Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 810 af 28. juni 2010 om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10) ophæves.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 810 af 28. juni 2010 om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10) ophæves."

Transkript

1 BR15 3. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2016 Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 810 af 28. juni 2010 om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10) ophæves. Stk. 4. Uanset bestemmelserne i stk. 1-3 er det til og med 30. juni 2016 muligt at vælge, at de hidtidige bestemmelser, jf. stk. 2, skal anvendes, såfremt: 1) kommunen senest den 30. juni 2016 har modtaget en fyldestgørende ansøgning om byggetilladelse for byggearbejder omfattet af reglerne om byggetilladelse, 2) kommunen senest den 30. juni 2016 har modtaget en fyldestgørende anmeldelse for byggearbejder omfattet af reglerne om anmeldelse, eller 3) byggearbejdet er påbegyndt senest den 30. juni 2016 for byggearbejder, der ikke er omfattet af reglerne om byggetilladelse eller anmeldelse.

2 BR Elektrisk belysning BESTEMMELSE Stk. 1 Arbejdsrum mv. og fælles adgangsveje skal have kunstig belysning i fornødent omfang. Arbejdspladsbelysning skal udføres i overensstemmelse med DS/EN Lys og belysning Belysning ved arbejdspladser Del 1: Indendørs arbejdspladser, med DS/EN DK NA. Stk. 6 Bestemmelserne i stk. 1-5 finder også anvendelse ved udskiftning af armaturer mv. i eksisterende arbejdsrum.

3 BR10 Stk. 2 Arbejdsrum mv. og fælles adgangsveje skal forsynes med energieffektiv belysning. Hvis der er tilstrækkeligt dagslys skal arbejdsrum mv. og fælles adgangsveje forsynes med dagslysstyring. Forklarende tekst til Stk 2.: I rum med begrænset dagslysadgang kan dagslysstyring udelades.

4 BR15 Stk. 2 Arbejdsrum mv. og fælles adgangsveje skal forsynes med energieffektiv belysning. Hvis der er tilstrækkeligt dagslys skal arbejdsrum mv. og fælles adgangsveje forsynes med automatisk dagslysstyring. Forklarende tekst til Stk 2.: I rum med begrænset dagslysadgang kan dagslysstyring udelades.

5 DS/EN DK NA:2015 Nationalt anneks til Lys og belysning - Belysning ved arbejdspladser Del 1: Indendørs arbejdspladser Forord Dette NA fastsætter betingelserne for anvendelsen af DS/EN i Danmark for byggeri efter byggeloven eller byggelovgivningen. Andre parter kan sætte dette NA i kraft med en henvisning hertil. I dette NA er der på en række punkter angivet andre værdier/krav end de, der er angivet i DS/EN Hvor dette er tilfældet, benyttes værdierne/kravene i dette NA.

6 Udvalgte ændringer - værdier Almenområder i bygninger, telex, postrum mm 500 N/A Kontorer, arkivering, kopiering 300 N/A Kontorer, konference og mødelokaler 500 N/A Butikker, salgsområde 300 Valgfrit Off. områder, rest/hoteller, konferencerum 500 N/A Off. områder, messer/udst., almen belysning 300 N/A Off. områder, biblioteker, læseområde 500 N/A Uddannelseslokaler, klasselok., aftenunderv. 500 N/A Uddannelseslokaler, auditorier mm. 500 N/A Uddannelseslokaler, bibliotek, læseområde 500 N/A 200

7 EN Ændringer i henhold til DK NA: Arbejdsfeltets belysning For arbejdspladser, hvor arbejdsfeltets størrelse og/eller placering er ukendt: opfattes enten hele feltet som arbejdsfeltet eller hele feltet er regelmæssigt (U0 0,40) belyst på et belysningsniveau angivet af designeren; hvis arbejdsfeltet bliver kendt, skal belysningsprojekteringen ændres for at sikre de påkrævede belysningsstyrker. Hvis arbejdsopgavens art ikke er kendt, må designeren opstille nogle forudsætninger om de sandsynlige opgaver og angive opgavekravene. Erstattes med:

8 EN Ændringer i henhold til DK NA:2015 For arbejdspladser, hvor arbejdsfeltets størrelse og/eller placering er ukendt gælder én af følgende muligheder: Alternativ A: Belysningen projekteres under forudsætning af, at hele feltet kan betragtes som arbejdsfelt, og der etableres lysstyring, der sikrer, at det efterfølgende er muligt at dæmpe belysningen til det krævede niveau for det omgivende felt. Alternativ B: Området projekteres med en belysning i overensstemmelse med krav til arbejdspladsens omgivende felt i kapitel 5 og tabel 1, og bygherre gøres bekendt med, at der skal etableres supplerende arbejdsbelysning ved de enkelte arbejdspladser. Alternativ C: Hele feltet belyses regelmæssigt (U0 0,40) med et belysningsniveau angivet af lysdesigneren. Hvis arbejdsfeltet bliver kendt, skal belysningsprojekteringen ændres for at sikre de pågældende belysningsstyrker. Alternativ D: Hvis arbejdsopgavens art ikke er kendt, må lysdesigneren opstille forudsætninger om de sandsynlige opgaver og angive opgavekravene ud fra anvisningerne i kapitel 4 og 5.

9 EN Ændringer i henhold til DK NA:2015

10 EN Udvalgte ændringer EN12464 vs. DS700 Reflektanser (anbefalet af ): Det anbefales at sikre lidt højere reflektanser (altså lysere farver) end vi er vant til - Med DS700, hvis ikke vi har fået andet oplyst, så regnes ofte 0.2 for gulv, 0.5 for vægge og 0.7 for loft - EN anbefaler for gulv, for vægge og for lofter anbefaler også at større objekter (møbler, maskiner osv.) har en reflektans på

11 EN Udvalgte ændringer EN12464 vs. DS700 Reflektanser (anbefalet af ): Faktisk, så står der ovenikøbet i Generelt: For at undgå, at omgivelserne fremstår triste, og for at hæve adaptationsniveauet og komforten for personerne i bygningerne er det i høj grad ønskværdigt at have lyse indvendige overflader, især vægge og lofter

12 EN Udvalgte ændringer EN12464 vs. DS700 Lys på vægge/lofter(4.2.3): - Belysning af vægge med 50 lux med en regelmæssighed på min Belysning af loft med 30 lux med en regelmæssighed på min Note: I kontor/undervisning, sundhedssektoren og adgangsveje anbefales 75 lux på vægge og 50 lux på loft Der er ikke omtalt belysning af lofter og vægge i DS700.

13 EN Udvalgte ændringer EN12464 vs. DS700 Omgivelseslysets indflydelse på indlæringen Pickhurst studiet i London Formålet var at undersøge hvordan eleverne blev påvirket af en større andel omgivelseslys. Studiet målte på præstation, vågenhed og velbefindende. Resultatet blev sammenholdt med resultater for elever i identiske kontrolrum med standardbelysning.

14 EN Udvalgte ændringer EN12464 vs. DS700 Omgivelseslysets indflydelse på indlæringen Resultat 1. Eleverne viste en markant øget vågenhed i den mørke del af året. 2. Eleverne viste en markant øget aktivitet gennem hele skoleåret 3. Tendensen var at eleverne oplevede at have det bedre hele skoleåret. 4. Eleverne præsterede bedre hele året, i matematik og læsning men forskellen var størst i årets mørke periode.

15 EN Udvalgte ændringer EN12464 vs. DS700 Regelmæssighed (4.3.6) Regelmæssigheden regnes i EN som min/mid (typisk fra ) hvor det i DS700 er min/max. Dette er således nu i EN 12464, som det var i den rigtig gamle DS700, hvor regelmæssigheden altid skulle være min 0.70 I DS700 i dag gælder min/max = i regelmæssighed Man er dog opmærksom på, at krav til regelmæssighed på vægge/lofter ikke kan opnås i lagerhaller osv., så disse områder er ikke omfattet af kravet. Eksempel beregning: 70m lux 8 Flat panels 60x60 DS/EN : E min /E mid 0,60 DS 700:E min /E max 0,48

16 EN Udvalgte ændringer EN12464 vs. DS700 Randzoner (4.4): Det har været almindelig praksis i Danmark i mange sammenhænge at bruge 0,25m i randzoner i beregninger efter DS700; det står ingen steder i DS700, men diverse beregningsprogrammer har stadig svært ved at regne præcist i hjørner, så derfor har det været almindeligt at tillade anvendelse af randzone I EN er det direkte angivet, at der anvende 0.5m i randzone (også på vægge/lofter)

17 EN Udvalgte ændringer EN12464 vs. DS700 Blænding (4.5.2): Blændingstallene er sænket flere steder fra 20 til 19 - Blændingstal kommer frem i beregningen hvis det kan beregnes (kræver et firkantet rum med kun én type armaturer, symmetrisk ophængt) - Der kan sættes observatører ind, hvis man ikke får blændingstal frem (dette gøres hvor arbejdspladserne er) - Hvis et blændingstal er for højt et sted i lokalet, må man efter EN gerne bibeholde placeringen af belysningen, hvis man efterviser, at der ikke er problemer med blændingen der, hvor man arbejder/opholder sig Der skal en forskel på 3 i blændingstal til for at give en mærkbar forskel. I EN er listet følgende op: 10, 13, 16, 19, 22, 25, 28 og det er disse tal, der figurerer i tabellerne også

18 EN Udvalgte ændringer EN12464 vs. DS700 Cylindrisk middelbelysning (4.6.2): - 50 lux med en regelmæssighed på 0.10 i 1.2m/1.6m afhængig af, om det er siddende/stående arbejde - Note i kontor/møderum og skoler anbefales 150 lux med en regelmæssighed på 0.10 Dette for at sikre god visuel kommunikation

19 LED Levetider Der er nu vedtaget internationale standarder for, hvordan levetiden skal deklareres. De publicerede standarder er: IEC LED-modules for general lighting Performance requirements IEC Particular requirements for LED Luminaires LED-modulers output i forhold til levetid, også kaldet L-værdien For LED-armaturer angives der en L-værdi, meget ofte L 70, L 80 eller L 90, og altid knyttet til en brugstid/brændetid i timer L-værdien beskriver, hvor høj den forventede lysstrøm i armaturet er i procent af nyværdien efter et bestemt tidsrum. Eksempel: L h betyder, at efter timer vil lysstrømmen svare til 80 % af den lysstrøm, som produktet havde, da det var nyt.

20 LED-levetider og vedligeholdelsesfaktoren Vedligeholdelsesfaktor (MF, maintenance factor 4.10): - Der er ikke tabeller til opslag af MF i EN (modsat i DS700), og der kan således være lokale tilgange til dette. Men designer skal angive faktoren og opliste alle forudsætninger, der er anvendt til bestemmelse af faktoren På Fagerhults hjemmeside beskriver vi, hvordan vi går til MF; vi mener ud fra studier at have belæg for at kunne kalde denne tilgang for anvendt praksis: : MF = LLMF x LSF x LMF x RSMF, med følgende definitioner: LLMF (LLMF = Luminaire Lumen Maintenance Factor): Lyskildens lysnedgang LSF: Udfald af lyskilder; kan for LED regnes til 1 LMF (LMF = Luminaire Maintenance Factor): Armatur-tilsmudsning, normalt 0,93-0,98 for rene omgivelser, 0,9 i mere udfordrende omgivelser RSMF: Rum-tilsmudsning, normalt 0,95-0,97 i rene omgivelser, 0,9 i mere udfordrende omgivelser

21 LED Levetider og vedligeholdelsesfaktoren Fastlæggelse af LLMF-faktoren og dens betydning for vedligeholdelsesfaktoren Ved dimensionering af belysningsanlæg er en høj vedligeholdelsesfaktor vigtigt. Levetidsdata med f.eks. L 80 efter timer kan afhængig af produkt/kvalitet medføre en endog kraftig overdimensionering. For at tilpasse til den aktuelle situation anvender Fagerhult nedenstående vejledende korrektionsfaktorer fra leverandører: LLMF = Luminaire Lumen Maintenance Factor LSF: Udfald af lyskilder (Kan for LED regnes som 1 i praksis)

22 LED Levetider og vedligeholdelsesfaktoren Start-værdi 769 lux Start-værdi 595 lux

23 The Fagerhult-way Den LLMF (Luminaire Lumen Maintenance Factor), vi anvender hos Fagerhult for indendørs belysningsanlæg er den, vi kan slå op for timer, med mindre vi får oplyst, at der skal regnes på en anden levetid. Vi oplyser altid dette i vores følgeskrivelse for lysberegninger

24 LED Levetider B-værdi Sammen med L-værdien angives også en B-værdi. Denne værdi beskriver nøjagtighed eller variation på de enkelte LEDers output i et armatur/anlæg. For de fleste produkter er B-værdien 50. B 50 betyder, at mindst 50% af LEDerne vil have et output efter den angivne levetid på min. 50%; 50% kan altså lyse lidt mindre, men tilsvarende vil 50% lyse lidt mere, så armaturet stadig overholder sin L- værdi. En B-værdi på 10, dvs. B 10, betyder, at 90 % af armaturerne minimum vil have et output efter den angivne levetid svarende til L-værdien. B10 er således bedre end B50, men den vil ikke findes til alle produkter. Bemærk, at der i B-værdien ikke medtages et totalt bortfald af moduler.

25 Middelluminansværdier Lys kan mindske kontrasten på skærme ved: Kilde: Dansk Standard, DS/EN : refleksblænding, som skyldes belysningen på skærmen og - luminanser fra armaturer og lyse flader, der spejles i skærmen

26 EN Udvalgte ændringer EN12464 vs. DS700 Specielle anbefalinger (5): - Styring af lyset i visse område - Differentiering af Kelvingrader i belysningen 4000K 6500K - Hvor Ra værdien er lav, krav til genkendelse af farver

27

28 Hvis vi så gør det anderledes, godt. betyder det så alt sammen noget..?

29

30 Regler og love - energirammen Før 2010 ca. 95 kwh/m 2 xår Ca. 70 kwh/m 2 xår i 2010 Ca. 41 kwh/m 2 xår i 2015 Ca. 25 kwh/m 2 xår i 2020

31 Energieffektiv belysning og lovgivning uforenelige størrelser?.. Og hvad skal jeg være opmærksom på med LED-belysning

32

33

34

35 Hvilke parametre har så (mest) betydning? LED-information: 3000K/4000K Ra (CRI) f.eks. 80 MacAdam f.eks. 3 SDCM Levetid LED f.eks. L 80 B h Levetid driver f.eks. op til timer lm/w (lumen pr. watt) f.eks. 120

36 Teknik og rigtig, energieffektiv belysning opdateret DALIstandard IEC the DALI-standard 101 System 2nd edition 102 Control gear 201:.. 202:.. 203:.. 204:.. 205:.. 206:.. 207:.. 208:.. 209: Colour control (DT8) 103 Control Devices 1st edition Update Q2 2015

37 Tunable white i armaturer ( K) Fixed CCT Tuneable white

38 Dali og DALI DT8

39 Focus Activate

40 Visuelt Well-being Biologisk Lys påvirker os på mange måder - Visuelt - Biologisk - Emotionelt Emotionelt God belysning øger effektiviteten og formindsker fravær

41 Arbejdsmiljø og økonomi Armaturer og installation: Den mindste investering/udgift Energiudgifter og vedligehold: En stor omkostning Personale: Den vigtigste ressource og den største omkostning 1:5:200

DS/EN 12464-1 DK NA:2015

DS/EN 12464-1 DK NA:2015 DS/EN 124641 DK NA:2015 Nationalt anneks til Lys og belysning Belysning ved arbejdspladser Del 1: Indendørs arbejdspladser Forord Dette nationale anneks (NA) til DS/EN 124641 er gældende, når det sættes

Læs mere

Et moderne belysningsfirma anno 2016

Et moderne belysningsfirma anno 2016 Dagens program: Et moderne belysningsfirma anno 2016 Forskning og viden om lys: Hvor findes der information? Regler og love DS/EN 12464-1 m.fl. LED-belysning: Diverse fakta og levetider Lysstyring: Hvorfor,

Læs mere

Dansk Center for Lys UNGT LYS

Dansk Center for Lys UNGT LYS Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner etc. Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, netværk,

Læs mere

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Medlemsorganisation med 600 medlemmer - producenter, ingeniører, arkitekter, designere m.fl. Ungt LYS siden 1999 www.ungtlys.dk Den hurtige genvej til viden om

Læs mere

Skabelon for kommentarer til Dansk Standard Forslag (DSF) Dato: 2013-12-02 Document:

Skabelon for kommentarer til Dansk Standard Forslag (DSF) Dato: 2013-12-02 Document: Afsnit Kommentartype = ge = generelt te = teknisk ed = redaktionel ge Revisionsforslaget til DS 700 stiller generelt krav om højere middelbelysningsstyrker i rum øgede krav til regelmæssighed i rum. Samtidig

Læs mere

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lys og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Uden lys kan vi ikke skabe smukke, oplevelsesrige bygninger med et godt synsmiljø

Læs mere

Teori om lysberegning

Teori om lysberegning Indhold Teori om lysberegning... 1 Afstandsreglen (lysudbredelse)... 2 Lysfordelingskurve... 4 Lyspunktberegning... 5 Forskellige typer belysningsstyrke... 10 Beregning af belysningsstyrken fra flere lyskilder...

Læs mere

Ungt Lys. Dansk Center for Lys

Ungt Lys. Dansk Center for Lys Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, konferencer,

Læs mere

Renovering af belysningsanlæg

Renovering af belysningsanlæg Energiløsning kontorejendomme UDGIVET AUGUST 2018 Renovering af belysningsanlæg Gamle og udtjente belysningsanlæg er ofte dyre i drift. Der er typisk både høje energiudgifter og store omkostninger forbundet

Læs mere

Indlæg til DCL høringssvar, BR15 og DS/EN inkl. nationalt applikationsdokument

Indlæg til DCL høringssvar, BR15 og DS/EN inkl. nationalt applikationsdokument Generelt/ Per Reinholdt, Fagerhult BR15 6.5.3, stk. 1 Bestemmelsen kan normalt opfattes som opfyldt, hvis DS/EN 12464-1 Lys og belysning Belysning ved arbejdspladser Del 1: Indendørs arbejdspladser, med

Læs mere

personligt lys Dynamisk belysning for aktivitet og velbefindende

personligt lys Dynamisk belysning for aktivitet og velbefindende personligt lys Dynamisk belysning for aktivitet og velbefindende Fordybelse, læsning, kreativitet, hvile. Vælg dit eget lys! Vi er vant til at vi kan justere og indstille næsten alt omkring os. Indstille

Læs mere

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Lys og Energi Bygningsreglementets energibestemmelser Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Bæredygtighed En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende

Læs mere

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lyskvalitet og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Problem: vi har begrænsede energi-resourcer kunstlys bruger energi hele

Læs mere

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn.

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn. Kunstig belysning Vejledning om kunstig belysning på faste arbejdssteder At-vejledning A.1.5 Februar 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 At-vejledningen beskriver Arbejdstilsynets krav

Læs mere

Notor - et naturligt valg

Notor - et naturligt valg NOTOR Notor - et naturligt valg Fagerhults klassiske armatur Notor fås i flere versioner og kan monteres nedpendlet, påbygget eller indbygget. Notor er det naturlige valg de steder, hvor man vil skabe

Læs mere

Boldbane, Skolen på La Cours vej

Boldbane, Skolen på La Cours vej Fodbold - Klasse III - DS-EN 12193 Projektnummer: 245007900-33 Dato: 02-07-2018 Designer: Beskrivelse: Kurt Christensen Projektør: BVP650 T25 1 xled200-4s/740 DX50 Lyskilde: 1 xled200-4s/740 ntal master:

Læs mere

Opgaver - Belysningsteknik - anv. af lystekniske grundbegreber...3

Opgaver - Belysningsteknik - anv. af lystekniske grundbegreber...3 44097 INDHOLDSFORTEGNELSE Opgaver - Belysningsteknik - anv. af lystekniske grundbegreber...3 2-12 Rekv. 7 Prod. 29-11-2005-13:13 Ordre 10720 EFU Opgave 1 Beskriv med ord følgende begreber: Lysstyrke Lysstrøm

Læs mere

Boldbane, Skolen på Duevej

Boldbane, Skolen på Duevej Fodbold - Klasse III - DS-EN 12193 Projektnummer: 2007900-34 Dato: 02-07-2018 Designer: Beskrivelse: Kurt Christensen Projektør: BVP650 T25 1 xled200-4s/740 DX50 Lyskilde: 1 xled200-4s/740 ntal master:

Læs mere

Belysning indhold. Formål med belysning Hvad er et belysningsanlæg? Komponenter i belysningssanlæg Lovkrav Energisparepotentialer Erfaringsdata

Belysning indhold. Formål med belysning Hvad er et belysningsanlæg? Komponenter i belysningssanlæg Lovkrav Energisparepotentialer Erfaringsdata Belysning indhold Formål med belysning Hvad er et belysningsanlæg? Komponenter i belysningssanlæg Lovkrav Energisparepotentialer Erfaringsdata Formål l med belysning Dagslys er den bedste form for belysning

Læs mere

evolume Teknisk god belysning helt enkelt

evolume Teknisk god belysning helt enkelt evolume Teknisk god belysning helt enkelt Teknisk perfektion til gader og veje Evolume kombinerer fremragende lyskvalitet og visuel komfort med et moderne og omkostningseffektivt design. Takket være det

Læs mere

Kunstig belysning i arbejdslokaler

Kunstig belysning i arbejdslokaler Dansk standard DS 700 Kunstig belysning i arbejdslokaler Artificial lighting in workrooms 6. udgave 2005-06-17 DS 700 København DS projekt: 56900 ICS: 91.160.10 Første del af denne publikations betegnelse

Læs mere

Belysningssystemer GUIDE NYHEDSBREV

Belysningssystemer GUIDE NYHEDSBREV GUIDE Belysningssystemer Scan koden og TILMELD dig vores NYHEDSBREV 1 INDHOLD BELYSNINGSSYSTEMER... 3 Symptomer på energi-ineffektive belysningssystemer... 3 Energioptimale belysningssystemer... 3 GRUNDLAG

Læs mere

evolume Teknisk god belysning helt enkelt

evolume Teknisk god belysning helt enkelt evolume Teknisk god belysning helt enkelt Teknisk perfektion til gader og veje Evolume kombinerer fremragende lyskvalitet og visuel komfort med et moderne og omkostningseffektivt design. Takket være det

Læs mere

Danmarks mest komplette belysningsleverandør

Danmarks mest komplette belysningsleverandør Danmarks mest komplette belysningsleverandør SG Armaturen er norsk, med hovedsæde I Lillesand Etableret i 1990 Producere ca. 6 millioner enheder pr. år 1,3 milliarder i omsætning SG Armaturen køber Riegens

Læs mere

Udbudskriterier Og kvalitet ved indkøb

Udbudskriterier Og kvalitet ved indkøb Udbudskriterier Og kvalitet ved indkøb Casper Kofod Undervisning på workshop Maj 2019 Baggrund LED giver meget høj energieffektivitet Men der forekommer dårlige oplevelser => krav til kvalitet! Nye lysanlæg

Læs mere

GVI i Gentofte kunstgræsbane

GVI i Gentofte kunstgræsbane Fodbold - Klasse II/III - DS-EN 29 Projektnummer: 4589-2 Dato: 22--28 Designer: Beskrivelse: Kurt Christensen Projektør: BVP525 OUT T5 K LED94/74 -NB/ LO Lyskilde: xled94/74 ntal master: 6 stk.. ntal projektører

Læs mere

recesso Sort på hvidt

recesso Sort på hvidt recesso Sort på hvidt At se verden lidt i sort/hvid Når vi udvikler armaturer, tager vi altid udgangspunkt i, at det skal være så nemt som muligt for vores kunder. Recesso er derfor blevet en favorit.

Læs mere

Bæredygtige og innovative belysningsløsninger?

Bæredygtige og innovative belysningsløsninger? Bæredygtige og innovative belysningsløsninger? Den gode og energirigtige belysningsløsning? Rette mængde lys, på rette sted og på det rette tidspunkt. (Gælder såvel ved nye anlæg som ved renovering af

Læs mere

LTS - møde den 25. august Dagens emner: DS S-61: Normer og standarder Revision af DS700 CEN standardisering: Lys og energi. Lysteknisk Selskab

LTS - møde den 25. august Dagens emner: DS S-61: Normer og standarder Revision af DS700 CEN standardisering: Lys og energi. Lysteknisk Selskab Dagens emner: DS S-61: Normer og standarder Revision af DS700 CEN standardisering: Lys og energi Dansk Standard Standardiseringsarbejdet foregår i Dansk Standard S-61 Belysning. Arbejdet omhandler udarbejdelse

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lys som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lys som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Lys Denne DCUM-vejledning handler om lys på skoler og uddannelsessteder. en beskriver, hvorfor lys er vigtigt, samt forskellen på dagslys og kunstigt lys. Herudover beskrives, hvilke lovmæssige krav der

Læs mere

Computer- og dagslysstyret kunstlys på Rigshospitalet

Computer- og dagslysstyret kunstlys på Rigshospitalet Computer- og dagslysstyret kunstlys på Rigshospitalet Formål med projekt Konkretisering af behov for patienter og personale Brugerbaseret forbedring af belysningsforhold, v.hj.a. lysregistrering samt brugerundersøgelse

Læs mere

KUNSTGRÆSBANE SØS IDRÆTSEFTERSKOLE

KUNSTGRÆSBANE SØS IDRÆTSEFTERSKOLE odbold - Klasse II/III - DS-N 93 Projektnummer: 46854- Dato: 4-8-8 Designer: Beskrivelse: Henrik Agerkvist Pe Projektør: MVP57 MB/NB Shield Lyskilde: W MHN-LA metalhalogen lyskilde Antal master: 6 stk..

Læs mere

vialume En komplet familie med visuel komfort

vialume En komplet familie med visuel komfort vialume En komplet familie med visuel komfort Et nordisk udtryk flere anvendelsesområder Det smukke nordiske lys er inspirationen bag Vialume 1 Fagerhults første egenproducerede stolpearmatur til bygader,

Læs mere

en himmel i klasseværelset Indira, et naturligt valg

en himmel i klasseværelset Indira, et naturligt valg en himmel i klasseværelset Indira, et naturligt valg Det naturlige lys vores norm Mennesket har eksisteret i næste to millioner år, og vi har udviklet os i det naturlige lys. Vi har haft elektrisk lys

Læs mere

Belysningssystemer GUIDE

Belysningssystemer GUIDE GUIDE Belysningssystemer Scan koden og TILMELD dig vores NYHEDSBREV Hent ScanLife: SMS Scan til 1220 eller hent gratis i AppStore eller Androide Market 1 INDHOLD BELYSNINGSSYSTEMER... 3 Symptomer på energi-ineffektive

Læs mere

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lys som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lys som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Lys Denne DCUM-vejledning handler om lys i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning lys i dagtilbud har, lysets påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver påvirket af indeklimaforhold.

Læs mere

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends...

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... AAA lys 14.9.10 Lys & lyskilder Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... Lys Lysbegreber Lyskilder Lysformer/lysdesign Bud på trends...og forudsigelse Hvem snakker?? Ib Mogensen,

Læs mere

PLEIAD G4. Kompromisløs. Klassiker.

PLEIAD G4. Kompromisløs. Klassiker. PLEIAD G4 Kompromisløs. Klassiker. KOMPROMISLØS. KLASSIKER. Pleiad G4 forenkler og effektiviserer avanceret planlægning af komplette belysningsprojekter ved at bruge en og samme armaturtype. Serien omfatter

Læs mere

En ny, bæredygtig måde at se på belysning

En ny, bæredygtig måde at se på belysning itza Trodser tiden En ny, bæredygtig måde at se på belysning Udviklet til LED, udstyret med den sidste nye afskærmningsteknologi, og med en optimeret konstruktion har Itza en levetid på 80.000 timer. Derfor

Læs mere

En ny, bæredygtig måde at se på belysning

En ny, bæredygtig måde at se på belysning itza Trodser tiden En ny, bæredygtig måde at se på belysning Udviklet til LED, udstyret med den sidste nye afskærmningsteknologi, og med en optimeret konstruktion har Itza en levetid på 80.000 timer. Derfor

Læs mere

parcare Et funktionelt og stilrent belysningskoncept

parcare Et funktionelt og stilrent belysningskoncept parcare Et funktionelt og stilrent belysningskoncept Parcare Parcare er et helt nyt, LED-baseret koncept til garager og parkeringshuse. Den rumskabende kombination, som består af et loftsarmatur og en

Læs mere

Revideret version: juni Vejledning til valg af belysning

Revideret version: juni Vejledning til valg af belysning Revideret version: juni 2016 Vejledning til valg af belysning Indledning Denne vejledning er udarbejdet og revideret af CEICAD projektsekretariatet med hjælp fra projektgruppen Installationer. Vejledningen

Læs mere

Tegn din egen linje af lys

Tegn din egen linje af lys Freedom Luk øjnene. Arkitektur uden lys er ligegyldigt. Uden lys forsvinder vægge, rumdybder, linjer og sammenhænge. Derfor bliver dagslyset et naturligt udgangspunkt, når pennen sættes til papiret. Og

Læs mere

Vinduer og dagslys $I.MHOG-RKQVHQ'DJVO\VJUXSSHQ6WDWHQV%\JJHIRUVNQLQJVLQVWLWXW6%, Felt- og spørgeskemaundersøgelse. Generelt om kontor og indeklima

Vinduer og dagslys $I.MHOG-RKQVHQ'DJVO\VJUXSSHQ6WDWHQV%\JJHIRUVNQLQJVLQVWLWXW6%, Felt- og spørgeskemaundersøgelse. Generelt om kontor og indeklima Vinduer og dagslys $I.MHOG-RKQVHQ'DJVO\VJUXSSHQ6WDWHQV%\JJHIRUVNQLQJVLQVWLWXW6%, Lyset, og i særlig grad dagslyset, har altid været omtalt som en meget væsentlig faktor for vores oplevelse af rum. Ikke

Læs mere

Boldbane 68 m x 105 m

Boldbane 68 m x 105 m Fodbold - Klasse II/III - S-EN 93 ato: -09-0 esigner: eskrivelse: Kurt hristensen Projektør: MVP507 W/M/N Lyskilde: 000 W MHN-LA metalhalogen lyskilde Antal master: 6 stk.. Antal projektører pr. mast:

Læs mere

produktnyheder Foråret 2017

produktnyheder Foråret 2017 produktnyheder Foråret 2017 Notor 65 En helt ny Notor med tvärsnittet 65 65 mm som löser alla belysningsuppgifter i ett projekt utan att frångå ett gemensamt formspråk. Flera olika bländskydd med Beta

Læs mere

At-VEJLEDNING. Kunstig belysning. A.1.5 Februar 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996

At-VEJLEDNING. Kunstig belysning. A.1.5 Februar 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 At-VEJLEDNING A.1.5 Februar 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 Kunstig belysning Vejledning om kunstig belysning på faste arbejdssteder 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Torben Dalsgaard. Ansat ved Dansk El-Forbund som Teknisk konsulent Uddannet elektriker

Torben Dalsgaard. Ansat ved Dansk El-Forbund som Teknisk konsulent Uddannet elektriker Torben Dalsgaard Ansat ved Dansk El-Forbund som Teknisk konsulent Uddannet elektriker Energibesparelser Hvorfor? Hvor? Hvordan? Hvorfor? Klimaet Politisk Pengene Hvor? Vedvarende energi Nye bygninger Eksisterende

Læs mere

LysDiagnose. FABA og Go Energi. Dokumentation af XML-eksport format. LysDiagnose, dokumentation af XML-eksport format Side 1

LysDiagnose. FABA og Go Energi. Dokumentation af XML-eksport format. LysDiagnose, dokumentation af XML-eksport format Side 1 LysDiagnose Dokumentation af XML-eksport format FABA og Go Energi LysDiagnose, dokumentation af XML-eksport format Side Dette dokument beskriver formatet for XML-filen, som eksporteres fra LysDiagnose.

Læs mere

Funktionsafprøvning af belysningsanlæg VEJLEDNING. i større bygninger NYHEDSBREV

Funktionsafprøvning af belysningsanlæg VEJLEDNING. i større bygninger NYHEDSBREV VEJLEDNING Funktionsafprøvning af belysningsanlæg i større bygninger Scan koden og TILMELD dig vores NYHEDSBREV 1 INDHOLD Funktionsafprøvning af belysningsanlæg...3 Undgå fejl og mangler ved renovering

Læs mere

Energibesparelse og komfort. Servodan A/S, når naturens ressourcer skal udnyttes optimalt

Energibesparelse og komfort. Servodan A/S, når naturens ressourcer skal udnyttes optimalt Energibesparelse og komfort Servodan A/S, når naturens ressourcer skal udnyttes optimalt Program Servodan A/S Hvorfor lysstyring? Energirammer ifølge BR 95 Bygningers energibehov til belysning Løsningsmetoder

Læs mere

Elforbruget i belysningsanlæg offentlige og private bygninger 2008-2020

Elforbruget i belysningsanlæg offentlige og private bygninger 2008-2020 Elforbruget i belysningsanlæg offentlige og private bygninger 2008-2020 Vibeke Clausen og Kenneth Munck Dansk Center for Lys Eksisterende byggerier 60% 50% Belysnings andel af elforbruget 40% 30% 20% 10%

Læs mere

lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse

lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse Visuel komfort sætter mennesket i centrum Alle udendørs miljøer bør planlægges med mennesket i fokus og med hensyn til, hvordan mennesker reagerer og fungerer.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1 Belysning 0 1 EL BELYSNING Registrering Der foretages en entydig registrering af: anlægsbeskrivelse af belysningsanlæg zone areal almen belysning, installeret effekt i brugstiden,

Læs mere

Nyd forskellen. Glamox C85-R og C85-S

Nyd forskellen. Glamox C85-R og C85-S Nyd forskellen Glamox C85-R og C85-S Nyd forskellen Glamox C85-R og C85-S I de seneste år har vi set en stigning i brugen af armaturer med brede lysende overflader og ensartet lys. Ikke et ondt ord om

Læs mere

Lys og trivsel. Carlo Volf Ph.D. studerende Århus Arkitektskole carlo.volf@aarch.dk

Lys og trivsel. Carlo Volf Ph.D. studerende Århus Arkitektskole carlo.volf@aarch.dk Lys og trivsel Carlo Volf Ph.D. studerende Århus Arkitektskole carlo.volf@aarch.dk Program: Lys og trivsel Analyse, Det store rums lys Studie, Det lille rums lys Natur og omgivelser og dagslys >< Teknologi

Læs mere

Farver i et naturligt skær

Farver i et naturligt skær Lighting Farver i et naturligt skær MASTER TL5 High Output De Luxe Denne TL5 High Output lyskilde (rørdiameter 16 ) har en fremragende farvegengivelse (CRI ~GT~ 90). Det betyder, at farver gengives naturligt,

Læs mere

Førsteklasses lysoplevelse på kontoret. Linea fritstående LED armatur

Førsteklasses lysoplevelse på kontoret. Linea fritstående LED armatur Førsteklasses lysoplevelse på kontoret Linea fritstående LED armatur Elegance og performance på kontoret Linea er et elegant fritstående armatur for kontormiljøer. Det har en slank rund stang og stilfuldt

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.2.2. Måling af belysning på adgangsveje, transportveje og færdselsarealer på byggepladser

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.2.2. Måling af belysning på adgangsveje, transportveje og færdselsarealer på byggepladser At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.2.2 Måling af belysning på adgangsveje, transportveje og færdselsarealer på byggepladser Juli 2005 Erstatter At-anvisning nr. 1.2.0.2 af august 1995 2 Hvad er

Læs mere

vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort

vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort Specialdesignede AGC-linser som giver minimal blænding Trinløst tilt ± 15º over vejbanen Justering udligner skæve master Fås med forskellige lysstyringssystemer

Læs mere

Energirigtig Belysning

Energirigtig Belysning Energirigtig Belysning til institutioner, kontorer, butikker og andet erhverv Overholder Dansk Standard DS700 for Kunstig belysning i arbejdslokaler www.tricklestar.com Indholdsfortegnelse Produkt Gruppe

Læs mere

Hold fast ved dine illusioner. Når de er væk, eksisterer du måske stadig, men du er holdt op med at leve. Mark Twain

Hold fast ved dine illusioner. Når de er væk, eksisterer du måske stadig, men du er holdt op med at leve. Mark Twain Appareo Hold fast ved dine illusioner. Når de er væk, eksisterer du måske stadig, men du er holdt op med at leve. Mark Twain Appareo er et LED-pendelarmatur, der forener et kompromisløst design med høje

Læs mere

Lys Kvalitet Energi. Glødepærens udfasning. Astrid Espenhain, Dansk Center for Lys

Lys Kvalitet Energi. Glødepærens udfasning. Astrid Espenhain, Dansk Center for Lys Glødepærens udfasning Lys Kvalitet Energi Astrid Espenhain, Dansk Center for Lys Hvad er lys? Lyskildetyper Hvad skal man vælge? Lovstof og energibestemmelser Udskiftningsmuligheder i d Spektralfordeling

Læs mere

Åf hansen & Henneberg

Åf hansen & Henneberg Åf hansen & Henneberg NVF - Tunnelsäkerhet ur trafikantens synsvinkel Thim Nørgaard Andersen Lysingeniør HOVEDOMRÅDER FUNKTIONEL BELYSNING SCENOGRAFISK BELYSNING PLANLÆGNING OG UDVIKLING Sikkerhed & Tryghed

Læs mere

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Indeklimaets Temadag 2017 Teknologisk Institut 26.9.2017 Fra introduktionen: Hvad er afgørende for,

Læs mere

Håndbog for vejbelysning

Håndbog for vejbelysning Håndbog for vejbelysning Kenneth Munck ÅF Lighting 2014.11.19 Hvorfor etableres vejbelysning? Vejbelysningens funktionelle formål At forbedre trafiksikkerheden for alle trafikanter At sikre de bløde trafikanter

Læs mere

PowerBalance 2 bæredygtig ydelse

PowerBalance 2 bæredygtig ydelse Lighting PowerBalance 2 bæredygtig ydelse PowerBalance gen2 Når det kommer til belysning af et kontorlandskab med LED-armaturer, er mange normalt villige til at investere i bæredygtighed såfremt investeringen

Læs mere

Ungt Lys. Dansk Center for Lys. Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner

Ungt Lys. Dansk Center for Lys. Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, konferencer,

Læs mere

BILAG C KRAVSPECIFIKATION TIL LEVERING AF LED BELYSNING HORSENS RÅDHUS

BILAG C KRAVSPECIFIKATION TIL LEVERING AF LED BELYSNING HORSENS RÅDHUS BILAG C KRAVSPECIFIKATION TIL LEVERING AF LED BELYSNING HORSENS RÅDHUS Generelle udbudskrav: Nr. Bekræftes Supplerende kommentarer eller beskrivelse 1 Forhold gældende armaturerne - sæt X 1.1 For alle

Læs mere

Meget effektivt lysstofrør

Meget effektivt lysstofrør Lighting Meget effektivt lysstofrør MASTER TL5 High Efficiency Eco Den ekstremt effektive TL5 lyskilder (rørdiameter 16 mm) giver nemt store energibesparelser. TL5 lyskilden har fremragende bevarelse af

Læs mere

Systemloft LED Belysning

Systemloft LED Belysning Simply Brighter Systemloft LED Belysning LED Belysning til Knauf lofter Overholder Dansk Standard DS700 for Kunstig belysning i arbejdslokaler www.tricklestar.com 1 LED Paneler til Knauf lofter Specielt

Læs mere

Moderne medicinsk LED undersøgelseslampe. Den nye Luxo LHH

Moderne medicinsk LED undersøgelseslampe. Den nye Luxo LHH Moderne medicinsk LED undersøgelseslampe Den nye Luxo LHH Moderne medicinsk undersøgelseslampe Den nye LHH er en naturlig udvikling af vores oprindelige medicinske undersøgelseslampe, der dagligt anvendes

Læs mere

Meget effektivt lysstofrør

Meget effektivt lysstofrør Lighting Meget effektivt lysstofrør MASTER TL5 High Output Denne TL5 lyskilder (rørdiameter 16 mm) giver et højt lysudbytte. lyskilden er optimeret til installationer med krav om højt lysudbytte, og den

Læs mere

PowerBalance 2 bæredygtig ydelse

PowerBalance 2 bæredygtig ydelse Lighting PowerBalance 2 bæredygtig ydelse PowerBalance gen2 Når det kommer til belysning af et kontorlandskab med LEDarmaturer, er mange normalt villige til at investere i bæredygtighed såfremt investeringen

Læs mere

Lysregulering teori og praksis

Lysregulering teori og praksis 1 Lysregulering teori og praksis Løsninger på problemer ved lysregulering Af Erwin Petersen, civilingeniør, ph.d. seniorforsker Nærværende artikel er et delresultat af et projekt udført på Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

Innovativ LED Industribelysning

Innovativ LED Industribelysning Innovativ LED Industribelysning Lineær LED High Bay Armaturer Typisk 50-85% Driftbesparelse Energieffektiv, Innovative Løsninger www.tricklestar.eu Lineær LED High Bay Armatur Innovativ LED Belysning der

Læs mere

DANSK / EUROPÆISK STANDARD DS/EN 1838

DANSK / EUROPÆISK STANDARD DS/EN 1838 Ikke-autoriseret oversættelse 2/12 DANSK / EUROPÆISK STANDARD DS/EN 1838 Denne standard er frit oversat fra engelsk og må ikke anvendes som reference. Bilag er ikke oversat, men medtaget på originalsproget.

Læs mere

Lyssætning af museumsudstillinger. Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a.

Lyssætning af museumsudstillinger. Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a. Lyssætning af museumsudstillinger Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a. Lys nok? Øjet er i stand til at adaptere med en faktor 5.000 Enheder Candela kommer af candle. Er et udtryk for en lyskildeintensitet,

Læs mere

kreativitet på jobbet Vi ved hvordan lys kan inspirere

kreativitet på jobbet Vi ved hvordan lys kan inspirere kreativitet på jobbet Vi ved hvordan lys kan inspirere Foto Adam Mørk Velkommen til det kreative kontor! Hvor har du dit kontor? Flere og flere fravælger fastnet telefonen, da man altid kan nås på mobilen.

Læs mere

EU Forordninger og Standarder for indendørsbelysning. ISR og Energy piano 30 Sep. 2017

EU Forordninger og Standarder for indendørsbelysning. ISR og Energy piano 30 Sep. 2017 EU Forordninger og Standarder for indendørsbelysning ISR og Energy piano 30 Sep. 2017 Indhold 1. EU Direktiver 2. EU Forordninger 3. EN Standarder for belysning (de vigtigste) 2 1. EU Direktiver 1. Energy

Læs mere

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerende ro

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerende ro Soundlight Comfort Ceiling Inspirerende ro Komfort opstår hvor lyd møder lys Udfordringer for kontorer Nye kommunikationsformer har ændret vores arbejdsmetode til det uigenkendelige. Kontoret er ikke længere

Læs mere

Den mest pålidelige MASTER PL-L 4P. Fordele. Funktioner. Anvendelsesområder

Den mest pålidelige MASTER PL-L 4P. Fordele. Funktioner. Anvendelsesområder Lighting Den mest pålidelige MASTER 4P MASTER er et kompakt, tosoklet lysstofrør med mellemstort til højt wattforbrug til applikationer med almen loftsbelysning i butikker, på hoteller og på kontorer med

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1 Belysning 0 1 EL BELYSNING Belysning Elforbrug til belysning omfatter: Forbrug i benyttelsestiden Forbrug uden for benyttelsestiden Standby forbrug Der skelnes mellem to former

Læs mere

Fysisk APV Serviceafdelingens opgaver skoleåret 2009 2010

Fysisk APV Serviceafdelingens opgaver skoleåret 2009 2010 Fysisk APV Serviceafdelingens opgaver skoleåret 2009 2010 Jf. årshjulet for sikkerhedsarbejdet på Kolind skole gennemføres hermed APV trin 1 for 75 fløjen med faglokaler. Dette er en opsummering på arbejdet,

Læs mere

Belysning - lysberegning...3 Opgaver - Belysning - lysberegning...29

Belysning - lysberegning...3 Opgaver - Belysning - lysberegning...29 44169 INDHOLDSFORTEGNELSE Belysning - lysberegning...3 Opgaver - Belysning - lysberegning...29 2-36 Rekv. 7 Prod. 29-11-2005-11:56 Ordre 10718 EFU Lystekniske undersøgelser og beregninger Lystekniske undersøgelser

Læs mere

Basalt om LED. ISR og Energy piano Feb. 2018

Basalt om LED. ISR og Energy piano Feb. 2018 Basalt om LED ISR og Energy piano Feb. 2018 Indhold 1. Introduktion 2. Hvordan fungerer LED? 3. Hvide LEDer 4. LED Pakke 5. LED egenskaber 6. Hele belysningsystemet inkl. driver og armatur 7. Udskiftning

Læs mere

Vejledning til valg af belysning

Vejledning til valg af belysning Vejledning til valg af belysning Indhold INDLEDNING... 3 LOVKRAV OG ANBEFALINGER... 4 Lovkrav... 4 Arbejdstilsynets anbefalinger... 5 SÆRLIGE BEHOV... 5 Kontormiljøer... 5 Daginstitutioner... 5 Skoler...

Læs mere

DS/EN DK NA:2012

DS/EN DK NA:2012 Nationalt anneks til Eurocode 1: Last på bygværker Del 1-5: Generelle laster Termiske laster Forord Dette nationale anneks (NA) er en revision og sammenskrivning af EN 1991-1-5 DK NA:2007 med Tillæg 2010

Læs mere

Lysseminar for energikonsulenter

Lysseminar for energikonsulenter Lysseminar for energikonsulenter - et koncentreret seminar om energibesparelser ved renovering af belysningsanlæg i flerfamiliehuse, handel, service og offentlige bygninger taastrup den 11. november 2009

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Indholdsfortegnelse 2 Forord 3 Målformulering 4 Indhold i undervisningen Grundviden Grundviden om lys og

Læs mere

LEDterminologi. Håndbog

LEDterminologi. Håndbog LEDterminologi Håndbog LED-introduktion I alle byer spiller planlægningen af byens belysning en fremtrædende rolle. Og i en tid med hurtig teknologisk udvikling har LED hurtigt ændret status fra innovativ

Læs mere

Master placeres 2.5 meter fra banekant. Nøgletal Bane.Vedligeholdelsesfaktor 0,80 Emidd=142 lux, R=Emin/Emidd=0.67, GR<48

Master placeres 2.5 meter fra banekant. Nøgletal Bane.Vedligeholdelsesfaktor 0,80 Emidd=142 lux, R=Emin/Emidd=0.67, GR<48 RUEGÅR STAION Fodbold Klasse Projektnummer: 0245049004 ato: 82204 Kunde: INES JØRGENSEN & CO A/S Kunderepræsentant: Henrik Steenfeldt Andersen esigner: Beskrivelse: Henrik Agerkvist Pe Projektør: MVP507

Læs mere

EFU INDHOLDSFORTEGNELSE. Belysning - lovgivning...3 Opgaver - Belysning - lovgivning Rekv. 7 Prod :48 Ordre EFU

EFU INDHOLDSFORTEGNELSE. Belysning - lovgivning...3 Opgaver - Belysning - lovgivning Rekv. 7 Prod :48 Ordre EFU 44168 INDHOLDSFORTEGNELSE Belysning - lovgivning...3 Opgaver - Belysning - lovgivning...7 2-14 Rekv. 7 Prod. 29-11-2005-11:48 Ordre 10717 EFU BELYSNING - LOVGIVNING Indledning omkring lovgivningsområder

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER GODT LYS PÅ KONTORET

BRANCHEVEJLEDNING OM BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER GODT LYS PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER GODT LYS PÅ KONTORET INDHOLD 4 FORORD 7 BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER 8 DAGSLYS 10 KUNSTIG BELYSNING 11 SAMSPIL MELLEM DAGSLYS OG KUNSTIG

Læs mere

LysDiagnose ver. 1.0 Tutorial. FABA og Go Energi (2011) LysDiagnose Tutorial s. 1/14

LysDiagnose ver. 1.0 Tutorial. FABA og Go Energi (2011) LysDiagnose Tutorial s. 1/14 LysDiagnose ver. 1.0 Tutorial FABA og Go Energi (2011) LysDiagnose Tutorial s. 1/14 Indholdsfortegnelse: Tutorial for LysDiagnose ver. 1.0 Indhold Tutorial for LysDiagnose ver. 1.0... 2 Kom godt i gang...

Læs mere

Ecophon Line LED. Ecophon Line består af en armaturkasse, en ballast og et. Formater

Ecophon Line LED. Ecophon Line består af en armaturkasse, en ballast og et. Formater Ecophon Line LED Ecophon Line er et fuldt intgreret armatur, udviklet til flere Focus loftsystemer. Et armatur der er velegnet til forskellige lokationer; arbejdspladser til åbne planløsninger, gange eller

Læs mere

Kontor. Kontorbelysning. Kombiner et LED-armatur med et intelligent lysstyringssystem for at opnå størst mulig effektivitet og besparelse

Kontor. Kontorbelysning. Kombiner et LED-armatur med et intelligent lysstyringssystem for at opnå størst mulig effektivitet og besparelse er Kontor Kombiner et LED-armatur med et intelligent lysstyringssystem for at opnå størst mulig effektivitet og besparelse Energibesparelser på op til 65% til kontorbelysning: CoreLine Recessed LED34S

Læs mere

Case study Philips Workplace Innovation. Beliggenhed Philips Lighting. København, Danmark LED-armaturer og -lyskilder

Case study Philips Workplace Innovation. Beliggenhed Philips Lighting. København, Danmark LED-armaturer og -lyskilder Case study Philips Workplace Innovation Beliggenhed Philips Lighting København, Danmark LED-armaturer og -lyskilder Forbedret belysning er et af de mest effektive midler til at skabe et bedre arbejdsmiljø.

Læs mere

Ecophon Line LED. Udsnit af Ecophon Line LED Lp. Ecophon Line LED Lp plade. Ecophon Focus Lp system med Ecophon Line LED. Ecophon Line LED Lp armatur.

Ecophon Line LED. Udsnit af Ecophon Line LED Lp. Ecophon Line LED Lp plade. Ecophon Focus Lp system med Ecophon Line LED. Ecophon Line LED Lp armatur. Ecophon Line LED Ecophon Line er et fuldt intgreret armatur, udviklet til flere Focus loftsystemer. Et armatur der er velegnet til forskellige lokationer; arbejdspladser til åbne planløsninger, gange eller

Læs mere

Design: Arne Jacobsen. AJ Eklipta led

Design: Arne Jacobsen. AJ Eklipta led Design: Arne Jacobsen AJ Eklipta led AJ Eklipta AJ Eklipta blev udviklet i 1959 til Rødovre Rådhus. Her blev den designet i to størrelser Ø 350 og Ø 450. Senere anvendte Arne Jacobsen en mindre version

Læs mere