KLIMAUDFORDRINGEN Fornyelse af byen og grønne løsninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KLIMAUDFORDRINGEN Fornyelse af byen og grønne løsninger"

Transkript

1 Næstved 26. maj 2010 KLIMAUDFORDRINGEN Fornyelse af byen og grønne løsninger Anne Marie Holt Christensen Arkitekt og projektleder på kommunens klimaplan Lidt om byen og klimaplanen Byens fornyelse Boligområder renoveres A Lampen afløser Albertslundlampen

2

3

4 Albertslund en ung by En af flere mindre kommuner vest for København med indbyggere. Ny og moderne, som en del af byggeboomet i 1960 erne. Et tyndt befolket område blev omdannet til et laboratorium for byudvikling, demokrati og industrielt byggeri. I Albertslund skød nyskabende almennyttigt boligbyggeri op, hurtigt opført og med nye materialer. Planlagt efter datidens principper for by- og trafikplanlægning. Den unge by Albertslund står i det 21. århundrede over for en gennemgribende modernisering. En enestående chance for at udvikle byen og gøre det klimarigtigt.

5 Klimaplan Visioner 1. En stigning i forbrug af el og varme stigende CO2 udslip (grønne regnskaber) 2. Højaktuel klimadebat. 3. Store bymæssige udfordringer. Mål 1. Igangsætte aktiviteter, der nedsætter CO2 udslippet 2. Nye indsatsområder og centrale udfordringer. 3. Understøtte udviklingen af Albertslund til en bæredygtig by.

6 Klimaplanens CO2 mål 25% mindre CO2 i 2015 eller tons

7 Sådan møder vi klimaudfordringen.

8 BOLIGER - Byens modernisering, klimarigtig renovering

9 BOLIGER - Byens modernisering, klimarigtig renovering

10 BOLIGER - Byens modernisering, klimarigtig renovering 16 boligområder - 35% af alle boliger og 38% af CO2 udslippet fra boliger. Renoveres de 16 boligområder fra perioden Renoveres de til energiklasse 2 betyder det en CO2 reduktion på 21% eller tons. Renoveres de 16 boligområder til energiklasse 1 betyder det en CO2 reduktion på 24% eller tons. Boligselskabet BO VEST er bygherre. Huslejestigninger vedtages af beboerne. Budgetter vedtages i Landsbyggefonden, støttereglerne omfatter ikke støtte til ekstrabevillinger til energiforbedringer. Betragtes som forbedringer beboerne selv skal betale. De skal være rentable og lægges oven i den huslejestigning, der kommer af den alm. renovering. Renoveres for 1.4 mio. kr. pr. bolig. Husleje nu: Ca kr. Huslejestigning kr. Varmebesparelse ca kr.

11 Udfordringer og muligheder - Helhedsorienteret fornyelse af byen Nye samarbejder og finansiering. Albertslundkonceptet med et samlet budget på 18 mio. kr., heraf 5,5 mio. kr. fra Energistyrelsen gennem EUDP. Albertslund Kommune bidrager med ca. 3 mio. kr. Afklarer hvordan den store opgave med energirenovering af boligområder opført efter 1960 kan løses teknisk, økonomisk og arkitektonisk. Demonstrerer at omkostningseffektiv og integreret lavenergirenovering af boliger er mulig. Nye og effektive løsninger, der involverer alle relevante parter og kompetencer inden for energi og byggeri.

12 Albertslundkonceptet et prøvehus i Albertslund Syd Alene i Albertslund Syd renoveres boliger med næsten beboere. To prøverenoveringer Opfylder energiklasse 2 med 75 % mindre energiforbrug end i dag. Tiltag Etablering af isoleret terrændæk i stedet for uisoleret krybekælder. Udvendig isolering af facader og tag Nye energieffektive vinduer. Ventilation med varmegenvinding. Solfangere til varmt brugsvand. Forberedt til fjernvarme med lavtemperatur

13

14 Albertslundkonceptet flere energiklasser i én blok Vision og demonstration En blok med seks toetagers boliger renoveres til seks forskellige energiklasser. Fra energirammen i BR08 til et 0-energihus. Demonstrerer virkemidler og løsninger, der kan anvendes i storskala renovering ved forskellige ambitionsniveauer. Afprøver hele byggeprocessen og skaber et kvalificeret bud på en totalrenovering. Løsningerne udvikles i et tæt samarbejde mellem BO VEST, kommune, rådgivere, producenter og entreprenører.

15 Albertslundkonceptet et CO2 neuralt prøvehus i Hyldespjældet

16 Albertslundkonceptet et prøvehus i Hyldespjældet En bebyggelse med omkring 650 beboere, opført i 1976 af rødbrune betonelementer med boliger i 1-3 etager. Udvikling af bygningsdesign Enkle løsninger til energirenovering forener hensyn til behovet for både belysning, varmestyring og ventilation. Tiltag for CO2 neutral bolig Præfabrikerede og højisolerede facadeog tagelementer. Præfabrikeret solprisme med solceller, solfangere, tagvindue. Varmtvandsbeholder, varmepumpe og ventilationsanlæg med varmegenvinding. Husstandsmølle.

17 Solprismet et nyt klimaprodukt Et præfabrikeret produkt udviklet af VELUX som en del af den samlede renoveringsløsning. Tre hovedelementer: Overflade - Tagvinduer, passiv solvarme, solfangere og solceller. Teknologi - Varmepumper, solenergiopvarmet vand og ventilation med varmegenvinding. Samspil - Isoleret prismekonstruktion med alle tekniske installationer indbygget. Indviet inden COP15 - Ambitiøse mål, presset tidsplan, teknisk avancerede og innovative løsninger.

18 KOMMUNE - A Lampen et resultat af et vellykket partnerskab

19 A Lampen ny gadelampe med LED Albertslundlampen en designklassiker, tegnet til den nye by i 1960 erne. A Lampen er tegnet til den nyrenoverede by i det 21. århundrede. Udviklingsprojekt støttet af Dansk Energi. Et samarbejde mellem Albertslund Kommune, ark-unika, Odgård design, Philips Lighting, DTU Fotonik og DONG Energy. Fremtidssikret lys A Lampen er designet, så det er muligt at udskifte dioderne til ny og mere energieffektiv teknologi.

20 Grøn teknologi til den nyrenoverede by A Lampen er miljøvenlig, energieffektiv og moderne og lever op til alle krav om energieffektivitet, lyskvalitet og lyseffekt. Færre udgifter til vedligehold, hærværk og mindre behov for service. I 2009 opsættes 50 A Lamper på en strækning i byens centrum. A Lampen kan sættes med længere afstand - 60 nye lamper erstatter 80 Albertslundlamper. Sparer klimaet for 3 ton CO2 om året, kommunen for kr. og er betalt tilbage på 7 år (fra 32 W til 22 W).

21

22

23 KOMMUNE - Nye institutioner som passivhuse

24 Fremtidens institutioner - til den nyrenoverede by Udfordringer De fleste bygninger er opført mellem Der blev eksperimenteret med hurtigt byggeri, masseproduktion af elementbyggeri og nye konstruktionstyper. Mål for kommunale bygninger Arkitektur af høj standard skaber optimale rammer om visionære læringsmiljøer og sunde opholds- og arbejdspladser. Bygninger helt i front på energi- og miljøområdet.

25 Nye institutioner nye muligheder Som led i en samlet plan for kommunens børneinstitutioner, både renovering og nybyggeri. Tre nye institutioner erstatter seks eksisterende institutioner, der er funktionelt og miljømæssigt udtjente. Vuggestue og børnehave med hver 100 børn. Opfylder krav til pædagogik, arkitektur og miljø. Første børn flytter ind i Varierede rum ude og inde til alsidig leg og udfordring af fantasi og motorik. Pejlemærker i tre lokalområder i byen syd, midt og nord.

26 Fremtidens institutioner - er passivhuse Passivhuse Bygningerne er placeret, så den passive solvarme udnyttes optimalt i vinterhalvåret. Tunge bygningsdele holder på varmen og køler om sommeren. Kompakt bygning mindsker energitabet med højisolerede vinduer, tag og vægge. 15 kwh/m² om året Tæt bygning, mekanisk ventilation og varmegenvinding. Forvarmet luft fra jordkanaler og solfangere til varmt brugsvand.

27 Nye institutioner også en gevinst for klimaet De nye bygninger samtænker funktion, arkitektur og miljø og er helt i front med bæredygtighed på energi- og miljøområdet. Nemme løsninger for brugerne sikrer, at potentialet i den indendørs energieffektive belysning udnyttes. Klimagevinst De seks nuværende institutioner har et CO2 udslip på 117 ton om året. De tre passivhus institutioner får derimod kun et CO2 udslip på 53 ton. Altså en CO2 gevinst på 54 %.

ALBERTSLUND KOMMUNE Energibesparelser i en klimatid strategier og aktiviteter

ALBERTSLUND KOMMUNE Energibesparelser i en klimatid strategier og aktiviteter MANDAG MORGEN Energibesparelser i kommunerne 3. maj 2011 ALBERTSLUND KOMMUNE Energibesparelser i en klimatid strategier og aktiviteter Anne Marie Holt Christensen Arkitekt og projektleder på klimaplan

Læs mere

Samarbejde er vejen frem

Samarbejde er vejen frem KL Politisk Forum, Teknik- og miljøkonference 14.-15. april 2011 Temamøde 5, Inspiration til givtige samarbejder med virksomheder Samarbejde er vejen frem Niels Carsten Bluhme Direktør for Miljø- og Teknikforvaltningen,

Læs mere

Klimaplan 2009-2015. Miljø- og Teknikforvaltningen

Klimaplan 2009-2015. Miljø- og Teknikforvaltningen Klimaplan 2009-2015 VISION, MÅL OG AKTIVITETER FOR CO2 REDUKTION 2009-2015 Miljø- og Teknikforvaltningen INDLEDNING // INDHOLD INDHOLD FORORD.....................................................................3

Læs mere

ALBERTSLUND KONCEPTET. energirenovering til en fremtid uden fossile brændsler

ALBERTSLUND KONCEPTET. energirenovering til en fremtid uden fossile brændsler ALBERTSLUND KONCEPTET energirenovering til en fremtid uden fossile brændsler Energirenovering er en af de største energi- og klimarelaterede udfordringer både på kort sigt mod 22 og langt sigt mod 25.

Læs mere

BAT-KARTELLET. Energibesparelser i byggeriet

BAT-KARTELLET. Energibesparelser i byggeriet BAT-KARTELLET Energibesparelser i byggeriet 2 Energibesparelser i byggeriet BAT-KARTELLET Indledning og resumé Arkitekter, ingeniører, byggematerialeproducenter, videninstitutioner og de udførende virksomheder

Læs mere

Renovering af etageejendomme til KOMFORT HUS standard

Renovering af etageejendomme til KOMFORT HUS standard Renovering af etageejendomme til KOMFORT HUS standard Der er store muligheder for at spare på energien i de danske etageejendomme Energiforbruget stiger. Forskerne er bekymrede. Den stigende udledning

Læs mere

Transform2012 Konferencen. 21 22. november 2012

Transform2012 Konferencen. 21 22. november 2012 Peder Vejsig Pedersen, Director, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobile: +45 20 46 67 55, e mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. Valby

Læs mere

ENERGY STUDY HOUSES # KLIMAFORVIRRING

ENERGY STUDY HOUSES # KLIMAFORVIRRING ENERGY STUDY HOUSES # KLIMAFORVIRRING 1 Forord Tradium og Randers Arkitekten Aps har indgået et formelt samarbejde om deling af viden, udarbejdelse af uddannelsesmateriale samt undervisning indenfor vedvarende

Læs mere

1. Energi- og klimavenligt byggeri: mål og udfordringer

1. Energi- og klimavenligt byggeri: mål og udfordringer Side 1 af 60 1. Energi- og klimavenligt byggeri: mål og udfordringer Danmark har i dag samlet set verdens strammeste energikrav til nye bygninger. Det er regeringens målsætning, at vi fortsat skal være

Læs mere

Workshop om. Energieffektivt byggeri. Partnerskabet EnergiBYG

Workshop om. Energieffektivt byggeri. Partnerskabet EnergiBYG Partnerskabet EnergiBYG Workshop om Energieffektivt byggeri > > Vil du være med til at udvikle de produkter/løsninger/kampagner, som skal anvendes i energirigtige renoveringsprojekter nu og i fremtiden?

Læs mere

Byernes rolle i klimastrategien. Del 2 - virkemidler indarbejdet i kommuneplanlægning. Virkemidler for forebyggelse af klimaforandringer

Byernes rolle i klimastrategien. Del 2 - virkemidler indarbejdet i kommuneplanlægning. Virkemidler for forebyggelse af klimaforandringer Bright Green Business ProjectZero Sønderborg VIRKEMIDLER KOMMUNEPLAN Byernes rolle i klimastrategien Virkemidler for forebyggelse af klimaforandringer Del 2 - virkemidler indarbejdet i kommuneplanlægning

Læs mere

træ OKTOBER 2009 02/0 Udgiver: træs ek tion

træ OKTOBER 2009 02/0 Udgiver: træs ek tion OKTOBER 2009 Energirigtige vinduer vinduer - der - der der giver giver huset huset stil! stil! stil! Når Når der der skal skal skiftes skiftes vinduer vinduer og døre og døre er det er det meget meget

Læs mere

EnergiForsk2012. 19. juni 2012 Ingeniørhuset i København

EnergiForsk2012. 19. juni 2012 Ingeniørhuset i København Peder Vejsig Pedersen, Director, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobile: +45 20 46 67 55, e mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. Cenergia

Læs mere

Strategi for energirenovering af bygninger. Vejen til energieffektive bygninger i fremtidens Danmark

Strategi for energirenovering af bygninger. Vejen til energieffektive bygninger i fremtidens Danmark Strategi for energirenovering af bygninger Vejen til energieffektive bygninger i fremtidens Danmark Maj 2014 Strategi for energirenovering af bygninger Vejen til energieffektive bygninger i fremtidens

Læs mere

Præsentation af Strategi for energirenovering af bygninger. Vejen til energieffektive bygninger i fremtidens Danmark

Præsentation af Strategi for energirenovering af bygninger. Vejen til energieffektive bygninger i fremtidens Danmark Præsentation af Strategi for energirenovering af bygninger Vejen til energieffektive bygninger i fremtidens Danmark Maj 2014 Indhold Sammenfatning af strategi for energirenovering af bygninger...............................................................................

Læs mere

Bæredygtige Byer & Bygninger. Best Practice for lavenergibyggeri

Bæredygtige Byer & Bygninger. Best Practice for lavenergibyggeri idworks.dk / 3577 / 1.8 FBBB Foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger Bæredygtige Byer & Bygninger Foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger (FBBB) har til formål at styrke indsatsen for bæredygtige byer

Læs mere

Energieffektive bygninger - et dansk og globalt perspektiv. Gastekniske dage 18. maj 2009 Susanne Kuehn

Energieffektive bygninger - et dansk og globalt perspektiv. Gastekniske dage 18. maj 2009 Susanne Kuehn Energieffektive bygninger - et dansk og globalt perspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Susanne Kuehn Visionen for bygninger Vi skal tænke bygninger på en ny måde Bygninger kan producere energi i stedet

Læs mere

Lykke Friis indvier visionært projekt. Sådan kan kommunerne spare penge og CO 2 : Fra snot til godt - slut med fodkolde børneinstitutioner

Lykke Friis indvier visionært projekt. Sådan kan kommunerne spare penge og CO 2 : Fra snot til godt - slut med fodkolde børneinstitutioner Byrådscenter Pressemeddelelse Høje-Taastrup Kommune Bygaden 2 2630 Taastrup Tlf: 43 59 10 00 www.htk.dk Dir.tlf.: 43 59 18 59 Email: BirgitteSta@htk.dk 11. april 2011 Lykke Friis indvier visionært projekt.

Læs mere

Danmarks mest klimavenlige daginstitution: Solhuset Lions Active House

Danmarks mest klimavenlige daginstitution: Solhuset Lions Active House Danmarks mest klimavenlige daginstitution: Solhuset Lions Active House Formål og vision Der er et særligt behov for et godt og sundt indeklima i børneinstitutioner og skoler for at styrke trivslen og indlæringsevnen

Læs mere

Koncepter for hensynsfuld og innovativ energirenovering af lejeboliger fra midten af 1900-tallet.

Koncepter for hensynsfuld og innovativ energirenovering af lejeboliger fra midten af 1900-tallet. Koncepter for hensynsfuld og innovativ energirenovering af lejeboliger fra midten af 1900-tallet. Et projekt under Den Almene Forsøgspulje under Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Arkitektur

Læs mere

Grønne tanker og politikker siden 1989. Udvalgte projekter kolding kommune, november 2013

Grønne tanker og politikker siden 1989. Udvalgte projekter kolding kommune, november 2013 Grønne tanker og politikker siden 1989 Udvalgte projekter kolding kommune, november 2013 Forord Siden 1989 har Kolding Kommune haft fokus på at udvikle grønne og bæredygtige planer og projekter. Startskuddet

Læs mere

Solar Solution Bedre indeklima og grøn energi til række- og klyngehuse

Solar Solution Bedre indeklima og grøn energi til række- og klyngehuse Solar Solution Bedre indeklima og grøn energi til række- og klyngehuse En samlet energiog indeklimaløsning Mens energiomkostningerne i vores boliger fortsætter med at stige, så øges forventningerne til

Læs mere

Klimarigtigt byggeri. vi kan, hvis vi vil!

Klimarigtigt byggeri. vi kan, hvis vi vil! Klimarigtigt byggeri vi kan, hvis vi vil! Vurderinger og anbefalinger fra en arbejdsgruppe under Teknologirådet, september 2008 Klimarigtigt byggeri vi kan, hvis vi vil! Rapport og anbefalinger fra projektet

Læs mere

Koncepter for Hensynsfuld og innovativ energirenovering af lejeboliger

Koncepter for Hensynsfuld og innovativ energirenovering af lejeboliger Koncepter for Hensynsfuld og innovativ energirenovering af lejeboliger Januar 2013 Boligselskab Sjælland Cenergia Energy Consultants Jakobsen Szöts Arkitekter 2 Indhold 1 Introduktion problemstilling,

Læs mere

Klima og energi i nyt perspektiv: Politik og strategi 2020

Klima og energi i nyt perspektiv: Politik og strategi 2020 Klima og energi i nyt perspektiv: Politik og strategi 2020 Vedtaget af Byrådet den 26. september 2011 2 Indholdsfortegnelse: Klima og energi i Fredensborg Kommune Klima- og Energipolitik... 04 Klima- og

Læs mere

Bæredygtige Byer & Bygninger

Bæredygtige Byer & Bygninger Bæredygtige Byer & Bygninger TEMA Sol og biomasse for lavenergibyggeri Green Solar Cities Medlemsblad for foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger juni 2011 nr. 1 årgang 14 Forord Medlemsblad for foreningen

Læs mere

Bæredygtighed i udbud. Set fra den almene bygherrers perspektiv

Bæredygtighed i udbud. Set fra den almene bygherrers perspektiv Bæredygtighed i udbud Set fra den almene bygherrers perspektiv KAB vores forretning KAB er en kunde ejet, non-profit driftsorganisation for almene boligorganisationer Vi ejer ingen boliger, bebyggelser

Læs mere

tove lading 4d verdensmester i energieffektivitet

tove lading 4d verdensmester i energieffektivitet tove lading 4d verdensmester i energieffektivitet DANSK ARKITEKTUR CENTER I SAMARBEJDE MED EKSTERN KONSULENT ALEXANDRA THYGESEN Tove Lading etablerede i 1997 Lading arkitekter + konsulenter A/S, som primært

Læs mere

Sæt fokus på. energispareindsatsen

Sæt fokus på. energispareindsatsen Sæt fokus på energispareindsatsen Sæt fokus på energispareindsatsen CO 2 -udledningen skal mindskes, hvis klodens klimaproblemer skal løses. Hvis vi i Danmark desuden skal nå vores energi- og klimamål,

Læs mere

Olaf Bruun Jørgensen Afdelingsleder, København

Olaf Bruun Jørgensen Afdelingsleder, København Olaf Bruun Jørgensen Afdelingsleder, København Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S Gl. Køge Landevej 22, 2500 Valby Tel.: +45 88 27 33 02, +45 20 99 23 07 (mob.) e-mail: obj@esbensen.dk, www.esbensen.dk

Læs mere