Kom i form efter stomioperationen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kom i form efter stomioperationen"

Transkript

1 Kom i form efter stomioperationen Gode råd og øvelser, før og efter operationen Dedicated to Stoma Care

2 2 Introduktion Hjælp dig selv tilbage på sporet Der er mange grunde til, at mennesker får en stomi i en kortere eller længere periode, det behøver dog ikke forhindre dem i at træne eller være fysisk aktiv. Udover ekstrem kontakt-sport eller meget tunge løft, vil du kunne dyrke din favorit sport som før operationen; fx svømning, skiløb, golf, tennis, aerobic, pilates eller roning. Som ved en hvilken anden operation har du brug for at restituere dig. Det kan tage 6 til 8 uger. Uanset hvilken favorit sport du udøvede før operationen vil du, efter denne periode, kunne dyrke den igen. Forløbet inden operationen er ofte forbundet med smerte, usikkerhed og bekymringer. Smerte eller andet ubehag, som du måtte have oplevet før operationen, kan meget vel påvirke din fysiske tilstand. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan du bruger din krop - både for at få en bedre kropsforståelse, men også for at opnå større velvære. Jo bedre din mentale og fysiske tilstand er før operationen, jo hurtigere vil du komme dig. Vi håber denne pjece kan hjælpe dig tilbage på sporet. Med venlig hilsen Dansac A/S Vigdis Hannestad, Redaktør, Clinical Manager Vi vil gerne takke Per Herlufsen, Hvidovre Hospital, Gastroenterologisk afdeling, for hans assistance til denne pjece.

3 Introduktion 3 Pia Espensen, født i 1973, fysioterapeut, arbejder primært med genoptræning. Pia blev opereret for Crohns sygdom i 1993 og fik en ileostomi. Hendes daglige øvelsesprogram inkluderer en times gåtur og pilates; hun dyrker også areobic, svømning, dans og yoga. Lilljan Ø. Kjærra, født i 1951, husmoder og en kreativ person. Lilljan gennemgik en kræftoperation i 1991 og fik derefter en kolostomi. Lilljan træner i et center 2-3 gange om ugen og elsker gåture i skovene og fjeldene i Norge. Michael Laden, født i 1962, HR assistent. Michael blev opereret for Colitis Ulcerosa i 2000 og fik en midlertidig ileostomi, indtil han fik lavet et bækkenreservoir i Han træner 3-4 gange om ugen, spiller fodbold, svømmer og cykler. Michael har skrevet bogen Rask på en formiddag.

4 4 Indhold Indhold Generelle Tips & Gode Råd... 5 Hvorfor træne?... 6 Korsettet... 7 Dag 1 efter operationen At komme ud af sengen Efter operationen Restitution uger og senere Generelle Tips & Gode Råd Trænings notater... 23

5 Generelle Tips & Gode Råd 5 Generelle Tips & Gode Råd Dyrk regelmæssig fysisk aktivitet. Tab ikke modet, hvis du stopper i en periode. Begynd igen langsomt og arbejd dig op til din tidligere form. Sammenlign dig ikke med andre. Dit mål bør være dit personlige velbefindende, helbred og kondition.

6 6 Hvorfor træne? Hvorfor træne? Træning forebygger stress og sygdom. Led og muskler har behov for daglig smørelse for ikke at gå i stå og for at fungere så optimal som muligt. Regelmæssig træning nedsætter risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde. Det hjælper dig også til at reducere og kontrollere andre risiko faktorer som forhøjet blodtryk, højt kolesterol, vægtforøgelse og diabetes. Men fordelene stopper ikke her! Træning får dig til at føle dig godt tilpas og til at se bedre ud, du bliver stærkere og mere fleksibel, du får mere energi og det reducerer stress og spændinger. Efter en stomioperation erfarer mange, at de får lyst til at nå mål de aldrig har overvejet før. Ændringen i livsstilen, der følger efter en stomioperation, giver ofte mennesker styrke, der måske ikke har været der før.

7 Korsetttet 7 Korsetttet I denne pjece vil vi bruge ordet korset flere gange. Ordet korset betyder: stramtsiddende livsstykke/bånd, der former og støtter kroppen. Det beskriver forholdet mellem vores mave og rygsøjle. Når der i pjecen bliver brugt ordet korset taler vi derfor ikke om et ekstra hjælpemiddel, men om vores eget indbyggede korset vi alle er udstyret med fra naturens hånd. Bugvæggen Bugvæggen (=maven) strækker sig fra brystet til toppen af hoftebenet. Under huden findes fedtvæv, bindevæv og mavemuskler. Disse muskler former skelettet af maven. Navlen, operationsar og der hvor stomien sidder, er alle skrøbelige steder på bugvæggen.

8 8 Korsettet Korsettet Alle mennesker har sit eget muskelkorset omkring rygsøjlen. Det er en funktionel fungerende enhed, som former og støtter kroppen som kan og skal trænes! Korsettet er kroppens centrum og har stor betydning for vores bevægelser, kropsholdning og faconen af rygsøjlen og maven. Alle bevægelser har indflydelse på mavemusklernes aktivitet; så selv en lille bevægelse af en arm kan måles i mave- og rygmuskler. Tænk på dit muskelkorset som et virkeligt korset bestående af aktive virkningsfulde og påvirkelige muskler. Disse muskler skal regelmæssigt trænes, præcis som andre muskler i kroppen. Maven og rygsøjlen er tilsammen kernen af kroppen. Det er et område relateret til følelser, styrke, kræfter, sikkerhed og selvsikkerhed. Mavemusklerne, som stomien går igennem, er en del af denne kerne. At skabe harmoni og balance i kroppen gennem træning fører til en bedre holdning og øger kropsbevidstheden. Dette vil igen hjælpe helingsprocesserne og hjælpe dig til at undgå udviklingen af brok* omkring stomien. Generelle Tips & Gode Råd Overvej om du har lyst til at træne alene eller sammen med andre mennesker, indenfor eller udenfor, hvilket tidspunkt på dagen, der er bedst og hvilken træning, du synes bedst om. Hvis du ønsker at opgive, så mind dig selv på, hvorfor du begyndte og alle fordelene, træningen giver dig. Pres ikke dig selv for hårdt. Du bør kunne tale, imens du træner. * Brok er en skrøbelighed i muskellaget, hvor de indre organer og tarmen skydes frem. Et brok fremkommer som en bule omkring stomien.

9 Korsettet 9 Denne pjece fokuserer på øvelser og bevægelser, der styrker og understøtter kernen af kroppen. Gennem bevægelse og vejrtrækning vil du lære at øge styrken i mavemusklerne og musklerne omkring rygsøjlen og din lænd. Jo tidligere du påbegynder øvelserne jo bedre. Bliv fortrolig med øvelserne inden operationen. Du vil hurtigere få en fornemmelse og kontrol af kropskernen efter operationen og dermed fremme genoptræningen. Fordelene ved træning er velkendte, det er dog en god ide at tale med din læge eller stomisygeplejerske, inden du begynder med træningsprogrammet. En gåtur er et godt sted at begynde og husk at en tur til enden af gangen eller rundt om huset er nok i begyndelsen. Når du kommer hjem efter operationen, vil du føle dig udkørt og det at komme op af trappen, vil føles som at bestige Mount Everest.

10 10 Dag 1 efter operationen Dag 1 efter operationen Øvelser du kan begynde med Husk at gøre øvelserne langsomt og pres ikke dig selv for hårdt. Det er vigtigt at din vejrtrækning er korrekt og du mærker efter, hvordan det føles. Det skal hele tiden føles behageligt. Føler du dig utilpas stop Bliver du træt hvil eller sid ned Pust ud, når du behøver styrke, kræfter og udholdenhed, det aktiverer de dybe mavemuskler.

11 Dag 1 efter operationen 11 Alle øvelser skal udføres liggende (fladt) i sengen med bøjede ben 1. Vejrtrækning Træk vejret ind gennem næsen og helt ned i maven, så maven buler ud (munden skal være lukket). Pust ud gennem munden (tøm maven), så maven bliver flad. Vær opmærksom på at holde din lænd nede i madrassen, når du laver vejrtrækningsøvelsen. 1.a Træk vejret ind og løft dine arme over hovedet, mens du puster ud. Træk vejret ind igen og sænk armene, mens du puster ud. Du må kun bevæge armene, når du puster ud. Hold din lænd nede i madrassen.

12 12 Dag 1 efter operationen 2. Bækkenløft Denne øvelse hjælper med til at lette trykket i bækkenet. Den nedsætter det øgede blodtryk, der er i bækkenet (et normalt problem efter en maveoperation), og udstrækker muskulaturen i dette område. 2.a Løft bækkenet, hold og sænk bækkenet. 2.b Løft bækkenet, vip langsomt fra side til side og sænk bækkenet. Gentag 5 gange i begyndelsen og øg gradvis gentagelserne.

13 Dag 1 efter operationen 13 Ventiler i venerne sikrer, at det venøse blod løber den rigtige vej. Når ventilernes funktion nedsættes (sygdom, operation, nedsat aktivitet), vil det nedsatte tilbageløb forårsage ophobning af blod i benene, med risiko for udvikling af en blodprop (dyb venøs thrombose). Det har stor betydning, at du holder dig i gang hurtigst muligt efter operationen, for at nedsætte risikoen for en blodprop. Andre forebyggende tiltag kan være at bære støttestrømper og at bevæge benene ved at bøje og strække (som vist). Det pumper blodet fra dine ben til hjertet.

14 14 At komme ud af sengen At komme ud af sengen Rul om på siden med begge arme foran brystet og skub fra med armene. Ret ryggen, forsøg at have fokus på maven (træk maven ind) og lænden. Hold korsettet på plads. Brug vejrtrækningen så du rejser dig, når du puster ud.

15 Efter operationen 15 Efter operationen Sid på sengen. Læn dig en smule fremover med ret ryg. Sving skiftevis armene op og ned / frem og tilbage. Pust ud, når armene er oppe. Sørg for at holde maven ind mod rygsøjlen. Tips & Gode Råd Brug vejrtrækningsøvelsen hver dag. Det er vigtigt for din krop at den fungerer optimalt. Lav de liggende øvelser daglig de første 3-4 uger. Kom op og bevæg dig så meget som muligt. Gentag hver øvelse så mange gange du kan. Begynd med 5-7 gange af hver øvelse og øg derefter til gange, efterhånden som du får mere styrke og overskud.

16 16 Restitution Restitution Det vil tage 6-8 uger at restituere sig efter operationen. Vær tilbageholdende med at løfte for meget en liter mælk er nok! Tænk hele tiden på at holde korsettet og kroppen i balance. Øvelser, der skal udføres liggende - når du har kontrol over bækkenet og kan holde mave og lænd stabil. Lig med bøjede, samlede knæ og drej dem fra side til side uden at løfte ryggen eller bagdelen fra madrassen. Husk pust ud, når du drejer knæene fra side til side. Træk vejret ind mellem bevægelserne. Kontroller bevægelserne. Tips & Gode Råd: Vær bevidst om din vejtrækning: husk at puste ud, når du har behov for styrke, kræfter og udholdenhed (når du puster ud, aktiverer du de dybe mavemuskler og dermed korsettet). Øg længden af dine gåture, når du er kommet dig. Træn mindst 2 gange om ugen.

17 Øvelser 17 Siddende øvelser Sid med ret ryg på en stol eller en træningsbold. Brug vejrtrækningen og løft armene over hovedet mens du puster ud, sænk armene på indånding. Når du bruger en træningsbold, er det vigtigt, at du konstant holder mave- og rygmusklerne spændt for at holde balancen. Derfor er træningsbolden et godt træningsredskab for DIG.

18 18 Restitution Øvelser, der styrker mave- og rygmuskler a. Sid på en stol. Læn dig lidt forover med ret ryg. Sving skiftevis armene op og ned / frem og tilbage. Pust ud, når armene er oppe / fremme. Husk at holde maven ind mod rygsøjlen og ryggen ret. Gentag 5 gange i begyndelsen og øg gradvis antallet. a. b. Som a., men stående. Stå med dine fødder en hoftebredde fra hinanden. Spænd i bækkenbunden. Spænd maven og sænk skuldrene. Bøj langsomt benene og læn dig forover med ret ryg. Sving armene skiftevis frem og tilbage. Husk at spænde mavemusklerne og ryggen og brug vejrtrækningen. Gentag 5 gange i begyndelsen og øg gradvis antallet. Du kan også udføre øvelsen siddende eller på en træningsbold. Læn dig lidt forover med ret ryg. Sving skiftevis armene op og ned / frem og tilbage. Pust ud, når armene er oppe / fremme. b.

19 8 uger og senere 19 Øvelser, når restitutionsperioden er ovre Mave øvelse 1 Lig på ryggen på et fast underlag med bøjede knæ og fødderne fladt placeret på gulvet. Hold hænderne bag nakken, træk vejret og spænd i maven. Pust ud, mens du løfter hovedet fra underlaget. Hold i 2 sekunder før du langsomt vender tilbage til udgangspunktet. Gentag 5-10 gange. Øg gradvis antallet efterhånden som du får mere styrke. I stedet for at holde hænderne bag nakken, kan du have dem på låret eller krydse dem foran brystet. Pust ud ved løft og træk vejret, imens du vender tilbage til udgangspunktet. Husk altid at spænde i maven. Mave øvelse 2 Denne øvelse er, når du har fået mere styrke og kan udføre øvelse 1. Lig på ryggen på et fast underlag, hænderne bag nakken. Løft hovedet og cykl med benene, husk at spænde i maven og pres ryggen mod gulvet/madrassen. Gentag 4-8 gange. Mave øvelse 3 Lig på ryggen på bolden. Fold hænderne over brystet eller hold dem bag nakken. Spænd i maven og løft din overkrop så højt som muligt. Pust ud, mens du løfter og træk vejret ind, mens du vender tilbage til udgangspunktet. Løft og sænk 8 gange, slap af og gentag.

20 20 Øvelser a. Træning af alle mave- og rygmuskler a. Knæl på noget blødt med en stol foran dig og læg underarmene på stolen. Spænd i bækkenet og maven. Ret ryggen og lad nakken være i naturlig forlængelse af ryggen. Hold strækket, stræk knæene og løft kroppen, støt på albuerne. Din hofte skal være udstrakt. Sænk langsomt knæene igen. a. Fokus Spænd mavemusklerne og ret ryggen. Gentag 5 gange og øg gradvis antallet. b. Bruger du en trænings bold, knæl foran bolden og læg hænderne på bolden. Spænd bækkenet og maven. Ret ryggen og lad nakken være i naturlig forlængelse af ryggen. Hold strækket og skub/læn dig frem, så det nu er dine albuer, der hviler på bolden. Din hofte skal være udstrakt. Skub dig tilbage. b. b. Fokus Spænd korsettet og ret ryggen. Gentag 5 gange og øg gradvis antallet. c. Planken Lav øvelsen på gulvet. Lig på maven og støt på underarmene. Spænd i bækken bund og mavemuskler og løft dig op, så du støtter på tæerne og albuer med strakt krop. Hold stillingen og tæl til 5. Gentag 5 gange. Med tiden vil du blive mere udholdende og målet er at kunne holde stillingen i længere tid. c.

21 Øvelser 21 d. Knæl med hænderne på gulvet. Løft din højre arm og venstre ben, din krop skal være så lang som muligt med en lang nakke og ansigtet ned mod gulvet. Hold stillingen, tæl langsomt til 5, sænk og løft den anden arm og ben. Husk at holde maven ind til rygsøjlen og ret ryggen. Gentag 5 gange. Husk at øge antallet efterhånden som du bliver stærkere. d. d. Den samme øvelse kan laves på træningsbolden.

22 22 Generelle Tips & Gode Råd Generelle Tips & Gode Råd Tænk over hvordan du kan få mere fysisk aktivitet ind i din hverdag. Små ændringer i din livsstil kan gøre en stor forskel for dit helbred. Gå en tur på minutter i frokostpausen. Tag trapperne i stedet for rullende trapper eller elevatorer. Parkér længere væk fra butikker og gå. Vælg aktiviteter du holder af. Vælg en startdato, der passer dig og giv dig god tid i begyndelsen. Brug komfortabelt tøj og sko. Begynd langsomt overdriv ikke! Hvis det er ubehageligt stop! Træn på samme tidspunkt hver dag, så det bliver en del af din livsstil. Drik rigelig vand før, under og efter hver øvelse. Indbyd venner og familie til at træne sammen med dig. Hvis du mister en dag, planlæg en anden dag. Du skal ikke fordoble den næste træning. Deltag i en træningsgruppe eller brug et træningscenter. Varier dine aktiviteter. Gå én dag, svøm den næste dag og cykl en tur i weekenden.

23 Trænings notater 23 Trænings notater:

24 E /09 Dansac Dansac & Hollister Danmark Danstrupvej 25F 3480 Fredensborg Tlf.: Fax Dedicated to Stoma Care

Den store træningsbold

Den store træningsbold Den store træningsbold - træn hele kroppen Af Mette Mølgaard og Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP - en sund livsstil i udvikling Kært barn har mange navne Den store træningsbold er kommet for at blive,

Læs mere

en e-bog af yo ga FOR TO KOM I FYSISK OG MENTAL TOPFORM UNDER GRAVIDITETEN EN KORT INTRODUKTION

en e-bog af yo ga FOR TO KOM I FYSISK OG MENTAL TOPFORM UNDER GRAVIDITETEN EN KORT INTRODUKTION en e-bog af t r i n e h e d e g a a r d yo ga FOR TO KOM I FYSISK OG MENTAL TOPFORM UNDER GRAVIDITETEN EN KORT INTRODUKTION Kære Læser, Du kender det sikkert godt. At være gravid kan være forbundet med

Læs mere

Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed

Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Få et bedre liv

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

At leve med åndenød. Patientvejledning. Onkologisk Afdeling D. Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende have glæde af denne patientvejledning

At leve med åndenød. Patientvejledning. Onkologisk Afdeling D. Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende have glæde af denne patientvejledning Patientvejledning Denne pjece handler om de spørgsmål og problemer, der ofte melder sig, når man har fået åndenød At leve med åndenød Onkologisk Afdeling D Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

SKAVANKAYOGA. Niels Haahr April 2009. www.skavankayoga.dk

SKAVANKAYOGA. Niels Haahr April 2009. www.skavankayoga.dk SKAVANKAYOGA Niels Haahr April 2009 www.skavankayoga.dk Copyright 2009 Niels Haahr Indhold SKAVANKAYOGA?... 4 forord... 4 rapportens opbygning... 5 AT UNDERVISE I YOGA... 6 bevidsthed og balance... 7 HOLDENE

Læs mere

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre 18 smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre Smerter i ryg og bækken er den hyppigste årsag til sygefravær blandt gravide kvinder og bækkenløsning i graviditeten koster det danske samfund 300.000 sygedage

Læs mere

www.krop&fysik.dk GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER

www.krop&fysik.dk GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER 2 www.krop-fysik.dk Graviditet og bækkensmerter Hvert år gennemfører 60.000 danske kvinder en graviditet. Ventetiden er præget af tanker

Læs mere

din guide til hurtigt resultat

din guide til hurtigt resultat din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 KAN MAN TRÆNE MAVEN FLAD? Ja, det kan du eller i hvert fald kan du træne den fladere, hvis den er for stor. Om den bliver helt flad,

Læs mere

Tak til SOS-huset for lån af inspirerende redskaber. Tak til Geismars for lån af sengetøj til billederne i bogen.

Tak til SOS-huset for lån af inspirerende redskaber. Tak til Geismars for lån af sengetøj til billederne i bogen. Forord Denne bog er til dig, der gerne vil have en stærk og dynamisk bækkenbund, bevare god funktion i bækkenbunden eller har brug for at genoptræne de vitale og centrale muskler. Bogen er primært skrevet

Læs mere

Gravide med ryg- og bækkensmerter

Gravide med ryg- og bækkensmerter Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

fysisk aktivitet, motion, træning Har du ikke tid til at dyrke motion nu, må du sætte tid af til sygdom senere.

fysisk aktivitet, motion, træning Har du ikke tid til at dyrke motion nu, må du sætte tid af til sygdom senere. 10 nemme øvelser 40 råd om fitness FITNESS fysisk aktivitet, motion, træning Har du ikke tid til at dyrke motion nu, må du sætte tid af til sygdom senere. Fitness = allround motion og træning giver: VELVÆRE,

Læs mere

Sådan forebygger og behandler du rygsmerter

Sådan forebygger og behandler du rygsmerter Sådan forebygger og behandler du rygsmerter Hver anden dansker lider af rygsmerter, og det koster samfundet milliarder af kroner. Der er derfor mange gode grunde til at bekæmpe de ubehagelige smerter.

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

TEMA: RYTTERENS OPSTILLING FOTO: ARND BRONKHORST

TEMA: RYTTERENS OPSTILLING FOTO: ARND BRONKHORST FOTO: ARND BRONKHORST 20 MAGASINET HEST 12 2009 TEKST: METTE BOAS De færreste ryttere er klar over, hvor stor betydning deres opstilling har for deres ridning. Hesten kommer til at betale i sidste ende,

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 HOFTEALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig mobilisering

Læs mere

Rigshospitalet. Træningsprogram når du ligger i sengen

Rigshospitalet. Træningsprogram når du ligger i sengen Rigshospitalet Træningsprogram når du ligger i sengen 2 Træningsprogram når du ligger i sengen Dette program er udarbejdet til dig, som er sengeliggende. Det består af otte øvelser, der træner de store

Læs mere

Emilie Wøjdemann Thomsen, Finn Egeberg Nielsen. træning og Parkinsons sygdom

Emilie Wøjdemann Thomsen, Finn Egeberg Nielsen. træning og Parkinsons sygdom Emilie Wøjdemann Thomsen, Finn Egeberg Nielsen og Louise Hjerting Nielsen træning og Parkinsons sygdom Træning og Parkinsons sygdom 3 4 7 9 12 15 18 20 22 24 24 26 28 28 28 30 31 Formål Træningslære Konditionstræning

Læs mere

Indhold. Forord 3. Den gode nyhed 6 job og Krop 2 udgave, 1 oplag 2012 Videncenter for Arbejdsmiljø. 5 ømme punkter 10. Det nytter at forebygge 16

Indhold. Forord 3. Den gode nyhed 6 job og Krop 2 udgave, 1 oplag 2012 Videncenter for Arbejdsmiljø. 5 ømme punkter 10. Det nytter at forebygge 16 Denne lommebog fortæller kort og godt, hvordan arbejdspladserne kan forebygge og håndtere smerter i muskler og led via en samlet og fælles indsats Rigtig mange medarbejdere og ledere får ondt i ryg, nakke

Læs mere

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring Ud af comfortzonen med Krisztina Maria FYSISK OG MENTAL UDFORDRING INDHOLD:

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Træningsmanual. Hver lektion varer ca. 50 min.

Træningsmanual. Hver lektion varer ca. 50 min. 1 Træningsmanual Hver lektion varer ca. 50 min. Hver lektion indeholder følgende elementer: Opvarmning Kredsløbstræning Balance Styrke Stabilitet- og koordinationstræning Udspænding Kropsbevidsthedstræning

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

I I N D U S T R I E N

I I N D U S T R I E N I INDUSTRIEN I INDUSTRIEN INDHOLD Forord 3 Den gode nyhed 6 5 ømme punkter 10 Det nytter at forebygge 16 Den onde og den gode spiral 20 Balance mellem job og krop 28 Dansk Industri www.di.dk Tlf. 3377

Læs mere