U-Turn Uganda i Hedeland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "U-Turn Uganda i Hedeland"

Transkript

1 U-Turn Uganda i Hedeland Tid/Sted: 2 timer inkl. opstart og afslutning. Spejdergrunden og området rundt om pladsen på ydersiden. Deltagere: Væbnere, Seniorvæbnere og Seniorer. Opdeles i klassehold (4 hold i alt) Tidsplan: Intro til Uganda, holdinddeling og introduktion til U-Turn løbet (Ejnar) poster af 20 minutters varighed + 5 minutters skiftetid 1. Stammekrig (Stefan) 2. Vand i Uganda (Rolle) 3. Faneleg med æg (Ejnar) 4. Dyr og Grimasser Opsamling og afslutning, inkl. andagt om Uganda (Ejnar) Materialer: 40 æg Halefangersnore Besnøringsreb (2 kasser) Målekande 4 vaskebaljer Svampe (hvis der er nogen i kredshuset) A4 papir (en ordentlig stak, til at flytte vand med) 4 plastikskåle Diverse indlæg: FDF har fået et nyt missionsprojekt med navnet U-TURN UGANDA. Navnet refererer til, at du kan gøre en forskel ved aktivt at handle og tage del i missionsprojektet. FDF ønsker at sende et signal om, at din hjælp gør en forskel i de projekter som FDF engagerer sig i. U-TURN UGANDA handler ikke kun om at samle penge ind. Det handler om at inspirere, øge forståelsen og skabe bæredygtighed i projekterne. U-TURN UGANDA har fået en støttesang Vi vender vinden nu,

2 som skal være med til at sætte fokus på, at vi sammen kan gøre en forskel. Det håber vi, at du vil være med til, så vi sammen kan hjælpe og vende vinden i Uganda. Geografi På Ugandas flag ser man en kronetrane på en sort, rød og gulstribet baggrund. Den sorte farve står for Afrikas folk, den gule for solskin, og den røde for broderskab. Kronetranen, som er en fugl, er Ugandas nationalsymbol og fandtes allerede i et våbenmærke fra kolonitiden. Flaget har eksisteret siden 1962, da Uganda blev selvstændigt efter ophævelsen af briternes kolonisering. Beliggenhed m.m. Uganda ligger i det østlige Afrika. Det grænser op til en række andre afrikanske stater: Sudan mod nord, Kenya mod øst, Tanzania og Rwanda mod syd, og Congo mod øst. Kigger du på en globus eller et landekort kan du finde Uganda på længdegrad 32 og breddegrad 0. Faktisk går ækvator, jordens midterlinie, gennem Uganda. Jo tættere man kommer på ækvator, jo mere stiger temperaturen. Der er også varmt i Uganda, men ikke så varmt, som man kunne forvente så tæt på ækvator. Temperaturen er ikke så høj som i andre områder omkring ækvator, fordi landet ligger mellem meter over havets overflade. I den varmeste måned, januar, er der en gennemsnitlig døgntemperatur på 22 grader. Den koldeste måned er juli, hvor døgntemperaturen i gennemsnit er 17 grader. Uganda er et stort land. Det måler i alt km2. Det er dog ikke hele Uganda, der består af landjord. Kigger du på globussen eller landekortet igen, kan du se, at der også er mange søer og floder, og i alt er omkring km2 af landet er dækket af vand. De mange floder og søer er også med til at gøre dele af landet frodigt. Der er den store Victoriasø, der ligger i det sydøstlige Uganda. Dele afsøen ligger også i Tanzania og Kenya. Hovedstaden i Uganda hedder Kampala. Det er en storby, hvor der både er store veje med indkøbscentre og kvarterer med små forfaldne blikskure. Ligesom i andre storbyer er der forurening fra biler og industri. Andre storbyer i Uganda hedder Jinja, Kabale, Masake og Mbale. Afsted i de fire hold.

3 Stammekrig I Uganda findes der mange forskellige stammer. Stammer er grupper af mennesker med forskellige kulturer og traditioner. I Uganda er der specielt to former for stammetyper som er meget forskellige og derfor ofte er til stor udfordring for landets interne fred. Den ene stammetype er nomaderne. Nomaderne har ikke noget fast hjem, men vandrer fra sted til sted alt efter hvor de kan finde vand og mad til deres kvæg. Den anden stammetype er dem der driver landbrug. Vi kalder dem for bønder. De bor et fast sted og lever af at dyrke deres jord og pleje deres kvæg. Problemet mellem disse to slags stammer er, at nomaderne mener at de har ret til at være alle steder og at de ejer alt kvæg de møder på deres vej. De vandrer tit ind over bøndernes jord og lader deres kvæg spise af bøndernes marker. Nomaderne stjæler deres køer og bønderne prøver derfor at stå sammen og gøre alt hvad de kan for at holde nomaderne væk. Materialer Noget at markere en bane med Forberedelse Banen laves som vist på figuren. Felterne skal være 3x3 meter, men kan varieres for at tilpasse legens sværhedsgrad og deltagerantal. Fire deltagere fordeles så de står som vist på figuren. De er fangere og er bønderne Alle andre børn står for enden af banen, disse deltagere er nomaderne. Spilleregler Nomaderne skal nu løbe igennem banen som er en masse stykker land og komme sikkert over på den anden side, uden at blive fanget af bønderne, som prøver på at beskytte deres jord, så nomaderne ikke tager den. Hvis man bliver fanget bliver man selv en del af bønderne, og stiller sig i et af de tomme felter, hvis alle felter er fyldte er man flere bønder om et felt. Spillet slutter når alle nomader er blevet fanget. Den sidste nomade tilbage har vundet. Variationer af spillet Beslut at nomaderne skal igennem x antal felter før de når over på den anden side af banen. Lav feltet i en anden form end en firkant, fx en cirkel eller i en labyrint. Man kan også sætte forhindringer op på banen.

4 Vand i Uganda Vand en naturlig ting i Danmark, men noget at kæmpe for i Uganda. Temaet for mødet er kulturforståelse. I vil gennem mødet for en forståelse for, hvordan man lever og tænker i Uganda. Helt konkret skal vi koncentrere os om hygiejnespørgsmålet og hvor meget det egentlig betyder i et udviklingsland som Uganda. I Uganda har religion en kæmpe betydning. Det betyder alt, når man er kristen i Uganda. Gud rækker ind i livet og gør mirakler, der enten gør livet virkelig svært eller gør tingene nemmere. Sådan har mange i hvert fald tænkt tidligere. Nu ved de fleste i Uganda godt, at det ikke er Gud der kommer med de mange sygdomme og andre problematikker, men at det kan have noget med hygiejnen at gøre. Derfor er der i mange år blevet sendt danskere til Uganda for at fortælle, at god håndhygiejne kan redde liv. Særligt på hospitalerne har man været meget opmærksomme på, hvor vigtige rene hænder er. Ude hos de enkelte familier er det også vigtigt at have fokus på hygiejne. Der skal være nem adgang til vand efter toiletbesøg og inden madlavning, så hænderne kan vaskes rene. Præcis ligesom vi selv skal huske det herhjemme. Uganda er fattigt og der ikke bare er mulighed for at købe en vandhane eller et nyt badeværelse. Derfor må tingene laves fra bunden. Familierne finder ting, der er billige, tilgængelige og brugbare, når de skal finde på løsninger. Samtale om hygiejne Tal med FDFerne om, hvorfor hygiejne betyder så meget. Det er vigtigt, at FDFerne forstår betydningen af personlig hygiejne, inden de skal til at opfinde deres egen vandhane. Hvorfor er det vigtigt at vaske hænder? Kan man forestille sig, at nogen ville droppe at vaske hænder, når de skal gå 5 km for at hente vand? Hvorfor? Hvad skal man huske inden man laver en vandhane til at vaske hænder med? Samarbejdsøvelse om vandtransport fra søen og over til den modsatte side (50 m). Transport med svampe, skåle på hovedet etc. Hvor meget vand kan holdet flytte på 10 minutter? Husk materialer, baljer og målebægre.

5 Aktivitet nr 3. Faneleg med æg Der opmærkes en bane på 10x10 m. I hver ende etableres der et lille område (1m2) som er stalden. Holdet deles i 2 og får et æg pr mand. Ægget er en ko. Æggene placeres i staldene og holdene er bag staldene, hvor der er helle. Hver deltager får en kohale som er deres egen. 10 minutter, skaffe/stjæle flest køer, der skal hjem i egen stald, samtidig med at man skal bevogte sine egne. Mister man halen er man ude. Aktivitet nr 4. Dyr og Grimasser der passer Holdet deles i to, der konkurrerer mod hinanden. Man skiftes til at skulle mime et dyr fra Uganda og når det modsatte hold har gættet dyret (1 min), så hører man kort bibliografien om dyret før det andet hold mimer. Teksten om naturen herunder læses/forklares for holdene som indledning til opgaven. Naturen og dyrene i Uganda Landskabet er meget forskelligt i Uganda. Der er både bjerge, sletter, græsstepper, savanner og regnskove. Det regner ikke lige meget i hele landet, og det betyder også, at der er meget stor forskel på, hvordan regionerne ser ud. I den nordlige delfalder der ikke særlig megen regn, og området er derfor meget tørt. I syd falder der næsten regn hele året rundt, og landskabet er frodigt og grønt. Som du sikkert ved, er mange af dyrene i Afrika truede. Man har tre grader, for hvor truede og hvor tæt på at uddø dyrene er. De allermest truede kalder man akut truede, så er der de truede og de sårbare. Hvor truede de e,r afhænger af, hvor mange dyr der er tilbage, og om der er levesteder for dem. For at beskytte dyrene kan man for eksempel bevare deres levesteder ved at beskytte områder og lave naturparker. - Det kan være en del af en bæredygtig udvikling at gøre det. Chimpansen Chimpansen er det dyr, der er menneskets nærmeste slægtning. Chimpansen lever i den tropiske regnskov omkring Ækvator i Tanzania, Rwanda, Burundi og Uganda. Der er omkring chimpanser tilbage, og det gør chimpansen til en truet dyreart. Den er mest truet af krybskytteri og manglende levesteder. Chimpansen er et meget socialt dyr og kan leve iflokke på helt op til 120 individer. Chimpansen er hovedsageligt vegetar, men kan ud over planter også godt spise insekter og fugleæg. Chimpansen kan blive op til 1.7 meter høj og veje mellem 40 og 55 kg. Elefanten Den afrikanske elefant er det største landdyr her på jorden, og den lever iflere dele af Afrika blandt andet i Uganda - i nationalparker med skov og savanne. Elefanternes stødtænder kan blive op til 3 meter lange, og elefanten har været meget jaget på grund af det eftertragtede elfenben, som stødtænderne er lavet af. I 1990 blev der lavet et internationalt forbud mod handel med elfenben, og det gør, at elefanten ikke er så jaget mere. Elefanten er dog stadig en truet dyreart. Der er et sted mellem og elefanter i Afrika. Elefanten lever i mindre flokke på stykker. Ofte ser man flere elefantflokke sammen i en større flok, hvis de er ved et fælles vandhulfor at drikke vand. Elefanten er vegetar, og en han elefant æder mkring 250 kg græs, blade og bark hver dag. Derudover kan de drikke mere end 100 liter vand hver dag. Elefanten

6 kan blive op til 4 meter høj, hannerne kan veje op til 6000 kg og hunnerne op til 3500 kg. En elefant bliver typisk år gammel. Flodhesten Flodhesten er et af de farligste dyr for mennesker i Afrika, og der er flere, der bliver slået ihjel af dem hvert år. Man ser som oftest flodhesten i vandet i floder eller søer, hvor den kan dykke under vandet i op til 3-4 minutter. Flodhesten lever i grupper af op til 15 til 30 dyr. Flodhesten er omkring 1.5 meter høj og kan veje op til 2000 kg. Flodhesten findes over store dele af Afrika, også i Uganda, men er en sårbar dyreart. Om natten går flodhesten op på land for at græsse, og det er når den er på land, at den er mest farlig. Passerer man dens vej på land bliver den meget aggressiv og kan slå et menneske ihjel. Den vil dog ikke spise mennesker da den er vegetar. Flodhesten æder op til 40 kg græs på en nat. Gorillaen Den gorilla, man kan finde i Uganda, er bjerggorillaen, og den lever blandt andet ibwindi Nationalparken. Flere end halvdelen af verdens bjerggorillaer lever i Uganda. Bjerggorillaen lever i den tropiske regnskov omkring Ækvator på grænsen mellem Uganda, Rwanda og Congo. Der er kun tilbage af dem. Dermed er den en akut truet dyreart, som er tæt på uddø på grund af krybskytteri og manglende levesteder. Bjerggorillaen lever iflokke på Oftest er der kun én voksen han i en flok. Hannen bliver kaldt for sølvryg på grund af de sølvfarvede hår på hans ryg. Sølvryggen er far til alle nye unger iflokken. Bjerggorillaen er vegetar og æder kun planter. De kan blive op til 1.8 meter høje, og hannerne kan veje op til 210 kg, mens hunnerne vejer mellem 70 og 100 kg. Giraffen Giraffen er det højeste dyr i verden og er nem at genkende med sin lange hals. Giraffen er almindelig i det østlige Afrika, og dermed i Uganda. Der er færre i det vestlige Afrika på grund af krybskytteri. Giraffen er ikke en truet dyreart. Girafferne lever på savannen og spiser af akacietræerne med deres 43 cm lange tunge til hjælp. Giraffen spiser, som et af de eneste pattedyr ud over elefanten, af træerne og kan æde op til 70 kg om dagen. Giraffen kan blive op til 5.2 meter høj. Hannerne kan veje op til 1400 kg og hunnerne op til 900 kg. De er som oftest sammen i grupper på mellem 2 og 12 dyr. Krokodillen Krokodillen er en af de største kødædere i Afrika, og den kan let dræbe et stort bytte - deriblandt mennesker. Krokodillen er et krybdyr og lever af fisk, mindre pattedyr og fugle. Krokodillen finder sin mad i eller nær vand ved at flyde lydløst i vandskorpen med åbent gab med kun øjne og næsebor oven vande. Alle krokodiller lægger æg, der graves ned blandt plantedele eller isandet ved flodbredden og udruges ved sol- og gæringsvarmen. I nogle landsbyer i Afrika beskytter befolkningen sig mod krokodillerne ved at bygge pælehegn omkring de flodbredder, hvor de henter vand og vasker tøj. Løven Løven, dyrenes konge, er Afrikas største kattedyr, og selv om den sjældent angriber mennesker, skal man ikke spøge med den. Oftest spiser løver forskellige antiloper og zebraer, og typisk jager de sidst på eftermiddagen. Løverne jager tit flere sammen, og det er typisk hunnerne, der jager byttet. I gennemsnit sover og hviler løverne sig 20 timer om dagen. Løver lever i grupper på op til 30, og de har deres territorier, hvor kun de må være. Løverne lever på savannen. Løven kan blive op til 1.2 meter høj og op til 3.3 meter

7 lang. Hunnerne vejer op til 150 kg, og hanner helt op til 225 kg. Løver lever i 8-10 år. Løven er en sårbar dyreart. Næsehornet Næsehornet er et af Afrikas mest truede dyr. Næsehornets horn kan være op til 1.2 meter langt, og næsehornet har været meget jaget på grund af det eftertragtede horn. Både det sorte og det hvide næsehorn er akut truede dyrearter. Forskellen på det sorte og det hvide næsehorn ligger ikke ifarven, men på deres størrelse og deres munde, der er formet efter hvad de æder. Det sorte er det mindste dyr og æder af buske, hvorimod det hvide græsser. I Uganda findes kun det sorte næsehorn, og i hele Afrika er der kun omkring 2700 sorte næsehorn tilbage. Næsehornet lever for sig selv og ses kun som par i parringssæsonen. Næsehornet kan blive op til 1.6 meter højt og vejer fra kg. Zebraen Zebraen er nem at kende med sine sorte og hvide striber. Der findes forskellige arter af zebraer, og man kan kende dem fra hinanden på deres striber. Den zebra, man kan finde i Uganda, har for eksempel en tynd brun stribe imellem de sorte. Zebraen græsser, men kan også æde afsmåbuske, og den har brug for vand at drikke hver dag. Ofte ser man zebraer sammen i mindre grupper og sammen med andre dyrearter som gnuer, elefanter og forskellige antiloper. Zebraen er stort bytte for løver, men hyæner og vilde hunde kan også finde på at nedlægge zebraen. Zebraen er omkring 1.3 meter høj og vejer fra kg.

8 Kort andagt Kort om livet i flygtningelejrene kort om hvor trygt vi har det selv. Lederen s 39 ML nr - Menneske din egen magt. Livet nu og i flygtningelejrene Efter diskussionen kan I som ledere fortalle om, hvordan det er i Uganda i dag, og hvilken form for hjalp vi giver etesoerne. Syng eventuelt 'Mennesket din egen magt' som indledning, da den jo netop handler om, hvordan Gud bruger vores hander til at hjalpe andre. I de mange flygtningelejre fik etesoerne nodhjalp via internationale organisationer, som har givet dem bade husly og mad, sa de kunne leve i tryghed vak fra bade LRA og karamojongerne. Men selvom nodhjalp er altafgorende for etesoernes liv, har det ogsa haft skyggesider. Nar man lever i flygtningelejre, glemmer man maske sine gamle vaner og den viden, man brugte i markerne, for man flygtede. Man bliver desuden ogsa vannet til at fa mad uden at gore noget for det selv. Maske tager du ogsa dine foraldres madlavning og tojvask som en selvfolge? Sadan er det for mange af de folk, der har boet i flygtningelejrene i mange ar. Nar de sa kan flytte ud igen, har de svart ved athuske, hvordan man gor og finde engagementet til det. Hjælp til selvhjælp I Uganda er der blevet langt mere trygt at bo, og etesoerne er begyndt at flytte ud og skal til at genopbygge deres samfund. I FDFs missionsprojekt stotter vi det udviklingsarbejde,der giver folk redskaberne til selv at skabe deres liv pa ny. Det man kalder hjalp til selvhjalp. Men hvad betyder det? Folgende sporgsmal kan vise forskellen: Hvad ville du helst give en sulten mand? En fisk eller en fiskestang? Sporgsmalet viser, at der er forskel pa nodhjalp og hjalp til selvhjalp (langsigtet hjalpearbejde). Svaret er, at det selvfolgelig vil vare rigtig fornuftigt at give ham en fisk, sa han kan fa noget at spise, ligesom man har gjort i flygtningelejrene. Men hvis han far en fiskestang og larer, hvordan man bruger den, sa kan han fange alle de fisk, han vil i fremtiden, og derved blive selvstandig og uafhangig af hjalp fra andre. FDF prover i samarbejde med Folkekirkens Nodhjalp at hjalpe de mange mennesker i Uganda, sa de netop far den selvstandighed og viden, der gor, at de selv kan kore deres samfund videre. Kære Gud Tak fordi at vi igennem vores FDF arbejde har mulighed for at hjælpe de mange folk i Uganda, der i dag kæmper med at opbygge et helt nyt liv. Vi beder for de mange flygtninge og udfordrede folkeslag rundt i verden, som hver nat har brug for dig og den tryghed, du kan give dem. Fadervor

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Afrika 1 Navn: Klasse: Dato: ELEFANT Indhold 1. Hvor kan du læse om snablen? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange muskler er der i en snabel? 3. Hvad æder elefanter?

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

AFRIKANSK OKSEFRØ PADDE

AFRIKANSK OKSEFRØ PADDE AFRIKANSK OKSEFRØ Vidste du at oksefrøen har fået sit navn efter sit brøl? Ja, den brøler som en okse når den føler sig truet. Hannen kan veje mere end 8 skolemælk! Nåh ja, udover at brøle når den føler

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! LØVE

TJEK DIN VIDEN! LØVE TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Afrika 2 Navn: Klasse: Dato: Indhold LØVE 1. Hvor kan du læse om flokken? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange kilo kød skal en stor han-løve helst æde hver dag? 3. Hvor

Læs mere

Asiatisk Løve. Aalborg Zoo deltager i det europæiske avlssamarbejde for truede dyrearter (EEP) på i alt 21 af havens dyrearter.

Asiatisk Løve. Aalborg Zoo deltager i det europæiske avlssamarbejde for truede dyrearter (EEP) på i alt 21 af havens dyrearter. Afrikansk Elefant Aalborg Zoo har haft elefanter siden 1948. I mange år var det asiatisk elefant, men i 1982 skiftede man til de afrikanske elefanter. Aalborg Zoo har i dag 3 afrikanske elefanter. Aalborg

Læs mere

æder en føde som kræver meget plads/fylder meget god og udholdende løber

æder en føde som kræver meget plads/fylder meget god og udholdende løber IAGTTAGELSESSKEMA Forestil dig at du ser et dyr på et hvidt papir. Blot ved at kigge på dyret, kan du finde ud af meget om dens levevis, så som hvad den æder, hvad den er god til, og hvad den er mindre

Læs mere

Spil fødekæde-stratego

Spil fødekæde-stratego Side 1/5 Fag/klassetrin: Natur/teknologi 3.-4. klasse. Omfang: 2-4 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Med denne opgave får eleverne en forståelse af, at jordens organismer

Læs mere

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne.

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne. DAGPÅFUGLEØJE Måske har du set en dagpåfugleøje før, den er nemlig ret nem at kende med sine flotte farver og de store cirkler på vingerne. Hvis der er fare på færde gnider den sine vinger mod hinanden,

Læs mere

Indsæt foto LEOPARD. Vægt Formering Hurtighed Længde Farlighed Levetid Vidste du? 80 kg 2 unger 60 km/t 1,7 meter. 60 kg Formering.

Indsæt foto LEOPARD. Vægt Formering Hurtighed Længde Farlighed Levetid Vidste du? 80 kg 2 unger 60 km/t 1,7 meter. 60 kg Formering. GEPARD-DRENGEN Opgaveark # Side /6 Dyrekort I dette opgaveark finder du dyrekort med fakta-oplysninger samt dyrebilleder, der hører til kortene. I lærervejledningen under vejledningen til natur/teknik-forløbet

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan FAKTA ARK Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan Lang og farlig rejse Svalerne er indbegrebet af den danske sommer og deres ankomst i april varsler sommerens komme. Før i tiden troede man,

Læs mere

Lærervejledning. Introduktion side 1. Undervisningsmaterialet side 2. Faktakortene side 2. Vedligeholdelse side 3. Kontaktadresser side 4

Lærervejledning. Introduktion side 1. Undervisningsmaterialet side 2. Faktakortene side 2. Vedligeholdelse side 3. Kontaktadresser side 4 Lærervejledning - samt svar på spørgsmålene i hæftet De dyrebare dyr Introduktion side 1 Undervisningsmaterialet side 2 Faktakortene side 2 Vedligeholdelse side 3 Kontaktadresser side 4 Svar på spørgsmål

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! GIRAF

TJEK DIN VIDEN! GIRAF TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Afrika 3 Navn: Klasse: Dato: GIRAF Indhold 1. Hvor kan du læse om farlige fjender? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor høj kan en stor han blive? 3. Hvor stort er et giraf-hjerte?

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 5. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Her ser I den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5. Lyseblå

Læs mere

Solstrålens sangbog. sangbog. - Sange for de helt små

Solstrålens sangbog. sangbog. - Sange for de helt små Solstrålens sangbog sangbog - Sange for de helt små Lille Peter Edderkop Lille Peter edderkop kravlede op ad muren, så kom regnen og skyllede Peter ned. Så kom solen og tørrede Peters krop, lille Peter

Læs mere

U- TURN UGANDA kassen Leder beskrivelse

U- TURN UGANDA kassen Leder beskrivelse UTURN UGANDA kassen Leder beskrivelse Kære leder Denne kasse er lavet for at hjælpe FDF ledere rundt i landet med at fortælle og forklare deres børn og unge om Uganda. Materialet kan bruges på flere forskellige

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Dyr har en anden måde at bevæge sig på end mennesker. Det vil sige,

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

Dyrebiografi om tigeren

Dyrebiografi om tigeren Trækfuglen Opgaveark Fag: Natur/Teknologi og Dansk, 3.-5. klasse, evt. 1.-2. klasse Omfang: 2-4 lektioner Dyrebiografi om tigeren I denne opgave skal eleverne lære, at pattedyr har særlige kendetegn, der

Læs mere

YEGO UGE UGE 45, NOVEMBER Kære patruljefører. Dette dokument er materialet til patruljemødet i uge 45, der skal omhandle Yego.

YEGO UGE UGE 45, NOVEMBER Kære patruljefører. Dette dokument er materialet til patruljemødet i uge 45, der skal omhandle Yego. YEGO UGE UGE 45, NOVEMBER 2016 Kære patruljefører. Dette dokument er materialet til patruljemødet i uge 45, der skal omhandle Yego. Netop dette materiale er tilpasset flokken, og kan enten bruges som inspiration,

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

YEGO UGE UGE 45, NOVEMBER Kære patruljefører. Dette dokument er materialet til patruljemødet i uge 45, der skal omhandle Yego.

YEGO UGE UGE 45, NOVEMBER Kære patruljefører. Dette dokument er materialet til patruljemødet i uge 45, der skal omhandle Yego. YEGO UGE UGE 45, NOVEMBER 2016 Kære patruljefører. Dette dokument er materialet til patruljemødet i uge 45, der skal omhandle Yego. Netop dette materiale er tilpasset gruppen, og kan enten bruges som inspiration,

Læs mere

At give FDF erne viden om Zambia, med fokus på koens rolle i Zambia og på hvorfor

At give FDF erne viden om Zambia, med fokus på koens rolle i Zambia og på hvorfor Er du er god ko? Målgruppe: Varighed: Formål: den er så vigtig. Puslinge/tumlinge evt. pilte. ca. 1 time og 30 minutter. At give FDF erne viden om Zambia, med fokus på koens rolle i Zambia og på hvorfor

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde.

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde. GRØNLANDSHAJ Grønlandshajen er det hvirveldyr, der kan blive ældst, faktisk regner man med, at den kan blive op mod 500 år gammel. Den kan blive over 5 meter lang og veje over 1.000 kg. Vidste du, at grønlandshajen

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE SVÆRHEDSRAD HVOR LØSES OPAVEN? PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Savannen i Afrika - dyrene og deres føde Middel (4. - 6. klasse) Savanneudstillingen i kælderen Jan Larsen, Naturhistorisk Museum Trine

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids.

For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids. Pilleløb For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids. Formålet med løbet er at virkeliggøre for børnene,

Læs mere

I Uganda mødte jeg de lodne fætre

I Uganda mødte jeg de lodne fætre I Uganda mødte jeg de lodne fætre (November 2012) I lang tid har det stået højt på min ønskeliste: Jeg ville gerne møde menneskets lodne fætre. Jeg har læst, at vi har 98-99 % gener fælles med gorillaer,

Læs mere

Svømmeprogram 3. august 2015

Svømmeprogram 3. august 2015 Svømmeprogram 3. august 2015 Introduktion - Formiddag Reglerne i hallen Navneleg med dyr Vi passer på hinanden i svømmehallen Ikke hoppe i vandet før instruktøren har givet tilladelse hertil Man må ikke

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

Lærereksemplar. kun til lærerbrug. Mit navn: Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato. Så mange år er jeg: år 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Lærereksemplar. kun til lærerbrug. Mit navn: Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato. Så mange år er jeg: år 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Mit navn: Så mange år er jeg: år 0 9 8 7 6 5 Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato Datoen for børnenes fødselsdag skrives ind i månedsfeltet. Tegn dig selv. Tegn mønstrene færdige og

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 3 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: BÆVER Indhold 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange bævere slap man ud i den danske

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

REGNSKOVEN KORT FORTALT

REGNSKOVEN KORT FORTALT REGNSKOVEN KORT FORTALT Verdens regnskove Den tropiske regnskov er et af verdens ældste økosystemer, og man mener, at der har eksisteret regnskov på Jorden i 60 80 millioner år. Verdens regnskove ligger

Læs mere

Udfordringen. Indledning og formål. Mulm og Mørke

Udfordringen. Indledning og formål. Mulm og Mørke Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Forløbets varighed: 4 trin + en nat Udfordringen Indledning formål Dette mærke tager fat i en stolt spejdertradition, nemlig at

Læs mere

DE UNDERJORDISKE LYRIK ALBUM: IND I FLAMMERNE

DE UNDERJORDISKE LYRIK ALBUM: IND I FLAMMERNE DE UNDERJORDISKE LYRIK ALBUM: IND I FLAMMERNE 1. Ind I Flammerne Selvom jeg ved at der kun er mørke for enden af tunnelen kaster jeg mig hovedløst ind i flammerne der omgiver dig Du efterlader mig i et

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Gul/blå ara. Beskrivelse:

Gul/blå ara. Beskrivelse: Gul/blå ara Den gul/blå ara er en af de største papegøjearter udover hyacint araen, panden er grøn, brystet er gult, og resten af fuglen er blå. Ansigtet er hvidt, med streger omkring øjnene, iris er grålig.

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 ODDER. 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 ODDER. 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: ODDER Indhold 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side: Gå tæt på teksten 2. Odderen er et patte-dyr. Hvorfor? 3.

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten FØRSTE BOG OM ANDERSSON / FURBERG / GYLLENSTEN Bogens første del handler om marsvin. De er gode kæledyr, som godt kan lide at blive aet og krammet. De findes i forskellige racer og farver og kan have lang

Læs mere

10 LEGE TIL DANSK FOR ALLE DYR I AFRIKA

10 LEGE TIL DANSK FOR ALLE DYR I AFRIKA 10 LEGE TIL DANSK FOR ALLE DYR I AFRIKA Lege Nr. 1 Fangeleg. Kødædere og planteædere Kort til fangeleg 1 og 2 (bilag 1) To elever udvælges til at være fangere. Den ene får et kort med en giraf. Den anden

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Forlæng din badeferie med safari i Tsavo & Amboseli

Forlæng din badeferie med safari i Tsavo & Amboseli Forlæng din badeferie med safari i Tsavo & Amboseli Per person, 4 dage fra kr. 5.500,- v/2 REJSERUTE: MOMBASA TSAVO ØST AMBOSELI - TSAVO VEST - MOMBASA Udsigt til Afrikas Tag - Kilimanjaro og safari i

Læs mere

HVEM BOR HER? Dyr og arkitektur MAPPENS INDHOLD: VI SKAL

HVEM BOR HER? Dyr og arkitektur MAPPENS INDHOLD: VI SKAL HVEM BOR HER? VI SKAL aflæse kort og finde dyrenes placering styrke finmotorik og udvide rumlig opfattelse iagttage rum og lede efter specifikke genstande lære om dyr tale om dyrene og hvordan de bor styrke

Læs mere

Ordsprog og talemåder

Ordsprog og talemåder Ordsprog og talemåder Navn: Klasse: Hvad er forskellen? Når vi taler eller skriver, bruger vi nogle gange andre vendinger og sætninger til at forklare, hvad vi egentlig mener. Disse kaldes ordsprog eller

Læs mere

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666 Særtryk Elevhæfte Natur/teknologi Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA alinea.dk Telefon 3369 4666 Når vi har vinter og koldt vejr i Danmark, er der andre steder, hvor det er stegende hedt. Det er

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 3-4. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Hej venner jeg er den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5.

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Men myren må man ikke tisse på, og derfor råber jeg: La vær og stå og tis på myren, men gå hjem igen med jeres tissemyretissemænd!

Men myren må man ikke tisse på, og derfor råber jeg: La vær og stå og tis på myren, men gå hjem igen med jeres tissemyretissemænd! God morgen, sol God morgen, sol! God morgen, morgensol, som skinner ned på bellis og viol og ned på Jens og Karl, de frække fyre, der står og tisser på en tissemyre. Men myren må man ikke tisse på, og

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på Den Kreative Platform Her finder du instruktionerne til de standard 3D cases der anvendes i enhver proces på Den Kreative Platform. De har samme

Læs mere

Introduktion til Historiekort

Introduktion til Historiekort Introduktion til Historiekort Formålet med Historiekort (Story Cards) er, at udvikle børns forståelse af grundlæggende sproglige begreber og at støtte udviklingen af talesproget. Historiekort indeholder

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan:

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan: Skovkontrakten Skovkontrakten, den er vigtig! Alle dyr og nisser har skrevet under på den, og har lovet at holde den. Hvis der er en eller anden der bryder den, vil ingen af de andre have noget med dem

Læs mere

Turen går til Myanmar

Turen går til Myanmar Turen går til Myanmar kap 1 Sophie og Mads sidder i skolen, de er bedste venner. Sophie er 13 år gammel, har mørkebrunt hår og har blå brune øjne. Mads er 13 år gammel, har lyst hår og grønne øjne. De

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Registreringsskema børnehaveklasse (gruppe)

Registreringsskema børnehaveklasse (gruppe) Registreringsskema børnehaveklasse (gruppe) BØRNEHAVEKLASSE (GR.) > REGISTRERINGSSKEMA > RIM 1 Rim Dato: INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne del siger noget om barnets lydlige opmærksomhed.

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP

naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte

Læs mere

Insekter og planter Lærervejledning 3.-4. klasse. Insekter og planter FÆLLESMÅL

Insekter og planter Lærervejledning 3.-4. klasse. Insekter og planter FÆLLESMÅL Insekter og planter I skal til at undersøge insekter og planter. Undersøgelse af insekter og planter er et emne, der både fagligt og i praksis kan lade sig gøre fra 3. klasse. Denne beskrivelse er rettet

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Goddag-sang. Goddag, goddag, goddag alle sammen Goddag, goddag, goddag alle sammen! Farvel-sang

Goddag-sang. Goddag, goddag, goddag alle sammen Goddag, goddag, goddag alle sammen! Farvel-sang Alle vores morgensamlinger starter med at alle børn og voksne holder i hænderne og synger goddag. Når morgensamlingen er slut, holder vi igen i hænderne og synger vores farvelsang. Når hver enkelt sang

Læs mere

Uganda Perler På Stribe

Uganda Perler På Stribe PRIVAT SAFARI MED ENGELSK- TALENDE REJSELEDER INKL. CHIMPANSE OG GORILLA PERMIT VÆRDI KR. 5.000 Uganda Perler På Stribe 9 DAGE MED AFREJSE HVER DAG, ÅRET RUNDT. Entebbe Kibale Queen Elizabeth N.P Bwindi

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE

REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE Regnskovens træer, overliggerne, kan blive op til 80 meter høje. Altså højere end både Rundetårn og tårnet i København ZOO! Men hvor høje bliver træerne i Danmark egentlig?

Læs mere

Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden

Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden 1 For hvert kilo miofino kaffe, du køber, går 1 krone til kaffebønderne og deres familier i Rwanda. Det hele startede med en vision om, at Selecta

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Fugle i Danmark - ved vandet Let (0. - 3. klasse) 1. sal Mads Valeur Sørensen og Ida Marie Jensen Naturhistorisk Museum Mads Valeur

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 8 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge8_familie.indd 1 06/07/10 11.25 Uge 8 l Familie og arbejde Ved

Læs mere

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus.

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Man kan have en hund eller en kat, men man kan også have en gna-ver, som mar-svin, ham-stre eller ka-ni-ner. Et kæledyr er et dyr, som man holder af. Man

Læs mere

Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke!

Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke! Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke! Billede 1: Markfirben Kilde: Colourbox For Danmarks største øgle, markfirbenet, udgør de solbeskinnede skråninger langs Fodsporet

Læs mere

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus.

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus. Side 1 Ulvens børn historien om romulus og remus Side 2 Personer: Numitor Amulius Rea Romulus Remus Side 3 Ulvens børn historien om romulus og remus 1 Tronen 4 2 Guden Mars 6 3 To sønner 8 4 Romulus og

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Arbejdsbogen 1. Ny udgave. Gerner Birk Kristiansen. Tekst og tegninger DATO:

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Arbejdsbogen 1. Ny udgave. Gerner Birk Kristiansen. Tekst og tegninger DATO: Gerner Birk Kristiansen Tekst og tegninger DATO: Arbejdsbogen 1 Ny udgave Her er en masse materiale, der kan anvendes i børnehaveklasserne. Der er naturligvis en sammenhæng i hæftet, men underviseren låses

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Afrika FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Afrika FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Evaluering for Natur og Teknik på Ahi Internationale Skole 2013-2014

Evaluering for Natur og Teknik på Ahi Internationale Skole 2013-2014 Fællesmål Ahi Internatioanel Skole efter 2.kl sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve, funktion og anvendelse Eleverne

Læs mere

1. 1,2 kg. 2. 1,8 kg

1. 1,2 kg. 2. 1,8 kg Hvor stammer Bisamrotten fra? 1. Asien 2. Nordamerika 3. Centraleuropa Du får et Forebyggelseskort, fordi der sættes fælder op i din by. Hvor høj en vægt kan en Bisamrotte opnå? (tre svarmuligheder) 1.

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 63.6 HØNE. 1.På hvilken side kan du læse om fjer og føde? Side: 2. Hvad har høns øverst på hovedet?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 63.6 HØNE. 1.På hvilken side kan du læse om fjer og føde? Side: 2. Hvad har høns øverst på hovedet? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr på gården 2 Klasse: Decimal-nummer: 63.6 Dato: HØNE Indhold 1.På hvilken side kan du læse om fjer og føde? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvad har høns øverst på hovedet?

Læs mere

Malebog I zoologisk have med Sam og Lucca. Af Asbjørn Lønvig, kunstner

Malebog I zoologisk have med Sam og Lucca. Af Asbjørn Lønvig, kunstner Malebog I zoologisk have med Sam og Lucca. Af Asbjørn Lønvig, kunstner Lucca er 3 år gammel og Sam er 6 år gammel. Lucca går i børnehaven "Spilopmagerne" i Middelmark. Sam går i børnehaveklassen i Middelmark

Læs mere

Aktivitetshæfte. indsamling kulturmøde rettigheder

Aktivitetshæfte. indsamling kulturmøde rettigheder Aktivitetshæfte indsamling kulturmøde rettigheder Hvem er med i U-TURN UGANDA udvalget? Jeanet Flørnæss Fischer, formand Tine Lykke Stenum, sekretær Thomas Heie Nielsen, fotograf Bettina Alveen Line Bram

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Quiz og byt Spættet Sæl

Quiz og byt Spættet Sæl Quiz og byt Spættet Sæl Formål: En aktivitet som er god til at træne elevernes ordforråd, viden og færdigheder. Metoden er her eksemplificeret med Spættet Sæl, men kan bruges med alle andre arter. Antal

Læs mere

Workshop Fortællingen om landslejren Landslejrkurset

Workshop Fortællingen om landslejren Landslejrkurset Workshop Fortællingen om landslejren Landslejrkurset 18.- 20.9.2015 Denne workshop er udarbejdet af Leder og uddannelsesudvalget på Landslejren. I kan altid skrive til udvalget på LogUll2016@gmail.com

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Da Gud skabte alt

Børnebiblen præsenterer. Da Gud skabte alt Børnebiblen præsenterer Da Gud skabte alt Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Byron Unger; Lazarus Bearbejdet af: Bob Davies; Tammy S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children

Læs mere