Mission ØST. Hvorfor er det vigtigt at lære landsbyboere i Afghanistan at vaske hænder?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mission ØST. Hvorfor er det vigtigt at lære landsbyboere i Afghanistan at vaske hænder?"

Transkript

1 Mission ØST NR 2 / marts 2008 / 17. årgang Rumænien Et liv efter mineulykken Armenien Nyt center giver handicappede den rette behandling f o k u s Hvorfor er det vigtigt at lære landsbyboere i Afghanistan at vaske hænder?

2 2 Indhold 4 Afghanistan Vi havde ingen anelse om, hvorfor vores børn døde. Som i så mange andre fattige landsbyer i Afghanistan brugte de cirka 320 indbyggere i Sange Shafid beskidt vand både i madlavningen og som drikkevand. Hygiejnen var utrolig dårlig, og både børn og voksne blev konstant syge. 12 Armenien Nyt center sørger for den rette behandling til handicappede børn Det går over af sig selv. Den besked har alt for mange forældre fået, når de har taget deres handicappede børn med til den lokale læge. 10 Rumænien Et liv efter mineulykken 23-årige Mateiciuc Ioan havde ikke andet valg end at tage arbejde i den nærliggende mine i en ung alder for at forsørge sine forældre og fire brødre. Det blev hans skæbne. Tadsjikistan Nyt projekt skal hjælpe landmænd og handicappede I denne måned begynder Mission Øst et nyt projekt, der skal forbedre livet for fattige landsbyboere i Tadsjikistan. Cirka mennesker vil få gavn af hjælpen, der blandt andet består af undervisning i landbrug. 14 Forsidefoto: I Afghanistan dør hvert fjerde barn, inden det fylder fem år. En af de væsentligste grunde er beskidt drikkevand og alt for uhygiejniske forhold. Derfor sørger Mission Øst for, at fattige landsbyer får adgang til rent vand. Landsbyboerne bliver undervist i, hvordan de passer på sig selv og deres børn ved blandt andet at bruge det rene vand, vaske hænder og sørge for ordentlig madhygiejne. Mission Øst er en dansk international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp i Østeuropa og Asisen. Vi baserer arbejdet på kristne værdier og hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted. Mission Øst gennemfører projekter i Afghanistan, Armenien og Tadsjikistan. Vi samarbejder med lokale partnere i Bulgarien, Nepal og Rumænien. Mission Øst modtager ønokomisk støtte fra blandt andre Det Danske Udenrigsministerium, EU og FN. Godkendt af People In Aid. Hovedkontoret i Hellerup, Danmark Generalsekretær læge Kim Hartzner Vicegeneralsekretær Peter Blum Samuelsen Kommunikationschef Jesper Holst Journalist Tania Maria Lüders Rusbjerg Bogholder Knud Erik Andersen Projektkontoret i Bruxelles, Belgien Projektchef Mags Bird Økonomichef Peter Drummond Smith Økonomimedarbejder Marianne Le Floch Projektsupporter Richard Peppiette Landeansvarlige Saskia de Smet, Alex Ramos Peña, Jacques Dailloux og Floris Faber Bestyrelsen Formand IT-Vest Leder, Ph.D. Thomas Ploug Konsulent Robert Kelley Global fundraiser Birgitte Hagelund Læge, Ph.D. Peter Bernhard Radaktion Kim Hartzner (ansvarshavende) Tania Maria Lüders Rusbjerg Produktion Rosendahls Bogtrykkeri, Esbjerg ISSN Mission Øst Postboks 149 Skt. Lukas Vej Hellerup Tlf Fax Giro CVR

3 L e d e r Vores største udfordring I februar var jeg til møde på rådhuset i regionen Armavir i Armenien. Til stede var samtlige borgmestre fra regionens 11 lokalsamfund. Det var en oplevelse at se deres reaktion, da jeg fremlagde vores undersøgelse af, hvor mange handicappede børn, der egentlig eksisterer i deres område. Jeg viste dem billeder af de mange børn, som vi har fundet og besøgt i borgmestrenes egne lokalområder. Og jeg appellerede til, at de tager ansvar for denne befolkningsgruppe. På ganske få år har Mission Øst opnået flotte resultater i kampen for handicappedes rettigheder i den tidligere sovjetrepublik. Resultater, der blandt andet inkluderer en helt ny lov, der sikrer handicappedes ret til skolegang. Men vores største opgave er at overbevise myndighederne om at bygge videre på de resultater, så de på et tidspunkt ikke længere er afhængige af hjælpen udefra. Sammen med vores partnerorganisationer arbejder vi videre med for eksempel børneklubber og det nye Center for Udvikling og Genoptræning af Børn, som du kan læse om på side Men udfordringen ligger i at overbevise myndighederne om, at de skal gøre en kæmpeindsats, så de på sigt selv kan tage ansvaret for landets handicappede så denne betydelige gruppe mennesker ikke længere skal leve i skjul derhjemme, men har adgang til ting som uddannelse og lægehjælp. Og accept! Du kan være med til at skabe et Armenien, der ser de handicappedes muligheder i stedet for at fokusere på deres fejl og mangler. Din hjælp er virkelig betydningsfuld. Jeg håber, at du med dette blad kan se, hvorledes din gave giver os mulighed for at række længere ud. Tak, fordi du bidrager positivt til at hjælpe verdens mest sårbare. Med venlig hilsen Kim Hartzner, Læge og generalsekretær Men vores største opgave er at overbevise myndighederne om at bygge videre på de resultater, så de på et tidspunkt ikke længere ar afhængig ag hjælpen udefra.

4 4 a f g h a n i s t a n Mange afghanere kan hverken læse eller skrive. Derfor må Mission Øst tage andre midler i brug for at få børn og voksne til at forstå farerne ved dårlig hygiejne. Tegningerne lærer landsbyboerne, hvordan de undgår at blive syge. Vi havde ingen anelse om, hvorfor vores børn døde Af Dhruva Majagaiyan, vand- og sanitetskoordinator, Mission Øst, Afghanistan Quarban Gul mistede sin søn Omar, da han var blot tre år gammel. Min nabos lille søn døde også. Der døde så mange børn i vores landsby, at det var helt normalt, at det skete så ofte. Men vi havde ingen anelse om, hvorfor, fortæller den 30-årige kvinde. Som i så mange andre fattige landsbyer i Afghanistan brugte de cirka 320 indbyggere i Sange Shafid beskidt vand både i madlavningen og som drikkevand. Hygiejnen var utrolig dårlig, og både børn og voksne blev konstant syge. Hvert år blev en stor del af deres i forvejen ringe indkomst brugt på medicin. I værste fald var medicinen spildt. Sønner og døtre, mødre og fædre døde, blot fordi ingen havde fortalt dem om god hygiejne. Vi vidste ingenting om, hvor vigtigt rent vand er. Vi plejede at hente vand i floden. Beskidt vand. I sæsonen for oversvømmelser måtte vi drikke mudret vand. Vi vidste ingenting om

5 konsekvenserne ved inficeret vand. Vores børn blev syge. Vi kunne ikke behandle dem ordentligt. De var overladt til døden, siger Quarban Gul. Hver uge dør cirka mennesker verden over, fordi de ikke har adgang til blandt andet rent drikkevand eller slet ikke er klar over, hvor livsvigtigt det er for dem. Nu er situationen helt anderledes. Takket være Mission Øst har vi fået et vandforsyningssystem, så vi har adgang til rent vand fra en kilde, der ligger tre km fra landsbyen. Mission Østs sundhedsrådgivere har lært os, hvor vigtigt rent drikkevand er, og hvordan vi forhindrer sygdomme. Der har ikke været et eneste tilfælde af diarré, kolera eller tyfus siden, slutter Quarban Gul. På de næste sider kan du se eksempler på de tegninger, Mission Øst bruger til at lære befolkningen om vigtigheden af god hygiejne. 35-årige Abdul Mazid er glad for det nye vandsystem, latrinerne og undervisningen i god hygiejne. Tilsammen er de ting årsag til langt færre tilfælde af vandbårne og afføringsrelaterede sygdomme i hans landsby: Nu lider vi ikke længere af sygdomme som tyfus, kolera og diarré, siger han. Vi plejede at hente vand i floden. Beskidt vand. I sæsonen for oversvømmelser måtte vi drikke mudret vand er De Sanitære Forholds År 2,6 milliarder mennesker (cirka 40 procent af verdens befolkning) lever i dag uden ordentlige sanitære forhold som for eksempel rent drikkevand. Derfor har FN udnævnt 2008 til De Sanitære Forholds År. Ifølge FN dør cirka mennesker hver uge som følge af sygdomme, der opstår på grund af beskidt vand eller uhygiejniske forhold. Mission Øst har i de sidste seks år arbejdet for, at fattige landsbyer i Afghanistan får adgang til rent vand og latriner og lærer grundreglerne inden for god hygiejne, som vi andre ofte tager for givet. I 2008 vil Mission Øst forsyne flere tusinde familier med bedre sanitære forhold.

6 Tegningerne her fortæller landsbyboerne, at de skal dække deres mad til, så fluerne ikke sætter sig på den og overfører bakterier, der gør dem syge. Vores manglende hygiejne var en invitation til sygdomme Vi vidste ingenting om ordentlig hygiejne som for eksempel at vaske hænder, dække maden til, gøre rent i huset, vaske os og vaske vores tøj. Vores uhygiejniske levevis var nærmest en invitation til sygdommene. Vi havde ingen latriner og gik derfor på toilettet lige uden for vores eget hus. Over det hele var der derfor sværme af fluer, som bagefter satte sig på vores mad og gjorde os syge, når vi spiste den, fortæller Quarban Gul. Billedet her viser, at det er vigtigt at vaske hænder, før de bruges til at spise med.

7 7 Når fluerne sætter sig på maden, efterlader de bakterier, som gør dig syg, er beskeden i dette billede. Med flere millioner bakterier pr. flue er insektet en af verdens største bærere af smitsomme sygdomme - hvis ikke den største. Tegningen her fortæller indbyggerne, at det er vigtigt at vaske hænder efter toiletbesøg. Herhjemme kommer vi ofte til at tage vores viden om god hygiejne for givet. I adskillige landsbyer i lande som Afghanistan, er indbyggerne slet ikke klar over, at de bliver syge af at drikke beskidt vand eller ikke at vaske hænder, inden de rører ved maden.

8 8 a f g h a n i s t a n Intet går til spilde. De frugter og grøntsager, Arab Gul (nr. to fra venstre) og hendes familie ikke kan sælge på markedet, bliver lavet til marmelade, koncentrat, syltede grøntsager og tørret frugt. Marmelade og syltede agurker Af Aziz Baig, sundhedskoordinator i Mission Øst Afghanistan Som kvinde kunne jeg ikke bare gå ud og finde et arbejde og tjene penge. Jeg var virkelig bekymret for fremtiden. Jeg følte mig fortabt, hjælpeløs og magtesløs. 40-årige Arab Gul Det var svært at være både mor og far for syv børn. Da 40-årige Arab Gul mistede sin mand, Yusuf, i 2006, blev hun alene med deres fem fælles børn og Yusufs søn og datter fra et tidligere ægteskab. Som kvinde kunne jeg ikke bare gå ud og finde et arbejde og tjene penge. Jeg var virkelig bekymret for fremtiden. Jeg følte mig fortabt, hjælpeløs og magtesløs, fortæller Arab Gul. Hvordan skulle hun brødføde otte mennesker uden et job? Alvoren i hendes triste øjne, når hun tænker tilbage på den tid, er ikke til at tage fejl af. Men håbløsheden er imidlertid vendt til glæde. For præcis et år siden, i marts 2007, gav Mission Øst hende grøntsagsfrø, gødning og vejledning i at starte sin egen køkkenhave. Inden længe havde Arab Gul med megen flid skabt sig en have fuld af specielle frugter og grøntsager, som hun solgte på det lokale marked. Ligesom frøene i jorden spirede hendes livsglæde. Men friske grøntsager er en sæsonvare i provinsen Badakhkshan i det nordlige Afghanistan, hvor Arab Gul bor. Hvordan skulle hun tjene penge i vintermånederne? Børnene kommer i skole Der bor over en million mennesker i Badakhkshan. Her vokser et væld af abrikoser, æbler, ferskner, kvæde og kirsebær i fem af årets måneder. Men fordi frugterne rådner så let, er de ikke til at finde på butikshylder eller markeder resten af året. Forarbejdning af frugter og grøntsager har derfor givet adskillige fattige mennesker nyt levegrundlag. Udover at udstyre landsbyboere med frø, arrangerer Mission Øst kurser

9 i tørring af frugt og fremstilling af marmelade og syltet frugt og grønt. I juli deltog Arab Gul i sådan et kursus, hvor hun lærte at tørre og sylte frugterne fra sin køkkenhave. I 2007 kunne hun derfor sælge 60 kilo marmelade, 160 kilo syltede agurker, 200 kilo hvidløgstomatsauce og 50 kilo tomatkoncentrat på det lokale marked. Ud over de friske frugter og grøntsager om sommeren selvfølgelig. Nu kan jeg endelig betale alle udgifter derhjemme, og mine børn kan gå i skole. Vi føler os alle sammen meget glade, slutter hun med et stort smil. Familier overlever vinteren på grund af tørret frugt Sammen med FAO (Food and Agriculture Organisation) har Mission Øst startet et projekt om forarbejdning af fødevarer i distrikterne Baharak, Jurm, Warduj og Shohada i Afghanistans nordlige provins Badakhkshan. 500 kvinder, der tidligere har modtaget tretten forskellige slags frø fra Mission Øst, har deltaget i et kursus i en uge, hvor de lærte at tørre og sylte frugt og grøntsager. Derudover fik de hver især det nødvendige værktøj til at forarbejde høsten fra deres nyligt anlagte køkkenhaver. Kvinderne kan nu bruge de overskydende afgrøder til blandt andet marmelade og tørret frugt, som de sælger. Det giver dem en lille ekstra indtjening, der er nødvendig for at overleve vintermånederne. giver de fattige livsglæden tilbage På grund af undervisningen ved jeg nu, hvordan jeg kan lave syltetøj, tomatpasta, syltede grøntsager og så videre. Den frugt og grønt, jeg dyrker, går ikke længere til spilde, hvis jeg ikke straks får solgt det hele på markedet. I stedet sælger jeg de forarbejdede ting, og tjener lidt ekstra, så jeg kan forsørge mine ti familiemedlemmer, fortæller Sharifa fra landsbyen Chapchi Yardar. Det har ikke været muligt at få et billede af Sharifa. Pigerne på billedet er Arab Guls to døtre, Sameera på 19 og Aziza på 16, der stolt viser familiens egne produkter frem.

10 10 R u m æ n i e n Mateiciuc Ioan blev født i en lille fattig landsby. Området har ganske få ressourcer og udover den mest basale form for landbrug og skovdrift, er der kun mulighed for at tjene penge ved at arbejde i kulminen. Det blev Mateiciucs skæbne. Et liv efter mineulykken Af Felicia Rotar, Solia Speranţei, Mission Østs partner i Rumænien 23-årige Mateiciuc Ioan havde ikke andet valg end at tage arbejde i den nærliggende mine i en ung alder for at forsørge sine forældre og fire brødre. En dag var Mateiciuc ved at reparere en lastbil, de brugte i minen. Bilen var hævet over jorden med sten og en træstamme. Mateiciuc lå under den. Det hele skete så pludseligt. Uden at vide det eller overhovedet tænke over, at der kunne ligge én under lastbilen, sparkede hans kollega til træstammen. I løbet af et sekund faldt bilen til jorden. Mateiciucs bækken var bræk

11 11 ket og hans krop var fanget; halvdelen under og halvdelen uden for bilen. Det gennemtrængende skrig forskrækkede kollegaen så meget, at han faldt bevidstløs om. I en halv time lå Mateiciuc og råbte på hjælp. Endelig var der nogen, der hørte ham. Da en gruppe kolleger nåede frem til stedet, fandt de to mennesker liggende på jorden. Den ene fanget under bilen. Den anden død af et hjerteanfald. På tærsklen til selvmord Seks smertefulde år med operationer og genoptræning fulgte herefter. Det firma, Mateiciuc arbejdede for i minen, konkluderede, at han ikke havde fulgt sikkerhedsreglerne og derfor selv var ansvarlig for ulykken. Han modtog ingen erstatning eller økonomisk støtte til sin behandling. Der stod han så; en 23-årig mand, alene uden penge og med en fattig familie, der ikke kunne forsørge en fysisk handicappet. Desperationen overvældede ham. Mateiciuc var på tærsklen til selvmord. Men han nægtede at lade smerten vinde over sig. Med tiden lærte han sig selv at gå med krykker ved at kaste sine ben fremad. Og med venners hjælp lykkedes det ham at få bygget et hus til sin nye familie. Fuld af glæde trods situationen I dag er Mateiciuc 42 år gammel. For 15 år siden giftede han sig med Ana, som lider af ledbetændelse i begge ben. Sammen har de seks børn mellem et og 13 år. Mateiciucs ulykke plager ham dog stadig. Hans muskler på benene og bagdelen svinder ind, og derfor er sårene så dybe, at man kan se helt ind til knoglerne. Marius Rotar fra Mission Østs samarbejdspartner i Rumænien, er uddannet læge. Han har hjulpet Mateiciuc med en henvisning til den rette lægehjælp og sørger nu for, at han får alle de nødvendige behandlinger på hospitalet uden omkostninger. Det er fantastisk at se en mand i denne situation med alle de problemer, han har, men stadig så fuld af glæde og håb i sit liv. Udover lægehjælpen forsyner Mission Øst og Solia Speranţei familien med kasser med mad, så den kan overleve. I en halv time lå Mateiciuc og råbte på hjælp. Endelig var nogen, der hørte ham. Da en gruppe kolleger nåede frem til stedet, fandt de to mennesker liggende på jorden. Den ene fanget under bilen. Den anden død af et hjerteanfald. Håbets Budbringer i Rumænien I Rumænien samarbejder Mission Øst med Solia Speranţei (Håbets Budbringer), der består af ægteparret Felicia og Marius Rotar. Ud over at tage på hospitalsbesøg, yder de på nuværende tidspunkt hjælp til flere hundrede mennesker blandt andet ved uddeling af mad, tøj, medicin og skolebøger i Cluj-Napoca i det nordlige Rumænien. Derudover tilbyder de social og psykologisk hjælp. Marius er uddannet læge og kan derfor tilbyde sin hjælp, når der er brug for den hos fattige familier, eller hjælpe dem med at finde lægehjælp andre steder. For Solia Speranţei er det vigtigt, at hjælpen giver et håb om et bedre liv, og organisationen går højt op i at give familier opmuntring til at klare sig selv på længere sigt.

12 12 a r m e n i e n Nyt center sørger for den rette behandling til handicappede børn Det går over af sig selv. Den besked har alt for mange forældre fået, når de har taget deres handicappede børn med til den lokale læge. Kim Hartzner, generalsekretær i Mission Øst er selv uddannet læge. Han har hørt forældre fortælle, hvordan de har fået at vide, at deres datters muskelsvind eller søns hjertefejl enten går væk af sig selv eller kan kureres ved blot at spise vitaminer. En grusom fejl, der i værste fald kan tage livet af børnene, fordi de ikke får den rette hjælp i tide. Det sker ikke i det nye Center for Udvikling og Genoptræning af Børn (CUGB), som Mission Øst var med til at åbne i september måned. Her er 22 læger netop blevet undervist i, hvordan de opdager et barns handicap fysisk eller psykisk og hvordan de behandler sygdommen. I mange tilfælde skyldes de armenske lægers utilstrækkelige diagnose og behandling nemlig, at de ikke har den nødvendige viden om handicappedes sygdomme. Siden 2006, hvor Mission Øst startede sit største udviklingsprojekt i Armenien nogensinde, En Sund Start, har vi sammen med lokale partnere fundet cirka 850 handicappede og socialt udsatte børn, der enten har modtaget ingen eller utilstrækkelig lægehjælp. Adskillige af børnene kunne have undgået de lidelser, de har i dag, hvis deres handicap var blevet opdaget og behandlet i tide. Med åbningen af CUGB og den fortsatte videreuddannelse af læger sørger Mission Øst for, at langt færre børn skal gå gennem livet med sygdomme, der nemt kan kureres eller holdes i ro. Her på siderne fortæller vi om tre børn, der nu får netop den hjælp, de har brug for, i det nye center. tru Han forstår meget mere nu Syvårige Hovannes er endelig begyndt at tale. Han kan ligefrem føje flere og flere ord til sit ordforråd. Hovannes har Downs syndrom. I løbet af de sidste fire måneder har han fået hjælp på Center for Udvikling og Genoptræning af Børn, som Mission Øst samarbejder med. Her har en talepædagog, en psykolog, en speciallærer og en ergoterapeut hjulpet ham til at udvikle sig. Hovannes mor, 29-årige Karine, hørte om centret fra en læge på den lokale klinik, der henviste Hovannes dertil. Han forstår meget mere nu, fortæller hun glad. Hovannes sammen med psykolog Anni Toranyan fra Center for Udvikling og Genoptræning af Børn.

13 13 Tydelig udvikling efter blot et par måneder Da Tonara Mesropjan var to år gammel begyndte hun at få anfald og tilfælde af høje temperaturer. Hendes mor, Narina, tog hende med til flere klinikker for at få hende undersøgt. Det var i denne forbindelse, at en børnelæge opdagede, at Tonara lider af taleproblemer, og at hendes mentale udvikling er langsom. I to en halv måned har Tonara været patient på Center for Udvikling og Genoptræning af Børn, der åbnede i september som en del af Mission Østs projekt En Sund Start. Projektets formål er blandt andet at forbedre handicappedes muligheder for den rette lægebehandling. I centret får Tonara hjælp af en talepædagog, en speciallærer og en psykolog. Tonaras mor er ikke i tvivl; efter blot et par måneder kan hun tydeligt se, at hjælpen virker på datterens udvikling! Tonara sammen med sin speciallærer, Roza Melkonjan, i centret. Diana udviklede sig ikke som sin tvillingesøster Allerede da Diana var otte måneder gammel, bemærkede hendes mor, Svetlana, at hun var anderledes end sin tvillingesøster. Begge piger var skeløjede, men Diana syntes også mentalt at udvikle sig langsomt. Dianas mor håbede, at det ville gå over af sig selv. Hun tog fejl. Da Diana var 12 måneder gammel, tog Svetlana hende derfor med til lægen. Men det var først to et halvt år senere, at Diana fik nogen form for behandling overhovedet. Behandlingen var slet ikke tilstrækkelig og fokuserede kun på hendes fysiske udvikling. Dianas historie er et godt eksempel på, at Armenien desperat har brug for bedre uddannede læger til at tage sig af de handicappede børn. Da Diana var fem år gammel, hørte hendes mor om Center for Udvikling og Genoptræning af Børn i Armavir. I dag får Diana hjælp til både sine fysiske og psykiske handicap. Udover den fysiske behandling får hun hjælp af en speciallærer og en psykolog på centret. Diana føler sig tryg med sin speciallærer Roza fra centret.

14 14 t a d s j i k i s t a n Tadsjikistan er én af de fattigste republikker fra den tidligere sovjetunion. Over 60 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Nyt projekt skal hjælpe landmænd og handicappede i Tadsjikistan I denne måned begynder Mission Øst et nyt projekt, der skal forbedre livet for fattige landsbyboere i Tadsjikistan. Cirka mennesker vil få gavn af hjælpen, der blandt andet består af undervisning i landbrug. Formålet med det nye projekt i Tadsjikistan er, at indbyggerne bliver i stand til at forsørge sig selv ved at dyrke sin egen mad og evt. sælge overskuddet af høsten videre. De tjente penge kan bruges til tøj, medicin, skolematerialer etc. Samtidig vil cirka 800 handicappede børn og deres familier blive hjulpet til et bedre liv. At have et handicap er stadig forbundet med skam og diskrimination i den tidligere sovjetrepublik. Udover at forsøge at ændre holdningen til handicappede i Tadsjikistan, vil Mission Øst og lokale partnere blandt andet åbne en daginstitution og vejlede forældre i at tage sig af deres handicappede børn. Bygger videre på succesen fra Armenien For mange familier i Tadsjikistan er et handicappet barn lig med en større risiko for at ende i fattigdom. I stedet for at bidrage til husholdningen må mindst ét familiemedlem hele tiden være hjemme og se til barnet. Der er ikke meget hjælp at hente fra staten. Som en arv fra Sovjet må de handicappede børn og deres familier samtidig leve med den overvældende skam og skyld, der følger med et handicap i deres kultur. I Mission Øst lægger vi vægt på, at vores arbejde ikke kun hjælper familier til at klare sig selv økonomisk. Vi vil give de handicappede den respekt, de har krav på som mennesker. Det gør vi blandt andet ved hjælp af kampagner, der skal få resten af samfundet til at se de handicappede som ligeværdige. Mission Østs projekt i Tadsjikistan bygger på adskillige års erfaring med arbejdet for handicappedes rettigheder i en anden tidligere sovjetrepublik, Armenien. Projektet udføres i samarbejde med EU

15 15 Sådan støtter du Mission Øst I Mission Øst bruges 84 øre af hver krone direkte til at hjælpe fattige. Du kan støtte Mission Østs hjælpearbejde på flere måder. Brug netbank Hvis du har netbank på din computer, er det eneste, du skal have ved hånden, disse numre: Vores registreringsnummer er og vores kontonummer er Du kan også give en gave til Mission Øst på kroneres reglen Hvis du giver en almindelig pengegave til Mission Øst, kan du trække pengene fra i skat, hvis du giver mere end 500 kroner på årsbasis. De første 500 kroner er altså ikke fradragsberettigede. Hvis du bruger denne regel, kan du maksimalt fratrække kroner. Alle i din husstand kan bruge reglen. Brug BS Tænk langsigtet og brug BS (betalingsservice). Ved at støtte Mission Øst med et fast beløb hver måned, hvert kvartal, hvert halve eller hele år gør du det lettere for os at planlægge vores hjælpearbejde fremover. BS er en billig og enkel løsning både for dig og for Mission Øst. Arv og testamente For mange mennesker er det rart at vide, at deres virke rækker længere end deres egen levetid. Derfor vælger de at testamentere en pengegave til et godt formål. En sådan gave har fremtiden i sig, fordi den giver Mission Øst mulighed for at hjælpe mennesker i nød i dag og i morgen. Ring til Mission Øst, hvis du ønsker mere vejledning i dette. Brug girokort Du kan også støtte Mission Øst ved at give en gave på girokortet på bagsiden af bladet. Sæt kryds i kalenderen den 18. maj Har du lyst til at vide mere om Mission Østs arbejde med for eksempel biavl i Afghanistan eller børnehjemmet i Nepal? Så kom til vores årsmøde, der i år finder sted i Karlslunde Strandkirke Karlslunde Mosevej Karlslunde søndag den 18. maj kl Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner, der i øjeblikket er udstationeret i Armenien med sin familie, kommer til Danmark for at fortælle om sit arbejde med handicappede børn i den tidligere sovjetrepublik. Vi glæder os til at se dig. En gave der rækker længere Mission Øst er berettiget til at modtage gaver fra arv og testamente, helt uden at skulle betale arveafgift. Hele beløbet går derfor ubeskåret til arbejdet med at hjælpe de nødstedte. Gennem årene har vi oplevet, at sådanne gaver har gjort en meget stor forskel for Mission Østs arbejde, og derfor har vi gjort det nemmere at få rådgivning om denne form for gave. Mission Øst har fået tilkendegivelse om gratis telefonisk rådgivning i arveretlige og testamentariske spørgsmål til gavn for dig, der støtter vores arbejde med at hjælpe verdens svageste. Du kan enten ringe til advokat Bjarne Weihrauch i vest på tlf eller advokat Wenzel Bohn-Willeberg i øst på tlf er et år med store muligheder for Mission Østs arbejde. Muligheder, som vi vil handle på ud fra vores værdier om ærlighed, integritet, omsorg, respekt for alle mennesker og værdsættelse af individet så hjælpen når frem. Tak for din støtte.

16 GIROINDBETALINGKVITTERING Udgiveradresseret Maskinel Magasinpost ID nr DANMARK P P Skt. Lukas Vej Hellerup Skt. Lukas Vej Hellerup Evt. meddelelser vedr. betalingen kan kun anføres i dette felt. Hvor behovet er størst Land Ønsker ikke takkebrev MØ-MAG S BG Check og lignende accepteres under forbehold af, at GB Bank modtager betalingen. Når du betaler kontant på et posthus med terminal, er det kun posthusets kvitteringstryk, der er bevis for, hvilket beløb du har betalt. Vand redder liv mennesker dør hver uge som følge af sygdomme, der opstår på grund af noget så simpelt som beskidt vand eller uhygiejniske forhold. Mission Østs indsats redder liv blandt mange fattige afghanere ved at sikre dem adgang til rent drikkevand. Du kan være med til at gøre den afgørende forskel for tusindvis af mennesker. Støt Mission Øst i dag BS-tilmeldingsblanket Navn Adresse Postnr. By Pengeinstitut Bankkonto reg. nr. Konto nr. CPR nr. - Støtte til Mission Øst eller Land, angiv venligst hvilket Beløb 100 kr. 300 kr. 600 kr. Andet beløb kr. Overførsel hver måned kvartal halve år år Fra dato Udfyld kuponen og send den i en lukket kuvert til: Postboks 149 Skt. Lukas Vej Hellerup Ønsker ikke takkebrev Dato Underskrift

Mission øst. Mikael Jarnvig ny ambassadør for Mission Øst

Mission øst. Mikael Jarnvig ny ambassadør for Mission Øst Mission øst NR 3 / MAJ 2007 / 16. ÅRGANG 8 13 Armenien Varazdat går nu i skole efter at være blevet gemt væk derhjemme i 16 år Nepal på rejse efter nye projekter f o k u s Mikael Jarnvig ny ambassadør

Læs mere

NR 4 / AUG 2008 / 17. årgang f o k U s

NR 4 / AUG 2008 / 17. årgang f o k U s Mission ØST NR 4 / AUG 2008 / 17. årgang 10 15 Afghanistan Landsbyens første købmand Nepal/Afghanistan Rent vand til 20.000 fokus Mission Øst udvider i Armenien 2 Indhold 4 Armenien To års kamp giver nu

Læs mere

Mission ØST. Armenien tur retur. Nepal løsningen var kun én km væk Min hjælp skal fortsætte efter det her liv. NR 5 / september 2008 / 17.

Mission ØST. Armenien tur retur. Nepal løsningen var kun én km væk Min hjælp skal fortsætte efter det her liv. NR 5 / september 2008 / 17. Mission ØST NR 5 / september 2008 / 17. årgang 11 14 Nepal løsningen var kun én km væk Min hjælp skal fortsætte efter det her liv fokus Armenien tur retur 2 Indhold 4-10 Armenien Vi rydder op på et værelse,

Læs mere

Mission ØST. Endelig håb for handicappede i Tadsjikistan. Afghanistan bistade nr. 250 uddelt. Armenien Børn med handicap finder glæden på ny legeplads

Mission ØST. Endelig håb for handicappede i Tadsjikistan. Afghanistan bistade nr. 250 uddelt. Armenien Børn med handicap finder glæden på ny legeplads Mission ØST NR 3 / maj 2009 / 18. årgang 9 13 Afghanistan bistade nr. 250 uddelt Armenien Børn med handicap finder glæden på ny legeplads fokus Endelig håb for handicappede i Tadsjikistan 2 Indhold Tadsjikistan

Læs mere

Mission øst. Skolebørn i Afghanistan skal ikke længere sidde på et iskoldt stengulv

Mission øst. Skolebørn i Afghanistan skal ikke længere sidde på et iskoldt stengulv Mission øst NR 6 / december 2007 / 16. ÅRGANG 10 12 Armenien Børneklubber skal gøre handicappede accepterede Tadsjikistan Børn tegner deres katastrofer f o k u s Skolebørn i Afghanistan skal ikke længere

Læs mere

NR 3 / maj 2008 / 17. årgang f o k u s

NR 3 / maj 2008 / 17. årgang f o k u s Mission ØST NR 3 / maj 2008 / 17. årgang 10 12 Tadsjikistan Tabletter redder liv Nepal Med ét var Bipen forældreløs f o k u s Afghanistans stærke kvinder 2 Indhold 4 Afghanistan Endelig har vi nogen at

Læs mere

Mission ØST. Tadsjikistans gemte børn bliver fundet. Nordkorea Ofre for oversvømmelserne får husly Armenien Floras fødder vender ikke længere indad

Mission ØST. Tadsjikistans gemte børn bliver fundet. Nordkorea Ofre for oversvømmelserne får husly Armenien Floras fødder vender ikke længere indad Mission ØST 4 8 NR. 6 / december 2012 / 21. ÅRGANG Nordkorea Ofre for oversvømmelserne får husly Armenien Floras fødder vender ikke længere indad fokus Tadsjikistans gemte børn bliver fundet 2 Indhold

Læs mere

Mission ØST. Vand til Nepals rismarker. Afghanistan Hvad skal vi med flere insekter? Armenien Volodya, den glade dreng

Mission ØST. Vand til Nepals rismarker. Afghanistan Hvad skal vi med flere insekter? Armenien Volodya, den glade dreng Mission ØST NR 1 / februar 2009 / 18. årgang 10 12 Afghanistan Hvad skal vi med flere insekter? Armenien Volodya, den glade dreng fokus Vand til Nepals rismarker 2 Indhold 4-9 Afghanistan Hvorfor kommer

Læs mere

Mission ØST. Overlevelse i Nepals bjerge. Skattefradrag 2008 Har du husket at oplyse os dit CPR-nummer? Læs side 15

Mission ØST. Overlevelse i Nepals bjerge. Skattefradrag 2008 Har du husket at oplyse os dit CPR-nummer? Læs side 15 Mission ØST NR 6 / DECEMBER 2008 / 17. årgang 4 12 Nepal Mænd forlader familien, så børnene kan overleve Armenien handicappede børn fundet fokus Skattefradrag 2008 Har du husket at oplyse os dit CPR-nummer?

Læs mere

Mission ØST. Sværere at give børnene, hvad de har brug for

Mission ØST. Sværere at give børnene, hvad de har brug for Mission ØST 8 NR. 2 / marts 2011 / 20. ÅRGANG 12 Rumænien Jeg håbede, at livet ville være nemmere med en mand Afghanistan Hvorfor er vi hele tiden syge? fokus Sværere at give børnene, hvad de har brug

Læs mere

Mission ØST. Nepals børn holder sulten på afstand. Oplev Armenien med Mission Øst. Armenien Få ressourcer til sundhed

Mission ØST. Nepals børn holder sulten på afstand. Oplev Armenien med Mission Øst. Armenien Få ressourcer til sundhed Mission ØST NR 2 / marts 2009 / 18. årgang 10 12 Armenien Få ressourcer til sundhed Afghanistan Køerne hjælper med madlavningen fokus Oplev Armenien med Mission Øst Læs side 15 Nepals børn holder sulten

Læs mere

Mission ØST. Kvinder takker ved at give tilbage til børn med handicap. Afghanistan Høns giver håb. Nepal Har din hjælp nyttet?

Mission ØST. Kvinder takker ved at give tilbage til børn med handicap. Afghanistan Høns giver håb. Nepal Har din hjælp nyttet? Mission ØST NR. 2 / marts 2010 / 19. ÅRGANG 7 13 Afghanistan Høns giver håb Nepal Har din hjælp nyttet? f o k u s Kvinder takker ved at give tilbage til børn med handicap 2 Indhold 4-6 7-9 Afghanistan

Læs mere

Mission øst. Hvordan kan en vej redde liv i Afghanistan? Armenien Kagesalg til fordel for handicappede børn. Nepal Hjælp til ofrene for oversvømmelser

Mission øst. Hvordan kan en vej redde liv i Afghanistan? Armenien Kagesalg til fordel for handicappede børn. Nepal Hjælp til ofrene for oversvømmelser Mission øst NR 1 / februar 2008 / 17. ÅRGANG 9 12 Armenien Kagesalg til fordel for handicappede børn Nepal Hjælp til ofrene for oversvømmelser fokus Hvordan kan en vej redde liv i Afghanistan? hjælp der

Læs mere

Mission ØST. Et møde med Tadsjikistans kvinder. Nordkorea Hvad der gemmer sig bag tallene Årsmøde Hør Mikael Jarnvig fortælle om Nordkorea

Mission ØST. Et møde med Tadsjikistans kvinder. Nordkorea Hvad der gemmer sig bag tallene Årsmøde Hør Mikael Jarnvig fortælle om Nordkorea Mission ØST 9 NR. 2 / marts 2012 / 21. ÅRGANG 15 Nordkorea Hvad der gemmer sig bag tallene Årsmøde Hør Mikael Jarnvig fortælle om Nordkorea fokus Et møde med Tadsjikistans kvinder 2 Indhold 4-7 Tadsjikistan

Læs mere

Mission ØST. Generalsekretær Kim Hartzner besøger bjergbørnene i Nepal. Armenien Første erhvervsuddannelser

Mission ØST. Generalsekretær Kim Hartzner besøger bjergbørnene i Nepal. Armenien Første erhvervsuddannelser Mission ØST NR. 3 / Maj 2010 / 19. ÅRGANG 6 10 Armenien Første erhvervsuddannelser nogensinde til unge med handicap Afghanistan Hvordan går det mon kvinderne og hønsene? Generalsekretær Kim Hartzner besøger

Læs mere

Afghanistan undervisning i hygiejne redder liv Rumænien familie fik hjælp, netop som alt håb syntes ude Tadsjikistan bedre forberedt på oversvømmelse

Afghanistan undervisning i hygiejne redder liv Rumænien familie fik hjælp, netop som alt håb syntes ude Tadsjikistan bedre forberedt på oversvømmelse Mission øst nr. 2 / marts 2007 / 16. årgang 8 10 12 Afghanistan undervisning i hygiejne redder liv Rumænien familie fik hjælp, netop som alt håb syntes ude Tadsjikistan bedre forberedt på oversvømmelse

Læs mere

Mission øst. Børnehjem giver forældreløse nyt liv i Nepal. Nepal Mission Øst planlægger sundhedslejr. Armenien Skoleprojekt går ind i fase 2

Mission øst. Børnehjem giver forældreløse nyt liv i Nepal. Nepal Mission Øst planlægger sundhedslejr. Armenien Skoleprojekt går ind i fase 2 Mission øst NR 4 / august 2007 / 16. ÅRGANG 8 10 Nepal Mission Øst planlægger sundhedslejr Armenien Skoleprojekt går ind i fase 2 f o k u s Børnehjem giver forældreløse nyt liv i Nepal hjælp der når frem

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Mission øst. Vi ser tilbage på året der gik

Mission øst. Vi ser tilbage på året der gik Mission øst nr. 1 / februar 2007 / 16. årgang 6 8 10 Afghanistan køkkenhaver forbedrer livet for mange familier Armenien forældre til handicappede føres bag lyset Tadsjikistan når simpel diarré dræber

Læs mere

Mission ØST. To årtier med hjælp til Armenien. Nordkorea En forbedring af landbruget Afghanistan Min mening betyder noget nu

Mission ØST. To årtier med hjælp til Armenien. Nordkorea En forbedring af landbruget Afghanistan Min mening betyder noget nu Mission ØST 4 NR. 5 / september 2012 / 21. ÅRGANG 12 Nordkorea En forbedring af landbruget Afghanistan Min mening betyder noget nu fokus To årtier med hjælp til Armenien 2 Indhold 4-5 6-11 Armenien 20

Læs mere

Mission ØST. 20.000 børn i Nordkorea får hjælp i en tid med tomme rislagre

Mission ØST. 20.000 børn i Nordkorea får hjælp i en tid med tomme rislagre Mission ØST 8 11 NR. 4 / AUGUST 2012 / 21. ÅRGANG Pakistan Små firbenede dyr bringer håb til oversvømmelses-ofre Rumænien Hjælpen nåede Rodica, mens hun stadig var i live FOKUS 20.000 børn i Nordkorea

Læs mere

www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort

www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort en afgift der ellers tilfalder staten, kan du give videre til verdens fattigste Det vil være en stor støtte for vores arbejde blandt verdens

Læs mere

Mission ØST. Et åbent vindue til Nordkorea. Nepal Første børnehjemsbarn på egne ben Afghanistan Bier giver kvinder et bedre liv

Mission ØST. Et åbent vindue til Nordkorea. Nepal Første børnehjemsbarn på egne ben Afghanistan Bier giver kvinder et bedre liv Mission ØST 8 NR. 1 / Februar 2012 / 21. ÅRGANG 10 Nepal Første børnehjemsbarn på egne ben Afghanistan Bier giver kvinder et bedre liv fokus Et åbent vindue til Nordkorea 2 Indhold 4-7 8-9 Armenien Rosanna

Læs mere

Mission ØST. Honning Afghanistans gyldne mulighed. Armenien Vil du med til Armenien i 2011? Nepal Pultisara tænker på katastrofens første ofre

Mission ØST. Honning Afghanistans gyldne mulighed. Armenien Vil du med til Armenien i 2011? Nepal Pultisara tænker på katastrofens første ofre Mission ØST 9 NR. 6 / December 2010 / 19. ÅRGANG 12 Armenien Vil du med til Armenien i 2011? Nepal Pultisara tænker på katastrofens første ofre fokus Honning Afghanistans gyldne mulighed 2 Indhold 4-8

Læs mere

Mission ØST. Mød Greta og de andre fejlbehandlede børn fra Armenien inde i bladet. Pakistan Hjælp til Swat-dalen

Mission ØST. Mød Greta og de andre fejlbehandlede børn fra Armenien inde i bladet. Pakistan Hjælp til Swat-dalen Mission ØST 8 NR. 3 / maj 2011 / 20. ÅRGANG 11 Pakistan Hjælp til Swat-dalen Tadsjikistan To liv, der gik i hver sin retning fokus Mød Greta og de andre fejlbehandlede børn fra Armenien inde i bladet 2

Læs mere

Mission øst. Afghanske piger i skole. Fremskridt i Afghanistan: Stadig en skam at have et handicap i Armenien. nr. 4 / august 2006 / 15.

Mission øst. Afghanske piger i skole. Fremskridt i Afghanistan: Stadig en skam at have et handicap i Armenien. nr. 4 / august 2006 / 15. Mission øst nr. 4 / august 2006 / 15. årgang 4-10 11 Fremskridt i Afghanistan Stadig en skam at have et handicap i Armenien F o k u s Fremskridt i Afghanistan: Afghanske piger i skole Indhold 4-5 Afghanistan

Læs mere

Mission ØST. God. fuldendt? mennesker og 58. d verden blandt dervægtig millioner færre un på blot tyve år. andet har opnået. Rent drikkevand ti.

Mission ØST. God. fuldendt? mennesker og 58. d verden blandt dervægtig millioner færre un på blot tyve år. andet har opnået. Rent drikkevand ti. Mission ØST NR. 5 / september 2010 / 19. ÅRGANG 6 12 Armenien I praktik hos børn med handicap Afghanistan Jeg skammer mig ikke over, at min kone arbejder t d n y g e b t God t v l a h t e d er fuldendt?

Læs mere

Mission ØST. Nepals fattigste lærer at hjælpe deres familier. Nordkorea: Hurtig og effektiv hjælp Armenien: Fra gemt barn til chefredaktør

Mission ØST. Nepals fattigste lærer at hjælpe deres familier. Nordkorea: Hurtig og effektiv hjælp Armenien: Fra gemt barn til chefredaktør Mission ØST 4 NR. 1 / februar 2013 / 22. ÅRGANG 7 Nordkorea: Hurtig og effektiv hjælp Armenien: Fra gemt barn til chefredaktør fokus Nepals fattigste lærer at hjælpe deres familier 2 Indhold 4-5 6 Nordkorea

Læs mere

Mission ØST. Afghanistan er verdens værste sted at være kvinde og barn. Hjælp til ofrene for jordskælvet i Haiti se side 15

Mission ØST. Afghanistan er verdens værste sted at være kvinde og barn. Hjælp til ofrene for jordskælvet i Haiti se side 15 Mission ØST NR. 1 / FEBRUAR 2010 / 19. ÅRGANG 9 12 Armenien Kristina hjælper andre ud af den skam, der næsten slog hende ihjel Rumænien Fra rask til forkrøblet på et splitsekund Hjælp til ofrene for jordskælvet

Læs mere

Mission øst. Skolegang giver handicappede børn i Armenien et mere værdigt liv

Mission øst. Skolegang giver handicappede børn i Armenien et mere værdigt liv Mission øst nr. 6 / december / 15. årgang 7 9 13 Mission Østs generalsekretær skriver hjem fra Armenien Tadsjikistan fattige undervises i at håndtere jordskælv Afghanistan kanal ændrer livet for landmænd

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Mission ØST. Kim Hartzner i Nordirak: "Frysende fordrevne har mistet alt" Skoleklar gennem leg. Start din egen indsamling til Iraks fordrevne

Mission ØST. Kim Hartzner i Nordirak: Frysende fordrevne har mistet alt Skoleklar gennem leg. Start din egen indsamling til Iraks fordrevne Mission ØST NR. 6 / DECEMBER 2014 / 23. ÅRGANG 6-7 11 Skoleklar gennem leg Start din egen indsamling til Iraks fordrevne TEMA Kim Hartzner i Nordirak: "Frysende fordrevne har mistet alt" 2 Indhold 8-9

Læs mere

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille Sølvhøi levede hele sin ungdom med spisevægring. Da hun var 15 år, prøvede hun for første gang at begå selvmord. Her er hendes

Læs mere

Europas glemte børn. Danskere kæmper for handicappede i Armenien. hjælp der når frem

Europas glemte børn. Danskere kæmper for handicappede i Armenien. hjælp der når frem Europas glemte børn Danskere kæmper for handicappede i Armenien hjælp der når frem Et arbejde der spreder sig som ringe i vandet Mod Uddannelse for Alle Med projektet Mod Uddannelse for Alle, støttet af

Læs mere

Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund

Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund Information om Helle og Karl Meyer Opgaven finder sted i hjemmeplejen, hvor I sammen skal besøge datteren Helle Meyer og faderen Karl Meyer. De har kun haft hjælp

Læs mere

Det bedste i verden er håb

Det bedste i verden er håb Det bedste i verden er håb 1 I mit arbejde som generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp ser jeg, hvordan en lille håndsrækning kan ændre livet for verdens fattigste familier. Ofte har familiens ældste

Læs mere

Mission ØST. Spotlight på året der er gået. Afghanske børn får første skole nogensinde Rent vand og bedre hygiejne redder børn i Tadsjikistan

Mission ØST. Spotlight på året der er gået. Afghanske børn får første skole nogensinde Rent vand og bedre hygiejne redder børn i Tadsjikistan Mission ØST nr. 1 / februar 2006 / 15. årgang 6 7 Afghanske børn får første skole nogensinde Rent vand og bedre hygiejne redder børn i Tadsjikistan Å R E T D E R G I K Spotlight på året der er gået 2 3

Læs mere

ARVEN EFTER DIG. giv livet videre. Med et testamente bestemmer du selv, hvem der skal have glæde af det, du har skabt.

ARVEN EFTER DIG. giv livet videre. Med et testamente bestemmer du selv, hvem der skal have glæde af det, du har skabt. ARVEN EFTER DIG giv livet videre Med et testamente bestemmer du selv, hvem der skal have glæde af det, du har skabt 1 2 ET TESTAMENTE ER SUND FORNUFT Når du åbner denne folder, er det nok ikke første gang,

Læs mere

Mission ØST. Mad til kostskolebørn i Burma. Armenien: En dag bliver jeg medlem af parlamentet Rumænien: Familien der ikke ville tigge

Mission ØST. Mad til kostskolebørn i Burma. Armenien: En dag bliver jeg medlem af parlamentet Rumænien: Familien der ikke ville tigge Mission ØST NR. 3 / maj 2013 / 22. ÅRGANG 8-9 13 Armenien: En dag bliver jeg medlem af parlamentet Rumænien: Familien der ikke ville tigge nyt land Mad til kostskolebørn i Burma 2 Indhold 4-5 6-7 Burma:

Læs mere

Hjælp til børn, som har mistet alt

Hjælp til børn, som har mistet alt Bispedømmets Fasteaktion 2009 Hjælp til børn, som har mistet alt Millioner af børn i det sydlige Afrika er blevet forældreløse på grund af AIDS og andre sygdomme. Du kan være med til at hjælpe 100 forældreløse

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Mission ØST. Din enkrone er syv kroner værd. Nordkorea Sultkatastrofe truer seks millioner mennesker Bulgarien Sovs og kartofler i hovedstaden

Mission ØST. Din enkrone er syv kroner værd. Nordkorea Sultkatastrofe truer seks millioner mennesker Bulgarien Sovs og kartofler i hovedstaden Mission ØST 10 NR. 5 / september 2011 / 20. ÅRGANG 12 Nordkorea Sultkatastrofe truer seks millioner mennesker Bulgarien Sovs og kartofler i hovedstaden fokus Din enkrone er syv kroner værd 2 Indhold 4-7

Læs mere

Skoleelevers spisevaner

Skoleelevers spisevaner Københavns Universitet Pro Children Institut for Folkesundhedsvidenskab Oktober 2003 Skoleelevers spisevaner Spørgeskema til elever Oktober 2003 Kære skoleelev Vi beder dig hjælpe os med en undersøgelse

Læs mere

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø 21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø Der var en gang og det er så længe siden, at vi måske er hen ved 800 år før Jesus blev født. Så blandt gamle fortællinger, så har jeg besluttet at tage

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling De nye verdensmål for bæredygtig udvikling Nu skal I høre om nogle fælles mål for at gøre verden et bedre sted, som ledere fra alle lande har arbejdet med. Først vil nogle måske gerne vide, hvad et mål

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

og Julemærkehjemmene Sammen kan vi gøre en forskel

og Julemærkehjemmene Sammen kan vi gøre en forskel Din virksomhed og Julemærkehjemmene Sammen kan vi gøre en forskel > 2 Din virksomhed kan gøre en forskel for udsatte børn i Danmark Der er børn i Danmark, der har ondt i livet på grund af mobning, ensomhed

Læs mere

Nye fremtidsudsigter Giv fremtid og håb til gadebørn i Sumbawanga, Tanzania.

Nye fremtidsudsigter Giv fremtid og håb til gadebørn i Sumbawanga, Tanzania. Nye fremtidsudsigter Giv fremtid og håb til gadebørn i Sumbawanga, Tanzania www.fremtidoghaab.dk www.facebook.com/fremtidoghaab Drop-In Centret SUMBAWANGAS GADEBØRN På Drop-ln Centret prøver vi at hjælpe

Læs mere

Mission ØST. Hjælp til verdens mest utilgængelige områder. Afghanistan En vej frem Det har vi sammen opnået i 2012. NR. 2 / marts 2013 / 22.

Mission ØST. Hjælp til verdens mest utilgængelige områder. Afghanistan En vej frem Det har vi sammen opnået i 2012. NR. 2 / marts 2013 / 22. Mission ØST 4 NR. 2 / marts 2013 / 22. ÅRGANG 8 Afghanistan En vej frem Det har vi sammen opnået i 2012 fokus Hjælp til verdens mest utilgængelige områder 2 Indhold 4-5 6-7 Afghanistan 50 brød Da Sayeeds

Læs mere

JOINING HANDS FOR NEPAL

JOINING HANDS FOR NEPAL 2014 Kharikhola Health Camp af Sabina Rolsted Kære medlem. Dit bidrag var medvirkende til afholdelsen af en succesfuld 2014 Kharikhola Health Camp! Lejren blev afholdt fra den 14. april til den 20. april

Læs mere

Max s Max s Håndvaskeskole Håndvaskeskole

Max s Max s Håndvaskeskole Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole 2 I skolen har vi for nylig haft om at vaske hænder, og der lærte vi nogle ret seje ting, som jeg gerne vil dele med dig. Jeg håber, du også vil synes, det er

Læs mere

Mission ØST. Hvad sker der nu i Armenien? Afghanistan Muren der beskytter mod naturkatastrofer. Nepal Første dreng modtager eksamensbevis

Mission ØST. Hvad sker der nu i Armenien? Afghanistan Muren der beskytter mod naturkatastrofer. Nepal Første dreng modtager eksamensbevis Mission ØST NR 5 / DECEMBER / 18. ÅRGANG 8 12 Afghanistan Muren der beskytter mod naturkatastrofer Nepal Første dreng modtager eksamensbevis f o k u s Hvad sker der nu i? 2 Indhold 4-7 Danskere besøger

Læs mere

Arv og testamente. Hjernesagen skaber bedre vilkår for mennesker med hjerneskade og deres pårørende

Arv og testamente. Hjernesagen skaber bedre vilkår for mennesker med hjerneskade og deres pårørende Arv og testamente Hjernesagen skaber bedre vilkår for mennesker med hjerneskade og deres pårørende Hjernesagen Landsforeningen for mennesker ramt af blodprop eller blødning i hjernen, andre hjerneskadede,

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

Fokus på barnet, som behøver en familie

Fokus på barnet, som behøver en familie VERDENS BEDE-WEEKEND FOR BØRN I NØD 2010 Silkeborg Baptistkirke - søndag d. 6. juni 2010. Viva Network kalder hvert år kristne over hele verden til bøn for børn i nød. Ved dagens gudstjeneste sluttede

Læs mere

NR. 1 MARTS 2010 WWW.PINDSVIN.DK DYREVÆRNSFORENING * 17. ÅRGANG * MARTS 2010 * NR. 1 ISSN: 1398-2427

NR. 1 MARTS 2010 WWW.PINDSVIN.DK DYREVÆRNSFORENING * 17. ÅRGANG * MARTS 2010 * NR. 1 ISSN: 1398-2427 NR. 1 MARTS 2010 WWW.PINDSVIN.DK DYREVÆRNSFORENING * 17. ÅRGANG * MARTS 2010 * NR. 1 ISSN: 1398-2427 2 PINDSVINEVENNEN Nr. 1 marts 2010 INDHOLD *************** Ordinær generalforsamling...4 Årsmøde i Ebeltoft...5

Læs mere

Nyhedsbrev august 2013

Nyhedsbrev august 2013 Nødhjælp til Ukraine Hele familien Sevruykov Nyhedsbrev august 2013 Det nye børnehjem, smukt og færdigt. JOY * Jessie Marcher * Majvænget 9 * 2740 Skovlunde Tlf.+ 45 2342 8077 joyukraine@mail.dk * www.joy-aid.org*

Læs mere

Vi arbejder for at skabe bedre livsvilkår for spastikere. Spastikerforeningen - en forening i bevægelse

Vi arbejder for at skabe bedre livsvilkår for spastikere. Spastikerforeningen - en forening i bevægelse Vi arbejder for at skabe bedre livsvilkår for spastikere Spastikerforeningen - en forening i bevægelse Vi sætter vores fingeraftryk Spastikerforeningen er en huma nitær medlems organisation, som arbejder

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

EFFEKTER AF BØRNESAGENS STIPENDIER

EFFEKTER AF BØRNESAGENS STIPENDIER 2014 EFFEKTER AF BØRNESAGENS STIPENDIER -analyse af stipendier uddelt i januar og august 2014 Selvværd Trivsel Stipendier Rollemodel Optimisme Analyse af effekter af uddannelses- og fritidsstipendier til

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Nyhedsbrev 13: Kontingent, Generalforsamling, Davidson Primary og Bushveld Mission

Nyhedsbrev 13: Kontingent, Generalforsamling, Davidson Primary og Bushveld Mission FORENINGEN AFRIKASKOLEN www.afrikaskolen.dk Nyhedsbrev 13: Kontingent, Generalforsamling, Davidson Primary og Bushveld Mission Hvis man ikke allerede har gjort det, er det nu tid til indbetaling af kontingent

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Endagadgangen enhistoriefrablødersagen

Endagadgangen enhistoriefrablødersagen Endagadgangen enhistoriefrablødersagen Anmeldelse af Birgit Kirkebæk Palle mødtes stadig med andre hiv smittede blødere. Som Palle selv følte de andre sig også efterladt af samfundet. De var blevet smittet

Læs mere

Forår 2013 53. årgang nr. 195

Forår 2013 53. årgang nr. 195 Forår 2013 53. årgang nr. 195 Redaktør: Knud Kluge Oplag 1000 Pjecen udgives fire gange om året og sendes gratis til alle der ønsker at modtage den. Sankt Vincent Gruppernes formål: At støtte udvalgte

Læs mere

Mission ØST. Har den næste generation brug for at kunne læse og skrive? Kom og fejr 20 års jubilæum sammen med os. Se side 15

Mission ØST. Har den næste generation brug for at kunne læse og skrive? Kom og fejr 20 års jubilæum sammen med os. Se side 15 Mission ØST 8 NR. 1 / februar 2011 / 20. ÅRGANG 11 Afghanistan Vidste du det om honning? Armenien Tak for hjælpen til en kortere venteliste Kom og fejr 20 års jubilæum sammen med os Se side 15 fokus Har

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Veje igennem en labyrint - om Psykiatrien Vest. Susie Schouw Petersen & Michael Schmidt

Veje igennem en labyrint - om Psykiatrien Vest. Susie Schouw Petersen & Michael Schmidt Veje igennem en labyrint - om Psykiatrien Vest Susie Schouw Petersen & Michael Schmidt Psykiatrien i Region Sjælland Psykiatrien Vest Psykiatrisk akutmodtagelse Slagelse: 12 sengepladser Sengeafsnit V1

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Mit navn er Ásthildur Eygló Ástudóttir, jeg har taget på udveksling til Island, Vík í Mýrdal, på et lille plejehjem der hedder Hjallatún. Min email adresse er: eygloo@gmail.com

Læs mere

En god handicapmor er jeg vist ikke

En god handicapmor er jeg vist ikke Artikel fra Muskelkraft nr. 4, 1992 En god handicapmor er jeg vist ikke Den traditionelle handicaprolle skal have et spark. Man skal tænke l muligheder frem for begrænsninger. Og gøre de ting sammen med

Læs mere

SKRIV KRÆFT UD AF HISTORIEN Betænk Kræftens Bekæmpelse i dit testamente

SKRIV KRÆFT UD AF HISTORIEN Betænk Kræftens Bekæmpelse i dit testamente SKRIV KRÆFT UD AF HISTORIEN Betænk Kræftens Bekæmpelse i dit testamente 1 Skriv kræft ud af historien Indhold Din arv kan være med til at finde kuren mod kræft 3 Kræftens Bekæmpelse arbejder for et liv

Læs mere

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET Mænd er jo så dårlige til at gå til lægen og til at handle på symptomer. Jeg tror på, at der er flere mænd, der lider af HS, end man egentlig regner med.

Læs mere

DanAid. DanAdopt. Danish Society for International Child Care

DanAid. DanAdopt. Danish Society for International Child Care DanAid DanAdopt Danish Society for International Child Care 29. oktober 2014 Dan-Aid er DanAdopts hjælpeafdeling, hvis opgave bl.a. er at indsamle penge til humanitære formål i de lande, hvor DanAdopt

Læs mere

Marys historie. Klage fra en bitter patient

Marys historie. Klage fra en bitter patient Artikel i Muskelkraft nr. 8, 1997 Marys historie Klage fra en bitter patient Af Jørgen Jeppesen Hvordan tror du de opfatter dig? "Som en utrolig vanskelig patient. Det er jeg helt sikker på." Er du en

Læs mere

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE 120 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 2 I SORGSTØTTE 19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE For nogle efterladte kan fællesskabet i en sorggruppe få afgørende betydning og hjælpe til at

Læs mere

Notathæfte. D A N S K Trin 3-5

Notathæfte. D A N S K Trin 3-5 Notathæfte D A N S K Trin 3-5 Notathæfte Personoplysninger: Testpersonens navn: Fødselsdato: Testnorm: Skole/Institution: Klasse: Logostester: Dato: Bemærkninger: 1. Flydende læsning og læseforståelse

Læs mere

Heksen Helga Håndvask

Heksen Helga Håndvask Historien om hvorfor Heksen Helga Håndvask lærte at vaske hænder Historie: Lisa Spangby Illustration: Daniel, Dubba PIIIISSSTTT. Ja, det er dig jeg kalder på kom og sæt dig ned, så skal jeg fortælle en

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger...

Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger... Flere børn i skole Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger... Hvem er UNICEF I dag er UNICEF verdens største hjælpeorganisation for børn. Vi arbejder med nødhjælp,

Læs mere

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11.

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11. Spilguide Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. -. Lav en eller to grupper spillere - højest 5 spillere i hver. Fortæl spillerne at de skal arbejde sammen om at vælge, hvad en landsby i

Læs mere

Den sidste vilje giver ro

Den sidste vilje giver ro foto ı morsi Den sidste vilje giver ro I dag lever vi sammen på mange forskellige måder. Nogle lever i ægteskab, andre ikke. Et testamente sikrer, at ens arv bliver fordelt til de mennesker, man ønsker

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Mission ØST. Lyspunkter i Afghanistan. Maina Abassi er både afghaner og dansker Golshihra og hendes familie sultede hver eneste vinter

Mission ØST. Lyspunkter i Afghanistan. Maina Abassi er både afghaner og dansker Golshihra og hendes familie sultede hver eneste vinter Mission ØST NR. 2 / APRIL 2014 / 23. ÅRGANG 6-7 11 Maina Abassi er både afghaner og dansker Golshihra og hendes familie sultede hver eneste vinter TEMA Lyspunkter i Afghanistan 2 Indhold 12-13 Fire år

Læs mere

Din Håndbog Støt et barn - og skab udvikling

Din Håndbog Støt et barn - og skab udvikling Din Håndbog Støt et barn - og skab udvikling Velkommen Tak fordi du vil støtte et barn gennem BØRNEfonden. Som sponsor i BØRNEfonden bidrager du til at skabe en bedre fremtid for det enkelte barn, dets

Læs mere

Rene hænder og god hygiejne redder liv

Rene hænder og god hygiejne redder liv Rene hænder og god hygiejne redder liv Hvert år dør tusindvis af danskere af dårlig hygiejne. Her får du en guide til bedre hygiejne - og en sundere og raskere hverdag Af Lisbeth Kjær Larsen, november

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

En dag med socialrådgiveren Elsa på arbejde i Addis, Etiopien

En dag med socialrådgiveren Elsa på arbejde i Addis, Etiopien En dag med socialrådgiveren Elsa på arbejde i Addis, Etiopien Jeg, Rikke Stauning Klestrup sagskoordinator og socialrådgiver i DanAdopt, havde under mit sidste besøg I Etiopien i marts 2014, mulighed for

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c

Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c Vi har været i praktik i 10 uger på statshospitalet Katatura hospital i Windhoek, Namibias

Læs mere