiske blokke. Grønland står på mange måder ved en skillevej, hvor landet skal gøre op med sig selv, om man vil holde fast i det bestående den samme politik og de samme politikere, som siden hjemmestyrets begyndelse har tegnet grønlandsk politik. Eller om de spæde, unge politiske røster, der så småt begynder at røre på sig, skal have lov at præge udviklingen i Grønland. Korruptionssager gemt i en bankboks Klokken er 4 om eftermiddagen, og det er allerede mørkt udenfor. Men på Lars Emil Johansens kontor er der varmt og velkommende med grønlandske malerier på væggene, en sælskindsbetrukket stol og en meterlang narhvaltand på væggen bag det store skrivebord. Et kontor, der er en statsmand værdig. Lars-Emil Johansen er, kan man roligt sige, en koryfæ i Grønlands historie og politiske udvikling: Tidligere landsstyreformand (svarende til statsminister), nuværende landstingsformand (svarende til Folketingets Formand), medstifter af Grønlands ældste og største parti, Siumut, og ikke mindst var Lars-Emil Johansen én af hovedkræfterne i både den kommission, der i 1970 erne lagde grundstenene til hjemmestyret og siden også den kommission, der i 2009 gav Grønland selvstyre.

6 Side 6 af 16 Landstingsformanden er lidt forpustet, da han kommer op på sit kontor i den røde regeringsbygning nogle få hundrede meter fra havnen.»undskyld, jeg er lidt rundt på gulvet lige nu,«siger Lars-Emil Johansen, da han haster ind fra kulden og smider jakken på en stol.»det har været en hektisk dag,«siger han og sætter sig ved bordenden, mens han med hænderne signalerer, at vi endelig skal tage noget kaffe og en småkage. Få timer før vores møde denne eftermiddag har det lokale grønlandske medie Sermitsiaq breaket en nyhed, som er blevet lidt af en bombe under valgkampen:

7 Side 7 af 16 [citat-1]den såkaldte korruptions-rapport ligger nu klar. Den rapport, hvis foreløbige resultater om bl.a. Aleqa Hammonds økonomiske mellemværende med staten udløste valget. Revisionsselskabet Deloitte har netop færdiggjort og afleveret deres omfattende gennemgang af samtlige folkevalgte politikeres økonomiske forhold, og rapporten indeholder derfor med al sandsynlighed potentielt skadelige informationer om de selvsamme politikere, som nu igen står til valg. Men i stedet for at blive offentliggjort, ligger rapporten nu i en lukket kuvert og er blevet låst inde i en bankboks i Grønlandsbanken. Og her skal den ligge, indtil vælgerne har valgt nye og gamle politikere ind i Landstinget. Lars-Emil Johansen kommer derfor direkte fra et tv-interview med KNR, Grønlands svar på Danmarks Radio, hvor han hele eftermiddagen er blevet grillet af journalisterne om rapporten.»det er lidt teknisk, men det er kun Revisionsudvalget, der kan åbne og læse resultaterne af undersøgelsen. Og fordi alle udvalg automatisk bliver nedlagt, når der er udskrevet valg, er der ingen, der har bemyndigelse til at læse resultaterne heller ikke mig,«siger Lars-Emil Johansen sikkert for 10. gang i dag. Dramaet om revisionsrapporten har denne eftermiddag igen vakt kritik af de grønlandske politikeres evne til at administrere et velfungerende demokrati, og allerede inden vores møde med Lars-Emil Johansen er forbi, har både danske og grønlandske medier kaldt situationen med rapporten i bankboksen for»absurd teater«,»barokt«og»uacceptabelt«. Selv om Lars-Emil Johansen fastholder, at de juridiske teknikaliteter forhindrer ham i at gøre noget ved situationen, erkender han gerne, at det ser mærkeligt ud. Han erkender i det hele taget gerne, at Grønland har nogle demokratiske udfordringer.»det er vist ingen hemmelighed,«siger han og afbryder sig selv med en hastig tår kaffe.»men hør her. Vi gør det så godt, vi kan. Og vi gør det efter omstændighederne ret godt. Du skal jo tænke på, at vi stadig er et meget nyt demokrati. Ja, der er da nogle ting, vi stadig skal lære, men jeg er meget stolt af, hvor langt vi er kommet,«siger landstingsformanden fra sit kontor.»vi startede fra nul«det er næsten 40 år siden, men for Lars-Emil Johansen står den tid fuldstændig klart i hukommelsen. Gennem hele hans liv havde den unge, nyuddannede lærer med stille indignation set på, hvordan danskerne gennem årene havde indført»apartheid-lignende«politikker på en række områder, som han siger og henviser til de»to grimme pletter i Danmarks og Grønlands fælles historie«:»da man tvangsflyttede folk i Thule for at indgå aftale med amerikanerne uden at spørge én eneste grønlænder, legede danskerne virkelig herrefolk,«siger han.»det andet var den diskriminatoriske lønpolitik, som virkelig synliggjorde danskerne forestilling om, at de var mere værd en grønlænderne,«siger Lars-Emil Johansen med henvisning til det såkaldte fødestedskriterium, der siden 1964 sikrede dansk arbejdskraft i det offentlige højere lønninger end de grønlandsk fødte. En ordning, der først blev endeligt afviklet i 1991.»Jeg var stødt på min stolthed som grønlænder, og jeg kunne ikke se stiltiende til længere,«siger han og løfter sine knyttede næver foran ansigtet, mens han fortæller. Som en bokser, der afværger et slag.»vi var nødt til at sige fra.«

8 Side 8 af 16 Siden var Lars-Emil Johansen med til at stifte Grønlands første parti, og efter folkeafstemningen i 1979, hvor Grønland fik hjemmestyre, blev Siumut valgt til landets første regering.»vi stod for etableringen af hele det grønlandske hjemmestyre, og det var en fantastisk historie! Alt var nyt. Der var ingen rutine, ingen, vi kunne spørge til råds. Der var sågar ingen institutioner, ingen departementer og ingen administrative enheder vi startede jo helt fra bunden,«forklarer Lars-Emil Johansen. [citat-2]derfor kopierede Grønland også den danske administrationsmodel næsten en til en.»og den model har vi aldrig kæmpet os helt ud af. Vi har stadig en administration, som er indrettet, som om vi var 6 mio. mennesker med alt, hvad det indebærer af forskellige styrelser og ministerier. Det er et kæmpestort apparat, og det var en stor opgave at løfte. Det er det stadig,«siger Lars-Emil Johansen. Allerede i de år opstod de første diskussioner om nepotisme og vennetjenester, og Lars-Emil er også selv ad flere omgange blevet kritiseret for både nepotisme og uheldige dobbeltroller. Men når danske meningsdannere kalder Grønland for en»bananrepublik«er det både nedladende og fuldstændig ude af proportioner, mener han.»vi er mennesker. Selvfølgelig kender folk hinanden, og især inden for den endnu mindre gruppe af folk med de nødvendige kompetencer. Det, man i Danmark kalder networking, kalder I nepotisme, hvis bare det foregår i Grønland,«siger Lars-Emil Johansen, inden han selv må haste videre til næste punkt på valgdagsordenen. Nye og uprøvede kræfter I Hans Lynge-skolens gymnastiksal er cirka 100 vælgere mødt frem. Alle partierne er denne eftermiddag repræsenteret, og skiftevis skal de fremlægge deres mærkesager og svare på spørgsmål fra en moderator, der står til højre for panelet. Langt de fleste kandidater taler grønlandsk under borgermødet, men bagerst i salen står en tolk og oversætter ned i en mikrofon, hvis signal går direkte ind i de trådløse headsets, de dansktalende tilhørere kan tage fra en kurv ved indgangen. Hvert parti er repræsenteret af to kandidater, og hvert bord har tre minutter til at fremlægge partiets visioner for landet.

9 Side 9 af 16

10 Side 10 af 16»Så er det nu,«hvisker Randi Evaldsen spændt og går op til Demokraternes bord foran forsamlingen. Næsten alle Demokraternes kandidater er ligesom Randi Evaldsen under de 40 år. Og mens partiet helt tydeligt har godt tag i den unge vælgerskare, giver den unge kandidatgruppe også sine egne udfordringer. Som de fleste andre af især de mindre partier har den pludselige valgudskrivelse gjort det svært for partierne at nå at forberede deres kandidater til valgkampen. Flere af dagens politiker-aspiranter er åbenlyst nervøse ved at skulle stå foran en stor forsamling. Da det bliver Demokraternes tur til at fremlægge deres politik, åbner Randi Evaldsens partifælle Aviaja Neumann ballet:»jeg stiller op for Demokraterne, fordi den frihed, Grønland har kæmpet for, også forpligter,«åbner hun som én af de få på dansk.»vi kan ikke bare blive ved med at øse ud af pengene til højre og venstre. Vi er nødt til at prioritere hårdt for at få økonomien på ret kurs,«siger hun og taler i cirka halvandet minut om nødvendigheden af økonomiske reformer, før hun pludselig stopper og kigger rundt i salen.»nå nu er jeg lidt blank på, hvad jeg skal sige,«siger Aviaja Neumann pludselig genert. Hun skynder sig at give mikrofonen videre til Randi Evaldsen, der er anderledes slagkraftig, idet hun tager mikrofonen, rejser sig fra stolen og taler ud til forsamlingen om uddannelse, landets skrantende økonomi og det personlige ansvar. Som repræsentant for Demokraterne går Randi Evaldsen mildest talt imod de populistiske vinde, der især dominerede 2013-valget med Aleqa Hammond i spidsen. Partiet går ind for at lukke de små bygder, der ikke kan løbe rundt økonomisk, de vil skære i overførselsindkomsterne over en bred kam, og hele diskussionen om løsrivelse er så godt som ikke-eksisterende. Faktisk går partiet ind for et styrket samarbejde i Rigsfællesskabet. Alt sammen mere eller mindre sikre politiske tabersager i store dele af den grønlandske befolkning, hvor især opretholdelsen af bygderne ligger mange grønlænderes hjerte nært. Ikke mindst i lyset af de historiske tvangsflytninger, som Danmark stod i spidsen for. Men spørger man en række danske og grønlandske eksperter, siger de uopfordret og uafhængigt af hinanden, at netop Demokraternes reformforslag lige så upopulære, de end måtte være langt hen ad vejen er lige netop den økonomiske slankekur, Grønland kritisk har brug for. En nation på størrelse med Horsens»Ja, der er uden tvivl flere af de unge, der tør sige alt det, man normalt ikke må ytre i grønlandsk politik,«siger embedsmanden Peter, da Jyllands-Posten møder ham på caféen i lobbyen på Hotel Hans Egede i centrum af Nuuk. Peter er dog ikke hans rigtige navn.»det er mig, der har en grøn jakke på,«skriver den etnisk danske embedsmand i en sms forud for vores møde på hotellet, der ligger lige over for Brugseni, som supermarkedet Brugsen diskret er blevet omdøbt i Grønland. Hverken Peter eller nogen af de nuværende embedsfolk, som Jyllands-Posten har været i kontakt med og interviewet til denne artikel, ønsker at stå frem med navn, da det trods alt er en uskik at

11 Side 11 af 16 kritisere sin arbejdsgiver i offentligheden. Men Peter indvilger i at mødes uden for sin arbejdsplads i centraladministrationen og fortælle om, hvordan det politiske system opleves indefra.»man skal selvfølgelig være forsigtig med, hvad man siger især så tæt på et valg. For jeg ønsker jo ikke at hænge nogen ud. Men jeg synes samtidig, at det er relevant, at diskussionen kommer ud til offentligheden,«siger den veluddannede embedsmand. For ja, nepotismen er noget, man mærker som almindelig ansat i centraladministrationen, forklarer han. Ikke i hverdagen, men det kommer eksempelvis til udtryk i forbindelse med et valg.»se bare på de mange udskiftninger i embedsværket, der har været, siden den nuværende regering kom til magten«siger han og henviser til den lange række af mere eller mindre mistænkelige fyringer og nyansættelser, der kom i kølvandet på Aleqa Hammonds valgsejr, og som efterfølgende fik stor kritik i de grønlandske medier.

12 Side 12 af 16 Blandt andet blev Hammonds egen mand ansat som særlig rådgiver i regeringen, mens eksempelvis departementschefen i det, der svarer til Økonomi- og Indenrigsministeriet, Jan Harald Lynge-Pedersen, måtte forlade sin post, blot få måneder efter han havde forlænget sin åremålskontrakt. I stedet ansatte Siumut-regeringen Carsten Frank Hansen, der siden viste sig at være gode venner med landstingsformanden Lars Emil Johansen. Peter ryster på hovedet, mens han fortæller.»det er da noget rod. For resultatet bliver i visse tilfælde, at mere eller mindre kompetente folk ender med at bestride de her vigtige poster i administrationen,«siger han. Han erkender dog samtidig, at Lars-Emil Johansen har en pointe: Det er svært at undgå lidt overlap mellem de få talenter, der er i hhv. erhvervslivet, embedsværket og det politiske system, når man har at gøre med en befolkning på størrelse med Horsens. Men netop i det lys er han enig i, at det politiske system i Grønland trænger til nogle unge, nye kræfter, der ikke på samme måde vil være bundet af alliancer og gamle vennetjenester. Der er selvfølgelig den risiko, at man med unge politikere får endnu mere inkompetence ind i Landstinget, erkender han.»men mange af de unge grønlændere kommer jo i dag hjem efter nogle år i Danmark med gode uddannelser og et lidt andet udsyn. Et udsyn, Grønland trænger til.«mangler vagthunde Den 37-årige Anita Hoffer sidder på hug på gulvet og roder med en stor stak papir. Valgplakaterne ligger spredt rundt i Transparency International Greenlands ydmyge lokaler nogle hundrede meter fra den store regeringsbygning i Nuuk, og sammen med sin kollega Bodil Karlshøj er de ved få styr på sagerne.

13 Side 13 af 16»Skal vi bare hæfte dem fast på alle busstoppestederne? Tror du ikke, det er fint nok,«spørger Anita Hoffer sin kollega. Men plakaterne er ikke valgmateriale i traditionel forstand. Organisationen reklamerer hverken for et parti eller nogen bestemt kandidat. De reklamerer for det gennemsigtige og åbne demokrati: [citat-3]»vi bekæmper misbrug af betroet magt for egen vindings skyld,«står der med store bogstaver hen over plakaten efterfulgt af en opfordring til at stemme på de partier, der»arbejder med«.»det her er den første valgkamp, hvor vi er i offensiven. Vi vil gerne være helt fremme i folks bevidsthed, når de sætter deres kryds d. 28.,«siger Anita Hoffer, der er jurist og formand i den frivillige organisation, der siden 2011 har haft det som formål at bekæmpe korruption i Grønland. Det gør de ved at arbejde for»vidtgående åbenhed i den offentlige forvaltning, åbenhed i det private erhvervsliv og generel gennemsigtighed i samfundet«, som det lyder i deres formålsparagraf. I forbindelse med de mange nepotisme-sager gennem årene har én af forklaringerne på de gentagne problemer lydt, at det er det traditionelle klansamfund, der smitter af på det politiske arbejde og resulterer i uetiske vennetjenester. Men spørger man Anita Hoffer, er det hverken klansamfundets strukturer eller befolkningens lille størrelse, der er skyld i de demokratiske udfordringer i Grønland. Derimod er Grønland blot en ung nation, der mangler at få etableret nogle stærke institutioner, der kan opsnappe og forebygge korruption. Det er altså ikke et spørgsmål om kultur, men et spørgsmål om systemisk sårbarhed, mener hun.

14 Side 14 af 16»Der mangler i bund og grund nogle vagthunde i Grønland. Vores ombudsmand er for eksempel slet ikke så kritisk, som Folketingets Ombudsmand er. Pressen har heller ikke samme ressourcer til at researche nogle af de her mange historier, og vi kan jo heller ikke researche alt.«derfor foreslår organisationen eksempelvis, at Grønland tilslutter sig FN s konvention om antikorruption, og at det bliver lovpligtigt for alle folkevalgte at lægge deres økonomiske interesser åbent frem. Ikke fordi hangen til nepotisme, egenvinding og vennetjenester ligger i de grønlandske politikeres dna, men fordi det er i menneskets natur. Magt korrumperer og det gør det, uanset fra hvilket land man kommer, mener Anita Hoffer:»Hvis du spurgte Lars Løkke, og han skulle svare ærligt, ville han helt sikkert også sige: Jeg har knoklet i årevis for det her parti, jeg fortjener de her jakkesæt. Sådan er mennesket. Vi føler os lynhurtigt berettigede, og derfor skal der være en modvægt i systemet.«men skal man virkelig komme nepotismen og korruptionen til livs, kræver det også et grundlæggende opgør med det stærke tilknytningsforhold, som især mange ældre grønlændere har til bestemte partier, mener Anita. Derfor opfordrer de med plakaterne indirekte vælgerne til at stemme med fornuften og ikke bare gøre, som de plejer.»grønlandsk politik er lidt sjovt på den måde er man én gang Siumut, er man altid Siumut, også selv om ens politiske holdninger i virkeligheden har ændret sig,«forklarer Anita Hoffer. Især hos de ældre vælgere, som selv oplevede overgangen til hjemmestyret, hvor Siumut historisk spillede en afgørende rolle, forklarer hun.»der er et stort loyalitetsforhold til ens gamle parti, som jeg sådan set godt forstår. Men det er ikke sundt for et demokrati,«siger Anita Hoffer. Siumut Grønlands ANC Flere af de politikere og eksperter, Jyllands-Posten har talt med, sammenligner ligefrem det grønlandske forhold til f.eks. Siumut med mange sorte sydafrikaneres forhold til ANC Nelson Mandelas gamle parti. For ligesom ANC for mange i Sydafrika stadig står som et symbol på de sortes frihedskamp mod apartheid, står Siumut i høj grad som symbol på Grønlands historiske kamp for selvstændighed.»men der er noget, der tyder på, at den der lidt blinde partiloyalitet er under pres,«mener Anita Hoffer. Særligt kan man se, at flere unge går deres forældre direkte imod rent politisk. På samme måde som Randi Evaldsen gjorde op med sin Siumut-far, selv om det kostede dem flere måneders uvenskab, har også en anden ung fremadstormende demokrat, Nivi Olsen, valgt at stille op til Landstinget imod sin far, Bernhard Olsen, der er nuværende kommunalbestyrelsesmedlem for Siumut, og som også stiller op til Landstinget.»Man kan jo i virkeligheden argumentere for, at hele efterspillet omkring Aleqa Hammons bilagssag nemlig, at hun måtte gå af og udskrive valg jo er et sundhedstegn,«siger Anita Hoffer.»Folk ville simpelthen ikke finde sig i det, uanset hvilket parti hun kom fra, og her spillede de unge vælgere og meningsdannere da klart en stor rolle. Der er lang vej endnu, men jeg er fortrøstningsfuld, kan du nok høre,«siger hun og griner, inden hun og Bodil Karlshøj pakker bilen fuld af valgplakater og kører af sted med hæftemaskinen i hånden.

15 Side 15 af 16 Unge med politisk tæft»hej! Er I fra Jyllands-Posten,«spørger den 19-årige Ayoe Kristiansen, mens hun hopper i gadedrengeløb imod os. Aulaen i Midtgrønlands Gymnasieskole i Nuuk har noget nær byens bedste udsigt. Det nybyggede, moderne gymnasium ligger på en bakke med flere meter høje vinduer fra gulv til loft, så man kan se ned over vandet og solnedgangen, der er ved at gøre himlen lyserød. På slaget 14 møder vi Ayoe Kristiansen kort efterfulgt af de fire resterende medlemmer af gymnasiets elevråd, og vi sætter os ved et bord. Vi har aftalt at mødes med de fem under antagelsen af, at unge mennesker, der selv har meldt sig til elevrådet, måske også er lidt interesserede i det politiske liv uden for skolens vægge. Men at spørge de fem elever til den nuværende politiske situation er som at trykke på en knap, der afføder en uafbrudt og timelang snak om nepotisme, udskiftningerne i embedsværket, den skrantende økonomi, politikerleden i befolkningen og den i deres øjne uhensigtsmæssigt hårde tone Grønland har ført over for Danmark de senere år. Det er en flok usædvanligt velinformerede teenagere. 19-årige Anthon Møller er elevrådsformand. Trods hans blege hud og fregner over næsen er han umiskendelig af grønlandsk ophav. Som langt de fleste andre på skolen kommer han fra en blandet familie, hvor der både er grønlandske og danske aner, men ingen i elevrådet tøver med at kalde sig»100 pct. grønlænder«. Som så mange andre stemmer Anthons forældre på Siumut. Hans eget hjerte derimod»banker for IA«, som han selv siger om et af Grønlands mest venstreorienterede partier.

16 Side 16 af 16»Men selv om jeg er IA er, så tror jeg sgu nok alligevel, at jeg vil stemme på Demokraterne,«siger Anthon Engel Møller, mens resten af bordet nikker med. 16-årige Malu Rosing med den diskrete næsepiercing rækker høfligt hånden i vejret for at bede om ordet.»de er realistiske og pragmatiske på en helt anden måde end nogen af de gamle partier, og så går de faktisk op i at få ryddet op i systemet,«siger hun om de unge parti.»grønland er én stor pubertetskrise«lige netop nepotismen og den ustabile politiske situation ligger som nummer ét på listen over vigtigste mærkesager hos de unge i elevrådet.»vi har virkelig skrabet bunden med de seneste bilagssager. Det er altså lidt pinligt,«siger den 19- årige Kuka Chemnitz, der heller ikke tror på, at man kan gøre noget ved nogen af landets store problemer, før der bliver gjort op med vennetjenesterne og nepotismen. Anthon Møller går endda så langt, at han giver Børsens lederskribenter ret.»jeg er ked af at sige det, men vi er lidt af en bananrepublik. De samme partier sidder på magten i alt for mange år, og vores ledere opfører sig som konger det er ikke engang en joke,«siger han, mens Malu Rosing går ham lidt på klingen:»men det ligger altså ikke i den grønlandske kultur bare at rage til sig. Tværtimod skulle vores forfædre jo netop dele alt med hinanden husly, mad, skind. Ellers ville man dø ude i naturen. Så det her handler om nogle andre ting, tror jeg.det tror jeg også,«tilføjer 19-årige Napaartoq Lund Hansen, så man lige akkurat kan ane hans skinnende bøjle på tænderne.»det handler jo også om, at det tager lidt tid at lære, hvordan man driver en stat,«siger han.»ja,«indskyder Ayoe Kristiansen.»Men det hjælper heller ikke, at vi er så tynget af vores forhold til Danmark, for det er der altså mange, der stadig holder fast i. Men hele den der tankegang spænder kun ben for os. Grønland har brug for at tænke fremad i stedet for,«siger hun og rammer en generel tendens i elevrådet. De ser ikke noget problem i, at Grønland som nation samarbejder endnu tættere med Danmark i fremtiden. Til spørgsmålet om, hvorvidt de ønsker at gå ind i politik på den anden side af studierne, falder der også et prompte»ja«fra tre af eleverne, mens de sidste to går og fifler med tanken.»vi har så mange problemer, og det er jo fair nok, for vi er også en meget ung nation,«siger Kuka Chemnitz.»Men som det er nu, er Grønland én stor pubertetskrise... og vi må altså lige blive lidt voksne.«

INATSISARTUTS. nye parlamentsbygning. Stem for en ny bygning til Inatsisartut på Aqqaluks Plads

INATSISARTUTS. nye parlamentsbygning. Stem for en ny bygning til Inatsisartut på Aqqaluks Plads INATSISARTUTS nye parlamentsbygning 2. UDGAVE Stem for en ny bygning til Inatsisartut på Aqqaluks Plads Informationer til Kommuneqarfik Sermersooqs borgerhøring Modelbillede Søen fremmer områdets værdighed

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

15. maj 2015 FM2015/61 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

15. maj 2015 FM2015/61 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges til at undersøge muligheder for at etablere en idrætshøjskole

Læs mere

Blair redder dansker fra at drukne

Blair redder dansker fra at drukne Blair redder dansker fra at drukne 1 1 Den britiske premierminister, Tony Blair, har under et ophold på Seychellerne angiveligt reddet en dansk turist fra druknedøden.turisten - der ifølge det franske

Læs mere

Borgermøde i Sisimiut

Borgermøde i Sisimiut Borgermøde i Sisimiut 10. maj 2015 kl. 19.00 22.00 Ca. 68 mødte op Spørgsmål fra salen Marius Olsen: Det siges, at der er planer om at overholde de gældende overenskomster for arbejderne, hvilke overenskomster

Læs mere

14. maj 2010 FM2010/141 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende

14. maj 2010 FM2010/141 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende BETÆNKNING afgivet af Lovudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte forslag til ændring af landstingsloven om valg til kommunalbestyrelser, bygdebestyrelser

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014 Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing 7 minutter 28. Oktober 2014 Idé: (C) 2014 Robin Holtz Robin Holtz robin@copenhagenpro.com 40 50 12 99 1 INT. - TANDLÆGEKLINIK, VENTEVÆRELSE - DAG

Læs mere

Eksempel på brug af Molins model. Historisk efterlønsreform er på plads

Eksempel på brug af Molins model. Historisk efterlønsreform er på plads Eksempel på brug af Molins model Forårets 2011 blev et af de mest hektiske og dramatiske i dansk politik i adskillige år. Regeringens havde indkaldt til vigtige forhandlinger om den kriseramte danske økonomi

Læs mere

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning Er du ledig og leder efter job? Eller trænger du bare til luftforandring på en anden arbejdsplads? Jobsøgningsprocessen kan være en lang ørkenvandring - uden

Læs mere

På besøg hos studenterambassadøren Jingyu She

På besøg hos studenterambassadøren Jingyu She Portræt 25 På besøg hos studenterambassadøren Jingyu She Som studerende kan du kontakte studenterambassadøren, hvis du er kommet i klemme i administrative sager om fx snyd eller dispensation. Tina er uddannet

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

ATASSUT ÆNDRINGSFORSLAG TIL ATASSUT S VEDTÆGTER

ATASSUT ÆNDRINGSFORSLAG TIL ATASSUT S VEDTÆGTER ATASSUT ÆNDRINGSFORSLAG TIL ATASSUT S VEDTÆGTER LANDSMØDET 28. 30. AUGUST 2008 VEDTÆGTER 1 Navn, overordnet organisation og hjemsted 2 Landsorganisationens formål 3 Politiske kontakter 4 Medlemskab af

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Ungdom og skoleliv I Seoul

Ungdom og skoleliv I Seoul Uddannelsesfeber Ungdom og skoleliv I Seoul Testokrati Børns kundskaber Velfærdssamfundets overlevelse Vesten Jeg har hørt, at I Vesten der kan unge mennesker rejse. Rejse verden rundt, hvis de vil. Det

Læs mere

Udvikling eller afvikling

Udvikling eller afvikling STRUKTURREFORMEN Udvikling eller afvikling Stor temadag om strukturreformen i Århus. Hvilke konsekvenser får den? Demokrati og udlicitering var blandt de mange emner, der blev debatteret Mere end hundrede

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Drømmen om at bo for sig selv

Drømmen om at bo for sig selv Artikel i Muskelkraft nr. 2, 2001 Drømmen om at bo for sig selv Peter Bang Jensen er glad for, at han flyttede væk fra en institution og ud i egen lejlighed, men hverdagen kan være svær uden hjælpere Af

Læs mere

Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken.

Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken. Referat fra Garantloekkens generalforsamling Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken. Referat Indledning: Rigtig

Læs mere

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

Aqqaluks Plads. Demokratiets vugge i Grønland. Mødesteder gennem tiden

Aqqaluks Plads. Demokratiets vugge i Grønland. Mødesteder gennem tiden Aqqaluks Plads Demokratiets vugge i Grønland Mødesteder gennem tiden Nutidens demokratiske Grønland har sin vugge i det område, som vi i dag kalder for Aqqaluks Plads Inatsisartut kan kigge tilbage på

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder)

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder) Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015 (Det talte ord gælder) Valgkampen er nu inde i den absolut sidste fase. Om godt 20 timer går danskerne til stemmeurnerne. Det er nu, der skal tages stilling.

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Link til Helle Thorning-Schmidts tale (Det talte ord gælder) Historien om hvordan Danmark fik sin grundlov fortæller meget om os som nation. Det

Læs mere

22. maj 2014 FM2014/30 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende

22. maj 2014 FM2014/30 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende 22. maj 2014 FM2014/30 BETÆNKNING Afgivet af Anlægsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges, at arbejde for igangsættelse af projektering af kollegiebyggeri

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

Redskaber. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget

Redskaber. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget Redskaber Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget Kort og godt - Derfor skal dagplejen være helt røgfri De vigtigste budskaber Problemet I dag kan små børn blive udsat for tobaksrøgens giftige

Læs mere

Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest.

Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest. Denne weekend har bekræftet, hvad vi allerede vidste: Det er dejligt at være liberal! Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest. Men det vigtigste ved dette landsmøde er

Læs mere

Ønsker til en ny grundlov

Ønsker til en ny grundlov Ønsker til en ny grundlov Tag ansvar Programmet er vedtaget af Radikale Venstres hovedbestyrelse 1. februar 2014. Radikale Venstres ønsker til en ny grundlov Radikale Venstre ønsker, at der nedsættes en

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder) Fremtiden begynder i dag, som den gør hver dag. Den nyere danske tradition med at holde afslutningsdebat, selvom vigtige

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale lørdag den 19. november 2011 Det talte ord gælder ***

Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale lørdag den 19. november 2011 Det talte ord gælder *** Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale lørdag den 19. november 2011 Det talte ord gælder *** Venstre havde et historisk godt valg. 947.725 danskere satte deres kryds ved Venstre og gav os

Læs mere

Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale.

Den danske grundlov sikrer, at ENHVER har ret til at offentliggøre sine tanker. På tryk, i skrift og i tale. Villy Søvndals tale Grundlovsdag 2011 Det danske demokrati har mange år på bagen. Vi er vant til det. Faktisk så forvænte, at vi nogle gange tager det for givet. Vi er så sikre på vores ytringsfrihed her

Læs mere

Det besværlige demokrati Af sociolog Maliina Abelsen

Det besværlige demokrati Af sociolog Maliina Abelsen Introduktion Det besværlige demokrati Af sociolog Maliina Abelsen Seminar om demokrati og folkestyre torsdag den 11. oktober 2007 Nuuk Godmorgen alle sammen og mange tak for invitationen til at få lov

Læs mere

Notat: 365 akademikere og én kloakmester

Notat: 365 akademikere og én kloakmester Notat: 365 akademikere og én kloakmester Ny undersøgelse fra Cevea viser, at de akademiske kandidater ved FT-valget 2011 havde dobbelt så stor chance for at bliver valgt ind i Folketinget. Af de opstillede

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

EN VÆRDIBASERET SKOLE

EN VÆRDIBASERET SKOLE Lyst og evne til at bidrage til fællesskab Glæde og ansvarlighed Nye tanker ført ud i livet Høj faglighed der kan anvendes Evne til at udtrykke sig At forstå sig selv og andre EN VÆRDIBASERET SKOLE Det

Læs mere

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData Håndbog for vælgere Jens Baunsgaard SejsData 1. udgave 2012 EAN 9788789052007 ISBN-13 978-87-89052-00-7 E-mail sejsdata@hotmail.com 2 Indhold Indledning... 4 Oversigt over valgsystemet... 5 Valgkampen

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2014 1. ÅRGANG 28. JANUAR 2014 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET En ny undersøgelse

Læs mere

Nytårstale 2014 Borgmester Asii Chemnitz Narup, Kommuneqarfik Sermersooq

Nytårstale 2014 Borgmester Asii Chemnitz Narup, Kommuneqarfik Sermersooq Nytårstale 2014 Borgmester Asii Chemnitz Narup, Kommuneqarfik Sermersooq Ved indgangen til det nye år vil jeg gerne takke jer alle for det forgangne år og udtrykke de varmeste ønsker for 2014. I efteråret

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Hvad kan vi lære af kommunalvalgene 2009 - og hvad er vigtigste temaer for 2013

Hvad kan vi lære af kommunalvalgene 2009 - og hvad er vigtigste temaer for 2013 Hvad kan vi lære af kommunalvalgene 2009 - og hvad er vigtigste temaer for 2013 Roger Buch Forskningschef, Ph.d., cand.scient.pol. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Kan det ikke være ligegyldigt? -

Læs mere

Et aktivt liv på sin egen måde

Et aktivt liv på sin egen måde Artikel i Muskelkraft nr. 4, 2005 Et aktivt liv på sin egen måde Om et halvt år flytter 29-årige Marc Jørgensen hjemmefra og ind i sit eget hus en opfyldelse af et af hans mål i livet Af Jane W. Schelde

Læs mere

UDFLYTNING Svenske erfaringer: Statslige job søger tilbage mod hovedstaden Af Peter Mulvany Tirsdag den 13. oktober 2015, 05:00

UDFLYTNING Svenske erfaringer: Statslige job søger tilbage mod hovedstaden Af Peter Mulvany Tirsdag den 13. oktober 2015, 05:00 UDFLYTNING Svenske erfaringer: Statslige job søger tilbage mod hovedstaden Af Peter Mulvany Tirsdag den 13. oktober 2015, 05:00 Del: Det kan blive svært for statsligt ansatte at gøre karriere, når de flytter

Læs mere

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Vi er midt i en valgkamp. Og for mig betyder det hektisk aktivitet. Masser af møder, medrivende debatter, interviews og begivenhedsrige besøg i hele landet. Men selvom dagene

Læs mere

Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler derefter.

Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler derefter. SIUMUT Folketinget Finanslov 1. behandling d. 10/9-2013 Doris Jakobsen Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler

Læs mere

dit selvværd Guide Sådan styrker du Guide: Guide: 5 veje til et bedre selvværd Vil du læse mere? sider

dit selvværd Guide Sådan styrker du Guide: Guide: 5 veje til et bedre selvværd Vil du læse mere? sider Foto: Iris Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Guide: Sådan styrker du dit selvværd Guide: 5 veje til et bedre selvværd Vil du læse mere? Styrk dit selvværd INDHOLD I DETTE

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Kampen for kollegerne. Østjylland FRA DIN LOKALAFDELING

Kampen for kollegerne. Østjylland FRA DIN LOKALAFDELING LOKALE NYHEDER FRA FØDEVAREFORBUNDET NNF ØSTJYLLAND Østjylland Som fællestillidsrepræsentant skal man ind i kampen for kollegerne, siger Klaus Olesen. FRA DIN LOKALAFDELING Kampen for kollegerne Den nye

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament

Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament MarieKathrine Poppel Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet mkp@ii.uni.gl Grønland i verden - kort Introduktion

Læs mere

Su reglerne er alt for indviklede og giver ikke nogen mening til de studerende eller deres forældre.

Su reglerne er alt for indviklede og giver ikke nogen mening til de studerende eller deres forældre. Kampagne: Su regler- forældre indkomst, udeboende Su. Su efter hvert kvartal. Hvad er en kampagne? Problemstilling case Su reglerne er alt for indviklede og giver ikke nogen mening til de studerende eller

Læs mere

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Interview med Michael Ziegler, chefforhandler for KL, til bogen Lærernes kampe kampen for skolen Interviewer: Hanne Birgitte Jørgensen Hvad

Læs mere

Valg til INATSISARTUT

Valg til INATSISARTUT Valg til INATSISARTUT Indhold 1 Valgets grundprincipper.... 4 2 Udskrivelse af valg... 6 3 Hvem kan stille op, hvem kan stemme... 10 4 Valglister og valgkredse.... 16 5 Konstituering.... 24 6 Oversigt

Læs mere

Kirsten Normann Andersens Grundlovstale i Strandbyparken i Esbjerg. Grundlovstale 5. juni 2013. Af Kirsten Normann Andersen, FOA Århus

Kirsten Normann Andersens Grundlovstale i Strandbyparken i Esbjerg. Grundlovstale 5. juni 2013. Af Kirsten Normann Andersen, FOA Århus Grundlovstale 5. juni 2013 Af Kirsten Normann Andersen, FOA Århus Folkebevægelsens mission er vigtigere end nogensinde. Lidt ironisk kan man måske konkludere, at tidligere tiders succes kan være forklaringen

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål 32 JESUS-PLANEN - LOVSANGSAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 6 32 Jesus-planen Introduktion til denne lovsangsaften I aften handler om, at hver enkelt teenager opdager eller erfarer Jesusplanens betydning

Læs mere

Putins Rusland? Forholdet mellem staten og borgen i dagens Rusland

Putins Rusland? Forholdet mellem staten og borgen i dagens Rusland Putins Rusland? Forholdet mellem staten og borgen i dagens Rusland Kim Frederichsen Cand.mag., Ph.d. stipendiat, ToRS, Københavns Universitet Christiansborg 15. november 2013 Opbygning Et kort tilbageblik

Læs mere

TOSPROGEDE BYSKILTE - ROLLESPIL

TOSPROGEDE BYSKILTE - ROLLESPIL TOSPROGEDE BYSKILTE - ROLLESPIL I april 2009 fik Flensborg nye byskilte. Når man i dag kører ind i Flensborg kan man læse både byens tyske og danske navn. Med de tosprogede byskilte vil byen vise, at den

Læs mere

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Det talte ord gælder Godaften. Jeg tror, at mange har det ligesom jeg: Nytåret er den tid på året, hvor vi gør status. Hvor vi tænker over

Læs mere

18. oktober 2011 EM2011/45

18. oktober 2011 EM2011/45 R E T T E L S E S B L A D Erstatter den danske version af udvalgets betænkning dateret 17. oktober 2011 (Rettelsesbladet korrigerer forslagsstillers titel) BETÆNKNING Afgivet af Kultur-, Uddannelse-, Forskning

Læs mere

Krigskommissionen er rigtig men tester regeringen demokratisk

Krigskommissionen er rigtig men tester regeringen demokratisk Krigskommissionen er rigtig men tester regeringen demokratisk Af Lektor, ph.d., Anders Henriksen Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet Regeringens beslutning om at nedsætte en undersøgelseskommission,

Læs mere

www.noedhjaelp.dk/anti-korruption anti anti-korruptions politik

www.noedhjaelp.dk/anti-korruption anti anti-korruptions politik www.noedhjaelp.dk/anti-korruption anti KORRUPTIONS POLITIK bedst som bestikkelse, bedrageri, Målgruppen for denne anti-korruptionspolitik er alle Folkekirkens Nødhjælps underslæb og afpresning. medarbejdere.

Læs mere

I: Hvilken funktion har du som byrådsmedlem i Lolland Kommune? L: Jamen først så kan jeg sige jeg har siddet i byrådet kun i den her periode vi er

I: Hvilken funktion har du som byrådsmedlem i Lolland Kommune? L: Jamen først så kan jeg sige jeg har siddet i byrådet kun i den her periode vi er I: Hvilken funktion har du som byrådsmedlem i Lolland Kommune? L: Jamen først så kan jeg sige jeg har siddet i byrådet kun i den her periode vi er inde i nu, så jeg er jo stadig lidt grøn i det politiske

Læs mere

Vigtige politiske styringsredskaber

Vigtige politiske styringsredskaber Vigtige politiske styringsredskaber Der er mig en stor ære at få lov at stå her i dag og komme med nogle betragtninger om, hvad jeg synes er fornuftig politik. Jeg ved det ikke, men det er næsten som om,

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN KVINDE 26 ÅR KONVERTERET TIL ISLAM BÆRER TØRKLÆDE NYUDDANNET JURIST ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1) Introduktion til scenen: Fahilla har

Læs mere

Etik i politik - et tre-kammersystem for Europa af Mogens Lilleør

Etik i politik - et tre-kammersystem for Europa af Mogens Lilleør Etik i politik - et tre-kammersystem for Europa af Mogens Lilleør Den 17. september 1992 satte Elisabeth Arnold fokus på det væsentlige og meget omtalte problem om den fremtidige udvikling af EF-samarbejdet,-

Læs mere

Til høringen havde Grønlands Råd for Menneskerettigheder og Institut for Menneskerettigheder valgt at fokusere på temaet retssikkerhed.

Til høringen havde Grønlands Råd for Menneskerettigheder og Institut for Menneskerettigheder valgt at fokusere på temaet retssikkerhed. UPR-FOLKEHØRING I NUUK 2015 OM RETSSIKKERHED 2 2. M A J 2 0 1 5 Grønlands Råd for Menneskerettigheder afholdt i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og Naalakkersuisut (den grønlandske regering)

Læs mere

DIALOG # 14 HVORDAN TAKLER MAN UVENSKABER PÅ DE SOCIALE MEDIER?

DIALOG # 14 HVORDAN TAKLER MAN UVENSKABER PÅ DE SOCIALE MEDIER? DIALOG # 14 HVORDAN TAKLER MAN UVENSKABER PÅ DE SOCIALE MEDIER? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Unge iværksættere mangler hjælp

Unge iværksættere mangler hjælp Unge iværksættere mangler hjælp Den danske iværksætterverden efterlyser mere hjælp til unge under 18 år, der ønsker at starte egen virksomhed. Processen i dag er for bøvlet, mener uafhængige kilder. Dansk

Læs mere

Mere om at give og modtage feedback

Mere om at give og modtage feedback Mere om at give og modtage feedback Der synes bred enighed om principperne for god feedback. Jeg har i 2006 formuleret en række principper her: http://www.lederweb.dk/personale/coaching/artikel/79522/at

Læs mere

NAALAKKERSUI5UT HER/MAANI. Besvarelse af 37 nr, 198. Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, la

NAALAKKERSUI5UT HER/MAANI. Besvarelse af 37 nr, 198. Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, la Medlem af Naalakkersuisut for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrlgsanliggender NAALAKKERSUI5UT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, la HER/MAANI Besvarelse af 37 nr, 198 1)

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008

Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008 Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008 1 OM PROJEKT GADEKLOG 3 PRESSEMEDDELELSE 3 EVALUERING AF PROJEKT GADEKLOG PÅ N. ZAHLE SEMINARIESKOLE 4 DE HJEMLØSES SANG 5 ELEVERNES

Læs mere

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 Kriserne raser! Fyresedler. Flere fattige. Familier, der går fra hus og hjem. Sådan mærker vi danskere sammen med resten af Verden den økonomiske krise.

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

INATSISARTUT. Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut

INATSISARTUT. Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut INATSISARTUT Medlemmerne af Inatsisartut Dato: 23. marts 2015 J.nr.: 01.82-00064 Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut Formandskabet har fået udarbejdet et

Læs mere

Positiv psykologi og lederskab

Positiv psykologi og lederskab Positiv psykologi og lederskab Trivsel, arbejdsglæde og bedre præstationer Positiv psykologi skyller i disse år ind over landet. Den lærende organisation, systemisk tænkning, Neuro Linqvistisk Programmering,

Læs mere

Vi bakker Helle op. Ny hjemmeside: www.socialdemokraterne-holstebro.dk. August 2010

Vi bakker Helle op. Ny hjemmeside: www.socialdemokraterne-holstebro.dk. August 2010 August 2010 Vi bakker Helle op Ny hjemmeside: www.socialdemokraterne-holstebro.dk Følg vore lokale politiker, se næste arrangement. Besøg vores nye hjemmeside. Kære Socialdemokrat. Efter et flot forår,

Læs mere

EM 2013/7-2. Jens B. Frederiksen. Forslag til finanslov for 2014 (Naalakkersuisoq for Finanser og Indenrigsanliggender) (2.

EM 2013/7-2. Jens B. Frederiksen. Forslag til finanslov for 2014 (Naalakkersuisoq for Finanser og Indenrigsanliggender) (2. Jens B. Frederiksen Forslag til finanslov for 2014 (Naalakkersuisoq for Finanser og Indenrigsanliggender) (2. behandling) Perioden mellem 1. og 2. behandlingen af dette forslag til Finanslov har desværre

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Hvad er spin? Tematekst. Rune Gregersen, adjunkt i samfundsfag og dansk, Egå Gymnasium

Hvad er spin? Tematekst. Rune Gregersen, adjunkt i samfundsfag og dansk, Egå Gymnasium Tematekst Hvad er spin? Rune Gregersen, adjunkt i samfundsfag og dansk, Egå Gymnasium Der er gennem tiden givet mange forskellige definitioner på, hvad spin er. Normalt hentyder spin til det arbejde, spindoktorerne

Læs mere

Grundlovstale 2014 Cafe Liv, Høng

Grundlovstale 2014 Cafe Liv, Høng Jeg hedder Morten Løvschall, er formand for Handicaprådet i Holbæk, formand for LEV i Holbæk og sidder i hovedbestyrelsen og forretningsudvalget for LEV på landsplan. Men vigtigst af alt er jeg far til

Læs mere

Kommissorium for Udvalg om åbenhed om den økonomiske støtte til politiske partier

Kommissorium for Udvalg om åbenhed om den økonomiske støtte til politiske partier Lovafdelingen Dato: 11. marts 2014 Kontor: Lovkvalitetskontoret Sagsbeh: Katrine Busch Sagsnr.: 2011-750-0013 Dok.: 1109053 Kommissorium for Udvalg om åbenhed om den økonomiske støtte til politiske partier

Læs mere

Danske vælgere 1971 2007

Danske vælgere 1971 2007 Danske vælgere 1971 7 En oversigt over udviklingen i vælgernes holdninger mv. Rune Stubager, Jakob Holm og Maja Smidstrup Det danske valgprojekt 1. udgave, september 11 1 Forord Det danske valgprojekt

Læs mere

FOLKETINGSVALG OPGAVER

FOLKETINGSVALG OPGAVER FOLKETINGSVALG OPGAVER 1 Artikel: Alle partier har et bogstav Hvilket bogstav har Socialdemokraterne på stemmesedlen? Hvilket bogstav bruges normalt om Socialdemokraterne i aviserne? Hvorfor hedder den

Læs mere