Danske Fysioterapeuter. Skærmarbejde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skærmarbejde"

Transkript

1 Danske Fysioterapeuter Skærmarbejde

2 2 Vi sidder der bag skærmen Hvem sidder der bag skærmen?, spurgte Jeppe Aakjær i 1905 i sangen om Jens Vejmand. Jeppe Aakjær tænkte selvfølgelig ikke på nutidens skærme, men i dag ville svaret lyde: Det gør de fleste time efter time, dag efter dag. To ud af tre danskere bruger computer i det daglige arbejde, og hver femte sidder foran skærmen i mindst tre fjerdedele af arbejdstiden. Derhjemme har to ud af tre familier en computer og de bliver flittigt brugt. Computeren er ligesom ilden en god tjener, men en grum herre. Den låser os fast. Vi SIDDER netop der ved skærmen og glemmer i farten at vi også har en krop. At vi slet ikke er skabt til at sidde i timevis på en stol og kramme en mus. Det kan lyde ulogisk, men fakta er at langvarigt stillesiddende arbejde er belastende for din krop. Både fordi fysisk inaktivitet i sig selv har en negativ effekt på sundheden, men også fordi mange timer med ensidigt arbejde ved computeren kan overbelaste muskler og nerver og give problemer med arme, hænder, nakke mv. Det er så let at give andre skylden: firmaet, skrivebordet, computeren eller musen, men meget kan du trods alt selv være med til at ændre. Ikke mindst dine vaner: Hold pauser. Kom op at stå, ud at gå. Og sidder du meget på dit arbejde, bør du kompensere med en aktiv fritid.

3 3 Bider musen? Et skadedyr af plast er musen blevet kaldt. Men faktisk er den lille mus ikke så slem som sit rygte. Hvis blot den bruges med måde. En undersøgelse har vist at man skal arbejde med computeren i mere end 25 timer om ugen før man for alvor får problemer. Sidder man så længe, sker der til gengæld mærkbart noget specielt i armene. Arbejder man timer om ugen med musen i hånden, er risikoen for smerter i underarmen mere end fire gange så høj som hos dem der kun bruger musen ganske lidt. Og jo længere tid, jo større problemer. Til gengæld udvikler problemerne sig sjældent til en decideret lidelse. Andre undersøgelser tyder på at også lav indflydelse på arbejdet, høje krav til koncentration og syn, og uhensigtsmæssig indretning af arbejdspladsen øger risikoen for besvær i bl.a. nakke og hænder.

4 4 Sådan håndterer du musen Væn dig til at bruge tastaturgenveje, og lad musen få fri. Vælg en mus som falder godt i hånden. Håndstillingen bør være som når du skriver. Få musen tæt til kroppen. Et delt tastatur, hvor den numeriske del kan fjernes, giver bedre plads til musen. Det er belastende at række ud efter musen. Derfor skal hele underarmen hvile på bordet og overarmen hænge afslappet ned når du arbejder med musen. Hvis du har problemer, så prøv evt. alternativer til musen, fx rullestav, rullebånd eller andet.

5 5 Pause-øvelser Den bedste arbejdsstilling er den næste! Variation er det vigtigste, uanset hvor godt dit udstyr er. Skift derfor ofte stilling, sid omvendt på stolen, stå op osv. Og sørg for jævnligt at have opgaver hvor du skal bevæge dig væk fra skrivebordet. Bevæg dig mens computeren tænker, og lav eventuelt disse lette strækøvelser, som dine muskler har hårdt brug for: 1. Skaf dig albuerum Du skal sidde eller stå. Bøj armene så fingerspidserne hviler på skulderen. Håndryggen skal pege op mod loftet. Gå så i gang med at tegne store cirkler med begge albuer. Lav 20 cirkler den ene vej, og 20 den anden.

6 6 2. Stræk musearmen Stræk musearmen ned mellem benene, bøj håndleddet så håndfladen vender opad, og fingrene peger ud til siden. Med den anden hånd tager du fat om fingerspidserne og forsøger at trække hånden opad. Bliv ved til du mærker et stræk fra albuen ned til hånden. Hold strækket i 20 sekunder. Gentag evt. med den anden hånd.

7 Lang nakke Flet fingrene bag nakken. Lav lang nakke (træk hagen ind så der kommer dobbelthage). Pres hovedet lige bagud og skulderbladene mod hinanden, og mærk at det spænder. Hold spændingen i 10 sekunder og giv så slip. Lad dig nu falde forover og slap af i arme og hoved. Mærk trækket i nakken og ned mellem skulderbladene. Bliv i denne stilling i 30 sekunder, mens du trækker vejret dybt og roligt. Gentag hele øvelsen tre gange.

8 8 4. Nik til naboen Sid ret på en stol. Træk hagen ind til brystet så der kommer dobbelthage. Se ligeud. I denne stilling drejes hovedet henholdsvis til højre og venstre. Drej hovedet så langt ud som muligt, og lav mindst 10 små nik i yderstillingen.

9 Få skuldrene ned Sid på en stol og hold fast i sædet med den ene hånd. Slap af i skuldrene, lav lang nakke (træk hovedet bagud og lav dobbelthage) og bøj hovedet til den modsatte side. Drej hovedet så du kigger nedad. Med den frie hånd trykker du let ned på skulderen. Mærk et stræk på siden af halsen/øverst bag på skulderen. Tæl til 20. Udfør øvelsen to gange til hver side.

10 Hovedet på sned Træk hagen ind og hovedet let bagud (lav lang nakke ). Læg øret mod den ene side, mens du drejer hovedet til den anden. Pas på ikke at trække skuldrene op. Hold denne position, og lav en nikkebevægelse så du mærker et stræk af den skrå halsmuskel. Hold denne position 20 til 30 sekunder. Gentag 3 gange.

11 11 Tjek din arbejdsplads At indrette en skærmarbejdsplads vil altid være et kompromis, fordi mange faktorer skal passe sammen: stolen, bordet, skærmen, musen og ikke mindst DIG. En standard indretning af arbejdspladsen findes ikke det er en individuel størrelse, så prøv dig frem. Betragt indretningen som en god investering af tid, for du bruger mange timer på din arbejdsplads. Lær din stol at kende. De fleste eksperimenterer slet ikke med alle de indstillinger der findes på en moderne kontorstol. Generelt skal du indstille stolen så højt som muligt, uden at det trykker på bagsiden af benene. Udnyt sædets vip (men husk: Variation!) Sørg for god jordforbindelse. Når du sidder, skal hele fodsålen kunne røre gulvet. Sid skiftevis helt inde og langt fremme på stolen. Nogle tror at man hele tiden skal sidde klinet op ad ryglænet. Det er ikke nødvendigt, men når du bruger ryglænet, skal det give god støtte nede i lænden. Overvej at anskaffe skærmbriller for at aflaste øjnene.

12 12 Som regel er det uhensigtsmæssigt med armlæn ved skærmarbejde. De kommer let i vejen for dine armbevægelser. Forlad stolen hyppigt. Anbring derfor nogle af de ting du jævnligt bruger, uden for rækkevidde. F.eks. printeren. Mange har skærmen stående for højt. Som en tommelfingerregel skal man lige kunne kigge ud over skærmens øverste kant når man sidder. Bordet bør være så bredt og dybt at der fx er plads til at tastaturet kan skubbes tilbage, så du kan støtte underarme, håndled og hænder på bordpladen foran tastaturet. Der bør være god plads på begge sider af tastaturet til papirer, telefon, regnemaskine m.m. Anvend en manuskriptholder når du bruger manuskript. Placer den mellem skærmen og tastaturet, så du ikke skal dreje hovedet hele tiden. Et let indstilleligt bord, som kan stilles skråt og varieres i højden, gør det langt nemmere for dig at variere din arbejdsstilling. Et bord der kan indstilles så du også kan stå op og arbejde, giver større mulighed for variationer, og man er mere tilbøjelig til at bevæge sig når man står. Del fx kontorstol med en kollega, og skift mellem at stå og sidde i løbet af dagen. Der skal være god plads under bordet, så du kan bevæge benene frit. Det bedste arbejdslys får du når du sidder med siden til vinduet. Højrehåndede bør sidde så lyset falder ind fra venstre. Lyset fra loft og vinduer må ikke give reflekser i skærmen. Din arbejdslampe skal helst kunne indstilles så lyset stråler fladt ud og dermed ikke blænder eller giver reflekser i skærmen. Hold en behagelig afstand til skærmen. Rykker du for tæt på, opstår der en uheldig belastning af nakkens muskler. Afstanden til din skærm skal svare til længden på dine strakte arme. Fladskærme fylder mindre på bordet og afgiver mindre varme.

13 13

14 14 Sidder du for meget? Så er det bare med at komme i gang med noget der danner modvægt f.eks. idræt, gåture, eller hvad du nu har lyst til. Forebyggelse er og bliver alfa og omega. Men hvis skaden er sket, kan du søge behandling hos en fysioterapeut, som også kan hjælpe dig med at indrette din arbejdsplads og foreslå andre forebyggende tiltag. Hvis du vil vide noget om arbejdsmiljølovgivning, bekendtgørelser mv., kan du kontakte din sikkerhedsrepræsentant eller Arbejdstilsynet, tlf , Helt ærligt: Hvor meget sidder du? Prøv at udfylde dette skema. Det kan give dig en idé om hvor længe du sidder ned i løbet af en dag. Brug dagen i går som eksempel: På min arbejdsplads sad jeg På vej til og fra arbejde sad jeg i bil/tog/bus Foran computer hjemme Jeg sad og så fjernsyn i Jeg sad og spiste i Andet: Læsning, håndarbejde Af mine vågne timer sad jeg ned i alt timer timer timer timer timer timer timer

15 15 Danske fysioterapeuter Tekst: Ib Salomon Faglig konsulent: Fysioterapeut Isabbel Mannov Redaktion: Marianne Nørup og Vibeke Pilmark Layout og produktion: Mediegruppen Tegninger: Jesper Frederiksen Fotos: colourbox & Per Ølgaard Udgivet i april 2008 i samarbejde med Danske Fysioterapeuter. Udgives af Krop & Fysik. Yderligere eksemplarer kan købes hos Krop & Fysik og kan bestilles via internettet på eller telefonisk på

16 Undgå museskader l RollerMouse Pro har en høj præcision og giver en afslappet arbejdsstilling l Hænderne er hele tiden i en korrekt og naturlig stilling foran kroppen l Alt i alt færre unødige bevægelser Prøv RollerMouse Pro uforpligtende i 14 dage. Kontakt: tlf eller

MUSESKADER. Trillium Instituttet. Trillium Instituttet Vesterbro 18 9000 Aalborg Telefon 22110915 Mail: adm@trillium.dk

MUSESKADER. Trillium Instituttet. Trillium Instituttet Vesterbro 18 9000 Aalborg Telefon 22110915 Mail: adm@trillium.dk MUSESKADER Trillium Instituttet 2012 Trillium Instituttet Vesterbro 18 9000 Aalborg Telefon 22110915 Mail: adm@trillium.dk Hvad er museskader? Museskader er besvær i bevægeapparatet som følge af computerarbejde.

Læs mere

Hovedpine og nakkesmerter

Hovedpine og nakkesmerter Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Hovedpine og nakkesmerter 2 www.krop-fysik.dk Fakta om hovedpine Der findes overordnet tre typer hovedpine: Spændingshovedpine Anfald af lette til middelsvære trykkende

Læs mere

ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. BAR Privat Kontor og Administration

ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. BAR Privat Kontor og Administration ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER BAR Privat Kontor og Administration 02 ARBEJDE VED SKÆRME FORORD "Arbejde ved skærme" henvender sig til medarbejdere,

Læs mere

DAnSKe FySioTeRAPeuTeR. www.krop&fysik.dk. SKuLDeRPRoBLeMeR

DAnSKe FySioTeRAPeuTeR. www.krop&fysik.dk. SKuLDeRPRoBLeMeR DAnSKe FySioTeRAPeuTeR www.krop&fysik.dk SKuLDeRPRoBLeMeR 2 www.krop-fysik.dk Fakta Stadig flere danskere oplever at få skulderproblemer. Det kan skyldes at flere af os arbejder i mange timer med ensidigt

Læs mere

ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE

ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM arbejde ved computer ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE INDHOLD 4 FORORD 5 ARBEJDSMILJØFORHOLD VED

Læs mere

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skulderproblemer

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skulderproblemer Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Skulderproblemer 2 www.krop-fysik.dk Fakta Stadig flere danskere oplever at få skulderproblemer. Det kan skyldes at flere af os arbejder i mange timer med ensidigt

Læs mere

Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME. på kontorarbejdspladser. Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration

Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME. på kontorarbejdspladser. Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME på kontorarbejdspladser Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration FORORD Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning er der oprettet 11 branchearbejdsmiljøråd

Læs mere

www.krop&fysik.dk GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER

www.krop&fysik.dk GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER 2 www.krop-fysik.dk Graviditet og bækkensmerter Hvert år gennemfører 60.000 danske kvinder en graviditet. Ventetiden er præget af tanker

Læs mere

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen.

Læs mere

Ergonomi og Frisører. Branchevejledning Forebyggelse af ergonomiske belastninger i frisørfaget

Ergonomi og Frisører. Branchevejledning Forebyggelse af ergonomiske belastninger i frisørfaget Ergonomi og Frisører Branchevejledning Forebyggelse af ergonomiske belastninger i frisørfaget Forord Frisørfaget er et servicefag, hvor kunderne kommer i første række, selv om det kan være på bekostning

Læs mere

Tema om mus og pegeredskaber

Tema om mus og pegeredskaber Tema om mus og pegeredskaber Om arbejdsmiljøforhold ved arbejde med computermus og andre pegeredskaber Tema om computermus På disse sider sætter BAR Kontor fokus på arbejdsmiljøet, når du arbejder med

Læs mere

Indhold. Forord 3. Den gode nyhed 6 job og Krop 2 udgave, 1 oplag 2012 Videncenter for Arbejdsmiljø. 5 ømme punkter 10. Det nytter at forebygge 16

Indhold. Forord 3. Den gode nyhed 6 job og Krop 2 udgave, 1 oplag 2012 Videncenter for Arbejdsmiljø. 5 ømme punkter 10. Det nytter at forebygge 16 Denne lommebog fortæller kort og godt, hvordan arbejdspladserne kan forebygge og håndtere smerter i muskler og led via en samlet og fælles indsats Rigtig mange medarbejdere og ledere får ondt i ryg, nakke

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Sid godt foran. computeren. Find den rigtige position foran skærmen

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Sid godt foran. computeren. Find den rigtige position foran skærmen Foto: Scanpix Guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sid godt foran computeren Find den rigtige position foran skærmen 2 PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København

Læs mere

Den store træningsbold

Den store træningsbold Den store træningsbold - træn hele kroppen Af Mette Mølgaard og Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP - en sund livsstil i udvikling Kært barn har mange navne Den store træningsbold er kommet for at blive,

Læs mere

Dental ergonomi. Kroppen

Dental ergonomi. Kroppen Dental ergonomi METTE KREBS Normalt er det tandlægen, der spørger patienten, hvordan det går med tænderne. Men hvordan går det med tandlægerne? Inden for de sidste par år har undersøgelser fra både Dansk

Læs mere

Sådan forebygger og behandler du rygsmerter

Sådan forebygger og behandler du rygsmerter Sådan forebygger og behandler du rygsmerter Hver anden dansker lider af rygsmerter, og det koster samfundet milliarder af kroner. Der er derfor mange gode grunde til at bekæmpe de ubehagelige smerter.

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

I I N D U S T R I E N

I I N D U S T R I E N I INDUSTRIEN I INDUSTRIEN INDHOLD Forord 3 Den gode nyhed 6 5 ømme punkter 10 Det nytter at forebygge 16 Den onde og den gode spiral 20 Balance mellem job og krop 28 Dansk Industri www.di.dk Tlf. 3377

Læs mere

Museskader. Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100

Museskader. Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 Museskader Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Hvad kan du gøre for at undgå museskader? Museskader

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

Vejledning i sikker og behagelig brug Brugervejledning

Vejledning i sikker og behagelig brug Brugervejledning Vejledning i sikker og behagelig brug Brugervejledning Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Oplysningerne indeholdt heri kan ændres uden varsel. De eneste garantier for HP's produkter

Læs mere

Branchevejledning. Ergonomi i tandplejen

Branchevejledning. Ergonomi i tandplejen Branchevejledning Ergonomi i tandplejen 2 Indhold Indledning 3 Arbejdet på klinikken 4 Tilrettelæggelse og udførelse af arbejdet 6 Indretning af arbejdspladsen 10 Arbejdspladsvurdering 15 Her kan du få

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed

Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Få et bedre liv

Læs mere

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. På ski uden skader

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. På ski uden skader Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk På ski uden skader 2 www.krop-fysik.dk Klar til årets bedste ferie Årets højdepunkt nærmer sig. Ligesom en halv million andre danskere er du på vej til en aktiv

Læs mere

Pas godt på dig selv. Du skal holde længe

Pas godt på dig selv. Du skal holde længe Pas godt på dig selv. Du skal holde længe 1 INDHOLD Kroppens udfordringer s. 6 Hvor er det typisk, det går galt? s. 8 Forebyggelse s. 14 10 gør kroppen glad-tricks s. 14 Forebyg skader derhjemme s. 18

Læs mere

SKAVANKAYOGA. Niels Haahr April 2009. www.skavankayoga.dk

SKAVANKAYOGA. Niels Haahr April 2009. www.skavankayoga.dk SKAVANKAYOGA Niels Haahr April 2009 www.skavankayoga.dk Copyright 2009 Niels Haahr Indhold SKAVANKAYOGA?... 4 forord... 4 rapportens opbygning... 5 AT UNDERVISE I YOGA... 6 bevidsthed og balance... 7 HOLDENE

Læs mere