RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2005 RN D202/05

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2005 RN D202/05"

Transkript

1 RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2005 RN D202/05 Faktuelt notat til statsrevisorerne om DR s byggeri i Ørestaden I. Indledning 1. Statsrevisorerne bad den 20. oktober 2004 Rigsrevisionen om i et statusnotat at redegøre for DR s byggeri i Ørestaden. Statsrevisorerne har i anmodningen bl.a. bedt Rigsrevisionen redegøre for status og udvikling siden byggeriets start med hensyn til regnskab, budget og finansiering sammenholdt med byggeriet faktiske gennemførsel hvordan DR styrer, dokumenterer og følger op på projektet såvel økonomisk som byggeteknisk status på byggeriet sammenholdt med de oplysninger og betingelser i Akt 251 2/9 1999, hvorved Folketinget har godkendt en statsgaranti for DR s optagelse af et 30-årigt lån på 2,3 mia. kr. DR har i oktober 2004 revideret byggebudgettet fra de 3,0 mia. kr., der fremgår af Akt 251 2/9 1999, til 3,3 mia. kr. Rigsrevisionen vil i notatet vurdere, om DR s begrundelser for forhøjelsen af byggesummen på byggeriet på 300 mio. kr. er dækkende.

2 Notatet bygger på en gennemgang af lovmateriale, årsrapporter, projektregnskaber, projektdirektørens rapporter fra januar 2002, 2003 og 2004, DR s rapportering til Kulturministeriet om byggeriets status mv., konsulentrapporten DR-By i Ørestaden beslutningsgrundlag, maj 1999, diverse notater udarbejdet af DR og DR s projektledelse samt møder med DR og DR s projektledelse. Rigsrevisionen har ud over revisionen af årsrapporter endvidere foretaget projektrevision af byggeriet i 2002, 2003 og Notatet omhandler DR s byggeri i Ørestaden indtil 31. december 2004, herunder de grænseflader, der er til teknologiprojektet (installering og implementering af tvog radioteknisk udstyr til produktion og udsendelse), men ikke selve teknologiprojektet. DR s øvrige virksomhed vil ikke blive inddraget i undersøgelsen. Notatet omhandler de forudsætninger og betingelser i Akt 251 2/9 1999, som vedrører byggeprojektet og finansieringen under byggeperioden, bortset fra opgørelse af salgsprovenuet af TV-BYEN og Radiohuset. De øvrige forudsætninger og betingelser om fx stigning i licens og udvikling i programaktivitet bliver heller ikke behandlet. Gennemgangen omfatter ikke byggeriets funktionalitet og vurdering af, om det reviderede byggebudget og tidsplan kan overholdes. 4. Notatet har i udkast været forelagt Kulturministeriet og DR. Ministeriets og DR s bemærkninger til udkastet er i videst muligt omfang indarbejdet i notatet. DR har i forbindelse med høringen særskilt oplyst, at DR i februar 2005 har modtaget opmandskendelser om temaer, som er aftalt mellem DR og entreprenøren på grundlag af krav fra entreprenøren på segment 4 (koncertsalen) om ekstrabetaling og tidsfristforlængelse. Disse krav kan henføres til, at kompleksiteten i byggeriet af råhuset er større end forudset af entreprenøren. Entreprenøren og DR BYENs projektledelse har siden afholdt en række møder med opmandens vurderinger som udgangspunkt, men der er ikke p.t. opnået enighed om hverken økonomien eller tidsterminer på de konkrete temaer. Drøftelser med entreprenøren pågår fortsat. Rigsrevisionen skal hertil bemærke, at udfaldet af disse drøftelser kan få konsekvenser for oplysningerne i notatet om byggebudgettets størrelse, grænseflader og tidspunktet for ibrugtagning af segment 4 (koncertsalen).

3 Rigsrevisionen skal endvidere bemærke, at DR s byggeri i Ørestaden er et omfattende projekt med mange bygningsmæssige, kontraktmæssige og finansieringsmæssige udfordringer. Byggeprojektet er langt fra færdig, og også i de afsluttende faser i kan der forventes at opstå uforudsete vanskeligheder, der kan have konsekvenser for både udgifter og overholdelse af tidsplan. Rigsrevisionen følger fortsat byggeriet gennem den årlige revision af DR s årsregnskab og vil som hidtil have særlig fokus på byggeprojektet. Baggrund 6. DR er en selvstændig offentlig virksomhed, som er omfattet af LBK nr. 506 af 10. juni 2004 om lov om radio- og fjernsynsvirksomhed med senere ændringer. DR aflægger regnskab efter årsregnskabsloven og finansieres gennem DR s andel af licensafgifterne samt gennem indtægter ved salg af programmer og andre ydelser, tilskud, udbytte mv. Låneoptagelse ud over 4 % af indtægterne ifølge seneste årsregnskab til finansiering af DR s investeringer skal godkendes af kulturministeren. 7. Finansudvalget godkendte ved Akt 251 2/9 1999, at DR kunne optage lån med statsgaranti på 2,3 mia. kr. til finansiering af byggeri i Ørestaden. Heraf fremgår, at byggeriet skulle være et multimediehus med en koncertsal med plads til tilhørere til en anslået byggesum på ca. 3,0 mia. kr. i indeks primo Restfinansieringen skulle ske ved salg af TV-BYEN og Radiohuset for ca. 700 mio. kr. II. Status på regnskab, budget og finansiering af DR s byggeri i Ørestaden Byggeregnskab december DR har ultimo 2004 afholdt udgifter for 2,2 mia. kr., svarende til 2,0 mia. kr. i 1999-priser. De anviste beløb udgør 65 % af det oprindelige budget på 3,0 mia. kr. eller 59 % af det reviderede budget oktober DR s projektledelse har oplyst i projektdirektørens månedsrapport december 2004, at byggeriet ultimo december 2004 er estimeret til at være 58 % færdigt totalt set.

4 Rigsrevisionen har gennemgået delregnskaberne for byggeprojektet (byggeregnskaberne) for regnskabsårene 2002, 2003 og 2004 i forbindelse med revisionen af årsrapporten. Rigsrevisionen finder, at byggeregnskabet er retvisende. Den økonomiske udvikling 10. DR har valgt at opføre et multimediehus i Ørestaden bestående af 4 separate bygninger (segmenter), der bindes sammen af Den Indre Gade. DR har som følge heraf indgået aftaler med forskellige rådgivere og entreprenører for at opnå gunstige licitationsresultater for det enkelte segment. 11. DR s projektledelse udarbejder forskellige rapporter om DR BYENs fremdrift og økonomi, herunder Projektdirektørens rapport januar 200x, som er en statusrapport til DR s bestyrelse. Rigsrevisionen har gennemgået projektdirektørens rapporter fra januar måned for 2002, 2003 og Projektdirektørens første rapport fra januar 2002 viste, at DR forventede at kunne holde byggeriets udgifter inden for de godkendte projektrammer. Dette var under forudsætning af, at der blev iværksat de fornødne ledelsesmæssige tiltag med yderligere styrkelse af DR s egen bygherreorganisation. Endvidere blev der fremdraget en række udgifter (grænseflader), som ikke indgik i byggesummen, men var nødvendige for at få et funktionsdygtigt multimediehus. Endelig blev det konstateret, at de hidtidige forsinkelser betød, at tidsplanen med en samlet ibrugtagning af byggeriet inden udgangen af 2006 var presset. 13. Gennemgangen af projektdirektørens rapport fra januar 2003 viste, at byggeprojektet ville kunne holdes inden for budgettet på 3,0 mia. kr. i 1999-priser, og reserverne ultimo 2002 på 310 mio. kr. blev vurderet som nødvendige og tilstrækkelige. DR havde ikke taget stilling til de grænsefladeudgifter, som var fremdraget i rapporten for at få et funktionsdygtigt multimediehus. Det forventedes, at tidsplanen stadig kunne overholdes. 14. Rigsrevisionen kunne konstatere ved gennemgang af projektdirektørens rapport fra 22. marts 2004, at byggeriet ultimo 2003 ville kunne holdes inden for budgettet

5 - 5 - på 3,0 mia. kr. i 1999-priser under forudsætning af, at en handlingsplan med besparelser på 108 mio. kr. blev gennemført. I sommeren 2004 viste det sig, at effekten af handlingsplanen kun blev på 29 mio. kr., da det blev vurderet, at yderligere besparelser ville have alvorlige konsekvenser for byggeriets funktionalitet og arkitektur. Dette var en medvirkende årsag til, at DR udarbejdede et revideret budget i efteråret DR har løbende iværksat en række tiltag for at sikre, at byggeriet kunne holdes inden for budgettet. DR har bl.a. styrket sin egen bygherreadministration, ligesom der blev iværksat en handlingsplan i 2004 med besparelser på godt 100 mio. kr. De grænseflader, der blev peget på i 2002, tog DR imidlertid først stilling til ved budgetrevisionen i Rigsrevisionen kan konstatere, at DR løbende har fulgt den økonomiske udvikling af projektet og fået informationer om relevante problemområder. De tiltag, DR s projektledelse har sat i værk for at imødegå problemerne, har imidlertid vist sig ikke at være tilstrækkelige til at fastholde budgettet. Det reviderede byggebudget oktober DR s reviderede byggebudget oktober 2004 er på 3,3 mia. kr. i 1999-priser, hvilket er en udvidelse af byggesummen på 300 mio. kr. Udvidelsen kan relateres til budgetoverskridelser vedrørende bl.a. rådgivningshonorarer og entreprisearbejder på mio. kr., jf. pkt , samt udgifter i relation til afklaring af grænsefladerne på ca. 150 mio. kr., jf. pkt. 20. DR s projektledelse har udarbejdet en risikovurdering på det reviderede budget i forbindelse med fastlæggelsen af budgetrammen i efteråret Den samlede risiko for samtlige segmenter vurderes til 75 mio. kr. i 1999-priser, hvor segment 4 (koncertsalen) rummer den betydeligste budgetmæssige usikkerhed og risiko. Risikoen indgår som en del af reserverne på 91 mio. kr. DR s projektledelse vurderer, at reserverne er tilstrækkelige, men også nødvendige. 17. Rigsrevisionens analyse af budgetoverskridelserne viser, at der er overskridelser for bl.a. rådgivningshonorarer og entreprisearbejder på mio. kr. Overskridelserne kan henføres til samtlige segmenter.

6 De budgetterede rådgivningshonorarer er steget med ca. 100 mio. kr. fra oktober 2003 til oktober 2004, svarende til 21 %. Stigningen kan i et vist omfang henføres til omprojekteringer som følge af brugerønsker fra DR s basisorganisation, yderligere styrkelse af DR BYENs bygherreorganisation samt øget rådgiverhonorar på segment 4 (koncertsalen). Under projekteringen af segment 4 (koncertsalen) har der været problemer med overholdelse af de økonomiske rammer og tidsplanen. Dette medførte i december 2003, at den danske del af ingeniørrådgivningen blev udskilt fra totalrådgiverkontrakten. Efter DR s opfattelse var den mest hensigtsmæssige løsning for afregning for ingeniørrådgivning på daværende tidspunkt at anvende honorar efter regning inden for en økonomisk fastsat ramme. Den økonomiske ramme blev imidlertid overskredet i væsentligt omfang, da ingeniørrådgivningen viste sig at være mere omfattende end forventet. 19. Budgetoverskridelserne for entreprisearbejderne er udtryk for, at de indgåede entreprisekontrakter har været højere end DR s udbudte targetpriser (budget) eller for et merforbrug i mængder. Sidstnævnte kan henføres bl.a. til regulerede mængder i projektforslag, som danner basis for udbudsmateriale eller uforudsigelige udgifter som fx yderligere fundamentering og armering i segment 4 (koncertsalen). Da DR opnåede et gunstigt licitationsresultat på segment 1 (de store studier), resulterede det i en række kvalitetsløft som fx edb-gulve. På grund af de foretagne valg i segment 1 (de store studier) blev mulighederne for at tilpasse de øvrige segmenter til targetpris væsentligt reduceret, da en række af de anvendte løsninger skulle være ensartet for hele byggeriet bl.a. af hensyn til de fremtidige drifts- og vedligeholdelsesomkostninger. 20. Rigsrevisionen har konstateret, at DR har taget stilling til at afklare grænsefladerne mellem byggeriet, teknologiprojektet, driften og andre anlægsinvesteringer ved budgetrevisionen i oktober DR har besluttet, at produktionsudstyr, scenografisk udstyr og udgifter til produktionsteknologi, som er mur- og nagelfast, skal indgå som en del af byggesummen og dermed finansieres af aktstykkebevillingen. Øvrige udgifter til teknologiprojektet, andre anlæg, drift og flytning mv. indgår ikke i byggesummen og skal dermed finansieres af DR s driftsbudget. DR har beslut-

7 - 7 - tet at købe den grund, som DR har forkøbsret til i Ørestaden til bl.a. parkering. Dette køb er hverken inkluderet i Akt 251 2/ eller i den reviderede byggesum. Dette køb finansieres ved låneoptagelse inden for 4 % af indtægterne. Udgifterne til etablering af parkeringspladser indgår i den oprindelige byggesum, som fremgår af konsulentrapporten, der lå til grund for de anslåede byggeudgifter, og finansieres af aktstykkebevillingen. Rigsrevisionen har gennemgået udgifterne for at vurdere, om udgifterne er korrekt placeret i relation til aktstykkebevillingen og DR s ordinære driftsbudget. Rigsrevisionen er enig i DR s behandling af udgifterne. 21. Rigsrevisionens gennemgang af det reviderede byggebudget oktober 2004 viser, at stigningen i byggesummen på 300 mio. kr. i 1999-priser skyldes dels udefrakommende årsager som fx ekstra fundamentering og armering i segment 4 (koncertsalen), dels brugerønsker fra DR s basisorganisation i relation til byggeriet og dels afklaring af grænseflader mellem byggeprojektet, teknologiprojektet og driften mv. Rigsrevisionen har særligt noteret sig, at de budgetterede rådgiverhonorarer er steget med 21 % fra 2003 til 2004, hvilket er usædvanligt på dette stade i byggeriet, da den forholdsmæssige største del af sådanne honorarer normalt afholdes i starten af byggeriet. Finansiering af byggeriet 22. Byggeriets likviditetsvirkning fra start og frem til ultimo 2004 fremgår af tabel 1. Der er ikke medtaget renter mv. for hverken lån, obligationer eller salgssummen for TV-BYEN og Radiohuset.

8 - 8 - Tabel 1. Likviditetsvirkning i løbende priser ekskl. renter Total Mio. kr Afholdte udgifter, jf. projektregnskab ,7 18,5 65,1 259,1 643,2 989, ,2 1) Periodiseret afholdte udgifter ,6 87,6 Afholdte udgifter ,7 18,5 65,1 259,1 643, , ,8 Låneoptagelse mv ,9-708,2 990, ,9 Obligationer ,4 21,0 23,4 512, ,6 Frigivelse af salgssum for TV-BYEN og Radiohuset 2) ,0 330,0 720,0 Finansiering ,5 21, ,8 808, ,3 Likviditetstræk ,7 18,5 230,4 280,1 431,6 269,2 173,5 Akkumuleret likviditetstræk ,7 286,2 55,8 335,9 95,7 173,5 1) Periodiseringsposter er fakturaer med datering i regnskabsåret, men hvor DR projektledelse først har godkendt ydelsen, som leveret i nyt regnskabsår. 2) Frigivelse af salgssum for TV-BYEN og Radiohuset ekskl. rentetilskrivning. 23. Af tabel 1 fremgår det, at DR har afholdt udgifter for 2.330,8 mio. kr. Der er optaget lån på i alt 2.481,9 mio. kr., hvorved statsgarantien på 2,3 mia. kr. i 1999-priser er næsten fuldt udnyttet. Herudover er der frigivet en del af den deponerede salgssum for TV-BYEN og Radiohuset i 2003 og Den del af låneprovenuet, som på lånetidspunktet overstiger de akkumulerede udgifter til byggeriet er placeret i obligationer. Beholdningen i obligationer udgør ultimo ,6 mio. kr. Låneoptagelsen og salget af TV-BYEN og Radiohuset på den ene side samt udgifterne og placering i obligationer på den anden side indebærer tilsammen, at der er et træk på likviditeten fra driften på 173,5 mio. kr. Forskellen mellem obligationsbeholdningen på 1.044,6 mio. kr. og likviditetstrækket på 173,5 mio. kr., som udgør 871,1 mio. kr. i løbende priser, har DR til rådighed til at finansiere det resterende byggeri inden for rammerne i Akt 251 2/ med mindre DR får en udvidelse af lånerammen. 24. Ifølge de gældende bestemmelser for pristalsregulering af DR s låneramme bliver alene den uudnyttede del af lånerammen pristalsreguleret. Som følge af at DR har kunnet opnået gunstige rentevilkår på lån, har DR tidligt i byggefasen udnyttet store dele af lånerammen. Dette medfører, at afholdte udgifter til byggeriet i løbende priser efter låneoptagelsen ikke matcher til de optagne lån. Der vil derfor være en risiko for,

9 - 9 - at der kan opstå likviditetsmæssige problemer i slutningen af byggeperioden, da der ikke er parallelitet mellem betalinger af afholdte udgifter og låneoptagelsen, medmindre afkastet fra placeringen af overskudslikviditet kan opveje den manglende pristalsregulering. En eventuel manglende finansiering under statsgarantien vil muligvis kunne dækkes af DR s øvrige finansieringsmuligheder. DR s finansielle transaktioner inkl. låneoptagelsen med statsgaranti er hidtil sket inden for rammerne af den til enhver tid gældende aftale mellem Finansministeriet og Nationalbanken om retningslinjerne for statsgaranterede enheders låneoptagelse. 25. Det er Rigsrevisionens opfattelse, at de afholdte udgifter i løbende priser, låneoptagelse, køb og salg af obligationer samt frigivelserne af salgssummen for TV- BYEN og Radiohuset er korrekt opgjort. Likviditeten er imidlertid stram, og Rigsrevisionen har derfor over for DR gjort opmærksom på, at udviklingen i likviditeten må følges nøje. Konklusion 26. Rigsrevisionens undersøgelse viser, at byggeregnskabet pr. 31. december 2004 på 2,2 mia. kr. i løbende priser er retvisende, og at stigningen i byggesummen på 300 mio. kr. i 1999-priser skyldes udefrakommende årsager og brugerønsker fra DR s basisorganisation på i alt mio. kr. samt en afklaring af grænsefladerne på ca. 150 mio. kr. III. DR s styring af byggeriet såvel økonomisk som byggeteknisk Styring af byggeprojektet 27. Rigsrevisionen har ved byggerevisionen for 2002, 2003 og 2004 bl.a. gennemgået DR s projektledelses styring, dokumentering og opfølgning af byggeprocessen, såvel økonomiske som byggeteknisk. 28. DR s samlede byggeorganisation består af en byggeorganisation i DR s basisorganisation og en projektorganisation i DR BYEN. DR s bestyrelse har det overordnede ansvar for DR s økonomi og er dermed bygherre på byggeriet i Ørestaden.

10 DR konstaterede ved en evaluering i 2001 af byggeprojektet, at DR skulle styrke sin egen bygherreorganisation for at sikre rettidig og kvalitetsmæssig færdiggørelse af byggeriet med størst mulig opfyldelse af brugerkrav. DR s projektledelse har fra oktober 2001 varetaget den overordnede ledelse og har den styrende og initiativtagende rolle i byggesagen, mens bygherrerådgivningen primært omfatter byggefaglig rådgivning. DR gennemfører byggeriet efter et særligt partnerings-koncept, hvor formålet er at skabe et tæt samarbejde mellem totalrådgiverne, entreprenørerne, bygherrerådgiveren og DR, så projektets kvalitet, økonomi og tid overholdes. Det er DR s projektledelses opfattelse af partnering, at det er en krævende proces, men også at partnering har haft en positiv effekt og mindsket omfanget af potentielle konflikter mellem byggesagens parter. 29. Rigsrevisionen finder, at de udarbejdede manualer er hensigtsmæssige. I DR s projektmanual findes bl.a. beskrivelse af tilrettelæggelse af økonomistyring, tidsplanlægning og kvalitetsstyring herunder ansvars- og kompetencefordeling. Rapportering af økonomi, tid og væsentlige forhold for projektets fremdrift til DR s bestyrelse, DR s direktion, Byggekoordineringsgruppen og de ansvarlige projektchefer fremgår af projektmanualen. Endvidere fremgår det af mødereferaterne fra de respektive fora, at de pågældende rapporter har været behandlet. Rigsrevisionen har gennemgået DR s forretningsgange om rapportering, granskning og tilsyn, herunder om rapporteringen er foretaget på et opdateret grundlag. 30. DR s økonomiske og byggetekniske forretningsgange til styring, dokumentation og opfølgning har været hensigtsmæssigt tilrettelagt. DR har løbende fulgt den økonomiske udvikling af projektet og fået informationer om relevante problemer. DR har løbende iværksat en række tiltag for at sikre, at byggeriet kunne holde sig inden for budgettet. DR har bl.a. styrket sin egen bygherreadministration, ligesom man i 2004 iværksatte en handlingsplan med besparelser på godt 100 mio. kr. De grænsefladeudgifter, der blev peget på i 2002, tog DR imidlertid først stilling til ved budgetrevisionen i De tiltag, DR s projektledelse har sat i værk for at imødegå problemerne, har imidlertid vist sig ikke at være tilstrækkelige til at fastholde budgettet.

11 Den tidsmæssige styring af projektet 31. Det fremgik af den oprindelige tidsplan, at indflytningen i multimediehuset i Ørestaden kunne ske hen over efteråret 2006 med senest flytning fra TV-BYEN og Radiohuset den 1. december Byggeriet af segment 1 (de store studier) skulle være færdig i foråret 2005 og de øvrige segmenter i foråret 2006, hvorefter DR skulle påbegynde at installere det teknologiske udstyr. Af den seneste reviderede tidsplan fremgår det, at byggeriet ekskl. koncertsalen forventes at kunne ibrugtages i henhold til den oprindelige tidsplan i december 2006, selv om tidsplanen er presset. Koncertsalen forventedes at blive færdig i løbet af foråret 2007 med ibrugtagning ved sæsonstart i september Der er som nævnt opstået problemer med opførsel af segment 4 (koncertsalen) s råhus. DR har i april 2005 oplyst, at dette efter DR s vurdering vil udsætte ibrugtagning af koncertsalen til maj Rigsrevisionen kan konstatere, at tidsplanen siden januar 2002 har været presset. Efter den seneste revision af tidsplanen i september 2004 forventer DR stadig, at hovedparten af byggeriet kan tages i brug i december 2006, bortset fra koncertsalen. Koncertsalen forventes først at kunne tages i brug i maj Konklusion 33. Det er Rigsrevisionens vurdering, at DR s økonomiske og byggetekniske forretningsgange til styring, dokumentation og opfølgning har været hensigtsmæssigt tilrettelagt, men at de tiltag, DR har sat i værk for at imødegå problemerne, imidlertid har vist sig ikke at være tilstrækkelige til at fastholde budgettet og tidsplanen. IV. Betingelserne i Akt 251 2/ om det faktiske byggeri Grundlaget for Akt 251 2/ Akt 251 2/ er et tilsagn for DR om at kunne optage lån til finansiering af byggeriet i Ørestaden. DR s bestyrelses grundlag for anmodning om låneoptagning er baseret på konsulentrapporten DR-By i Ørestaden beslutningsgrundlag, maj Rigsrevisionen har anvendt konsulentrapporten som grundlag for at vurdere,

12 om DR bygger det, som aktstykket omfatter. Konsulentrapporten tilgik Finansudvalget i forbindelse med behandlingen af aktstykket. 35. Ifølge konsulentrapporten skulle byggeriet være mellem etagemeter med arbejdspladser for ca medarbejdere. Endvidere skulle DR opføre en international koncertsal med plads til tilhørere, som skulle være markant og synlig placeret samt tillige være en af de bedste i Europa. I konsulentrapporten er DR s behov til kontorer, tekniske områder, værksteder, garage til tjenestebiler og personbiler mv. opgjort til m², heraf kælder på m². Koncertsalens areal er opgjort til m², heraf m² til kælder. De anslåede udgifter for bygningskomplekset ekskl. koncertsal udgør mio. kr. i primo 1999-priser ekskl. moms. Byggesummen af koncertsal af højt internationalt kvalitetsniveau med plads til tilhørere udgør 710 mio. kr. Ifølge konsulentrapporten er anlægsudgiften på 3,0 mia. kr. ekskl. inventar, dataudstyr, tv- og radioteknisk udstyr (grænsefladerne). Usikkerheden i byggeriet er estimeret til ca. +15 % eller 10 %, svarende til henholdsvis et maksimum på 3,5 mia. kr. og et minimum på 2,7 mia. kr. 36. Ved gennemgang af byggesagen fremgår det, at byggeriet af DR BYEN udgør m², hvoraf der er kælder på m², samt opførsel af en koncertsal med plads til tilhørere. 37. Ved gennemgang af grænsefladerne til teknologiprojektet, andre anlæg, drift og flytning mv. er Rigsrevisionen enig i DR s afgrænsning af grænsefladeudgifterne, jf. pkt. 20. Mur- og nagelfast udstyr og installationer mv. indgår som en del af byggeriet og er omfattet af finansieringen i aktstykket, mens teknologiprojektet, øvrigt udstyr og drift mv. finansieres af DR s driftsbudget. 38. Rigsrevisionen kan konstatere, at betingelsen om byggeriets anlægsudgifter på ca. 3,0 mia. kr. i 1999-priser ikke kan overholdes, men at byggesummen på nuværende tidspunkt dog er inden for den nævnte usikkerhed på +15 %, svarende til 3,5 mia. kr. Endvidere kan Rigsrevisionen konstatere, at DR s byggeri overholder de fastsatte rammer med hensyn til areal og tilhørere i koncertsalen.

13 Rigsrevisionen har gennemgået byggeudgifterne for at vurdere, om udgifterne er korrekt placeret i relation til Akt 251 2/ og DR s øvrige drift. Rigsrevisionen er enig i DR s behandling af udgifterne. Konklusion 39. Rigsrevisionen kan konstatere, at betingelsen om byggeriets anlægsudgifter på ca. 3,0 mia. kr. i 1999-priser ikke kan overholdes, men at byggesummen på nuværende tidspunkt holder sig inden for den nævnte usikkerhed på +15 %, svarende til 3,5 mia. kr., samt at udgifterne er korrekt placeret i relation til Akt 251 2/ og DR s øvrige drift. V. Er DR s begrundelse for forhøjelse af statsgarantien til byggeriet dækkende? DR s begrundelse for forhøjelsen af byggesummen 40. DR har i skrivelse af 8. december 2004 til Kulturministeriet sammenfattet årsagen til budgetoverskridelsen på 0,3 mia. kr. i 1999-priser til 4 hovedpunkter: at der er behov for større og dybereliggende betonfundamenter inkl. armering for at bære koncertsalen udvikling i byggekonjunkturerne at en række tiltænkte besparelser har vist sig ikke at kunne gennemføres uden alvorlige konsekvenser for byggeriets funktionalitet og arkitektur undervurdering af udgifter i forbindelse med færdiggørelsen af byggeriets projektering og planlægning. Der er endnu ikke forelagt et aktstykke for Finansudvalget om budgetoverskridelsen. 41. Det er Rigsrevisionens opfattelse, at de 2 førstnævnte forhold i DR s årsagsforklaring til budgetoverskridelsen skyldes eksterne forhold, som DR ikke har haft indflydelse på, jf. pkt. 19. De 2 sidstnævnte forhold i DR s årsagsforklaring kan sammenfattes til, at disse besparelser eller udgifter på et tidligere tidspunkt i byggesagens forløb er blevet vur-

14 deret på et utilstrækkeligt grundlag eller forslag, hvor konsekvenserne ikke er tilstrækkelig belyst, jf. pkt. 14 og 19. Dertil kommer, at DR s basisorganisation har ændret kravene til indretning af byggeriet under detailprojekteringen og udførslen, hvilket har medført fordyrelse af byggeriet, jf. pkt. 18. Konklusion 42. Det er Rigsrevisionens opfattelse, at DR s begrundelser forklarer en del af stigningen i byggesummen, men at der også kan peges på andre forhold som fx udskilning af den danske del af ingeniørrådgivningen af totalrådgiverkontrakten på segment 4 (koncertsalen) og afgrænsningen til teknologiprojektet, drift og andre anlæg. VI. Sammenfatning 43. Det er min opfattelse, at byggeregnskabet pr. 31. december 2004 på 2,2 mia. kr. i løbende priser er retvisende, og at stigningen i byggesummen på 300 mio. kr. i priser skyldes dels udefrakommende årsager, dels brugerønsker fra DR s basisorganisation, og dels en afklaring af grænsefladerne. 44. Det er endvidere min opfattelse, at DR s økonomiske og byggetekniske forretningsgange om styring, dokumentation og opfølgning har været hensigtsmæssigt tilrettelagt, men at de tiltag, DR s projektledelse har sat i værk for at imødegå problemerne, imidlertid har vist sig ikke at være tilstrækkelige til at fastholde budgettet og tidsplanen. 45. Jeg kan herudover konstatere, at betingelsen om byggeriets anlægsudgifter på ca. 3,0 mia. kr. i 1999-priser ikke kan overholdes, men at byggesummen på nuværende tidspunkt holder sig inden for den nævnte usikkerhed på +15 %, svarende til 3,5 mia. kr., samt at udgifterne er korrekt placeret i relation til Akt 251 2/ og DR s øvrige drift. 46. Det er min opfattelse, at DR s begrundelser for forhøjelsen af byggesummen kun dækker en del af stigningen i byggesummen.

15 Jeg skal understrege, at notatet ikke omfatter de yderligere konsekvenser, som udfaldet af drøftelserne med entreprenøren for segment 4 (koncertsalen) kan få på såvel byggebudgettet, grænseflader som tidspunktet for ibrugtagning af koncertsalen. Afslutningsvis skal jeg bemærke, at DR s byggeri i Ørestaden er et omfattende projekt med mange bygningsmæssige, kontraktmæssige og finansieringsmæssige udfordringer. Byggeprojektet er langt fra færdig, og også i de afsluttende faser i kan der forventes at opstå uforudsete vanskeligheder, der kan have konsekvenser for både udgifter og overholdelse af tidsplan. Rigsrevisionen følger fortsat byggeriet gennem den årlige revision af DR og vil som hidtil have særlig fokus på byggeprojektet. Henrik Otbo

RIGSREVISIONEN København, den 30. maj 2006 RN A404/06

RIGSREVISIONEN København, den 30. maj 2006 RN A404/06 RIGSREVISIONEN København, den 30. maj 2006 RN A404/06 Faktuelt notat til statsrevisorerne om grænsedragningen mellem byggeriet i Ørestad og DR s andre aktiviteter 1. På baggrund af en anmodning fra statsrevisorerne

Læs mere

O:\Økonomistyrelsen\Diverse\542813\Dokumenter\hæfte06\akt041.fm :12:12 k02 TN. Bilag. Kulturministeriet. København, den 16. november 2005.

O:\Økonomistyrelsen\Diverse\542813\Dokumenter\hæfte06\akt041.fm :12:12 k02 TN. Bilag. Kulturministeriet. København, den 16. november 2005. 1 41 Kulturministeriet. København, den 16. november 2005. Bilag a. Kulturministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at forhøje den i 1999 afgivne statsgaranti til sikring af DR s betalinger

Læs mere

Revisionsprotokollat. Revisionsprotokollat af 8. december 2006 vedrørende budgetundersøgelse af DR Byen. Rigsrevisionen

Revisionsprotokollat. Revisionsprotokollat af 8. december 2006 vedrørende budgetundersøgelse af DR Byen. Rigsrevisionen Revisionsprotokollat DR Revisionsprotokollat af 8. december 2006 vedrørende budgetundersøgelse af DR Byen Rigsrevisionen Indholdsfortegnelse Side I. Indledning... 274 II. Undersøgelsens formål, metode

Læs mere

O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\559276\dokumenter\akt162.fm 15-06-07 12:42:20 k02 pz

O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\559276\dokumenter\akt162.fm 15-06-07 12:42:20 k02 pz 1 Kulturministeriet. København, den 12. juni 2007. 162 a. Kulturministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at overføre 11 mio. kr. fra det overskydende licensprovenu fra 2006 til 21.11.01 Kulturministeriets

Læs mere

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 68 endeligt svar på 28 spørgsmål 4 Offentligt TALEMANUSKRIPT Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter Side 1 af

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test. Juni 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test. Juni 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test Juni 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Totaludgiften til IT-Universitetet udgør hermed 428,1 mio. kr. (indeks 172,9).

Totaludgiften til IT-Universitetet udgør hermed 428,1 mio. kr. (indeks 172,9). Aktstykke nr. 80 Folketinget 2009-10 Afgjort den 22. oktober 2003 80 Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. København, den 13. oktober 2009. a. Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om budgetoverskridelser i statslige bygge- og anlægsprojekter. August 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om budgetoverskridelser i statslige bygge- og anlægsprojekter. August 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om budgetoverskridelser i statslige bygge- og anlægsprojekter August 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om status på byggeriet af Cityringen. November 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om status på byggeriet af Cityringen. November 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om status på byggeriet af Cityringen November 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 18/2013 om status på byggeriet

Læs mere

Status på Ørestadsprojektet - DR Byen - september 2006

Status på Ørestadsprojektet - DR Byen - september 2006 Kulturudvalget KUU alm. del - Bilag 226 Offentligt Bilag 1 25.9.2006 Status på Ørestadsprojektet - DR Byen - september 2006 DR Byens ledelse har foretaget en gennemgang af projektet og estimerer i en slutprognose,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Metroselskabet I/S. Marts 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Metroselskabet I/S. Marts 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Metroselskabet I/S Marts 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Metroselskabet I/S (beretning nr. 11/2009) 8. marts 2011

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06. Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06. Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 1/05 om 7 sager (om Banedanmark)

Læs mere

RIGSREVISORS UDVIDEDE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1

RIGSREVISORS UDVIDEDE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Notat til Statsrevisorerne om rigsrevisors svar til Statsrevisorernes spørgsmål, jf. KPMG og Grant Thorntons revisorundersøgelse af DR s byggeprojekt i Ørestad af 19. juni 2008 Oktober 2008 RIGSREVISORS

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Februar 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om ministeriernes

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II

Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II Februar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusbyggerier II (beretning nr. 2/2013) 8. februar 2017 RN 1501/17 1.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn. April 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn. April 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn April 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sagsbehandlingstider i 6 statslige

Læs mere

Sundhedsministeren. Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg

Sundhedsministeren. Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundhedsministeren Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 1. maj 2017 Enhed: SUNDOK Sagsbeh.:

Læs mere

Nærværende redegørelse blev tiltrådt af DRs bestyrelse på møde den 13. marts 2007.

Nærværende redegørelse blev tiltrådt af DRs bestyrelse på møde den 13. marts 2007. Kulturministeriet 13. marts 2007 Overholdelse af public service-kontrakten samt mulige konsekvenser af DR Byen for programvirksomheden DR oplyste den 7. februar 2007, at DR nu måtte konstatere, at det

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af Domstolsstyrelsens digitaliseringsprojekt vedrørende tinglysning

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af Domstolsstyrelsens digitaliseringsprojekt vedrørende tinglysning Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af Domstolsstyrelsens digitaliseringsprojekt vedrørende tinglysning November 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af forvaltningen af statens boliger. Marts 2009

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af forvaltningen af statens boliger. Marts 2009 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af forvaltningen af statens boliger Marts 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større

Læs mere

ENGPARKEN - SUNDBY- HVORUP BOLIGSELSKAB, AFD. 7

ENGPARKEN - SUNDBY- HVORUP BOLIGSELSKAB, AFD. 7 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowidk ENGPARKEN - SUNDBY- HVORUP BOLIGSELSKAB, AFD 7 TOTALRÅDGIVERAFTALE PROJEKTNR A061791 DOKUMENTNR 00 VERSION 01 UDGIVELSESDATO

Læs mere

April Notat til Statsrevisorerne om beretning om det digitale tinglysningsprojekt

April Notat til Statsrevisorerne om beretning om det digitale tinglysningsprojekt Statsrevisorerne 2009-10 Beretning nr. 14 Rigsrevisionens fortsatte notat nr. 2 af 7. april 2014 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om beretning om det digitale tinglysningsprojekt April 2014 FORTSAT

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Marts 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusenes økonomi i 2009 (beretning nr. 2/2010)

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om orientering om Rigsrevisionens undersøgelse af rejsekortprojektet. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om orientering om Rigsrevisionens undersøgelse af rejsekortprojektet. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om orientering om Rigsrevisionens undersøgelse af rejsekortprojektet December 2010 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Orientering om Rigsrevisionens undersøgelse

Læs mere

RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1

RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Ørestads- og Metroprojektet (nr. 2) (beretning nr. 3/04) 30. januar 2008 RN A601/08 I. Indledning 1. Jeg oplyste i mit notat til

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 21. november 2003 RN A207/03

RIGSREVISIONEN København, den 21. november 2003 RN A207/03 RIGSREVISIONEN København, den 21. november 2003 RN A207/03 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Fødevareministeriets bevillingsadministration (beretning nr. 10/00) 1. I mit

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 16. november 2005 RN A307/05

RIGSREVISIONEN København, den 16. november 2005 RN A307/05 RIGSREVISIONEN København, den 16. november 2005 RN A307/05 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om selskabsligningen (beretning nr. 16/01) 1. I mit notat til statsrevisorerne af

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det digitale tinglysningsprojekt. Marts 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det digitale tinglysningsprojekt. Marts 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om det digitale tinglysningsprojekt Marts 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om det digitale tinglysningsprojekt (beretning

Læs mere

Kommunernes lånoptagelse og gældsudviklingen i Holbæk Kommune

Kommunernes lånoptagelse og gældsudviklingen i Holbæk Kommune Kommunernes lånoptagelse og gældsudviklingen i Holbæk Kommune Notatet beskriver kort reglerne og overvejelser omkring kommunal lånoptagelse, hvad kommunerne har mulighed for at låne til, samt hvilke hensyn

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 2. december 2005 RN A608/05

RIGSREVISIONEN København, den 2. december 2005 RN A608/05 RIGSREVISIONEN København, den 2. december 2005 RN A608/05 Faktuelt notat til statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en undersøgelse af DSB s anskaffelse af IC4-tog Indledning 1. På statsrevisorernes

Læs mere

Kulturudvalget KUU alm. del - Bilag 127 Offentligt

Kulturudvalget KUU alm. del - Bilag 127 Offentligt Kulturudvalget KUU alm. del - Bilag 127 Offentligt Kulturministeriet 06.02.2007 Notat vedr. økonomien omkring DR Byen I det følgende redegøres for påvirkningen af DRs økonomi som følge af en endelig slutprognose

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Region Midtjyllands styring af risici og reserver i 2 sygehusbyggerier

Rigsrevisionens notat om beretning om Region Midtjyllands styring af risici og reserver i 2 sygehusbyggerier Rigsrevisionens notat om beretning om Region Midtjyllands styring af risici og reserver i 2 sygehusbyggerier Juni 2017 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier II. Marts 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier II. Marts 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier II Marts 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 2/2013 om sygehusbyggerier II Ministeren for

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om den økonomiske styring på Aarhus Universitet og Københavns Universitet (beretning

Læs mere

- 2 - II. Rigsrevisionens årsrevision af Banedanmark i 2006

- 2 - II. Rigsrevisionens årsrevision af Banedanmark i 2006 RIGSREVISIONEN København, den 23. maj 2006 RN A606/06 Faktuelt notat til statsrevisorerne om midtvejsstatus for udredningsarbejdet mv. om Banedanmark I. Indledning 1. Statsrevisorerne anmodede mig på deres

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i Marts 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i Marts 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2009 Marts 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1

RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Notat til Statsrevisorerne om Rigsrevisionens adgang til Indenrigsog Sundhedsministeriets udredningsarbejde i 2008-2009 om afregning med de private sygehuse Oktober 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter. Januar 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter. Januar 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter Januar 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

a. Transport- Bygnings og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at Bygningsstyrelsen:

a. Transport- Bygnings og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at Bygningsstyrelsen: Aktstykke nr. 131 Folketinget 2017-18 Afgjort den 7. juni 2018 131 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 30. maj 2018. a. Transport- Bygnings og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes.

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes. Notat En offensiv og balanceret - økonomistyring. 17. januar 2008 Forslag: I forbindelse med gennemførelsen af 3. budgetopfølgning for kunne det konstateres at det budgetværn der er afsat i 2008 ikke kan

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 25. november 2005 RN D101/05

RIGSREVISIONEN København, den 25. november 2005 RN D101/05 RIGSREVISIONEN København, den 25. november 2005 RN D101/05 Udvidet notat til statsrevisorerne om årsrapporterne for Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) I. Indledning 1. Statsrevisorerne

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

brug af ny anlægsbudgettering

brug af ny anlægsbudgettering Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København-Ringsted Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om brug af ny anlægsbudgettering

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort Februar 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 24/2013

Læs mere

Aktstykke nr. 140 Folketinget 2014-15. Afgjort den 28. maj 2015. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 19. maj 2015.

Aktstykke nr. 140 Folketinget 2014-15. Afgjort den 28. maj 2015. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 19. maj 2015. Aktstykke nr. 140 Folketinget 2014-15 Afgjort den 28. maj 2015 140 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 19. maj 2015. a. Klima-, Energi og Bygningsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om DONG Energy A/S. September 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om DONG Energy A/S. September 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om DONG Energy A/S September 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om DONG Energy A/S (beretning nr. 4/2012) 31. august 2015 RN 1103/15 1.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed. Februar 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed. Februar 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed Februar 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Finanstilsynets virksomhed (beretning nr. 17/04)

Læs mere

Afgjort den 12. december 2013. Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. København, den 27. november 2013.

Afgjort den 12. december 2013. Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. København, den 27. november 2013. Aktstykke nr. 29 Folketinget 2013-14 Afgjort den 12. december 2013 29 Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. København, den 27. november 2013. a. Ministeriet for Forskning,

Læs mere

Afgjort den 13. december Kulturministeriet. København, den 5. december Aktstykke nr. 59 Folketinget

Afgjort den 13. december Kulturministeriet. København, den 5. december Aktstykke nr. 59 Folketinget Aktstykke nr. 59 Folketinget 2018-19 Afgjort den 13. december 2018 Kulturministeriet. København, den 5. december 2018. 59 a. Kulturministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Aktstykke nr. 135 Folketinget Afgjort den 23. juni Transport- og Bygningsministeriet. København, den 22. juni 2016.

Aktstykke nr. 135 Folketinget Afgjort den 23. juni Transport- og Bygningsministeriet. København, den 22. juni 2016. Aktstykke nr. 135 Folketinget 2015-16 Afgjort den 23. juni 2016 135 Transport- og Bygningsministeriet. København, den 22. juni 2016. a. Transport- og Bygningsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet Marts 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statsamternes produktivitet og

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel April 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2013 om

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Juni 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Juni 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Juni 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om uregelmæssigheder i projektforvaltningen. Menneskerettigheder. Februar 2012

Notat til Statsrevisorerne om uregelmæssigheder i projektforvaltningen. Menneskerettigheder. Februar 2012 Notat til Statsrevisorerne om uregelmæssigheder i projektforvaltningen hos Institut for Menneskerettigheder Februar 2012 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Uregelmæssigheder i projektforvaltningen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om SKATs fusion af inddrivelsesområdet. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om SKATs fusion af inddrivelsesområdet. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om SKATs fusion af inddrivelsesområdet Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om SKATs fusion af inddrivelsesområdet (beretning nr.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. April 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. April 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond April 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om folkekirkens Fællesfond (beretning nr. 10/02) 9.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets indkøb af større materiel. Maj 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets indkøb af større materiel. Maj 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets indkøb af større materiel Maj 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 5. maj 2003 RN B105/03

RIGSREVISIONEN København, den 5. maj 2003 RN B105/03 RIGSREVISIONEN København, den 5. maj 2003 RN B105/03 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Undervisningsministeriets økonomiske og faglige styring på erhvervsskoleområdet (beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af implementeringen af politireformen. December 2008

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af implementeringen af politireformen. December 2008 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af implementeringen af politireformen December 2008 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en

Læs mere

MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER

MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 28. oktober 2008 MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE-

Læs mere

De samlede udgifter udgør 3,537 mia. kr. i 2016 og omfatter udover drifts- og anlægsudgifter også renter og afdrag samt balanceforskydninger.

De samlede udgifter udgør 3,537 mia. kr. i 2016 og omfatter udover drifts- og anlægsudgifter også renter og afdrag samt balanceforskydninger. NOTAT 03-03-2017 Sammenfatning af kommunens årsregnskab Høje-Taastrup Kommune har fortsat en robust økonomi, men har i løbet af året været udfordret på servicerammen. I har den økonomiske styring således

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter November 2013 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse

Læs mere

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. lempelsen af revisionspligten

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. lempelsen af revisionspligten Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om lempelsen af revisionspligten Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 17/2018 om lempelsen

Læs mere

Halvårsregnskab 2012

Halvårsregnskab 2012 Halvårsregnskab 2012 August 2012 Indhold INDHOLD... 1 REGNSKABSFORKLARING 1. HALVÅR 2012... 1 INDLEDNING... 1 BAGGRUND FOR HALVÅRSREGNSKABET... 1 HALVÅRSREGNSKABET I HALSNÆS... 1 CENTRALE REGNSKABSBEGREBER...

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om. og -regulering på AMU-området. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om. og -regulering på AMU-området. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets takstfastsættelse og -regulering på AMU-området December 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Lønmodtagernes Dyrtidsfond Marts 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Lønmodtagernes Dyrtidsfond (beretning nr. 13/2007)

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets overdragelse af statshavnene til kommunerne. November 2007

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets overdragelse af statshavnene til kommunerne. November 2007 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets overdragelse af statshavnene til kommunerne November 2007 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Trafikministeriets

Læs mere

Efter denne orientering har Økonomiudvalget den 9. august 2010 truffet beslutning om følgende:

Efter denne orientering har Økonomiudvalget den 9. august 2010 truffet beslutning om følgende: Foreløbig budgetbalance for budget 2011-2014. Byrådet fik på møde den 22. juni 2010 gennemgået status på budget 2011 samt økonomiaftalen for kommunerne i 2011, med de usikkerheder dette tidlige tidspunkt

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 16. oktober Aktstykke nr. 12 Folketinget

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 16. oktober Aktstykke nr. 12 Folketinget Finansudvalget 2018-19 Aktstk. 12 Offentligt Aktstykke nr. 12 Folketinget 2018-19 12 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 16. oktober 2018. a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 20. juli 2006 RN A103/06

RIGSREVISIONEN København, den 20. juli 2006 RN A103/06 RIGSREVISIONEN København, den 20. juli 2006 RN A103/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/05 om AF s inddragelse af andre

Læs mere

Revisorundersøgelse af DR's byggeprojekt i Ørestaden

Revisorundersøgelse af DR's byggeprojekt i Ørestaden Kulturministeriet Revisorundersøgelse af DR's byggeprojekt i Ørestaden 19. juni 2008 Indhold 1 Indledning 9 1.1 Opgave 9 1.1.1 Afgrænsning af undersøgelsen 10 1.2 Grundlaget for undersøgelsen 10 1.2.1

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel. November 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel. November 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel November 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om indsatsen mod momskarruselsvindel (beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om TV 2 Danmark A/S økonomi. Oktober 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om TV 2 Danmark A/S økonomi. Oktober 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om TV 2 Danmark A/S økonomi Oktober 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Aktstykke nr. 98 Folketinget 2011-12. Afgjort den 7. juni 2012. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 29. maj 2012.

Aktstykke nr. 98 Folketinget 2011-12. Afgjort den 7. juni 2012. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 29. maj 2012. Aktstykke nr. 98 Folketinget 2011-12 Afgjort den 7. juni 2012 98 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 29. maj 2012. a. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet anmoder om Finansudvalgets

Læs mere

Aktstykke nr. 142 Folketinget Afgjort den 1. september Uddannelses- og Forskningsministeriet. København, den 24. august 2016.

Aktstykke nr. 142 Folketinget Afgjort den 1. september Uddannelses- og Forskningsministeriet. København, den 24. august 2016. Aktstykke nr. 142 Folketinget 2015-16 Afgjort den 1. september 2016 142 Uddannelses- og Forskningsministeriet. København, den 24. august 2016. a. Uddannelses- og Forskningsministeriet ønsker med nærværende

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Bygnings- og Boligregistret. Oktober 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Bygnings- og Boligregistret. Oktober 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Bygnings- og Boligregistret Oktober 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Bygnings- og Boligregistret (beretning nr.

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 1. marts 2006 RN A502/06

RIGSREVISIONEN København, den 1. marts 2006 RN A502/06 RIGSREVISIONEN København, den 1. marts 2006 RN A502/06 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om statsamternes produktivitet og effektivitet (beretning nr. 2/02) Indledning 1. I

Læs mere

MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014

MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K 18 november 2015 MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014 Hermed fremsender jeg

Læs mere

Styring af anlægsprojekter. Tillæg til projekthåndbog.

Styring af anlægsprojekter. Tillæg til projekthåndbog. Styring af anlægsprojekter Tillæg til projekthåndbog. Styringsvejledning til anlægsinvesteringen Indholdsfortegnelse Indledning -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/04 om løntilskudsordningen Beskæftigelsesministerens

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier. Juni 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier. Juni 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier Juni 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2011

Læs mere

Side Type rettelse 3. udgave af januar udgave af juni 2018

Side Type rettelse 3. udgave af januar udgave af juni 2018 Oversigt over væsentlige ændringer i Paradigme for styringsmanual I 4. udgave af Paradigme for styringsmanual for Region Hovedstadens Større Byggeprojekter er der foretaget to overordnede ændringer. For

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets afgørelse om afslutning af EU s regnskaber for Juni 2010

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets afgørelse om afslutning af EU s regnskaber for Juni 2010 Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets afgørelse om afslutning af EU s regnskaber for 2008 Juni 2010 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Europa-Parlamentets afgørelse om afslutning

Læs mere

Gennemgang af 2003 budget for fællesfonden

Gennemgang af 2003 budget for fællesfonden Bilag 6 - Side 1 af 1 Gennemgang af budget for fællesfonden 17. juni KM-projektgruppe J.nr. 0044-1 1. Budgetopfølgningen april Finansministeriets budgettekniske gennemgang er blandt andet udarbejdet på

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Oplæg på ABkonference. den 21. februar 2018 i Industriens Hus. Nye redskaber til styring af økonomi

Oplæg på ABkonference. den 21. februar 2018 i Industriens Hus. Nye redskaber til styring af økonomi Oplæg på ABkonference den 21. februar 2018 i Industriens Hus Nye redskaber til styring af økonomi Hidtidige udfordringer: Bygherres budget kunne ikke holde pga. et ufuldstændigt og ikke færdiggjort projekt.

Læs mere

Notat. Nettorenteindtægterne har beløbet sig til 5,4 mio. kr., hvilket er hvad der var forventet ifølge den seneste budgetopfølgning.

Notat. Nettorenteindtægterne har beløbet sig til 5,4 mio. kr., hvilket er hvad der var forventet ifølge den seneste budgetopfølgning. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 1 Dato: 14. januar 2013 Tlf. dir.: 4477 2210 E-mail: msu@balk.dk Kontakt: Mette Schou Sagsnr: 2012-375 Dok.nr: 2012-3893 Notat Udviklingen i kommunens likviditet i

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kystbanen. Marts 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kystbanen. Marts 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kystbanen Marts 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/2010 om

Læs mere

ERKLÆRING OM MILJØMINISTERIETS REGNSKAB

ERKLÆRING OM MILJØMINISTERIETS REGNSKAB 1 23. Miljøministeriet ERKLÆRING OM MILJØMINISTERIETS REGNSKAB Miljøministeriets regnskab er rigtigt. ANDRE VÆSENTLIGE REVISIONSBEMÆRKNINGER Rigsrevisionen tog forbehold for Naturstyrelsens regnskab for

Læs mere

Maj Rigsrevisionens notat om beretning om. TV 2-regionernes virksomhed

Maj Rigsrevisionens notat om beretning om. TV 2-regionernes virksomhed Maj 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om TV 2-regionernes virksomhed Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om TV 2-regionernes virksomhed (beretning nr. 1/2016) 25. april 2019 RN

Læs mere

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013 Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 21-213 Baggrund I forbindelse med budgetlægningen for 214 har der været en række politiske drøftelser om udviklingen i den kommunale gæld samt

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om ændringen af støtten til solcelleanlæg. Januar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om ændringen af støtten til solcelleanlæg. Januar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om ændringen af støtten til solcelleanlæg Januar 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 25/2013 om ændringen af støtten

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Fællesforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 12-01-2010 Dato: 18-12-2009 Sag nr.: ØU 10 Sagsbehandler: Esben Maasbøl Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. Oktober 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. Oktober 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel Oktober 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Forsvarets procedurer for anskaffelse

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 8. august 2006 RN A607/06

RIGSREVISIONEN København, den 8. august 2006 RN A607/06 RIGSREVISIONEN København, den 8. august 2006 RN A607/06 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Ørestads- og Metroprojektet (nr. 2) (beretning nr. 3/04) I. Indledning 1. I mit

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens anvendelse af private konsulenter.

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens anvendelse af private konsulenter. Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens anvendelse af private konsulenter November 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test. Februar 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test. Februar 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test Februar 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om udviklingen af de nationale test (beretning

Læs mere

En aftale med DATEA gør jeres byggedrømme til virkelighed. Vi er eksperter, når det gælder om at bygge op og bygge om...

En aftale med DATEA gør jeres byggedrømme til virkelighed. Vi er eksperter, når det gælder om at bygge op og bygge om... ger n i n e r o if En aftale med DATEA gør jeres byggedrømme til virkelighed. Vi er eksperter, når det gælder om at bygge op og bygge om... I DATEA leverer vi skræddersyede løsninger til andels- og ejerforeninger

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets. tilskuddet til Sydslesvig. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets. tilskuddet til Sydslesvig. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets forvaltning af tilskuddet til Sydslesvig December 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Undervisningsministeriets

Læs mere