Bliv bedre til at håndtere konflikter og gør modspillere til medspillere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bliv bedre til at håndtere konflikter og gør modspillere til medspillere"

Transkript

1 Bliv bedre til at håndtere konflikter og gør modspillere til medspillere EnviNa 29. November 2016 v/ Julia Bjerre Hunt, Ingerfair

2 ? Konfliktens anatomi: Hvad er en konflikt, hvorfor opstår de og hvilke uopfyldte behov kommer i spil? Konflikthåndteringsværktøjer Skal du løse konflikten, lave et kompromis, udskyde eller undgå konflikten og hvordan arbejder du med det i praksis? Gør modstand til medvind Hvordan arbejder du konstruktivt med de forskellige typer af modstand, og skaber et miljø hvor konflikter giver udvikling? Vi taler om konflikter i samspillet imellem jer, frivillige borgere og lodsejere. Det er altså ikke myndighedskonflikter eller konflikter imellem forskellige interessegrupper - det er menneskekonflikter!

3 Men først en kort præsentationsrunde: Fortæl på 1 minut jeres navn, funktion og hvad I håber at få med hjem fra kurset i dag.

4 Konflikter er uoverensstemmelser, der indebærer spændinger i og mellem mennesker SAG RELATION Enhver konflikt er centreret omkring dels en sag og dels en relation En løsning af konflikten indebærer derfor et fokus på både sag og relation.

5 KONFLIKTER KOMMER AF ENGAGEMENT - og der er 3 opmærksomhedspunkter: KONFLIKT FORANDRING Konflikt giver forandring og forandring giver konflikt Konflikter er ikke rationelle, og kan ikke løses med Konflikter går oftest ikke væk med tiden, de vokser!

6 KONFLIKTENS BYGGESTEN: Konflikter opstår når der i en relation opstår en uoverensstemmelse omkring en sag og der samtidig er uopfyldte behov hos parterne.

7 DE UOPFYLDTE BEHOV MODSTAND Fra Sådan bruger du kultur og kommunikationsanalyser til at skabe et bæredygtigt frivilligmiljø Behovet for at høre til Behovet for sikkerhed Behovet for at blive hørt Behovet for retfærdighed Behovet for kontrol Behovet for mestring

8 BEHOVET FOR RETFÆRDIGHED Næsten alle konflikter starter med en oplevet uretfærdighed. Alle har behov for at forstå retfærdigheden i de rammer og beslutninger som er definerende for deres arbejde og engagement. Den oplevede uretfærdighed kan komme til udtryk igennem fornærmethed eller at alt tolkes i værste mening Snak ved bordene hvornår har I set behovet for retfærdighed komme til udtryk?

9 BEHOVET FOR SIKKERHED OG TRYGHED Alle har behov for at føle en grundlæggende tryghed i deres liv. Det handler om at vide hvad man står op til om morgenen. Det kendte er ofte det mest sikre, så derfor kan dette behov blive udfordret ved alle former for forandringer. Hvis dette behov er i spil kan personen lyde snæversynet og forstokket Snak ved bordene hvornår har I set behovet for sikkerhed komme til udtryk?

10 BEHOVET FOR AT HØRE TIL OG IDENTITET At være en del af en gruppe og gruppens arbejde er et behov som er særligt fremtrædende når vi har hjertet med i arbejdet. Derudover er det vigtigt at vi får de ingredienser til vores identitet som vi søger igennem vores engagement. Udfordringerne kommer, når det ikke længere er tydeligt hvem der er med i gruppen, hvad der skal til for at være en del af fællesskabet eller der laves om i fx titler og roller. Hvis dette behov kommer i spil, kan gruppen blive indspist og enkeltpersoner bliver u-imødekommende. Snak ved bordene hvornår har I set behovet for sikkerhed komme til udtryk?

11 BEHOVET FOR AT BLIVE HØRT De demokratiske idealer er afgørende i frivillige organisationer, og det træder igennem i forhold til behovet for at blive hørt. Udfordringen kommer når man ønsker at rumme alles meninger og ønsker, fordi den enkelte så kan føle sig overset eller udenfor indflydelse. Hvis dette behov kommer i spil, kan det komme til udtryk som magtsyge og egenrådighed. Snak ved bordene hvornår har I set behovet for sikkerhed komme til udtryk?

12 BEHOVET FOR KONTROL Kontrol handler om forudsigelighed og overblik og bliver en udfordring når der er for mange ting, som er ude af personens eller gruppens hænder. Hvis dette behov kommer i spil, kan det udtrykkes som perfektionisme eller mangel på gåpåmod Snak ved bordene hvornår har I set behovet for sikkerhed komme til udtryk?

13 BEHOVET FOR AT MESTRE Mestring handler om at føle sig kompetent og i stand til at løse de opgaver man har, og leve op til egne og andres forventninger. Udfordringen kommer når hvis der stilles nye og andre krav og forventninger. Hvis dette behov er i spil, kan det komme til udtryk som selvtilstrækkelighed. Snak ved bordene hvornår har I set behovet for sikkerhed komme til udtryk?

14 DE UOPFYLDTE BEHOV MODSTAND Behovet for sikkerhed Snævertsynet / forstokket Behovet for at høre til Indspist / u-imødekommende Fra Sådan bruger du kultur og kommunikationsanalyser til at skabe et bæredygtigt frivilligmiljø Behovet for at blive hørt magtsyge /egenrådighed Definér ved bordene en arketype for hver form for modstand: Hvor møder I den? Hvordan kan I kende den? Hvad er jeres erfaringer med at få den vendt? Behovet for retfærdighed fornærmet Behovet for mestring Behovet for kontrol perfektionisme/ mangel på gåpåmod selvtilstrækkelighed

15 Vi ses klokken 13

16 Når der i en relation opstår en uoverensstemmelse omkring en sag og der samtidig er uopfyldte behov hos parterne som udtrykkes igennem modstand kan konflikten optrappes.

17 Der er forskel på konflikthåndtering og konfliktløsning: Løsning? Kompromis? Udskydelse? Undgåelse? Du går ned i konflikten og parternes behov Du hører og tilgodeser begge/alle parter Du aftaler med parterne at den parkeres Du omfordeler opgaver og ansvar Inden vi går videre: Notér dig I hvilke sammenhænge de forskellige strategier kunne være brugbare i din hverdag Du skal kende konsekvensen af din tilgang til konflikten udskydelse er eksempelvis uhensigtsmæssigt hvis parterne ikke kan udgå at mødes eller arbejde sammen i fremtiden.

18 ? Kan I komme i tanke om konflikter der er optrappet på denne måde? Vi kan ikke være sammen Vi er modstandere Du er ikke et ordentligt menneske Det kan være lige meget Sådan er det altid Det er din skyld Vi vil ikke det samme

19 MEN HVAD SKAL I SÅ GØRE? SAG RELATION Brug konfliktnedtrappende sprog Forstå konflikten Arbejd med modstanden og bruge den rigtige samtaleteknik Det vigtigste er at få parterne tilbage til uoverensstemmelserne

20 KONFLIKTNEDTRAPPENDE SPROG Undersøg Vis ægte interesse Udtryk bekymringer og behov Hold dig til kendsgerninger Fokuser på problemet Udtrykke sig og lytte Vær oprigtig Vær beroligende ift. fremtiden Give ærlige undskyldninger Reagere automatisk på følelser Negligere og afbryde Bebrejdelser Overdrive og generalisere Angribe den anden, give skyld Forsvare sig selv Bruge sarkasme True Overfladiske undskyldninger

21 TRE TILBAGEVENDENDE KONFLIKTTYPER Der er tre tilbagevendende typer konflikter i samspillet med frivillige og borgere: Konflikter med afsæt i gruppedynamikken Konflikter om metoder og prioriteringer Konflikter om det fælles hvorfor (sag og målgruppe) SAG RELATION Fra Sådan leder du frivillige i forskellige situationer

22 KONFLIKTER MED AFSÆT I GRUPPEDYNAMIKKEN Hvor er gruppen? Er der de samme ønsker for fællesskab?

23 KONFLIKTER MED AFSÆT I GRUPPEDYNAMIKKEN Hvilke typer er der i gruppen, og hvad er vigtigt for dem?

24 KONFLIKTER MED AFSÆT I GRUPPEDYNAMIKKEN Hvornår og hvordan har I oplevet konflikter med afsæt i gruppedynamikken? Drøft det i grupperne. Må vi høre?

25 FOREBYGGELSE // GRUPPEDYNAMIK Konflikterne dækker typisk over noget andet, fx oplevet uretfærdighed. Arbejd i gruppen med forventningsafstemning og spilleregler som ikke bare er kompromisser, men som danner grundlag for de vigtige snakke om ansvarsfordeling, styrker og svagheder, retfærdighed, behov osv. HUSK at man ikke løser konflikter med regler!

26 KONFLIKTER OM METODER OG PRIORITERINGER Manglende inddragelse i planlægningen Manglende gennemsigtighed ift. ansvar og indflydelse Manglende kommunikation om, hvad der sker og hvorfor Drøft I grupperne om I har oplevet konflikter om metoder og prioriteringer Må vi høre?

27 FOREBYGGELSE // METODER OG PRIORITERINGER Konflikterne har typisk afsæt i fx behovet for indflydelse eller kontrol Arbejd med åbenhed, ærlighed, gennemsigtighed og stringens I alt hvad du gør. Sørg for at der ikke er skjulte dagsordener eller forskelsbehandling. Vær tydelig fra start ift. hvad der er til diskussion og hvad der ikke er. Hjælp dem der er I konflikt om at rette kritikken de rigtige steder hen, så fx politiske eller myndighedsspørgsmål ikke diskuteres uden at kunne håndteres.

28 KONFLIKTER OM DET FÆLLES HVORFOR Vi engagerer os med hjertet: Jeg = min forståelse af hvorfor Konflikter med afsæt i hvorfor bliver til konflikter om alting!

29 FOREBYGGELSE // HVORFOR Den eneste måde at forebygge disse typer konflikter på er ved at tale åbent og ærligt om de forskellige forståelser af jeres hvorfor (uden at dømme og gøre andre forkerte). I kan fx også arbejde med en lokal ledestjerne for indsatsen, arbejdet eller gruppens mål

30 Find sammen i par (ikke en fra gruppen) og gå en tur hvor I snakker om, hvilke forskellige typer af konflikter I har oplevet og hvordan I kunne have håndteret dem

31

32 Er der nogen der har noget de vil dele?

33 LYT EFTER DE UOPFYLDTE BEHOV OG MODSTANDEN Når du igennem samtale skal vende modstanden kræver det, at du kan høre hvor den kommer fra: Retfærdighed Sikkerhed At høre til At blive hørt Kontrol At mestre Fornærmet, tolker alt i værste mening Snæversynethed og forstokkethed Indspisthed og u-imødekommenhed Magtsyge og egenrådighed Perfektionisme eller mangel på gåpåmod Selvtilstrækkelighed Fokus på hvorfor, gør ikke andre forkerte Klare rammer og gennemsigtighed Fokus på fællesskabet og inklusion Muligheder for indflydelse Løbende og åben kommunikation Kompetenceløft ved nye opgaver

34 ALTSÅ: SAG RELATION Brug konfliktnedtrappende sprog: De røde og grønne ord Forstå konflikten: De tre typer konflikter med afsæt i gruppedynamik, metoder og prioriteringer eller det fælles hvorfor Arbejd med modstanden: Hos den enkelte skal du lytte efter de uopfyldte behov og sæt ind 1:1 på det. Herfra skal du vælge den rette samtaleteknik

35 SAMTALETEKNIK Den dialogbaserede tilgang Den konfliktafdækkende samtale Den medierende samtale

36 Hvad er dialog? 4 principper: Tillid Åbenhed Ærlighed Ligeværdighed Dialogisk kommunikation Tillidsfuld, åben og ligeværdig Personligt og ikke på vegne af andre Empatisk Prøver at forstå Spørger til følelser og værdier og står ved sine egne Taler i hele udsagn og sagligt Direkte og konkret Respektfuldt Du skal lytte for at lære ikke for at svare

37 KONFLIKTAFDÆKKENDE SAMTALE Undersøg Vis ægte interesse Udtryk bekymringer og behov Hold dig til kendsgerninger Fokuser på problemet Udtrykke sig og lytte Vær oprigtig Vær beroligende ift. fremtiden Give ærlige undskyldninger Hvad vil du gøre ved det? Handlinger Følelser Tanker Hvordan har du det med det? Hvad tænker du om det? PRØV DET MED DIN GÅ-MAKKER Hvordan var det?

38 MEDIERENDE SAMTALE Find frem til hvad I faktisk er uenige om og herefter hvad I kan gøre ved det (løsning/kompromis): 1) Mødet indledes af en mødeleder hvorfor er vi her? Hvad skal vi drøfte? 2) Parterne fremlægger hver sin side af sagen 3) Kondensering af mødeleder Som jeg hører det er problemet at 4) Enighed afsøges hvad er rigtigt forstået og hvad er ikke? 5) Løsninger/kompromisser afsøges hvad kan forenes og hvad kan ikke? 6) En løsning vælges i fællesskab det vi gør nu er 7) Mødeleder afrunder samtales og sikrer at alle føler sig hørt 8) Evaluering/opsamling aftales hvordan og hvornår følger vi op? HUSK kun at diskutere noget, som faktisk er til diskussion! Hvis ikke I kan gøre noget ved det, så ret kritikken derhen hvor den hører til eller sig ærligt, at det ikke er til debat.

39 SAMTALETEKNIK HVAD KAN I BRUGE? Den dialogbaserede tilgang Den konfliktafdækkende samtale Den medierende samtale

40 GØR MODSPILLERE TIL MEDSPILLERE Vær forberedt! Hav svar klar til den forventede modstand eller kritik. Øv dig på forskellige scenarier Hvis der er noget du ikke ved, så spørg ud i rummet men uden at blive usikker Tænk over hvem du vil inddrage i samtalen og på hvilke måder så du kommer dem i forkøbet Byg broer og drag paralleller imellem det du og deltagerne siger så du tegner en enighed Tag udgangspunkt i deres behov hvis du kender dem og imødekom modstanden på forhånd Giv dem der brokker sig stjerner på skulderen, inddrag dem og vis at du anerkender deres viden Vis fysisk og verbalt at I er på samme side, sig vi og stil dig som en allieret Husk at konflikter og modstand ikke håndteres med regler men med forståelse

41 Tak for i dag! v/ Julia Bjerre Hunt, Ingerfair julia@ingerfair.dk /

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Konflikthåndtering EnviNa 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Hvem er jeg? Udgivet 5 fagbøger og et spil Uddannet cand.mag i psykologi og kultur- og sprogmødestudier, projektleder,

Læs mere

Etablering og drift af faciliteter forankring på frivillige hænder. Naturpark Åmosen d. 14. september 2016 V. Julia Bjerre Hunt

Etablering og drift af faciliteter forankring på frivillige hænder. Naturpark Åmosen d. 14. september 2016 V. Julia Bjerre Hunt Etablering og drift af faciliteter forankring på frivillige hænder Naturpark Åmosen d. 14. september 2016 V. Julia Bjerre Hunt Hvad skal vi i dag? Snakke om jeres køreplaner, dem der har lavet dem Hovedpointer

Læs mere

Frivillig ledelse: Kommunikation, motivation og samarbejde

Frivillig ledelse: Kommunikation, motivation og samarbejde Frivillig ledelse: Kommunikation, motivation og samarbejde Kære frivillige i Hjerteforeningen Vi håber, at dette materiale kan hjælpe jer til at blive endnu bedre til at skabe motiverende, mangfoldige

Læs mere

KON(G)FLIKT. v./ Hans Hjerrild og Signe Steenfeldt Folkekirkens Arbejdsmiljø Rådgivning Workshop ved Årsmødet d. 10. juni 2018

KON(G)FLIKT. v./ Hans Hjerrild og Signe Steenfeldt Folkekirkens Arbejdsmiljø Rådgivning Workshop ved Årsmødet d. 10. juni 2018 KON(G)FLIKT v./ Hans Hjerrild og Signe Steenfeldt Folkekirkens Arbejdsmiljø Rådgivning Workshop ved Årsmødet d. 10. juni 2018 DET MENINGSFULDE ARBEJDSLIV HVEM BESTEMMER HVAD? MAGT Kon(g)flikt ORGANISATORISK

Læs mere

Lene Buerup Andersen Organisationskonsulent i LOF og konfliktmægler

Lene Buerup Andersen Organisationskonsulent i LOF og konfliktmægler Introduktion til konflikthåndtering Lene Buerup Andersen Organisationskonsulent i LOF og konfliktmægler Beskrivelse af individet Personlighed Kultur Alment menneskelige Basale universelle menneskelige

Læs mere

TRÆNINGSDAG 1 TOOLBOX- TRÆNING TRÆNINGSDAG 1. Dato. Navn

TRÆNINGSDAG 1 TOOLBOX- TRÆNING TRÆNINGSDAG 1. Dato. Navn TOOLBOX- TRÆNING TRÆNINGSDAG 1 Dato Navn BAGGRUND APV og opstartsmøder Styrket integration af arbejdsmiljø i den daglige planlægning Koncept Toolbox-møder tilpasset danske forhold og dansk kultur Perspektiver:

Læs mere

Blå Kors: Medarbejderkonference 2018 Workshop 4 ledelse af frivillige

Blå Kors: Medarbejderkonference 2018 Workshop 4 ledelse af frivillige Blå Kors: Medarbejderkonference 2018 Workshop 4 ledelse af frivillige Underviser: Julia Bjerre Hunt, julia@ingerfair.dk Hvem er jeg? Udgivet 5 fagbøger og et spil Uddannet cand.mag i psykologi og kultur-

Læs mere

TRÆNINGSDAG 2 TOOLBOX- TRÆNING TRÆNINGSDAG 2. Dato. Navn

TRÆNINGSDAG 2 TOOLBOX- TRÆNING TRÆNINGSDAG 2. Dato. Navn TOOLBOX- TRÆNING TRÆNINGSDAG 2 Dato Navn DAGENS PROGRAM Hjemmeopgave fra dag 1 Arbejdsulykker Hjertestarter Planlægning - de 7 strømme Toolbox 10 er (tipskupon) Mobiltelefoner Rygning Toiletter God tone

Læs mere

Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015.

Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015. Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015. for at styrke mennesker i svære livssituationer for at tage ansvar for egen værdi og ressoucer for at udtrykke

Læs mere

Konflikthåndtering. Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere: Beboerne / pårørende.

Konflikthåndtering. Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere: Beboerne / pårørende. Konflikthåndtering 1 2 Konflikthåndtering Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere: Beboerne / pårørende Jer selv Jeres kolleger Jeres elever 3 Et kig

Læs mere

Frivillig ledelse: Kommunikation, motivation og samarbejde

Frivillig ledelse: Kommunikation, motivation og samarbejde Frivillig ledelse: Kommunikation, motivation og samarbejde Kære frivillige i Hjerteforeningen Vi håber, at dette materiale kan hjælpe jer til at blive endnu bedre til at skabe motiverende, mangfoldige

Læs mere

Hvad er en konflikt? Hvad er en konflikt?

Hvad er en konflikt? Hvad er en konflikt? Konflikthåndtering Hvad er en konflikt? Hvad er en konflikt? 2 Men hvad er en konflikt? En konflikt kan defineres som en uoverensstemmelse, der indebærer spændinger i og mellem mennesker. Det kan være

Læs mere

Konflikthåndtering. Konflikthåndtering 17-08-2015. Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere:

Konflikthåndtering. Konflikthåndtering 17-08-2015. Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere: 1 Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Konflikthåndtering 2 Konflikthåndtering

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

PERSONALEPOLITIK HORNUM SKOLE. Rammer for konstruktiv håndtering af: - uoverensstemmelser - misforståelser - aktive udviklingsønsker på skolen

PERSONALEPOLITIK HORNUM SKOLE. Rammer for konstruktiv håndtering af: - uoverensstemmelser - misforståelser - aktive udviklingsønsker på skolen PERSONALEPOLITIK HORNUM SKOLE Rammer for konstruktiv håndtering af: - uoverensstemmelser - misforståelser - aktive udviklingsønsker på skolen vigtige værdier på skolen vigtige spilleregler for teamsamarbejdet

Læs mere

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdi: I forhold til børnene: I forhold til forældrene: I forhold til kollegerne: Åbenhed Vi lytter til hvad børnene

Læs mere

Sammen skaber vi en attraktiv arbejdsplads PERSONALEPOLITIK. for HOLBÆK KOMMUNE

Sammen skaber vi en attraktiv arbejdsplads PERSONALEPOLITIK. for HOLBÆK KOMMUNE Sammen skaber vi en attraktiv arbejdsplads PERSONALEPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE for Kære medarbejder i Holbæk Kommune Vores personalepolitik har til formål at udvikle Holbæk Kommune som en attraktiv arbejdsplads.

Læs mere

Empatisk kommunikation. 'Girafsprog'

Empatisk kommunikation. 'Girafsprog' Empatisk kommunikation 'Girafsprog' En vej til åben & ærlig dialog Materialet er udarbejdet af Erhverspykologisk Rådgiver og konflikthåndteringsekspert Sebastian Nybo fra SEB Gruppen A/S, skrevet på baggrund

Læs mere

Formålet med dagen. At styrke din evne til at håndtere forskellighed og uenighed, fx i relationen mellem dig som peermentor

Formålet med dagen. At styrke din evne til at håndtere forskellighed og uenighed, fx i relationen mellem dig som peermentor DAG 5 Konflikter Formålet med dagen At styrke din evne til at håndtere forskellighed og uenighed, fx i relationen mellem dig som peermentor og peer At gøre dig i stand til at nedtrappe konflikter Dagens

Læs mere

Tema Samarbejde: Konflikt og konfliktløsning

Tema Samarbejde: Konflikt og konfliktløsning Tema Samarbejde: Konflikt og konfliktløsning Formålet med temaet er at give eleverne en forståelse for, hvad en konflikt er, og hvordan de kan løse den. Med temaet vil vi opnå, at konflikter ikke bare

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder amarbejde Værdier for personalet i ybbølsten ørnehave: et er værdifuldt at vi samarbejder viser gensidig respekt accepterer forskelligheder barnet får kendskab til forskellige væremåder og mennesker argumenterer

Læs mere

Ingerfairs Frivilligkoordinatoruddannelse. Modul 1 dag 3: Underviser Julia Bjerre Hunt, che?onsulent i Ingerfair

Ingerfairs Frivilligkoordinatoruddannelse. Modul 1 dag 3: Underviser Julia Bjerre Hunt, che?onsulent i Ingerfair Ingerfairs Frivilligkoordinatoruddannelse Modul 1 dag 3: Underviser Julia Bjerre Hunt, che?onsulent i Ingerfair Hej! Hvem er jeg? Hvem er I? Dagens program Ledelse af frivillige Hvad er det? Følgeskab

Læs mere

KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER

KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Andreas og Thomas, der er kolleger

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion 3 Bliv klar til dialog Dias 1/10 Bliv klar til dialog Formålet med denne lektion er at forstå at al konflikthåndtering handler om at gå i dialog at få indsigt i hvad der sker med os, når vi er

Læs mere

Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO.

Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO. Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO. Arbejdsgrundlaget består af fem afsnit: Indledning, Leg og venskaber, Indflydelse, rammer og regler, Medarbejdernes betydning/rolle og Forældresamarbejde

Læs mere

Fastlæggelse af gruppens mål.

Fastlæggelse af gruppens mål. INDKVARTERING - FORPLEJNING - GRUPPEOPGAVE 1 - Blad 1. Fastlæggelse af gruppens mål. side 1 af 12 sider På de følgende sider finder du 22 udsagn, der skal besvares. Først af dig selv. Herefter drøfter

Læs mere

Dialog blandt forældre om inklusion

Dialog blandt forældre om inklusion Dialog blandt forældre om inklusion Gruppedrøftelser Forældre som rollemodeller 1 Forældre som rollemodeller 2 Konfliktløsning Samarbejde Åbenhed Det sociale liv Forældre som rollemodeller 1 Forældrene

Læs mere

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel.

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. Søndre Skole På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller

Læs mere

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Fritidsklubbens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen relationen

Læs mere

Kommunikation og samarbejde. Oplæg til spilleregler i seniorbofællesskabet

Kommunikation og samarbejde. Oplæg til spilleregler i seniorbofællesskabet Kommunikation og samarbejde Oplæg til spilleregler i seniorbofællesskabet Kvaliteten af jeres kommunikation = Fællesskabets grad af succes De hyppigste årsager til konflikter Manglende forventningsafstemning

Læs mere

Løs arbejdspladsens konflikter og forebyg mobning! Anne Marie Byrjalsen Cand. Pæd. Pæd. AKON

Løs arbejdspladsens konflikter og forebyg mobning! Anne Marie Byrjalsen Cand. Pæd. Pæd. AKON Løs arbejdspladsens konflikter og forebyg mobning! Anne Marie Byrjalsen Cand. Pæd. Pæd. AKON Evidens for at tillidsbaseret og effektiv konflikthåndterende ledelse på arbejdspladsen forebygger mobning!

Læs mere

Den Gode Klasse - på Tofthøjskolen. - om forældresamarbejde og fællesskaber for alle

Den Gode Klasse - på Tofthøjskolen. - om forældresamarbejde og fællesskaber for alle Den Gode Klasse - på Tofthøjskolen - om forældresamarbejde og fællesskaber for alle Forældre gør en forskel Sunde, stærke læringsfællesskaber for alle børn - skolen har brug for at alle voksne tager et

Læs mere

1. FØRSTE EMNE. En af os fortæller først om sin valgte orange brik. Herefter byder vi alle ind med spørgsmål og erfaringer.

1. FØRSTE EMNE. En af os fortæller først om sin valgte orange brik. Herefter byder vi alle ind med spørgsmål og erfaringer. 1. FØRSTE EMNE En af os fortæller først om sin valgte orange brik. Herefter byder vi alle ind med spørgsmål og erfaringer. Vend denne grønne brik når uret bipper. NÆSTE EMNE En anden fortæller om sin valgte

Læs mere

DEN GODE ARBEJDS- PLADS

DEN GODE ARBEJDS- PLADS DEN GODE ARBEJDS- PLADS TILLID RETFÆRDIGHED SAMARBEJDE Sæt social kapital på dagsordenen - og skab godt samarbejde VI SATTE DET PÅ DAGSORDENEN Udgivet af: FIU s Udviklingsenhed i samarbejde med forbundene

Læs mere

Motivation og engagement i kirken og mellem kirke og lokalsamfund. Torsten Højmark B. Hansen,

Motivation og engagement i kirken og mellem kirke og lokalsamfund. Torsten Højmark B. Hansen, Motivation og engagement i kirken og mellem kirke og lokalsamfund Torsten Højmark B. Hansen, thh@frivillighed.dk Introduktion ved bordene Hvad hedder jeg? Hvor kommer jeg fra og hvilket frivilligt arbejde

Læs mere

Medarbejderne: Det er god ledelse

Medarbejderne: Det er god ledelse Medarbejderne: Det er god ledelse 4 min. 6,464 8/29/2019 Hvad mener medarbejderne er god ledelse? Det finder du svar på i en ny publikation fra Væksthus for Ledelse, hvor medarbejderne laver et signalement

Læs mere

Faktaark. Konflikthåndtering

Faktaark. Konflikthåndtering Faktaark Konflikthåndtering Marts 2019 Selvom vi måske kunne ønske det anderledes, så er de der konflikterne. Enten vores egne eller andres, som vi bliver påvirket af eller inddraget i som kolleger eller

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Konflikter findes alle vegne.

Konflikter findes alle vegne. Konflikter findes alle vegne. Konflikter er et livsvilkår. De er hverken gode eller dårlige. Men måden vi håndterer dem på, bestemmer om de er konstruktive eller destruktive. Det er som udgangspunkt ikke

Læs mere

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder.

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder. Giv feedback Dette er et værktøj for dig, som vil skabe målrettet læring hos din medarbejder blive mere tydelig i din ledelseskommunikation gøre dit lederskab mere synligt og nærværende arbejde med feedback

Læs mere

Professionel borgerkontakt - MBK A/S

Professionel borgerkontakt - MBK A/S Er du i kontakt med mennesker i og uden for organisationen? Vil du være bedre til at få dine budskaber igennem på en god og ordentlig måde? Blive hørt, forstået og respekteret? Kunne styre samtaler bedre?

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

En kur mod sygefravær

En kur mod sygefravær En kur mod sygefravær - Er en kur mod usunde relationer på en arbejdsplads Pernille Steen Pedersen Institut for Ledelse, Politik og filosofi & PPclinic Lån & Spar & Alectia Det gode liv Indsatser: Sundhedstjek

Læs mere

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg Jeg ved, hvordan demokrati fungerer i praksis Jeg er samfundsengageret og følger med i det politiske liv Jeg diskuterer samfundets indretning med andre Jeg stemmer, når der er valg Jeg udvikler ideer til

Læs mere

Grib konflikten før den griber os! Lær- at- tackle Konferencen 1. juni 2017

Grib konflikten før den griber os! Lær- at- tackle Konferencen 1. juni 2017 Grib konflikten før den griber os! Lær- at- tackle Konferencen 1. juni 2017 2 kinesiske skrifttegn for ordet krise : fare og mulighed v. Dorte Holmberg Center for Konfliktløsning VI ER: En forening og

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan Lang DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Den Gode Klasse - på Tofthøjskolen. - om forældresamarbejde og fællesskaber for alle

Den Gode Klasse - på Tofthøjskolen. - om forældresamarbejde og fællesskaber for alle Den Gode Klasse - på Tofthøjskolen - om forældresamarbejde og fællesskaber for alle Forældre gør en forskel Sunde, stærke læringsfællesskaber for alle børn - skolen har brug for at alle voksne tager et

Læs mere

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne møder

Læs mere

Afstem forventninger til jeres frivilligprojekt

Afstem forventninger til jeres frivilligprojekt Afstem forventninger til jeres frivilligprojekt Undersøg om frivillighed er den rette vej til at nå jeres mål Skræddersy et projekt, der passer til jeres kontekst Sørg for opbakning til projektet blandt

Læs mere

Dialog blandt forældre om inklusion

Dialog blandt forældre om inklusion Dialog blandt forældre om inklusion Gruppedrøftelser Forældre som rollemodeller 1 Forældre som rollemodeller 2 Konfliktløsning Samarbejde Åbenhed Det sociale liv Forældre som rollemodeller 1 Forældrene

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Myter og realiteter i forældresamarbejdet i dagtilbud

Myter og realiteter i forældresamarbejdet i dagtilbud Myter og realiteter i forældresamarbejdet i dagtilbud Fire fremgangsmåder Udarbejdet for FOA af UdviklingsForum Om fremgangsmåderne Fremgangsmåderne er udarbejdet med henblik på, at den enkelte personalegruppe

Læs mere

Politisk Indsatsområde Organisationsudvikling Frivilligstrategi for medlemsorganisationer i Friluftsrådet

Politisk Indsatsområde Organisationsudvikling Frivilligstrategi for medlemsorganisationer i Friluftsrådet Politisk Indsatsområde Organisationsudvikling Frivilligstrategi for medlemsorganisationer i Friluftsrådet 1 Model for en frivilligstrategi for Friluftsrådets medlemsorganisationer Indledning Ifølge statistikkerne

Læs mere

Den Gode Klasse Herningvej Skole

Den Gode Klasse Herningvej Skole Den Gode Klasse Herningvej Skole af Trivselsperson, Rikke Hartmann Fordi... De andre børn i klassen er dit barns betinger for at gå i en god klasse! Fællesskabet er vigtigt, hvis vi skal forebygge mobning

Læs mere

Forandring i Det kommunikerende hospital. Hvem er jeg? Erhvervsforsker, ph.d. fra Københavns Universitet 2000

Forandring i Det kommunikerende hospital. Hvem er jeg? Erhvervsforsker, ph.d. fra Københavns Universitet 2000 Forandring i Det kommunikerende hospital Hvem er jeg? Erhvervsforsker, ph.d. fra Københavns Universitet 2000 Leder i kommunikationsafdelingen i Novo Nordisk Selvstændig kommunikationsforsker og rådgiver

Læs mere

Værdierne ind under huden... 2. Overensstemmelse mellem værdier og adfærd... 2. Vi sætter ord på værdierne... 3

Værdierne ind under huden... 2. Overensstemmelse mellem værdier og adfærd... 2. Vi sætter ord på værdierne... 3 Vore værdier Indholdsfortegnelse Brug indholdsfortegnelsen til at komme hurtigt frem til et bestemt afsnit ved at klikke på den ønskede linie. Fra de enkelte sider kommer du hurtigt tilbage til indholdsfortegnelsen

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion Konflikter med kunder Dias 1/16? Konflikter med kunder Formålet med denne lektion er at lære hvad vi kan gøre i en konfliktsituation med en kunde at øve håndtering af konflikter med kunder KonfliktHåndtering

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP DANSK FOLKEHJÆLPS VÆRDIER Det frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp hviler på værdier som: fællesskab, demokrati og åbenhed troværdighed, engagement, loyalitet,

Læs mere

Nuværende viden om partnerskaber mellem det offentlige, det private og civilsamfundet

Nuværende viden om partnerskaber mellem det offentlige, det private og civilsamfundet Nuværende viden om partnerskaber mellem det offentlige, det private og civilsamfundet Parathed og vilje Et bæredygtigt partnerskab kræver, at partnerskabsorganisationerne er parate og villige til at indgå

Læs mere

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn.

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. Vi møder børn med vanskeligheder, det kan være sproglige motoriske psykosociale eller andet.

Læs mere

Konfliktforebyggelse og den konfliktforebyggende samtale

Konfliktforebyggelse og den konfliktforebyggende samtale Konfliktforebyggelse og den konfliktforebyggende samtale Workshop 10 Konflikter hører til det at være menneske og er derfor også en del af vores arbejdsliv Konflikterne kan derfor ikke undgås, men det

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

Workshop Hvordan kommunikeres med den vanskelige kunde?

Workshop Hvordan kommunikeres med den vanskelige kunde? Workshop Hvordan kommunikeres med den vanskelige kunde? Rikke Hosbond Trillingsgaard Organisationspsykolog og seniorkonsulent Mail: Riho@alectia.com Telefon: 30 10 96 79 Min baggrund? Organisationspsykolog,

Læs mere

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode dialogmetode Dialogspil en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen Hvad er en dialogmetode? En dialogmetode er et værktøj til at arbejde med trivslen på arbejdspladsen. Metoden er

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Ledelse af frivillige V/ Rie Frilund Skårhøj D 26. april. Udfordringer Uklare forventninger til frivillige Lederes travlhed - administrative opgaver tager tiden (manager kontra leder) For få ressourcer

Læs mere

Børneinddragelse - hvorfor og hvordan inddrager vi børn i sociale sager?

Børneinddragelse - hvorfor og hvordan inddrager vi børn i sociale sager? Børneinddragelse - hvorfor og hvordan inddrager vi børn i sociale sager? Oplæg i Nuuk november 2016 Helle Tilburg Johnsen, vicedirektør i Børns Vilkår Program» Hvorfor inddrage børn?» Hvad er børneinddragelse?»

Læs mere

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning Slide 1 Paradigmer i konfliktløsning Kilde: Vibeke Vindeløv, Københavns Universitet Slide 2 Grundantagelser En forståelse for konflikter som et livsvilkår En tillid til at parterne bedst selv ved, hvad

Læs mere

Uenigheder i personalegrupper

Uenigheder i personalegrupper Uenigheder i personalegrupper - Og hvordan I som TRIO kan tackle dem Temadag for TRIO BUPL Nordsjælland 13. juni 2018 Henrik Ankerstjerne Eriksen hea@teamarbejdsliv.dk UENIGHEDER HVAD HANDLER DE OM Faglighed

Læs mere

Ledelsens Dag 2006. KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager

Ledelsens Dag 2006. KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager Ledelsens Dag 2006 KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager Intrapersonel Interpersonel Struktur Konflikthåndtering samarbejde eller kaos Enig Uenig Tillid Harmoni Statisk Dynamisk Mistillid

Læs mere

Ledelseskommunikationens

Ledelseskommunikationens MARIANNE WOLFF LUNDHOLT ANETTE ULDALL Ledelseskommunikationens værktøjskasse INDHOLD FORORD 3 INTRODUKTION 4 LEDELSESKOMMUNIKATIONENS VÆRKTØJSKASSE 6 Målgruppe 8 Formål 10 Budskab 10 Forventede reaktioner

Læs mere

Om observation og feedback. Ledelse & Organisation/KLEO

Om observation og feedback. Ledelse & Organisation/KLEO Om observation og feedback Projektets model for et observationsforløb Indledende samtale Hvad skal observeres med hvilket formål, og hvordan hænger det sammen med udvikling af god undervisning? Observation

Læs mere

At give og modtage konstruktiv feedback

At give og modtage konstruktiv feedback At give og modtage konstruktiv feedback 07.05.06 Hvor svært kan det være? Ret svært åbenbart. Det lyder nemt, men en sikker topscorer i arbejdsklimaundersøgelser er en udbredt oplevelse af, at man ikke

Læs mere

Anti-mobbestrategi for Risingskolen

Anti-mobbestrategi for Risingskolen Anti-mobbestrategi for Risingskolen Skolens kerneopgave Alle elever skal opleve personlig optimisme, og udvikle sig i fællesskaber Kerneværdier - skolens værdigrundlag som tager sit udgangspunkt i skolens

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

Tips & Tricks til mødeleder. Spørgekort om trivsel i virksomheden. Introduktion til:

Tips & Tricks til mødeleder. Spørgekort om trivsel i virksomheden. Introduktion til: Introduktion til: Dette er et redskab til at tage en dialog om, hvordan I trives i jeres virksomhed. Redskabet består af: Denne Introduktion En liste med Tips & Tricks til den, der leder mødet 13 kort

Læs mere

Aalborg Kommune. Klimamåling. Rapportspecifikationer. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Gennemførte 3962 Inviterede 4376 Svarprocent 91%

Aalborg Kommune. Klimamåling. Rapportspecifikationer. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Gennemførte 3962 Inviterede 4376 Svarprocent 91% Aalborg Kommune Klimamåling Rapportspecifikationer Gennemførte 3962 Inviterede 4376 Svarprocent 91% INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Info om undersøgelsen 3 Overblik 4 Tema 1-4 7 Arbejdsopgaver

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

4D-profilen - teamudviklingsværktøj

4D-profilen - teamudviklingsværktøj SIDE 1 4D-profilen - teamudviklingsværktøj 4D-profilen er et teamudviklingsværktøj til optimering af samarbejdet i et team eller en projektgruppe. I udviklingsværktøjet bliver teamets tilstand vurderet

Læs mere

Aalborg Kommune. Klimamåling. Rapportspecifikationer. Jan Arnbjørn Gennemførte 46 Inviterede 48 Svarprocent 96%

Aalborg Kommune. Klimamåling. Rapportspecifikationer. Jan Arnbjørn Gennemførte 46 Inviterede 48 Svarprocent 96% Aalborg Kommune Klimamåling Rapportspecifikationer Gennemførte 46 Inviterede 48 Svarprocent 96% INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Info om undersøgelsen 3 Overblik 4 Tema 1-4 7 Arbejdsopgaver Arbejdsindhold

Læs mere

OPGAVE 1 X min LEDER

OPGAVE 1 X min LEDER OPGAVE 1 X min LEDER Marts 2018 1 BLIV INSPIRERET (X min - individuelt) Hvad vil du gerne opnå med arbejdsfællesskab? Inden du påbegynder arbejdet med arbejdsfællesskaber, kan du med fordel lade dig inspirere.

Læs mere

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter 3. Håndtering og forebyggelse af konflikter Konflikter er naturlige og opstår hele tiden. De kan både medføre positive og negative konsekvenser for skibet. Det er måden de løses på, som afgør udfaldet.

Læs mere

Børnehuset værdier er, Nærvær, Respekt, Ansvar, & tryghed. Hvis du vil læse mere om vores værdier, kan du læse dem alle på de forskellige faner.

Børnehuset værdier er, Nærvær, Respekt, Ansvar, & tryghed. Hvis du vil læse mere om vores værdier, kan du læse dem alle på de forskellige faner. 1 I børnehuset ved Noret udspringer vores menneskesyn af den hermeneutiske tilgang, hvilket betyder at det enkelte individ, barn som voksen tillægges betydning og værdi. I tillæg til dette, er vores pædagogiske

Læs mere

Kommunikation. Kommunikationsmodel. Forstyrrelser (støj) hos senderen. Forstyrrelser (støj) hos modtageren. Kommunikation og konflikthåndtering

Kommunikation. Kommunikationsmodel. Forstyrrelser (støj) hos senderen. Forstyrrelser (støj) hos modtageren. Kommunikation og konflikthåndtering Kommunikation og konflikthåndtering Midler/program: Kommunikation Hvordan bidrager jeg til kommunikationen Assertiv kommunikation Konflikthåndtering Konfliktløs et spil om konflikter Kommunikation Tal

Læs mere

Workshop. Ledelse på afstand. Landsforeningens årsmøde 2014

Workshop. Ledelse på afstand. Landsforeningens årsmøde 2014 Workshop Ledelse på afstand Landsforeningens årsmøde 2014 Program den 25. maj 2014 Formål med workshop Vilkår for ledelse på afstand Udfordringer ved ledelse på afstand: Forventningsafstemning Formål og

Læs mere

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV 2007 GODE RÅD OM Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Hvad er MUS? 3 Hvorfor afholde MUS? 3 Hvordan forberedes MUS-samtalen?

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

Har du brug for flere så skriv til Helle på hj@nagym.dk

Har du brug for flere så skriv til Helle på hj@nagym.dk Hvis du har brug for nogle simple øvelser, der sætter fokus på den enkelte lærers egen praksis, så er der et par forslag her! Har du brug for flere så skriv til Helle på hj@nagym.dk Her er udvalgt tre

Læs mere

Insistér på en ordentlig tone. Skriv f.eks. at du gerne vil deltage i snakken/debatten, men at du gerne vil have en ordentlig tone.

Insistér på en ordentlig tone. Skriv f.eks. at du gerne vil deltage i snakken/debatten, men at du gerne vil have en ordentlig tone. Dogmeregler for god debatkultur Den hårde tone Særligt på de sociale medier har mange af os svært ved at holde den gode tone. Sproget på de sociale medier er ifølge forsker i digital mobning Helle Rabøl

Læs mere

Sammenligningsrapport. til Kathryn Peterson, som samarbejder med Martin Gilmore

Sammenligningsrapport. til Kathryn Peterson, som samarbejder med Martin Gilmore Sammenligningsrapport til Kathryn Peterson, som samarbejder med Gilmore 31.05.2016 Introduktion Et velfungerende team skal kunne mestre fem adfærdsmønstre: opbygge tillid, håndtere konflikter, opnå commitment,

Læs mere

Mål for personlige og sociale kompetencer

Mål for personlige og sociale kompetencer Mål for personlige og sociale kompetencer 0. 3. klasse Du kan lide dig selv Du tror på, at du kan noget. Du siger, hvad du mener og føler Du fortæller gerne om dine oplevelser Du får ideer Du er nysgerrig

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER

TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Andreas og Thomas, der er kolleger kommer

Læs mere

SOSU Nord. Fælles ledelsesgrundlag. Januar 2018

SOSU Nord. Fælles ledelsesgrundlag. Januar 2018 SOSU Nord Fælles ledelsesgrundlag Januar 2018 1 God ledelse på SOSU Nord Introduktion / forord Ledelsesgrundlaget beskriver ledergruppens fælles forståelse af, hvad der er god ledelse på SOSU Nord. Ledelsesgrundlaget

Læs mere

Konflikthåndtering og forebyggelse af vold Arbejdsmiljøseminar for uddannelsesforbundet, d. 16 sep og d. 23 oktober, 2014.

Konflikthåndtering og forebyggelse af vold Arbejdsmiljøseminar for uddannelsesforbundet, d. 16 sep og d. 23 oktober, 2014. Konflikthåndtering og forebyggelse af vold Arbejdsmiljøseminar for uddannelsesforbundet, d. 16 sep og d. 23 oktober, 2014. 1 FORMÅL Større bevidsthed om trusler og forebyggelse af vold Konflikthåndtering

Læs mere

Fra kollega til leder

Fra kollega til leder Fra kollega til leder At træde ind i rollen og få følgeskab De har valgt dig så selvfølgelig bliver du en god leder! Ledelse er på den ene side ikke svært, på den anden side skal du være ydmyg overfor

Læs mere