BIM/ Ændrede processer/arbejdsmetoder/ Organisatoriske forhold ud over BIM Teknologien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BIM/ Ændrede processer/arbejdsmetoder/ Organisatoriske forhold ud over BIM Teknologien"

Transkript

1 BIM/ Ændrede processer/arbejdsmetoder/ Organisatoriske forhold ud over BIM Teknologien

2 Organisatoriske forhold ud over BIM teknologien/ Organisatoriske forhold: The difficulties you might experience do not come from learning a new application but understanding how that application affects your workflow - and managing that change. That ability to adapt and accept that change within an organization will in some way determine where you fall on the adoption curve. From the document: Mastering Autodesk Revit Architecture 2011

3 Selected projects/ schmidt hammer lassen architects Founded in Offices (London Copenhagen Aarhus Oslo Shanghai) 50% international projects Primarily Cultural Buildings Built projects/1st prize projects/under construction Unbuilt projects/competitions Built projects/1st prize projects/under construction Unbuilt projects/competitions Virtual Design & Construction/ Rambøll/ Copenhagen/

4 Implementering af BIM/ nedsivningsstrategi/omstillingsporoces/ Implementeringsprocessen hos schmidt / hammer / lassen / architects startede i 2007 med baggrund i en strategisk handlingsplan udarbejdet af en BIM arbejdsgruppe bestående af ITspecialister og gruppeledelse. En strategisk styret implementeringsproces bør afspejle den enkeltes virksomheds særkende. Nedsivningsstrategi: Aktiviteter og viden breder sig som ringe i vandet gennem organisationen i den takt og hastighed som behovet opstår. Der er investeret væsentlige ressourcer i bl.a. interne 3D model pilotprojekter, som har skabe et fundament, hvor det har været muligt at afprøve programmer, processer, arbejdsgange i den lille skala inden det igangsættes i den store skala. BIM er en omstillingsproces. Der er arbejdet meget med forventninger til omstillingsprocessen / succeskreterier til omstillingsprocessen / erfaringsopsamlingen til omstillingsprocessen.

5 BIM/Krystal & Sky/ flydende/dis/himmel/skulpturel/

6 BIM/VIA University College/Campus/Aarhus N/ Viden/tæt/udvikling /

7 BIM/Mulitmediehuset/ byens rum/hængsel/borger/

8 BIM/Den Internationale straffeforbryderdomstol/åbenhed/demokrati/

9 BIM/Kolding Sygehus/ health /care/

10 BIM/Koncert, Kongres & Hotel Malmø/

11 Organisatoriske forhold ud over BIM teknologien/ Kommunikation / Formidling / Omstillingsprocesser / Aftaleforhold / Udvikling af standarder / Nye medarbejderprofiler / Evaluering / erfaringsopsamling / Networking / Vidensdeling... og så handler det om at bruge BIM til at gøre byggeprocesserne mere effektive.

12 Organisatoriske forhold/aftaleforhold/ Standarder / 2012: Ydelsesbeskrivelsen / IKT aftaler. Ydelsesbeskrivelsen og IKT aftaler har stor betydning for de organisatoriske forhold. Ligesom udvikling af nye standarder ( Cuneco ) Ydelsesbeskrivelse skal dække både det mindre byggeri i 2D og det store byggeri i 3D Udfordring 2012: Det er i formidlingen mellem byggeprojekternes parter, at vi skal bruge Ydelsesbeskrivelsen, IKT specifikationen og IDMén, for at gøre det ofte teknisk tunge fagstof mere tilgængeligt for alle involverede Proces - Med nye fælles standarder bliver det bl.a. mere enkelt at kommunikerer og forventnings afstemme mellem BIM kyndige og ikke BIM kyndige At bruge BIM som et værktøj til at bygge.

13 Organisatoriske forhold/arbejdsprocesser/ medarbejderprofiler/før og nu For 4-3 år siden var fokuspunkterne: Undervisning primært i Revit og BIM. Udfordring: At de mest projekteringserfarne også er dem, der har mindst it-erfaring og at de mest it-kyndige, ofte er de unge konstruktører med flair for det tekniske, men de har begrænset projekteringserfaring. Projekterings kyndige /Projektledelse: Undervisning til et basis user eller light user niveau. Nyuddannede med BIM kompetancer / Maskingoperatører?: I takt med at de nyuddannelse allerede har it-kompetancer, vil virksomhederne løbende få en tilgang af ny viden. Der skal projekteres og ikke modelleres. Ingen maskinoperatører. BIM Manager / Model Manager Selve administrationen og vedligeholdelsen af 3D modellen kræver en BIM specialist, der har dette som særligt kompetance område.

14 Organisatoriske forhold/arbejdsprocesser/ medarbejderprofiler/før og nu/ 2012 Fokus: Projekterne vokser i kompleksitet og volumen. Projekterings kyndige/projektledelse: Er på et basis user eller light user niveau. Både i forhold til generel BIM viden og Revit som arbejdsværktøj. Nyuddannede med BIM kompetancer / Dygtige. Dog forsat fokus på at de skal projekter. BIM Manager: Kompetancer inden for BIM udvikling bl.a. database / strategi / udvikling. Model Manager: Overvåge de store modeller. 1. supporter. Udfordring: Det kan opstå flaskehalse blandt enkelte medarbejdere har specialviden. Løbende evaluering / vidensdeling mellem projekterne.

15 BIM/ Organisatoriske forhold/ Traditional opstart/ Time / Phase Designphase Planning phase Execution phase Start BIM Model Basis user/ Project Architect / BIM Manager/ Revit skills as basis user/ BIM process knowledge/ Desire to learn new working methods/ Revit skills new user/ Knowlege of new working methods/ Advanced user Revit skills/ BIM Management/ Model Manager/Strategic planning/ Excellent communication skille/ Foundation/ Research & Development / Reference projects/templates Support system/revit Education plan / tutorials Experienced BIM Management / IT-support / Hardware BIM Process / Strategic Network

16 Organisatoriske forhold/forskydning af projektfaserne / For 4-3 år siden var fokuspunkterne: Forskydning af projektfaserne / tidligere designmæssige beslutninger 3D modellen kræver at mange designmæssige beslutninger og detaljerede arkitektoniske afklaringer skal tages tidligere i dispositionsforslagsfasen / myndighedsprojektet end ved en traditionel 2D projektering. Resultater: Større arbejdsmængde i de tidlige projektfaser, hvorved det samlede tidsforbruget skal omdisponeres. Disse designmæssige beslutninger og detaljerede arkitektoniske afklaringer skal tages i et meget komprimeret tidsforløb, uden at arkitekten har et skitserende ingeniør projekt at læne sig op af. Vigtigt at hele projektteamet inkl. bygherre er klar over denne tidsmæssige forskydning i beslutningsprocessen og har sin organisation på plads til dette. At skulle leverer så detaljerede arkitetktoniske svar allerede i denne del af projektforslagsfasen kræver en større andel af projekteringstunge arkitekter / konstruktører på projektet i denne fase end ved et traditionelt 2D projekt.

17 Organisatoriske forhold/forskydning af/ projektfaserne/ 2012 Fokus: Projekterne vokser i kompleksitet og volumen. Forskydning af projektfaserne er velkendt. Honorar fordeling i faserne skal følge med. Projekttidsplanen At arkitekt og ingeniør modeller startes op på det startegiske korrekte tidspunkt i forhold til tidsplanen. At arkitekter og ingeniører projektforløb kører parallelt.

18 Organisatoriske forhold/arbejdsmetoder/ indsigt i modellen/før og nu For 4-3 år siden var fokuspunkterne: Alle projektmedarbejdere på et projekt skal have indsigt i 3D processen og 3D arbejdsmetoderne? Helt overordnet for at undgå, at der kører to parallelle projetkforløb. Dette princip gælder både internt og eksternt. Sagsledende medarbejderer og beslutningsproces: Som sagsarkitekt eller intern projekteringsleder træffer man én type beslutninger, hvis man har en vis grad af indsigt i og eventuelt kan arbejde med i 3D modellen. Og en anden type beslutninger hvis man ikke har disse kompetencer til at arbejde eller orienterer sig i 3D modellen. Det er en meget afgørende erkendelse som ledende medarbejder at gøre sig

19 Organisatoriske forhold/arbejdsmetoder/ indsigt i modellen/før og nu 2012: Informationshuller opstår ikke mere: Tidligere opstod der sitiutionen at IT-specialisten, sad dybt begravet i 3D-modellen. Det var ikke altid klart for it-specialisten med mindre projekteringserfaring, hvilke informationer der mangler på projektlederplan. Og hvis sagsarkitekten ikke har kendskab til arbejdsrytmen i 3D-modellen, opstod der let et informationshul, hvor det i bedste fald er it-specialisten der hele tiden er den informationssøgende. Eksempelvis indarbejdelse af entrepriseskel i 3D modellen Projekteringstidplan - fremdrift. Fremdrift for den overordnede projekteringstidsplan og Fremdrift i selve 3D modellen.

20 Organisatoriske forhold/kommunikation / Projektteam/ Fokus: Kommunikation i projektteamet Fællgetegnestue: En stor fordel, tæt og ukompliceret kommunikation. Projektforløb er ofte på 1½ til 2 år God og informativ kommunikation har altid været vigtig i et projektforløb. Set fra BIM perspektivet bliver det endnu mere vigtig når medarbejderne helt naturligt har forskelligt BIM tekniske niveau. Alle udfordringer er ikke nødvendigvis kendte af alle i begyndelsen af en process, så løbende evaluering og vidensdeling er gode værktøjer. Løbende og uformelle løsningsmøder. BIM Managerne / Model Manageren: Gode kommunikative evner.

21 Organisatoriske forhold/kommunikation/ Camara shots/ 2012 Skitserings- og dispositionsfasen: Et værdifuldt kommunikativt værktøj mellem især i forbindelse med bygherre afklaringer i de tidlige faser. Det er dynamisk og effektivt i projektafklaringer.

22 Organisatoriske forhold/kommunikation/ 3D modellen / 2012: Den valgte kommunikationsform inde i selve 3D modellen har afgørende indflydelse på det daglige indbyrdes samarbejde mellem rådgiverne - arkitekter og ingeniører - samt mellem rådgiverne og totalentreprenøren. Ved projektstart aftales operationelle værktøjer til kommunikation mellem rådgiverne. Hvordan udveksles 3D modellen mellem rådgiverne, selv om der er bygningsdele, der kun er 50% færdigprojekteret? Hvordan markeres den igangværende projektering inde i 3D modellen? Hvordan forholder de enkelte rådgivere sig indyrdes til deres egne og de øvrige rådgiveres fejl i 3D modellen? Det er en erfaring at for at få det optimel ud af kommunikationene i 3D modellen, at rådgiverne følger tidsplanen nøje og opretholder prarallelle projektforløb.

23 Organisatoriske forhold/kommunikation/ Grafisk læsbarhed/ For 4-3 år siden: Den grafisk læsbarhed i 3D modellen: Det er en generel erfaring fra alle deltagere at ligesom den enkelte medarbejder skal have en vis faglig erfaring for at kunne aflæse 2D tegninger, skal den enkelte medarbejder også have en god del erfaring i arbejdet med 3D modeller for at kunne aflæse alle detaljerne og enkelthederne som 3D modellerne tilbyder. Derfor er det vigtigt for arkitekterne med en særlig æstetisk kvalitetssikring tidlig i fasen, så man sikre sig at 3D modellen svarer til det ønskede arkitektoniske udtryk 2012: Det er blevet langt lettere at kommunikerer. og aflæse. Dog er der en klassisk udfordring i 2012 at alt informationen ligger i 3D modellen og der afklares via 2D tegninger.

24 Organisatoriske forhold /Green BIM/ Simuleringer/ What if -analyser - Added value BIM og Envirionmental analysis software er en løftestand til at udvikle arbejdsmetoder og arbejdesprocesser, der kan analyserer, teste og demonstrere et byggeprojekts bæredygtighed i den konceptuelle fase. Denne type analyser kunne kaldes What-if- analyser. De skal højest vare et par minutter på simple geometrier i den opdaterede digitale 3D model. På VIA Campus Skejby projektet er der benyttet simuleringsprogram Ecotect til at beregne eksempelvis lys og skygge i læseområderne omkring atrium med foiltec taget. Resultaterne skal betragtes som guideslines, bruges som retningsgivende for at underbygge en argumentation.

01/14. Agenda. E. Pihl & Søn A.S. Tekla Central European BIM Forum 2013. - BIM / VDC organization - BIM / VDC services - Case studies

01/14. Agenda. E. Pihl & Søn A.S. Tekla Central European BIM Forum 2013. - BIM / VDC organization - BIM / VDC services - Case studies Agenda - BIM / VDC organization - BIM / VDC services - Case studies E. Pihl & Søn A.S. - Stefan Brandt - BIM Manager - sbj@pihl-as.dk 01/14 Pihl Engineering, organisation Pihl Engineering Pihl Engineering

Læs mere

vidensdeling/praktisk brugerplan/3d projektering status 2010 D model / 1.0 tværfaglig erfaringsopsamling/ ændrede arbejdsprocesser/arbejdsmetoder/

vidensdeling/praktisk brugerplan/3d projektering status 2010 D model / 1.0 tværfaglig erfaringsopsamling/ ændrede arbejdsprocesser/arbejdsmetoder/ vidensdeling/praktisk brugerplan/3d projektering status 2010 D model / tværfaglig erfaringsopsamling/ ændrede arbejdsprocesser/arbejdsmetoder/ 1.0 02/03 2/xx Ny viden til byggefagene/ Et afprøvningsprojekt

Læs mere

Erfaringer med BIM projektering/ /Dokk1/Aarhus/ Simon Andreas Arnbjerg BIM Manager / Architectural Technologist T +45 87 32 52 44 E saa@shl.

Erfaringer med BIM projektering/ /Dokk1/Aarhus/ Simon Andreas Arnbjerg BIM Manager / Architectural Technologist T +45 87 32 52 44 E saa@shl. Erfaringer med BIM projektering/ /Dokk1/Aarhus/ Simon Andreas Arnbjerg BIM Manager / Architectural Technologist T +45 87 32 52 44 E saa@shl.dk /Udvalgte projekter/ Grundlagt i 1986 Primært offentlige bygninger

Læs mere

Hvad er BIM? Hvad er BIM - Building Information Modelling egentligt, og hvordan kan man udnytte det i forbindelse med infrastrukturprojekter?

Hvad er BIM? Hvad er BIM - Building Information Modelling egentligt, og hvordan kan man udnytte det i forbindelse med infrastrukturprojekter? Hvad er BIM - Building Information Modelling egentligt, og hvordan kan man udnytte det i forbindelse med infrastrukturprojekter? Michael Jepsen Projektdirektør Sweco Danmark T&M Roads Project Management

Læs mere

B I M P R O C E S O G S T R A T E G I

B I M P R O C E S O G S T R A T E G I B I M P R O C E S O G S T R A T E G I EIGIL NYBO ARKITEMA FREDERIKSGADE 32 8000 ÅRHUS C EIGIL NYBO ARKITEMA B I M PROCES OG STRATEGI BUILDING INFORMATION MODELING DET DIGITALE BYGGERI DIGITALE YDELSER

Læs mere

PROJEKTLEDELSE I RAMBØLL AGENDA

PROJEKTLEDELSE I RAMBØLL AGENDA PROJEKTLEDELSE I RAMBØLL AGENDA Kort om Rambøll Vores udgangspunkt Rekruttering og kompetencer i forhold Til Ramboll Fundamentals og værdier Om projektledelse i Rambøll Project Excellence Jobfamilier;

Læs mere

Fokus på rigtig start for nem og enkel afslutning. IKT ProcesLAB samarbejde og kommunikation

Fokus på rigtig start for nem og enkel afslutning. IKT ProcesLAB samarbejde og kommunikation Fokus på rigtig start for nem og enkel afslutning IKT ProcesLAB samarbejde og kommunikation Anne Mikkelsen - Senior konsulent! Underviser til dagligt IKT ledere og supportere IKT og projekteringsledere

Læs mere

Fremtidens Digitale Jernbane

Fremtidens Digitale Jernbane Fremtidens Digitale Jernbane Status og resultater 2017.11.07 Gita Monshizadeh Program Start point Den nye Bane København-Ringsted Fremtidens Digitale Jernbane - leverancer Håndtering af projekter Teknologisk

Læs mere

Integreret Digitalisering BIM Aarhus 11. September 2018 Niels Treldal, NCC Building

Integreret Digitalisering BIM Aarhus 11. September 2018 Niels Treldal, NCC Building Integreret Digitalisering BIM Aarhus 11. September 2018 Niels Treldal, NCC Building 1 2018-09-11 Niels Treldal Områdechef, VDC Forretningsudvikling Erhvervserfaring: Rambøll, 2008-2017 NCC Building, 2017->

Læs mere

Byggeri og Planlægning

Byggeri og Planlægning Ydelsesbeskrivelser Byggeri og Planlægning 2012 Vejledning om digital projektering Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI og DANSKE ARK Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning Vejledning om digital

Læs mere

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator Kolofon 2015-05-08 < Forrige side IKT-projektroller Vejledning 2 bips Lyskær 1 2730

Læs mere

Niels Ole Karstoft Stig Brinck

Niels Ole Karstoft Stig Brinck BIM samarbejdsformer og Samprojektering Niels Ole Karstoft Stig Brinck 19. FEBRUAR 2018 Disp. forslag Proj.forslag Udbud Udførelsesproj. Forventet design Fastlagt design Endeligt design Produktion Arkitekt

Læs mere

IKT i Danske Byggeøkonomuddannelsen 2013 14 20 01 2014

IKT i Danske Byggeøkonomuddannelsen 2013 14 20 01 2014 IKT i Danske 20 01 2014 IKT i Danske Indhold 1 Hvad er IKT, BIM, CCS, A104, IFC, IDM, IFD? Overordnet tilgang og forklaring af begreberne 2 Nyt samarbejde, forandring og muligheder i nye processer, projektledelse

Læs mere

Image size: 7,94 cm x 25,4 cm BYGHERRERÅDGIVNING IT I BYGGERIET - HVAD GÅR DET UD PÅ?

Image size: 7,94 cm x 25,4 cm BYGHERRERÅDGIVNING IT I BYGGERIET - HVAD GÅR DET UD PÅ? Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Utzon Center - Aalborg BYGHERRERÅDGIVNING IT i byggeriet Kristian Birch Pedersen BYGHERRERÅDGIVNING IT I BYGGERIET - HVAD GÅR DET UD PÅ? Rambølls definition: Formålet med

Læs mere

BIM Snublesten. 1. Møde Arkitektskolen Aarhus Dagsorden:

BIM Snublesten. 1. Møde Arkitektskolen Aarhus Dagsorden: 1. Møde 17.03.2011 Arkitektskolen Aarhus Dagsorden: 15.00 15.20 Velkomst og en kort præsentation af mødedeltagerne 15.20 15.45 Hvordan skal BIM klubben fungere, hvad ønsker vi os af klubben? - Skal der

Læs mere

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer?

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? Kandidatuddannelsen i Informationsvidenskab - Aalborg 2 respondenter 5 spørgeskemamodtagere Svarprocent: 40% Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? I hvilken grad har uddannelsen

Læs mere

NØRRE BOULEVARD SKOLE

NØRRE BOULEVARD SKOLE NØRRE BOULEVARD SKOLE NØRRE BOULEVARD 57-59 7500 HOLSTEBRO TOTALRÅDGIVNING IKT YDELSESSPECIFIKATION 28. April 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Introduktion... 3 2. IKT Ledelse... 3 3. Digital kommunikation...

Læs mere

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator Kolofon 2015-05- 07 < Forrige side IKT- projektroller Vejledning 2 bips Lyskær 1

Læs mere

City of Westminster College

City of Westminster College CASE City of LOKATION: City of, London, England. Arkitekt/ designer: schmidt hammer lassen architects. City of designet af schmidt hammer lassen architects På Paddington Green Campus i London, ligger schmidt

Læs mere

Universitets- og Bygningsstyrelsen Mette Carstad / 04. marts 2010 Når byggeriet digitaliseres

Universitets- og Bygningsstyrelsen Mette Carstad / 04. marts 2010 Når byggeriet digitaliseres Universitets- og Bygningsstyrelsen Mette Carstad / 04. marts 2010 Når byggeriet digitaliseres Statens Byggevirksomhed Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste (FBE) Forsvarsministeriet Universitets-

Læs mere

Hvad er BIM og hvad er status på anvendelsen set med entreprenørens øjne?

Hvad er BIM og hvad er status på anvendelsen set med entreprenørens øjne? Hvad er BIM og hvad er status på anvendelsen set med entreprenørens øjne? Peter Bo Olsen BIM Manager Salman Pey BIM Specialist 1 mth.com Agenda Introduktion til MT Højgaard Rammefor samarbejdemed BIM Case:

Læs mere

BIM I ANLÆG. BIM Aarhus. Tilgangen til BIM Fag og grænseflader Brug og implementering Standarder og aktører Eksempler og perspektiver

BIM I ANLÆG. BIM Aarhus. Tilgangen til BIM Fag og grænseflader Brug og implementering Standarder og aktører Eksempler og perspektiver BIM I ANLÆG BIM Aarhus Kipevu Oil Terminal, Mombasa, Kenya NETVÆRKSMØDE 20170601, THOMAS LUNDSGAARD Tilgangen til BIM Fag og grænseflader Brug og implementering Standarder og aktører Eksempler og perspektiver

Læs mere

Videregående: Implementering og optimering af IKT & BIM:

Videregående: Implementering og optimering af IKT & BIM: Videregående: Implementering og optimering af IKT & BIM: Modul 2: 16. november 2015 + 17. november 2015 + 18. november 2015 2. sæson 1. Dag: Niveauer og formater / Paradigmeskiftets juridiske konsekvenser

Læs mere

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer?

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? Kandidatuddannelsen i Informationsarkitektur - Aalborg 3 respondenter 10 spørgeskemamodtagere Svarprocent: 30% Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? I hvilken grad har uddannelsen

Læs mere

En stærk kombination Informationshåndtering i byggeriet

En stærk kombination Informationshåndtering i byggeriet En stærk kombination Informationshåndtering i byggeriet NTI CADcenter A/S www.mdoc.dk Agenda Kort om Mdoc løsningen og forretningsmæssige gevinster Mdoc platformen ved Anna Sørensen Mdoc gennemgang af

Læs mere

Arbejdsgrundlag for BIM implementering: Bygningskonstruktøruddannelsen i VIA Periode: S 2013

Arbejdsgrundlag for BIM implementering: Bygningskonstruktøruddannelsen i VIA Periode: S 2013 Arbejdsgrundlag for : Bygningskonstruktøruddannelsen i VIA Periode: S 13 BIM er en integreret metode til at digitalisere byggeprocessen. Igennem hele byggeriets livscyklus, fra ide til nedrivning, vil

Læs mere

Videregående: Implementering og optimering af IKT & BIM:

Videregående: Implementering og optimering af IKT & BIM: Videregående: Implementering og optimering af IKT & BIM: Modul 2: 08. november 2016-10. november 2016-3. sæson 1. Dag: Niveauer og formater / Paradigmeskiftets juridiske konsekvenser PROGRAM: 08. november

Læs mere

Specialist: IKT specifikationer/aftaler og samarbejdsrelationer

Specialist: IKT specifikationer/aftaler og samarbejdsrelationer Specialist: IKT specifikationer/aftaler og samarbejdsrelationer Modul 3: 06. maj 2019-08. maj 2019-6. sæson 1. Dag: Aftaleforhold Overblik og svar på udarbejdelse af IKT specifikationer og IKT aftaler

Læs mere

IFC I PROJEKTKONKURRENCE

IFC I PROJEKTKONKURRENCE NYT HOSPITAL NORDSJÆLLAND IFC I PROJEKTKONKURRENCE Claus Roikjer, Region Hovedstaden Generelt om projektet kvalitetsfondsprojekt 124.000 m² 662 senge og 24 specialer 3,8 mia. tidsplan vinder af konkurrencen

Læs mere

DIGITALISERING PROJEKTLEDELSENS ERFARINGER FRA PANUM PROJEKTET HANS KRAGH

DIGITALISERING PROJEKTLEDELSENS ERFARINGER FRA PANUM PROJEKTET HANS KRAGH DIGITALISERING PROJEKTLEDELSENS ERFARINGER FRA PANUM PROJEKTET HANS KRAGH AGENDA Intro Panum projektet kort orientering Krav - Valg Projektledelsesmæssige overvejelser Projektledelsesmæssige erfaringer

Læs mere

BIM implementerings strategi, og erfaringer fra hospitalsprojekterne

BIM implementerings strategi, og erfaringer fra hospitalsprojekterne BIM implementerings strategi, og erfaringer fra hospitalsprojekterne Intro Lidt om NIRAS Implementerings processen generelt BIM implementering i NIRAS Hospitalsbyggerierne BIM implementering i Hospitalsbyggerierne

Læs mere

Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer

Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer Modul 3: 06. december 2016-08. december 2016-3. sæson 1. Dag: Aftaleforhold, arbejdsmetoder og samarbejdsrelationer Overblik og svar på indgåelse af aftaler

Læs mere

DIGITALISERING FRA DESIGN TIL PRODUKTION. Casper Gullach, NCC 2018

DIGITALISERING FRA DESIGN TIL PRODUKTION. Casper Gullach, NCC 2018 DIGITALISERING FRA DESIGN TIL PRODUKTION Casper Gullach, NCC 2018 AGENDA VDC hos NCC Inddragelse i designfasen Forberedelse inden produktion VDC i produktion Mål og udfordringer Involvering af VDC på vores

Læs mere

vidensdeling/praktisk brugerplan/3d projektering status 2010 D model / 2.0 tværfaglig erfaringsopsamling/ ændrede arbejdsprocesser/arbejdsmetoder/

vidensdeling/praktisk brugerplan/3d projektering status 2010 D model / 2.0 tværfaglig erfaringsopsamling/ ændrede arbejdsprocesser/arbejdsmetoder/ vidensdeling/praktisk brugerplan/3d projektering status 2010 D model / tværfaglig erfaringsopsamling/ ændrede arbejdsprocesser/arbejdsmetoder/ 2.0 02/03 2/xx Ny viden til byggefagene/ Et afprøvningsprojekt

Læs mere

Implementering af Cuneco s CCS standarder i bygningskonstruktøruddannelsen ved Bjørn Antonsen

Implementering af Cuneco s CCS standarder i bygningskonstruktøruddannelsen ved Bjørn Antonsen Implementering af Cuneco s CCS standarder i bygningskonstruktøruddannelsen ved Bjørn Antonsen CCS delprojekt 701: Implementering af CCS på KEA Kontraktforhold og aftaler Partnerkontrakt vedrørende: Digitale

Læs mere

DIGITALE VÆRKTØJER KVALIFICERER BYGGERIET

DIGITALE VÆRKTØJER KVALIFICERER BYGGERIET DIGITALE VÆRKTØJER KVALIFICERER BYGGERIET TEKNOLOGISK INSTITUT, BLOXHUB OG INNOBYG KONFERENCE BUILD 4.0 31 MAJ 2018 ARKITEMA ARCHITECTS ... kv... OG DIGITALE ARBEJDSPROCESSER KVALIFICERER BYGGERIET Arkitema

Læs mere

»BIM Universe - Håndtering og deling af information. Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder

»BIM Universe - Håndtering og deling af information. Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder »BIM Universe - Håndtering og deling af information Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder as Kort om ALECTIA A/S Vores opfattelse af BIM Vores fokus Vores erfaringer Vores ønsker »Fakta om

Læs mere

2Adecco. IT Consulting

2Adecco. IT Consulting 2 Svært ved at rekruttere rutinerede IT-specialister? Ikke længere... IT er i dag så specialiseret, at det kan være svært for mange virksomheder at besætte vigtige IT-funktioner. Det gælder både for faste

Læs mere

Informationsmøde Torsdag 29. august 2013 Industriens Hus

Informationsmøde Torsdag 29. august 2013 Industriens Hus Informationsmøde Torsdag 29. august 2013 Industriens Hus Agenda 14.00 På vej mod nye standarder 14.30 Kend det, prøv det, brug det 15.00 Pause 15.15 Sådan kommer du i gang 15.30 Spørgsmål og afrunding

Læs mere

bips konference 2011 Forandringer i byggebranchen er = forandringer i den enkelte virksomhed

bips konference 2011 Forandringer i byggebranchen er = forandringer i den enkelte virksomhed bips konference 2011 Forandringer i byggebranchen er = forandringer i den enkelte virksomhed Hvordan håndteres forandringer i små og mellemstore virksomheder, således at virksomhedens langsigtede strategier

Læs mere

E#eruddannelsesmuligheder - hvordan kommer vi videre? Konstruktørdag den 25. oktober 2014 Kim Jacobsen

E#eruddannelsesmuligheder - hvordan kommer vi videre? Konstruktørdag den 25. oktober 2014 Kim Jacobsen Tema: IKT- bekendtgørelsen E#eruddannelsesmuligheder - hvordan kommer vi videre? Konstruktørdag den 25. oktober 2014 Kim Jacobsen 2 Vores 3 ydelsesområder Rådgivning Uddannelse Forskning IKT rådgivning

Læs mere

nticonnect nticonnect er en web-platform, der gør det muligt at samle al data. NTI CADcenter A/S

nticonnect nticonnect er en web-platform, der gør det muligt at samle al data. NTI CADcenter A/S Telefon: 70 10 14 00 E-mail: nti@nti.dk Web : www.nti.dk nticonnect nticonnect er en web-platform, der gør det muligt at samle al data. NTI CADcenter A/S FORORD AF MICHAEL MØLLER JENSEN DIVISIONSCHEF,

Læs mere

Det digitale byggeri Netværksdage, Nyborg

Det digitale byggeri Netværksdage, Nyborg DNV-Gødstrup er patientens hospital. Hospitalet er effektivt, konkurrencedygtigt, kvalitetsbevidst og fokuserende på trivsel. Det digitale byggeri Netværksdage, Nyborg www.dnv.rm.dk Projektchef Michael

Læs mere

Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING

Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING HVAD ER OPENBIM STUDIO? OpenBIM Studio er et BIM-baseret værktøj til brugerind dragelse, kvalitetssikring og videndeling på nybyggerier og renoveringsprojekter. OpenBIM

Læs mere

A Strategic Partnership between Aarhus University, Nykredit & PwC. - Focusing on Small and Medium-sized Enterprises

A Strategic Partnership between Aarhus University, Nykredit & PwC. - Focusing on Small and Medium-sized Enterprises A Strategic Partnership between Aarhus University, Nykredit & PwC - Focusing on Small and Medium-sized Enterprises 04-12-2013 1 Why Danmark vinder bronze i innovation, men sakker bagud i forhold til vores

Læs mere

Hvordan går det med. byggeriet. Vi tog temperaturen på markedet

Hvordan går det med. byggeriet. Vi tog temperaturen på markedet Hvordan går det med IT i byggeriet? Vi tog temperaturen på markedet Hvordan går det med IT i byggeriet? Vi tog temperaturen på byggebranchen I december 2016 foretog RIB en markedsundersøgelse blandt byggeriets

Læs mere

Dagsorden: Navitas projektet BIM på Navitas BIM i Pihl Afrunding NAVITAS

Dagsorden: Navitas projektet BIM på Navitas BIM i Pihl Afrunding NAVITAS VELKOMMEN Dagsorden: Navitas projektet BIM på Navitas BIM i Pihl Afrunding Navitas projektet Bygherre: IHA-AAMS-ISP-AAK Totalentreprise Arkitekter: Kjaer & Richter A/S Christensen & Co arkitekter a/s

Læs mere

/bɪm/ BIM: Building Information Modelling. /ˈɛkwɪti/ Equity: Value

/bɪm/ BIM: Building Information Modelling. /ˈɛkwɪti/ Equity: Value BIM: Equity: /bɪm/ /ˈɛkwɪti/ Building Information Modelling Value drift bygbarhed kvalitetssikring vedligehold RÅDGIVNING SERVICES koordinering IKT-krav digitalisering BIM-manual TEKNOLOGI opmåling OpenBIM

Læs mere

Skitsering og rendering med Revit - BIM workflow fra skitse til præsentation

Skitsering og rendering med Revit - BIM workflow fra skitse til præsentation BIM University 2012 Skitsering og rendering med Revit - BIM workflow fra skitse til præsentation v/ André Andersen, Supporter, Arkitekt Indhold i Building Design Suites Workflow i Building Design Suite

Læs mere

Samarbejde i Cloud en!

Samarbejde i Cloud en! Samarbejde i Cloud en! -Ved Lars Kanneworff & Morten Strandgaard Digitalt samarbejde Understøtter værdikæden i byggeri Man kan dele licenser ud til alle dem som deltager i projektet BIM 360 erstatter Revit

Læs mere

BIM & ENGINEERING FORUM BIMeye introduktion og kundeprojekter SYMETRI A/S

BIM & ENGINEERING FORUM BIMeye introduktion og kundeprojekter SYMETRI A/S BIM & ENGINEERING FORUM BIMeye introduktion og kundeprojekter SYMETRI A/S & the Danish team! Business Unit Manager, Building Information Management Business Unit, Project Services Architect & Senior Consultant,

Læs mere

Notat. 1. Bygherrekrav digitalt byggeri

Notat. 1. Bygherrekrav digitalt byggeri Notat Projekt Nyt centralt havnebyrum og Multimediehus i Århus Projektkonkurrence Emne Bygherrekrav digitalt byggeri Bilag 20 1. Bygherrekrav digitalt byggeri 1.1 Bygherrens forventninger til brug af IKT

Læs mere

3 dags kursus: Projekteringsledelse Ver. 2A Projekteringsledelse med baggrund i AB-reformen og BIM metoden:

3 dags kursus: Projekteringsledelse Ver. 2A Projekteringsledelse med baggrund i AB-reformen og BIM metoden: Projekteringsledelsen og IKT ledelsen vil ændre sig de kommende år, mest på grund af de øgede krav til disse arbejdsområder gennem AB-reformen, men også på grund af udviklingen i forbindelse med IKT /

Læs mere

Hvad er BIM? Whitepaper. 3dbyggeri danmark. Fra et bygningsdels-perspektiv

Hvad er BIM? Whitepaper. 3dbyggeri danmark. Fra et bygningsdels-perspektiv Hvad er BIM? Fra et bygningsdels-perspektiv BIM nævnes overalt i byggebranchen, men hvad er det? BIM er blevet et meget bredt begreb og omfatter mange aspekter af byggebranchen. Én af delene drejer sig

Læs mere

IKT i Danske Byggeøkonomuddannelsen 2013 14 20 01 2014

IKT i Danske Byggeøkonomuddannelsen 2013 14 20 01 2014 IKT i Danske 20 01 2014 IKT i Danske Indhold 1. Hvad er IKT, BIM, CCS, A104, IFC, IDM, IFD...? Overordnet tilgang og forklaring af begreberne 2. Nyt samarbejde, forandring og muligheder i nye processer,

Læs mere

RENOVERING I BYGNINGSKONSTRUKTØR UDDANNELSEN

RENOVERING I BYGNINGSKONSTRUKTØR UDDANNELSEN RENOVERING I BYGNINGSKONSTRUKTØR UDDANNELSEN Et eksempel til inspiration Grith Bech-Nielsen, arkitekt MAA, PhD, specialkonsulent VIA University College, Horsens DISPOSITION Bygningskonstruktøruddannelsen

Læs mere

Brug en bygningsdelsdatabase BIM Universe 2019

Brug en bygningsdelsdatabase BIM Universe 2019 Brug en bygningsdelsdatabase 1 Intro - Præsentation Navn: René Wieben Andersen Uddannet tømrer 2008 Uddannet bygningskonstruktør 2012 Titel : BIM Manager hos Orbicon A/S Orbicons ydelser: Miljø Forsyning

Læs mere

Projektledelse i praksis

Projektledelse i praksis Projektledelse i praksis - Hvordan skaber man (grundlaget) for gode beslutninger? Martin Malis Business Consulting, NNIT mtmi@nnit.com 20. maj, 2010 Agenda Project Governance Portfolio Management Project

Læs mere

Konference: Bliv klar til de nye IKT-krav om digitalisering hos kommunale bygherrer og driftsherrer

Konference: Bliv klar til de nye IKT-krav om digitalisering hos kommunale bygherrer og driftsherrer København 27. maj 2013 Konference: Bliv klar til de nye IKT-krav om digitalisering hos kommunale bygherrer og driftsherrer Samlet to-do liste Liste over er fra hver workshop spor - Klar til brug Workshopspor

Læs mere

bim ikke i teori men i daglig praksis

bim ikke i teori men i daglig praksis bim ikke i teori men i daglig praksis Få et indblik i hvordan ALECTIA anvender BIM på urban mediaspace i Århus havn. Sammen med NCC præsenteres udbudsprojektet af råhusentreprisen, som er udbudt på mængder

Læs mere

3 dags kursus: Projekteringsledelse Ver. 1c Projekteringsledelse med baggrund i AB-reformen og BIM metoden:

3 dags kursus: Projekteringsledelse Ver. 1c Projekteringsledelse med baggrund i AB-reformen og BIM metoden: Projekteringsledelsen og IKT ledelsen vil ændre sig de kommende år, mest på grund af de øgede krav til disse arbejdsområder gennem AB-reformen, men også på grund af udviklingen i forbindelse med IKT /

Læs mere

Samarbejde med entreprenøren

Samarbejde med entreprenøren Samarbejde med entreprenøren Samarbejde med entreprenøren Dag Præstegaard Bygningskonstruktør Byggeledelse/projektering Rambøll, Arkitektur Landskab Proces (Rambøll - 3XN Witraz Rambøll) Samarbejdet med

Læs mere

Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer

Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer Modul 3: 06. december 2016-08. december 2016-3. sæson 1. Dag: Aftaleforhold, arbejdsmetoder og samarbejdsrelationer Overblik og svar på indgåelse af aftaler

Læs mere

From innovation to market

From innovation to market Nupark Accelerace From innovation to market Public money Accelerace VC Private Equity Stock market Available capital BA 2 What is Nupark Accelerace Hands-on investment and business developmentprograms

Læs mere

Hvad er BIM? Fra et bygningsdelsperspektiv

Hvad er BIM? Fra et bygningsdelsperspektiv Hvad er BIM? Fra et bygningsdelsperspektiv BIM nævnes overalt i byggebranchen, men hvad er det? BIM er blevet et meget bredt begreb og omfatter mange aspekter af byggebranchen. Én af delene drejer sig

Læs mere

Årsmøde i Lean Construction - DK

Årsmøde i Lean Construction - DK Årsmøde i Lean Construction - DK Fra digitalt byggeri til bedre byggeprocesser muligheder og perspektiver v/michael H. Nielsen, direktør Dansk Byggeri Disposition Status Det Digitale Byggeri De udmeldte

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Selv efter et årti er BIM stadiget af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til. Hvor peger

Læs mere

De Digitale Dage HVORFOR HVAD OG HVORDAN HVAD OPNÅS DEBAT/SPØRGSMÅL

De Digitale Dage HVORFOR HVAD OG HVORDAN HVAD OPNÅS DEBAT/SPØRGSMÅL E r f a r i n g e r HVORFOR HVAD OG HVORDAN HVAD OPNÅS DEBAT/SPØRGSMÅL HVORFOR Nordjyske uddannelsesinstitutioner har valgt at tage udfordringen op et tværfagligt samarbejde mellem byggeuddannelser generering

Læs mere

Interviewreferat. Tid: Fredag d. 1. oktober 2004 kl. 09:30. Projektleder, arkitektfirmaet. Interviewede: Bygningskonstruktør, arkitektfirmaet

Interviewreferat. Tid: Fredag d. 1. oktober 2004 kl. 09:30. Projektleder, arkitektfirmaet. Interviewede: Bygningskonstruktør, arkitektfirmaet Interviewreferat Tid: Fredag d. 1. oktober 2004 kl. 09:30 Interviewede: Projektleder, arkitektfirmaet Bygningskonstruktør, arkitektfirmaet Interviewområder: Projektmaterialet o Udarbejdelse af projektmateriale

Læs mere

IBM Network Station Manager. esuite 1.5 / NSM Integration. IBM Network Computer Division. tdc - 02/08/99 lotusnsm.prz Page 1

IBM Network Station Manager. esuite 1.5 / NSM Integration. IBM Network Computer Division. tdc - 02/08/99 lotusnsm.prz Page 1 IBM Network Station Manager esuite 1.5 / NSM Integration IBM Network Computer Division tdc - 02/08/99 lotusnsm.prz Page 1 New esuite Settings in NSM The Lotus esuite Workplace administration option is

Læs mere

è Bygherreforeningens Digitaliseringsudvalg

è Bygherreforeningens Digitaliseringsudvalg Bygherreforeningens Digitaliseringsudvalg 1 Digitaliseringsudvalget 28 medlemmer pt. Mødes ca. 4 gange årlig hovedsagligt hos bygherreforeningen Formand: Michael.oersted@cph.dk Udvalgsansvarlig: Carl Johan

Læs mere

BIM I BYGGERIET RÅDGIVERSIDEN THORSTEN FALK JENSEN, NIRAS

BIM I BYGGERIET RÅDGIVERSIDEN THORSTEN FALK JENSEN, NIRAS BIM I BYGGERIET RÅDGIVERSIDEN THORSTEN FALK JENSEN, NIRAS INDLEDNING BIM I BYGGERIET - RÅDGIVERSIDEN Thorsten Falk Jensen Bygherrerådgiver, IT & Procesudvikling, IKT/ BIM i et bygherre- og rådgiver perspektiv

Læs mere

Marketing brochure - CV

Marketing brochure - CV EXECUTIVE CV Marketing brochure - CV Hvad er formålet med en brochure / CV? Identifikation af hvilke værdier produktet / personen kan tilføre en given virksomhed. forretningsmæssig værdiforøgelse Budskabet

Læs mere

DANSKE ARK, PLR og FRI har gennemført en revision af Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning, 2009, der nu foreligger i ny udgave 2012.

DANSKE ARK, PLR og FRI har gennemført en revision af Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning, 2009, der nu foreligger i ny udgave 2012. DANSKE ARK, PLR og FRI har gennemført en revision af Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning, 2009, der nu foreligger i ny udgave 2012. Den af organisationerne nedsatte arbejdsgruppe omfattede:

Læs mere

BIMeye Cloudservice fra Cad-Q

BIMeye Cloudservice fra Cad-Q BIMeye Cloudservice fra Cad-Q BIMeye Bæredygtig CAD & Lifecycle-management til innovative og visionære design og produktionsvirksomheder BIMeye Koordiner flere modeller eller dele af modeller BIM Model

Læs mere

Lovkrav vs. udvikling af sundhedsapps

Lovkrav vs. udvikling af sundhedsapps Lovkrav vs. udvikling af sundhedsapps Health apps give patients better control User Data Social media Pharma Products User behaviour Relatives www Self monitoring (app) data extract Healthcare specialists

Læs mere

Semesterbeskrivelse 1. BK

Semesterbeskrivelse 1. BK Konstruktøruddannelsen i Odense Erhvervsakademiet Lillebælt Januar 2012 Semesterbeskrivelse 1. BK Gældende for forår 2012 Revision 20-01-2012 Undervisningens organisering Undervisningen omfatter tre typer

Læs mere

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør Tømrer NTI CADcenter A/S pt@nti.dk

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør Tømrer NTI CADcenter A/S pt@nti.dk DDB IKT BIM Revit Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør Tømrer NTI CADcenter A/S pt@nti.dk Agenda Anvendelse af IKT Det Digitale Byggeri Cuneco.dk Principperne omkring IKT specifikation

Læs mere

Institutioner dag De Digitale Dage

Institutioner dag De Digitale Dage Hvordan uddanner vi de nye i branchen i de nye værktøjer? DBF, 6.11.2013 Mads Carlsen Civilingeniør i byggeledelse, AAU, 2003 Konsulent i UCN act2learn Teknologi Underviser på UCN bygningskonstruktør Ekstern

Læs mere

BIM in Denmark - ICT in Denmark

BIM in Denmark - ICT in Denmark BIM in Denmark - ICT in Denmark Presentation for SIA Switzerland June 9th 2016 Agenda 1. Who is this guy? 2. A bit about the BIM hype 3. Lessons learned 4. What now Switzerland? Tore Hvidegaard Slide 1

Læs mere

CCS på Det Nye Hospital i Vest DNV-Gødstrup - det samlede billede

CCS på Det Nye Hospital i Vest DNV-Gødstrup - det samlede billede CCS på Det Nye Hospital i Vest DNV-Gødstrup - det samlede billede Copyright 2013 Curavita Ved Mads Valentin, IKT Leder, CuraVita/Arkitema Architects Jacob Güldner, BIM Specialist, CuraVita/Grontmij 1 DNV-Gødstrup

Læs mere

bips konference den 28. september 2011 på Hotel Nyborg Strand Denne præsentation er udarbejdet af Kim Jacobsen fra Balslev & Jacobsen ApS.

bips konference den 28. september 2011 på Hotel Nyborg Strand Denne præsentation er udarbejdet af Kim Jacobsen fra Balslev & Jacobsen ApS. bips konference den 28. september 2011 på Hotel Nyborg Strand Denne præsentation er udarbejdet af Kim Jacobsen fra Balslev & Jacobsen ApS. Præsentationen redegør for forløbet ved opstarten af samarbejdet

Læs mere

IKT i Danske Byggeøkonomuddannelsen 2013 14 20 01 2014

IKT i Danske Byggeøkonomuddannelsen 2013 14 20 01 2014 IKT i Danske 20 01 2014 IKT i Danske 1. Hvad er IKT, BIM, CCS, A104, IFC, IDM, IFD...? Overordnet tilgang og forklaring af begreberne 2. Nyt samarbejde, forandring og muligheder i nye processer, projektledelse

Læs mere

IBM Watson & Cognitive IoT. Sebastian Slej Channel Manager IBM Analytics

IBM Watson & Cognitive IoT. Sebastian Slej Channel Manager IBM Analytics IBM Watson & Cognitive IoT Sebastian Slej Channel Manager IBM Analytics 3 ting jeg håber I tager med fra denne præsentation 1. Et overblik over hvad Watson er og hvad Watson kan. 2. Et perspektiv på det

Læs mere

Januar a 102. anvisning aftale og kommunikation. IKT-specifikationer

Januar a 102. anvisning aftale og kommunikation. IKT-specifikationer Januar 2016 a 102 anvisning aftale og kommunikation IKT-specifikationer Kolofon 2016-01- 08

Læs mere

Grundlæggende: IKT & BIM:

Grundlæggende: IKT & BIM: Grundlæggende: IKT & BIM: Modul 1: 10. oktober 2016-12. oktober 2016-3. sæson 1. Dag: BIM Metoden og paradigmeskiftet / Koordinering og Kommunikation PROGRAM: 10. oktober 2016 Tid: Emne: Underviser: 08.30-09.00

Læs mere

CCS Formål Produktblad December 2015

CCS Formål Produktblad December 2015 CCS Formål Produktblad December 2015 Kolofon 2015-12-14

Læs mere

2. udgave 2013. 1. udgave af innovationsstrategien blev udgivet 2007 Borgerservice og Biblioteker, Møllegade 1, Aarhus C

2. udgave 2013. 1. udgave af innovationsstrategien blev udgivet 2007 Borgerservice og Biblioteker, Møllegade 1, Aarhus C It has to be an experimental culture. There has to be an enthusiasm for new ideas. You have to have a culture that s willing to explore new ideas, test them and then get rid of them if they re not good

Læs mere

IGLC 15 Summit. Møde i Lean Construction - DK. 18. September 2007

IGLC 15 Summit. Møde i Lean Construction - DK. 18. September 2007 IGLC 15 Summit Møde i Lean Construction - DK 18. September 2007 Introduktion Generelt Papers Videre udvikling af Lean Construction Esben Misfeldt Sven Bertelsen Arrangementet Sted: Michhigan State University

Læs mere

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 Indhold 1 INDLEDNING 3 2 STRATEGIGRUNDLAGET OG HANDLINGSPLAN 5 3 VISION 6 4 PEJLEMÆRKER OG PRINCIPPER 8 4.1 TEKNOLOGI 8 4.1.1 Principper 8 4.2 KOMMUNIKATION 9 4.2.1

Læs mere

Klokkeklare IKT-aftaler og opfølgning - er uden tvivl, en af de mest effektive metoder til at sikre dig mod bunkevis af ekstraregninger og slagsmål!

Klokkeklare IKT-aftaler og opfølgning - er uden tvivl, en af de mest effektive metoder til at sikre dig mod bunkevis af ekstraregninger og slagsmål! 1 Klokkeklare IKT-aftaler og opfølgning - er uden tvivl, en af de mest effektive metoder til at sikre dig mod bunkevis af ekstraregninger og slagsmål! Ekstraregninger er jo ikke noget problem, hvis du

Læs mere

Content Management eller Content Strategy?

Content Management eller Content Strategy? Content Management eller Content Strategy? Definition Content strategy is the practice of planning for the creation, delivery, and governance of useful, usable content. Kristina Halvorson: Content Strategy

Læs mere

REDKEN EDUCATION 2018 LEARN BETTER. EARN BETTER. LIVE BETTER.

REDKEN EDUCATION 2018 LEARN BETTER. EARN BETTER. LIVE BETTER. REDKEN EDUCATION 2018 LEARN BETTER. EARN BETTER. LIVE BETTER. MESSAGE TO THE TRIBE OUR MISSION Redken strives to instill the principles of wealth and success to the professional salon industry. Our goal

Læs mere

It- og digitaliseringsstrategi. Sønderborg Kommune

It- og digitaliseringsstrategi. Sønderborg Kommune It- og digitaliseringsstrategi Sønderborg Kommune 2017-2020 Indhold Baggrund 3 Rammerne 3 Mål og Tema 3 Hvordan arbejder vi med målsætningen? 4 Illustration af elementerne i it- og digitaliseringsstrategien

Læs mere

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør NTI CADcenter A/S - 5 år pt@nti.dk

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør NTI CADcenter A/S - 5 år pt@nti.dk DDB IKT BIM Revit Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør NTI CADcenter A/S - 5 år pt@nti.dk Agenda Bygherrekravene iht. DDB Det Digitale Byggeri Cuneco.dk Principperne omkring IKT specifikation

Læs mere

Managing stakeholders on major projects. - Learnings from Odense Letbane. Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S

Managing stakeholders on major projects. - Learnings from Odense Letbane. Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S Managing stakeholders on major projects - Learnings from Odense Letbane Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S Light Rail Day, Bergen 15 November 2016 Slide om Odense Nedenstående

Læs mere

De nye sygehusbyggerier Fysiske rammer for services Tænk nyt!

De nye sygehusbyggerier Fysiske rammer for services Tænk nyt! De nye sygehusbyggerier Fysiske rammer for services Tænk nyt! About Designit Born 1991, in Denmark, raised internationally 10 offices, 250+ Designits, 25+ nationalities Creative zoo designers, human factor,

Læs mere

Efteruddannelsesmuligheder - hvordan kommer vi videre? Konstruktørdag den 25. oktober 2014 Kim Jacobsen

Efteruddannelsesmuligheder - hvordan kommer vi videre? Konstruktørdag den 25. oktober 2014 Kim Jacobsen Tema: IKT-bekendtgørelsen Efteruddannelsesmuligheder - hvordan kommer vi videre? Konstruktørdag den 25. oktober 2014 Kim Jacobsen K-Jacobsen A/S 24-10-2014 2 Vores 3 ydelsesområder Rådgivning Uddannelse

Læs mere

Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer

Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer Modul 3: 08. november 2016 + 09. november 2016 + 10. november 2016 3. sæson 1. Dag: Aftaleforhold, arbejdsmetoder og samarbejdsrelationer Overblik og svar

Læs mere