50 spørgsmål til designationskoderne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "50 spørgsmål til designationskoderne."

Transkript

1 50 spørgsmål til designationskoderne. TEMPERATUR 1. Hvad er en designationskode? En række af tal og bogstaver som tilsammen angiver hvad et bestemt aftræk kan bruges til. 2. Har alle aftræk en designationskode? Ja, alle seriefremstillede aftræk bør have en designationskode BR der er kun få undtagelser. 3. Hvilke aftræk har ikke en kode? MK-godkendte aftræk og ikke seriefremstillede aftræk. 4. Hvordan kan man se hvad et aftræk er beregnet til? Koden starter med et DS/EN efterfulgt af et tal f.eks betyder at det er en stålskorsten betyder en foring eller et røgrør betyder et plastaftræk betyder en cementbunden elementskorsten. 5. Hvad betyder T 120/T 400 osv? Det er den temperatur materialet som aftrækket er lavet af kan tåle. Der findes flere temperaturklasser fra T 80 til T 600.

2 Er et aftræk mærket T 400 betyder det at arbejdstemperaturen skal være mindre end 400 grader celcius. Et T 400 aftræk er faktisk testet ved 500 grader celsius. Et T 120 aftræk er derimod kun testet ved 150 grader celsius 6. Hvorfor skal et brændeovnsaftræk starte med T400? Temperaturen 400 grader er bestemt i bygningsreglementet Det giver god mening da nye brændeovne typisk svinger mellem 200 og 400 grader i røggassen. 7. Skal oliefyr også starte med T400? Nej. Fabrikanten/importøren af en kedel kan oplyse hvilken drifttemperatur en bestemt kedel kører med. 8. Må man bruge et T400 aftræk til en oliefyret kedel der ellers har en lavere driftstemperatur? Ja. Det må man gerne, man kan sige at det er ildstedet der bestemmer hvilken temperaturklasse man skal bruge BR stk 2 TRYK 9. Hvor står trykklassen i designationskoden? Betegnelsen efter Temperaturen angiver trykklassen. Der findes. N1/N2/P1/P2/H1/H2

3 10. Hvad betyder N1-N2? At aftrækket er beregnet til træk/sug!! Ved N1 kan aftrækket have et undertryk på op til 40 Pa eller 4mm Vs før der suges falsk luft ind gennem samlinger og lignende. Ved N2 kan aftrækket kun tåle et træk i skorstenen på 20 Pa eller 2mm Vs før den er utæt. De fleste skorstene kan derfor klare sig med en N1 men sjældent med en N Hvad betyder P1-P2? At aftrækket kan køre med overtryk!! Både P1 og P2 kan køre med op til 200 Pa, men de har forskellig tæthed. P1 er bedre end P2 Populært sagt er P1 20 gange tættere end P2 12. Hvad betyder H1-H2? At aftrækket kan køre med meget stort overtryk!! Både H1 og H2 kan køre med 5000 Pa, men de har forskellig tæthed. H1 er bedre end H2. Populært sagt er H1 20 gange tættere end H2 Aftræk mærket H vil skorstensfejeren sjældent komme ud for. 13. Kan man bruge en P skorsten til en brændeovn? Principielt ja!! Det er ikke P èt der er udslagsgivende.

4 Men en brændeovnsskorsten skal også være sodildstestet (G), og når aftrækket udsættes for en sodild er det ikke tæt længere. Temperaturen på et P aftræk meget lavere end T 400 som jo er kravet til en brændeovnsskorsten. Driftform 14. Hvad er driftform? Den måde røggasserne opfører sig på!! Hvis røggasserne kondenserer i aftrækket er driftformen våd (W) Hvis røggasserne ikke kondenserer i aftrækket er driftformen tør (D) 15. Hvordan kan man vide om driftformen er våd (W) eller tør (D)? Ved at se på den daglige drift!! Ofte kan man på forhånd få en fornemmelse ved at se på det tilsluttede ildsted. En brændeovn giver med en rigtige lysning og et godt isoleret aftræk sjældent våd drift, men det kan forekomme. Et nyere oliefyr giver som regel våd drift. Nyere fastbrændselskedler kan give våd drift. 16. Kan man bruge et aftræk mærket D til våd drift? Nej!! Ved våd (W) drift er belastningen anderledes end ved tør (D) drift, og hvis fabrikanten ikke i sin designationskode har angivet at et bestemt aftræk kan tåle våd drift (W) må det ikke bruges. 17. Kan man bruge et aftræk mærket W til tør drift?

5 Måske!! Det kommer an på om producenten af aftrækket har løst problemet med at gøre aftrækket tæt så kondens ikke løber ud af samlingerne, og samtidig køre med en høj temperatur (T) og samtidig har taget højde for den øgede afstand fra aftrækket til brændbart materiale. Til dato er udvalget ikke bekendt med produkter der har denne egenskab. 18. Hvem bestemmer om aftrækket skal være D eller W mærket? Det er driftformen der bestemmer!! Det bør være sådan at installatøren gør sig disse overvejelser ved at se på det tilsluttede ildsted, aftrækkets højde og placering, se i øvrigt spørgsmål Hvad sker der hvis et aftræk ændrer driftform F.eks fra tør (D) til våd (W)? Aftrækket kan blive ødelagt, og har ikke længere sine egenskaber i behold!! Det er netop det skorstensfejeren ofte ser ved gamle murede skorstene hvor f.eks et nyt oliefyr opsættes og røgtemperaturen falder. Korrosion 20. Hvor mange korrosionsklasser er der? Der er 3 klasser!! Det er nævnt efter våd og tør drift i dessignationskoden det er angivet som V1-V2 eller V3, der kan også stå 1-2 eller 3, men det er altid det der angives efter driftformen W eller D.

6 21. Hvad betyder det hvis der i stedet står VM? At aftrækket ikke er korrosionstestet!! Et VM aftræk må i Danmark kun bruges hvis det er lavet af en bestemt stålkvalitet i en bestemt tykkelse. Aisi 316 L stål (L50) skal være mindst 0,4 mm tykt Aisi 316 stål (L40) skal være mindst 1mm tykt BR angiver nærmere retningslinier. 22. Hvad kan V1 bruges til? V1 må bruges til naturgas, gas og petroleum med meget lavt svovlindhold < 50 mg/m3 og ikke andet!! 23. Hvad må V2 bruges til? Som i V1 men derudover også til olie og petroleum der har højere svovlindhold. Desuden til træ men kun i pejse og andre åbne ildsteder!! 24. Hvad må V3 bruges til? V3 kan anvendes til alt brændsel!! Men undersøg altid om temperaturklassen (T) også er i orden til det enkelte ildsted. Hvis et bestemt brændsel f.eks giver en røgtemperatur over 400 grader målt i røggassen så hjælper det ikke at aftrækket er V3 mærket så skal aftrækket være T mærket til højere temperatur.

7 25. Må man bruge et V2 aftræk til V1 drift? Ja!! Man kan bruge V3 som V1 eller V2, men man må aldrig gå den anden vej. Det er producenten der bestemmer Såfremt en producent vælger at V2 mærke sit aftræg skal man respektere dette. Materiale 26. Hvad betyder bogstaver og tal efter korrosionsklassen? Koden angiver hvilket materiale der er brugt til aftrækket!! 27. Hvilke materialer findes der? Der er mange forskellige de starter med L. L10 er aluminium og bruges meget til gasaftræk L11 er det vi kalder sort jern L40 og L50 er det vi støder oftest på, men der findes mange typer De er nævnt i i forskellige standarder og materialerne er ikke de samme i de to standarder men se selv efter de står under punkt i og i Det er ikke de samme materialer der er nævnt som brugbare. 28. Kan man anvende andre materialer end de der er nævnt? Ja og nej!! Hvis man seriefremstiller skal man bruge de nævnte materialer.

8 Laver man en enkelt stålskorsten og kun èn skal producenten kunne bevise at de valgte materialer er egnede, og der skal foreligge en dokumentation herfor. BR Skal et røgrør være CE mærket? Ja!! Man mærker et røgrør efter det kaldes i standarden forbindelsesrør BR Hvad er røgrør fritaget for? Røgrør er fritaget for korrosionstesten!! Røgrøret behøver ikke være fremstillet af L50 eller L40 stål Hvis materialet er brugbart kan det VM mærkes. Men det gælder kun hvis risiko for kondens kan udelukkes. Hvis der er kondens i røgrøret skal det være L50 eller L40 i de gældende tykkelser se spørgsmål Må man anvende et røgrør der er mærket V2 til brændeovn? Nej!! Det er producenten der bestemmer. Ved at mærke sit produkt V2 fortæller producenten at røgrøret er beregnet til olie.

9 32. Skal alle aftræk være CE godkendte Nej!! Der er også mulighed for at aftrækket kan have en MK-godkendelse. Der dog kun ganske få produkter tilbage der er MK-godkendte. 33. Hvordan kan man se hvor tykt et materiale der er brugt? De sidste 3 cifre bag materialebetegnelsen, angiver tykkelsen!! Står der f.eks L50050 betyder det at tykkelsen er 0,5 mm Står der 100 på de sidste 3 cifre er det 1 mm tykt Sodild 33. Hvad betyder G lige efter materialekoden? At aftrækket kan tåle sodild!! 34. Hvad betyder det hvis der står O? At aftrækket ikke kan tåle en sodild. 35. Hvilke aftræk skal kunne tåle sodild? Alle aftræk der transporterer røg fra brændefyring eller mineralsk olie!! BR stk 2 Der er dog undtagelser

10 36. Hvad er undtagelserne? Oliefyrede kedler med en aftrækssikring!! BR stk 2 Hvis et aftræk kun bruges til et olifyr f.eks med gulflammebrænder, og aftrækket ikke kan tåle en højere røggastemperatur en f.eks 120 grader er der mulighed for at der isættes en føler som afbryder oliefyringen inden røgtemperaturen når 120 grader. Temperaturen på røgen må dog aldrig overstige 200 grader celsius. Man må således ikke bruge et T300 aftræk med en afbryder der slår fra ved 250 grader. 37. Skal aftræk til fastbrændsel altid have en G mærkning? Ja!! 38. Hvor kan man bruge en O mærkning? Flere steder!! F.eks ved alle de nyere oliekedler, og ved gas. Afstand til brandbart materiale 39. Hvad betyder tallene efter G eller O? Det angiver afstanden fra ydersiden af aftrækket til brændbart materiale i mm!!

11 40. Hvad betyder så G(50) Det betyder at der skal være mindst 5 cm til alt brændbart materiale!! 41. Hvis en designationskode ender med G25 må den så altid nøjes med at være 2,5 cm fra brændbart materiale? Nej ikke altid!! 42: Hvornår skal der være større afstand? Typisk hvis skorstenen går gennem isolationsmateriale, hvor der ikke kan ventileres omkring skorstenen, så øges afstanden!! 43. Hvor meget øges afstanden ved isolerede gennemføringer? Det er forskelligt fra skorsten til skorsten!! 44. Hvor kan man finde den rigtige afstand gennem isolerede bygningsdele? I Opstillinsanvisningen!! I Bygningsreglementet står der i Generelt, i vejledningen til stk 1 Gennembrydes en bygningsdel af et CE mærket aftrækssystem, skal dette være afprøvet til isolerede(ikke ventilerede) gennemføringer i bygningsdele. 45. Hvem har ansvaret for at designationskoderne er rigtige?

12 Det har producenten, det er ham der lader aftrækket teste ved et prøvningsinstitut, og det er egentlig afprøvningen man kan aflæse på mærkaten. 46. Et aftræk kan det bruges til oliefyr? Ja under visse betingelser. Temperaurklassen som koden starter med skal passe til den drifttemperatur som kedelfabrikanten opgiver. Det samme skal trykklassen og de andre driftrelaterede tal og tegn. 47. Er der noget i koden der ikke er driftrelateret? Ja, blandt andet de sidste tal i koden.. T120-P1-O-W-1-O50-I-E-L0.I.E.og L0 48. Hvad betyder i`et? Det fortæller noget om hvor aftrækket kan bruges i èt står for internt altså indenfor hvor det ikke bliver udsat for UV bestråling fra solen. Hvis aftrækket skal bruges udenfor skal det være mærket med et E. 49. Hvad betyder E èt? Det fortæller noget om hvordan det rør man står med reagerer overfor ild. Der er koderne A-B-C-D-E-F hvor A er ubrændbar og E er kun svagt brændbart F ét står for no performance criteria, man kan læse mere i EN/

13 50. Hvad betyder det sidste L0? Det fortæller noget om det materiale der omgiver aftrækket. Hvis der F.eks er tale om et balanceret aftræk er det yderrøret man mener. Der kan stå L1 som er brændbar rør, L0 som er ubrændbart og L som betyder at der ikke findes et yderrør. Ovenstående 50 spørgsmål og svar er fabrikeret af Skorstensfejerlaugets Fagtekniske udvalg i De skal betragtes som vejledende, og der kan forekomme konkrete situationer hvor man skal have fat i standarden for helt at kunne afgøre om en opstilling er rigtig udført. Endelig vil vi bemærke at en producent eller en importør ikke må lave sin egen kode. Kodesystemet udspringer af fælleseuropæiske standarder som alle skorstensfejermestre bør have adgang til, og standarderne revideres med jævne mellemrum Man køber standarden hos Dansk Standard i Charlottenlund.

14

5" 6" 7" 8" 10" 130 mm 150 mm 180 mm 200 mm 250 mm

5 6 7 8 10 130 mm 150 mm 180 mm 200 mm 250 mm 5" 6" 7" 8" 10" 130 mm 150 mm 180 mm 200 mm 250 mm DS/EN 1856 2:2009 juli 2014 Typisk anvendelse Til fastbrændsels- og oliefyrede kedler med røggastemperaturer større end 120 og mindre end 400 C. Som forbindelsesrør

Læs mere

Monteringsanvisning Aduro Robust stålskorsten

Monteringsanvisning Aduro Robust stålskorsten Monteringsanvisning Aduro Robust stålskorsten Monteringsanvisning Det er vigtigt, at du læser denne monteringsanvisning grundigt igennem, inden du begynder med monteringen af din nye skorsten. Er der tvivlsspørgsmål

Læs mere

Gode Råd og vejledninger. Dobbeltvægget isoleret Sektionsskorstene

Gode Råd og vejledninger. Dobbeltvægget isoleret Sektionsskorstene Gode Råd og vejledninger Dobbeltvægget isoleret Sektionsskorstene Gode råd og vejledninger Generelt Det til enhver tid gældende Bygningsreglement skal respekteres nøje. Underlaget for dette afsnit er BR08,

Læs mere

Til fastbrændsels- og oliefyrede kedler med røggastemperaturer større end 120 og mindre end 400 C.

Til fastbrændsels- og oliefyrede kedler med røggastemperaturer større end 120 og mindre end 400 C. 1 Typísk anvendelse Til fastbrændsels- og oliefyrede kedler med røggastemperaturer større end 120 og mindre end 400 C. Som forbindelsesrør (røgrør) mellem kedel eller brændeovn og skorsten. Sorte røgrør

Læs mere

Gastekniske Dage 2011. Michael Strøm Kierulff a/s METALBESTOS

Gastekniske Dage 2011. Michael Strøm Kierulff a/s METALBESTOS Michael Strøm Kierulff a/s METALBESTOS CE mærkning og brandsikring i henhold til Byggevaredirektivet og Bygningsreglementet BR10 Emnet er opdelt således: 1. CE mærkning iht. Byggevaredirektivet (CPD) 2.

Læs mere

Monteringsvejledning stålforinger

Monteringsvejledning stålforinger Produktbeskrivelse: Brændsel: CE certifikatnummer: CE designationskode: Fast enkeltvægget element stålforingssystem. Beregnet for renovering af eksisterende skorsten. Fast brændsel, olie og piller. 0432

Læs mere

Monteringsanvisning på enkelt modulskorstene

Monteringsanvisning på enkelt modulskorstene Monteringsanvisning på enkelt modulskorstene Montageanvisning for enkelt modul skorstene CE-mærket Certifikat Producent Er godkendt til følgende temperaturklasser: T400 = Godkendt til 400 C T450 = Godkendt

Læs mere

Bygningsreglement for småhuse, om: Pejse- og brændeovne

Bygningsreglement for småhuse, om: Pejse- og brændeovne Bygningsreglement for småhuse, om: Pejse- og brændeovne Denne pjece fortæller om de bestemmelser i småhusreglementet*, der skal overholdes, når der opsættes en pejs eller en brændeovn. Ifølge småhusreglementet

Læs mere

Aduro Stålskorsten Monteringsanvisning

Aduro Stålskorsten Monteringsanvisning Aduro Stålskorsten Monteringsanvisning www.aduro.dk Monteringsanvisning - Aduro Stålskorsten Det er vigtigt, at du læser denne monteringsanvisning grundigt igennem, inden du påbegynder monteringen af din

Læs mere

OBS! På huse med stråtag SKAL skorstenspiben føres mindst 80 cm. over tagryg.

OBS! På huse med stråtag SKAL skorstenspiben føres mindst 80 cm. over tagryg. Spørgsmål & Svar sp: Hvor høj skal en skorsten være? sv: I det nugældende Bygningsreglement er der ikke angivet en mindstehøjde i cm. Der opereres med et "funktionskrav" som siger at en skorsten skal have

Læs mere

Aduro Stålskorsten. Monteringsanvisning. www.aduro.dk / www.skorstensberegning.dk

Aduro Stålskorsten. Monteringsanvisning. www.aduro.dk / www.skorstensberegning.dk Aduro Stålskorsten Monteringsanvisning www.aduro.dk / www.skorstensberegning.dk Indhold 1. Produktinformation Side 2 2. Klassificering Side 2 3. Lovkrav Side 2 4. Anmeldelse af skorsten Side 3 5. Hvor

Læs mere

Specialafsnit om lovens krav. Fåes i størrelserne fra ø80 til ø900 mm ALCON SEKTIONSSTÅLSKORSTENE

Specialafsnit om lovens krav. Fåes i størrelserne fra ø80 til ø900 mm ALCON SEKTIONSSTÅLSKORSTENE ALCON SEKTIONSSTÅLSKORSTENE PAKKELØSNINGER Vi har gjort det nemt for dig! I dette katalog finder du en række pakkeløsninger som på en nem og overskuelig måde, fortæller dig hvilke komponenter du skal anvende.

Læs mere

Monteringsanvisning på dobbelt modulskorstene

Monteringsanvisning på dobbelt modulskorstene Monteringsanvisning på dobbelt modulskorstene Montageanvisning for dobbelt modul skorstene CE-mærket Certifikat 0036 CPD 90219 001 Producent Schiedel Skorstene A/S Industrivej 23 DK-7470 Karup T450 = temperaturklasse

Læs mere

Kompendie til. Indregulering og fejlfinding af elektronisk styrede oliebrændere < 100 kw. Kursus nr

Kompendie til. Indregulering og fejlfinding af elektronisk styrede oliebrændere < 100 kw. Kursus nr Kompendie til Indregulering og fejlfinding af elektronisk styrede oliebrændere < 100 kw Kursus nr. 46592 1 Indhold: Installation af brænder og kedel. Side Bygningsreglementet 3 Skorsten og aftræk 10 Indregulering

Læs mere

Pejse og brændeovne. Bygningsreglement for småhuse 1998

Pejse og brændeovne. Bygningsreglement for småhuse 1998 Pejse og brændeovne Bygningsreglement for småhuse 1998 Forord Bygningsreglement for småhuse (småhusreglementet), der trådte i kraft den 15. september 1998, indeholder i afsnit 8 en række byggetekniske

Læs mere

Produktoversigt Installationsvejledning

Produktoversigt Installationsvejledning Produktoversigt Installationsvejledning MetalbestoS Duo er et nyudviklet rustfri balanceret aftræk til oliekedler. Duo anvendes, som lodret balanceret aftræk, til moderne oliekedler med lav røggastemperatur.

Læs mere

MONTERINGSANVISNING Isokern Air

MONTERINGSANVISNING Isokern Air MONTERINGSANVISNING Isokern Air SKORSTENSPRODUKTER WWW.SCHIEDEL.DK 1 MONTAGEANVISNING ISOKERN AIR ISOKERN AIR Ø15 DEN ENKLE SKORSTENSLØSNING TIL TÆTTE HUSE Træ: Særdeles egnet Halm: Særdeles egnet Træpiller:

Læs mere

Maj Keramik. 160mm 180mm 200mm 250mm

Maj Keramik. 160mm 180mm 200mm 250mm Maj 2019 160mm 180mm 200mm 250mm Detaljer om Multi-system og samling Metalbestos er en rustfri stålskorsten med keramisk kerne. anvendes til kedler hvor der fyres med træ,træfl is, halm eller korn. Grundet

Læs mere

MONTAGEANVISNING. Dobbeltvægget isoleret sektionsskorsten

MONTAGEANVISNING. Dobbeltvægget isoleret sektionsskorsten MONTAGEANVISNING Dobbeltvægget isoleret sektionsskorsten Topmontering eller Bagudmontering Gå til det kapitel, der vedrører netop den monteringsmetode, som du skal anvende i din installation. Topmontering

Læs mere

3" 4" 5" 6" 7" 8" Traditionelle-kedler Lavtemperatur-kedler Kondenserende kedler Gas Biobrændsel Olie. Produktoversigt Installationsvejledning 1

3 4 5 6 7 8 Traditionelle-kedler Lavtemperatur-kedler Kondenserende kedler Gas Biobrændsel Olie. Produktoversigt Installationsvejledning 1 3" 4" 5" 6" 7" 8" Traditionelle-kedler Lavtemperatur-kedler Kondenserende kedler Gas Biobrændsel Olie Produktoversigt Installationsvejledning 1 Sep 2014 Typisk anvendelse MetalbestoS Omega er et uisoleret

Læs mere

Pejs/Brændeovn. Da der nu foreligger endelig tilladelse til installationen, står det den enkelte beboer frit for at fortage en sådan installation.

Pejs/Brændeovn. Da der nu foreligger endelig tilladelse til installationen, står det den enkelte beboer frit for at fortage en sådan installation. Pejs/Brændeovn 10. september 1991 Til medlemmerne i Hallandsparken Endelig godkendelse af installation af pejs/brændeovn. Efter en sagsbehandling på godt og vel et par måneder og et passende antal rykkere

Læs mere

Resultaterne fra skorstensprojektet

Resultaterne fra skorstensprojektet I N T E L L I G E N T G A S T E C H N O L O G Y Resultaterne fra skorstensprojektet Skorstene til store gasfyrede anlæg Lars Jørgensen ljo@dgc.dk Resultaterne fra skorstensprojektet Projektdeltagere FAU

Læs mere

Pejse og brændeovne. Bygningsreglement 2010

Pejse og brændeovne. Bygningsreglement 2010 Pejse og brændeovne Bygningsreglement 2010 Forord Bygningsreglement 2010, der trådte i kraft den 1. december 2010, indeholder i afsnit 8 en række byggetekniske be stemmelser, der skal overholdes, når der

Læs mere

Monteringsanvisning. Metalbestos stålskorsten. Love, regulativer og anvisninger. Generelle krav til skorstene.

Monteringsanvisning. Metalbestos stålskorsten. Love, regulativer og anvisninger. Generelle krav til skorstene. Monteringsanvisning Metalbestos stålskorsten Love, regulativer og anvisninger. Generelle krav til skorstene. De væsentligste love og regulativer vedrørende installation af stålskorstene omfattes af: Bygningsreglement

Læs mere

Før montering af skorstenen påbegyndes, skal det sikres, at ildstedet er korrekt opstillet. Følgende hensyn er væsentlige i denne forbindelse:

Før montering af skorstenen påbegyndes, skal det sikres, at ildstedet er korrekt opstillet. Følgende hensyn er væsentlige i denne forbindelse: MONTERINGSANVISNING Vento Premium OPSTILLING AF ILDSTEDET Før montering af skorstenen påbegyndes, skal det sikres, at ildstedet er korrekt opstillet. Følgende hensyn er væsentlige i denne forbindelse:

Læs mere

StålSkorSten til pilleovne

StålSkorSten til pilleovne Stålskorsten til pilleovne Model varde Pl400 skorstenspakken består af: i H A B C Startfod 1 x 2,0 m pejserør 1 x 0,9 m isoleret startelement D G 444 cm D 1 x 1,0 m isoleret element E 1 x 0-10 graders

Læs mere

Vejledning for Installation CPI 12

Vejledning for Installation CPI 12 Vejledning for Installation CPI 12 Udgave 2.3 af Maj 2011 Vejledningen skal gennemgås før installationen påbegyndes Bemærk placering i fyrrum mht. pladskrav! Placering i fyrrummet...side 2 Tilslutning

Læs mere

Miljøpræventivt tilsyn

Miljøpræventivt tilsyn Miljøpræventivt tilsyn Navn Adresse Postnr- - By Dato Turnummer BBR. Nr. Skorsten Ildsted Fabrikat Fabrikat Skorstenslysning Skorstenshøjde Længde aftræk Aftrækslysning Skorstenstype Muret skorsten Elementskorsten

Læs mere

TRADITION MØDER DOKUMENTATION. Af teknik udvalget

TRADITION MØDER DOKUMENTATION. Af teknik udvalget 1 TRADITION MØDER DOKUMENTATION Af teknik udvalget PROBLEMSTILLING. Brandbeskyttelse af stålkonstruktion til R 60 ( BD 60) Tradition Dokumentation Anvendelse af 3 lag beklædning med samlet tykkelse på

Læs mere

A-5 Aftræk fra gasforbrugende apparater med åbent forbrændingskammer

A-5 Aftræk fra gasforbrugende apparater med åbent forbrændingskammer A-5 Aftræk fra gasforbrugende apparater med åbent forbrændingskammer A-5: Aftræk fra gasforbrugende apparater med åbent forbrændingskammer 5. AFTRÆK FRA GASFORBRUGENDE APPARATER MED ÅBENT FORBRÆNDINGSKAMMER

Læs mere

1) Oversvømmelser, 2) Lugtgener, 3) Aflejringer, der kan forringe kapaciteten.

1) Oversvømmelser, 2) Lugtgener, 3) Aflejringer, der kan forringe kapaciteten. 28. juni 2010 114 1) Oversvømmelser, 2) Lugtgener, 3) Aflejringer, der kan forringe kapaciteten. Der henvises til Rørcenter-anvisning 011 Vacuumsystemer i bygninger Vejledning i projektering, udførelse

Læs mere

Stålskorsten Monteringsanvisning

Stålskorsten Monteringsanvisning Stålskorsten Monteringsanvisning Indholdsfortegnelse: Klassificering Ø100/Ø150 mm s. 3 Anvendelse s. 4 Klassificering Ø200 mm s. 6 Lovkrav s. 8 Skorstenens højde s. 9 Rensning/skorstensfejning s. 10 Opstilling

Læs mere

KONTROL AF AFTRÆK OG SKORSTENE

KONTROL AF AFTRÆK OG SKORSTENE KONTROL AF AFTRÆK OG SKORSTENE Skorstene Kedler med gasblæseluftbrændere er altid tilsluttet en skorsten, der enten er muret eller af metal. Andre kedler med åbent forbrændingskammer kan også være tilsluttet

Læs mere

TermaTech. Rustfri stålskorstene DANISH DESIGN

TermaTech. Rustfri stålskorstene DANISH DESIGN TermaTech Rustfri stålskorstene DANISH DESIGN Sådan virker din skorsten - vælg med omhu En skorsten har to formål: 1: Den skal lede røgen fra ildstedet væk på en forsvarlig måde, så røgen ikke skaber gener

Læs mere

Advarsel. Pas på med at købe en brugt stålskorsten. Der er flere ældre modeller, der ikke længere er godkendte, og derfor ikke må bruges i dag!

Advarsel. Pas på med at købe en brugt stålskorsten. Der er flere ældre modeller, der ikke længere er godkendte, og derfor ikke må bruges i dag! Pejse og brændeovne - opstilling, skorsten og fyring Nedenstående er udarbejdet på grundlag af pjecer fra skorstensfejermestrene Henrik B. Jensen og Benny Lassen, København, Bygningsreglementet for småhuse

Læs mere

Dobbeltvægget isoleret Sektionsskorstene

Dobbeltvægget isoleret Sektionsskorstene PRODUKTGuide Dobbeltvægget isoleret Sektionsskorstene Velkommen til GRAMETA GRAMETA s historie rækker helt tilbage til 1904 hvor virksomheden etablerede sig indenfor traditionelt blikkenslagerhåndværk.

Læs mere

STABILE. Elementskorstene DP DOBBELTVÆG MED KUN 25 MM ISOLERING INDTIL Ø 300 MM

STABILE. Elementskorstene DP DOBBELTVÆG MED KUN 25 MM ISOLERING INDTIL Ø 300 MM STABILE Elementskorstene DP DOBBELTVÆG MED KUN 25 MM ISOLERING INDTIL Ø 300 MM Rør, 1 m. PDED 01 940 940 940 940 940 940 940 940 940 940 940 940 Rør, 0,5 m. PDED 02 440 440 440 440 440 440 440 440 440

Læs mere

Vejledninger. Åbne og lukkede ildsteder , 1.5 og 1.6 stk.. Brændeovne. Pejse. Masseovne. Pillebrændeovne. Skorstene

Vejledninger. Åbne og lukkede ildsteder , 1.5 og 1.6 stk.. Brændeovne. Pejse. Masseovne. Pillebrændeovne. Skorstene Vejledninger Åbne og lukkede ildsteder 1.3.3, 1.5 og 1.6 stk.. Brændeovne Pejse Masseovne Pillebrændeovne Skorstene Nyttige links: www.sonderborgkommune.dk Afdeling Byg 1. Januar 2011 www.ebst.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

BRANCHEMØDER Skorstensfejerens rolle

BRANCHEMØDER Skorstensfejerens rolle Skorstensfejerens rolle Artikel i Fagbladet Skorstensfejeren Til alle skorstensfejere i Danmark Der er udarbejdet en ny branchestandard for skorstensfejere, der deltager i OR-ordningen. Det har efter udvalgets

Læs mere

Isoleret sektion. Skorstenen kan tilføjes kondens-pakning, så løsningen bliver vand- og tryktæt.

Isoleret sektion. Skorstenen kan tilføjes kondens-pakning, så løsningen bliver vand- og tryktæt. Sektionsskorsten anvendes til alle former for kedler og fastbrændselfyr. Konstruktionen sikrer et professionelt resultat, der holder mange år fremover. Skorstenen kan tilføjes kondens-pakning, så løsningen

Læs mere

Vejledning for Installation CPI 12

Vejledning for Installation CPI 12 DK Vejledning for Installation CPI 12 Udgave 2.4 af marts 2015 Vejledningen skal gennemgås før installationen påbegyndes Bemærk placering i fyrrum mht. pladskrav! Placering i fyrrummet... side 2 Tilslutning

Læs mere

Vejledninger. Centralvarmekedler , 1.5 og 1.6 stk. Installationer. Biobrændselsfyrede anlæg. Olie- eller gasfyrede anlæg.

Vejledninger. Centralvarmekedler , 1.5 og 1.6 stk. Installationer. Biobrændselsfyrede anlæg. Olie- eller gasfyrede anlæg. Vejledninger Centralvarmekedler 1.3.3, 1.5 og 1.6 stk. Installationer. Biobrændselsfyrede anlæg Olie- eller gasfyrede anlæg Skorstene Nyttige links: www.sonderborgkommune.dk Afdeling Byg 1. Januar 2011

Læs mere

Skorstensrenovering - valg og montering

Skorstensrenovering - valg og montering Skorstensrenovering - valg og montering Renovering af skorstenen giver mange fordele Energibesparelse Fyret/ildstedet skal ikke varme en stor kold skorsten op. Det betyder at energien bruges til at varme

Læs mere

StålSkorSten til brændeovne

StålSkorSten til brændeovne Stålskorsten til brændeovne Model varde V350 H G skorstenspakken består af: A B 1 x 1,5 m pejserør 1 x 0,9 m isoleret startelement C F C 1 x 1,0 m isoleret element D 1 x 0-10 graders loftkrave med gummipakning

Læs mere

StålSkorSten MonteringSanviSning

StålSkorSten MonteringSanviSning Stålskorsten Monteringsanvisning 02 indhold 04 Før du går i gang 05 Klassificering Ø150 mm 10 Lovkrav 11 Skorstenens højde 12 Rensning/skorstensfejning 13 Topmontering 15 Bagudmontering 16 Brændsel 17

Læs mere

FUNKTIONSBETINGELSER UDEN KONDENS-PAKNING MED KONDENS-PAKNING

FUNKTIONSBETINGELSER UDEN KONDENS-PAKNING MED KONDENS-PAKNING Typisk anvendelse MetalbestoS Omega er et uisoleret foringssystem, der kombinerer behovet for en robust og økonomisk foring med de krav, udviklingen i fyringsteknologien stiller. Anvendelse Omega kan anvendes

Læs mere

Installationsvejledning I 40/ /

Installationsvejledning I 40/ / Installationsvejledning DK I 40/55 01.06.2019 / 97-9693 www.hwam.com 2 INDHOLDSFORTEGNELSE TEKNISKE DATA...4 Generelt...4 Sikkerhed...4 Krav til rummet...4 Tekniske mål og data...4 Typeskilt og serienummer...5

Læs mere

Effektiv og behagelig opvarmning. - for alle brændeovne og pejseindsatse

Effektiv og behagelig opvarmning. - for alle brændeovne og pejseindsatse Combustible Fast brændsel solide Effektiv og behagelig opvarmning - for alle brændeovne og pejseindsatse Få mere glæde af din nye brændeovn med en exodraft røgsuger Når du erstatter en gammel brændeovn

Læs mere

DANMARKS GAMLE OLIEKEDLER SKAL FORNYS

DANMARKS GAMLE OLIEKEDLER SKAL FORNYS DANMARKS GAMLE OLIEKEDLER SKAL FORNYS Vejledning til vvs-installatører, servicemontører og andre, der ønsker at gøre en indsats for at forny Danmarks bestand af oliekedler Vær med til at udskifte Danmarks

Læs mere

Den gode energirådgivning Varme M3 Kedler. Kristian Kærsgaard Hansen KKH

Den gode energirådgivning Varme M3 Kedler. Kristian Kærsgaard Hansen KKH Den gode energirådgivning Varme M3 Kedler Kristian Kærsgaard Hansen Generelt - Tab i varme- og varmt brugsvandsanlæg Kondensgevinst Kedelsynsordninger Regelmæssige eftersyn: - Oliefyrede og fastbrændselskedler

Læs mere

StålSkorSten MonteringSanviSning

StålSkorSten MonteringSanviSning Stålskorsten Monteringsanvisning indhold 04 Før du går i gang 05 Klassificering Ø150 mm 10 Lovkrav 11 Skorstenens højde 12 Rensning/skorstensfejning 13 Topmontering 15 Bagudmontering 16 Brændsel 17 Reklamationsret

Læs mere

Tæthed september 2007

Tæthed september 2007 Tæthed september 2007 Ventilation (VGV) Solindfald Transmissionstab Varmeakkumulering Køkkenudstyr Personer Radiator Elektronik Infiltration (Lufttæthed) Indhold Problemstilling hvorfor lufttæthed? 2 Krav

Læs mere

Fra ildsted til skorsten med Isokern produkter

Fra ildsted til skorsten med Isokern produkter Fra ildsted til skorsten med Isokern produkter Indhold Side 3/5 Åben pejs Side 6/7 Placering Side 8/9 Opbygning Side 10/11 Pejse i mange størrelser Side 12/17 Der er mange måder at få varmen på Side 18/21

Læs mere

Aduro 5-1. Indbygningsvejledning. www.aduro.dk / www.aduro.no

Aduro 5-1. Indbygningsvejledning. www.aduro.dk / www.aduro.no Aduro 5-1 Indbygningsvejledning www.aduro.dk / www.aduro.no Installation af pejseindsatsen Du må gerne selv installere din pejseindsats det kan dog anbefales at tage din skorstensfejer med på råd. Du kan

Læs mere

Bekendtgørelse om kontrol, rensning og justering af oliefyrsanlæg

Bekendtgørelse om kontrol, rensning og justering af oliefyrsanlæg Bekendtgørelse om kontrol, rensning og justering af oliefyrsanlæg BEK nr 785 af 21/08/2000 (Gældende). Lovgivning som forskriften vedrører: LOV Nr. 485 af 12/06/1996. Bekendtgørelse om kontrolmåling, justering

Læs mere

mere end blot varme og sikkerhed...

mere end blot varme og sikkerhed... SKORSTENSSYSTEMER SKORSTENSSYSTEMER NIKO mere end blot varme og sikkerhed... NIKO skorstenssystemer er designet og fremstillet i overensstemmelse med de nyeste standarder inden for bortledning af røg og

Læs mere

Skorstensrør med reduceret isoleringstykkelse

Skorstensrør med reduceret isoleringstykkelse Skorstensrør med reduceret isoleringstykkelse Vento Nordic A/S Over Hadstenvej 56-58 DK-8370 Hadsten Tlf. +45 87 73 60 70 Vento.dk mail@vento.dk. september 08 Skorstensrør med reduceret isoleringstykkelse

Læs mere

PRODUKT KATALOG. Dobbeltvægget isoleret Sektionsskorstene

PRODUKT KATALOG. Dobbeltvægget isoleret Sektionsskorstene PRODUKT KATALOG Dobbeltvægget isoleret Sektionsskorstene TeKNiSKe data Anvendelsesområder: Traditionelle kedler Kondenserede kedler Lavtemperatur kedler Fastbrændsel og brændeovne. Biobrændsel installationstilbehør

Læs mere

A-7 Afprøvning og ibrugtagning

A-7 Afprøvning og ibrugtagning A-7 Afprøvning og ibrugtagning A-7: Afprøvning og ibrugtagning 7. AFPRØVNING OG IBRUGTAGNING 7.1. Generelle bestemmelser 7.1.1. Efter udførelse, herunder ændring, af enhver gasinstallation skal VVSinstallatøren

Læs mere

BRANCHEMØDER AUGUST Markedsføring af serviceeftersyn

BRANCHEMØDER AUGUST Markedsføring af serviceeftersyn Markedsføring af serviceeftersyn Hvordan ser du på fremtiden? Eller ser du nye muligheder i morgendagen? Udsendte Pressemeddelelser: Skift din gamle oliekedel nu hvis du stadig vil fyre med olie Pr.

Læs mere

TPK24 MK2 Scandpell Røgsuger bag pa kedlen

TPK24 MK2 Scandpell Røgsuger bag pa kedlen Side 1 TPK24 MK2 Scandpell Røgsuger bag pa kedlen Side 2 Content 1. LEVERING... 3 1.1 RØGSUGER MED STOR KAPACITET... 3 1.2 RØGSUGER STANDARD (KUBE)... 4 2. INSTALLATION... 6 2.1 INSTALLATION RØGSUGER MED

Læs mere

Branchemøder Olieservicebranchen September 2013

Branchemøder Olieservicebranchen September 2013 Branchemøder Olieservicebranchen September 2013 Energiforlig marts 2012 Det er regeringens målsætning, at den danske el- og varmeforsyning skal dækkes af vedvarende energi i 2035. Som led i denne målsætning

Læs mere

April Keramik. 160mm 180mm 200mm 250mm

April Keramik. 160mm 180mm 200mm 250mm pril 2017 160mm 180mm 200mm 250mm Skorstens-længder ext Ø int Ø Diameter VVS-nr. 3173... 02 160 03 160 05 160 Nominel længde mm Installeret længde mm Indvendig diameter mm Udvendig diameter mm C ca.

Læs mere

Det enkle skorstensvalg

Det enkle skorstensvalg Det enkle skorstensvalg I dette arkitekttegnede hus med store vinduespartier, er modulskorstenen ført op som et næsten skulpturelt element inde i huset. Med sin skalmuring og vandskuring falder skorstenstoppen

Læs mere

ME20i - ME40i - ME80i

ME20i - ME40i - ME80i INSTALLATIONSVEJLEDNING ME20i - ME40i - ME80i Udgave 1.3 af Maj 2011 Vejledningen skal gennemgås før installationen påbegyndes! Samling af fyr... side 2 Tilslutning til varmekreds... side 3 Tilslutning

Læs mere

Oplægsholder. Vibeke Vestergaard Nielsen. Miljøstyrelsen. Cand. scient. funktionsleder. Kommunernes værktøjskasse og sanktionsmuligheder

Oplægsholder. Vibeke Vestergaard Nielsen. Miljøstyrelsen. Cand. scient. funktionsleder. Kommunernes værktøjskasse og sanktionsmuligheder Kommunernes værktøjskasse og sanktionsmuligheder Det Økologiske Råds konference om brændefyring og alternative løsninger 15. marts 2010 på Christiansborg Oplægsholder Cand. scient. funktionsleder Vibeke

Læs mere

Olie. Effektive oliekedler til enfamiliehuse

Olie. Effektive oliekedler til enfamiliehuse Olie Effektive oliekedler til enfamiliehuse BLOCK og SOLO KONDENS MK 4 Kondenserende oliekedler BLOCK KONDENS MK 4 og SOLO KONDENS MK 4 Pluspunkter der overbeviser Meget effektiv A-kedel Inklusiv oliebrænder

Læs mere

M20i-CS M40i-CS M80i-CS

M20i-CS M40i-CS M80i-CS INSTALLATIONSVEJLEDNING M20i-CS M40i-CS M80i-CS Udgave 2.0 af maj 2011 Samling af fyr... side 1 Tilslutning til varmekreds... side 2 Tilslutning af transportsnegl... side 3 Tilslutning af sprinkler...

Læs mere

Forskrift. Vejledning og Forskrift for brug af fast brændselsovne

Forskrift. Vejledning og Forskrift for brug af fast brændselsovne Forskrift Vejledning og Forskrift for brug af fast brændselsovne Baggrund Hvis du fyrer korrekt i din brændeovn, brændekedel, pejs og lignende fastbrændselsovn, får du mest varme ud af dit brændsel og

Læs mere

Blowerdoortest: XXXXX

Blowerdoortest: XXXXX Blowerdoortest: XXXXX Blowerdoor test udført d. 25-3-2010 Sags nummer 00162 Adresse xxx xxxx Kontaktperson xxxx Test udført af: Peter Jensen Syddansk Termografi Nordborgvej 75b 6430 Nordborg Blowerdoor

Læs mere

Fler og fler. mærkede stålskorstene stikker piben i sky

Fler og fler. mærkede stålskorstene stikker piben i sky Fler og fler mærkede stålskorstene stikker piben i sky MTERLE O PRODUTESRVELSE Sektionsskorstenen har været fremstillet på H. Nielssons Maskinfabrik /S siden 1967 og har i alle årene på grund af sin enkle,

Læs mere

Monteringsanvisning på Schiedel Rondo

Monteringsanvisning på Schiedel Rondo Monteringsanvisning på Schiedel Rondo Schiedel Rondo CE-mærket Certifikat Producent 0989-CPD-0579 Schiedel Skorstene A/S Industrivej 23 DK-7470 Karup Tekniske specifikationer for Schiedel Rondo: Strømningsmodstand:

Læs mere

5 nemme trin - sådan tænder du op

5 nemme trin - sådan tænder du op www.exodraft.dk 5 nemme trin - sådan tænder du op Den enkle løsning mod dårligt skorstenstræk Ved at installere en exodraft-røgsuger skaber du optimalt træk i skorstenen uanset vind og vejr, og opnår tilmed:

Læs mere

FORSKRIFT. Forskrift for brug af fastbrændselsovne i Frederikssund Kommune

FORSKRIFT. Forskrift for brug af fastbrændselsovne i Frederikssund Kommune FORSKRIFT Forskrift for brug af fastbrændselsovne i Frederikssund Kommune Baggrund Hvis man bruger brændeovne, brændekedler, pejse og andre ovne til fast brændsel forkert, bliver der udledt mange partikler,

Læs mere

Forskrift for brug af fastbrændselsovne i Syddjurs Kommune

Forskrift for brug af fastbrændselsovne i Syddjurs Kommune Forskrift for brug af fastbrændselsovne i Syddjurs Kommune Baggrund og formål Forkert brug af fastbrændselsovne medfører ofte røggener for de omkringboende samtidig med, at udledningen af sundhedsskadelige

Læs mere

Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions. Morsø 1540

Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions. Morsø 1540 Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions Morsø 1540 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com 1 2 Til lykke med

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

Råderet inde i boligen

Råderet inde i boligen 3606-0 Engvadgård Råderet inde i boligen Reglerne er beskrevet i Bekendtgørelse om drift af almene boliger m.v. af 15. juni 2006 - Nr. 627 i 82 til og med 95. Alle forbedringer er tilladt Ifølge bekendtgørelsen

Læs mere

Montage - og brugervejledning til "BONFILS" ildsted

Montage - og brugervejledning til BONFILS ildsted Holte maj 2008 Montage - og brugervejledning til "BONFILS" ildsted Erklæring: Alle lokale forordninger, inklusive dem der henviser til nationale og europæiske standarder, skal overholdes ved installation

Læs mere

Velkommen til gå-hjem-møde i Byggeriet i Bevægelse. Tætte bygninger Et samfundsanliggende

Velkommen til gå-hjem-møde i Byggeriet i Bevægelse. Tætte bygninger Et samfundsanliggende Velkommen til gå-hjem-møde i Byggeriet i Bevægelse Tætte bygninger Et samfundsanliggende Hvad er en tæt bygning? Hvad er en tæt bygning? Hvad er en tæt bygning? Hvordan virker en dampspærre Dampspærren

Læs mere

Skorstensfejeren. Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778. December 2012 19. årgang

Skorstensfejeren. Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778. December 2012 19. årgang Skorstensfejeren Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778 December 2012 19. årgang 4 Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778 Ansvarshavende redaktør: Lars Larsson Lille Kregmevej 23 B, 3300 Frederiksværk

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE VARMEPRODUCERENDE ANLÆG 0 1. Kedelanlæg 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE VARMEPRODUCERENDE ANLÆG 0 1. Kedelanlæg 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE VARMEPRODUCERENDE ANLÆG 0 1 Kedelanlæg 0 1 VARMEPRODUCERENDE ANLÆG KEDELANLÆG Kedelanlæg Energikonsulenten kan gennemføre energimærkning ved at anvende standardværdier for kedlens egenskaber

Læs mere

Færre røggener og mindre træforbrug Tænd op fra toppen

Færre røggener og mindre træforbrug Tænd op fra toppen Færre røggener og mindre træforbrug Tænd op fra toppen Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltning, Miljøområdet Optænding fra toppen Brændeovnsejerne, der tænder op fra toppen, nedbringer antallet af

Læs mere

RØGSUGER Top af skorsten TPK HS20/HS35

RØGSUGER Top af skorsten TPK HS20/HS35 Side 1 RØGSUGER Top af skorsten TPK HS20/HS35 Side 2 Indholdsfortegnelse 1. LEVERING... 3 2. INSTALLATION... 3 2.1 MONTERING AF RØGSUGER... 4 2.2 TRÆKSTABILISATOR... 4 3. OPKOBLING AF ELFORBINDELSER...

Læs mere

Passivhuse under 1600 m 2

Passivhuse under 1600 m 2 Metode for certificerede virksomheders trykprøvning efter EN 13829 og passivhus kravet Trykprøvning/Tæthedsprøvning: Efter måling udstedes et bygningscertifikat til bygherre/rekvirenten, som dels angiver

Læs mere

Ilt-styring / O 2 -styring på NBE brændere.

Ilt-styring / O 2 -styring på NBE brændere. Ilt-styring / O 2 -styring på NBE brændere. Denne vejledning tager udgangspunkt i den generelle funktion af ilt-styring på NBE brændere og baseres på betjening via StokerCloud. På den enkelte styring kan

Læs mere

BR10 og solvarme. Leon Buhl Teknologisk Imnstitut, Energi & Klima

BR10 og solvarme. Leon Buhl Teknologisk Imnstitut, Energi & Klima Leon Buhl Teknologisk institut Energi & Klima Bygningsreglementet indeholde krav og anbefalinger omkring anvendelsen af solvarme i forbindelse med nye byggerier samt krav og anbefalinger i forbindelse

Læs mere

Trykprøvning af eksisterende byggeri

Trykprøvning af eksisterende byggeri Trykprøvning af eksisterende byggeri I bygningsreglementet er der ikke fokus på tæthed i forbindelse med energirenovering. Tæthed er en vigtig faktor i forbindelse med energibesparelse og har stor betydning

Læs mere

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra.

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. t mere på Læs mege skolen.dk fjernvarme Lidt fakta om fjernvarme Ud af 2,4 mio. boliger bliver 1,7

Læs mere

RAIS 86-90 BETJENINGSVEJLEDNING Rev. A 090204

RAIS 86-90 BETJENINGSVEJLEDNING Rev. A 090204 RAIS 86-90 BETJENINGSVEJLEDNING Rev. A 090204 RAIS A/S Industrivej 20, 9900 Frederikshavn. Danmark Telefon 98 47 90 33 Telefax 98 47 92 91 E-mail: info@rais.dk Website: http://rais.dk INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Velkommen til branchemøder

Velkommen til branchemøder Velkommen til branchemøder Et fantastisk positivt samarbejde mellem Dansk Energi Brancheforening DS Håndværk & Industri Oliefyrsservicebranchens Registreringsudvalg Olie- & gasbrænder Service Sammenslutningen

Læs mere

Monteringsanvisninger på Schiedel Rondo systemer

Monteringsanvisninger på Schiedel Rondo systemer Monteringsanvisninger på Schiedel Rondo systemer - helt enkelt God arbejdslyst... Rondo systemerne er lette og logiske at bygge, så uanset hvilket Rondo system du har valgt, så følg blot vejledningen,

Læs mere

OPSTART OG REGISTRERING AF ADURO HYBRID

OPSTART OG REGISTRERING AF ADURO HYBRID OPSTART OG REGISTRERING AF ADURO HYBRID Følg punkterne nedenunder En korrekt startprocedure sikrer, at ovnen fungerer korrekt. Dette er en obligatorisk del af installationsprocessen. TJEK INSTALLATIONEN:

Læs mere

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre Den Sorte HUSGUIDE INDEHOLDER NÆSTEN ALT HVAD DU SKAL VIDE FØR DU GÅR IGANG... Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt Gør det selv - bedre FORBEREDELSE Fladen skal være rengjort for

Læs mere

Forskrift for brug af fastbrændselsovne

Forskrift for brug af fastbrændselsovne Forskrift for brug af fastbrændselsovne Rev. 2017 Baggrund Hvis man bruger brændeovne, brændekedler, pejse og andre ovne til fast brændsel forkert, bliver der udledt mange partikler, som kan skade naboer

Læs mere

3310 Koksovn DS/EN 13240

3310 Koksovn DS/EN 13240 Opstillings- og betjeningsvejledning 3310 Koksovn DS/EN 13240 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com Til lykke med Deres nye Morsø ovn! Morsø, som

Læs mere

Skorstensfejeren. Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778. Oktober 2010 17. årgang

Skorstensfejeren. Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778. Oktober 2010 17. årgang Skorstensfejeren Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778 Oktober 2010 17. årgang 3 Skorstensfejeren Udgiver: Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778 Ansvarshavende redaktør: Lars G. Michelsen Grejsdalen

Læs mere

Ikke-bærende vægge. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/010 8. udgave Januar 2014. Telefon 45 76 20 20. Telefax 45 76 33 20

Ikke-bærende vægge. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/010 8. udgave Januar 2014. Telefon 45 76 20 20. Telefax 45 76 33 20 MK 6.00/010 8. udgave Januar 2014 Ikke-bærende vægge MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax 45 76 33 20 Forudsætninger...

Læs mere

CENTRALVARMEKEDLER. Landbrugsvej 6 5260 Odense S Tlf.: 66 14 34 00 Fax: 66 14 59 28 www.recent.dk recent@recent.dk

CENTRALVARMEKEDLER. Landbrugsvej 6 5260 Odense S Tlf.: 66 14 34 00 Fax: 66 14 59 28 www.recent.dk recent@recent.dk CENTRALVARMEKEDLER Landbrugsvej 6 52 Odense S Tlf.: 66 14 34 00 Fax: 66 14 59 28 www.recent.dk recent@recent.dk BESKRIVELSE - SIMPLEX(/B) Kedelserien består af en model til varmeproduktion (SIMPLEX) og

Læs mere

MONTERINGSANVISNING På dobbelt modulskorstene

MONTERINGSANVISNING På dobbelt modulskorstene MONTERINGSANVISNING På dobbelt modulskorstene Montageanvisning for dobbelt modulskorstene Generelt Bygningsreglementets regler vedr. skorstene og ildsteder, skal altid følges! Skorstenstype, anvendelse

Læs mere