Bus i Stjær og omegn. Resultat af medborgerspørgeskemaundersøgelse. Juni 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bus i Stjær og omegn. Resultat af medborgerspørgeskemaundersøgelse. Juni 2010"

Transkript

1 Bus i Stjær og omegn Resultat af medborgerspørgeskemaundersøgelse Juni 2010

2 Resumé Der er i alt 157 besvarelser, hvoraf 85% er fra Stjær. 57% benytter bussen mindst én gang hver uge. 62% køre mest ture, der går uden for Skanderborg Kommune, og hele 44% svarer, at alle ture går uden for Skanderborg Kommune. Næsten halvdelen svarer, at de pendler ifm. job eller videregående uddannelse. 60% bruger ½-1½ time på at pendle hver vej, og 70% kan kun acceptere en lille eller ingen forøgelse af pendlertransporttiden. For 35% havde det afgørende betydning, at der var busforbindelse, da de valgte deres nuværende bolig. I 61% af husstandene er der én eller ingen bil. Mens der i kun 8% af husstandene er blot én voksen.

3 Generelle Udsagn 1/6 Er utroligt vigtigt at beholde rute 109, da mange tager bussen fra Stjær og omegen. Folk vil flytte herfra og landsbyen vil uddød. Man kan ganske enkelt ikke lukke linie 109, og dermed afskære folk fra arbejdspladser i Århus og andre steder, samt muligheden for at tage bus til diverse uddannelsessteder!!! Dette ville være en katastrofe for byen!!!! Det vil være en katastrofe for de små byer herude hvis der sker forringelse af bus 109 eller hvis den helt nedlægges!! Stort problem uden busrute for pendlerne - hvordan skal fx vores unge komme til gymnasiet i Skanderborg/Viby uden busrute? Det er katastrofalt for Stjær by`s borgere hvis busforbindelsen ikke er mere. Bla.pga.: Det bliver umuligt for børn/unge at komme til uddannelses steder/fritidsaktiviteter. Ældre kan ikke komme til læge/tandlæge, borgerservice centre og ligende. Pendlere kan ikke komme til arbejde. En sådan LIVSNERVE som bus 109 er for mange borgere kan bestemt IKKE undværes Vi her i Stjær,som dagligt bruger bus 109, vil gerne fortsat være med til at være "VERDENSREDDERE". Jeg er meget afhængig af buslinie 109 fra Smedeskovvej i Galten til Stjær. Jeg har boet i Stjær siden Dengang var der ikke noget, der hed buslinje 109. Ønsker Skanderborg Kommune at nedlægge de mindre byer? Hvis småskoler rundt omkring bliver nedlagt og nu busforbindelser - ja så nedlægges landsbyerne - hvem gider flytte hertil? Jeg synes 109 skal bibeholdes - evt. i en anden form. Det er vigtigt at den kører mellem Galten og Århus via Storing, Stjær, Jeksen, Adslev, Bjertrup og Hørning. Er det skift i Hørning så OK, men det er essentielt at der køres ind over de små byer her ude på landet.

4 Generelle Udsagn 2/6 Det er vigtigt for en by i vækst, at man kan komme til og fra byen. Det er nødvendigt, den kan ikke undværes af vores ungdom, eller af dem, der enten har valgt ikke at have bil, ikke har kørekort eller ikke har råd til bil. Hvis vi en dag er nødt til at afhænde bilen, (alder, kørekortfornyelse) vil vi være tvunget til at flytte fra byen. Iøvrigt, mener jeg det er en offentlig forpligtelse, at servicere borgerne med offentlig transport. Urimeligheder, som busser der kører i halen på hinanden på de store indfaldsveje mod storbyerne og iøvrigt parallelt med togene bør tages op inden der tages beslutninger. Der kunne evt. overføres midler fra disse ruter til de øvrige ruter. Er det politikernes opfattelse, at man bor i udkantsdanmark, når man bor 15. km. fra Århus? Det fantastiske flertal i byrådet må da kunne finde en løsning, det blev der lagt op til i valgkampen, mon det holder nu, hvor virkeligheden har overhalet valgløfterne? Det er ikke kun mig der gør stor nytte af denne bus linje, mange står ved busstoppesteder især om morgenen og eftermiddagen er mange med. Jeg har to drenge der går på gymnasiet i Skanderborg og hvis rute 109 nedlægges kan de ikke komme i skole God busforbindelse til århus er altafgørende, hvis folk uden bil, gamle mennesker og familier uden to større indtægter/biler skal have en chance for at bo i Stjær. Bevar 109éren... som den er nu!!! Ikke noget med at skifte en masse gange, fordi man skal mod Århus og ikke Skanderborg. SKAL BLIVE VED MED AT EKSISTERE"

5 Generelle Udsagn 3/6 En bus rundt i Skanderborg kommune kan bestemt ikke erstatte ruten ind til Århus. Jeg vil blive meget ked af det, hvis busruten til Århus bliver fjernet og jeg mener ikke den kan erstattes af en rute til Skanderborg. jeg håber at alle vil se hvor stor indflydelse bus nr. 109 har for galten-omegenens beboer, unge så vel som gamle! Bussen til fx Stjær kører allerede sjældent, så det ville være en stor skam at bustiderne forsvandt helt!! Please lad vær med at fjerne bussen! Bus 109 er et alternativ til Bil nr. 2, Vi bruger cyklen til arbejde 6.5km og 15km hvis det ikke er meget dårligt vejr. Hus priserne må forventes at falde hvis bussen forsvinder, det giver også mindre Ejendomsvurdering og dermed lavere Ejendomsskatter til kommunen Vi har en au-pair som vil få et svært socialt liv + dårlige muligheder for at gå til f.eks. dansk. Derudover har vi også snart 3 teenage børn i en lille landsby uden kontakt med omverdenen. Det er ikke optimalt. Da vi for to år siden flyttede til Stjær, var det som sagt afgørende, at der var busforbindelse til Viby, hvor jeg arbejder. Vi havde ikke råd til at have to biler. Desuden er busforbindelsen til Århus afgørende for, at man kan bo i Stjær med store børn/unge mennesker. Så hvis der fortsat skal flytte børnefamilier til byen (og de allerede herboende ikke skal flytte væk), er det meget vigtigt, at der er busforbindelse til Århus. det ville være rigtigt uheldigt hvis ruten nedlægges, min famile vil overveje fraflytning af byen hvis mine børns muligheder for transport fjernes.

6 Generelle Udsagn 4/6 Jeg synes det er frygteligt, hvis bussen forsvinder. Vi bruger den på arb., i skole (2 børn i gym.) og til børnenes arb.. Lige nu har børnene valg mulighed, når de skal videre på en gym. udd., det vil de ikke få, hvis bussen forsvinder. Vi bliver meget isoleret. Forsvinder busforbindelsen vil jeg/vi overveje at flytte fra kommunen. Her bliver jo som at bo i et hul i jorden uden særlig mulighed for at komme til noget som helst. Jeg er lige fyldt 60 år, hvilket vil gøre at jeg i årene fremover bliver mere afhængig af at der er en busforbindelse. Jeg håber virkelig på, at der vil blive oprettet et alternativ, hvis busruten bliver nedlagt. Uden eget køretøj kan jeg ikke komme til læge, tandlæge, diverse service butikker, togstation for at besøge børn, børnebørn, biograf, teater + museums besøg. Mit hus vil være vanskelig at sælge. Jeg synes ikke at det er rimeligt at det er de små byer, med en busrute der skal "straffes". Hvis man tager til Århus og ser hvor mange busser der køre rundt næsten de samme steder, så burde man fjerne nogle af dem og ændre lidt på deres ruter. Men en fjernelse af 109 ruten vil betyde at rigtig mange mennesker kommer til at lide af det både arbejdsmæssigt og uddannelsesmæssigt. For en familie med børn er det vigtigt, at der er mulighed for pendling med bus i myldretiden, så det kan lade sig gøre at nøjes med én bil. Det rart at have mulighed for at komme med bus uden for myldretiden, så man kan deltage i sociale og kulturelle arrangementer, uden at skulle passe på med at drikke alkohol. Det er vigtigt og nødvendigt, at vi alle står sammen om, at bevare vores busforbindelse. Vi er så heldige, at have fået 2 sider i JP og dermed pressens bevågenhed på problemet ved nedlæggelse af linie 109. Dette har ofte vist sig, at være en speciel god "metode" til at få politikerne i tale. Jeg håber, at artiklen følges op med kommentarer fra de ansvarlige. Helt overordnet kan vi jo ikke alle bo i de store byer og må derfor have mulighed for - som et minimum - at transportere os til uddannelse,arbejde, lægebesøg m.m.

7 Generelle Udsagn 5/6 Landsbyer uden busforbindelser er ikke et realistisk bosted for familier med børn i alderen dvs. børnefamilier vil fraflytte landsbyerne/ikke bosætte sig i landsbyerne. Ældre/pensionister vil ligeledes få svært ved at bo i landsbyerne, hvis busruterne lukker. Lukning af busruterne vil være en alvorlig trussel mod landsbyerne. Det ville være byens død, hvis busforbindelsen bliver lukket, da der så vil være ca 5 km til nærmeste bus (i harlev) Vi bakker fuldt op om "kampen" for at bevare busforbindelse i Stjær, da det er af afgørende betydning for børnenes /de unges muligheder for at nå frem til uddannelsesinstitutioner og Århus generelt. Har de tænkt sig at lukke Stjær, og hvad med lukningen af biblioteket. Hvis buslinjen fjernes dør byen stille og roligt... Hvad bliver det næste Det kan blive vanskligt for de unge at komme frem til deres uddannelsested, både til Skanderborg,Silkeborg og Århus. vil gerne bussen, men jeg kan ikke komme til skåde til kl og stadigvæk nå at afleverer børnene når børnehaven åbner og skal de skal hentes inden 17.00, jeg har fri kl HJÆLP VIL GERNE BRUGE JERES BUS! jeg hved at der mange ældre der ikke kan komme over handle og mine børnbørne kan heller kommer over og der er mange der er med busen på nogle mange tidspungmen prøv selv at køre i busen på alle tids pung der er da også mange der ikke har bil tænk på det Det vil være en skam at nedlægge/forringe 109'eren. Den kører sjældent nok i forvejen. Vores barn (pt. 3 mdr.) ville da også have godt af at kunne komme rundt på egen hånd til den tid, ikke mindst til uddannelse i andre byer. Ærgeligt hvis man bliver nød til at have to biler.

8 Generelle Udsagn 6/6 Jeg søger aktivt job og vil være helt afhængig af bussen specielt i vintertiden. Uden buslinien vil det være nødvendigt at købe endnu en bil. En meget dårlig løsning. Dette spørgeskema er ikke rettet mod fremtidig brug af ruten. Vi forventer en stigning i forbindelse med at vores børn skal forlade Stjærskolen og efteruddannes andre steder. I sidste ende betyder det affolkning af Stjær, da en landsbys beboere bør have krav på at kunne komme til de større byers nødvendige faciliteter med offentlig transport. Det går meget ud over lokal samfundet og de unge mennesker får problemer med at tage en ungdomsuddannelse. hvis i nedlægger linje 109, vil hele byens ungdom blive låst fast. Hey - Midttrafik! LEAVE THAT BUS ALONE. Jeg ville gerne benytte bussen mere, men da jeg har skiftende arbejdstider, kan det ikke lade sig gøre, fordi bussen ikke kører mere, når jeg får fri fra arbejde. Der ud over må vi mene at der betales den samme skat i hele Skanderborg kommune, og derfor må kune forventes den samme service for alle borger. Bevar 109'eren. Den kører godt og stabilt på de afgange der er i dag. Jeg brugte den selv dagligt til pendling i flere år før mit arbejde flyttede udenfor 109'eren rute. Hvis man vil have flere kunder må man investere. Ikke skære ned! Forøvrigt er belægningen på 109'eren på omkring 70% hvilket er temmelig godt i Midttrafiks område.

9 Hyppighed og Formål

10 Destination og Årsag

11 Transporttid

12 Betydning for valg af bopæl

13 Biler

14 Hvis bussen forsvinder - udsagn 1/11 Så må jeg droppe min uddannelse og finde arbejde i Stjær! Kan ikke komme til håndboldtræninger i Skanderborg Kan ikke kommer på job i Århus At man er total afhængig af kørekort/bil! I tilfælde af regn og sne er det begrænset hvor morsomt det er at cykle de 10 km til skanderborg, for at cykle hjem igen! Så kan jeg ikke komme på arbejde Så kan jeg ikke komme i skole Bilen skal køre mere En nedlæggelse af bus 109 vil have store konsekvenser, både for mig som pendler og for alle de unge mennesker der bor i Stjær by. Hvis der ikke var en bus til Århus ville jeg ikke have mulighed for at komme på arbejde uden at skulle købe bil nr. 2. Det er både alt for dyrt for os og føles ikke særlig miljøvenligt. Desuden vil vi skulle hente og bringe vores børn konstant. Da vi bosatte os i byen Stjær var det en forudsætning at der var en busforbindelse ind til Århus og Skanderborg. Hvis bussen nedlægges bliver vores lille landsby afskåret fra de større byer og gør det mindre attraktivt at bo her. Det vil desuden besværliggøre vores og mange andres hverdag - tidsmæssigt samt økonomisk. Så kan det blive meget besværligt at bo i Stjær, og vi vil skulle købe en bil mere eller flytte fra byen så kan jeg ikke komme på arbejde!!!!!!!!!!!!!!! Jeg har ikke mulighed for at komme hjem fra arbejde.

15 Hvis bussen forsvinder - udsagn 2/11 Hvis bus 109 bliver nedlagt går det i den grad ud over byens unge, og deres muligheder for at komme rundt til videregående uddannelser. Stjær er en by i udvikling, og det vil være trist hvis vi mistede vores bus. Så kan jeg ikke møde på arbejde i vinterperioden. Bliver nødt til at anskaffe en ekstra bil Jeg kan ikke gå på Gymnasiet - få uddanelse. Vi skal overveje køb af ekstra bil Vi skal anskaffe bil nr. 2 i vores husstand. Jeg må droppe gymnasiet, at synge i Århus pigekor og mit arbejde i Århus! Så mister mine børn muligheden for sidenhen at tage selvstændigt til Århus/Skanderborg. At lære selvstændighed i forhold til evt. skoleskift fra 9. klasse og i gymnasiet. De bliver ganske enkelt stavnsbundet i Stjær...da jeg ikke har tænkt mig at bruge min fritid på at være chauffør. Så da ville alternativet være, at vi slet ikke vil bo her. Det vil være rigtig dårligt ift. mine 2 teenagebørn - der bruger bussen 3-4 gange om ugen (blandt andet Stjær-Århus eller Stjær-Galten) Afhængighed af andre der kan køre Jeg ville ikke kunne gennemføre min iddannelse.. Det vil betyde at jeg flytter fra byen, før eller siden, da min børn ikke har mulighed for at transportere sig selv til uddannelse osv

16 Hvis bussen forsvinder - udsagn 3/11 Helt reelt kan jeg ikke kommme til og fra arbejde. Da jeg ikke har kørekort, bliver det en nødvendighed at flytte fra Stjær og til en by med busforbindelse. Kan ikke komme på hhx uddannelse Så er der ingen alternativer, hvis man ikke har bil. Der er ingen mulighed for at benytte bussen, medmindre man vil eller kan cykle til de nærliggende byer, som har en sådan forbindelse. Ingen jeg fik bil, brugte jeg bussen hver dag, frem og tilbage, og den mulighed skal mine børn også have, så vi ikke er afhængig af, at skulle køre dem, til deres videregående uddannelser, når den tid kommer! Kan ikke tilbyde mine dagplejebørn spændende oplevelser. Bruger også bussen til Århus på mine fridage når bilen er optaget. Gæster uden bil er afskåret fra at besøge os. Hvis busforbindelsen forsvinder, så kan jeg ikke komme til skanderborg, hvor jeg går i skole. Jeg kan desuden heller ikke komme hjem, hvis jeg er inde i Århus. Jeg kan ikke komme i skole. Jeg kan ikke komme på arbejde. Det betyder, at det bliver vanskeligt at passe mit job. økonomisk umuligt for mig at komme frem Jeg kan ikke passe møder i forbindelse med mit arbejde. Jeg er afskåret fra at komme fra Stjær. Det betyder at mine børn ikke kan tage, bussen til århus i fritiden. Derudover kommer det til at betyde at de ikke kan komme til uddannelses institutioner når de stopper på Stjærskolen. Så får jeg svært ved at beholde mit arbejde.

17 Hvis bussen forsvinder - udsagn 4/11 Det vil være rigtig ærgerligt - ikke mindst for vores børn, der mister muligheden for at komme med bus til og fra Storring. Jeg må muligvis ud og finde nyt job. Gæster som evt. skulle komme på besøg, kan nu kun komme hvis de er i bil. Jeg kan ikke komme til min skole. Mine forældre skal hente mig i Århus Rigtid dårlig da vi er mange der ikke har køre kort så skal man gp fra storring til silkelandevej det kan da ikke være rigtig at i ikker tænker på på alle dem som ikke har bil både unge og ældre i skulle selv være afhendig af busen. Bliver isoleret i Stjær, nogle dage vil jeg ikke kunne komme på job Det vil være svært for mig at passe mit arbejde i Århus, da jeg ikke altid har mulghed for at følges med min mand i bilen. Desuden har jeg en datter, som har behov for busssen for at komme til sit uddannelsessted i Skanderborg. Afskæres fra at kunne komme hjemmefra uden bil = øv Det vil betyde at vi skal anskaffe bil nr.2 hvilket jo selvsagt vil belaste miljøet. Dernæst vil flere fra min familie have svært ved at komme på besøg, og omvendt. Det ville have en enorm betydning. Det er alfa omega for at jeg, som teenager, ser Stjær som en aktraktiv by at bo i. Uden bus gennem Storring får jeg to problemer (Jeg har ikke kørekort): 1. Jeg vil dagligt være nødt til at cykle 2 km til anden offentlig transport for at komme på arbejde - et problem i sig selv da jeg ofte har kg bøger + computer etc. med, og da jeg har astmalignende problemer i koldt vejr. 2. Jeg vil miste min mulighed for at købe ind på egen hånd. Der er ingen indkøbsmuligheder i Storring. Det bliver røvsygt at bo i Stjær, da man vil blive stærkt isoleret fra omverdenen.

18 Hvis bussen forsvinder - udsagn 5/11 Jeg skriver på vegne af mine børn, som vil være kommende brugere af busserne i f.b kommende uddannelse. Det vil være en frygtelig for de unge mennesker, at de en meget tidlig alder vil være nød til at forlade byen, for at kunne få sig en uddannelse. "flexibilitet cykler nogen gange den ene vej og tager bussen den anden. børnene mister muligheden for selv at komme rundt til kammerater og fritidstilbud i Skanderborg" Vi har 2 drenge som går i gymnasiet i Viby, det vil de ikke have mulighed for hvis ruten nedlægges Mine børn har ingen mulighed for at komme udenfor Stjærs grænse uden at skulle køres, hverken til uddannelse om 1 år, eller i biograf, møde venner fra fx Galten så har jeg ingen mulighed for at besøge og handle ind for min mor. ligeledes kan hendes børnebørn ikke blive passet når jeg er på arbejde, hvis der ikke går en bus den vej at jeg mister nogle af mine bedste venner Behov for at anskaffe bil nr.2 eller flytte til et område med busforbindelser Ingen dansk undervisning for udlændinge = et problem Kan ikke komme til mit uddannelsessted - vil ikke have den samme mulighed for at tage til Århus med vennerne Jeg når efter 9 kl skal starte på en ungdomsuddannelse formodentlig i viby vil det rigtig dårligt for mig hvis bussen ikke kører til Århus længere eller der slet ikke er nogen busforbindelser fra Stjær Jeg kan ikke komme ind på Skanderborg gym.

19 Hvis bussen forsvinder - udsagn 6/11 Det bliver svært at komme til byen jeg vil flytte fra byen Jeg kan ikke hamre bajere når jeg besøger drengene i Stjær Det vil besværliggøre det at at bo i Stjær, da vi så ikke vil have bussen som ekstra sikkerhed til atbejde, til bilens værksted - og vi ikke vil have andre muligheder for at komme på arbejde, når vi ikke har bil. Min mand bruger af og til bussen til Århus (arbejde) jeg vil blive fanget i en lille lorte by, og vil kun komme ind til århus ved at cykle Jeg mister enhver mulighed for at komme ud af Stjær og besøge mine venner, som befinder sig rundt omkring i landet, og det ville betyde, at jeg ikke ville kunne besøge nogle andre end folk, der bor i byen! Hvis bus 109 bliver lukket dør en del af mig indeni, da jeg ikke længere ville kunne komme i kontakt med nogen uden for Stjær (Nej, man kan ikke bruge sms'er eller facebook som erstatning for at snakke med hinanden ansigt til ansigt!!!) Jeg ville simpelthen ikke kunne undvære den bus, og hvis i lukker forbindelsen ville det også være UMULIGT for mig at komme til og fra gymnasiet, som ligger i Skanderborg! Det ville være en helt og aldeles hovedløs handling, og det ville fjerne min mulighed for at få en ordentlig uddannelse. Ikke voldsom. Lige nu ikke det alt afgørende, men den dag, hvor jeg ikke mere kan køre bil, må vi flytte fra byen for ikke at blive isolerede. Jeg kan ikke komme på arbejde Skal cykle 14 km til Gymnasium (2 x14 km) 28 km i alt hver dag i alt slags vejr. "At jeg må investere i en gammel forurenende bil.

20 Hvis bussen forsvinder - udsagn 7/11 Vi er 2 pensionister, som heldigvis fortsat kan køre bil. Hvis vi en dag står uden mulighed for at køre selv, vil det faktisk betyde, at vi bliver nødt til at flytte fra byen, især hvis vores indkøbsmulighed også forsvinder. Da har jeg ikke mulighed for at komme til Galten og handle og på biblioteket. Arbejder hjemmefra men skal jævnligt i firmaet, der ligger i Hørning. Har tandlæge i Århus. Hvis 109 helt forsvinder, har jeg heller ikke mulighed for at komme til Galten, og derfra videre med 113 til City Vest eller Århus. Får svært ved, at komme af sted til de ønskede mål på de ønskede tidspunkter Det vil blive mere besværligt at komme til skanderborg i skole, da 109 er den eneste mulighed det første stykke vej. "Jeg vil miste en god og tryg skolevej. Jeg vil miste en sikker vej til Århus." Man mister muligheden for at komme ud af byen, hvis man skal have forbindelser til f.eks. tog osv. Forsvinder busforbindelsen i Stjær og omegn, er det umuligt for mig, at komme i skole hver dag. Derudover bliver det sværere, at holde venskaber ved lige, da mange bor i Skanderborg eller uden for Stjær. Skal finde en måde at komme til nærmeste busstoppested (3 km). Som pensionist uden køretøj vil en tålelig tilværelse i Stjær ikke være mulig. Låst fast hvis jeg f.eks. ikke længere kan køre bil.

21 Hvis bussen forsvinder - udsagn 8/11 at jeg mister mit job En stor ekstra udgift for miljø og privat økonomi Så forsvider al forbindelse til og fra byen - dvs. gæster der kommer med tog til skanderborg ikke kan komme hertil, med mindre de tager en taxa - det er da et kæmpe minus for byen! Hvordan skal jeg kom til skanderborg og deltage i undervisning når begge min forældre bruge deres bil til at kom på arbejder på det samme tidspunkt? Flytte hjemmefra Så bliver vi måske nødt til at købe bil nr. 2. Det er heller et atraktivt sted at bo med store børn, hvis de ikke har mulighed for at tage med bus ind til Århus, som på ingen måde kan måle sig med Skanderborg for en teenagers syn. Vi må overveje at flytte fra Stjær. At jeg får svært ved at komme til læge - at mit barn ikke kan bo hjemme og tage sin videregående uddannelse efter folkeskolen. Vil have vanskeligt ved at nå frem til min uddanneslesinstitution så kan jeg ikke komme i skole i Viby Afhængig af bussen, da jeg ingen bil har. Kan ikke komme i skole. Så har man ikke mulighed for at benytte bussen til og fra arrengementer inde i byen (skb - århus) muligheden for at nyde enten spiritus, rødvin el. øl. Det vil også "låse" andre mennesker fast i stjær eller den anden vej. Folk uden kørelejlighed eller køre kort.

22 Hvis bussen forsvinder - udsagn 9/11 Jeg går til fysioterapeut og træning et par gange om ugen hvor jeg tager bussen. I Århus er jeg en til to gange om ugen til forenings underholdning. Jeg han ikke se hvordan jeg kan komme ind til disse arrangementer hvis der ikke er en busforbindelse. Enten skal jeg med taxa til Århus for at komme videre med toget, eller må jeg melde mig arbejdsløs. Meget få stillinger af min type i skanderborg Kommune. Så vil jeg skulle cykle hver dag fra Stjær til Galten og retur for at tage bus til Århus, og derfra bybus videre til Risskov. Jeg tager uddannelse i på Skanderborg Odder Handelsskole. Hvis bus 330 stadig består, skal jeg cykle til Jeksen og retur hver dag. Kan ikke komme hjem fra skole, da der ingen skolebus køre fra Gyvelhøj til Stjær Så bliver vi nødt til at anskaffe os en mere bil - eller endnu værre, flytte til en anden by... Med andre ord vil det blive en kæmpe forringelse at bo i Stjær. Det vil blive en spøgelsesby... Det har den konsekvens for mig at jeg må opgive mine fritidsaktiviteter og sporte der ligger uden for stjær-omegn. Jeg er dybt afhængig af bus 109! At jeg mange gange vil være afhængig af naboer og venner, når bilel svigter, eller vejret er dårligt. Har ikke andre transportmuligheder, og bliver derfor svært at holde kontakt med vennerne. Jeg er totalt afskåret for omverdenen. Der er ingen muligheder for at besøge familie, venner eller bekendte såvel som at tage en videregående uddannelse eller en tur i byen. Knap så store konsekvenser for mig - men ufatteligt store konsekvenser for byen- Hvbis da ikke bybusserne for Århus kunne køre hertil. Der kunne f eks etableres vendeplads lige uden for byen.

23 Hvis bussen forsvinder - udsagn 10/11 Så er vi nødt til at købe bil nr. to. Det vil vi gerne være fri for af hensyn til både miljø og økonomi. Når vores børn bliver større, vil det betyde noget for, hvilken ungdomsuddannelse, de kan vælge, og hvad de kan foretage sig i fritiden. Og i sidste ende kan begrænsninger for børnene betyde, at vi vil blive nødt til at flytte fra Stjær. Overveje andet job. isolering i lokalområdet, vil overveje evt flytning. Mine 4 børn er også afhængige af transport med bus. Min søn må opgive sine planer om videreuddannelse i Skanderborg. I sidste konsekvens betyder det en flyt ning af hele familien. det bliver mere besværligt at komme til Århus for at følge div, kurser og min datter må i værste fald finde en anden end mormor til st hente børnebørnene i institution om fredagen, når hun har lukkevagt på sit arbejde. Jeg skal i dag bruge ca 45 minutter på transport med bus 109 hver vej. Hvis jeg f. eks kører i bil kan jeg gøre det på max 20 minutter hver vej. Jeg skal mod Århus og vil IKKE bruge tid på evt at skifte i Hørning." "Hvis bussen forsvinder kan jeg ikke komme ind på Skanderborg gymnasium, og kan derfor ikke gennemføre min ungdomsuddannelse. Der er ingen andre muligheder for at komme til hverken Skanderborg eller andre gymnasier hvis bussen forsvinder. Jeg har også fritidsjob i Skanderborg, som jeg bruger bussen til, så det vil jeg heller ikke kunne have hvis bussen stopper. Da jeg går i skole i Skanderborg har jeg også et socialt liv i Skanderborg og omegn som jeg bruger bussen til." Jeg vil ikke være i stand til at komme nogen steder, hverken til/fra arbejde, forelæsninger eller være i stand til at tage min uddannelse uden bussen.

24 Hvis bussen forsvinder - udsagn 11/11 Så kan jeg ikke komme i skole. det bliver svært for mig at besøge min søster og omvendt Jeg er begyndt på gymnasiet i 2009, hvilket vil sige at jeg skal i 2g efter sommer. Gymnasiet ligger i Skanderborg og jeg har derfor ingen mulighed for at gå der, hvis bussen forsvinder. Jeg arbejder i Århus hver weekend, så det kan jeg heller ikke komme til. Jeg spiller håndbold i Skanderborg og er nogle gange nødt til at tage bussen. Vi må anskaffe en bil mere - med konsekvenser for både privatøkonomien og miljøet. Mine børn mister muligheden for at komme til gymnasiet på en rimelig og forsvarlig måde (cykelstier er der heller ikke). Det samme gælder musikskoleundervisning i Skanderborg. Det er aldeles urimeligt - og til en vis grad umuligt - hvis man er nødsaget til at transportere dem på privat basis. Og med kun én bil i husstanden, mister jeg også selv muligheden for at benytte bus i de tilfælde, hvor jeg af tvingende grunde må afsted, og der så ikke er en bil hjemme. En taxi er for dyrt for pengepungen! Så skal vi købe en bil mere. Det koster penge og sviner miljøet. Så har jeg ingen mulighed for at komme på arbejde og min mand ingen mulighed for at komme til lægen. Så vil jeg få sværere ved at have min søn på besøg i weekenderne. ingen mulighed for ar handle andre ting en dagligvarer, komme til læge, tandlæge,i BANKEN 0.S.V.

25 Informationer Spørgeskemaundersøgelsen udspringer af et lokalt initiativ i Stjær og er udført af lokale, frivillige. Regneark med rå-data kan rekvireres hos

TØF Oktober 2002 Kollektiv transport på landet Indlæg af Lykke Magelund, Ph.D, civilingeniør, TetraPlanA/S

TØF Oktober 2002 Kollektiv transport på landet Indlæg af Lykke Magelund, Ph.D, civilingeniør, TetraPlanA/S TØF Oktober 2002 Kollektiv transport på landet Indlæg af Lykke Magelund, Ph.D, civilingeniør, TetraPlanA/S Jeg har tænkt mig at bruge det meste af min taletid til at fortælle tre hverdagsberetninger. De

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Bilag. Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard

Bilag. Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard Bilag Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard RESUME Dette dokument indeholder transskriberinger af interview samt tabeller. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Undersøgelse om projekt Borgernes Hus Udarbejdet for Frederikssund Kommune, maj 2013

Undersøgelse om projekt Borgernes Hus Udarbejdet for Frederikssund Kommune, maj 2013 Undersøgelse om projekt Borgernes Hus Udarbejdet for Frederikssund Kommune, maj 2013 Indhold Fakta om undersøgelsen... 6 Hovedrapportering... 7 Generel mening om projektet er det en god ide?... 7 Generel

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Barrierer og muligheder for et socialt ældreliv

Barrierer og muligheder for et socialt ældreliv Maj 2012 Barrierer og muligheder for et socialt ældreliv En interviewundersøgelse blandt ensomme ældre i Midt- og Sydjylland Projektet er finansieret af Social- og Integrationsministeriet 1 BARRIERER OG

Læs mere

Hjemløs i egen bolig. - hverdagslivet for tidligere hjemløse. En kortfattet udgave Marts 2008 Jonas Markus Lindstad

Hjemløs i egen bolig. - hverdagslivet for tidligere hjemløse. En kortfattet udgave Marts 2008 Jonas Markus Lindstad Hjemløs i egen bolig - hverdagslivet for tidligere hjemløse En kortfattet udgave Marts 2008 Jonas Markus Lindstad Forord Denne rapport sætter fokus på tidligere hjemløse, der lever i egen bolig og har

Læs mere

Forældretilfredshed 2009 - Generelle kommentarer og forbedringsforslag. Side 1

Forældretilfredshed 2009 - Generelle kommentarer og forbedringsforslag. Side 1 Forældretilfredshed 2009 - Generelle kommentarer og forbedringsforslag Side 1 Generelle kommentarer og forbedringsforslag "Alle børnene lyver, undtagen *, han er voksen, hilsen Århus kommune" Man sidder

Læs mere

Rapport om bosætning og boligbehov i Skanderborg Kommune

Rapport om bosætning og boligbehov i Skanderborg Kommune Rapport om bosætning og boligbehov i Skanderborg Kommune Fremforsk, Center for Fremtidsforskning Direktør Jesper Bo Jensen, Lic.scient.pol. Forskningschef Marianne Levinsen, Cand.scient.pol. Januar 2014

Læs mere

NYHEDSBLADET for Stærmosegården. Årgang 4. Nr. 1. Januar 2015.

NYHEDSBLADET for Stærmosegården. Årgang 4. Nr. 1. Januar 2015. NYHEDSBLADET - for Stærmosegården Årgang 4. Nr. 1. Januar 2015. 1 Hvorfor dette blad? Vi har lavet denne særudgave af nyhedsbladet for at give jer et indblik i, hvordan trivslen er i jeres boligområde

Læs mere

Familien, der flyttede til Anholt...

Familien, der flyttede til Anholt... Familien, der flyttede til Anholt... Af Anne Lautrup Damkjer Lyngsø, ø-præst på Anholt Jeg vil her i en beretning skrevet i juli 2011 - forsøge at beskrive forskellige aspekter omkring det at flytte til

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelse 2013

Elevtrivselsundersøgelse 2013 Elevtrivselsundersøgelse 2013 STX Campus Bornholm Svarprocent: 90% (610 besvarelser ud af 675 mulige) Åbne kommentarer-rapport (Bilag til Skolerapporten) Er der noget på uddannelsen, der er bedre eller

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Unges perspektiver på fritidsliv, kultur og sundhed i Holstebro Kommune

Unges perspektiver på fritidsliv, kultur og sundhed i Holstebro Kommune Unges perspektiver på fritidsliv, kultur og sundhed i Holstebro Kommune Kirsten Grube Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Maj 2011 1 Unges perspektiver på fritidsliv, kultur og sundhed

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Bilag 2 Transskriberede interviews

Bilag 2 Transskriberede interviews Transskriberede Interviews Erhvervsperson 1... (s. 2) Erhvervsperson 2...(s. 17) Byplanlæggeren fra Herlev kommune...(s. 33) 5 Beboer 1...(s. 48) Beboer 2...(s. 61) Beboer 3...(s. 84) 10 15 20 25 1 Erhvervsperson

Læs mere

10. ÅRGANG SEPTEMBER 2005

10. ÅRGANG SEPTEMBER 2005 Informationsavisen NR. 3 10. ÅRGANG SEPTEMBER 2005 I Sabro har man i flere år kæmpet for at få gadekæret til at holde vand, og anstrengelserne synes ikke at være forgæves. På bænken ved byens åndehul kan

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Borgerpanel

Høje-Taastrup Kommune Borgerpanel Juli/August 2006 09-08-2006 Powered by Enalyzer Survey Solution Total Ryger du dagligt eller en gang imellem? Procent Antal Ja 23% 37 Nej 44% 72 Nej, men har røget tidligere 32% 52 Ønsker ikke at besvare

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Bilag 8. Side 1 af 12

Bilag 8. Side 1 af 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 Transskribering af interview m. Ea, 14.april

Læs mere

Logbog for Nick uge 1.

Logbog for Nick uge 1. Logbog for Nick uge 1. Malaga, Spanien Vi er søndag ankommet til det spanske med fly fra København. Velankommet i lufthavnen mødte vi allerede efter at have fået udleveret vores bagage den første sprogbarriere.

Læs mere

Førtids pensionister. job

Førtids pensionister. job Førtids pensionister i job DISCUS 2011 2 Indhold Ressourcerne skal findes frem 4 Hvordan kan restarbejdsevnen bruges i et job? Henrik Trine Ramin Gunnar Vejen til job 14 Hvordan søger førtidspensionister

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag om 2 timers parkering omkring Lergravsparkens Metrostation

Høringssvar vedr. forslag om 2 timers parkering omkring Lergravsparkens Metrostation KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Bilag 3, Hvidbog: Høring vedr. parkeringszone med 2- timersrestriktion ved Lergravsparkens Metrostation Amager Øst Lokaludvalg har

Læs mere

Samværsguide. - råd til forældre om samværsaftaler

Samværsguide. - råd til forældre om samværsaftaler Samværsguide - råd til forældre om samværsaftaler Indhold Barnets ret til to forældre... 2 Barnets reaktioner... 3 Når I går fra hinanden... 3 Barnets reaktioner på samvær... 3 Hvad er bedst for jeres

Læs mere

www.efficiens.nu Pendleranalysen på Kystbanen Sommer 2010

www.efficiens.nu Pendleranalysen på Kystbanen Sommer 2010 Pendleranalysen på Kystbanen Sommer 2010 Analysen er udarbejdet for: Den 5. august 2010 Indhold 1 - Indledning... 3 2 - Metode og respondenter... 3 3 - Analysens resultater... 3 Resultatet af juli 2010

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere