525 milliarder kroner til forskning og innovation. Søg midler fra Horizon 2020

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "525 milliarder kroner til forskning og innovation. Søg midler fra Horizon 2020"

Transkript

1 525 milliarder kroner til forskning og innovation Søg midler fra Horizon 2020

2 Søg finansiering til dit næste projekt > Er du forsker og førende inden for dit felt? Er der noget, som du eller din virksomhed er særlig god til? Eller har du en fremragende, innovativ idé? Mangler du finansiering til at bringe din viden i spil og komme helt i front? Så er Horizon 2020 måske svaret. Horizon 2020 er navnet på EU s forsknings- og innovationsprogram, som i årene 2014 til 2020 uddeler 525 milliarder kroner til forskning og innovation. Målet er, at Europa skal stå stærkere i den hårde globale konkurrence, hvor de nye vækstmarkeder buldrer frem. Europas fremtid ligger i vores viden, teknologiske udvikling og evne til at skabe innovation. Hvem kan søge? Pengene i Horizon 2020 kan søges af forskere, erhvervsfolk, iværksættere, offentlige institutioner m.fl. Ofte søger man sammen med et konsortium sammensat på tværs af fag og lande. Du skal derfor være parat til at indgå i et internationalt samarbejde med de bedste, udenlandske aktører for i fællesskab at udvikle nye løsninger og teknologier inden for givne områder. Der findes forskellige services og netværk f.eks. det nye EU-DK Support, der kan hjælpe dig med at finde udenlandske partnere og konsortier, hvis du ikke allerede har dem i dit netværk. Hvad får du ud af det? Udover pengene får du via projektet tilført ny viden, opbygget et stærkt internationalt netværk, og du får en platform for at brande din viden, specialisering eller særlige teknologiske knowhow i ind- og udland. Hvor passer du ind? Horizon 2020 er et tværvidenskabeligt forsknings- og innovationsprogram. Det er derfor en god idé at orientere sig bredt inden for de forsknings- og innovationsemner, som EU indkalder projektansøgninger om. Din faglighed kan passe ind forskellige steder i Horizon 2020, i forskellige typer af projekter og sammen med faggrupper, der ikke ligger tæt på dit felt. Hvordan griber du det an? En eller flere gange om året indkalder Europa-Kommissionen ansøgninger om forskning, teknologiudvikling og innovation. Hvilke emner EU bevilger penge til, og hvornår der er ansøgningsfrist, beskriver Europa-Kommissionen i såkaldte opslag. Det typiske tidsforløb ser således ud: Hold øje med opslag Sammensæt eller kom med i et konsortium Skriv eller bidrag til en EUansøgning Indsend ansøgningen EU evaluerer ansøgningerne Kontraktforhandling med EU Start projektet Projektgennemførelse (typisk to til seks år) Rapportering til Europa- Kommissionen om resultater og økonomi.

3 Videnskab i verdensklasse > Denne del af Horizon 2020 skal styrke Europas videnskabelige position i verden. Europa skal være et endnu mere attraktivt sted for de allerbedste forskere, så vi tiltrækker og fastholder talent og viden. Vi skal udvikle næste generation af teknologier, så europæisk erhvervsliv kan stå distancen mod de nye vækstmarkeder. Budgettet er samlet set på ca. 168 milliarder kroner og målene for Videnskab i verdensklasse skal indfries via fire indsatsområder: Videnskabelig topkvalitet Lovende og talentfulde forskere og deres forskergrupper kan søge penge til excellent og banebrydende forskning inden for alle videnskabelige områder lige fra medicin og astronomi til humaniora. Projekterne, der er drevet af forskernes egne idéer og nysgerrighed, skal bidrage til, at Europa opnår de helt store forskningsmæssige og teknologiske gennembrud. Bevillingerne uddeles af Det Europæiske Forskningsråd (ERC). Fremtidige og nye teknologier Virksomheder og forskere kan søge penge til forskning i visionær videnskab og teknologi, der er forbundet med høj risiko og usikkerhed. Projekterne skal bidrage til at udforske nye udgangspunkter for radikal ny viden og teknologier, der rækker langt ud over, hvad vi ved og kan i dag. Forskermobilitet og uddannelse Der er midler til f.eks. videreuddannelse, gæsteophold på universiteter uden for Europa og anden form for karriereudvikling. Målet er at gøre det endnu mere attraktivt for europæiske og ikke-europæiske forskere at fortsætte deres karriere i Europa og derved undgå tab af viden, kompetencer og kreativitet i Europa. Dette indsatsområde går også under navnet Marie Skłodowska-Curie-aktioner. Forskningsinfrastruktur Pengene vil gå dels til at finansiere udvikling af nye forskningsinfrastrukturer dels til, at forskere og virksomheder kan få adgang til at benytte eksisterende, enestående forskningsinfrastrukturer f.eks. de nyeste laboratoriefaciliteter. Målet er at styrke den fælles forskningsinfrastruktur i Europa, at brede den ud, så flere får adgang til omkostningstunge faciliteter og laboratorier, og at fremskynde opbygningen af nødvendige og meget dyre infrastrukturer, som landene ikke kan bygge alene.

4 Industrielt lederskab > Denne del af Horizon 2020 er rettet mod at finansiere forskellige former for innovation, anvendelsesorienteret forskning og aktiviteter tættere på markedet, som kan bidrage til at skabe job og vækst i Europa. Målet er at sikre, at Europa er globalt førende inden for en række strategiske vækstteknologier, og at europæiske virksomheder via adgang til ny viden og højteknologier kan øge videnindholdet i deres produkter og services. Budgettet er samlet set på ca. 117 milliarder kroner, og målene for Industrielt lederskab skal indfries via tre indsatsområder: Lederskab inden for tværgående og industrielle teknologier Virksomheder og vidensinstitutioner kan søge penge til forskning, udvikling og demonstration inden for en række tværgående og strategiske teknologier, der understøtter fremskridt inden for et bredt spektrum af samfundsmæssige udfordringer. Fokus er på en række vækstteknologier som mikro- og nanoteknologi, elektronik, fotonik, bioteknologi, avancerede materialer og avancerede produktionsprocesser, informations- og kommunikationsteknologi (IKT) og rumfart. De højteknologiske projekter skal bidrage til, at Europa bliver globalt førende på disse områder, og skal styrke erhvervslivets konkurrenceevne og produktivitet. Adgang til kapital Virksomheder er nøglen til vækst. I Horizon 2020 lettes virksomhedernes adgang til risikovillig kapital gennem to instrumenter: en såkaldt egenkapitalfacilitet (venture kapital og funds-of-funds) og en lånefacilitet (lån og garantier), som stilles til rådighed af Den Europæiske Investeringsbank og kan søges nationalt. Innovation i små og mellemstore virksomheder Små og mellemstore virksomheder (SMV) kan søge støtte til hele deres innovationsproces via et såkaldt SMV-instrument. Instrumentet kan søges under Samfundsmæssige udfordringer og Fremtidige og nye teknologier. Det består af tre faser: Fase 1: Støtte til innovationsprojekter, hvor virksomheden udforsker, om deres idé kan gennemføres (videnskabeligt eller teknisk), og om den har kommercielt potentiale. Fase 2: Støtte til aktiviteter i relation til forskning, udvikling, demonstration og markedsintroduktion. Fase 3: Lettere adgang til privat kapital og innovationsfremmende miljøer gennem bl.a. rådgivning. Denne fase giver ikke SMV er direkte finansiering, men adgang til særlig, gratis rådgivning.

5 Samfundsmæssige udfordringer > Hovedparten af pengene i Horizon 2020 uddeles til projekter, der skal skabe løsninger på fremtidens store udfordringer som f.eks. sundhed og velfærd for en aldrende befolkning, en grønnere energiforsyning, sunde og bæredygtige fødevarer og et samfund, der er robust overfor klimaforandringer. EU har udpeget syv væsentlige samfundsmæssige udfordringer, som kræver løsninger, der kan sikre Europas fremtid. Budgettet er samlet set på 204 milliarder kroner og fordeles på syv samfundsmæssige udfordringer: Sundhed, demografisk udvikling og velfærd Forskning i kræft, diabetes, infektionssygdomme, overvægt og arbejdsrelaterede lidelser Bedre forståelse af de faktorer, der udløser sygdomme, bedre sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse Forbedring af diagnoser og prognoser Bedre overvågning og beredskab ift. nye infektionstyper Udvikling af bedre præventive og terapeutiske vacciner Udvikling af nye former for sundhedspleje f.eks. nye tjenester som telepleje ved hjælp af sundheds-ikt Bedre forståelse af aldringsprocesser og aldersrelaterede sygdomme og fremme af aktiv aldring. Visionen er at forbedre sundhed og trivsel gennem hele livet for borgerne i EU. Fødevaresikkerhed, bæredygtigt landbrug og skovbrug, marin og maritim forskning og forskning i indre farvande, samt bioøkonomi Udvikling af et mere bæredygtigt og klima venligt landbrug og skovbrug Udvikling af sunde og sikre fødevarer Udvikling af bæredygtigt og miljøvenligt fiskeri Fremme af hav- og søfartsinnovation gennem bioteknologi Fremme af markedsudviklingen af biobaserede produkter og processer. Visionen er at fremme overgangen til det biobaserede samfund. Sikker, ren og effektiv energi Energieffektivisering, herunder fjernvarmeteknologier, bygningsdesign, bygningsmaterialer og -komponenter samt SMV ers udvikling og demonstration af energieffektive produkter, services og processer Konkurrencedygtig, kulstoffattig energi, herunder udvikling af næste generation af vedvarende elektricitet og varme-/ kølingsteknologier, modernisering af det europæiske elektricitetsnet samt udvikling af næste generations lagringsteknologier Fremme af intelligente by- og lokalsamfund, herunder store demonstrationsprojekter, hvor teknologier inden for energi, IKT og transport integreres. Visionen er at skabe et pålideligt, bæredygtigt og konkurrencedygtigt energi sys tem. Intelligent, grøn og integreret transport Udvikling af renere og mere støjsvage luftfartøjer, køretøjer og skibe Udvikling af intelligente former for udstyr, infrastruktur og tjenester Bedre transport og mobilitet i by områder Udvikling af nye koncepter inden for gods transport og logistik. Visionen er at udvikle et ressourceeffektivt, miljøvenligt og sikkert europæisk transportsystem, hvor CO-udledningen er nedbragt markant og afhængigheden af fossile brændstoffer er mindsket. Klimaindsats, miljø, ressourceeffektivitet og råvareforsyning Bedre indsigt i klimaforandringer og pålidelige klimaprognoser Bedre indsigt i biodiversitet og økosystemerne Sikring af bæredygtig forsyning af råstoffer uden for energi- og landbrugsområdet

6 Styrkelse af grønne innovative teknologier Udvikling af globale observations- og informationssystemer Innovative løsninger til bevaring og forvaltning af europæisk materiel kulturarv, der trues af miljøforandringer Særlige indsatser inden for vand og spild. Visionen er at udvikle en ressource- og vandeffektiv økonomi og et ressourceeffektivt samfund. Rummelige, innovative og reflekterende samfund Bedre forståelse af den sociale, økonomiske og politiske inklusion Fremme udviklingen af innovative samfund og politikker i Europa ved inddragelse af borgere, samfundsorganisationer og erhvervslivet Øget indsigt i Europas intellektuelle grundlag, dets historie og de europæiske og ikke-europæiske påvirkninger som inspiration for vores liv i dag. Visionen er at understøtte innovation og kreativitet i Europa og gøre samfundene mere inkluderende i en tid, hvor verden konstant forandrer sig. Sikre samfund Udvikling af teknologier til at bekæmpe og forebygge kriminalitet Styrkelse af sikkerheden ved grænserne Forbedring af cyber-sikkerheden Udvikling af teknologier til f.eks. krisestyring og miljøforurening Udvikling af nye sikkerhedsløsninger og -teknologier, der bl.a. giver brugerne kontrol over personlige data. Visionen er at fremme sikre, frie og demokratiske samfund i Europa i en tid med globale forandringer og sikkerhedstrusler som kriminalitet, terrorisme og naturkatastrofer.

7 Overblik over Horizon 2020 > Horizon 2020 omfatter EU-støtte til forskning, udvikling af ny avanceret teknologi og innovation. Programmet består af tre søjler: Samfundsmæssige udfordringer, Industrielt lederskab og Videnskab i verdensklasse. Hovedparten af budgettet i Horizon 2020 er afsat til de tre søjler. Herudover rummer Horizon 2020 en række mindre støtteprogrammer og institutter, der tilsammen råder over syv % af budgettet. H O R I Z O N Samfundsmæssige udfordringer Europa står overfor væsentlige samfundsmæssige udfordringer grundet en aldrende befolkning, klimaforandringer, øget pres på samfundet udefra osv. EU har udpeget syv af nutidens største udfordringer, hvor forskning og innovation skal bane vejen for fremtidens løsninger. Budget for årene : ca. 204 milliarder kroner Industrielt lederskab Europæisk erhvervsliv bliver i stigende grad udfordret i konkurrencen med lande uden for EU. Industrielt lederskab støtter forskning og innovation i en række strategiske vækstteknologier og aktiviteter tættere på markedet samt stiller risikovillig kapital til rådighed for virksomheder. Projekter inden for denne søjle skal bidrage til, at Europa kan tage førertrøjen industrielt og teknologisk. Budget for årene : ca. 117 milliarder kroner Videnskab i verdensklasse Europa har brug for excellent og banebrydende forskning for at skabe de helt store gennembrud og landvindinger. Videnskab i verdensklasse støtter grundforskning, giver de dygtigste forskere en tydelig karrierevej, understøtter nye forskningsretninger og finansierer etableringen af nye forskningsinfrastrukturer i verdensklasse. Budget for årene : ca. 168 milliarder kroner

8 Hvem kan hjælpe dig? > EuroCenter i Styrelsen for Forskning og Innovation står klar til at hjælpe dig, hvis du vil søge finansiering fra Horizon Vi til byder en række gratis services, som du kan bruge hele vejen fra idé- og ansøgningsfasen til gennemførelsen af dit Horizon 2020-projekt. Vil du gerne have overblik over dine muligheder i Horizon 2020? Have styr på EU s krav? Undersøge, hvordan du kobler din idé med EU s mål? Have feedback på en ansøgning? Eller har du spørgsmål til de økonomiske eller juridiske regler? Så kontakt EuroCenter. Vi tilbyder blandt andet: Rådgivning pr. mail og telefon Kundemøder Ansøgningsvejledning Informationsarrangementer Kurser Hjælp til selvhjælp på Magasinet EU-information. Kontakt os Styrelsen for Forskning og Innovation EuroCenter Bredgade København K Telefon: åben hver dag kl , dog fredag kl :30 eurocenter@fi.dk Website: EU-rådgivning i nærheden af dig EuroCenter er koordinator for et nyetableret landsdækkende rådgivernetværk, EU-DK Support, som starter i Rådgiverne hjælper forskere, virksomheder, iværksættere m.fl. med at finde EU-finansiering og projektpartnere. Netværket består af rådgivere fra de regionale EU-kontorer, væksthusene, Creative Europe Desk, GTS-institutterne, universiteterne, innovationsmiljøerne, RegLab, Enterprise Europe Network, Erhvervsstyrelsen og Styrelsen for Forskning og Innovation. Læs mere på Links til Horizon 2020 Vil du vide mere, så besøg Europa-Kommissionens hjemmeside om Horizon 2020 på: ec.europa.eu/research/horizon2020

Horizon 2020 EU s rammeprogram for forskning og innovation

Horizon 2020 EU s rammeprogram for forskning og innovation AARHUS UNIVERSITET Horizon 2020 EU s rammeprogram for forskning og innovation 2014-2020 Anja Skjoldborg Hansen DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Indhold Baggrund for Horizon 2020 Væsentligste forskelle

Læs mere

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Indhold Danske Fonde 3 Det Frie Forskningsråd

Læs mere

Horizon2020 og kemikalierne Christian Holstein Specialkonsulent

Horizon2020 og kemikalierne Christian Holstein Specialkonsulent Horizon2020 og kemikalierne Christian Holstein Specialkonsulent Kemiens dag, 27. november 2018, Industriens Hus Dagsorden Kort om Horizon2020 og ministeriets arbejde EU-Fokusområde i Horizon2020 2018-2020:

Læs mere

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Europaudvalget, Udvalget for Videnskab og Teknologi, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Til orientering fremsendes

Læs mere

Præsentation af NordDanmarks EU-kontor. v. Søren Bjerregaard Pedersen

Præsentation af NordDanmarks EU-kontor. v. Søren Bjerregaard Pedersen Præsentation af NordDanmarks EU-kontor v. Søren Bjerregaard Pedersen Dagsorden 1. Kort om NDEU 2. Nyt fokus i støtteprogrammerne 3. Specifikke fundingprogrammer til de 4 scenarier 4. Den gode ansøgning

Læs mere

Horizon2020 og ERC. Hvad har EU i støbeskeen?

Horizon2020 og ERC. Hvad har EU i støbeskeen? Horizon2020 og ERC Hvad har EU i støbeskeen? HVAD ER HORIZON 2020? Kommissionens forslag til et 80 mia euro (595 mia kr) finansieringsprogram for forskning og innovation (2014-20) Del af forslag til næste

Læs mere

Copenhagen EU Office

Copenhagen EU Office Copenhagen EU Office Et nyt tilbud for hovedstadsregionens kommuner og virksomheder v. Chefkonsulent Henrik Madsen Region Hovedstaden 4. december 2014 Greater Copenhagen hele Danmarks hovedstad Copenhagen-metropolen

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

Det vigtigste man bør vide om Horizon 2020-programmet Og lidt om det danske og midtjyske hjemtag. MEA modul - Skjern Lasse Wolthers

Det vigtigste man bør vide om Horizon 2020-programmet Og lidt om det danske og midtjyske hjemtag. MEA modul - Skjern Lasse Wolthers Det vigtigste man bør vide om Horizon 2020-programmet Og lidt om det danske og midtjyske hjemtag EuroCenter Dansk nationalt kontaktpunkter for Horizon 2020 Horizon 2020 560 mia. kr. til forskning og innovation,

Læs mere

Innovationsfondens investeringer i avancerede materialer. Esbjerg, 12. februar 2016 Vicedirektør Tore Duvold

Innovationsfondens investeringer i avancerede materialer. Esbjerg, 12. februar 2016 Vicedirektør Tore Duvold Innovationsfondens investeringer i avancerede materialer Esbjerg, 12. februar 2016 Vicedirektør Tore Duvold Vækst og beskæftigelse gennem viden Opdyrke og omsætte idéer til værdi for virksomheder, videnskab

Læs mere

Hvad er strategisk forskning?

Hvad er strategisk forskning? Hvad er strategisk forskning? præsentation af Det Strategiske Forskningsråd www.fivu.dk/dsf Hvad er strategisk forskning? Strategisk forskning bidrager gennem tværfaglighed til løsning af væsentlige og

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

Aftale mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti om:

Aftale mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti om: Aftale mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti om: Fordeling af forskningsreserven i 2014 til tværgående forskningsinitiativer 31. oktober 2013 1 Aftale

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Klima-, Energi- og Bygningsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om innovative

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Temamøde FleksEnergi, HUB North den 26. april 2012 v. Anne-Mette Mikkelsen, EuroCenter, Styrelsen for Forskning og Innovation

Temamøde FleksEnergi, HUB North den 26. april 2012 v. Anne-Mette Mikkelsen, EuroCenter, Styrelsen for Forskning og Innovation Temamøde FleksEnergi, HUB North den 26. april 2012 v. Anne-Mette Mikkelsen, EuroCenter, Styrelsen for Forskning og Innovation Hvem er EuroCenter? Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelsers

Læs mere

Unik indgang til det europæiske marked

Unik indgang til det europæiske marked Unik indgang til det europæiske marked En eftermiddag med fokus på SMV ers deltagelse i EU-projekter 5. november 2014 kl. 12:30 17:00 Syddjurs Udviklingspark, Mørke En virksomhed i Trustrup på Djursland

Læs mere

Forsk strategisk! 700 mio. kr. til forskning i samfundsudfordringer.

Forsk strategisk! 700 mio. kr. til forskning i samfundsudfordringer. Forsk strategisk! 700 mio. kr. til forskning i samfundsudfordringer 2013 Vi ønsker at værne om den forskningsmæssige metodefrihed i strategisk forskning Hvad er strategisk forskning? styrke offentligt/privat

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Fondens fokusområder indenfor energiforskning, -udvikling, -demonstration og -markedsmodning er følgende:

Fondens fokusområder indenfor energiforskning, -udvikling, -demonstration og -markedsmodning er følgende: Fase 1 opslag 2016: Energi Frist: 2. Maj 2016 kl. 19 Grand Solutions: Typisk 2-5 år; 5-30 mio. kr. Budgettet er i 2016 på ca. 70 mio. kr. Innovationsfondens investeringer inden for energiområdet skal understøtte

Læs mere

PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING

PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING FORSKNINGSPLATFORME TIL UDVIKLING AF EN BÆREDYGTIG BIOØKONOMI PRODEKAN KURT NIELSEN, AARHUS UNIVERSITET UNI VERSITy DE

Læs mere

Investeringer for fremtiden. innovationsfonden.dk

Investeringer for fremtiden. innovationsfonden.dk Vær nysgerrig 1 Investeringer for fremtiden innovationsfonden.dk 2 3 Investeringer for fremtiden Innovationsfonden investerer i det, som driver Danmark fremad. I det, som endnu ikke er skabt. I nye og

Læs mere

: Horizon 2020

: Horizon 2020 2014 2020: Horizon 2020 2007-2013 Anne-Mette Mikkelsen FIVU - EuroCenter ammi@fi.dk 72318275 2014-2020 Hvorfor 70 mia. til forskning og innovation? Styrke Europas position indenfor videnskab på den globale

Læs mere

Tovholdergruppen for Internationalt Samarbejde

Tovholdergruppen for Internationalt Samarbejde Tovholdergruppen for Internationalt Samarbejde Navn og Kommune: Mariagerfjord Kommune Satsninger indenfor energi brint, brændselsceller og grønne gasser set i sammenhæng med en balanceret samlet energiforsyning

Læs mere

Har i forsknings ideen?

Har i forsknings ideen? Det strategiske forskningsråd Har i forsknings ideen? Det Strategiske Forskningsråd investerer over 1 milliard kr. i forskning i 2010 Bioressourcer, fødevarer og andre biologiske produkter EU netværksmidler

Læs mere

Informationsmøde FP7 energi Teknologisk Institut Århus den 20. juni 2012 v. Anne-Mette Mikkelsen, Styrelsen for Forskning og Innovation

Informationsmøde FP7 energi Teknologisk Institut Århus den 20. juni 2012 v. Anne-Mette Mikkelsen, Styrelsen for Forskning og Innovation I ntroduktion til EU s 7. ram m eprogram for forskning Informationsmøde FP7 energi Teknologisk Institut Århus den 20. juni 2012 v. Anne-Mette Mikkelsen, Styrelsen for Forskning og Innovation Hvem er EuroCenter?

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI STRATEGI / 13-05-2019 SIDE 1 AF 6 STRATEGI 2019-2020 SIDE 2 AF 6 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. MISSION... 4 3. MÅL... 4 4. FORUDSÆTNINGER... 4 5. AKTIVITETSOMRÅDER... 4 5.1 Projektudvikling... 5 5.2 Interessevaretagelse...

Læs mere

Horizon introduktion

Horizon introduktion Horizon 2020 -introduktion Marlis Erichsen National Contact Point (NCP) for MSCA og NCP og Programkomité for SMV-instrumentet i Horizon 2020 Stefanie Bondy Jørgensen National Contact Point og Programkomité

Læs mere

Horizon Hvordan man søger FUI-midler

Horizon Hvordan man søger FUI-midler Horizon2020 - Hvordan man søger FUI-midler V/ Sasha Bermann, FET & ICT NCP EuroCenter Styrelsen for Forskning & Innovation Uddannelses- & Forskningsministeriet Hvorfor søge?! 2015 studie af UFM: Effects

Læs mere

Vækstaftaler

Vækstaftaler Vækstaftaler 2017-2019 Som et led i udmøntningen af den regionale vækst- og udviklingsstrategi (ReVUS) ønsker Vækstforum at indgå tre vækstaftaler, som skal være med til at løse komplekse vækstudfordringer

Læs mere

EUs 7. rammeprogram Baggrund & Overblik. Melanie Büscher meb@fi.dk Forsknings- og Innovationsstyrelsen

EUs 7. rammeprogram Baggrund & Overblik. Melanie Büscher meb@fi.dk Forsknings- og Innovationsstyrelsen EUs 7. rammeprogram Baggrund & Overblik Melanie Büscher meb@fi.dk Forsknings- og Innovationsstyrelsen Lissabonstrategien for 2010 Mål: EU skal være den mest bæredygtige, dynamiske og konkurrencedygtige,

Læs mere

14. Eksportrådet og Europe Enterprise Network

14. Eksportrådet og Europe Enterprise Network 14. Eksportrådet og Europe Enterprise Network Åbent Forberedelsessekretariatet for Vækstforum Sjælland Brevid: 3087592 Resume Der søges om 700.000 kr. til projektet: Indstationering af en medarbejder fra

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet,

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om: Fordeling af

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet,

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om: Fordeling af

Læs mere

Stærke virksomheder i et stærkt samfund

Stærke virksomheder i et stærkt samfund Stærke virksomheder i et stærkt samfund D É T A R B E J D E R D I FO R D É T A R BEJ D ER D I FO R Stærke virksomheder i et stærkt samfund Danmark skal være verdens bedste land at leve i og verdens bedste

Læs mere

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder 14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2562639 Resume CAPNOVA ansøger om tilskud til projektet Innovations- og fundraisingvejledning til mindre

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

- GØR UDFORDRINGER TIL MULIGHEDER SAMMEN MED OS

- GØR UDFORDRINGER TIL MULIGHEDER SAMMEN MED OS - GØR UDFORDRINGER TIL MULIGHEDER SAMMEN MED OS Dagens Program 13:00 13:10 Velkomst og introduktion ved Gunhild Sander Garsdal 13:10 13:30 Muligheder i Horizon2020 inden for sundhed og velfærd v/ Kim Kryger,

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2012/2295(INI) 5.3.2013 UDKAST TIL BETÆNKNING om Nye veje til bæredygtig vækst: Bioøkonomi i Europa (2012/2295(INI)) Udvalget

Læs mere

Hub North. Den 30. November 2010

Hub North. Den 30. November 2010 Hub North Den 30. November 2010 AAU s Fundraising og Projektledelseskontor Jane Tymm-Andersen Jet@adm.aau.dk Fundraising & Projektledelseskontor Giver assistance i forbindelse med udarbejdelse af projektansøgninger,

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen 21.3.2019 A8-0156/153 153 Betragtning 5 (5) Fremme af den europæiske kulturelle mangfoldighed afhænger af, at der eksisterer blomstrende og modstandsdygtige kulturelle og kreative sektorer, som er i stand

Læs mere

SPIR. Strategic Platforms for Innovation and Research. Opslag Det Biobaserede Samfund. V. Direktør Svend Erik Sørensen, Danish Crown A/S

SPIR. Strategic Platforms for Innovation and Research. Opslag Det Biobaserede Samfund. V. Direktør Svend Erik Sørensen, Danish Crown A/S SPIR Strategic Platforms for Innovation and Research Opslag 2012 - Det Biobaserede Samfund V. Direktør Svend Erik Sørensen, Danish Crown A/S Mandag d. 19. marts 2012, Nationalmuseet Festsalen Vision Skabe

Læs mere

Forskning. For innovation og iværksætteri

Forskning. For innovation og iværksætteri Forskning For innovation og iværksætteri Viden er det fremmeste grundlag for civilisation, kultur, samfund og erhvervsliv. Grundlæggende, langsigtede vidensopbygning kræver en fri, uafhængig og kritisk

Læs mere

Entreprenørskab i uddannelserne

Entreprenørskab i uddannelserne Entreprenørskab i uddannelserne Informationsmøde 9. marts 2016 Vision Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Det betyder, at vi ser ud over regionens grænser og samarbejder med de

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

Værdien af netværk v/direktør Bolette van Ingen Bro, Cluster Excellence Denmark

Værdien af netværk v/direktør Bolette van Ingen Bro, Cluster Excellence Denmark Værdien af netværk v/direktør Bolette van Ingen Bro, Cluster Excellence Denmark Klynger og netværk Den praktiske tilgang, skaber det værdi og Hvorfor er der kommet fokus på det nu? National strategi for

Læs mere

Horizon 2020: den gode ansøgning

Horizon 2020: den gode ansøgning Horizon 2020: den gode ansøgning Barbara Spanó FIVU - EuroCenter basp@fi.dk 72318277 Hvorfor deltage i Horizon 2020? Måske vil du gerne Få støtte til et projekt? Beholde forskere i dit firma eller ansætte

Læs mere

Indsatsen gennemføres under EU's regionalfondsprograms prioritetsakse 3 Energi- og ressourceeffektive SMV er.

Indsatsen gennemføres under EU's regionalfondsprograms prioritetsakse 3 Energi- og ressourceeffektive SMV er. Side 1 af 9 Annoncering efter idebeskrivelse Titel Indkaldelse af idebeskrivelser vedrørende aktivitet; Forbedring af energi- og ressourceeffektivitet i regionens SMV er Indsatsen gennemføres under EU's

Læs mere

Fra viden til værdi. Foto: Lars Bahl

Fra viden til værdi. Foto: Lars Bahl Fra viden til værdi Foto: Lars Bahl Fra viden til værdi I Danmark er der ni almennyttige Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS-institutter), der til sammen udgør det danske GTS-net. GTS-nettet

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

Konference om forskningspolitik og EU s 7. rammeprogram

Konference om forskningspolitik og EU s 7. rammeprogram Konference om forskningspolitik og EU s 7. rammeprogram Velkommen Tema: Hvordan bliver de danske universiteter blandt verdens bedste både indenfor forskning og de højere uddannelser? Program for dagen:

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

Københavns Universitet. Stærkere EU-engagement Bjørnholm, Thomas; Wegener, Henrik Caspar; Frandsen, Søren E. Published in: Jyllands-Posten

Københavns Universitet. Stærkere EU-engagement Bjørnholm, Thomas; Wegener, Henrik Caspar; Frandsen, Søren E. Published in: Jyllands-Posten university of copenhagen Københavns Universitet Stærkere EU-engagement Bjørnholm, Thomas; Wegener, Henrik Caspar; Frandsen, Søren E. Published in: Jyllands-Posten Publication date: 2016 Document Version

Læs mere

Den internationale handlingsplan (forside)

Den internationale handlingsplan (forside) Den internationale handlingsplan 2012-2013 (forside) 1 Indholdsfortegnelse Indledning s. 3 Temaer 1. Kompetence og uddannelse - Slip internationaliseringen løs s. 4 2. Grøn satsning s. 4 3. Sundhed s.

Læs mere

EU s støttemuligheder til cleantech virksomheder

EU s støttemuligheder til cleantech virksomheder EU s støttemuligheder til cleantech virksomheder Miljøstyrelsens projektservice 2010 Hanne Eriksen Civilingeniør Konsulent for Miljøstyrelsen Yderligere information på www.ecoinnovation.dk Hvorfor benytte

Læs mere

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014 Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling December 2014 Hvad er Business Region North Denmark? Nyt samarbejde i Nordjylland om vækst og udvikling Etableres af de 11 nordjyske kommuner

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

Hjælp til tilskudsjunglen

Hjælp til tilskudsjunglen Hjælp til tilskudsjunglen Væksthus Hovedstadens Cleantechdag 10. December 2008 Civilingeniør Hanne Eriksen Konsulent for Miljøstyrelsen Disposition Har vi en jungle? Danske puljer et overblik De internationale

Læs mere

COPENHAGEN REGIONAL EU-OFFICE

COPENHAGEN REGIONAL EU-OFFICE Det fælles regionale EU-kontor COPENHAGEN REGIONAL EU-OFFICE V/ Vicedirektør Kristian Johnsen SMV-arrangement om EU-funding og Horizon2020 VÆKSTHUS HOVEDSTADSREGIONEN 17. juni 2014 Mødelokale M1, Fruebjergvej

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Danmark som test- og demonstrationsland Den 11. marts 2016 Koncerndirektør Niels Axel Nielsen, DTU 1 11. Marts 2016 Mission DTU skal udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og

Læs mere

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden v/ Hans Henrik Nørgaard Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Knap 1.400 mio. kr. i 2014-2020 Godt 700 mio. kr. tilbage Styrke vækst og udvikling i hele

Læs mere

Dansk fødevareforskning - et fundament for fremtidig vækst

Dansk fødevareforskning - et fundament for fremtidig vækst Ole Linnet Juul et fundament for fremtidig Branchedirektør Ole Linnet Juul DI Fødevarer Væksten skal tilbage Udviklingen i BNP Mia. kr., kædede 2005-priser, sæsonkorrigeret Mia kr. 1650 Mia kr. 1650 1600

Læs mere

Vækst- og udviklingsstrategien

Vækst- og udviklingsstrategien Vækst- og udviklingsstrategien Rådgivende Udvalg for Regional Udvikling, 10. september 2015 Udviklingsdirektør Lars Vildbrad www.regionmidtjylland.dk Vækst- og udviklingsstrategien Flere processer Tidsplan

Læs mere

MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram

MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram RENERE LUFT OG MINDRE STØJ MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram VAND OG KLIMATILPASNING Infomøder 2017 FÆRRE PROBLEMATISKE KEMIKALIER AFFALD OG RESSOURCER INDUSTRIENS MILJØUDFORDRINGER

Læs mere

Vision for GTS-nettet 2015. Vision for GTS-nettet 2015 1

Vision for GTS-nettet 2015. Vision for GTS-nettet 2015 1 Vision for GTS-nettet 2015 Vision for GTS-nettet 2015 1 Indhold Indledning 3 Mission fra viden til værdi 4 Vision for GTS Det centrale omdrejningspunkt for innovation 6 SMV-indsatsen skal udbygges og styrkes

Læs mere

FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE FREM MOD 2030

FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE FREM MOD 2030 Input fra universiteter og forskningsog teknologiorganisationer (GTS) FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE FREM MOD 2030 Danske forskningsbaserede løsninger til den globale, bæredygtige fødevareproduktion

Læs mere

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Dagsorden 1. Danmarks vækstudfordringer 2. Danmarks Vækstråd 3. Rammerne

Læs mere

http://fi.dk/innovation/innovationdanmark http://fi.dk/publikationer/2008/innovationdanmark-2008-handlingsplan fra-raadet-for-teknologi-og-innovation/ RTI s innovationsindsats Innovationsprojekter Store

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Energipolitik Vision

Energipolitik Vision Energipolitik 2019 2023 Vision Ringkøbing-Skjern Kommune skal være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i 2020 og 100 procent fossilfri i 2040. I dag er vi mere end 100 procent selvforsynende

Læs mere

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Som EU s bank stiller vi finansiering og ekspertise til rådighed til sunde og bæredygtige investeringsprojekter i EU og den øvrige verden. Vi er ejet af EU s

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Aktiviteter Tematiske mål Specifikke mål Tentativt Regionalfondsprogrammet

Læs mere

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions SDSD CLEAN Innovating Green Solutions AGENDA 1. Hvem er CLEAN? 2. Hvad laver vi? 3. Hvordan arbejder vi? 2 STÆRKESTE CLEANTECH KLYNGE I DANMARK CLEAN er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Fra viden til værdi. Fra viden til værdi 1

Fra viden til værdi. Fra viden til værdi 1 Fra viden til værdi Fra viden til værdi 1 Fra viden til værdi GTS står for Godkendt Teknologisk Service. I Danmark er der ni Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTSinstitutter). Vi arbejder for

Læs mere

FORVENTNINGER OG MULIGHEDER FOR FREMTIDENS VANDFORSYNING

FORVENTNINGER OG MULIGHEDER FOR FREMTIDENS VANDFORSYNING FORVENTNINGER OG MULIGHEDER FOR FREMTIDENS VANDFORSYNING Præsentation ved Danske Vandværkers konference: Regulering af drikkevandet på Christiansborg den 21. februar 2018 KENDER I FRI? BRANCHEORGANISATION

Læs mere

Energi teknologi. Overblik over støtteordninger. Søg støtte til forskning, udvikling og demonstration

Energi teknologi. Overblik over støtteordninger. Søg støtte til forskning, udvikling og demonstration Energi teknologi Overblik over støtteordninger Søg støtte til forskning, udvikling og demonstration indholdsfortegnelse 03 Introduktion 04 Dansk Energi ELFORSK 05 EUDP Energiteknologisk Udviklings- og

Læs mere

Planlægning i europæisk perspektiv. ESPON med en dansk vinkel

Planlægning i europæisk perspektiv. ESPON med en dansk vinkel Planlægning i europæisk perspektiv ESPON med en dansk vinkel Danmark i international sammenhæng Globaliseringen har stor betydning for Danmark, ikke mindst i form af en kraftig urbanisering. Når nogle

Læs mere

Innovationsfonden DWF Temamøde om innovation og forskning 7. September 2015

Innovationsfonden DWF Temamøde om innovation og forskning 7. September 2015 Innovationsfonden DWF Temamøde om innovation og forskning 7. September 2015 Innovationsfonden Introduktion Innovationsfonden investerer i entreprenører, forskere og virksomheder for at opdyrke og omsætte

Læs mere

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt "siderne")

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt siderne) DA Fælles erklæring fra den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side, angående forbindelserne mellem den Europæiske Union og Grønland Den Europæiske

Læs mere

Lederskab i en turbulent verden. Niels Duedahl, CEO, SE

Lederskab i en turbulent verden. Niels Duedahl, CEO, SE Lederskab i en turbulent verden Niels Duedahl, CEO, SE Markedet ændrer sig med stor hastighed Vi er nødt til at revidere vores samfundsmodel på mange områder Ny Teknologi og konstant Innovation er det

Læs mere

COSME. Programme for Competitiveness of Enterprises and SME s (2014-2020)

COSME. Programme for Competitiveness of Enterprises and SME s (2014-2020) COSME Programme for Competitiveness of Enterprises and SME s (2014-2020) Agenda Erhvervsstyrelsens rolle Historikken Målgruppe og budget Mere om indsatsområder Spørgsmål Erhvervsstyrelsen Sikre gode rammebetingelser

Læs mere

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer

Læs mere

Væksten i Thy - det regionale perspektiv. Morten Lemvigh, kontorchef Region Nordjylland

Væksten i Thy - det regionale perspektiv. Morten Lemvigh, kontorchef Region Nordjylland Væksten i Thy - det regionale perspektiv Morten Lemvigh, kontorchef Region Nordjylland Disposition Generelle og globale tendenser Væksten i Region Nordjylland Væksten i Thy Vækstforums tilbud Eksempler

Læs mere

Socialfondsprogrammet Vækst via uddannelse og iværksætteri præciserer følgende indsatsområder for perioden :

Socialfondsprogrammet Vækst via uddannelse og iværksætteri præciserer følgende indsatsområder for perioden : Resumé til borgerne Indledning EU s Regionalfond og Socialfond investerer i hele perioden 2014-2020 samlet ca. 3 mia. kr. i at styrke den økonomiske vækst og jobskabelse i hele Danmark, særligt gennem

Læs mere

Ny strukturfondsperiode 2014-2020

Ny strukturfondsperiode 2014-2020 Ny strukturfondsperiode 2014-2020 Gete Villefrance e-mail: anna-gete.villefrance@ru.rm.dk www.regionmidtjylland.dk Processen 2014-2020 EU 2020 EU s strategiske retningslinier DK s nationale reform program

Læs mere

Hvad skal EU s forskningspenge bruges til?

Hvad skal EU s forskningspenge bruges til? Hvad skal EU s forskningspenge bruges til? Af seniorforsker Claus Hedegaard Sørensen (chs@transport.dtu.dk), DTU Transport og referent for transportpanelet under Copenhagen Research Forum. Manchet: Et

Læs mere

Innovation i Horizon 2020 Klima

Innovation i Horizon 2020 Klima Innovation i Horizon 2020 Klima Stefanie Bondy Jørgensen, EuroCenter o NCP for Klima, Rummelige Samfund og Videnskab med og for samfundet i Horizon 2020 o Medlem af programkomitéen for Klima Horizon 2020

Læs mere

KKR KKR HOVEDSTADEN SJÆLLAND

KKR KKR HOVEDSTADEN SJÆLLAND FOKUSERET VÆKSTDAGSORDEN Resultater fra fase 1: Kortlægning Fokuseret Vækstdagsorden FÆLLESMÆNGDEN Opsummering af fælles styrker og synergimuligheder 2 Fokuseret Vækstdagsorden Fælles styrker og udfordringer

Læs mere

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Varig og bæredygtig vækst i gartneriklyngen. Det er formålet med Den Grønne Vækstklynge. Projekt igangsat af Udvikling Odense og Dansk Gartneri, og bakkes op af en

Læs mere

Regionens rådgiver- og konsulentrolle i forhold til EU-tilskud. Støttemuligheder for havne i EU

Regionens rådgiver- og konsulentrolle i forhold til EU-tilskud. Støttemuligheder for havne i EU Regionens rådgiver- og konsulentrolle i forhold til EU-tilskud Støttemuligheder for havne i EU Kort om Norddanmarks EU-Kontor Eksisteret siden 1990 med kontorer i Aalborg og Bruxelles En del af Business

Læs mere

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet

Læs mere

Pejlemærker for KU frem mod Revideret version 3. januar 2017

Pejlemærker for KU frem mod Revideret version 3. januar 2017 1 Pejlemærker for KU frem mod 2029 Revideret version 3. januar 2017 Understøttelse 2 3 Formål med pejlemærkerne for KU frem mod 2029 Drøftelserne om pejlemærkerne for KU frem mod 2029 har fungeret som

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET 1. MARTS 2013 EUROPA OG NORDEN NUS SEMINARIUM, 1. MARTS 2013 REKTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN

AARHUS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET 1. MARTS 2013 EUROPA OG NORDEN NUS SEMINARIUM, 1. MARTS 2013 REKTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN AARHUS 2013 EUROPA OG NORDEN NUS SEMINARIUM, 2013 REKTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN præsen TATION DE NORDISKE SAMFUND ER EFFEKTIVE OG INNOVATIVE Effektive offentlige sektorer (kvalitet i almen uddannelse

Læs mere

Annoncering efter operatør til Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland

Annoncering efter operatør til Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland Annoncering efter operatør til Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland 1. Baggrund Vækstforum søger efter en operatør til at udmønte Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland

Læs mere