HAVER TIL MAVER udeskole på krogerup

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HAVER TIL MAVER udeskole på krogerup"

Transkript

1 HAVER TIL MAVER udeskole på Krogerup

2 Haver til Maver Haver til Maver er et økologisk sanse- og naturoplevelsescenter med gastronomisk fokus rettet mod børn og unge. Igennem undervisning og oplevelser vil vi udvikle børns viden om og indsigt i natur, landbrug, bevægelse/motion, madlavning, sunde madvaner og spiselige oplevelser. Haver til Mavers formålserklæring I 2008 var der i alt 45 skolehaver, der alle blev besøgt ca. 8 gange fra april til oktober. Op mod 1000 børn har deres (næsten) daglige gang på Krogerups marker. Haver til Maver - et fælles projekt I 2006 blev Haver til Maver stiftet af Aarstiderne som en nonprofitorganisation for at drive undervisnings- og udviklingsprojekter for børn og unge. Det er primært skoleklasser fra 0. til 6. årgang, der besøger gården og Krogerups skolehaver. Ideen er, at gårdens landmand lærer eleverne at dyrke grøntsager i klassens helt egen skolehave, i udekøkkenet tilbereder de grøntsagerne sammen med en kok, og sammen med naturvejlederen går de på opdagelse ved vandhullet eller i skoven. Igennem forløbet i Haver til Maver oplever eleverne således at blive undervist i natur/ teknik, landbrug, fotosyntese, madlavning, sunde madvaner og meget mere. Haver til Maver byder på mange forskellige aktiviteter. Omdrejningspunktet for dem alle er klassernes skolehaver, der skal passes og plejes fra april til oktober. Fra skolehaverne bevæger klasserne sig ud i andre aktiviteter i skoven, ved vandhullet, i landbruget eller i udekøkkenet, aktiviteter der alle hænger sammen med arbejdet i haven. Krogerup giver med sine 89 hektar gode udfoldelsesmuligheder. 4.z s år på Krogerup 4.z på den fiktive skole fra Utopia har været en del af Haver til Maver i en sæson. Her er årets gang for 4.z beskrevet kort af læreren. 24. marts Infokursus for lærere på Krogerup. 19. april Første besøg i haven. Fik rundvisning på gården og såkursus i haven. 18. maj Lugning og plantning. En tur til vandhullet med naturvejleder.

3 luge og høste i haverne. Udbyttet bruger de i udekøkkenet, eller de tager det med hjem til deres familie. Kombinationen af fysisk arbejde og aktivitetspræget undervisning taler til mange læringsformer, så alle elever tilgodeses. Aktivitet Aktiviteterne følger arbejdet i haven. Madlavning i udekøkkenet er en hyppig aktivitet, men de fleste når også at gå på opdagelse i skov eller ved vandhul. Læringen hænger godt ved, når der er knyttet en oplevelse til, og måske allerbedst hvis det er en madoplevelse. Et slaraffenland af muligheder Haver til Maver er et levende undervisningstilbud med masser af muligheder for læring og gode oplevelser. Strukturen i hvert enkelt besøg er nogenlunde ens, men fordi man kommer flere gange fordelt over forår, sommer, efterår og vinter, vil hvert besøg byde på unikke oplevelser. Ved hvert af klassens besøg vil eleverne opleve en tredeling af deres dag: Skolehaven Ved besøgene fra april til oktober arbejder eleverne med at så, Frirum I den sidste tredjedel af besøget har eleverne et frirum til at lege og gå på opdagelse, hvor læringen og oplevelserne kan få tid til at fæstne sig. På Krogerup findes frirummet i samme miljø som læringen, hvilket betyder at eleven kommer til at forbinde læringsrummet med leg. På den måde kan man sige, at det bliver til en lærerig totaloplevelse. Tredelingen har også den effekt, at man kan være sikker på, at alle får en god oplevelse med hjem fra Krogerup: finder eleven ikke glæde ved arbejdet i haven, finder han/hun det helt sikkert i de andre læringsmiljøer på gården, f.eks. udekøkkenet. Ved hvert besøg kommer klassen til at arbejde på egen hånd 2. juni Lugning og plantning. Lavede små krydderurteretter over bål. 22. juni Forældredag. Eleverne viste haven frem og bød på mad lavet i udekøkkenerne. Sommerferien De fleste elever var i haven med deres forældre og luge mindst en gang, så haven var fin efter ferien.

4 Årets forløb i Haver til Maver Apr. Maj Juni Ferie Aug. Sep. Okt. Nov.-dec. Jan.-mar. SKOLEHAVEN Havestart Lugning og plantekending Høst Lukning af have AKTIVITET Naturvejledning Det store gartneri Vandhul Skov Insekter Musefangst Dyreliv Julearrangement Samarbejdsøvelser/lege Krogerups ånd Madlavning i udekøkkenet Spiseligt forår urter med fladbrød Grøntsagswok Chili sin carne Kartoffelsuppe Hokkaidosuppe Årets gang Alt det, vi gør i Haver til Maver, hænger sammen med årets gang i naturen: I det tidlige forår klargøres jorden, og når jorden er klar, kommer skolerne for at begynde med at så og plante i deres skolehaver. Snart bliver markerne grønne af grøntsager og ukrudt, og inden sommerferien har de fleste høstet deres første radiser og salat. I sommerferien er haverne præget af de mange børn, der har inviteret deres forældre med til gården for at luge ukrudt og høste de grøntsager, der er klar. Når klasserne vender tilbage i august, går høsten for alvor i gang, og i oktober gøres haven klar til vinteren. 30. august Lugning, tynding, høst og udplantning af salat. Besøg af landmanden. Lavede mad i udekøkkenet. 22. september Høst. Smagte på en masse forskelligt grønt i gartneriet. Matematik i skoven på egen hånd.

5 Ud over mulighederne for aktiviteter i Haver til Maver, byder Krogerup på mange andre muligheder for oplevelser for klassen eller familien: Forældrearrangement Eleverne elsker at vise haverne frem, og de er stolte over den mad, de laver. Et forældrearrangement er derfor en sikker succes. Som en del af det at have en skolehave har hver klasse mulighed for at holde et forældrearrangement på gården. Besøg på egen hånd Området omkring Krogerup er stort og rummer flere muligheder for oplevelser, end det man kan nå i selve Haver til Maver-forløbet. Man er som klasse eller familie velkommen til at komme på egen hånd, begynde i haven og derefter gå på opdagelse på mark og i skov. Kommer man som klasse, er det dog nødvendigt at booke besøget, så det passer ind med de øvrige aktiviteter på gården. Markeder og arrangementer Krogerup Avlsgård er en levende gård med masser af aktivitet. Aarstiderne, Haver til Maver, Skov- og Naturstyrelsen og Fredensborg Kommune afholder mange offentlige arrangementer i løbet af året f.eks. Skovens Dag, påskemarked, høstmarked, halloween og meget mere. Alle arrangementer er meget børnevenlige og er lagt an på udendørs aktiviteter og oplevelser. Verdens største klasseværelse Krogerup er andet end bare en bondegård. Krogerup er et gigantisk klasseværelse med højt til loftet og uden vægge, lige midt i naturen. Efter en sæson på Krogerup vil den enkelte elev have fået en større forståelse for sin egen placering i naturens store sammenhænge. Klasseværelset på Krogerup vil også have stimuleret børnenes mange intelligenser, motorikken og det sunde liv. Alt sammen noget de kan tage med tilbage på skolen og videre ud i livet. Der er fire nøgleord, som er vigtige for at oplevelsen og læringen i Haver til Mavers univers: Det autentiske miljø Førstehåndsoplevelser Ejerskab Spiselige oplevelser Det autentiske miljø De undervisere, eleverne møder er, en del af den levende gård: Landmanden passer landbruget, kokken laver mad på højskolen, og naturvejlederen arbejder med naturpleje. Når børnene kommer på gården mange gange i løbet af året, bliver de efterhånden en del af miljøet på lige fod med alle andre der kommer fast på gården. Førstehåndsoplevelser Havens udbytte, og dermed også madlavningen i køkkenet, er afhængig af naturforhold og arbejdsindsats. Hvad skal der til for at få klassens bedste udbytte? Hvilket dyr har spist min salat? Hvordan smager fennikel? Hvad laver maskinerne på marken? Ofte er det børnenes spørgsmål, der danner baggrund for undervisningen den pågældende dag. På den måde kommer børnene til at opleve undervisningen som en række aha-oplevelser eller førstehåndsoplevelser, som vi kalder det. 12. oktober Sidste havebesøg. Naturvejlederen fortalte om efterafgrøder og kvælstofskredsløb. Høstede det sidste og såede efterafgrøder. I udekøkkenet lavede vi hokkaidosuppe. 24. november Julebesøg. Vi lavede træpuslespil, fældede træer og tog gran med hjem.

6 Ejerskab De gentagne besøg giver eleverne ejerskabsfølelse over for skolehaven og for gården som helhed. Det samme gør det selvstændige arbejde i haven og udekøkkenet, samt det faktum at naturvejledningen tager udgangspunkt i elevernes egne oplevelser. Når først eleverne begynder at føle ejerskab for Haver til Maver, begynder en god cirkel, der motiverer eleverne til at ville vide mere, om det de laver, samt yde mere for at det skal lykkes. Spiselige oplevelser Når man fortæller om en begivenhed, f.eks. en fest, tager man ofte udgangspunkt i, hvad man har fået at spise. På samme måde husker eleverne, hvad de har smagt i gartneriet eller i udekøkkenet og husker måske også historien bag måltidet: Hvordan blev gulerødderne dyrket, hvorfor blev de så små, og hvilket dyr har spist af dem. Haver til Maver og undervisningens krav? Som klasse i Haver til Maver kommer man til at bruge mange timer på projektet. Derfor er Haver til Maver et seriøst tilbud, som kan bruges i mange sammenhænge og fag. Fag som idræt, hjemkundskab, dansk, matematik og historie ligger lige for, men mest af alt er Haver til Maver som skabt til undervisningen i natur/teknik. Undervisningsministeriets formål for faget natur/teknik: Det at eleverne skal lave mad, eller at de kan tage grøntsager med hjem til deres forældre, er i sig selv meget motiverende. Stk. 2. Elevernes iagttagelser og eksperimenter skal medvirke til, at de udvikler praktiske færdigheder, kreativitet og evne til samarbejde. Undervisningen skal vedligeholde og fremme elevernes glæde ved at beskæftige sig med natur, teknik, livsbetingelser og levevilkår samt deres lyst til at stille spørgsmål og lave undersøgelser. 9. februar Teambuilding. Købt et ekstra besøg. På forhindringsløb i skoven, byggede bro over å, samling i en lun lavu (samernes telt) opvarmet med brændeovn.

7 Stk. 3. Undervisningen skal medvirke til, at eleverne udvikler forståelse af samspillet mellem menneske og natur i deres eget og fremmede samfund samt ansvarlighed over for miljøet som baggrund for engagement og handling. Hvordan man i praksis tilpasser Haver til Maver til undervisningen kommer naturligvis i høj grad an på den enkelte lærer og klassetrinet. Det er oplagt at bruge timer op til eller efter besøget, til at gå fagligt i dybden med f.eks. fotosyntesen og så bruge besøget på Krogerup som det konkrete billede eller øvelsen. Oplevelsen af Haver til Maver Siden 2005 har der været professionelt drevne skolehaver på Krogerup. Her har 2 elever, en lærer og en skoleleder beskrevet deres oplevelse af Haver til Maver: Eleverne Her er et brev fra Marie og Josefine fra 5.a og 5.b på Langebjergskolen Kære Peter, Henrik, Charlie, Iben, Thomas og alle andre fra Haver til Maver Mange tak for i år, det har været meget sjovt at være der oppe og fjerne ukrudt. Vi har også været i køkkenet og lave en masse forskelligt mad, som smagte rigtig godt f.eks. fladbrød med tzatziki og hokkaidosuppe. Vi har været der siden april og har været der til nu. Vi startede med ikke at vide noget om det, men nu hjælper vi vores forældre ude i haven. Vores ting, som vi har sået, blev til flotte blomster og lækre grønsager. Mange tak fordi at vi måtte komme og besøge jer og lave en masse ting. Kærlig hilsen Marie og Josefine Læreren Jeanette deltog med sin 3. klasse i Jeanette havde klassen i dansk, idræt, billedkunst, historie og kristendom. Jeg har inddraget natur/teknik, dansk, billedkunst og matematik i en skøn forening. Udover de 8 planlagte dage, har vi besøgt skolehaven hver uge fra påske til efterår, og det betyder jo, at vi har lavet vores egne forløb. Vi har lavet Den grønne mappe, med læsestof og opgaver relateret til dagens besøg. Den blev brugt som arbejdsmappen i toget til og fra skolehaven. Efter hvert besøg har klassen skrevet logbog, garneret med fotos fra dagen. Vi har holdt sommerafslutning med forældre og søskende, og stedet er efterhånden blevet et yndet udflugtsmål for familierne i klassen. Der er uanede muligheder i det udendørs læringsmiljø omkring Haver til Maver det er bare at hoppe ud i det. Skolelederen Skoleleder Lars Kyndesen fra Asminderød Skole har medvirket til at evaluere Haver til Maver Her er et uddrag af hans svar: Haver til Maver har været et rigtig godt indslag i den daglige undervisning. Mange elever har brug for at have fingrene i tingene, før de lærer. Derfor kan dette tiltag ikke overvurderes. Der har allerede meldt sig flere klasser og lærere. Så det er ubetinget en succes. Når jeg fortæller om, hvad vi laver på vores skole, fortæller jeg også om Haver til Maver. Vi er en skole, der samler på oplevelser. Og dem deler vi glad og gerne med vores forældre. Haver til Maver kunne godt blive en integreret del af det at gå i skole i Fredensborg Kommune, for det er på alle måder en fantastisk indgang til læring.

8 Hvem er Haver til Maver? Haver til Maver er først og fremmest 45 skoleklasser fra 0. til 6. årgang med en masse engagerede lærere og nysgerrige elever. Uden deres energi og lyst til at dyrke jorden var Haver til Maver intet. Derudover er Haver til Maver også en række autentiske formidlere, der hver især sætter deres helt personlige præg på stedet. Thomas Nielsen Naturvejleder og pædagog Thomas er leder af Haver til Maver. Han står for udviklingen af Haver til Maver, økonomien og kontakten til skoleledere og kommune. Det er ofte ham, der fanger salamandere med eleverne ved vandhullet, eller viser hvordan et rådyr skal forlægges. Henrik Helveg-Larsen Naturvejleder og landmand Henrik er gårdens landmand, og det er da også i gårdens gartneri og i skolehaverne, eleverne oftest møder ham. Henrik tager også tit en klasse med til vandhullet eller ud til køerne i folden som naturvejleder. Peter Laxdal Naturvejleder og skov- og landskabsingeniør Peter står for den daglige drift af Haver til Maver, kontakten med lærerne og programmer og arrangementer. Det vil som regel være ham, der møder klassen og fortæller om dagens program, sender eleverne på opgaveløb i skoven og viser, hvad der er u- krudt og grøntsager i skolehaven. Charlie Thyboe Sanne Venlov Kokkene Charlie og Sanne er gårdens kokke. Begge ved de alt om mad, og ikke mindst alt om mad i børnehøjde. Det vil ofte være Charlie eller Sanne, der præsenterer de nye opskrifter i udekøkkenet og hjælper madgrupperne med små fif og idéer. Øvrige Haver til Maver er også en lang række andre kompetencer, der indimellem indkaldes til forskellige opgaver, lærere og elever kan altså også møde skovarbejderen og naturvejlederen fra Skov- og Naturstyrelsen i skoven eller kost- og ernæringselever fra Suhr s i udekøkkenet.

9 Mere information Ønsker du mere information om Haver til Maver, eller har du spørgsmål eller kommentarer, kan du gøre følgende: Gå på hjemmesiden Her kan du finde opskrifter, opgaver mm. Bestil Lærerhæftet Findes på hjemmesiden, men kan også sendes via mail eller post. Hæftet indeholder mere specifik information for den lærer, der skal besøge Krogerup med sin klasse: Vigtige Haver til Maver-datoer Forslag til emner i forskellige fag i forbindelse med Haver til Mavers forskellige aktiviteter Havestart Forældredage Frø- og plantelister Send en mail havertilmaver@krogerup.com Om bookning, ændringer, forældredage og daglig drift: Peter Laxdal Kom forbi Krogerupvej 3, 3050 Humlebæk. Hoveddøren i den røde hovedbygning lige ind til højre. Litteratur Fra Haven til Maven -bogen kan købes gennem Aarstiderne eller boghandleren. Fra Haven til Maven -elevhæftet med små sjove, finurlige opgaver der kan bruges til forberedelse eller uddybning af besøgene på Krogerup. Ring Om Haver til Maver, generelle spørgsmål og forespørgsel om specielle arrangementer m.m: Thomas Nielsen Tak til Trykxperten for hjælp med trykning af denne folder.

Bilag 4.3.3. Krogerup 7. april 2014 Bestyrelsesmøde DE 8 BESØG

Bilag 4.3.3. Krogerup 7. april 2014 Bestyrelsesmøde DE 8 BESØG DE 8 BESØG Besøg nr. Overskift for dagen. Tidsperiode Dagens forløb HTM Grund Bog Have Mad Natur Med hjem Utroligt Tryghed Pædagogisk mål 1 Havestart April-maj 2 Have, så, lugning og den nære natur 1 Maj

Læs mere

Haver til Maver F O R S K N I N G S B A S E R E T E VA L U E R I N G

Haver til Maver F O R S K N I N G S B A S E R E T E VA L U E R I N G Haver til Maver ET STUDIE A F ENGAGEMENT, SKOLEHAV ER OG NATURFORMIDLING F O R S K N I N G S B A S E R E T E VA L U E R I N G Hvad er Haver til Maver? Udeskolecenter 8-10 besøg i vækstsæsonen april-oktober

Læs mere

Fredensborg Skoles udeskole i Karlebo

Fredensborg Skoles udeskole i Karlebo Fredensborg Skoles udeskole i Karlebo Velkommen til udeskolen Går man i 1. eller 2. klasse eller på Karleboafdelingen bliver udeskolen en helt naturlig del af det at gå i skole. Kort om udeskolen Udeskolen

Læs mere

Formål med evalueringen

Formål med evalueringen Formål med evalueringen At evaluere det eksisterende Haver til Maver med henblik på at: a) Optimere og videreudvikle Haver til Maver b) Implementere Haver til Maver to nye steder c) Skabe grundlag for

Læs mere

Fredensborg Skoles udeskole i Karlebo

Fredensborg Skoles udeskole i Karlebo Fredensborg Skoles udeskole i Karlebo Velkommen til udeskolen Går man i 1. Eller 2. Klasse eller går man på Fredensborg Skoles afdeling i Karlebo bliver udeskolen en helt naturlig del af det, at gå i skole.

Læs mere

manual Haver til Maver - en guide til jordens bedste klasselokale

manual Haver til Maver - en guide til jordens bedste klasselokale manual Haver til Maver - en guide til jordens bedste klasselokale Haver til Maver En guide til jordens bedste klasselokale Camilla Roed Otte Forord af: Peter Laxdal, Mette Jensen og Jesper Alstrøm. Kontakt

Læs mere

Haver til Maver E VA L U E R I N G, F O R S K N I N G S B A S E R I N G O G F Ø L G E F O R S K N I N G K A R E N W I S TO F T

Haver til Maver E VA L U E R I N G, F O R S K N I N G S B A S E R I N G O G F Ø L G E F O R S K N I N G K A R E N W I S TO F T Haver til Maver E VA L U E R I N G, F O R S K N I N G S B A S E R I N G O G F Ø L G E F O R S K N I N G K A R E N W I S TO F T Formål At evaluere det eksisterende Haver til Maver med henblik på at: A)

Læs mere

DEDIKERET UNDERVISNING GIVER LYST TIL AT LÆRE!

DEDIKERET UNDERVISNING GIVER LYST TIL AT LÆRE! DEDIKERET UNDERVISNING GIVER LYST TIL AT LÆRE! Karen Wistoft Professor v. Institut for Læring, Grønlands Universitet Lektor v. Institut for Uddannelse og Pædagogisk (DPU), AU Hvorfor en forskningsbaseret

Læs mere

Ledelsesberetning. Skolens formål. Skolen og dens virke. Hellested Friskole og Børnehus april 2015

Ledelsesberetning. Skolens formål. Skolen og dens virke. Hellested Friskole og Børnehus april 2015 Ledelsesberetning Hellested Friskole og Børnehus april 2015 Skolens formål Skolens formål er at drive friskole, fritidsordning, fribørnehave og snarligt frivuggestue ifølge skolens værdigrundlag og efter

Læs mere

MØDEINDKALDELSE. Skolebestyrelsesmøde. Børn og Unge - Uddannelse og Læring - Højen Skole. 19.august 2014 19.00. Personalerummet 16.30.

MØDEINDKALDELSE. Skolebestyrelsesmøde. Børn og Unge - Uddannelse og Læring - Højen Skole. 19.august 2014 19.00. Personalerummet 16.30. Emne: Skolebestyrelsesmøde Mødedato 19.august 2014 Mødested/lokale Personalerummet Mødetidspunkt kl. 16.30 Forventet sluttidspunkt kl. 19.00 Deltagere Evt. afbud bedes meddelt til Kontoret Direkte telefonnr.

Læs mere

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-)

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-) Aarhus 1900 CÆCILIE Jeg er 24 år og kommer oprindeligt fra Aalborg, hvor jeg har læst idræt i et år på Aalborg Universitet. Jeg følte for at prøve noget nyt, og jeg valgte at tage overlov fra studiet for

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE April 2015 Fars køkkenskole har fået vokseværk Med 3,5 millioner i støtte fra Nordea-fonden, er Fars køkkenskole klar til at hjælpe andre kommuner i gang, så flere fædre

Læs mere

Efterår September, Oktober, November

Efterår September, Oktober, November Efterår 2018 - September, Oktober, November Krop og bevægelsesdag - Spring ud i naturen Så har vi krop og bevægelses dag. I dag er vi taget over på multibanen, hvor vi startede ud med opvarmning, som bestod

Læs mere

Forskning i Haver til Maver

Forskning i Haver til Maver Forskning i Haver til Maver 1 E VA L U E R I N G, F O R S K N I N G S B A S E R I N G O G F Ø L G E F O R S K N I N G I N S P I R AT I O N S D A G K R O G E R U P 8. O K TO B E R 2 0 1 5 K A R E N W I

Læs mere

NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER

NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER LÆRINGSARENA/TEMA HVAD SKAL VI? PERIODE FÆLLESMÅL 0. KLASSE SPIRING På jeres egen skole Eleverne oplever hvad biodiversitet er på 2 områder nær ved klasselokalet.

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Det handler om dig... Dit linjevalg

Det handler om dig... Dit linjevalg Det handler om dig... Dit linjevalg 2018-19 Klar parat til linjestart Kære kommende udskolingselev Efter sommerferien skal du starte på 7. årgang, og du skal snart vælge linje. Det står du ikke alene med.

Læs mere

Nabohave på Amager. Nabohaven er for alle, der bor og færdes i området. Klik her for indholdsfortegnelse

Nabohave på Amager. Nabohaven er for alle, der bor og færdes i området. Klik her for indholdsfortegnelse 5 I Sundholmskvarteret lå en grund øde hen. Buske og træer voksede vildt, og store grupper af unge var de eneste, som brugte stedet. Det skabte utryghed. Samtidig var der brug for et grønt åndehul for

Læs mere

NØRREMADEGAARD. Haver til Maver

NØRREMADEGAARD. Haver til Maver Haver til Maver Oktober 2015 Skolehaverne på Nørremadegaard blev etableret i marts 2015 på Nørremadegaard og er en del af det fælles netværk af Haver til Maver (HTM) der udsprang fra Krogerup Avlsgaard

Læs mere

Nyhedsbrev for Juni/Juli

Nyhedsbrev for Juni/Juli Nyhedsbrev for Juni/Juli Kære Forældre Så er vi klar til sommer og sol i skrivende stund er der dejligt vejr, så vi håber bare, det må fortsætte. Inden vi er helt klar til at gå på sommerferie, så får

Læs mere

Lille Vildmose Naturskole

Lille Vildmose Naturskole UNDERVISNINGEN PÅ LILLE VILDMOSE NATURSKOLE TAGER SIT AFSÆT I FÆLLES MÅL NATUR OG TEKNIK, MELLEMTRIN, 2009, FAGHÆFTE 13 Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige

Læs mere

Et overblik over sammenhængen mellem Renovations vision og faget natur/tekniks faglige undervisningsformål i 3.-6. klasse.

Et overblik over sammenhængen mellem Renovations vision og faget natur/tekniks faglige undervisningsformål i 3.-6. klasse. Læreplan Et overblik over sammenhængen mellem Renovations vision og faget natur/tekniks faglige undervisningsformål i 3.-6. klasse. Danmark uden affald i 2022 er regeringens udspil. Den er Renovation med

Læs mere

OrienteringsPatruljen

OrienteringsPatruljen OrienteringsPatruljen Sæt fokus på børn og unges kendskab til naturen og orienteringsløb Skab et sundt og aktivt friluftsliv Prøv : - Orienteringsløb - Lege i naturen - Adventureaktiviteter - Kurser og

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 5. TEMA: Naturen og naturfænomener. Bandholm Børnehus 2011 Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for

Læs mere

Notat. Aarhus Kommune. Den 7. juli 2014

Notat. Aarhus Kommune. Den 7. juli 2014 Notat Emne Den 7. juli 2014 Indledning Haver til Maver dyrker læring i naturen. I Haver til Maver lærer børn gennem praktiske aktiviteter og de får erfaringer med dyrkning, sundhed og økologi. Haver til

Læs mere

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE 1. Ansøger Ansøger Navn: Anne Dissing Rasmussen E-mail:

Læs mere

Nyhedsbrev 2014 nr. 6

Nyhedsbrev 2014 nr. 6 Nyhedsbrev 2014 nr. 6 Natursamarbejdet på Sølyst, Louisevej 100, 8220 Brabrand, tlf. 86 25 68 60, e-mail natursamarbejdet@mbu.aarhus.dk Fra busstop Sødalskolen, linje 12 er der 700 meter og fra busstop

Læs mere

Nyhedsbrev FDF SÆRSLEV. Forår er lig med bål, snobrød, leg, løb og andre udendørsaktiviteter. varme op til sommerlejren! Maj - Juni - Juli 2012

Nyhedsbrev FDF SÆRSLEV. Forår er lig med bål, snobrød, leg, løb og andre udendørsaktiviteter. varme op til sommerlejren! Maj - Juni - Juli 2012 yhedsbrev Maj - Juni - Juli 2012 Forår er lig med bål, snobrød, leg, løb og andre udendørsaktiviteter - og så er vi ved at varme op til sommerlejren! FDF SÆSLV Foto + forsidefoto: Heidi ielsen Indhold

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE SEPTEMBER 2012

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE SEPTEMBER 2012 NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE SEPTEMBER 2012 Over 100 fædre i fuld gang på Fars køkkenskole Lige efter skolernes sommerferie gik startskuddet til Fars køkkenskole for alvor, og over 100 fædre og 115

Læs mere

Læringspotentialet i skolehaver Haver til Maver følgeforskning Foreløbige resultater

Læringspotentialet i skolehaver Haver til Maver følgeforskning Foreløbige resultater Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet Pernille Malberg Dyg Læringspotentialet i skolehaver Haver til Maver følgeforskning Foreløbige resultater Pernille Malberg Dyg Post doc, Ph.d., Lektor, Professionshøjskolen

Læs mere

Udviklet af skoler. Realiseret af Frog.

Udviklet af skoler. Realiseret af Frog. Udviklet af skoler. Realiseret af Frog. Dit læringsmiljø Vi udvikler teknologi, der giver dig tid til at undervise og skabe læring. Vi tager det næste skridt inden for undervisning og læring Fremvisning

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Sølvgades Skole. Trivsel

Sølvgades Skole. Trivsel Sølvgades Skole Trivsel Sølvgades Skole Jeg kan godt lide, at der bliver taget så godt hånd om eleverne (Elev fra 9. klasse) Skolen emmer af nærvær og ånd. Den er gammel, men vi er stolte af den, fordi

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Partnerskabet mellem folkeskolen og eksterne læringsmiljøer Amager Fælled Skole Helle Divad Naturcenter Amager Strand Aska Ono Bjerresø

Partnerskabet mellem folkeskolen og eksterne læringsmiljøer Amager Fælled Skole Helle Divad Naturcenter Amager Strand Aska Ono Bjerresø Partnerskabet mellem folkeskolen og eksterne læringsmiljøer Amager Fælled Skole Helle Divad Naturcenter Amager Strand Aska Ono Bjerresø De eksterne læringstilbud kan: Bidrage til at eleverne forløser deres

Læs mere

Nyhedsbrev Nr.20/ MAJ 2013. 1913-2013

Nyhedsbrev Nr.20/ MAJ 2013. 1913-2013 Nyhedsbrev Nr.20/ MAJ 2013. 1913-2013 hundrede ÅRs ostetradition Knuthenlund Gods, Knuthenlundvej 7B, 4952 Stokkemarke, Tlf 54 71 13 80 www.knuthenlund.dk / info@knuthenlund.dk Besøg vores gårdmejeri,

Læs mere

Læs om. Målet for indskolingen PALS Skolestartsaktiviteter i foråret Dagens gang i indskolingen Skole/hjemsamarbejde i indskolingen

Læs om. Målet for indskolingen PALS Skolestartsaktiviteter i foråret Dagens gang i indskolingen Skole/hjemsamarbejde i indskolingen Læs om Målet for indskolingen PALS Skolestartsaktiviteter i foråret Dagens gang i indskolingen Skole/hjemsamarbejde i indskolingen Seminarieskolen Mylius Erichsens Vej 127 9210 Aalborg SØ Tlf. 9814 0744

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Program for FamilieCamp den 5. - 7. december 2014 Sandvejen 40, Ulvshale, Stege

Program for FamilieCamp den 5. - 7. december 2014 Sandvejen 40, Ulvshale, Stege Program for FamilieCamp den 5. - 7. december 2014 Sandvejen 40, Ulvshale, Stege Fredag d. 5. december Kl. 14,00 15.00: I ankommer og bliver budt hjertelig velkommen af hele Team Kidz Academy. I får udleveret

Læs mere

Kreativitet og design.

Kreativitet og design. Kreativitet og design. Dette valghold er for dig, der kan lide at bruge din fantasi og arbejde praktisk og kreativt. Du behøver ikke have særlige forudsætninger, men skal have interesse i at bruge hænderne

Læs mere

Elkjær-afdelingen i Grønbjerg

Elkjær-afdelingen i Grønbjerg Elkjær-afdelingen i Grønbjerg Firkløverskolen Give Elkjær-afdeling Elkjær-afdelingen er områdets lokale folkeskole, for alle børn der går i 0.-6. årgang. Efter 6. årgang fortsættes skolegangen på Søndermarks-afdelingen

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE December 2013 Fars Videokogebog er i luften Endelig blev den klar til de dejlige fædre og børn ude i det ganske land Fars Videokogebog er gået luften og er nu online på

Læs mere

S.34. Af Marc Nøddesbo SFO leder. Samarbejde mellem lærere og pædagoger i indskolingen.

S.34. Af Marc Nøddesbo SFO leder. Samarbejde mellem lærere og pædagoger i indskolingen. S.34 Samarbejdet spænder vidt. Lige fra faste timer hver uge i klassen til at pædagogen deltager i længere forløb. Vi er pt. ved at planlægge en temauge i foråret, og her vil alle lærere og pædagoger deltage.

Læs mere

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Mini-Spiren Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Hvad er Mini-Spiren: Når man skal starte i børnehaveklasse på Nr. Lyndelse Friskole til august 2017, så starter man i Mini-Spiren d. 3. april og fortsætter

Læs mere

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum Naturvejledning på Morslands Historiske Museum ÅRSRAPPORT 2012 Naturvejleder Jørgen Frank Rasmussen. Jeg blev ansat 1. marts 2009. Friluftsrådet, Morsø Kommune og museet yder løntilskud til stillingen.

Læs mere

Vinter 2017/ December - Januar - Februar

Vinter 2017/ December - Januar - Februar Vinter 2017/2018 - December - Januar - Februar Nissejagt i Stensbæk Plantage - Grønne Spirer - Spring ud i naturen Så er det blevet den 1. december, en måned som børnene glæder sig til. Fordi der plejer

Læs mere

Tag på markeder med PØ

Tag på markeder med PØ Tag på markeder med PØ Markedstid er festtid! Lokale høst-, og havemarkeder, grønne-, mad-, og demokratifestivaler byder op til samtale, smagsoplevelser og inspiration. Det er der, hvor have- og økologifolket

Læs mere

Skolehaven på Skoleskemaet. Københavns. Sk lehaver

Skolehaven på Skoleskemaet. Københavns. Sk lehaver Skolehaven på Skoleskemaet Københavns Sk lehaver Velkommen ud i Københavns Sk lehaver Skolehaverne er et enestående lærings- og oplevelsessted for børn. Midt i byen ligger haverne som frodige oaser med

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Skolehaven på Skoleskemaet

Skolehaven på Skoleskemaet Skolehaven på Skoleskemaet Københavns Sk lehaver velkommen ud i 2 Københavns Sk lehaver Skolehaverne er et enestående lærings- og oplevelsessted for børn. Midt i byen ligger haverne som frodige oaser med

Læs mere

2.B s matematiske spilledag

2.B s matematiske spilledag 2.B s matematiske spilledag Vi spiller Tarzan og vi spiller også Kalaha og vi har også spillet Up og Down og vi har også spillet Sequence som er et spil om taktik og held og vi har spillet Bohnanza og

Læs mere

Skovemne. 1.b har arbejdet med et skovemne i to fagdage og alle dansktimer i to uger.

Skovemne. 1.b har arbejdet med et skovemne i to fagdage og alle dansktimer i to uger. April Skovemne 2 1.b har arbejdet med et skovemne i to fagdage og alle dansktimer i to uger. Vi har læst fagtekster om skovens dyr og har selv produceret små fagtekster om nogle af de mest almindelige

Læs mere

SFO Bakkeskolen. 1 S ide

SFO Bakkeskolen. 1 S ide 1 S ide Nyt fra SFO Bakkeskolen Personale: Vi siger tak for tiden her til Katrine og Christina, som har været studerende. Vi ønsker Katrine og Christina stor fornøjelse med udfordringerne fremover. Samtidig

Læs mere

Nyhedsbrev fra Rødderne

Nyhedsbrev fra Rødderne August - oktober 2012 Nyhedsbrev fra Rødderne Så kom vi godt i gang hos Rødderne efter en skøn sommerferie og vi har siden sidst sagt velkommen til Astrid, Bertram, Joanna. Derudover har vi sagt farvel

Læs mere

Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det?

Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det? Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det? Definition At børnene lærer naturen at kende og at de lærer at se nøje efter og bruger alle sanser. Naturen skal opleves som et læringsrum,

Læs mere

Skolens målsætning og værdigrundlag

Skolens målsætning og værdigrundlag Skolens målsætning og værdigrundlag Indhold Skolens målsætning...2 Skolens værdigrundlag...2 Skoledagens planlægning...2 Før og efter skoledagen...2 Børnehaveklassen...3 Forældresamarbejde /- indflydelse...3

Læs mere

Kære forældre! Hej SFO. Hej Minu ser. Fredag den 29. juni 2012

Kære forældre! Hej SFO. Hej Minu ser. Fredag den 29. juni 2012 Kære forældre! Fredag den 29. juni 2012 Dette bliver det sidste ugebrev i dette skoleår. Onsdag aften havde vi den traditionelle dimissionsfest for 9. klasse og deres familier. En rigtig dejlig aften med

Læs mere

Å r g a n g N r. 4 - M a j

Å r g a n g N r. 4 - M a j Nyhedsbrevet Å r g a n g 1 7 - N r. 4 - M a j 2 0 1 1 Sommeren har taget over Ja det må siges, græsset gror og træer og buske grønnes og børnene modnes og vokser. Efter en lang vinter var det godt med

Læs mere

Kost og Motion. Artikler fra i dag: Foredrag. Interviews. Foto: Oliver. Tobias Strange Andersen 4.a. Oliver Hedelund Jørgensen 4.a.

Kost og Motion. Artikler fra i dag: Foredrag. Interviews. Foto: Oliver. Tobias Strange Andersen 4.a. Oliver Hedelund Jørgensen 4.a. Kost og Motion Daglige repportager af Oliver og Tobias 4.a 4. udgave - Torsdag d. 14. okt. Foto: Oliver Artikler fra i dag: Foredrag Onsdag eftermiddag bød på et spændende foredrag om sund og usund kost...

Læs mere

Årsplan for 1. klasse Natur/teknik 2016/2017

Årsplan for 1. klasse Natur/teknik 2016/2017 Årsplan for 1. klasse Natur/teknik 2016/2017 Fagformål for Natur/teknik: Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker,

Læs mere

Information om den nye struktur i indskolingen 2012-13

Information om den nye struktur i indskolingen 2012-13 Information om den nye struktur i indskolingen 2012-13 På Grønvangskolen har vi fra skoleåret 2011-12 indført en ny organisering med 3 aldersblandede stamspor med elever fra 0.-2. årgang. Formålet med

Læs mere

Ny energi i det nye skoleår

Ny energi i det nye skoleår Ny energi i det nye skoleår Kære lærere, elever, forældre, virksomheder Velkommen tilbage til ny energi, nye idéer, nye chancer og muligheder - et nyt skoleår. Vi har tanket godt op i ferien og er 100%

Læs mere

Mission: Vi vil skabe den første generation, der er bedre til at lave mad end deres forældre.

Mission: Vi vil skabe den første generation, der er bedre til at lave mad end deres forældre. Restaurant Vi vil. fordi Mission: Vi vil skabe den første generation, der er bedre til at lave mad end deres forældre. Kun 4 % af danskerne har børn med i køkkenet. Er den foretrukne madbutik ved at blive

Læs mere

Bowlingtur for 3. klasserne

Bowlingtur for 3. klasserne Nyhedsbrev SFO april 2014 Kære forældre Vi har nu ansat 2 pædagogmedhjælpere Lasse og Michael. De har nu været her i 2 uger og er ved at have lært en del navne på jeres børn. Michael er 20 år, har et sabbatår

Læs mere

Mad og måltider - sundhedspædagogik i hverdagen

Mad og måltider - sundhedspædagogik i hverdagen Mad og måltider - sundhedspædagogik i hverdagen DAGTILBUDSKONFERENCE 30.11.2011 MINISTERIET & FØDEVARESTYRELSEN KAREN WISTOFT, PHD, LEKTOR Indledende spørgsmål Hvad kendetegner maddannelse og mental sundhed

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE JUNI 2013 En super runde med Fars køkkenskole er slut I løbet af de seneste uger har vi afsluttet forårets i alt 9 køkkenskolehold med 88 fædre og 110 børn. Deltagerne har

Læs mere

Børn og Pligter. (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme]

Børn og Pligter. (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme] Børn og Pligter (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme] Pligter er vigtige for dit barn Opdragelse et ord der sætter mange tanker i gang, både negative og positive.

Læs mere

Nymarkskolen Valgfag for 8. og 9. klasse i skoleåret 2013/14

Nymarkskolen Valgfag for 8. og 9. klasse i skoleåret 2013/14 Nymarkskolen Valgfag for 8. og 9. klasse i skoleåret 2013/14 Nymarkskolen Østre Allé 67 4200 Slagelse Tlf. 20 18 44 00 og 20 18 45 00 Skoleleder René Nielsen Viceskoleleder Gitte Kjærsgaard Afdelingsleder

Læs mere

UGEBREV nr. 39 uge 25 Årgang 6

UGEBREV nr. 39 uge 25 Årgang 6 UGEBREV nr. 39 uge 25 Årgang 6 Sommerferie Så blev det endelig tid til sommerferie og nogle lektiefri uger. Alle børnene har fået et brev med hjem til hver familie med et sommerbrev, kalender, skemaer,

Læs mere

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er:

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er: LÆSEPOLITIK Samuelsgaardens læsepolitik er den lokale implementering af Københavns kommunes læsepolitik, og skal derfor ses i sammenhæng med denne. Af Københavns kommunes læsepolitik fremgår det overordnet

Læs mere

Ugebrev 41 Indskolingen 2015

Ugebrev 41 Indskolingen 2015 Ugebrev 41 Indskolingen 2015 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Efter en dejlig PMU- uge, hvor hele skolen summede af Storm P og alle hans fluer, fantasifulde opfindelser og finurlige figurer er den

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit 1 PRESSETIPS Jeres køkken skal da i pressen! Lækker veltillavet mad, glade inspirerede medarbejdere og tilfredse mætte kunder er værd at fortælle

Læs mere

Nyhedsbrev for Damhusengens Skole

Nyhedsbrev for Damhusengens Skole Nyhedsbrev for Damhusengens Skole - og for sammenlægningsprocessen mellem Hyltebjerg og Vanløse skoler Maj 2017 Kære forældre på Hyltebjerg og Vanløse skoler 9. klassernes sidste skoledag, er lige blevet

Læs mere

Forældre evaluering 2015

Forældre evaluering 2015 Forældre evaluering 2015 Hvordan har det været at have sin daglige gang i Børnehaven Toftebo. En glæde at se hvor glad ens barn er hver eneste dag i Toftebo. Alle voksne kender ens barn, det gør forældrene

Læs mere

Forældrenes idé-katalog til fremme af den gode trivsel på Hareskov Skole

Forældrenes idé-katalog til fremme af den gode trivsel på Hareskov Skole Forældrenes idé-katalog til fremme af den gode trivsel på Hareskov Skole Trivslen på Hareskov Skole angår os alle, og som forældre har vi også et ansvar for at fremme den gode trivsel. Dét har de fleste

Læs mere

En fælles bestræbelse

En fælles bestræbelse Læring i bevægelse Sammen skaber vi nye rammer, bevægelse og udvikling i skolen En fælles bestræbelse Indhold i skolen Helhedsskole på Ørkildskolen Lærere og pædagoger supplerer hinanden med deres fagligheder

Læs mere

Nyhedsbrev Juni 2015. Fælles. Vuggestuen. Sommerfest torsdag den 25. juni kl 18 er der fælles sommerfest for hele børnehuset og skolen.

Nyhedsbrev Juni 2015. Fælles. Vuggestuen. Sommerfest torsdag den 25. juni kl 18 er der fælles sommerfest for hele børnehuset og skolen. Nyhedsbrev Juni 2015 Fælles Det var en rigtig hyggelig afslutning vi havde den 29.maj. Og sikke et fremmøde. Vi havde løbende besøg fra skolen. Om eftermiddagen fik vi besøg, af bedsteforældre og andre

Læs mere

langebjergskolen En god start

langebjergskolen En god start langebjergskolen En god start Langebjerg.indd 1 8/24/2012 9:26:42 AM Langebjerg.indd 2 8/24/2012 9:26:43 AM En god start Faglighed, trivsel, sundhed De tre værdier er grundlaget for skolens ambition om

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere

Kære forældre og elever

Kære forældre og elever Kære forældre og elever Jeg sidder her en torsdag aften og skal skrive mit indlæg til månedsnyt hvad skal jeg skrive??? De forskelige teams har skrevet om februar måneds begivenheder, jeg har fyldt huller

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE September 2014 Successen fortsætter - flere Fars køkkenskoler På rekordtid oplevede vi at få 5 fyldte køkkenskoler, som er startet op i august og september. Det er dermed

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

Så er skoleferien forbi, og medarbejdere, forældre og børn skal i gang med et nyt og spændende skoleår.

Så er skoleferien forbi, og medarbejdere, forældre og børn skal i gang med et nyt og spændende skoleår. Kære forældre Så er skoleferien forbi, og medarbejdere, forældre og børn skal i gang med et nyt og spændende skoleår. Som vi skrev ud før ferien, så vil vi for fremtiden jævnligt sende informationsbreve

Læs mere

Hver måned har vi fælles legetræf i huset, hvor vi lærer og leger Gerlevlege med hinanden. Hver uge leger en gruppe børn fra stuen på skift legene.

Hver måned har vi fælles legetræf i huset, hvor vi lærer og leger Gerlevlege med hinanden. Hver uge leger en gruppe børn fra stuen på skift legene. Årsplan Grøftekanten 2013 Velkommen til et nyt spændende år på Grøftekanten hvor vi vil lave aktiviteter og følge traditioner i forhold til årets gang. Hver måned har vi fælles legetræf i huset, hvor vi

Læs mere

April 2015 Kære forældre Børnehave Strategiproces

April 2015 Kære forældre Børnehave Strategiproces April 2015 1 2 3 Påskeferie 4 5 6 Ma 7 8 9 10 11 12 Sø Konfirmation 13 Ma Blå mandag Samtaler 3. klasse 14 15 16 To Skole/hjemsamtaler 3. klasse 17 18 19 20 21 Ti Generalforsamling 22 On Forårskoncert

Læs mere

Fem spændende valgmuligheder til dig

Fem spændende valgmuligheder til dig Valgholdskatalog Fem spændende valgmuligheder til dig Kære elev i 7. klasse I denne folder får du en introduktion til fem spændende undervisningsforløb på NEXT Uddannelse København, som du kan vælge mellem

Læs mere

Årsberetning for Skørbæk-Ejdrup Naturbørnehave 2012

Årsberetning for Skørbæk-Ejdrup Naturbørnehave 2012 Årsberetning for Skørbæk-Ejdrup Naturbørnehave 2012 Dagsorden: 1. Præsentation af personalet 2. Fokuspunkter 3. Uddannelse for personalet 4. Forældrerådet 5. Indretning/fremtidsplaner 6. Dokumentation

Læs mere

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER 1 NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE Denne folder er en oversigt over, hvilke linjer, du som elev kan vælge imellem,

Læs mere

Velkommen på Skjern Kristne Friskole

Velkommen på Skjern Kristne Friskole Velkommen på Skjern Kristne Friskole En skole med liv, respekt og trivsel Skjern Kristne Friskole er en tryg ramme om hverdagen for ca. 370 børn og 45 voksne. Vi satser på høj faglighed og trivsel i hverdagen.

Læs mere

Vi har glade og dygtige børn på Hee Skole - og vi har plads til flere

Vi har glade og dygtige børn på Hee Skole - og vi har plads til flere Vi har glade og dygtige børn på Hee Skole - og vi har plads til flere Kære forælder På Hee Skole lægger vi vægt på både dit barns trivsel og dit barns læring. Begge dele er vigtige for os - og for dit

Læs mere

Nyhedsbrev december 2013. STU 2 i Møllehuset

Nyhedsbrev december 2013. STU 2 i Møllehuset Året 2013 er ved at nærme sig sin afslutning og det er tid til at kigge tilbage på det første halve skoleår. Det har været et helt fantastisk halvt år med masser af undervisning, aktivitet og gode, sjove

Læs mere

- Velkommen til den nye folkeskole

- Velkommen til den nye folkeskole - Velkommen til den nye folkeskole Velkommen - til den nye skole I august 2014 træder den nye folkeskolereform i kraft. Det betyder, at Faxe Kommunes elever vil møde en ny og forandret skole, når de møder

Læs mere