-kuller - vores egen avis

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "-kuller - vores egen avis"

Transkript

1 Socialpsykiatrien på Bornholm Juni August kuller - vores egen avis God sommer til alle 1

2 Indholdsfortegnelse Fælles Pas på ryggen, og arrangementer for os alle s. 3 4 Ullasvej Folkemøde s. 5 Idræt på Tværs Idrætsdagen s. 6 Midtpunktet Wii-konkurrencen, musikband, frivillige hænder og mere s Vestergade Velkommen til Helle, Ole s fortælling s Kommandanthøjen Atter et velkommen så et tillykke, og sidst et farvel s Fontænehuset Flytning fylder en del, men andet har også fundet vej s Blæksprutten Informationer fra det uafhængige værested i Rønne s. 36 Bagsiden Telefonliste Om Ø-kuller Ø-kuller er en avis der udgives i et samarbejde mellem socialpsykiatrien på Bornholm, brugerne af socialpsykiatrien og Fontænehuset i Svaneke, der trykker avisen. Ø-kuller udkommer 4 gange om året i et oplag på omkring 350 styk, og distribueres til øens væresteder, psykiatrisk center og udvalgte kommunale institutioner. Ø-kuller findes på digital form på kommunens hjemmeside socialpsykiatri/ø-dækkende aktiviteter/socialpsykiatriens blad Ø-kuller. Redaktion: Henrik Christensen Niels Lohmann Nicklas Pedersen Pilar Torres Lars Paskjær Gunvor Poulsen

3 Fælles Pas på ryggen Lidt fra redaktionen Ø-kuller har, som du måske har lagt mærke til, skiftet udseende. Udgaven du sidder med, har en samleryg i plast, som gør det nemmere at redigere avisen. Men vi ville gerne passe på ryggene - de koster nemlig. I tidligere versioner har vi printet i det der hedder A3 format (dobbelt A4), men det har redaktionen valgt at ophøre med. Der var nemlig ret besværligt at redigere avisen, da antallet af artikler skulle være deleligt med 4, og dette var ikke altid tilfældet. Og så stod redaktionen i det dilemma, at man enten skulle skære noget væk, eller finde på fyld, en ikke altid nem opgave. Efter at det blev besluttet at overgå til A4 er det blevet nemmere at redigere, men der er så i stedet en udgift til plasticryggene, som vi kan spare på. De kan nemlig genbruges! Så vi vil opfordre vore læsere til, hvis man har et par udgaver eller tre liggende af Ø-kuller, så meget gerne tage ryggene af, samle dem og give dem til den redaktionsansvarlige på det pågældende værested eller botilbud. De ansvarlige er: Vestergade: Helle Anker Bohn Midtpunktet: Niels Lohmann Kommandanthøjen: Lars Paskjær Fontænehuset: Afleveres i receptionen Gamle numre af Ø-kuller kan ses på internettet, se webadressen i boksen på side 2. 3

4 Fælles Vores egen avis Socialpsykiatrien på Bornholm arrangerer fællestur til Joboland som vi også kender som Brændesgårdshaven torsdag den 19. Juni Efter stort ønske fra flere brugere i værestederne, arrangerer vi i år en fællestur til Joboland. Se opslaget på dit værested vedrørende mødetid osv. Deltagerpris inkl. frokost, kaffe og kage er kun kr. 95,- Trav eftermiddag på Bornholms Travbane Onsdag den 2. juli tager vi på fællestur til travbanen i Almindingen. Løbene starter kl se afgangstiden på fælleskørsel for dig, i opslaget på dit værested 4

5 Ullasvej Styrk demokratiet og giv din mening til kende Mulighederne er mange til Folkemødet som løber af stablen juni 2014 Igen i år har vi, i vores tilbud, planlagt at tage til Folkemøde og opleve den kæmpe folkefest det er at være deltager. Der er indtil nu 2039 arrangementer i programmet så det kan være noget uoverskueligt at vælge, hvilke arrangementer, der er mest interessante og vigtige at deltage i. Mit råd skal derfor være, at I hjemmefra studerer programmet og beslutter jer for hvilke debatter og kulturelle tilbud, der er et must at deltage i. Vi har en unik mulighed for at møde og komme tæt på vores politikere, stille spørgsmål og give vores mening til kende, og dermed påvirke de beslutninger, der tages på psykiatriens område både for regioner og kommuner. Regeringen har visionen om at have en moderne, åben og inkluderende indsats for mennesker med psykiske lidelse beskrevet i Rapport fra regeringens udvalg om psykiatri - oktober 2013 og netop den vision kommer blandt andet til debat i Værestedet Vestergade fredag. Der er planlagt det ene arrangement i Værestedet Vestergade hvor Landsforeningen SIND har arrangeret et debatmøde fredag den 13. juni kl Hvordan realiseres regeringens psykiatri handlingsplan?. Her vil Sinds formand sammen med psykiatriordførere gå i dialog om, hvordan og hvornår visionerne bedst realiseres i regeringens nye psykiatrihandlingsplan. Derudover har Michael Ramgil fra Fontænehuset lagt ruten for en 3 kilometers tur: Løb fra psykiske problemer arrangeret af Fontænehuset København, Det Sociale Netværk og EN AF OS, fredag den 13. juni kl fra Nordlands-hallen. Værestedet i Vestergade vil være vores samlingssted for alle i socialpsykiatrien. Det er vores oase, hvor vi kan puste ud og lægge benene op, når vi trænger til en pause. HUSK at begrænse antallet af biler. Sidste år var der kaos og parkeringspladsen er KUN til vores brug. I kan orientere jer på om program, hvordan man får lavet sit eget program, app m.m. Jeg vil ønske jer et rigtig spændende Folkemøde og samtidig benytte muligheden for ønske jer alle en rigtig god sommer De bedste hilsner Bodil Wermelin 5

6 Idræt på Tværs Idræt på Tværs årlige Idrætsdag afholdes tirsdag den 17. juni kl. 10 til 15 på idrætsanlægget på Torneværksvej Kom og deltag - enten som aktiv udøver eller bare som tilskuer og hepper Idræt på Tværs Oversigt over faste aktiviteter Mandag: kl Trim i Midtpunktet og kl Yoga også i Midtpunktet Tirsdag: kl Aakirkebyhallerne - her er blandt andet mulighed for deltagelse i gåture, badminton, petanque og volleyball Tirsdag: kl Bowling-centret - hvor vi har en bane til rådighed, med den indbyggede aftale at vi har to baner såfremt der er mere end 4 der deltager Onsdag: kl Tennis Fredag: kl Svømning - pause, vi starter op med denne aktivitet den 5. september Derudover er der blandt andet mulighed for beachvolley. Evt. spørgsmål, forslag eller kommentarer - kontakt venligst: Karen eller Mike

7 Midtpunktet Madplan for Midtpunktet Menu Juni Mandag 2 Boller i Karry Tirsdag 3 Fisk Onsdag 4 Kylling Torsdag 5 Sandwich Fredag 6 Brunch Mandag 9 2. Pinsedag Tirsdag 10 Fisk Onsdag 11 Mørbrad Torsdag 12 Folkemøde, se opslag Fredag 13 Folkemøde, se opslag Mandag 16 Steg Tirsdag 17 Fisk Onsdag 18 Farsbrød Torsdag 19 Salatbord Fredag 20 Brunch Mandag 23 Thai salat Tirsdag 24 Fisk Onsdag 25 Forårsgryde Torsdag 26 Salatbord Fredag 27 Brunch Mandag 30 Pizza Menu Juli Tirsdag 1 Fisk Onsdag 2 Frikadeller Torsdag 3 Salatbord Fredag 4 Brunch Mandag 7 Koteletter Tirsdag 8 Fisk Onsdag 9 Hakkebøf Torsdag 10 Salatbuffet Fredag 11 Brunch Mandag 14 Burger Tirsdag 15 Fisk Onsdag 16 Skinke Torsdag 17 Salatbord Fredag 18 Brunch Mandag 21 Sandwich Tirsdag 22 Fisk Onsdag 23 Pasta ret Torsdag 24 Salatbord Fredag 25 Brunch Mandag 28 Jambalaya Tirsdag 29 Fisk Onsdag 30 Kylling Torsdag 31 Salatbord Frokosten dagligt er kl Brunchen er fredag kl Åbningstider:. Mandag kl Tirsdag: kl Onsdag kl Torsdag kl Fredag kl Lørdag: kl Søndag: kl Midtpunktet, Sankt Mortens Gade Rønne - tlf: Mail: Billedværkstedet: Værkstederne: Tirsdag og torsdag kl Træværkstedet/Svejseværkstedet: Onsdag og torsdag kl Fredagsture hver fredag kl

8 Midtpunktet Telefon liste medarbejdere i midtpunktet Aase Kjøller Lars/Lasse Glimberg Anne Lise Vang Ipsen Marianne Munch Holm Claus Tue Pedersen Martin Tengberg Gry Tea Jantzen Niels Lohmann Ingrid Bentsen Pernille Laura Hjort Jakob Paldan Sørensen Uffe Rebsdorf Jesper Klindt Vibeke Bue Ellerman Karen Hjort Hansen Wickie Bay Karin Kofoed Nyt tilbud i Midtpunktet - NADA Cafeen (øre akupunktur) - Behandlingen foregår hver mandag, onsdag og fredag kl 9.30! - En behandling tager 45 minutter fra nålene er sat i. - Der er ligeledes mulighed for behandling hver tirsdag og torsdag eftermiddag i kreativt værksted. - Der vil blive serveret en speciel NADA-the i forbindelse med behandlingen. Alle er velkomne. 8

9 Midtpunktet Folkemødet den 12. og 13. juni Da Område Vest gerne vil være med ved denne, for alle os bornholmere, store festlige folkefest - har vi valgt at vi lukker Midtpunktet disse to dage, og i stedet for kører vi jer alle op til Værestedet i Vestergade. Der vil blive etableret kørsel fra Midtpunktet begge dage -afgang om morgenen om torsdag kl. 10,00 - og fredag kl. 9,00 - og hjem igen til Rønne begge dage om eftermiddagen kl. 14 og 15 Så er du velkommen til at komme og glemme alt om tid og sted, og bare nyde at spille musik sammen med et band! I Midtpunktets musiklokale hver onsdag fra kl Vi spiller forskellige genrer, er åbne for forslag og øver os på nogle sange, som vi håber at kunne spille til en koncert til sommer. Det bliver sjovt! Spørgsmål / kontakt: Lasse tlf Pilar tlf Troels tlf

10 Vores egen Midtpunktet Wii turnering i mellem Midtpunktet og Kommandanthøjen Kommendanthøjen vs Midtpunktet. Der var 12 deltager til dette hyggelige arrangement, som forgik på Midtpunktet en mandag i marts. Efter 4 timer med kamp og fælles spisning, løb Kommendanthøjen af med pokalen som smedeværkstedet på Midtpunktet havde designet i år. Dog var der repræsentanter både fra Kommendanthøjen og Midtpunktet der løb af med diplomer for højeste scor i de forskellige discipliner. Følgende fik udleveret diplomer for højeste scor: Jesper, skihop Kommendanthøjen. Søren, Hulahop. Kim, Bow- ling og Wickie, Hovedstød Midtpunktet. Næste wii turnering afvikles på Kommendanthøjen d. 1. september Wickie EN AF OS road-trip Ud at køre med de skøre gæstede Bornholm i uge 20 Danmarks Radio og EN AF OS sætter i foråret 2014 fokus på at afstigmatisere psykisk sygdom. Det betyder, at der er blevet kickstartet en række af spændende programmer på deres store DR kanaler. Socialpsykiatrien og EN AF OS, havde i den forbindelse lavet aftale med Sundheds og Sygeplejeskolen og Pædagogseminariet på Snorrebakken - typisk dem som i deres fremtidige arbejde kan komme til at møde borgere med psykiske lidelser, om et arrangement hvor fordomme, tabu og myter om psykisk sårbarhed/ psykisk sygdom blev omdrejningspunktet for arrangementet. Hele 120 tilhørere mødte op, så det må virkeligt betragtes som en stor succes. Det var tydeligt at tilhørerne profiterede af at høre ambassadører- nes gribende meget personlige historier, om deres liv med psykiske diagnoser. Efter oplæggene var der mulighed for spørgsmål. Her blev det synligt at tilhørerne havde fundet historierne spændende - da der var mange rigtig gode relevante spørgsmål, fra salen. Der deltog udover de studerende, også en række af skolernes undervisere. Dette betød at de også kunne tilegne sig større viden om emnet, og forhåbentligt få flere værktøjer til at hånd- tere psykisk sygdom/sårbarhed på skolen bedre, så de fremadrettet mere aktivt kan skabe et læringsmiljø præget af opmærksomhed og åbenhed - frem for tabu og tavshed. Niels Lohmann 10

11 Midtpunktet En herlig fredagstur til Døndalen, dog før anemonerne og bøgen var sprunget ud, men mens der endnu var lidt vand i vandfaldet. De øvrige brugere valgte at blive oppe på skovstien og blot nyde udsigten derfra. Vi sluttede som altid af med en dejlig kop kaffe i det grønne. På fredagstur til bl.a. Tejn havn, hvor vi nød kaffen med udsigt til Christiansøfartens Katamaran, der nu er solgt og vist nok skal til at sejle på Den Engelske Kanal. I forbindelse med et kursus fik Karin og Marianne øje på dette skilt midt på gågaden i Fredericia. Lidt sjovt og pudsigt. Det måtte vi bare forevige. 11

12 Midtpunktet Frivilligt arbejde Vi er så heldige at have flere brugere, der gerne vil hjælpe til med at lave mad i løbet af ugen, men vi kan altid bruge flere. Det kan også være nogen har lyst til at hjælpe til med andre opgaver f.eks. pasning af caféen, opvask, passe blomster, små reparationsopgaver, oprydning, rengøring eller Ø-kuller. Hvis du føler sig fristet af denne mulighed så tal med en af medarbejderne fra team 1, (se opslagstavlen) og sammen vil vi finde en opgave, du kan hjælpe til med enten en enkelt gang eller måske hver uge - det bestemmer du. Så er der gang i gryderne på Midtpunktet. Det er hermed bevist: - at mange kokke ikke fordærver maden Stort tillykke til en glad fødselar - Uffe har rundet et skarpt hjørne. Tak for dejlig kagemand. 12

13 Midtpunktet Nye IT-kurser for brugere af Socialpsykiatrien på Bornholm IT-kursus for absolut begyndere Som noget nyt byder socialpsykiatrien også på et IT-kursus for absolut begyndere. Kan du slet ikke bruge en computer, og har du besluttet, at nu vil du prøve, hvad det er for noget? Så er kurset "Tæm musen" lige noget for dig. Her lærer du at betjene en computer helt fra bunden tænde og slukke, bruge en mus og et tastatur og åbne og lukke programmer. Kursus dage er den 7. og 14. august fra klokken på biblioteket i Rønne Kurset er et samarbejde mellem Bornholms Biblioteker og Socialpsykiatrien. Underviser Jesper Klindt Kursus i Borger.dk og digital postkasse Du har også mulighed for at lære mere om din indgang til det offentlige Danmark, når Socialpsykiatrien for første gang holder kursus i det offentlige på nettet. Du kan også lære om den Digitale Postkasse, som alle danskere helst skal have. Kursus dage er den 21. og 28. august fra klokken på biblioteket i Rønne Kurset er et samarbejde mellem Bornholms Biblioteker og Socialpsykiatrien. Underviser Jesper Klindt Tilmelding til Jesper på

14 Vestergade Åbningstider for Værestedet Vestergade Mandag og torsdag kl. 10 til 15 Øvrige arrangementer kan du se om i månedsplanen. Priser: Mad 30 kr. / Kaffe 5kr. / Kørsel 10 kr. / Svømning 20kr. Værestedet Vestergades personale Flemming Johansen Jeanette Baunkjær Marianne Holm Nicklas Pedersen Stephanie Johansen Helle Anker Bohn / / / / / / Vestergade har ansat Helle i den ledige stilling pr. 1. maj 2014 Hejsa Jeg hedder Helle Anker Bohn og er 31 år. Jeg blev uddannet som pædagog i januar 2013, siden har jeg arbejdet på et botilbud for mennesker med nedsat funktionsevne. Jeg er gift med Kristian og sammen har vi to drenge på 10 og 6 år. Min fritid bruger jeg sammen med min familie, vi nyder at gå på opdagelse i den Bornholmske natur, dyrke vores have og lave en masse skøn mad (og kager). Jeg startede i socialpsykiatrien d. 1/5, de første par uger har jeg haft i Midtpunktet, og fra d. 19/5 vil jeg være i Vestergade. Jeg har nydt mine første uger i Midtpunktet og er blevet taget rigtig godt imod. Jeg glæder mig til at komme op i Vestergade og lære brugere og medarbejdere at kende. Helle 14

15 Vestergade Aktiviteter juni måned Du kan finde flere aktiviteter og arrangementer på opslagstavlen i Caféen og er velkommen til at komme med forslag, samt ønsker. Uge 23 Man. 2. Café åben kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tirs. 3. Tors. 5. Idræt på tværs i Åkirkeby hallen. Afgang Vestergade kl /Hasle kl Lukket pga. det er Grundlovsdag. Fre. 6. Slægtsforskning fra kl 13-? Uge 24 Man. 9. Lukket pga. det er Pinse. Tirs. 10. Idræt på tværs i Åkirkeby hallen. Afgang Vestergade kl /Hasle kl Tors. 12. Café åben kl NADA behandling kl. 10 og 11. Rønnetur om eftermiddagen. Fre. 13. Slægtsforskning fra kl 13-? Uge 25 Man. 16. Café åben kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tirs. 17. Socialpsykiatriens fælles Idrætsdag - se opslag. Tors. 19. Café åbent kl Tur om eftermiddagen. NADA behandling kl. 10 og 11. Fre. 20. Slægtsforskning fra kl. 13-? Uge 26 Man. 23. Café åben kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tirs. 24. Idræt på tværs i Åkirkeby hallen: Afgang Vestergade kl.12.50/hasle kl Tors. 26. Café åbent kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tur om eftermiddagen. Fre. 27. Slægtsforskning fra kl. 13-? Uge 27 Man. 30. Café åben kl NADA behandling kl. 10 og 11. Husmøde fra kl

16 Vestergade Aktiviteter juli måned Uge 27 Tirs. 1. Idræt på tværs i Åkirkeby hallen. Afgang Vestergade kl /Hasle kl Tors. 3. Café åbent kl NADA kl. 10 og 11. Rønnetur om eftermiddagen. Fre. 4. Slægtsforskning fra kl 13-? Uge 28 Man. 7. Café åben kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tirs. 8. Idræt på tværs i Åkirkeby hallen. Afgang Vestergade kl /Hasle kl Tors. 10. Café åbent kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tur om eftermiddagen. Fre. 11. Slægtsforskning fra kl 13-? Uge 29 Man. 14. Café åben kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tirs. 15. Idræt på tværs i Åkirkeby hallen: Afgang Vestergade kl.12.50/hasle kl Tors. 17. Café åbent kl NADA kl. 10 og 11. Tur om eftermiddagen. Fre. 18. Slægtsforskning fra kl 13-? Uge 30 Man. 21. Café åben kl NADA behandling kl. 10 og 11.Husmøde fra kl Tirs. 22. Idræt på tværs i Åkirkeby hallen: Afgang Vestergade kl.12.50/hasle kl Tors. 24. Café åbent kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tur om eftermiddagen. Fre. 25. Slægtsforskning fra kl. 13-? Uge 31 Vi holder sommerferie lukket I uge 31 og 36 16

17 Vestergade Aktiviteter august måned Uge 31 Fre. 1. Slægtsforskning fra kl 13-? Uge 32 Man. 4. Café åben kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tirs. 5. Idræt på tværs i Åkirkeby hallen. Afgang Vestergade kl /Hasle kl Tors. 7. Café åbent kl Rønnetur om eftermiddagen. NADA kl. 10 og 11. Fre. 8. Slægtsforskning fra kl 13-? Uge 33 Man. 11. Café åben kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tirs. 12. Idræt på tværs i Åkirkeby hallen: Afgang Vestergade kl.12.50/hasle kl Tors. 14. Café åbent kl Tur om eftermiddagen. NADA behandling kl. 10 og 11. Fre. 15. Slægtsforskning fra kl 13-? Uge 34 Man. 18. Café åben kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tirs. 19. Idræt på tværs i Åkirkeby hallen: Afgang Vestergade kl.12.50/hasle kl Tors. 21. Café åbent kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tur om eftermiddagen. Fre. 22. Slægtsforskning fra kl. 13-? Uge 35 Man. 25. Café åben kl NADA behandling kl. 10 og 11. Husmøde fra kl Tirs. 26. Idræt på tværs i Åkirkeby hallen: Afgang Vestergade kl.12.50/hasle kl Tors. 28. Café åbent kl NADA behandling kl. 10 og 11. Tur om eftermiddagen. Fre. 29. Slægtsforskning fra kl. 13-? 17

18 Vestergade NOTER FRA EN FØRDERS DAGBOG - en bruger fortælling Kong Frost trådte ikke rigtigt i karakter i årets første måneder og derfor lod foråret ikke vente på sig. Således vendte lyset tilbage med tiltagende kraft. Det lys der er balsam for sjæl og sind. Alt imens indfandt to Fynboer sig i Vestergade, Allinge, nysgerrige, forventningsfulde, men også med en anelse kilden i maven, for hvad gemte der sig der i baggården? Vi havde erfaret at det var her man kunne få NADA behandling. Men det skulle snart vise sig at der var mange andre tilbud der bød sig ind. Modtagelsen fra brugerne og personalet var hjertevarm og informativ, så vi følte os rigtigt velkomne, og snart sad vi bænket om bordet med et dampende krus kaffe i hånden. Det skulle blive starten på mange gode oplevelser og ture rundt på Øen og begyndelsen på etableringen af et netværk, og der er vist ingen tvivl om Traditionen tro var vi afsted til Trolling Master Bornholm, det var en smuk dag med sol og forventningsfulde trollere. Da det i år var 10 års jubilæum var der udover en nyheds helikopter også et fly med et banner, så vigtigheden heraf. I hvert fald bekom det os vel. Især er det rart at blive mødt i øjenhøjde af personalet såvel som af brugerne. Og vi spiser godt. Det at indtage dagens middag lavet med kærlig hånd omkring et bord i trygge rammer, og det at snakken glider uden besvær fyldt med det, vi er fulde af - det gir` fællesskabsfølelse og mæthed. I vinterens og forårets løb er vi også blevet introduceret til Midtpunktet - også her er vi blevet modtaget på bedste vis, så her har jeg fornøjelsen af at snedkerere og røre lidt i gryderne i Midtpunktet`s band helt oppe under taget. Og det går ikke stille af. Vi står ikke tilbage for det netop afsluttede Melodigrandprix. Så vogt Jer for efterligninger! I flæng nævner jeg Robert Lubarsky-arrangementet på biblioteket som vel i store træk handlede om at genvinde tabte der var spænding både til lands, vands og i luften. Vi nød starten med kaffe, the, kage og godt selskab. Havnen var fuld af både og da der i år var ekstra mange både med, 331 deltagere, var der blevet bygget en ekstra mole hvor der også stod en sauna og en bade balje, til dem der kunne tænke sig en dukkert og efterfølgende lidt varme. Vinder laksen blev hevet i land med hele 18,085 kg! værdier i form af at lære at lytte til kroppen - den glemmer ikke! Jeg syntes mægtig godt om arrangementet, der affødte en del debat på de sociale netværk. Men tag hvad man kan bruge og lad resten ligge. Besøg i Rønnes gamle teater med forestillingen, Mordet i Vestermarie, var en fin oplevelse der sikkert afføder flere besøg. Men alt i alt så er der jo alle disse ildsjæle, dels blandt brugere som personale, som brænder på vegne af os alle, for at vores rammer skal være fyldt med spændende aktiviteter. Ja, der bliver sat mange skibe i søen, og hvad kan man så ønske sig mere, når nu man bor på en ø omgivet af vand! Give me five! Af hjertet tak! Ole. Trolling master Bornholm

19 Kommandanthøjen Vagtskifte på Kommandanthøjen Line Jeppsen er blevet ansat som ny leder på Kommandanthøjen Der har været afholdt ansættelsessamtaler til ansættelse af Kommandanthøjens nye leder, og valget faldt på Line Jeppsen. Beboere og personale vil gerne hilse Line hjerteligt velkommen i stillingen; Vi glæder os rigtigt, rigtigt meget til det kommende samarbejde. I begyndelsen af februar meddelte Paul, at han havde besluttet at effektuere sin pensionering pr. d. 1. maj dette år. Beslutningen skabte naturligt nok en del reaktioner rundt blandt personale og beboere: Forståelse, tristhed over, at beslutningen var blevet endelig, spænding om hvem der så skulle efterfølge Paul - og vemod over, at han ikke så meget længere skulle være at træffe bag skrivebordet på adressen Kommandanthøjen 2, 3700 Rønne. Der blev nedsat et ansættelsesudvalg fra personalegruppen, der sammen med Bodil Wermelin og Michael Bager Hansen skulle stå for det ansættelsesforløb, der skulle finde Kommandanthøjens nye leder. Da der er tale om en lederstilling i Regionskommunen, laver man i sådanne tilfælde en profil af den person man i ansættelsesudvalget ønsker at ansætte. Formålet med dette er at lave en beskrivelse af de krav man fra medarbejder- og ledelsesside stiller til den kommende leder; En sådan beskrivelse kaldes for en Thomas-profil. Med udgangspunkt i jobbeskrivelsen blev der så lavet en stillingsannonce, og blandt de indkomne ansøgere indkaldtes fire til samtale. Inden ansættelsessamtalen var de indkaldte ansøgere blevet bedt om at udfylde deres egen Thomas-profil. På dagen var ansøgerne først til samtale med en medarbejder fra staben på Ullasvej, hvor de sammen gennemgik de den enkelte ansøgers personlige profil i forhold til kompetencer, faglige udfordringer mm., og hvor samtlige ansøgere gav udtryk for, at de oplevede at profilen gave et retvisende billede af deres ledelsesmæssige kompetencer. Derefter var ansøgerne til to samtaler, først med ansættelsesudvalget og derefter med et panel bestående af fire beboere. Tidsmæssigt var ansøgerne først til et ½ times interview, derefter hos ansættelsesudvalget tre kvarter, og så endeligt hos beboerpanelet ½ time, hvilket vil sige, at hver ansøger blev interviewet i sammenlagt en time og tre kvarter! Efter samtalerne mødtes ansættelsesudvalget og beboerpanelet og udvekslede synspunkter om de fire ansøgere, og gik derefter hjem for at fordøje dagens interview. Det aftaltes at man skulle mødes dagen efter, for med Thomas-profil specialisten, at lave en vurdering af de fire ansøgere. Dagen efter mødtes ansættelsesudvalget, og gennemgik de fire ansøgere endnu en gang. Den ansøger der fandt genklang hos beboerpanelet såvel som ansættelsesudvalget og havde en profil der næsten identisk matchede den profil som ansættelsesudvalget oprindeligt havde beskrevet i stillingsannoncen, var Line Jeppsen. Ansættelsesudvalget og beboerpanelet var såedes enige om valget af Line som kommende leder på Kommandanthøjen. 19

20 Kommandanthøjen En sømand går fra land Lars Paskjær, Kommandanthøjen Paul Hansen er stoppet som leder på Kommandanthøjen. Paul kom til øen engang først i 90 erne og har siden haft forskellige poster rundt i socialpsykiatrien. Først i Tejn, hvor han var i en periode, og sidenhen i Allinge hvor han var leder i en årerække frem til 2010, hvor han blev bedt om at styre tropperne på det nu hedengangne B1. I den tid fra Paul kom til B1 har han været rettet mod at stå for planlægningen og udflytningen af B1 til Kommandanthøjen, et arbejde der afsluttedes sidste år med en lykket udflytning. Paul har været en meget afholdt samarbejdspartner og leder, noget man klart kunne se af talerne, og altid et menneske man har kunnet komme til, med stort som med småt. Men Paul som en af talerne lod forstå havde stadigt plads til forbedring, hvad angik punktlighed. Det kan man jo også bruge noget af sit otium på Der var mødt ca. 70 mennesker op til receptionen, familie, tidligere kolleger, brugere og tidligere brugere, ledere i socialpsykiatrien, sagsbehandlere og mange, mange andre. Og gaver var der mange af, et maleri, vin, blomster, en særlig gadgetspadserestok, og en del udgaver af Pauls yndlingsdrik, årgangswhisky. Vi håber, at Paul nu får tid og mulighed for at udforske de mange vandveje i indland og udland - og får god vind til det! 20

21 Kommandanthøjen Hej alle i socialpsykiatrien! Vi har sagt farvel til PAUL og i den forbindelse vil jeg derfor gerne give mig ordentligt til kende! Mange kender mig allerede, men for dem der ikke gør det, så hedder jeg Line Jeppsen og jeg er pr. 1/ ansat som afdelingsleder på Kommandanthøjen. Jeg glæder mig rigtig meget til det fremtidige samarbejde, med alle i og udenfor botilbuddet! Mange hilsner fra Line 40 ÅRS JUBILÆUM Kirsten Larsen - bedre kendt som Kirsten nattevagt havde en ikke helt almindelig dag d Kirsten havde nemlig 40 års jubilæum på den samme arbejdsplads dvs. i Regionskommunen. Dagen blev fejret ved, at der var inviteret til brunch kl. 9.30, hvor Paul overrakte Kirsten en kongelig fortjenstmedalje i sølv. Kirsten blev ved samme lejlighed inviteret til audiens; mon ikke, at Kirsten benytter sig af tilbuddet?! 21

22 Kommandanthøjen SIDSTE Så kom den dag hvor jeg skulle tage afsked med jer alle. Jeg var meget berørt over at der var så mange der lige kom forbi og gjorde dagen særlig festlig for mig, tak for det. Det blev til næsten spændende år i socialpsykiatrien. Jeg er meget taknemmelig over alle jer, der lod mig komme ind i jeres liv og blive en del af det. Det har været utroligt spændende og lærerigt for mig, og det ved jeg, også for et par af jer. Jeg syntes selv jeg har været heldig i mit arbejdsliv, gode mennesker, brugere, beboere, kollegaer, kan man ønske mere af et liv i det offentlige. Det skulle da lige være lønnen, men som en kollega en gang sagde, de kan bestemme din månedsløn, men timelønnen bestemmer du selv. Nå det var lige lidt pjat, men det er nemmere når man skal på folkepension. Jeg har sat et andet billede på, som I kan se. Båden som meget snart komme til at være rammen om mit nye liv, i hvert fald et par år. De næste par år vil jeg være på rejse rundt på de franske vandveje, dog med små afstikkere til Danmark for lige at se til mine børnebørn. Så måske kommer der et rejsebrev i stedet for min klumme. Min BMW står stadig på Bornholm og smider en masse benzin, men den skal nok blive klar. Jeg ser frem til at jeg kan hente den og tage en sidste runde på Bornholm. Så håber at jeg måske møde nogen af jer. Til alle jer jeg måske aldrig ser mere: Tak for den tid vi gav hinanden og pas rigtig godt på jer selv og de andre. Husk så at en god dag er en dag hvor du griner. Grin og du får med garanti et smil igen. Gode og kærlige tanker Paul. 22

23 Kommandanthøjen En flyttehistorie Maiken R. K. Nu har jeg boet på Kommandanthøjen i knap et år. Det har været godt for mig at flytte herud, og dermed væk fra det sygdomsbefængte hul i Søndergade Jeg vil især takke Lars for hjælpen til at flytte, men også I andre der løbende kom og hentede mit flyttegods da jeg skulle flytte. Tak for hjælpen. Da alt efter indflytningen var pakket ud og på plads, så følte jeg at en tung byrde var fjernet fra mine skuldre. Da jeg var faldet til, og havde sundet mig, så begyndte jeg at tage hen på Blæksprutten i ny og næ igen. Det var rart at kunne vende tilbage igen til Blæksprutten efter en længere pause. I efteråret og det meste af vinteren benyttede jeg flittigt Midtpunktets trim-faciliteter, så der røg lidt flere kilo af mig, men det er langtfra nok. En god ting er at mine tidligere plageånder ikke ved hvor jeg bor nu, og ringer/sms er nogen af dem til mig, så svarer jeg dem ikke. Jeg gider dem ikke mere. De er fortid nu. Jeg er dog lidt angst når jeg er henne i midtbyen for at ordne ærinder, for tænk hvis nu nogen af dem er der og ser mig. Jeg er altid meget på vagt når jeg er henne i byen på grund af dem. Jeg har gjort mig fri af fortidens kaos i Søndergade. Der er mere ro over mig nu, og mere orden på mit liv. Jeg inviterer gerne de rigtige personer på besøg til en kop kaffe/te, også får jeg en gang om måneden en snak med Torsten når han kommer forbi på Kommandanthøjen. Jeg kan altid få hjælp til noget, eller en snak med en af de ansatte på Kommandanthøjen. Det har været spændende at arbejde med ICF en sammen med Lars. Der var engang at jeg kunne overkomme en masse på en dag, men i dag tager jeg en ting ad gangen for ikke at stresse, også er jeg heller ikke så stærk mere. Der er ting man er nød til at se i øjnene i forhold til før og nu. Det er også over et år siden at jeg holdt op med at drikke øl, og jeg savner det ikke et sekund mere. Jeg føler at jeg har opnået en masse positive ting efter at jeg er flyttet ud på Kommandanthøjen, og det har hjulpet min psyke på ret køl igen efter de kaotiske år i Søndergade. Jeg tager tit med ud at handle, og Søndagskøreturene er jeg tit med på. Herude er naturen i skrivende stund den 12/5 grøn og fyldt med blomster. Jeg nyder mine lange gåture rundt i området. Bare det at se svalerne fodre deres unger op i rederne under vores halvtag, høre nattergalens smukke sang ved midnat, og i det hele taget være glad for at naturen er så tæt på her. Det er en lise for min sjæl. Jeg er glad for at jeg forlod midtbyens kaos, og flyttede ud til freden på Kommandanthøjen. Kan jeg forlange mere. Næh. Jeg har det godt nu. 23

24 Kommandanthøjen Ramsløg Her på Kommandanten er det blevet forår Og det var ganske vist: der var ramsløg og de skønneste forårsbebudere i form af anemoner Der blev gået, der blev snakket, der blev grinet, der blev sunget og ikke mindst der blev plukket en halv skov af ramsløg. Solen skinnede, tankerne faldt på, om ramsløg og anemoner nu var kommet?? Rygter var allerede gået, men nu var det helt sikkert: Både ramsløg og anemoner var sprunget ud Et hurtigt opslag på Cafeens opslagstavle - kun to dages frist til en tur til Kobbeåen, og SÅDAN: bussen fyldt til bristepunktet! Sandwich blev smurt og kaffe lavet og afsted på opdagelse! Ramsløgssalt 300 gr ramsløg blendes med 900 gr salt, kommes på en bageplade hvor der er lagt bagepapir på. Massen kommes i ovn ved 60 C. i ca. 1½ timer, rør i massen hvert 15 minut. Afkøles og kommes på glas med tætsluttende låg. Mums Og derefter en dejlig kop kaffe og en velsmurt mad Hjem igen og så i gang med ramsløgpesto, ramsløgsalt, ramsløgolie, dette så det i flere dage duftede i hele huset. Her til højre kommer lige opskrift på ramsløgsalt: Vi glæder og allerede til den næste tur i naturen for at se hvad den byder på Hilsen os heroppe på Kommandanten 24

25 Fontænehuset Sommer sang Sang af: Lizette Mortensen Melodi: Lille føl ved du hvad Kom nu snart sommer hid du skal gøre mig varm og blid Du skal sole mig på kroppen selv lidt rødme op i toppen Du skal gøre mig kåd og skør gør mig i et godt humør Kom nu snart sommer hid må da vær på høje tid Klunset tager vi hurtig af sidder i solen hver en dag Vi blot nyder vi er til og kan gøre som vi vil Kom nu snart sommer hid myggene ta r deres bid Blomsterne med farver smukke ingen kan nu mere sukke Varme dage vil vi få under himlen lyseblå 25

26 Hvad er forskellen mellem et dannebrogsflag og et par dame-trusser? Dannebrogsflaget er rødt hele tiden. Vores egen avis Fontænehuset Dani s hjørne Dani er begyndt på et sko-pudse projekt her i huset. Det koster 20 kr. for medlemmer. Så kom gerne forbi i beskidte sko (der kan pudses). Så skal Dani nok give dem en omgang, men HUSK at tage dem hurtigt på igen, inden de bliver solgt i Genbrugen ;-) Danni har også lavet en rebus, vinderen får en kop kaffe. Gæt denne rebus:?.. Mail løsningen til Fontænehuset på Att: Dani Og lige en Dani vits: En mand der hedder Henrik har slået en anden mand der hedder Sten ihjel. Henrik skal på arbejde ude på landet, og lederen på pladsen foreslår at de skal grave sten op. Hvortil Henrik tænker: Jeg har jo ikke en gang fået ham gravet ned endnu... To Tosser Tog Tidligt Torsdag Toget Til Thisted. Tumpede Torsk Tænkte Tosserne. Troede Tivoli Tilhørte Thisted. Triste Traskede Tosserne Til Torvet. Tosserne Trillede Tilbage Tudede To Tårer. Tre Travle Træstammer Tog Til Tyrol Tre Tomme Tirsdage. Dani Den Drilske Drog Dagen Derpå Derhen Da Dagen Dvælede Dårligt. 26

27 Fontænehuset Flytning af Fontænehuset Fontænehuset Bornholm er i løbet af maj måned flyttet fra Mariegården hen til vores nye hus, stadig i Svaneke. Vores nye adresse er nu Lindevej 5A. I skrivende stund er alt endnu ikke helt på plads, men vi glæder os, det bliver spændende at bo under de nye og større forhold. Hmmm... Gad vide om Trine kan være i den lille kasse??? Hvor p.er er mit slik???? Det skal jeg have med Aktive flyttemænd Sortering af ting og sager. Hvad er vigtigt at få med og hvad skal smides ud. Mange mennesker, så der var forskellige meninger om vigtigheden af diverse ting og sager. Men til sidst blev der opnået enighed. Grill-hygge efter hårdt slid. I nye smukke omgivelser med stor have til. 27

28 Fontænehuset FARVEL TIL MARIEGÅRDEN Velkommen i vores nye hus. Jeg hedder Trine VELKOMMEN Vi har fået en fontæne 28

29 Fontænehuset Vores nye hovedindgang Reception Finder du til venstre når du er gået ind af hoveddøren, følg skiltet der hænger i loftet Genbrug Køkken Motionsrum NADA/samtale rum 29

30 Fontænehuset FØR NU Til venstre kontor-enhed, café, medarbejder-kontor, mødelokale, køkken, m.m. Til højre hus og have enheden med genbrugs butik og værksted. Genbrugsbutik Sy-værksted og opbevaring af syge bamser, som skal med til folkemødet 30

31 Fontænehuset FONTÆNEHUSET HOLDER ÅBENT HUS Adressen er: Lindevej 5A, 3740 Svaneke Torsdag den 26. juni fra kl til kl Vi vil gerne invitere alle som har lyst til at besøge os i vores nye hus. Kom og se vores nye dejlige lyse lokaler og den skønne have. S.O.S til Nordlandet!! Fontænehusets Genbrug er ved at komme på plads i det nye hus Vi har fortsat gode tilbud Kom og gør et kup!! Jeg vil sende en sommer hilsen til alle jer skønne mennesker på Vestergade og ønske jer en dejlig sommer! Jeg vil også fortælle at jeg er startet på Fontænehuset og sikke et hus: Fyldt med liv og energi, god mad, dejlige mennesker. Jeg kan kun anbefale det! Vi har ledige jobs i de forskellige enheder! Kærlige hilsner fra Pilar 31

32 Fontænehuset Bamse-projekt til Folkemødet I samarbejde med Bornholms sundheds- og sygeplejeskole er Fontænehuset ved at dianogsere forskellige bamser & tøjdyr. De kan fejle alt, lige fra en brækket tå, til de psykiske sygdomme som ikke kan ses uden på. Bamserne skal være klar til folkemødet på Bornholm d. 12. juni 2014, nyvaskede, med navn og diagnose på bamse -hospitalet. Studerende fra sygepleje-skolen vil så køre rundt med bamserne på Christiana-cykler, hvor børn kan komme hen og hilse på bamserne,. Børnene må meget gerne vælge sig en bamse, som de har lyst til at tage med hjem og passe. Læse mere via dette link: Uoverskueligt så det ud Men. I vore hus er vi jo så mange forskellige individer med hver vores bagrund, interesser og gode sider. Så, da bamserne var blevet studeret, var det en smal sag at komme i gang med den kæmpe opgave, få dem vasket, og sat kreativitet i gang. En af dem er Pernille der med sin datter hurtigt fik gjort de stakkels tøjdyr syge. Hej, jeg hedder Mette. Jeg blev træt og fandt et tæppe på gaden, som så rart ud. Da jeg satte mig på det, stak jeg mig på en nål. Nu skal jeg på hospitalet og tjekkes om jeg har HIV. Det er jeg rigtig bange for at få. Jeg ved ikke hvad det er og om jeg kan blive rask igen. Vil du holde om mig? Hej, jeg hedder Simon. Jeg er bange for at gå på gaden. Jeg blev en gang overfaldt af nogen dumme mennesker, som kaldte mig ting som jeg blev ked af. Nu er jeg bange for at det sker igen. Vil du hjælpe mig??? 32

33 Fontænehuset Jeg er ikke bange (mere) Af Lizette Mortensen Hvis der er der noget jeg hader, så er det når folk siger Vi forstår dig, vi føler med dig. Det er der jo ingen der gør. Nogen gange forstår man det jo ikke engang selv. Selvom man måske har været i en lignende situation, så føler vi mennesker ikke det samme. Vi handler på forskellige måder, tackler ting individuelt. Nogen er mere følsomme end andre, alle er vi forskellige, selvom vi måske har oplevet det samme. Hvis folk ikke ved hvad de snakker om, så bliver jeg negativ. Især hvis de i nogen sammenhænge siger: Tag dig dog sammen. Der sker ingenting. Nej, måske har de ret, måske burde man tage sig sammen, men hvad nu hvis man ikke kan? Der sker nok heller ikke noget, men forklar det lige til en forstand, som du tror at du er ved at miste. Hvad nu hvis det ikke er så lige til som det lyder? Det, der er let nok for nogen, behøver ikke at være det for andre! Jeg ved ikke helt hvornår det startede, men nu hvor jeg tænker tilbage på det, så tror jeg at det har kommet langsomt snigende igennem mange år. Måske er det medfødt, fra min opvækst, dukket op pga. de hændelser jeg er blevet udsat for igennem livet. Måske blev mine problemer håndteret forkert. Jeg har måske holdt for meget inde, ikke været mig selv som jeg burde. Der er mange spørgsmål, men ikke noget korrekt svar. Ikke andet end sådan er det nu bare, som så meget andet også er. Det tog nu længe før jeg fandt ud af at det ikke var mig som var tosset. Pludselig brød det ud i lys lue, det der nok havde ulmet i mig længe. Bægret flød over, nok var blevet mere end nok. Jeg sad foran en PC i min skolepraktik, var ved at blive uddannet kontorassistent. Pludselig kunne jeg ikke få luft, følte jeg var ved at dø. Gik ud på toilettet, troede jeg skulle kaste op, tog vand i ansigtet, men det hjalp ikke. Jeg blev svimmel og måtte blot ud. Væk fra det hele. Følte det som om næseborene lukkede sig sammen (jeg har også multi allergi). Det var skrækkeligt. Jeg kunne ikke hænge sammen. Måtte bare gå, gå, men hvor hen? Jeg boede ca. 15 km fra byen af, og en bus turde jeg da ikke sætte mig ind i. En anden gang kørte jeg med en anden elev/veninde i bil, til vores skolepraktik. Pludselig skulle jeg ud, og det skulle godt nok være her og nu, ellers vidste jeg ikke hvad der ville ske. Kunne ikke få luft, havde kvalme, stikkene og svedige hænder, underlig i hovedet, som om man er helt ved siden af sig selv, som om man ikke er herre over sine egne følelser. Måtte have luft. Hun troede at det var køresyge, det kan jeg godt finde på at have. Tag dig sammen hørte jeg. Vi havde jo langt endnu, og hun sagde det jo for at hjælpe mig, men det hjalp selvfølgelig ikke. Det var jo lige det jeg ikke kunne, tage mig sammen. Hun forstod jo ikke hvordan jeg havde det, og det gjorde jeg heller ikke selv. Jeg forstod ikke hvad der var ved at ske med mig, men noget var der galt. Nogen gange kunne jeg vågne midt om natten hvor jeg ikke kunne få luft, men måtte ud. Følte mig indespærret i mit eget hus. Jeg så nogen gange ting slørede, som var det i en tåge, og følte jeg ikke var til stede. Jeg fik hjertebanken og blev bange, men vidste nu ikke for hvad. Der var jo intet at være bange for. 33

34 Fontænehuset En gang måtte min søn og jeg stå af bussen halvvejs til hans skole, det var første skole dag. Jeg skulle bare ud. Det var forfærdeligt at ikke turde sætte sig ind i en bus, uden at vide om man kunne klare det, ville stå af midt ude i ingenting, som jeg heller ikke kunne klare. Store tomme landskaber. Det var et helvede bare at stå og vente på bussen, for jeg vidste ikke om jeg ville turde gå ind i den. Jeg blev dårlig, blot ved tanken. Fik forskellige tanker. Hvad nu hvis den var proppet og jeg ikke kunne få luft, og ikke kunne komme ud. Jeg ville gå i sort, blive hysterisk. Hvad ville folk ikke tænke? Kunne de mon se på mig, hvordan jeg havde det? Hvor langt ville jeg mon komme med bussen denne gang? Hvad nu når jeg skulle hjem igen? Jeg gik i panik blot ved at tænke på det. Gearede mig selv op. Jeg kunne ikke lade være. Og hvad nu hvis bussen ikke ville stoppe? En dag skete det så igen, jeg måtte bare ud. Chaufføren var ikke meget for at stoppe, han vidste jo nok at jeg ikke skulle af derude midt på landevejen, hvor der ingen huse var. Men ud skulle jeg. Jeg kaster op hvis jeg ikke kommer ud husker jeg at jeg sagde, og han stoppede. Jeg skulle ikke kaste op, men blot ud. Der stod jeg så midt på landevejen i et hvidt vinterlandskab, hvilket ikke gjorde sagen bedre. Det føles så stort og uendeligt. Jeg var ca. 6 km fra byen. Jeg gik og gik, og blev mere og mere arrig. Jeg tænkte nu er det nok. Nu gad jeg simpelthen ikke dette mere. En ven hentede mig og jeg fik bestilt en tid hos lægen til samme dag. Først skulle jeg tage en pusteprøve, så lægen kunne se om det måske var astma. Det var det ikke. Jeg fortalte så lægen hvordan jeg havde det. Han kiggede ikke dumt på mig eller sagde at jeg skulle tage mig sammen, men sagde at det var panik-angst, og jeg skulle snakke med en psykiater. Men som jeg sagde til ham: Kan han få mig til at tage bussen næste dag? Det mente han ikke, og jeg var stadigvæk i gang med en uddannelse, hvor jeg var afhængig af at kunne & turde køre med bussen. Hvis jeg også skulle gå hos en psykiater, kunne det måske tage flere år før der ville komme et resultat ud af det - Hvis der da ville komme det. Jeg tror ikke at der er en mening med alting, eller at alt psykisk kan kureres. For psykisk er det jo, og det nytter ikke noget at folk spørger hvad man er bange for. Man er jo ikke bange for andet, end angsten i sig selv. Som en psykolog sagde til mig for noget siden: Ved panikangst føler man at verden er et farligt sted at være. Lægen gav mig medicin mod det, sygemeldte mig en måned og jeg fik nedsat timer på mit praktik-sted. Gav mig tid en gang om ugen imens jeg var sygemeldt, for at høre hvordan jeg havde det og om pillerne hjalp. Det tog noget tid inden at pillerne virkede, og jeg tog ikke bussen i den måned. Selvfølgelig havde jeg også alle bivirkninger fra pillerne. Vægtforøgelse, hedeture, rødme/oppustet hoved, træthed, osv. Men næsten hellere det end det andet. Det gik jo over på et tidspunkt. Det bedste er at have fået sat et navn på ens tilstand. At vide at man ikke er tosset og at man ikke kan gøre for det. Da jeg kom tilbage på mit praktik-sted kunne jeg så fortælle dem om det. For dem af dem som ikke forstod det, gik jeg på internettet, søgte på panik-angst. Det beskrev alle mine følelser og tanker, som jeg ikke selv kunne sætte ord på. Det var i 2004 at jeg fik diagnosen og jeg tager stadigvæk ½ pille om dagen, da jeg simpelthen ikke tør lade være. Jeg har glemt dem nogle gange, og får det så rigtig skidt. Jeg føler mig ør i nakke og hoved, træthed, svimmelhed og kvalme, m.m. Har du ondt i kroppen eller brækket et ben, så kan folk omkring end at se det, og man kan selv forstå det og forklare det. Men har du ondt i sjælen kan det ikke altid ses, forstås eller forklares. 34

35 Fontænehuset Til jer der endnu ikke ved det, så har vi et super musik band som mødes hver onsdag kl. 16 i Midtpunktets Musiklokale. Men vi savner en bassist og én keyboard-spiller. Ring eller skriv til Pilar på nr.: og hør nærmere HVAD SKAL BANDET HEDDE? Kom med et forslag til et godt navn og send en til: Vinderen af det bedste navn, inviteres til en intim koncert i øvelokalet!. Ingen falske stemmer vi har Vi hygger jo bar Løb fra psykiske problemer! Vi vil gerne invitere jer til at deltage i vores store fællesløb og-walk & talk på Folkemødet på Bornholm d. 13. juni kl Vi løber og går for at fremme mental sundhed og skabe opmærksomhed omkring psykisk sygdom og arbejdsliv. Løbet starter ved telt N22 tæt på Nordlands pladsen og slutter samme sted. Ruten er tre kilometer lang og følger den smukke Strandvej. Ruten kan gås på en halv time og løbes på et kvarter. Løbet arrangeres af Fountain House og Det Sociale Netværk, i samarbejde med Fontænehuset Bornholm ved Michael Ramgil. Forsvarsminister Nikolaj Vammen S, psykiatriordfører Ozlem Cekic SF, andre politikere og FTF- A samt en række andre interesseorganisationer deltager. Vi håber meget, at I også vil løbe med! Vil du og andre fra din organisation deltage i arrangementet eller har du nogle spørgsmål, så kontakt løbearrangør Maria Hansen på mail: eller på telefon

36 36

37 37

38 Støttegrupper, Aktivitets- og samværshuse Fontænehuset og støttegruppen, Område Øst Vestergade 1 3 i Allinge, Område Vest Midtpunktet i Rønne, Område Vest Kommandanthøjen, Rønne Blæksprutten, Rønne Leder af socialpsykiatrien Bodil Wermelin Sagsbehandlere i Psykiatri og Handicap Telefontid hverdage mellem kl Maj-Britt Olsen Line Kjær Hansen Lotte Strand Lotte Kofoed-Dam Psykiatrisk Center Bornholm Åben afsnit Den fælles brugerbestyrelse Formand Niels Henrik Christensen Telefontid mandag & torsdag, mellem kl Sind Bornholm Formand Lars Christensen hverdage kl Næstformand Morten Rasmussen 38

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse.

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Billede på forsiden: Rekordforsøg 30 piger på samme toilet i pige ugen. Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Foredrag: Torsdag d. 17.

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Formandens beretning 2012/2013

Formandens beretning 2012/2013 Formandens beretning 2012/2013 Timring Læringscenter har nu eksisteret i et år og dette er dermed den første beretning for Timring Læringscenter. Det har været et rigtig spændende første år, men også et

Læs mere

FAKTOR 29. Sommeravis 2013 HUSK HUSK HUSK. Du kan finde vores husavis på adressen: www.fredericiah.dk

FAKTOR 29. Sommeravis 2013 HUSK HUSK HUSK. Du kan finde vores husavis på adressen: www.fredericiah.dk FAKTOR 29 Side 1 FAKTOR 29 Sommeravis 2013 HUSK HUSK HUSK Du kan finde vores husavis på adressen: www.fredericiah.dk Side 2 FAKTOR 29 RART AT VIDE OM AKTIVITETSHUSET: Åbningstider i værestedet: Tirsdag

Læs mere

Jubilæet er vel overstået, så nu er vi godt i gang med (som nogle af deltagerne bemærkede) de næste 50 år.

Jubilæet er vel overstået, så nu er vi godt i gang med (som nogle af deltagerne bemærkede) de næste 50 år. 50 års jubilæum Jubilæet er vel overstået, så nu er vi godt i gang med (som nogle af deltagerne bemærkede) de næste 50 år. 50 år er meget lang tid at skulle forholde sig til, og samfundet vil sandsynligvis

Læs mere

Helenenyt. Nr. 7 (juli - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 7 (juli - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 7 - juli 2013 Helenenyt Nr. 7 (juli - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email: mgr@ok-helenesminde.dk

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst Årets Karneval i Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Juni Læs om Årets karneval 3.klasse på koloni Legefidusen i hesteskoen 2.klasses overnatning i dus BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806 HER FRISTEDET Dumpen 5A, st. 8800 Viborg Tlf. 86100806 Åbningstider: Mandag - Fredag 10.00-20.00 Tirsdag 10.00-16.00 Lørdag - Søndag og helligdage 10.00-20.00 Tirsdag Sind Ungdom 16.00-21.00 Alle dage

Læs mere

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015 HELE E Nr. 5 juni ti 2015 HELENENYT Nr. 5 (juni årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg C Uanmeldt tilsynsbesøg aflagt 19.09.12 kl.16.50. Hvem har aflagt tilsynsbesøg

Læs mere

dilemma En Banegård Hvordan vil du handle? Begrund hvorfor?

dilemma En Banegård Hvordan vil du handle? Begrund hvorfor? ? En Banegård Bodil er ny i leve- og bomiljøet. Da hun i sin tid blev introduceret til stillingen som social og sundhedsassistent fik hun at vide, at man her tog meget hensyn til beboernes individuelle

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Oktober 2009 21. ÅRGANG

Oktober 2009 21. ÅRGANG Oktober 2009 21. ÅRGANG Solhjem Søndermarksvej 53...75 84 08 44 Kredsleder Søren W. Nielsen...75 83 83 90 / 26 83 50 01 Formand Jørgen Bæk...75 82 48 65 Puslinge Tove Pedersen...75 82 59 13 Tumlinge Hanne

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Maj og Juni Fredagsrock, se opslag inde i bladet.

Maj og Juni Fredagsrock, se opslag inde i bladet. Maj og Juni 2014 Fredagsrock, se opslag inde i bladet. Brugerrådsmøde D 20/2 14 Tilstede: Pia, Lotte, Gert, Henrik, Thomas, Albert, Steffen. Vejlederne: Lone, Bruno. Formand: Pia P. Næstformand: Lotte

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver hele tiden eller hvordan?

I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver hele tiden eller hvordan? Bilag E Transskribering af interview med Poul I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? Poul: Jeg tror jeg har været her i ét år nu. I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

OSTEN P ALKE F Oktober 2015 Figur 1

OSTEN P ALKE F Oktober 2015 Figur 1 FALKEPOSTEN Oktober 2015 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi ture ud i det blå, til havet, skoven, byen og Tivoli. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

Prædiken til konfirmation i Mørdrup Kirke d. 14. maj 2015 kl. 10 og kl. 12; tekst: Lk. 10,38-42 DDS: 749 331 29 634 787

Prædiken til konfirmation i Mørdrup Kirke d. 14. maj 2015 kl. 10 og kl. 12; tekst: Lk. 10,38-42 DDS: 749 331 29 634 787 Prædiken til konfirmation i Mørdrup Kirke d. 14. maj 2015 kl. 10 og kl. 12; tekst: Lk. 10,38-42 DDS: 749 331 29 634 787 Kære konfirmander, forældre og familie og venner. Lige når foråret er allersmukkest

Læs mere

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV Hovedgaden 15 - Vejrumbro - 8830 Tjele - Tlf. 8665 4455 - E: Info@VVfriskole.dk - I: www.vvfri.dk Nyhedsbrev uge 05-2014 Side 1 Kreativ med Jakob Side 4-8 Børnehaven Side 2 Nyt fra Troels Side 9 Kalender

Læs mere

Aktiviteter med beboerne

Aktiviteter med beboerne Aktiviteter med beboerne Vinteren har stået på mange sjove, hyggelige og traditionsbåndende aktiviteter sammen med de skønne beboere i klynge 1. I december blev der hver dag hygget med kalendergaver, et

Læs mere

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen Foredrag om kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen, 2014 Tekst, layout og grafisk design: Sandfær-Andersen Fotos: Elgaard Foto Tryk: Morsø Folkeblad Præsentation af kvinden

Læs mere

HERMOD-NYT NYHEDSBREV NR. 4, 2015. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden.

HERMOD-NYT NYHEDSBREV NR. 4, 2015. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden. Bestyrelsen håber at Hermods medlemmer vil benytte sig af muligheden for at være med til at fylde

Læs mere

Bestyrelsens beretning 2014

Bestyrelsens beretning 2014 Bestyrelsens beretning 2014 Bålfest Bålfest deltager vi traditionelt i hvert år, i det forgangne år kom vi ved arrangementet igennem med stor succes,der var bred forældre opbakning af både børnehave forældre,

Læs mere

Nr. 1 - december 2011. Åbent hus d. 4. september. Det nye støttecenter tager form. Alle ansatte på støttecentret

Nr. 1 - december 2011. Åbent hus d. 4. september. Det nye støttecenter tager form. Alle ansatte på støttecentret Nr. 1 - december 2011 Åbent hus d. 4. september Det nye støttecenter tager form Alle ansatte på støttecentret Om Støttecenter Hovedstaden Støttecentret Hovedstaden er et værested for udeboende døve, der

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017.

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Så er vi godt i gang med 2017 og hermed det sidste nye herfra Regnbuen. Vi er rigtige glade for vores nye institution/lokaler og vi er ved at komme på plads. Vi indretter

Læs mere

UNGE LIGHED FÆLLESSKAB

UNGE LIGHED FÆLLESSKAB UNGE LIGHED FÆLLESSKAB TEMA: Kærester 2. årgang Nr. 2 Juni 2016 mener: Vi unge med særlige behov bestemmer selv, om vi vil have en kæreste. Vi bestemmer selv, hvem vi har sex med. Vi bestemmer selv, hvem

Læs mere

Surf symposium 2013. Kristian deltog ikke i dagens workshops, da hans tilstedeværelse anden steds var

Surf symposium 2013. Kristian deltog ikke i dagens workshops, da hans tilstedeværelse anden steds var Surf symposium 2013 Fredag den 18. oktober, drog to kajakroere fra HTN (Jacob Jensen & Kristian Balslev ) afsted mod Klitmøller. Med en vis portion spænding i maven, masser af grej i bagagerummet og to

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

Mörrum 29/5-1/6 2014

Mörrum 29/5-1/6 2014 Mörrum 29/5-1/6 2014 Endelig kom turen til Mörrum. Vi var 5 seniorer og 2 juniorer tilmeldt. Vi kørte fra Hørsholm torsdag morgen kl. 04.00. Kenneth ville køre senere. Forventningerne til at fange den

Læs mere

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.DK Dag Dato Aktivitet Personale Tir 5. Maj Loppemarked sælg selv

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Medicinpædagogik - så meget mere end medicin

Medicinpædagogik - så meget mere end medicin P A R K V Æ N G E T Der sker noget særligt, når mennesker sætter sig sammen og begynder at tale med hinanden. Dét der før var andres påstande, bliver til nye måder at forstå og erkende hverdagen på. I

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

TIL FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SJÆLLAND NYHEDSBREV MAJ 2015

TIL FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SJÆLLAND NYHEDSBREV MAJ 2015 TIL FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SJÆLLAND NYHEDSBREV MAJ 2015 Kære alle, Med disse smukke blomstrende grene plukket af Lena Løbner - vil jeg ønske jer en god maj måned. Så kan jeg fortælle jer, at jeg er blevet

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Susanne Lunaus 25 års jubilæum

Susanne Lunaus 25 års jubilæum Susanne Lunaus 25 års jubilæum flotte kager, frisk frugt og skøn kølig hyldebærsaft. Den 1. september 2014 skinnede solen fra en næsten skyfri himmel efter at weekenden havde budt på voldsomt skybrud i

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

JUNI-NYT FRA KUNDBY SKOLE

JUNI-NYT FRA KUNDBY SKOLE JUNI-NYT FRA KUNDBY SKOLE Kundby d. 11. juni 2012 Kære forældre Endnu et skoleår går mod sin afslutning, og den dejlige sommerferie venter forude. I år strækker skoleåret sig helt hen imod juli måned,

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Vallekilde-Hørve Friskole.

Vallekilde-Hørve Friskole. Vallekilde-Hørve Friskole. 20. juni 2014 Fredagsbrev nr. 786 Næste uge: 23. juni 24. juni 25. juni 26. juni 27. juni 28. juni Hjemgruppeuge 4.kl. på tur til København Farvel-fest for Erwin LM besøger 6.kl.

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. OPGAVER TIL Livet går så hurtigt NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. Tal i grupper om jeres egne

Læs mere

Ugen der gik Uge 24 Nyt ansigt på Hellum FRI fra 1. august

Ugen der gik Uge 24 Nyt ansigt på Hellum FRI fra 1. august Ugen der gik Uge 24 Nyt ansigt på Hellum FRI fra 1. august Fra 1. august og et halvt år frem har vi været så heldige at få tilbudt gratis ansættelse af en studerende fra den Pædagogiske Assistent Uddannelse

Læs mere

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det Denne artikel er den første i en række om forskellige brugerorganisationers arbejde med brugerindflydelse. Artiklen er blevet til på baggrund af et interview med repræsentanter fra ULF. Artiklen handler

Læs mere

MCC-Nordsjælland Bikernyt...

MCC-Nordsjælland Bikernyt... Årgang 8, Nummer 48 Grå i toppen kør med MCC-Nordsjælland MCC-Nordsjælland Bikernyt... Oktober 2008 I dette nummer: Redaktøren 1 Rørsnæs 1-2 Flygrakan 2-3 Bakken Lukket 3-4 Bestyrrelsen 5 Malerklemmen

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson To af samme køn By Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson SCENE 1 EXT UDENFOR SKOLEN DAG Anna er i gang med at parkere sin cykel. Hun hører musik. Laura kommer trækkende med sin cykel,

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Munkebo Kulturhus Pigegruppen

Munkebo Kulturhus Pigegruppen Munkebo Kulturhus Pigegruppen pigefrokost 2014 STØT VORE SPONSORER - de støtter os Så blev der Pigefrokost igen. Beslutningen om en Pigefrokost 2014 blev taget og en Invitation blev sendt ud. Arrangementet

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Kursuskatalog April 2012 - Juni 2012

Kursuskatalog April 2012 - Juni 2012 Gasværket Kulturhus forside Kursuskatalog April 2012 - Juni 2012 udskriv som a4 til a4- som brochure Side 1 Side 2 Velkommen til Gasværket Kulturhus. Gasværket Kulturhus er en del af socialpsykiatrien

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Hilsen fra redaktionen

Hilsen fra redaktionen NYHEDSBLADET - for Klingstrupvænget & Rødegårdsvej Hilsen fra redaktionen Kære beboer, Du sidder nu med årets første udgave af vores nyhedsblad; rigtig mange gange velkommen. I dette nyhedsblad skal vi

Læs mere

God sommer til alle på Bakkelandet

God sommer til alle på Bakkelandet Fredagsbrevet Light uge 26 26. juni 2015 Sommerskole 2015 Nimdrupvej 2a 8740 Brædstrup 75753888 kontor@bakkelandets-friskole.dk www.bakkelandets-friskole.dk Indhold De sidste dage.. Sommerskolen.. Nye

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Ingenting Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. En historie om økonomi og kærlighed

Ingenting Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. En historie om økonomi og kærlighed Ingenting Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM En historie om økonomi og kærlighed Benjamin Dahlerup (C) 2014 Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

Rosenbladet Juni - juli 2015

Rosenbladet Juni - juli 2015 Rosenbladet Juni - juli 2015 Kære beboer og pårørende Rosenbladet informerer om de praktiske ting og aktiviteter, man kan deltage i på hjemmet, desuden bringer vi billeder, og beskrivelser af arrangementer

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

HVERDAGENS KAMPE FOR FANDEN, JENS!

HVERDAGENS KAMPE FOR FANDEN, JENS! FOR FANDEN, JENS! 31 En personlig beretning af Jens Rønn om faglige ambitioner og angsten for at blive syg igen. Af Jens Rønn Jeg hører sjældent musik. Ja, det er ikke mange gange i mit liv, jeg har hørt

Læs mere

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder København S, 10. juni 2015 Kære menigheder Morten Kofoed Programme Coordinator Baptist Union of Denmark Cell: +45 3011 2904 E-mail: morten@baptistkirken.dk Mange tak for jeres bidrag til Burundis Baptistkirke

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

November/December 2014

November/December 2014 November/December 2014 Værestedet liv ønsker alle en god jul samt et godt nytår. Mortensaften Mandag d 10. november holder vi mortensaften i værestedet liv. Der vil blive serveret and med hvad der hører

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 17+18 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 17+18 2013 Fælles info Dagen efter Kristihimmelfartsdag. Denne dag har vi lukket! Og når vi er ved det. Det har vi også grundlovsdag. Den 5. juni. Det er til gengæld de eneste 2 dage på et helt langt år vi har lukket.

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

NAVIGATOR FOR CI-BRUGERE, DØVE OG UNGE MED HØRETAB - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE!

NAVIGATOR FOR CI-BRUGERE, DØVE OG UNGE MED HØRETAB - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! NAVIGATOR FOR CI-BRUGERE, DØVE OG UNGE MED HØRETAB - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! 2016-2017 5 FACTS OM NAVIGATOR * Uddannelsen varer 42 uger fra august 2016 til juni 2017 * Eleverne bor på Navigator

Læs mere

Munkebo Kulturhus Pigegruppen

Munkebo Kulturhus Pigegruppen Munkebo Kulturhus Pigegruppen pigefrokost 2013 Hurra for en pigefrokost! Beslutningen om en Pigefrokost 2013 blev taget og en Invitation blev sendt ud Nytårsdag. Arrangementet skulle foregå d. 9. marts

Læs mere