Den Indre mand og kvinde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den Indre mand og kvinde"

Transkript

1 Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers, er kravet om at skabe helhed og balance. Ingen mand er kun mand, og ingen kvinde er kun kvinde. Hvis den bevidste del af dig er manden, er den ubevidste kvinden, og omvendt. Det vil aldrig tilfredsstille dig at møde en mand eller kvinde i det ydre, med mindre du ved hvordan du møder din indre mand eller kvinde. Den ydre kvinde eller mand, kan kun give dig et glimt af lykke og det har ofte en høj pris. Vi mister vores frihed, os selv, og bliver afhængige. Først når du møder din indre mand eller kvinde, er du fri. De feminine kvaliteter er modtagende og de mandlige er kreative. Begge virker kun sammen. Modtagelighed og kreativitet er som to vinger på en fugl. Den kan kun flyve ind i det ukendte med begge vinger.

2 De ypperste kvaliteter Manden Nærvær Meditation Hvis han er ude af balance Går i krig Kæmper Det værste for manden: Hvis kvinden ikke respekterer ham Kvinden Kærlighed Hvis hun er ude af balance Jalousi Sammenligner sig med andre, i sær kvinder Kæmper mod andre, især kvinder respektere ikke andre kvinder eller det kvindelige Det værste for kvinden: At blive latterliggjort Ydmyget

3 Projektion Hvis vores indre mand ikke ser den indre kvinde, vil hun lede efter en mand i det ydre som vil se hende. Alt det vi mangler inde i os, vil vi prøve at erstatte i det ydre. Vi er ikke fri, men slaver af vores indre ubalance. Kvinder vil prøve at finde en som ligner deres far, og omvendt. Hvis du ikke har kendt dine forældre, vil du prøve at kopiere de svigt og mønstre som du har oplevet.

4 Den Indre mand og kvinde Start altid øvelsen med at lukke øjnene og kontakt den side af dig som du vil tale med. Venstre side er din kvinde, højre side er din mand. Spørgsmål til øvelse med indre mand og kvinde. * Hvordan har du det lige nu? * Hvilke aktiviteter gør dig glad? * Kan du lide det sted hvor du bor? Spørg ind til alle aspekter som, hus eller lejlighed, haven (eller manglen på samme), naboerne, beliggenheden, landet, naboerne. Vil du gerne flytte? * Arbejder du? (Spørgsmålet stilles på den her måde, da det nogle gange kun er den ene side af kroppen som arbejder). Hvis du har et arbejde, hvilke side af det udfører du? Kan du lide arbejdet, eller vil du gerne skifte job? * Hvad prioriterer du i dit liv? Første anden og tredje prioritet. * Har du nok plads til at gøre det som gør dig glad? * Hvis du er i et parforhold, hvordan er det så for dig? Valgte du din partner? Er du forelsket? * Er der ting som du er nødt til at gøre, som du ikke kan lide? Hvis du ikke skulle gøre det, hvad ville du så bruge tiden på? * Hvad er dine drømme? Hvad længdes du efter?

5 Animus besættelse Animus besættelse er når den indre mand (animus) tager besiddelse af kvinden og styrer hende på negative og destruktive måder. Animus besættelse er ofte udtrykt ved yderst kritisk, dømmende, påståelig, dominerende, og mistænkelig holdning til livet. Holdning er ofte rettet mod mænd, men kan også være mod hende selv og det feminine. Hvorfor opstår en animus besættelse? Nedgørelse af de feminine kvaliteter, som betyder at en kvinde undervurderer sine egne feminine impulser, behov og værdier. Hun har indordnet sig under mandlige autoriteter eller dominans. Ofte vil en undertrykt mand ude af stand til at elske have behov for at nedgøre det feminine. Hun binder sig for at få kærlighed, men bliver svag og nedgjort. Over identificering med mandlige værdier, som succes, magt og kontrol. Ofte tror en animus besat kvinde at alle mænd er ude efter at dominere hende hun bliver nødt til at bevise sin overlegenhed overfor mænd. og hun føler at Aninus har for vane at overbeskytte sin egen feminitet, det gør hende mistænkelig overfor alle mænd. Hun har brug for at teste dem og se om der er ægte nosser. Det som begynder som en nødvendig beskyttelse, bliver med tiden en besættelse i at kæmpe og teste. Manglende nærvær fra faderen og ægte støtte, så hun kan føle sig sikker i verden og vide hvordan den fungerer. Hvordan opstår en animus besættelse? Det sker ubevidst, men i mange kvinder er det nærmest en permanent tilstand. Undertrykkelse af det feminine. Når en kvinde ikke kan genkende og respektere de feminine følelser og værdier. Holdninger og nedgørelse af det feminine går ikke kun udad. Den største tragedie er at det også går indad mod hendes egen feminine kvaliteter. Det gør det yderst svært for en kvinde at komme ud af animus besættelsen og stole på det feminine. Hvad kan en kvinde gøre for at genkende en animus besættelse? Bevidsthed på de symptomer, som er ved en animus besættelse. Anerkendelse af hvor hun blev såret, skuffet eller ladt i stikken. Genkendelse af den indre magt som animus har. Hun må lære at sige nej til ham.

6 Anerkendelse af hvad han har brug for i livet for positivt at kunne udtrykke sig selv. Arbejde etc. Skabe et positivt forhold mellem den mandlige og kvindelige halvdel. Tillade den smerte som er i den personlige og kollektive feminitet at blive rummet. Stoppe med at være mistænkelig, lede efter beviser osv. Hun må risikere at blive ydmyget og latterliggjort Hvad kan en mand stille op med en animus besat kvinde? Være nærværende og autentisk maskulin. Elsk hende og anerkend at hun er fortabt. Brug humor, uden at latterliggøre. Sig stop. Gå væk. Det kan ofte være det allerbedste. Ikke det samme som at trække sig eller straffe hende. Spørg hende fra et oprigtigt sted hvad hun har brug for. Eller hvad hun i virkeligheden føler.

7 Anima besættelse Anima besættelse er når den indre kvinde (anima) tager besættelse af manden og styrer ham på negative og destruktive måder. Jung siger at en anima besættelse er en tilstand som forstærker, overdriver og forfalsker alle følelser. Anima besættelse kommer til udtryk ved at manden er tilbagetrukket, straffende, ond, dømmende, fjendtlig, bitchy, uansvarlig med en evne til at sprede en giftig stemning omkring sig. Han er humørsyg, melankolsk og ofte kold. Hvorfor opstår en anima besættelse? Kollaps af det maskuline. Manden er ikke i stand til at udtrykke sine følelser, behov, værdier, retning og vision. Har ikke en afslappet tro på sig selv som mand og undertrykker det førnævnte. Når en mand ikke har ægte kontakt til sin maskuline autoritet, nærvær, vilje, styrke indre støtte, så kollapser han. Han kommer sine følelser ned i det ubevidste gennem undertrykkelse og de bliver forvrænget af anima. Ironisk nok, så er de fleste macho mænd, dem som er mest anima besat. De nedgør de feminine og bløde sider i sig selv, og de er ofte afskåret fra deres maskuline kraft, bange for deres egne følelser og behov. Så de kompenserer. Anima tager over når manden ikke genkender og respekterer feminine kvaliteter i sig selv og i andre kvinder. De negative sider er direkte relateret til mandens ubevidsthed og nedgørelse af det feminine. Han giver ingen eller meget lille opmærksomhed til feminine kvaliteter som sårbarhed, modtagelighed, samhørighed, afslapning. Det gør at kvinden føler sig afvist og nedgjort. Hun vil derfor tage hævn, og leder efter måder at gøre det på. Hun opbygger endnu mere styrke gennem afvisningen. Hvordan opstår en anima besættelse og hvad sker der? Anima besættelse sker ubevidst. Ofte vil en mand undertrykke sine følelser og ikke kunne udtrykke og anerkende dem. De ryger derfor ned i det ubevidste hvor anima tager over og ødelægger, overdriver og forfalsker alle følelser.

8 Følelser er ofte udtrykt som humørsvingninger, oversensitivitet, indadvendthed, giftig atmosfære og kommentarer, bitchy modbydelighed og en attitude som ikke er objektiv og han kan ikke forbinde sig. Hvis en mand kun fokuserer på maskuline behov og værdier og ikke giver udtryk for sin feminine side, så tager hun over. Anima kan måske ikke lide det arbejde han laver og nogle gange kan hun manifestere det med sygdom. Midtvejskrise, hjertetilfælde, alkoholisering og depression kan alt sammen være symptomer på for sen anerkendelse af det feminine. Hvad kan en mand stille op med en anima besættelse? Bevidsthed på de symptomer som er ved en animus besættelse. Han må spørge sig selv: Hvor blev han såret eller svigtet, og hvor var han ikke i stand til at se det eller give udtryk for det. Han skal lære at skelne mellem sine humørsvingninger og følelser. Han skal lære at relatere til sine følelser. Følelserne tilhører manden, humørsvingningerne anima. Han skal styrke forbindelsen til sine ægte maskuline værdier. Anerkende sin frygt for kvindens vrede og afvisning og risikere det ved at udtrykke sine følelser, behov, værdier, visioner. Komme ud af pleaser mors dreng rollen. Han må begynde at anerkende de eksisterende værdier og behov for hans feminine side og finde en måde at udtrykke dem på. Han må se sine egne domme over det maskuline og være villig til at se forvrængningen af det maskuline i sig selv men også i verden. Heale manglende support fra faderen. Hvad kan en kvinde stille op med en anima besat mand? En kvinde ved ofte når en mand er anima besat, han trækker sig, er afskåret og hun vil måske blive bange fordi han er utilregnelig og fjendtlig. De fleste mænd vil prøve at få kvinder til at føle sig skyldige og give dem skylden for den dårlige stemning. Han vil prøve at projektere det over på hende ved at sige: Hvad er der galt med dig? Eller hvorfor er du sur? Det bedste kvinden kan gøre er at gå. Det er ikke hendes ansvar og det kaster ham tilbage til sig selv. På den måde køber hun ikke hans forsøg på at give hende skylden. Hun kan spørge om der er noget som går ham på. Det giver ham mulighed for at komme tilbage til sine følelser og skabe kontakt.

9 Elsk ham. Se ham som han er, og forstå at der er sket noget som gør at han mister sig selv. Vær ekstremt feminin.

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

BLIV EN GLADERE KÆRESTE

BLIV EN GLADERE KÆRESTE BLIV EN GLADERE KÆRESTE Af Carl-Mar Møller Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 77@Carl-Mar Møller www.parterapeutskolen.dk Sexolog og Parterapeut Skolen Udgivet som e-bog i 2012

Læs mere

Der eksisterer kun et problem

Der eksisterer kun et problem Der eksisterer kun et problem Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og andre steder vil du få mest ud

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Af Byron Katie med Stephen Mitchell

Af Byron Katie med Stephen Mitchell Et ekstrakt fra Elsk det som er Fire spørgsmål der kan ændre dit liv Af Byron Katie med Stephen Mitchell Ingen andre end dig selv kan give dig frihed. Denne lille bog vil vise dig hvordan. Byron Katie

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

Kvinder. der elsker for meget

Kvinder. der elsker for meget Kvinder der elsker for meget Kvinder, der elsker for meget, elsker i virkeligheden sig selv for lidt. de kæmper en fortvivlet kamp for at få en mands opmærksomhed, kærlighed og anerkendelse. essay Af Vitha

Læs mere

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Den svære samtale er et begreb, der bliver brugt meget i institutioner

Læs mere

De seks frygte mennesker hader forandring

De seks frygte mennesker hader forandring Af Soulaima Gourani #SoulaimaGourani www.soulaima.com De seks frygte mennesker hader forandring Du er lige blevet bedt af mig på dagens foredrag om at være mere nytænkende, kreativ og modig. Meget tyder

Læs mere

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed KAPITEL 5 MÆND OG KVINDER ER FORSKELLIGE OGSÅ SOM JOBJÆGERE Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed sammen, som par. Citat fra mand

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

FEEDBACK. - redskab for personlig og organisatorisk udvikling. www.mårup.dk. "Feedback er berøring. Mennesker behøver berøring" Guro Øiestad

FEEDBACK. - redskab for personlig og organisatorisk udvikling. www.mårup.dk. Feedback er berøring. Mennesker behøver berøring Guro Øiestad FEEDBACK - redskab for personlig og organisatorisk udvikling "Feedback er berøring. Mennesker behøver berøring" Guro Øiestad Notatets formål hvorfor give feedback etik hvordan give og modtage Hvorfor feedback

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

tema voksne børn og deres forældre Faderkærlighed Fem forældretyper Fra usund relation til gensidig respekt Nummer 2 2011 Bagagen fra barndommen

tema voksne børn og deres forældre Faderkærlighed Fem forældretyper Fra usund relation til gensidig respekt Nummer 2 2011 Bagagen fra barndommen tema Nummer 2 2011 voksne børn og deres forældre Bagagen fra barndommen Fra usund relation til gensidig respekt Om at give og modtage Faderkærlighed Fem forældretyper Hvordan gør vi det så? Når ungerne

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Sov godt. Af Anne Søvang. Juni 2012. www.annesoevang.dk

Sov godt. Af Anne Søvang. Juni 2012. www.annesoevang.dk Sov godt Af Anne Søvang Juni 2012 www.annesoevang.dk Copyright 2012 1 Søvn er vigtig. En god søvn hjælper kroppen med at regenerere og forny sig. Så kan føle os veludhvilede og er klar til den nye dag,

Læs mere

De Seks Befriende Handlinger

De Seks Befriende Handlinger De Seks Befriende Handlinger Af lama Ole Nydahl De seks befriende handlinger er en motiverende belæring, man kan bruge direkte i sit liv. Det er almindeligt kendt, at buddhismens mål er meget praktisk,

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Den svære anden bølge

Den svære anden bølge SÅDAN LYKKES DIT ANDET PARFORHOLD Den svære anden bølge AF ANNETTE AGGERBECK FOTO: GETTYIMAGES OG POLFOTO Når vi går ind i et nyt parforhold, har vi erfaringerne med os fra første ægteskab. Og hvis vi

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere