HAVER TIL MAVER udeskole på krogerup

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HAVER TIL MAVER udeskole på krogerup"

Transkript

1 HAVER TIL MAVER udeskole på Krogerup

2 Haver til Maver Haver til Maver er et økologisk sanse- og naturoplevelsescenter med gastronomisk fokus rettet mod børn og unge. Igennem undervisning og oplevelser vil vi udvikle børns viden om og indsigt i natur, landbrug, bevægelse/motion, madlavning, sunde madvaner og spiselige oplevelser. Haver til Mavers formålserklæring I 2008 var der i alt 45 skolehaver, der alle blev besøgt ca. 8 gange fra april til oktober. Op mod 1000 børn har deres (næsten) daglige gang på Krogerups marker. Haver til Maver - et fælles projekt I 2006 blev Haver til Maver stiftet af Aarstiderne som en nonprofitorganisation for at drive undervisnings- og udviklingsprojekter for børn og unge. Det er primært skoleklasser fra 0. til 6. årgang, der besøger gården og Krogerups skolehaver. Ideen er, at gårdens landmand lærer eleverne at dyrke grøntsager i klassens helt egen skolehave, i udekøkkenet tilbereder de grøntsagerne sammen med en kok, og sammen med naturvejlederen går de på opdagelse ved vandhullet eller i skoven. Igennem forløbet i Haver til Maver oplever eleverne således at blive undervist i natur/ teknik, landbrug, fotosyntese, madlavning, sunde madvaner og meget mere. Haver til Maver byder på mange forskellige aktiviteter. Omdrejningspunktet for dem alle er klassernes skolehaver, der skal passes og plejes fra april til oktober. Fra skolehaverne bevæger klasserne sig ud i andre aktiviteter i skoven, ved vandhullet, i landbruget eller i udekøkkenet, aktiviteter der alle hænger sammen med arbejdet i haven. Krogerup giver med sine 89 hektar gode udfoldelsesmuligheder. 4.z s år på Krogerup 4.z på den fiktive skole fra Utopia har været en del af Haver til Maver i en sæson. Her er årets gang for 4.z beskrevet kort af læreren. 24. marts Infokursus for lærere på Krogerup. 19. april Første besøg i haven. Fik rundvisning på gården og såkursus i haven. 18. maj Lugning og plantning. En tur til vandhullet med naturvejleder.

3 luge og høste i haverne. Udbyttet bruger de i udekøkkenet, eller de tager det med hjem til deres familie. Kombinationen af fysisk arbejde og aktivitetspræget undervisning taler til mange læringsformer, så alle elever tilgodeses. Aktivitet Aktiviteterne følger arbejdet i haven. Madlavning i udekøkkenet er en hyppig aktivitet, men de fleste når også at gå på opdagelse i skov eller ved vandhul. Læringen hænger godt ved, når der er knyttet en oplevelse til, og måske allerbedst hvis det er en madoplevelse. Et slaraffenland af muligheder Haver til Maver er et levende undervisningstilbud med masser af muligheder for læring og gode oplevelser. Strukturen i hvert enkelt besøg er nogenlunde ens, men fordi man kommer flere gange fordelt over forår, sommer, efterår og vinter, vil hvert besøg byde på unikke oplevelser. Ved hvert af klassens besøg vil eleverne opleve en tredeling af deres dag: Skolehaven Ved besøgene fra april til oktober arbejder eleverne med at så, Frirum I den sidste tredjedel af besøget har eleverne et frirum til at lege og gå på opdagelse, hvor læringen og oplevelserne kan få tid til at fæstne sig. På Krogerup findes frirummet i samme miljø som læringen, hvilket betyder at eleven kommer til at forbinde læringsrummet med leg. På den måde kan man sige, at det bliver til en lærerig totaloplevelse. Tredelingen har også den effekt, at man kan være sikker på, at alle får en god oplevelse med hjem fra Krogerup: finder eleven ikke glæde ved arbejdet i haven, finder han/hun det helt sikkert i de andre læringsmiljøer på gården, f.eks. udekøkkenet. Ved hvert besøg kommer klassen til at arbejde på egen hånd 2. juni Lugning og plantning. Lavede små krydderurteretter over bål. 22. juni Forældredag. Eleverne viste haven frem og bød på mad lavet i udekøkkenerne. Sommerferien De fleste elever var i haven med deres forældre og luge mindst en gang, så haven var fin efter ferien.

4 Årets forløb i Haver til Maver Apr. Maj Juni Ferie Aug. Sep. Okt. Nov.-dec. Jan.-mar. SKOLEHAVEN Havestart Lugning og plantekending Høst Lukning af have AKTIVITET Naturvejledning Det store gartneri Vandhul Skov Insekter Musefangst Dyreliv Julearrangement Samarbejdsøvelser/lege Krogerups ånd Madlavning i udekøkkenet Spiseligt forår urter med fladbrød Grøntsagswok Chili sin carne Kartoffelsuppe Hokkaidosuppe Årets gang Alt det, vi gør i Haver til Maver, hænger sammen med årets gang i naturen: I det tidlige forår klargøres jorden, og når jorden er klar, kommer skolerne for at begynde med at så og plante i deres skolehaver. Snart bliver markerne grønne af grøntsager og ukrudt, og inden sommerferien har de fleste høstet deres første radiser og salat. I sommerferien er haverne præget af de mange børn, der har inviteret deres forældre med til gården for at luge ukrudt og høste de grøntsager, der er klar. Når klasserne vender tilbage i august, går høsten for alvor i gang, og i oktober gøres haven klar til vinteren. 30. august Lugning, tynding, høst og udplantning af salat. Besøg af landmanden. Lavede mad i udekøkkenet. 22. september Høst. Smagte på en masse forskelligt grønt i gartneriet. Matematik i skoven på egen hånd.

5 Ud over mulighederne for aktiviteter i Haver til Maver, byder Krogerup på mange andre muligheder for oplevelser for klassen eller familien: Forældrearrangement Eleverne elsker at vise haverne frem, og de er stolte over den mad, de laver. Et forældrearrangement er derfor en sikker succes. Som en del af det at have en skolehave har hver klasse mulighed for at holde et forældrearrangement på gården. Besøg på egen hånd Området omkring Krogerup er stort og rummer flere muligheder for oplevelser, end det man kan nå i selve Haver til Maver-forløbet. Man er som klasse eller familie velkommen til at komme på egen hånd, begynde i haven og derefter gå på opdagelse på mark og i skov. Kommer man som klasse, er det dog nødvendigt at booke besøget, så det passer ind med de øvrige aktiviteter på gården. Markeder og arrangementer Krogerup Avlsgård er en levende gård med masser af aktivitet. Aarstiderne, Haver til Maver, Skov- og Naturstyrelsen og Fredensborg Kommune afholder mange offentlige arrangementer i løbet af året f.eks. Skovens Dag, påskemarked, høstmarked, halloween og meget mere. Alle arrangementer er meget børnevenlige og er lagt an på udendørs aktiviteter og oplevelser. Verdens største klasseværelse Krogerup er andet end bare en bondegård. Krogerup er et gigantisk klasseværelse med højt til loftet og uden vægge, lige midt i naturen. Efter en sæson på Krogerup vil den enkelte elev have fået en større forståelse for sin egen placering i naturens store sammenhænge. Klasseværelset på Krogerup vil også have stimuleret børnenes mange intelligenser, motorikken og det sunde liv. Alt sammen noget de kan tage med tilbage på skolen og videre ud i livet. Der er fire nøgleord, som er vigtige for at oplevelsen og læringen i Haver til Mavers univers: Det autentiske miljø Førstehåndsoplevelser Ejerskab Spiselige oplevelser Det autentiske miljø De undervisere, eleverne møder er, en del af den levende gård: Landmanden passer landbruget, kokken laver mad på højskolen, og naturvejlederen arbejder med naturpleje. Når børnene kommer på gården mange gange i løbet af året, bliver de efterhånden en del af miljøet på lige fod med alle andre der kommer fast på gården. Førstehåndsoplevelser Havens udbytte, og dermed også madlavningen i køkkenet, er afhængig af naturforhold og arbejdsindsats. Hvad skal der til for at få klassens bedste udbytte? Hvilket dyr har spist min salat? Hvordan smager fennikel? Hvad laver maskinerne på marken? Ofte er det børnenes spørgsmål, der danner baggrund for undervisningen den pågældende dag. På den måde kommer børnene til at opleve undervisningen som en række aha-oplevelser eller førstehåndsoplevelser, som vi kalder det. 12. oktober Sidste havebesøg. Naturvejlederen fortalte om efterafgrøder og kvælstofskredsløb. Høstede det sidste og såede efterafgrøder. I udekøkkenet lavede vi hokkaidosuppe. 24. november Julebesøg. Vi lavede træpuslespil, fældede træer og tog gran med hjem.

6 Ejerskab De gentagne besøg giver eleverne ejerskabsfølelse over for skolehaven og for gården som helhed. Det samme gør det selvstændige arbejde i haven og udekøkkenet, samt det faktum at naturvejledningen tager udgangspunkt i elevernes egne oplevelser. Når først eleverne begynder at føle ejerskab for Haver til Maver, begynder en god cirkel, der motiverer eleverne til at ville vide mere, om det de laver, samt yde mere for at det skal lykkes. Spiselige oplevelser Når man fortæller om en begivenhed, f.eks. en fest, tager man ofte udgangspunkt i, hvad man har fået at spise. På samme måde husker eleverne, hvad de har smagt i gartneriet eller i udekøkkenet og husker måske også historien bag måltidet: Hvordan blev gulerødderne dyrket, hvorfor blev de så små, og hvilket dyr har spist af dem. Haver til Maver og undervisningens krav? Som klasse i Haver til Maver kommer man til at bruge mange timer på projektet. Derfor er Haver til Maver et seriøst tilbud, som kan bruges i mange sammenhænge og fag. Fag som idræt, hjemkundskab, dansk, matematik og historie ligger lige for, men mest af alt er Haver til Maver som skabt til undervisningen i natur/teknik. Undervisningsministeriets formål for faget natur/teknik: Det at eleverne skal lave mad, eller at de kan tage grøntsager med hjem til deres forældre, er i sig selv meget motiverende. Stk. 2. Elevernes iagttagelser og eksperimenter skal medvirke til, at de udvikler praktiske færdigheder, kreativitet og evne til samarbejde. Undervisningen skal vedligeholde og fremme elevernes glæde ved at beskæftige sig med natur, teknik, livsbetingelser og levevilkår samt deres lyst til at stille spørgsmål og lave undersøgelser. 9. februar Teambuilding. Købt et ekstra besøg. På forhindringsløb i skoven, byggede bro over å, samling i en lun lavu (samernes telt) opvarmet med brændeovn.

7 Stk. 3. Undervisningen skal medvirke til, at eleverne udvikler forståelse af samspillet mellem menneske og natur i deres eget og fremmede samfund samt ansvarlighed over for miljøet som baggrund for engagement og handling. Hvordan man i praksis tilpasser Haver til Maver til undervisningen kommer naturligvis i høj grad an på den enkelte lærer og klassetrinet. Det er oplagt at bruge timer op til eller efter besøget, til at gå fagligt i dybden med f.eks. fotosyntesen og så bruge besøget på Krogerup som det konkrete billede eller øvelsen. Oplevelsen af Haver til Maver Siden 2005 har der været professionelt drevne skolehaver på Krogerup. Her har 2 elever, en lærer og en skoleleder beskrevet deres oplevelse af Haver til Maver: Eleverne Her er et brev fra Marie og Josefine fra 5.a og 5.b på Langebjergskolen Kære Peter, Henrik, Charlie, Iben, Thomas og alle andre fra Haver til Maver Mange tak for i år, det har været meget sjovt at være der oppe og fjerne ukrudt. Vi har også været i køkkenet og lave en masse forskelligt mad, som smagte rigtig godt f.eks. fladbrød med tzatziki og hokkaidosuppe. Vi har været der siden april og har været der til nu. Vi startede med ikke at vide noget om det, men nu hjælper vi vores forældre ude i haven. Vores ting, som vi har sået, blev til flotte blomster og lækre grønsager. Mange tak fordi at vi måtte komme og besøge jer og lave en masse ting. Kærlig hilsen Marie og Josefine Læreren Jeanette deltog med sin 3. klasse i Jeanette havde klassen i dansk, idræt, billedkunst, historie og kristendom. Jeg har inddraget natur/teknik, dansk, billedkunst og matematik i en skøn forening. Udover de 8 planlagte dage, har vi besøgt skolehaven hver uge fra påske til efterår, og det betyder jo, at vi har lavet vores egne forløb. Vi har lavet Den grønne mappe, med læsestof og opgaver relateret til dagens besøg. Den blev brugt som arbejdsmappen i toget til og fra skolehaven. Efter hvert besøg har klassen skrevet logbog, garneret med fotos fra dagen. Vi har holdt sommerafslutning med forældre og søskende, og stedet er efterhånden blevet et yndet udflugtsmål for familierne i klassen. Der er uanede muligheder i det udendørs læringsmiljø omkring Haver til Maver det er bare at hoppe ud i det. Skolelederen Skoleleder Lars Kyndesen fra Asminderød Skole har medvirket til at evaluere Haver til Maver Her er et uddrag af hans svar: Haver til Maver har været et rigtig godt indslag i den daglige undervisning. Mange elever har brug for at have fingrene i tingene, før de lærer. Derfor kan dette tiltag ikke overvurderes. Der har allerede meldt sig flere klasser og lærere. Så det er ubetinget en succes. Når jeg fortæller om, hvad vi laver på vores skole, fortæller jeg også om Haver til Maver. Vi er en skole, der samler på oplevelser. Og dem deler vi glad og gerne med vores forældre. Haver til Maver kunne godt blive en integreret del af det at gå i skole i Fredensborg Kommune, for det er på alle måder en fantastisk indgang til læring.

8 Hvem er Haver til Maver? Haver til Maver er først og fremmest 45 skoleklasser fra 0. til 6. årgang med en masse engagerede lærere og nysgerrige elever. Uden deres energi og lyst til at dyrke jorden var Haver til Maver intet. Derudover er Haver til Maver også en række autentiske formidlere, der hver især sætter deres helt personlige præg på stedet. Thomas Nielsen Naturvejleder og pædagog Thomas er leder af Haver til Maver. Han står for udviklingen af Haver til Maver, økonomien og kontakten til skoleledere og kommune. Det er ofte ham, der fanger salamandere med eleverne ved vandhullet, eller viser hvordan et rådyr skal forlægges. Henrik Helveg-Larsen Naturvejleder og landmand Henrik er gårdens landmand, og det er da også i gårdens gartneri og i skolehaverne, eleverne oftest møder ham. Henrik tager også tit en klasse med til vandhullet eller ud til køerne i folden som naturvejleder. Peter Laxdal Naturvejleder og skov- og landskabsingeniør Peter står for den daglige drift af Haver til Maver, kontakten med lærerne og programmer og arrangementer. Det vil som regel være ham, der møder klassen og fortæller om dagens program, sender eleverne på opgaveløb i skoven og viser, hvad der er u- krudt og grøntsager i skolehaven. Charlie Thyboe Sanne Venlov Kokkene Charlie og Sanne er gårdens kokke. Begge ved de alt om mad, og ikke mindst alt om mad i børnehøjde. Det vil ofte være Charlie eller Sanne, der præsenterer de nye opskrifter i udekøkkenet og hjælper madgrupperne med små fif og idéer. Øvrige Haver til Maver er også en lang række andre kompetencer, der indimellem indkaldes til forskellige opgaver, lærere og elever kan altså også møde skovarbejderen og naturvejlederen fra Skov- og Naturstyrelsen i skoven eller kost- og ernæringselever fra Suhr s i udekøkkenet.

9 Mere information Ønsker du mere information om Haver til Maver, eller har du spørgsmål eller kommentarer, kan du gøre følgende: Gå på hjemmesiden Her kan du finde opskrifter, opgaver mm. Bestil Lærerhæftet Findes på hjemmesiden, men kan også sendes via mail eller post. Hæftet indeholder mere specifik information for den lærer, der skal besøge Krogerup med sin klasse: Vigtige Haver til Maver-datoer Forslag til emner i forskellige fag i forbindelse med Haver til Mavers forskellige aktiviteter Havestart Forældredage Frø- og plantelister Send en mail Om bookning, ændringer, forældredage og daglig drift: Peter Laxdal Kom forbi Krogerupvej 3, 3050 Humlebæk. Hoveddøren i den røde hovedbygning lige ind til højre. Litteratur Fra Haven til Maven -bogen kan købes gennem Aarstiderne eller boghandleren. Fra Haven til Maven -elevhæftet med små sjove, finurlige opgaver der kan bruges til forberedelse eller uddybning af besøgene på Krogerup. Ring Om Haver til Maver, generelle spørgsmål og forespørgsel om specielle arrangementer m.m: Thomas Nielsen Tak til Trykxperten for hjælp med trykning af denne folder.

Haver til Maver. Et studie af engagement, skolehaver og naturformidling

Haver til Maver. Et studie af engagement, skolehaver og naturformidling Haver til Maver Et studie af engagement, skolehaver og naturformidling Et studie af engagement, skolehaver og naturformidling Karen Wistoft, Camilla Roed Otte, Mikkel Stovgaard & Søren Breiting Institut

Læs mere

Landmandsvejledning. En vejledning til moduler om økologi på mellemtrinnet i Af natur/teknik Søren Breiting og hjemkundskab

Landmandsvejledning. En vejledning til moduler om økologi på mellemtrinnet i Af natur/teknik Søren Breiting og hjemkundskab Landmandsvejledning En vejledning til moduler om økologi på mellemtrinnet i Af natur/teknik Søren Breiting og hjemkundskab & Dorte Ruge Af Søren Breiting & Dorte Ruge Vejledning til landmand Forord Denne

Læs mere

FRIVILLIGHED I DET FRI INSPIRATIONSKATALOG

FRIVILLIGHED I DET FRI INSPIRATIONSKATALOG FRIVILLIGHED I DET FRI INSPIRATIONSKATALOG INDHOLD Vil du være med til at sætte præg på København? 3 Frivillighed i fokus 4 Koncepter for frivillighed 6 Idéer og forslag fra konferencen om frivillighed

Læs mere

Spotlightdans fra projekt Lysleg

Spotlightdans fra projekt Lysleg Spotlightdans fra projekt Lysleg Der er to måder at være kreativ på. Man kan synge og danse, eller man kan skabe omgivelser, hvor sangere og dansere blomstrer. Warren G. Bennis Tusind tak til BUPL for

Læs mere

Velkommen til den nye skoledag

Velkommen til den nye skoledag Velkommen til den nye skoledag Pjecen er udgivet af Københavns Kommune - Børne- og Ungdomsforvaltningen Grafisk formgivning: Gurli Nielsen - Børne- og Ungdomsforvaltningen, 1408-34 Foto: Colourbox og private

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Grundlæggende pædagogiske mål

Grundlæggende pædagogiske mål Grundlæggende pædagogiske mål Alsidig personlig udvikling I Spiren lægger vi op til at være et omsorgsfuldt og pædagogisk supplement til hjemmet. Vi vil skabe en tryg base for barnet, der kan være udgangspunkt

Læs mere

LEG, LÆRING OG LEKTIER

LEG, LÆRING OG LEKTIER LEG, LÆRING OG LEKTIER INDHOLD Forord 3 En lektiecafé er mere end 2+2 4 Til fodbold i Herning 6 Foreningsliv på nydansk Københavns Internationale Forening 10 På biblioteket i Vollsmose 14 IT som motivation

Læs mere

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Nr. 2 2013 Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Information Formandens ord 3 Område Nord 4 Siden sidst 5 Kimberskuet 5 Efterårets aktiviteter Gistrup 8 Storvorde 10 Åbent landbrug

Læs mere

Følg ræven i naturen. -en lærervejledning

Følg ræven i naturen. -en lærervejledning Følg ræven i naturen -en lærervejledning Maj 2006 Forord Vi skal sikre et varieret og bæredygtigt naturgrundlag det skylder vi os selv og vores efterkommere. Vi skal beskytte den biologiske mangfoldighed

Læs mere

Evaluering af overgange i børns liv.

Evaluering af overgange i børns liv. Sproget. Mål for sproget. Praksis beskrivelse. Evaluering af sproget - vi gør brug af fortællinger. Overgange i børns liv. Fra hjemmet/dagplejen til institutionen. Fra vuggestue til børnehave. Fra børnehave

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2013

Tale til sommerafslutning 2013 Tale til sommerafslutning 2013 Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende og til alle medarbejdere. 10. klasserne

Læs mere

Hassel-Husets læreplan for Børnehave-gruppen/normeret til 35 børn i alderen 3 år til skolestart.

Hassel-Husets læreplan for Børnehave-gruppen/normeret til 35 børn i alderen 3 år til skolestart. Hassel-Husets læreplan for Børnehave-gruppen/normeret til 35 børn i alderen 3 år til skolestart. Med udgangspunkt i en grundlæggende viden omkring børns udvikling, tilrettelægges de her anførte læreplaner.

Læs mere

TEMA 3. En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud

TEMA 3. En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud TEMA 3 En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud KOLOFON en guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud udgivet af Ministeriet

Læs mere

Velkommen i Smilehullet

Velkommen i Smilehullet Velkommen i Smilehullet Vi ønsker kommende børn og deres forældre velkommen til Den Integrerede Institution Smilehullet Denne pjece vil give et lille indblik i Smilehullets hverdag, værdier, traditioner,

Læs mere

Distriktet ved Tuse Næs

Distriktet ved Tuse Næs Distriktet ved Tuse Næs Årsplan 2014 I Distriktet ved Tuse Næs, udarbejder hver afdeling en gang om året en årsplan som følger skoleåret. Den er tænkt som et arbejdsredskab for os selv og en oversigt for

Læs mere

Ugebrev 16 Indskolingen 2015

Ugebrev 16 Indskolingen 2015 Ugebrev 16 Indskolingen 2015 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Det ser ud til at foråret endelig har fundet Odsherred herligt, herligt. Det betyder bl.a., at der skal skiftes lidt ud i garderoben.

Læs mere

Nyhedsbrev for februar

Nyhedsbrev for februar Nyhedsbrev for februar Kære forældre Jeg vil først og fremmest indlede med, at fortælle hvor glad jeg er for, at være blevet pædagogisk leder i Spirrevippen. Jeg glæder mig over, at se og mærke engagerede

Læs mere

Kulturtilbud for skoler i Helsingør 2014-15

Kulturtilbud for skoler i Helsingør 2014-15 Kulturtilbud for skoler i Helsingør 2014-15 Kære lærer, SFO og klubfolk Helsingør Kommune er en af de kommuner i Danmark, der har flest både små og store kulturinstitutioner. Tilsammen byder de skoleklasser

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Vallekilde-Hørve Friskole.

Vallekilde-Hørve Friskole. 12. september 2014 Vallekilde-Hørve Friskole. Fredagsbrev nr. 792 Næste uge: 15.september 16. september 17. september 19. september 20. september 4.kl. Børnetandpleje kl.9.00 Sex + samfund besøger 8.-

Læs mere

Hvorfor og hvordan udvikler vi vores pædagogiske praksis gennem inddragelse af digitale redskaber

Hvorfor og hvordan udvikler vi vores pædagogiske praksis gennem inddragelse af digitale redskaber Hvorfor og hvordan udvikler vi vores pædagogiske praksis gennem inddragelse af digitale redskaber - nytænkning og videreudvikling i det pædagogiske arbejde Juni 2014 Der var engang.. I 2010 begyndte Selvejerområdet

Læs mere

ÅRSPLAN 2011 2012 HJEMS BØRNEHAVE

ÅRSPLAN 2011 2012 HJEMS BØRNEHAVE ÅRSPLAN 2011 2012 HJEMS BØRNEHAVE Hjems Børnehave Ungarnsgade 30-32 2300 København S tlf.: 32 59 47 58 e-mail: hjems@hjems.dk www.hjems.dk Indholdsfortegnelse Året, der gik (fra juni 2010 juni 2011) 3

Læs mere

Kvalitetsrapport 2013

Kvalitetsrapport 2013 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 2013 Skoleåret 2012-13 Delrapport fra Specialcenter Brændkjær ved Niels Erik Danielsen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Der arbejdes i små

Læs mere

Nyt fra kontor og afdelinger Min tid på Rosenvænget af Jan Herold. Nye ansigter Billeder fra emneuge & byggeri

Nyt fra kontor og afdelinger Min tid på Rosenvænget af Jan Herold. Nye ansigter Billeder fra emneuge & byggeri Skoleblad - Rosenvængets Skole - Viborg Nyt fra kontor og afdelinger Min tid på Rosenvænget af Jan Herold. Nye ansigter Billeder fra emneuge & byggeri Rosenknoppen side 1 Af Jane Hansen I denne uge er

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse: Kære forældre...3 Jeksendalskolens elever...3 Elever på skolen...4 Personalegruppen...4 Skolens fysiske rammer...4 Skolens fysiske miljø...5 Jeksendalskolen fælles og gruppeopdeling...6

Læs mere

KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE

KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE Knudsøskolen er den ene af Ry s to folkeskoler, beliggende ved kanten af Knudsø og omgivet af store grønne arealer. Skolen har 140 elever og er 1-sporet til og med

Læs mere

Årsberetning fra Skolebestyrelsen Skoleåret 2008-2009

Årsberetning fra Skolebestyrelsen Skoleåret 2008-2009 Årsberetning fra Skolebestyrelsen Skoleåret 2008-2009 Skal man sætte en overskrift på skoleåret 2008-2009 kunne det fint være SAMARBEJDE. Overskriften dækker både over det vigtige daglige samarbejde mellem

Læs mere