Udviklingen i forbrug, omsætning og priser for receptpligtig veterinærmedicin til produktionsdyr fra 1. juni 2005 til 30.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udviklingen i forbrug, omsætning og priser for receptpligtig veterinærmedicin til produktionsdyr fra 1. juni 2005 til 30."

Transkript

1 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 225 Offentligt Til: Kontorchef Nina Moss, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Fra Pia Christiansen, Statens Serum Institut, og Annette Cleveland Nielsen, Fødevarestyrelsen Statens Serum Institut har udarbejdet analyserne vedrørende prisindeks og omsætning Fødevarestyrelsen har udarbejdet analyserne vedrørende veterinært antibiotikaforbrug i svineproduktionen Dato j.nr Kopi til: Afdelingschef Jan Poulsen, Statens Serum Institut Enhedschef Kim Helleberg Madsen, Sundhedsstyrelsen Sekretariatschef Karsten Jørgensen, DIS, Statens Serum Institut Veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen Kontorchef Trine Bødker, Fødevarestyrelsen Chefkonsulent Maria Krohn, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udviklingen i forbrug, omsætning og priser for receptpligtig veterinærmedicin til produktionsdyr fra 1. juni 2005 til 30. september 2011 Indledning Som en følge af den politiske aftale af 1. november 2000 om modernisering og liberalisering af apotekervæsenet har det siden april 2007 ikke længere været forbeholdt apotekerne at sælge receptpligtig markedsført medicin til produktionsdyr. Samtidig med ophævelsen af forbeholdet er fastprissystemet for medicin til produktionsdyr ophævet. Statens Serum Institut har godkendt 3 nye forhandlere af veterinærmedicin til produktionsdyr. I den politiske aftale af 8. juni 2006 om handlingsplan på medicinområdet fremgår det, at der skal udarbejdes en årlig vurdering af forbruget af veterinærmedicin til produktionsdyr. Der er tidligere udarbejdet fire analyser, der er fremsendt til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse henholdsvis den 27. februar 2008, den 15. december 2008,den 17. december 2009 og den 23. december Alle analyser

2 Side 2 er udarbejdet af Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen. Veterinærinstituttet DTU/VetStat bidrog til analysen af 15. december Denne analyse omhandler prisudviklingen fra 1.juni 2005 til 1.oktober 2011 og udviklingen i antibiotikaforbruget til svin i perioden fra 1. januar 2009 til 1. oktober Rapporten i 2009 medtog også de 2 første kvartaler af 2009, men da datagrundlaget i VetStat senere er ændret jf. DANMAP 2009 rapporten, så omhandler denne rapport også hele 2009 mht. opgørelsen af antibiotikaforbruget. Statens Serum Instituts datagrundlag er væsentligt forbedret i 2011, og der vil derfor være mindre afvigelser i prisindeks og omsætningstal i forhold til de tidligere analyser. Om undersøgelsen Statens Serum Institut har bidraget med analyse af priser og omsætning for det liberaliserede sortiment af receptpligtig veterinærmedicin til produktionsdyr. Lægemidler til opblanding i foder (premix), der sælges via fodermøller/grovvareselskaber, er ikke medtaget i prisindeks og omsætningstal. Salget fra apoteker til dyrlæger er medtaget, da det meste af dette salg omfatter midler, der anvendes til produktionsdyr. Alle prisberegninger er baseret på forhandlernes ekspeditionspriser inkl. moms. Eventuelle bonusordninger er ikke indregnet, fordi der ikke indberettes oplysninger herom til statistikregisteret. Prisudviklingen er beregnet på månedsbasis med et modificeret Laspeyres indeks. Her vægtes priserne med den solgte mængde i de foregående 12 måneder. Herved mindskes sensitiviteten overfor sæsonudsving. Fødevarestyrelsen har foretaget analyser af det veterinære antibiotikaforbrug til svin, herunder beregninger af dosis pr.svin. Datagrundlaget for analyserne af forbruget er beregnet på baggrund af data fra VetStat. Analyserne er specifikt rettet mod prisudviklingens effekt på forbruget og derfor opgøres forbruget i ADD (Animal Daily Doses) 1 til behandling af en gris med en vægt på 25 kg (ADD25) og sættes i relation til antallet af svin, hvilket fremgår af kurverne i de relaterede figurer over antibiotikaforbruget. Antallet af svin er opgjort på grundlag af tal fra Danmarks Statistik, idet Fødevarestyrelsen har besluttet, at alle opgørelser over antal svin skal være baseret på tal fra Danmarks Statistik, der er officielle og valide. 1 Der anvendes ikke som tidligere år ACD (Animal Course Dose), da antal dage i behandling er ændret af DTU i undersøgelsesperioden, hvilket gør sammenligning vanskelig. Da denne rapport anvender ADD i stedet for, er undersøgelsesperioden til gengæld tilbage til 2009 aht. konsistens i dataopgørelsen.

3 Indeks (juni 2005 = 100) Side 3 Også administrationsvejsfordelingen af antibiotika er opgjort i ADD25, men beskriver kun fordelingen i form af søjler i de relaterede figurer, idet udviklingen i forhold til antallet af svin beskrives i kurveforløbet i figurerne. Der fokuseres i analyserne særligt på de antibiotikagrupper, hvor forbruget til svin er højest (makrolider, tetracykliner og tiamuliner), samt den antibiotikagruppe, som er mest kritisk i forhold til resistensudvikling (cephalosporiner). Fluorokinoloner er også kritiske i forhold til resistensudvikling, men der er ikke foretaget analyser på disse, da der ikke er noget forbrug af denne type antibiotika til svin. Prisudvikling Hovedvægten i prisundersøgelsen er lagt på en analyse af prisudviklingen for antibiotika, fordi antibiotika udgør en relativ stor andel af det samlede salg, og fordi et stigende forbrug af antibiotika medfører risiko for stigende resistensproblemer og deraf afledte problemer for fødevaresikkerheden. I figur 1 ses prisudviklingen for alle liberaliserede produkter samt antibiotika og vacciner/sera. Figur 1. Prisindeks for alle lægemidler til produktionsdyr samt antibiotika og vacciner/sera 105 Liberalisering 95 Sidste rapport Alle lægemidler Antibiotika Vacciner/sera 35 Måneder I forbindelse med liberaliseringen faldt priserne på alle lægemidler med omkring 7 procent, og herefter er der en let faldende tendens frem nu (3. kvartal 2011). Priserne for alle lægemidler til produktionsdyr ligger nu omkring 4 procent under priserne ved liberaliseringen og omkring 12 procent under priserne i juni Priserne for antibiotika faldt med omkring 7 procent i forbindelse med liberaliseringen. Frem til sommeren 2008 faldt priserne for antibiotika, men priserne har siden været svagt stigende. Priserne for antibiotika ligger nu på niveau med priserne ved liberaliseringen og omkring 12 procent under priserne i juni 2005.

4 Indeks (juni 2005 = 100) Side 4 Priserne for de liberaliserede vacciner og sera har været svingende, men holdt sig i en lang periode på 7-9 procent under priserne før liberaliseringen. Fra starten af 2009 har priserne været jævnt faldende og de ligger nu omkring 8 procent under priserne ved liberaliseringen og omkring 14 procent under priserne i juni Antibiotika har haft et større prisfald end de øvrige lægemidler i perioden fra sommeren 2007 til sommeren Prisfaldet er ikke det samme for alle typer antibiotika. I figur 2 ses prisudviklingen for fire udvalgte antibiotika sammenlignet med alle antibiotika og antibiotika eksklusiv de fire udvalgte (= øvrige antibiotika). De 4 udvalgte antibiotika er: makrolider, tetracykliner, tiamuliner og cephalosporiner. De tre førstnævnte er som nævnt udvalgt, fordi de udgør det største forbrug af antibiotika til svin, og cephalosporinerne er valgt, fordi de udgør den resistensmæssige største trussel. Figur 2. Prisindeks for fire udvalgte antibiotika og øvrige antibiotika 105 Liberalisering Sidste rapport Antibiotika 4 udvalgte antibiotika Øvrige antibiotika 35 Måneder Der ses det største prisfald for de fire udvalgte antibiotika i perioden umiddelbart før og efter liberaliseringen, Priserne har været jævnt stigende fra sommeren 2008 indtil sommeren 2010, hvorefter priserne har ligget på samme niveau frem til nu. Priserne for de fire udvalgte antibiotika ligger nu omkring 7 procent under priserne ved liberaliseringen og omkring 26 procent under priserne i juni Priserne for de øvrige antibiotika faldt lige efter liberaliseringen og lå på samme niveau indtil udgangen af Fra sommeren 2008 har priserne været jævnt stigende. Priserne for de øvrige antibiotika ligger nu omkring 3 procent over priserne ved liberaliseringen og på niveau med priserne inden liberaliseringen. I figur 3 er vist prisudviklingen for de fire udvalgte antibiotika enkeltvis.

5 Indeks (juni 2005 = 100) Side 5 Figur 3. Prisindeks for de fire udvalgte antibiotika 105 Liberalisering 95 Sidste rapport Tiamulin Tetracyklin Makrolid Cephalosporin 35 Måneder Prisfaldet for de fire udvalgte antibiotika (figur 2) hidrører især salget af tiamulin (figur 3). Her skal dog bemærkes, at de reelle priser på tiamulin kan være anderledes end de her viste, idet de kun omfatter salget af fx injektionsmedicin og oralt pulver. Tiamulin sælges også som premix, der ikke er med i analyserne, da Statens Serum Institut ikke får indberettet hverken priser eller antal solgte pakninger på den del af dette salg, der går direkte fra producent/grossist til fodermøllerne. VetStat får indberettet forbruget af disse premix, men får ikke priser og omsætningstal. Priserne var lavest i sommeren 2008, hvorefter der var en stigning på 8 procent frem til årsskiftet 2009/2010. Herefter har priserne holdt sig stabile, og priserne er i dag under det halve af priserne i juni Prisfaldet på tetracykliner skete både før og efter liberaliseringen. Før liberaliseringen var der et prisfald på omkring 10 procent. I forbindelse med liberaliseringen faldt priserne yderligere med omkring 8 procent og i året efter yderligere med omkring 9 procent. I de seneste år har priserne holdt sig relativt stabile, og priserne ligger forsat næsten 25 procent under priserne i juni Det store prisfald på makrolider skete allerede inden liberaliseringen, især i første halvår Priserne har herefter holdt sig relativt stabile indtil sommeren 2008, hvorefter der har været en stigning på omkring 7 procent fra slutningen af 2008 til september Priserne på makrolider ligger i dag næsten 25 procent under priserne i juni Priserne på cephalosporiner faldt omkring 5 procent i forbindelse med liberaliseringen og holdt sig relativt stabile frem til sommeren 2008, hvorefter de har været stigende. Priserne ligger nu omkring 10 procent over priserne ved liberaliseringen og omkring 6 procent over priserne i juni 2005.

6 Mio. kr. Side 6 Omsætning af receptpligtig medicin til produktionsdyr I 3. kvartal 2011 blev der omsat for i alt 240,8 mio. kr. lægemidler til produktionsdyr (inklusiv salg til dyrlæger, men eksklusiv magistrelt salg af vacciner og sera fra Veterinærinstituttet DTU), heraf antibiotika for 84,9 mio. kr., vacciner og sera for 105,4 mio. kr. og andre veterinære lægemidler for 50,5 mio. kr. Salget af antibiotika til svin, udgjorde 66 procent af det samlede salg af antibiotika. Hertil skal nok lægges en del af det salg, der går til dyrlæger og som i Statens Serum Instituts lægemiddelstatistikregister er registreret på ukendt dyreart. Udviklingen fra 2. kvartal 2005 til 3. kvartal 2011, fordelt på kvartaler og forhandlere fremgår af figur 4. Figur 4. Omsætning af lægemidler til produktionsdyr fordelt på forhandlere Liberalisering Sidste rapport Apotek Liberaliserede Samlet Kvartaler Det ses, at apotekernes og de to liberaliserede forhandleres markedsandele er stort set lige store på nuværende tidspunkt. Udviklingen fra 2. kvartal 2005 til 3. kvartal 2011, fordelt på antibiotika, vacciner og sera, samt øvrige lægemidler fremgår af figur 5.

7 Mio. kr. Side 7 Figur 5. Omsætning af lægemidler til produktionsdyr fordelt på lægemiddeltyper Liberalisering Sidste rapport Antibiotika Vacciner/sera Øvrige Kvartaler Det ses, at omsætningen af antibiotika faldt i perioden fra 1. kvartal 2007 til 2. kvartal 2008, hvilket er sammenfaldende med de faldende priser. Herefter har omsætningen været stigende frem til 3. kvartal 2009, hvilket også er sammenfaldende med de stigende priser i denne periode. Fra 4. kvartal 2009 til 1. kvartal 2011 har omsætningen været faldende på trods af stabile eller let stigende priser, hvilket indikerer et faldende forbrug. Fra 1. kvartal til 3. kvartal 2011 er omsætningen af antibiotika svagt stigende, hvilket er sammenfaldende med de let stigende priser i denne periode. Omsætningen af vacciner og sera viser udpræget sæsonvariation, men omsætningen har generelt været stigende. Lægges hertil salget af de magistrelle vacciner og sera fra Veterinærinstituttet DTU på 9,1 mio. kr. i 3. kvartal 2011, udgør vacciner og sera en ikke ubetydelig del af udgifterne til medicin til produktionsdyr. Det skal bemærkes, at kurven ikke kan sammenlignes med de tidligere års kurver som følge af forbedring af datakvaliteten. Veterinært antibiotikaforbrug i svineproduktionen Der er i dette afsnit fokuseret på antibiotikaforbrug i svineproduktionen. Antibiotikaforbruget har særlig interesse, fordi forbruget i svineproduktionen udgør procent af det veterinære forbrug, hvorfor et stigende forbrug, kan have konsekvenser for resistensudvikling og humane behandlingsmuligheder. Endvidere har det stigende veterinære forbrug af antibiotika det seneste årti primært været relateret til svineproduktionen og ligeledes det seneste års fald i forbruget. Der fokuseres i analysen på forbruget af antibiotika til svin generelt og forbruget indenfor de mest relevante antibiotikatyper til svin. De mængdemæssigt mest betydningsfulde antibiotika til svin er tetracykliner, makrolider og tiamuliner.

8 Side 8 Derudover fokuseres også på de kritisk vigtige cephalosporiner, der kan medføre udvikling af såkaldte ESBL-resistente bakterier. Dog er forbruget af cephalosporiner til svin, næsten reduceret til nul, efter at Landbrug og Fødevarer indførte et frivilligt stop for disse antibiotika pr. 1. juli Forbruget af de ligeledes resistensmæssigt betydningsfulde fluorokinoloner vil ikke blive nærmere undersøgt, da forbruget af disse er stærkt begrænset. Fødevarestyrelsen har siden 2002 haft regelsæt, der fastlægger, at fluorokinoloner kun må anvendes efter en resistensundersøgelse har påvist, at ingen andre antibiotika vil være virksomme. Da der via DTU er sket ændringer i VETSTAT i beregningen af medicinforbruget i daglige doser ( ADD), som beskrevet i DANMAP2009 samt igen i 2010 i kurdosis beregninger (ACD) kan der ikke sammenlignes til tidligere rapporter. Af samme årsag er forbruget i denne rapport beregnet tilbage til hele 2009.og frem til de tre første kvartaler af Resultater vedrørende det veterinære antibiotikaforbrug til svin Forbrug af antibiotika Forbrug af alle antibiotika fremgår af figur 6. Forbruget i forhold til antallet af svin jf. Danmarks Statistik, har været relativt stabilt i perioden til , mens der var en stigning i specielt vandmedicinering fra til Fra til og med er vand- og fodermedicineringen faldet. Faldet i forbruget fra 2010 til er på i alt 32 % målt i ADDkg til en 25 kg gris, når der samtidigt tages hensyn til antallet af svin, jf. Danmarks Statistik Figur 6. Samlet antibiotikaforbrug til svin opgjort i doser (ADD25) Samlet antibiotikaforbrug til svin Adm.vej i ADDkg25*10 6 ADDkg25 pr 1000 svin Vand Foder Injektion ADD25kg/1000 svin 1kv_09 2kv_09 3kv_09 4kv_09 1kv_10 2kv_10 3kv_10 4kv_10 1kv_11 2kv_11 3kv_11

9 Side 9 Forbrug af tetracykliner I figur 7 ses, at tetracyklinforbruget er steget siden i forhold til antal svin, men er faldet kraftigt siden Det er især vandmedicineringen, der er faldet i perioden efter , men også fodermedicineringen er reduceret. Fra til er forbruget af tetracykliner pr. svin faldet med 32 procent. Tetracyklin er dog fortsat det mest brugte antibiotika til svin. Således ser det ud til, at Fødevarestyrelsens anbefalinger i behandlingsvejledningen om at prioritere tetracykliner frem for andre antibiotika fortsat bliver fulgt af dyrlægerne. Andelen af injektionsbehandlinger er forholdsvis stor for tetracykliner. og injektionsbehandlingerne udgør nu samme andel som fodermedicineringerne Ved injektionsbehandling har man et lavere forbrug, fordi raske dyr ikke medicineres, hvilket sker ved vand- og fodermedicinering. Endvidere sikres korrekt dosering af den enkelte gris ved injektionsbehandling, og dette er af betydning i relation til risiko for udvikling af resistens. ADDkg25/1000 svin Figur 7. Forbruget af tetracykliner til svin opgjort i doser (ADD25) Tetracyklin forbrug til svin 25, ADDkg25* ,0 1 5,0 1kv_09 2kv_09 3kv_09 4kv_09 1kv_10 2kv_10 3kv_10 4kv_10 1kv_11 2kv_11 3kv_ Vand Foder Injektion ADD25kg/1000 svin Forbrug af makrolider I figur 8 fremgår det, at forbruget af makrolider i forhold til antallet af svin steg fra og frem til for derefter at falde meget frem til Frem til er makrolidforbruget steget en lille smule igen. Det er især vandmedicineringen, der er afgørende for fald og stigninger af forbruget. Dog er det vigtigt at bemærke, at også injektionsbehandlingerne har været stigende og siden har injektionsbehandlinger oversteget andelen af fodermedicineringer med makrolider. Faldet i makrolidforbruget fra og til og med er på 35 procent, trods en lille stigning i vandmedicineringen i

10 ADDkg25*10 6 ADDkg25/1000 svin ADDkg25*10 6 ADDkg25/1000 svin Side 10 Figur 8. Forbruget af makrolider til svin opgjort i doser (ADD25) Makrolidforbrug til svin 16, ,0 12,0 1 8,0 6,0 4,0 2,0 1kv_09 2kv_09 3kv_09 4kv_09 1kv_10 2kv_10 3kv_10 4kv_10 1kv_11 2kv_11 3kv_ Vand Foder Injektion ADD25kg/1000 svin Forbrug af tiamulin Forbruget af tiamulin og valnemulin, der begge er pleuromutiliner, fremgår af figur 9. Forbruget steg fra til Derefter er forbruget faldet frem til og stabiliseret i Figur 9. Forbruget af tiamulin til svin opgjort i doser (ADD25) Tiamulin forbrug til svin 16, , , Vand 8,0 80 Foder Injektion 6,0 4,0 2,0 1kv_09 2kv_09 3kv_09 4kv_09 1kv_10 2kv_10 3kv_10 4kv_10 1kv_11 2kv_11 3kv_ ADD25kg/1000 svin

11 ADDkg5/1000 svin Side 11 Forbrug af cephalosporiner Cephalosporiner er både kritisk vigtige til mennesker og udgør et resistensproblem på grund af udvikling af ESBL-resistente bakterier. ESBL (Extended Spektrum Beta-Laktamase) er en gruppe enzymer, der gør bakterier resistente overfor nogle af de antibiotika, der er allervigtigst til behandling af f.eks. blodforgiftning og salmonellainfektioner hos mennesker. Forbruget af cephalosporiner opgøres doser til en 5 kg gris (ADD5), da cephalosporiner hovedsageligt anvendes til pattegrise. Cephalosporiner til svin er udelukkende 3. og 4. generations cephalosporinpræparater. Cephalosporiner er udelukkende markedsført til injektion, og derfor vises ingen administrationsvejsfordeling. Af figur 10 fremgår det, at cephalosporinforbruget steg en smule fra og frem til , men er faldet drastisk siden og kun anvendes meget undtagelsesvist. Baggrunden for dette fald er, at Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer, den 1. juli 2010 indførte et branchestop i to år for brug af de kritiske antibiotika. Figur 10. Forbruget af cephalosporiner til svin opgjort i doser til en 5 kg gris(add05) Cephalosporin forbrug til svin kv_09 2kv_09 3kv_09 4kv_09 1kv_10 2kv_10 3kv_10 4kv_10 1kv_11 2kv_11 3kv_11

12 Side 12 Konklusion De tre liberaliserede forhandlere har i dag halvdelen af omsætningen af lægemidler til produktionsdyr. De samlede priser for antibiotika til produktionsdyr har været svagt stigende siden sommeren Priserne ligger dog fortsat et par procent under priserne lige før liberaliseringen. Prisudsvingene er ikke ens for de forskellige typer antibiotika. Prisen for det mest anvendte antibiotika til svin, tetracyklin, har været relativ stabil i det seneste år, og ligger fortsat omkring 15 procent under priserne før liberaliseringen. Priserne på de to næstmest anvendte typer antibiotika, makrolider og tiamulin, har været svagt stigende i perioden fra sommeren 2008 og frem til årsskiftet 2009/2010. Herefter er stigningen i priserne for makrolider fortsat ind i 2011, mens priserne er stagneret for tiamulinerne. Priserne på de mængdemæssigt beskedne, men resistensmæssigt betydende, cephalosporiner, har ligeledes været stigende fra sommeren De ligger nu 5 procent over priserne lige før liberaliseringen. Omsætningen af antibiotika faldt i perioden fra 1. kvartal 2007 til 2. kvartal 2008, hvilket er sammenfaldende med de faldende priser. Herefter har omsætningen været stigende frem til 3. kvartal 2009, hvilket også er sammenfaldende med de stigende priser i denne periode. Fra 4. kvartal 2009 til 1. kvartal 2011 har omsætningen været faldende på trods af stabile eller let stigende priser, hvilket indikerer et faldende forbrug. Fra 1. kvartal til 3. kvartal 2011 er omsætningen af antibiotika steget svagt stigende, hvilket er sammenfaldende med de let stigende priser i denne periode. Priserne for de liberaliserede vacciner og sera har været svingende, men holdt sig i en lang periode på omkring 6 procent under priserne før liberaliseringen. Fra slutningen af 2008 har priserne været jævnt faldende og de ligger nu 15 procent under priserne lige før liberaliseringen. Omsætningen af vacciner og sera viser udpræget sæsonvariation, men omsætningen har generelt været stigende, og er i 3. kvartal 2011omkring 10 procent højere end omsætningen for antibiotika. Lægges hertil salget af de magistrelle vacciner og sera fra Veterinærinstituttet DTU på 9,1 mio. kr. i 3. kvartal 2011, udgør vacciner og sera en ikke ubetydelig del af udgifterne til medicin til produktionsdyr. Tidligere forbrugstal før og efter liberaliseringen har vist, at forbruget i kvartalerne efter liberaliseringen ligger nogenlunde på niveau med forbruget før liberaliseringen. I perioden 2005 til 2006 sås mindre stigninger, der efterfølgende stort set udlignes i perioden I perioden fra 2008 til 2009 sås en stigning i forbruget på ca. 9 procent. Stigningen fortsatte i 2009, og første kvartal 2010 udgjorde det højeste forbrugsniveau i perioden. Derefter er forbruget faldet drastisk med hele 32 %. Dette fald skyldes formentlig fastsættelse af grænseværdier for antibiotikaforbrug til svin og kvæg på besætningsplan indenfor aldersgrupper og indførelsen af en Gult kort ordning for svinebesætninger. Gult kort ordningen indebærer, at landmænd, der overskrider grænseværdierne for antibiotikaforbrug får et påbud om inden for en periode på 9 måneder at nedbringe forbruget til under grænseværdierne. Hvis forbruget ikke nedbringes kan Fødevarestyrelsen i første omgang

13 Side 13 give påbud om skærpet tilsyn og dernæst udstede et Rødt kort, der indebærer påbud om reduktion af belægningsgraden. Det er primært tetracyklinforbruget, der som det hyppigst anvendte antibiotikum til svin, styrer stigninger og fald i totalforbruget. Men også udviklingen i forbruget af makrolider og tiamuliner, der er de to næsthyppigst anvendte antibiotika, sætter sit præg på den drastiske reduktion i forbruget siden Tunnelkøling af slagtesvinekroppe på slagterier reducerer i meget høj grad campylobacter bakterierne og dermed risikoen for spredning af resistente campylobacterbakterier i og på svinekød, der ellers kunne udgøre en human sundhedsrisiko. Derfor udgør makrolidforbruget ikke længere en særlig kritisk risiko. Til gengæld kan cephalosporinerne fortsat betragtes som særlig kritiske antibiotika og derfor har det stor betydning for udvikling af resistente bakterier, især ESBLresistente bakterier, at forbruget af cephalosporinerne til svin er faldet drastisk siden 1. juli 2010, hvor branchen indførte stop for deres anvendelse, således at cephalosporinforbruget til svin i dag kan betragtes som negligerbart. Det er væsentligt at lægge mærke til, at salget af vacciner er steget markant i hele 2011 og endda med en øget stigningstakt i 3 kvartal af 2011, da det kunne indikere, at vaccinationsbehandling anvendes forebyggende frem for antibiotikabehandling af sekundære infektioner i forbindelse med virussygdomme. Dette kunne også indikere, at dyrevelfærden ikke er truet trods et faldende antibiotikaforbrug i 3 kvartal af Endvidere er det af stor betydning for et rationelt forbrug, at injektionsbehandlingernes andel af forbruget er steget. For tetracykliner udgør injektionsbehandlingerne nu samme andel som fodermedicineringerne og for makrolidforbruget udgør injektioner nu en større andel end fodermedicinering. Ved injektionsbehandling kan man få reduceret et eventuelt overforbrug, idet raske dyr ikke medicineres, hvilket der er risiko for ved vand- og fodermedicinering. Endvidere sikres korrekt dosering af den enkelte gris ved injektionsbehandling, og dette er af betydning i relation til risiko for udvikling af resistens.

Udviklingen i forbrug, omsætning og priser for receptpligtig veterinærmedicin til produktionsdyr fra 1. juni 2005 til 30.

Udviklingen i forbrug, omsætning og priser for receptpligtig veterinærmedicin til produktionsdyr fra 1. juni 2005 til 30. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 21-11 FLF alm. del Bilag 123 Offentligt Til: Chefkonsulent Nina Moss, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Fra Helle L. Johansen og Morten Sverdrup Jensen,

Læs mere

Udviklingen i forbrug, udgifter og priser for receptpligtig veterinærmedicin til produktionsdyr fra 1. april 2005 til 30.

Udviklingen i forbrug, udgifter og priser for receptpligtig veterinærmedicin til produktionsdyr fra 1. april 2005 til 30. Sundhedsudvalget 2009-10 SUU alm. del Bilag 180 Offentligt 14-01-2010 Til: Specialkonsulent Nina Moss, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Fra Fuldmægtig Karin Hovgaard, KON Chefkonsulent, dyrlæge,

Læs mere

antibiotikaforbruget

antibiotikaforbruget Seneste udvikling i antibiotikaforbruget til dyr i Danmark Det samlede veterinære antibiotikaforbrug steg 1,2 % fra 114,1 tons i 25 til 116,2 tons i 26 som følge af et øget forbrug især i akvakultur, men

Læs mere

Liberalisering af lægemidler til produktionsdyr

Liberalisering af lægemidler til produktionsdyr Liberalisering af lægemidler til produktionsdyr Rapport om liberaliseringen af lægemidler til produktionsdyr fra april 2007 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og

Læs mere

Ny model for Gult kort og andre nyheder fra Veterinærmedicin

Ny model for Gult kort og andre nyheder fra Veterinærmedicin Ny model for Gult kort og andre nyheder fra Veterinærmedicin Dyrevelfærd og Veterinærmedicin Oktober 2016 Disposition Ny model for Gult kort - og nye grænseværdier Flokbehandling efter de nye regler i

Læs mere

TALE TIL SAMRÅD M og N OM MRSA DEN 17. NOVEMBER

TALE TIL SAMRÅD M og N OM MRSA DEN 17. NOVEMBER Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Svar på Spørgsmål 69 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 17. november 2010 TALE TIL SAMRÅD M og N OM MRSA DEN

Læs mere

ANTIBIOTIKA OG ZINK Fagchef Lisbeth Shooter, SEGES Svineproduktion

ANTIBIOTIKA OG ZINK Fagchef Lisbeth Shooter, SEGES Svineproduktion ANTIBIOTIKA OG ZINK Fagchef Lisbeth Shooter, SEGES Svineproduktion Fredericia D. 22. Aug. 2018 STRATEGI HOVEDBUDSKAB Landbrug og Fødevarer Svineproduktion Den bedste fremtidssikring er at være i førerposition.

Læs mere

- Jeg vil ikke acceptere stigningen. Og jeg vil arbejde aktivt for at knække den kurve.

- Jeg vil ikke acceptere stigningen. Og jeg vil arbejde aktivt for at knække den kurve. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Svar på Spørgsmål 148 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Tale til åbent samråd den 4. februar 2010 i Folketingets

Læs mere

Slutrapport for kontrolkampagnen korrekt registrering og anvendelse af medicin

Slutrapport for kontrolkampagnen korrekt registrering og anvendelse af medicin J. nr.: 2015-12-60-00118 14. juni 2017 Slutrapport for kontrolkampagnen korrekt registrering og anvendelse af medicin INDLEDNING Med denne kontrolkampagne er der sat fokus på om antibiotika og lægemiddelzink

Læs mere

Landbrug & Fødevarers politik for ansvarlig brug af antibiotika

Landbrug & Fødevarers politik for ansvarlig brug af antibiotika Side 1 af 5 Landbrug & Fødevarers politik for ansvarlig brug af antibiotika Vi skal fortsat være helt i front, når det handler om en ansvarlig brug af antibiotika. Derfor arbejder vi løbende på at reducere

Læs mere

UDVIKLINGEN I ANTIBIOTIKAFORBRUGET I DANSK SVINEPRODUKTION SAMT 1. HALVÅR 2018

UDVIKLINGEN I ANTIBIOTIKAFORBRUGET I DANSK SVINEPRODUKTION SAMT 1. HALVÅR 2018 UDVIKLINGEN I ANTIBIOTIKAFORBRUGET I DANSK SVINEPRODUKTION 2014-2017 SAMT 1. HALVÅR 2018 NOTAT NR. 1822 Målt i doser antibiotika til produktion af en gris fra fødsel til slagtning er forbruget faldet med

Læs mere

Resistente bakterier (MRSA) hvordan og hvorfor og fra resistens til ikke-resistens

Resistente bakterier (MRSA) hvordan og hvorfor og fra resistens til ikke-resistens Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 87 Offentligt Resistente bakterier (MRSA) hvordan og hvorfor og fra resistens til ikke-resistens Seniorforsker Yvonne Agersø Hvad er

Læs mere

forbrug af antibiotika til svin

forbrug af antibiotika til svin ANtIbIotIkA forbrug af antibiotika til svin forbruget af antibiotika til svin er steget. Men til hvad og hvorfor? og i hvor høj grad skyldes det, at produktionen af svin er steget? Dette ses der på i denne

Læs mere

Antibiotikaforbrug overvåges grundigt

Antibiotikaforbrug overvåges grundigt 1 Antibiotikaforbrug overvåges grundigt Forbrug af antibiotika pr år Forekomst af resistens Angivet for alle dyrearter og for mennesker For fødevareproducerende dyr også resistens i fødevarerne 2 Hvorfor

Læs mere

Rapportering af danske svins

Rapportering af danske svins FOTO LINE ØRNES SØNDERGAARD/POLFOTO Rapportering af danske svins antibiotikaforbrug - hvor stor betydning har beregningsmetoden? N. DUPONT 1, PH.D. STUDERENDE, DVM M. FERTNER 2, PH.D. STUDERENDE, DVM K.

Læs mere

Resistens. Er Danmark på vej ud af det gode selskab?

Resistens. Er Danmark på vej ud af det gode selskab? Resistens Er Danmark på vej ud af det gode selskab? Robert Skov, overlæge Anette Hammerum, Seniorforsker Mikrobiologisk Overvågning og Forskning Statens Serum Institut Disposition Baggrund Antibiotikaforbrug

Læs mere

Bekendtgørelse om grænseværdier for antibiotikaforbrug og dødelighed i kvæg- og svinebesætninger

Bekendtgørelse om grænseværdier for antibiotikaforbrug og dødelighed i kvæg- og svinebesætninger BEK nr 880 af 28/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 5. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2015-15-31-00190 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om grænseværdier for antibiotikaforbrug og dødelighed i kvæg- og svinebesætninger

Bekendtgørelse om grænseværdier for antibiotikaforbrug og dødelighed i kvæg- og svinebesætninger BEK nr 1651 af 19/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 31. december 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2016-15-31-00258 Senere

Læs mere

7. KONTOR. Designnotat om Fødevareministeriets indsats mod resistente bakterier fra landbruget

7. KONTOR. Designnotat om Fødevareministeriets indsats mod resistente bakterier fra landbruget 7. KONTOR 5. december 2014 Designnotat om Fødevareministeriets indsats mod resistente bakterier fra landbruget Baggrund 1. Mange års stigende forbrug af antibiotika i landbruget, særligt i svineproduktionen,

Læs mere

Optimer din behandlingsstrategi ved smågrisediarre. Ken Steen Pedersen, Fagdyrlæge, Europæisk specialist i svinesundhed og -sygdomme, Ph.

Optimer din behandlingsstrategi ved smågrisediarre. Ken Steen Pedersen, Fagdyrlæge, Europæisk specialist i svinesundhed og -sygdomme, Ph. Optimer din behandlingsstrategi ved smågrisediarre Ken Steen Pedersen, Fagdyrlæge, Europæisk specialist i svinesundhed og -sygdomme, Ph.d studerende Baggrund Behandling af diarre har betydning på flere

Læs mere

Antibiotikaresistens hvad er det, og er det problematisk?

Antibiotikaresistens hvad er det, og er det problematisk? Antibiotikaresistens hvad er det, og er det problematisk? John Elmerdahl Olsen Institut for veterinær sygdomsbiologi Københavns Universitet (Landbohøjskolen) DSF: Minimizing antibiotic resistance development

Læs mere

Bekendtgørelse om grænseværdier for antibiotikaforbrug og dødelighed i kvæg- og svinebesætninger

Bekendtgørelse om grænseværdier for antibiotikaforbrug og dødelighed i kvæg- og svinebesætninger BEK nr 294 af 29/03/2017 Udskriftsdato: 10. marts 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j. nr. 2017-15-31-00286 Senere ændringer til

Læs mere

Rapportering af danske svins antibiotikaforbrug Dupont, Nana Hee; Fertner, Mette Ely; Pedersen, K.; Toft, Nils; Stege, Helle

Rapportering af danske svins antibiotikaforbrug Dupont, Nana Hee; Fertner, Mette Ely; Pedersen, K.; Toft, Nils; Stege, Helle university of copenhagen Rapportering af danske svins antibiotikaforbrug Dupont, Nana Hee; Fertner, Mette Ely; Pedersen, K.; Toft, Nils; Stege, Helle Published in: Dansk Veterinaertidsskrift Publication

Læs mere

Bekendtgørelse om grænseværdier for antibiotikaforbrug og dødelighed i kvæg- og svinebesætninger

Bekendtgørelse om grænseværdier for antibiotikaforbrug og dødelighed i kvæg- og svinebesætninger Høringsudkast 01/06/2018/KISE J. nr. 2018-15-31-00408 Bekendtgørelse om grænseværdier for antibiotikaforbrug og dødelighed i kvæg- og svinebesætninger I medfør af 34 a og 47, stk. 1, i lov om hold af dyr,

Læs mere

Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold har ved medicinkontrol i 51 svinebesætninger konstateret følgende:

Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold har ved medicinkontrol i 51 svinebesætninger konstateret følgende: KAMPAGNER OG PROJEKTER - SLUTRAPPORT Titel: Vandmedicinering af fravænningsgrise J. nr.: 2013-13-795-00009 27. marts 2014 KONKLUSION, BAGGRUND OG FORMÅL Konklusion: Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold

Læs mere

Infektionshygiejne og brug af antibiotika

Infektionshygiejne og brug af antibiotika Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: 14/15555 Dato: 7. januar 2015 Udarbejdet af: Helle Marie Sejr Bentsen E-mail: Helle.Marie.Sejr.Bentsen@rsyd.dk Telefon: 51709731

Læs mere

Slutrapport for kampagnen Flokbehandling af svin

Slutrapport for kampagnen Flokbehandling af svin J. nr.: 2014-13-60-00059 21. marts 2016 Slutrapport for kampagnen Flokbehandling af svin INDLEDNING Antibiotikaforbruget i de danske svinebesætninger skal holdes på et lavt og ansvarligt niveau, fordi

Læs mere

VækstRegnskab KØGE kvartal. VækstAnalyse NØGLETAL PR. 3. KVARTAL

VækstRegnskab KØGE kvartal. VækstAnalyse NØGLETAL PR. 3. KVARTAL VækstRegnskab 2015 2. kvartal NØGLETAL PR. 3. KVARTAL 2014 13.991 14.085 13.579 13.695 13.012 11.143 11.088 11.100 11.138 11.123 11.123 10.780 10.550 10.507 10.157 9.608 21.722 22.147 21.700 20.225 19.849

Læs mere

SALG AF ANTIBIOTIKA I 2016 TIL ALLE HUSDYR I 30 EUROPÆISKE LANDE

SALG AF ANTIBIOTIKA I 2016 TIL ALLE HUSDYR I 30 EUROPÆISKE LANDE Støttet af: SALG AF ANTIBIOTIKA I 216 TIL ALLE HUSDYR I 3 EUROPÆISKE LANDE NOTAT NR. 1829 stod for 3,8 % af husdyrproduktionen i 3 europæiske lande, og hertil brugte vi 1,3 % af den solgte mængde antibiotika

Læs mere

Dyrevelfærd i Svinesektoren

Dyrevelfærd i Svinesektoren viden vækst balance Retsudvalget 2010-11 REU alm. del Bilag 445 Offentligt Dyrevelfærd i Svinesektoren Læs mere om udvikling på velfaerd.lf.dk Videncenter for Svineproduktion Axelborg, Axeltorv 3 T +45

Læs mere

Fødevarestyrelsens handlingsplan mod antibiotikaresistens

Fødevarestyrelsens handlingsplan mod antibiotikaresistens Fødevarestyrelsens handlingsplan mod antibiotikaresistens 2017 1 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Regeringens målsætninger for resistens på fødevare- og veterinærområdet... 3 1.2 Centrale elementer i Fødevarestyrelsens

Læs mere

VækstRegnskab FAXE kvartal. VækstAnalyse NØGLETAL PR. 2. KVARTAL

VækstRegnskab FAXE kvartal. VækstAnalyse NØGLETAL PR. 2. KVARTAL VækstRegnskab 2015 1. kvartal NØGLETAL PR. 2. KVARTAL 2014 13.991 14.085 13.579 13.695 13.012 11.143 11.088 11.100 11.138 11.123 11.123 10.780 10.550 10.507 10.157 9.608 21.722 22.147 21.700 20.225 19.849

Læs mere

ANTIBIOTIKA-RESISTENS-MRSA

ANTIBIOTIKA-RESISTENS-MRSA ANTIBIOTIKA-RESISTENS-MRSA Poul Bækbo Team Sundhed Fagligt nyt 22. September 2015 FOKUS PÅ ANTIBIOTIKA HVORFOR? En overskyggende driver : Risikoen og frygten for at vi ikke kan behandle syge mennesker

Læs mere

Screening for regeloverholdelse hos 50 smådyrspraktiserende dyrlæger med fokus på anvendelse og udlevering af receptpligtige lægemidler til dyr

Screening for regeloverholdelse hos 50 smådyrspraktiserende dyrlæger med fokus på anvendelse og udlevering af receptpligtige lægemidler til dyr KAMPAGNER OG PROJEKTER SLUTRAPPORT til DDD Screening for regeloverholdelse hos 50 smådyrspraktiserende dyrlæger med fokus på anvendelse og udlevering af receptpligtige lægemidler til dyr J. nr.: 2013-13-795-00007

Læs mere

MYTER OG FAKTA - RESISTENS PÅ STALDGANGEN

MYTER OG FAKTA - RESISTENS PÅ STALDGANGEN MYTER OG FAKTA - RESISTENS PÅ STALDGANGEN WWW.DANSKSVINEPRODUKTION.DK E-MAIL: DSP-INFO@LF.DK Ved Margit Andreasen, dyrlæge, Ph.D. Videnscenter for Svineproduktion Landbrug og Fødevarer 1 Min plan Lidt

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 627 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 627 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 627 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMPBR Sags nr.: 1405230 Dok. Nr.:

Læs mere

TALEPUNKT. Spørgsmål I. Spørgsmål J. Spørgsmål E

TALEPUNKT. Spørgsmål I. Spørgsmål J. Spørgsmål E Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 171 Offentligt Den 24. januar 2013 TALEPUNKT Tale til samråd den 24. januar 2013 i Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Læs mere

Vækstbarometer. Juni 2011. Befolkning, erhverv og arbejdsmarked. Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus

Vækstbarometer. Juni 2011. Befolkning, erhverv og arbejdsmarked. Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus Vækstbarometer Befolkning, erhverv og arbejdsmarked Juni 2011 Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus Direktionssekretariatet 1 Sammenfatning for juni 2011 De 5 østjyske Kommuner

Læs mere

Antibiotika til dyr i Danmark

Antibiotika til dyr i Danmark Antibiotika til dyr i Danmark Tendenser i forbruget og betydning i resistensproblematikken [ Vibeke Frøkjær Jensen 1 og Ole E. Heuer 1 ] 1 Begge dyrlæger og projektforsker, Afd. for Epidemiologi og Risikovurdering,

Læs mere

Behandling, diagnostik og medicinforbrug ved diarre hos klima- og slagtesvin

Behandling, diagnostik og medicinforbrug ved diarre hos klima- og slagtesvin Behandling, diagnostik og medicinforbrug ved diarre hos klima- og slagtesvin Årsmøde 2015 i Svinepraksis.dk Ken Steen Pedersen, Adm. direktør, specialdyrlæge, Ø-Vet A/S Hvad er diarre? 3 til 8 uger efter

Læs mere

Referat: Møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 2. oktober 2014

Referat: Møde i Det Nationale Antibiotikaråd den 2. oktober 2014 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMIKO Sags nr.: 1403416 Dok. Nr.: 1542145 Dato: 30. oktober 2014 Referat: Møde i Det Nationale Antibiotikaråd

Læs mere

Rationelt antibiotika forbrug. Overlæge Merete Storgaard, ph.d., DMT&H Infektionssygdomme

Rationelt antibiotika forbrug. Overlæge Merete Storgaard, ph.d., DMT&H Infektionssygdomme Rationelt antibiotika forbrug Overlæge Merete Storgaard, ph.d., DMT&H Infektionssygdomme Dagens agenda Hvorfor skal vi ændre vores antibiotika forbrug? Hvordan er vores antibiotika forbrug i Danmark? Hvorfor

Læs mere

VETSTAT-DATA: ANVENDELSE OG UDFORDRINGER

VETSTAT-DATA: ANVENDELSE OG UDFORDRINGER VETSTAT-DATA: ANVENDELSE OG UDFORDRINGER NOTAT NR. 1711 INSTITUTION: SEGES SVINEPRODUKTION FORFATTER: NANA DUPONT, METTE FERTNER, CHARLOTTE SONNE KRISTENSEN, HELLE STEGE UDGIVET: 3. MAJ 2017 Dyregruppe:

Læs mere

Probiotika. Poul Bækbo. - fravænning af en sund gris? Chefkonsulent, dyrlæge. Fodringsseminar

Probiotika. Poul Bækbo. - fravænning af en sund gris? Chefkonsulent, dyrlæge. Fodringsseminar Probiotika - fravænning af en sund gris? Poul Bækbo Chefkonsulent, dyrlæge Fodringsseminar 10.04.19 Hvem er Poul Bækbo? 2.. Dyrlæge i 1982 ph.d. 1989 Dipl. ECPHM 2009 Specialdyrlæge 2018 To år i almen

Læs mere

Handlingsplan for husdyr-mrsa 16. april 2015

Handlingsplan for husdyr-mrsa 16. april 2015 Handlingsplan for husdyr-mrsa 16. april 2015 Indledende Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i forlængelse af den nedsatte MRSA-ekspertgruppes anbefalinger udarbejdet et oplæg til en handlingsplan

Læs mere

Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål. Generelt om husdyr-mrsa. oktober 2016 af Flemming Møller Mortensen (S).

Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål. Generelt om husdyr-mrsa. oktober 2016 af Flemming Møller Mortensen (S). Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 347 Offentligt Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål AZ (MOF alm. del) stillet den 6. oktober 2016 af Flemming

Læs mere

Det danske overvågningsprogram for antibiotikaforbrug og -resistens DANMAP

Det danske overvågningsprogram for antibiotikaforbrug og -resistens DANMAP Det danske overvågningsprogram for antibiotikaforbrug og -resistens DANMAP Seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen, DTU Fødevareinstituttet Seniorforsker Anette M. Hammerum, Statens Serum Institut Formålet

Læs mere

VækstRegnskab KØGE NØGLETAL PER 2. KVARTAL VækstAnalyse. Udarbejdet januar

VækstRegnskab KØGE NØGLETAL PER 2. KVARTAL VækstAnalyse. Udarbejdet januar VækstRegnskab NØGLETAL PER 2. KVARTAL 2015 Udarbejdet januar 2016 13.991 14.085 13.579 13.695 13.012 11.143 11.088 11.100 11.138 11.123 11.123 10.780 10.550 10.507 10.157 9.608 21.722 22.147 21.700 20.225

Læs mere

FORBRUGET AF TETRACYKLIN KAN REDUCERES I NOGLE BESÆTNINGER UDEN TEGN PÅ PRODUKTIONSTAB

FORBRUGET AF TETRACYKLIN KAN REDUCERES I NOGLE BESÆTNINGER UDEN TEGN PÅ PRODUKTIONSTAB FORBRUGET AF TETRACYKLIN KAN REDUCERES I NOGLE BESÆTNINGER UDEN TEGN PÅ PRODUKTIONSTAB ERFARING NR. 1604 En undersøgelse i udvalgte besætninger har vist, at tetracyklinforbruget kunne reduceres i 14 ud

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder. Folketingets Sundhedsudvalg og Folketingets. Fødevareudvalg. Åbent samråd med sundhedsministeren og

TALEPAPIR Det talte ord gælder. Folketingets Sundhedsudvalg og Folketingets. Fødevareudvalg. Åbent samråd med sundhedsministeren og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 65 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMIKO

Læs mere

Samrådstale Til brug ved samråd AP den 17. marts 2010 i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Samrådstale Til brug ved samråd AP den 17. marts 2010 i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Svar på Spørgsmål 259 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Samrådstale Til brug ved samråd AP den 17. marts 2010 i

Læs mere

Integrerede producenter

Integrerede producenter Integrerede producenter De integrerede producenter havde i gennemsnit et driftsresultat på knap en halv mio. kr. > > Niels Vejby Kristensen, Videncenter for Svineproduktion Driftsøkonomien for integrerede

Læs mere

LANDSGENNEMSNIT FOR PRODUKTIVITET I SVINEPRODUKTIONEN 2014

LANDSGENNEMSNIT FOR PRODUKTIVITET I SVINEPRODUKTIONEN 2014 LANDSGENNEMSNIT FOR PRODUKTIVITET I SVINEPRODUKTIONEN 2014 NOTAT NR. 1523 Landsgennemsnittet for produktivitet 2014 viser en fremgang på 0,6 fravænnet gris pr. årsso. Smågrisene viser en stort set uændret

Læs mere

PUBLIC CONCERN Christian Fink Hansen, sektordirektør SEGES Svineproduktion

PUBLIC CONCERN Christian Fink Hansen, sektordirektør SEGES Svineproduktion PUBLIC CONCERN Christian Fink Hansen, sektordirektør SEGES Svineproduktion 1.5.2017 UDFORDRINGER Dyrevelfærd Antibiotika/zink Bæredygtighed (Konkurrenceevne slagtesvin) GRISEN 2017 1. Standardgrisen Volumen

Læs mere

Det veterinære beredskabs betydning og effektivitet i forhold til smitte til mennesker

Det veterinære beredskabs betydning og effektivitet i forhold til smitte til mennesker Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Udvalget for Landdistrikter og Øer, Udvalget for Forskning, Innovation og Videregå Uddannelser 2011-12 SUU Alm.del Bilag

Læs mere

PRØVEPROJEKTER - SLUTRAPPORT

PRØVEPROJEKTER - SLUTRAPPORT PRØVEPROJEKTER - SLUTRAPPORT E. coli ESBL i dansk slagtefjerkræ og kyllingekød Projekt J. nr.: 2010-20-64-00284 BAGGRUND Som det fremgår af DANMAP rapporterne fra 2010 og 2011, er der tidligere påvist

Læs mere

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Konkurstallet for december 2017 slog alle rekorder, hvilket bidrog væsentligt til, at antallet af konkurser i andet halvår 2017 ligger 21,5

Læs mere

Væksten i vikarbranchen ned i lidt lavere gear

Væksten i vikarbranchen ned i lidt lavere gear Væksten i vikarbranchen ned i lidt lavere gear Data for 1. kvartal 2015 RESUMÉ Vikarbranchen har gennem de senere år oplevet en betydelig vækst i vikarbeskæftigelsen. Der er tale om en kraftig vækst, der

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 418 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 418 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 418 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 10. september 2008 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

Dansk landbrugs økonomiske betydning. Notat af Torben Vagn Rasmussen, december 2016.

Dansk landbrugs økonomiske betydning. Notat af Torben Vagn Rasmussen, december 2016. Mappe 1) Dansk landbrugs økonomiske betydning. Notat af Torben Vagn Rasmussen, december 2016. I dette notat bliver det danske landbrugs betydning præsenteret ud fra statistikker, data, rapporter og andet

Læs mere

Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen

Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen Danmarks Apotekerforening Analyse 24. januar 2017 Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen Siden der blev løsnet op for apoteksreguleringen i 2015 og åbnet

Læs mere

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 26. august 21 Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne Af Kristian Thor Jakobsen Ligestillingen i forhold til køn og uddannelse har gennemgået markant udvikling de seneste

Læs mere

Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen Fødevarestyrelsen VETERINÆRREJSEHOLDET 04.06.2010 Redegørelse over Veterinærrejseholdets besøg i 2009 hos 10 dyrlæger udvalgt bl.a. på baggrund af højt ordinationsniveau af tetracyklin i svinebesætninger

Læs mere

Flere små selvstændige kører med underskud

Flere små selvstændige kører med underskud FSR ANALYSE / APRIL 2017 Flere små selvstændige kører med underskud De større selskaber klarer sig fortsat godt 2016 blev det første år siden 2012, hvor andelen af selskaber med underskud er steget. Stigningen

Læs mere

ONE HEALTH STRATEGI MOD ANTIBIOTIKARESISTENS JULI 2017

ONE HEALTH STRATEGI MOD ANTIBIOTIKARESISTENS JULI 2017 ONE HEALTH STRATEGI MOD ANTIBIOTIKARESISTENS JULI 2017 One Health Strategi mod antibiotikaresistens Antibiotika skal bruges med omtanke Resistens over for antibiotika er et stigende globalt problem, der

Læs mere

Konkursanalyse Figur 1: Udvikling i antal konkurser og sæsonkorrigeret antal konkurser, 2007K1-2016K4*

Konkursanalyse Figur 1: Udvikling i antal konkurser og sæsonkorrigeret antal konkurser, 2007K1-2016K4* 2007K1 2007K2 2007K3 2007K4 2008K1 2008K2 2008K3 2008K4 2009K1 2009K2 2009K3 2009K4 2010K1 2010K2 2010K3 2010K4 2011K1 2011K2 2011K3 2011K4 2012K1 2012K2 2012K3 2012K4 2013K1 2013K2 2013K3 2013K4 2014K1

Læs mere

VIDEN VÆKST BALANCE SVINEPRODUCENTER I VERDENSKLASSE

VIDEN VÆKST BALANCE SVINEPRODUCENTER I VERDENSKLASSE VIDEN VÆKST BALANCE SVINEPRODUCENTER I VERDENSKLASSE 213 Svineproducenter i verdensklasse Som svineproducent er du en del af et erhverv med visioner for fremtiden, for miljøet, for dyrenes velfærd og for

Læs mere

VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI REGION NORDJYLLAND. Ydelses- og udgiftsudvikling

VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI REGION NORDJYLLAND. Ydelses- og udgiftsudvikling VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI REGION NORDJYLLAND Ydelses- og udgiftsudvikling 2014-2018 JUNI 2019 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Vederlagsfri fysioterapi (speciale 62) regionalt

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

Hamstring af lægemidler i det behovsafhængige tilskudssystem. Hamstring af lægemidler i det behovsafhængige tilskudssystem

Hamstring af lægemidler i det behovsafhængige tilskudssystem. Hamstring af lægemidler i det behovsafhængige tilskudssystem Hamstring af lægemidler i det behovsafhængige tilskudssystem Notat af 1. april 2003 Hamstring af lægemidler i det behovsafhængige tilskudssystem For alle patienter med et vist årligt lægemiddelforbrug

Læs mere

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017 33 pct. færre konkurser i 1. kvartal 217 Det seneste år er antallet af konkurser herhjemme faldet med næsten 7 svarende til et fald på 33 pct. Samtidig udgør aktive virksomheder, hvor der er høj omsætning

Læs mere

Konkursanalyse Flere ældre virksomheder går konkurs

Konkursanalyse Flere ældre virksomheder går konkurs Flere ældre virksomheder går konkurs Samlet gik 4.029 virksomheder konkurs i 2015. Dermed er konkurstallet stort set identisk med 2014, hvor 4.049 virksomheder gik konkurs. Det viser udtræk fra Danmarks

Læs mere

LVK Årsmøde 2011 Per Henriksen, Veterinærdirektør, Fødevarestyrelsen

LVK Årsmøde 2011 Per Henriksen, Veterinærdirektør, Fødevarestyrelsen LVK Årsmøde 2011 Per Henriksen, Veterinærdirektør, Fødevarestyrelsen HVOR ER VI PÅ VEJ HEN? landmand fødevareproducent miljøforvalter dyrevelfærdsgarant Generelle udviklingstendenser Godt internationalt

Læs mere

Ad. side 14, Figur 2: Beløbene vedr. recepturgebyr, variabel og fast avance fremgår af bekendtgørelse nr. 183 af 20. februar 2012.

Ad. side 14, Figur 2: Beløbene vedr. recepturgebyr, variabel og fast avance fremgår af bekendtgørelse nr. 183 af 20. februar 2012. Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kfst@kfst.dk SHA@kfst.dk Dato: 22. maj 2012 Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik

Læs mere

Aftale mellem Fødevareministeriet og Landbrug og Fødevarer/Videncenter for Svineproduktion om en strategi for nedbringelse af pattegrisedødeligheden

Aftale mellem Fødevareministeriet og Landbrug og Fødevarer/Videncenter for Svineproduktion om en strategi for nedbringelse af pattegrisedødeligheden København, april 2011 Aftale mellem Fødevareministeriet og Landbrug og Fødevarer/Videncenter for Svineproduktion om en strategi for nedbringelse af pattegrisedødeligheden Baggrund Den seneste opgørelse

Læs mere

temaanalyse 2000-2009

temaanalyse 2000-2009 temaanalyse DRÆBTE I Norden -29 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766554 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 dræbte i norden -29 Dette notat handler om ulykker med dræbte

Læs mere

Lægemidler mod psykoser Solgte mængder og personer i behandling

Lægemidler mod psykoser Solgte mængder og personer i behandling Danmarks Apotekerforening Analyse 28. januar 15 Borgere i Syddanmark og Region Sjælland får oftest midler mod psykoser Der er store forskelle i forbruget af lægemidler mod psykoser mellem landsdelene.

Læs mere

Overblik over elevfravær i folkeskoler og specialskoler for børn, 2014/15

Overblik over elevfravær i folkeskoler og specialskoler for børn, 2014/15 Overblik over elevfravær i folkeskoler og specialskoler for børn, 2014/15 Det samlede fravær i skoleåret 2014/15 for folkeskoleelever er på 5,4 procent, svarende til knap 11 skoledage for en helårselev

Læs mere

ANALYSE December Anvendelse af fastholdelse overfor børn og unge (0-17 år)

ANALYSE December Anvendelse af fastholdelse overfor børn og unge (0-17 år) ANALYSE December 2018 Anvendelse af fastholdelse overfor børn og unge (0-17 år) Under indlæggelse på psykiatriske afdelinger 2014-2017 Indhold Anvendelse af fastholdelse... 1 1. Hovedresultater... 5 1.1

Læs mere

Salmonella er der flere problemer nu?

Salmonella er der flere problemer nu? Introduktion Baggrund Salmonella er der flere problemer nu? Veterinært Orienteringsmøde 2013 Ken Steen Pedersen, Afd. Veterinær Forskning og Udvikling Stigende antal indsendelser fra sygdomstilfælde med

Læs mere

Fakta om Advokatbranchen

Fakta om Advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.600 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Forsigtig optimisme i handelssektoren eksportens betydning vokser

Forsigtig optimisme i handelssektoren eksportens betydning vokser juli 2013 Forsigtig optimisme i handelssektoren eksportens betydning vokser Omsætningen i b2b handelssektoren har i årets første måneder vist en faldende tendens. Alligevel har mange handelsvirksomheder

Læs mere

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning Hovedresultater af DREAMs 26- befolkningsfremskrivning 3. juni 26 Marianne Frank Hansen & Lars Haagen Pedersen Udviklingen i den samlede befolkning Danmarks befolkning er vokset fra 2,4 mio. personer i

Læs mere

Rapport om kontrol i 2015 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case kontrollen

Rapport om kontrol i 2015 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case kontrollen Rapport om kontrol i 215 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case kontrollen Juni 216 Side 1 af 15 Indhold 1. Indledning... 3 2. Case-by-case-kontrollen...

Læs mere

Udvikling i antibiotikaforbruget i de første 7 år med grænseværdier for kvæg og svin

Udvikling i antibiotikaforbruget i de første 7 år med grænseværdier for kvæg og svin Downloaded from orbit.dtu.dk on: Sep 05, 2019 Udvikling i antibiotikaforbruget i 2011 2017 - de første 7 år med grænseværdier for kvæg og svin Jensen, Vibeke Frøkjær Publication date: 2018 Document Version

Læs mere

Detailbarometer November 2010

Detailbarometer November 2010 Detailbarometer November 2010 Indhold Detailhandlens omsætning og forbrugertillid... 3 Detailhandlens omsætningsbarometer Dansk Erhvervs indikator... 5 Branchespecifikke omsætningstal... 6 Fødevarer og

Læs mere

som er positive, fordi kornbeholdningerne steg mere i værdi, end slagtesvinene faldt i værdi.

som er positive, fordi kornbeholdningerne steg mere i værdi, end slagtesvinene faldt i værdi. Slagtesvineproducenterne Slagtesvineproducenterne fik i 2007 det dårligste driftsresultat siden 2003. >> Lene Korsager Bruun og >> Sisse Villumsen Schlægelberger, Dansk Svineproduktion Totaløkonomi for

Læs mere

Sygdomme hos dyr, antibiotika og sundhedsmæssige konsekvenser for mennesker

Sygdomme hos dyr, antibiotika og sundhedsmæssige konsekvenser for mennesker Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 87 Offentligt Sygdomme hos dyr, antibiotika og sundhedsmæssige konsekvenser for mennesker Frank M. Aarestrup Hvorfor bruger vi antibiotika

Læs mere

45 % flere apoteker, længere åbningstider og rekordlav ventetid giver bedre tilgængelighed

45 % flere apoteker, længere åbningstider og rekordlav ventetid giver bedre tilgængelighed Danmarks Apotekerforening Analyse 22. januar 2018 Markant bedre tilgængelighed til apoteker for lavere medicinudgifter: 45 % flere apoteker, længere åbningstider og rekordlav ventetid giver bedre tilgængelighed

Læs mere

Kritisk eftersyn af systemerne til overvågning og kontrol med Salmonella

Kritisk eftersyn af systemerne til overvågning og kontrol med Salmonella Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 9. marts 2009/JAM/- Kritisk eftersyn af systemerne til overvågning og kontrol med Salmonella Problem Danmark har i mange år haft systemer

Læs mere

Konkursanalyse Rekordmange konkurser i 2016

Konkursanalyse Rekordmange konkurser i 2016 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Rekordmange

Læs mere

Kvægøkonomisk nyhedsbrev

Kvægøkonomisk nyhedsbrev Kvægøkonomisk nyhedsbrev Af Jannik Toft Andersen Videncentret for Landbrug, Kvæg, Team Bedrifts- og sektorstrategi jta@vfl.dk nr. 4, oktober 2010 Tingenes tilstand i kvægbruget nu og her Sammenfatning

Læs mere

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015 Analyse 29. april 215 Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? Af Kristian Thor Jakobsen og Katrine Marie Tofthøj Kontanthjælpsreformen, der blev

Læs mere

Slutrapport for kampagnen. Håndtering af syge og tilskadekomne slagtesvin og søer

Slutrapport for kampagnen. Håndtering af syge og tilskadekomne slagtesvin og søer J. nr.: 2017-10-60-00184 Den 14.12 2018 Slutrapport for kampagnen Håndtering af syge og tilskadekomne slagtesvin og søer INDLEDNING I forbindelse med Fødevarestyrelsens kontrol i svinebesætninger i de

Læs mere

Din sundhed - din sikkerhed Sundhedsstyring 2013

Din sundhed - din sikkerhed Sundhedsstyring 2013 Din sundhed - din sikkerhed Sundhedsstyring 2013 Pas på dig selv! Smitte Allergi / resistens Omgang med dyrene Arbejdsmiljø Hormonforstyrrende stoffer SMITTE MRSA Stafylokok bakterie - ikke følsom for

Læs mere

Resultatoversigt for handleplanen til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner

Resultatoversigt for handleplanen til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner < Afdeling: Kvalitet og Forskning Udarbejdet af: Helle Marie Sejr Bentsen Journal nr.: 18/11686 E-mail: Helle.Marie.Sejr.Bentsen@rsyd.dk Dato: 12. februar 2019 Telefon: 5170 9731 Notat Resultatoversigt

Læs mere

vejledning om ordination af antibiotika Til landets læger med flere

vejledning om ordination af antibiotika Til landets læger med flere vejledning om ordination af antibiotika 2012 Til landets læger med flere Vejledning om ordination af antibiotika Sundhedsstyrelsen, 2012. Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S URL: http://www.sst.dk

Læs mere

Konkursanalyse procent færre konkurser i andet kvartal 2017

Konkursanalyse procent færre konkurser i andet kvartal 2017 20 procent færre konkurser i andet kvartal 2017 Efter et rekordhøjt antal konkurser i 2016 er konkurstallet faldet med 20 procent fra andet kvartal 2016 til andet kvartal 2017. Antallet af konkurser er

Læs mere

Dokumentation - en oversigt Sundhedsstyring 2013

Dokumentation - en oversigt Sundhedsstyring 2013 Dokumentation - en oversigt Sundhedsstyring 2013 Lovgivning - hvad er den til for? Fødevaresikkerhed Sporbarhed Sundhed hos dyr og mennesker Dyrevelfærd Image Antibiotikaforbrug Hvilke kontroller findes

Læs mere

Slagtesvineproducenterne

Slagtesvineproducenterne Slagtesvineproducenterne Driftsresultaterne var for slagtesvineproducenterne i 2008 i frit fald bl.a. som følge af kraftige stigninger i foderomkostninger og negative konjunkturer. >> Anders B. Hummelmose,

Læs mere