Mission ØST. Hvorfor er det vigtigt at lære landsbyboere i Afghanistan at vaske hænder?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mission ØST. Hvorfor er det vigtigt at lære landsbyboere i Afghanistan at vaske hænder?"

Transkript

1 Mission ØST NR 2 / marts 2008 / 17. årgang Rumænien Et liv efter mineulykken Armenien Nyt center giver handicappede den rette behandling f o k u s Hvorfor er det vigtigt at lære landsbyboere i Afghanistan at vaske hænder?

2 2 Indhold 4 Afghanistan Vi havde ingen anelse om, hvorfor vores børn døde. Som i så mange andre fattige landsbyer i Afghanistan brugte de cirka 320 indbyggere i Sange Shafid beskidt vand både i madlavningen og som drikkevand. Hygiejnen var utrolig dårlig, og både børn og voksne blev konstant syge. 12 Armenien Nyt center sørger for den rette behandling til handicappede børn Det går over af sig selv. Den besked har alt for mange forældre fået, når de har taget deres handicappede børn med til den lokale læge. 10 Rumænien Et liv efter mineulykken 23-årige Mateiciuc Ioan havde ikke andet valg end at tage arbejde i den nærliggende mine i en ung alder for at forsørge sine forældre og fire brødre. Det blev hans skæbne. Tadsjikistan Nyt projekt skal hjælpe landmænd og handicappede I denne måned begynder Mission Øst et nyt projekt, der skal forbedre livet for fattige landsbyboere i Tadsjikistan. Cirka mennesker vil få gavn af hjælpen, der blandt andet består af undervisning i landbrug. 14 Forsidefoto: I Afghanistan dør hvert fjerde barn, inden det fylder fem år. En af de væsentligste grunde er beskidt drikkevand og alt for uhygiejniske forhold. Derfor sørger Mission Øst for, at fattige landsbyer får adgang til rent vand. Landsbyboerne bliver undervist i, hvordan de passer på sig selv og deres børn ved blandt andet at bruge det rene vand, vaske hænder og sørge for ordentlig madhygiejne. Mission Øst er en dansk international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp i Østeuropa og Asisen. Vi baserer arbejdet på kristne værdier og hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted. Mission Øst gennemfører projekter i Afghanistan, Armenien og Tadsjikistan. Vi samarbejder med lokale partnere i Bulgarien, Nepal og Rumænien. Mission Øst modtager ønokomisk støtte fra blandt andre Det Danske Udenrigsministerium, EU og FN. Godkendt af People In Aid. Hovedkontoret i Hellerup, Danmark Generalsekretær læge Kim Hartzner Vicegeneralsekretær Peter Blum Samuelsen Kommunikationschef Jesper Holst Journalist Tania Maria Lüders Rusbjerg Bogholder Knud Erik Andersen Projektkontoret i Bruxelles, Belgien Projektchef Mags Bird Økonomichef Peter Drummond Smith Økonomimedarbejder Marianne Le Floch Projektsupporter Richard Peppiette Landeansvarlige Saskia de Smet, Alex Ramos Peña, Jacques Dailloux og Floris Faber Bestyrelsen Formand IT-Vest Leder, Ph.D. Thomas Ploug Konsulent Robert Kelley Global fundraiser Birgitte Hagelund Læge, Ph.D. Peter Bernhard Radaktion Kim Hartzner (ansvarshavende) Tania Maria Lüders Rusbjerg Produktion Rosendahls Bogtrykkeri, Esbjerg ISSN Mission Øst Postboks 149 Skt. Lukas Vej Hellerup Tlf Fax Giro CVR

3 L e d e r Vores største udfordring I februar var jeg til møde på rådhuset i regionen Armavir i Armenien. Til stede var samtlige borgmestre fra regionens 11 lokalsamfund. Det var en oplevelse at se deres reaktion, da jeg fremlagde vores undersøgelse af, hvor mange handicappede børn, der egentlig eksisterer i deres område. Jeg viste dem billeder af de mange børn, som vi har fundet og besøgt i borgmestrenes egne lokalområder. Og jeg appellerede til, at de tager ansvar for denne befolkningsgruppe. På ganske få år har Mission Øst opnået flotte resultater i kampen for handicappedes rettigheder i den tidligere sovjetrepublik. Resultater, der blandt andet inkluderer en helt ny lov, der sikrer handicappedes ret til skolegang. Men vores største opgave er at overbevise myndighederne om at bygge videre på de resultater, så de på et tidspunkt ikke længere er afhængige af hjælpen udefra. Sammen med vores partnerorganisationer arbejder vi videre med for eksempel børneklubber og det nye Center for Udvikling og Genoptræning af Børn, som du kan læse om på side Men udfordringen ligger i at overbevise myndighederne om, at de skal gøre en kæmpeindsats, så de på sigt selv kan tage ansvaret for landets handicappede så denne betydelige gruppe mennesker ikke længere skal leve i skjul derhjemme, men har adgang til ting som uddannelse og lægehjælp. Og accept! Du kan være med til at skabe et Armenien, der ser de handicappedes muligheder i stedet for at fokusere på deres fejl og mangler. Din hjælp er virkelig betydningsfuld. Jeg håber, at du med dette blad kan se, hvorledes din gave giver os mulighed for at række længere ud. Tak, fordi du bidrager positivt til at hjælpe verdens mest sårbare. Med venlig hilsen Kim Hartzner, Læge og generalsekretær Men vores største opgave er at overbevise myndighederne om at bygge videre på de resultater, så de på et tidspunkt ikke længere ar afhængig ag hjælpen udefra.

4 4 a f g h a n i s t a n Mange afghanere kan hverken læse eller skrive. Derfor må Mission Øst tage andre midler i brug for at få børn og voksne til at forstå farerne ved dårlig hygiejne. Tegningerne lærer landsbyboerne, hvordan de undgår at blive syge. Vi havde ingen anelse om, hvorfor vores børn døde Af Dhruva Majagaiyan, vand- og sanitetskoordinator, Mission Øst, Afghanistan Quarban Gul mistede sin søn Omar, da han var blot tre år gammel. Min nabos lille søn døde også. Der døde så mange børn i vores landsby, at det var helt normalt, at det skete så ofte. Men vi havde ingen anelse om, hvorfor, fortæller den 30-årige kvinde. Som i så mange andre fattige landsbyer i Afghanistan brugte de cirka 320 indbyggere i Sange Shafid beskidt vand både i madlavningen og som drikkevand. Hygiejnen var utrolig dårlig, og både børn og voksne blev konstant syge. Hvert år blev en stor del af deres i forvejen ringe indkomst brugt på medicin. I værste fald var medicinen spildt. Sønner og døtre, mødre og fædre døde, blot fordi ingen havde fortalt dem om god hygiejne. Vi vidste ingenting om, hvor vigtigt rent vand er. Vi plejede at hente vand i floden. Beskidt vand. I sæsonen for oversvømmelser måtte vi drikke mudret vand. Vi vidste ingenting om

5 konsekvenserne ved inficeret vand. Vores børn blev syge. Vi kunne ikke behandle dem ordentligt. De var overladt til døden, siger Quarban Gul. Hver uge dør cirka mennesker verden over, fordi de ikke har adgang til blandt andet rent drikkevand eller slet ikke er klar over, hvor livsvigtigt det er for dem. Nu er situationen helt anderledes. Takket være Mission Øst har vi fået et vandforsyningssystem, så vi har adgang til rent vand fra en kilde, der ligger tre km fra landsbyen. Mission Østs sundhedsrådgivere har lært os, hvor vigtigt rent drikkevand er, og hvordan vi forhindrer sygdomme. Der har ikke været et eneste tilfælde af diarré, kolera eller tyfus siden, slutter Quarban Gul. På de næste sider kan du se eksempler på de tegninger, Mission Øst bruger til at lære befolkningen om vigtigheden af god hygiejne. 35-årige Abdul Mazid er glad for det nye vandsystem, latrinerne og undervisningen i god hygiejne. Tilsammen er de ting årsag til langt færre tilfælde af vandbårne og afføringsrelaterede sygdomme i hans landsby: Nu lider vi ikke længere af sygdomme som tyfus, kolera og diarré, siger han. Vi plejede at hente vand i floden. Beskidt vand. I sæsonen for oversvømmelser måtte vi drikke mudret vand er De Sanitære Forholds År 2,6 milliarder mennesker (cirka 40 procent af verdens befolkning) lever i dag uden ordentlige sanitære forhold som for eksempel rent drikkevand. Derfor har FN udnævnt 2008 til De Sanitære Forholds År. Ifølge FN dør cirka mennesker hver uge som følge af sygdomme, der opstår på grund af beskidt vand eller uhygiejniske forhold. Mission Øst har i de sidste seks år arbejdet for, at fattige landsbyer i Afghanistan får adgang til rent vand og latriner og lærer grundreglerne inden for god hygiejne, som vi andre ofte tager for givet. I 2008 vil Mission Øst forsyne flere tusinde familier med bedre sanitære forhold.

6 Tegningerne her fortæller landsbyboerne, at de skal dække deres mad til, så fluerne ikke sætter sig på den og overfører bakterier, der gør dem syge. Vores manglende hygiejne var en invitation til sygdomme Vi vidste ingenting om ordentlig hygiejne som for eksempel at vaske hænder, dække maden til, gøre rent i huset, vaske os og vaske vores tøj. Vores uhygiejniske levevis var nærmest en invitation til sygdommene. Vi havde ingen latriner og gik derfor på toilettet lige uden for vores eget hus. Over det hele var der derfor sværme af fluer, som bagefter satte sig på vores mad og gjorde os syge, når vi spiste den, fortæller Quarban Gul. Billedet her viser, at det er vigtigt at vaske hænder, før de bruges til at spise med.

7 7 Når fluerne sætter sig på maden, efterlader de bakterier, som gør dig syg, er beskeden i dette billede. Med flere millioner bakterier pr. flue er insektet en af verdens største bærere af smitsomme sygdomme - hvis ikke den største. Tegningen her fortæller indbyggerne, at det er vigtigt at vaske hænder efter toiletbesøg. Herhjemme kommer vi ofte til at tage vores viden om god hygiejne for givet. I adskillige landsbyer i lande som Afghanistan, er indbyggerne slet ikke klar over, at de bliver syge af at drikke beskidt vand eller ikke at vaske hænder, inden de rører ved maden.

8 8 a f g h a n i s t a n Intet går til spilde. De frugter og grøntsager, Arab Gul (nr. to fra venstre) og hendes familie ikke kan sælge på markedet, bliver lavet til marmelade, koncentrat, syltede grøntsager og tørret frugt. Marmelade og syltede agurker Af Aziz Baig, sundhedskoordinator i Mission Øst Afghanistan Som kvinde kunne jeg ikke bare gå ud og finde et arbejde og tjene penge. Jeg var virkelig bekymret for fremtiden. Jeg følte mig fortabt, hjælpeløs og magtesløs. 40-årige Arab Gul Det var svært at være både mor og far for syv børn. Da 40-årige Arab Gul mistede sin mand, Yusuf, i 2006, blev hun alene med deres fem fælles børn og Yusufs søn og datter fra et tidligere ægteskab. Som kvinde kunne jeg ikke bare gå ud og finde et arbejde og tjene penge. Jeg var virkelig bekymret for fremtiden. Jeg følte mig fortabt, hjælpeløs og magtesløs, fortæller Arab Gul. Hvordan skulle hun brødføde otte mennesker uden et job? Alvoren i hendes triste øjne, når hun tænker tilbage på den tid, er ikke til at tage fejl af. Men håbløsheden er imidlertid vendt til glæde. For præcis et år siden, i marts 2007, gav Mission Øst hende grøntsagsfrø, gødning og vejledning i at starte sin egen køkkenhave. Inden længe havde Arab Gul med megen flid skabt sig en have fuld af specielle frugter og grøntsager, som hun solgte på det lokale marked. Ligesom frøene i jorden spirede hendes livsglæde. Men friske grøntsager er en sæsonvare i provinsen Badakhkshan i det nordlige Afghanistan, hvor Arab Gul bor. Hvordan skulle hun tjene penge i vintermånederne? Børnene kommer i skole Der bor over en million mennesker i Badakhkshan. Her vokser et væld af abrikoser, æbler, ferskner, kvæde og kirsebær i fem af årets måneder. Men fordi frugterne rådner så let, er de ikke til at finde på butikshylder eller markeder resten af året. Forarbejdning af frugter og grøntsager har derfor givet adskillige fattige mennesker nyt levegrundlag. Udover at udstyre landsbyboere med frø, arrangerer Mission Øst kurser

9 i tørring af frugt og fremstilling af marmelade og syltet frugt og grønt. I juli deltog Arab Gul i sådan et kursus, hvor hun lærte at tørre og sylte frugterne fra sin køkkenhave. I 2007 kunne hun derfor sælge 60 kilo marmelade, 160 kilo syltede agurker, 200 kilo hvidløgstomatsauce og 50 kilo tomatkoncentrat på det lokale marked. Ud over de friske frugter og grøntsager om sommeren selvfølgelig. Nu kan jeg endelig betale alle udgifter derhjemme, og mine børn kan gå i skole. Vi føler os alle sammen meget glade, slutter hun med et stort smil. Familier overlever vinteren på grund af tørret frugt Sammen med FAO (Food and Agriculture Organisation) har Mission Øst startet et projekt om forarbejdning af fødevarer i distrikterne Baharak, Jurm, Warduj og Shohada i Afghanistans nordlige provins Badakhkshan. 500 kvinder, der tidligere har modtaget tretten forskellige slags frø fra Mission Øst, har deltaget i et kursus i en uge, hvor de lærte at tørre og sylte frugt og grøntsager. Derudover fik de hver især det nødvendige værktøj til at forarbejde høsten fra deres nyligt anlagte køkkenhaver. Kvinderne kan nu bruge de overskydende afgrøder til blandt andet marmelade og tørret frugt, som de sælger. Det giver dem en lille ekstra indtjening, der er nødvendig for at overleve vintermånederne. giver de fattige livsglæden tilbage På grund af undervisningen ved jeg nu, hvordan jeg kan lave syltetøj, tomatpasta, syltede grøntsager og så videre. Den frugt og grønt, jeg dyrker, går ikke længere til spilde, hvis jeg ikke straks får solgt det hele på markedet. I stedet sælger jeg de forarbejdede ting, og tjener lidt ekstra, så jeg kan forsørge mine ti familiemedlemmer, fortæller Sharifa fra landsbyen Chapchi Yardar. Det har ikke været muligt at få et billede af Sharifa. Pigerne på billedet er Arab Guls to døtre, Sameera på 19 og Aziza på 16, der stolt viser familiens egne produkter frem.

10 10 R u m æ n i e n Mateiciuc Ioan blev født i en lille fattig landsby. Området har ganske få ressourcer og udover den mest basale form for landbrug og skovdrift, er der kun mulighed for at tjene penge ved at arbejde i kulminen. Det blev Mateiciucs skæbne. Et liv efter mineulykken Af Felicia Rotar, Solia Speranţei, Mission Østs partner i Rumænien 23-årige Mateiciuc Ioan havde ikke andet valg end at tage arbejde i den nærliggende mine i en ung alder for at forsørge sine forældre og fire brødre. En dag var Mateiciuc ved at reparere en lastbil, de brugte i minen. Bilen var hævet over jorden med sten og en træstamme. Mateiciuc lå under den. Det hele skete så pludseligt. Uden at vide det eller overhovedet tænke over, at der kunne ligge én under lastbilen, sparkede hans kollega til træstammen. I løbet af et sekund faldt bilen til jorden. Mateiciucs bækken var bræk

11 11 ket og hans krop var fanget; halvdelen under og halvdelen uden for bilen. Det gennemtrængende skrig forskrækkede kollegaen så meget, at han faldt bevidstløs om. I en halv time lå Mateiciuc og råbte på hjælp. Endelig var der nogen, der hørte ham. Da en gruppe kolleger nåede frem til stedet, fandt de to mennesker liggende på jorden. Den ene fanget under bilen. Den anden død af et hjerteanfald. På tærsklen til selvmord Seks smertefulde år med operationer og genoptræning fulgte herefter. Det firma, Mateiciuc arbejdede for i minen, konkluderede, at han ikke havde fulgt sikkerhedsreglerne og derfor selv var ansvarlig for ulykken. Han modtog ingen erstatning eller økonomisk støtte til sin behandling. Der stod han så; en 23-årig mand, alene uden penge og med en fattig familie, der ikke kunne forsørge en fysisk handicappet. Desperationen overvældede ham. Mateiciuc var på tærsklen til selvmord. Men han nægtede at lade smerten vinde over sig. Med tiden lærte han sig selv at gå med krykker ved at kaste sine ben fremad. Og med venners hjælp lykkedes det ham at få bygget et hus til sin nye familie. Fuld af glæde trods situationen I dag er Mateiciuc 42 år gammel. For 15 år siden giftede han sig med Ana, som lider af ledbetændelse i begge ben. Sammen har de seks børn mellem et og 13 år. Mateiciucs ulykke plager ham dog stadig. Hans muskler på benene og bagdelen svinder ind, og derfor er sårene så dybe, at man kan se helt ind til knoglerne. Marius Rotar fra Mission Østs samarbejdspartner i Rumænien, er uddannet læge. Han har hjulpet Mateiciuc med en henvisning til den rette lægehjælp og sørger nu for, at han får alle de nødvendige behandlinger på hospitalet uden omkostninger. Det er fantastisk at se en mand i denne situation med alle de problemer, han har, men stadig så fuld af glæde og håb i sit liv. Udover lægehjælpen forsyner Mission Øst og Solia Speranţei familien med kasser med mad, så den kan overleve. I en halv time lå Mateiciuc og råbte på hjælp. Endelig var nogen, der hørte ham. Da en gruppe kolleger nåede frem til stedet, fandt de to mennesker liggende på jorden. Den ene fanget under bilen. Den anden død af et hjerteanfald. Håbets Budbringer i Rumænien I Rumænien samarbejder Mission Øst med Solia Speranţei (Håbets Budbringer), der består af ægteparret Felicia og Marius Rotar. Ud over at tage på hospitalsbesøg, yder de på nuværende tidspunkt hjælp til flere hundrede mennesker blandt andet ved uddeling af mad, tøj, medicin og skolebøger i Cluj-Napoca i det nordlige Rumænien. Derudover tilbyder de social og psykologisk hjælp. Marius er uddannet læge og kan derfor tilbyde sin hjælp, når der er brug for den hos fattige familier, eller hjælpe dem med at finde lægehjælp andre steder. For Solia Speranţei er det vigtigt, at hjælpen giver et håb om et bedre liv, og organisationen går højt op i at give familier opmuntring til at klare sig selv på længere sigt.

12 12 a r m e n i e n Nyt center sørger for den rette behandling til handicappede børn Det går over af sig selv. Den besked har alt for mange forældre fået, når de har taget deres handicappede børn med til den lokale læge. Kim Hartzner, generalsekretær i Mission Øst er selv uddannet læge. Han har hørt forældre fortælle, hvordan de har fået at vide, at deres datters muskelsvind eller søns hjertefejl enten går væk af sig selv eller kan kureres ved blot at spise vitaminer. En grusom fejl, der i værste fald kan tage livet af børnene, fordi de ikke får den rette hjælp i tide. Det sker ikke i det nye Center for Udvikling og Genoptræning af Børn (CUGB), som Mission Øst var med til at åbne i september måned. Her er 22 læger netop blevet undervist i, hvordan de opdager et barns handicap fysisk eller psykisk og hvordan de behandler sygdommen. I mange tilfælde skyldes de armenske lægers utilstrækkelige diagnose og behandling nemlig, at de ikke har den nødvendige viden om handicappedes sygdomme. Siden 2006, hvor Mission Øst startede sit største udviklingsprojekt i Armenien nogensinde, En Sund Start, har vi sammen med lokale partnere fundet cirka 850 handicappede og socialt udsatte børn, der enten har modtaget ingen eller utilstrækkelig lægehjælp. Adskillige af børnene kunne have undgået de lidelser, de har i dag, hvis deres handicap var blevet opdaget og behandlet i tide. Med åbningen af CUGB og den fortsatte videreuddannelse af læger sørger Mission Øst for, at langt færre børn skal gå gennem livet med sygdomme, der nemt kan kureres eller holdes i ro. Her på siderne fortæller vi om tre børn, der nu får netop den hjælp, de har brug for, i det nye center. tru Han forstår meget mere nu Syvårige Hovannes er endelig begyndt at tale. Han kan ligefrem føje flere og flere ord til sit ordforråd. Hovannes har Downs syndrom. I løbet af de sidste fire måneder har han fået hjælp på Center for Udvikling og Genoptræning af Børn, som Mission Øst samarbejder med. Her har en talepædagog, en psykolog, en speciallærer og en ergoterapeut hjulpet ham til at udvikle sig. Hovannes mor, 29-årige Karine, hørte om centret fra en læge på den lokale klinik, der henviste Hovannes dertil. Han forstår meget mere nu, fortæller hun glad. Hovannes sammen med psykolog Anni Toranyan fra Center for Udvikling og Genoptræning af Børn.

13 13 Tydelig udvikling efter blot et par måneder Da Tonara Mesropjan var to år gammel begyndte hun at få anfald og tilfælde af høje temperaturer. Hendes mor, Narina, tog hende med til flere klinikker for at få hende undersøgt. Det var i denne forbindelse, at en børnelæge opdagede, at Tonara lider af taleproblemer, og at hendes mentale udvikling er langsom. I to en halv måned har Tonara været patient på Center for Udvikling og Genoptræning af Børn, der åbnede i september som en del af Mission Østs projekt En Sund Start. Projektets formål er blandt andet at forbedre handicappedes muligheder for den rette lægebehandling. I centret får Tonara hjælp af en talepædagog, en speciallærer og en psykolog. Tonaras mor er ikke i tvivl; efter blot et par måneder kan hun tydeligt se, at hjælpen virker på datterens udvikling! Tonara sammen med sin speciallærer, Roza Melkonjan, i centret. Diana udviklede sig ikke som sin tvillingesøster Allerede da Diana var otte måneder gammel, bemærkede hendes mor, Svetlana, at hun var anderledes end sin tvillingesøster. Begge piger var skeløjede, men Diana syntes også mentalt at udvikle sig langsomt. Dianas mor håbede, at det ville gå over af sig selv. Hun tog fejl. Da Diana var 12 måneder gammel, tog Svetlana hende derfor med til lægen. Men det var først to et halvt år senere, at Diana fik nogen form for behandling overhovedet. Behandlingen var slet ikke tilstrækkelig og fokuserede kun på hendes fysiske udvikling. Dianas historie er et godt eksempel på, at Armenien desperat har brug for bedre uddannede læger til at tage sig af de handicappede børn. Da Diana var fem år gammel, hørte hendes mor om Center for Udvikling og Genoptræning af Børn i Armavir. I dag får Diana hjælp til både sine fysiske og psykiske handicap. Udover den fysiske behandling får hun hjælp af en speciallærer og en psykolog på centret. Diana føler sig tryg med sin speciallærer Roza fra centret.

14 14 t a d s j i k i s t a n Tadsjikistan er én af de fattigste republikker fra den tidligere sovjetunion. Over 60 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Nyt projekt skal hjælpe landmænd og handicappede i Tadsjikistan I denne måned begynder Mission Øst et nyt projekt, der skal forbedre livet for fattige landsbyboere i Tadsjikistan. Cirka mennesker vil få gavn af hjælpen, der blandt andet består af undervisning i landbrug. Formålet med det nye projekt i Tadsjikistan er, at indbyggerne bliver i stand til at forsørge sig selv ved at dyrke sin egen mad og evt. sælge overskuddet af høsten videre. De tjente penge kan bruges til tøj, medicin, skolematerialer etc. Samtidig vil cirka 800 handicappede børn og deres familier blive hjulpet til et bedre liv. At have et handicap er stadig forbundet med skam og diskrimination i den tidligere sovjetrepublik. Udover at forsøge at ændre holdningen til handicappede i Tadsjikistan, vil Mission Øst og lokale partnere blandt andet åbne en daginstitution og vejlede forældre i at tage sig af deres handicappede børn. Bygger videre på succesen fra Armenien For mange familier i Tadsjikistan er et handicappet barn lig med en større risiko for at ende i fattigdom. I stedet for at bidrage til husholdningen må mindst ét familiemedlem hele tiden være hjemme og se til barnet. Der er ikke meget hjælp at hente fra staten. Som en arv fra Sovjet må de handicappede børn og deres familier samtidig leve med den overvældende skam og skyld, der følger med et handicap i deres kultur. I Mission Øst lægger vi vægt på, at vores arbejde ikke kun hjælper familier til at klare sig selv økonomisk. Vi vil give de handicappede den respekt, de har krav på som mennesker. Det gør vi blandt andet ved hjælp af kampagner, der skal få resten af samfundet til at se de handicappede som ligeværdige. Mission Østs projekt i Tadsjikistan bygger på adskillige års erfaring med arbejdet for handicappedes rettigheder i en anden tidligere sovjetrepublik, Armenien. Projektet udføres i samarbejde med EU

15 15 Sådan støtter du Mission Øst I Mission Øst bruges 84 øre af hver krone direkte til at hjælpe fattige. Du kan støtte Mission Østs hjælpearbejde på flere måder. Brug netbank Hvis du har netbank på din computer, er det eneste, du skal have ved hånden, disse numre: Vores registreringsnummer er og vores kontonummer er Du kan også give en gave til Mission Øst på kroneres reglen Hvis du giver en almindelig pengegave til Mission Øst, kan du trække pengene fra i skat, hvis du giver mere end 500 kroner på årsbasis. De første 500 kroner er altså ikke fradragsberettigede. Hvis du bruger denne regel, kan du maksimalt fratrække kroner. Alle i din husstand kan bruge reglen. Brug BS Tænk langsigtet og brug BS (betalingsservice). Ved at støtte Mission Øst med et fast beløb hver måned, hvert kvartal, hvert halve eller hele år gør du det lettere for os at planlægge vores hjælpearbejde fremover. BS er en billig og enkel løsning både for dig og for Mission Øst. Arv og testamente For mange mennesker er det rart at vide, at deres virke rækker længere end deres egen levetid. Derfor vælger de at testamentere en pengegave til et godt formål. En sådan gave har fremtiden i sig, fordi den giver Mission Øst mulighed for at hjælpe mennesker i nød i dag og i morgen. Ring til Mission Øst, hvis du ønsker mere vejledning i dette. Brug girokort Du kan også støtte Mission Øst ved at give en gave på girokortet på bagsiden af bladet. Sæt kryds i kalenderen den 18. maj Har du lyst til at vide mere om Mission Østs arbejde med for eksempel biavl i Afghanistan eller børnehjemmet i Nepal? Så kom til vores årsmøde, der i år finder sted i Karlslunde Strandkirke Karlslunde Mosevej Karlslunde søndag den 18. maj kl Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner, der i øjeblikket er udstationeret i Armenien med sin familie, kommer til Danmark for at fortælle om sit arbejde med handicappede børn i den tidligere sovjetrepublik. Vi glæder os til at se dig. En gave der rækker længere Mission Øst er berettiget til at modtage gaver fra arv og testamente, helt uden at skulle betale arveafgift. Hele beløbet går derfor ubeskåret til arbejdet med at hjælpe de nødstedte. Gennem årene har vi oplevet, at sådanne gaver har gjort en meget stor forskel for Mission Østs arbejde, og derfor har vi gjort det nemmere at få rådgivning om denne form for gave. Mission Øst har fået tilkendegivelse om gratis telefonisk rådgivning i arveretlige og testamentariske spørgsmål til gavn for dig, der støtter vores arbejde med at hjælpe verdens svageste. Du kan enten ringe til advokat Bjarne Weihrauch i vest på tlf eller advokat Wenzel Bohn-Willeberg i øst på tlf er et år med store muligheder for Mission Østs arbejde. Muligheder, som vi vil handle på ud fra vores værdier om ærlighed, integritet, omsorg, respekt for alle mennesker og værdsættelse af individet så hjælpen når frem. Tak for din støtte.

16 GIROINDBETALINGKVITTERING Udgiveradresseret Maskinel Magasinpost ID nr DANMARK P P Skt. Lukas Vej Hellerup Skt. Lukas Vej Hellerup Evt. meddelelser vedr. betalingen kan kun anføres i dette felt. Hvor behovet er størst Land Ønsker ikke takkebrev MØ-MAG S BG Check og lignende accepteres under forbehold af, at GB Bank modtager betalingen. Når du betaler kontant på et posthus med terminal, er det kun posthusets kvitteringstryk, der er bevis for, hvilket beløb du har betalt. Vand redder liv mennesker dør hver uge som følge af sygdomme, der opstår på grund af noget så simpelt som beskidt vand eller uhygiejniske forhold. Mission Østs indsats redder liv blandt mange fattige afghanere ved at sikre dem adgang til rent drikkevand. Du kan være med til at gøre den afgørende forskel for tusindvis af mennesker. Støt Mission Øst i dag BS-tilmeldingsblanket Navn Adresse Postnr. By Pengeinstitut Bankkonto reg. nr. Konto nr. CPR nr. - Støtte til Mission Øst eller Land, angiv venligst hvilket Beløb 100 kr. 300 kr. 600 kr. Andet beløb kr. Overførsel hver måned kvartal halve år år Fra dato Udfyld kuponen og send den i en lukket kuvert til: Postboks 149 Skt. Lukas Vej Hellerup Ønsker ikke takkebrev Dato Underskrift

Mission ØST. Armenien tur retur. Nepal løsningen var kun én km væk Min hjælp skal fortsætte efter det her liv. NR 5 / september 2008 / 17.

Mission ØST. Armenien tur retur. Nepal løsningen var kun én km væk Min hjælp skal fortsætte efter det her liv. NR 5 / september 2008 / 17. Mission ØST NR 5 / september 2008 / 17. årgang 11 14 Nepal løsningen var kun én km væk Min hjælp skal fortsætte efter det her liv fokus Armenien tur retur 2 Indhold 4-10 Armenien Vi rydder op på et værelse,

Læs mere

NR 3 / maj 2008 / 17. årgang f o k u s

NR 3 / maj 2008 / 17. årgang f o k u s Mission ØST NR 3 / maj 2008 / 17. årgang 10 12 Tadsjikistan Tabletter redder liv Nepal Med ét var Bipen forældreløs f o k u s Afghanistans stærke kvinder 2 Indhold 4 Afghanistan Endelig har vi nogen at

Læs mere

Mission ØST. Endelig håb for handicappede i Tadsjikistan. Afghanistan bistade nr. 250 uddelt. Armenien Børn med handicap finder glæden på ny legeplads

Mission ØST. Endelig håb for handicappede i Tadsjikistan. Afghanistan bistade nr. 250 uddelt. Armenien Børn med handicap finder glæden på ny legeplads Mission ØST NR 3 / maj 2009 / 18. årgang 9 13 Afghanistan bistade nr. 250 uddelt Armenien Børn med handicap finder glæden på ny legeplads fokus Endelig håb for handicappede i Tadsjikistan 2 Indhold Tadsjikistan

Læs mere

Mission ØST. Afghanistan er verdens værste sted at være kvinde og barn. Hjælp til ofrene for jordskælvet i Haiti se side 15

Mission ØST. Afghanistan er verdens værste sted at være kvinde og barn. Hjælp til ofrene for jordskælvet i Haiti se side 15 Mission ØST NR. 1 / FEBRUAR 2010 / 19. ÅRGANG 9 12 Armenien Kristina hjælper andre ud af den skam, der næsten slog hende ihjel Rumænien Fra rask til forkrøblet på et splitsekund Hjælp til ofrene for jordskælvet

Læs mere

Mission ØST. Nepals børn holder sulten på afstand. Oplev Armenien med Mission Øst. Armenien Få ressourcer til sundhed

Mission ØST. Nepals børn holder sulten på afstand. Oplev Armenien med Mission Øst. Armenien Få ressourcer til sundhed Mission ØST NR 2 / marts 2009 / 18. årgang 10 12 Armenien Få ressourcer til sundhed Afghanistan Køerne hjælper med madlavningen fokus Oplev Armenien med Mission Øst Læs side 15 Nepals børn holder sulten

Læs mere

Mission ØST. Hjælp til verdens mest utilgængelige områder. Afghanistan En vej frem Det har vi sammen opnået i 2012. NR. 2 / marts 2013 / 22.

Mission ØST. Hjælp til verdens mest utilgængelige områder. Afghanistan En vej frem Det har vi sammen opnået i 2012. NR. 2 / marts 2013 / 22. Mission ØST 4 NR. 2 / marts 2013 / 22. ÅRGANG 8 Afghanistan En vej frem Det har vi sammen opnået i 2012 fokus Hjælp til verdens mest utilgængelige områder 2 Indhold 4-5 6-7 Afghanistan 50 brød Da Sayeeds

Læs mere

Mission ØST. Et møde med Tadsjikistans kvinder. Nordkorea Hvad der gemmer sig bag tallene Årsmøde Hør Mikael Jarnvig fortælle om Nordkorea

Mission ØST. Et møde med Tadsjikistans kvinder. Nordkorea Hvad der gemmer sig bag tallene Årsmøde Hør Mikael Jarnvig fortælle om Nordkorea Mission ØST 9 NR. 2 / marts 2012 / 21. ÅRGANG 15 Nordkorea Hvad der gemmer sig bag tallene Årsmøde Hør Mikael Jarnvig fortælle om Nordkorea fokus Et møde med Tadsjikistans kvinder 2 Indhold 4-7 Tadsjikistan

Læs mere

Mission ØST. Din enkrone er syv kroner værd. Nordkorea Sultkatastrofe truer seks millioner mennesker Bulgarien Sovs og kartofler i hovedstaden

Mission ØST. Din enkrone er syv kroner værd. Nordkorea Sultkatastrofe truer seks millioner mennesker Bulgarien Sovs og kartofler i hovedstaden Mission ØST 10 NR. 5 / september 2011 / 20. ÅRGANG 12 Nordkorea Sultkatastrofe truer seks millioner mennesker Bulgarien Sovs og kartofler i hovedstaden fokus Din enkrone er syv kroner værd 2 Indhold 4-7

Læs mere

Mission ØST. Mad til kostskolebørn i Burma. Armenien: En dag bliver jeg medlem af parlamentet Rumænien: Familien der ikke ville tigge

Mission ØST. Mad til kostskolebørn i Burma. Armenien: En dag bliver jeg medlem af parlamentet Rumænien: Familien der ikke ville tigge Mission ØST NR. 3 / maj 2013 / 22. ÅRGANG 8-9 13 Armenien: En dag bliver jeg medlem af parlamentet Rumænien: Familien der ikke ville tigge nyt land Mad til kostskolebørn i Burma 2 Indhold 4-5 6-7 Burma:

Læs mere

A ktiv Mission hjælp til liv

A ktiv Mission hjælp til liv A ktiv Mission hjælp til liv NR. 1 / DECEMBER JANUAR FEBRUAR 2014 / 13. ÅRGANG Sanny Kjeldsen Rusland: Fra narkoman til leder af et rehabiliteringscenter Indien: Hiramani læser Biblen i fængslet Polen:

Læs mere

Mission ØST. En kamp mod sult og sygdom i verdens mest lukkede land. Man Kaji frygtede for sin kones liv under jordskælvet i Nepal

Mission ØST. En kamp mod sult og sygdom i verdens mest lukkede land. Man Kaji frygtede for sin kones liv under jordskælvet i Nepal Mission ØST NR. 3 / AUGUST 2015 / 24. ÅRGANG 10 12 Man Kaji frygtede for sin kones liv under jordskælvet i Nepal Børn og voksne behandler deres traumer efter Sinjar-massakren TEMA SIDE 4-7 En kamp mod

Læs mere

rammer magasinet Nye metoder redder liv

rammer magasinet Nye metoder redder liv Poul Nyrup Rasmussen Jeg går aldrig på pension 6 Dagbog fra Uganda Barbara Moleko møder stærke kvinder 18 Bedstehjælp i Kirgisistan De ældste støtter hinanden 20 2 april 2015 Folkekirkens Nødhjælp magasinet

Læs mere

L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG

L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG MOVEATHON børn hjælper børn MOVEATHON UNICEF/NYHQ04-0604/Pirozzi UNICEF/Klaus Nedergaard UNICEF/MLIA2010-00655/Asselin UNICEF/Klaus Nedergaard børn hjælper børn

Læs mere

Hele verdens aids-dag. Side 12-13. En glad ged til. N U M M E r 1 2 d e c e m b e r 2 0 0 7

Hele verdens aids-dag. Side 12-13. En glad ged til. N U M M E r 1 2 d e c e m b e r 2 0 0 7 1. DECEMBER Hele verdens aids-dag Side 12-13 En glad ged til fattige familier N U M M E r 1 2 d e c e m b e r 2 0 0 7 synspunkt Giv en ged igen Verdens bedste julegaver Lad mig straks sige til alle, der

Læs mere

Benedikte Kiær. Hel ny form for støtte og hjælp til pårørende side 12-13. Socialminister. Manglende anerkendelse af

Benedikte Kiær. Hel ny form for støtte og hjælp til pårørende side 12-13. Socialminister. Manglende anerkendelse af LMSnyt om spiseforstyrrelser, selvskade og selvværd Socialminister Benedikte Kiær mener at tidlig indgriben er svaret side 4-5 Hel ny form for støtte og hjælp til pårørende side 12-13 Manglende anerkendelse

Læs mere

Penge blev til brønde. og kirker Indsamlinger på SommerCamp har gjort gavn i Sudan og Tanzania. Afrika knuste mit hjerte. Hvad nytter det at give en

Penge blev til brønde. og kirker Indsamlinger på SommerCamp har gjort gavn i Sudan og Tanzania. Afrika knuste mit hjerte. Hvad nytter det at give en Penge blev til brønde Helle på missionsrejse Læs side 3 Liselotte fik pris i Paraguay Læs side 3. Masser af missionærportrætter Læs side 4-7 Kristent tv skaber nye kirker Læs bagsiden og kirker Indsamlinger

Læs mere

STOP! RØDE KORS MAGASINET+ SEND IKKe ASYLANSØGERE. Din hjælp nytter Se hvor stor en forskel 350 kr. gør for Chiedza i Zimbabwe

STOP! RØDE KORS MAGASINET+ SEND IKKe ASYLANSØGERE. Din hjælp nytter Se hvor stor en forskel 350 kr. gør for Chiedza i Zimbabwe Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10 UUI alm. del Bilag 148 Offentligt RØDE KORS MAGASINET+ juni 2010 Nr 02 Din hjælp nytter Se hvor stor en forskel 350 kr. gør for Chiedza i Zimbabwe

Læs mere

Alle børn har ret til en barndom

Alle børn har ret til en barndom sos-nyt 2/2013 Dansk familie: Vi har en slags søster i Indonesien Året der gik 2012 i tal og figurer TEMA Alle børn har ret til en barndom 2 leder Et stykke papir er løftestang for verdens børn Foto: Joris

Læs mere

SOS-Børneby Nyt Nr. 3, september 2008

SOS-Børneby Nyt Nr. 3, september 2008 SOS-Børneby Nyt Nr. 3, september 2008 LANGSIGTET HJÆLP TIL NØDLIDENDE BØRN Prinsesse Benedikte: Livet sat i perspektiv Læs side 6-7 Året der gik: 2007 i tal og tekst Midt i bladet Leder Vi vil hjælpe en

Læs mere

Folkehjælp. Juli 2009 nr. 88 Udgives af ASF-Dansk Folkehjælp. TEMA - Afghanistan

Folkehjælp. Juli 2009 nr. 88 Udgives af ASF-Dansk Folkehjælp. TEMA - Afghanistan Folkehjælp Juli 2009 nr. 88 Udgives af TEMA - Afghanistan Indhold: leder Leder: Afghanistan Farligt at samarbejde med soldater 3 DACAAR igennem 25 år 4-7 Vi støtter. De gør et stort arbejde både ude og

Læs mere

Februar 2014 - årgang 33 - nr. 1

Februar 2014 - årgang 33 - nr. 1 Februar 2014 - årgang 33 - nr. 1 MEDLEMSKAB - KATTEBLADET Alle med interesse i Kattehjemmets arbejde er velkomne som bidragsydere. Der tegnes ikke medlemskab med et fast årligt kontingent, men det overlades

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

November 2014 - årgang 33 - nr. 4

November 2014 - årgang 33 - nr. 4 November 2014 - årgang 33 - nr. 4 MEDLEMSKAB - KATTEBLADET Alle med interesse i Kattehjemmets arbejde er velkomne som bidragsydere. Der tegnes ikke medlemskab med et fast årligt kontingent, men det overlades

Læs mere

Bløderliv i Indien. BløderNyt. Tema. et projekt afsluttes. 14: Bløderes partnere kan ikke blive bloddonorer. 15: Faktor i håndbagagen

Bløderliv i Indien. BløderNyt. Tema. et projekt afsluttes. 14: Bløderes partnere kan ikke blive bloddonorer. 15: Faktor i håndbagagen M e d l e m s b l a d f o r D a n m a r k s B l ø d e r f o r e n i n g Nr. 4. december 2006 14: Bløderes partnere kan ikke blive bloddonorer 15: Faktor i håndbagagen 18: Kvindetur til Kolding BløderNyt

Læs mere

BDMNYT TEMA: OM AT GIVE. BRøDReMenigheDenS DanSke MiSSion EN KÆRLIGHED SOM HOLDER ALLE HAR BRUG FOR JESUS. #3/2015 172. årgang

BDMNYT TEMA: OM AT GIVE. BRøDReMenigheDenS DanSke MiSSion EN KÆRLIGHED SOM HOLDER ALLE HAR BRUG FOR JESUS. #3/2015 172. årgang # 172. årgang BRøDReMenigheDenS DanSke MiSSion TEMA: OM AT GIVE EN KÆRLIGHED SOM HOLDER ALLE HAR BRUG FOR JESUS 3 BDMnyt udgives af Brødremenighedens Danske Mission REDAKTØR FORMAND jørgen Bøytler tlf.

Læs mere

LMSNYT. Dans. Sandras DAGBOG. historie. spiseforstyrrelser. diabetespiger med. om graviditet og efterslæt fra en SPISEFORSTYRRELSE

LMSNYT. Dans. Sandras DAGBOG. historie. spiseforstyrrelser. diabetespiger med. om graviditet og efterslæt fra en SPISEFORSTYRRELSE LMSNYT OM SPISEFORSTYRRELSER, SELVSKADE OG SELVVÆRD DAGBOG om graviditet og efterslæt fra en SPISEFORSTYRRELSE Sandras historie Dans dig til bedre selvværd! diabetespiger med spiseforstyrrelser LMS - Landsforeningen

Læs mere

TRASBO 1970 2010 En familie og virksomhed i vækst

TRASBO 1970 2010 En familie og virksomhed i vækst TRASBO 1970 2010 En familie og virksomhed i vækst 03 14 16 19 Et moderne eventyr De første medarbejdere Sæbe i sutteflasken Opsving i en krisetid INDHOLD Side 03 Et moderne eventyr 04-05 På vej mod nye

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Bemmers jul. Sat på gaden og hjemløs Socialreformen, der blev væk KOPI

Bemmers jul. Sat på gaden og hjemløs Socialreformen, der blev væk KOPI h u sfo r bi nr. 12 december 2012 16. årgang pris 20 kr. 8 kr. går til sælgeren køb af sælgere med synligt id-kort Bemmers jul Sat på gaden og hjemløs Socialreformen, der blev væk + Jule X-ord og DUSADUKU

Læs mere