EN KONGELIG AFFÆRE - ELEVARK

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EN KONGELIG AFFÆRE - ELEVARK"

Transkript

1 EN KONGELIG AFFÆRE - ELEVARK Foto: Jiri Hanzl Hvorfor skal vi se filmen? Formålet med at se filmen er, at I skal: Kunne beskrive genrekendetegn for historiske film og diskutere genrens udtryk Få kendskab til perioden Oplysningstiden og dens betydning for i dag Kunne diskutere forskellige styreformers fordele og ulemper Prøve at vurdere forskellige beskrivelser af filmens personer som kilder Om filmen baggrundsoplysninger og handling Den 15-årige engelske prinsesse Caroline Mathilde kommer i 1766 til Danmark og bliver gift med den danske konge Christian VII. Ægteskabet viser sig hurtigt at være en katastrofe, da Christian VII er psykisk syg. Han behandler hende dårligt og vil hellere drikke sig fuld med ludere end at være hjemme på slottet. I 1769 bliver den tyske Johann Struensee ansat som kongens livlæge og han bliver snart også kongens fortrolige ven. Caroline Mathilde er i begyndelsen meget afvisende over for Struensee, men de finder snart et sjæleligt fællesskab i Oplysningstidens tanker om frihed og reformer. Deres gensidige sympati udvikler sig til et kærlighedsforhold. Danmark er på dette tidspunkt et enevælde, hvilket betyder, at kongens ord er lov. På grund af Christian VII s generelle usikkerhed og mangel på politisk interesse har en række adelige overtaget den reelle magt gennem geheimekonseilet. Her vedtages alle landets love, som kongen mekanisk skriver under på. Ord/begreber Oplysningsmand: Person, der gik ind for at ændre samfundet og bl.a. give borgere og bønder mere frihed. Ofte meget kritisk over for religion. Trykkefrihed: Fra 1661 skulle bøger m.m. godkendes af censuren, hvilket betød, at magthaverne kunne stoppe tekster, der var kritiske over for fx adel eller kirke. Mange oplysningsforfattere var forbudte. Rousseau: Fransk filosof og pædagog, der meget mod tiden gik ind for fri børneopdragelse.

2 EN KONGELIG AFFÆRE/ SIDE 2 Voltaire: Fransk forfatter og filosof. En af Oplysningstiden allerstørste tænkere. Meget kritisk over for datidens samfund og kirke. Gik ind for fornuft, frihed, retfærdighed og tolerance. Stavnsbånd: Lov, der bestemte, at bønder ikke måtte flytte fra den gård, hvor de var født, før de fyldte 40 eller fik lov af herremanden. I praksis betød det, at herremanden ejede sine bønder. Kopper: Sygdom, der i 1700-tallet hærgede København. Meget høj dødelighed. Struensee afprøvede med held variolation (en forløber for vaccination) på kronprinsen. Genren historiske film En kongelig affære indgår i en lang tradition af historiske film, der typisk er kendetegnet ved at tage udgangspunkt i en historisk fortid ofte med udgangspunkt i faktiske begivenheder eller personer. Lav en liste over historiske film, I har set. Diskuter, hvorvidt de også tilhører en anden genre (fx cowboyfilm, ridderfilm eller krigsfilm). Vælg 5 titler ud og lav en liste over, hvad der er typisk for disse film (genrekendetegn). Tal bl.a. om kostumer, replikker (sprogbrug), musik, miljø og rekvisitter. Diskuter, om en film kan kaldes historisk film, hvis den er fiktion fx Sherlock Holmes eller en film om de græske guder. Diskuter, hvor lang tid man skal tilbage, for at man kan kalde en film historisk. Til det gamle Rom? Det 18. århundrede? Titanics forlis? 2. Verdenskrig? For et år siden? Den historiske films dilemma Se nedenstående klip, hvor skuespilleren Mads Mikkelsen (Struensee i filmen) fortæller om filmens tilblivelse, og hvilke overvejelser filmskabere er nødt til at gøre sig, når de sætter faktiske personer/begivenheder ind i en filmisk sammenhæng. Link til klip med Mads Mikkelsen Hvilke kompromisser skal filmskabere indgå, når de laver historiske film? Hvilke problemer kan der være i det? Hvad er vigtigst? At være tro mod de historiske begivenheder eller fortælle en god historie, der underholder? Har en historisk film nogen værdi, hvis den slet ikke tager hensyn til virkeligheden? I andre 1700-tals film som fx Amadeus (1984) har filmskaberne brugt meget energi på parykker og sminke, men dette er ikke tilfældet i En kongelig affære : Det ville være anstrengende at se på efter fem minutter af filmen, hvis jeg skulle gå rundt med pudder i hovedet og dårlig mundhygiejne, lige som vi også har arbejdet meget med sproget (Mads Mikkelsen). Der er til gengæld brugt en del computerteknik til at genskabe 1700-tallets Danmark. Se nedenstående klip fra Politikens hjemmeside om filmens visuelle effekter Link til Politiken Hvilke fordele og ulemper kan der være ved at efterbehandle filmen på computer? Gør dette filmen mere eller mindre autentisk? Gør det filmen mindre autentisk, at kostumer og sprog er tilpasset filmmediet og nutiden? I 1996 instruerede Baz Luhrmann en alternativ version af Romeo + Juliet : Den blev indspillet med original Shakespeare-dialog men i et nutidigt gangstermiljø.

3 EN KONGELIG AFFÆRE/ SIDE 3 Kan man kalde en film historisk, når den er baseret på et historisk forlæg, men ikke foregår i et fortidigt miljø? Begrund jeres svar ud fra jeres liste over genrekendetegn for historiske film. Personerne i filmen Lav en personkarakteristik af Struensee, hvor I kommer ind på den udvikling, han gennemgår. Brug følgende hjælpespørgsmål: Bliver Struensee besat af magten, og misbruger han den? Er hans handlinger i orden? Gør han det i folkets tjeneste eller for sin egen karrieres skyld? Struensee siger Jeg kan gøre lige, hvad jeg vil! Har han ret i denne påstand? Hvad siger det om hans syn på sig selv? Find andre beskrivelser af Struensee og sammenlign dem med hinanden og filmens Struensee. Hvilken Struensee fremstilling, synes I, er mest realistisk? Hvorfor? I kan lave samme opgave med fokus på Caroline Mathilde efterfølgende. Jeres lærer har links, I kan bruge til begge opgaver. Oplysningstiden og nutiden På filmens plakat står der: De ændrede Danmark for altid. Passer dette, når de fleste af Struensees reformer blev annulleret efter hans død? Har Struensee haft nogen betydning for nutidens Danmark? Undersøg: Hvilke politiske ideologier og filosofiske tanker voksede frem under Oplysningstiden? Hvilke ligheder og forskelle er der på Oplysningstiden og nutiden? Hvilke spor af Oplysningstiden kan vi se i nutidens samfund? Styreformer Struensee forsøger at gennemføre det, man kalder oplyst enevælde. Det betyder, at man har en enevældig hersker, der gennem sin magt forsøger at skabe så gode vilkår for folket som muligt. Det danske folk ikke er imidlertid ikke helt klar til de demokratiske friheder, som Struensee vil give dem, fx trykkefriheden, der misbruges til at sprede rygter om ham og Caroline Mathilde. Undersøg hvilke forskelle og ligheder, der er på hhv. et oplyst enevælde og et diktatur. Lav en liste over hvilke fordele og ulemper er der ved hhv. enevælde og demokrati. Diskutér, hvilken styreform I vil foretrække og hvorfor. Forslag til afsluttende opgaver Filmanmeldelse Lav en anmeldelse af filmen. I skal komme ind på følgende: Et kort handlingsreferat. En kort præsentation af filmens instruktør (fx hvilke film, han tidligere har lavet). En vurdering af filmens kvalitet og skuespillernes præstation. Vurder filmen i forhold til dens genre (historisk film). Fx: Følte I jer hensat til slutningen af 1700-tallet? Virkede det historiske tidsbillede overbevisende? Var En kongelig affære bedre eller dårligere end andre historiske film, I har set? Begrund hvorfor. Giv filmen stjerner. I kan desuden komme ind på følgende: En vurdering af filmens og Mads Mikkelsens fremstilling af Struensee. Fungerer filmen godt eller dårligt som introduktion til Oplysningstiden? Fungerer filmens brug af computerteknik til at genskabe 1700-tallets København?

4 EN KONGELIG AFFÆRE/ SIDE 4 Essay Skriv et essay, hvor I diskuterer fordele og ulemper ved forskellige styreformer og samfundsmodeller. I skal komme med historiske og nutidige eksempler og inddrage relevante ideologier. Tag udgangspunkt i filmen. Samfundsbeskrivelse af nutidig enevælde Forestil jer, at enevælden aldrig var blevet afskaffet, og Oplysningstidens tanker aldrig var blevet indført. Lav en beskrivelse af, hvordan samfundet i dag ville se ud. I kan komme ind på følgende områder: Arbejde og arbejdsforhold Sygdomme og sundhed Familie, ægteskab og kønsroller Folks rettigheder og pligter Nye personfremstillinger ny handling Hvilken betydning ville det have for handlingen i filmen, hvis man valgte at lægge vægt på andre sider af personerne, end instruktør Nikolaj Arcel har gjort? Vælg en anden fremstilling af Struensee eller Caroline Mathilde og skriv ud fra den et kort handlingsreferat af en ny udgave af En kongelig affære. I kan med fordel sætte handlingen ind i en berettermodel først.

Samfundsfag 8 GYLDENDAL. Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg

Samfundsfag 8 GYLDENDAL. Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg Samfundsfag 8 GYLDENDAL Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg Samfundsfag 8 GYLDENDAL INDHOLD Individ og fællesskab At blive den, man er

Læs mere

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det Denne artikel er den første i en række om forskellige brugerorganisationers arbejde med brugerindflydelse. Artiklen er blevet til på baggrund af et interview med repræsentanter fra ULF. Artiklen handler

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Af Helle Hinge og Henrik Juul

Af Helle Hinge og Henrik Juul ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå Brug filosofien Af Helle Hinge og Henrik Juul Dette er en pdf-fil med Brug filosofien Filen er stillet til rådighed for elever

Læs mere

INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER?

INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER? INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER? Tillid er som at tage hinanden i hånden og gå ud på isen sammen. Skridt for skridt ser man, om isen kan bære. Tina Øllgaard Bentzen skriver ph.d.-afhandling om tillid

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

DE SKAL VÆRE FORBEREDT PÅ, AT DERES LIV BLIVER ANDERLEDES

DE SKAL VÆRE FORBEREDT PÅ, AT DERES LIV BLIVER ANDERLEDES ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER BØRNERÅDETS EKSPERTGRUPPE BØRN OG UNGE I PLEJEFAMILIER DE SKAL VÆRE FORBEREDT PÅ, AT DERES LIV BLIVER ANDERLEDES Børn og unges erfaringer med at være anbragt i plejefamilie 1

Læs mere

rettigheder for personer med handicap

rettigheder for personer med handicap FN s KONVENTION OM rettigheder for personer med handicap PÅ LET DANSK FN s KONVENTION OM RETTIGHEDER FOR PERSONER MED HANDICAP PÅ LET DANSK Udgivet af: Socialministeriet, 2010 Bearbejdning af FN s konvention

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

Danmark før og nu. læremateriale om historie, kultur og samfundsforhold til indfødsretsprøve. April 2007

Danmark før og nu. læremateriale om historie, kultur og samfundsforhold til indfødsretsprøve. April 2007 Danmark før og nu læremateriale om historie, kultur og samfundsforhold til indfødsretsprøve April 2007 Danmark før og nu læremateriale om historie, kultur og samfundsforhold til indfødsretsprøve April

Læs mere

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen INDHOLD 1. Indledning 3 2. Hvad er mobning? 4 Tegn på mobning 4 3. Forebyg mobning 5 Gode råd til lederen om at forebygge mobning 5 Løs konflikter 5 Skab

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

mandag efter arbejde Om medborgerskab og frivilligt arbejde

mandag efter arbejde Om medborgerskab og frivilligt arbejde lærersider 77 mandag efter arbejde Om medborgerskab og frivilligt arbejde 78 lærersider Fokus Serhat arbejder som frivillig på Asylcenter Kongelunden, hvor han selv har boet som barn og flygtning sammen

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Af Bodil Nielsen, Lektor, ph.d., UCC Det er vigtigt at kunne skrive, så man bliver forstået også af læsere,

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

lærersıder ı ı 59 Hvad vil du være, om Uddannelse og arbejde

lærersıder ı ı 59 Hvad vil du være, om Uddannelse og arbejde lærersider 59 hvad vil du være, OM UDDANNELSE OG ARBEJDE 60 lærersider Fokus Filmen om Bülent har fokus på, hvad man drømmer om. Om forældres forestillinger og forventninger til deres børn, og om deres

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG. til lærere og pædagoger. Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer

INSPIRATIONSKATALOG. til lærere og pædagoger. Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer INSPIRATIONSKATALOG til lærere og pædagoger Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer Indhold Tema Aktivitet Type Tid Side Forberedelse Forberedelseark

Læs mere

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Version 06 Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Sæt tillid på dagsordenen - vær med til at gøre din arbejdsplads mere tillidsfuld Indhold Indhold... 2 Du vil komme til at høre om tillid...

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Jeg er bare den logerende

Jeg er bare den logerende Jeg er bare den logerende Arbejdsopgaver til grundskolen (8.-10.klasse) til kortfilm af Lone Scherfig Se filmen på aiu.dk/mediehandbogen/opgaver/pressens-rolle Det er en god ide at begynde arbejdet med

Læs mere

Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet. Forsknings- og udviklingsrapport om mennesker med kroniske sygdomme

Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet. Forsknings- og udviklingsrapport om mennesker med kroniske sygdomme Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet Forsknings- og udviklingsrapport om mennesker med kroniske sygdomme Enheden for Brugerundersøgelser Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet

Læs mere

DIALOG # 2 ELEVERNE HØRER IKKE EFTER HVAD SKAL LÆREREN GØRE?

DIALOG # 2 ELEVERNE HØRER IKKE EFTER HVAD SKAL LÆREREN GØRE? DIALOG # 2 ELEVERNE HØRER IKKE EFTER HVAD SKAL LÆREREN GØRE? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere