Kuffertliste. Danske ting: Røde pølser. Den lille havfrue. Caroline Wozniacki. Christiania. Grand Danois

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kuffertliste. Danske ting: Røde pølser. Den lille havfrue. Caroline Wozniacki. Christiania. Grand Danois"

Transkript

1 Kuffertliste Danske ting: Røde pølser Den røde pølse er en dansk opfindelse og sælges især fra pølsevogne. Pølsen blev efter sigende opfundet af pølsemænd, som begyndte at dyppe de daggamle pølser i rød farve, så de bedre kunne kende forskel på gamle og friske pølser. Den lille havfrue Den lille havfrue er en af Danmarks mest kendte turistattraktioner. Skulpturen står i Københavns havn og byder rejsende velkommen. Den lille havfrue er også hovedpersonen i forfatteren H. C. Andersens eventyr Den lille havfrue. Caroline Wozniacki Kendt dansk tennisspiller, som i kvindernes single har opnået den bedste ranglisteplacering for en dansker gennem tiderne. Christiania Kendt bydel i København, som siden 1971 har fungeret som en slags kollektiv, hvor beboerne lever efter deres egne regler og love. Fx opfatter Christianitterne ikke salg af hash som ulovligt. Grand Danois Grand Danois er kendt som en dansk hunderace og samtidig den største race af hunde, der findes.

2 Finske ting: Pandalakrids Sorte bløde stænger og stykker. Mums! Den finske pandalakrids er en verdensberømt blød lakrids. Panda er en af nordens største lakridsproducenter. Sauna Ordet sauna kommer fra Finland. Og finnerne elsker at gå i sauna! En sauna er et lille rum eller hus, som man varmer op til over 80 grader, og hvor man kan sidde nøgen. Finlandia Vodka En populær og verdenskendt finsk vodka. Finlandia vodka fremstilles bl.a. af kildevand og byg. Mummi-trold De finske mummi-trolde er kendt og elsket over hele verden. De er små hvide væsener med runde muler og tykke maver. Mumitrolden er hovedpersonen i en serie kendte finske børnebøger af samme navn, og findes også som både tegne- og dukkefilm. Nokia-telefon Nokia er en stor finsk televirksomhed, som i mange år har stået for verdens største produktion af mobiltelefoner. Nokia har navn efter byen Nokia i Finland, hvor virksomheden blev grundlagt.

3 Svenske ting: Surströmming Surströmming er en traditionel svensk ret. Retten består af sild, som ligger og gære i måneder og derefter spises. Surströmming lugter derfor meget fælt, og nogle flyselskaber har nedlagt forbud mod at medbringe surströmming i luften, da gæringen kan få dåserne til at eksplodere! Ikea Verdensberømt svensk forretningskæde, der har over 300 forretninger i knap 40 lande. Ikea blev grundlagt i Sverige i 1943 af svenskeren Ingvar Kamprad. Pippi Langstrømpe Hun er svensk og kendt som verdens stærkeste og frækkeste pige. Og hovedpersonen i forfatteren Astrid Lingrens romaner af samme navn. Dalahest En dalahest er en malet træhest fra den svenske egn Dalarna. Den røde dalahest er den mest kendte, men de findes i mange forskellige lokale farver og mønstre. I gamle dage et populært legetøj til børn. I dag er den i ligeså høj grad en populær svensk souvenir. Snus Snus er en populær type tørret tobak, som kom til Sverige i 1700-tallet. Man snuser ved at forme en klump snus og placere den mellem overlæben og gummen eller mellem kinden og gummen. Du kan genkende en person, som snuser på den forvoksede overlæbe og de sorte tænder!

4 Norske ting: Telemark Telemark er en kendt norsk skiform. Opfundet i Telemark i Norge. Når du løber telemark er din hæl ikke fæstnet ved skien, som ved almindelige alpinski. Statoil Statoil er et stort norsk olieselskab med tankstationer over hele Europa. Udvinding og eksport af olie og naturgas er Norges største indtægtskilde. Skiskydning Skiskydning er en populær norsk sportsgren, som kombinerer skiløb med riffelskydning. Stavkirke En stavkirke er en kirke fra middelalderen bygget af træ. I Norges findes i dag stadig mange velbevarede næsten 1000 år gamle stavkirker. Myseost Myseosten er Norges nok mest kendte ost. Det er en brun ost, som laves af vallen fra gede- eller komælk. Ca. en tredjedel af al ost, som spises i Norge, er brun myseost.

5 Islandske ting: Vulkan Island er kendt for vulkaner, som landet har mange af. Hekla er navnet på en af Islands mest aktive. En vulkan er en åbning eller sprække i jordoverfladen, hvorfra der løber smeltet aske og gasser fra jordens indre. Gejser En gejser er en speciel form for varm kilde, som af og til sender en søjle af varmt vand og vanddamp op i luften. Vandet der kommer op af gejserne er meget varmt. Hallgrímskirken Den 75 meter høje kirke i Reykjavik er byens vartegn. Islandsk hest I det 9. århundrede medbragte vikingerne deres heste til Island. Den islandske hesterace er siden blevet kendt over hele verden, og kan kendes på dens lille kompakte krop og store styrke. Islandsk sweater Den islandske sweater er strikket af uld fra islandske får. Den har karakteristiske mønstre i naturfarver som råhvid, brun og grå.

6 Færøske ting: Lunden Lunden, også kendt som søpapegøjen, er den mest almindelige fugl på Færøerne. Den bor og ruger ved de stejle færøske skrænter ved havet. Grindehval Den langfinnede grindehval er en meget elsket spise på Færøerne. Grindedrab er på Færøerne en stor begivenhed, hvor grindehvaler indkredses og dræbes for derefter at fordeles mellem alle beboer i et område. I 2010 dræbte man på Færøerne i alt grindehvaler. Færøsk nationaldragt Færingerne bærer den færøske nationaldragt ved den færøske nationaldag d. 28. og 29. juli hvert år. Her danser man bl.a. den traditionsrige færøske kædedans i dragten. Engkabbeleje Den gulblomstrede engkabbeleje er den færøske nationalblomst. Den vokser især ved foden af fjeldet, hvor vandet kommer ned oppefra. Slættaratindur Slættaratindur er Færøernes højeste bjerg. Det er 882 meter højt og ligger på øen Eysturoy. Slættaratindur betyder flad bjergtinde.

7 Grønlandske ting: Kamikker Kamikken er en traditionel grønlandsk skindstøvle lavet af sælskind. Kamikker er ofte udsmykket med broderie og indgår i den grønlandske nationaldragt. Kajak Kajakken stammer fra Grønland Kajakken - eller qajaq som det hedder i Grønland - er en gammel opfindelse, som i århundrede har været et nødvendigt jagtredskab for befolkningen i Grønland. Kajakken har været brugt i forbindelse med fangst, og allerede fra barnsben øvede de grønlandske drenge sig i at holde balancen og manøvrere kajakken. Hundeslæde Hundeslæden er et tusind år gammelt transportmiddel på Grønland. Den anvendes stadig i Østgrønland og i Vestgrønland En hundeslæde har meder i stedet for hjul og drives frem af et hundekobbel, som styres med tilråb og piskeslag. Isbjerg Isbjerge er typiske for havet omkring Grønland og er oprindelig en del af indlandsisen, som brækker af og driver mod havet. Moskusokse Moskusoksen har to lag pels og kan klare sig ned til 40 graders frost. Moskusoksen kan derfor leve mange steder i Grønland, og bestanden er på mellem og dyr.

Tema. Hvad er poronkäristys? Bor der stadig ulve i Sverige? Hvad hedder verdens største ø?

Tema. Hvad er poronkäristys? Bor der stadig ulve i Sverige? Hvad hedder verdens største ø? medlemsblad for bævere og ulve nr. 3 august 2012 spejdernet.dk/grazat Hvad er poronkäristys? Bor der stadig ulve i Sverige? Hvad hedder verdens største ø? Tema orden eder Undersøgelser viser, at danskerne

Læs mere

Titter solen også frem i Nordgrønland...?

Titter solen også frem i Nordgrønland...? Titter solen også frem i Nordgrønland...? Historie Velkommen til Nordgrønland Det varme lys fra midnatssolen giver naturen et nærmest drømmeagtigt skær. For de eventyrlystne er Nordgrønland et stort paradis.

Læs mere

Østgrønland Oplevelser af en helt anden verden

Østgrønland Oplevelser af en helt anden verden Østgrønland Oplevelser af en helt anden verden Er der ånder i Østgrønland...? Østgrønland og østgrønlandsk kultur Vestgrønlænderne ynder at kalde Østgrønland for Tunu, hvilket betyder bagsiden. Men der

Læs mere

Gør dit barn klogere på 101 MÅDER. .dk - Lærende og udviklende legetøj. Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er.

Gør dit barn klogere på 101 MÅDER. .dk - Lærende og udviklende legetøj. Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er. Gør dit barn klogere på 101 MÅDER en e-bog med 101 (sjove) spørgsmål og facts, som du og dit barn kan undre jer over sammen... Fitness for små hjerner Baseret på de populære Kloge Åge sms er..dk - Lærende

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Grønland midnatssolens land 10 dage i Diskobugten

Grønland midnatssolens land 10 dage i Diskobugten Grønland midnatssolens land 10 dage i Diskobugten af Lotte Nielsen oktober 2010 Grønland er et stort og smukt land med små og søde mennesker med smilende øjne og varm lød i huden, skabt af sol og sne.

Læs mere

Er Vestgrønland tæt befolket?

Er Vestgrønland tæt befolket? Er Vestgrønland tæt befolket? Historie Velkommen til Vestgrønland Vestgrønland er det tættest befolkede område i Grønland. Men der er stadig meget god plads til den enkelte. Faktisk hele 39,5 km 2 - pr.

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

Oldtiden for 0.-3.kl. Esbjerg Museum. Arbejd med jernalderen hjemme på skolen. Find bl.a. ud af hvordan jernaldermennesket

Oldtiden for 0.-3.kl. Esbjerg Museum. Arbejd med jernalderen hjemme på skolen. Find bl.a. ud af hvordan jernaldermennesket Arbejd med jernalderen hjemme på skolen. Find bl.a. ud af hvordan jernaldermennesket levede, hvordan de gik klædt og hvad de spiste. Lav selv jernaldermad. Tag bagefter på Esbjerg Museum og få fortællingen

Læs mere

Eventyr på Færøerne og i Island, sommeren 2014 (rejse-nummer F-102)

Eventyr på Færøerne og i Island, sommeren 2014 (rejse-nummer F-102) Eventyr på Færøerne og i Island, sommeren 2014 (rejse-nummer F-102) På denne tur vil du få de bedste oplevelser fra både Færøerne og Island, på én og samme tur. Så er du sulten efter store oplevelser og

Læs mere

!!! NB: se næsten identiske ture i 2015, med afrejse hhv. den 22.6., den 11.7 og den 1.8. nogle fra Billund og nogle fra Kastrup

!!! NB: se næsten identiske ture i 2015, med afrejse hhv. den 22.6., den 11.7 og den 1.8. nogle fra Billund og nogle fra Kastrup Sommer i Island bo på en rigtig bondegård, oplev gejsere, gletsjere, vulkaner og ikke mindst Vestmannaøerne 7 dages intensiv Island NB: fra Kastrup lufthavn 16.8. - 22.8.2015 / Rejse nr. A-8 NB: se næsten

Læs mere

OPLEV GRØNLAND TURGUIDE 2006

OPLEV GRØNLAND TURGUIDE 2006 OPLEV GRØNLAND TURGUIDE 2006 Denne brochure er udarbejdet på baggrund af nu kendte priser for 2006. Grønlands Turist- og Erhvervsråd tager forbehold for eventuelle ændringer samt trykfejl. Redaktion sluttet

Læs mere

TOM DÅSE OG HANS GEN AN-VENNER EN FAGBOG OM GENANVENDELSE. 2.-4. klasse

TOM DÅSE OG HANS GEN AN-VENNER EN FAGBOG OM GENANVENDELSE. 2.-4. klasse TOM DÅSE OG HANS GEN AN-VENNER 2.-4. klasse EN FAGBOG OM GENANVENDELSE Velkommen til bogen om mig og mine venner. Tom Dåse Vi er en slags genan-venner Petra Plast for vi brugt igen og igen. Når vi er tomme.

Læs mere

HØJBONYT. Højboskolens skole-hjem blad December 2009

HØJBONYT. Højboskolens skole-hjem blad December 2009 Højboskolens skole-hjem blad December 2009 HØJBONYT Lejrskole i lejre side 4 Kultur på Højboskolen side 6 10 Hurtige side 8 Nordisk faguge side 9-13 Jul på skolebiblioteket side 14 Animationsfilm side

Læs mere

Island rundt på 11 dage inkl. Vestmannaøerne En grundig og attraktiv 11 dages rundtur

Island rundt på 11 dage inkl. Vestmannaøerne En grundig og attraktiv 11 dages rundtur Island rundt på 11 dage inkl. Vestmannaøerne En grundig og attraktiv 11 dages rundtur 27. juli - 6. august 2013 Rejse nr. A-4 Denne tur har gennem alle årene været eftertragtet og ofte udsolgt. Derfor

Læs mere

Højsommer i Island Vestfjordene, det øde islandske højland og hovedstaden Reykjavik 11 dage

Højsommer i Island Vestfjordene, det øde islandske højland og hovedstaden Reykjavik 11 dage Højsommer i Island Vestfjordene, det øde islandske højland og hovedstaden Reykjavik 11 dage 26.6. 6.7. 2013 Rejse nr. C-26 Turen er tilrettelagt med henblik på deltagelse i festligheder i byen Hólmavík

Læs mere

Sydgrønland Oplevelser af en helt anden verden

Sydgrønland Oplevelser af en helt anden verden Sydgrønland Oplevelser af en helt anden verden Vokser der andet end isblomster i Sydgrønland...? Velkommen til Sydgrønland Sommeren i Sydgrønland er kort og intens. I et virvar af farver kan du opleve

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

Island rundt på 11 dage inkl. Vestmannaøerne 6. juli 16. juli 2015 En grundig og attraktiv 11 dages rundtur Rejse nr. A-2

Island rundt på 11 dage inkl. Vestmannaøerne 6. juli 16. juli 2015 En grundig og attraktiv 11 dages rundtur Rejse nr. A-2 Island rundt på 11 dage inkl. Vestmannaøerne 6. juli 16. juli 2015 En grundig og attraktiv 11 dages rundtur Rejse nr. A-2 NB: to identiske ture i 2015, med afrejse hhv. den 29.6. og den 20.7. 2015 Denne

Læs mere

R A N P D E L S. Gentofte Brandmuseum RÅD MOD BRAND

R A N P D E L S. Gentofte Brandmuseum RÅD MOD BRAND RÅD MOD BRAND ME D Leg aldrig med ild! Tænd aldrig stearinlys, uden der er en voksen sammen med dig! Dæk aldrig elektriske pærer til! Røgalarmer er vigtige at have der hvor man bor! Ring 112 hvis du opdager

Læs mere

Og der er meget at opleve i Torrevieja og mange ture at tage på inden for en radius på 50 100 km.

Og der er meget at opleve i Torrevieja og mange ture at tage på inden for en radius på 50 100 km. TORREVIEJA og MANGE FLERE STEDER...PÅ EGEN HÅND... Denne feriedagbog er i grunden ikke en dagbog men oplysninger om Torrevieja Costa Blanca Spanien en lille guide om noget af det du kan se og opleve af

Læs mere

Rejser 2013. Grønland og Færøerne

Rejser 2013. Grønland og Færøerne Indhold Velkommen 2 Hoteloversigt 2 Vinterture til Kangerlussuaq 3 Vinterture til Ilulissat 4 Nuuk, Ilulisat 5 Den store Grønlands rejse 6 Den klassiske rundrejse 8 Den kalvende bræ Eqi 10 Sydgrønland

Læs mere

Oldtiden for børnehavebørn

Oldtiden for børnehavebørn Arbejd med jernalderen hjemme i børnehaven. Find bl.a. ud af hvordan jernalder-mennesket levede, hvordan de gik klædt og hvad de spiste. Lav selv jernaldermad. Tag på Esbjerg Museum og få fortællingen

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Island Baseret på 40 deltagere

Inspiration Rejsemål: Island Baseret på 40 deltagere Inspiration Rejsemål: Island Baseret på 40 deltagere Island er beliggende i den nordlige del af Atlanterhavet mellem Grønland og Storbritannien, nordvest for Færøerne. I 2009 havde Island en befolkning

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Historien om hvorfor vi holder jul.

Historien om hvorfor vi holder jul. Historien om hvorfor vi holder jul. Hedensk jul. Selve ordet jul betyder "fester", og stammer fra de gamle nordboere. Julen har ikke noget med kristendom at gøre, for man holdt allerede jul mange, mange

Læs mere

Tag en dyb indånding. Info om øerne. Færøerne. Færøerne ligger mellem Norge, Island og Skotland

Tag en dyb indånding. Info om øerne. Færøerne. Færøerne ligger mellem Norge, Island og Skotland Færøerne Tag en dyb indånding Info om øerne Færøerne ligger mellem Norge, Island og Skotland Befolkningen stammer fra norske vikinger, der kom til øerne omkring år 850 Den første bosættelse fandt sted

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

PULS NATUR/TEKNIK 3.KLASSE GYLDENDAL. Erik Christensen Malene Grandjean Leif Schack-Nielsen

PULS NATUR/TEKNIK 3.KLASSE GYLDENDAL. Erik Christensen Malene Grandjean Leif Schack-Nielsen PULS NATUR/TEKNIK 3.KLASSE Erik Christensen Malene Grandjean Leif Schack-Nielsen GYLDENDAL PULS natur/teknik 3. klasse grundbog 1. udgave 1. oplag 2012 Gyldendal A/S, København. Forlagsredaktion: Louise

Læs mere