KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005"

Transkript

1 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005

2 UDVALGTE DATA KØBENHAVNS KOMMUNE 2005 Veldrevne virksomheder er økonomisk og miljømæssigt bæredygtige og gode arbejdspladser. Københavns Kommune er en virksomhed, der hele tiden forfølger disse mål. Nedenfor er samlet væsentlige tal om kommunens økonomi, miljø og medarbejdere. Tallene findes både i kommunens regnskab og grønt regnskab som led i den samlede afrapportering af resultaterne for Bruttoomsætning 1 Mio. kr Nettoudgifter 2 Mio. kr Skatter, udligning og finansposter Mio. kr Årets resultat 3 Mio. kr Gæld, langfristet Mio. kr Serviceudgifters andel af indtægter 4 Pct Administrationsandel 5 Pct. 10,7 10,8 10,7 Anlægsudgifter i pct. af bruttoomsætning Pct. 5,5 6,0 4,3 Årets resultat, omkostningsbaseret regnskab 6 Mio. kr Forbrug af vand m 3 pr. m 2 0,62 0,61 0,59 2 Forbrug af el kwh pr. m 2 50,5 50,5 49,2 Forbrug af varme 7 kwh pr. m 2 0,15 0,16 0,15 Antal medarbejdere 8 Kvinder Mænd Antal Pct. Pct Sygefravær 9 Dage 19,0 18,0 19,3 Personaleomsætning 10 Pct Medarbejdertilfredshed 11 Pct KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 UDVALGTE DATA Medarbejderudvikling 12 Pct Kilder: Regnskaber, Personalepolitiske regnskaber, der udarbejdes hvert andet år. 1: Bruttoomsætning er drifts-, anlægs- og lovbundne bruttoudgifter ekskl. udgifter med 100 pct. statsrefusion som f.eks. folkepension. 2: Nettoudgifter er drifts-, anlægs- og lovbundne nettoudgifter, dvs. bruttoomsætning fraregnet refusioner, brugerbetalinger og andre indtægter. 3. Årets resultat er forskydningen i likvide aktiver i regnskabsåret før kursreguleringer mv. 4: Serviceudgifter er alle nettodriftsudgifter fraregnet overførsler og forsyningsvirksomheder. Indtægter er skatteindtægter, tilskud og udligning fratrukket tilskud til HUR. 5: Administrationsandel er nettodriftsudgifter på funktionerne 6.40, 6.41, 6.42, 6.50 og 6.51 divideret med nettodriftsudgifterne. Begge dele er korrigeret for HS og KE. 6: Resultat ifølge det omkostningsbaserede regnskab, der blev afrapporteret første gang i : Varmeforbruget er graddage-korrigeret, så man kan sammenligne forbruget år for år. 8: Opgjort som fuldtidsstillinger. 9: Sygefraværet er opgjort efter definitionen i 6-by-samarbejdet og er baseret på månedslønnede. 10: Ekstern afgang målt i februar 2004 (2003) i pct. af ansatte i februar 2003 (2002). 11: Andelen af medarbejdere, der er tilfredse eller meget tilfredse med at være ansat på deres nuværende arbejdsplads. Tallet opgøres hvert andet år. 12: Andelen af medarbejdere, der har haft en medarbejderudviklingssamtale inden for det seneste år.

3 INDHOLD 4 OVERBORGMESTERENS FORORD LEDELSENS BERETNING 5 ÅRETS RESULTAT BERETNING 15 TEKNIK- OG MILJØBORGMESTERENS KOMMENTAR OPFØLGNING PÅ ÅRETS REGNSKAB 16 BORGERREPRÆSENTATIONENS OPFØLGNING PÅ KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 DEN GRØNNE STATISTIK 3 18 EL, VAND OG VARME 20 ØKOLOGI 21 AFFALD OG INDKØB 22 MILJØLEDELSE 24 MILJØVURDERING AF POLITISKE INDSTILLINGER 26 SÅDAN ER DATA OPGJORT DER FINDES TO GRØNNE REGNSKABER Københavns Kommune udgiver to grønne regnskaber. Denne publikation»københavns Kommunes grønne regnskab 2005«gør status over miljøarbejdet i virksomheden Københavns Kommune. Det er her du bl.a. kan læse om ressourceforbrug, økologi og miljøledelse i kommunens forvaltninger, institutioner og virksomheder.»københavnernes grønne regnskab«gør status over miljøtilstanden i byen København. Her kan du bl.a. læse om borgere og virksomheders forbrug af el, vand og varme, om trafikken, affald, vandkvalitet og bynatur.

4 HANDLING BAG ORDENE 4 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 UDVALGTE DATA Københavns Kommune har som en af landets største virksomheder et ansvar for at drive kommunen bæredygtigt både økonomisk og miljømæssigt. Det kræver, at vi skærper fokus på kommunens miljøbelastning, og at vi alle handler på baggrund af resultaterne på miljøområdet. Det er en prioritering, der udspringer af et generelt ønske om at give byens borgere bedre forhold. Men det er også en prioritering, som er til fordel for kommunens økonomi og miljøet. Regnskabet dokumenterer, hvor langt vi er i processen med at skabe en mere bæredygtig kommune. Indikatorerne i regnskabet relaterer sig til de politisk fastsatte mål. Det grønne regnskab er et redskab, der skal medvirke til at skabe handling. Det kræver, at dataene i regnskabet er valide og kan forklares. Vi skal blive bedre til at dokumentere resultaterne på miljøområdet, fordi det skaber grundlaget for, hvor kommunen skal lægge sin indsats i fremtiden. Handling er væsentligt, fordi kommunen i fremtiden har nogle udfordringer omkring miljøarbejdet, der skal løftes, hvis kommunen skal drives miljømæssigt forsvarligt. Det gælder specielt inden for energiforbrug, miljøledelse og miljømæssigt byggeri. Vi skal tage udfordringerne op, så vi kan blive en mere bæredygtig virksomhed. Det er derfor vigtigt, at vi i de kommende år udviser vilje og handlekraft for at mindske kommunens miljømæssige belastning. Det er vigtigt, at vi alle i kommunen gør en målrettet indsats for at nå målene. Det kræver, at der er politisk ejerskab og ansvar for de mål, der er besluttet, og at vi følger op på, om målene nås. Det er vigtigt med handling bag ordene. Overborgmester Ritt Bjerregaard

5 ÅRETS RESULTAT 2005 Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen vil med Københavns Kommunes grønne regnskab gerne vise, hvordan det går med at nå de miljømål, som Borgerrepræsentationen har besluttet. STATUS 2005: Vurdering baseret på udviklingen fra NÅR VI MÅLET: Vurdering af, om de besluttede kommunale virkemidler er tilstrækkelige til at nå de aktuelle mål MÅL STATUS 2005 NÅR VI MÅLET BEMÆRKNINGER Samlet økologiprocent for kommunen som helhed For første gang er der en samlet økologiprocent for alle kommunens køkkener og kantiner. Der er dog kun finansiering til udgangen af 2006, og der skal arbejdes målrettet, hvis målet skal nås inden Antal institutioner, der er omlagt ud af institutioner i alt x ud af ud af ud af Der blev omlagt 20 institutioner og etableret 6 skoleboder. Der er dog kun til finansiering til udgangen af 2006, og der skal arbejdes målrettet, hvis målet skal nås inden Antal institutioner, der har indført miljøledelse ud af institutioner i alt 4 ud af ud af ud af nye institutioner mv. fik indført miljøledelse i Hvis ikke der arbejdes målrettet, er det ikke sikkert, målet nås. Procentdel af kommunens ansatte, der er omfattet af miljøledelse - - Under 10 pct. Under 10 pct. af de ansatte er omfattet af miljøledelse. Hvis ikke der arbejdes målrettet, er det ikke sikkert, målet nås. Elforbrug (GWh) Elforbruget faldt 2 pct. fra 2004 til Siden 2002 er elforbruget faldet med 6 pct. Der er mange uforklarlige udviklinger, og der er derfor fortsat brug for fokus på området. Varmeforbrug (GWh) Varmeforbruget faldt 6 pct. fra 2004 til Siden 2002 er forbruget faldet med 2 pct. Der er mange uforklarlige udviklinger, og der er derfor fortsat brug for fokus på området. Vandforbrug (mio. liter) Vandforbruget er faldet. CO 2 -bidrag pr. medarbejder tons pr. ansat 2,5 2,5 2,6 - - Procentdel af kommunens leverandører, der er miljøcertificeret eller lever op til tilsvarende kriterier - 40 pct. 40 pct. Der er ikke kommet flere leverandører, der har miljøledelse. Der er behov for en øget indsats på dette område, hvis målet skal nås. Antal indkøbsaftaler, hvor det er muligt at købe miljømærkede produkter I halvdelen af de indgåede aftaler i 2005 er der mulighed for at vælge miljømærkede produkter.

6 BEHOV FOR FORTSAT FOKUS 6 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 LEDELSENS BERETNING Det grønne regnskab for virksomheden Københavns Kommune er et vigtigt redskab i kommunens miljøarbejde. Det er her, vi måler vores indsats og får overblik over, hvor det går godt, og hvor der er grund til at tage hårdere fat blev igen et blandet år for miljøarbejdet i virksomheden Københavns Kommune med både fremgang og stilstand. For første gang i mange år er kommunens samlede energi- og vandforbrug faldet i Men om Agenda 21- planens mål om at reducere energiforbruget med 5 pct. i perioden nås er usikkert. Mange forvaltninger har vanskeligt ved at forklare, hvorfor deres forbrug ser ud, som det gør. Isoleret set er der mange gode resultater, men kommunens miljøarbejde står over for to store udfordringer de kommende år. Generelt skal forvaltningerne skærpe fokus for at nå Agenda 21-planens mål, og de skal blive bedre til at forklare udviklingen i deres fastsatte mål. Der skal arbejdes målrettet, for at kommunen når de fastsatte mål for miljøcertificering og økologi inden udgangen af Under 10 pct. af kommunens ansatte er omfattet af et miljøledelsessystem, og 900 institutioner mangler stadig at omlægge til økologi. Generelt for alle forvaltninger er, at de skal blive bedre til at forklare udviklingen i regnskabets resultater. Der er for mange uforklarlige udviklinger. Hvis vi skal skabe troværdighed omkring miljøarbejdet i virksomheden Københavns Kommune er det vigtigt, at vi kan forklare vores resultater. HALVVEJS I MÅL MED ØKOLOGI Arbejdet med at omlægge kommunens køkkener og kantiner til økologi fortsatte i I 2005 var indsatsen koncentreret om plejehjem og døgninstitutioner. 15 døgninstitutioner og fem plejehjem gik over til økologisk kost. Personale fra yderligere tre plejehjem deltog i kurser, men omlagde ikke deres køkkener, da de skulle renoveres. Der er etableret seks nye økologiske skoleboder i Det betyder, at 49 ud af 63 skoler nu er omfattet af projektet om økologisk skolemad, som giver børn mulighed for at købe et sundt og overvejende økologisk måltid på skolen. Undervisere i hjemkundskab skal fremover inddrage økologi i undervisningen. 188 hjemkundskabslærere skal derfor på kursus i økologiske principper. Der har ikke været midler til at omlægge daginstitutioner i I 2005 startede et pilotprojekt på tre af byens 25 idrætsanlæg. Udover omlægning af nye køkkener har der været afholdt forskellige aktiviteter for at fastholde fokus på økologi i de køkkener, der allerede er omlagt. F.eks. blev der afholdt en Økologisk Minimesse, hvor personale i kommunens køkkener fik lejlighed til at møde de leverandører, der er indgået indkøbsaftale med. Den samlede økologiprocent i kommunens køkkener er for første gang opgjort i Opgørelsen viser, at den samlede økologiprocent er på 36 pct. Det betyder, at vi er halvvejs i forhold til målet om, at 75 pct. af maden i kommunens køkkener og kantiner skal være økologisk inden udgangen af Ser man på antallet af køkkener, er 303 køkkener og kantiner ud af institutioner nu omlagt til økologi. 312 daginstitutioner, 39 kantiner, 47 døgninstitutioner, 30 plejehjem og produktionskøkkener, 190 fritidshjem og klubber samt 25 idrætsanlæg mangler stadig at gå over til økologi. 15 skoler mangler at få etableret en skolebod. For at nå målet for økologi er der flere udfordringer, der skal håndteres. Både i budgetterne og køkkenerne. Økologiprojektet er finansieret til og med I 2006 er det planlagt at omlægge 119 køkkener. Hvis der ikke afsættes midler på kommunens budget for ,

7 skal der tages stilling til, hvordan omlægningen så skal ske. På køkkensiden møder forvaltningerne forskellige udfordringer, når det gælder økologi. Den nye Børne- og Ungdomsforvaltning har overtaget over 500 institutioner med køkkener fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i forbindelse med forvaltningsreformen. Allerede nu er 1/3 af daginstitutionerne omlagt. En daginstitution er forholdsvis nem at omlægge til økologi, da den serverer få måltider. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, som har store produktionskøkkener, står over for en langt større udfordring. Mange køkkener er bygget til at modtage industrielt fremstillede varer, så det f.eks. ikke er muligt at skrælle rodfrugter i køkkenerne. Desuden kan plejehjemmene ikke spare penge til økologiske varer ved at skære ned på kødportionerne, da de ældre i forvejen får for lidt protein. Nødvendige specialprodukter til småtspisende m.v. findes ikke økologisk og er en stor post på kostbudgetterne. Samlet set er der derfor en række økonomiske, organisatoriske og ikke mindst ernæringsmæssige forhold, der vanskeliggør omlægning til økologi på plejehjem i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Idrætsanlæggene i Kultur- og Fritidsforvaltningen har også en stor udfordring, når det gælder målet for økologi. Udfordringen her er først og fremmest, at ressourcerne i cafeterierne er begrænsede med hensyn til både udstyr og personale. På mange idrætsanlæg varetages tilberedning og salg af pølser, pomfritter, toast og slik af frivillige fra en eller flere klubber. På idrætsanlæggene er en mulig vej at udvikle et nyt koncept baseret på sunde økologiske råvarer, som er nemme at tilberede og opbevare. Omlægningen kræver desuden opbakning fra brugerne og brugerbestyrelser. Endelig er der idrætsanlæg, hvor køkkenerne er udliciteret til private forpagtere eller kommunale køkkener, som alle er afhængige af en stabil indtægt. I disse køkkener kan man som en del af udliciteringen overveje at stille krav om brug af økologiske råvarer, ligesom der må stilles krav om, at køkkenpersonalet modtager hjælp i form af uddannelse og rådgivning i økologisk kantinedrift. MÅL FOR ØKOLOGI 75 pct. af den mad, som serveres i kommunens køkkener og kantiner, skal være økologisk inden udgangen af 2008 (Københavns Agenda BR 11/05). 7

8 8 8 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 LEDELSENS BERETNING MÅL FOR MILJØLEDELSE Alle forvaltninger i Københavns Kommune skal være miljøcertificeret inden udgangen af 2008 (Københavns Agenda BR 11/05). FÅ KOM I GANG MED MILJØLEDELSE I 2005 Arbejdet med miljøledelse blev sat på vågeblus i Årsagerne var usikkerhed om finansiering af indsatsen og ændringer i forvaltningsstrukturen. Der var få institutioner, der gik i gang med miljøledelse i 2005: 19 lokalbiblioteker, Københavns Ejendomme og Københavns Brandvæsen. Indtil nu er 46 af kommunens institutioner og enheder miljøcertificeret. 23 nye institutioner blev miljøcertificeret i 2005: 14 fritidshjem og klubber, Rengøringsservice og Kulturog Fritidsforvaltningens administrative funktioner (Centraladministrationen), Kommune Teknik København, København Brandvæsen, Københavns Energi og Miljø- og Forsyningsforvaltningens sekretariat. Samlet set er under 10 pct. af kommunens ansatte omfattet af et miljøledelsessystem ved udgangen af Der er altså lang vej til målet om, at alle kommunale institutioner skal være miljøcertificeret inden udgangen af Når det gælder organisering og finansiering af arbejdet med miljøledelse, tegner fremtiden dog noget lysere. I april 2005 vedtog Borgerrepræsentationen nemlig, at hver forvaltning fremover får midler til at ansætte en ressourceperson, som skal koordinere og gennemføre miljøcertificeringen af forvaltningens institutioner. Herudover har alle forvaltninger opstillet grønne budgetmål for miljøledelse for Nogle forvaltninger har længere vej til målet end andre. Kultur- og Fritidsforvaltningen, den nye Børne- og Ungdomsforvaltning og den nye Teknik- og Miljøforvaltning har lavet en plan for indførelse af miljøledelse inden udgangen af Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har endnu ikke lavet en plan for miljøledelse i deres institutioner. Begge forvaltninger har derfor et stort arbejde foran sig, da ingen af deres ansatte på nuværende tidspunkt er omfattet af miljøledelse. Socialforvaltningen har i 2006 ansat en ressourceperson, og forvaltningen har besluttet at nedsætte en miljøgruppe, som er ansvarlig for at indføre miljøledelse i forvaltningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har endnu ingen plan for arbejdet med

9 9 miljøledelse. Begge forvaltninger har dog i slutningen af 2005 givet til kende, at de forventer at indfri målet inden for den fastsatte tidsramme. I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er under 30 af forvaltningens knap ansatte i dag omfattet af et miljøledelsessystem. EL, VARME- OG VANDFORBRUG FALDER Københavns Kommune har som mål at reducere det samlede el- og varmeforbrug med 5 pct. fra Der er ikke udarbejdet nogen fælles plan for, hvordan målet skal nås. Arbejdet med el og varmebesparelser ligger i stedet i hver enkelt forvaltning blev året, hvor kommunens samlede el- og varmeforbrug faldt for første gang i mange år. Kommunens elforbrug var i 2005 på 112 GWh, hvilket er et fald på knap 2 pct. i forhold til Siden 2002 er elforbruget faldet med 6 pct. Det betyder, at Agenda 21-planens mål om at reducere elforbruget med 5 pct. i perioden er nået, hvis det nuværende forbrug fastholdes. Økonomisk betyder faldet i elforbruget fra 2004 til 2005, at kommunen har sparet 3,5 mio. kr. på elregningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen har sparet mest på strømmen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen blev i

10 10 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 LEDELSENS BERETNING MÅL FOR ENERGI OG VAND Inden 2007 skal kommunens energiforbrug reduceres med 5 pct. i forhold til forbruget i 2002 (Københavns Agenda BR 11/05). Vandforbruget i forvaltninger og institutioner skal reduceres fra 11 liter pr. indbygger pr. døgn i 2001 til 9 liter i 2005 og 8 liter i 2010 (Københavns Agenda BR 11/05) pålagt at spare 2,9 mio. kr. på el og varme. Resultatet af besparelserne ses nu tydeligt i form at et fald i forvaltningens elforbrug i Miljø- og Forsyningsforvaltningen kan ikke umiddelbart forklare faldet i elforbruget, da der både er bygninger, hvor forbruget er faldet og steget. I Økonomiforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er elforbruget svagt stigende. Stigningen er så lille, at den kan forklares med usikkerhed om data. Det samlede varmeforbrug i kommunens institutioner var i 2005 på 319 GWh, hvilket er et fald på knap 6 pct. i forhold til Set i forhold til 2002 er varmeforbruget faldet 3 pct. Der er derfor fortsat behov for fokus på varmeforbruget i kommunens institutioner, hvis målet om 5 pct. reduktion i perioden skal nås. Økonomisk betyder faldet i varmeforbruget, at kommunen har sparet 10 mio. kr. på varmeregningen. Alle forvaltninger undtagen Økonomiforvaltningen har brugt mindre varme. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens varmebesparelse kan tilskrives sparekravet fra 2004, men der kan også være andre årsager. Ingen af de andre forvaltninger kan give entydige forklaringer på, hvorfor de har brugt mindre varme i Heller ikke Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen kan give en entydig forklaring på varme- og elbesparelserne. Forvaltningen har dog gennem mange år haft fokus på energiforbruget, f.eks. gennem energistyring, opsætning af EnergyGuards og decentrale energibudgetter. Det er flot, at el- og varmeforbruget i kommunens institutioner er faldet i Mange forvaltninger har vanskeligt ved at forklare, hvorfor deres forbrug ser ud, som det gør. Der er mange uforklarlige udviklinger. I mange forvaltninger følges der ikke løbende med i udviklingen af energiforbruget. Det er derfor vigtigt, at der fortsat er fokus på energiforbruget, og at det undersøges, om kommunens institutioner har de værktøjer, der skal til for at følge forbruget. 1. januar 2006 overtog Københavns Ejendomme driften af kommunens bygninger. De skal fremover drive kommunens bygninger og vil derfor spille en væsentlig rolle i at reducere kommunens forbrug af el og varme yderligere. Vandforbruget var i 2005 på mio. liter, hvilket svarer til 7,2 liter pr. indbygger pr. døgn. Vandforbruget falder altså fortsat, og målet i Agenda 21-planen om 8 liter pr. døgn pr. indbygger i 2010 er nået. I kroner og ører betyder faldet, at vi har sparet 1,5 mio. kroner i 2005 på vandregningen. Uddannelsesog Ungdomsforvaltningen, Sundhedsog Omsorgsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen står for de største fald i vandforbruget. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har ikke nogen specifik forklaring på faldet i vandforbruget, men forvaltningen har igennem mange år haft fokus på ressourceforbruget, f.eks. gennem energistyring, opsætning af EnergyGuards og decentrale budgetter. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen forklaring på deres faldende vandforbrug. Som for energiforbruget er der derfor behov for fortsat fokus på vandbruget, da der er for mange uforklarlige udviklinger. SORTERING AF AFFALD HALTER Københavns Kommune kræver, at affald skal sorteres i en række fraktioner, f.eks. glas, papir, pap og elektronik. Kravet gælder selvfølgelig også affald fra kommunens egne institutioner. Heller ikke i år kan det grønne regnskab dokumentere, om kommunens institutioner lever op til kravene om sortering og genanvendelse. Det er ikke godt nok, og det vil der derfor blive rettet op på. Da der blev

11 fulgt op på Agenda 21-planen, svarede de fleste forvaltninger, at de ikke ved, om deres institutioner kildesorterer. Forvaltningerne vurderer, at der er indført fuld kildesortering i de institutioner, der er miljøcertificeret. Miljøkontrollen vil bruge erfaringerne fra indsamling af data om økologi til at indsamle dokumentation om kildesorteringen således, at det grønne regnskab for 2006 kan indeholde oplysninger om graden af genanvendelse i de enkelte forvaltninger. Som noget nyt bringer regnskabet i år oplysninger om papir- og papaffald fra dele af den kommunale administration i 2004, blandt andet Rådhuset. Tallene viser, at de valgte administrative enheder i 2004 producerede mellem 20 og 260 kg papir- og papaffald pr. ansat. Dermed svarer mængden af papir- og papaffald pr. ansat til en bunke almindeligt genbrugspapir (A4) på mellem 40 cm og 5,20 meter. Forskellen i indsamlingen af papir- og papaffald kan skyldes forskelle i arbejdsgange og opgaver. Konsekvens i affaldssorteringen kan også spille ind. Det er imidlertid vigtigt, at de kommunale virksomheder frasorterer deres papir og pap, så det kan genbruges. Set i den store sammenhæng vil det allerbedste for miljøet dog være, at forbruget af papir og pap samtidig blev nedbragt på de kommunale institutioner. Ifølge Affaldsplan 2008 skal alle forvaltninger bidrage til en plan, der skal sikre, at de kommunale institutioner kildesorterer glas og papir fra det øvrige affald. Planen skal indeholde mål for øget genanvendelse af affald fra kommunens institutioner. Miljøkontrollen vil tage initiativ til, at planen udarbejdes i løbet af Desuden vil Miljøkontrollen gennemføre oplysnings- og tilsynskampagner, der skal sikre, at de ansvarlige på de kommunale institutioner kender reglerne for kildesortering af affald og ved, hvad der skal gøres for at nå målene. MÅL OG KRAV FOR AFFALD Alle kommunens institutioner skal sortere alt papir, pap og karton fra til genanvendelse. Dette krav gælder uanset mængden af papir-, pap- og kartonaffald (Regulativ for Erhvervsaffald). Grønt regnskab skal gøre rede for udvikling i genanvendelse af affald (Dogme 2000 BR262/01). I 2006 udarbejdes, i samarbejde med kommunens syv forvaltninger, et forslag til plan, der skal sikre, at alle kommunale institutioner kildesorterer glas og papir fra det øvrige affald ud over kravene i de gældende regler. Planen vil indeholde mål for øget genanvendelse af affald fra kommunens institutioner (Affaldsplan 2008 BR157/05). 11

12 12 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 LEDELSENS BERETNING MÅL FOR GRØNNE INDKØB Der skal være udformet en miljømæssig bæredygtig indkøbspolitik (Dogme 2000 BR 262/01). Kommunen vil øge andelen af leverandører, der er EMAS-registreret eller lever op til kriterierne for certificering efter ISO til 80 pct. i 2007 (Københavns Agenda BR 11/05). Kommunen vil vægte miljø- og arbejdsmiljøspørgsmål mindst 20 pct. som udgangspunkt, når tilbud vurderes (Københavns Agenda BR 11/05). Fra 2007 vil kommunen ikke købe produkter, der indeholder pvc, klorerede opløsningsmidler samt stoffer, der står på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. (Københavns Agenda BR 11/05). Ved indkøb af elektriske produkter vil kommunen stille samme krav til produkternes energiforbrug som Elsparefondens A-klub (Københavns Agenda BR 11/05). Kommunen vil efterspørge miljømærkede produkter (Københavns Agenda BR 11/05). EN MINDRE DEL AF KOMMUNENS INDKØB ER GRØNNE Kommunen køber hvert år varer og tjenesteydelser for 3 mia. kr. Forvaltninger og institutioner køber selv ind for 2 mia. gennem egne indkøb og udbud. Der findes ingen opgørelser af, hvor stor en del af disse indkøb der tager hensyn til miljøet. Den centrale indkøbsfunktion skønner, at 1 mia. af kommunens indkøb er egnet til at lave fælles indkøbsaftaler. De fælles indkøbsaftaler tager hensyn til miljøet. Hvis alle indkøbere i kommunens forvaltninger og institutioner bruger de fælles indkøbsaftaler, kan kommunens samlede indkøb drejes i en mere miljørigtig retning. I 2005 er 500 mio. kr. dækket af fælles indkøbsaftaler. Anvendelsesgraden af de fælles aftaler var i 2005 på 71 pct. dvs. 355 mio. kr. blev købt via en fælles indkøbsaftale. Det er en forbedring på 11 procentpoint i forhold til Flere indkøbere bruger altså de fælles aftaler, men udfordringen er, at forvaltningerne generelt skærper deres fokus på at bruge de fælles indkøbsaftaler. I slutningen af 2005 var der indgået 32 fælles indkøbsaftaler. I 16 af de nye aftaler i 2005 kan der vælges miljømærkede produkter. Det er en forbedring på 16 pct. i forhold til Anvendelsesgraden på de aftaler, hvor der er miljømærkede produkter, er på 90 pct., hvilket er en markant forbedring i forhold til sidste år. Der er ikke de store forskelle i de enkelte forvaltningers indkøb af miljømærkede produkter. Kommunens indkøbere køber derfor miljømærkede produkter, når det er en mulighed. En foreløbig opgørelse for 2005 viser, at 40 pct. af kommunens leverandører er miljøcertificerede. Det er samme procentdel som i Skal vi nå målet om 80 pct. miljøcertificerede leverandører i 2008, er der behov for en øget indsats på dette område. Indkøbsfunktionen skal derfor igangsætte en målrettet indsats for at øge antallet af miljøcertificerede leverandører inden udgangen af 2008, hvis Agenda 21-planens mål skal nås.

13 SKÆRPET FOKUS PÅ MILJØRIGTIG PROJEKTERING Siden 1998 har kommunen haft retningslinjer for miljøorienteret byfornyelse. Retningslinjerne gælder for alt kommunalt byggeri, herunder større ombygninger og anlægsarbejder, samt byggeri der støttes af kommunen, f.eks alment byggeri. Brugen af retningslinjerne blev evalueret i Evalueringen viste, at minimumskravene følges i al kommunalt byggeri. Det er meget ressourcekrævende at opgøre anvendelsen af retningslinjerne hvert år, hvorfor regnskabet ikke indeholder nye tal for Status for Agenda 21-planen vurderer, at målet, om at kommunen skal efterleve miljømæssigt bæredygtige retningslinjer inden for bygge- og anlægsområdet, er opfyldt. Men det vurderes også, at der stadig er behov for fokus på området, særligt vedrørende totaløkonomiske konsekvenser. I 2005 blev retningslinjerne revideret og videreudviklet i et nyt sæt retningslinjer: Miljø i byggeri og anlæg. De nye retningslinjer er baseret på miljømål og giver øget frihed i valg af løsninger. Krav om miljørigtig projektering er et andet vigtigt, nyt element i retningslinjerne. Med miljørigtig projektering kan de miljømæssige konsekvenser af et byggeri belyses og miljømålene dokumenteres. Københavns Kommune har udviklet et digitalt værktøj til miljørigtig projektering KKplanner der tager udgangspunkt i kommunens miljømål og retningslinjer. Værktøjet er samtidig tilpasset kommunens bygge- og anlægsaktiviteter. Kommunen kan stille krav til sig selv men kan kun opfordre private bygherrer til at følge de ny retningslinjer. Teknik- og Miljøforvaltningen vil fremover styrke bygherrerådgivningen for at fremme miljø- og energirigtig projektering blandt private bygherrer. I 2005 og 2006 er der sat et projekt i gang, som skal opbygge kompetencer hos de kommunale medarbejdere, der arbejder med byggeri. Derudover vil Teknik- og Miljøforvaltningen tage initiativ til, at der udvikles nye redskaber og metoder til at informere og rådgive private bygherrer om miljøorienteret byggeri. Københavns Ejendomme kommer også til at spille en væsentlig rolle i forhold til miljørigtig byggeri. MÅL FOR BYGGERI Kommunen skal efterleve miljømæssigt bæredygtige retningslinjer inden for bygge- og anlægsområdet (Dogme 2000 BR 262/01). Inden udgangen af 2005 anvendes miljørigtig projektering til alt kommunalt og støttet byggeri samt anlægsarbejde (Københavns Agenda BR 11/05). 13

14 14 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 LEDELSENS BERETNING FREMDRIFT I MILJØVURDERING AF INDSTILLINGER Fra 2005 skal alle indstillinger til de stående udvalg, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen miljøvurderes efter en ny metode. Den nye metode blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i Formålet med miljøvurderingen af indstillinger er at give politikerne en faglig vurdering og et hurtigt overblik over, om den aktuelle indstilling vil påvirke kommunens miljømål positivt, negativt eller neutralt. Den nye metode er baseret på, at alle forvaltninger laver positivlister over sagsområder, som kan forventes at påvirke kommunens miljømål i den ene eller anden retning. Opgørelser for 1. og 2. kvartal i 2005 viste, at det gik meget trægt med at bruge den nye metode i forvaltningerne. De seneste opgørelser fra 3. og 4. kvartal 2005 viser dog tegn på, at forvaltningerne har taget den nye metode til sig. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er længst fremme med at bruge den nye metode. Bygge- og Teknikforvaltningen er den forvaltning, som har flest sager på positivlisten. Det drejer sig ofte om store komplicerede sager som lokalplaner og byggesager. Implementeringen af den nye metode i alle enheder i forvaltningen har været en stor udfordring, men opgørelsen for sidste kvartal viser, at den nye metode begynder at slå igennem i sagsbehandlingen. Alt nyt tager tid, og det kræver en målrettet indsats, før den nye metode bliver en naturlig del af sagsbehandlingen for alle i forvaltningerne. Derfor er der fortsat brug for fokus på den nye metode i alle forvaltninger. Den nye forvaltningsstruktur betyder også, at der skal udarbejdes nye positivlister. Miljøkontrollen vil hjælpe med dette arbejde. MÅL FOR MILJØVURDERING AF INDSTILLINGER Fra 2005 skal kommunens forvaltninger miljøvurdere alle indstillinger, som giver en væsentlig påvirkning af miljøet (Københavns Agenda BR 11/05).

15 MILJØARBEJDET SKAL PRIORITERES Byen skal afleveres til de kommende generationer i en bedre miljøtilstand, end da vi selv overtog den. Det er Københavns Kommunes vision med sin miljøpolitik. Det forpligtiger at være en af kommunens største virksomheder. Vi har i kraft af vores størrelse mulighed for at gøre en forskel ved at påvirke kommunens ansatte og ved at vise over for omverdenen, at det er muligt at gøre en forskel. Undersøgelser af borgernes holdning til miljø har flere gange vist, at borgerne forventer, at virksomheden Københavns Kommune går foran og viser, at vi er vores ansvar bevidst, så vi kan inspirere andre til også at handle miljøbevidst. I Københavns Kommunes Grønne Regnskab følger vi op på, om vi nu også gør det, vi siger, vi vil gøre blev et blandet år for miljøarbejdet. For de to prioriterede indsatsområder om indførelse af økologi og miljøledelse bød 2005 på fremdrift men der var tale om små skridt. I 2005 kom Københavns Kommune et skridt nærmere målet om 75 pct. økologi i alle kommunens ca køkkener og kantiner. Der er nu projekter i gang inden for dag- og døgninstitutioner, kantiner, plejehjem, skoler og idrætsanlæg. Når Københavns Kommune har besluttet at gå foran ved at indføre det sæsonbestemte økologiske køkken i sine institutioner, sker det først og fremmest for at gøre København til en mere bæredygtig by. Erfaringerne fra omlægning af de første institutioner viser, at når vi indfører økologi, bliver arbejdslivet beriget med positive sidegevinster i form af bedre ernæring, et kulinarisk løft til maden, et personale med god efteruddannelse i økologisk kost og et veludbygget netværk på tværs af institutionerne. Det er vigtigt, at de mange gode erfaringer bringes videre til de institutioner, der inden 2008 skal være omlagt til økologi. Arbejdet med miljøledelse blev sat på vågeblus i Årsagen var usikkerhed om finansieringen. Den er nu på plads så nu skal alle forvaltninger trække i arbejdstøjet. Som opfølgning på dette års regnskab har jeg derfor bedt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen fortælle deres respektive udvalg, hvordan de vil sikre, at alle deres ansatte bliver omfattet af et miljøledelsessystem inden udgangen af Som ansvarlige politikere skal vi nemlig sætte retning på miljøarbejdet i København, men vi er også forpligtiget til at handle, når vi er i tvivl om, hvorvidt målene nås med den nuværende indsats. Teknik- og Miljøborgmester Klaus Bondam 15

16 BR S OPFØLGNING PÅ KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 BR S OPFØLGNING PÅ ÅRETS REGNSKAB

17 17

18 EL VAND ELFORBRUG I SERVICEOMRÅDERNE, VANDFORBRUG I SERVICEOMRÅDERNE, Elforbruget falder I 2005 var det samlede elforbrug 112 GWh. Det betyder, at der er sket et stadigt fald i forhold til 2004 og 2003, hvor elforbruget lå på hhv. 114 og 116 GWh. Vandforbruget falder Det samlede vandforbrug i 2005 var på ca mio. m 3. Det betyder, at der er sket et stadigt fald i vandforbruget i forhold til 2004 og 2003, hvor vandforbruget lå på hhv og mio. m 3. ELFORBRUG I FORVALTNINGERNE, VANDFORBRUG I FORVALTNINGERNE, KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 LEDELSENS DEN GRØNNE BERETNING STATISTIK 2 pct. mindre el pr. m2 Det samlede elforbrug i 2005 var på 49 kwh/m 2. Elforbruget pr. m 2 er faldet med ca. 2 pct. i forhold til forbruget pr. m 2 i ,5 pct. mindre vand pr. m 2 Det samlede vandforbrug i 2005 var på 0,59 m 3 /m 2. Det svarer til et fald på ca. 3,5 pct. i forhold til forbruget pr. m 2 i

19 VARME VARMEFORBRUG I SERVICEOMRÅDERNE, Varmeforbruget falder Det samlede varmeforbrug i 2005 var på 319 GWh. Det er noget lavere end i 2004, hvor forbruget lå på 338 GWh, og en anelse lavere end i 2003, hvor forbruget lå på 321 GWh. 19 VARMEFORBRUG I FORVALTNINGERNE, pct. mindre varme pr. m 2 Det samlede varmeforbrug i 2005 var på 0,15 MWh/m 2. Varmeforbruget er faldet med ca. 5 pct. i forhold til forbruget pr. m 2 i 2004.

20 ØKOLOGI ØKOLOGIPROCENTER FORDELT PÅ INSTITUTIONSTYPE 2005 = mål 2008 = økologiprocent 2005 * * ØKOLOGI PROCENTER FORDELT PÅ FORVALTNINGER 2005 Døgninstitutioner i front Anvendelsen af økologiske varer varierer meget, når der ses på de 10 forskellige institutionstyper, der har egen madproduktion. Daginstitutionerne ligger rigtig flot, hvorimod plejehjemmene halter noget efter. Daginstitutioner har dog ikke så meget madproduktion, da de oftest kun serverer mad nogle få dage om ugen. Af hensyn til økonomi og ikke mindst de ældres ernæring har plejehjem vanskeligere ved at omstille madproduktionen til økologi. Plejehjemmene udgør derfor også ca. 90 mio. kr. af kommunes fødevarebudget på ca. 200 mio. kr. årligt. Derfor er der f.ex kun blevet spurgt een institution i Økonomiforvaltningen, hvorimod over 600 institutioner i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er blevet spurgt om deres fødevareforbrug. * Tallene for kantiner og skolekøkkener (hjemkundskab) kan ikke offentliggøres, da under 50 pct. har svaret på undersøgelsen, som ligger til grund for figuren. 20 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 LEDELSENS DEN GRØNNE BERETNING STATISTIK = mål 2008 = økologiprocent 2005 Deltager ikke i Dogme Økologi Projektet endnu Deltager i Dogme Økologi Projektet DELTAGERE I DOGME ØKOLOGI PROJEKTET 2005 (PCT. AF SAMLET ANTAL KØKKENER) 36 pct. økologi i gennemsnit Den aktuelle økologiprocent i 2005 for hele Københavns Kommune er ca. 36 pct. Tallet er baseret på en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse, som 72 pct. af kommunens institutioner har svaret på. Den reelle økologiprocent antages at være en smule lavere, da institutioner, som anvender økologiske varer, må forventes at have været mest motiveret for at svare på undersøgelsen. Det er meget forskelligt, hvor mange institutioner forvaltningerne har. Tallet for Kultur- og Fritidsforvaltningen kan ikke offentliggøres, da under 50 pct. af forvaltningens institutioner har svaret på undersøgelsen. Økologiprojektet breder sig Den blå del af figuren viser antallet af institutioner, som har deltaget i Dogme Økologi Projektet og derfor har gennemgået et omlægningsforløb med bl.a. kurser og omlægningsrådgivning. Institutionerne har omlagt til økologi inden for eksisterende driftsbudgetter. De lilla tal viser institutioner, som endnu ikke deltager i projektet. Generelt set anvender daginstitutioner og fritidshjem / klubber, som endnu ikke har deltaget i projektet, allerede mange økologiske fødevarer, hvorimod andre institutionstyper næsten ikke anvender noget. Økologiprocenter for de institutioner der er omlagt kan ses på

21 AFFALD PAPIR OG PAPFORBRUG I ADMINISTRATIVE ENHEDER, 2004 (KILO PR. ANSAT) Mellem 20 og 260 kg papir og pap pr. ansat Tallene viser, at de administrative enheder i Københavns Kommune i 2004 producerede mellem 20 og 260 kg papir- og papaffald pr. ansat. Dermed svarer mængden af papir- og papaffald pr. ansat til en bunke almindeligt genbrugspapir (A4) på mellem 40 cm og 520 cm. Da der ofte ligger flere administrative enheder på samme adresse med fælles affaldsopsamling er mængden af papir og pap opgjort pr. adresse. 21 Forskellene i mængden af papir- og papaffald pr. ansat kan skyldes forskelle i arbejdsgange og opgaver. Det høje papirforbrug på Rådhuset kan f.eks. skyldes, at Rådhuset betjener alle de politiske udvalg, og at størstedelen af forvaltningerne desuden har deres sekretariater placeret på Rådhuset. For enkelte transportører er der data for tal er dog valgt, da det er det seneste år med data for alle de 26 transportører, der er aftale med. INDKØB Regnskabet indeholder heller ikke i år oplysninger om institutionernes indkøb af pvcfri produkter og miljømærkede produkter. Det er ikke muligt at udtrække oplysninger fra kommunens indkøbssystem.

22 MILJØLEDELSE I 2005 blev 20 af kommunens institutioner miljøcertificeret: 14 fritidshjem og klubber i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Rengøringsservice og Kulturog Fritidsforvaltningens administrative funktioner (3 adresser), Kommune Teknik København, Københavns Brandvæsen, Københavns Energi og Miljø- og Forsyningsforvaltningens sekretariat. Kultur- og Fritidsforvaltningen, den nye Børne- og Ungdomsforvaltning og den nye Teknik- og Miljøforvaltning har lavet en plan for indførelse af miljøledelse inden udgangen af Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er begge nye forvaltninger de har endnu ikke lavet en plan for indførelse af miljøledelse i deres institutioner. Begge forvaltninger har derfor en stor udfordring i forhold til, at ingen af deres ca ansatte er omfattet af et miljøledelsessystem. Socialforvaltningen har i 2006 fået ansat en ressourceperson, og der er taget beslutning om at nedsætte en miljøgruppe, som er ansvarlig for indførelse af miljøledelse i forvaltningen. Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har heller ingen plan indførelse af miljøledelse. Begge forvaltninger har i forbindelse med status på Agenda 21-planen i slutningen af 2005 givet til kende, at de forventer at indfri målet inden for den fastsatte tidsramme. Særlig Sundhedsforvaltningen har en udfordring, da kun 30 af forvaltningens knap ansatte i dag er omfattet af et miljøledelsessystem. 22 MILJØLEDELSE I MILJØLEDELSE I BYGGE- OG MILJØLEDELSE I MILJØ- OG ØKONOMIFORVALTNINGEN TEKNIKFORVALTNINGEN FORSYNINGSFORVALTNINGEN KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 LEDELSENS DEN GRØNNE BERETNING STATISTIK Antal institutioner i gang med miljøledelse Antal miljøcertificerede institutioner Antal institutioner i alt i forvaltningen Tallene er cirkatal og behæftet med usikkerhed

23 MILJØLEDELSE I MILJØLEDELSE I KULTUR- OG MILJØLEDELSE I FAMILIE- OG SUNDHEDSFORVALTNINGEN FRITIDSFORVALTNINGEN ARBEJDSMARKEDSFORVALTNINGEN Antal institutioner i gang med miljøledelse Antal institutioner i gang med miljøledelse Antal miljøcertificerede institutioner Antal miljøcertificerede institutioner Antal institutioner i alt i forvaltningen Antal institutioner i alt i forvaltningen Tallene er cirkatal og behæftet med usikkerhed Tallene er cirkatal og behæftet med usikkerhed 23 ANTAL MEDARBEJDERE DER ER OMFATTET AF MILJØLEDELSE UD AF ANTAL MILJØLEDELSE I UDDANNELSES- OG MEDARBEJDERE I ALT FORDELT PÅ FORVALTNINGER UNGDOMSFORVALTNINGEN Antal medarbejdere omfattet Antal institutioner i gang med miljøledelse Antal miljøcertificerede institutioner Antal institutioner i alt i forvaltningen Tallene er cirkatal og behæftet med usikkerhed Antal medarbejdere i alt

24 MILJØVURDERING AF POLITISKE INDSTILLINGER 24 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 LEDELSENS DEN GRØNNE BERETNING STATISTIK Der er store forskelle mellem forvaltningerne med hensyn til antallet af sager, som er omfattet af positivlisten. MFF og BTF er begge forvaltninger med mange sager, som er omfattet af positivlisten. MFF er i løbet af 2005 blevet bedre, når det gælder anvendelse af den nye metode på sager, som er omfattet af positivlisten. I starten var problemet hovedsageligt, at sagsbehandlerne ikke kendte til og derfor ikke anvendte den nye metode på de sager, som var omfattet af positivlisten. Men løbende drøftelser med de forskellige enheder i forvaltningen betyder, at den nye metode efterhånden indgår som en naturlig del af sagsbehandlingen. BTF er den forvaltning, som har flest sager på positivlisten. Det drejer sig ofte om store komplicerede sager som lokalplaner og byggesager. Implementeringen af den nye metode i alle enheder i forvaltningen har været kompliceret, men opgørelsen for sidste kvartal viser, at den nye metode begynder at slå igennem i sagsbehandlingen. KFF, SUF og FAF er alle forvaltninger med få sager, som er omfattet af positivlisten. UUF er en forvaltning med relativt få sager, som er omfattet af positivlisten. Det drejer sig hovedsageligt om byggesager, og den nye metode har med få undtagelser været anvendt fra starten af FAF har få sager, som er omfattet af positivlisten. I starten var der som i de øvrige forvaltninger problemer såsom manglende kendskab til den nye metode. De seneste to kvartaler viser, at forvaltningen er blevet bedre til at anvende den nye metode. SUF har ganske få sager, som er omfattet af positivlisten. Det drejer sig ofte om byggesager og indstillinger med relation til Københavns Kommunes mål om 75 pct. økologi. Forvaltningen er begyndt at implementere den nye metode i de sager, som forelægges udvalgene. KFF har ikke mange sager, som er omfattet positvlisten. Forvaltningen arbejder aktivt med at implementere den nye metode blandt sagsbehandlerne. Økonomiforvaltningen har kun få sager, som er omfattet positivlisten. Det drejer sig hovedsageligt om sager vedrørende lokalplaner med kommuneplantillæg. Som i alle de øvrige forvaltninger har der været problemer med at implementere den nye metode i de første kvartaler med forbedring i den seneste kvartal opgørelse.

25 BYGGE- OG MILJØ- OG UDDANNELSES- OG TEKNIKFORVALTNINGEN FORSYNINGSFORVALTNINGEN UNGDOMSFORVALTNINGEN Antal sager på positivlisten Indstillinger, som bruger den nye metode Indstillinger, som ikke bruger den nye metode 25 FAMILIE- OG ARBEJDSMARKEDS- SUNDHEDS- OG KULTUR- OG FORVALTNINGEN OMSORGSFORVALTNINGEN FRITIDSFORVALTNINGEN ØKONOMIFORVALTNINGEN

26 SÅDAN ER DATA OPGJORT 26 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2005 LEDELSENS DEN GRØNNE BERETNING STATISTIK EL, VAND OG VARME Forbrugsfigurerne i kommunens grønne regnskab er opgjort på baggrund af Det Grønne Register. Registret indeholder oplysninger om forbrugsstedets navn, ejendomsnummer, adresse, forvaltning, serviceområde, etageareal samt forbrug af el, vand og varme. Derudover findes bl.a. oplysninger om, hvorvidt forbrugsstedet er tilknyttet en energiledelses- og/eller miljøledelsesordning. Geografisk omfatter registret alene bygninger og forbrugssteder i Københavns Kommune. Ud af Københavns bygningsmasse på 45 mio. etagemeter råder kommunen over ca. 2,3 mio. etagemeter. AREALOPLYSNINGERNE Ejendoms- og arealoplysningerne bygger på data fra Bygnings- og Boligregistret (BBR). Etagearealet for de enkelte forbrugssteder bygger både på indberetninger fra Kultur- og Fritidsforvaltningens Ejendomsservice og på oplysninger fra de enkelte forvaltninger og forbrugssteder. EL-, VARME- OG VANDFORBRUGET Forbrugsoplysningerne stammer hovedsageligt fra Københavns Energi (KE) og er omregnet, så forbrugsperioden er 365 dage for alle forbrugsenheder. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen leverer selv forbrugstal for skoler i det omfang, det er muligt. BEREGNEDE FORBRUG De fleste forbrugssteder har egen elmåler. På varme og vandforbruget er der for det meste flere forbrugssteder om én måler. Typisk er der kun én vandog varmemåler pr. ejendom. Vand- og varmeforbruget er fordelt ud fra det etageareal, som forbrugsstedet råder over ud af det samlede etageareal i ejendommen. GRADDAGEKORRIGERET VARMEFORBRUG Varmeforbruget er graddagekorrigeret, så forbruget kan sammenlignes fra år til år. Registret anvender de samme graddage, som dem der benyttes i Energi- og Ledelses Ordningen (ELO). Graddagetallet i 2003 var på 3.021, i 2004 på og i 2005 på FORBRUG OPGJORT PR. M 2 Figurerne, der viser forvaltningernes forbrug af el, vand og varme, er opgjort pr. m 2. For nogle forvaltninger kan forbruget pr. m 2 synes højt. Det gælder f.eks. Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Disse forvaltninger har forbrugsenheder som tekniske anlæg og toiletter, der ikke er særlig store, men som kan have et højt energiforbrug. USIKKERHEDER Registret samordner oplysninger om forbrugsenheder, arbejdssteder og bygningsoplysninger. Derfor er registret fortsat baseret på en række usikkerheder, bl.a.: < Der er ikke selvstændige forbrugsmålere på alle kommunens forbrugssteder. Problemet er størst på vand- og varmeområdet. < Oplysningerne om bl.a. etageareal ajourføres ikke automatisk. Forkerte og / eller manglende arealoplysninger er særligt et problem de steder, hvor forbruget fordeles ud fra antallet af etagemeter. < Ikke alle institutioner aflæser målerne løbende. Noget forbrug er derfor skønnet, og der er lavet omregninger til helårsforbrug. < KE kan ikke skaffe sandsynlige forbrugsoplysninger for de enheder, der har mangelfulde oplysninger om installationsnr., målernr. mv.

27 DÆKNINGSGRADER Tal for kommunens forbrug af el, vand og varme er ikke 100 pct. dækkende, pga. manglende data og usikkerheder i datakvaliteten. Der medregnes kun tal for forbrugsenheder, der har haft et registreret forbrug i alle de tre sidste år, og hvor der er en sandsynlig sammenhæng mellem forbrug og etageareal. Det er gjort for at sikre kvaliteten af tallene og for at gøre det lettere at sammenligne forbrugsstederne år for år. Dækningsgraden for de enkelte serviceområder varierer fra 48 til 100 pct. Den gennemsnitlige dækningsgrad i forhold til kommunens samlede etageareal på ca. 2,3 mio. m 2 er 79 pct. for el, 76 pct. for vand og 73 pct. for varme. Bemærk, at det grønne register medtager alle forbrugsstedernes registrerede forbrug, uanset om der år for år er en sandsynlig sammenhæng mellem forbrug, areal og udviklingen. OPREGNET SKØNNET FORBRUG Som nævnt er dækningsgraden for forbrug af el, vand og varme ikke 100 pct. Derfor er de kvalitetssikrede forbrugsdata for hvert serviceområde opregnet til et skønnet forbrug for alle pågældende forbrugssteder og deres etageareal. Dette er gjort ved at benytte 2003-tallenes samlede areal som basis for udregningen af dækningsgraden. På den måde bliver det muligt at sammenligne forbruget år for år uden påvirkning fra ændringer i kommunens bygnings- og arealsammensætning. Nøgletallene først i regnskabet viser således det skønnede, samlede forbrug af el, vand og varme, når de kvalitetssikrede forbrug for hvert serviceområde opregnes til en dækningsgrad på 100 pct. UDSVING I TOTALE FORBRUG Trods den nye beregningsmetode er det ikke muligt helt at nå de samme tal for kommunens samlede forbrug, som angivet i tidligere regnskaber. Det skyldes for det første, at stamdata kan være blevet rettet eller opdateret, eller at forbruget efterfølgende er blevet reguleret. For det andet foretager vi hvert år en kvalitetssikring. Det indebærer, at forbruget for hver forbrugsenhed skal vise en realistisk udvikling de seneste tre år. Konsekvensen er, at en forbrugsenhed godt kan være med det ene regnskabsår, men ikke i det andet. 1 Forbrugsenheder med et stort forbrug har betydning for opregningen til 100 pct. dækningsgrad for serviceområderne. En svømmehal har f.eks. et langt højere vandforbrug pr. m 2 end en gymnastiksal og vægter på den måde tungere. Udsving i det totale forbrug afhænger endvidere af, hvor mange forbrugsenheder der er med fra den ene opgørelsesperiode til den næste. Vægten mellem store og små forbrugere kan derfor være forskellig år for år. ØKOLOGI, MILJØLEDELSE, AFFALD OG MILJØVURDERING AF INDSTILLINGER Opgørelsen af økologiprocenter bygger på skøn. Med udgangspunkt i kendt viden om, hvor meget mennesker spiser i livets forskellige aldre fordelt på måltider, er der konstrueret fem forskellige standarddagskoster. Med indtastningen opsummeres antallet af de konstruerede dagskoster til kg af mad i 16 forskellige fødevaregrupper: f.eks. brød, mælk og ost. Ved næste og sidste skridt i indtastningen skal den køkkenansvarlige indtaste sine skønnede økologiprocenter for hver af de 16 fødevaregrupper. En simpel regnefunktion opgør herefter mængden af konventionel og økologisk mad. Afslutningsvis oplyses den samlede økologiprocent for det indtastede køkken. Se evt. Tallene for miljøledelse er fra forvaltningernes egne opgørelser og fra Københavns Agenda status for mål og aktiviteter. Tallene for affald bygger på oplysninger fra transportører om bortkørte mængder papir- og papaffald i For at det bliver muligt at sammenligne mængderne af papir og papaffald er der indsamlet oplysninger om antallet af ansatte på hver adresse, så det er muligt at opgøre papir og papaffald pr. ansat. Miljøvurdering af indstillinger er opgjort af Miljøkontrollen ud fra dagsorden-systemet og forvaltningernes positivlister Som et eksempel kan nævnes en svømmehal, der på vandområdet havde en forbrugsudvikling fra 774 i 2002, i 2003, i 2004 til i Udviklingen er således urealistisk for treårsperioden , men realistisk for treårsperioden Forbrugsenheden var derfor udelukket i regnskabet sidste år, der dækkede perioden Til gengæld er den kommet med i regnskabet for i år, der dækker perioden

KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006

KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2006 UDVALGTE DATA KØBENHAVNS KOMMUNE 2006 Veldrevne virksomheder er økonomisk og miljømæssigt bæredygtige og gode arbejdspladser. Københavns Kommune er en virksomhed,

Læs mere

Grønt Regnskab 2010 Ressourceforbrug på kommunens ejendomme i 2010

Grønt Regnskab 2010 Ressourceforbrug på kommunens ejendomme i 2010 Grønt Regnskab 2010 Ressourceforbrug på kommunens ejendomme i 2010 Grønt Regnskab 2010 Indledning Det grønne regnskab 2010 for Greve Kommune præsenterer ressourceforbruget i bygninger, der administreres

Læs mere

GRØNT REGNSKAB Kommunale bygninger TEMARAPPORT. Energiforbrug og byggeri

GRØNT REGNSKAB Kommunale bygninger TEMARAPPORT. Energiforbrug og byggeri GRØNT Kommunale bygninger Energiforbrug og byggeri INDLEDNING... 3 ENERGIFORBRUG - EL, VAND, VARME OG CO 2...4 Statusopgørelse i forhold til målene...4 Skoler...5 Daginstitutioner...6 Administrationsbygninger...7

Læs mere

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Erhverv Mål Handlinger KlimaKlar Virksomheder Dialog ved miljøtilsyn

Læs mere

Greve Kommune. Grønt Regnskab og Klimakommuneopgørelse

Greve Kommune. Grønt Regnskab og Klimakommuneopgørelse Greve Kommune Grønt Regnskab 2011 og Klimakommuneopgørelse Ressourceforbrug på Greve Kommunes ejendomme i 2011 Indhold Grønt Regnskab 2011 Indledning s. 3 El s. 5 Varme s. 6 Varme s. 7 s. 8 Klimakommuneopgørelse

Læs mere

Grønne regnskaber 2004

Grønne regnskaber 2004 Grønne regnskaber 2004 Struer Centralrenseanlæg Daginstitutioner Kulturelle bygninger og Rådhus Plejehjem Skoler Struer Genbrugsstation Struer Kommune Maj 2005 Grønt regnskab 2004 Skoler Daginstitutioner

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 12. maj 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 9840 2185 Jour. nr.: Ref.: LW Grønt Regnskab

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2003

KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 2003 KØBENHAVNS KOMMUNES GRØNNE REGNSKAB 23 UDVALGTE DATA KØBENHAVNS KOMMUNE 23 Veldrevne virksomheder er økonomisk og miljømæssigt bæredygtige og gode arbejds-pladser. Københavns Kommune er en virksomhed,

Læs mere

Miljøledelse. Ideen bag systemet er at etablere et ensartet system der sikre en forbedring af den enkelte virksomheds indsats overfor miljøet.

Miljøledelse. Ideen bag systemet er at etablere et ensartet system der sikre en forbedring af den enkelte virksomheds indsats overfor miljøet. Miljøledelse Hvad er Miljøcertificering Det er et værkstøj der under en samlet miljøpolitik medvirker til at systematisere og forbedre en virksomheds miljømål og højne miljøbevidstheden. Ideen bag systemet

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen Journal nr. 09/52508 26. oktober 2009 Bjarkesvej 2, 3450 Allerød (Forslag) Handlingsplan for grønne indkøb ALLERØD KOMMUNE side 2 Indhold: Baggrund Mål Målgrupper Ansvar og

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Økologi

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Økologi Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Økologi Indledning...3 Opgørelse...4 Samlet opgørelse...4 Skolemad...6 Plejehjem...8 Integrerede institutioner...5 Børnehaver...5 Vuggestuer...6 Fritidsklubber...6

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE. et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. miljokommunerne.dk

SAMARBEJDSAFTALE. et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. miljokommunerne.dk SAMARBEJDSAFTALE et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner miljokommunerne.dk Forord Green Cities er et visionært og forpligtende samarbejde mellem kommuner, der arbejder for bæredygtighed og gør en

Læs mere

Miljøledelse på Thorupgården Vores bidrag til fremtiden

Miljøledelse på Thorupgården Vores bidrag til fremtiden Dagsorden til ledelsens gennemgang af miljøledelsessystemet på Thorupgården den 10. juni 2008 Miljøledelsesstandarden ISO 14.001 stiller en række minimumskrav til, hvad der skal behandles på ledelsens

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2014. Vridsløselille Andelsboligforening

GRØNT REGNSKAB 2014. Vridsløselille Andelsboligforening GRØNT REGNSKAB 214 Vridsløselille Andelsboligforening Introduktion Grønt regnskab for Vridsløselille Andelsboligforening (VA) som helhed. Regnskabet udarbejdes årligt for at følge forbrugsudviklingen for

Læs mere

Centralkøkkener, som producerer mad til andre plejehjem, hjemmeboende ældre og skoler (2 stk.)

Centralkøkkener, som producerer mad til andre plejehjem, hjemmeboende ældre og skoler (2 stk.) Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Faglig Udvikling NOTAT Dato 04-12-2007 Bilag 5: Redegørelse om økologi på plejehjem i Københavns Kommune Samlet status og plan for omlægningen af plejehjem

Læs mere

Byrådsindstilling. Grønt Regnskab 2004. Til Århus Byråd Via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 27. april 2005 Århus Kommune Økonomisk Afdeling

Byrådsindstilling. Grønt Regnskab 2004. Til Århus Byråd Via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 27. april 2005 Århus Kommune Økonomisk Afdeling Byrådsindstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 27. april 2005 Århus Kommune Økonomisk Afdeling Borgmesterens Afdeling Grønt Regnskab 2004 Resume Det grønne regnskab omfatter

Læs mere

Svar på Enhedslistens protokolbemærkning til måltal for de særlige jobordninger i KK som arbejdsplads for 2019 på ØU møde d. 19.

Svar på Enhedslistens protokolbemærkning til måltal for de særlige jobordninger i KK som arbejdsplads for 2019 på ØU møde d. 19. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen NOTAT 21. februar 2019 Svar på Enhedslistens protokolbemærkning til måltal for de særlige jobordninger i KK som arbejdsplads

Læs mere

Kommunens grønne regnskab 2011

Kommunens grønne regnskab 2011 Kommunens grønne regnskab 211 Grønt regnskab for Frederiksberg Kommune 211 Frederiksberg Kommune har den 1. december 28 indgået en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening. Aftalens mål er

Læs mere

EFFEKTIVISERINGSFORSLAG

EFFEKTIVISERINGSFORSLAG EFFEKTIVISERINGSFORSLAG Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: Øget forældrebetaling på skolemad Det foreslås at hæve forældrebetalingen på skolemadsordningen

Læs mere

Miljøledelse i Albertslund kommune

Miljøledelse i Albertslund kommune Miljøledelse i Albertslund kommune Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Miljøledelse i Albertslund Kommune Et nyt

Læs mere

Indholdsfortegnelse Basisoplysninger... 2 Ejere og interessenter... 2 Væsentligste aktiviteter... 2 Antal medarbejdere... 2 Væsentligste miljømæssige

Indholdsfortegnelse Basisoplysninger... 2 Ejere og interessenter... 2 Væsentligste aktiviteter... 2 Antal medarbejdere... 2 Væsentligste miljømæssige Miljøregnskab 2018 Indholdsfortegnelse Basisoplysninger... 2 Ejere og interessenter... 2 Væsentligste aktiviteter... 2 Antal medarbejdere... 2 Væsentligste miljømæssige forhold... 3 Miljøpolitik... 3 Miljømål...

Læs mere

Miljøledelse Husdyrbrug

Miljøledelse Husdyrbrug Miljøledelse Husdyrbrug Miljøledelse på husdyrbrug er lettere end du tror... Vil du gavne miljøet - og spare penge? Miljøstyrelsen har udviklet et miljøledelsesværktøj, som kan hjælpe husdyrbrug gennem

Læs mere

Grønt Regnskab 2012. og Klimakommuneopgørelse

Grønt Regnskab 2012. og Klimakommuneopgørelse Grønt Regnskab 2012 og Klimakommuneopgørelse Ressourceforbrug på Greve Kommunes ejendomme i 2012 Indhold Grønt Regnskab 2012 Indledning til Grønt Regnskab 2012 s. 3 Elforbrug s. 5 Varme forbrug s. 6 Vandforbrug

Læs mere

Notat. De væsentligste tal og konklusioner fra Grønt Regnskab Modtager(e): MBU

Notat. De væsentligste tal og konklusioner fra Grønt Regnskab Modtager(e): MBU Notat Modtager(e): MBU De væsentligste tal og konklusioner fra Grønt Regnskab 2018 Dato: 28. marts 2019 Sags nr.: 09.00.00-K07-1-19 Sagsbehandler: MZW Herunder udfoldes de væsentligste tal og konklusioner

Læs mere

Grønt Regnskab Temarapport Grønne indkøb 2013

Grønt Regnskab Temarapport Grønne indkøb 2013 Grønt Regnskab Temarapport Grønne indkøb 2013 Indledning - mål for området...3 OPGØRELSER... 5 Beskrivelse og konklusion... 6 evaluering indsats 2013... 7 indsats 2014... 8 Ud over denne temarapport består

Læs mere

Generelt sammenholder figurerne det forventede forbrug i perioden (periodiseret budget) med faktisk afholdte udgifter (forbrug).

Generelt sammenholder figurerne det forventede forbrug i perioden (periodiseret budget) med faktisk afholdte udgifter (forbrug). KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Til Økonomiudvalget (aflæggerbordet) Opfølgning på periodiseret budget november 2011 Baggrund Som led i Styr på økonomien version

Læs mere

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed.

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed. -opgørelse for 2009-2010 for Morsø Kommune som virksomhed. Opgørelse af udledning for Morsø Kommune som virksomhed 2 Formålet med Klimakommuneaftalen med Danmarks Naturfredningsforening er at sætte et

Læs mere

Udtalelse. Til: Aarhus Byråd via Magistraten. Ledelsessekretariatet. Den 29. august 2012

Udtalelse. Til: Aarhus Byråd via Magistraten. Ledelsessekretariatet. Den 29. august 2012 Udtalelse Til: Aarhus Byråd via Magistraten Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 29. august 2012 Rådhuset 8100 Aarhus C Udtalelse til forslag fra SF s Byrådsgruppe vedrørende Miljøambassadører

Læs mere

BORGMESTERENS AFDE- LING Fælles Service Aarhus Kommune

BORGMESTERENS AFDE- LING Fælles Service Aarhus Kommune BESVARELSE AF 10 DAGES FORESPØRGSEL FRA GERT BJERRE- GAARD, V, OM ØKOLØFT Side 1 af 5 Gert Bjerregaard, V, har i e-mail af 1. marts 2016 til Borgmesteren sendt en forespørgsel om Økoløft. Forespørgslen

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2011 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2011 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Grønt regnskab 2005. Daginstitutioner. Struer Genbrugsstation

Grønt regnskab 2005. Daginstitutioner. Struer Genbrugsstation Grønt regnskab 2005 Skoler Daginstitutioner Plejehjem Kulturelle bygninger Struer Genbrugsstation Struer Kommune Juni 2006 Indholdsfortegnelse 1. Indledning.. Side 2 2. Konklusion. Side 2 3. Præsentation...

Læs mere

Forord. Per Bremer Rasmussen Adm. direktør

Forord. Per Bremer Rasmussen Adm. direktør Klimaregnskab 2013 Forord I Forsikring & Pension har vi i år besluttet at forenkle vores klimaregnskab. Vi fastholder vores fokus på vores CO 2 emission, og skærper fokus på det, der betyder mest. Derfor

Læs mere

EFTERRETNINGSNOTAT. DATO : 1. oktober 2007. : Teknik- og Miljøudvalget. : Center for Miljø. EMNE : Agenda 21-plan 2008-2011 Resultat af udvalgshøring

EFTERRETNINGSNOTAT. DATO : 1. oktober 2007. : Teknik- og Miljøudvalget. : Center for Miljø. EMNE : Agenda 21-plan 2008-2011 Resultat af udvalgshøring EFTERRETNINGSNOTAT DATO : 1. oktober 2007 TIL FRA : Teknik- og Miljøudvalget : Center for Miljø EMNE : Agenda 21-plan 2008-2011 Resultat af udvalgshøring RESUMÈ Dette efterretningsnotat beskriver i store

Læs mere

Bæredygtige byer -Hvordan?

Bæredygtige byer -Hvordan? Stockholm 9 april 2008 Bæredygtige byer -Hvordan? Steen Christiansen Formand for Miljø- og Planudvalget Albertslund Kommune, Danmark Stockholm 9 april 2008 Bæredygtige byer -Hvordan? Byen Baggrund Miljøet

Læs mere

9 forslag, som gør det lettere at drive virksomhed

9 forslag, som gør det lettere at drive virksomhed 9 forslag, som gør det lettere at drive virksomhed Ny undersøgelse fra Dansk Erhverv og Dansk Byggeri viser, at danske virksomheder fortsat rammes af administrativt bøvl. På baggrund af undersøgelsen har

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om københavnerne og kommunen Egen miljøindsats Vurdering af kommunens miljøindsats Holdningen til miljømål Økologi Miljøledelse Renhold Økologi Baggrund for data om økologiforbrug

Læs mere

Forord. Vi vil derfor hæve ambitionen og sigte på en reduktion fra 2010 til 2020 på 50 %. Per Bremer Rasmussen Adm. direktør

Forord. Vi vil derfor hæve ambitionen og sigte på en reduktion fra 2010 til 2020 på 50 %. Per Bremer Rasmussen Adm. direktør Klimaregnskab 2014 Forord Dette er Forsikring og Pensions 6. klimaregnskab. Siden 2009 har vi løbende arbejdet på at formindske vores CO 2 emission og samtidig finde en form at rapportere på, der er enkel

Læs mere

Klimaregnskab Forsikring & Pension

Klimaregnskab Forsikring & Pension Klimaregnskab 2016 Forord har i gennem de seneste 10 år udarbejdet klimaregnskab og haft fokus på, hvordan vi som organisation kan bidrage til at reducere CO 2 emissionen. Samtidig har vi også arbejdet

Læs mere

Grønne regnskaber 2003

Grønne regnskaber 2003 Grønne regnskaber 2003 Skoler Kulturelle bygninger Struer Renseanlæg Daginstitutioner Plejehjem Struer Genbrugsstation Struer Kommune August 2004 Grønt regnskab 2003 Skoler Daginstitutioner Plejehjem Kulturelle

Læs mere

CO 2 -opgørelse For Greve Kommune som virksomhed Udgave 1, maj 2011

CO 2 -opgørelse For Greve Kommune som virksomhed Udgave 1, maj 2011 CO 2 -opgørelse 2010 For Greve Kommune som virksomhed Indhold 1 Sammendrag... 3 1.1 Resultat af CO 2-opgørelsen 2010... 3 1.2 Forventning om overholdelse af Klimakommune-aftalen... 4 2 CO 2-opgørelse 2010...

Læs mere

Bilag 2 administrative nøgletal

Bilag 2 administrative nøgletal Økonomiforvaltningen Administrationsanalysen Bilag 2 administrative nøgletal Dato: 17. januar 2006/CB Nøgletal for administration og styring af udvikling i udgifterne Nøgletal for kommunens administrationsudgifter

Læs mere

GRØNT REGNSKAB Vridsløselille Andelsboligforening

GRØNT REGNSKAB Vridsløselille Andelsboligforening GRØNT REGNSKAB 215 Vridsløselille Andelsboligforening Introduktion Grønt regnskab for Vridsløselille Andelsboligforening (VA) som helhed udarbejdes årligt for at følge forbrugsudviklingen for varme, vand

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2016 Alberslund Boligselskab

GRØNT REGNSKAB 2016 Alberslund Boligselskab GRØNT REGNSKAB 216 Alberslund Boligselskab Grønt regnskab 216, Albertslund Boligselskab Introduktion Grønt regnskab for Albertslund Boligselskab udarbejdes årligt for at følge forbrugsudviklingen for varme,

Læs mere

Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen

Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen 2011-2014 Indledning Indkøbspolitikken for Københavns Kommune 2011-2014; Fælles indkøb mere velfærd, fastlægger de overordnede målsætninger og principper

Læs mere

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed. Unbearable. Skulptur af Jens Galschiøt opstillet i anledning af Kulturmøde 2016

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed. Unbearable. Skulptur af Jens Galschiøt opstillet i anledning af Kulturmøde 2016 -opgørelse for 2014-2015 for Morsø Kommune som virksomhed. Unbearable Skulptur af Jens Galschiøt opstillet i anledning af Kulturmøde 2016 Opgørelse af udledning for Morsø Kommune som virksomhed 2 Indledning

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

Delmål til kommunernes egne arbejdsprogrammer (kommunen som geografi) Delmål til kommunernes egne arbejdsprogrammer (kommunal drift)

Delmål til kommunernes egne arbejdsprogrammer (kommunen som geografi) Delmål til kommunernes egne arbejdsprogrammer (kommunal drift) Bilag med forvaltningens bemærkninger til valg af Green Cities delmål Delmål til kommunernes egne arbejdsprogrammer (kommunen som geografi) Delmål til kommunernes egne arbejdsprogrammer (kommunal drift)

Læs mere

NEVF. Udvalg: TPU MAHA PIOD. Udvalg: ØU PIOD NEVF. Udvalg: KMU. FLKL, Park&Vej HARE MAHA NEVF. Udvalg: KMU

NEVF. Udvalg: TPU MAHA PIOD. Udvalg: ØU PIOD NEVF. Udvalg: KMU. FLKL, Park&Vej HARE MAHA NEVF. Udvalg: KMU 21.5.2010/ Green Cities status 2. kvartal 2010 Green Cities mål nr. 1 Vandforbrug i husholdninger Vi vil inden 2012 reducere vores vandforbrug i husholdninger til maksimalt 100 liter pr. døgn pr. indbygger

Læs mere

GRØNT REGNSKAB VA 59 Galgebakken

GRØNT REGNSKAB VA 59 Galgebakken GRØNT REGNSKAB 215 VA 59 Galgebakken Introduktion Kommenteret grønt regnskab for VA 59 Galgebakken. Regnskabet udarbejdes årligt for at følge forbrugsudviklingen for varme, vand og el samt den afledte

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2016 Vridsløselille Andelsboligforening

GRØNT REGNSKAB 2016 Vridsløselille Andelsboligforening GRØNT REGNSKAB 216 Vridsløselille Andelsboligforening Grønt regnskab 216, Vridsløselille Andelsboligforening Introduktion Grønt regnskab for Vridsløselille Andelsboligforening som helhed udarbejdes årligt

Læs mere

Grønt Regnskab. Energicenter Aalborg Administration

Grønt Regnskab. Energicenter Aalborg Administration Grønt Regnskab Miljø- Grønt og regnskab Energiforvaltningen 2014 Energicenter Aalborg 2015 Administration Udgiver: Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen, Energicenter Hjulmagervej 18 9000 Aalborg

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

GRØNT REGNSKAB BO-VEST administrationen, Malervangen 1, 2600 Glostrup

GRØNT REGNSKAB BO-VEST administrationen, Malervangen 1, 2600 Glostrup GRØNT REGNSKAB 216 BO-VEST administrationen, Malervangen 1, 26 Glostrup Introduktion Grønt regnskab for BO-VESTs administrationsbygning udarbejdes årligt for at følge forbrugsudviklingen for varme, el

Læs mere

Introduktion til måltidsbarometeret

Introduktion til måltidsbarometeret Introduktion til måltidsbarometeret Et redskab til vurdering af kvaliteten af måltidssituationer for ældre borgere og med anbefalinger til forbedringer.. Introduktion til måltidsbarometeret Et redskab

Læs mere

Grønt regnskab 2011. kort udgave. www.klima.ku.dk/groen_campus

Grønt regnskab 2011. kort udgave. www.klima.ku.dk/groen_campus Grønt regnskab www.klima.ku.dk/groen_campus Københavns Universitet (KU) er blandt Danmarks største arbejdspladser. Omkring 50.000 medarbejdere og studerende har deres daglige gang på knap 1 mio. m 2. En

Læs mere

Forord. Per Bremer Rasmussen Adm. direktør. Side 2

Forord. Per Bremer Rasmussen Adm. direktør. Side 2 Klimaregnskab 2015 Forord Årets klimaregnskab er resultatet af flere års fokus på at mindske vores CO 2 emission og samtidig finde en rapporteringsform, som er enkel, overskuelig og fokuserer på det væsentligste.

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Affald Totale affaldsmængder Husholdningsaffald - kildesortering Farligt affald Behandling Borgertilfredshed Baggrund for data om affald November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Bilag - side 1. Notat med svar på spørgsmål fra Enhedslisten. Svar på følgende spørgsmål fra Enhedslisten:

Bilag - side 1. Notat med svar på spørgsmål fra Enhedslisten. Svar på følgende spørgsmål fra Enhedslisten: Bilag - side 1 Notat med svar på spørgsmål fra Enhedslisten Svar på følgende spørgsmål fra Enhedslisten: svar på ny baseline 215* CO 2 -emissionskoefficient variabel eller konstant indhold til grønt regnskab

Læs mere

Underudvalget vedr. regional udviklings møde den 31. marts 2009

Underudvalget vedr. regional udviklings møde den 31. marts 2009 REGION HOVEDSTADEN Underudvalget vedr. regional udviklings møde den 31. marts 2009 Sag nr. 1 Emne: Handleplan Agenda 21 Bilag: 2 Implementering af strategien for bæredygtig udvikling Indlæg afholdt på

Læs mere

Stamblad for Ulveskov Skole, Børnehave & SFO praktisk miljøledelse

Stamblad for Ulveskov Skole, Børnehave & SFO praktisk miljøledelse Data fra spørgeskema Allerede igangsatte aktiviteter Kontrol med forbrug og adfærd omkring forbrug Affaldssortering Ikke igangsatte aktiviteter Grøn ordning Miljøretningslinjer og -plan Grønne indkøb Bemærkninger

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 16. maj 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 311 (Alm. del) af 7. april 2017

Læs mere

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato Juli 2015 FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED FAXE KOMMUNE CO2-OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Revision 1C Dato

Læs mere

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016-2020 Forslag til Ældre- og Handicapforvaltningen mål og indsatser Økologisk mad I forvaltningens madproduktion og i øvrig madlavning udgør økologiske råvarer

Læs mere

Stamblad for Halvrimmen Skole og SFO praktisk miljøledelse

Stamblad for Halvrimmen Skole og SFO praktisk miljøledelse Data fra spørgeskema Allerede igangsatte aktiviteter Kontrol med forbrug og adfærd omkring forbrug Miljøretningslinjer Affaldssortering Hårde hvidevarer Ikke igangsatte aktiviteter Grøn ordning Miljøplan

Læs mere

Organisering udfordringer og løsninger

Organisering udfordringer og løsninger Organisering udfordringer og løsninger Pernille Hansted Kostsekretariatet/Ældrestaben www.kk.dk Side 2 / Organisering - udfordringer og løsninger Er det svært? Pleje Køkken Side 3 / Organisering - udfordringer

Læs mere

Kommunens grønne regnskab 2012

Kommunens grønne regnskab 2012 Kommunens grønne regnskab 212 CO 2- udledningen falder! Ny lavenergi daginstitution på Virginiavej. Foto: Christian Lilliendahl 1 Grønt regnskab for Frederiksberg Kommune 212 Det grønne regnskab viser

Læs mere

Grøn styring i Rødovre Kommune

Grøn styring i Rødovre Kommune GRØNT REGNSKAB 2016 Indhold Indhold... 2 Grøn styring i Rødovre Kommune... 3 Grundlag og begreber... 3 Målsætninger og resultater... 4 Arealudviklingen... 4 Varmeforbrug... 6 Elforbrug... 8 Solceller...

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Partnerskabsaftale for Folehaven Tryghedspartnerskab

Partnerskabsaftale for Folehaven Tryghedspartnerskab Partnerskabsaftale for Folehaven Tryghedspartnerskab 2018-2021 1 1. Aftale om Folehaven Tryghedspartnerskab Københavns Kommune, Københavns Politi, SSP København og boligforeningen 3B indgår med denne aftale

Læs mere

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2011

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2011 Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2011 1 CO 2 -udledning i Gentofte Kommune Gentofte Kommune indgik i maj 2009 aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive Klimakommune. Herved

Læs mere

Klimamad med økonomisk fordel. - et Carbon 20 innovationsprojekt

Klimamad med økonomisk fordel. - et Carbon 20 innovationsprojekt Klimamad med økonomisk fordel - et Carbon 20 innovationsprojekt Klimamad med økonomisk fordel Studie 10 Igennem projekt Klimamad er der blevet sat fokus på at inspirere til både at reducere madspild -

Læs mere

INDSTILLING OG BESLUTNING

INDSTILLING OG BESLUTNING Som opfølgning på Evaluering af lokaludvalg i København fra august 2010, skal Økonomiudvalget tage stilling til principper for ændringer i lokaludvalgskonceptet. INDSTILLING OG BESLUTNING Økonomiforvaltningen

Læs mere

GRØNT REGNSKAB VA 53 Banehegnet

GRØNT REGNSKAB VA 53 Banehegnet GRØNT REGNSKAB 215 VA 53 Banehegnet Introduktion Kommenteret grønt regnskab for VA 53 Banehegnet. Regnskabet udarbejdes årligt for at følge forbrugsudviklingen for varme, vand og el samt den afledte klimabelastning.

Læs mere

Københavns Kommune. Økologianalyse på to udvalgte plejehjem. Rapport fra projektgruppen

Københavns Kommune. Økologianalyse på to udvalgte plejehjem. Rapport fra projektgruppen Københavns Kommune Økologianalyse på to udvalgte plejehjem Rapport fra projektgruppen April 2009 Konklusion På baggrund af den gennemførte proces og analyse har projektgruppen følgende konklusioner: De

Læs mere

Grønt Regnskab Brændstofforbruget reduceret med 52 % CO2-udledningen reduceret med 1,9 % Vandforbruget reduceret med 9 % Økologi i køkkener 64 %

Grønt Regnskab Brændstofforbruget reduceret med 52 % CO2-udledningen reduceret med 1,9 % Vandforbruget reduceret med 9 % Økologi i køkkener 64 % Furesø Kommune Grønt Regnskab 2017 Brændstofforbruget reduceret med 52 % CO2-udledningen reduceret med 1,9 % Vandforbruget reduceret med 9 % Økologi i køkkener 64 % 2 3 KLIMA OG ØKOLOGI Furesø Kommune

Læs mere

Bilag 5: Samling af forvaltningernes høringssvar

Bilag 5: Samling af forvaltningernes høringssvar KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT 11-05-2015 Bilag 5: Samling af forvaltningernes høringssvar Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (Godkendt på møde d. 18.05.15) Beskæftigelses- og Integrationsudvalget takker

Læs mere

Udgiver: Forsyningsvirksomhederne Aalborg Forsyning, Administration Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Udgivelse: April 2013 Sagsnr.

Udgiver: Forsyningsvirksomhederne Aalborg Forsyning, Administration Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Udgivelse: April 2013 Sagsnr. Grønne regnskaber 2012 Udgiver: Forsyningsvirksomhederne Aalborg Forsyning, Administration Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Udgivelse: April 2013 Sagsnr.: 2013-76622 Dok.nr.: Titel: Grønt Regnskab for

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC-projekter i kommunale institutioner... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5

Læs mere

60 % eko möjligheter för offentligt storhushåll och ekologiskt lantbruk i Danmark.

60 % eko möjligheter för offentligt storhushåll och ekologiskt lantbruk i Danmark. 60 % eko möjligheter för offentligt storhushåll och ekologiskt lantbruk i Danmark. Eko-Mat Centrum 21.nov.2012 v. Phd. kandidat, Dorte Ruge, Aalborg Universitet, Forskningsgruppen Måltidsvidenskab og Folkesundhedsernæring.

Læs mere

Samlet varig ændring

Samlet varig ændring INVESTERINGSFORSLAG Forslagets titel: Kort resumé: Der søges om midler fra: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: Angiv p/l: Overdragelse af privat belysning Teknik- og Miljøforvaltningen skal

Læs mere

Agenda 21 Fokus miljø og klima

Agenda 21 Fokus miljø og klima Agenda 21 Fokus miljø og klima Teknik- og Miljøforvaltningen 2008 Indhold Prioritering af indsatsen...4 Projektidé - praktisk miljøledelse...5 Opstart af projektet...8 Organisering og forankring af projektet...9

Læs mere

Grøn styring i Rødovre Kommune

Grøn styring i Rødovre Kommune GRØNT REGNSKAB 2016 Indhold Indhold... 2 Grøn styring i Rødovre Kommune... 3 Grundlag og begreber... 3 Målsætninger og resultater... 4 Arealudviklingen... 4 Varmeforbrug... 6 Elforbrug... 8 Solceller...

Læs mere

VI HAR FOKUS PÅ. sundhed, økologi og bæredygtighed

VI HAR FOKUS PÅ. sundhed, økologi og bæredygtighed VI HAR FOKUS PÅ sundhed, økologi og bæredygtighed sundhed økologi bæredygtighed Hotel- og Restaurantskolen En uddannelsesinstitution med holdning På Hotel- og Restaurantskolen har vi fokus på sundhed,

Læs mere

INDKØBSSTRATEGI DISPOSITION. 1. Overordnet formål. 2. Omfang og afgrænsning.

INDKØBSSTRATEGI DISPOSITION. 1. Overordnet formål. 2. Omfang og afgrænsning. INDKØBSSTRATEGI DISPOSITION 1. Overordnet formål. 2. Omfang og afgrænsning. 3. Indkøbspolitik. 3.1. Generelt. 3.2. e-handel. 3.3. Indkøbsaftaler. 3.4. Miljø. 3.5. Leverandørpolitik. 4. Information. 5.

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Grønt regnskab for kontorarbejde. - om www.greenoffice.dk. Af Ole Dall, I/S ØkoAnalyse

Grønt regnskab for kontorarbejde. - om www.greenoffice.dk. Af Ole Dall, I/S ØkoAnalyse Grønt regnskab for kontorarbejde - om www.greenoffice.dk Af Ole Dall, I/S ØkoAnalyse Projektet Grønt regnskab for kontorarbejde består dels af en screening af miljøbelastningen ved kontorarbejde, dels

Læs mere

Bilag 3: Status på mål for den Erhvervsdrivende Fond Københavns Madhus (EFKM)

Bilag 3: Status på mål for den Erhvervsdrivende Fond Københavns Madhus (EFKM) Bilag 3: Status på mål for den Erhvervsdrivende Fond Københavns Madhus (EFKM) Borgerrepræsentationen besluttede d. 14.03.13 at EFKM i aftaleperioden fem til 31. maj 2016 skulle: Bidrage til at højne kvaliteten

Læs mere

Figur 1: Miljøledelsescirklen

Figur 1: Miljøledelsescirklen Overordnede linier i miljøhåndbogen Københavns Kommune har en vision om at være en grøn kommune, der arbejder for at være et attraktivt sted at bo og arbejde nu og i fremtiden. Borgerrepræsentationen har

Læs mere

2013 CO2-regnskab for Stevns Kommune som virksomhed

2013 CO2-regnskab for Stevns Kommune som virksomhed CO 2 -regnskab for Stevns Kommune 2013 Side 2 af 11 2013 CO2-regnskab for Stevns Kommune som virksomhed Stevns Kommune arbejder aktivt for nedsættelse af CO2 udledningen og dermed være med til, at begrænse

Læs mere

Der indgår i det Grønne Regnskab for 2010 til sammenligning forbrugstal for 2008 og Endvidere indgår energiforbruget

Der indgår i det Grønne Regnskab for 2010 til sammenligning forbrugstal for 2008 og Endvidere indgår energiforbruget Furesø Kommune Regnskab G rønt regnskab Der er for udarbejdet et for Furesø Kommune. Det Grønne regnskab indeholder forbruget af el og varme samt udledning af CO 2 for de ejendomme kommunen har anvendt

Læs mere

Lokaludvalgenes miljøopgave vejledning til økonomistyring og opfølgning

Lokaludvalgenes miljøopgave vejledning til økonomistyring og opfølgning KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Sikker By NOTAT Lokaludvalgenes miljøopgave vejledning til økonomistyring og opfølgning Dette notat er tænkt som en vejledning til lokaludvalg og miljøpunkter

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4 1 Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4 Hvad fortæller tallene 4 Forbruget måles 6 Elforbrug 6 Varmeforbrug 8 Vandforbrug 10 Brændstofforbrug

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune Teknik og Miljø Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune o o Indledning Resultater o Hvad skal der ske i 2013 Hvad fortæller tallene Metodebeskrivelse Forbruget måles o o o o o o o Elforbrug

Læs mere

Grønt Regnskab. Administration Administration

Grønt Regnskab. Administration Administration Grønt Regnskab Miljø- Grønt og regnskab Energiforvaltningen 2014 Administration 2015 Administration Udgiver: Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen, Administration Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem. Revas og Teknik og Miljø

Dialogbaseret aftale mellem. Revas og Teknik og Miljø Dialogbaseret aftale mellem Revas og Teknik og Miljø 2014 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der indgås mellem forvaltningen og den enkelte budgetansvarlige enhed.

Læs mere

24. september 2014. ---------- Budgetoverslag ----------- Budgetforslag

24. september 2014. ---------- Budgetoverslag ----------- Budgetforslag Resultatbudget 2015-2018 - Inkl.ændringsforslag og tekniske ændringer Budgetområder mio. kr. Regnskab Forventet regnskab Budgetforslag 24. september 2014 Netto-mio. kr. 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Det

Læs mere