Rammerne for det pædagogiske arbejde i Børnehaven Fristedet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rammerne for det pædagogiske arbejde i Børnehaven Fristedet."

Transkript

1 Rammerne for det pædagogiske arbejde i Børnehaven Fristedet. Hele grundlaget, for det pædagogiske arbejde og udarbejdelsen af pædagogiske læreplaner i Børnehaven Fristedet, tager sit udgangspunkt i dagtilbudslovens bestemmelser. Her står, at læreplanen skal udarbejdes, så der gives rum for leg, læring og udvikling, og der skal tages højde for børnegruppens sammensætning. I Kolding Kommune har man lavet en ramme for, hvad der skal kendetegne det professionelle arbejde med børns trivsel, læring og udvikling. Rammen består af: 10 værdier, der omkranser det pædagogiske arbejde. En overordnet forståelse for læring. Læringsmål for de seks læreplanstemaer. Overordnede retningslinjer i forhold til børn med særlige læringsbehov, læringsmiljø, samt dokumentation og evaluering. De 10 værdier der kendetegner det pædagogiske arbejde i Kolding Kommune er: En anerkendende og omsorgsfuld tilgang til børn. Et børnemiljø, der fremmer trivsel og læring. Forældre som aktive samarbejdspartnere. Engagerede professionelle, der kan, vil og tør. Undersøgende og reflekterende professionelle. Fokus på kompetencer og ressourcer. Leg er barnets dominerende virksomhed. Fokus på barnets relationer og venskaber. Design og kreativitet. En inkluderende tilgang. I Fristedet har vi i løbet af 2011 arbejdet med at udarbejde værdigrundlaget for det pædagogiske arbejde i børnehaven. I det følgende beskrives dette, samt hvordan vi i Fristedet fortolker arbejdet med Kolding Kommunens værdier:

2 Børnehaven Fristedets værdigrundlag: Livsduelige børn - kompetente voksne. Tryghed, nærvær omsorg og glæde er det naturlige grundlag i vores børnehave Vi ønsker at være med til at udvikle livsduelige børn. Det betyder at Vi hjælper børnene med at udvikle deres sociale kompetencer. Vi tilrettelægger vores arbejde, så børnenes selvværd udvikles optimalt. Vi målrettet arbejder på at gøre børnene selvhjulpne og selvstændige. Vi medvirker til, at børnene bliver ved med at være nysgerrige. Vi har fokus på det enkelte barns kompetencer og potentialer. Vi er bevidste om, at barnets personlige og sociale kompetencer udvikles gennem leg og bevægelse. Det kan man se ved at Vi har en gennemgående struktur i hverdagen for at skabe tryghed og genkendelighed hos børnene. Vi arbejder med Fri for mobberi og implementerer Tolerance, Respekt, Omsorg og Mod i børnegruppen og hos det enkelte barn. Børnene lærer at se sig selv som individer, samt at indgå i mange forskellige fællesskaber. Børnene er medbestemmende i forhold til valg af aktiviteter. Vi øver basale færdigheder med børnene påklædning, oprydning, pakke taske, vente på tur mv. Vi giver plads til at undersøge og arbejde med det, der interesserer børnene her og nu. Vi planlægger i høj grad aktiviteter med fokus på kreativ udfoldelse, bevægelse og sprog. Vi er ude hver dag.

3 Vi arbejder målrettet med leg og læring. Det betyder at Vi tilrettelægger aktiviteter, der udforsker verdenen omkring os. Vi tilbyder et miljø, der er inspirerende og giver mulighed for ro og fordybelse. Vi sætter pris på mangfoldighed og anerkender forskelligheder. Vi arbejder målrettet på at gøre børnene skoleparate gennem hele deres børnehavetid. Det kan man se ved at Vi har turdage ugentligt, hvor vi benytter nærmiljøet, skoven og Koldings seværdigheder som udflugtsmål. Vi deler børnene op i mindre grupper på stuerne for at give tid til fordybelse og mulighed for tættere relationer mellem barn og voksen og mellem børnene indbyrdes. Vi arbejder hele året med de 4 læreplanstemaer: Krop og bevægelse, natur, kulturelle udtryksformer og sprog. Her arbejder vi grundigt med både design, proces og produkt. Vi understøtter og udfordrer det enkelte barns udviklings og læringsmuligheder i valget af aktiviteter bla. ved at målrette dem efter børnenes alder. Vi vægter at gøre børnene parate til at sidde stille og lytte til hinanden og de voksne. Samtidig er der mulighed for at fordybe sig i en voksende interesse for tal og bogstaver. Vi ønsker at børn og forældre mødes af et fagligt kompetent personale. Det betyder at Børn og forældre oplever et engageret personale. Vi er synlige og troværdige i samspillet med børn og forældre. Vi følger med i tiden og ikke er bange for at tænke nyt. Vi agerer professionelt i mødet med børn og forældre. Personalet fungerer som rollemodeller og praktiserer en rummelig og tolerant kultur. Personalet er fagligt opdateret. Det kan man se ved at Vi er imødekomne overfor børn og forældre. Vi opfordrer til dialog. Vi er iagttagende i hverdagen og faglige i vores vurdering af det enkelte barns udvikling og trivsel. Vi dokumenterer vores hverdag på forskellige måder. Vi er tydelige omkring, hvad der er institutionens ansvar, og hvad der er forældrenes ansvar. Vi tilrettelægger en struktureret hverdag med variation i aktiviteterne. Vi deltager i relevante kurser og temadage og følger med i vort fags udvikling. Vi har frihed til at afprøve nye idéer. Vi respekterer, at personalet gør tingene forskelligt. Vi benytter os af personalets forskellige kompetencer og interesser for at give børnene oplevelsen af, at man brænder for noget.

4 Læring: I Fristedet har vi en bred læringsforståelse, og vi er bevidste om, at barnet altid vil bevæge sig i en læringsproces. Vi arbejder med en vekselvirkning mellem planlagte voksenstyrede tiltag og aktiviteter, og spontane aktiviteter hvor vi tager udgangspunkt i det, der er meningsfyldt i børnegruppen eller hos det enkelte barn. Vi mener, at denne vekslen understøtter læringen bedst muligt. Vi er bevidste om, at der i legen skabes meget læring. I Fristedet skal der være tid til leg, og det skal være sjovt at lære. Den Pædagogiske Læreplan og arbejdet med børnemiljøet: Vi er i Fristedet meget bevidste om, at både børnemiljøet og alle 6 læreplanstemaer er i spil, uanset hvilken aktivitet vi er i gang med. Også når der ikke står noget på månedsplanen, arbejder vi med den pædagogiske læreplan. Vi har valgt at strukturerer vores hverdag således, at vi i perioder på året har særlig fokus på de 4 af temaerne, nemlig: Sprog, Krop og Bevægelse, Natur og Naturfænomener, samt Kultur og Kulturelle Værdier. Året er delt ind i 4 perioder med 6 uger i hver. Her er børnene inddelt efter alder og på tværs af stueopdeling. Der er dermed tid til fordybelse og projektarbejde med forskellige temaer. Personalet har valgt sig ind på det tema, de har størst interesse for, og de specialiseres via kurser og temadage. Efter hver periode skrives en GLK, som videregives til de næste personaler, der skal arbejde med gruppen. Herved sikrer vi, at det enkelte barns kompetencer og ressourcer beskrives og udvikles bedst muligt. Den Alsidige Personlige Udvikling og Sociale Kompetencer er de to læreplanstemaer, der spinder hele den pædagogiske læreplan sammen: Sprog Natur og Naturfænomener Alsidig Personlig Udvikling Sociale Kompetencer Krop og Bevægelse Kultur og Kulturelle Værdier Den skriftlige læreplan skal beskrive Fristedets mål for børns læring indenfor de seks temaer. I det følgende beskrives vores mål, tegn og tiltag til de enkelte temaer.

5 Alsidige personlige udvikling. De overordnede mål er, at den pædagogiske praksis og børnemiljøet giver mulighed for, at børnene udvikler: En positiv selvforståelse med selvværd og selvtillid. Fantasi og kreativitet. Kompetence til at forstå og håndterer følelser. For at understøtte dette, er det bl.a. vigtigt for os at : Have faste rutiner og faste rammer, der skaber tryghed og genkendelighed i hverdagen. Arbejde med børnenes selvhjulpenhed. Arbejde med Fri for mobberi. Være anerkendende og rosende i vores tilgang til børnene og hinanden. Tilrettelægge alderssvarende aktiviteter. Arbejde med det enkelte barns NUZO (nærmeste udviklingszone). Være rummelige og behandle børnene forskelligt for derved at behandle dem ens. Sige goddag med navns nævnelse så alle børn føler sig set. Snakke med børnene og hjælper dem til at sætte ord på deres oplevelser og følelser. Opsætter miljøer der opfordrer til fantasi og kreativitet. Personalet er engagerede og brænder for sagen. Vi evaluerer bl.a. på følgende tegn gennem børnehavetiden: Børn der er glade og leger. Børn der selvstændigt tager initiativer. Børn der leger forskellige slags lege (rollelege, regellege, konstruktionslege). Børn der er uafhængige af de nærmeste omsorgspersoner. Børn der udviser empati og kan aflæse andre. Børn der kan udvise følelser på en for voksne forståelig måde. Børn der begynder at bruge både fantasi og konkrete værktøjer til at løse konflikter. Børn der selv pakker rygsæk og tager tøj af og på. Børn der begynder at omsætte læring til handling. Børn der kan fastholde deres opmærksomhed og koncentrere sig. Børn der bliver skoleparate.

6 Sociale kompetencer: De overordnede mål er, at den pædagogiske praksis og børnemiljøet giver mulighed for, at børnene: Lærer at møde andre anerkendende og respektfuldt. Udvikler kompetencer til at indgå i forpligtende fællesskaber. Udvikler kompetencer til at etablere og vedligeholde venskaber. For at understøtte dette, er det bl.a. vigtigt for os at : Arbejde aktivt med børnenes venskaber på de forskellige alderstrin. Implementere TROM begreberne fra Fri for Mobberi. Have en vekselvirkning mellem aktiviteter for hele gruppen og for små grupper. Have samling, hvor fælleslege, sang, læsning mv. er på programmet. Give børnene tid til at lege. Børnene udvikler kompetencer til at sige til og fra i legen. Børnene forberedes, når nye ting skal foregå. Vi har forskellige forældre arrangementer, hvor børn, forældre og personale mødes uforpligtende. Her kan knyttes kontakter forældrene imellem. Børnene lærer at hjælpe hinanden. Personalet hjælper nye børn med at blive introduceret i gruppen. Vi evaluerer bl.a. på følgende tegn gennem børnehavetiden: Barnet ses i leg. Barnet leger med forskellige. Barnet udvikler evner til at håndtere konflikter. Barnet har nogle, det leger mere med end andre. Barnet magter at indgå kompromiser i legen. Barnet bruger verbal og nonverbal kommunikation i legen. Barnet kan justere sin kommunikation, efter hvem det er sammen med eks. små nye børn. Barnet udvikler evner for turtagning. Barnet udvikler empatiske kompetencer. Barnet udvikler evnen til at se andre børns værdier og magter forskelligheden.

7 Sproglige udvikling: De overordnede mål er, at den pædagogiske praksis og børnemiljøet giver mulighed for, at: Børnene udvikler deres sprog og glæde ved at udtrykke sig gennem dagligdags aktiviteter. Børnene udfordres til sproglig kreativitet ved at udtrykke sig på mange forskellige måder og ved hjælp af forskellige kommunikationsmidler. Støtte og udvikle børns interesse for og nysgerrighed i forhold til tegn, symboler, bogstaver og tal. For at understøtte dette, er det bl.a. vigtigt for os at : Personalet hjælper børnene med at udvide deres ordforråd og begrebsverden. Tilbyde aktiviteter, der fremmer deres personlige og sociale kompetencer. Børnene får kendskab til kropssproget. Børnene involveres i valget af aktiviteter, bøger mv. Bøger, sang, rim og remser, samt dialogisk læsning er en del af dagligdagen. Børnene tør deltage i aktiviteter, hvor de skal være i midten. Vi introducerer børnene for symboler i hverdagen, og at vi pirrer børnenes nysgerrighed for tegn og symboler. Vi benytter biblioteket. Personalet har viden og kendskab til faglig viden om sproglig udvikling. Vi implementerer Sprogpakken i institutionen. Personalet er rollemodeller i forhold til sproget. Arbejde med de understøttende sprogstrategier. Vi evaluerer bl.a. på følgende tegn gennem børnehavetiden: Barnet leger med bogstaver og tal og legeskriver. Barnet skriver evt. navn på sine produkter. Barnet viser interesse for bøger. Barnet leger med sproget, rimer, og viser glæde derved. Barnet er lyttende og aktiv i dialog. Barnet kan fortælle sammenhængende om noget, det har oplevet. Barnet evner turtagning i samtalen. Barnet genkender symboler og tegn. Barnet kan fortælle ud fra tegninger eller billeder. Barnet udvikler kompetencer indenfor dialogisk læsning. Barnets mestring indenfor udtale, betydning og grammatik, svarende til alders- og udviklingstrin.

8 Krop og bevægelse: De overordnede mål er, at den pædagogiske praksis og børnemiljøet giver mulighed for, at børnene: Udvikler glæde ved at bruge kroppen. Støttes i at videreudvikle motoriske færdigheder i leg og tilrettelagte aktiviteter. Støttes i deres fysiske sundhed blandt andet med fokus på ernæring, hygiejne og bevægelse. For at understøtte dette, er det bl.a. vigtigt for os at : Arbejde med børnenes kropsbevidsthed. Arbejde med temaer indenfor sundhed, bevægelse mv. Vi er ude hver dag. Personalet hjælper børnene med at udvikle kompetencer for egen hygiejne. Være opmærksomme på, at forskelligt underlag giver forskellige muligheder for at bruge kroppen. Præsenterer børnene for konkurrencer. Lave aktiviteter der udvikler børnenes evner til samarbejde. Arbejde med rytme. Præsentere aktiviteter, der indbyder til afslapning. Børnene er medbestemmende i valget af aktiviteter. Variere vores aktiviteter, så de udfordrer både fin- og grovmotorik. Tilbyde mulighed og rum for tumling. Barnet udfordres fysisk. Vi evaluerer bl.a. på følgende tegn gennem børnehavetiden: Barnet eksperimenterer med kroppens formåen. Barnet mestrer motoriske færdigheder såsom at krybe, kravle, trille, hoppe osv. Barnet udfordrer sig selv fysisk og klatrer højere, løber længere og hopper mere. Barnets evne til at koordinere øje og krop svarende til barnets alders- og udviklingstrin. Barnets selvhjulpenhed øges. Barnets kropslige skoleparathed sidde på stol, holde på blyant, klippe, lave ting med hænderne uden at kikke samtidigt mv øges. Barnet er aktivt og kan deltage i længerevarende aktiviteter.

9 Natur og naturfænomener: De overordnede mål er, at den pædagogiske praksis og børnemiljøet giver mulighed for, at børnene: Udvikler glæde ved at færdes i, udforske, sanse og lege i naturen. Udvikler respekt for naturen. Får kendskab til naturen og naturfænomener. For at understøtte dette, er det bl.a. vigtigt for os at : Vi giver rum og tid til fordybelse, forundring og eksperimentering i naturen. Vi snakker med børnene om det, vi oplever og ser. Vi besøger de samme steder om og om igen. Vi forlader skovstierne og udforsker skrænter og skovbund. Vi bruger alle sanser og smager, rører, dufter og lytter til naturen. Børnene får kendskab til vægt, form og antal også i naturen. Vi ser og afprøver naturens fysiske love, og børn og voksne undrer sig sammen. Børnene får kendskab til, hvad der hører til i naturen, og hvad der ikke gør. Vi har forskellige formål med vores ture. Vi finder bær, nødder og frugt og lærer, hvad man kan spise i naturen. At vi vedligeholder børnenes naturlige nysgerrighed ved at lytte til, hvad der optager dem her og nu. Vi evaluerer bl.a. på følgende tegn gennem børnehavetiden: Børn der glæder sig til ture ud i naturen. Børn der benævner nogle buske, træer, insekter, vejrfænomener mv. Børn der belærer hinanden, om det de har lært. Børn der udforsker og eksperimenterer på eget initiativ. Børn der ikke efterlader affald i naturen. Børn der oplever gensynsglæden ved at besøge de samme steder og måske genoptager lege fra sidst. Børn der stiller spørgsmål til det, de oplever. Børn der er kreative i deres leg i naturen. Børn der udvikler empati overfor dyr og insekter. Børn der kan overføre oplevelser i naturen til forskellige udtryksformer. Børn der kan være medansvarlige for f.eks. hvilken påklædning, der passer til forskelligt vejr. Børn der kan bruge begreber for forskelligt vejr.

10 Kulturelle udtryksformer og værdier: De overordnede mål er, at den pædagogiske praksis og børnemiljøet giver mulighed for, at børnene: Udvikler forståelse for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere med forskelligartede kulturelle udtryk og udtryksformer. Får mangeartede erfaringer med æstetiske læringsprocesser og dermed lærer at omsætte deres indtryk af verden til forskellige former for æstetiske formudtryk. For at understøtte dette, er det bl.a. vigtigt for os at : Benytte Koldings forskellige tilbud og seværdigheder. Børnene deltager i og får kendskab til danske årstidsbestemte traditioner, samt får kendskab til forskellige kulturer. Børnene får kendskab til at kulturer og tider ændrer sig. Tilrettelægge mangeartede musiske og kreative aktiviteter. Tilbyde en mangfoldighed i materialer. Udstille børnenes produkter og fortælle om processen. Personalet er rollemodeller. Der er materialer i børnehøjde. Arbejde med farvelære. Børnene er medbestemmende i valget af aktiviteter. Vi evaluerer bl.a. på følgende tegn gennem børnehavetiden: Barnet udtrykker genkendelsens glæde, når vi benytter de samme turmål igen. Barnet efterspørger bestemte turmål. Barnet genkender årstidens traditioner og glæder sig til at deltage. Barnet efterspørger bestemte materialer til sin aktivitet. Barnet bruger sin fantasi i materialevalg. Barnet får en forståelse for farveblanding. Barnet er engageret i planlagte og selvvalgte aktiviteter. Barnet tør være i centrum og optræder gerne. Barnet planlægger processer, så det opnår et ønsket produkt. Barnet bruger fantasien i legen. Barnet har mange muligheder for at kommunikere. Barnet kan bruge materialer på mange forskellige måder. Barnet udvikler forståelse for geometriske figurer. Barnets tegneudvikling svarende til alders- og udviklingstrin.

11 Børnemiljø: I vores værdigrundlag kan man bl.a. læse om vores syn på det gode børnemiljø. Vores forståelse af det fysiske, psykiske og æstetiske børnemiljø indeholder desuden: Fysisk børnemiljø: Bliver rummene brugt optimalt i forhold til aldersgruppen? Møblementet flyttes rundt efter, hvordan legen kan optimeres. Der tjekkes hele tiden op på, om rengøringsstandarden er optimal i forhold til, at fx gulvene er legesteder. Legepladsen er indrettet til, at den må og skal bruges. Der er små rum til forskellige lege, f.eks. ét område hvor der må graves, ét område hvor der må spilles bold, ét område med træer der må kravles i osv. Jo ældre børnene bliver, jo flere muligheder er der for, at de selv kan orientere sig omkring deres muligheder for leg. Fx er der max antal på børn på legepladsen og i puderummet, og dette kan de selv tjekke via tavle. Psykisk børnemiljø: Vi arbejder målrettet med TROM-begreberne (tolerance, respekt, omsorg og mod) fra Fri for mobberi, hvor vi bl.a. giver børnene nogle redskaber til at etablere og vedligeholde venskaber. Børnene må vælge til og fra i forhold til legekammerater på en anerkendende måde samt bliver bakket op af personalet i deres valg. Alt efter alder og aktivitet har børnene medbestemmelse på deres hverdag. Det kan fx være målet for turdagen, emnerne til samling, aktiviteterne på en læreplans-tirsdag. Børnematrix en bruges alt efter alder og aktivitet. Personalet er anerkendende og tydelige i omgangen med hinanden og børnene. Personalet ser efter muligheder og ikke begrænsninger i både børn og aktiviteter. Æstetisk børnemiljø: Personalet er bevidst om at børnehavens æstetiske udtryk er kilde til dialog mellem børn og forældre samt mellem forældre og personale. Vi udstiller børnenes produkter til inspiration både for de øvrige børn, forældre og personale, dvs. der er overvejelser omkring, hvordan tingene tager sig bedst muligt ud. Personalet er opmærksomt på, at materialerne der bruges skal være mangfoldige. Vi laver både aktiviteter ud fra det, vi allerede har (dvs. fx genbrugsmaterialer), og ud fra nye ideer og nyindkøbte materialer. I vores valg af aktiviteter er vi opmærksomme på at implementere forskellige sanseindtryk fx på turdage, hvor vi både kan besøge skov og museum. Vi benytter os af de tilbud, der kommer i forhold til teatre, musikforestillinger og lign. I børnehaven Fristedet vurderer vi børnemiljøet hver gang vi dokumenterer og evaluerer. Vi forsøger desuden at inddrage børnenes perspektiv via børnetermometret. Det besvares ca. 1 gang om året af en gruppe af de ældste børn men kun om ét specifikt emne, der skifter fra år til år.

12 Metoder: At arbejde med børns læring og udvikling stiller store krav til den pædagogiske og personlige faglighed. Vi skal bla. : Udvise empati og forståelse. Være lyttende. Kunne lave iagttagelser og handleplaner. Kunne reflektere over den pædagogiske praksis. Kunne samarbejde med eksterne samarbejdspartnere, såsom psykologer, talekonsulenter, fysioterapeuter, støttepædagoger mv. Arbejde med de redskaber rammerne i Kolding Kommune giver os for at sikre optimal trivsel og udvikling for alle børn. Kunne rådgive forældrene i forhold til mulighederne for at søge hjælp fra andre instanser. Igangsætte aktiviteter, som styrker eksempelvis motorikken eller sproget. Støtte barnet i dets udvikling. Holde os fagligt ajour bl.a. via kurser, temadage og faglitteratur. Metoderne i Kolding Kommune består bl.a. af: En inkluderende tilgang vi vil altid forsøge at skabe de bedste vilkår for alle børn indenfor børnehavens rammer. Vi skaber mulighed for, at alle børn kan være deltagende i leg og aktiviteter og opleve sociale relationer i Fristedet. Dette kan vi gøre, ved at personalet tilrettelægger særlig indsats for det enkelte barn. Vi samarbejder med PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) og har tværfagligt samarbejde med både talekonsulenter, psykologer og fysioterapeuter. For børn med store behov for særligt tilrettelagt pædagogisk indsats, vil vi altid prøve at løse opgaven i børnehaven med udefrakommende tværfaglig støtte. Børnelinialen er et værktøj, vi benytter for at indkredse børnenes forudsætninger og vilkår. Metoden benyttes for at afklare om barnets eventuelle vanskeligheder kan afhjælpes i børnehaven med en særligt tilrettelagt indsats, eller om det kræver en større tværfaglig indsats. Relationsskema er ligeledes et værktøj, vi benytter, for at sikre at hvert enkelt barn har gode voksenrelationer i børnehaven. Kompetencehjulet er et redskab, vi anvender for at kvalificere og udvikle det pædagogiske arbejde i børnehaven. Det benyttes til at lave kompetenceprofiler og udarbejde handleplaner. Redskabet kan bruges til alle børn. Det kan desuden bruges til at inspirere til særlige aktiviteter indenfor læreplanernes 6 temaområder. Redskabet er et nyt arbejdsredskab for os, som vi forventer vil være til stor gavn for os. Børn med særlige udfordringer herunder rammerne for sprogarbejdet i Fristedet: Børn kan af forskellige årsager i en kortere eller længere periode have et behov for en særlig tilrettelagt pædagogisk indsats. Særlig tilrettelagt indsats vil altid ske med en høj grad af forældre involvering. Vi drøfter jævnligt børnegruppen og grupperer alle børn i de 5 kategorier efter Børnelinialen. Børn i optimal udvikling. Børn med midlertidige udviklingsproblemer. Børn med risiko for udvikling af problemer af langvarig eller kronisk karakter. Truede børn med væsentlig behov for støtte. Alvorligt truede børn med åbenbar risiko for varig skade. Børn med særlige udfordringer kan for eksempel karakteriseres ved at have : Sproglige vanskeligheder. Motoriske vanskeligheder. Følelsesmæssige vanskeligheder. Manglende sociale relationer. Adfærds problemer. Familier, der i en kortere eller længere periode er ressourcesvage.

13 Vi har af og til børn, der har fået skoleudsættelse pga. de nævnte vanskeligheder. Disse børn laver vi handleplaner på, for at sikre bedst mulig udvikling i deres ekstra år i børnehaven. Specielt vedr. rammer og struktur omkring sprogvurdering og sprogarbejdet i Børnehaven Fristedet: Hvornår: I børnehaven laver vi Børnelinial 2 x årligt. Når vi laver Børnelinialen har vi bl.a. fokus på pejlemærkerne for børn med behov for sprogvurdering. I forbindelse med arbejdet, tages beslutning om der er børn, der har behov for at blive sprogvurderet. I øvrigt laver vi almindeligvis handleplan på de børn der ligger i kategori 2-4. Når vi afholder introsamtale med forældrene til kommende børnehavebørn, spørger vi specifikt ind til barnets sprogudvikling, bl.a. spørger vi ind til, om forældrene har kendskab til om dagpleje/vuggestue har noget at bemærke til barnets sprog. Vi uddeler sammen med øvrige papirer også materiale om børns sprogudvikling. Materialet er fra Sprogpakken.dk. og ligger også på Børneintra. Når vi sprogvurderer, bruger vi Kompetencehjulet. Ud fra resultatet vurderes om barnet har brug for en generel indsats, en fokuseret indsats, eller en særlig indsats. Er der behov for en fokuseret eller en særlig indsats, laver vi en handleplan. Handleplanen kan f.eks. indeholde, at vi skal lave en indstilling til Tale-Høre konsulenterne. Ud fra en helhedsvurdering af barnet, vurderes det om vi, sammen med en indstilling, medsender et helt kompetencehjul eller nøjes med sprogdelen. Hvem: Stuerne laver deres egen struktur vedr. arbejdsfordelingen. Et forslag kan være at det er kontaktpædagogen der laver selve sprogvurderingen. Handleplanen laves i fællesskab på stuen. I Fristedet har vi lavet en handleplansskabelon, som vi benytter. Handleplaner sættes i stuernes børnemappe og præsenteres kort på p-møder. Handleplanen indeholder bl.a. hvilken indsats barnet har brug for, hvilke tiltag vi skal foretage, samt hvem der skal involveres (Inger, Tale-Høre konsulent, PPR i øvrigt, forældre) og hvordan. Hvordan: Vi arbejder med børns sprog på mange måder i Fristedet. Vi er opmærksomme på vores rolle som sproggivere og hjælper børnene med at udvikle deres ordforråd. Stuerne arbejder både i små og store grupper med sproget. I Læreplansgrupperne og i Leg og Læring indgår sprogarbejdet som en naturlig del. For børn med særlige sproglige vanskeligheder, har vi mulighed for at lave særlige forløb i huset. Her arbejder vi med bl.a. mundmotorik, sansemotorik og mange andre slags sproglige aktiviteter. Når vi har sprogvurderet og evt. lavet en handleplan, inddrages forældrene, evt. ved et kort afhentningsmøde. Vi ønsker så vidt det er muligt at ansvarliggøre forældrene i deres barns sproglige udvikling. Vi benytter bl.a. konkrete eksempler på sprogets betydning. Dokumentation og evaluering: I Kolding aflægger vi kvalitetsrapport årligt. For at kunne evaluere, arbejder vi med forskellige former for dokumentation: På den ene side har vi den daglige dokumentation rettet mod forældrene. Gør vi rent faktisk det, vi siger, vi gør. Vi bruger foto og praksisfortællinger i den daglige dokumentation, ligesom udstillede produkter også fortæller historien om dagen. På den anden side er dokumentationen afsættet til refleksion og evaluering, der skaber ny erfaring, ny viden og ny praksis. Denne form for dokumentation og evaluering er rettet indad i børnehaven og benyttes i høj grad i personalegruppen både internt på stuen og i teams på tværs i huset. Vi benytter en bred vifte af metoder, når vi planlægger, dokumenterer og evaluerer det pædagogiske arbejde og børnenes læring i forhold til læreplanstemaerne f.eks.: GLK (inspireret af praksisforsker Tom Tiller). Vi deler GLK op i både en planlægningsdel og en evalueringsdel.

14 Øvrige evalueringsskemaer - forskellige modeller alt efter hvad der skal evalueres. Smiley undersøgelser (børnematrix) med børnenes udsagn. Personalemøder, hvor aktiviteter og pædagogik drøftes og udvikles. Hele arbejdet med læreplaner og børnemiljø er en til stadighed igangværende proces og en kilde til dialog mellem personalet og forældrene. Der er ikke ét facit. Personalet skal hele tiden foretage forskellige valg ud fra de forudsætninger og ressourcer der er til stede i øjeblikket og dermed også foretage fravalg. Derfor har vi hele tiden drøftelser vedr. vores pædagogik både internt i personalegruppen men også med bestyrelsen og den øvrige forældregruppe i den daglige snak. Vi skal i de kommende år arbejde videre på at implementere indholdet i denne ramme for det pædagogiske arbejde i Børnehaven Fristedet. Kompetencehjul, GLK og Børneintra er nye redskaber, vi efterhånden er fortrolige med. Desuden skal vi i det kommende år arbejde med kvalitetsrapport som dokumentations- og evaluerings model. Vi skal planlægge og evaluere forskellige arbejdsmetoder, så det giver mening i vores personalegruppe. Perspektivering: For at opfylde vores egne værdier og opfylde omgivelsernes ønsker og krav til vores institution vil vi i fremtiden arbejde mere målrettet med principperne indenfor Marte Meo. Det drejer sig især om elementerne indenfor det udviklingsstøttende samspil. Dette vil blive beskrevet nærmere i næste udgave af vores pædagogiske læreplan, når vi er kommet i gang med arbejdet.

RAMMERNE FOR DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I DAGINSTITUTIONEN KERNEHUSET.

RAMMERNE FOR DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I DAGINSTITUTIONEN KERNEHUSET. 2012 Rammerne for det pædagogiske arbejde i Daginstitutionen Kernehuset. RAMMERNE FOR DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I DAGINSTITUTIONEN KERNEHUSET. Indhold Kernehusets grundlæggende opgave:... 3 Kernehusets opbygning:...

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Læreplan for alsidige personlige udvikling Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Gazellen Der er ved lov servicelovens 8a d. 1. august 2004 vedtaget, at alle institutioner skal udarbejde læreplaner for det pædagogiske arbejde, der udføres i institutionen Gazellen.

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde 2017-2018 Velkommen til dagtilbuddet Rønde Børnehus, som består af Børnehuset Moesbakken og Børnehuset

Læs mere

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

Eventyrhusets læreplan og handleplaner Eventyrhusets læreplan og handleplaner 2016-2017 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner er lovmæssigt fastlagt i dagtilbudsloven. Vi skal beskrive mål for børnenes læring indenfor følgende 6 temaer: 1.

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Børnehuset Bellinges læreplaner

Børnehuset Bellinges læreplaner Børnehuset Bellinges læreplaner Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til,

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER - 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Velkommen i Blåbjerg Børnehave 3 Vision for børnehaven. Hvorfor læreplaner 4 Barnets Alsidige Personlige udvikling 5 Sociale

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

LÆREPLANER FOR TROLLEGÅRDEN

LÆREPLANER FOR TROLLEGÅRDEN LÆREPLANER FOR TROLLEGÅRDEN 2008 November, December, Januar Februar Marts, April Kultur, Motorik Sprog Maj, Juni, Juli August, September, Oktober Natur og naturfænomener Personlige og sociale Kompetencer.

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 Pædagogiske læreplaner : BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 1. Barnets personlige kompetencer 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige.

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer Mål 0-2 årige. At børnene gennem leg lærer at være tolerante og hjælpsomme overfor hinanden. Børnene lærer sig selv og andre at kende. Børn får lov

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne.

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne. Institutionens værdigrundlag: Vi tager udgangspunkt i Kolding Kommunes værdier: En anderkendende og omsorgsfuld tilgang Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER

KLAR TIL SKOLE!   FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER www.struer.dk Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn,

Læs mere

Hjortestuens årshjul for Hjortestuens struktur Børnene på Hjortestuen er opdelt i to grupper efter alder og udviklingsniveau.

Hjortestuens årshjul for Hjortestuens struktur Børnene på Hjortestuen er opdelt i to grupper efter alder og udviklingsniveau. Hjortestuens årshjul for 2017 Årshjulet er en sammenskrivning af årsplanen og læreplanen. Årsplanen er den overordnede plan for årets aktiviteter. Læreplanen er den beskrivende del af, hvordan arbejdet

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven.

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. Lærerplanernes udmøntning i Spurven Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. I arbejdet med de 6 læreplanstemaer bruger vi status og udviklingsmaterialet som ramme for vores

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen. 1 Læreplan for dagplejen. Forvaltningen på dagtilbudsområdet har udarbejdet en fælles ramme for arbejdet med læreplaner, som dagplejen også er forpligtet til at arbejde ud fra. Det er med udgangspunkt

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution 2011-2012 De 6 pædagogiske lærerplanstemaer I vores fælles hverdag på Herslev central Skole, i Flexinstitutionen, og SFO en som helhed, har

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE GRØNNEBAKKEN VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING Hjernen&Hjertet GENTOFTE GENTOFTE KOMMUNES KOMMUNES FÆLLES FÆLLES PÆDAGOGISKE PÆDAGOGISKE

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE 2013 / 2014 1 LÆREPLANER 2013 / 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... SIDE 5 SPROGLIGE KOMPETENCER... SIDE 6 SOCIALE KOMPETENCER... SIDE 8 PERSONLIG UDVIKLING... SIDE

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Børnehaven

Pædagogisk læreplan. Børnehaven Pædagogisk læreplan Børnehaven 0 LÆREPLAN LYKKEBO I Lykkebo har vi altid fokus på dette som en væsentlig del af kerneopgaven: Vi skal være til stede ved børnene og bruge vores tid der Den pædagogiske læreplan

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Børnehuset Bakketoppens Pædagogiske Læreplan

Børnehuset Bakketoppens Pædagogiske Læreplan Børnehuset Bakketoppens Pædagogiske Læreplan Vi arbejder efter dagtilbudsloven, hvor der i Afsnit II, Dagtilbud til børn indtil skolestart, Kapitel 2, 7, bl.a. står følgende: børn i dagtilbud skal have

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. Begynderniveau 2. Rutineret niveau 3. Avanceret niveau De enkelte niveauer defineres således:

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

LÆREPLANER I SKOVBRYNET. Dette materiale er udarbejdet i Nov./dec Medarbejdere og ledelse i Skovbrynet har været involveret.

LÆREPLANER I SKOVBRYNET. Dette materiale er udarbejdet i Nov./dec Medarbejdere og ledelse i Skovbrynet har været involveret. LÆREPLANER I SKOVBRYNET Dette materiale er udarbejdet i Nov./dec. 2011. Medarbejdere og ledelse i Skovbrynet har været involveret. Tilrettet i 2013 vedr. arbejdet med Sprogvurdering. LÆREPLANER FOR SKOVBRYNET

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

9 punkts plan til Afrapportering

9 punkts plan til Afrapportering 9 punkts plan til Afrapportering Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi er blevet inspireret af Fremtidens dagtilbud og arbejder med aktivitetstemaer og dannelses temaer. Alle afdelinger

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere