Resultat af Dækrazzia 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Resultat af Dækrazzia 2014"

Transkript

1 Resultat af Dækrazzia 2014 Rådet for Større Dæksikkerhed FDM Teknologisk Institut Fabrikantforeningen for Regummierede Dæk Rigspolitiet Dækimportørforeningen Dæk Specialisternes Landsforening

2 Side 2 af 22 Indhold Sammenfatning Formål Baggrund Risici Mønsterdybde Lufttryk Vinterdæk i lun årstid Nordisk forbillede Dækrazzia i Danmark Gennemførelse Resultat Føreres køn og alder Slidte dæk Bevidsthed om dæktilstand Ulovlig mønsterdybde Middelmønsterdybde på det mest slidte dæk Kontrol af lufttryk Flade eller næsten flade dæk Vinterdæk i lun årstid Forskelle hvis føreren ejer bilen eller ej

3 Side 3 af 22 Sammenfatning 22 procent af de undersøgte biler havde mindst ét dæk med 3 mm eller mindre mønsterdybde. Såfremt denne andel er udtryk for den generelle tilstand på person- og varebiler i hele landet, betyder det, at næsten biler kører på de danske veje med mønsterdybde på 3 mm eller mindre. Af dem som havde mindst ét slidt dæk, bedømte hovedparten selv, at deres dæk var tilfredsstillende eller gode. 82 procent var uvidende om, at de kørte på slidte dæk. En større andel af kvinder kører med mindst ét slidt dæk (3 mm eller mindre mønsterdybde) uden at vide det i sammenligning med mandlige bilister. 3 procent af alle undersøgte biler havde mindst ét ulovligt dæk (under 1,6 mm mønsterdybde). Middelmønsterdybden på det mest slidte dæk på de undersøgte biler var 4,2 mm. To ud af tre udspurgte førere (66 procent) havde ikke kontrolleret lufttrykket i dækkene den seneste måned eller vidste ikke hvornår det sidst var gjort. Kvindelige bilister havde generelt dårligere styr på lufttrykket end mandlige bilister. Hver ottende bil (12 procent) havde mindst ét dæk med så lavt lufttryk, at det kan sammenlignes med punktering eller grænsen til punktering (1,6 bar eller mindre). 15 procent af alle undersøgte biler havde 0,5 bar eller mere i forskel i lufttryk på samme aksel. 18 procent af alle undersøgte biler kørte på vinterdæk i september måned. Danmarks tredje Dækrazzia blev gennemført i september I alt blev personbiler og 379 varebiler kontrolleret i syv politikredse. Efter politiets ordinære trafikkontrol tilbydes bilisten en frivillig måling af dækkenes lufttryk og mønsterdybde, samt at modtage information om lufttrykkets og mønsterdybdens betydning af sikkerhed og miljø. Bag Dækrazzia-kampagnen står Rådet for Større Dæksikkerhed som består af Rigspolitiet, FDM, Teknologisk Institut, Dækimportørforeningen, Fabrikantforeningen for Regummierede Dæk samt Dæk Specialisternes Landsforening.

4 Side 4 af 22 Formål Formålet med Dækrazzia kampagnen er, at øge bilisternes viden om mønsterdybdens betydning for trafiksikkerheden og om lufttrykkets betydning for trafiksikkerheden, miljøet og økonomien. Derudover er formålet, at minde bilisterne om deres ansvar for at holde øje med dækkenes tilstand. Resultatet af Dækrazzia anvendes til information omkring dæksikkerheden på de danske veje, samt som grundlag for fremtidige kampagner og til evaluering af udførte kampagner. Baggrund Risici Når det gælder aktiv sikkerhed og undgå at en trafikulykke indtræffer, spiller gode dæk en afgørende rolle. Ifølge finske undersøgelser¹ spillede dæk en rolle i godt 14 procent af alle dødsulykker som indtræf i perioden Den hyppigste årsag var slitage efterfulgt af forkert valg af dæktype til årstiden. Godt hver syvende dødsulykke med dæk som medvirkende faktor skyldtes forkert lufttryk. Ved dødsulykker i Danmark i 2011 var dæktrykket forkert på 9 % af de implicerede køretøjer, og ligeledes på 9 % var mønsterdybden under det tilladte². Mønsterdybde Når dæk slides, øges risikoen for akvaplaning, idet evnen til at lede vand bort fra trædefladen bliver dårligere. Denne illustration³ viser vejkontakten ved 3 mm vand på kørebanen.

5 Side 5 af 22 Lufttryk Med for lidt lufttryk i dækkene bliver bilen svær at håndtere i en kritisk situation⁴. For lavt lufttryk medvirker desuden til hurtigere slid end ellers samt øget brændstofforbrug. Derudover kan varmeudvikling grundet lavt lufttryk være medvirkende årsag til risiko for punktering. Stor forskel i lufttrykket på samme aksel kan bidrage til ustabilitet og gøre det svært at klare en undvigemanøvre eller pludselig nedbremsning. Vinterdæk i lun årstid Vinterdæks mønster og gummiblanding er særligt tilpasset kulde og vinterforhold. Når temperaturen stiger til over 7 grader⁵, er det tid til at skifte til sommerdæk, da det giver den bedste stabilitet og mindste slitage. Nordisk forbillede I Finland startede en tilsvarende kampagne tilbage i 1997, og i Sverige fulgte man efter i I begge lande har man haft gode erfaringer med Dækrazzia som har vist en positiv udvikling⁶ med hensyn til bilister der kører på slidte dæk. Dækrazzia i Danmark Rådet for Større Dæksikkerhed ønsker med Dækrazzia at sætte fokus på dæksikkerhed blandt bilisterne og gennemførte i maj 2012 for første gang Dækrazzia i Danmark. Efterfølgende har årlige Dækrazzia-kampagner fundet sted i det meste af landet.

6 Side 6 af 22 Gennemførelse I september 2014 gennemførtes Dækrazzia i syv politikredse. Efter politiets ordinære kontrol af kørekort, alkoholpromille, lygter etc. blev føreren tilbudt en kontrol af bilens dæk. Dækkontrollen var frivillig. Totalt blev person- og varebiler kontrolleret på 11 kontrolsteder. Bilernes dæks mønsterdybde og lufttryk blev målt og noteret sammen med oplysninger om bilen var monteret med vinter- eller sommerdæk. Derudover noteredes bilens årgang, type (person- eller varebil) og nationalitet, førerens alder, køn og om føreren var ejer af bilen, samt førerens egen vurdering af dækkenes tilstand og hvornår hun/han senest havde kontrolleret dæktryk.

7 Side 7 af 22 Resultat Førerens køn og alder Af de kontrollerede biler var 36 procent ført af kvinder og 64 procent af mænd. Af bilerne som blev kontrolleret var 30 procent 10 år eller ældre, 30 procent var 5 til 9 år og 35 procent var nyere end 5 år. Slidte dæk Dæk med en mønsterdybde på under 3 mm har betydeligt dårligere vejgreb på våd kørebane og større risiko for akvaplaning end dæk med dybere mønster. 22 procent af de undersøgte biler havde mindst ét dæk med 3 mm eller mindre mønsterdybde. Såfremt denne andel er udtryk for den generelle tilstand på landsplan, svarer det til, at næsten biler 7 i Danmark kører med mindst ét dæk med en mønsterdybde på 3 mm eller mindre. Samlet resultat:

8 Side 8 af 22 Personbiler: Varebiler:

9 Side 9 af 22 Bevidsthed om dæktilstand Bilisterne som blev standset i Dækrazzia blev bedt om selv at vurdere dækkenes tilstand med hensyn til mønsterdybde. Der kunne vælges mellem tre svarmuligheder; dårlig (3 mm eller mindre), tilfredsstillende (mellem 3 og 5 mm) og god (5 mm eller mere). Af dem som havde mindst ét dæk med 3 mm eller mindre mønsterdybde, var hele 82 procent uvidende om det og vurderede selv dæktilstanden som enten god eller tilfredsstillende. Samlet resultat:

10 Side 10 af 22 Personbiler: Varebiler:

11 Side 11 af 22 Ulovlig mønsterdybde Andelen af bilister som kørte med mindst ét dæk med ulovlig mønsterdybde (<1,6 mm) var 3 procent. Omsættes dette tal til landsplan, svarer det til biler 7 med ulovlige dæk. Samlet resultat:

12 Side 12 af 22 Personbiler: Varebiler:

13 Side 13 af 22 Middelmønsterdybde på det mest slidte dæk Middelmønsterdybde på det mest slidte dæk er 4,2 mm. Samlet resultat:

14 Side 14 af 22 Personbiler: Varebiler:

15 Side 15 af 22 Kontrol af lufttryk 66 procent af de adspurgte bilister havde ikke kontrolleret lufttrykket i dækkene indenfor den seneste måned eller vidste ikke hvornår det sidst var gjort. Samlet resultat:

16 Side 16 af 22 Personbiler: Varebiler:

17 Side 17 af 22 Flade eller næsten flade dæk Hver ottende bil havde mindst ét dæk med så lavt lufttryk, at det må betragtes som en punktering eller delvis punktering (1,6 bar eller mindre). Samlet resultat:

18 Side 18 af 22 Personbiler: Varebiler:

19 Side 19 af 22 Vinterdæk i lun årstid Andelen af bilister som kørte med vinterdæk i september måned var 18 procent. Samlet resultat:

20 Side 20 af 22 Personbiler: Varebiler:

21 Side 21 af 22 Forskelle hvis føreren ejer bilen eller ej På mange områder har førere som ikke selv ejer bilen dårligere styr på dækkene.

22 Side 22 af 22 Kilder: ¹ Autonrengasliitto ry (Dæk Specialisterne i Finland). ² Dødsulykker 2011 årsrapport, rapport udgivet af Vejdirektoratet. ³ Goodyear Tires. ⁴ Michelin Nordic. ⁵ Continental Tyres. ⁶ og 7 De Danske Bilimportører. Bestand af personbiler, campere og varebiler pr. august 2014 er Vinterdæk defineres i denne rapport som dæk med M+S markering. Rådet for Større Dæksikkerhed takker alle deltagende og involverede parter som var med til at gøre Dækrazzia kampagnen mulig. Gengivelse af denne rapports resultater samt fotos er tilladt med kildeangivelse. Fotos fra Dækrazzia kan findes på presse.daekrazzia.dk. For mere information kontakt: Rådet for Større Dæksikkerhed Skagensgade Taastrup Telefon: Oktober 2014

HAVARIKOMMISSIONEN FOR VEJTRAFIKULYKKER. Krydsulykker mellem cykler og biler

HAVARIKOMMISSIONEN FOR VEJTRAFIKULYKKER. Krydsulykker mellem cykler og biler HAVARIKOMMISSIONEN FOR VEJTRAFIKULYKKER Krydsulykker mellem cykler og biler Rapport nr. 5, 2008 Havarikommissionen for Vejtrafikulykker Krydsulykker mellem cykler og biler Rapport nr. 5, 2008 Temarapport

Læs mere

Hvorfor kører nogle bilister for hurtigt? - svar fra bilister standset af politiet. 6. juni 2007

Hvorfor kører nogle bilister for hurtigt? - svar fra bilister standset af politiet. 6. juni 2007 Hvorfor kører nogle bilister for hurtigt? - svar fra bilister standset af politiet 6. juni 2007 Hvorfor kører nogle bilister for hurtigt? - svar fra bilister standset af politiet. Af Inge Behrensdorff

Læs mere

Erfaringer med det nye socialtilsyn

Erfaringer med det nye socialtilsyn Pernille Hjarsbech og Ulf Hjelmar Erfaringer med det nye socialtilsyn En undersøgelse blandt behandlingstilbud på stofmisbrugsområdet hkjh Erfaringer med det nye socialtilsyn En undersøgelse blandt behandlingstilbud

Læs mere

FRA FRITID TIL JOB. Analyse af betydningen af fritidsjob for indvandrere og efterkommeres beskæftigelses- og uddannelsessituation

FRA FRITID TIL JOB. Analyse af betydningen af fritidsjob for indvandrere og efterkommeres beskæftigelses- og uddannelsessituation Til Arbejdsmarkedsstyrelsen Dokumenttype Rapport Dato Februar 2009 Analyse af betydningen af fritidsjob for indvandrere og efterkommeres beskæftigelses- og uddannelsessituation FRA FRITID TIL JOB FRA FRITID

Læs mere

Frafald på de gymnasiale uddannelser. Del 1

Frafald på de gymnasiale uddannelser. Del 1 Frafald på de gymnasiale uddannelser Del 1 Frafald på de gymnasiale uddannelser - en undersøgelse af frafald på de gymnasiale institutioner foretaget i foråret 2009. Version 1 Af Hanne Bech (projektleder),

Læs mere

Frafald på læreruddannelsen. En undersøgelse af årsager til frafald

Frafald på læreruddannelsen. En undersøgelse af årsager til frafald Frafald på læreruddannelsen En undersøgelse af årsager til frafald Frafald på læreruddannelsen En undersøgelse af årsager til frafald 2013 Frafald på læreruddannelsen 2013 Danmarks Evalueringsinstitut

Læs mere

05-2013 CYKLISTFORBUNDET OG TRYGFONDEN EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER

05-2013 CYKLISTFORBUNDET OG TRYGFONDEN EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER 05-2013 CYKLISTFORBUNDET OG TRYGFONDEN EVALUERING AF ABC MED FOKUS PÅ SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKTER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 05-2013 CYKLISTFORBUNDET

Læs mere

Effekt af alkolås i biler samt mulighed for at indføre brug heraf i Europa

Effekt af alkolås i biler samt mulighed for at indføre brug heraf i Europa Effekt af alkolås i biler samt mulighed for at indføre brug heraf i Europa Inger Marie Bernhoft Seniorforsker, M.Sc. Danmarks TransportForskning 1. Baggrund Baggrunden for projektet var et ønske om at

Læs mere

Alderens muligheder. Ældre Sagens Fremtidsstudie

Alderens muligheder. Ældre Sagens Fremtidsstudie ARBEJDE ARBEJDE ARBEJDE ARBEJDE ENNERNE FAMILIEN OG VENNERNE Alderens muligheder ELFÆRD VELFÆRD VELFÆRD Ældre Sagens Fremtidsstudie KVALITET HELBRED OG LIVSKVALITET Alderens muligheder Ældre Sagens Fremtidsstudie

Læs mere

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 2. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 2. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Samfundsansvar og Rapportering i Danmark Effekten af 2. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Ministerens forord Regeringen lægger afgørende vægt på, at dansk erhvervsliv udviser samfundsansvar

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse blandt deltagende og involverede parter i Følge-hjem Projektet Evaluering af Følge-hjem Projektet

Spørgeskemaundersøgelse blandt deltagende og involverede parter i Følge-hjem Projektet Evaluering af Følge-hjem Projektet Følge-hjem Projektet Medicinsk Afdeling C, Geriatrisk Funktion Spørgeskemaundersøgelse blandt deltagende og involverede parter i Følge-hjem Projektet Evaluering af Følge-hjem Projektet Evaluering af Følge-hjem

Læs mere

Læger og sygeplejerskers forståelse af patientinddragelse

Læger og sygeplejerskers forståelse af patientinddragelse VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet Læger og sygeplejerskers forståelse af patientinddragelse En spørgeskemaundersøgelse blandt ansatte på hospitaler I samarbejde med Lægeforeningen og

Læs mere

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. Ulykker med fodgængere

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. Ulykker med fodgængere Havarikommissionen for Vejtrafikulykker Ulykker med fodgængere Rapport nr. 11, 2013 Havarikommissionen for Vejtrafikulykker Ulykker med fodgængere Rapport nr. 11, 2013 Temarapport 11 Ulykker med fodgængere

Læs mere

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 3. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 3. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Samfundsansvar og Rapportering i Danmark Effekten af 3. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Ministerens forord Virksomheders klimapåvirkning, forhold til menneskerettigheder eller miljøbelastning

Læs mere

Målretning af 10. klasse kan skaffe millioner til bedre uddannelse

Målretning af 10. klasse kan skaffe millioner til bedre uddannelse Målretning af. klasse kan skaffe millioner til bedre uddannelse Næsten hver anden afgangselev fra 9. klasse tager. klasse. Typisk har de, der vælger. klasse på en efterskole, en meget stærkere baggrund

Læs mere

50+ Kompetenceudvikling er stadig i fokus hos DIEU undersøgelse

50+ Kompetenceudvikling er stadig i fokus hos DIEU undersøgelse 50+ Kompetenceudvikling er stadig i fokus hos DIEU undersøgelse 2004 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Konkluderende resume 4 DIEU undersøgelse af efteruddannelse 50+ 5 Hvem er svarpersonerne? 5 Efteruddannelsesstatus

Læs mere

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken. Sammen om sikker trafik. Side 2

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken. Sammen om sikker trafik. Side 2 Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken Sammen om sikker trafik Side 2 30 % af alle arbejdsulykker med døden til følge sker i trafikken Mange mennesker bruger halvdelen af arbejdstiden i deres firmabil.

Læs mere

Ud i trafikken Om børns forudsætninger og udfordringer i trafikken

Ud i trafikken Om børns forudsætninger og udfordringer i trafikken Ud i trafikken Om børns forudsætninger og udfordringer i trafikken Sikre børn i trafikken side 3 Fælles ansvar side 4 Udskolingen en særlig udfordring side 5 Gratis materialer til undervisningen side 6

Læs mere

EVALUERING AF MENTORINDSATS TIL UNGE UDEN UDDANNEL- SE OG JOB

EVALUERING AF MENTORINDSATS TIL UNGE UDEN UDDANNEL- SE OG JOB Til STAR Dokumenttype Rapport Dato Oktober 214 EVALUERING AF MENTORINDSATS TIL UNGE UDEN UDDANNEL- SE OG JOB EVALUERING AF MENTORINDSATS TIL UNGE UDEN UDDANNELSE OG JOB Revision 1 Dato 714 Udarbejdet af

Læs mere

... vi kan jo ikke låne os til velfærd! Regeringens forslag til tilbagetrækningsreform

... vi kan jo ikke låne os til velfærd! Regeringens forslag til tilbagetrækningsreform ... vi kan jo ikke låne os til velfærd! Regeringens forslag til tilbagetrækningsreform REGERINGEN Januar 2011 ... vi kan jo ikke låne os til velfærd! Regeringens forslag til tilbagetrækningsreform REGERINGEN

Læs mere

Alle skal med. Målsætninger for de mest udsatte frem mod 2020

Alle skal med. Målsætninger for de mest udsatte frem mod 2020 Alle skal med Målsætninger for de mest udsatte frem mod 2020 September 2013 Alle skal med Målsætninger for de mest udsatte frem mod 2020 September 2013 4 Alle skal med Indhold Sociale 2020-mål... 5 Opfølgning...

Læs mere

SPECIFIKKE FORHOLD FOR

SPECIFIKKE FORHOLD FOR TILLÆG TIL REKRUTTERING AF KVINDER TIL POLITI OG FORSVAR SPECIFIKKE FORHOLD FOR REKRUTTERING AF KVINDER TIL POLITIET 1 2 Specifikke forhold for rekruttering af kvinder til politiet Tillæg til Rekruttering

Læs mere

Gode ledere og gode medarbejdere

Gode ledere og gode medarbejdere Gode ledere og gode medarbejdere Lederes og medarbejderes vurdering af, hvad der kendetegner den gode leder og den gode medarbejder i den private sektor Lederne Oktober 2013 Introduktion Hvad kendetegner

Læs mere

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken. Sammen om sikker trafik. Side 2

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken. Sammen om sikker trafik. Side 2 Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken Sammen om sikker trafik Side 2 30 % af alle dødelige arbejdsulykker sker i trafikken Mange mennesker bruger halvdelen af arbejdstiden i deres firmabil. Kører

Læs mere

Far og barn. Advokat Sys Rovsing, Danmark

Far og barn. Advokat Sys Rovsing, Danmark Far og barn Advokat Sys Rovsing, Danmark Kriteriet "Barnets bedste" har længe været et grundlæggende hensyn i danske love om forældremyndighed og samvær. Men hvad er barnets bedste? Dette er en individuel

Læs mere

Ældre og ensomhed - hvem, hvorfor og hvad gør vi? En undersøgelse om ensomhed hos ældre i 25 kommuner

Ældre og ensomhed - hvem, hvorfor og hvad gør vi? En undersøgelse om ensomhed hos ældre i 25 kommuner September 2012 Ældre og ensomhed - hvem, hvorfor og hvad gør vi? En undersøgelse om ensomhed hos ældre i 25 kommuner Ældre og ensomhed hvem, hvorfor og hvad gør vi? 2 Ældre og ensomhed hvem, hvorfor og

Læs mere

Pligt til uddannelse? en analyse af unge kontanthjælpsmodtageres

Pligt til uddannelse? en analyse af unge kontanthjælpsmodtageres Pligt til uddannelse? en analyse af unge kontanthjælpsmodtageres uddannelsesmønstre Redaktion: Seniorkonsulent Maria Lindorf, DEA Konsulent Magnus Balslev Jensen, DEA Konsulent Karina Fredenslund Ramsløv,

Læs mere

Samarbejde mellem kommuner og almen praksis om henvisning til kommunale sundhedstilbud for patienter med kroniske sygdomme

Samarbejde mellem kommuner og almen praksis om henvisning til kommunale sundhedstilbud for patienter med kroniske sygdomme Samarbejde mellem kommuner og almen praksis om henvisning til kommunale sundhedstilbud for patienter med kroniske sygdomme Julie Høgsgaard Andersen Thorkil Thorsen Marius Brostrøm Kousgaard December 2014

Læs mere

Mildere syn på løgn og socialt bedrageri

Mildere syn på løgn og socialt bedrageri Nyt fra Februar 2011 Mildere syn på løgn og socialt bedrageri Visse former for lov- og normbrud er mere acceptable blandt danskerne i dag, end de var for ti år siden. Det gælder fx i forhold til at lyve

Læs mere

Adoption uden samtykke

Adoption uden samtykke Ankestyrelsens undersøgelse af Adoption uden samtykke Juni 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 2 1.1 Kendskab til reglerne om adoption uden samtykke 3 1.2 Reglernes anvendelighed 5 2

Læs mere