Mission ØST. Hvorfor er det vigtigt at lære landsbyboere i Afghanistan at vaske hænder?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mission ØST. Hvorfor er det vigtigt at lære landsbyboere i Afghanistan at vaske hænder?"

Transkript

1 Mission ØST NR 2 / marts 2008 / 17. årgang Rumænien Et liv efter mineulykken Armenien Nyt center giver handicappede den rette behandling f o k u s Hvorfor er det vigtigt at lære landsbyboere i Afghanistan at vaske hænder?

2 2 Indhold 4 Afghanistan Vi havde ingen anelse om, hvorfor vores børn døde. Som i så mange andre fattige landsbyer i Afghanistan brugte de cirka 320 indbyggere i Sange Shafid beskidt vand både i madlavningen og som drikkevand. Hygiejnen var utrolig dårlig, og både børn og voksne blev konstant syge. 12 Armenien Nyt center sørger for den rette behandling til handicappede børn Det går over af sig selv. Den besked har alt for mange forældre fået, når de har taget deres handicappede børn med til den lokale læge. 10 Rumænien Et liv efter mineulykken 23-årige Mateiciuc Ioan havde ikke andet valg end at tage arbejde i den nærliggende mine i en ung alder for at forsørge sine forældre og fire brødre. Det blev hans skæbne. Tadsjikistan Nyt projekt skal hjælpe landmænd og handicappede I denne måned begynder Mission Øst et nyt projekt, der skal forbedre livet for fattige landsbyboere i Tadsjikistan. Cirka mennesker vil få gavn af hjælpen, der blandt andet består af undervisning i landbrug. 14 Forsidefoto: I Afghanistan dør hvert fjerde barn, inden det fylder fem år. En af de væsentligste grunde er beskidt drikkevand og alt for uhygiejniske forhold. Derfor sørger Mission Øst for, at fattige landsbyer får adgang til rent vand. Landsbyboerne bliver undervist i, hvordan de passer på sig selv og deres børn ved blandt andet at bruge det rene vand, vaske hænder og sørge for ordentlig madhygiejne. Mission Øst er en dansk international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp i Østeuropa og Asisen. Vi baserer arbejdet på kristne værdier og hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted. Mission Øst gennemfører projekter i Afghanistan, Armenien og Tadsjikistan. Vi samarbejder med lokale partnere i Bulgarien, Nepal og Rumænien. Mission Øst modtager ønokomisk støtte fra blandt andre Det Danske Udenrigsministerium, EU og FN. Godkendt af People In Aid. Hovedkontoret i Hellerup, Danmark Generalsekretær læge Kim Hartzner Vicegeneralsekretær Peter Blum Samuelsen Kommunikationschef Jesper Holst Journalist Tania Maria Lüders Rusbjerg Bogholder Knud Erik Andersen Projektkontoret i Bruxelles, Belgien Projektchef Mags Bird Økonomichef Peter Drummond Smith Økonomimedarbejder Marianne Le Floch Projektsupporter Richard Peppiette Landeansvarlige Saskia de Smet, Alex Ramos Peña, Jacques Dailloux og Floris Faber Bestyrelsen Formand IT-Vest Leder, Ph.D. Thomas Ploug Konsulent Robert Kelley Global fundraiser Birgitte Hagelund Læge, Ph.D. Peter Bernhard Radaktion Kim Hartzner (ansvarshavende) Tania Maria Lüders Rusbjerg Produktion Rosendahls Bogtrykkeri, Esbjerg ISSN Mission Øst Postboks 149 Skt. Lukas Vej Hellerup Tlf Fax Giro CVR

3 L e d e r Vores største udfordring I februar var jeg til møde på rådhuset i regionen Armavir i Armenien. Til stede var samtlige borgmestre fra regionens 11 lokalsamfund. Det var en oplevelse at se deres reaktion, da jeg fremlagde vores undersøgelse af, hvor mange handicappede børn, der egentlig eksisterer i deres område. Jeg viste dem billeder af de mange børn, som vi har fundet og besøgt i borgmestrenes egne lokalområder. Og jeg appellerede til, at de tager ansvar for denne befolkningsgruppe. På ganske få år har Mission Øst opnået flotte resultater i kampen for handicappedes rettigheder i den tidligere sovjetrepublik. Resultater, der blandt andet inkluderer en helt ny lov, der sikrer handicappedes ret til skolegang. Men vores største opgave er at overbevise myndighederne om at bygge videre på de resultater, så de på et tidspunkt ikke længere er afhængige af hjælpen udefra. Sammen med vores partnerorganisationer arbejder vi videre med for eksempel børneklubber og det nye Center for Udvikling og Genoptræning af Børn, som du kan læse om på side Men udfordringen ligger i at overbevise myndighederne om, at de skal gøre en kæmpeindsats, så de på sigt selv kan tage ansvaret for landets handicappede så denne betydelige gruppe mennesker ikke længere skal leve i skjul derhjemme, men har adgang til ting som uddannelse og lægehjælp. Og accept! Du kan være med til at skabe et Armenien, der ser de handicappedes muligheder i stedet for at fokusere på deres fejl og mangler. Din hjælp er virkelig betydningsfuld. Jeg håber, at du med dette blad kan se, hvorledes din gave giver os mulighed for at række længere ud. Tak, fordi du bidrager positivt til at hjælpe verdens mest sårbare. Med venlig hilsen Kim Hartzner, Læge og generalsekretær Men vores største opgave er at overbevise myndighederne om at bygge videre på de resultater, så de på et tidspunkt ikke længere ar afhængig ag hjælpen udefra.

4 4 a f g h a n i s t a n Mange afghanere kan hverken læse eller skrive. Derfor må Mission Øst tage andre midler i brug for at få børn og voksne til at forstå farerne ved dårlig hygiejne. Tegningerne lærer landsbyboerne, hvordan de undgår at blive syge. Vi havde ingen anelse om, hvorfor vores børn døde Af Dhruva Majagaiyan, vand- og sanitetskoordinator, Mission Øst, Afghanistan Quarban Gul mistede sin søn Omar, da han var blot tre år gammel. Min nabos lille søn døde også. Der døde så mange børn i vores landsby, at det var helt normalt, at det skete så ofte. Men vi havde ingen anelse om, hvorfor, fortæller den 30-årige kvinde. Som i så mange andre fattige landsbyer i Afghanistan brugte de cirka 320 indbyggere i Sange Shafid beskidt vand både i madlavningen og som drikkevand. Hygiejnen var utrolig dårlig, og både børn og voksne blev konstant syge. Hvert år blev en stor del af deres i forvejen ringe indkomst brugt på medicin. I værste fald var medicinen spildt. Sønner og døtre, mødre og fædre døde, blot fordi ingen havde fortalt dem om god hygiejne. Vi vidste ingenting om, hvor vigtigt rent vand er. Vi plejede at hente vand i floden. Beskidt vand. I sæsonen for oversvømmelser måtte vi drikke mudret vand. Vi vidste ingenting om

5 konsekvenserne ved inficeret vand. Vores børn blev syge. Vi kunne ikke behandle dem ordentligt. De var overladt til døden, siger Quarban Gul. Hver uge dør cirka mennesker verden over, fordi de ikke har adgang til blandt andet rent drikkevand eller slet ikke er klar over, hvor livsvigtigt det er for dem. Nu er situationen helt anderledes. Takket være Mission Øst har vi fået et vandforsyningssystem, så vi har adgang til rent vand fra en kilde, der ligger tre km fra landsbyen. Mission Østs sundhedsrådgivere har lært os, hvor vigtigt rent drikkevand er, og hvordan vi forhindrer sygdomme. Der har ikke været et eneste tilfælde af diarré, kolera eller tyfus siden, slutter Quarban Gul. På de næste sider kan du se eksempler på de tegninger, Mission Øst bruger til at lære befolkningen om vigtigheden af god hygiejne. 35-årige Abdul Mazid er glad for det nye vandsystem, latrinerne og undervisningen i god hygiejne. Tilsammen er de ting årsag til langt færre tilfælde af vandbårne og afføringsrelaterede sygdomme i hans landsby: Nu lider vi ikke længere af sygdomme som tyfus, kolera og diarré, siger han. Vi plejede at hente vand i floden. Beskidt vand. I sæsonen for oversvømmelser måtte vi drikke mudret vand er De Sanitære Forholds År 2,6 milliarder mennesker (cirka 40 procent af verdens befolkning) lever i dag uden ordentlige sanitære forhold som for eksempel rent drikkevand. Derfor har FN udnævnt 2008 til De Sanitære Forholds År. Ifølge FN dør cirka mennesker hver uge som følge af sygdomme, der opstår på grund af beskidt vand eller uhygiejniske forhold. Mission Øst har i de sidste seks år arbejdet for, at fattige landsbyer i Afghanistan får adgang til rent vand og latriner og lærer grundreglerne inden for god hygiejne, som vi andre ofte tager for givet. I 2008 vil Mission Øst forsyne flere tusinde familier med bedre sanitære forhold.

6 Tegningerne her fortæller landsbyboerne, at de skal dække deres mad til, så fluerne ikke sætter sig på den og overfører bakterier, der gør dem syge. Vores manglende hygiejne var en invitation til sygdomme Vi vidste ingenting om ordentlig hygiejne som for eksempel at vaske hænder, dække maden til, gøre rent i huset, vaske os og vaske vores tøj. Vores uhygiejniske levevis var nærmest en invitation til sygdommene. Vi havde ingen latriner og gik derfor på toilettet lige uden for vores eget hus. Over det hele var der derfor sværme af fluer, som bagefter satte sig på vores mad og gjorde os syge, når vi spiste den, fortæller Quarban Gul. Billedet her viser, at det er vigtigt at vaske hænder, før de bruges til at spise med.

7 7 Når fluerne sætter sig på maden, efterlader de bakterier, som gør dig syg, er beskeden i dette billede. Med flere millioner bakterier pr. flue er insektet en af verdens største bærere af smitsomme sygdomme - hvis ikke den største. Tegningen her fortæller indbyggerne, at det er vigtigt at vaske hænder efter toiletbesøg. Herhjemme kommer vi ofte til at tage vores viden om god hygiejne for givet. I adskillige landsbyer i lande som Afghanistan, er indbyggerne slet ikke klar over, at de bliver syge af at drikke beskidt vand eller ikke at vaske hænder, inden de rører ved maden.

8 8 a f g h a n i s t a n Intet går til spilde. De frugter og grøntsager, Arab Gul (nr. to fra venstre) og hendes familie ikke kan sælge på markedet, bliver lavet til marmelade, koncentrat, syltede grøntsager og tørret frugt. Marmelade og syltede agurker Af Aziz Baig, sundhedskoordinator i Mission Øst Afghanistan Som kvinde kunne jeg ikke bare gå ud og finde et arbejde og tjene penge. Jeg var virkelig bekymret for fremtiden. Jeg følte mig fortabt, hjælpeløs og magtesløs. 40-årige Arab Gul Det var svært at være både mor og far for syv børn. Da 40-årige Arab Gul mistede sin mand, Yusuf, i 2006, blev hun alene med deres fem fælles børn og Yusufs søn og datter fra et tidligere ægteskab. Som kvinde kunne jeg ikke bare gå ud og finde et arbejde og tjene penge. Jeg var virkelig bekymret for fremtiden. Jeg følte mig fortabt, hjælpeløs og magtesløs, fortæller Arab Gul. Hvordan skulle hun brødføde otte mennesker uden et job? Alvoren i hendes triste øjne, når hun tænker tilbage på den tid, er ikke til at tage fejl af. Men håbløsheden er imidlertid vendt til glæde. For præcis et år siden, i marts 2007, gav Mission Øst hende grøntsagsfrø, gødning og vejledning i at starte sin egen køkkenhave. Inden længe havde Arab Gul med megen flid skabt sig en have fuld af specielle frugter og grøntsager, som hun solgte på det lokale marked. Ligesom frøene i jorden spirede hendes livsglæde. Men friske grøntsager er en sæsonvare i provinsen Badakhkshan i det nordlige Afghanistan, hvor Arab Gul bor. Hvordan skulle hun tjene penge i vintermånederne? Børnene kommer i skole Der bor over en million mennesker i Badakhkshan. Her vokser et væld af abrikoser, æbler, ferskner, kvæde og kirsebær i fem af årets måneder. Men fordi frugterne rådner så let, er de ikke til at finde på butikshylder eller markeder resten af året. Forarbejdning af frugter og grøntsager har derfor givet adskillige fattige mennesker nyt levegrundlag. Udover at udstyre landsbyboere med frø, arrangerer Mission Øst kurser

9 i tørring af frugt og fremstilling af marmelade og syltet frugt og grønt. I juli deltog Arab Gul i sådan et kursus, hvor hun lærte at tørre og sylte frugterne fra sin køkkenhave. I 2007 kunne hun derfor sælge 60 kilo marmelade, 160 kilo syltede agurker, 200 kilo hvidløgstomatsauce og 50 kilo tomatkoncentrat på det lokale marked. Ud over de friske frugter og grøntsager om sommeren selvfølgelig. Nu kan jeg endelig betale alle udgifter derhjemme, og mine børn kan gå i skole. Vi føler os alle sammen meget glade, slutter hun med et stort smil. Familier overlever vinteren på grund af tørret frugt Sammen med FAO (Food and Agriculture Organisation) har Mission Øst startet et projekt om forarbejdning af fødevarer i distrikterne Baharak, Jurm, Warduj og Shohada i Afghanistans nordlige provins Badakhkshan. 500 kvinder, der tidligere har modtaget tretten forskellige slags frø fra Mission Øst, har deltaget i et kursus i en uge, hvor de lærte at tørre og sylte frugt og grøntsager. Derudover fik de hver især det nødvendige værktøj til at forarbejde høsten fra deres nyligt anlagte køkkenhaver. Kvinderne kan nu bruge de overskydende afgrøder til blandt andet marmelade og tørret frugt, som de sælger. Det giver dem en lille ekstra indtjening, der er nødvendig for at overleve vintermånederne. giver de fattige livsglæden tilbage På grund af undervisningen ved jeg nu, hvordan jeg kan lave syltetøj, tomatpasta, syltede grøntsager og så videre. Den frugt og grønt, jeg dyrker, går ikke længere til spilde, hvis jeg ikke straks får solgt det hele på markedet. I stedet sælger jeg de forarbejdede ting, og tjener lidt ekstra, så jeg kan forsørge mine ti familiemedlemmer, fortæller Sharifa fra landsbyen Chapchi Yardar. Det har ikke været muligt at få et billede af Sharifa. Pigerne på billedet er Arab Guls to døtre, Sameera på 19 og Aziza på 16, der stolt viser familiens egne produkter frem.

10 10 R u m æ n i e n Mateiciuc Ioan blev født i en lille fattig landsby. Området har ganske få ressourcer og udover den mest basale form for landbrug og skovdrift, er der kun mulighed for at tjene penge ved at arbejde i kulminen. Det blev Mateiciucs skæbne. Et liv efter mineulykken Af Felicia Rotar, Solia Speranţei, Mission Østs partner i Rumænien 23-årige Mateiciuc Ioan havde ikke andet valg end at tage arbejde i den nærliggende mine i en ung alder for at forsørge sine forældre og fire brødre. En dag var Mateiciuc ved at reparere en lastbil, de brugte i minen. Bilen var hævet over jorden med sten og en træstamme. Mateiciuc lå under den. Det hele skete så pludseligt. Uden at vide det eller overhovedet tænke over, at der kunne ligge én under lastbilen, sparkede hans kollega til træstammen. I løbet af et sekund faldt bilen til jorden. Mateiciucs bækken var bræk

11 11 ket og hans krop var fanget; halvdelen under og halvdelen uden for bilen. Det gennemtrængende skrig forskrækkede kollegaen så meget, at han faldt bevidstløs om. I en halv time lå Mateiciuc og råbte på hjælp. Endelig var der nogen, der hørte ham. Da en gruppe kolleger nåede frem til stedet, fandt de to mennesker liggende på jorden. Den ene fanget under bilen. Den anden død af et hjerteanfald. På tærsklen til selvmord Seks smertefulde år med operationer og genoptræning fulgte herefter. Det firma, Mateiciuc arbejdede for i minen, konkluderede, at han ikke havde fulgt sikkerhedsreglerne og derfor selv var ansvarlig for ulykken. Han modtog ingen erstatning eller økonomisk støtte til sin behandling. Der stod han så; en 23-årig mand, alene uden penge og med en fattig familie, der ikke kunne forsørge en fysisk handicappet. Desperationen overvældede ham. Mateiciuc var på tærsklen til selvmord. Men han nægtede at lade smerten vinde over sig. Med tiden lærte han sig selv at gå med krykker ved at kaste sine ben fremad. Og med venners hjælp lykkedes det ham at få bygget et hus til sin nye familie. Fuld af glæde trods situationen I dag er Mateiciuc 42 år gammel. For 15 år siden giftede han sig med Ana, som lider af ledbetændelse i begge ben. Sammen har de seks børn mellem et og 13 år. Mateiciucs ulykke plager ham dog stadig. Hans muskler på benene og bagdelen svinder ind, og derfor er sårene så dybe, at man kan se helt ind til knoglerne. Marius Rotar fra Mission Østs samarbejdspartner i Rumænien, er uddannet læge. Han har hjulpet Mateiciuc med en henvisning til den rette lægehjælp og sørger nu for, at han får alle de nødvendige behandlinger på hospitalet uden omkostninger. Det er fantastisk at se en mand i denne situation med alle de problemer, han har, men stadig så fuld af glæde og håb i sit liv. Udover lægehjælpen forsyner Mission Øst og Solia Speranţei familien med kasser med mad, så den kan overleve. I en halv time lå Mateiciuc og råbte på hjælp. Endelig var nogen, der hørte ham. Da en gruppe kolleger nåede frem til stedet, fandt de to mennesker liggende på jorden. Den ene fanget under bilen. Den anden død af et hjerteanfald. Håbets Budbringer i Rumænien I Rumænien samarbejder Mission Øst med Solia Speranţei (Håbets Budbringer), der består af ægteparret Felicia og Marius Rotar. Ud over at tage på hospitalsbesøg, yder de på nuværende tidspunkt hjælp til flere hundrede mennesker blandt andet ved uddeling af mad, tøj, medicin og skolebøger i Cluj-Napoca i det nordlige Rumænien. Derudover tilbyder de social og psykologisk hjælp. Marius er uddannet læge og kan derfor tilbyde sin hjælp, når der er brug for den hos fattige familier, eller hjælpe dem med at finde lægehjælp andre steder. For Solia Speranţei er det vigtigt, at hjælpen giver et håb om et bedre liv, og organisationen går højt op i at give familier opmuntring til at klare sig selv på længere sigt.

12 12 a r m e n i e n Nyt center sørger for den rette behandling til handicappede børn Det går over af sig selv. Den besked har alt for mange forældre fået, når de har taget deres handicappede børn med til den lokale læge. Kim Hartzner, generalsekretær i Mission Øst er selv uddannet læge. Han har hørt forældre fortælle, hvordan de har fået at vide, at deres datters muskelsvind eller søns hjertefejl enten går væk af sig selv eller kan kureres ved blot at spise vitaminer. En grusom fejl, der i værste fald kan tage livet af børnene, fordi de ikke får den rette hjælp i tide. Det sker ikke i det nye Center for Udvikling og Genoptræning af Børn (CUGB), som Mission Øst var med til at åbne i september måned. Her er 22 læger netop blevet undervist i, hvordan de opdager et barns handicap fysisk eller psykisk og hvordan de behandler sygdommen. I mange tilfælde skyldes de armenske lægers utilstrækkelige diagnose og behandling nemlig, at de ikke har den nødvendige viden om handicappedes sygdomme. Siden 2006, hvor Mission Øst startede sit største udviklingsprojekt i Armenien nogensinde, En Sund Start, har vi sammen med lokale partnere fundet cirka 850 handicappede og socialt udsatte børn, der enten har modtaget ingen eller utilstrækkelig lægehjælp. Adskillige af børnene kunne have undgået de lidelser, de har i dag, hvis deres handicap var blevet opdaget og behandlet i tide. Med åbningen af CUGB og den fortsatte videreuddannelse af læger sørger Mission Øst for, at langt færre børn skal gå gennem livet med sygdomme, der nemt kan kureres eller holdes i ro. Her på siderne fortæller vi om tre børn, der nu får netop den hjælp, de har brug for, i det nye center. tru Han forstår meget mere nu Syvårige Hovannes er endelig begyndt at tale. Han kan ligefrem føje flere og flere ord til sit ordforråd. Hovannes har Downs syndrom. I løbet af de sidste fire måneder har han fået hjælp på Center for Udvikling og Genoptræning af Børn, som Mission Øst samarbejder med. Her har en talepædagog, en psykolog, en speciallærer og en ergoterapeut hjulpet ham til at udvikle sig. Hovannes mor, 29-årige Karine, hørte om centret fra en læge på den lokale klinik, der henviste Hovannes dertil. Han forstår meget mere nu, fortæller hun glad. Hovannes sammen med psykolog Anni Toranyan fra Center for Udvikling og Genoptræning af Børn.

13 13 Tydelig udvikling efter blot et par måneder Da Tonara Mesropjan var to år gammel begyndte hun at få anfald og tilfælde af høje temperaturer. Hendes mor, Narina, tog hende med til flere klinikker for at få hende undersøgt. Det var i denne forbindelse, at en børnelæge opdagede, at Tonara lider af taleproblemer, og at hendes mentale udvikling er langsom. I to en halv måned har Tonara været patient på Center for Udvikling og Genoptræning af Børn, der åbnede i september som en del af Mission Østs projekt En Sund Start. Projektets formål er blandt andet at forbedre handicappedes muligheder for den rette lægebehandling. I centret får Tonara hjælp af en talepædagog, en speciallærer og en psykolog. Tonaras mor er ikke i tvivl; efter blot et par måneder kan hun tydeligt se, at hjælpen virker på datterens udvikling! Tonara sammen med sin speciallærer, Roza Melkonjan, i centret. Diana udviklede sig ikke som sin tvillingesøster Allerede da Diana var otte måneder gammel, bemærkede hendes mor, Svetlana, at hun var anderledes end sin tvillingesøster. Begge piger var skeløjede, men Diana syntes også mentalt at udvikle sig langsomt. Dianas mor håbede, at det ville gå over af sig selv. Hun tog fejl. Da Diana var 12 måneder gammel, tog Svetlana hende derfor med til lægen. Men det var først to et halvt år senere, at Diana fik nogen form for behandling overhovedet. Behandlingen var slet ikke tilstrækkelig og fokuserede kun på hendes fysiske udvikling. Dianas historie er et godt eksempel på, at Armenien desperat har brug for bedre uddannede læger til at tage sig af de handicappede børn. Da Diana var fem år gammel, hørte hendes mor om Center for Udvikling og Genoptræning af Børn i Armavir. I dag får Diana hjælp til både sine fysiske og psykiske handicap. Udover den fysiske behandling får hun hjælp af en speciallærer og en psykolog på centret. Diana føler sig tryg med sin speciallærer Roza fra centret.

14 14 t a d s j i k i s t a n Tadsjikistan er én af de fattigste republikker fra den tidligere sovjetunion. Over 60 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Nyt projekt skal hjælpe landmænd og handicappede i Tadsjikistan I denne måned begynder Mission Øst et nyt projekt, der skal forbedre livet for fattige landsbyboere i Tadsjikistan. Cirka mennesker vil få gavn af hjælpen, der blandt andet består af undervisning i landbrug. Formålet med det nye projekt i Tadsjikistan er, at indbyggerne bliver i stand til at forsørge sig selv ved at dyrke sin egen mad og evt. sælge overskuddet af høsten videre. De tjente penge kan bruges til tøj, medicin, skolematerialer etc. Samtidig vil cirka 800 handicappede børn og deres familier blive hjulpet til et bedre liv. At have et handicap er stadig forbundet med skam og diskrimination i den tidligere sovjetrepublik. Udover at forsøge at ændre holdningen til handicappede i Tadsjikistan, vil Mission Øst og lokale partnere blandt andet åbne en daginstitution og vejlede forældre i at tage sig af deres handicappede børn. Bygger videre på succesen fra Armenien For mange familier i Tadsjikistan er et handicappet barn lig med en større risiko for at ende i fattigdom. I stedet for at bidrage til husholdningen må mindst ét familiemedlem hele tiden være hjemme og se til barnet. Der er ikke meget hjælp at hente fra staten. Som en arv fra Sovjet må de handicappede børn og deres familier samtidig leve med den overvældende skam og skyld, der følger med et handicap i deres kultur. I Mission Øst lægger vi vægt på, at vores arbejde ikke kun hjælper familier til at klare sig selv økonomisk. Vi vil give de handicappede den respekt, de har krav på som mennesker. Det gør vi blandt andet ved hjælp af kampagner, der skal få resten af samfundet til at se de handicappede som ligeværdige. Mission Østs projekt i Tadsjikistan bygger på adskillige års erfaring med arbejdet for handicappedes rettigheder i en anden tidligere sovjetrepublik, Armenien. Projektet udføres i samarbejde med EU

15 15 Sådan støtter du Mission Øst I Mission Øst bruges 84 øre af hver krone direkte til at hjælpe fattige. Du kan støtte Mission Østs hjælpearbejde på flere måder. Brug netbank Hvis du har netbank på din computer, er det eneste, du skal have ved hånden, disse numre: Vores registreringsnummer er og vores kontonummer er Du kan også give en gave til Mission Øst på kroneres reglen Hvis du giver en almindelig pengegave til Mission Øst, kan du trække pengene fra i skat, hvis du giver mere end 500 kroner på årsbasis. De første 500 kroner er altså ikke fradragsberettigede. Hvis du bruger denne regel, kan du maksimalt fratrække kroner. Alle i din husstand kan bruge reglen. Brug BS Tænk langsigtet og brug BS (betalingsservice). Ved at støtte Mission Øst med et fast beløb hver måned, hvert kvartal, hvert halve eller hele år gør du det lettere for os at planlægge vores hjælpearbejde fremover. BS er en billig og enkel løsning både for dig og for Mission Øst. Arv og testamente For mange mennesker er det rart at vide, at deres virke rækker længere end deres egen levetid. Derfor vælger de at testamentere en pengegave til et godt formål. En sådan gave har fremtiden i sig, fordi den giver Mission Øst mulighed for at hjælpe mennesker i nød i dag og i morgen. Ring til Mission Øst, hvis du ønsker mere vejledning i dette. Brug girokort Du kan også støtte Mission Øst ved at give en gave på girokortet på bagsiden af bladet. Sæt kryds i kalenderen den 18. maj Har du lyst til at vide mere om Mission Østs arbejde med for eksempel biavl i Afghanistan eller børnehjemmet i Nepal? Så kom til vores årsmøde, der i år finder sted i Karlslunde Strandkirke Karlslunde Mosevej Karlslunde søndag den 18. maj kl Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner, der i øjeblikket er udstationeret i Armenien med sin familie, kommer til Danmark for at fortælle om sit arbejde med handicappede børn i den tidligere sovjetrepublik. Vi glæder os til at se dig. En gave der rækker længere Mission Øst er berettiget til at modtage gaver fra arv og testamente, helt uden at skulle betale arveafgift. Hele beløbet går derfor ubeskåret til arbejdet med at hjælpe de nødstedte. Gennem årene har vi oplevet, at sådanne gaver har gjort en meget stor forskel for Mission Østs arbejde, og derfor har vi gjort det nemmere at få rådgivning om denne form for gave. Mission Øst har fået tilkendegivelse om gratis telefonisk rådgivning i arveretlige og testamentariske spørgsmål til gavn for dig, der støtter vores arbejde med at hjælpe verdens svageste. Du kan enten ringe til advokat Bjarne Weihrauch i vest på tlf eller advokat Wenzel Bohn-Willeberg i øst på tlf er et år med store muligheder for Mission Østs arbejde. Muligheder, som vi vil handle på ud fra vores værdier om ærlighed, integritet, omsorg, respekt for alle mennesker og værdsættelse af individet så hjælpen når frem. Tak for din støtte.

16 GIROINDBETALINGKVITTERING Udgiveradresseret Maskinel Magasinpost ID nr DANMARK P P Skt. Lukas Vej Hellerup Skt. Lukas Vej Hellerup Evt. meddelelser vedr. betalingen kan kun anføres i dette felt. Hvor behovet er størst Land Ønsker ikke takkebrev MØ-MAG S BG Check og lignende accepteres under forbehold af, at GB Bank modtager betalingen. Når du betaler kontant på et posthus med terminal, er det kun posthusets kvitteringstryk, der er bevis for, hvilket beløb du har betalt. Vand redder liv mennesker dør hver uge som følge af sygdomme, der opstår på grund af noget så simpelt som beskidt vand eller uhygiejniske forhold. Mission Østs indsats redder liv blandt mange fattige afghanere ved at sikre dem adgang til rent drikkevand. Du kan være med til at gøre den afgørende forskel for tusindvis af mennesker. Støt Mission Øst i dag BS-tilmeldingsblanket Navn Adresse Postnr. By Pengeinstitut Bankkonto reg. nr. Konto nr. CPR nr. - Støtte til Mission Øst eller Land, angiv venligst hvilket Beløb 100 kr. 300 kr. 600 kr. Andet beløb kr. Overførsel hver måned kvartal halve år år Fra dato Udfyld kuponen og send den i en lukket kuvert til: Postboks 149 Skt. Lukas Vej Hellerup Ønsker ikke takkebrev Dato Underskrift

Mission ØST. Endelig håb for handicappede i Tadsjikistan. Afghanistan bistade nr. 250 uddelt. Armenien Børn med handicap finder glæden på ny legeplads

Mission ØST. Endelig håb for handicappede i Tadsjikistan. Afghanistan bistade nr. 250 uddelt. Armenien Børn med handicap finder glæden på ny legeplads Mission ØST NR 3 / maj 2009 / 18. årgang 9 13 Afghanistan bistade nr. 250 uddelt Armenien Børn med handicap finder glæden på ny legeplads fokus Endelig håb for handicappede i Tadsjikistan 2 Indhold Tadsjikistan

Læs mere

Mission ØST. Armenien tur retur. Nepal løsningen var kun én km væk Min hjælp skal fortsætte efter det her liv. NR 5 / september 2008 / 17.

Mission ØST. Armenien tur retur. Nepal løsningen var kun én km væk Min hjælp skal fortsætte efter det her liv. NR 5 / september 2008 / 17. Mission ØST NR 5 / september 2008 / 17. årgang 11 14 Nepal løsningen var kun én km væk Min hjælp skal fortsætte efter det her liv fokus Armenien tur retur 2 Indhold 4-10 Armenien Vi rydder op på et værelse,

Læs mere

NR 3 / maj 2008 / 17. årgang f o k u s

NR 3 / maj 2008 / 17. årgang f o k u s Mission ØST NR 3 / maj 2008 / 17. årgang 10 12 Tadsjikistan Tabletter redder liv Nepal Med ét var Bipen forældreløs f o k u s Afghanistans stærke kvinder 2 Indhold 4 Afghanistan Endelig har vi nogen at

Læs mere

Mission ØST. Nepals børn holder sulten på afstand. Oplev Armenien med Mission Øst. Armenien Få ressourcer til sundhed

Mission ØST. Nepals børn holder sulten på afstand. Oplev Armenien med Mission Øst. Armenien Få ressourcer til sundhed Mission ØST NR 2 / marts 2009 / 18. årgang 10 12 Armenien Få ressourcer til sundhed Afghanistan Køerne hjælper med madlavningen fokus Oplev Armenien med Mission Øst Læs side 15 Nepals børn holder sulten

Læs mere

Mission ØST. Et møde med Tadsjikistans kvinder. Nordkorea Hvad der gemmer sig bag tallene Årsmøde Hør Mikael Jarnvig fortælle om Nordkorea

Mission ØST. Et møde med Tadsjikistans kvinder. Nordkorea Hvad der gemmer sig bag tallene Årsmøde Hør Mikael Jarnvig fortælle om Nordkorea Mission ØST 9 NR. 2 / marts 2012 / 21. ÅRGANG 15 Nordkorea Hvad der gemmer sig bag tallene Årsmøde Hør Mikael Jarnvig fortælle om Nordkorea fokus Et møde med Tadsjikistans kvinder 2 Indhold 4-7 Tadsjikistan

Læs mere

Mission ØST. Nepals fattigste lærer at hjælpe deres familier. Nordkorea: Hurtig og effektiv hjælp Armenien: Fra gemt barn til chefredaktør

Mission ØST. Nepals fattigste lærer at hjælpe deres familier. Nordkorea: Hurtig og effektiv hjælp Armenien: Fra gemt barn til chefredaktør Mission ØST 4 NR. 1 / februar 2013 / 22. ÅRGANG 7 Nordkorea: Hurtig og effektiv hjælp Armenien: Fra gemt barn til chefredaktør fokus Nepals fattigste lærer at hjælpe deres familier 2 Indhold 4-5 6 Nordkorea

Læs mere

Mission øst. Skolegang giver handicappede børn i Armenien et mere værdigt liv

Mission øst. Skolegang giver handicappede børn i Armenien et mere værdigt liv Mission øst nr. 6 / december / 15. årgang 7 9 13 Mission Østs generalsekretær skriver hjem fra Armenien Tadsjikistan fattige undervises i at håndtere jordskælv Afghanistan kanal ændrer livet for landmænd

Læs mere

Mission ØST. Afghanistan er verdens værste sted at være kvinde og barn. Hjælp til ofrene for jordskælvet i Haiti se side 15

Mission ØST. Afghanistan er verdens værste sted at være kvinde og barn. Hjælp til ofrene for jordskælvet i Haiti se side 15 Mission ØST NR. 1 / FEBRUAR 2010 / 19. ÅRGANG 9 12 Armenien Kristina hjælper andre ud af den skam, der næsten slog hende ihjel Rumænien Fra rask til forkrøblet på et splitsekund Hjælp til ofrene for jordskælvet

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Mission ØST. Mad til kostskolebørn i Burma. Armenien: En dag bliver jeg medlem af parlamentet Rumænien: Familien der ikke ville tigge

Mission ØST. Mad til kostskolebørn i Burma. Armenien: En dag bliver jeg medlem af parlamentet Rumænien: Familien der ikke ville tigge Mission ØST NR. 3 / maj 2013 / 22. ÅRGANG 8-9 13 Armenien: En dag bliver jeg medlem af parlamentet Rumænien: Familien der ikke ville tigge nyt land Mad til kostskolebørn i Burma 2 Indhold 4-5 6-7 Burma:

Læs mere

Mission ØST. Hjælp til verdens mest utilgængelige områder. Afghanistan En vej frem Det har vi sammen opnået i 2012. NR. 2 / marts 2013 / 22.

Mission ØST. Hjælp til verdens mest utilgængelige områder. Afghanistan En vej frem Det har vi sammen opnået i 2012. NR. 2 / marts 2013 / 22. Mission ØST 4 NR. 2 / marts 2013 / 22. ÅRGANG 8 Afghanistan En vej frem Det har vi sammen opnået i 2012 fokus Hjælp til verdens mest utilgængelige områder 2 Indhold 4-5 6-7 Afghanistan 50 brød Da Sayeeds

Læs mere

Mission ØST. Din enkrone er syv kroner værd. Nordkorea Sultkatastrofe truer seks millioner mennesker Bulgarien Sovs og kartofler i hovedstaden

Mission ØST. Din enkrone er syv kroner værd. Nordkorea Sultkatastrofe truer seks millioner mennesker Bulgarien Sovs og kartofler i hovedstaden Mission ØST 10 NR. 5 / september 2011 / 20. ÅRGANG 12 Nordkorea Sultkatastrofe truer seks millioner mennesker Bulgarien Sovs og kartofler i hovedstaden fokus Din enkrone er syv kroner værd 2 Indhold 4-7

Læs mere

Forår 2013 53. årgang nr. 195

Forår 2013 53. årgang nr. 195 Forår 2013 53. årgang nr. 195 Redaktør: Knud Kluge Oplag 1000 Pjecen udgives fire gange om året og sendes gratis til alle der ønsker at modtage den. Sankt Vincent Gruppernes formål: At støtte udvalgte

Læs mere

www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort

www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort en afgift der ellers tilfalder staten, kan du give videre til verdens fattigste Det vil være en stor støtte for vores arbejde blandt verdens

Læs mere

SPARET 1 KRONE I NØDHJÆLP INVESTERET ER 7 KRONER. Bæredygtig Spare og låne grupper. Skov I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER

SPARET 1 KRONE I NØDHJÆLP INVESTERET ER 7 KRONER. Bæredygtig Spare og låne grupper. Skov I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER tøt CARE Bæredygtig Spare og låne grupper Skov 1 KRONE INVESTERET I AT FOREBYGGE KLIMAKATASTROFER ER 7 KRONER SPARET I NØDHJÆLP Foto: Mozambique / CARE - Faith Amon CARE OG KLIMAET Tørkerne bliver længere,

Læs mere

Rapport om FrikirkeNets indsamling til Haiti 2010

Rapport om FrikirkeNets indsamling til Haiti 2010 Rapport om FrikirkeNets indsamling til Haiti 2010 Den 12. januar 2010 blev Haiti ramt af et voldsomt jordskælv med enorme ødelæggelser til følge. I løbet af få uger efter katastrofen besluttede FrikirkeNets

Læs mere

BØRNENE I LAOS OG CAMBODJA HAR BRUG FOR DIN HJÆLP

BØRNENE I LAOS OG CAMBODJA HAR BRUG FOR DIN HJÆLP BØRNENE I LAOS OG CAMBODJA HAR BRUG FOR DIN HJÆLP Et kærligt hjem til alle børn Foto: Lars Just DU OG DIN LOKALGRUPPE KAN GIVE UDSATTE BØRN I LAOS OG CAMBODJA ET BEDRE LIV Kongedømmet Cambodja er den mindre

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

og Julemærkehjemmene Sammen kan vi gøre en forskel

og Julemærkehjemmene Sammen kan vi gøre en forskel Din virksomhed og Julemærkehjemmene Sammen kan vi gøre en forskel > 2 Din virksomhed kan gøre en forskel for udsatte børn i Danmark Der er børn i Danmark, der har ondt i livet på grund af mobning, ensomhed

Læs mere

DanAid. DanAdopt. Danish Society for International Child Care

DanAid. DanAdopt. Danish Society for International Child Care DanAid DanAdopt Danish Society for International Child Care 29. oktober 2014 Dan-Aid er DanAdopts hjælpeafdeling, hvis opgave bl.a. er at indsamle penge til humanitære formål i de lande, hvor DanAdopt

Læs mere

Din Håndbog Støt et barn - og skab udvikling

Din Håndbog Støt et barn - og skab udvikling Din Håndbog Støt et barn - og skab udvikling Velkommen Tak fordi du vil støtte et barn gennem BØRNEfonden. Som sponsor i BØRNEfonden bidrager du til at skabe en bedre fremtid for det enkelte barn, dets

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

JOINING HANDS FOR NEPAL

JOINING HANDS FOR NEPAL 2014 Kharikhola Health Camp af Sabina Rolsted Kære medlem. Dit bidrag var medvirkende til afholdelsen af en succesfuld 2014 Kharikhola Health Camp! Lejren blev afholdt fra den 14. april til den 20. april

Læs mere

Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund

Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund Information om Helle og Karl Meyer Opgaven finder sted i hjemmeplejen, hvor I sammen skal besøge datteren Helle Meyer og faderen Karl Meyer. De har kun haft hjælp

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Den sidste vilje giver ro

Den sidste vilje giver ro foto ı morsi Den sidste vilje giver ro I dag lever vi sammen på mange forskellige måder. Nogle lever i ægteskab, andre ikke. Et testamente sikrer, at ens arv bliver fordelt til de mennesker, man ønsker

Læs mere

Vi arbejder for at skabe bedre livsvilkår for spastikere. Spastikerforeningen - en forening i bevægelse

Vi arbejder for at skabe bedre livsvilkår for spastikere. Spastikerforeningen - en forening i bevægelse Vi arbejder for at skabe bedre livsvilkår for spastikere Spastikerforeningen - en forening i bevægelse Vi sætter vores fingeraftryk Spastikerforeningen er en huma nitær medlems organisation, som arbejder

Læs mere

Nyhedsblad Nr. 54 Januar 2011. Stor uddeling i Estland Side 4. Slut med fugtige værelser Side 5. Krisen påvirkede ikke. Nødhjælp bringer håb.

Nyhedsblad Nr. 54 Januar 2011. Stor uddeling i Estland Side 4. Slut med fugtige værelser Side 5. Krisen påvirkede ikke. Nødhjælp bringer håb. Nyhedsblad Nr. 54 Januar 2011 Stor uddeling i Estland Side 4 Slut med fugtige værelser Side 5 Krisen påvirkede ikke nødhjælpen Side 3 Nødhjælp bringer håb Side 6 Mennesker i NØD har brug for din hånd Vi

Læs mere

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne?

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne? Hvor aktiv var du inden du blev syg? Før jeg fik konstateret brystkræft trænede jeg ca. fire gange om ugen. På daværende tidspunkt, bestod min træning af to gange løbetræning, to gange yoga og noget styrketræning

Læs mere

Mission ØST. Vand betyder liv. Beboerne i Zighar i Tadsjikistan fik vand og et nyt liv. Armenske Julia kunne hverken tale eller bevæge sig.

Mission ØST. Vand betyder liv. Beboerne i Zighar i Tadsjikistan fik vand og et nyt liv. Armenske Julia kunne hverken tale eller bevæge sig. Mission ØST NR. 4 / juli 2013 / 22. ÅRGANG 5-9 12 Beboerne i Zighar i Tadsjikistan fik vand og et nyt liv. Armenske Julia kunne hverken tale eller bevæge sig. tema Vand betyder liv 2 Indhold 4 5-9 Beboerne

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Verdens fattige flytter til byen

Verdens fattige flytter til byen Verdens fattige flytter til byen Af Henrik Valeur, 2010 Om 20 år vil der være to milliarder flere byboere end i dag. Den udviklingsbistand, verden har brug for, er derfor byudviklingsbistand. FN forventer,

Læs mere

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse. Fakta om 2015-målene August 2015 I september 2000 mødtes verdens ledere til topmøde i New York for at diskutere FN s rolle i det 21. århundrede. Ud af mødet kom den såkaldte Millennium-erklæring og otte

Læs mere

Skoleelevers spisevaner

Skoleelevers spisevaner Københavns Universitet Pro Children Institut for Folkesundhedsvidenskab Oktober 2003 Skoleelevers spisevaner Spørgeskema til elever Oktober 2003 Kære skoleelev Vi beder dig hjælpe os med en undersøgelse

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

FAKTA RAPPORT OM MORGENMAD OG SUNDHED. (Forfatter: Selvstændig Herbalife forhandler og wellness Coach Peter Netz Lassen) RAPPORT #1 af 3

FAKTA RAPPORT OM MORGENMAD OG SUNDHED. (Forfatter: Selvstændig Herbalife forhandler og wellness Coach Peter Netz Lassen) RAPPORT #1 af 3 FAKTA RAPPORT OM MORGENMAD OG SUNDHED (Forfatter: Selvstændig Herbalife forhandler og wellness Coach Peter Netz Lassen) RAPPORT #1 af 3 Spørgsmål: Hvorfor er din krop (form, vægt, udseende, almen sundhed

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Ansøgning om rehabiliteringsophold - vejledning

Ansøgning om rehabiliteringsophold - vejledning Ansøgning om rehabiliteringsophold - vejledning Via dette skema kan du som borger ansøge om et rehabiliteringsophold eller forløb ved kommunens rehabiliteringscenter (jf. bestemmelserne i Serviceloven

Læs mere

Udvekslingsophold til Kenya. Modul 6. 2.november 2009 31- januar 2010

Udvekslingsophold til Kenya. Modul 6. 2.november 2009 31- januar 2010 Sygeplejerskeuddannelsen København Udvekslingsophold til Kenya Modul 6 2.november 2009 31- januar 2010 Udarbejdet af Joan Varming Hold F2008B Sygeplejerskeskolen København joan_varming@hotmail.com Tlf.

Læs mere

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden?

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden? Før læsning: Introduktion til årtiet Gruppearbejde: Se på billederne i bogen side 3. Hvad kender I? Hvad tænker I? Hvad tror I kapitlet handler om? Hvad ved I om dette årti i jeres eget hjemland / verden

Læs mere

Sådan gør du. Lær at bruge banken på en ny måde. Trin for trin

Sådan gør du. Lær at bruge banken på en ny måde. Trin for trin Sådan gør du Lær at bruge banken på en ny måde Trin for trin danske BANK sådan gør du Trin for trin Vores samfund bliver mere og mere digitalt. Og det bliver banken også. Så hvordan betaler du regninger,

Læs mere

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression!

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Vores datter Emma blev født i okt. 2003. Vi havde været gravide før men jeg aborterede i 7. uge af graviditeten. Graviditeten med Emma var præget af angst

Læs mere

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2 Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids ➋ Graviditet ➌ Sult Svar: 2 MED LIVET SPIL Hvor mange piger mellem 15 og 19 år bliver årligt gravide i Afrika syd for

Læs mere

VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE

VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE ET GODT LIV TIL FLERE Psykiatrifonden kæmper for bedre psykisk trivsel blandt børn og voksne i Danmark. Vi opdeler ikke mennesker i syge og raske. Alle skal kunne leve et godt

Læs mere

Drejebog: Kampen om vandet. Stop konflikten!

Drejebog: Kampen om vandet. Stop konflikten! Forår 2013 Drejebog: Kampen om vandet. Stop konflikten! Formålet med denne dag er, at give eleverne en oplevelse af de dilemmaer og valg, som skal træffes, når Røde Kors er på arbejde i krige og konflikter.

Læs mere

Refleksionsark til intensivt forløb med Guidet Egen-Beslutning (GEB) for unge voksne med type 1 diabetes Steno Diabetes Center 2009

Refleksionsark til intensivt forløb med Guidet Egen-Beslutning (GEB) for unge voksne med type 1 diabetes Steno Diabetes Center 2009 Refleksionsark til intensivt forløb med Guidet Egen-Beslutning (GEB) for unge voksne med type 1 diabetes Steno Diabetes Center 2009 Side 1 af 1N:\web\dokumenter\GEB\Samlet Intensivt GEB-forløb for unge

Læs mere

Jeg kan mærke hvordan du har det

Jeg kan mærke hvordan du har det OM UNDERRETNING Jeg kan mærke hvordan du har det Børn, der er i klemme, bør i alle tilfælde være i den heldige situation, at du er lige i nærheden. Alle børn har ret til en god og tryg opvækst Desværre

Læs mere

Screeningsmanual for projekt Tidlig opsporing af fødselsdepression hos vordende forældre

Screeningsmanual for projekt Tidlig opsporing af fødselsdepression hos vordende forældre Screeningsmanual for projekt Tidlig opsporing af fødselsdepression hos vordende forældre Det er op til den enkelte praksis at vælge hvilken procedure for udlevering af patientinformation og spørgeskemaer,

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Kirkens Korshærs sociale arbejde

Kirkens Korshærs sociale arbejde Kirkens Korshærs sociale arbejde Brochuren: Udgives af Kirkens Korshær, Nikolaj Plads 15, 1067 København K. www.kirkenskorshaer.dk Kontakt: kk@kirkenskorshaer.dk Citater: Er tilladt med kildeangivelse.

Læs mere

ønske Dit sidste et barns første håb arv o g testamente

ønske Dit sidste et barns første håb arv o g testamente Dit sidste ønske et barns første håb arv o g testamente Et testamente giver liv til dine ønsker Vil du huskes, skal du plante et frø, der kan spire og gøre en forskel i fremtiden. En måde at plante sådan

Læs mere

Ny webmaster på Missionsforbundets hjemmeside.

Ny webmaster på Missionsforbundets hjemmeside. Nyhedsmail december 2014 Nyt bestyrelsesmedlem i KIT Missionsforbundet har fået nyt bestyrelsesmedlem i KIT, Kirkernes Integrations Tjeneste. Posten har i en årrække været beklædt af Bjarne Nederby Jessen,

Læs mere

Sommer 2009 50. årgang nr. 180 SANKT VINCENTGRUPPERNE

Sommer 2009 50. årgang nr. 180 SANKT VINCENTGRUPPERNE Sommer 2009 50. årgang nr. 180 SANKT VINCENTGRUPPERNE Kære bidragsyder, Ny fra bestyrelsen Tak til alle, der deltog i vores jubilæumsreception på Nordvanggård og for de gaver vi modtog. Det blev en festlig

Læs mere

En dag med socialrådgiveren Elsa på arbejde i Addis, Etiopien

En dag med socialrådgiveren Elsa på arbejde i Addis, Etiopien En dag med socialrådgiveren Elsa på arbejde i Addis, Etiopien Jeg, Rikke Stauning Klestrup sagskoordinator og socialrådgiver i DanAdopt, havde under mit sidste besøg I Etiopien i marts 2014, mulighed for

Læs mere

Den forældreløse GENERATION

Den forældreløse GENERATION HIV & AIDS AF EVA NITSCHKE Den forældreløse GENERATION Fridah viser Antallet af forældreløse børn i Zambia stiger eksplosivt. Forældrene dør af aids, og den afrikanske storfamilie er ved at bryde sammen

Læs mere

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10 M E R K U R A N D E L S K A S S E T I D S S K R I F T F O R N Y B A N K K U L T U R N R. 2 2 0 1 5 PENSIONSMEDLEMMER FRAVÆLGER FOSSIL ENERGI 14 SÆT OPSPARINGEN I FREMTIDENS BÆREDYGTIGE TEKNOLOGI 18 TEMA:

Læs mere

Test din viden om Konjunktioner

Test din viden om Konjunktioner Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Konjunktioner 10 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 3 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

607354 Fattigdom 13/08/10 11:44 Side 1

607354 Fattigdom 13/08/10 11:44 Side 1 84 mio. mennesker eller 17 % af Europas befolkning lever i, eller er truet af fattigdom. Derfor har EU sat sig som mål, at Europas fattigdom skal mindskes med 25 % inden år 2020. Det betyder, at 20 mio.

Læs mere

Arv og testamente. Hjernesagen skaber bedre vilkår for mennesker med hjerneskade og deres pårørende

Arv og testamente. Hjernesagen skaber bedre vilkår for mennesker med hjerneskade og deres pårørende Arv og testamente Hjernesagen skaber bedre vilkår for mennesker med hjerneskade og deres pårørende Hjernesagen Landsforeningen for mennesker ramt af blodprop eller blødning i hjernen, andre hjerneskadede,

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11.

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11. Spilguide Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. -. Lav en eller to grupper spillere - højest 5 spillere i hver. Fortæl spillerne at de skal arbejde sammen om at vælge, hvad en landsby i

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK AF PRAKTIKANT ANDERS VIDTFELDT LARSEN 35-årige Amara Kamara er fra Liberia. Med sig i bagagen har han flugt fra 2 borgerkrige; en opvækst uden en

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Den frygtelige pest og kampen mod den

Den frygtelige pest og kampen mod den Den frygtelige pest og kampen mod den Den Sorte Død og alle de andre epidemier For 700-200 år siden hærgede mange sygdomme. Den frygteligste af dem alle og den som folk var mest bange for dengang, var

Læs mere

SELVVÆRD, SELVVÆRD OG MENNESKEVÆRD SEPTEMBER 2015 STOLPEGÅRDEN

SELVVÆRD, SELVVÆRD OG MENNESKEVÆRD SEPTEMBER 2015 STOLPEGÅRDEN SELVVÆRD, SELVVÆRD OG MENNESKEVÆRD SEPTEMBER 2015 STOLPEGÅRDEN, Psykolog., Ph.D., Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Selvtillid og selvværd Personlig styrke

Læs mere

Rene hænder gi r raske venner

Rene hænder gi r raske venner Københavns Kommune Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Rene hænder gi r raske venner Information til forældre om at vaske hænder Smitterisikoen og dermed sygeligheden kan nedsættes betydeligt - helt

Læs mere

Refleksionsark type 1 og 2

Refleksionsark type 1 og 2 Refleksionsark type 1 og 2 2006 Diabetes type 1og 2, 2006 Label Arbejdsark, der er aftalt og drøftet 1. Samarbejdsaftale marker 1a. Invitation til samarbejde Dato aftalt drøftet 1b. Aftaleark* Problemlister

Læs mere

Grundbegreber om bæredygtig udvikling

Grundbegreber om bæredygtig udvikling Grundbegreber om bæredygtig udvikling Begreber til forståelse af bæredygtig udvikling Bæredygtig udvikling handler om, hvordan vi gerne ser verden udvikle sig, og hvordan det skal være at leve for os nu

Læs mere

Ingeniører uden Grænser Skt. Annæ Plads 16, 1. ASF Dansk Folkehjælp Industriparken 4

Ingeniører uden Grænser Skt. Annæ Plads 16, 1. ASF Dansk Folkehjælp Industriparken 4 TEREJA II Projektbeskrivelse om forbedrede sanitære forhold på udvalgte skoler i det nordlige Tanzania i forbindelse med hygiejneundervisningsprogram for skolebørn Ingeniører uden Grænser Skt. Annæ Plads

Læs mere

Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion

Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion HJERTEMOTION Livsglæde kommer fra hjertet Når mennesker mødes, sker der noget. I projekt Hjertemotion samarbejder Hjerteforeningen med

Læs mere

Bilag nr. 4 Transskribering af interview 3. Van

Bilag nr. 4 Transskribering af interview 3. Van Bilag nr. 4 Transskribering af interview 3. Van Van virker fra starten ret nervøs. Hun sidder fremadlænet med foldede hænder, mens hun nervøst kigger på skiftevis interviewer og informant. Før optageren

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012 Større trivsel, lavere sygefravær, mere tid til beboerne. Det er nogle af de ting, som Lean værktøjet PlusPlanneren har ført med sig. Den lyser op i hjørnet af kontoret med sin lysegrønne farve. Her giver

Læs mere

B/C. Beskrivelse Forsend.dato Antal Enhed á-pris % Beløb DKK. MT Transaction 3 stk 0,16 25 0,48. MT Transaction 12 stk 0,16 25 1,92

B/C. Beskrivelse Forsend.dato Antal Enhed á-pris % Beløb DKK. MT Transaction 3 stk 0,16 25 0,48. MT Transaction 12 stk 0,16 25 1,92 000 Returadresse: TDC, Sletvej 30, 0-84, Forfaldsdato: 2.0.202 Kundenummer: 57482 CVR-nr.: DK263670 Betalingsbet. : Inv. month + 2 Ved for sen betaling opkræves et gebyr på 00 Side af 5 MT Transaction

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 65 Svarprocent: 50% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Altid god

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET Knap hver anden arbejdssøgende føler, at det i mere eller mindre grad er deres egen skyld, at de ikke har et arbejde. Hvorfor mig? Var jeg for dyr, for besværlig, for

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Michael Rohde var stødt på vej op ad karrierestigen, inden han valgte at ændre kurs. I dag hjælper han andre mennesker med at leve et bedre liv i pagt med deres

Læs mere

Fyring gav kærkommet spark bagi. Sjælland & Øerne. FRA DIN LOKALAFDELING TEMA: Fyret og hvad så nu?

Fyring gav kærkommet spark bagi. Sjælland & Øerne. FRA DIN LOKALAFDELING TEMA: Fyret og hvad så nu? LOKALE NYHEDER FRA FØDEVAREFORBUNDET NNF SJÆLLAND & ØERNE LOKALE NYHEDER FRA FØDEVAREFORBUNDET NNF LILLEBÆLT-FYN Sjælland & Øerne Et liv uden for DC-hegnet: Fyringen tvang Pia Heidelbach Larsen, 41, og

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Spedalskhedsmissionen 2/2013

Spedalskhedsmissionen 2/2013 Spedalskhedsmissionen 2/2013 Riaz historie Bestyrelse: Jan Meyer, læge, Hobro, formand Flemming Møller Mortensen, sygeplejerske, MF, Skørping, næstformand Lisbeth Pedersen, bogholder, Amager, kasserer

Læs mere

Det var morgenmaden, vi afskaffede

Det var morgenmaden, vi afskaffede Af Peter Bengtsen Foto Villads Engel Det var morgenmaden, vi afskaffede I Uganda har familierne ikke længere råd til at købe brød. Spekulation og tørke kan presse priserne på mad endnu højere op Brød er

Læs mere

Arbejdsark type 1. Juni 2006. Original version

Arbejdsark type 1. Juni 2006. Original version Arbejdsark type 1 Juni 2006 Original version Diabetes type 1 juni 2006 Kilde: Vibeke Zoffmann Tilpasset C og M, AUH Label Arbejdsark, der er aftalt og drøftet 1. Samarbejdsaftale marker 1a. Invitation

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Dine vaner. Dagens dato. Hvornår er du født? 2. Er du dreng eller pige? 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid?

Dine vaner. Dagens dato. Hvornår er du født? 2. Er du dreng eller pige? 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid? Dagens dato 2 0 Dato Måned År 1. Hvornår er du født? Dato Måned 1 9 År 2. Er du dreng eller pige? Dreng Pige Dine vaner 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid? Nej Skriv hvad 4. Hvor mange timer

Læs mere

Portræt af en pårørende

Portræt af en pårørende SIND Portræt af en pårørende Når én rammes af psykisk sygdom, så rammes hele familien SINDs Pårørenderådgivning Skovagervej 2, indgang 76, 8240 Risskov Telefonrådgivning: 86 12 48 22, 11-17 Administration:

Læs mere

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE 120 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 2 I SORGSTØTTE 19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE For nogle efterladte kan fællesskabet i en sorggruppe få afgørende betydning og hjælpe til at

Læs mere