Science og digital læring Indsatsområde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Science og digital læring Indsatsområde"

Transkript

1 Science og digital læring Indsatsområde Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet; - at styrke barnets kompetencer inden for læreplanstemaerne - at styrke barnets digitale kompetencer - at fremme inklusion af børn med særlige behov Dagtilbuddets ønskede læringsmål for børnene inden for indsatsområdet: Læringsmål for de 0-2 årige børn hos Spirerne: Vuggestuen: Vi har fokus på de store vuggestuebørn. Der er 6 børn, der alle er 2 år. Vi ønsker at barnet har begyndende opmærksomhed på at udforske og undersøge naturfænomenet Vand. Vi ønsker at barnet udvider ordforrådet og begrebsforståelse med udgangspunkt i Vand. Vores mål er også, at barnet får kendskab til digitale medier i forløbet. Læringsmål for de 3-4 årige børn hos Rødderne. De 3 årige støttes i at lære tallene fra 1 til 5, formerne cirkel, firkant og trekant, samt primær farverne at kende. De 4 årige støttes i at lære tallene fra 1 til 10, formerne cirkel, firkant og trekant, samt primær farverne at kende. Læringsmål for de 4-5 årige skolegruppe børn i Egeknoppen. Vi ønsker at have fokus på Science i form af tal, former og mængder. Vores ønskede mål er at alle børn i skolegruppen kan tælle til 30, kan tælle baglæns fra 10, kan skrive tallene fra 1-10, kender de 3 mest elementære former, samt får kendskab til mængder. Vores mål er ligeledes at børnene bruger de digitale medier i læringsprocessen. Med afsæt i ovennævnte, generelle mål formulerer dagtilbuddet deres konkrete læringsmål. Evt. læringsmål ift. aldersgrupper. Hvilke tegn kan I se hos barnet, når I har nået jeres læringsmål? Tegn hos de 0-2 årige børn hos Spirerne: - Vi ser at barnet er nysgerrig, undersøgende og modig. - Barnet får styrket sit ordforråd og kan bruge centrale begreber som tør/våd eller kold/varm.

2 Tegn for de 3-4 årige børn hos Rødderne: - At vi hører børnene bruge tallene i det daglige ved leg eller aktiviteter. - At vi hører børnene benævne formerne, cirkel, firkant og trekant ved eks. leg eller aktiviteter. - At vi hører børnene benævne farverne i det daglige ved leg eller aktivitet. Tegn for de 4-5 årige børn i Egeknoppen: - At børnene tæller på eget initiativ. - At tal og matematik indgår i børnenes leg. - At børnene skriver tal på mange forskellige måder som feks. med sten, kogler eller andre naturmaterialer. - At børnene på eget initiativ sætter sig med Ipad og laver tal og mængde opgaver. - At børnene begynder at kategorisere og sortere feks former. - At børnene selv beder om talopgaver - At geometri indgår i børnenes leg i hverdagen. Tegnene bør udarbejdes ift. aldersgrupper. Hvilke konkrete tiltag/handlinger skal I udføre for at opnå tegn og læringsmål? Tiltag/ handlinger for de 0-2 årige børn hos Spirerne: - Vi skal lege med vand. Børnene skal mærke koldt og lunkent vand. - De skal mærke frosset vand og se det smelte. - Vi skal lave eksperimenter med flyde og synke. - Vandpytter i glas med hjemmefra. - Lege med mudder. - Vi skal mærke vand på hele kroppen også gå i vandpytter med bare tæer. - Vi skal høre vand regn på en paraply. - Vi skal blande saftevand mere og mere farve og smag. - Flytte vand og se det bevæge sig på jorden. - Sæbebobler og vandfarver.

3 Tiltag/ handlinger for de 3-4 årige børn hos Rødderne: - Højtlæsning/dialogisk læsning omhandlende tal, former og farver. - Klippe/klistre figurer, hvor formerne indgår. - Tegne/male med primær farverne. - Lave motoriske lege, hvor der tælles. - Tælle genstande i det daglige. - Give børnene små opgaver, hvor de skal hente antal genstande. - Visualisere overfor børnene, hvordan det tal vi taler om, ser ud. - Synge sange hvor farver, tal og former indgår eksempelvis bruge fagter og figurer. - Spille lærende spil på Ipad. - Lade børnene fotografere/filme deres viden om emnet. - Ture ud af huset ( skoven Byen ) Tiltag/ handlinger for de 4-5årige børn i Egeknoppen: - Vi vil skabe et hus der er indrettet således at det fremmer børnenes udforskning af tal, former og mængder. - Vi har sat alle materialer synligt på hylderne for børnene, hvor de frit kan eksperimentere. - Vi arbejder hver dag med tal remsen op til Vi leger hver dag Rumraket hvor vi tæller ned fra 10-0 samt leger Badebassin hvor vi tæller osv. - Vi arbejder med tal, former og mængder i skolegruppen, i form af opgaveark. - Vi arbejder med naturmaterialer, hvor vi bygger tal, firkanter, trekanter og cirkler. - Vi arbejder med klokken på Ipad. - Vi arbejder med en tal og matematik app som hedder zoo. - Vi laver film på Ipad med Stopmotion, hvor vi filmer tilblivelsen af alle tal fra Vi skal selv skabe former og mønstre. - Vi vil opdele børnene i visse aktiviteter, for at tilgodese børn med særlige behov. For at tilgodese børn med særlige behov arbejdes der i alle husene med små grupper, og opgaver særlig tilrettelagt for de børn, der syntes det er svært. Der arbejdes ligeledes i grupperum med lukkede døre for at børnene kan koncentrere sig. Vær opmærksom på børnemiljøet og børn med særlige behov.

4 Hvilken dokumentation vil I bruge til at indfange tegnene og hvorfor? Dokumentation for de 0-2 årige børn hos Spirerne: - Bruge foto. - Lave dagssedler. - Lave små videoklip. - Udstille vandpytter. - Vi tester forståelsen af centrale begreber før og efter, og vi spørger forældrene. Dokumentation for de 3-4 årige børn hos Rødderne: - Vi vil udstille kreative ting. - Vi laver billede dokumentation og plancher. - Skrive oplevelser på tavle og Tabulex. Dokumentation for de 4-5 årige børn i Egeknoppen: - Vi bruger tavle og Tabulex i dokumentationen hver dag. - Vi arbejder med skulpturer der udstilles i institutionen. - Vi dokumenterer formerne som kunst udenfor, ophængt på vore ydermure. Angiv perioden for arbejdet med læringsmålene. For alle tre grupper af børn arbejdes der med emnet i september, oktober og november 2014, hvorefter der evalueres og det skriftlige arbejde afsluttes. Ovenstående punkter beskrives før arbejdet med læringsmålene igangsættes. Nedenstående punkter beskrives efter arbejdet med læringsmålene er afsluttet.

5 Hvilket resultat viser dokumentationen, at I nåede i forhold til børnenes tegn på læring? (ift. afgrænset børnegruppe) Samlet antal børn, der har deltaget i resultatmåling:7. Børnenes alder: ca. 2 år Antal børn der: Antal I procent Kan/gør 0 Kan/gør i nogen grad 3 43 Viser initiativ til, men kan ikke selv 2 28 Kan/gør ikke endnu 2 28 Samlet antal børn, der har deltaget i resultatmåling:_18 Børnenes alder: _4-5 år Antal børn der: Antal I procent Kan/gør 17 Kan/gør i nogen grad 1 Viser initiativ til, men kan ikke selv 0 Kan/gør ikke endnu 0 (jfr. Kompetencehjulets svarkategorier) Samlet antal børn, der har deltaget i resultatmåling:_ 12_ Børnenes alder:_ 4_år (Former) Antal børn der: Antal I procent Kan/gør 12 Kan/gør i nogen grad 0 Viser initiativ til, men kan ikke selv 0 Kan/gør ikke endnu 0 Samlet antal børn, der har deltaget i resultatmåling:_12 Børnenes alder: _4 år (Tælle) Antal børn der: Antal I procent Kan/gør 10 Kan/gør i nogen grad 2 Viser initiativ til, men kan ikke selv 0 Kan/gør ikke endnu 0

6 Samlet antal børn, der har deltaget i resultatmåling:_12 Børnenes alder: _4 år (Farver) Antal børn der: Antal I procent Kan/gør 11 Kan/gør i nogen grad 1 Viser initiativ til, men kan ikke selv 0 Kan/gør ikke endnu 0 Det er tilstrækkeligt og anbefales, at der kun foretages resultatmåling på en afgrænset børnegruppe i samme alder i institutionen. Refleksion beskriv, hvilken refleksion resultatet og arbejdet med målene gav jer. Refleksion for de 2 årige vuggestuebørn: Fotos er fint at bruge som dokumentation. Vi har også optaget lidt video af børnene, når de leger og undersøger vand. Alle børn har fået en positiv tilgang til vand, og de ved, at vand også kan andet end at drikkes. Børnene er blevet bevidst omkring når noget er vådt/tørt eller koldt/varmt. Det er ikke altid vi oplever, at børnene bruger de ord vi syntes de skulle. F.eks. så flyder den lille and ikke i skålen, nej den svømmer og så fik vi da en snak om det. Det har været et emne, hvor vi begyndte med aktiviteter ude på legepladsen, men her sidst i forløbet er det blevet for koldt at lave forsøg ude med vand. Dog kan vandpytter godt bruges til andet end at hoppe i. Der har været stor opbakning fra forældre omkring indsamling af vandpytter. Hvilket gør børnene meget stolte, når de viser deres vandpyt. Når vi kører emne er det vigtigt at have fokus på dette og følge den plan, der er lagt. Vi har fået et nyt barn i gruppen. Det kræver flere kræfter og gruppen skal vænne sig til de udfordringer det giver. Refleksion for de 3-4 årige børnehavebørn: Nemt emne at arbejde med, da indsatsområdet i målene er noget der indgår i hverdagen.

7 Det digitale medie kan meget nemt bruges i emnet. Målrettet arbejde med emnet i gruppetid, hver uge gennem 3 måneder giver en go læring. Genkendelse øve det samme flere gange, ikke nødvendig at have nyt på programmet hver gang i, men gerne genopfriske. Faste grupper og faste gruppedage. Engagerede voksne der har et veltilrettelagt program, giver ro i gruppen. Støtte børnene i at bruge former, tal og farver i deres daglige færden, og ikke kun i gruppetiden. Dejligt med åbne forældre der bakker op i arbejdet, ved at deltage i det de bliver involveret i, dels ved hjemarbejde, men også ved at støtte børnene i at bruge det de har lært. At arbejde med de samme børn i grupperne, betyder at man kan bedre kan se hvordan de udvikler sig. Og evt sætte børnene sammen to og to, eller flere, så de kan bruge hinandens kompetencer. Og man kan som voksen, bruge noget mere energi på et barn der har det svært. Dejligt at være 2 voksne i gruppetiden selvom det kan virke som en luksus med 13 børn Refleksion omhandlende de 4-5 årige børnehave børn. Vi har fundet ud af at planlægning, struktur, systematik og mange gentagelser er givende for børnenes læring. Undervejs i forløbet, fandt vi ud af at børnene var på meget forskellige niveauer. Derfor besluttede vi efter få gange, at opdele børnene og give dem udfordringer, der svarede til lige præcis der, hvor de er nået. På denne måde lykkedes det os at fange alle 18 børns opmærksomhed. Vi fandt også ud af, at de aktiviteter vi planlagde, hvor fysisk aktivitet indgik, var langt mere fremmende for børnenes læring end vi havde regnet med. Her viste det sig at alle havde det sjovt og var med, hvorimod når vi skulle sidde stille og arbejde med en skriftlig opgave af samme art, var det langt sværere at fange alles interesse. Især drengene lærte bedst ved at tingene blev leget ind i dem. Inden vi startede projektet havde vi indrettet huset, så alle materialer var tilgængelige for børnene. Pludselig begyndte børn, der ikke før havde vist interesse for kreative ting, at producere fantasi figurer og medinddrage formerne, som vi har arbejdet med. I starten af projektet byggede vi formerne af natur materialer, af lege/bygge materialer, og alverdens ting, der kunne benyttes. Alle børn blev eksperter i at bygge trekanter, firkanter og cirkler. Efterfølgende skulle vi tegne disse former ned på papir og her gjorde vi en stor opdagelse. Det viste sig at rigtig mange af vore drenge, ikke kunne holde på en blyant og føre stregerne, så de lignede de former, de blev bedst om at tegne. Nogle kunne ikke tænke en trekant og få den ned på papiret og andre kunne heller ikke tegne efter en model.

8 Dette har givet os stof til eftertanke. Vi blev enige om at vi måtte sænke niveauet til deres tegne kundskaber og starte med helt simple greb og teknikker for at udvikle børnene yderligere. Evaluering hvad betyder den viden I fik i refleksionen, for jeres fremtidige pædagogiske praksis? Evaluering for de 2 årige vuggestuebørn: Ugen op til tema start havde jeg en snak med de 5 store børn. Jeg havde til hensigt, at finde ud af, om børnene kender forskel på f.eks. kold-varm og vådt-tør. De 3 af børnene kunne sige varm klud og kold klud, og de kunne godt sige våd og tør klud, mens de to sidste ikke sagde noget. Vores og mit kendskab til børnene er, at de ofte bliver meget tilbageholdende og generte. Derfor er det vigtig, at vi laver mange gentagelser og laver aktiviteterne mange gange. Så vil børnene gerne deltage, når de ved hvad de skal, og de prøver så gerne nye ting. Det er bedst at være flere voksne, når der skal arbejdes med vand. For der er ofte vand flere steder end planlagt. Det har været godt, at ligge de små film på Tabulex. Forældrene har talt meget om, hvor dejligt det er, at kunne se hvad vi har lavet. Så det er noget vi forsat vil gøre. Evaluering for de 3 4 årige børnehavebørn: Emnet faldt hurtig i børnenes interesse. Ikke bare i gruppetiden, men også i de almindelige hverdags aktiviteter. Vi hørte dem ofte benævne formerne, ex jeg laver kager, det er cirkler eller madkassen er firkantet. Der blev også talt madder i madpakken og antallet af børn rundt om bordet. Samt hvilken farve de nu tegnede med eller hvilken farve bluse de havde på. Vi voksne havde veltilrettelagt gruppetidens aktiviteter, hvilket gav en ro til fordybelse og læring Børnene var inddelt i 2 grupper. De 3 årige og de 4 årige. Hvilket var en go kombination, da vi kunne målrette aktiviteter der lige passede til alderen. Der var altid 2 voksne, hvilket gjorde at børnene fik fuld opmærksomhed. Børnene var i de samme grupper hver gang, og på de samme ugedage. Hvilket også gør det trygt for dem, de ved hvem de skal være sammen med, og hvornår. Indimellem arbejde børnene sammen 2 og 2, hvilket også gav gode oplevelser. De skulle lære at tage hensyn, og prøve at lytte til hinanden

9 Formerne var helt klart det børnene havde nemmest ved at lære. Med hensyn til tal, var der stor forskel på hvad børnene kunne. Speciel i gruppen med de 4 årige, var der stor spredning. Nogle kunne talrækken op til 10 uden problemer, dels at tage tallene, med også at genkende det skrevne. Andre kunne lige 1 og 2 og måske 3. Efter endt projekt, er der stadig børn der ikke rigtig har rykket sig. Forældre involveringen var også en succes. Der var der mange der læst vores dokumentation og snakkede med børnene om hvad de havde lavet. Den digitale del blev brugt på spil på Ipad, samt der blev lavet digitale bøger. Opgaven her var at finde former og farver i hjemmet, tage billeder sammen med forældrene, og bringe Ipaden retur til børnehaven, hvor en voksen og barnet så lavede bogen færdig, også det var en succes, ved både børn og forældre. Vi voksne var noget overrasket over hvor langsomt/svært nogle børn har ved at genkende tingene ex skrevne tal. Selv ved mange gentagelser, er det lige som om de ikke har forstået det. Måske et udtryk for umodenhed Evaluering for de 4-5 årige børnehave børn: Vi har indfriet målet og vi har fået et grundigt kendskab til hvert enkelt barn i skolegruppen. Vi har fået øje på hvad vi videre skal udvikle hos børnene og fundet ud af vigtigheden af, at være godt forberedt. Der har været en rød tråd i alt hvad vi har lavet, så hele projektet har hængt rigtig godt sammen. Samtlige 18 børn er blevet testet i starten og re-testet i slutningen af projektperioden. 8 børn svarer forkert på formerne i start testen og da vi re-tester i oktober måned kender alle 18 børn formerne og ved hvordan de ser ud, og hvordan de skal bygges. 3 ud af 18 børn har svært ved at tegne de tre former, så det arbejdes der videre med. Hos nogle af børnene var udfordringerne ikke store nok, så der justerede vi undervejs. Det var specielt de matematiske børn, hvor det ikke var nok at tælle og lære tallene at kende, men de måtte have udfordringer i form at regnestykker. Børnene har fået en fornemmelse af hvad mængder er, da der blev lavet et projekt omkring massefylde, vægt og antal. Der blev fremstillet forskellige poser med indhold, som feks flamingo, sten, sand, perler osv. Vi fik nogle gode snakke om, hvorfor en stor pose flamingo ikke vejer mere end en lille pose sten, og børnene lavede en konkurrence om, at kunne lægge poserne op fra den letteste til den tungeste. Vores endelige konklusion er at vi voksne skal være gode til at planlægge, gribe børnene der hvor de er, og afstemme udfordringerne til det enkelte barn. Når vi gør det oplever vi børn der gerne vil samarbejde, børn som ikke keder sig, børn som ikke opgiver og børn som selv beder om flere opgaver/udfordringer

10

Science og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Science og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Science og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde

Læs mere

Science indsatsområde

Science indsatsområde Science indsatsområde 2013-2014 Naturens Farver tema projekt i perioden sept, okt, nov. 2014 0-2 år Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede lærings mål, inden for

Læs mere

Krop og bevægelse Indsatsområde

Krop og bevægelse Indsatsområde Krop og bevægelse Indsatsområde 2016-2017 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet;

Læs mere

Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jespersen

Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jespersen 1 2 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 4 Indsatsområder 2014-2015... 5 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016... 6 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og

Læs mere

Sprog indsatsområde

Sprog indsatsområde Sprog indsatsområde 2013-2015 Dig og mig og vi to temaprojekt i perioden jan, feb, marts 2015 0-2 år Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for

Læs mere

Krop og bevægelse. Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene inden for indsatsområdet:

Krop og bevægelse. Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene inden for indsatsområdet: Krop og bevægelse Øvrige Læreplansområder Personlige kompetencer, science(natur og naturfænomener) De 4 elementer tema projekt i perioden April, maj, juni. 2016 Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene

Læs mere

Faktaoplysninger. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jespersen. Billede

Faktaoplysninger. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jespersen. Billede 1 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 3 Faktaoplysninger... 4 Indsatsområder 2014... 5 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Mellemgruppen... 6 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber

Læs mere

Faktaoplysninger. Inger Højgaard. Billede. Telefon nr

Faktaoplysninger. Inger Højgaard. Billede. Telefon nr 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013-2014... 4 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016... 5 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og

Læs mere

Faktaoplysninger. Navn Mie Rasmussen Kamma Jørgensen. Billede. Mailadresse Telefon nr.

Faktaoplysninger. Navn Mie Rasmussen Kamma Jørgensen. Billede. Mailadresse  Telefon nr. 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014... 4 Science - Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for natur og naturfænomener....

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2017 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jesperseen

Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jesperseen 1 2 Indholdsfortegnelse Fakta oplysninger... 4 Indsatsområder 2014... 5 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Mellemgruppen... 6 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2015 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

Faktaoplysninger. Pædagogisk leder Sjelborg Børnehave. Navn Mie Rasmussen Lisbeth Klemmensen. Billede

Faktaoplysninger. Pædagogisk leder Sjelborg Børnehave. Navn Mie Rasmussen Lisbeth Klemmensen. Billede 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Indsatsområder 2015... 4 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016... 5 Eget indsatsområde: Kreative udtryksformer (april 2015 april 2016)... 8 2 Faktaoplysninger

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger...3. Indsatsområder 2014/ Målformuleringer for vuggestue og børnehave.. Tegn på læringsmål..

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger...3. Indsatsområder 2014/ Målformuleringer for vuggestue og børnehave.. Tegn på læringsmål.. 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger...3. Indsatsområder 2014/15... 4 Målformuleringer for vuggestue og børnehave.. Tegn på læringsmål.. Tiltag og handlinger.. Hvordan vil vi dokumentere?... Resultatet

Læs mere

Evaluering af indsatsområder2015/16

Evaluering af indsatsområder2015/16 Evaluering af indsatsområder2015/16 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Fokusområder 2015-2016... 4 Udmeldt indsatsområde: Digital læring 2015-2016... 5 Eget fokusområde: Sprog... 7 Eget fokusområde:

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2018 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Stedfortræder

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2014... 5 Sociale relationer...10 Science Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Faktaoplysninger. Den integrerede institution Kaskelotten Nøreng Ribe. Telefon Hjemmeside:

Faktaoplysninger. Den integrerede institution Kaskelotten Nøreng Ribe. Telefon Hjemmeside: 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Indsatsområder april 2014 til Marts 2017... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog....

Læs mere

Evaluering af indsatsområder2014/15

Evaluering af indsatsområder2014/15 Evaluering af indsatsområder2014/15 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Fokusområder 2014-2015... 4 Udmeldt indsatsområde: Science og læring 2014-2015 (fælles)... 5 Udmeldt Indsatsområde: Digital

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2014... 5 Sociale relationer...10 Science Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden

Læs mere

Dokumentation fra vores indsatsområde Science: Vaden: Vi fordyber os i nærområdet Vaden og undersøge naturfænomener og liv.

Dokumentation fra vores indsatsområde Science: Vaden: Vi fordyber os i nærområdet Vaden og undersøge naturfænomener og liv. 1 Dokumentation fra vores indsatsområde Science: Vaden: Vi fordyber os i nærområdet Vaden og undersøge naturfænomener og liv. 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013.5-5 Sprog Dagtilbuddets

Læs mere

Digital Læring Indsatsområde 2014-2016

Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Den digitale verden tema projekt i perioden april, maj, juni 2014 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem

Læs mere

Natur og naturfænomener eget indsatsområde 2015

Natur og naturfænomener eget indsatsområde 2015 Natur og naturfænomener eget indsatsområde 2015 Læreplansområder Sociale, Natur (Science) Grobund og Vokseværk tema projekt i perioden April, maj, juni. 2015 Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes

Læs mere

Fatkaoplysninger. Integreret daginstitution Børnegården Blomstrergangen 71 6771 Gredstedbro. Telefon 76169441

Fatkaoplysninger. Integreret daginstitution Børnegården Blomstrergangen 71 6771 Gredstedbro. Telefon 76169441 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Sprog... 5 Vidensstrategi / science... 8 Kunstneriske udtryksformer i et konstruktionsperspektiv... Krop og bevægelse... 2 Fatkaoplysninger

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science - Dagtilbuddets

Læs mere

Navn Susanne Olesen Mai-Britt Norup Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune.

Navn Susanne Olesen Mai-Britt Norup Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune. 3-Stammen 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science - Dagtilbuddets opgave

Læs mere

Fatkaoplysninger. Navn Helle Langaa Andersen Trine Lind Claus Jensen. Billede

Fatkaoplysninger. Navn Helle Langaa Andersen Trine Lind Claus Jensen. Billede 1 Indhold Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014... 4 Digital Læring Dagtilbuddet skal gennem brug af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring.... 5 At styrke barnets kompetencer inden

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014-2017... 4 Digitalisering Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring... 5 Socioøkonomisk indsats...

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Digitalisering...11

Indholdsfortegnelse. Digitalisering...11 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder september 2014 til juni 2016... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2015... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Krop og natur... 5 Digital læring... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.... Fejl! Bogmærke er ikke defineret....

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Evaluering af indsatsområder 2014 i Rørkjærhusene

Evaluering af indsatsområder 2014 i Rørkjærhusene Evaluering af indsatsområder 2014 i Rørkjærhusene 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Indsatsområde for 2014 i Rørkjærhusene Sprog... 4 Indsatsområde for 2014 i Rørkjærhusene (Januar, februar marts,

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål,

Læs mere

Digital Læring Indsatsområde 2014-2016

Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Den digitale verden tema projekt i perioden april, maj, juni 2014 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem

Læs mere

SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole

SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole SAMMENHÆNG Baggrund og forudsætninger EVALUERING Registrering og vurdering MÅL Hvad vil vi opnå? TEGN Hvordan kan vi se at vi er på vej

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder Sprog... 5 Vidensstrategi / science... 8

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder Sprog... 5 Vidensstrategi / science... 8 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Sprog... 5 Vidensstrategi / science... 8 2 Fatkaoplysninger Integreret daginstitution Børnegården Blomstergangen 71 6771 Gredstedbro

Læs mere

Faktaoplysninger. Navn Mie Rasmussen Kamma Jørgensen. Billede. Mailadresse Telefon nr.

Faktaoplysninger. Navn Mie Rasmussen Kamma Jørgensen. Billede. Mailadresse  Telefon nr. 1 2 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Børnehaven Grønnegården

Børnehaven Grønnegården Børnehaven Grønnegården 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for

Læs mere

Børnehaven Grønnegården 2016

Børnehaven Grønnegården 2016 Børnehaven Grønnegården 2016 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2016... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014... 4 Digitalisering Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring... 5 Science - Dagtilbuddets

Læs mere

Dokumentation fra vores indsatsområde Science: Vaden: Vi fordyber os i nærområdet Vaden og undersøge naturfænomener og liv.

Dokumentation fra vores indsatsområde Science: Vaden: Vi fordyber os i nærområdet Vaden og undersøge naturfænomener og liv. 1 Dokumentation fra vores indsatsområde Science: Vaden: Vi fordyber os i nærområdet Vaden og undersøge naturfænomener og liv. 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013.5-5 Sprog Dagtilbuddets

Læs mere

Indledning. Lovgivning

Indledning. Lovgivning 1 Indledning Digitale medier er generelt blevet en integreret del af børns hverdag. Børn møder digitale medier i hjemmet og i det offentlige rum, hvilket gør, det er nødvendigt at anerkende, at det er

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA NATUR- FÆNOMENER

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA NATUR- FÆNOMENER Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA NATUR- FÆNOMENER Indhold 3 Indledning 4 Naturfænomener i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Tal og mængder 8 Læringsområde Mønstre og former 10 Læringsområde

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

Børnehaven Grønnegården

Børnehaven Grønnegården Børnehaven Grønnegården 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014-2015... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden

Læs mere

Fatkaoplysninger. Aldersintegreret Institution Egeknoppen, Egedalvej 7 a-c 6818 Årre.

Fatkaoplysninger. Aldersintegreret Institution Egeknoppen, Egedalvej 7 a-c 6818 Årre. 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Sprog overordnet mål indskrives... 5 Motorik overordnet mål indskrives...10 Science overordnet mål indskrives...11 2 Fatkaoplysninger

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

UDVIDET FORÆLDRESAMARBEJDE

UDVIDET FORÆLDRESAMARBEJDE UDVIDET FORÆLDRESAMARBEJDE PLANLÆGNING AF SUPPLERENDE LÆRINGSAKTIVITETER I HJEMMET Du bedes herunder udfylde nogle oplysninger om det pædagogiske aktivitetsforløb. Dine valg skal stemme overens med det

Læs mere

SOCIALE KOMPETENCER. Side 1 af 13 LÆRINGSOMRÅDE: EMPATI

SOCIALE KOMPETENCER. Side 1 af 13 LÆRINGSOMRÅDE: EMPATI SOCIALE KOMPETENCER LÆRINGSOMRÅDE: EMPATI Her angiver du inden for hvert af læringstemaets tre læringsområder jeres vurdering af barnets udgangspunkt for at deltage i leg- og læringsaktiviteter. Læringsmålene

Læs mere

Sociale kompetencer. Indsatsområder Dagtilbuds fælles indsatsområder for året er: Sprog Science. Vores egne indsatsområder for året er:

Sociale kompetencer. Indsatsområder Dagtilbuds fælles indsatsområder for året er: Sprog Science. Vores egne indsatsområder for året er: 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven Essenbækken. Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Børn og digitale medier

Børn og digitale medier Esbjerg kommunes udmeldte indsatsområde for 2014-2016 er digital læring. Tanken er at implementere de digitale medier i hverdagen i daginstitutionerne. Indledning Dagtilbuddet ønskede mål for indsatsområdet

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Digital handleplan for område Tønder

Digital handleplan for område Tønder Digital handleplan for område Tønder Indledning Digitale medier er generelt blevet en integreret del af børns hverdag. Børn møder digitale medier i hjemmet og i det offentlige rum, hvilket gør, det er

Læs mere

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune.

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune. 3-Stammen 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science - Dagtilbuddets opgave

Læs mere

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Hver morgen holder vi morgensamling på stuen. Ved morgensamlingen taler vi om, hvem der er kommet i dag, hvem der kommer senere,

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2016 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Artikel (dagtilbud): Hvad skal vi samarbejde om og hvordan?

Artikel (dagtilbud): Hvad skal vi samarbejde om og hvordan? Artikel (dagtilbud): Hvad skal vi samarbejde om og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i et af læreplanstemaerne Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde er

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

Eventyrhusets læreplan og handleplaner Eventyrhusets læreplan og handleplaner 2016-2017 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner er lovmæssigt fastlagt i dagtilbudsloven. Vi skal beskrive mål for børnenes læring indenfor følgende 6 temaer: 1.

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Grønne Spirer Periode: April-juni 2019 Tema: Jord Afdeling: Udgård Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Hvert år deltager Valhalla i Grønne Spirer, hvor vi retter

Læs mere

Børnehaven Grønnegården

Børnehaven Grønnegården Børnehaven Grønnegården 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring

Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring 1 Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring Sted: Børnehuset Himmeldalen Dato: 28/02-2018 Tidspunkt: 09:00 12:00 Deltagere: Pædagog Gitte Villum Jørgensen, Pædagogisk leder

Læs mere

Markledets Børnehave Bedsted Børnecenter Visby Børnehus Humlebo Havbrisen Øster Højst Børnehus Børnegården - Børnecenter Høllevang

Markledets Børnehave Bedsted Børnecenter Visby Børnehus Humlebo Havbrisen Øster Højst Børnehus Børnegården - Børnecenter Høllevang Indledning Digitale medier er generelt blevet en integreret del af børns hverdag. Børn møder digitale medier i hjemmet og i det offentlige rum, hvilket gør, det er nødvendigt at anerkende, at det er et

Læs mere

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan 2016-2018 1. Fakta 1.1. Navn på børnehus/dagplejegruppe 1.2. Aktionslæringsperiode: 1.3. Navne på deltagere i det professionelle læringsfællesskab omkring

Læs mere

Acadre 130767-14. Værdigrundlag

Acadre 130767-14. Værdigrundlag I Børnehaverne i Nordøst arbejder vi pr. 1. januar 2015 med de pædagogiske læreplaner efter nedenstående skabelon. Skabelonen bygger på tidligere materiale og er udarbejdet som et hjælperedskab til planlægningen

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted Afdeling: Malurt Udfyldt af gruppe: Græsrødder Dato: 20-2-2106 SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper.

Læs mere

Solstrålen Læreplaner, 2013

Solstrålen Læreplaner, 2013 Solstrålen Læreplaner, 2013 Forord Børns udvikling skal forstås som en helhed derfor begyndte vi i Solstrålen, at kigge på hvordan vi kunne skabe bedre sammenhæng mellem læreplanstemaerne og institutionen

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Velkommen til Alfehøjen

Velkommen til Alfehøjen Velkommen til Alfehøjen Lisbet Line Anja Ida Pædagog Pædagog Medhjælper Medhjælper (Barselsorlov) Troldebo Lonnie K Cecilia ------------------- Pædagog Pædagog Studerende Børnehuset Marievang Velkommen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal alle dagtilbud arbejde med pædagogiske læreplaner. De pædagogiske læreplaner skal beskrive institutionens praksis og mål for det pædagogiske arbejde

Læs mere

Pædagogisk planlægnings- og evalueringsskema. SKEMA 1. Opstart af nyt projekt. Brainstorm over hvilken aktiviteter man evt. kunne lave.

Pædagogisk planlægnings- og evalueringsskema. SKEMA 1. Opstart af nyt projekt. Brainstorm over hvilken aktiviteter man evt. kunne lave. Deltager af personalet: Alle voksne på Haletudse stuen. Antal børn og alder: Børn fra Haletudse stuen i alderen 1-2,10 år Udarbejdelse af skema dato: 12 januar 2016 1 maj 2016 Planlægningsdel Tid En periode,

Læs mere

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige.

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer Mål 0-2 årige. At børnene gennem leg lærer at være tolerante og hjælpsomme overfor hinanden. Børnene lærer sig selv og andre at kende. Børn får lov

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Trivselsbørnehavens Pædagogisk Læreplan 2017

Trivselsbørnehavens Pædagogisk Læreplan 2017 Trivselsbørnehavens Pædagogisk Læreplan 2017 Indeholder: 1. Indledning 2. De 6 læreplanstemaer + børn med særlige behov 3. Smitte-modeller til læreplanstemaerne Indledning: De 6 læreplanstemaer + børn

Læs mere

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen.

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen. Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen. Hvilke børn: 3 drenge og 1 pige Alder: V. 12 mdr, A. 16 mdr, E. 20 mdr, V. 28 mdr Periode:

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune Bilag Indholdsfortegnelse Bilag 1 Samlet tilsynsrapport 2018 for dagtilbud i RK 2 Side Bilag 2 9 - punktsplanen 20 Bilag 3 Iagttagelsesopgave 22 1 Bilag

Læs mere

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog Mål: Udvalgte målpinde fra børnehavens overordnede mål for sprog: - Udvikling af sprog og ordforråd gennem de daglige aktiviteter - At de oplever leg og glæde

Læs mere

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave

Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave Område Børnehusene Buldervang Dagtilbuddets navn Lupinvejens børnehave Pædagogisk læreplan 2014 1 Udarbejdet efter fælles skabelon for pædagogiske læreplaner

Læs mere

Leg er læring & læring er leg. Mette Guldager Ledelse af læring, kvalitet i pædagogik

Leg er læring & læring er leg. Mette Guldager Ledelse af læring, kvalitet i pædagogik Leg er læring & læring er leg Mette Guldager Ledelse af læring, kvalitet i pædagogik Præsentation Mette Guldager Uddannet pædagog fra Esbjerg seminarium 1998 1999-2004: Souschef 2004 2017: Leder i forskellige

Læs mere

Edderkoppernes evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog

Edderkoppernes evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Edderkoppernes evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Evaluering af emneuge med fokus på sprog: Københavns kommune har fokus på sprog i pejlemærkerne i år 2014, hvorfor vi i basisgruppen

Læs mere

Redskaber. Arbejdspapirerne er lidt anderledes bygget op end faserne i arbejdsprocesserne. Eksempelvis står læringsmål og tegn på læring over for

Redskaber. Arbejdspapirerne er lidt anderledes bygget op end faserne i arbejdsprocesserne. Eksempelvis står læringsmål og tegn på læring over for Redskaber Redskaberne består af fire arbejdspapirer. I kan bruge dem til at udvikle og fastholde jeres fokus når I arbejder med børnenes læring. Brug papirerne på en måde der giver mening for jer: Måske

Læs mere