Jydske Dragonregiment Særudstilling

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jydske Dragonregiment Særudstilling"

Transkript

1 Jydske Dragonregiment Særudstilling 1953 Holstebro som garnisonsby. Forlægningen fra Randers til Holstebro. Dragonen af årgang 1953.

2 Repræsentanter fra Danske Dragonforeningers Sammenslutning fremlagde i efteråret 2010 et forslag til at oprette en permanent dragonudstilling på Dragonkasernen. Dette forslag udviklede sig hen over efteråret til en række ideer og emner, der kunne være interessante, som udstillingstemaer for enkeltstående særudstillinger - særudstillinger i tilknytning til arrangementer på kasernen eller andre relevante steder var et skelsættende år for Jydske Dragonregiment. Regimentet havde i mange år været beliggende i Randers og forlægningen til Holstebro var et stort skifte for regimentet. Samtidigt var det også et stort skifte for Holstebro at blive en garnisonsby med militære traditioner, uniformer og køretøjer, som en del af byen og bybillede. Jydske Dragonregiment var og er stadig en stor arbejdsplads, der integreres i Holstebro bys almindelige virke. Ligesom det at være en garnisonsby er et supplement til Holstebros image, som en driftig produktions-, uddannelses- og handelsby. På den baggrund er der til første særudstilling valgt de tre temaer fra 1953: Holstebro som garnisonsby Forlægningen fra Randers til Holstebro Dragonen af årgang 1953 Jydske Dragonregiment takker for det store arbejde, der er blevet ydet i forbindelse med etablering af særudstillingen. Et arbejde som primært er forestået af de fire dragoner: Arne H. Rindom, K.C. Olsen, Teddy Børgesen og Kristian Klinkby. Herudover også en tak til de mange, der har hjulpet de fire dragoner i arbejdet med etablering af denne særudstilling til glæde for alle besøgende. Lars Dencker, oberst Chef for Jydske Dragonregiment Fra venstre: Arne H. Rindom, K.C. Olsen, Teddy Børgesen og Kristian Klinkby.

3 Holstebro som ny garnisonsby Politisk grundlag Ved Forsvarsordningen af 1951, skulle rytteriet omlægges til et panserregiment med dertilhørende øvelses-terræn. Det blev den 28. juli 1951 besluttet, at Holstebro skulle være ny garnisonsby. Silkeborg var også nævnt og foretrukket af officererne, men billig/dårlig landsbrugsjord omkring Holstebro gjorde udslaget. Ekspropriation Et ekspropriationsudvalg blev nedsat og samtidig blev det politisk besluttet, at Holstebro Kommune skulle betale ekspropriationen, som kom til at lyde på godt og vel kr. 2 millioner, hvoraf man lånte 1 million af forsvarsministeriet. I alt kom det til at omfatte 56 ekspropriationer i Holstebro-, Idom- og Nr. Felding kommuner. 18 familier i Idom- og Nr. Felding kommune og 7 familier i Holstebro kommune måtte fraflytte deres ejendomme, i alt ca tdr. land. Takket være et dygtigt udvalg og den dårlige jord forløb det så at sige uden de store problemer. Dog var der visse problemer med lystejendommen Dyrby Vestergaard, hvor ejeren Jacob Jacobsen var utilfreds med den fastsatte erstatning og jf. ny grundlov kunne anke afgørelsen til overtaksationskommissionen, som forhøjede beløbet.

4 Etablering af kasernen Politisk blev det besluttet, at staten skulle betale de ca. 20 millioner, som den daværende Bygningstjeneste vurderede, var prisen på de ca. 60 bygninger. Det hele blev sendt i licitation, og til glæde for byen blev det en lokal entreprenør Jens Jensen, som vandt. Men nu opstod der et problem, idet der lokalt ikke fandtes så mange murere, ca. 40. Det problem løste forsvarsministeriet ved at lade soldater aftjene værnepligten som murere. Det samlede antal håndværkere var på et tidspunkt oppe på 342. En af de første bygninger som blev færdig var garage 47, som senere sammen med telte blev indkvartering. Garagerne blev oprindeligt bygget til Patton kampvogne, men pga. Koreakrigen blev det Centurion kampvogne, vi fik som våbenhjælp. Da disse var større gav det anledning til en del pladsproblemer, men som kunne løses ved påpasselighed. Holstebro byråd behandlede den 12. juni 1953 positivt en ansøgning fra Bygningstjenesten om etablering af vaskeplads i Galgemose Plantage, nu Vester Plantage. Skydebane, hvortil der var bevilget kr ,00 var også indledningsvis et problem at få færdig i 1953, derfor måtte forsvaret leje sig ind i Ulfborg. Officersboligerne på Dragonvej kunne også først forventes færdige i 1954/55. Ifølge Amtsbladet skulle der herudover bygges fire pansergarager og et depot med værksted ved Hestbjerg.

5 Kostforplejningen Den først ankomne til den ny kaserne var forplejningsforvalter Johannes Ove (billedet) med sine kogersker fru Emma og fru Olsen. Kartoffelskrælning var indledningsvis i det fri. Kostforplejningen blev indledningsvis indrettet i en af de store garager. Det nederste i behovspyramiden var også dengang forplejning, i et interview af Amtsbladet den 11. maj fortalte kostforplejningsforvalter Johannes Ove, at han under ingen omstændigheder ville flytte fra Randers uden sine to dygtige kogersker Emma Olsen og Emma Rasmussen. Han fortalte videre, at soldaternes livret var frikadeller og hakkebøf uanset, at kostforplejningskommissionen havde fastsat nogle bestemmelser med henblik på, at soldaterne fik det rette antal kalorier og vitaminer. I øvrigt skal nævnes, at soldaterne ikke var forpligtiget til at spise i kostforplejningen. Johannes Ove nævnede også et eksempel på en spiseseddel for en uge: Morgen: 80 g havregryn, ½ l mælk, 15 g sukker, en skive franskbrød, en skive sigtebrød og alt det rugbrød soldaten ønsker hertil 50 g marmelade og kaffe/the. Middag søndag: Oksesteg og rabarbergrød. Mandag: Kærnevællingskoldskål og kødfarsbudding med grøntsager. Tirsdag: Gule ærter med flæsk. Onsdag: Citronsuppe med tvebakker og biksemad. Torsdag: Byggrynsvælling og stegt lever. Fredag: Øllebrød og kogt hornfisk med persillesovs og lørdag: Byggrynsvandgrød med æbler og frikadeller. Aften: 30 g leverpostej, 50 g ost, 35 g pålægspølse, 40 g marmelade, røgede sild, 75 g revne gulerødder med sukker og citronsaft, brød, hvidtøl og kærnemælk.

6 Byrådets godkendelse af soldaterhjems byggeriet trak tilsyneladende ud, derfor blev det besluttet at etablere et midlertidigt soldaterhjem i form af en Søby barak. Man forventede, at den midlertidige barak ville blive opført i lyntempo på ca. 14 dage, idet hele arbejdet blev udført i tjenestetiden af værnepligtige håndværkere blandt dragonerne til omkring kr ,00. Samtidig var udpegningen af den ny soldaterhjemsleder gået hurtigt, og det blev den 36 årige Jørgen Rasmussen (billedet) fra KFUM i Gothersgade. Forlægning fra Randers til Holstebro Første styrke Den 06 MAJ 1953 kom en deling af motorbataljonen med Scout Cars ad Viborgvej og blev ved byskiltet ud for den nuværende Egekirkegård modtaget af Holstebro Dagblads journalist K. E. Nielsen (KEN), som gennem en lang årrække herefter blev en god samarbejdspartner for regimentet. Dagbladets fotograf Borris Andersen tog herefter det berømte billede af ritmesteren og de ventende børn. Samtidig blev på banegården aflæsset to Chaffee kampvogne, de første kampvogne til den ny garnison. En fortrop på 20 mand var dog ankommet et par dage før med henblik på klargøring af garager til indkvartering og kostforplejning samt opstilling af telte bl.a. et infirmeritelt til ca. 20 personer.

7 Fortroppen havde medbragt regimentsmaskotten Simon og dens hvalp Bølle.

8

9 Den første dyst mellem byen og JDR Den 28. maj 1953 måtte dragonerne bide i græsset ved at tabe 11-1 i fodbold til byens sammensatte firma fodboldhold. En blandt mange undskyldninger var, at næsten alle soldaterne var sendt på roearbejde. Blandt målscorerne skal nævnes Cedrik Lange med tre mål og dragon Veggerslev med et mål. Kampen blev gennemført på Holstebros nye stadion, som led i børnehjælpsdagene, entreen var derfor 1 kr. pr. voksen, børn og soldater havde gratis adgang. Første inspektion Daværende forsvarschef, admiral Qvistgaard viste stor interesse for det nye regiment ved en inspektion den 21. juli, hvor admiralen og regimentschefen kørte i kampvognen Chaffee (billedet). Centurion kampvognen blev kun gennemgået da de første to stk. Centurion var ankommet dagen før kl efter fire dage undervejs. Ved Herningvej havde flere hundrede mennesker taget opstilling på begge sider af vejen og fulgte med stor interesse aflæsning af kampvognene med henblik på at passere jernbaneviadukten og senere Røde Bro. Rådgivere under transporten var tanks specialisterne overfenrik M. A. Mathisen, S. Sørensen og U. Byskov.

10 Velfærdsarrangementer DRAGONFEST Lørdag den 14. juni gennemførte 4. eskadron, den ældste eskadron, den første dragonfest i Holstebro. Den blev afholdt på Knudsens Hotel og deltagerne var eskadronens dragoner med deres koner og kærester ca. 175 i alt. Festen startede kl med smørrebrød, øl og snaps herunder taler og underholdning. Herunder holdt også regimentets næstkommanderende oberstløjtnant K. A. Krarup tale og sluttede med at invitere damerne på besøg og morgenkaffe på kasernen dagen efter fra kl Festen sluttede med dans til kl. 0100, musikere og entertainere underholdt gratis, da soldaterne selv skulle betale. JAZZKONCERT Onsdag den 21. oktober 1953 gennemførte velfærdstjenesten en Jazzkoncert i juniorhallen, daværende badmintonhal for de Holstebro dragoner og deres onsdagsvenner. Dirigenten var den kun 20 årige Jørgen Petersen, som kom fra 6. regiments musikkorps og spillede trompet. Efter sigende kunne han spille fire toner højere end Louis Armstrong. De øvrige 12 mand kom fra Randers. Der var en fantastisk stemning i hallen, som ved den lejlighed blev sammenlignet med KB-hallen. TATTOO Lørdag, den 13. oktober trak dragonernes tattooarrangement 1000 tilskuere i Holstebro Idrætspark til støtte for kræftens bekæmpelse. Det blev senere betegnet som I jeep og til hest, dragonen altid bedst. I hestetattooet deltog otte mand heraf fire olympiaderyttere, nemlig oberstløjtnant K. A. Krarup (senere regimentschef), ritmester E. K. Carlsen, ritmester Achton og løjtnant Rubæk-Nielsen sidstnævnte på hesten Ohio. De øvrige deltagere var overfenrik Callisen, ritmester S. Kiærskou og løjtnanterne Frandsen og Lindegaard. Jeep tattooet blev gennemført af dragoner fra 3. kampvognseskadron og lod efter sigende ikke rideopvisningen noget tilbage at høre, hverken på mod eller tekniske færdigheder. 60 dragoner fra 1. kampvognseskadron under ledelse af løjtnant K.P. Hedegaard, som senere blev gartner i Stige på Fyn, beviste, at den stærkt motoriserede dragon også mestrede showeksercits. I fritidsudvalget diskuterede man om gennemførelse af en regimentsfest, hvor hele byen skulle inviteres. HOLSTEBRO CABARET For at afprøve stemningen gennemførte fritidsudvalget den 8. juli i Sdr. Plantage ved Skovpavillonen en Holstebro-cabaret for byens borgere og byens dragoner. Succeskriteriet var minimum to hundrede tilskuere, men der kom Dermed var der ikke tvivl om, at succes en var hjemme. Festkomiteen havde forud kontaktet teaterdirektrice Lilly Broberg for at få ideer og scenetips. Takket være god forberedelse og engagement, blev det en storslået succes. SKUESPIL Af nogle indslag skal nævnes Kaj Munks skuespil Før Cannae samt en sketch om En kassationsret, også en frejdig feriedreng fra Aarhus kaldte smilene frem. Tækkemanden og Jens hans hywlboer blev med succes fremført. Der var ikke tvivl om at en sådan succes skulle følges op. En ting manglede dragonerne dog i Holstebro, og det var mulighed for dansant eller dansested, men borgere og byråd var imod. 10

11 Kampvognstransport I juli begyndte de første kampvognstransporter med Centurion, dels på landevej og dels på tog. Den 24. juli forventedes den 2. landevejstransport at nå frem efter to dage på vejene. Når det tog så forholdsvis lang tid, var det fordi hastigheden højest var 10 km/t, på enkelte strækninger dog op til 20 km/t. Desuden måtte man fortage omladninger af hensyn til broklassifikationer uanset, at fire broer blev forstærket af ingeniørerne fra Vejle. Det gav i øvrigt arbejdsdage på op til 22 timer. Dengang var der heldigvis ingen køre- og hviletidsregler. Vedr. jernbanetransporten har statsbanerne måttet låne to 20 tons blokvogne på 12 hjul i Belgien. Aflæsning blev foretaget på rampen ved Sydbanen (Sdr. Port). Kampvognene blev udskibet I Esbjerg og kørt til artillerilejren i byen og derfra til klargøring i Oksbøl før den endelige transport til Holstebro. Transporten blev ledet af overfenrik U. Byskov. Officiel overdragelse Den 1. november 1953 var den officielle overdragelse af garnisonen til Holstebro. Højtideligheden blev ikke mindre af, at det samtidig var regimentets 274 års fødselsdag. I den anledning blev der afholdt en parade kl med opstilling foran mandskabsbygningerne. Efter at estandarten var ført på plads, præsenterede styrken gevær for et stort splitflag, som for første gang blev sat på den 20 m høje flagstang medens 3. regiments musikkorps spillede Altid frejdig 11

12 Regimentschefen oberst Aage Jansen, der var iført feltuniform m/44 bød velkommen til bl.a. Hans Højhed generalmajor Prins Viggo, chefen for landsdelskommandoen generalmajor T. K. Thygesen, generalinspektøren for pansertropperne generalmajor C. A. Friis og chefen for regionen, generalmajor Hoffmann. Traditionerne blev på alle måder demonstreret bl.a. ved. at musikkorpset spillede honnør march for Prins Viggo samtidig med at alle estandarter blev sænket. Generalmajorerne blev hilst med honnørsignaler. Borgmester D. P. Jensen sagde blandt andet i sin velkomsttale, at byen var opmærksom på den store opgave det var, at være garnisonsby, men håbede at byen kunne være med til at bane vejen for et frugtbart samarbejde til gavn og glæde for begge parter. Generalmajor Thygesen betegnede i sin tale regimentet som et eliteregiment præget af udholdenhed, dristighed, mod, offervilje og pligttroskab. Et af højtidelighedens højdepunkter var da generalmajor C. A. Friis genafslørede regimentets mindesten for modstandskampen, hvor fire nye navne er tilføjet; oberst P. Riis Lassen, sergent C. J. Jensen, sergent H. C. Spangaa og dragon O. Bogh. Æresvagter på hver side af mindestenen var premierløjtnanterne J.F. Edeling og H. Høngsmark iført dragonernes blå gallauniform. Samtidig med, at vagterne saluterede, blev dækkenet fjernet af generalmajoren. Herefter spillede musikkorpset traditionen tro Det var på Isted Hede.... Paraden blev afsluttet af pastor Johs. Sørensen, som sluttede med et fadervor og med sangen Vor gud han er så fast en borg. 12

13 Holstebro bys modtagelsesfest Mandag den 22. juni 1953 afholdt byen en modtagelsesfest for de nu ankomne tre eskadroner i Sønderlandsskolens gymnastiksal. Borgmester D. P. Jensen sagde bl.a., at han håbede, at soldaterne efter endt soldatertid vil mindes byen med glæde. Talen gjorde stort indtryk på tilhørerne herunder også maskotten Simon med afkom Bølle, der begyndte at bjæffe, hvilket medførte udvisning. En sergent fra Horsens, som aldrig havde været i Holstebro før udtalte, at Holstebro blev omtalt som byen på heden, som havde vist sig at være venlig og imødekommende. Dragon 990 Snejbjerg Alf Ove Jensen talte til sidst på soldaternes vegne, hvor han bl.a. lovpriste Randers som garnisons by med kælenavnet De Randers Dragoner. Han havde kendskab til, at mange unge mennesker ønskede at blive soldat i Randers, idet selvbevidste København forlød det Skal du til Randers dit heldige Asen og fortsatte hvem kan lade være med at fortælle andre om sin elskedes dejligheder, når hun virkelig er uforlignelig. Dragon Snejbjerg sluttede med at tilkendegive sin overbevisning om at De Randers Dragoner ville blive til de Holstebro Dragoner og vil sige til vore efterfølgere Skal du til Holstebro dit heldige Asen. Etablering af dragonforening Yngre som ældre dragoner ønskede at etablere en Dragonforening for Holstebro & Omegn. Den 13. juni 1953 mødtes dragoner på Postgården med et udkast til en forenings love. Med nogle enkelte ændringer og tilføjelser blev Dragonforeningen for Holstebro & Omegn etableret med grosserer Knud Pedersen som formand og premierløjtnant Nygaard-Jensen som næstformand, fabrikant Alfred Beck Christensen som kasserer, lagerforvalter Hans Richardt Jensen som sekretær og femte medlem pens. Pakmester C. Christensen Struer. I forbindelse med stiftelsen er ældre dragoner godt repræsenteret, alderspræsidenten bliver uden tvivl den 82 årige Chr. Stauning, som aftjente sin værnepligt i 1894, tæt fulgt af Berthel Østerlund og Chr. Vang som begge var indkaldt i 1896 og endelig P. Chr. Dalgaard som repræsenterede årgang Chr. Stauning havde i dagens anledning forfattet en sang på 12 vers. I dagens anledning overrakte regimentschefen en reproduktion af maleren Rasmus Christiansen Dragoner der holder Hvil til den nyudnævnte formand Knud Pedersen. 13

14 Dragonen af 1953 Indkaldelser Der var megen travlhed for at få mandskabsbygningerne færdige, idet der den 11. november kom yderligere 380 nye rekrutter, således var der i november i alt mand på kasernen, og da vinteren nærmede sig kunne man ikke forsvare indkvartering i garager. Den 11. november 1953 blev 380 rekrutter indkaldt til 18 måneders værnepligt. Langt de fleste kom med toget i løbet af formiddagen. På stationen blev de afhentet og kørt til det midlertidige soldaterhjem, hvor de blev trakteret med en gratis kop kaffe med brød. Kl skulle rekrutterne møde på kasernen, hvor den første udrustning var spisebestik, med henblik på at kunne indtage den første traditionelle første rekrut ret, gule ærter med flæsk. Om aftenen skulle rekrutterne møde på soldaterhjemmet med henblik på hjemsendelse af deres civile tøj, herunder var der en assistent fra postkontoret til stede. Onsdag, den 25. november inviterede soldaterhjemmet til velkomstfest på Sønderlandsskolen, idet der ikke var plads på det interimistiske soldaterhjem, som i øvrigt var placeret bag det nuværende soldaterhjem. Rekrutuddannelsen varede i 12 uger, hvorefter de blev udnævnt til dragoner og fordelt på de forskellige eskadroner. 14

15 Medborgerkundskab I vinteren blev der gennemført forsøgsundervisning med et gunstigt resultat, således at undervisningen blev indført i alle tre værn samtidig med 18 måneders værnepligt. Dermed kom det til at dreje sig om ca mand med en omkostning på 3,5 millioner. Forstander for den civile tjenestetidsundervisning betegner den som Måske det største pædagogiske eksperiment i Danmark. Undervisningen var obligatorisk og foregik på Holstebro Tekniske Skole med en lærerstab fra nær og fjern. Teknisk skole blev lejet pga. pladsmangel på kasernen. To timers medborgerkundskab og dansk var obligatorisk medens andre fag var tilvalg så som landbrugsundervisning, bosætnings -, tegne -, bogholderi og engelskundervisning. Undervisningen blev gennemført mandage og onsdage fra kl samt tirsdage, torsdage og fredage fra kl Befalingsmændene blev undervist på kasernen og havde samme undervisning plus pædagogik. Undervisningen foregik hver tirsdag aften fra kl var som bekendt året, hvor en ny grundlov skulle vedtage bl. a. ændret valgretsalder. Dragon Snejbjerg, der havde en uddannelse som cand. mag. underviste i den nye grundlov, som bekendt blev vedtaget. 7,62 mm GARAND M/50 Hjemsendelse Ved en parade den 23. oktober 1953 tog regimentet afsked med det første 18 måneders mandskab. Medens estandarterne førtes frem tordnede to jetjagere hen over kasernen for at give en god stemning. I den forbindelse gav regimentschefen udtryk for sin stolthed over, at tjenestetidsforlængelsen ikke havde givet anledning til protester blandt dragonerne, hvor andre værnepligtige havde foretaget protestmarcher og foretaget egentlige strejker. Regimentschefen gav hånd til samtlige dragoner fra 1. kampvognseskadron, 5. panservognseskadron og halvdelen af 1. opklaringseskadron ledsaget af regimentets maskot Simon. Som afslutning blev tre landsskytter hædret med deres førstepræmie, skytterne var på gevær: Dragon Kølkær Johs. T. Nikolajsen, på maskinpistol: Dragon Grynderup Henning Sørensen og på maskingevær: Dragon Tinglev Jens Jensen. Den bedste enhed blev 1. kampvognseskadron. Det skal nævnes, at det var blandt alle landets soldater dvs. flere tusinde. Dragonerne på udflugt Mange af de køretøjer som det danske forsvar modtog i forbindelse med våbenhjælpsprogrammet fra USA var klargjort og hovedrepareret, hvilket betød at de skulle tilkøres, det drejede sig om jeep M/47/48 og KMC erne. Problemet blev løst ved, at dragonerne i deres fritid tilkørte bilerne under kommando med mekaniker ledsagelse. Turene blev tilrettelagt således, at dragonerne fik lejlighed til at kende terrænet i Jylland og på Fyn. Der var samtidig givet tilladelse til at familie og venner måtte besøges. 15

16 Personlige erindringer om forlægningen mellem Randers og Holstebro Materielforvalter Alfred Wester Efter min bedste hukommelse, her 60 år efter foregik det således: Forlægningen fra Randers foregik dels med et forkommando under ledelse af ritmester Kiærskou vel nok omkring maj 1953, og hele regimentet officielt pr. 1. november Selve flytningen fandt sted over en længere periode. Munderingsdepotet i bygning 30, var slet ikke klar, idet der manglede såvel hylder som skabe samt reoler og varme. Der var dog varme i en lille del af bygningen. Derfor blev mundering m.v. opmagasineret i forskellige garager, hvilket fandt sted flere måneder hen i Iklædning af rekrutter pr. maj 1954 fandt sted i en garage. Indtil kostforplejningen var klar, foregik forplejning og Tutten i en garage nær servicestationen. Kort tid efter maj iklædningen blev jeg ansat som materielforvalter ved motordepotet, garage 38, i daglig tale Depot Wester. Også en bygning uden varme, bortset fra et lille kontor med EL-varme. I denne bygning var samlet værktøj til køretøjer og ligeledes til kampvogne. Udover dette var såvel dæk, olie, rengøringsmidler, maling som sløringsnet at finde. 19. december Seniorsergent J.K. Jensen På opfordring kan jeg fortælle følgende: Under morgenappel, den 8. september 1953 ved første bataljon blev jeg afgivet til at være kommandør på en 8 tons Humber fra regimentets mobiliseringsbeholdning, der skulle flyttes fra Randers Dragonkaserne til Holstebros ny Kaserne. Vi var i alt 12 Humber kampvogne, der blev flyttet sammen med en snes lastvogne af forskellig slags. Min egen udrustning bestod af en civil kuffert, køjesæk, seletøj med patrontaske og en lille rygsæk. Vi havde ikke nogen form for våben. Disse blev først udleveret i Holstebro. Humber kampvognene først ud af vagten. Jeg kørte som vogn 2, og havde en af regimentets mather som chauffør. Han havde dagen før sørget for at tanke og eftersyn var i orden. Vores udrustning var i en stor bagagekasse, så der var god plads i Humberen. Vores første pause var ved Bjerregrav og den næste lige 16

17 før Viborg by. Vi kørte i en sydlig rute fra øst til vest igennem Viborg. Vi havde et par pauser endnu før vi nåede til Holstebro kaserne, og landskabet skiftede til hede. Det stiftede vi for eftertiden bekendtskab med i vores dagligdag. Alle Humberne kørte uden problemer til den ny kaserne. Enkelte af lastbilerne manglede olie, men fik påfyldning undervejs. Turen sluttede i regimentets garagegård. Kørebogen blev afsluttet og afleveret ved garage 40. Så var turen slut for mit vedkommende. Jeg fik ordre på at gå til blok 14, stue 2 for indkvartering, og der var jeg indkvarteret i ca. 3 uger sammen med 12 korporaler. Derefter kom jeg i blok 16, nordenden. Administrativt var vi i 1. bataljon. Arbejdsmæssigt var vi i en rekruteskadron indtil den 26. september, herefter kom jeg i 3 lette eskadron, hvor jeg forblev indtil den 9. februar Forplejning: Indtil 15. september spiste vi varm mad i et midlertidigt køkken i bygning 46 (sadelmager-værkstedet). Spisestedet var det store rum, mod syd, og maden blev lavet i det lille værksted mod nord, hvorfra der var udsigt til Galgemosevej. Her var den første vagt. Vagten bestod af et lille telt og en lastepalle, som vagten stod på. Der var også en kantine i blok 52, hvor vi kunne handle i vores fritid. Der kunne vi købe kaffe, brød og pølser. 19. december Materielforvalter Leo Højland Jeg skulle foranstalte, at køretøjerne kom fra Randers til Holstebro. Flytningen blev delt op i 3 afsnit. FORKOMMANDOET I april 1953 blev et hold udtaget til at klargøre modtagelsen af regimentet i Holstebro. Officiant Callisen fik kommandoen, der skulle modtage og foranstalte indkvarteringen af personellet. FORLÆGNINGEN Forkommandoen kom til Holstebro den 6. maj Den bestod af køretøjer benævnt Humber panservogne og Scout Cars. Herudover var der i forkommandoen 4 x 4 PMV Mosegrisen. Øvrige køretøjer var lastvogne som Volvo-, Lorry- og Commer lastvogne. Først den 1. november 1953 ankom resten af regimentet til Holstebro. INDKVARTERINGEN og FORPLEJNING De menige soldater sov i garage 54 og befalingsmændene i en teltlejr, hvor UMAK bygningen nu er placeret. Maden blev tilberedt i garage 47 af fruerne Olsen og Rasmussen, som kom med fra Randers. Officererne spiste i det nuværende sadelmagerværksted i det afsnit, som vender ud mod vejen og sergenterne i det rum, som vender ud mod gården. Kantinebestyrer fru Kroner Sørensen fulgte med fra Randers. Hun havde et telt, hvor gaskammeret er placeret i dag. Denne kantine var for befalingsmændene. De menige havde et lokale i bygning 52, hvor ammunitionen fra UMAK blev udleveret. Telefoncentral og kontor for eskadronen var i bygning 52 ved siden af vaskehallen og til venstre i garageområdet ved benzintanken. 6. januar

18 18

19 19

20 TEDDY BØRGESEN, marts Indhold er korrigeret med hjælp fra regimentschef, oberst Lars Dencker, pensioneret seniorsergent Kristian Klinkby og Bestyrelsen for Dragonforeningen for Holstebro og Omegn. Layout: Korporal Tommy Bruhn

Orienteringsdag ved 1. Logistikbataljon og Åbent Hus på Aalborg Kaserner

Orienteringsdag ved 1. Logistikbataljon og Åbent Hus på Aalborg Kaserner Orienteringsdag ved 1. Logistikbataljon og Åbent Hus på Aalborg Kaserner Lørdag d. 22. september 2012 Pårørende til værnepligtige soldater ved Hærens Basisuddannelse/Trænregimentet hold august 2012 indbydes

Læs mere

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 Bestyrelsen Formand: Jytte Holt Nielsen, Bornholmsvej 8, 7400 Herning Tlf 20714010 j-k-hansen@mail.dk Kasserer: John F. Nielsen, jagtvej 10, 7400 Herning Tlf. 97118541 60738720

Læs mere

Mindehøjtidelighed og parade ved. ved Trænregimentet. Af Uffe Uhler. Der var indbudt til mindehøjtidelighed

Mindehøjtidelighed og parade ved. ved Trænregimentet. Af Uffe Uhler. Der var indbudt til mindehøjtidelighed Mindehøjtidelighed og parade ved Trænregimentet Af Uffe Uhler Der var indbudt til mindehøjtidelighed og fødselsdagsparade ved Trænregimentet torsdag den 7. maj. Vores forenings fane var sammen med fanerne

Læs mere

ORIENTERINGSDAG. ved. 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner

ORIENTERINGSDAG. ved. 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner ORIENTERINGSDAG ved 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner Lørdag d. 6. april 2013 Pårørende til værnepligtige soldater ved Hærens Basisuddannelse/Trænregimentet hold februar 2013 indbydes

Læs mere

VELKOMMEN TIL 2 HBU ESKADRON UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT

VELKOMMEN TIL 2 HBU ESKADRON UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT 2 ESK(HBU)/V UDDBTN/JDR Dragonkasernen 7500 Holstebro Tlf. 7282 3631 VELKOMMEN TIL 2 HBU ESKADRON UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT 1. SITUATION: Du er tilsagt at skulle aftjene din værnepligt

Læs mere

ORIENTERINGSDAG. ved. 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner

ORIENTERINGSDAG. ved. 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner ORIENTERINGSDAG ved 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner Lørdag d. 21. september 2013 Pårørende til værnepligtige soldater ved Hærens Basisuddannelse/Trænregimentet hold august 2013 indbydes

Læs mere

JANUAR Dragon info nr. 8 2014

JANUAR Dragon info nr. 8 2014 1 DRAGON INFO No. 1 JANUAR Dragon info nr. 8 2014 Dragon-info er et elektronisk nyhedsbrev tiltænkt dragoner, som ikke er fast tjenestegørende på Dragonkasernen, bl.a. tjenestegørende dragoner ved skoler

Læs mere

Gardehusarregimentets Historiske Samling

Gardehusarregimentets Historiske Samling Gardehusarregimentets Historiske Samling Introduktion til Historisk Samling Antvorskov Kaserne Slagelse Information: I Historisk Samling kan du få ny viden om et gammelt regiment, om dets historie og om

Læs mere

Hærens Signaltekniske Tjeneste. (HSGT). Army Signal Technical Service.

Hærens Signaltekniske Tjeneste. (HSGT). Army Signal Technical Service. Hærens Signaltekniske Tjeneste. (HSGT). Army Signal Technical Service. Hærens Signaltekniske Tjeneste, HSGT stod for alt vedrørende hærens elektroniske udstyr. Det hørte under Generalinspektøren for Telegraftropperne

Læs mere

Jydske Dragonregiment. Pansrede køretøjer fra 1945. APRIL 2008

Jydske Dragonregiment. Pansrede køretøjer fra 1945. APRIL 2008 Jydske Dragonregiment. Pansrede køretøjer fra 1945. APRIL 2008 Centurion kampvogne på vej til øvelsespladsen Indholdsfortegnelse. Forord. 3 Indledning. 4 Humber Scout Car. Panseret spejdervogn. 6 Humber

Læs mere

Kongevagt på Amalienborg

Kongevagt på Amalienborg Kongevagt på Amalienborg Her kan du se, skridt for skridt, hvordan et vagtskifte på Amalienborg udføres, når regenten er på slottet. Se hele forløbet, lige fra gardernes påklædning kontrolleres på Livgardens

Læs mere

100-års Købstadsjubilæum 1. april 2013 Herning

100-års Købstadsjubilæum 1. april 2013 Herning 100-års Købstadsjubilæum 1. april 2013 Herning Borgmester Lars Krarup (V) ledsagede dronning Margrethe tværs over torvet, efter jubilæumsgudstjenesten i Herning Kirke, på vej til byens officielle frokost,

Læs mere

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni 2013-2 Siden sidst Onsdag den 16. januar var der foredrag på Ferritslev Friskole. Sognepræst ved Brahetrolleborg, Øster Hæsinge og Krarup Kirker, Ole Buhl Hansen, fortalte om,hvordan vi ved hjælp af humoren

Læs mere

VELKOMMEN TIL JYDSKE LIVKOMPAGNI VED UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT

VELKOMMEN TIL JYDSKE LIVKOMPAGNI VED UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT VELKOMMEN TIL JYDSKE LIVKOMPAGNI VED UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT Velkommen til Jydske Livkompagni (4 KMP)! Jeg skriver til dig for at byde dig velkommen til din kommende tjeneste ved vores

Læs mere

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen det skete i uge 22 Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen i Skals. Denne aftale er nu udbygget,

Læs mere

Svær Transportdeling er tilbage ved Trænregimentet.

Svær Transportdeling er tilbage ved Trænregimentet. Svær Transportdeling er tilbage ved Trænregimentet. Tro kan flytte bjerge, Kampvogne kræver blokvogne. Ovennævnte er med til at berettige Svær Transportdeling og som det ses på billedet fra 1960, taget

Læs mere

F U N D A T S. for. Dragonfonden. Fondens adresse er Jydske Dragonregiment, Dragonkasernen, Kasernevej 5, 7500 Holstebro.

F U N D A T S. for. Dragonfonden. Fondens adresse er Jydske Dragonregiment, Dragonkasernen, Kasernevej 5, 7500 Holstebro. 1 F U N D A T S for Dragonfonden 1. Fondens navn er Dragonfonden. 2. Fondens hjemsted er Holstebro Kommune. Fondens adresse er Jydske Dragonregiment, Dragonkasernen, Kasernevej 5, 7500 Holstebro. 3. Fondens

Læs mere

Hamborg tur d. 1. 2. november 2014

Hamborg tur d. 1. 2. november 2014 Start fra Vildbjerg I alt 19 personer deltog på turen, som var proppet med oplevelser, fodbold, netværk og erhvervsindtryk. Turen gik fra Vildbjerg Sport- og Kulturcenter kl. 06.00 om morgenen, hvor Vildbjerg

Læs mere

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde Sommerskole En verden udenfor Fællesskab på den fede måde 2013 Sommerskole i Kirkeladen Kære sommerskoledeltagere. Efter en skøn uge i dejligt selskab, synes vi, at I skal vide, at det var skønt at være

Læs mere

Torsdag den 30. august 2007

Torsdag den 30. august 2007 TORSDAGS-NYT Torsdag den 30. august 2007 REJSEGILDE OG 30 ÅRS FØDSELSDAG Den 5. september fylder skolen år. I år er det en ekstra festlig dag, da vi runder med en 30 års fødselsdag. Vi plejer at festligholde

Læs mere

Kommunesammenlægningen - om tilblivelsen af Purhus kommune.

Kommunesammenlægningen - om tilblivelsen af Purhus kommune. Kommunesammenlægningen - om tilblivelsen af Purhus kommune. Af Einar Olsen, borgmester for Purhus kommune 1970-86. Først i 1960 erne begyndte de forskellige indenrigsministre at tale om store kommuner.

Læs mere

for Lyne Sogn Juni/Juli 2015 Konfirmander i Lyne Kirke Den 10 Maj 2015

for Lyne Sogn Juni/Juli 2015 Konfirmander i Lyne Kirke Den 10 Maj 2015 Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn Juni/Juli 2015 Konfirmander i Lyne Kirke Den 10 Maj 2015 Indhold: * Forsamlingshuset: Ekstraordinær generalforsamling * LYNE krocket

Læs mere

Stendysse på Tvevadgårdens mark 2010/2

Stendysse på Tvevadgårdens mark 2010/2 Stendysse på Tvevadgårdens mark 2010/2 Siden sidst. Onsdag d. 13. januar. Foredrag ved forfatter Vibeke Nørgård Nielsen om Johannes Larsen o g Island. Foredraget blev ledsaget af dejlige lysbilleder fra

Læs mere

Erindringer Kammerater (Uddrag)

Erindringer Kammerater (Uddrag) Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Kammerater (Uddrag) Vi havde begge to, Peder og jeg haft forbindelse med Otto og Thorvald Petersens hjem, jeg også med pigerne og tanten. Det var et interessant

Læs mere

Jydske Dragonregiment UGE

Jydske Dragonregiment UGE Erhvervspraktik Jydske Dragonregiment UGE Denne folder skal du vise dine nærmeste pårørende samt din klasselærer/skolevejleder - HUSK det! Velkommen til erhvervspraktik Jeg vil herved byde dig velkommen

Læs mere

Beretning til generalforsamling i foreningen Ørstedspavillonen den 15. april 2014

Beretning til generalforsamling i foreningen Ørstedspavillonen den 15. april 2014 Beretning til generalforsamling i foreningen Ørstedspavillonen den 15. april 2014 Ved generalforsamlingen sidste år i april fortalte jeg, at licitationen på den udvendige renovering var overstået, og ganske

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Fra Rolfsted Skole 2008/1 Siden sidst. Lørdag d. 15-9-07 var der tur til Carl Nielsens Barndomshjem i Nr. Søby. Der var mødt ca. 20. Det var spændende at høre om

Læs mere

Program. Forsvarets Mesterskaber i Militær Femkamp 2008. Jydske Dragonregiment. Dragonkasernen, Holstebro

Program. Forsvarets Mesterskaber i Militær Femkamp 2008. Jydske Dragonregiment. Dragonkasernen, Holstebro Program Forsvarets Mesterskaber i Militær Femkamp 2008 Jydske Dragonregiment Dragonkasernen, Holstebro 13. - 16. maj 2008 Velkomst Jydske Dragonregiment er glad og stolt over at være udpeget som arrangør

Læs mere

VELKOMMEN TIL JYDSKE LIVKOMPAGNI VED UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT

VELKOMMEN TIL JYDSKE LIVKOMPAGNI VED UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT VELKOMMEN TIL JYDSKE LIVKOMPAGNI VED UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT Velkommen til Jydske Livkompagni (4 KMP)! Jeg skriver til dig for at byde dig velkommen til din kommende tjeneste ved vores

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

Fredag den 9. juli Afgang fra klubben kl. 14. Bussen og de medfølgende forældres biler blev proppet til det yderste med bagage og mad til de 7 dage.

Fredag den 9. juli Afgang fra klubben kl. 14. Bussen og de medfølgende forældres biler blev proppet til det yderste med bagage og mad til de 7 dage. Kofucamp 2010 Teams: Team 1: Sempai Laurits Team 2: Sempai Mads Team 3: Sempai Monica Team 4: Sempai Sebastian Fredag den 9. juli Afgang fra klubben kl. 14. Bussen og de medfølgende forældres biler blev

Læs mere

Nyhedsbrev. uge 49 2014

Nyhedsbrev. uge 49 2014 Nyhedsbrev uge 49 2014 Så blev det december, der er ingen sne men vejret er blevet koldere, og den første nattefrost har vist sig. Jeg er sikker på, at en del af os håber der kommer lidt sne, mens andre

Læs mere

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk ÅRG. 29 INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Henning Hansen, Esbjerg (formand) Svend Engrob, Tarm (næstformand) Birgit Storbjerg, Ølgod Frida Skade, Skjern Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen for

Læs mere

Månedsinformation. Skole og SFO

Månedsinformation. Skole og SFO Månedsinformation Skole og SFO Februar 2014 Siden sidst Foråret og fremtiden banker på. Vi har alle nok bemærket, at det er blevet lysere om morgen og eftermiddagen, og vejret her i februar giver os i

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 35-36 2014

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 35-36 2014 OL. Det første større SFO arrangement her i det nye skoleår er OL i Skovby. Her dyster vi mod SFO fra Skovby, Låsby og Herskind i en række discipliner som f.eks. mooncar ræs, fodbold, sjipning m.v. Arrangementet

Læs mere

Bus IMANTA Riga Letland Foto JEN

Bus IMANTA Riga Letland Foto JEN Bus IMANTA Riga Letland Historien om tøjindsamling og Bus til Letland Et tilbageblik den 13. januar 1995. For 20 år siden sendte Århus Sporveje en Gammel bus fyldt med uniformer til Riga i Letland, modtageren

Læs mere

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE.

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. Vi startede fra Skive den 26/7 2007 KL.6.30 og kørte til Frederikshavn for vi skulle sejle KL10.00 til Gøteborg. Der efter kørte vi til Håverud hvor vi ville se når

Læs mere

Afsnit 13. 13. CEREMONIEL, del 4. Årgangsparade

Afsnit 13. 13. CEREMONIEL, del 4. Årgangsparade 13. CEREMONIEL, del 4 Årgangsparade a. Årgangsparade afholdes den første søndag i maj på Livgardens Kaserne i København. Alle gamle gardere kan deltage, ligesom pårørende er velkommen til at møde op og

Læs mere

tætte kampe fortsatte, men ud på eftermiddagen trak englænderne fra og i sidste ende endte det med at England vandt

tætte kampe fortsatte, men ud på eftermiddagen trak englænderne fra og i sidste ende endte det med at England vandt Kinsman Cup 2014 Gladsaxe Søborg Badmintonklub (GSB) og Carshalton Junior Badminton Club, fra Sutton, England mødtes for 31. gang til den årlige Påsketurnering Kinsman Cup. I år gik turen til Sutton, hvor

Læs mere

Luftfoto fra Laurine og Hans Laurits ejendom

Luftfoto fra Laurine og Hans Laurits ejendom Luftfoto fra Laurine og Hans Laurits ejendom 2016-2 1 Siden sidst. Tirsdag den 19. januar: Foredrag på friskolen i samarbejde med Nutidens Husmødre, Foreningen Norden, Friskolen og Lokalhistorisk Forening.

Læs mere

Som I ved, døde vores ven Cornel fredag aften.

Som I ved, døde vores ven Cornel fredag aften. Jeg har glædet mig rigtig meget, til at fortælle jer om den forgangne uges oplevelser. Selvom den også har været præget af dårlige oplevelser, da vi f.eks. har været til begravelse, må den absolut største

Læs mere

Jydske Dragonregiment UGE

Jydske Dragonregiment UGE Erhvervspraktik Jydske Dragonregiment UGE Denne folder skal du vise dine nærmeste pårørende samt din klasselærer/skolevejleder - HUSK det! Velkommen til erhvervspraktik Jeg vil herved gerne byde dig velkommen

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Indvielse af ny indskolingsafdeling fredag den 17. august 2012

Indvielse af ny indskolingsafdeling fredag den 17. august 2012 Indvielse af ny indskolingsafdeling fredag den 17. august 2012 I fint vejr med blå himmel og høj sol kunne vi fredag den 17. august afvikle indvielsen af vores nye indskolingsbygning. Kl. 10.00 samledes

Læs mere

Jubilarstævne 2013 Af Uffe Uhler

Jubilarstævne 2013 Af Uffe Uhler Jubilarstævne 2013 Af Uffe Uhler Sikke et godt jubilarstævne, det blev i år. Dagen lørdag den 28. september oprandt med det dejligste solskin, som varede ved hele dagen. Det blev en af disse herlige lune

Læs mere

Ungdomsverdensmesterskaberne 2015.

Ungdomsverdensmesterskaberne 2015. Rejsebrev 5. Kadet recurve: Kirstine Andersen, Jonathan Ørsted Kadet compound: Katja Møller Torsdag den 11. juni, individuelle finaler: Tre medaljer mere til Danmark! Efter dagens finaler stod klart at

Læs mere

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 Indledning B-holdets oprindelige bemanding Peder Pral Friis, Svend O. Svenno Nielsen og Søren Fynne Christrup var på denne tur forstærket af John Fishfinder Rahbæk, som

Læs mere

Alssund Y s Men s Club

Alssund Y s Men s Club Alssund Y s Men s Club Årgang 2015 2016 Udgivelsesdag den 14. oktober nummer: 4 Redaktør Inger-Lise Hansen E-mail: inger-lise@ilos.dk Jeg vil gerne modtage indlæg til bladet Hvornår var det nu det var?

Læs mere

Lørdag den 22. maj 2010 blev en stor dag for Dansk Bueskytteforbund. Ved guldfinalestævnet blev det til fire guld og en sølv medalje!

Lørdag den 22. maj 2010 blev en stor dag for Dansk Bueskytteforbund. Ved guldfinalestævnet blev det til fire guld og en sølv medalje! Rejsebrev 6 fra Junior Cup i Reggio Calabria i Italien. Lørdag den 22. maj 2010 blev en stor dag for Dansk Bueskytteforbund. Ved guldfinalestævnet blev det til fire guld og en sølv medalje! Simon, Stephan

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

Da Øster Hornum fik sin børnehave

Da Øster Hornum fik sin børnehave Da Øster Hornum fik sin børnehave Da Støvring Kommune blev dannet 1. april 1970, var der kun en børnehave i Støvring, nemlig Doktorvænget, som lå tæt på stationen. I såvel Suldrup som Øster Hornum var

Læs mere

10 km løb i Koszalin 2009

10 km løb i Koszalin 2009 10 km løb i Koszalin 2009 Fredag den.22/5 kl.07. Mødte 9 forventningsfulde unge fra Høje Gladsaxe op på parkeringspladsen foran Høje Gladsaxe. Vi skulle til vores polske venskabsby Koszalin og deltage

Læs mere

Lystfiskerforeningen-af-1926-3-Aktiviteter-2013-! Premiere-fiskeri ved Karup Å

Lystfiskerforeningen-af-1926-3-Aktiviteter-2013-! Premiere-fiskeri ved Karup Å Lystfiskerforeningenaf19263Aktiviteter2013 Premierefiskeri ved Karup Å Tid: 1 marts Sted: Høgild Møllegård, Åhusevej 31, 7470, Karup Traditionen tro starter fiskesæsonen, for mange medlemmer af Lystfiskerforeningen

Læs mere

OZ6HR flytter! Se mere side 3, 4/5 og 10. Indhold. Nr. 1. Januar, februar & marts 2005

OZ6HR flytter! Se mere side 3, 4/5 og 10. Indhold. Nr. 1. Januar, februar & marts 2005 Nr. 1. Januar, februar & marts 2005 Medlemsblad for EDR Horsens Afdeling, Gasvej 21, 2. sal, 8700 Horsens Pr. 1/2-2005: Kildegade 8-10, 8700 Horsens 3 Nytårshilsen Indhold 4 Nye lokaler, Kildegade 8-10

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 5. Årgang nr. 31 marts / april 2015 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar, marts,

Læs mere

Ifølge Ribe Bridgeklubs vedtægter, punkt 2, er det formandens opgave at aflægge beretning, og denne gang er det for bridgesæsonen

Ifølge Ribe Bridgeklubs vedtægter, punkt 2, er det formandens opgave at aflægge beretning, og denne gang er det for bridgesæsonen Ifølge Ribe Bridgeklubs vedtægter, punkt 2, er det formandens opgave at aflægge beretning, og denne gang er det for bridgesæsonen 2015-2016. Det er Ribe Bridgeklubs beretning nr. 73 og det er i dag den

Læs mere

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Siden sidst Torsdag den 19 januar var der foredrag i Friskolen hvor tidligere højskolelærer Per Sonne fortalte om Frithof Nansen der krydsede Grønlands indlandsis.

Læs mere

www.struerfolkedanserforening.dk GENERALFORSAMLING

www.struerfolkedanserforening.dk GENERALFORSAMLING Struer Folkedanserforening Medlemsorientering November 2013 30. årgang NR. 2 www.struerfolkedanserforening.dk GENERALFORSAMLING Husk der er generalforsamling i Struer Folkedanserforening mandag d.20. januar,

Læs mere

Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 - Sanitetskompagniet

Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 - Sanitetskompagniet Indledning Sanitetskompagniet var en miniatureudgave af Hærens Lægekorps og havde det lægefaglige ansvar for sanitetstjenesten ved Brigaden. Alt sanitetspersonel (læger, underlæger, sygepassere, sygebærere,

Læs mere

POLITIETS IDRÆTSFORENING KØBENHAVN FODBOLDAFDELINGEN.

POLITIETS IDRÆTSFORENING KØBENHAVN FODBOLDAFDELINGEN. PI Fodbold POLITIETS IDRÆTSFORENING KØBENHAVN FODBOLDAFDELINGEN. Medlemsmøde i fodboldafdelingen lørdag d. 30. januar 2016 kl. 1415 i Valby hallen. DAGSORDEN: 1. Valg af dirigent. 2. Valg af stemmeudvalg.

Læs mere

Maj Dragon info nr. 1 2013

Maj Dragon info nr. 1 2013 1 DRAGON INFO No. 1 Maj Dragon info nr. 1 2013 Dragon-info er et elektronisk nyhedsbrev tiltænkt reservepersonel ved Jydske Dragonregiment (JDR) og sammenlagte regimenter, tjenstgørende dragoner ved skoler

Læs mere

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne.

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne. Sysselkoret Planlægning af besøg af Gaudium i dagene fra søndag, den 4. maj til tirsdag, den 6. maj. Planlægningsgruppen: Karin BH, Daniel, Jens samt fra bestyrelsen Flemming, Åse og Elisabeth. Referat

Læs mere

Efterår. Glemt tøj og garderober. Nyt fra afdelingerne. Forældrecafé. 2. årgangs overnatning. Varm din medbragte mad. Kalender

Efterår. Glemt tøj og garderober. Nyt fra afdelingerne. Forældrecafé. 2. årgangs overnatning. Varm din medbragte mad. Kalender Efterår Glemt tøj og garderober Nyt fra afdelingerne Forældrecafé 2. årgangs overnatning Varm din medbragte mad Kalender Efterår Så er efteråret sat ind, i hvert fald ifølge kalenderen. Det betyder at

Læs mere

Historien om en håndværksvirksomhed

Historien om en håndværksvirksomhed Velkommen til historien om Solvang VVS At det blev Solvang VVS som skulle blive omdrejningspunktet i denne historie var på ingen måde planlagt, idet den ligesågodt kunne være skrevet med udgangspunkt i

Læs mere

KOMMENDE ARRANGEMENTER

KOMMENDE ARRANGEMENTER Program nr. 1. 2011 (1. januar - 30. april) KOMMENDE ARRANGEMENTER FASTELAVNSFEST TØSEFEST GENERALFORSAMLING VIRKSOMHEDSBESØG VANDHULSDAG SANKT HANS LÆS MERE INDE I BLADET SIDEN SIDST Vi har taget hul

Læs mere

Dagbog fra P-kort skytterne i Bisley torsdag d. 12/8 2010:

Dagbog fra P-kort skytterne i Bisley torsdag d. 12/8 2010: Dagbog fra P-kort skytterne i Bisley torsdag d. 12/8 2010: Vi ankom i går eftermiddags efter en udramatisk tur, som dog bød på en frisk samarbejdsopgave nemlig at proppe otte skytter og en træner ind i

Læs mere

Illustreret program Dansk besøg i Marokko, april 2014

Illustreret program Dansk besøg i Marokko, april 2014 Illustreret program Dansk besøg i Marokko, 16.-23. april 2014 1 Onsdag den 16. april 2014 Rejsen til Marokko er denne gang noget anderledes. Emelie og Denni har været i Marokko som UngLeder i godt tre

Læs mere

MARINETELEGRAFEN. Medlemsblad for Marstal Marineforening JANUAR OG APRIL KVARTAL

MARINETELEGRAFEN. Medlemsblad for Marstal Marineforening JANUAR OG APRIL KVARTAL MARINETELEGRAFEN Medlemsblad for Marstal Marineforening JANUAR OG APRIL KVARTAL Nr. 28 2009 Opråberen!!! Har du fået overrakt dit medlemsemblem? Vi har stadigvæk nogen medlemsemblemer liggende, som det

Læs mere

Rejsebrev nr. 1 fra JC1 i Legnica Polen

Rejsebrev nr. 1 fra JC1 i Legnica Polen Rejsebrev nr. 1 fra JC1 i Legnica Polen Turen startede kl. 4.00 fra silkeborg og kl. 5.00 fra Hundested vi mødtes ved Gedser færgen kl. 8.30. Efter vi kom fra borde i Rostock gik turen ned gennem Tyskland

Læs mere

SØNDAG D. 21. MAJ FREDAG D. 19. MAJ LØRDAG D. 20. MAJ

SØNDAG D. 21. MAJ FREDAG D. 19. MAJ LØRDAG D. 20. MAJ FREDAG D. 19. MAJ SØNDAG D. 21. MAJ Kl. 14.00 17.00: Kl. 15.00 19.00: Dansens dag Spisebilletter til gris sælges fra kl. 16.00 I løbet af søndagen får vi besøg af Haderslev Kommunes Sundhedsbus, Skibelund

Læs mere

Efterår 2014. Lad os mødes... Tilbud til mennesker med hukommelsesproblemer, deres familie og venner. DemensNetværk Rudersdal og Rudersdal Kommune

Efterår 2014. Lad os mødes... Tilbud til mennesker med hukommelsesproblemer, deres familie og venner. DemensNetværk Rudersdal og Rudersdal Kommune Efterår 2014 Lad os mødes... Tilbud til mennesker med hukommelsesproblemer, deres familie og venner DemensNetværk Rudersdal og Rudersdal Kommune Lad os mødes I denne folder kan du læse om aktiviteter og

Læs mere

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler.

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler. Fredag d. 6. marts, var det national trivselsdag. 8 PALS-skoler i kommunen valgte at markere denne dag samlet. PALS-tovholderne havde overordnet planlagt dagen sammen, og der var valgt nogle aktiviteter,

Læs mere

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Distriktsledelsesmøde Der var undtagelsestilstand i Odense, udgangsforbud. Alt lå stille undtaget livsvigtige institutioner; vi gik sommetider ned og stod

Læs mere

Lokalcenter Tranbjerg KOLORITTEN. november 2013. - gratis -

Lokalcenter Tranbjerg KOLORITTEN. november 2013. - gratis - Lokalcenter Tranbjerg KOLORITTEN november 2013 - gratis - Til læserne Redaktionen opfordrer til, at stof til bladet afleveres senest den 22. november 2013. Det er nødvendigt for os at kende de forskellige

Læs mere

September 2010 11. Årgang Nr. 3

September 2010 11. Årgang Nr. 3 September 2010 11. Årgang Nr. 3 www.marna.dk Formanden har ordet Per Thomsen Hej allesammen i foreningen Marna.Sejlsæsonen er ved at gå på held og vi har sidste Mandagssejlads d. 25 okt. kl. 1830. Når

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Arbejdsmarkedet-mit job

Arbejdsmarkedet-mit job Arbejdsmarkedet-mit job Hæren Skrevet af Jakob Dalgaard Matthiesen 9.a 4. november 2009 Side 1 af 5 Indholdsfortegnelse: 1. De fysiske rammer.side 3 2. Produktionsproces.side 3 3. Arbejdsfunktioner/arbejdsstyrke.side

Læs mere

November 2010. Vedlagt i dette nummer: Invitation til Juletur. Læs i dette nummer: Om Løvfaldstur Om Staldarbejdet. Side 1

November 2010. Vedlagt i dette nummer: Invitation til Juletur. Læs i dette nummer: Om Løvfaldstur Om Staldarbejdet. Side 1 November 2010 Læs i dette nummer: Om Løvfaldstur Om Staldarbejdet Vedlagt i dette nummer: Invitation til Juletur Side 1 Bestyrelsen i Kærby Landsbylaug: Formand: Næstformand: Lasse Hansen, Tina Jørgensen

Læs mere

ISAF hold 8 Kontingentparade Bornholm 26. februar 2010

ISAF hold 8 Kontingentparade Bornholm 26. februar 2010 ISAF hold 8 Kontingentparade Bornholm 26. februar 2010 1 Velkommen Forord af Chefen for Gardehusarregimentet Oberst Tommy M. Paulsen: Som chef for Gardehusarregimentet er det mig en stor glæde at kunne

Læs mere

Beskrevet gennem Historiske genstande og kendetegn. på Dragonkasernen

Beskrevet gennem Historiske genstande og kendetegn. på Dragonkasernen Beskrevet gennem Historiske genstande og kendetegn på Dragonkasernen DEC 2012 24 1 Indholdsfortegnelse: Side 1: Forside. - 2: Indholdsfortegnelse - 3: Oversigtsskitse. - 4-5: Estandart JDR. - 6-9: Kasernens

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland

Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland Øverst fra venstre: Jacob, Lucas, Christian, Mads, Christian HD og Jonas (træner) Nederst fra venstre: Nikolai, Anton, Mikkel H., Mikkel L., Victor

Læs mere

Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy.

Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy. Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy. I år deltog der 7 ungdomsløbere: Julius, Bjarke, Daniel, Fillip, Rasmus, Jens Kristian og Hans. Fra klubben deltog Henrik Holm, Søren German og Steen Holmegaard

Læs mere

World Archery Indoor Championships. Nimes, Frankrig 25. feb. 2. marts 2014

World Archery Indoor Championships. Nimes, Frankrig 25. feb. 2. marts 2014 REJSEBREV 4 Dette års indendørs Verdensmesterskab for junior/senior afholdes i og Danmark stiller med følgende Lørdag den 1. marts 2014. Igen stod Danmark overfor USA i en holdfinale og igen var det guldet

Læs mere

Lyngholmskolen et godt tilbud til dit barn

Lyngholmskolen et godt tilbud til dit barn Lyngholmskolen et godt tilbud til dit barn Lyngholmskolen er et resultat af en vellykket skolefusion mellem Bybækskolen og Stenvadskolen. Lyngholmskolen bygger på anerkendende pædagogik. Det betyder at

Læs mere

HERMOD-NYT NYHEDSBREV NR. 4, 2015. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden.

HERMOD-NYT NYHEDSBREV NR. 4, 2015. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden. Bestyrelsen håber at Hermods medlemmer vil benytte sig af muligheden for at være med til at fylde

Læs mere

Efter endt opsamling af de sidste passagerer i Bovrup blev der serveret kaffe og rundstykke

Efter endt opsamling af de sidste passagerer i Bovrup blev der serveret kaffe og rundstykke Studietur med E Kleinbahn søndag den 27. juli, 2014 Turen startede ud fra Kvickly i Nordborg kl. 8:30. Der var tilmeldt 32 personer så der var plads nok i luksusbussen fra Alssund Busser der havde plads

Læs mere

Illustreret program Dansk besøg i Marokko, 17.-23. maj 2015

Illustreret program Dansk besøg i Marokko, 17.-23. maj 2015 Illustreret program Dansk besøg i Marokko, 17.-23. maj 2015 Deltagere fra MFR: Saadia (Hajja), Adil, Mohammed og alle elever fra MFR Deltagende tolke: Dalal, Amine, Imane, Hamza Deltagere fra LU: Emil,

Læs mere

Mini-OL2013 i børnehaven Mini-OL - Vigtige datoer Nyt tiltag Kalender, kontakt mm

Mini-OL2013 i børnehaven Mini-OL - Vigtige datoer Nyt tiltag Kalender, kontakt mm Nyhedsbrev uge 29-2013 Side 1 Side 2 Mini-OL2013 i børnehaven Diverse INFO Side 3 Børnehaven Mini-OL - Vigtige datoer Nyt tiltag Side 8 Kalender, kontakt mm Mini-OL i vores børnehave... blev afviklet i

Læs mere

S E J L A D S M E D G A F F E L R I G G E R E 21 S Ø U L K E. Sejlads med gaffelriggere. Kommende vinterarrangementer

S E J L A D S M E D G A F F E L R I G G E R E 21 S Ø U L K E. Sejlads med gaffelriggere. Kommende vinterarrangementer 21 Kommende vinterarrangementer 13 Fødselsdag & kommende arrangementer F 24 S E J L A D S M E D G A F F E L R I G G E R E Gule ærter, Stegte sild & ømme fødder... S 25 40 S E J L A D S M E D G A F F E

Læs mere

Største operative enhed i hjemmeværnet var kompagniet

Største operative enhed i hjemmeværnet var kompagniet 1 Fakta om Hjemmeværnet 1949 1956 Lars Ellgaard Thursday, July 18th, 1957 Af: Søren Østergaard: Træk af Hjemmeværnets historie 2005 Hjemmeværnet var organiseret i 8 regioner. Disse regioner var så opdelt

Læs mere

EFTERÅR LOKALHISTORISKE BALLE FUNDER KRAGELUND LEMMING SEJLING SEJS-SVEJBÆK SERUP SILKEBORG SINDING

EFTERÅR LOKALHISTORISKE BALLE FUNDER KRAGELUND LEMMING SEJLING SEJS-SVEJBÆK SERUP SILKEBORG SINDING EFTERÅR 2015 LOKALHISTORISKE BALLE FUNDER KRAGELUND LEMMING SEJLING SEJS-SVEJBÆK SERUP SILKEBORG SINDING ...FØLG OS PÅ FACEBOOK Slægtsforskercafé Udflugt til Viborg Museum Vi tager på udflugt til Viborg

Læs mere

Fuglebakken juni 2015

Fuglebakken juni 2015 Fuglebakken juni 2015 Aktiviteter & arrangementer Morten Eskesens Vej 2 8210 Aarhus V. Tlf.: 87 13 32 00 Brug dit lokalcenter Alle er velkomne Arrangementer på Lokalcenter Fuglebakken Søndag den Mandag

Læs mere

ÅRSMØDE PÅ EGESKOV 2013. Egeskov Slot danner traditionen tro rammen om årsmødet. (Arkivfoto: Vagn I. Pertl)

ÅRSMØDE PÅ EGESKOV 2013. Egeskov Slot danner traditionen tro rammen om årsmødet. (Arkivfoto: Vagn I. Pertl) Egeskov Slot danner traditionen tro rammen om årsmødet. (Arkivfoto: Vagn I. Pertl) Kartoffel-årsmøde på Egeskov 09-01-2013 14:20:00 Anders Kurt Simonsen Der skal blandt andet findes en ny kartoffelambassadør

Læs mere

Ældredage 2012. på Gentofte Rådhus. et gratis tilbud til ældre over 65 år i Gentofte Kommune. 9. oktober. Torsdag Fredag Mandag Tirsdag

Ældredage 2012. på Gentofte Rådhus. et gratis tilbud til ældre over 65 år i Gentofte Kommune. 9. oktober. Torsdag Fredag Mandag Tirsdag Ældredage 2012 på Gentofte Rådhus Torsdag Fredag Mandag Tirsdag 4. oktober 5. oktober 8. oktober 9. oktober et gratis tilbud til ældre over 65 år i Gentofte Kommune Invitation Gentofte Kommune inviterer

Læs mere

Morud Fodbold IF. Information og oplæg til et samarbejde. Dansk Boldspil-Union

Morud Fodbold IF. Information og oplæg til et samarbejde. Dansk Boldspil-Union Morud Fodbold IF Information og oplæg til et samarbejde Danmark s bedste Fodboldskole 2014 Morud den 4. 8. august (uge 32) DBU s første fodboldskole i Morud Assistent Trænere Træner Teamet VVS Fyn Arena

Læs mere

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Siden sidst. Lørdag d. 26/9/09 var Lokalhistorisk Forening på udflugt til Hjelholts Uldspinderi, Langå Vi blev guidet rundt af indehaveren og fik fortalt

Læs mere

På bestyrelsens vegne vil jeg gerne byde alle velkommen her i dag til standerhejsning, hvor vi også skal tage vores nye flotte udestue i brug.

På bestyrelsens vegne vil jeg gerne byde alle velkommen her i dag til standerhejsning, hvor vi også skal tage vores nye flotte udestue i brug. TALE TIL STANDERHEJSNING SØNDAG DEN 24. april kl. 14.00 På bestyrelsens vegne vil jeg gerne byde alle velkommen her i dag til standerhejsning, hvor vi også skal tage vores nye flotte udestue i brug. Særlig

Læs mere

Gardehusarregimentet. Kontaktofficeren

Gardehusarregimentet. Kontaktofficeren Kontaktofficeren Emner Hvilken støtte/muligheder der findes for den hjemvendte soldat? SSOP, KSO, HKKF Livlinen, Soldaterlegatet, Danske Veteranhjem, Veterankortet, Forsvarets Veterancenter. Rotation.

Læs mere