Sommerens undersøgelser ved Tudse Hage samt et par bemærkninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sommerens undersøgelser ved Tudse Hage samt et par bemærkninger"

Transkript

1 Sommerens undersøgelser ved Tudse Hage samt et par bemærkninger til den foretagne uddybning af sejlrenden uden for fjordmundingen~ I april i år skrev jeg om de observationer og fund som min kone og jeg havde gjort i det seneste halve år, vedlagt tegninger af de vigtigste fund. Desuden omtale af de muligheder af arkæologisk art, som den forestående uddybning af sejlrenden kunne give. Arkæologerne fra Skov- og NaturstyreIsen var også opmærksom på sagen, og fik en aftale istand med føreren af det fartøj, som skulle suge bundmaterialet op. - Alt materiale skulle pumpes op i et grovmasket sold, som i det mindste ville holde på grene og hjortetakker, som utvivlsomt ville dukke op når og hvis man kom i kontakt med det bopladslag, som blev truffet og rapporteret til Nationalmuseet ved en uddybning samme sted i Som det sikkert er bekendt, lykkedes det ikke at få gennemført en soldning af det optagne materiale. Angiveligt på grund af problemer med sugepumpen, men sikkert også på grund af travlhed efter flere forsinkelser. Ærgerligt nok, men naturligvis må trafiksikkerheden på fjorden gå forud for nogle gamle og måske sjældne oldsager. Desværre blev havbunden ud for Klarskov v.. Korsør Skov "forurenet" med bopladsmateriale fra Skælskør fjord. I en artikel i Sjællands Tidende d fortælles om fundet af en sjælden økse af bjergart takket være indsats fra Slagelse Sportsdykkerklub på det sted, hvor bundmaterialet fra Skælskør fjord blev dumpet. Heldigvis er dette arkæologiske materiale nu lokaliseret, men desværre er vi gået glip af at få opklaret, nøjagtig hvorfra oldsagerne stammer, d.v.s. vanddybde og afstand fra kysten. Det drejer sig uden tvivl om fund fra Kongemosekulturen, der - som Henning Nielsen siger - udgør en periode af ældre stenalder, hvis kystbopladser vi kender meget lidt til, da de i det meste af landet nu kun findes på havbunden under flere meter vand. Vi var ved Tudse Hage d , hvor der fra skibet blev gravet mellem Estakaderne med en stor gravko anbragt på fordækket, og et stort sold sås tilsyneladende opstillet henne agter ved siden af det uvirksomme sugerør. En efterfølgende dykning i ret uklart vand gav kun spor af en tyk egegren i siden af renden på 3 m~s dybde m. indenfor den vestlige estakades spids.

2 2 Fra maj til november i år har vi været ved Tudse Hage en del gange og afsøgt det lavvandede område mellem de store sten på vestsiden og selve estakaden, og her har vi på sandbund og mellem tangkløvere opsamlet både marvspaltede knogledele, adskillige skulderblade og en del afbrudte eller bearbejdede hjortetakker. Langt det meste stammer fra kronhjort, ca. 1/4 fra rådyr og enkelte knogler er fra vildsvin og 2 stk. stammer fra gråsæl. En del af knoglematerialet er blevet bestemt af Inge Bødker Enghof på Zool. Museum. Vi har kun samlet no~le oldsager af flint fra de opskyllede få, særligt velformede stenvolde langs den vestlige estakade. Volden på indersiden vokser tydeligvis år for år. Nogle gange har jeg dykket og afsøgt havbunden på 1-3 m's dybde o sydvest til nord for estakaden. De mange små træstykker, som sas de to foregående år er for en stor del slidt væk, men en del større grene eller mindre stammer ligger endnu på bunden. Eneste væsentlige fund på 1~ m's dybde nær stenene ved estakadespidsen var en næsten intakt rådyrtak med et lille kraniestykke fastsiddende. på selve bopladsområdet, inden for et område med en radius på ca. 200 m. ud fra den vestlige estakadespids, ser det nu ud til, at ålegræsset er ved at komme igen et par steder, efter at det har været væk i 2-3 år. Et tilsyneladende interessant barklag, som jeg observerede i forsommeren langs en større træstamme, har antagelig blot foldet sig af stammen og er derpå blevet overlejret af sand. Jeg vedlægger tegninger af de vigtigste af sommerens fund lang trykstok, en hjortetaksmejsel samt et større stykke bearbejdet hjortetak, hvorfra der er udtaget to lange, lige stykker. Det kan udmærket være forarbejder til sæl harpuner af S. H. Andersens harpun-type a. En af tegningerne fra indberetningen i en april viser en med stikkel opspaltet forgrening af en kronhjortetak. Herfra kunne udtages krumme emner til fremstilling af harpuntype b. Hertil kommer fundet fra sidste år af forarbejdet til en harpun af type c, fremstillet af en rådyrtak. Forarbejderne til type a og b er begge fundet i to eksemplarer på Tudse Hage. Det kan derfor med nogen sikkerhed siges, at alle tre hovedtyper af sælharpuner fra Ertebøllekulturen har været anvendt på bopladsen, dog ikke nødvendigvis på helt samme /lq. tid.

3 Værløse d Rekognosceringer ved bopladsen Tudse Hage ved Skælskør fjord. Siden den sidste rapportering af fund i september 1993 har min kone og jeg nogle gange været ved fjordmundingen, hvor vi især har set efter, om der driver organisk materiale ind mod kysten og langs stenene i den vestlige estakade fra de delvis blottede bop lads lag m fra land og måske længere ude. Ved lavvande og i roligt vejr har vi to gange kunnet efterse et stykke af sand- og stenbunden ud til ca. 150 meter fra kysten på ydersiden af fjordmundingen. Derved har vi opsamlet en del knoglemateriale og flere stykker hjortetak, hvoraf nogle har interessante bearbejdningsspor. Vi indsamler især knogle og tak, som i modsætning til flinten hurtigt slides i stykker. Jeg har selv mulighed for at få artsbestemt disse fund på Zoologisk Museum. Nedslidningen af bopladslagene, som er sket i de senere år i forbindelse med en ålegræs"pest", har jeg omtalt i en indberetning fra sept. 93. Når ålegræsset forsvinder, forandres havbunden og store mængder sand flytter sig på grund af strøm og bølgegang. I Sjællands Tidende, , står der under lokalnyt for Skælskør (kopi af artiklen vedlagt), at der skal graves en mængde sand væk fra indløbet til fjorden, hvor der er konstateret tilsanding af ca. l m's tykkelse i sejlrenden over flere hundrede meter uden for fjordmundingen. Det kunne være interessant, om man ved dette arbejde kunne genfinde placeringen af den ældste af de nu kendte bopladser ved oldtidens fjordmunding, som nu ligger på havbunden. Det drejer sig antagelig om en boplads fra Kongemosekulturen. Der kendes kun ganske få kystbopladser fra denne fase af ældre stenalder i Danmark. Ved en uddybning af sejlrenden i fjorden i 1891 blev der i 11'-14 fods dybde (ca. 4 m) fundet sikre bopladsrester. Se vedlagte bilag I og II fra Nationalmuseet, fra hvis 1. afd. jeg har fået materialet tilsendt. Fundet er omtalt af Axel Garboe, som var præst på Agersø omkring 1930, i hans bog: 'Agersø I Storebælt~ I Skov- og Naturstyrelsens :'Havbundsundersøgelser'og i :'Stenalderbopladser i Smålandsfarvandet', er fundet også nævnt af arkæolog Anders Fischer, som har gjort mig opmærksom på de gamle fund.

4 2 Det fremgår ikke af indberetningen fra læge O. FiedIer i Skælskør, hvor i sejlrenden disse fund fra 1891 blev gjort, blot at det var uden for estakaderne ved uddybning af sejlrenden til omkring 4 m. Før renden blev gravet ud første gang i 1812 til 8 fods dybde, lig med 2~ m, blev fjorden opmålt, og der findes gode kort fra 1768 og 1798 med angivelse af vanddybderne. Heraf fremgår, at der ved et punkt 600 m fra kysten var en sandbanke med en vanddybde på kun 4-5 fod = l~ m. I en periode af ældre stenalder har vestsiden af mundingen antagelig ligget på kanten af dette område. Der var endnu ikke dannet en fjord, den fyldtes først af havet omkring begyndelsen af yngre stenalder. Men der har været en å, som løb ud samme sted, måske lidt østligere. Her har været godt fiskeri, for gennem mere end tusind år har der været en boplads ved mundingen, anlagt i læsiden af den vestlige pynt. på grund af havstigningen gennem hele ældre stenalder har man gradvis flyttet nærmere den nuværende kyst. De fleste af vore fund stammer fra 1~-2 m's dybde, 2-~00 m fra kysten. Det svarer til en bosætning omkring midten af Ertebølleperioden, år f.kr. De genstande som vi opsamler på lavt vand vest for estakaderne, kommer utvivlsomt fra lagene fra denne periode. Ved ældre stenalders slutning har bopladsen ved mundingen af den nydannede fjord ligget lige inden for den nuværende vestlige estakade, på strandvolden ud for Gedehaven. Her har til gengæld været bosted op gennem næsten alle de senere perioder. Fra yngre stenalder kender vi op mod 10 bopladser inde i fjorden, de er alle præget af yngre oldsagstyper fra den yngste Ertebøllekultur, og med mange eksempler på yngre stenalders redskaber på de fleste pladser. Ved at studere havstigningskurven for Storebælt gennem ældre stenalder (Charlie Christensen i 'Da klinger i muld.. ; 1993) fremgår det, at havets niveau lå 3-4 m under nuværende vandstand i sidste del af Kongemosetid, år f.kr. Ved siden af renden er der ca. 3 m dybt lidt syd for første rendeafmærkning, og der er ca.4 m omkring midtvejs mellem l' og 2' rendekost. Den gamle boplads skal altså søges mellem 200 og 500 meter fra estakaderne. Længere ude kan der også tænkes at være endnu ældre boo18drp.r. men dem har vi dog endnu ikke spor efter.

5 3 I sommeren 1992 undersøgte jeg vestsiden af renden fra estakaderne ud til 50 m. syd for l' rendekost. Her fandtes inden for et lille område enkelte stykker bearbejdet flint samt nogle lange grene eller mindre træstammer. Desuden blev der ved dette sted optaget et Yz m langt stykke hjortetak med spor af bearbejdning ved en undersøgelse foretaget af Skov- og Naturstyrelsen, hvor også svømmedykker Michael Tønning fra Slagelse deltog. - Det kunne tænkes at det er tæt herved de omtalte boplads- og åaflejringer blev fun., det for 100 år siden. Hvis ikke gravemandskabet ved den kommende uddybning af renden har mulighed for at holde øje med det sand m.m. som graves op - det er nok ikke sandsynligt -, så vil en nær kontakt til Havneud valget i Skælskør være nyttig, så man kan få oplyst, hvornår ud dybningen af renden finder sted. Umiddelbart derefter bør en under søgelse finde sted af en erfaren svømmedykker, så evt. fund kan lo kaliseres og stedfæstes. Michael Tønning vil sikkert gerne foretage denne undersøgelse og en foreløbig registrering i stykke af renden. Om det nygravede muligt deltager jeg også gerne selv. og Skælskør Egnshistoriske Arkiv, ved Johs. Lyshjelm, har været til stor hjælp og har stillet de ældre kort samt litteratur om Skælskør fjord til min rådighed. Der vedlægges brev fra Nationalmuseet m. bilag, Born's kort over fjorden fra 1798, artikel fra Sjællands Tidende fra samt tre sider med mine tegninger af de vigtigste af de seneste fund fra Tudse Hage...s.eu.--I ~ 11 ~ ~. 1 b7 Y2: I }t~b> /2:;7)& -,7 /-1 / 3 S7rv YffæLj/.fc

6 l : 2 Tudse Hage. To stykker kronhjortetak med mange bearbejdningsspor. øverst, måske et forarbejde til en hjortetaksøkse. Nederst, to ende sprosser, som med lange furer er opdelt i mindst 5 smalle stykker. P. Lo!2 Y/7i

7 .:;._=--_-.itftr-:e~-- ~~--.:= -~'-~._---. :: ==-:~ =.:::=--= =.,~ l : l Tudse Hage. 'Flåkniv' lavet af en rørknogle. Ledenden til venstre er slebet flad, så der dannes et godt håndtag. Knoglens ene flade side er slebet bort, så kanterne er tynde og glatte Forenden er tungeformet, jævnt afrundet. p. Lo T 2 I 'f ( 9 1

8 b a o r lill I' 'i,}li lil " :, II V\ l "I \Ji r i 'il J I II, c;::j II 1111 I I I \ II L l 'I o c d l : l a. trykstok af kronhjortetak. b. halvdelen af overkæbe fra sæl. c. pren med velbevaret spids. lavet af en knogle. d. pilespids. evt. pren. lavet af hjortetak. Fra Tudse Hage. P. Lotz. 4/94

9 TUDSE HAGE Trykstok eller slagstok af hjortetak Hjortetaksmejsel basisstykke med spor af tilhugning og beslibning. 1: 1 P. Lotz, 7/94

10 _.~.:~~'! \ '--ri''(;,;.';...ttii!!""...-::-;.::~..: '),-. _~... r...~....~.-.;:. :..:. ;."".. ~, -,... "'ø:.' "::"';---"~.-~,... '\,[._~ø~"'~;?_;.:,... :S.. 5~::~~ ~; -. ::'_~':~... ~ 6 :;..~.,:,.~. ~;s.:>"","'''-. '>;-;'.'""'. l": J /t ~ ";'~"~, "'.. ::.. l\'~.." '.'/, I~{ I ':j" ~. <'-~-. "'~";'." if./ ~.; / " ~':;.;;.. '\: ': l' r' (' ~. y,-..."., "!'l,,: \.\ ~';oi.. :\..'1 "l..( l ' /: -.: (It :t'j.. i:. ~.' TUDSE HAGE BasisstYkke af kronhjortetak med afhugget pandesprosse og hovedgren samt lange bearbejdningsspor. Stør. 1:1 P. Lotz, 8/94

GAMLE OG NYE FUND FRA BUNDEN AF STOREBÆLT ~ ~~C1. Tekst og tegninger. Per Lotz

GAMLE OG NYE FUND FRA BUNDEN AF STOREBÆLT ~ ~~C1. Tekst og tegninger. Per Lotz GAMLE OG NYE FUND FRA BUNDEN AF STOREBÆLT Tekst og tegninger Per Lotz I Nationalmuseets protokol fra 1893 over indkomne fund står bl.a. omtalt et redskab af hjortetak, indleveret af O. J. Fiedler, læge

Læs mere

T/ / : ~~/l.//{// /f/& A-u-bt'~~.."c--/.L-4 ad/{ L.orz. !JEf< STOÆ. J//I.j) T .JÆGERE

T/ / : ~~/l.//{// /f/& A-u-bt'~~..c--/.L-4 ad/{ L.orz. !JEf< STOÆ. J//I.j) T .JÆGERE I T/ / : ~~/l.//{// /f/& A-u-bt'~~.."c--/.L-4 ad/{!jef< L.orz STOÆ J//I.j) T.JÆGERE J Æ G E R E V E D F J O R D E N Fjorden, byen og bopladserne. Længe før Skælskør blev til en by, og det er vel godt 1000

Læs mere

Indberetning af rekognoscering af bopladsen TUDSE hage ved Skælskør, jun:~~

Indberetning af rekognoscering af bopladsen TUDSE hage ved Skælskør, jun:~~ / ri/ j/d( S/7-9z hk 7 '/' { ;ti(3ff( 1iIS M!d/' Indberetning af rekognoscering af bopladsen TUDSE hage ved Skælskør, jun: To gange tidligere i år har vi været på stedet og afsøgt sand- og stenbankernb

Læs mere

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb. 010109-155 UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Fig.1 Placering af udgravningsområdet(markeret med rød plet). Fig. 2 I området ud mod Ramløse Å er der flere lokaliteter

Læs mere

EMNEARK TIL JÆGERSTENALDEREN. LANGELANDS MUSEUM Jens Winthersvej 12, Rudkøbing

EMNEARK TIL JÆGERSTENALDEREN. LANGELANDS MUSEUM Jens Winthersvej 12, Rudkøbing EMNEARK TIL JÆGERSTENALDEREN LANGELANDS MUSEUM Jens Winthersvej 12, Rudkøbing JÆGERSTENALDEREN De første mennesker, vi kender til, levede i Afrika for næsten 2 millioner år siden. De levede af jagt, og

Læs mere

PRIVATSAMLING FRA HOLLØSE GIM REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

PRIVATSAMLING FRA HOLLØSE GIM REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Registreringens forhistorie Kjartan Langsted, Gilleleje Museum, afholdt maj 2012 et arrangement i

Læs mere

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af?

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af? Flinte-flække Vidste du... at flækker var stenalderfolkets alt-muligt-redskab? Flække Flækkeblok Tegning: Julie Lolk Flækkerne er lavet af flint. De hugges ud af en flintblok. Flinthuggeren brugte et mellemstykke

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Kronhjorten Boplads med huse fra yngre bondestenalder og yngre bronzealder J.nr. ÅHM 6499 September 2016 Ved arkæolog Marie Vang Posselt Telefon:

Læs mere

PRIVATSAMLING FRA RAMLØSE SØKROG GIM 4115. REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

PRIVATSAMLING FRA RAMLØSE SØKROG GIM 4115. REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard PRIVATSAMLING FRA RAMLØSE SØKROG REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Registreringens forhistorie PRIVATSAMLING FRA RAMLØSE SØKROG REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Historiker

Læs mere

PRIVATSAMLING FRA VILLINGERØD GIM REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

PRIVATSAMLING FRA VILLINGERØD GIM REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard REGISTRERINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard Registreringens forhistorie I forbindelse med en mindre byggesag, som ikke blev til en egentlig

Læs mere

Flinte-flække TING STENALDEREN

Flinte-flække TING STENALDEREN Flinte-flække Vidste du... at flækker er lange, smalle stykker af flint, der er meget skarpe? Flækker er skarpe som knive. De kan bruges til mange forskellige ting. De er et par cm brede og kan være op

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse. Nakskov Sejlrende, Nakskov Fjord NMU j.nr. 2467 & Barneholm NMU j.nr. 2468

Marinarkæologisk forundersøgelse. Nakskov Sejlrende, Nakskov Fjord NMU j.nr. 2467 & Barneholm NMU j.nr. 2468 Marinarkæologisk forundersøgelse Nakskov Sejlrende, Nakskov Fjord NMU j.nr. 2467 & Barneholm NMU j.nr. 2468 Jørgen Dencker Marinarkæologisk forundersøgelse Nakskov Sejlrende, Nakskov Fjord NMU j.nr. 2467

Læs mere

HAM 2419 Æ Lei, Marint Haderslev Fjord sb. 6

HAM 2419 Æ Lei, Marint Haderslev Fjord sb. 6 HAM 2419 Æ Lei, Marint Haderslev Fjord sb. 6 Besigtigelse og opmåling af træstammer fra jernalder sejlspærring ved ekstremt lavvande ved Stevelt Strand/Haderslev Næs (Maynav). Af Silke Eisenschmidt Æ Lei

Læs mere

Fiskeri på Dansk Klimatisk Fiskeavl dengang og nu

Fiskeri på Dansk Klimatisk Fiskeavl dengang og nu Fiskeri på Dansk Klimatisk Fiskeavl dengang og nu fiskeri fra før fiskeri gik i fisk Af: Steen Knudsen, arkæolog og udgravningsleder Forundersøgelserne på Dansk Klimatisk Fiskeavl, maj 2104 Som en del

Læs mere

Rapport. over de arkæologiske undersøgelser, i forbi delse med nedlægge se af fjernvarmerør i Fruegade, Slagelse. 6.- 7. og 10.-11. juni 1996.

Rapport. over de arkæologiske undersøgelser, i forbi delse med nedlægge se af fjernvarmerør i Fruegade, Slagelse. 6.- 7. og 10.-11. juni 1996. Sorø Amts Museum Al'IuøaIogllkAtlIslng ftiiiundaiii""tt. 5110. 4220Korør M.: 5S Rapport over de arkæologiske undersøgelser, i forbi delse med nedlægge se af fjernvarmerør i Fruegade, Slagelse. 6.- 7. og

Læs mere

En megaøkse fra Tissøs mudderbund

En megaøkse fra Tissøs mudderbund En megaøkse fra Tissøs mudderbund Anders Fischer Fig. 1. Den 50 centimeter lange, økselignende genstand fra Tissø. Dens gyldne patina er opstået ved årtusinders ophold i fugtig jordbund. Foto Jens Olsen,

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse Kalundborg Ny Vesthavn. MAJ j.nr. 2506

Marinarkæologisk forundersøgelse Kalundborg Ny Vesthavn. MAJ j.nr. 2506 Marinarkæologisk forundersøgelse Kalundborg Ny Vesthavn Dykkerundersøgelse MAJ j.nr. 2506 Jørgen Dencker Marinarkæologisk forundersøgelse Kalundborg Ny Vesthavn Dykkerundersøgelse MAJ j.nr. 2506 Jørgen

Læs mere

Rapport over arkæologisk forundersøgelse af Ceres-grunden, april 2011

Rapport over arkæologisk forundersøgelse af Ceres-grunden, april 2011 FHM5260 Ceres Rapport over arkæologisk forundersøgelse af Ceres-grunden, april 2011 Moesgård Museum har d. 4. og 11. april 2011 udført arkæologisk forundersøgelse i form af prøveboringer i to udvalgte

Læs mere

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN - Digital arkæologi Af: Nadja M. K. Mortensen, Forhistorisk arkæolog, GIS-ansvarlig Oversigt over undersøgelsesarealet Digital opmåling og registrering er en vigtig del af

Læs mere

DJM 2734 Langholm NØ

DJM 2734 Langholm NØ DJM 2734 Langholm NØ Rapport til bygherre Med rødt lokalplansområdet syd for den eksisterende sommerhusbebyggelse Resumé. Prøvegravning af 1,2 ha ved Gjerrild Nordstrand med levn fra bondestenalder (Tragtbægerkultur

Læs mere

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Skive Museum Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Peter Birkedahl * 2007 1. Indledning Skive Museum har i januar 2007 foretaget udgravning af et bopladsområde fra

Læs mere

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Juli 2000 Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser Jørgen Dencker Marinarkæologisk besigtigelse af side scan sonar kontakter ved Rødsand

Læs mere

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse ENGGÅRDEN Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) 1 Baggrund for forundersøgelsen...2 Kulturhistorisk

Læs mere

Lisbjerg etape 1. Rapport over prøvegravning. dec. 04 jan. 05 FHM 4637 Lisbjerg, Lisbjerg Sogn, Vester-Lisbjerg Herred, Århus Amt (sted nr

Lisbjerg etape 1. Rapport over prøvegravning. dec. 04 jan. 05 FHM 4637 Lisbjerg, Lisbjerg Sogn, Vester-Lisbjerg Herred, Århus Amt (sted nr Lisbjerg etape 1 Rapport over prøvegravning dec. 04 jan. 05 FHM 4637 Lisbjerg, Lisbjerg Sogn, Vester-Lisbjerg Herred, Århus Amt (sted nr. 15.06.04) Areal der er prøvegravet. Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

PRIVATSAMLING FRA DRONNINGMØLLE GIM REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

PRIVATSAMLING FRA DRONNINGMØLLE GIM REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Registreringens forhistorie Erik og Annie Andersson, Rørsangervej 13 i Dronningmølle har deltaget

Læs mere

Introduktion KLIMATUR KLIMATUR. Stenalder

Introduktion KLIMATUR KLIMATUR. Stenalder Introduktion Stenalder Rejs med tilbage til en tid hvor klimaforandringer virkelig ændrede forholdene for datidens befolkning. Gennem årtusinder ændrede forholdene mellem land og vand sig uafbrudt, hvilket

Læs mere

Indsamling af træprøver fra havbunden 2007

Indsamling af træprøver fra havbunden 2007 Rapport for Indsamling af træprøver fra havbunden 2007 Marine Arkæologisk Gruppe i samarbejde med WM-Trædateringslaboratoriet Årsrapport 2007 For tredje år i træk har Marine Arkæologisk Gruppe i 2007 rekognosceret

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Forud for etablering af nyt ældrecenter og ældreboliger på arealet mellem

Læs mere

FHM 4427/8 Egehoved, Alrø

FHM 4427/8 Egehoved, Alrø FHM 4427/8 Egehoved, Alrø KORT & MATRIKELSTYRELSEN (G.115-96) Moesgård Museum Rapport vedr. besigtigelse af UTM Ø564900/N6189319, Marin st. 401284 Jesper Frederiksen og Claus Skriver KONSERVERINGS- OG

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse i forbindelse med etablering af Hjarnø Bådehavn NMU j.nr. 2439

Marinarkæologisk forundersøgelse i forbindelse med etablering af Hjarnø Bådehavn NMU j.nr. 2439 Marinarkæologisk forundersøgelse i forbindelse med etablering af Hjarnø Bådehavn NMU j.nr. 2439 Jørgen Dencker Marinarkæologisk forundersøgelse i forbindelse med etablering af Hjarnø Bådehavn. NMU j.nr.

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse Strandhuse, Kolding Fjord i forbindelse med etablering af spildevandsledning NMU j.nr. 2472

Marinarkæologisk forundersøgelse Strandhuse, Kolding Fjord i forbindelse med etablering af spildevandsledning NMU j.nr. 2472 Marinarkæologisk forundersøgelse Strandhuse, Kolding Fjord NMU j.nr. 2472 Jørgen Dencker Marinarkæologisk forundersøgelse Strandhuse, Kolding Fjord i forbindelse med etablering af spildevandsledning NMU

Læs mere

Nationalmuseets Kirkeundersøgelser. Børglum Klosterkirkes kirkegård

Nationalmuseets Kirkeundersøgelser. Børglum Klosterkirkes kirkegård Børglum Kirke J.nr. NMII 954/2007 Børglum Hrd. Hjørring Amt Stednr. 100102 Nationalmuseets Kirkeundersøgelser Børglum Klosterkirkes kirkegård Overvågning af nedrivning af mur på kirkegårdens nordside 17.-18.

Læs mere

Årsrapport. Marinarkæologiske undersøgelser. Udført af. samarbejde. med. WM-Trædateringslaboratoriet

Årsrapport. Marinarkæologiske undersøgelser. Udført af. samarbejde. med. WM-Trædateringslaboratoriet Årsrapport Marinarkæologiske undersøgelser 2009 Udført af i samarbejde med WM-Trædateringslaboratoriet 2 Indhold: Resume Økonomi Undersøgelser 2009: Tybrind Vig Marinstednr.: 401521-6 FHM journal nr. 2033

Læs mere

OBM 2578 Horsebækgyden

OBM 2578 Horsebækgyden OBM 2578 Horsebækgyden - Arkæologisk forundersøgelse af spredte bebyggelsesspor, primært i form af gruber samt enkelte stolpehuller, dateret til bronze- eller jernalder (1.700 f.kr.-750 e.kr.), jernalder

Læs mere

Udgravningsberetning. RSM 10.007 St. Fjelstervang Nord III Forundersøgelse, råstofindvinding

Udgravningsberetning. RSM 10.007 St. Fjelstervang Nord III Forundersøgelse, råstofindvinding Udgravningsberetning RSM 10.007 St. Fjelstervang Nord III Forundersøgelse, råstofindvinding RSM 10.007. Undersøgelsesområdet set fra syd, med igangværende tildækning af søgegrøfter. Foto: Torben Egeberg.

Læs mere

PRIVATSAMLING FRA TIBBERUP GIM REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

PRIVATSAMLING FRA TIBBERUP GIM REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Registreringens forhistorie Hørsholm Egns Museum modtog 5/4 2012 en henvendelse fra Berit Posselt,

Læs mere

Åmoserne Tissø: Arkiv-arkæologi på Nationalmuseet. Af Jørgen Christoffersen, mag.art. Kulturarvsstyrelsen

Åmoserne Tissø: Arkiv-arkæologi på Nationalmuseet. Af Jørgen Christoffersen, mag.art. Kulturarvsstyrelsen Åmoserne Tissø: Arkiv-arkæologi på Nationalmuseet Af Jørgen Christoffersen, mag.art. Kulturarvsstyrelsen 1 Uddrag af: Årets Gang 2005. Beretning for Kalundborg og Omegns Museum. Kalundborg 2006. Åmoserne

Læs mere

Kulturhistorisk rapport overvågningen af gravningen forud for opførelsen Kartoffelcentral ved Skovnæs MLF00655 Skovnæs

Kulturhistorisk rapport overvågningen af gravningen forud for opførelsen Kartoffelcentral ved Skovnæs MLF00655 Skovnæs Kulturhistorisk rapport overvågningen af gravningen forud for opførelsen Kartoffelcentral ved Skovnæs MLF00655 Skovnæs Udført af cand. mag. Bjørnar Måge for Museum Lolland-Falster Oktober 2012 Fig. 1:

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev

Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev Figur 1.1 Afgrænsning af Natura 2000 område 206, Stevns Rev. 1. Områdets afgrænsning Natura 2000 område 206, Stevns Rev, udgøres af 1 beskyttelsesområde:

Læs mere

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Skive Museum, ark. afd. Bygherrerapport SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Kurt Glintborg Overgaard * 2007 Indledning I sensommeren 2007 skulle tre bakketoppe planeres.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. J. 879/2009 Stednr. 12.07.02 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 27. november

Læs mere

NMU j.nr KUAS j.nr

NMU j.nr KUAS j.nr Survey med wiretræk og magnetometer i den lavvandede del af kabeltracéet fra vindmølleparken Horns Rev 2 ved Blåbjerg Plantage, Henne Strand. NMU 2493 Jørgen S. Dencker Survey med wiretræk og magnetometer

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. J. 549/2009 Stednr. 12.02.08 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 25. november

Læs mere

GIM 3846 REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

GIM 3846 REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard GIM 3846 REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard BRUNBJERGGÅRD GIM 3846 REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Registreringens forhistorie Arkæologassistent Kjartan Langsted fra

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn

Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn MAJ j.nr. 2552 Morten Johansen Marinarkæologisk forundersøgelse ved Københavns Nordhavn MAJ 2552 KUAS 2008-7.26.02-0013 Morten Johansen Trykt: 9/1

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård Journalnr.: SIM 32/2010 Sted og sb. nr.: 130303-211 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Kirkebjeggård Matr. nr.: 1an og 19bd

Læs mere

Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999.

Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999. Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999. Journalnummer: SIM j. nr. 413/1999 Sted: Rye Mølle Stednummer:

Læs mere

Arbejdsbillede fra udgravningen. Udgravninger i forbindelse med renoveringer giver ofte mange udfordringer med tilgængelighed. På Østerågade 5 blev

Arbejdsbillede fra udgravningen. Udgravninger i forbindelse med renoveringer giver ofte mange udfordringer med tilgængelighed. På Østerågade 5 blev Arbejdsbillede fra udgravningen. Udgravninger i forbindelse med renoveringer giver ofte mange udfordringer med tilgængelighed. På Østerågade 5 blev udgravningen delt op i flere etaper, dette billede er

Læs mere

HEM 5009 Toudal, Arnborg Sogn sb.nr

HEM 5009 Toudal, Arnborg Sogn sb.nr HEM 5009 Toudal, Arnborg Sogn sb.nr. 8030-69 Registrering af fund fra museal rekognoscering På baggrund af registrering af fund i privateje i januar 0 (se tidligere registreringsrapport) gennemførte museumsinspektør

Læs mere

OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn

OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn 080407-254 - Forundersøgelse af ca. 1,4 ha udlagt til byggeri, parkering og græs med to områder med bopladsspor fra bronze og jernalder. Af Arkæolog Kirsten Prangsgaard

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk Udgravning ved Lundbakvej, Pandrup Marksystem og hustomt fra yngre bronzealder / ældre jernalder

Læs mere

FJERNVARME FIOLGADE 7-9 GIM 3944. RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard

FJERNVARME FIOLGADE 7-9 GIM 3944. RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Gilleleje Museums

Læs mere

Bygherrerapport. KNV100 Ågård, Bjæverskov sogn, Bjæverskov herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.01.01.

Bygherrerapport. KNV100 Ågård, Bjæverskov sogn, Bjæverskov herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.01.01. Bygherrerapport KNV100 Ågård, Bjæverskov sogn, Bjæverskov herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.01.01. Figur 1. Dronefoto af udgravningsfeltet med husene markeret med barberskum. Nede ved træerne bag elmasten

Læs mere

Runddyssen i Tåstrup Fællesskov ved Korupsøgård

Runddyssen i Tåstrup Fællesskov ved Korupsøgård Runddyssen i Tåstrup Fællesskov ved Korupsøgård Den flotte runddyssen i Tåstrup Fællesskov set fra øst. I plantagen øst for den tidligere og nu drænede Korup Sø - og lige vest for Tirstrup Lufthavn - ligger

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Museum Sydøstdanmark

Museum Sydøstdanmark Museum Sydøstdanmark KNV 00244 Åmarken 4 KUAS journalnummer 2014-7.24.02/KNV-0027 Matrikelnummer 13k Jersie by Jersie Sogn, Tune Herred, Tidl. København Amt. Stednummer 020503-36 Fig. 1. Undersøgelsesområde

Læs mere

HEM 5324 Næstholt IV, Snejbjerg Sogn SB-nr

HEM 5324 Næstholt IV, Snejbjerg Sogn SB-nr HEM 5324 Næstholt IV, Snejbjerg Sogn SB-nr. 180314-127. Beretning for Museum Midtjyllands udgravning af aktivitetsspor fra oldtiden i forbindelse med forundersøgelse af motorvejen mellem Herning og Holstebro

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Bæveren II, Støvring Boplads med langhuse fra enkeltgravskultur, senneolitikum, ældre og yngre bronzealder, samt ældre førromersk jernalder J.nr.

Læs mere

Rørvigs landskabelige og historiske udvikling

Rørvigs landskabelige og historiske udvikling Rørvigs landskabelige og historiske udvikling Projekt Isøre Havn og Ting - 1999 Rørvig Naturfredningsforening. Arkæologer fra Nationalmuseet, Vikingeskibs-museet og Odsherred Museum. Geologer fra Københavns

Læs mere

J. 674/2007 Stednr Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 6 august 2008.

J. 674/2007 Stednr Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 6 august 2008. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i forbindelse med restaurering af kirkegårdsportelen på Tårnby kirkegård, Sokkelund h., Københavns a. d. 15 maj 2008. J. 674/2007 Stednr. 02.03.11 Rapport ved museumsinspektør

Læs mere

899F Hulbæk, Mollerup. Hustomt og grave fra førromesk jernalder I alt 5 sider Ørum s., Sønderlyng h, Viborg a. matr. nr. 4a Mollerup.

899F Hulbæk, Mollerup. Hustomt og grave fra førromesk jernalder I alt 5 sider Ørum s., Sønderlyng h, Viborg a. matr. nr. 4a Mollerup. 899F Hulbæk, Mollerup. Hustomt og grave fra førromesk jernalder I alt 5 sider Ørum s., Sønderlyng h, Viborg a. matr. nr. 4a Mollerup Beretning Udgravningen var foranlediget af at lodsejeren, Tage Knudsen,

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Klostergaarde, Pandrup Gravhøj med rester af højfyld og randstenskæde J.nr. ÅHM 6263 August 2014 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

Stenalderen FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Titel.

Stenalderen FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Nielstrup-Ulse SMV 8194

Nielstrup-Ulse SMV 8194 Forsknings- & formidlingsafdelingen Afdeling for arkæologi Slotsruinen 1 4760 Vordingborg + 45 55 37 25 54 ark@museerne.dk museerne.dk/arkæologi Prøvegravningsrapport Nielstrup-Ulse SMV 8194 Udarbejdet

Læs mere

~,,~l~ ARKÆOLOGISK MUSEUM SØSATTERJET 5 KORSØR TLF.53-574235

~,,~l~ ARKÆOLOGISK MUSEUM SØSATTERJET 5 KORSØR TLF.53-574235 A SORØ AMTS MUSEUM ~,,~l~ ARKÆOLOGISK MUSEUM SØSATTERJET 5 KORSØR TLF.53-574235 Korsør, d. 13.6.1989 PRESSEMEDDELELSE: FUND AF HAVN FRA MIDDEI.ALDEREN VED SKÆLSKØR YDERFJORD. Nær mundingen af Skælskør

Læs mere

Kulturhistorisk Rapport

Kulturhistorisk Rapport Kulturhistorisk Rapport RSM j.nr. 10.238 Udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern Museum 2011 Bygherrerapport RESUME: Ringkøbing-Skjern museum foretog i uge 31 2011 en egen betalt forundersøgelse

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Vrå Kirke d oktober 2010

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Vrå Kirke d oktober 2010 Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Vrå Kirke d. 26-27. oktober 2010 Vrå sogn, Børglum hrd., Hjørring amt., Stednr. 10.01.18 Rapport ved arkæolog Heidi Maria Møller Nielsen J.nr. 710/2010 Indhold: 1.

Læs mere

Indstiksmåling af nedbrydning i marint arkæologisk træ

Indstiksmåling af nedbrydning i marint arkæologisk træ Indstiksmåling af nedbrydning i marint arkæologisk træ Moesgård Museum Jesper Frederiksen KONSERVERINGS - OG NATURVIDENSK ABELIG AFDELING Nr. 6 4 Indstiksmåling af nedbrydning i marint arkæologisk træ

Læs mere

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM1232 Johannelund Kulturhistorisk rapport Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM 1232 Johannelund, Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr.

Læs mere

Dybbøl matr. 1885, Dybbøl sogn, sb 341, Nybøl herred, Sønderborg amt, St. nr

Dybbøl matr. 1885, Dybbøl sogn, sb 341, Nybøl herred, Sønderborg amt, St. nr Dybbøl matr. 1885, Dybbøl sogn, sb 341, Nybøl herred, Sønderborg amt, St. nr. 230302 J. nr. HAM 5229, sags nr. 12/3605-8.1.1 Ved prøvegravningen forud for udstykning til boligområde, blev der påvist spor

Læs mere

OBM 7225 Jyllandsvej Nord, i Middelfart.

OBM 7225 Jyllandsvej Nord, i Middelfart. OBM 7225 Jyllandsvej Nord, i Middelfart. - Forundersøgelse forud for byggemodning Af Arkæolog Line Borre Lundø Arkæologisk Rapport nr. 509, 2016 Indledning... Udgravningens forhistorie. Udgravningens hovedresultater

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på kirkegården d. 13. dec 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på kirkegården d. 13. dec 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse på kirkegården d. 13. dec 2011 Emmerlev sogn, Højer hrd., Tønder amt., Stednr. 21.02.02 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro december 2011 J.nr. 807/2011

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn

HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn Fig. 1 Oversigtsplan Delrapport 1 forundersøgelse mark 2, 3 og dele af mark 4 Herning Museum Astrid Skou Hansen 9. maj 2011 Indledning I perioden 3. 30.

Læs mere

Nye arkæologiske udgravninger med flere fund fra jernalderens Egebjerg.

Nye arkæologiske udgravninger med flere fund fra jernalderens Egebjerg. Nye arkæologiske udgravninger med flere fund fra jernalderens Egebjerg. Der har som bekendt været stor byggeaktivitet i den østlige del af Egebjerg gennem de sidste år, med udstykning af nye områder gennem

Læs mere

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver Center for Undervisningsmidler, Esbjerg Lærervejledning Brug af arkæologi-kassen og opgaver Lærervejledningens indhold: Fælles Mål Om materialet Fakta om arkæologi og oldtiden 4 forskellige opgaver: Opgave

Læs mere

OBM2544 Søndergård, Vejlby sogn Besigtigelse af tracé til vandledning. Ved besigtigelsen blev konstateret en enkelt kogestensgrube fra oldtid.

OBM2544 Søndergård, Vejlby sogn Besigtigelse af tracé til vandledning. Ved besigtigelsen blev konstateret en enkelt kogestensgrube fra oldtid. OBM2544 Søndergård, Vejlby sogn Besigtigelse af tracé til vandledning. Ved besigtigelsen blev konstateret en enkelt kogestensgrube fra oldtid. Af arkæolog Mathias Søndergaard Arkæologisk rapport nr. 263,

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Horn Kirke, Øster Horne hrd., Ribe amt. Stednr. 19.08.03 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg, november 2012.

Læs mere

VHM Ny Krogen. Bebyggelsesspor fra overgangen stenalder/bronzealder og bebyggelsesspor fra jernalderen.

VHM Ny Krogen. Bebyggelsesspor fra overgangen stenalder/bronzealder og bebyggelsesspor fra jernalderen. VHM 00380 Ny Krogen Bebyggelsesspor fra overgangen stenalder/bronzealder og bebyggelsesspor fra jernalderen. Albæk Sogn, Frederikshavn Kommune, Fund og Fortidsminder 100201-288 Baggrundskort Kort og Matrikelstyrelsen.

Læs mere

GIM 3967 Ankerbakken. sb Arkæologisk forundersøgelse v. Kjartan Langsted

GIM 3967 Ankerbakken. sb Arkæologisk forundersøgelse v. Kjartan Langsted GIM 3967 Ankerbakken sb. 010407-84 Arkæologisk forundersøgelse v. Kjartan Langsted Fig. 1. Kort over Helsingør, fundstedet er markeret med sort firkant. Fig. 2 Oversigtskort over fundstedet. Med sort er

Læs mere

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder -

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - 1 Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - Mikael Holdgaard Nielsen Udgravningsfelt med gruber og stolpehuller under den afrømmede muld. (Foto: MHN). Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport

Læs mere

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll)

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll) NATURSTYRELSEN UNDERSIVNING AF DIGER VED SIDINGE ENGE VÅDOMRÅDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF ÅRSAG OG MULIGHED FOR

Læs mere

SVM1437 Kongsted Vandhul, Niløse sogn, Merløse herred, tidl. Holbæk amt. Sted nr Sb.nr. 213.

SVM1437 Kongsted Vandhul, Niløse sogn, Merløse herred, tidl. Holbæk amt. Sted nr Sb.nr. 213. SVM1437 Kongsted Vandhul, Niløse sogn, Merløse herred, tidl. Holbæk amt. Sted nr. 03.03.06. Sb.nr. 213. Kampagne: 11 01 Foto: Abstrakt Prøvegravning forud for etablering af vandhul i Store Åmosen. Der

Læs mere

Under opførslen af pumpestationen vil grundvandet midlertidigt skulle sænkes for at kunne etablere byggegruben.

Under opførslen af pumpestationen vil grundvandet midlertidigt skulle sænkes for at kunne etablere byggegruben. Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Pumpestation Linderupvej Påvirkning af strandeng ved midlertidig grundvandssænkning under

Læs mere

Statusrapport. Forsvarskommandoens tidligere arealer ved Henriksholm, Vedbæk. Hørsholm Egns Museum. - arkæologisk forundersøgelse.

Statusrapport. Forsvarskommandoens tidligere arealer ved Henriksholm, Vedbæk. Hørsholm Egns Museum. - arkæologisk forundersøgelse. Statusrapport Forsvarskommandoens tidligere arealer ved Henriksholm, Vedbæk - arkæologisk forundersøgelse Hørsholm Egns Museum September 2011 J.nr. HØM 483 KUAS j.nr. 2011-7.24.02/HØM-0003 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Braulstrupvej, Sønderup Bopladsgrube med keramik fra yngre bronzealder J.nr. ÅHM 6186 Udgravning efterår 2013 Kulturhistorisk rapport udfærdiget af

Læs mere

CLAUS CHRISTENSEN PRIVATSAMLING GIM 3820

CLAUS CHRISTENSEN PRIVATSAMLING GIM 3820 REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Claus Christensen foran Pudsagergård med en af genstandene fra privatsamlingen. Holbo Herreds Kulturhistoriske Centre 2008 REGISTRERINGSRAPPORT v. cand.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Højager, Hobro Boplads med brønd, aktivitetsområde samt langhuse fra yngre bronzealder J.nr. ÅHM 6121 Udgravning efterår 2011 Kulturhistorisk rapport

Læs mere

SIM 22-2011 Silkeborg Langsø, Kulturhistorisk rapport. K.G. Overgaard

SIM 22-2011 Silkeborg Langsø, Kulturhistorisk rapport. K.G. Overgaard Langsø Journalnummer: SIM 22/2011 Sted: Silkeborg Langsø Sted og SB nr. 16.01.08-11 KUAS j.nr.: 2011-7.24.02/SIM-0006 Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Silkeborg Matr. nr.:171a, 173, 175a og 177

Læs mere

Re-etablering-beretning

Re-etablering-beretning 1 Re-etablering-beretning KNV00022 RISHØJ. Fredn. Nr. 3124:3. Stednr. 03.07.13.18. Højen fra syd, efter re-etablingen. Efter anmodning fra Museum Sydøstdanmark, deltog undertegnede som tilsynsførende arkæolog,

Læs mere

Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet på dybt vand fra vindmølleparken Horns Rev 2

Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet på dybt vand fra vindmølleparken Horns Rev 2 Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet et på dybt vand fra vindmølleparken Horns Rev 2 NMU j.nr. 2493 Jørgen Dencker Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Rapporten er skrevet af Stine Jæger Hoff Museets j.nr.: MLF01195 KUAS j.nr.: 2014-7.24.02/MLF-0005 Stednavn: Kabel Tjennemarke-Søllested

Læs mere

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Det er altid godt at blive klogere, at lære og opleve noget nyt. Det skete for mig, da jeg havde skrevet den første artikel om de gamle hulveje

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT De mennesker, der har interesse for vor store billedhugger Bertel T h o r valdsen, kender sandsynligvis hans dødsmaske. Den viser os et kraftigt, fyldigt fysiognomi,

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere