Københavnske originaler i slutningen af 1800-tallet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Københavnske originaler i slutningen af 1800-tallet"

Transkript

1 Jørgen Vibe Frederiksen Københavnske originaler i slutningen af 1800-tallet Vanløse JVF, Vanløse

2 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Jomfru Tidsfordriv Fløjte-Karl Pudse-Peter Scheibelein Andersen Bang Excellencen Filosoffen fra Magstræde Hindborg Puste-Møller De andre Gedalia...16

3 3 M 1. Indledning in morfar var københavner med stort K. Født 1874 i Studiestræde1 i København, gik i Suhmsgade skole ved Kultorvet (sammen med Thorvald Stauning, som han hele livet var en stor beundrer af) og blev udlært hos en metaltrykkermester i Nyhavn. Tog efter svendeprøven på valsen, arbejdede nogle år i Frankrig, Schweiz og Tyskland, hvor han endelig slog sig ned i Berlin i 1890'erne, blev gift med en tysk dame (min mormor), fik børn og endte som værkfører på en stor metalvarefabrik. Først i 1947 vendte han tilbage til København, hvor han døde i Han nåede altså at opleve to verdenskrige i Berlin, en oplevelse, han kun hårdt presset fortalte om men det er en anden historie. I øvrigt talte han udpræget gammelkøbenhavnsk og udtalte fx kirke som 'kærke' og cykel som sikel. Til gengæld elskede han at fortælle om sin barndom og ungdom i København. Især om Christiansborgs brand i 1884, som han overværede, og de københavnske originaler og det er dem, jeg vil fortælle om her. E Min morfar hos fotografen i Jomfru Tidsfordriv n af de originaler, min morfar oftest mødte på vej fra hjemmet i Studiestræde til skolen i Suhmsgade, var Jomfru Tidsfordriv, der fortrinsvis færdedes netop i området omkring Kultorvet. Københavnerne mente, at hun i sin ungdom havde været en smuk ekspeditrice, der var blevet svigtet af sin forlovede, og derfor havde mistet forstanden. Hun strejfede nu rundt i gaderne iført en gammel frakke, pyntet med spraglede silke- og cigarbånd, en gammel hat og alt for store støvler eller galosjer. Om sommeren suppleredes udstyret med en slidt parasol. Desuden bar hun altid på en gammel spånkurv fyldt med ulækre bolsjer, som hun gerne delte ud af. Bolsjerne havde hun tigget sig til rundt om på byens sukkervarefabrikker, sine hatte og tøjpynt var gaver fra byens handlende. Sit navn havde hun fået, fordi hun besvarede alle Tidsfordriv fotograferet på Kultorvet spørgsmål med et for tidsfordriv, men hendes virkelige Jomfru omkr (Foto: Københavns Museum) navn var Juliane Marie Elise Hansen, og hun havde aldrig været ekspeditrice endsige forlovet. Hun blev født omkring 1855 som datter af en lejetjener, der døde, da hun kun var 12 år gammel, og en mor, der måtte ernære sig som vaskekone efter mandens død. I det hele taget spillede denne mor vistnok en stor rolle for hende, for hun svarede ofte jamrende min mor er død, når folk spurgte hende om noget.

4 4 Efter moderens død anbragtes hun på Sankt Johannes Stiftelse i Ryesgade, da hun skønnedes til at være åndssvag (hvad hun formentlig også var) på niveau med et seks-syvårigt barn. Man slap hende imidlertid løs efter nogle år, da man mente, at hun kunne klare sig selv. Skuespilleren og teaterhistorikeren Robert Neiiendam ( ), der på mødrene side var i familie med jomfru Tidsfordriv, har fortalt 2, at hun var godmodig, kendte næppe Forskel paa Kønnene, drak ikke, men var bare fjollet, helt standset i Udviklingen. Denne barnlighed gjorde også, at hun var utrolig glad for børn og havde den tvangstanke, at hun var lærerinde. Man kunne derfor af og til finde hende på en bænk i Kongens Have, hvor hun havde samlet en flok børn om sig, og prædikede moral samtidig med, at hun gav dem bolsjer og skændte på dem. Sankt Johannes Stiftelse i Ryesgade, sydfløj (nu nedrevet). Foto: Det kgl. Bibliotek. I det daglige morede de fleste børn og voksne sig over hende og alle hendes særheder. Det blev dog hende en gang imellem lidt for meget, og så kunne man finde hende siddende på en trappesten grædende bitterligt. Nogle mennesker tog sig trods alt af hende, blandt andre familjen Neiiendam. [...] hyppigt, undertiden hver Uge, standsede en Flok Drenge og Piger ledsaget af nogle Lediggængere grinende og støjende foran Indgangen til vort Hus3. Det var Jomfru Tidsfordriv s Følge. Naar hun smuttede ind, maatte et af Hjemmets Mandfolk ned og genne Skaren bort. Det var et Optrin, vi ikke holdt af, men Far havde sagt, at hun altid kunde faa Skrutten og Kurven fyldt hos ham, og dette maatte respekteres. Men disse besøg var ikke altid lige velkomne, for renlighed var ikke just jomfru Tidsfordrivs stærkeste side. Hun var fyldt med lopper, så fru Neiiendam forlangte afvaskning af hænder og ansigt - til jomfru Tidsfordrivs store fortrydelse. Robert Neiiendam Til daglig boede jomfru Tidsfordriv i en ussel bolig i det berygtede nu nedrevne Lille Brøndstræde, der lå mellem Vognmagergade og Gothersgade ca. der, hvor Københavns Belysningsvæsens tidligere administrationsbygning nu ligger4. Her fandt man hende dødssyg en januar-dag i 1907, og hun bragtes straks til Almindelig Hospital på Nørre allé, men hendes liv stod ikke til at redde. Alm. Hospitals præst Rasmus Peter Rasmussen5 talte ved hendes båre, der var dækket af talrige blomster og Lille Brøndstræde. Det kgl. Bibliotek kranse, blandt andet fra den meget populære prinsesse Marie, der havde understøttet hende ved hver juleaften at sende tøj og madvarer. Jomfru Tidsfordriv stedtes til hvile i en fællesgrav på Bispebjerg kirkegård 6.

5 5 E 3. Fløjte-Karl n anden populær original på den tid var Fløjte-Karl, der i modsætning til jomfru Tidsfordriv var nogenlunde forskånet for gadedrengenes drillerier. Navnet fik han, fordi han gik rundt i byens gårde og underholdt beboerne med sit fløjtespil. Min morfar har fortalt, at han ofte optrådte i gården til den bygning i Studiestræde, hvor min oldemor drev sit pensionat. Stille og rolig gik han fra gård til gård, altid med en vis værdighed over sig, underholdt folk med sit smukke spil og modtog betalingen, der blev kastet ned til ham, på en vistnok lidt kålhøgen måde. Hele hans fremtoning og opførsel tydede i det hele taget på, at han havde kendt bedre dage, og at det aldrig have været Guds mening, at han skulle ende som gårdmusikant. Og måske er der noget om snakken. Han var født Karl Frederik Kattentid (17967), og i folketællingerne fra 1830'erne og 40'erne optræder flere gørtlere og Fløjte-Karl i sin bedste alder. Bemærk glasset gørtlermestre med navnet Kattentid, et erhverv, som ofte på den høje hat. Han var ellers ikke kendt for at drikke. (Foto: Johs. Petersen) anføres som hans oprindelige8. Et par musikere og musiklærere med dette navn nævnes også, men de er for unge til at passe med ham. Fløjte-Karl blev gammel, så det siger næsten sig selv, at hans musiske udfoldelser i Københavns gårde på et tidspunkt måtte ophøre, vistnok meget mod hans vilje. I hvert fald endte han med at gå rundt støttet af to stokke, som han havde forlænget med sine fløjter (se billede). Den 9. maj 1887 blev han fundet død i sit beskedne logi i et baghus i Landemærket 9. Han begravedes den 16. maj fra Trinitatis kirke. Hvor han blev begravet vides ikke. Fløjte-Karl som olding.

6 6 H 4. Pudse-Peter verken jomfru Tidsfordriv eller Fløjte-Karl havde - som vi så hang til flasken. Det gælder ikke vor næste original, Pudse-Peter. Han blev født en gang i 1840'erne under navnet Niels Peter Nielsen i landsbyen Tjæreby, men flyttede allerede i syvårsalderen med sine forældre til København. Det fortælles, at han allerede i barndommen viste udpræget handelstalent, noget han fik glæde af resten af sit korte liv. Efter en ulykkelig kærlighedsaffære, der efter sigende skulle være årsag til hans noget særprægede væsen, slog han sig ned som omvandrende handelsmand. Ganske vist giftede han sig senere og fik fire børn, men det var ikke hans, påstod han, men skomagerens. Med en kurv over armen vandrede han rundt i sit lurvede sorte tøj i gader og stræder og falbød sine varer: skovoks, sæbe, brevpapir, smergellærred, tændstikker og meget Pudse-Peter med sin kurv mere. Kundernes opmærksomhed fangede han ved at synge: Blanksværte, blanksværte, åh, åh, åh!, og hvis det ikke var nok, kunne han finde på at tilføje: Jeg synes, det varer så længe, inden de fruer får penge! 10 Hvis det heller ikke var nok, kunne han også finde på at arrangere en lille ildebrand i en af sine frakkelommer, især når han var fuld (hvad han tit var). Sit øgenavn fik han fordi han solgte pudsevoks til soldaterne på Kastellet, mens andre påstår, at han fik det, fordi han var dygtig til at pudse folk11. Ellers betegnes han som en skikkelig fyr, der ikke gjorde en kat fortræd. Og folk kunne lide ham, ja, så meget, at han en overgang var ansat som opvarter på et værtshus Kridtpiben for at tiltrække flere kunder. Men desværre havde han to laster, nemlig kortspillet og snapsen, og når han havde fået tilstrækkelig mange af det sidste, kunne man se ham vakle ned ad gaden syngende Peter er fuld, dundrende fuld". Det blev da også hans død. En dag i 1890 faldt han i fuldskab i Nyhavn og pådrog sig en slem forkølelse, en historie min morfar ofte fortalte, da han som sagt stod i lære i Nyhavn. Få dage efter døde han formentlig af lungebetændelse. H 5. Scheibelein vad der ovenfor er blevet sagt om Pudse-Peters svaghed for de våde varer, gælder også Scheibelein, der ofte omtales som Københavns sidste ægte original. Han var født Vilhelm Anton Scheibelein den 5. december 1839 og voksede op i en murerfamilje i det nu sanerede Adelgade 12. Som den yngste af en børneflok på 12, blev han efter eget udsagn strengt opdraget med daglige prygl. Sin skoletid tilbragte han i Sølvgade Skole og efter sin konfirmation fulgte han familjetraditionen og blev sat i murerlære. I 1860 blev han indkaldt på session, men trak frinummer, men Adelgade omkr Foto: Københavns Museum. alligevel lod han sig stille, som det hed, året efter og indkaldtes til 1. regiment og hermed begyndte en eventyrlig periode i den unge murersvends liv. Han

7 7 blev sendt til Rendsborg, hvor han uddannedes til soldat. I 1864 deltog han bl.a. i slaget ved Sankelmark den 6. februar, en hændelse han meget gerne berettede om: "Jeg har vaaren Soldat i ti Aar, nu er de det i halvanden Dag. - Er det Soldater? Jeg kom i Krigen og var med ved Sankelmark i 64; der blev jeg saaret i den højre Arm. Jeg var første Mand paa højre Fløj i den danske Arme, og de var tyve Mand om at tage mig. Havde min højre Arm vaaren rask, saa havde jeg slaaet dem i Smadder Allesammen!"13 Sandheden er vistnok, at han absolut ikke var en modig soldat; men som såret blev han taget til fange og overførtes til et feltlazaret og derfra videre til fæstningen Spandau i Berlin. Herfra blev han løsladt ved krigens slutning og kunne vende hjem til København. Også her blev skuffet kærlighed som sædvanlig, havde jeg nær sagt årsagen til hans begyndende nedtur, thi ved hjemkomsten erfarede han, at den pige, han havde forlovet sig med før krigen, havde giftet sig med en anden. I sin fortvivlelse lod han sig hverve som soldat på De vestindiske Øer, et ophold der kom til at vare fem år. Slaget ved Sankelmark med oberst Max Müller til hest. Maleri af Otto Bache. Om sit ophold her har han fortalt: "Jeg var baade ved Toldvæsenet og ved Politivæsenet derovre, for jeg havde jo de bedste Anbefalinger fra General Max Müller, han, hvis Billede man ser rundt Spandau, som der ser ud i dag. Foto: omkring. Ovre i Vestindien lærte jeg saa Doris at kjende. Wikimedia Commons. Hun var Plantagedatter. Jeg har to Børn derovre, som gaa klædt baade i Atlask og Silke. Ja, jeg har set mig om. Jeg kan baade russisk og jeg kan baade synge og fløjte. Den Gang jeg kom tilbage havde jeg en Mængde fine Ting med til Pigerne for dem har jeg altid gjort meget a." 14 Om det er sandt, vides ikke, men efter hans død, påstodes det, at der på De vestindiske Øer gik flere høje sorte mænd rundt, der havde en slående lighed med den to meter høje Scheibelein. Årene på øerne blev ellers ikke lykkelige. Han drak mere og mere og måtte til sidst også døje med gul feber. Et forsøg på at komme til Amerika efter tjenestens udløb på De vestindiske Øer mislykkedes. Du er for doven, fik han at vide, og han drog hjem til København. Om sin hjemkomst fortæller han: "Da jeg kom tilbage fra Vestindien blev mine Ben daarlige, og jeg kom paa Kommunehospitalet, saa tog jeg atter fat som Murer, men da der Scheibelein. Foto: Elfelt. var Rejsegilde paa Høkerstiftelsen15 nede paa Gammelholm, styrtede jeg helt oppe fra "Krandsen," og ned i en Grusbunke. Dengang slap jeg med nogle Skrammer, men saa vilde jeg ikke arbejde mere og spadserede. - Den 6. Februar var der Festmaaltid ved mit Regiment, men jeg var ikke med, de var saa kjede a' det, men jeg hører ikke med til Foreningen. Højres Arbejder- og Vælgerforening er jeg Medlem af, men jeg betaler aldrig, og jeg ved ikke hvem der betaler for mig."16

8 8 Og spadsere det gjorde han. Han blev snart kendt af enhver københavner, når han iført en gammel slidt uniformsjakke, som han havde pyntet med medaljer og foreningsemblemer, vandrede rundt i Købehavns gader. På hovedet havde han en militærkasket, om halsen et hvidt tørklæde og på fødderne træsko og rød- eller violetfarvede strømper. På bedste militærvis var alt blankpudset. Ofte medbragte han også en pakke indsvøbt Ladegaarden omkr i et rødt klæde. Den indeholdt diverse madvarer, som han medbragte, når han ledsagede soldater på deres march rundt om i København. Tit besøgte han også soldaterne på Kastellet, men endte som regel med at blive smidt ud, når han blev for fuld. Som en god dansk soldat nærede han selvfølgelig også den største respekt for kongehuset, og det fortælles, at han af og til på sine ture rundt i København mødte Christian den Niende eller kronprins Frederik, som ofte stak ham en skilling. Vinteren tilbragtes på Ladegården, sommeren på Fælleden eller et eller andet uhumsk logi i det indre København. Ofte lod han sig dog indlægge på Kommunehospitalet, da han fandt maden god, men til Almindeligt Hospital Tegning af H.G.F. Holm. sidst, da hans dileriumsanfald blev hyppigere og hyppigere, indlagde man ham i 1900 på Almindeligt Hospital i Amaliegade senere igen på Kommunehospitalet, hvorfra han flyttedes til sindsygehospitalet Sankt Hans i Roskilde. Her døde han den 8. maj 1911 og begravedes på hospitalets kirkegård. E 6. Andersen Bang n helt anden type end Scheibelein både hvad angår udseende og væsen var professor Hans Andersen Bang. Han blev født på Sydsjælland i 1842 som søn af en gårdejer, men ellers vides ikke intet om hans barndom og ungdom. Nogle har ment, at han oprindelig var uddannet skomager, mens andre hævder, at han var murerarbejdsmand. I hvert fald forlod han sin hjemegn og drog til hovedstaden, muligvis på grund af beskyldninger for tyveri; det kunne et opråb, som han sidenhen udsendte, tyde på. Heri ville han fremsætte en Redegørelse om sognefogeden i R..., "der har beskyldt mig for Tyveri" 17. Af udseende beskrives han som en lille Mand med et gulligt, rynket Ansigt, smaa Øjne og Fuldskæg. Paa hans Næse dingler i Reglen altid en blaa Lognet, iøvrigt er han tarvelig, men proper paaklædt 18. "Professor" Andersen Bang Efter i nogle år at have ernæret sig ved forskellige jobs, bl.a. som agent for en brændselsforretning, blev han i løbet af 1880'erne kendt som lidt af en original, især på grund af den af ham selv tillagte professortitel og de offentlige møder, han af og til indkaldte til på bl.a. Nørrefælled og i Arena-teatret 19 i Tivoli. På disse møder udtalte han sin

9 9 uforbeholdne mening om såvel indenrigske som udenrigske begivenheder, som oftest under stor munterhed fra tilhørerne. Helt til grin blev han, da en cirkusdirektør fik den ide at udklæde Andersen Bang som den dengang berømte franske general Boulanger og lade ham optræde til hest i sin cirkus. En anonym forfatter, der i begyndelsen 1880'erne udgav et hæfte om københavnske originaler, har giver denne muntre skildring af et af professor Andersen Bangs møder: Til den fastsatte Tid stillede jeg i "Thalia" 20 for at overvære "Handelsmødet", Lokalet var aldeles mørkt, og kun en eneste var tilstede, nemlig "Professoren" selv, der nu fungerede som Kontrollør og stod ved Indgangen for at tage mod Billetter. Der forløb en halv Times Tid, saa begyndte Folk at komme, først nogle Nysgærrige samt et Par Referenter fra Smaabladene, og endelig tilsidst hele Stampublikum'et en Mennesker af forskellig Alder og Livsstilling. Med megen Fortrolighed trykkede de alle "Professoren"'s Haand og opfordrede ham til at begynde paa Foredraget. Men "Professoren" protesterede paa det kraftigste Lokalet maatte først betales, thi før vilde Værten ikke tænde Gassen. En høj Hat gik paa Omgang, og da den fornødne Sum paa den maade var skaffet til Veje, begyndte "Oplysningen", idet Gassen blev tændt, og "Professoren" gjorde mine til at tage fat paa sin Tale. Han stillede sig op bag Skranken og halede et Ark hvidt beskrevet papir op af sin Frakkelomme. Tilhørerne var imidlertid blevne bænkede og havde rekvireret Drikkevarer, og en af "Professoren s Venner sendte en Bajer op til ham. Saa begyndte Bang at oplæse noget sært meningsløst Tøjeri, der behandlede alt muligt og umuligt, "Professoren" talte om Tolden paa grøn Sæbe, om svenske Malkepiger, om Jordemødre og om For-svarssagen. Arena Andersen Bang som general Boulanger Men næppe har han begyndt paa sit Foredrag, førend der opstod et farligt Spektakel nede i Salen; man afbrød ham hvert Øjeblik med Vitzer og Brandere, stundom saagar med en Sang, man rettede de mest utrolige Spørgsmaal til ham, og han besvarede dem alle paa sin underlige Maade og med sin underlige Stemme. Tilsidst gik Spektaklet over alle Grænser; to Mand greb "Professoren" og bar ham i Triumf gennem Salen, idet største Parten af Forsamlingen sang en Vise om "Skrutten" (saaledes kaldtes han ogsaa). Visen afbrødes af Raabene "Til Kridtpiben! Til Kridtpiben!" og saa slæbte Forsamlingen "Professoren" hen i den bekjendte Beværtning, hvor det mærkelige "Handelsmøde" blev fortsat til langt ud paa Natten, og hvor man saagar fik "Professoren" til at synge. 21 Sine sidste syv leveår tilbragte Andersen Bang i et lejet værelse på Hotel Bellevue i Studiestræde22, efter velyndere havde overtalt ham til at modtage alderdomsunderstøttelse. Han døde i 1914 og begravedes på Vestre Kirkegård.

10 10 7. Excellencen E Excellencen. Tegning af Rasmus Christiansen. n anden af byens originaler, der yndede at pynte sig med en lånt titel og desuden altid bar medaljer, foreningsmærker osv., var Excellencen eller Frederik den Syvendes Søn, som han kaldte sig selv. I virkeligheden hed han Hans Johnsen og var født i Nøddebo. Han dukkede op i København omkring 1900 og vakte straks opsigt på grund af en vis lighed med Frederik den Syvende. Han var altid iført høj hat og bar i sin venstre hånd en sort taske og en rød stok, som han brugte til at jage gadedrengene væk med, og i højre hånd en cigarstump, som han formentlig havde samlet op på gaden. Mest levede han af at tigge, men da han som søn af Frederik den Syvende og grevinde Danner betragtede sig selv som tronarving, yndede han at opkræve skat især hos byens fornemme familjer, der gerne stak ham et par skilling for at slippe af med ham. Han døde i I 8. Filosoffen fra Magstræde dag fremstår Magstræde som et smukt renoveret stræde med en række fine huse fra 1700-tallet, men sådan har det ikke altid været. Allerede i slutningen af 1800-tallet var gaden så forfalden, at den meget let kunne have endt på listen over kvarterer, der skulle saneres, men sådan gik det heldigvis ikke. Her fandt man en forårsdag i 1918 en mand, der havde hængt sig i sit lille fattige kvistværelse i nr. 4. Det var den Det forfaldne Magstræde i 1940'erne. Kilde: 68-årige Christian Johan Christensen bedre kendt som Det kgl. Bibliotek Filosoffen fra Magstræde. Sit øgenavn havde han fået, fordi han i sin ungdom skulle have studeret H. C. Ørsteds Aanden i Naturen og Kierkegaards Enten Eller, to bøger, der havde gjort dybt indtryk på ham og dannet grundlag for hans noget mærkværdige livs-anskuelse: Livsnydelse er kun bedrag, og livets hovedindhold er sult og kønsdrift 23. Og kønsdriften var muligvis årsagen til hans

11 11 ulykke, for da man opgjorde hans bo, viste det sig, at han have skænket næsten alt, hvad han tjente til Foreningen til Kønssygdommens Bekæmpelse, så noget kunne tyde på, at han havde syfilis24. I øvrigt viste det sig, at han ved sin død var ret velhavende. Pengene havde han tjent ved hver eneste aften i al slags vejr at stille sig op foran den daværende restauration Bræddehytten på Vesterbrogade25. Ved sin lurvede påklædning og ydmyge attitude vakte han manges medlidenhed, og det var ikke så få skillinger, der blev stukket ham i løbet af aftenen, især fordi Bræddehytten var kendt for sin gode mad og derfor stamcafé for mange af Københavns velbeslåede borgerskab, forfattere, journalister, skuespillere osv. Bræddehytten. Kilde: Københavns Museum I 1908 måtte han flytte til et andet sted, da Bræddehytten blev nedrevet i forbindelse med opførelsen af Københavns nuværende hovedbanegård. Stedet blev foran den fornemme Industricaféen på Rådhuspladsen i København. Her kunne han fortsætte Industricaféen. Postkort fra ca Kilde: Wikimedia Commons. sin gode indtjening, der i 1913 suppleredes med indtægt fra salg af Ekstrabladet og BT i Frederiksberggade (Strøget). Filosoffen fra Magstræde sælger Ekstrabladet på Strøget

12 12 E 9. Hindborg n anden måske ikke ligefrem original, men dog særpræget person med tilknytning til Strøget var Jeppe Laurentin Hindborg. Hindborg var tilknyttet det halvofficielle såkaldte Bybudevæsen, en institution oprettet i 1861, og hvor budene for et mindre vederlag udførte forskellige ærinder for folk som f.eks. udbringning af breve og pakker, ledsage til og fra teatre og på spadsereture, omdele cirkulærer o.lign. I mere end 28 år kunne man finde Hindborg på hjørnet af Gammeltorv og Strøget iført den karakteristiske hvide jakke og kasket med messingskilt ventende på kunder. Om hans liv vides ikke meget. Han blev født i 1820 i Horsens som søn af en konsumptionsbetjent (dvs. bytolder) og rejste i 1839 til København, hvor han arbejdede på et hotel, indtil han slog sig ned som bybud i begyndelsen af Vor anonyme kilde, som ovenfor fortalte om professor Andersen Bang, kendte åbenbart også Hindborg, og har fortalt flere morsomme historier om ham: Hindborg gør Indtryk af at være en særdeles paalidelig Mand, der ikke "sladrer af Skole", og dette er jo en god Egenskab ved en Mand, der som han af og til maa agere Poste d'amour, og derved bliver sat ind i Sager af temmelig intim Natur. "Det er min Pligt," siger Hindborg, "at tie med den Slags Ting. De kan tro, jeg kunde ellers fortælle mange gode Sager." Hindborg er dog ikke utilbøjelig til i et lystigt Lag at fortælle en eller anden Historie fra gamle Dage. Med et vist Humør fortalte han os saaledes, hvorledes han en Gang havde transporteret en gave fra en Herre til dennes Flamme. Gaven bestod af fem levende Kattekillinger, der var anbragt i en flot emballeret Cigarkasse. "Killingerne peb jo, saa det kostede mig jo et fyndigt Mas, at hun ikke skulde opdage hvad det var," fortalte Hindborg, "men jeg klarede den tykt, og Herren belønnede mig rigeligt og sagde: "De er s'gu ikke saa tosset Hindborg!"26. Og videre: "En Dag da jeg stor nede paa Gammeltorv, kom der en Herre hen til mig: "Naa De har heller ikke noget at bestille," sagde han, "kom og følg med mig". Saa slæbte han mig hen i en Beværtning i Klosterstræde, hvor en hel Del andre Bybude sad pladserede omkring et Bord, hver med en Snaps foran sig. Derpaa betalte han os de reglementerede 4 Skilling, fordi vi havde gaaet dette Ærinde, og forlod os. Ser De, den Mand vilde nu gærne have at vi skulde have noget at bestille. Forresten var det slet ikke saa sløjt den Gang; Bybudene var noget nyt, og alle skulde benytte os. Men nu efter at Telefonen og alt det er kommet op, saa er der ikke meget at fortjene." 27 Til de mere morsomme hører denne:

13 13 Nogle unge Mennesker havde sat sig i Hovedet at ville drive Spas med en Jordemoder. De gik derfor rundt til Bybudene og gav dem Breve, som de skulde bringe ud til Madammen. Den gang Hindborg kom derud, var den gode Kone i "Krigshumør", og det var ikke saa underligt; hun havde nemlig i Dagens Løb haft Besøg af henved et Par Hundrede Bybude, der alle skulde "hente Madammen." 28 Hindborg døde i København i januar E 10. Puste-Møller n anden af Københavns originaler, som den anonyme forfatter har talt med, er Poul Villiam Møller, bedre kendt som Puste-Møller eller Put-Møller29. Dette øgenavn fik han, fordi han altid pustede voldsomt af varme, når han var fuld noget han ofte var. Møller havde haft en noget omtumlet tilværelse, inden han i de sidste årtier af 1800-tallet endte som københavnsk original: Han blev født i 1837 i København som søn af en urtekræmmer, gik i skole i Farvergade, flyttede til Horsens, hvor han blev konfirmeret og sat i urtekræmmerlære. Som udlært finder vi ham først i Nykøbing Sjælland siden i Slagelse for til sidst at ende som kontrollør og opvarter på det af Tivolis grundlægger Carstensen oprettede Alhambra på Frederiksberg. Siden slog han sig ned som pakhusforvalter og derefter opvarter på Raadvad Kro, indtil han en dag fik den ide at nedsætte sig som lingerihandlende. Han etablerede en forretning, der naturligvis gik nedenom og hjem kort efter at den blev åbnet. Han gav sig nu til at Puste-Møller optræde som gøgler og arbejdede en overgang hos Cirkus Miehe. Han forsøgte sig også som komisk skuespiller og turnerede med en skuespillertrup i Jylland og Sverige. Da det heller ikke gik, genoptog han handelsfaget og var først ansat i en købmandsforretning i Kerteminde siden en vinhandel i København. Som det fremgår af ovenstående, har Møller nok været en noget ustabil arbejdskraft, og han opgav da også til sidst at leve en borgerlig tilværelse. Han slog sig ned som kolportør af forskellige blade og fandt natlogi i det berygtede værtshus Holger Danske også kendt under øgenavnet Blodkoppen i Farvergade30; det kostede 35 øre. Et måltid, der for Puste-Møllers vedkommende mest bestod af en snaps og en øl, kostede 5 øre. Af udseende var Puste-Møller lille og fedladen med Alhambra. Foto fra ca Det kgl. Bibliotek. et rundt fedtglinsende ansigt. Han var altid iklædt en mørk, plettet frakke med perlemorsknapper og en rundpuldet mørk hat. Om halsen havde

14 14 han et grønt tørklæde og på fødderne sorte sko. Under armen bar han altid en mappe af pap, hvori han opbevarede de blade, som han gik rundt og solgte på byens værtshuse. En ejendommelighed ved ham var, at han gerne ville regnes for at belæst mand, og så pralede han ofte med sine påståede bekendtskaber. Han kunne efter sigende opremse samtlige redaktører i København og forfattere og professorer i såvel Danmark som udlandet. Vores kilde har givet en prøve på hans viden : Holger Danske ("Blodkoppen") i Farvergade ca Brüchner, kender De ham? - ja jeg kender ham, Gu'bevares, ja, - og Hørup og Kant - han var en stor Begavelse - Skandorf (Schandorph) og Sole (Zola), Vilhelm Bergsøe og Franzos, tror De ikke, jeg kender dem?" Spørger man ham saa, hvor han kender dem fra, svarer han altid: "Jeg har jo ingen Ting lært," eller ogsaa: "jeg har læst det i Spækhøkerbutiken. 31 Hvornår Puste-Møller døde vides ikke. D 11. De andre et siger næsten sig selv, at København, der omkring år 1900 nærmede sig et indbyggertal på en halv million, kunne fremvise langt flere mere eller mindre originale personligheder, især når vi tager datidens sociale foranstaltninger i betragtning. I dag ville man næppe tillade typer som Jomfru Tidsfordriv eller Pudse-Peter at strejfe rundt i København uden at der blev taget hånd om dem af de sociale myndigheder, men de kunne dog findes helt op i 1950'erne. Fra min barndom på Christianshavn husker jeg endnu en lille krumbøjet mand med et langt gråt hår, der bar samtlige sine ejendele i en bylt under armen. Hver morgen kunne man finde ham foran spejlene i indgangen til Christianshavns apotek, hvor han omhyggeligt barberede sig med ragekniv og sæbe. Ifølge de handlende, der ofte gav ham lidt penge eller fødevarer, var han tidligere advokat, som var kommet galt af sted. Eller den lille vimse gårdmusikant med det sydlandske udseende, der underholdt os med sin lille mundharmonika, mens han ind imellem numrene skældte ud på alt og alle, især folk, som han påstod hånede ham. Men lad os gå tilbage til århundredskiftet. Flere forfattere32 nævner f.eks. Krølle-Charles, der holdt så uhøviske taler, at damerne rødmede, eller Fidus-Carl, der gik rundt og solgte blomster, som var blevet kasseret på blomstertorvet. Mest kendt er nok billedhuggeren og tegneren Christian Deichmanns ( ) fornøjelige akvareller af forskellige københavnske originaler, hvoraf de fleste i dag er glemt. Vi møder folk som Bøf-Henrik, Gyngehøvdingen, Klørknægt, Løberen, Lær mig oh Skov, Messingjens, Blærejens, Peter Sengeløse, Ligvognskusken, Grev Holk og mange flere. Christian Deichmann Foto: Wikimedia Commons.

15 15 Klørknægt Bøfhenrik Gyngehøvdingen Ligvognskusken Løberen Lær mig Oh Skov

16 16 M 12. Gedalia ed Gedalia bevæger vi os over i en hel anden verden. Finansmanden Gottlieb Hartvig Abrahamson Gedalia var hverken fordrukken eller åndelig tilbagestående tværtimod, men original det var han, og som sådan var han kendt i hele Danmark og dele af Europa, ja, endnu i dag omtales han i forskellige leksika og finanshistorier. 33 Gedalia, der var sønnesøn af overrabbiner Abraham Gedalia (d. 1827), blev født i fattige kår i 1816 i København som søn af en handelsbetjent. I hjemmet taltes der kun jiddish, og først da han kom i skole, fik han lært dansk, en omstændighed, der kom til at præge hans ind imellem ejendommelige sprogbrug. Han kom som 13-årig i lære som sadelmager og gjorde i 1836 svendestykke. Men det kedsommelige arbejde på et sadelmagerværksted var ham ikke nok. Han havde handelsblod i årene. I sin fritid begyndte han at lave småhandel med obligationer og aktier, og det gjorde han så godt, at en lokal vekselerer blev dybt imponeret, så da denne døde forlod Gedalia sit fag og overtog Gammel Strand Foto: Galle & Aagaard. Det kgl. Bibliotek forretningen. Under navnet G. A. Gedalia & Co. etablerede han sig på hjørnet af Gammel Strand og Højbro Plads, der hvor Kongelig Brand tidligere havde sit hovedkvarter. Kunderne kunne lide Gedalia og de strømmede til, og i mange år gik det fremad. Den lille firskårne mand var sprængfyldt af gode ideer og planer, og mange af dem viste sig yderst indbringende. Han blev med andre ord en velhavende mand. Det var bl.a. ham, der tog initiativet til oprettelsen af Landmandsbanken i Også jernbanebyggeri og havneanlæg var han indblandet i. Han fik gennemført Vendsysselbanen fra Nørre Sundby til Frederikshavn og tjente godt på det. Men ved anlæggelsen af den nordvestsjællandske bane fra Roskilde til Kalundborg kom han galt af sted. Det viste sig, at hans beregninger var alt for optimistiske, og han led så store tab, at han gik fallit i Efter sin fallit levede han en kort tid i Nordamerika, men vendte tilbage og drev senere igen vekselerervirksomhed i København. En kriminel anklage, som i 1878 rejstes af en kompagnon i anledning af hans forretningsvirksomhed, viste sig i alle væsentlige punkter ugrundet 34. Børsen var dog lukket for ham, og yderligere sorger stødte til, så hans sidste år blev yderst triste. Han døde den Gedalia. Foto: Wikimedia Commons. 10. marts 1892 og begravedes på Mosaisk Nordre

17 17 Begravelsesplads på Nørrebro35. Anekdoterne om Gedalia var talrige, ikke mindst på grund af hans utrolige forfængelighed og som sagt hans ejendommelige sprogbrug. Gedalia elskede uniformer. Formedelst lire købte han sig en baron-titel i San Marino og blev portugisisk generalkonsul ( ) alt sammen noget, der indebar en flot uniform. Desuden skaffede han sig en samling ordener, bl.a. blev han Ridder af Dannebrog. Også på det diplomatiske område gjorde han sig gældende, idet han var indblandet i spørgsmålet om besættelsen af den spanske kongetrone i Men det var hans sprog, der gav mest anledning til moro. Hans sammenblanding af jiddish, københavnsk håndværkerjargon og dertil en vis sprogdannende evne, ombytning af stavelser, og det at han altid indledte sine sætninger med et Je' si'r, fik virkelig gang i anekdoterne og vittighedsbladene. F.eks. fortælles det, at da han hørte, at en af hans medarbejdere gik rundt i byen og gjorde nar af hans sprog, blev denne fyret med følgende: Man si'r, at De si'r, at je' si'r je' si'er. Men når De si'r, at je' si'r je' si'r, så si'r je', at De kan gå!. Ved en anden lejlighed skulle en greve ved et hofbal have spurgt ham temmelig hånligt, om det er sandt, hvad man fortæller, at baronen engang var saddelmagersvend?. Dertil svarede Gedalia: Je' si'r, hr. greve, var De begyndt som saddelma'rsvend, havde De været det endnu!. Gedalias skydeskive. Københavns Museum.

18 I nr.13, sidehuset, 3. sal. Morsomt nok boede en af Københavns kendte originaler, litteraten Johan Jørgensen-Jomtou ( ), også i dette hus en kort tid. Før og nu. Robert Neiiendam fortæller. Kbh Familjen Neiiendam boede på Gl. Kongevej 152, 1. sal, Frederiksberg. Jomfru Tidsfordriv boede i Lille Brøndstræde 13, kælderen, som logerende hos en enkefrue Johanne Marie Nielsen og hendes datter. Ellers beboedes huset fortrinsvis af prostituerede. R. P. Rasmussen ( ) var præst ved Almindelig Hospital Hun begravedes fra Trinitatis den 19. januar I Trinitatis' kirkebog står han fejlagtigt angivet som 76 år gammel ved sin død. I Trinitatis' kirkebog (1887) står han opført som Gjørtlersvend. Han boede i det endnu bevarede nr. 51 2den Samling af kjøbenhavnske Originaler (Kbh. u.å.), s. 18. Ibid. Adelgade blev anlagt i 1640'erne som en del af bydelen Ny-København. Området omkring Adelgade og den parallelle Borgergade blev som de første områder saneret af Københavns Kommune fra midten af 1930'erne. 2den Samling af kjøbenhavnske Originaler (Kbh. u.å.), s. 6. Ibid. Høkerstiftelsen Aldershaab opførtes i Nuværende adresse: Peder Skrams Gade 16 A-C. 2den Samling af kjøbenhavnske Originaler (Kbh. u.å.), s. 7 Ibid. s. 9. Ibid. Arena-bygningen lå på hjørnet af Vestre Boulevard (H.C. Andersens Boulevard) og Tietgensgade. Den blev revet ned i Teatret Thalia lå i Kristen Bernikows Gade, hvor stormagasinet Crome og Goldschmidt opførte sin bygning i den Samling af kjøbenhavnske Originaler (Kbh. u.å.), s Hotellet lå i det endnu eksisterende nr. 18. Steffen Lindvald: I byens skammekrog (Kbh. 1962), s I Folketællingen fra 1916 betegnes han som værende sindsyg. Bræddehytten lå, hvor nu Bernstorffsgade krydser Vesterbrogade. 2den Samling af kjøbenhavnske Originaler (Kbh. u.å.), s. 14. Ibid. s. 15. Ibid. s. 15. Ibid. s. 26 ff. Også kendt som Holger Danske. Lå i daværende nr. 15 (nedrevet 1905). Ibid. s. 27. Se fx Einer Mellerup: Godtfolk, Gavtyve og Gadeliv (Kbh. 1961). Om Gedalia se: C. F. Bricka (udg.): Dansk Biografisk Leksikon V. Bind (Kbh. 1891) og Søren Mørch: Det store bankkrak. Landmandsbankens sammenbrud (Kbh. 1986). G.A. Gedalia: Til Medborgere (Kbh. 1881). Genoptrykt på forlaget Nabu Press (2011). Gedalia boede efter sin hjemkomst fra Amerika bl.a. i den smukt renoverede ejendom Nørre Farimagsgade 55, 1. sal, med en husholderske og en tjenestepige. Hans (fraskilte?) hustru, Helene Cathrine Lundquist, døde i Parret havde to sønner Valdemar (f. 1845) og Oscar (f. 1847), måske også en tredje søn Niicolai (f. 1852) samt en datter Isidora (f. 1853). Deres videre skæbne er det ikke lykkedes at finde noget om. Såvel Valdemar som Oscar blev kristent døbt (Trimitatis).

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011 Jørgen Moe I Brønden og i Tjernet bokselskap.no 2011 ISBN: 978-82-8319-099-1 (digital, bokselskap.no), 978-82-8319-100-4 (epub), 978-82-8319-101-1 (mobi) Dukken under Tjørnerosen. Der var en liden Pige,

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Garbi Schmidt Forskningsnetværket Etniske Minoriteters Sundhed

Garbi Schmidt Forskningsnetværket Etniske Minoriteters Sundhed E T O M R Å D E I K O N S T A N T ( O G ) F O R A N D R I N G : N Ø R R E B R O S O M M U L T I K U L T U R E L B Y D E L O G B E T Y D N I N G E N F O R B E B O E R E S L E V E K Å R I E T I N D VA N

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Prædiken over Den fortabte Søn

Prædiken over Den fortabte Søn En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!!

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!! Min Far blev født i København den 4. december 1912 som søn af: Direktør, fabrikant Oscar Valdemar Meyer, født 30. Maj 1866 i København og død 18. november 1930 i Charlottenlund og hustru Astrid Constance

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Anna Marie Elisabeth Hansen

Anna Marie Elisabeth Hansen Anna Marie Elisabeth Hansen Min faster Anna var født den 27. august 1896 i Brahetrolleborg sogn på Sydfyn, en halv snes km. fra Faaborg. Forældrene var savskærer Hans Hansen Dyrman og hustru Kirsten. Hun

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Mester Gert Westphaler Henrik Pernille Leonard Leonora Gilbert

Mester Gert Westphaler Henrik Pernille Leonard Leonora Gilbert Mester Westphaler Leonard Udgivet af Dansk Dukketeaterforening 2004 Scenen forestiller en gade på Holbergs tid. Når tæppet går op, står på scenen. kommer ind. Godmorgen, lille pige. Jeg så, du kom ud fra

Læs mere

Sådan lå landet LETTE KLASSIKERE. Før du læser de tre noveller

Sådan lå landet LETTE KLASSIKERE. Før du læser de tre noveller OPGAVER TIL Sådan lå landet NAVN: Før du læser de tre noveller OPGAVE 1 Instruktion: Hvad kommer du til at tænke på, når du læser novellernes fælles titel Sådan lå landet? OPGAVE 2 Instruktion: Orienter

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Den standhaftige tinsoldat

Den standhaftige tinsoldat Den standhaftige tinsoldat Skrevet af H.C. Andersen Der var engang femogtyve tinsoldater, de var alle brødre, for de var født af en gammel tinske. Geværet holdt de i armen, ansigtet satte de lige ud; rød

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Vikar-Guide. Enkelt - eller dobbeltkonsonant

Vikar-Guide. Enkelt - eller dobbeltkonsonant Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Dansk 6. - 7. klasse Enkelt - eller dobbeltkonsonant 1. Fælles gennemgang: Start med at gennemgå oplysningerne i kassen. Kom evt. med flere eksempler. Lad derefter eleverne

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Når man vil fortælle, hvad man ville gøre i en hypotetisk situation, gør man stort set som på engelsk: Man bruger datid om en hypotetisk

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Læs om Dronning Dagmar

Læs om Dronning Dagmar Læs om Dronning Dagmar Tekster: Keld Kirstein Tegninger: Jette Jørgensen Kongen byder Valdemar er konge i Danmark. Han har ingen kone. Men så hører han, at der i et andet land bor en ung, smuk prinsesse.

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Alt forandres LÆSEPRØVE

Alt forandres LÆSEPRØVE Alt forandres LÆSEPRØVE Joan Bach Ludvigsen LÆSEPRØVE Alt forandres Noveller To par Han vidste, hvad hun ville sige, så snart de var gået derfra. Når de var kommet ud af opgangen og havde gået et par minutter

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Ingers konfirmation 1939

Ingers konfirmation 1939 Inger Anna Kristiansen Thorsten Kristiansen Inger er født i 1924 og opvokset i et lille husmandssted i landsbyen Boltinge nær Ringe på Fyn hos sine forældre, en søster og 2 plejebørn, som blev opdraget

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget.

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Benni Bødker Gespenst Tekst 2011 Benni Bødker og Forlaget Carlsen Illustrationer 2011 Peter Snejbjerg og Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning:

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

k o r t æ l l i n g e r

k o r t æ l l i n g e r k o r t æ l l i n g e r femsætningshistorier af Cüneyt Pala udgives i samarbejde med forlaget forlæns palepoets publishing, 2015 alle rettigheder, etc. til alle tider og enhver y o u r w o r d s a r e

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Mozarts liv I dette hæfte kan du arbejde med et lille musikværk, som hedder Eine kleine Nachtmusik. Musikværket er skrevet af en komponist, der hedder Wolfgang

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Min oldefar Christen Hansen Meyer Født 02.05.1835 - død 28.10.1914 og min oldemor Olga Juliane Augustine født Klamke Født 11.10.1840 - død 07.12.

Min oldefar Christen Hansen Meyer Født 02.05.1835 - død 28.10.1914 og min oldemor Olga Juliane Augustine født Klamke Født 11.10.1840 - død 07.12. Min oldefar Christen Hansen Meyer Født 02.05.1835 - død 28.10.1914 og min oldemor Olga Juliane Augustine født Klamke Født 11.10.1840 - død 07.12.1920 Dette billede er taget i forbindelse med deres guldbryllup

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Anton Pedersen, sagfører og amatørfotograf Stemningsbilleder med hav og fiskere. På billedet til højre er det fiskere fra Hasle der er på

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Prædiken til 3. S.e. Paaske

Prædiken til 3. S.e. Paaske En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Test din viden om Pronominer

Test din viden om Pronominer Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Pronominer 10 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 1 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Opgaver til Landsbyen ved søen

Opgaver til Landsbyen ved søen Opgaver til Landsbyen ved søen 1. Bønderne klager Bønderne vil klage til kongen. Det gør vi ikke i dag. Men hvem kan man klage til, hvis man ikke bliver behandlet ordentligt på sit arbejde? _ 2. Kornsorter

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Men det er samtidigt Guds svar. Bøn er på én gang at råbe sin glæde og sin fortvivlelse ud til Gud og samtidigt, i det, at høre hvad han har at sige.

Men det er samtidigt Guds svar. Bøn er på én gang at råbe sin glæde og sin fortvivlelse ud til Gud og samtidigt, i det, at høre hvad han har at sige. Søndag d. 10. maj 2015, kl. 10.00, Gottorp Slots Kirke, Slesvig 5. s. e. påske, Johs. 16, 23b-28 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil bede Jer rejse Jer og høre evangeliet til i dag,

Læs mere

Aabent Brev til Mussolini

Aabent Brev til Mussolini Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde MOGENS BILLE Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde Pædagogisk Center Ballerup Kommune 2014 1 2 Skolen i 1914 fortalt af Edith fra Schwenckestræde. Edith fra Schwenckestræde 6 boede i et lille

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Prinsesse Anne og de mange ting.

Prinsesse Anne og de mange ting. 1 Prinsesse Anne og de mange ting. Der var engang en konge og en dronning, de boede på det største slot i landet. Slottet havde spir og høje tage. Det var så stort og så smukt. Dronningen fødte en dag

Læs mere

Fiskeren og hans kone

Fiskeren og hans kone Fiskeren og hans kone Fra Grimms Eventyr Der var engang en fisker, som boede med sin kone i en muddergrøft tæt ved havet, og han gik hver dag derhen for at fange fisk. En dag sad han dernede og medede,

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Kakerlakker om efteråret

Kakerlakker om efteråret lydia davis Kakerlakker om efteråret oversat af karen margrethe adserballe forlaget vandkunsten FVA_Davis_Sats_(06)_09.indd 2-3 18/05/10 12.50 indhold Fortælling 7 Fru Orlandos bekymringer 12 Liminal:

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere