Budgetdirektiv 2015 Godkendt i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11. marts 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Budgetdirektiv 2015 Godkendt i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11. marts 2014"

Transkript

1 Budgetdirektiv 2015 Godkendt i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11. marts 2014

2 Direktiv for udarbejdelse af Budget Indhold Lovgrundlag... 3 Målsætninger... 3 Mål... 3 Budgetgrundlag... 3 Økonomiske perspektiver... 4 Budgetmetode... 5 Budgettets udarbejdelse... 5 Drift, skattefinansieret... 5 Løn og selvforvaltning med overførselsadgang... 6 Udgifter uden overførselsadgang... 6 Forsyningsvirksomhed... 7 Anlæg, skattefinansieret... 7 Konto 7, Renter, tilskud, udligning, skatter... 7 Konto 8, Balanceforskydninger... 7 Udvidelser/ reduktioner drift og anlæg... 8 Den politiske proces... 8 Byrådsseminarer mv Budgetbemærkninger... 9 Flerårsbudgetter... 9 Orientering af Hovedudvalg og lokaludvalg... 9 Tidsplan... 10

3 Direktiv for udarbejdelse af Budget Lovgrundlag I henhold til Lov om kommunernes styrelse skal Byrådet hvert år fastlægge de økonomiske rammer for kommunens aktiviteter. Rammerne fastlægges principielt kun for et år ad gangen, men af styringsmæssige årsager skal budgettet udarbejdes for en 4-årig periode. Det er Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalgets opgave og ansvar at udarbejde forslag til årsbudget og flerårige budgetoverslag for det kommende regnskabsår. Målsætninger Kommunens samlede udgifter til drift og anlæg samt renter og afdrag, herunder udgifter til nye projekter/aktiviteter, skal kunne rummes inden for kommunens forventede samlede indtægter. De økonomiske konsekvenser i forbindelse med den forventede befolkningsudvikling indgår i budgetoverslagsårene. Øgede skattefinansierede driftsudgifter, som ikke skyldes nye love/lovændringer, skal finansieres ved omprioritering/omstilling indenfor eksisterende driftsramme. Mål Den skattefinansierede del af kommunens samlede kassebeholdning skal udgøre mindst 25 mio. kr. ved udgangen af året, ekskl. overførte bevillinger på drift, anlæg mv. Resultat for skattefinansieret ordinær drift skal i hvert enkelt år være på mindst 25 mio. kr. Minimumsramme til skattefinansierede anlægsprojekter på 25 mio. kr. pr. år. Budgetgrundlag Beskatningsprocent 24,9. Grundskyldspromille 22,9. Der indarbejdes låneoptagelse i overensstemmelse med Økonomi- og Indenrigsministeriets låneregler.

4 Direktiv for udarbejdelse af Budget Økonomiske perspektiver I de kommende år har byrådet i Struer en større satsning på Struer som Lydens By/City of Sound med fokus på Branding, Bosætning og Beskæftigelse. Projekt Lydens By skal kulminere i 2017, hvor Struer By har 100 års købstadsjubilæum og hvor kommunen samtidig bidrager lokalt til markeringen af Aarhus som europæisk kulturhovedstad. Byrådet står foran en række udfordringer med dels vurdering og beslutning omkring de store serviceområders struktur og fremtidige driftsform - og dels at fastholde kommunens gode økonomi. Nogle af udfordringerne er: Sundheds- og ældreområdet - struktur og investeringer Folkeskoleområdet struktur og investeringer Børnepasningsområdet struktur og investeringer Den økonomiske styring Med budgettets vedtagelse for 2014 og overslagsårene vedtog byrådet samtidig at gennemføre en analyse af strukturen på folkeskoleområdet og en revision af bolighandlingsplanen på ældreområdet. Den netop afsluttede renovering af Enggård Centret med 48 nye plejeboliger i Struer Midtby vil, sammen med andre nye ældreboliger, betyde et ændret bosætningsmønster blandt kommunens ældre borgere. I løbet af foråret 2014 fremlægges en status på helhedsplanen for ældreområdet med opgørelse over visiterede borgere til plejecentre og forventning/prognose for kommende år og der igangsættes en revision af helhedsplanen. Den ny helhedsplan vil danne grundlag for beslutning om den fremtidige struktur på plejeboligområdet. Det forventes, at beslutningen om helhedsplanen vil få betydning for budgetlægningen i 2015 og overslagsår. Folkeskolereformen og den igangsatte analyse af strukturen på folkeskoleområdet vil danne grundlag for byrådets beslutninger omkring fremtidens skole. Hvordan skal strukturen være og hvilke investeringer er der behov for. Det overvejes hvordan der økonomisk kan skabes balance i områdets driftsudgifter efter gennemførelsen af reformen. I 2012 vedtog og gennemførte byrådet en ny struktur på børnepasningsområdet som hang sammen med skolestrukturen. Allerede nu - så kort tid efter ændringen - er der tegn på, at der er behov for et nyt eftersyn af strukturen dels for sammenhæng med den fremtidige skolestruktur og dels som følge af det faldende børnetal. Afledt heraf vurderes investeringsbehovet. Byrådet har fokus på en stram økonomistyring, da dette giver byrådet større frihed til at prioritere og imødegå fremtidens økonomiske udfordringer. Byrådet ønsker, at der fremadrettet vil være større sammenhæng mellem budget og regnskabsafslutning på såvel drift som på anlægsområdet. Betragtelige afvigelser skal nøje vurderes med henblik på om der er leveret den forventede service og der fortsat er behov for midler fremadrettet, eller om den samme service vil kunne leveres mere effektivt. På anlægsområdet vil der ligeledes være behov for at vurdere om ikke realiserede anlægsprojekter fortsat skal være del af de kommunale anlægsinvesteringer.

5 Direktiv for udarbejdelse af Budget Budgetmetode Ved udarbejdelse af budget anvendes en kombination af ramme- og blokbudgettering - efter princippet: Hvad har vi råd til? Rammebudgettering betyder bl.a.: At Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget inddrager Byrådet i f.eks. tværgående prioritering af ændringer i politikker og målsætninger. At Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget fastlægger og justerer - efter behov - fagudvalgenes driftsrammer og skaber total sammenhæng i kommunens samlede budget for 4-års perioden. At fagudvalgene i eget regi sikrer den bedste udnyttelse af resurser på driftssiden inden for den udmeldte ramme. Der foretages ikke en egentlig beløbsmæssig udmelding af rammen. Rammen udledes via de principper der er fastlagt for budgetteringen af de enkelte områder. Disse principper er beskrevet efterfølgende heri. Budgettets udarbejdelse Generelt er det et mål, at budgettet bliver realistisk på alle områder således at der i den sidste ende bliver størst mulig sammenhæng mellem budget og regnskab. Store afvigelser mellem sidste års budget og regnskab vurderes med henblik på, om der er leveret den forventede service og om der fortsat er behov for midler fremadrettet, eller om den samme service vil kunne leveres mere effektivt. Selvom der er størst fokus på budgetåret er det vigtigt for den økonomiske styring, at budgetoverslagsårene budgetteres realistisk. I forhold til udarbejdelse af budgettet er der fastlagt budgetmetode og principper for hvert af følgende områder: Drift, skattefinansieret Forsyningsvirksomhed Anlæg, skattefinansieret Renter, tilskud, udligning, skatter Balanceforskydninger Byrådets og udvalgenes opgave er at udarbejde budgetforslag således: Drift, skattefinansieret Budgettet er delt op i følgende rammer med forskellige budgetprincipper: LØN OG SELVFORVALTNING med overførselsadgang UDGIFTER uden overførsel Direktionen har kompetencen til at fordele udgifter og indtægter på rammerne.

6 Direktiv for udarbejdelse af Budget Løn og selvforvaltning med overførselsadgang Løn omfattet af lønsumsstyring Som hovedregel arbejdes der med LØNSUMSSTYRING. Det kombineres med en central pulje og mulighed for opsamling af midler i afdelinger/institutioners decentrale lønsummer. Lønbudgetterne fremskrives fra 2014 til 2015 med den af KL udmeldte generelle stigningsprocent for løn. De enkelte afdelinger/institutioner får i første omgang kun tilført den stigning, som direkte relaterer sig til de ansatte. Forskellen mellem dette beløb og den generelle stigning tilføres den centrale lønpulje. Hertil kan komme et rådighedsbeløb som Direktionen så udlodder i starten af 2015 fra den centrale pulje til de enkelte afdelingers/institutioners lønbudget. Herved fremkommer årets lønsum. Selvforvaltning De enkelte afdelinger og institutioner har i videst muligt omfang selvforvaltning på øvrige udgifter. Budgetrammen for dette område er det budget 2015, der er opført i 2014-budgettet - fremskrevet med pris- og lønstigninger i henhold til KL s udmelding og korrigeret for byråds- og økonomiudvalgsbeslutninger siden vedtagelsen af budget Udgifter uden overførselsadgang Udover løn og selvforvaltning er der en række andre udgifter i budgettet hvor kommunens frihedsgrad for fastlæggelse af serviceniveauet varierer fra ingen til hel frihed. Budgetrammen for dette område er det budget 2015, der er opført i 2014-budgettet - fremskrevet med pris- og lønstigninger i henhold til KL s udmelding og korrigeret for byråds- og økonomiudvalgsbeslutninger siden vedtagelsen af budget Denne budgetramme omfatter følgende to typer udgifter: A. Serviceudgifter B. Udgifter udenfor servicerammen Fordelingen sker ud fra statens definition. Efterfølgende beskrives budgetmetoden for de to udgiftsområder:

7 Direktiv for udarbejdelse af Budget A. Serviceudgifter Budgetrammen for dette område er det budget 2015, der er opført i 2014-budgettet - fremskrevet med pris- og lønstigninger i henhold til KL s udmelding og korrigeret for byråds- og økonomiudvalgsbeslutninger siden vedtagelsen af budget Ved merudgifter - er det for at holde rammen - nødvendigt at finde kompenserende besparelser indenfor udvalgets område. Der kan her indgå såvel strukturelle besparelser som ramme- /øvrige besparelser. Ændringerne indarbejdes i budgetforslaget. Dokumentation for ændringerne udarbejdes af fagafdeling i samarbejde med Økonomi og Løn. På følgende udgiftsområder tilpasses budgetterne administrativt ved modpost på kassen: El, varme og vand tilpasses i henhold til seneste regnskab, reguleret til budgetårets prisniveau Betaling til Midttrafik På nogle områder kan budgetlægningen tilrettelægges på særlig vis f.eks. via aftaler i et fælleskommunalt samarbejde. B. Overførsler Forventede mer- eller mindreudgifter i forhold til basisbudgettet indarbejdes i budgetforslaget. Dokumentation for ændringerne udarbejdes af fagafdeling i samarbejde med Økonomi og Løn. Forsyningsvirksomhed Følgende områder er kategoriseret som forsyningsvirksomhed: Konto Affaldshåndtering Budgetforslag for drift og anlæg udarbejdes og fremsendes fra udvalget til behandling i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget. Anlæg, skattefinansieret Det i budget 2014 optagne anlægsbudget prisreguleres og medtages forlods. År 2018 sættes hvor det er relevant - lig med år Konto 7, Renter, tilskud, udligning, skatter Udarbejdes dels på grundlag af kendte fremtidige udgifter/indtægter, dels på grundlag af skøn. Konto 8, Balanceforskydninger Udarbejdes dels på grundlag af kendte fremtidige udgifter/indtægter, dels på grundlag af skøn.

8 Direktiv for udarbejdelse af Budget Udvidelser/ reduktioner drift og anlæg Økonomi og Løn indkalder forslag fra afdelinger og institutioner til behandling i fagudvalgene. Såfremt udvalget vil imødekomme et forslag, skal kompenserende besparelse/merindtægt anvises indenfor udvalgets eget område. Herefter kan ændringen lægges på plads i budgetforslaget. Økonomi og Løn ajourfører løbende for hvert udvalg - en oversigt med: hvilke nye opgaver/budgetbeløb der er lagt ind i budgettet, hvilke der er taget ud og hvilke opgaver der ikke er fundet plads til, men som et flertal i udvalget gerne ser indarbejdet i det fremtidige budget. Kun forslag der opnår flertal i udvalget sendes videre til prioritering. Herudover vil anlægsprojekter budgetteret i tidligere år, som ikke er igangsat, blive medtaget til fornyet prioritering via fagudvalg og budgetseminaret. Udvalgene fremsender forslagene til orientering for relevante MED-udvalg. Den politiske proces Marts: Udvalgsformænd introduceres til budgetdirektivet/- processen på møde forud for den egentlige budgetbehandling i udvalgene. Ultimo juni: Udvalgene har prioriteret indenfor eget område og fremsender et basisbudget i balance med opgørelse over hvilke opgaver/budgetbeløb, der som noget nyt er taget med ind i budgettet, hvilke der er taget ud og hvilke opgaver der ikke er fundet plads til men som et flertal i udvalget reelt ønsker medtaget. I august mødes gruppeformændene for de politiske partier for at se på udvalgenes budgetreduktioner og forslag til udvidelser. Her aftales hvad der skal med til det kommende budgetseminar. Budgetseminaret i august vil således behandle dels udvalgenes prioriteringer og dels de fremadrettede tiltag. Efter budgetseminaret i august: Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget udarbejder på baggrund af meldinger fra gruppeformænd og budgetseminaret et budgetforslag til Byrådets 1. behandling. I september mødes gruppeformændene med henblik på at få budgettet på plads ved Byrådets 2. behandling. Byrådsseminarer mv. Den 27. maj 2014 afholdes en budgettemadag med henblik på at sætte fokus på en række politikområder, drøftelse af omstillingsmuligheder og prioritering mv. Byrådet afholder august 2014 et to-dages seminar for endelig afklaring af budgetforslagets indhold. Det samlede resultat sendes til godkendelse i Byrådet af Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget.

9 Direktiv for udarbejdelse af Budget Budgetbemærkninger Budgetbemærkninger 2015 for drift, renter, balanceforskydninger og finansiering udarbejdes for de enkelte politikområder. Flerårsbudgetter Følgende områder fremskrives fra 2015 til 2018 med den i henhold til Struer Kommunes befolkningsprognose forventede befolkningsudvikling: Børnepasning Folkeskoler Sundheds- og ældreområdet Den/det ved fremskrivningen beregnede stigning/fald optages i budgettet på en særskilt konto - benævnt: Økonomisk konsekvens af forventede ændringer i folketallet. Omplacering af de her optagne beløb besluttes af Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget. Øvrig drift fremskrives uden realvækst/-fald. Økonomi og Løn er ansvarlig for fremskrivningen. Orientering af Hovedudvalg og lokaludvalg Orientering om budgetarbejdet sker i flere omgange: 1. Hovedudvalget orienteres af Formanden. 2. Lederne af de decentrale afdelinger og institutioner orienterer lokaludvalgene om den administrative og udvalgsmæssige del af budgetarbejdet - frem til tidspunktet for Byrådets prioriteringsseminar. 3. Sektorudvalg orienteres af direktøren for området i samarbejde med Økonomi og Løn. 4. Resultatet af Byrådets prioriteringsseminar udsendes af Økonomi og Løn til Hovedudvalget og relevante lokaludvalg.

10 Direktiv for udarbejdelse af Budget Tidsplan Dato Opgave Direktionen behandler forslag til Budgetdirektiv Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget behandler forslag til budgetdirektiv Til brug for byrådets medlemmer, direktion m.fl., startes Elektronisk Budgetmappe op og dokumenter indlægges efterhånden som de er klar. I første omgang vil der kunne ses: Budgetdirektiv 2015 Der vil efterfølgende blive konkret udmeldt hvordan dokumenterne tilgås Information om forslag til Budgetdirektiv 2015 på storledermøde. April 2014 Udvalgsformænd introduceres til processen. april-juni 2014 Budgetbehandlinger i fagudvalgene og Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget. Udvalgenes forslag sendes til orientering for relevante sektorudvalg/medudvalg Sidste frist for indsendelse af forslag til udvidelser og reduktioner fra afdelinger og institutioner til Økonomi og Løn Budgettemadag for Byrådet med fokus på udvalgte politikområder og målsætningsområder Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget behandler budgetforslag (DRIFT og ANLÆG) vedrørende forsyningsvirksomhed samt fælleskommunale aktiviteter mv Følgende ajourført budgetmateriale indlægges i den elektroniske budgetmappe: Basisbudget, drift Investeringsoversigt August Gruppeformændene mødes for at se på udvalgenes forslag. Her udtages områder til mere principiel og politisk drøftelse på det kommende budgetseminar.

11 Direktiv for udarbejdelse af Budget De aktuelle økonomiske forventninger til forelægges Økonomiog Arbejdsmarkedsudvalget: Resultatopgørelse Skattegrundlag og generelle tilskud - selvbudgettering eller statsgaranti Investeringsoversigt Ændringer besluttet i udvalgene Budgetseminar for Byrådets medlemmer m.fl Resultatet fra Byrådets budgetseminar indlægges i den elektroniske budgetmappe - til orientering for Byrådets medlemmer, Direktionen mv. Endvidere udsendes materialet til Hovedudvalg og sektorudvalg/medudvalg. August 2014 Handicapråd og Ældreråd høres i forhold relevante sager i forbindelse med fagudvalgenes behandling af budget Ultimo august 2014 Gruppeformænd mødes efter budgetseminaret og drøfter resultatet fra budgetseminaret Budgetforslag udsendes Budgetbemærkninger 2015 for drift, renter, finansforskydninger og finansiering lægges på Intranettet til orientering for bl.a. byrådets medlemmer, Direktionen mv Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget sender budgetforslag til Byrådets 1. behandling. September 2014 Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget møde med Hovedudvalget Byrådets 1. behandling af budget Sidste frist for indlevering af ændringsforslag inden kl. 12. Ultimo september 2014 Gruppeformændene mødes med henblik på at få budgettet på plads ved Byrådets 2. behandling Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget sender budgetforslag til Byrådets 2. behandling Byrådets 2. behandling og vedtagelse af budget Hovedudvalget og Storledermødet orienteres om det vedtagne budget. Økonomi og Løn/bmr/11. marts 2014

Budgetdirektiv 2017 Godkendt i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget den 12. februar 2016

Budgetdirektiv 2017 Godkendt i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget den 12. februar 2016 Budgetdirektiv 2017 Godkendt i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget den 12. februar 2016 Direktiv for udarbejdelse af Budget 2017-2020 2 Indhold Lovgrundlag... 3 Målsætninger... 3 Mål... 3 Budgetgrundlag...

Læs mere

Budgetdirektiv 2016 Godkendt i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget den 17. februar 2015

Budgetdirektiv 2016 Godkendt i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget den 17. februar 2015 Budgetdirektiv 2016 Godkendt i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget den 17. februar 2015 Direktiv for udarbejdelse af Budget 2016-2019 2 Indhold Lovgrundlag... 3 Målsætninger... 3 Mål... 3 Budgetgrundlag...

Læs mere

Budgetdirektiv 2018 Godkendt i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget den 21. februar 2017

Budgetdirektiv 2018 Godkendt i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget den 21. februar 2017 Budgetdirektiv 2018 Godkendt i Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget den 21. februar 2017 Direktiv for udarbejdelse af Budget 2018-2021 2 Indhold Lovgrundlag... 3 Målsætninger... 3 Mål... 3 Budgetgrundlag...

Læs mere

Budgetvejledning 2019

Budgetvejledning 2019 POSTBOKS 10 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Budgetvejledning 2019 Budget 2019 og overslagsårene 2020-2022 Udarbejdet af Intern Service Tiltrådt

Læs mere

Møde onsdag, den 26. maj 2010 kl. 09:15 i Byrådssalen

Møde onsdag, den 26. maj 2010 kl. 09:15 i Byrådssalen Socialudvalg Referat Møde onsdag, den 26. maj 2010 kl. 09:15 i Byrådssalen Afbud/fraværende: Ingen Indkaldt til ordinært møde: kl. 9.15 - Yvonne Villadsen vedr. punkt nr. 74 kl. 9.30 - Irene Kristensen

Læs mere

Møde mandag den 18. maj 2009 kl. 13:00 i Jobcentret

Møde mandag den 18. maj 2009 kl. 13:00 i Jobcentret Beskæftigelsesudvalg Referat Møde mandag den 18. maj 2009 kl. 13:00 i Jobcentret Afbud: Jesper Nielsen. Karin Schøn. Indkaldt: Irene Kristensen kl. 13.00 Pkt. Tekst Side 19 Orientering 22 20 Meddelelser

Læs mere

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 [UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 Indhold Budgetprocessen i 2018... 3 Fase 1: Forberedelse og budgetprocedure... 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces Nye ønsker og forslag

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6 Økonomiudvalget Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 18.30 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Hans Andersen (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Ole Søbæk

Læs mere

Budgetvejledning Senest revideret

Budgetvejledning Senest revideret Budgetvejledning 2019-2022 Senest revideret 17.1.2018 Indledning Budgetvejledningen indeholder retningslinjerne for udarbejdelse af budget 2019 og overslagsårene 2020-2022. Budgetprocessen arbejder med

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

NOTAT. Proces- og tidsplan for budget (Principper for økonomistyring bilag 3)

NOTAT. Proces- og tidsplan for budget (Principper for økonomistyring bilag 3) Proces- og tidsplan for budget 2015-2018 DATO 4. februar 2014 SAGS NR. (Principper for økonomistyring bilag 3) Dette notat beskriver principper, procedure og tidsplan for vedtagelsen af budget 2015-2018.

Læs mere

Budgetvejledning 2017

Budgetvejledning 2017 Budgetvejledning 2017 Indledning Budgetvejledningen indeholder retningslinjerne for udarbejdelse af budget 2017 og overslagsårene 2018-2020. Budgetprocessen arbejder med 3 spor: et politisk- administrativt

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2019-2022 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget 2019-2022 i henhold til 37 i Lov om kommunernes styrelse. Balancen i

Læs mere

NOTAT. Budgetprocedure for Budget Direktionens Stabe Budget og Analyse. Sagsbehandler: Torben Skov Nielsen. Dato: 2.

NOTAT. Budgetprocedure for Budget Direktionens Stabe Budget og Analyse. Sagsbehandler: Torben Skov Nielsen. Dato: 2. NOTAT Direktionens Stabe Sags: Torben Skov Nielsen Dato: 2. januar 2018 Budgetprocedure for Budget 2019-2022 Tid Aktivitet Bemærkninger Ansvarlig 2017 9/2 s bidrag til udarbejdelse af det tekniske budgetgrundlag

Læs mere

Behandling af budgetforslag 2020 ( )

Behandling af budgetforslag 2020 ( ) 359 1. Behandling af budgetforslag 2020 (2020-2023) Stine Basballe Baggrund for sagens forelæggelse Hermed fremsendes budgetforslaget for 2020-2023 til 1. behandling. Sagens gang Økonomiudvalget - Byrådet.

Læs mere

Budgetvejledning

Budgetvejledning Budgetvejledning 2018-2021 Indledning Senest revideret 26.1.2017 Budgetvejledningen indeholder retningslinjerne for udarbejdelse af budget 2018 og overslagsårene 2019-2021. Budgetprocessen arbejder med

Læs mere

Tid Aktivitet Bemærkninger Ansvarlig /2 Direktørområdernes bidrag til udarbejdelse af det tekniske budgetgrundlag

Tid Aktivitet Bemærkninger Ansvarlig /2 Direktørområdernes bidrag til udarbejdelse af det tekniske budgetgrundlag Budgetprocedure for budget 2020-2023 Tid Aktivitet Bemærkninger Ansvarlig 2019 8/2 s bidrag til udarbejdelse af det tekniske budgetgrundlag Der tages udgangspunkt i budgetoverslag 2020-2022, fremskrevet

Læs mere

Budgetprocedure

Budgetprocedure Budgetprocedure 2020-2023 Udkast 20. februar 2019 Budgettet er politikernes vigtigste redskab til at styre den økonomiske udvikling i kommunen. Det er således ved budgetlægningen, at de store beslutninger

Læs mere

Økonomiudvalget ODSHERRED KOMMUNE

Økonomiudvalget ODSHERRED KOMMUNE 1. Budgetoplæg 2012-2015 for Odsherred Kommune Sag 306-2010-42702 Dok. 306-2011-210278 Initialer: CLH Åbent Sagens opståen Byrådet skal senest den 15. oktober 2011 have vedtaget et budget for 2012 med

Læs mere

Budgetvejledning 2016

Budgetvejledning 2016 Budgetvejledning 2016 Indledning Budgetvejledningen indeholder retningslinjerne for udarbejdelse af budget 2016 og overslagsårene 2017-2019. Budgetprocessen arbejder med 3 spor: et politisk- administrativt

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-4-17 Dato: 01-09-2017 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2018-2021 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Budgetcirkulære om budgetlægningen for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018

Budgetcirkulære om budgetlægningen for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018 Dato: 1. april 2014 Til samtlige udvalg, forvaltninger og centre Budgetcirkulære om budgetlægningen for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018 Budgetcirkulæret omfatter retningslinjer, nettoudgiftsrammer,

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2016-19 tet for 2016-19 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Økonomi,HR&IT Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Baggrund Økonomi har gennemført evaluering af Budgetproces 2015 med fagudvalgene og Økonomiudvalget, hvor hovedessensen er, at til

Læs mere

Budgetvejledning. for. Budget

Budgetvejledning. for. Budget Budgetvejledning for Budget 2020-2023 Opdateret 19.2.2019 Side 1 af 14 Denne budgetvejledning indeholder de godkendte retningslinjer for udarbejdelse af et budget for 2020 og overslagsårene 2021-2023.

Læs mere

Budgetvejledningen indeholder retningslinjerne for udarbejdelse af budget 2015 og overslagsårene

Budgetvejledningen indeholder retningslinjerne for udarbejdelse af budget 2015 og overslagsårene Budgetvejledning 2015 Indledning Budgetvejledningen indeholder retningslinjerne for udarbejdelse af budget 2015 og overslagsårene 2016-2018. Budgetprocessen arbejder med 3 spor: et politisk- administrativt

Læs mere

Økonomisk politik for Stevns Kommune

Økonomisk politik for Stevns Kommune Økonomisk politik for Stevns Kommune 2019-2023 Indledning Den økonomiske politik for Stevns Kommune er et udtryk for de grundlæggende pejlemærker for den økonomiske styring i kommunen. Formålet med politikken

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-5-16 Dato: 02-09-2016 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2017-2020 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Møde 21. maj 2013 kl. 08:00 i mødelokale 3

Møde 21. maj 2013 kl. 08:00 i mødelokale 3 Økonomiudvalg Referat Møde 21. maj 2013 kl. 08:00 i mødelokale 3 Afbud fra/fraværende: Grethe Hestbech Mødet hævet kl. 10.20 Pkt. Tekst Side 67 Likviditet og resultater pr. 30. april 2013 1 68 Regnskab

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

169. Budgetforslag 2016-2019 for Odsherred Kommune

169. Budgetforslag 2016-2019 for Odsherred Kommune Side 1 af 5 169. Budgetforslag 2016-2019 for Odsherred Kommune Sag 306-2015-819 Dok. 306-2015-214761 Initialer: CLH Åbent Kompetence Byrådet via Økonomiudvalget Beslutningstema Vedtage budget for 2016

Læs mere

Kapitel 1. Generelle rammer

Kapitel 1. Generelle rammer Side 2 Kapitel 1 Generelle rammer 1. Byrådets rammeudmelding for budgetproces 2019-2022 (godkendt i Byråd 21. marts) 2. Tidsplan for budget 2019 (godkendt i Byråd 21. marts) 3. Byrådets overordnede forudsætninger

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2015-18 tet for 2015-18 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene

Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene 2017-2019 Budgetprocessen 2016 2019 er udarbejdet med det formål at fastlægge procedure, strategier og tidsplan for budgetlægningen for 2016

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 2 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2.

Budgetforslag Overslagsår Version 2 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 2 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2020 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2020 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2020 og overslagsårene 2021 2023 Budgetproceduren 2020-2023 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den kommende budgetlægning. Økonomiudvalget

Læs mere

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89.

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 6 2014 Dato: 15. august 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Forslag til budget 2015-2018 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 20. maj

Læs mere

Procedure- og tidsplan for

Procedure- og tidsplan for Procedure- og tidsplan for budget 2013 og overslagsårene 2014-16 21. marts 2012 Indledning Udgangspunktet for procedure- og tidsplanen er budgetforliget for 2012 som er indgået af et flertal i byrådet,

Læs mere

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89.

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89. ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 12. august 2015 Økonomibilag nr. 6 2015 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsid: 00.30.10-P19-7-14 Forslag til budget 2016-2019 Baggrund Økonomiudvalget

Læs mere

Aktuel økonomi - regnskab budgetlægning udligningsreform - OK 18

Aktuel økonomi - regnskab budgetlægning udligningsreform - OK 18 Aktuel økonomi - regnskab 2017 - budgetlægning 2019-22 - udligningsreform - OK 18 Byrådets plankonference den 3.-4. maj 2018 Regnskab 2017 2 Regnskab 2017 Økonomioversigt Opr. budget Korr. budget Forv.

Læs mere

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning 10. september 2014 Afsættet for budgetlægningen

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 6. september 2012 kl i Borgmesterens kontor. Mødet slut kl. 17.

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 6. september 2012 kl i Borgmesterens kontor. Mødet slut kl. 17. Økonomiudvalget Referat fra møde Torsdag den 6. september 2012 kl. 15.00 i Borgmesterens kontor Mødet slut kl. 17.55 MØDEDELTAGERE Ole Find Jensen (A) Hanne Kyvsgaard (C) John Schmidt Andersen (V) Kim

Læs mere

Forslag til budget

Forslag til budget ØKONOMI OG STYRING Økonomibilag nr. 6 2016 Dato: 11. august 2016 Tlf. dir.: 4477 2205 E-mail: mbje@balk.dk Kontakt: Mikkel Bo Jensen Forslag til budget 2017-2020 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 15.

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-2-15 Dato: 08-09-2015 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2016-2019 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Budgetproces for Budget 2020

Budgetproces for Budget 2020 Budgetproces for Budget 2020 December 2018 Budgetproces for Budget 2020 Godkendt i Byrådet d. 19-12-2018 2 Indhold 1. Fokus for budget 2020...4 1.1 Den økonomiske politik...4 1.2 Situationsbillede...5

Læs mere

Budgetstrategi Budget Januar 2018

Budgetstrategi Budget Januar 2018 Budgetstrategi Budget 2019-22 Januar 2018 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2019-22 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Forårsseminar den 20-21. april 2018 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 5

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1.

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 1 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

REVIDERET - Afsluttende tilretning af forslag til budget 2015-2018

REVIDERET - Afsluttende tilretning af forslag til budget 2015-2018 ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 24. september 2014 Økonomibilag nr. 8 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsid: 00.30.10-P19-2-14 REVIDERET - Afsluttende tilretning af forslag

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2019 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2019 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2019 og overslagsårene 2020 2022 Budgetproceduren 2019-2022 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den forestående budgetlægning. Dele

Læs mere

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Dok.nr: 727-2011-5834 2 Indledning. I årets løb anvendes de afsatte midler i overensstemmelse med det vedtagne budget og dets forudsætninger. Midlerne

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 30. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget onsdag den 30. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat onsdag den 30. august 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Budget 2018, 1. behandling...2 30-08-2017 Side

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.01.00-S00-85-14 Dato: 08-09-2014 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2015-2018 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Forslag til ændringer i tidsplan for Budget for perioden efter 1. juli

Forslag til ændringer i tidsplan for Budget for perioden efter 1. juli Hjørring Kommune Forslag til ændringer i tidsplan for Budget 2020-2023 for perioden efter 1. juli 1. august 2019 Dato Opgave 12. februar Direktionen udarbejder oplæg til budgetproces og tidsplan for arbejdet

Læs mere

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således:

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således: 123. Åbent punkt - Overførsel af uforbrugte budgetbeløb fra 2007 til 2008 for drift, anlæg, finansforskydninger og finansiering samt revision af investeringsoversigt 2008 for alle udvalg (C) Sagsnr. 08/4978

Læs mere

Efter denne orientering har Økonomiudvalget den 9. august 2010 truffet beslutning om følgende:

Efter denne orientering har Økonomiudvalget den 9. august 2010 truffet beslutning om følgende: Foreløbig budgetbalance for budget 2011-2014. Byrådet fik på møde den 22. juni 2010 gennemgået status på budget 2011 samt økonomiaftalen for kommunerne i 2011, med de usikkerheder dette tidlige tidspunkt

Læs mere

Administrativ drejebog. Budget 2010-13

Administrativ drejebog. Budget 2010-13 Administrativ drejebog Budget 2010-13 BUDGET 2010-13 PRINCIPPER OG KRITERIER 1) Vilkår og bærende principper 2) Kriterier for administrativt budgetoplæg GRUNDLAG FOR BUDGETLÆGNINGEN 3) Økonomisk politik

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2017-2020 tet for 2017-20 består af det fremlagte budget til 1. behandlingen tillagt budgetforliget, som er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 2013-44960 Dato: 27-08-2013 Dokumentnr.: 2013-260484 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2014-17 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling

Læs mere

- Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb

- Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb Budgetlægning 2015-2018 Basisbudget 2015-18: - Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb MED, Råd m.fl, 21. August 2014 Danmark er presset på vækst Vækst i BNP

Læs mere

Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017

Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017 Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017 Den 22. august 2013 på Hotel Vojens Råderum, afbureaukratisering og effektivisering Fra 5 til 12 mia. kr. i modernisering af offentlig sektor frem til 2020

Læs mere

1. Godkendelse af dagsordenen /32720 Kirkelig ligning / behandling af budget Orientering...

1. Godkendelse af dagsordenen /32720 Kirkelig ligning / behandling af budget Orientering... Referat Økonomiudvalget Tid Mandag den 28. september 2015 - kl. 13:00 Sted Mødelokale 3 Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsordenen...1 2. 14/32720 Kirkelig ligning 2016...1 3.

Læs mere

Referat fra møde Onsdag den 14. september 2011 kl i Byrådssalen

Referat fra møde Onsdag den 14. september 2011 kl i Byrådssalen Byrådet Referat fra møde Onsdag den 14. september 2011 kl. 17.00 i Byrådssalen Mødet slut kl. 18.15 MØDEDELTAGERE Ole Find Jensen (A) Anne-Lise Kuhre (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Grethe Olsen (F)

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Center for Økonomi, It og Personale Budget og indkøb oep@brk.dk www.brk.dk CVR: 26 69 63 48 9. august 2018 Foreløbig budgetbalance 2019 Der

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

Dette notat indeholder en kort beskrivelse af forslag til budgetprocedure herunder forslag til selve tids- og aktivitetsplanen.

Dette notat indeholder en kort beskrivelse af forslag til budgetprocedure herunder forslag til selve tids- og aktivitetsplanen. Vedrørende: Budgetprocedure 2016-19 Sagsnavn: Budget 2016-19 Sagsnummer: 00.01.00-S00-6-14 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato: 27-03-2015 Sendes til: Økonomiudvalget

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2017 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2017 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2017 og overslagsårene 2018 2020 Budgetproceduren 2017-2020 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den forestående budgetlægning. Katalog

Læs mere

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Vedrørende: Forventet regnskab 2015 - budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2015 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-14 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Budgetvejledningen indeholder retningslinjerne for udarbejdelse af budget 2014 og overslagsårene 2015-2017.

Budgetvejledningen indeholder retningslinjerne for udarbejdelse af budget 2014 og overslagsårene 2015-2017. Budgetvejledning 2014 Indledning Budgetvejledningen indeholder retningslinjerne for udarbejdelse af budget 2014 og overslagsårene 2015-2017. Budgetprocessen arbejder med 3 spor: et politisk- administrativt

Læs mere

Budgettet for fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen nedenfor.

Budgettet for fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen nedenfor. BUDGET 2017 2020 Roskilde Kommunes budget for 2017-2020 blev endeligt vedtaget ved Byrådets 2. behandling d. 12. oktober 2016, som følge af et budgetforlig indgået mellem Socialdemokraterne, Venstre, Det

Læs mere

BUDGETPROCESSEN ACADRE 13/xxxx

BUDGETPROCESSEN ACADRE 13/xxxx BUDGETPROCESSEN 2015-2018 29-01-2014 ACADRE 13/xxxx Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Budgetlægningsproces 2015 2018 5-2.1. Budgetreduktioner 6-2.2. Tekniske korrektioner 6-2.3. Den administrative

Læs mere

Budget Politisk tids- og arbejdsplan 2017

Budget Politisk tids- og arbejdsplan 2017 Efter vedtagelse Første og anden behandling Dialogmøder og høring Byrådets sommerseminar Budgetseminar Budgetarbejde i foråret Byrådets Vinterseminar Førbudgetproces Budget 2018-2021 Politisk tids- og

Læs mere

Budgetprocedure for budget 2009 med overslagsår

Budgetprocedure for budget 2009 med overslagsår Dato 08-04-2008 Sagsbehandler Arne Kristensen Telefon nr. 7257 7008 Mail akr@jammerbugt.dk Dokument nr. 1849-124318 Sags nr. 1849-32730 Budgetprocedure for budget 2009 med overslagsår 2010 2012 Budgetproceduren

Læs mere

Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Budget

Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Budget Februar 2019 Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Budget 2020-27 Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Fagudvalgene, Økonomiudvalget og byrådet orienteres i dette budgetnotat om rammevilkårene

Læs mere

Referat fra møde Onsdag den 12. september 2012 kl i Byrådssalen

Referat fra møde Onsdag den 12. september 2012 kl i Byrådssalen Byrådet Referat fra møde Onsdag den 12. september 2012 kl. 18.00 i Byrådssalen Mødet slut kl. 18.58 MØDEDELTAGERE Ole Find Jensen (A) Anne-Lise Kuhre (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Grethe Olsen (F)

Læs mere

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes.

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes. Notat En offensiv og balanceret - økonomistyring. 17. januar 2008 Forslag: I forbindelse med gennemførelsen af 3. budgetopfølgning for kunne det konstateres at det budgetværn der er afsat i 2008 ikke kan

Læs mere

Anlæg: Der er nu udarbejdet et forslag til investeringsoversigt, som dels tager højde for udgifter til de projekter, som allerede er igangsat.

Anlæg: Der er nu udarbejdet et forslag til investeringsoversigt, som dels tager højde for udgifter til de projekter, som allerede er igangsat. 8. september 2010 Sags id: 10/37207 Budgetoplæg -2014 Kontaktperson: mbmoe E-mail: mbmoe@assens.dk Dir. tlf.: 64 74 74 09 Budgetoplægget til økonomiudvalgets 1. bygger videre på de reduktionsblokke, der

Læs mere

Budgetproces og tidsplan 2019

Budgetproces og tidsplan 2019 Budgetproces og tidsplan 2019 02-03-2018 Kirstine Røn Direkte: 7257 7483 Mail: krr@jammerbugt.dk Sagsnr.: 00.30.02-s00-44-17 1. Indledning I det følgende beskrives processen og tidsplanen for arbejdet

Læs mere

Det politiske arbejde i budgetlægningen

Det politiske arbejde i budgetlægningen -* Budget 2016 forslag til proces Det politiske arbejde i budgetlægningen Økonomiudvalget den 16. februar 2015 Indhold 1. Indledning... 2 2. Udgangspunktet for budgetlægningen... 2 3. Økonomiske udfordringer

Læs mere

Tidsplan for budgetlægning

Tidsplan for budgetlægning Tidsplan for budgetlægning 2016-2019 Januar 1 9/1 Økonomi, Budget og regnskab Udsendelse Økonomi udsender indkaldelse af bidrag fra Områderne til budgetoplæg (beskrivelse af politikområderne, kommunalbestyrelsens

Læs mere

Med budgetforslaget opfylder kommunen pejlemærkerne i den økonomiske strategi.

Med budgetforslaget opfylder kommunen pejlemærkerne i den økonomiske strategi. ØKONOMI OG STYRING Økonomibilag nr. 8 2016 Dato: 29. september 2016 Tlf. dir.: 4477 2205 E-mail: mbje@balk.dk Kontakt: Mikkel Bo Jensen Sagsid: 00.30.10-P19-2-16 Afsluttende tilretning af forslag til budget

Læs mere

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Bilag og tabeller Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Marts 2015 Forventet regnskab 2015 Tabel 1 OPRINDELIGT BUDGET 2015 KORRIGERET BUDGET* FORVENTET REGNSKAB Forventede afvigelser INDTÆGTER

Læs mere

Økonomisk politik

Økonomisk politik Økonomisk politik 2019-2022 Ajourført: 15. marts 2018 Dokument nr. 480-2018-95063 Sags nr. 480-2018-5036 Vedtaget i Kommunalbestyrelsen den 22. marts 2018 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Mål for den

Læs mere

Økonomisk politik for Helsingør Kommune Center for Økonomi og Styring

Økonomisk politik for Helsingør Kommune Center for Økonomi og Styring Økonomisk politik for Helsingør Kommune Center for Økonomi og Styring Udarbejdet af Team Budget, Ledelsesinformation & Analyse Vedtaget af Byrådet d. 24. juni 2014 Formål med den Økonomiske politik Den

Læs mere

ØU budgetoplæg

ØU budgetoplæg ØU budgetoplæg 23.4.2014 Præsentation af budgetoplæg 2015-2018 den aktuelle status den videre proces usikkerhed Udarbejdelse og fastlæggelse af retningslinier for budgetlægningen Økonomi Økonomiudvalg

Læs mere

Forløbet af og forudsætningerne for budgetlægningen for budget

Forløbet af og forudsætningerne for budgetlægningen for budget Bilag 2 Fra Borgmesterens Afdeling Dato 25-02-2016 I dette bilag beskrives hvordan den politiske og den administrative budgetproces tilrettelægges på en række konkrete områder. Administrativ proces for

Læs mere

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne.

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne. 1. Generelt Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet skal byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for det kommende år og tre overslagsår. Budgettet skal behandles to gange i byrådet med

Læs mere

Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget , proces og tidsplan

Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget , proces og tidsplan Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget 2018 2021, proces og tidsplan Dette notat beskriver forslag til proces- og tidsplan for budgetlægningen for budget 2018-2021. Indhold: 1. Vigtige elementer i årets

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2018 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2018 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2018 og overslagsårene 2019 2021 Budgetproceduren 2018-2021 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den forestående budgetlægning. Teknisk

Læs mere

Notatark. Hermed en samlet beskrivelse af budgetproceduren for budget 2019 og tidsplan for budgetarbejdet med videre i løbet af 2018:

Notatark. Hermed en samlet beskrivelse af budgetproceduren for budget 2019 og tidsplan for budgetarbejdet med videre i løbet af 2018: Notatark Sagsnr. 00.30.02-S00-2-17 Sagsbehandler: Kim Hjorth Olsen m.fl. 19.01.2018 Budgetprocedure 2019 og tidsplan for budgetarbejdet m.v. i 2018 Hermed en samlet beskrivelse af budgetproceduren for

Læs mere

Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget , proces og tidsplan

Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget , proces og tidsplan Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget 2019-2022, proces og tidsplan Dette notat beskriver forslag til proces- og tidsplan for budgetlægningen for budget 2019 2022. Indhold: 1. Vigtige elementer i årets

Læs mere

Budgetproces og tidsplan 2020

Budgetproces og tidsplan 2020 Budgetproces og tidsplan 2020 08-02-2019 Kirstine Røn Direkte: 7257 7483 Mail: krr@jammerbugt.dk Sagsnr.: 00.30.02-s00-59-18 1. Indledning I det følgende beskrives processen og tidsplanen for arbejdet

Læs mere

Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014

Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014 Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014 Økonomiudvalg og Byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune I løbet af 2014 er ledigheden for de forsikrede ledige i Holbæk Kommune faldet overraskende

Læs mere

Byrådet, Side 1

Byrådet, Side 1 Byrådet, 06-09-2016 Side 1 2. Åbent punkt - Beslutningssag - 1. behandling af budget 2017-2020 med tilhørende justering af de økonomiske pejlemærker - Sag nr. 16/4131 Sagsgang og sagstype Økonomiudvalget,

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø oep@brk.dk CVR: 26 69 63 48 3. august 2017 J. nr. Foreløbig budgetbalance 2018 Der er udarbejdet

Læs mere

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Version 2.0 Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Dato Version Beskrivelse af ændring 25.11.2009 1.0 Nyt bilag godkendt 21.10.2014 2.0 Administrativ revision af bilaget

Læs mere

Aktuel økonomi: - regnskab budgetlægning Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016

Aktuel økonomi: - regnskab budgetlægning Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016 Aktuel økonomi: - regnskab 2015 - budgetlægning 2017-19 Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016 Regnskab 2015 - Økonomioversigt Forv. Opr. budget Korr. budget regnskab Regnskab mio.kr. (-) angiver indtægt/overskud

Læs mere

Budgetstrategi

Budgetstrategi Budgetstrategi 2019-2022 Overordnet om budgetstrategien Budgetstrategien beskriver den overordnede proces herunder produkter og tidsfrister i forbindelse med arbejdet med budgettet for det kommende år

Læs mere